Photoshop Type tool. Seminarski rad

Size: px
Start display at page:

Download "Photoshop Type tool. Seminarski rad"

Transcription

1 UNIVERZITET U ZENICI PEDAGOŠKI FAKULTET smjer: MATEMATIKA I INFORMATIKA akademska godina 2006/07 godina studija: IV predmet: Računarska grafika student: Nermina Skopljak broj indeksa: 3579/MI nastavnik: v.as.mr. Samir Lemeš Seminarski rad Photoshop Type tool Visoko, april 2007.

2 S a d r ž a j Uvod... 3 Alatka za tekst... 3 Paleta Character...7 Paragraph paleta... 8 Deformisanje teksta... 8 Ispisivanje teksta po putanji... 9 Pravljenje sjenki Konturni tekst manuelno Konturni tekst automatski D tekst manuelno Sjenka u perspektivi Tekst u pokretu Svijetleći tekst Unutrašnji sjaj...13 Proziran tekst Dupli reljef Zaključak Literatura... 15

3 Uvod Ako slika vrijedi kao hiljadu riječi, koliko još više vrijedi kada joj se doda tekst? Photoshop ranije nije bio baš zgodan alat za obradu teksta, ali su u posljednjim verzijama riješeni mnogi problemi. Sada možete dodati tekst direktno na platno, mijenjati ga i oblikovati po želji. Tekst možete postaviti horizontalno, vertikalno ili po unaprijed zadatoj putanji. Pisanje teksta započinjete ili tako što alatkom za tekst pritisnete odgovarajuće mjesto na platnu ili tako što alatkom povučete dijagonalno da bi ste nacrtali okvir, a zatim u njega unijeli tekst. Neke stvari se i dalje ne mijenjaju. Photoshop i dalje smješta tekst na zaseban sloj. Tekst i dalje mora da se rasterizuje da bi ste na njega primjenili filtere. Prelive i stilove slojeva kao što su sjenke, oborene ivice i reljef možete primijeniti i prije i poslije rasterizovanja teksta. Alatka za tekst Kratica za ovaj alat je T. u Photoshop_u, većina opcija ovog alata je dostupna preko options bar jednom kad je alat izabran. Da bi kreirali standardni sloj teksta izaberite alat za tekst, dugme za sloj trebate držati pritisnutim, zatim kliknite na dokument i počnite kucati. Alternativno, možete kliknuti i povući pravougli oblik sa alatom za tekst da biste stvorili kolumnu teksta koja odgovara pravougaoniku. Ovo je korisno kada trebate kreirati velike tekstove. Prije nego kliknete na vaš dokument, pogledajte na trenutak I-beam kursor koji se pojavi dok se krećete mišem po području dokumenta. Primjetit ćete malu horizontalnu liniju koja presjeca I-beam. Ova linija ukazuje na osnovnu liniju teksta. Korisna je kada trebate poravnati osnovnu liniju vašeg teksta sa drugim predmetom u vašem dokumentu, ili za poravnavanje teksta sa vodečom linijom. Sada kliknite na vaš dokument, ukucajte neki tekst i pogledaćemo u opcije alata za tekst. Možete urediti vaše opcije teksta preko trake sa opcijama prije nego počnete kucati ili možete koristiti traku sa opcijama da selektivno uređujete tekst dok kucate. Možete mijenjati formatiranje nekih riječi ili karaktera povlačenjem preko istih u preview području kako biste ih selektovali, zatim promijenite opcije. Prva dva menija na traci sa opcijama omogućavaju vam da izaberete font i stil. Ako niste sigurni koji font želite koristiti, možete istaknuti tekst na dokumentu, aktivirati meni fonta i koristiti strelicu da biste vidjeli sve dostupne fontove. Dostupni stilovi zavise od dostupnog fonta.

4 Sljedeća dva menija omogućavaju vam da mijenjate veličinu teksta i stepen nazubljenosti ivica. Neke uobičajne veličine su dostupne na meniju veličine fonta ili možete izbrisati brojeve u polju i ukucati koje želite. O opcijama nazubljenosti ivica smo već diskutovali. Sljedeće su opcije poravnanja, biranja boje, deformisanja teksta ( warp tekst ) i dugme paleta. Opcije poravnanja sa lijeva na desno su : poravnanje ulijevo, centrirano i poravnanje udesno. Dodatne opcije poravnanja su dostupne preko palete Paragraph o kojoj ćemo diskutovati kasnije. Da biste promijenili boju, kliknite na uzorak boje i izaberite novu na biraču boje, ili možete izabrati boju vašeg dokumenta micanjem kursora izvan color picker prozora dok je otvoren. Za razliku od predhodnih verzija, Photoshop od verzije 6.0. vam omogućava biranje individualnih karaktera i primjenu različitih boja u jednom sloju teksta. Sljedeće dugme je za kreiranje deformisanog teksta. Dugme paleta otvara Paragraph i Character palete a njima ćemo se pozabaviti u nastavku. Dok ste u sistemu uređivanja teksta možete pritiskati Ctrl/Command tipku i kursor će se pretvoriti u pokretni alat dozvoljavajući vam repozicioniranje teksta bez izlaženja iz tog sistema. Takođe ćete primjetiti da, dok ste u sistemu uređivanja teksta, standardnom tipkom Enter/Return počinjete novi red. Možete prihvatiti vaš tekst i izaći iz sistema uređivanja teksta na jedan od tri načina: Kliknite Enter tipku na numeričkoj tastaturi. Kliknite na bilo koji alat u kutiji alata. Kliknite na checkmark na traci sa opcijama. Da biste izašli iz sistema uređivanja bez dodavanja teksta, možete pritisnuti Esc tipku ili kliknuti x na traci sa opcijama. Jednom kada ste ubacili tekst na vaš dokument, primjetićete novi sloj koji sadrži tekst. Svi slojevi za kucanje imaju T u području palete Layers. Duplo klikanje na T ikonu vratiće vas na tekst tako da ga automatski možete mijenjati. Ako izaberete alat za tekst i kliknete na neki postojeći tekst u dokumentu, to će automatski aktivirati sloj za tekst i dovesti vas u sistem uređivanja teksta. Sloj za tekst može se promijeniti sa alatom za pomjeranje i dalje manipulisati u slobodnom transformatorskom sistemu. Za razliku od uobičajnih slojeva, kada transformirate sloj za tekst, on ostaje jasan i oštar. Prilikom pomjeranja teksta u slobodnom transformatorskom sistemu, zapamtite da pritisnete Shift tipku prilikom

5 povlačenja držača ugla da biste održali proporcije teksta. Naravno, možete učiniti vaš tekst dužim ili širim koristeći slobodan transformatorski sistem da izmjenite proporcije. Kada je sloj teksta aktiviran, takođe ćete pronaći neke dodatne opcije na podmeniju teksta Layer menija. Možete kreirati smjer rada iz teksta, pretvoriti tekst u formu, mijenjati tekst horizontalno ili vertikalno, mijenjati stepen nazubljenosti ivica, pretvarati red teksta u paragraf i obratno, i deformisati tekst. U Photoshopu kada želite slikati na tekstu ili dodati filtere na njega, ono što kucate mora se pretvoriti u piksele. To se zove rasterizovanje teksta. Da biste rasterizovali tekst u Photoshopu 6, možete kliknuti desno ( right click Windows) ili kliknuti na Control ( Contol click Mac) na naziv sloja teksta u paleti Layers i izabrati Rasterize Layer iz menija koji će se pojaviti. Tekst takođe možete rasterizovati birajući Layer > Rasterise > Type. Kada rasterizujete tekst u Photoshopu, gubite oblikovanje teksta i opcije formatiranja i više nema mijenjanja. Prije rasterizovanja sloja teksta, nije loša ideja napraviti prvo duplikat sloja i sakriti duplu nerastizovanu kopiju. Ovako, ako odlučite nešto mijenjati na tekstu, nećete morati ponovo stvarati tekst od nule. Evo kratke vježbe koja će demonstrirati razlike između slojeva teksta i rasterizovanog teksta: 1. Kreirajte novi dokument 400x400 piksela i dodajte neki tekst sa približno 72 tačke veličine. 2. Dva puta umnožite sloj tako da imate tri kopije teksta i pomaknite tekst tako da vidite svaku kopiju. 3. Rasterizujte jedan od kopiranih slojeva. 4. Sada slobodno transformišite rasterizovani sloj i podignite ga da ispunite širinu vašeg dokumenta. 5. Sada slobodno transformišite nerasterizovani sloj na približno istu veličinu. Primjećujete li kako je zamućen rasterizovani sloj dok je sloj teksta ostao jasan?

6 Sada zumirajte sloj teksta i izbliza pogledajte jedno od zaobljenih slova. Vidite li kako se ivice piksela sastoje od raznih boja? Ovako se stvara gladak efekt nazubljenosti ivica. Kada koristite masku za tekst umjeto layer alata teksta, opcije su iste, ali kada kliknete na vaš dokument on se ispuni sa zaštitnom presvlakom isto kao da ste u načinu Quick Mask (brzu masku). Dok kucate, tekst probija kroz zaštitu. Kada prihvatite tekst, završite radije sa izborom teksta nego sa ispunjenim slojem teksta. Jednom kada ste kreirali izbor teksta( kucanja), on funkcioniše kao bilo koji drugi izbor. Kada kreirate vertikalan tekst, on je pozicioniran sa karakterima koji se uspravno čitaju od vrha prema dnu. Dugmad za poravnanje se mijenjaju u dialog zaslon teksta da ukažu na opcije vertikalnog poravnanja. Ako želite da kreirate tekst koji će se čitati imenovanjem poglavlja po strani, trebate kreirati horizontalan tekst i onda koristiti slobodnu transformatorsku komandu za rotiranje teksta kako je potrebno. Ili možete selektovati tekst i izabrati rotaciju teksta iz menija palete karaktera.

7 Paleta Character Character paleta omogućava da zadajetemeđuslovna rastojanja i da pomjerate osnovnu liniju teksta a a nudi i kontrolne elemente za izbor fonta, stila, boje i veličine, koji se nalaze i na traci sa opcijama. Paletu Character možete koristiti za zadavanje parametara prije unošenja teksta, ili za reformatiranje unijetog teksta. Padajuće liste na paleti Character omogućavaju pristup do instaliranih fontova, veličina i stilova, baš kao i na traci sa opcijama alatki. Polje označeno sa A\V kontroliše razmak imeđu dva susjedna znaka (kerning). U većini fontova, naročito ako je tekst krupan, potrebno je primaći slova u parovima kao što su AV i WA. U suprotnom, razmak će biti primjetan. Podrazumijvana vrijednost ovog parametra je Metrics, što znači da će Photoshop primijeniti informacije ugrađene u font. Prored (leading) određuje vertikalan razmak između redova teksta. Ako unesete samo jedan red ili riječ prored vas ne interesuje. Čim dodate drugi red, prored postaje važan. Pošto se mjeri od osnovne linije reda teksta koji se nalazi iznad on mora da bude veći od izabrane veličine fonta da se redovi teksta ne bi dodirivali ili preklapali. Standardna vrijednost je 120%. Za indekse i eksponente možete zadati rastojanje od osnovne linije. Osim toga postoji padajuća lista za izbor stila, jezika itd.

8 Paragraph paleta Pod pasusom se podrazumijeva svaki red teksta iza kojeg je pritisnut Enter. Na paleti Paragraph podešavaju se opcije koje se odnose na cio pasus (paragraph) - poravnanje i obostrano poravnanje, poravnanje- lijevo, centrirano, desno, uvlačenje redova i razmaci između pasusa. Dugmad u gornjem lijevom uglu palete prikazuju moguća poravnanja, lijevo, centrirano i desno. Pored toga na paleti se nalaze i četiri dugmeta pomoću kojih podešavate položaj posljednjeg reda u obostrano poravnatom pasusu. On može da bude poravnat ulijevo, centriran, poravnat u desno ili obostrano poravnat. Ostala dugmad i polja na paleti Paragraph omogućavaju da zadate uvlake pasusa, uvlake prvog reda, desne uvlake i dodatne bjeline ispred ili iza pasusa. Deformisanje teksta Warp Tekst Dialog box omogućava vam da iskrivite i izobličite tekst na mnogo načina. Meni stila dopušta vam da izaberete 15 različitih warp stilova. Warp efekti mogu se primjeniti na cijeli sloj teksta bez obzira je li u pitanju line tekst ili paragraph tekst( tekst u redovima ili tekst u paragrafima). Na paragraph tekstu deformiranje se primjenjuje na ograničen box. Jednom kada izaberete warp stil ( stil deformiranja), možete prilagoditi efekte koristeći druge opcije u dialog boxu. Horizontalna i vertikalna radio dugmad kontrolišu orijentaciju deformiranja.

9 Bend ( savitljivost) kontroliše iznos i pravac izobličenosti tj.warp-a. Na primjer efekat luka će biti izraženiji ako što bliže pomaknete klizač na dno skale. Lijeva polovina skale kreira nagnut luk. Desna polovina skale stvara uspravan luk. Horizontalni i vertikalni klizači iskrivljenosti dopuštaju vam da primjenite perspektivu na warp efekat. Ispisivanje teksta po putanji Photoshop CS omogućava da postavite tekst na bilo kakvu putanju glatku ili nazubljenu. Prvo je potrebno nacrtati putanju. Zatim izaberete alatju za tekst i postavite kursor na početak putanje. Na dnu kursora vidjet ćete talasastu oznaku niti. Ona označava da je tekst vezan za putanju. Počnite da kucate. Osnovna linija teksta automatski prijanja za putanju. Pošto postavite tekst, ručicama možete dotjerati oblik putanje, a možete i mišem povući tekst duž putanje ako nije legao onako kako ste htjeli. Kad završite namještanje teksta, možete na njega primijeniti efekte. Mogućnosti provjere pravopisne ispravnosti teksta na engleskom jeziku ( i još nekim jezicima ) nije nešto što bi ste očekivali da nađete u grafičkom programu, ali je dosta korisna. Ako niste sigurni da li ste dobro napisali naslov, izaberite Edit->Check

10 Spelling. Photoshop će provjeriti tekst i ako nađe grešku, ponudit će moguća riješenja. Sada kada znate kako da kreirate slojeve teksta i zaštitu teksta, kombinujmo stečeno znanje sa onim što smo do sada naučili da kreiramo neke efekte teksta. Pravljenje sjenki Sjenka postavljena iza teksta ili slike dodaje tim objektims treću dimeziju i time značajno doprinosi boljem izgledu dokumenta. To je lijep i jednostavan efekat koji poboljšava sliku i privlači pažnju posmatrača. Sijenke su prije stilovi slojeva nego filtri, pa ih možete primijeniti i prije i poslije rasterizovanja teksta. 1. Otvorite novi dokument i ukucajte tekst oko 72 tačke. 2. Udvostručite sloj teksta. 3. Promijenite boju teksta na donjem sloju u crnu. 4. Pomjerite crni sloj teksta nekoliko piksela niže i udesno. 5. Rasterizujte crni sloj teksta. 6. Preimenujte ovaj sloj u sjenka. 7. Primjenite Filter< Blur< Gaussian sa radiusom od 2-5 piksela zavisno od veličine teksta. 8. Prilagodite tamu sjenke teksta kako želite. 9. Ako je sjenka za višebojnu podlogu slike, namjestite blend način za umnožavanje za bolje rezultate. Naravno od Photoshopa 5 pa dalje, možete kreirati sjenke prilično lako koristeći efekte sloja ili stilove sloja, ali ne šteti da se zna kako ih napraviti na staromodan način.

11 Konturni tekst manuelno 1. Otvorite novi dokument i ukucajte tekst oko 72 ta;ke. 2. Ctrl/Command kliknite na sloj u paleti slojeva da napravite selekciju iz teksta. 3. Kreirajte novi sloj ispod sloja teksta. 4. Metod 1: primjenite potez: crno, 2 piksela, vanjska strana. 5. Metod 2: Select> Modify>Expand>dva piksela i ispuni crnim Konturni tekst automatski 1. Photoshop 6: Layer> Layer Style>Stroke 2. Photoshop 5: Layer> Layer Effects>Outer Glow( vanjski sjaj- podesite neprozirnost na 100 i intenzitet na 600). 3D tekst manuelno 1. Otvorite novi dokument i ukucajte tekst oko tački. 2. Kopirajte sloj teksta dva puta. Trebate imati tri identična sloja. 3. Pomjerite najniži sloj dva piksela visočije i dva piksela lijevo i promijenite boju teksta na bijelo. 4. Pomjerite srednji sloj dva piksela niže i dva piksela desno i promijenite boju teksta na crno. 5. ispunite pozadinu sa istom bojom kao sloj teksta na vrhu. 6. Po izboru: Za blaži izgled, sjedinite tri sloja teksta i primjenite 1-2 piksela gaussian blur ( zamagljenost). Automatski: Koristite Bevel & Emboss stil/ efekat sloja.

12 Sjenka u perspektivi 1. Otvorite novi dokument i ukucajte tekst od oko 72 tačke. 2. udvostručite sloj teksta. 3. Promijenite boju teksta donjeg sloja na crnu. 4. Ukucajte Ctrl-T/Command-T da uđete u slobodni transformatorski sistem. 5. Držite tipku Ctrl/Command i povucite na vrhu srednji dryac na desno da nakrivite crni sloj teksta. 6. Rasterizujte crni tip sloja i zatvorite transparentnost sloja. 7. Izaberite gradient alat (alat za preliv) i namjestite opcija od crne do bijele. 8. Kliknite jednom na osnovnu liniju teksta, onda držite shift tipku i ponovo kliknite na najvisočiju tačku sjenke sloja. 9. Gurnite sjenku sloja jedan piksel visočije. Tekst u pokretu 1. Otvorite novi dokument i ukucajte tekst od oko 72 tačke, italic. 2. Udvostručite sloj teksta. 3. Rasterizujte donji sloj. 4. Filter> Stylize>Wind; metod-vjetar, od lijevo 5. Pomjerite Wind sloj nekoliko piksela lijevo. 6. Filter> Blur>Motion Blur; ugao-0, udaljenost piksela. 7. Prilagodite poziciju mutnog sloja ponovo ako je potrebno. 8. Smanjite neprozirnost mutnog sloja na oko 60-80%.

13 Pogledajte dalje neke osnovne efekte teksta koje možete kreirati sa vještinama koje ste do sada naučili. Svijetleći tekst 1. Otvorite novi dokument i ukucajte tekst od oko 72 tačke. 2. namjestite boju teksta na crno. 3. Udvostručite sloj teksta. 4. Promijenite boju nižeg sloja na svjetliju boju. 5. Rasterizujte donji sloj teksta. 6. Primjenite Filter>Blur>Gaussian sa radiusom od 3-8 piksela zavisno od veličine teksta. 7. Ispunite pozadinu crnom bojom. Automatski: Koristite Outer Glow efekat sloja. Unutrašnji sjaj 1. Kreirajte novi dokument sa bijelom pozadinom. 2. Udvostručite sloj pozadine. 3. Izaberite Type Mask alat i ukucajte neki tekst. U Photoshopu 6 i dalje biraćete alat za tekst a onda type mask dugme na traci sa opcijama. Primjetićete da ovo ne stvara novi sloj teksta. Type mask alat stvara selekciju teksta na postojećem sloju. 4. Sa aktivnim izborom teksta pritisnite Delete da probijete tekst sa gornjeg sloja. 5. Udvostručite taj sloj. 6. Deselektujte. 7. Aktivirajte donji probijeni sloj, zatvorite transparentnost i ispunite crnom bojom. 8. Otvorite transparentnost. 9. Primjenite Gaussian Blur oko 3-5 piksela zavisno od veličine teksta. 10. Ovo će vam dati efekat unutrašnjeg sjaja. 11. Shift zamagljeni sloj dole i desno da istaknete efekat isjecanja. 12. Po želji možete ispuniti podlogu različitom bojom.

14 Automatski metod: (Photoshop 6 i dalje) Učinite vaš tekst bijelim i primjenite inner Shadow stil sloja. Proziran tekst 1. Otvorite sliku ili teksturu i dodajte tekst od oko 72 tačke. 2. Namjestite boju teksta na 50%sivu ( R120, G120, B120). 3. Primjenite Bevel & Emboss stil sloja. Po želji prilagodite opcije. 4. Namjestite blend mode za sloj teksta za snažniju svjetlost. Dupli reljef 1. Otvorite novi dokument i ispunite pozadinu bilo kojom bojom. 2. Dodajte tekst iste boje kao i pozadina. 3. Primjenite Bevel & Emboss stil sloja sa opcijom podloge za ukrašavanje ( pillow emboss). 4. Držite Ctrl/Command tipku i kliknite na T ikonu sloja teksta da isporuči tekst kao selekciju. 5. Idite na Select> Modify> Expand>5 piksela. 6. Stvorite novi sloj pod slojom teksta. 7. Ispunite izbor istom bojom koju ste koristili. 8. Deselektujte. 9. Na paleti slojeva, povucite efekte slojeva iz sloja teksta i spustite ih na novi sloj koji ste kreirali u koraku br.6.

15 Zaključak Photoshop nema sve mogućnosti rada sa tekstom koje imaju klasični programi za prelom strana, ali može zadovoljiti većinu tipografskih potreba, bez obzira da li se radi o jednom redu ili bloku teksta precizno postavljenom na sliku. Naravno, postavljanje teksta na sliku je prvi korak. Kada imate tekst na platnu, možete na njega primijeniti Photoshopove filtere, režime miješanja i alatke. Tekst možete oblikovati prema putanji, deformisati, isjecati sa podloge, ili praviti slova od like u pozadini. Jednostavno rečeno - Photoshop pomaže da napisane riječi ožive. Literatura Carla Rose Adobe Photoshop CS za 24 sata Grupa autora - Adobe Photoshop CS2 : Ucionica u knjizi Internet resursi:

- Vežba 1 (dodatan materijal) - Kreiranje Web šablona (template) pomoću softvera Adobe Photoshop CS

- Vežba 1 (dodatan materijal) - Kreiranje Web šablona (template) pomoću softvera Adobe Photoshop CS - Vežba 1 (dodatan materijal) - Kreiranje Web šablona (template) pomoću softvera Adobe Photoshop CS 1. Pokrenite Adobe Photoshop CS i otvorite novi dokument sa komandom File / New 2. Otvoriće se dijalog

More information

IZDAVANJE SERTIFIKATA NA WINDOWS 10 PLATFORMI

IZDAVANJE SERTIFIKATA NA WINDOWS 10 PLATFORMI IZDAVANJE SERTIFIKATA NA WINDOWS 10 PLATFORMI Za pomoć oko izdavanja sertifikata na Windows 10 operativnom sistemu možete se obratiti na e-mejl adresu esupport@eurobank.rs ili pozivom na telefonski broj

More information

Eduroam O Eduroam servisu edu roam Uputstvo za podešavanje Eduroam konekcije NAPOMENA: Microsoft Windows XP Change advanced settings

Eduroam O Eduroam servisu edu roam Uputstvo za podešavanje Eduroam konekcije NAPOMENA: Microsoft Windows XP Change advanced settings Eduroam O Eduroam servisu Eduroam - educational roaming je besplatan servis za pristup Internetu. Svojim korisnicima omogućava bezbedan, brz i jednostavan pristup Internetu širom sveta, bez potrebe za

More information

SAS On Demand. Video: Upute za registraciju:

SAS On Demand. Video:  Upute za registraciju: SAS On Demand Video: http://www.sas.com/apps/webnet/video-sharing.html?bcid=3794695462001 Upute za registraciju: 1. Registracija na stranici: https://odamid.oda.sas.com/sasodaregistration/index.html U

More information

Podešavanje za eduroam ios

Podešavanje za eduroam ios Copyright by AMRES Ovo uputstvo se odnosi na Apple mobilne uređaje: ipad, iphone, ipod Touch. Konfiguracija podrazumeva podešavanja koja se vrše na računaru i podešavanja na mobilnom uređaju. Podešavanja

More information

Tutorijal za Štefice za upload slika na forum.

Tutorijal za Štefice za upload slika na forum. Tutorijal za Štefice za upload slika na forum. Postoje dvije jednostavne metode za upload slika na forum. Prva metoda: Otvoriti nova tema ili odgovori ili citiraj već prema želji. U donjem dijelu obrasca

More information

Otpremanje video snimka na YouTube

Otpremanje video snimka na YouTube Otpremanje video snimka na YouTube Korak br. 1 priprema snimka za otpremanje Da biste mogli da otpremite video snimak na YouTube, potrebno je da imate kreiran nalog na gmailu i da video snimak bude u nekom

More information

Biznis scenario: sekcije pk * id_sekcije * naziv. projekti pk * id_projekta * naziv ꓳ profesor fk * id_sekcije

Biznis scenario: sekcije pk * id_sekcije * naziv. projekti pk * id_projekta * naziv ꓳ profesor fk * id_sekcije Biznis scenario: U školi postoje četiri sekcije sportska, dramska, likovna i novinarska. Svaka sekcija ima nekoliko aktuelnih projekata. Likovna ima četiri projekta. Za projekte Pikaso, Rubens i Rembrant

More information

KONFIGURACIJA MODEMA. ZyXEL Prestige 660RU

KONFIGURACIJA MODEMA. ZyXEL Prestige 660RU KONFIGURACIJA MODEMA ZyXEL Prestige 660RU Sadržaj Funkcionalnost lampica... 3 Priključci na stražnjoj strani modema... 4 Proces konfiguracije... 5 Vraćanje modema na tvorničke postavke... 5 Konfiguracija

More information

GUI Layout Manager-i. Bojan Tomić Branislav Vidojević

GUI Layout Manager-i. Bojan Tomić Branislav Vidojević GUI Layout Manager-i Bojan Tomić Branislav Vidojević Layout Manager-i ContentPane Centralni deo prozora Na njega se dodaju ostale komponente (dugmići, polja za unos...) To je objekat klase javax.swing.jpanel

More information

Primer-1 Nacrtati deo lanca.

Primer-1 Nacrtati deo lanca. Primer-1 Nacrtati deo lanca. 1. Nacrtati krug sa Ellipse alatkom i sa CTRL tasterom. 2. Napraviti kopiju kruga unutar glavnog kruga (desni klik za kopiju). 3. Selektovati oba kruga pa onda ih kombinovati

More information

MICROSOFT WORD. Word pokrećete iz START - PROGRAMS menija ili klikom na prečicu na desktopu. Ruler / Lenjir. Tekstualni kursor.

MICROSOFT WORD. Word pokrećete iz START - PROGRAMS menija ili klikom na prečicu na desktopu. Ruler / Lenjir. Tekstualni kursor. MICROSOFT WORD WORD je programski proizvod iz kategorije PROCESORA TEKSTA. To znači da je namijenjen obradi raznovrsnih tekstova, publikacija, obrazaca i sl. Dolazi u Microsoft Office paketu. Word pokrećete

More information

Pravljenje Screenshota. 1. Korak

Pravljenje Screenshota. 1. Korak Prvo i osnovno, da biste uspesno odradili ovaj tutorijal, morate imati instaliran GOM Player. Instalacija je vrlo jednostavna, i ovaj player u sebi sadrzi sve neophodne kodeke za pustanje video zapisa,

More information

NIS PETROL. Uputstvo za deaktiviranje/aktiviranje stranice Veleprodajnog cenovnika na sajtu NIS Petrol-a

NIS PETROL. Uputstvo za deaktiviranje/aktiviranje stranice Veleprodajnog cenovnika na sajtu NIS Petrol-a NIS PETROL Uputstvo za deaktiviranje/aktiviranje stranice Veleprodajnog cenovnika na sajtu NIS Petrol-a Beograd, 2018. Copyright Belit Sadržaj Disable... 2 Komentar na PHP kod... 4 Prava pristupa... 6

More information

AMRES eduroam update, CAT alat za kreiranje instalera za korisničke uređaje. Marko Eremija Sastanak administratora, Beograd,

AMRES eduroam update, CAT alat za kreiranje instalera za korisničke uređaje. Marko Eremija Sastanak administratora, Beograd, AMRES eduroam update, CAT alat za kreiranje instalera za korisničke uređaje Marko Eremija Sastanak administratora, Beograd, 12.12.2013. Sadržaj eduroam - uvod AMRES eduroam statistika Novine u okviru eduroam

More information

Poglavlje 1 POČETAK RADA SA MICROSOFT OFFICE-OM 2016

Poglavlje 1 POČETAK RADA SA MICROSOFT OFFICE-OM 2016 Poglavlje 1 POČETAK RADA SA MICROSOFT OFFICE-OM 2016 Premda je Microsoft Office 2016 jednostavan i lak za upotrebu, vredi uložiti nekoliko minuta na istraživanje njegovog interfejsa i njegovih alata za

More information

SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan.

SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan. SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan. 1) Kod pravilnih glagola, prosto prošlo vreme se gradi tako

More information

CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA STAKLO PLASTIKA AUTO LAK KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE SVJETLA

CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA STAKLO PLASTIKA AUTO LAK KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE SVJETLA KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA Radovi prije aplikacije: Prije nanošenja Ceramic Pro premaza površina vozila na koju se nanosi mora bi dovedena u korektno stanje. Proces

More information

1. Instalacija programske podrške

1. Instalacija programske podrške U ovom dokumentu opisana je instalacija PBZ USB PKI uređaja na računala korisnika PBZCOM@NET internetskog bankarstva. Uputa je podijeljena na sljedeće cjeline: 1. Instalacija programske podrške 2. Promjena

More information

Babylon - instalacija,aktivacija i rad sa njim

Babylon - instalacija,aktivacija i rad sa njim Babylon - instalacija,aktivacija i rad sa njim Babilon je vodeći svetski prevodilac brzog online i offline rečnika sa prevođenjem u preko 75 jezika jednim jednostavnim klikom misa i koriste ga miloni privatnih

More information

Desna strana menija sadrži spisak nedavno otvaranih dokumenata.

Desna strana menija sadrži spisak nedavno otvaranih dokumenata. Radno okruženje Informatička pismenost Obrada teksta Ikone za brz pristup alatima Dugme Office Radna površina Traka sa alatima Statusna linija Dugme Office Desna strana menija sadrži spisak nedavno otvaranih

More information

3D GRAFIKA I ANIMACIJA

3D GRAFIKA I ANIMACIJA 1 3D GRAFIKA I ANIMACIJA Uvod u Flash CS3 Šta će se raditi? 2 Upoznavanje interfejsa Osnovne osobine Definisanje osnovnih entiteta Rad sa bojama Rad sa linijama Definisanje i podešavanje ispuna Pregled

More information

- Vežba 3 - UVOD U FLASH ANIMACIJA FRAME-BY-FRAME SHAPE TWEEN MOTION TWEEN

- Vežba 3 - UVOD U FLASH ANIMACIJA FRAME-BY-FRAME SHAPE TWEEN MOTION TWEEN - Vežba 3 - UVOD U FLASH ANIMACIJA FRAME-BY-FRAME SHAPE TWEEN MOTION TWEEN UVOD U FLASH Dizajneri Web strana najčešće koriste slike da bi privukli pažnju posetilaca Web lokacija. Priznaćete da slika može

More information

Programiranje za internet zimski semestar 2013/2014. Java kroz primjere (skripta je u fazi izradi)

Programiranje za internet zimski semestar 2013/2014. Java kroz primjere (skripta je u fazi izradi) Programiranje za internet zimski semestar 2013/2014 Java kroz primjere (skripta je u fazi izradi) Zadatak broj 1 Nacrtati kocku. (Zanimljiv teži problem za razmišljanje: Nacrtat kocku čije će dimenzije

More information

Pokretanje (startovanje) programa Microsoft Word

Pokretanje (startovanje) programa Microsoft Word Šta je Microsoft Word? Microsoft Word je korisnički (aplikativni) program - tekst procesor, za unos, promenu, uređenje, skladištenje (čuvanje, arhiviranje) i štampanje dokumenta. Word je sastavni deo programskog

More information

3. Dvostruki klik na mali pravougaonik i onda ga iskositi pomoću strelice na sredini desne ivice.

3. Dvostruki klik na mali pravougaonik i onda ga iskositi pomoću strelice na sredini desne ivice. Primer1 Nacrtati akvarijum. 1. Nacrtati pravougaonik sa Rectangle alatkom. 2. Selektovati srednju levu tačku pravougaonika sa pick alatkom. Povući desno preko desne ivice pravougaonika a zatim sa desnim

More information

Univerzitet u Nišu Građevinsko-arhitektonski fakultet. Informatika 1. Word. Milica Ćirić

Univerzitet u Nišu Građevinsko-arhitektonski fakultet. Informatika 1. Word. Milica Ćirić Univerzitet u Nišu Građevinsko-arhitektonski fakultet Informatika 1 Word Milica Ćirić Obrada teksta Većina ljudi koji svakodnevno koriste računar koristi veštine za obradu teksta. Ove veštine nam omogućavaju

More information

UPUTSTVO. za ruter TP-LINK TD-854W/ TD-W8951NB

UPUTSTVO. za ruter TP-LINK TD-854W/ TD-W8951NB UPUTSTVO za ruter TP-LINK TD-854W/ TD-W8951NB Uputstvo za ruter TP-Link TD-854W / TD-W8951NB 2 PRAVILNO POVEZIVANJE ADSL RUTERA...4 PODEŠAVANJE KONEKCIJE PREKO MREŽNE KARTE ETHERNET-a...5 PODEŠAVANJE INTERNET

More information

Kako instalirati Apache/PHP/MySQL na lokalnom kompjuteru pod Windowsima

Kako instalirati Apache/PHP/MySQL na lokalnom kompjuteru pod Windowsima Kako instalirati Apache/PHP/MySQL na lokalnom kompjuteru pod Windowsima 1. Uvod 2. Preuzimanje programa i stvaranje mapa 3. Instalacija Apachea 4. Konfiguracija Apachea 5. Instalacija PHP-a 6. Konfiguracija

More information

Windows Live Movie Maker

Windows Live Movie Maker Windows Live Movie Maker Korak-po-korak Preuzmite Windows Live Movie Maker Preuzimanje PreuzimanjeWindows Live Movie Maker vrši se na internet adresihttp://windowslive.com/desktop/moviemaker Pokretanje

More information

INSTALIRANJE SOFTVERSKOG SISTEMA SURVEY

INSTALIRANJE SOFTVERSKOG SISTEMA SURVEY INSTALIRANJE SOFTVERSKOG SISTEMA SURVEY Softverski sistem Survey za geodeziju, digitalnu topografiju i projektovanje u niskogradnji instalira se na sledeći način: 1. Instalirati grafičko okruženje pod

More information

Upute za korištenje makronaredbi gml2dwg i gml2dgn

Upute za korištenje makronaredbi gml2dwg i gml2dgn SVEUČILIŠTE U ZAGREBU - GEODETSKI FAKULTET UNIVERSITY OF ZAGREB - FACULTY OF GEODESY Zavod za primijenjenu geodeziju; Katedra za upravljanje prostornim informacijama Institute of Applied Geodesy; Chair

More information

SKRIPTA ZA VEŽBE IZ PREDMETA ELEKTRONSKO POSLOVANJE

SKRIPTA ZA VEŽBE IZ PREDMETA ELEKTRONSKO POSLOVANJE SKRIPTA ZA VEŽBE IZ PREDMETA ELEKTRONSKO POSLOVANJE KompoZer 0.77 Laboratorija za elektronsko poslovanje Beograd 2008. Sadržaj SADRŽAJ...2 1 O KOMPOZER-U...4 2 RADNO OKRUŽENJE KOMPOZER-A...6 3 RAD SA DOKUMENTIMA...13

More information

Univerzitet u Zenici UN I V E R Z I T E T U Z E N IC I U N I V E R S I TA S I C A E N S I S Z E N S T U D I O R U M

Univerzitet u Zenici UN I V E R Z I T E T U Z E N IC I U N I V E R S I TA S I C A E N S I S Z E N S T U D I O R U M Univerzitet u Zenici UN I V E R Z I T E T U Z E N IC I U N I V E R S I TA S S T U D I O R U M I C A E N S I S Z E N Pedagoški fakultet Katedra za matematiku i informatiku Aplikativni softver v.as.mr. Samir

More information

COREL DRAW. Predstavljanje crteža u računaru

COREL DRAW. Predstavljanje crteža u računaru COREL DRAW Predstavljanje crteža u računaru Postoje dva osnovna načina predstavljanja crteža: vektorski i rasterski. Kod programa koji vektorski predstavljaju slike pamte se linije od kojih je sastavljena

More information

4 Rad s jednostraničnim

4 Rad s jednostraničnim 4 Rad s jednostraničnim i višestraničnim dokumentima Imate ideju kako da promovišete svoj proizvod ili uslugu; imate slike, tekst i smislili ste upečatljiv naslov. Naredni korak je definisanje dimenzija

More information

KAPACITET USB GB. Laserska gravura. po jednoj strani. Digitalna štampa, pun kolor, po jednoj strani USB GB 8 GB 16 GB.

KAPACITET USB GB. Laserska gravura. po jednoj strani. Digitalna štampa, pun kolor, po jednoj strani USB GB 8 GB 16 GB. 9.72 8.24 6.75 6.55 6.13 po 9.30 7.89 5.86 10.48 8.89 7.30 7.06 6.61 11.51 9.75 8.00 7.75 7.25 po 0.38 10.21 8.66 7.11 6.89 6.44 11.40 9.66 9.73 7.69 7.19 12.43 1 8.38 7.83 po 0.55 0.48 0.37 11.76 9.98

More information

JEDINSTVENI PORTAL POREZNE UPRAVE. Priručnik za instalaciju Google Chrome dodatka. (Opera preglednik)

JEDINSTVENI PORTAL POREZNE UPRAVE. Priručnik za instalaciju Google Chrome dodatka. (Opera preglednik) JEDINSTVENI PORTAL POREZNE UPRAVE Priručnik za instalaciju Google Chrome dodatka (Opera preglednik) V1 OPERA PREGLEDNIK Opera preglednik s verzijom 32 na dalje ima tehnološke promjene zbog kojih nije moguće

More information

Ulazne promenljive se nazivaju argumenti ili fiktivni parametri. Potprogram se poziva u okviru programa, kada se pri pozivu navode stvarni parametri.

Ulazne promenljive se nazivaju argumenti ili fiktivni parametri. Potprogram se poziva u okviru programa, kada se pri pozivu navode stvarni parametri. Potprogrami su delovi programa. Često se delovi koda ponavljaju u okviru nekog programa. Logično je da se ta grupa komandi izdvoji u potprogram, i da se po želji poziva u okviru programa tamo gde je potrebno.

More information

Uvod u MS Word. Nova znanja. Novi pojmovi

Uvod u MS Word. Nova znanja. Novi pojmovi Uvod u MS Word Na početku učenja novog programa najbolje ga je pokrenuti i malo prošetati po njemu. Pogledati osnovni izgled prozora, proanalizirati što sadrži, otvarati izbornike i pogledati koje naredbe

More information

Sadržaj. Tekst Fontovi Boje Pozadine Grafika Animacija Pravopis Savjeti za izlaganje prezentacije

Sadržaj. Tekst Fontovi Boje Pozadine Grafika Animacija Pravopis Savjeti za izlaganje prezentacije Sadržaj Tekst Fontovi Boje Pozadine Grafika Animacija Pravopis Savjeti za izlaganje prezentacije Tekst 1 Izbjegavati preveliku količinu riječi jer vodi do pretjerano dugog teksta koji nije samo odbojan

More information

Ikone za brz pristup alatima. Slovne oznake kolona. ime. Traka sa alatima. Dugme Office Brojčane oznake redova

Ikone za brz pristup alatima. Slovne oznake kolona. ime. Traka sa alatima. Dugme Office Brojčane oznake redova Radno okruženje Informatička pismenost Tabelarni proračuni Polje za ime Dugme Office Brojčane oznake redova Polje za formule Ikone za brz pristup alatima Kartice (jezičci) radnih listova Traka sa alatima

More information

Nejednakosti s faktorijelima

Nejednakosti s faktorijelima Osječki matematički list 7007, 8 87 8 Nejedakosti s faktorijelima Ilija Ilišević Sažetak Opisae su tehike kako se mogu dokazati ejedakosti koje sadrže faktorijele Spomeute tehike su ilustrirae a izu zaimljivih

More information

Microsoft Excel 2010 PRVI DEO

Microsoft Excel 2010 PRVI DEO Nenad Šljivić, M.Sc. Microsoft Certified Trainer MCP, MCITP, MCTS, MCSA, MCSE Microsoft Excel 2010 PRVI DEO Opis Excel prozora Excel 2010 možete pokrenuti preko Start menija. Levim tasterom miša kliknite

More information

- Vežba 5 - UVOZ SLIKA I RAD SA SLIKAMA RAD SA SEKVENCAMA I KADROVIMA OBJAVLJIVANJE FILMA

- Vežba 5 - UVOZ SLIKA I RAD SA SLIKAMA RAD SA SEKVENCAMA I KADROVIMA OBJAVLJIVANJE FILMA - Vežba 5 - UVOZ SLIKA I RAD SA SLIKAMA RAD SA SEKVENCAMA I KADROVIMA OBJAVLJIVANJE FILMA UVOZ SLIKA I RAD SA SLIKAMA U Flash-u možete da koristite dve vrste slika: Vektorske slike one su matematički definisane

More information

16 IZRADA WEB STRANICA

16 IZRADA WEB STRANICA 16 IZRADA WEB STRANICA Kako Internet kao mreža postoji već tridesetak godina tek je sa pojavom World Wide Weba Internet postao ono što je danas. Ono što je Internetu na njegovim počecima nedostajalo bila

More information

Microsoft Office PowerPoint 2007 korak po korak

Microsoft Office PowerPoint 2007 korak po korak M Microsoft Office PowerPoint 2007 korak po korak Joyce Cox i Joan Preppernau CET Computer Equipment and Trade Microsoft Office PowerPoint 2007 korak po korak ISBN 978-86-7991-310-4 Autorizovan prevod

More information

Mindomo online aplikacija za izradu umnih mapa

Mindomo online aplikacija za izradu umnih mapa Mindomo online aplikacija za izradu umnih mapa Mindomo je online aplikacija za izradu umnih mapa (vrsta dijagrama specifične forme koji prikazuje ideje ili razmišljanja na svojevrstan način) koja omogućuje

More information

Uvod u relacione baze podataka

Uvod u relacione baze podataka Uvod u relacione baze podataka 25. novembar 2011. godine 7. čas SQL skalarne funkcije, operatori ANY (SOME) i ALL 1. Za svakog studenta izdvojiti ime i prezime i broj različitih ispita koje je pao (ako

More information

OBLIKOVANJE WEB STRANICA Praktikum (laboratorijske vježbe) Haidi Božiković

OBLIKOVANJE WEB STRANICA Praktikum (laboratorijske vježbe) Haidi Božiković OBLIKOVANJE WEB STRANICA Praktikum (laboratorijske vježbe) Haidi Božiković SADRŽAJ 1 Obrada slika korištenjem programa GIMP... 3 1.1 Upoznavanje s okruženjem i alatima GIMP-a... 3 1.2 Rad s maskama...

More information

PROJEKTNI PRORAČUN 1

PROJEKTNI PRORAČUN 1 PROJEKTNI PRORAČUN 1 Programski period 2014. 2020. Kategorije troškova Pojednostavlj ene opcije troškova (flat rate, lump sum) Radni paketi Pripremni troškovi, troškovi zatvaranja projekta Stope financiranja

More information

VODIČ ZA PISANJE SEMINARSKIH RADOVA U PROGRAMU MICROSOFT WORD 2007

VODIČ ZA PISANJE SEMINARSKIH RADOVA U PROGRAMU MICROSOFT WORD 2007 VODIČ ZA PISANJE SEMINARSKIH RADOVA U PROGRAMU MICROSOFT WORD 2007 ili Kako napisati lep seminarski rad? Qué pasa? Internet platforma Društva hispanista za studente hispanistike quepasa.drustvohispanista.rs

More information

METODE SOFTVERSKOG PODEŠAVANJA BOJA

METODE SOFTVERSKOG PODEŠAVANJA BOJA Primjena digitalne fotografije u reprodukcijskim medijima Katedra za grafički dizajn i slikovne informacije Grafički fakultet Sveučilišta u Zagrebu METODE SOFTVERSKOG PODEŠAVANJA BOJA SEMINARSKI RAD Nositelji

More information

PRIRUČNIK ZA POČETNIKE U INFORMATICI

PRIRUČNIK ZA POČETNIKE U INFORMATICI PRIRUČNIK ZA POČETNIKE U INFORMATICI ~ I ~ SADRŽAJ 1. Prikaz tipkovnice s osnovnim funkcijama... 1 2. Prikaz radne površine... 2 3. MS Word... 3 3.1. Vrpca... 4 3.1.1. Rad s vrpcom... 5 3.1.2. Minimiziranje

More information

Maja Gligora Marković Sabrina Šuman

Maja Gligora Marković Sabrina Šuman Maja Gligora Marković Sabrina Šuman Autoriziran i recenziran praktikum vježbi iz kolegija GRAFIKA, TEKST, MULTIMEDIJA s uputama o literaturi i primjerima praktičnog dijela ispita http://www.nsk.hr ISBN:

More information

TRAJANJE AKCIJE ILI PRETHODNOG ISTEKA ZALIHA ZELENI ALAT

TRAJANJE AKCIJE ILI PRETHODNOG ISTEKA ZALIHA ZELENI ALAT TRAJANJE AKCIJE 16.01.2019-28.02.2019 ILI PRETHODNOG ISTEKA ZALIHA ZELENI ALAT Akcija sa poklonima Digitally signed by pki, pki, BOSCH, EMEA, BOSCH, EMEA, R, A, radivoje.stevanovic R, A, 2019.01.15 11:41:02

More information

KABUPLAST, AGROPLAST, AGROSIL 2500

KABUPLAST, AGROPLAST, AGROSIL 2500 KABUPLAST, AGROPLAST, AGROSIL 2500 kabuplast - dvoslojne rebraste cijevi iz polietilena visoke gustoće (PEHD) za kabelsku zaštitu - proizvedene u skladu sa ÖVE/ÖNORM EN 61386-24:2011 - stijenka izvana

More information

- Vežba 2 - OPTIMIZACIJA GRAFIKE ZA WEB UPOTREBA ALATKE SLICE TOOL IZRADA WEB GALERIJE

- Vežba 2 - OPTIMIZACIJA GRAFIKE ZA WEB UPOTREBA ALATKE SLICE TOOL IZRADA WEB GALERIJE - Vežba 2 - OPTIMIZACIJA GRAFIKE ZA WEB UPOTREBA ALATKE SLICE TOOL IZRADA WEB GALERIJE OPTIMIZACIJA GRAFIKE ZA WEB Upotreba slika za dizajn web sajta je uobičajena praksa. Pomoću slika definišemo izgled

More information

UPUTE ZA INSTALACIJU PROGRAMA FINBOLT 2007 tvrtke BOLTANO d.o.o.

UPUTE ZA INSTALACIJU PROGRAMA FINBOLT 2007 tvrtke BOLTANO d.o.o. UPUTE ZA INSTALACIJU PROGRAMA FINBOLT 2007 tvrtke BOLTANO d.o.o. Šta je potrebno za ispravan rad programa? Da bi program FINBOLT 2007 ispravno i kvalitetno izvršavao zadaću koja je postavljena pred njega

More information

Direktan link ka kursu:

Direktan link ka kursu: Alat Alice može da se preuzme sa sledeće adrese: www.alice.org Kratka video uputstva posvećena alatu Alice: https://youtu.be/eq120m-_4ua https://youtu.be/tkbucu71lfk Kurs (engleski) posvećen uvodu u Java

More information

Bušilice nove generacije. ImpactDrill

Bušilice nove generacije. ImpactDrill NOVITET Bušilice nove generacije ImpactDrill Nove udarne bušilice od Bosch-a EasyImpact 550 EasyImpact 570 UniversalImpact 700 UniversalImpact 800 AdvancedImpact 900 Dostupna od 01.05.2017 2 Logika iza

More information

EUnet dial-up konfigurator

EUnet dial-up konfigurator Dubrovačka 35/III 11000 Beograd tel/fax: (011) 3305-678 office@eunet.yu Tehnička podrška: tel: (011) 3305-633 support@eunet.yu EUnet dial-up konfigurator - korisničko uputstvo - Ovaj program namenjen je

More information

Idejno rješenje: Dubrovnik Vizualni identitet kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020.

Idejno rješenje: Dubrovnik Vizualni identitet kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020. Idejno rješenje: Dubrovnik 2020. Vizualni identitet kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020. vizualni identitet kandidature dubrovnika za europsku prijestolnicu kulture 2020. visual

More information

OSNOVE PREZENTACIJA ČOVEK UPAMTI

OSNOVE PREZENTACIJA ČOVEK UPAMTI 1 1 OSNOVE PREZENTACIJA Prezentacija je predstavljanje neke ideje, projekta, rada, stanja, procesa proizvoda itd većem broju ljudi. Ranije su se za prezentacije koristili različiti uređaji(dijaprojektori,

More information

OSNOVI PRIMENE RAČUNARA PROGRAM NASTAVE U LETNJEM SEMESTRU

OSNOVI PRIMENE RAČUNARA PROGRAM NASTAVE U LETNJEM SEMESTRU 1. 2. 27.02. (pon) 28.02. (uto) 01.03. (sre) 02.03. (čet) 03.03. (pet) 06.03. (pon) 07.03. (uto) 08.03. (sre) 09.03. (čet) 10.03. (pet) OSNOVI PRIMENE RAČUNARA PROGRAM NASTAVE U LETNJEM SEMESTRU 2016-17.

More information

Najnoviju verziju uputa skinite na: Stranica. barxprint upute (verzija 26/04/2012)

Najnoviju verziju uputa skinite na: Stranica. barxprint upute (verzija 26/04/2012) barxprint upute HRV ver 26/4/2012. Najnoviju verziju uputa skinite na: www.x-this.com www.facebook.com/xthis 1 Stranica SADRŽAJ 1.0 UVOD... 3 2.0 KONCEPT... 3 3. INSTALACIJA... 4 4.0 REGISTRACIJA... 7

More information

Vježbe 6 Povezivanje prostornih i atributnih podataka

Vježbe 6 Povezivanje prostornih i atributnih podataka Vježbe 6 Povezivanje prostornih i atributnih podataka 1. Pokrenite novi projekt u QGIS-u i dodajte podatke: Zagreb_GrCetvrti_HTRS.tif 2.Provjerite da su vam vidljive (uključene) alatne trake Digitaliziranje

More information

INFORMATIKA II AutoCAD 9. deo. Rudarsko-geološki fakultet Rudarski odsek

INFORMATIKA II AutoCAD 9. deo. Rudarsko-geološki fakultet Rudarski odsek INFORMATIKA II AutoCAD 9. deo Rudarsko-geološki fakultet Rudarski odsek Raspoređivanje i štampanje crteža Štampanje iz AutoCAD-a je komplikovanije nego iz drugih programa zašta postoje i sasvim određeni

More information

2013 SMAJO MEKIĆ SMAYSON

2013 SMAJO MEKIĆ SMAYSON SMAJO MEKIĆ SMAYSON 2013 1 SADRŽAJ 2 Uvod U obradu teksta... 0 3 Osnovni zadaci u programu Word 2013... 0 3.1 Biranje Predloška(templates)... 0 4 Kreiranje novog dokumenta uz pomoć Predloška... 1 4.1 Otvaranje

More information

LabVIEW-ZADACI. 1. Napisati program u LabVIEW-u koji računa zbir dva broja.

LabVIEW-ZADACI. 1. Napisati program u LabVIEW-u koji računa zbir dva broja. LabVIEW-ZADACI 1. Napisati program u LabVIEW-u koji računa zbir dva broja. Startovati LabVIEW Birati New VI U okviru Controls Pallete birati numerički kontroler tipa Numerical Control, i postaviti ga na

More information

ITdesk.info. Napredna obrada teksta LibreOffice Writer. Priručnik. Autorica: Mariza Maini. pokret računalnog opismenjavanja.

ITdesk.info. Napredna obrada teksta LibreOffice Writer. Priručnik. Autorica: Mariza Maini. pokret računalnog opismenjavanja. pokret računalnog opismenjavanja izgradnja modernog društva ITdesk.info projekt računalne e-edukacije sa slobodnim pristupom - Priručnik za digitalnu pismenost e - učenje ljudska prava na edukaciju i informacije

More information

#1 - Ubuntu jednostavni zadaci

#1 - Ubuntu jednostavni zadaci #1 - Ubuntu jednostavni zadaci 1 Štimanje jezika na sistemu 2 Povezivanje na wifi & surfanje web-om 3 Instaliranje novog softvera 4 Pronalaženje fajlova, foldera i aplikacija 5 Provjera maila i uređivanje

More information

Primer izrade dinamičkog sajta

Primer izrade dinamičkog sajta Primer izrade dinamičkog sajta U ovom odeljku opisademo postupak izrade jednostavnog dinamičkog sajta elektronske prodavnice. Struktura sajta Sajt se sastoji iz četiri celine. Prvi deo, početna strana,

More information

NAZIV SEMINARA (ARIEL 28pt)

NAZIV SEMINARA (ARIEL 28pt) ZAVOD ZA ELEKTRONIKU, MIKROELEKTRONIKU, RAČUNALNE I INTELIGENTNE SUSTAVE FAKULTET ELEKTROTEHNIKE I RAČUNARSTVA SVEUČILIŠTE U ZAGREBU NAZIV SEMINARA (ARIEL 28pt) autori seminara, imena i prezimena (Ariel

More information

Advertising on the Web

Advertising on the Web Advertising on the Web On-line algoritmi Off-line algoritam: ulazni podaci su dostupni na početku, algoritam može pristupati podacima u bilo kom redosljedu, na kraju se saopštava rezultat obrade On-line

More information

Jomla 1.0 Vodič za početnike Autor: Russell Walker (www.netshinesoftware.com) Prijevod na Hrvatski: Željko Mršić

Jomla 1.0 Vodič za početnike Autor: Russell Walker (www.netshinesoftware.com) Prijevod na Hrvatski: Željko Mršić Jomla 1.0 Vodič za početnike Autor: Russell Walker (www.netshinesoftware.com) Prijevod na Hrvatski: Željko Mršić zeljko.mrsic@zd.htnet.hr NAPOMENA: Unaprijed se ispričavam za svaku gramatičku i drugu pogrešku.

More information

CJENOVNIK KABLOVSKA TV DIGITALNA TV INTERNET USLUGE

CJENOVNIK KABLOVSKA TV DIGITALNA TV INTERNET USLUGE CJENOVNIK KABLOVSKA TV Za zasnivanje pretplatničkog odnosa za korištenje usluga kablovske televizije potrebno je da je tehnički izvodljivo (mogude) priključenje na mrežu Kablovskih televizija HS i HKBnet

More information

STINGRAY MUSIC - MOBILNA APLIKACIJA

STINGRAY MUSIC - MOBILNA APLIKACIJA STINGRAY MUSIC - MOBILNA APLIKACIJA Uputstvo za korisnike Januar 2016 UPUTSTVO ZA BRZO STARTOVANJE 1 Preuzmite sa App Store-a ili Google Play-a mobilnu aplikaciju Stingray Music, a zatim je pokrenite.

More information

Jelena Radić, Bane Popadić, Marko Gecić, Vladimir Milosavljević, Vladimir Popadić, Vladimir Rajs, Jovan Bajic Softverski praktikum

Jelena Radić, Bane Popadić, Marko Gecić, Vladimir Milosavljević, Vladimir Popadić, Vladimir Rajs, Jovan Bajic Softverski praktikum Jelena Radić, Bane Popadić, Marko Gecić, Vladimir Milosavljević, Vladimir Popadić, Vladimir Rajs, Jovan Bajic Softverski praktikum FTN Izdavaštvo, Novi Sad, 2016. Sadržaj 1 WINDOWS 7-OSNOVNI POJMOVI...

More information

2. poglavlje - IDENTIFIKACIJA POTROŠAČA - od 62 do 80 strane (19 strana)

2. poglavlje - IDENTIFIKACIJA POTROŠAČA - od 62 do 80 strane (19 strana) Analizirana poglavlja Šapićeve disertacije Broj redova u radu Izvor preuzimanja Broj preuzetih redova 2. poglavlje - IDENTIFIKACIJA POTROŠAČA - od 62 do 80 strane (19 strana) 1. 62 strana 31 2. 63 strana

More information

MASKE U MICROSOFT ACCESS-u

MASKE U MICROSOFT ACCESS-u MASKE U MICROSOFT ACCESS-u Maske (Forms) ili obrasci su objekti baze podataka u Accessu koji služe za unošenje, brisanje i mijenjanje podataka u tablicama ili upitima koji imaju ljepše korisničko sučelje

More information

za STB GO4TV in alliance with GSS media

za STB GO4TV in alliance with GSS media za STB Dugme za uključivanje i isključivanje STB uređaja Browser Glavni meni Osnovni meni Vrsta liste kanala / omiljeni kanali / kraći meni / organizacija kanala / ponovno pokretanje uređaja / ponovno

More information

MICROSOFT EXCEL SKRIPTA ZA INTERNU UPOTREBU

MICROSOFT EXCEL SKRIPTA ZA INTERNU UPOTREBU MICROSOFT EXCEL SKRIPTA ZA INTERNU UPOTREBU Autor, Mijatović Zvonko, dipl.ing.el. MICROSOFT EXCEL SKRIPTA ZA INTERNU UPOTREBU Bar, Oktobar 2007. Sastavio, Mijatović Zvonko, dipl.ing.el. Naslov: Microsoft

More information

OSNOVI PRIMENE RAČUNARA RASPORED U LETNJEM SEMESTRU Nedelja Datum Tema Prvi čas - Uvod

OSNOVI PRIMENE RAČUNARA RASPORED U LETNJEM SEMESTRU Nedelja Datum Tema Prvi čas - Uvod OSNOVI PRIMENE RAČUNARA RASPORED U LETNJEM SEMESTRU 2014-2015. Nedelja Datum Tema Prvi čas - Uvod 1. 2. 02.03. (pon) 03.03. (uto) 04.03. (sre) 05.03. (čet) 06.03. (pet) 09.03. (pon) 10.03. (uto) 11.03.

More information

UPUTSTVO za rad sa programom za evidentiranje godišnjeg prometa lijekova

UPUTSTVO za rad sa programom za evidentiranje godišnjeg prometa lijekova JZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske UPUTSTVO za rad sa programom za evidentiranje godišnjeg prometa lijekova Februar 2016. U skladu sa djelatnošću Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske

More information

BENCHMARKING HOSTELA

BENCHMARKING HOSTELA BENCHMARKING HOSTELA IZVJEŠTAJ ZA SVIBANJ. BENCHMARKING HOSTELA 1. DEFINIRANJE UZORKA Tablica 1. Struktura uzorka 1 BROJ HOSTELA BROJ KREVETA Ukupno 1016 643 1971 Regije Istra 2 227 Kvarner 4 5 245 991

More information

Trening: Obzor financijsko izvještavanje i osnovne ugovorne obveze

Trening: Obzor financijsko izvještavanje i osnovne ugovorne obveze Trening: Obzor 2020. - financijsko izvještavanje i osnovne ugovorne obveze Ana Ključarić, Obzor 2020. nacionalna osoba za kontakt za financijska pitanja PROGRAM DOGAĐANJA (9:30-15:00) 9:30 10:00 Registracija

More information

POSTUPAK IZRADE DIPLOMSKOG RADA NA OSNOVNIM AKADEMSKIM STUDIJAMA FAKULTETA ZA MENADŽMENT U ZAJEČARU

POSTUPAK IZRADE DIPLOMSKOG RADA NA OSNOVNIM AKADEMSKIM STUDIJAMA FAKULTETA ZA MENADŽMENT U ZAJEČARU POSTUPAK IZRADE DIPLOMSKOG RADA NA OSNOVNIM AKADEMSKIM STUDIJAMA FAKULTETA ZA MENADŽMENT U ZAJEČARU (Usaglašeno sa procedurom S.3.04 sistema kvaliteta Megatrend univerziteta u Beogradu) Uvodne napomene

More information

Upotreba selektora. June 04

Upotreba selektora. June 04 Upotreba selektora programa KRONOS 1 Kronos sistem - razina 1 Podešavanje vremena LAMPEGGIANTI 1. Kada je pećnica uključena prvi put, ili u slučaju kvara ili prekida u napajanju, simbol SATA i odgovarajuća

More information

Kamera. Mrežna kamera Dome. Kratke upute za upotrebu hrvatski

Kamera. Mrežna kamera Dome. Kratke upute za upotrebu hrvatski Kamera Mrežna kamera Dome Kratke upute za upotrebu hrvatski Ove se kratke upute odnose na modele: DS-2CD4312F-(I)(Z)(H)(S), DS-2CD4312FWD-(I)(Z)(H)(S), DS-2CD4324F-(I)(Z)(H)(S), DS-2CD4332FWD-(I)(Z)(H)(S)

More information

Microsoft Excel Moć tabličnog računanja

Microsoft Excel Moć tabličnog računanja Microsoft Excel 2013 Moć tabličnog računanja Saša Fajković 2015 SADRŽAJ: 1) UVOD ŠTO JE MICROSOFT EXCEL:... 1 1. 1 Ponuda na tržištu i osnovne napomene... 1 1. 2 Ideja koja leži iza Microsoft Excel alata...

More information

Da bi se napravio izvještaj u Accessu potrebno je na izborniku Create odabrati karticu naredbi Reports.

Da bi se napravio izvještaj u Accessu potrebno je na izborniku Create odabrati karticu naredbi Reports. IZVJEŠTAJI U MICROSOFT ACCESS-u (eng. reports) su dijelovi baze podataka koji omogućavaju definiranje i opisivanje načina ispisa podataka iz baze podataka na papir (ili PDF dokument). Način izrade identičan

More information

Upute za upotrebu softvera

Upute za upotrebu softvera Upute za upotrebu softvera Brother QL serija Sadržaj ovog priručnika i specifikacije proizvoda podliježu izmjenama bez prethodne najave. Tvrtka Brother zadržava pravo na izmjene, bez prethodne najave,

More information

U prošlom broju -a upoznali ste Hot Potatoes program za izradu kvizova. Jedan broj -a bio

U prošlom broju -a upoznali ste Hot Potatoes program za izradu kvizova. Jedan broj -a bio U prošlom broju -a upoznali ste Hot Potatoes program za izradu kvizova. Jedan broj -a bio je premalo da bismo vam pokazalisvečari tog programa. U ovom dijelu nastavljamo s preostalim programima iz Hot

More information

Office 365, upute za korištenje elektroničke pošte

Office 365, upute za korištenje elektroničke pošte Office 365, upute za korištenje elektroničke pošte Naša ustanova koristi uslugu elektroničke pošte u oblaku, u sklopu usluge Office 365. To znači da elektronička pošta više nije pohranjena na našem serveru

More information

4.1 Korišćenje aplikacije Ćelije Rukovanje radnim listovima... 32

4.1 Korišćenje aplikacije Ćelije Rukovanje radnim listovima... 32 S A D R Ž A J 4 Tabelarni proračuni... 4 4.1 Korišćenje aplikacije... 4 4.1.1 Rad sa radnim sveskama... 4 4.1.1.1 Pokretanje i zatvaranje aplikacije za tabelarne proračune. Otvaranje i zatvaranje radnih

More information

MINISTRY OF THE SEA, TRANSPORT AND INFRASTRUCTURE

MINISTRY OF THE SEA, TRANSPORT AND INFRASTRUCTURE MINISTRY OF THE SEA, TRANSPORT AND INFRASTRUCTURE 3309 Pursuant to Article 1021 paragraph 3 subparagraph 5 of the Maritime Code ("Official Gazette" No. 181/04 and 76/07) the Minister of the Sea, Transport

More information

STINGRAY MUSIC MOBILNA APLIKACIJA UPUTSTVO ZA KORISNIKE EUROPA VERZIJA 1.0

STINGRAY MUSIC MOBILNA APLIKACIJA UPUTSTVO ZA KORISNIKE EUROPA VERZIJA 1.0 STINGRAY MUSIC MOBILNA APLIKACIJA UPUTSTVO ZA KORISNIKE EUROPA VERZIJA 1.0 UPUTSTVO ZA BRZI START 1 Preuzmite Stingray Music mobilnu aplikaciju sa App Store ili Google Play servisa, i zatim je po krenite.

More information

UPUTSTVO AUTORIMA ZA PRIPREMU RADOVA

UPUTSTVO AUTORIMA ZA PRIPREMU RADOVA UPUTSTVO AUTORIMA ZA PRIPREMU RADOVA 1 Redakcija časopisa Ekonomski signali 1 Visoka ekonomska škola strukovnih studija Peć u Leposaiću, 32182 Leposavić, Kosovo i Metohija, Srbija (ekonomski.signali@gmail.com)

More information

Korak X1 X2 X3 F O U R T W START {0,1}

Korak X1 X2 X3 F O U R T W START {0,1} 1) (8) Formulisati Traveling Salesman Problem (TSP) kao problem traženja. 2) (23) Dato je prostor stanja sa slike, sa početnim stanjem A i završnim stanjem Q. Broj na grani označava cijenu operatora, a

More information