U dobru i zlu. Pouke iz života starozavjetnih bračnih parova. Pouke iz Biblije (izdanje za mlade) srpanj, kolovoz, rujan 2007.

Size: px
Start display at page:

Download "U dobru i zlu. Pouke iz života starozavjetnih bračnih parova. Pouke iz Biblije (izdanje za mlade) srpanj, kolovoz, rujan 2007."

Transcription

1 Pouke iz Biblije (izdanje za mlade) srpanj, kolovoz, rujan U dobru i zlu Pouke iz života starozavjetnih bračnih parova ZNACI VREMENA Zagreb 2007.

2 SADRŽAJ 1. Adam i Eva Planirani ideal 3 2. Abraham i Sara Vjera na kušnji Izak i Rebeka Odgajanje suparnika Jakov i Rahela Rad iz ljubavi Mojsije i Sipora Njegovanje odnosa Samson i njegove žene Bezumlje požude Boaz i Ruta Čvrsti temelji Elkana i Ana Ispunjenje zavjeta Job i njegova žena Živjeti s gubicima David i Bat-Šeba Preljub i posljedice Ahab i Izebela Zloporaba vlasti Hošea i Gomera Opraštanje nevjere Jahve i Izrael Ostvarenje unatoč promašajima Pouke iz Biblije izdanje za mlade srpanj, kolovoz i rujan 2007.

3 Pouka lipnja 7. srpnja Adam i Eva Planirani ideal ''Stoga će čovjek ostaviti oca i majku da prione uza svoju ženu i bit će njih dvoje jedno tijelo.'' (Postanak 2,24) U dobru i zlu Pouke iz života starozavjetnih bračnih parova 3

4 Subota 30. lipnja Mogli su zauvijek biti sretni UVOD Postanak 2; 3. Kad sam se nakon medenog mjeseca vratila na posao, kolege su me pitali: ''Onda, što misliš o bračnom životu?'' Bilo im je drago kad sam odgovorila: ''Prekrasan je!'' Budući da su lijepi brakovi danas postali rijetkost, osjećamo zadovoljstvo kad god čujemo za sretne i trajne brakove koji su izdržali ispit vremena, u skladu s obećanjem bračnih drugova da će ostati zajedno u dobru i zlu, u bolesti i zdravlju. Na prijamima nakon vjenčanja kojima sam u posljednje vrijeme prisustvovala, postalo je popularno odati priznanje gostima koji su najduže u braku. S obzirom na broj onih koji se rastaju ili razdvajaju, obično zbog ''nepomirljivih razlika'', uznemirujuće je što je brak postao potrošni artikl i nešto uobičajeno. Ima onih koji mijenjaju partnere kao odjeću. Neki opet ne razmišljaju o braku prije vjenčanja. Pravi se brak olako ne odbacuje. On zahtijeva spremnost obiju strana da ga sačuvaju. Stoga prije nego što preuzmemo ovu doživotnu obvezu, moramo tražiti Božje odobrenje. Kad bračni parovi u svojoj vezi odluče prihvatiti i provesti božanska načela, oni imaju mnogo veće izglede da im se brak održi. Tada zemaljske obitelji mogu tvoriti nebesku obitelj. Ako se vratimo izvještaju o stvaranju, primijetit ćemo da je Bog opskrbio Adama svime što je mogao poželjeti. Ali ništa u svemu Božjem stvaranju nije mu bilo prikladan drug. I zato je održano prvo vjenčanje. Kad je Bog Adamu doveo Evu, anđeli su bili svjedoci ove svečanosti (In Heavenly Places, poglavlje 197). Brak Adama i Eve prikaz je zajednice ljudskog i božanskog. Kako je žalosno što je zbog ovog prvog bračnog para izgubljen raj! Ono što je moglo završiti kao u bajci ''i onda su zauvijek sretno živjeli'', pretvorilo se u tragediju. Posljedice izvještaja o Adamu i Evi nisu samo propali brakovi. Njihov pogrešan postupak doveo je do pojave krvoprolića, muka, zabrinutosti, bijede, samoubojstava, mučenja, pohlepe i tako dalje. Njihov pad je dojmljiv primjer onoga što donosi neslaganje s Bogom u životu. Na kraju će naš Gospodin i Spasitelj Isus Krist sve obnoviti. To će biti osnova proučavanja ovoga tjedna. Joycelene I. Judan, Muntinlupa City, Filipini 4 Pouke iz Biblije izdanje za mlade srpanj, kolovoz i rujan 2007.

5 Nedjelja 1. srpnja Exempli gratia Primjerom LOGOS Postanak 1,26; 2,18 3,16. Tijekom srednjoškolskog obrazovanja naišla sam na jedan citat o braku: ''1. Brak je ljubav; 2. brak je ustanova; 3. ljubav je slijepa. Dakle, brak je ustanova za slijepe.'' I danas je brak često predmet mnogih neslanih šala. Međutim, on ne bi smio biti predmet ismijavanja. Bog je u Edenskom vrtu uspostavio brak zajedno sa subotom. Naši praroditelji Adam i Eva pokazali su svojim primjerom njegov pravi smisao. Magnum opus Šestog dana stvaranja Bog je načinio čovjeka na svoju sliku i predao mu vlast nad zemljom (Postanak 1,26). Bog je doveo Adamu sva stvorenja da im nadjene ime. Tom je prilikom primijetio da osim njega sva stvorenja imaju druga. Bog je onda učinio da Adam utone u dubok san, uzeo mu jedno rebro i od njega stvorio Evu (Postanak 2,21). ''Eva je stvorena od rebra uzeta iz Adamovih prsa, upućujući na to da ga ona ne treba nadzirati kao gospodar, niti treba biti podređena, već jednaka s njim, da je on voli i štiti. Kao dio čovjeka, kost njegovih kostiju, meso od njegova mesa, ona je bila njegova druga priroda, iskazujući usko zajedništvo i nježnu odanost koja je trebala obilježavati ovaj odnos.'' (Patrijarsi i proroci, str. 27) Ovo je zajedništvo posebno istaknuto kad je Bog rekao da će ''čovjek ostaviti oca i majku da prione uza svoju ženu i bit će njih dvoje jedno tijelo'' (Postanak 2,24). Tako saznajemo da dva života, kad se sjedine u braku, simbolički postaju jedno tijelo. Tijelo muža ne pripada samo njemu niti tijelo žene samo njoj, već jednome i drugome pripada i druga polovica (1. Korinćanima 7,4). Isus Krist istaknuo je nepovredivost braka kad je rekao da muž i žena više nisu dvoje, već jedno. Budući da ih je Bog sastavio, nitko ih ne smije rastavljati (Matej 19,6). Od svih stvorenja Bog je osobno oblikovao Adama i Evu. Time oni postaju još posebniji. On je oblikovao čovjeka od praha zemaljskog, udahnuo mu dah života i čovjek je postao živa duša. Sve ostalo stvorio je svojom silnom Riječju. Zato se muškarac i žena smatraju krunom stvaranja, Božjim remek-djelom i odsjajem Njegove slave. Mea culpa Adam i Eva imali su prednost da budu savršeno načinjeni i da žive u savršenom okruženju. Bili su neodjeveni, ali se nisu sramili jer ih je pokrivala Božja svjetlost i slava. Otvoreno su mogli razgovarati sa svojim Stvoriteljem i gledati Ga licem u lice. Kad su dobili dužnost da se brinu za vrt, smjeli su slobodno jesti sa svakog stabla, uz uvjet da ne jedu sa stabla spoznaje dobra i zla jer ako to učine, sigurno će umrijeti (Postanak 2,16.17). U dobru i zlu Pouke iz života starozavjetnih bračnih parova 5

6 Na nesreću, ova ljubavna priča nema sretan završetak. Kad je Eva bila sama, Sotona se prerušio u prekrasnu zmiju kako bi je namamio u svoju zamku. Preoblikovao je Božju izjavu pitajući Evu: ''Zar vam je Bog rekao da ne smijete jesti ni s jednog drveta u vrtu?" (Postanak 3,1) Eva je ispravno odgovorila da im je zabranjeno jesti samo sa stabla koje se nalazi usred vrta. Zmija joj je odvratila da oni neće umrijeti, već da će postati slični Bogu i spoznati što je dobro, a što zlo. Eva je bila izložena kušnji. Plod je bio privlačan za oko i možda je zaboravila da je stvorena na Božju sliku, pa ga je jela i onda dala mužu. Adam je znao da je njegova žena prestupila Božju zapovijed, ali nije mogao podnijeti pomisao da bi se razdvojio od Eve pa je i on odlučio postupiti kako nije smio (Patrijarsi i proroci, str. 36). Kad su im se otvorile oči, shvatili su da su goli jer je nestalo svjetlosti i slave koja ih je pokrivala. Nisu imali pojma o tome koje će druge katastrofalne posljedice prouzrokovati svojom neposlušnošću. Kad je Bog pitao Adama zašto je jeo sa zabranjenog stabla, on je okrivio Evu. Eva je opet okrivila zmiju. Nitko od njih nije htio preuzeti odgovornost za svoje postupke. Gospodin je na to prokleo zmiju. Žena će odsad s mukom rađati i morat će se pokoravati mužu. Prokleo je i zemlju pa će Adam morati raditi za hranu čitavog svojeg vijeka. Dei gratia Jedna jedina pogreška donijela je osjećaj krivnje i srama, neposlušnost i smrt u Božjem predivnom stvaranju. Jedna jedina pogreška odvojila je ljude od Boga. Idealni brak, koji je prikazivao Božji odnos prema svojem narodu, razoren je zahvaljujući Sotoninim neumornim naporima. Svojom milošću Bog je poslao Sina da izbavi svoju djecu. Ponudio nam je plan spasenja i obnove. Pobjeda nam je nadohvat ruke. Primjer Adama i Eve uči nas da neposlušnost zahtijeva veliku cijenu. Ali njihov primjer nas može poštedjeti mnoštva muka. Bongga L. Agno, Muntinlupa City, Filipini 6 Pouke iz Biblije izdanje za mlade srpanj, kolovoz i rujan 2007.

7 Ponedjeljak 2. srpnja Žena za čovjeka SVJEDOČANSTVO Postanak 2,18 Nakon što je stvorio čovjeka, ''reče Jahve, Bog: 'Nije dobro da čovjek bude sam: načinit ću mu pomoć kao što je on.'" (Postanak 2,18) I na to je za Adama stvorio Evu. ''Čovjek nije stvoren da živi sam, on je trebao biti društveno biće. Bez druga prekrasni prizori i ugodni posao u Edenu ne bi donijeli savršenu sreću. Čak i zajednica s anđelima nije mogla zadovoljiti njegovu čežnju za razumijevanjem i društvom. Nije bilo nikoga s istom naravi koga bi on volio i tko bi volio njega.'' (Patrijarsi i proroci, str. 27) Bog je učinio da Adam i Eva budu jedno tijelo i blagoslovio ih. Stvorio je savršeni par bezgrešan i čist. Bili su idealan par. Bog ih je stavio u vrt i pobrinuo se za sve što im je bilo potrebno. Kakav prekrasan život! Upozorio ih je na drvo spoznaje dobra i zla. ''Anđeli su upozorili Evu da se ne odvaja od svog supruga dok je on bio zaokupljen dnevnim radom u vrtu; s njim je opasnost od kušnje bila manja nego kad je bila sama. Ali zaokupljena svojim ugodnim zadatkom, ona je nesvjesno odlutala od njega. Kad je primijetila da je sama, osjetila je strah od opasnosti, ali ga ona nije uvažila i zaključila je da je njena mudrost i snaga dostatna da razluči zlo i suprotstavi mu se.'' (Isto, str. 34) ''Nakon što su jeli od zabranjenoga ploda, Adama i Evu ispunio je osjećaj srama i užasa.'' (Put Kristu, str. 40; izdanje 2006.) ''Adam i Eva su uvjerili sebe da neznatno djelo poput kušanja zabranjenog ploda ne može imati tako strahovite posljedice na koje ih je upozorio Bog. Ali to neznatno djelo bilo je prijestup Božjeg nepromjenjivog i svetog Zakona; ono je odvojilo čovjeka od Boga i otvorilo ustave te su smrt i neizreciva patnja preplavili svijet.'' (Isto, str. 32) ''Bog je Evu prilikom stvaranja izjednačio s Adamom. Da su ostali poslušni Bogu u skladu s njegovim Zakonom ljubavi oni bi uvijek bili u međusobnom skladu, ali grijeh je unio neslogu, i sada se njihovo zajedništvo i sklad može očuvati samo pokornošću žene mužu. Eva je prva pogriješila, i ona je popustila kušnji time što se odvojila od svog druga, protivno božanskoj uputi.'' (Patrijarsi i proroci, str. 38) Renelyn F. Fornoles, Muntinlupa City, Filipini U dobru i zlu Pouke iz života starozavjetnih bračnih parova 7

8 Utorak 3. srpnja Traži se savršeni partner DOKAZI Postanak 2,18. U Postanku je zapisana prva ljubavna priča u povijesti ljudskog roda. Sve je počelo time što je Bog stvorio čovjeka od zemaljskog praha i udahnuo mu u nos duh života; tako je postao živo biće (Postanak 2,7). Onda mu je Bog dao pravo da imenuje svako stvorenje. Pritom je čovjek shvatio da svatko ima svojeg para, osim njega. Bio je sam. Na taj je način Bog u njegovom srcu izazvao želju za drugom. Bog je rekao: "Nije dobro da čovjek bude sam: načinit ću mu pomoć kao što je on." (Postanak 2,18) Bog je dobro znao što je Adamu potrebno: drug, par, netko sličan njemu. Žena. Bog je Adama načinio od zemlje. Riječ "Adam" jednostavno je skraćeni oblik hebrejske riječi adamah koja znači ''zemlja''. Umjesto da pri stvaranju Eve uporabi zemlju, Bog je učinio da je Adam zapao u dubok san, uzeo mu jedno rebro i od njega načinio Evu (Postanak 2,21.22). Hebrejska riječ za ''načiniti'' jest banah i nju prevodimo glagolom ''graditi''. Bog je doslovce sagradio Evu. Prepun ljubavi, ljubazni i milosrdni Bog uživao je u oblikovanju Eve da bude savršena dopuna Adamu tjelesno i umno. Budući da ju je načinio od Adamova rebra, među njima je postojala neporeciva veza. Ova je misao nesumnjivo bila značajna za Adama jer su njegove prve riječi vezane uz Evu bile: "Gle, evo kosti od mojih kostiju, mesa od mesa mojega! Ženom neka se zove, od čovjeka kad je uzeta!" (Postanak 2,23) Adam je prepoznao vezu sa stvorenjem koje je nazvao Eva. Bila je dio njega kao što je on bio dio nje. Izvještaj u Postanku 2 pokazuje ne samo što su Adam i Eva osjećali ili mislili kad su prvi put ugledali jedno drugo, već ocrtava osnove obrise braka koji je Bog ustanovio. On također iznosi načela sretnog i uspješnog bračnog života. U ova se načela ubrajaju: (1) stjecanje nezavisnosti od obitelji obaju supružnika odvajanjem u novu obiteljsku jedinku, (2) međusobno povezivanje stvaranjem trajnog odnosa ljubavi i, najvažnije, (3) postati jedno tijelo. Brak je jedan od najvećih Božjih poklona ljudskom rodu. Njega treba cijeniti i održavati. Smjernice koje je Bog dao za brak jednako su važne danas kao što su bile prije. Slijediti ih znači donijeti načelnu, božansku odluku. Ako slijedimo Božje upute, nećemo se morati sramiti. Neokaljan i ispravan brak ima za posljedicu samo nagradu. Maripaz T. Adriano, Muntinlupa City, Filipini 8 Pouke iz Biblije izdanje za mlade srpanj, kolovoz i rujan 2007.

9 Srijeda 4. srpnja Tajne idealnog braka PRIMJENA Postanak 2,24 Bog je planirao stvoriti bića na svoju sliku koja će se množiti i živjeti zajedno u čistoći, skladu i sreći. Zato je načinio Evu iz Adamova rebra da bude njegova supruga, dio njega samoga, kost od njegove kosti, tijelo od njegova tijela, jednaka, voljena i štićena. Ova prisna zajednica savršeni je primjer uzajamne ljubavi između muža i žene. To je ideal koji trebaju slijediti svi bračni parovi savršen prikaz Božjeg odnosa sa svojim narodom. Međutim, ''kao što je izopačio i svaki drugi Božji dobri dar povjeren čovječanstvu, grijeh je izopačio i brak'' (Vjera kojom živim, str. 260). Zajednica koja je trebala biti blagoslov, pretvorila se u nešto što je mnoge duše odvelo u propast. Kako na osnovi prve zajednice muža i žene možemo ostvariti brak po Božjoj želji? Evo nekoliko savjeta: 1. Uzajamno se pokoravajte jedan drugome. Prvi bračni par je bio jednak; nakon pada u grijeh Eva će se pokoravati Adamu. U tom smislu muž treba biti vođa obitelji. Međutim, to ne znači da njome treba vladati i manipulirati. Ni žena ne treba upravljati mužem. Svaka strana treba imati za krajnji cilj sreću drugoga. 2. Držite se jedan drugoga. Kad je Eva samo nakratko napustila Adama dok je radila u vrtu, bila je izloženija kušnji. Zato ju je neprijatelj uspio prevariti. I danas su bračni drugovi, koji su fizički udaljeniji jedan od druga, više izloženi kušnji. 3. Zadovoljavajte potrebe jedan drugoga. Budući da su ''jedno tijelo'', muž i žena trebaju naučiti kako da zadovolje fizičke, mentalne i emocionalne potrebe jedan drugoga. 4. Učinite Boga prvim, posljednjim i najboljim u svemu. U svakom uspješnom braku Bog treba biti središte svega. Sebičnost i oholost treba nadomjestiti ljubavlju i poniznošću; to vodi do skladne i sretne zajednice. Kad se Adam odlučio za Evu a ne za Boga zbog straha da će je izgubiti (Patrijarsi i proroci, str. 36), zaboravio je da ju je dobio od Boga. Jennifer I. Castillo, Muntinlupa City, Filipini U dobru i zlu Pouke iz života starozavjetnih bračnih parova 9

10 Četvrtak 5. srpnja Odlučimo se za ideal RAZUMIJEVANJE Postanak 2,15-25; 3,1-12. Svaki je brak novi početak. Kad muškarac i žena daju riječ pred Bogom i jedno drugome, pred njima je novi početak. Kao onda kad je uveo ustanovu braka za Adama i Evu u Edenskom vrtu, Bog je njima i svima nakon njih dao priliku da budu ''idealni''. Da počnu iznova kao vjenčane osobe. Možda zbog grijeha nismo nikad čuli za savršeni početak, za savršeno mjesto stanovanja, za savršenog druga (kakvog su dobili naši praroditelji), ali kao Adam i Eva i mi smo dobili slobodu odlučivanja. Izbor je čin volje. Mi svakodnevno biramo. Dok se hvatamo u koštac sa životnim problemima, moramo birati. Naše će odluke utjecati na naše međuljudske odnose. Eva je mogla odlučili da ne ode od Adama. Mogla je odlučiti da ne posluša zmiju niti posumnja u Božje upute. Adam je mogao odlučiti da ne jede zabranjeni plod. Mogao je ne kriviti Evu što ga je navela da jede. Oboje su mogli odlučiti da se neće skrivati pred Bogom kad su sagriješili. I mi moramo odlučivati. Možemo odlučiti da ćemo ostati uz svojeg bračnog druga i da nećemo poći za mnogim kušnjama ovoga svijeta. Možemo odlučiti da ćemo poslušati Božje upute o bračnoj vjernosti. Možemo odlučiti da ćemo prijeći preko nesavršenosti svojeg bračnog druga. Možemo odlučili da se nećemo rasrditi ako on učini nešto što nam se ne sviđa. Možemo odlučiti da nećemo kriviti svojeg supružnika kad nam se planovi izjalove. A najvažnije je od svega da možemo odlučiti da ćemo se obratiti Bogu kad stvari krenu loše. Možemo odlučiti da ćemo primiti Njegovu milost prihvaćajući Njegova Sina koji je umro na križu da bi se izgubljeni Eden mogao obnoviti i nesavršeni ljudski odnosi ozdraviti. Ako donesemo takve odluke, ne smijemo zaboraviti da nam samo Bog može pomoći u ostvarenju ideala. Učimo od naših praroditelja. Samo ako odlučimo da ćemo primiti Boga, ''novi početak'' koji nam želi dati imat će svoj hepiend. ZA RAZMIŠLJANJE 1. Koje svakidašnje odluke snažno utječu na našu vezu s prijateljima, voljenima i s Bogom? Vodimo li računa o tome kako će se osjećati naši prijatelji, voljeni i Bog? 2. Zašto je u našem svijetu idealan izbor tako težak? Jewel Mahinay-Role, Muntinlupa City, Filipini 10 Pouke iz Biblije izdanje za mlade srpanj, kolovoz i rujan 2007.

11 Petak 6. srpnja Edenska ustanova ISTRAŽIVANJE Postanak 2, ZAKLJUČITE Bog je u Edenu uveo dvije ustanove: brak i subotu. Ima dubljeg značenja u tome što je brak izjednačio sa subotom, uspomenom na stvaranja i oslobođenje. Možda je Bog znao da je za zdravu obitelj i zdravo društvo potreban zdrav brak i tjedno podsjećanje na to tko je Bog i što je učinio pri stvaranju. Adam i Eva prvi dvojac koji je stupio u brak krenuli su stranputicom kad su zaboravili na Boga koji ih je stvorio i dao im radosti bračnog života. Svi mi plaćamo za tu pogrešku. Međutim, mi nismo bespomoćni. Zahvaljujući Isusovoj žrtvi, ne samo što možemo dobiti oprost grijeha, već kroz prizmu Božje ljubavi prema Njegovoj djeci možemo vidjeti jasan primjer kako voljeti u braku. Pritom moramo držati na umu da je komuniciranje dvosmjerno; ono sadrži četiri elementa: pošiljatelja " vijest " primatelja " odgovor. Zbog toga, kad Bog govori, trebamo slušati; a kad primimo vijest, moramo nešto poduzeti. RAZMOTRITE Intervjuirajte nekoliko bračnih parova da otkrijete tajnu sretnog i dugovječnog braka. Razmišljajte o sljedećem biblijskom tekstu: ''Muževi, ljubite svoje žene kao što je i Krist ljubio Crkvu i sam sebe predao za nju.'' (Efežanima 5,25) Koliko žrtava Bog traži od muževa u braku? Što očekuje od žena? Pripremite posebno jelo za bračni par koji možda ima problema u svojim odnosima. Predajte im ga uz karticu na kojoj ćete im poručiti da ih volite. Izvršite malo istraživanje i pronađite koja su stvorenja u životinjskom svijetu monogamna. Je li većina životinja monogamna? Molite se za bračne parove u svojoj crkvi. Također možete predložiti osnivanje kluba u kojem bi bračni parovi i budući bračni parovi u crkvi razmjenjivali iskustva i hrabrili se međusobno. POVEŽITE Pročitajte Efežanima 5 da vidite što Pavao savjetuje onima koji su u braku. Temelji sretnog doma, poglavlja Joe Beam, Becoming One: Emotionally, Spiritually, and Sexually. Dwain Esmond, Philadelphia, Pennsylvania, SAD U dobru i zlu Pouke iz života starozavjetnih bračnih parova 11

12 Pouka srpnja Abraham i Sara Vjera na kušnji ''Vjerom i Sara unatoč svojoj dobi zadobi moć da začne jer vjernim smatraše Onoga koji joj dade obećanje.'' (Hebrejima 11,11) 12 Pouke iz Biblije izdanje za mlade srpanj, kolovoz i rujan 2007.

13 Subota 7. srpnja Gdje im je bila vjera? UVOD Hebrejima 11,11 Dječak je zavitlao praćkom iznad glave. Zujala je zrakom dok mu je sila kamenčića snažno vukla ruku. Usmjerio je pogled na veliku stijenu na drugoj strani udoline u kojoj su bili podignuti šatori njegova oca. Udaljenost je bila poveća, ali je on vježbao. Znao je da može pogoditi stijenu. Stao je čvršće u mekoj travi, zavitlao brže i u pravom trenutku iz ruke ispustio jedan remen. Kamen je izletio iz praćke i nevjerojatnom brzinom pojurio zrakom da bi se rasprsnuo udarivši o stijenu. Njegov otac Abraham potapšao ga je po leđima, smiješeći se. ''Odlično''. Jišmael je bio zadovoljan. A onda je pogledao prema šatoru svoje majke i vidio kako se smiješi. U međuvremena je Sara pogledala prema šatoru gdje je Hagara sjedila i tkala brižno prateći sina. U Sari se ponovno javio osjećaj ljubomore koji je brzo potisnula. Upravo ju je njezin nedostatak vjere potaknuo da Hagaru dade Abrahamu, a i sada ju je najviše mučio nedostatak vjere. Bog je obećao Abrahamu da će imati sina koji će postati otac velikog naroda. Međutim, ona je postala nestrpljiva. Nestrpljiva? Da, možda je tako bilo isprva; ali sada je bila starija i sjeme sumnje pretvorilo je nestrpljenje u nevjeru. Sara je sjela na stoličicu ispred svojeg tkalačkog stana i uzela crvenu pređu kojom je trebala satkati tepih. Onda se sjetila trenutka kad je Bog rekao Abrahamu da će ona roditi sina u starosti. Kako se smijala! Sara se zacrvenjela kad se sjetila kako ju je Bog upitao zašto se smije. Još se više zacrvenjela kad se sjetila svojeg odgovora. Nakon svega što je za njih učinio, zašto nije vjerovala? Međutim, unatoč njezinoj nevjeri, Bog je još uvijek bio vjeran. Još uvijek je održao obećanja koja im je dao. Sara je počela pjevušiti dok je prebacivala pređu s jedne strane stana na drugu. Bog joj je oprostio nevjeru i sada je znala da će ona i Abraham svakako imati sina. Sada je vjerovala da će Bog održati obećanje i od njega učiniti veliki narod. Sara je zamalo ispustila pređu kad se beba ritnula nogom u njezinom trbuhu. Joshua Holloway, Kalispell, Montana, SAD U dobru i zlu Pouke iz života starozavjetnih bračnih parova 13

14 Nedjelja 8. srpnja Bog će se pobrinuti DOKAZI Postanak 17,19; 22. Kad je Abrahamu bilo stotinu godina a Sari devedeset, Bog im je konačno dao dugoočekivanog sina. Ali nekoliko godina poslije Bog je iskušao Abrahamovu ljubav, vjeru i poslušnost kad je tražio da prinese Izaka na žrtvu. To je za Abrahama bilo izuzetno teško. Ali njegova ljubav prema Bogu bila je tako jaka da uopće nije posumnjao u Njega. Abraham i Izak putovali su tri dana dok nisu stigli na brdo Moriju. Abraham je podignuo žrtvenik prema Božjoj uputi. Onda je vezao Izaka i položio ga na žrtvenik. Zatim je podignuo nož da ubije sina, ali ga je Gospodnji anđeo zaustavio. Bog se pobrinuo za ovna za žrtvu umjesto Izaka i Abraham je to mjesto nazvao ''Gospodin će se pobrinuti'' (Postanak 22,14). Otad je brdo Morija postalo jedno od najvažnijih vjerskih mjesta na svijetu. Tu je na Araunovu gumnu David vidio anđela zatornika kako lebdi s isukanim mačem, spreman da udari Jeruzalem kao kaznu za Davidov veliki grijeh popisivanja pučanstva (2. Samuelova 24,18). Bog je Abrahamu obećao da će njegovi potomci biti bezbrojni kao zvijezde, a popisom pučanstva David je pokazao nedostatak vjere. Ipak je uslišao Davidovu pokajničku molitvu. Rekao je Davidu da podigne žrtvenik pa je zaustavio pomor u kojem je već izginulo sedamdeset tisuća Izraelaca. David je kupio to mjesto i poslije rekao sinu Salomonu da tu sagradi Hram. Salomon je postavio žrtvenik na isto mjesto na kojem je Abraham nekad podignuo žrtvenik. Oko tog mjesta oduvijek se vodila borba. Budući da se nisu mogli pridružiti Židovima na bogoslužju zbog svoje miješane krvi, Samarijanci su tvrdili da je Abraham žrtvovao Izaka zapravo na gori Gerizimu, gdje je podignuo svoj prvi žrtvenik u Kanaanu (Postanak 12,6.7). Zato su tamo sagradili svoj hram. Ali nakon što je Jeruzalem konačno pao u ruke Rimljana, car Hadrijan ga je obnovio. Također je namjeravao na tom mjestu podignuti hram svojem osobnom bogu. Danas na tom mjestu stoji muslimanska građevina, Dom na stijeni. ZA RAZMIŠLJANJE 1. Imate li vi u svojem životu mjesto na kojem često vodite bitke vjere? 2. Što uskraćujete Bogu, a On želi da Mu to date? Luke Denison, Kalispell, Montana, SAD 14 Pouke iz Biblije izdanje za mlade srpanj, kolovoz i rujan 2007.

15 Ponedjeljak 9. srpnja Učimo zajedno kako vjerovati LOGOS Postanak 12,2.3; 15,4; 16,1-5; 22; Jakov 2, Obećanje (Postanak 12,2.3) Kad je pozvao Abrahama iz njegova zavičaja da ode u stranu zemlju, Bog mu je obećao: ''Velik ću narod od tebe učiniti, blagoslovit ću te, ime ću ti uzveličati, i sam ćeš biti blagoslov.'' Abraham je imao sedamdeset pet, a Sara šezdeset pet godina i bila je nerotkinja. Međutim, na osnovi tog obećanja, ovog poziva, Abraham je krenuo u divlji i zao Kanaan. Obnovljeno obećanje (Postanak 15,4) Vrijeme je prolazilo. Abraham i njegova obitelj doživjeli su mnogo toga u Kanaanu. Da izbjegnu glad, obitelj se spustila u Egipat gdje je zbog Sare, još uvijek ljepotice, izbio ozbiljan sukob s faraonom. Ni Abraham ni Sara nisu imali hrabrosti reći da su u braku. Bojali su se da će to Abraham platiti glavom. Zato su rekli da su brat i sestra pa je faraon uzeo Saru u svoj dom. Kad je saznao za prijevaru, faraon ih je izbacio iz Egipta pa su se vratili u Kanaan. Veliki patrijarh uhvaćen u laži. Ponižavajuća je to priča. Ali u sljedećem izvještaju vidimo velikog patrijarha kao ratnika. Abrahamov bratić Lot otišao je u dolinu Sodome i Gomore gdje je trava bila zelenija i tako se dogodilo da je bio odveden kao plijen u bici devetorice kraljeva u tom kraju. Abraham je s tri stotine i osamnaest ljudi izbavio Lota, njegovu obitelj i ostali plijen. Tijekom tih deset godina Sara još uvijek nije imala dijete. Abraham je predložio Bogu da Eliezer bude njegov nasljednik, ali je Bog ponovio obećanje da će obećano dijete doći od Abrahamova vlastita tijela. Pokušaj da sami ostvare obećanje (Postanak 16) U tom trenutku Sara je zaključila da stvari mora uzeti u svoje ruke. Uostalom, njezino tijelo nije dalo nasljednika. Zato je ponudila Abrahamu svoju sluškinju Hagaru za ženu. Mogućnost za ovu vrstu sporazuma nalazimo u Hamurabijevom zakoniku. To je bila uobičajena praksa u ono vrijeme i Abraham je pristao. Ali kakve su posljedice proizišle iz nastojanja da sami riješe problem, bez oslanjanja na Boga! Još uvijek se zbog ovog najstarijeg suparništva na svijetu prolijeva krv. Međutim, zapazimo kako se Bog odnosi prema ovom nedostatku vjere. On ljubazno postupa prema Hagari i Jišmaelu. U bijegu (Postanak 20) Bog je čvrsto obećao da će Sara imati Abrahamovo dijete. Rekao je tako Abrahamu i kazao mu da je zove Sara, jer će iz nje izići narodi. Ali godinu dana U dobru i zlu Pouke iz života starozavjetnih bračnih parova 15

16 nakon ovog obećanja oboje su ustrašeni bježali pred kraljem onog područja, ovaj put Abimelekom. Da sačuva glavu, Abraham je Saru nazvao svojom sestrom, a ona Abrahama svojim bratom. Abimelek je uzeo Saru u svoj dom i zbog toga skoro izgubio život. I opet je Bog spasio Abrahama i Saru iz krize koju su prouzročili zbog nedostatka vjere. Konačno! Stiže obećanje! (Postanak 21) Abraham se smijao na pomisao da bi mogao imati sina (Postanak 17,17). I Sara se smijala. Poslije je rekla da se nije smijala kad je nebeski vjesnik pitao za razlog zašto se smije. Ali Izak se rodio i na Božji zahtjev dobio prikladno ime ''Smijeh''. Premda su Abraham i Sara puno puta pokleknuli u svojoj vjeri, Bog od njih nije dignuo ruke. Vjera na djelu (Postanak 22, Hebrejima 22,8.9; Jakov 2,20-26) To je bila najveća kušnja. Bog je tražio od Abrahama da žrtvuje svojeg dugoočekivanog dječaka, sina obećanja. Može li se Abraham konačno osloniti na Božju riječ? Toliko puta je promašio. Ali Bog mu je dao priliku da konačno pred cijelim svemirom pokaže da ne samo što vjeruje Bogu, nego i postupa u skladu s Njegovom riječju. Abraham je učinio što je Bog tražio. Upravo je htio spustiti nož na svojeg dragocjenog sina kad mu je Bog zaustavio ruku. Ovaj čin vjere bio je čudesno svjedočanstvo anđelima i drugim svjetovima kao i nama danas. Ne samo što je Bog vjeran, već je kadar pomoći svojoj djeci da nauče vjerovati Mu. Sara i Abraham jedini su par u poglavlju o vjeri u Hebrejima 11. Vjerom se Abraham odazvao Božjem pozivu. Vjerom je Sara mogla zanijeti. Vjerom je Abraham dao svoje dugoočekivano i izmoljeno dijete Bogu. I zahvaljujući njegovoj vjeri, Bog je mogao cijeli svemir poučiti o svojoj ljubavi i neusporedivoj žrtvi za naš svijet. ZA RAZMIŠLJANJE 1. Što ste naučili o vjeri? Koliko vam je dugo trebalo da naučite ono što danas znate? 2. Kako vas je Bog poučavao? Kakve dokaze imate o Njegovom strpljenju? Cheryl Woolsey Des Jarlais, Ronan, Montana, SAD 16 Pouke iz Biblije izdanje za mlade srpanj, kolovoz i rujan 2007.

17 Utorak 10. srpnja Svetost braka SVJEDOČANSTVO Postanak 16,4-6; 21,9-11. ''Rođenje Izaka, ispunjenje njihovih najdražih nada nakon čekanja gotovo cijelog života, ispunilo je šatore Abrahama i Sare velikom radošću. Međutim, ovaj je događaj za Hagaru značio propast njenih brižljivo njegovanih očekivanja. Jišmaela, sada već dječaka, svi su u taboru smatrali baštinikom Abrahamova bogatstva i nasljednikom blagoslova koji su obećani njegovim nasljednicima. A sada je on iznenada stavljen na stranu, i razočarana majka i njen sin zamrzili su Sarino dijete. Sveopća je radost samo povećala njihovu ljubomoru, sve dok se Jišmael nije usudio javno vrijeđati nasljednika Božjeg obećanja. Sara je u Jišmaelovu neobuzdanom stavu vidjela trajan izvor nesloge, te se obratila Abrahamu s molbom da Hagaru i Jišmaela istjera iz tabora. Patrijarh je bio duboko povrijeđen. Kako je mogao istjerati Jišmaela, svog sina, koga je i dalje volio? Zbunjen, on je tražio božansko vodstvo. Gospod mu je preko svetog anđela rekao da ispuni Sarinu želju; njegova ljubav prema Jišmaelu i Hagari nije smjela biti prepreka, jer je samo tako mogao obnoviti sklad i sreću u svojoj obitelji. Anđeo mu je dao utješno obećanje da Bog neće ostaviti Jišmaela unatoč odvojenosti od roditeljskog doma, njegov će život biti sačuvan i on će postati otac velikog naroda. Abraham je poslušao anđeosku riječ, ali s dubokom boli. Očevo je srce bilo ispunjeno neizrecivom žalošću dok je slao Hagaru i njenog sina. Uputa dana Abrahamu u vezi sa svetošću bračnog odnosa trebala je biti pouka za sve vjekove. Ona obznanjuje da se prava i sreća ovog odnosa moraju pozorno čuvati, čak i po cijenu velike žrtve. Sara je bila jedina prava Abrahamova žena. Njena prava kao žene i majke nije mogla dijeliti nijedna druga. Ona je poštovala svog muža i ona je zbog toga u Novom zavjetu opisana kao dostojan primjer. Ali ona nije bila voljna dopustiti da Abrahamovi osjećaji pripadaju drugoj ženi i Gospod je nije ukorio što je zahtijevala istjerivanje njene suparnice. Ni Abraham ni Sara nisu imali povjerenja u Božju silu, i upravo je ova zabluda dovela do braka s Hagarom.'' (Patrijarsi i proroci, str. 115,116) ZA RAZMIŠLJANJE Jeste li u svojem životu kada zaključili kako bi bilo bolje da ste se uzdali u Boga i pustili da On vodi stvari? Što ste iz toga naučili, a ojačalo je vašu vjeru? Del Des Jarlais, Ronan, Montana, SAD U dobru i zlu Pouke iz života starozavjetnih bračnih parova 17

18 Srijeda 11. srpnja Kako primiti Božje blagoslove PRIMJENA 1. Petrova 2,9. Bog nam, kao u slučaju Abrahama i Sare, želi dati najbolje, ali moramo biti spremni pouzdati se u Njega da ćemo primiti ono što nam nudi. Približite se Bogu i On će se približiti vama. On nas ne prisiljava da Ga volimo. On je Stvoritelj pun ljubavi i praštanja i čeka raširenih ruku. Mi odlučujemo hoćemo li ići Njegovim putem. Pritom je najvažnije da sačuvamo vjeru i povjerenje u Njega. Kad ustanovite da vam se misli počinju baviti životnim teškoćama, obratite se Bogu i zahvalite Mu za mnoge primljene blagoslove. Bog ima savršen plan za svakoga od nas. Nije uvijek jednostavno stalno se obraćati Njemu, ali Bog dopušta da budemo izloženi teškoćama kako bismo Mu se još više približili. On nam pruža mogućnost izbora. Možemo odlučiti da ćemo se uzdati u Njegovu ljubav ili Mu okrenuti leđa. Jeste li spremni poslušati i povjeriti se Spasitelju te činiti ono što On zna da je za vas najbolje? ''Spotaći će se o nj, jer ne žele slušati Božju riječ niti joj biti poslušni, te će stoga pasti i tako biti kažnjeni, za što su i određeni. Ali s vama nije tako, jer vas je izabrao Bog svećenici ste Kralja, sveti i čisti, Božji ste a sve zato da navijestite silna Božja djela i drugima pokažete kako vas je Bog iz tame pozvao u svoje divno svjetlo. Bili ste nitko i ništa, a sad ste Božji narod.'' (1. Petrova 2,8-10 Knjiga o Kristu) Abraham i Sara su znali da Bog ima poseban plan za njihov život, ali im je bilo teško uskladiti se s Božjim planom pa su smatrali da trebaju pomoći Bogu. Ne zaboravite dobar plan izveden na silu u pogrešno vrijeme može se pretvoriti u katastrofu. Bog zna kad je pravi trenutak i mi se uvijek možemo pouzdati da će On djelovati pravovremeno. Međutim, ako i pokažemo slabu vjeru, nikad nije prekasno da promijenimo smjer i prihvatimo Božju ljubav. Abraham i Sara često su pokazivali nedostatak vjere, ali su se uvijek vraćali Bogu i ponovno uzdali u Njega. On će vas uvijek osoviti na noge i ove će vam lekcije pomoći da ojačate u vjeri. ZA RAZMIŠLJANJE 1. Ako Bog ima moć da učini što želi, zašto dopušta da nam se dogodi zlo? 2. Postoji li u našem životu nešto čega bismo se mogli odreći kako bismo uspostavili prisniju zajednicu s Kristom? Miranda Clairmonte, Marion, Montana, SAD 18 Pouke iz Biblije izdanje za mlade srpanj, kolovoz i rujan 2007.

19 Četvrtak 12. srpnja Pouzdajte se u Njegovo srce RAZUMIJEVANJE Postanak 16. Abraham i Sara su se spotaknuli kad su mislili da Bogu treba malo pomoći da u njihovom životu ostvari svoj božanski plan. Bog je bio bitan dio njihovog života, ali im je nedostajalo povjerenje. Pouzdati se u Boga nije lako, posebno kad nam je život težak. To nije stvar naše odluke. Pouzdanje nastaje iskustvom kad naučimo vidjeti kako Bog djeluje u našem životu. Jedne večeri javio se moj stric Mark. Rekao je da ima rak prostate i da mu je ostalo još šest mjeseci do godine dana života. A bio je u četrdesetim godinama. Nikad prije nije bio ozbiljno bolestan i živio je zdravim načinom života. Kako je Bog mogao dopustiti da moj omiljeni stric, koji Ga je iskreno ljubio, oboli od raka? Zaključila sam da je Bog želio pokrenuti druge ljude svjedočanstvom o ozdravljenju i suvremenim čudom. Bila sam uvjerena da će stric ozdraviti. Vrijeme je prolazilo. Stric je bio liječen na razne načine i mnogo je patio. Ali je održao vjeru. Tijekom jednog od mojih posljednjih posjeta rekao je da se osjeća počašćen što pati, da je djelo koje je rak izvršio u njegovom životu i u životu onih koji su bili vezani uz njegovu bolest vrijedilo svih muka. Uzdao se u Božju volju. Jednog dana, dok sam se mučila spoznajom da stric neće dugo živjeti, začula sam preko radija pjesmu Bobbyja Masona ''Pouzdajte se u Njegovo srce''. Bog zna toliko da ne može pogriješiti, glasile su riječi pjesme. On je previše dobar da bi bio nemaran prema nama. Kad ne možemo shvatiti zašto nešto čini, možemo biti sigurni da će Njegovo srce učiniti ono što treba, da vodi računa o našoj budućnosti. Ova mi je pjesma pomogla da sačuvam vjeru u Božji plan. Suočavate li se vi s krizama? Je li vam teško povjeriti budućnost Bogu? Sjetite se Abrahamove i Sarine životne priče o vjeri. Sjetite se mojeg strica Marka. Vaša vjera može prodrijeti kroz tamne oblake stvarnosti i Božjim očima vidjeti plan koji ima za vas. Samo se uzdajte u Njegovo srce! ZA RAZMIŠLJANJE 1. Koje vam pjesme ili psalmi pomažu da održite snažno povjerenje u Boga? 2. Kako možete ohrabriti druge da vjeruju u Božji plan za njihov život? Jasmine Blaney, Columbia Falls, Montana, SAD U dobru i zlu Pouke iz života starozavjetnih bračnih parova 19

20 Petak 13. srpnja Vjera za čitav život ISTRAŽIVANJE Hebrejima 11,8-19; Jakov 2, ZAKLJUČITE Abraham je ne samo otac mnogih naroda, već i triju glavnih svjetskih religija. Nazvan ''prijatelj Božji'', Abraham je s obitelji pokazao primjer velike vjere kad je napustio svoj zavičaj i bogove da bi slijedio jednoga pravoga Boga bez obzira na to kamo će ga voditi. Možda je najznačajnije kod biblijskih junaka vjere što možemo vidjeti koje su pogreške oni učinili i tako bolje naučiti što znači imati živu vjeru u milosrdnoga Boga, koja neprekidno raste. RAZMOTRITE Odredite glavne međaše vjere u Abrahamovom i Sarinom životu od trenutka kad su napustili Ur do događaja na brdu Moriji. Porazgovarajte o tome kako je pojedini događaj u njihovom životu razvio njihovu vjeru u Boga. Kako biste se vi ponijeli u tim situacijama? Razmislite o međašima vjere u svojem životu. Kako vam je sjećanje na Božje izbavljenje u prošlosti pomoglo u budućem vjerskom životu? Porazgovarajte s drugima u svojoj crkvi o značajnim međašima vjere u njihovom životu. Usporedite njihova iskustva s iskustvima Abrahama i Sare. Napravite žrtvenik'' sličan žrtvenicima koje je Abraham podizao gdje bi se utaborio. Može li vam vidljivi podsjetnik na Božju vjernost pomoći u vašem daljnjem životu s Bogom? Kako? Razmislite o ciljevima koje postavljate u životu. Podijelite ih na ciljeve koje ste sami postavili i koje je Bog postavio. Kako možete slijediti Božji plan za svoj život kad vam On kao u Abrahamovom i Sarinom slučaju rijetko kad kaže kamo idete i kako ćete stići na odredište? POVEŽITE Patrijarsi i proroci, poglavlja Bruce S. Feiler, Abraham: A Journey to the Heart of Three Faiths. Michael Gold, The Ten Journeys of Life: Walking the Path of Abraham A Guide to Being Human. Kaaryn Sanon, Randallstown, Maryland, SAD 20 Pouke iz Biblije izdanje za mlade srpanj, kolovoz i rujan 2007.

21 Pouka srpnja Izak i Rebeka Odgajanje suparnika ''A Bog Svemožni, El-Šadaj, neka te blagoslovi i neka te učini rodnim i brojnim, tako da postaneš mnoštvo naroda.'' (Postanak 28,3) U dobru i zlu Pouke iz života starozavjetnih bračnih parova 21

22 Subota 14. srpnja Brak, prijevara i bolne posljedice UVOD Postanak 27,6-13. U sva vremena bračni parovi su se suočavali s odlukama vezanim uz ljubav, poštovanje, poštenje, povjerenje, prijevaru, preseljenje i favoriziranje. Ali su se isto tako morali suočiti s njihovim posljedicama. Izak i Rebeka donijeli su odluke koje su u danim situacijama smatrali ispravnima, ali s teškim posljedicama. Dok su boravili u Geraru, Izak se bojao da bi mjesno stanovništvo moglo poželjeti Rebeku, a njega ubiti kako bi je se domogli. Zato im je rekao da mu je sestra. Ranije je njegov otac Abraham ispričao sličnu priču filistejskom kralju Abimeleku. Abimelek je otkrio laž kad je kroz prozor svoje palače vidio Izaka i Rebeku kako se ljube. Nato je pozvao Izaka i zatražio objašnjenje. Izak se ispričao zbog svojih laži. Abimelek je zajamčio da nitko neće dirati njega ni Rebeku dok budu živjeli u Geraru. Na nesreću, njihove laži nisu završile u Geraru. Kad je ostario i oslijepio, Izak je poslao svojeg miljenika Ezava da mu ulovi i pripremi divljač prije nego što mu udijeli blagoslov prvorođenca. Tada je Rebeka, sjetivši se da joj je Gospodin rekao: ''Dva su svijeta u utrobi tvojoj; dva će se naroda iz tvog krila odijeliti. Narod će nad narodom gospodovati, stariji će služiti mlađemu" (Postanak 25,23), odlučila ispuniti ovo proročanstvo. Naputila je Jakova da joj donese dva jareta kako bi mogla pripremiti Izakovo omiljeno jelo i tako će Jakov primiti očev blagoslov. Kad je Jakov primijetio da je Ezav dlakav a on glatke kože, Rebeka mu je kazala da se ne brine; ako bude proklet, prokletstvo će pasti na nju, a ne na njega. Obučen u Ezavovu odjeću i obložen jarećim kožicama, Jakov je ocu odnio jelo. Lagao mu je i primio blagoslov namijenjen bratu. Kad se Ezav vratio k ocu i saznao da ih je Jakov obojicu prevario, zakleo se da će ga ubiti. Da Jakovu spase život, roditelji su ga poslali k Labanu u Haran. Premda su se Izak i Rebeka voljeli, imali su problema s iskrenošću jedan prema drugome kad je bila riječ o njihovom braku. Oboje su imali problema s favoriziranjem jednog sina, što je dovelo do nepotrebnog suparništva među braćom. Jesu li odluke koje su Izak i Rebeka donijeli bile ispravne? Koje su druge odluke zanemarili? Tijekom proučavanja ove pouke pratite vrste odluka koje su donosili. Jesu li bile ispravne? Postoje li možda u vašem životu neke odluke koje ste zanemarili donijeti? Deanna Pulido, Malahat, British Columbia, Kanada 22 Pouke iz Biblije izdanje za mlade srpanj, kolovoz i rujan 2007.

23 Nedjelja 15. srpnja Najvjerniji Bog LOGOS Ponovljeni zakon 7,9; Jeremija 29,1; Hebrejima 13,8. Sjećam se kako mi je mama u djetinjstvu čitala uzbudljive priče o mojim biblijskim ''superjunacima''. Prema današnjim mjerilima mogli bismo ih nazvati ''superkršćanima''. U Knjizi Postanka nalazimo mnoštvo odvažnih, vjernih i primjernih superjunaka, ali kad odrastemo i sami čitamo izvještaje o njima, ustanovit ćemo da nisu uopće bili savršeni. I kada saznamo da su činili pogreške, pokušavamo prijeći preko tih dijelova u njihovom životopisu. Ali Bog je namjerno potaknuo svoj narod da i njih zapiše. Kad se oslobodimo djetinjastih predodžbi o ''savršenim junacima'' (osim Isusa Krista, naravno), bit ćemo u stanju vidjeti ispod površine događaja i čitati poruke ohrabrenja koje je Bog dao zapisati za nas u svojoj svetoj Riječi. I kad je nastavimo proučavati, shvatit ćemo da ona ne govori o superjunacima, već o super Bogu. Poslušnost nadilazi povjerenje Kad Bog nešto obeća, On će to izvršiti jer je vjeran. U Postanku čitamo o dva slučaja kad je Bog dao obećanje svojem narodu. U prvom slučaju obećanje je dano Jakovu. Gospodin mu je rekao: ''U ovoj se zemlji nastani, ja ću s tobom biti i blagoslivljati te; tebi i tvome potomstvu dat ću sve ove krajeve, da izvršim zakletvu kojom sam se zakleo tvome ocu Abrahamu.'' (Postanak 26,3) Današnji kršćani dio su tog obećanja budući da smo pozvani da budemo svjetlo svijetu (Matej 5,14-16). ''Bog nam govori preko prirode i objave, preko svoje providnosti i utjecaja svojega Duha.'' (Put Kristu, str. 97; izdanje 2005.) Na ove načine možemo saznati kako nam govori naš nebeski Otac i Prijatelj. On nikad neće proturječiti sebi. On je Bog i zbog toga je savršen, a savršeni Bog ima savršenog smisla. Pa kad nam je obećao svoje blagoslove, prirodno je da će ispuniti svoju riječ. Kao što vidimo u Izakovom životu, ''Jahve ga [je] blagoslivljao'' (Postanak 26,12). Budući da nam je Prijatelj, mi Bogu možemo povjeriti svoj život; budući da nam je Otac, mi Ga slušamo čak i kad trenutačno nešto ne razumijemo. Ono što znamo jest da Mu je na srcu ono što je za nas najbolje. U drugom slučaju Bog je rekao Rebeki da će Jakov dobiti pravo prvorođenca (Postanak 25,23). Ali kako je ona lako mogla zaboraviti na to obećanje! Jakov i Rebeka prevarili su Izaka kako bi se Jakov domogao tog prava, a time i očevog blagoslova. Odlučili su se u tom pogledu osloniti na sebe, kao što čine mnogi od nas kad nam se čini da Bog ništa ne poduzima. Iz ovog događaja izvlačimo pouku da bi se Božja riječ ispunila u svoje vrijeme. Nema razloga sumnjati u činjenicu da je naš Gospodin isti jučer, danas i zauvijek. Prema tome, učinit će za nas ono što je obećao. U dobru i zlu Pouke iz života starozavjetnih bračnih parova 23

24 Ezav je odbacio blagoslov Nakon prijevare opisane u dvadeset sedmom poglavlju, Ezav je došao u očev šator po blagoslov. Ali davno prije toga on ga se odrekao kako bi zadovoljio svoj apetit. ''On predstavlja one koji malo vrednuju otkupljenje što ga je Krist za njih platio.'' (Patrijarsi i proroci, str. 145) Mnogi u naše vrijeme preziru blagoslove spasenja kako bi uživali u ''propadljivim zemaljskim stvarima''. Oni se odriču Neba radi novca i onoga što njime mogu kupiti; odriču ga se radi djevojke ili mladića i prolaznih zadovoljstava; radi televizije, interneta ili onoga što znaju da Božji narod ne treba gledati i slušati. Spasenje je blagoslov kupljen krvlju i premda Nebo ne možemo vidjeti, usmjerimo svoj pogled ''na nevidljivo, jer je vidljivo prolazno, a nevidljivo je vječno'' (2. Korinćanima 4,18). Viđenje Spasitelja Unatoč činjenici da je svojim postupcima navukao krivnju i nevolju, Jakov je otišao od kuće s blagoslovom svojih roditelja. ''Bio je tako usamljen da je kao nikada ranije osjećao potrebu za Božjom zaštitom. Ali Bog nije napustio Jakova. Njegova je milost još uvijek bila nad njegovim grešnim, nepovjerljivim slugom. Gospodin je milosrdno otkrio upravo ono što je Jakov trebao Spasitelja.'' (Patrijarsi i proroci, str. 147) U Jakovljevu životu susrećemo neskladnu obitelj, varalicu i lopova, potencijalnog ubojicu. S druge strane nalazimo pokajanog grešnika i nezamislivo vjernog Boga koji ne želi napustiti svojeg slugu, koji nas nije voljan napustiti dok ne ostvari što je obećao (Postanak 28,15). U Jakovljevom snu jasno vidimo sliku plana otkupljenja. Isus, te ljestve, povezuje svijet s izvorom svih blagoslova. Bog nam obećava vječni život u sebi (Ivan 3,16). On nas neće napustiti dok ne izvrši što je obećao. Amen. ZA RAZMIŠLJANJE 1. Kako biste odgovorili na pitanje: ''Jeste li spašeni?'' 2. Kako možete pokazati nepovjerenje u Boga? Miguel Serrano-Illán, Keene, Teksas, SAD 24 Pouke iz Biblije izdanje za mlade srpanj, kolovoz i rujan 2007.

25 Ponedjeljak 16. srpnja Bože, spasi me od mene samoga SVJEDOČANSTVO Ivan 8,1-11. Isus me spasio ne samo od ovog svijeta, već i od mene same. U istinitom događaju koji slijedi osjećala sam se slično Mariji koju su farizeji bacili pred Isusove noge optužujući je za grijeh. ''Ima li što novo?'' glas mi se gušio od suza. ''Što te navodi na takvo pitanje?'' Nick je pokušao izgledati ravnodušno. ''Zar je ovaj put zbilja kraj?'' Srce mi se kidalo na tisuće komadića. Najžalosnije u svemu tome bilo je što sam u takvoj situaciji bila mnogo puta s drugim muškarcima. Bila sam silno posramljena. Kad smo se prvi put sreli, Nick i ja smo odmah osjetili uzajamnu privlačnost pa smo glavom bez obzira zaronili u ozbiljnu vezu. Premda smo nastojali držati Krista u središtu našeg odnosa, ubrzo smo Ga izgurali i odlučili slijediti svoje sebične želje. A sada sam bila tu srdila sam se na Boga, mrzila Ga. Trebalo je proći neko vrijeme da postupno shvatim da Bog uopće nije bio kriv. Moje vlastite pogrešne odluke dovele su me do očaja. Ali bez Bogom dane slobode izbora, gdje bismo bili? ''Bez slobode izbora njegova poslušnost ne bi bila dragovoljna, već prisilna. Razvitak karaktera ne bi bio moguć. Takav razvitak događaja bio bi suprotan Božjem planu za postupanje s drugim svjetovima. To bi bilo nedostojno čovjeka, čovjeka inteligentnog bića, i potvrdilo bi Sotonine optužbe o Božjoj samovoljnoj vladavini.'' (Patrijarsi i proroci, str. 29) Međutim, kakvu mogućnost povratka imamo kad donesemo pogrešne odluke? ''Ali čovjek nije bio prepušten posljedicama zla koje je izabrao. U presudi izgovorenoj nad Sotonom nalazio se nagovještaj otkupljenja. 'Neprijateljstvo ja zamećem između tebe i žene', rekao je Bog, 'između roda tvojeg i roda njezina: on će ti glavu satirati, a ti ćeš mu vrebati petu.' (Postanak 3,15) Ova osuda, izgovorena u prisutnosti naših praroditelja, bila je za njih obećanje. Prije nego što su slušali o mučnom radu i žalosti koja će im pasti u dio, ili o prahu u koji će se vratiti, čuli su riječi koje su im sigurno ulile nadu. Sve što je bilo izgubljeno popuštanjem Sotoni, moglo se ponovno naći u Kristu.'' (Odgoj, str. 22) Sljedeći put kad shvatite da ste donijeli pogrešnu odluku i da vam je potrebno spasenje od vas samih, uhvatite se ovog obećanja. Premda ćete zbog svoje odluke možda morati živjeti s posljedicama, velik je blagoslov spoznaja da kod Isusovih nogu nalazimo oprost. Shelly Luanne Hickethier, Bangkok, Tajland U dobru i zlu Pouke iz života starozavjetnih bračnih parova 25

26 Utorak 17. srpnja Nešto o povjerenju i poštenju DOKAZI Postanak 17, Povjerenje i poštenje dva su načela s kojima su se ljudi vjekovima borili. Danas se ljudi stalno pitaju mogu li vjerovati jedni drugima, a da ne govorimo o Bogu. U braku vlada nevjera, a u obitelji i među prijateljima izdaja. Prenosi li se to nasljedno s naraštaj na naraštaj ili se ovi nedostaci prenose primjerom? Bez obzira na to kako smo stekli ove karakterne crte, u Bibliji postoji bar jedna obitelj koja nije naslijedila gotovo ništa osim nedostataka. Abraham se borio sa svojom vjerom u Boga. Lagao je kralju u Geraru tvrdeći da je Sara njegova sestra (što je bilo djelomično istina), a ne žena. Lagao je zbog straha za svoj život. Činjenica je da je Abraham već odlučio sam ispuniti Božje obećanje, ili, bolje rečeno, Sara, time što je uzeo drugu ženu da mu rodi sina (Postanak 16). Poslije je pokazao takvo nevjerovanje da se čak pred Bogom usudio nasmijati kad mu je obećao da će dobiti sina (Izaka) sa svojom ostarjelom ženom Sarom. Posljedice Abrahamove laži gotovo su izbrisale čitav jedan narod. I da onda ne spominjemo utjecaj! Godinama kasnije Abrahamov sin Izak na isti način tom istom narodu govori kako mu je Rebeka zapravo sestra. I opet su se ljudi uplašili za svoj život kad su ustanovili istinu. Zahvaljujući snazi utjecaja i primjera, Izak je postavio mjerilo koje je njegova obitelj slijedila pa su ga poslije prevarili vlastita žena i sin da se domognu onoga što su željeli (što im je Gospodin već obećao). A kakvu su cijenu platili za svoju prijevaru! Zamislite kako bi u ovoj obitelji sve bilo drukčije da su se odlučili pouzdati u Boga da će On izvršiti što je obećao. Na sreću po njih, Gospodin još uvijek ostaje kod onoga što obeća, bez obzira na naše propuste. Abrahamovih je potomaka na kraju bilo kao zvijezda, ali koliko njegovih duhovnih potomaka danas slijedi njegov primjer nepovjerenja i nepoštenja? Vjerovao svijet ili ne, kršćani moraju razumjeti da njihovi postupci imaju trajne posljedice; neki od njih utječu na čitave naraštaje nakon njih. Obitelji se mogu odgojiti na načelima istine i poštenja ili na varljivim načelima koja potječu od velikog varalice, koja obitelj mogu odvesti u propast. Alexis Franklin, Keene, Teksas, SAD 26 Pouke iz Biblije izdanje za mlade srpanj, kolovoz i rujan 2007.

27 Srijeda 18. srpnja Priprema za sretan završetak PRIMJENA Postanak Rebeka je bila uvjerena da ju je Bog izabrao za suprugu Izaku, a Izak se uzdao u mudrost svojeg oca koji je poslao Eliezera da izabere odgovarajuću mladenku. Kako se takav prekrasni početak mogao pretvoriti u nešto tako tužno? Možda se to može najbolje objasniti izrazom ''imati pravo na''. Oboje su znali da su baštinici Božjeg obećanja Abrahamu. Možda ih je ova spoznaja učinila samouvjerenima pa su se odlučili umiješati u Božje tajanstvene putove za ostvarenje Njegovih obećanja. I mi zauzimamo posebno mjesto u Božjem srcu. Ali ova nam naklonost ne daje pravo da postanemo nemarni u svojem postupanju prema drugima, prema samima sebi ili našem Bogu. Bog nas poziva da govorimo istinu u ljubavi. Tko zna što se događalo u Izakovom i Rebekinom domu što je izazvalo takvu podjelu među braćom. Nemarno izgovorene riječi od strane onih koje poštujemo mogu imati dalekosežne posljedice. Bez obzira na osobnu naklonost, bez obzira na to je li osoba kojoj se obraćamo vjernik ili nije, naša riječ treba uvijek biti ''ljubazna, solju začinjena'' (Kološanima 4,6). A tko nas može bolje naučiti što da kažemo nego Duh koji s takvom ljubavlju tumači naše ljudske molitve Ocu (Rimljanima 8,26)? Bog nas poziva da trčimo utrku vrijednu pobjede. To što je Izak bio karika u Božjem lancu obećanja kroz naraštaje, nije značilo da se treba prestati pripremati za Božje kraljevstvo. Održavanje veze između Boga i našeg srca omogućuje nam da ne samo budemo sigurni u svoje spasenje, nego i da se posvećujemo. A taj put posvećenja može biti jednako lijep kao i onaj prvi kad smo sreli Isusa na križu. Bog nas poziva da uzvisimo Njegovo ime, čak i na račun svojega. Mnogi kršćani žive jednostranom vjerom uživajući (s pravom!) u svijesti da su spašeni i da im je oprošteno ali taj oprost koriste kao dopuštenje da zaborave kako je Bog još uvijek ljubomorni Bog. On neće dati svoje slave drugome, čak i ako je taj ''drugi'' jedan od Njegove dragocjene, izabrane djece. Zaboravljanje tko je prvi, lončar ili glina, može donijeti pogubne posljedice. Izak i Rebeka poželi su neke od tih posljedica kad su prekinuli tradiciju pouzdanja u Boga da će ispuniti svoja obećanja. Naučimo nešto od njihove žalosti i sjetimo se da je svatko od nas dio velike slike kojom se iskazuje čast Bogu a ne kompletan i završeni proizvod. Sarah Coleman Kelnhofer, Albuquerque, New Mexico, SAD U dobru i zlu Pouke iz života starozavjetnih bračnih parova 27

28 Četvrtak 19. srpnja I i i RAZUMIJEVANJE Postanak 26,12. Ljubavna priča Izaka i Rebeke počela je kad se Izak pouzdao da će Bog voditi Abrahama i njegovog slugu u nalaženju prave žene za ispunjenje Božjeg zavjeta. Kad je Abrahamov sluga sreo Rebeku i tražio znak od Boga, nije sumnjao da je to ona. I u svojem odnosu s Bogom trebamo steći iskustvo da nas Bog vodi. Znači li to da neće biti pogrešaka ili nedostataka u karakteru koji bi izazvali sukob u vezi koju je Bog blagoslovio? Favoriziranje u domu izaziva bolne posljedice, a ova obitelj nije bila izuzetak. Ezav je bio Izakov miljenik jer su obojica voljela lov, a Rebeka je voljela Jakova zbog njegovog smirenog i miroljubivog karaktera. Posljedica je bila podijeljen dom. Ako pošteno razmotrimo svoj život, ustanovit ćemo da favoriziranje šteti našem životu i vezi s Bogom. Grešna želja da zadovoljimo svoje sebične potrebe njegujući vezu samo s onima koji se s ljubavlju i prisnošću ''uklapaju'' u naš popis, izlaže opasnosti naš vječni život unošenjem podjele u Božju obitelj. Kad je u zemlji zavladala glad, Bog je Izaku rekao da ostane u Geraru, da će ga blagosloviti i da će biti s njim; potvrdio je svoj zavjet koji je dao njegovom ocu Abrahamu. Zato je Izak ostao. Međutim, odmah nakon što je u ovom susretu s Bogom dobio upute i jamstvo, posumnjao je. Pročitajmo Postanak 26,7. Izak je netom prije toga razgovarao s Bogom, a sad se opet bojao. Pošto se uplašio za svoj život, zanijekao je brak s Rebekom. Osim toga, naveo je druge muškarce da pomisle kako je ona slobodna žena. Koliko ste puta u svojem životu jasno čuli Božji glas, ali ste ubrzo zatim ponovo posumnjali u Njega? Što je Bog učinio s ovim sukobljenim parom koji je podijelio vlastitu obitelj i sumnjao u Božje zajamčeno vodstvo? Gospodin ih je i dalje blagoslivljao (Postanak 26,12). To je ona vrsta ljubavi i praštanja koju ljudi ne mogu razumjeti. Možete imati dugi popis koji glasi: Učinio sam to i to i to ali ne zaboravimo da se ''ne smijemo obeshrabriti! On čezne da vas vrati k sebi, da gleda kako se Njegova čistoća i svetost odražavaju u vama. I ako se samo želite pokoriti Njemu, On, koji je započeo dobro djelo u vama, nastavit će ga sve do dana Isusa Krista.'' (Put Kristu, str. 66,67) ZA RAZMIŠLJANJE 1. Koji su odnosi u vašem životu trpjeli zbog vaših karakternih nedostataka? 2. Kako možete danas prihvatiti ove pogreške, spustiti se do Isusovih nogu i shvatiti da vas On želi vratiti k sebi i blagosloviti vas? Erika Martin, Berrien Springs, Michigan, SAD 28 Pouke iz Biblije izdanje za mlade srpanj, kolovoz i rujan 2007.

29 Petak 20. srpnja Dobra vijest, loša vijest ISTRAŽIVANJE Rimljanima 3,23. ZAKLJUČITE Biblija svakako nije propagandni priručnik za kršćanstvo. Ona iznosi loše kao i dobre vijesti. U određenom smislu u ovoj pouci je ''dobra vijest'' da su čak i ljudi, s kojima će se svatko željeti rukovati kada dođe na Nebo, počinili strašne pogreške i da im je bio potreban Spasitelj kao i nama. Zbog toga se ne trebamo osjećati loše. Međutim, loša je vijest da su čak i oni morali nositi posljedice svojih postupaka, pa ni mi ne možemo očekivati da ćemo izbjeći posljedice vlastitih pogrešaka i propusta. S pokajanjem dolazi jamstvo vječnog života. Međutim, ponekad su zemaljske posljedice neizbježne ne samo za nas, nego i za naše potomstvo. RAZMOTRITE Napišite kratki sastavak ili pjesmu o važnosti Otkrivenja 3,23 i Joela 2,25-27 za izvještaj o Izakovoj obitelji i nadi koju nalazimo u posljednjem tekstu. Nacrtajte šalu pod naslovom ''Pretvaranje loše vijesti u dobru'', zasnovanu bilo na izvještaju o Ezavu i Jakovu ili o Josipu i njegovoj braći. Provedite jedan sat u prirodi promatrajući biljni i životinjski svijet. Razmislite o misli koja se često čuje da je od svih Božjih stvorenja ljudski rod ''jedini nedokazan''. Razmislite o tome kako je Izak pao u isti grijeh kao i njegov otac Abraham kad je mislio da u svojem životu ima samo jake strane, a ne i slabosti svojih roditelja. Uz pomoć ovotjedne pouke naučite lakše praštati sebi i onima koji su vam svojim pogreškama možda prouzročili bol. Sjednite s nekim roditeljem, djedom ili bakom ili drugim rođakom i saznajte kakve su pogreške učinili u odgoju svoje djece i što bi promijenili kad bi imali priliku. POVEŽITE Rimljanima 3,23; Joel 2, Put u bolji život, posebno poglavlja 5,11,22,23,29. Frank A. Campbell, Ottawa, Ontario, Kanada U dobru i zlu Pouke iz života starozavjetnih bračnih parova 29

30 Pouka srpnja Jakov i Rahela Rad iz ljubavi ''Muževi, ljubite svoje žene kao što je Krist ljubio Crkvu te sebe predao za nju.'' (Efežanima 5,25) 30 Pouke iz Biblije izdanje za mlade srpanj, kolovoz i rujan 2007.

31 Subota 21. srpnja Borba za brak UVOD Efežanima 5,25. Liz je sjedila zureći u kovčeg u koji je Warren slagao stvari. Nije mogla vjerovati. ''Warrene, zašto odlaziš?'' Suprug ju je pogledao. ''Znaš zašto, Liz. Ako mi ne možeš vjerovati iz srca, ne znam kakvog to ima ssmisla'', rekao je jednostavno. ''Volim te. Ali misliš li da se mogu osjećati sigurnom uz čovjeka koji me izdaje svojim prijateljima? Ne trebaju mi takva iznenađenja. To boli, Warrene'', rekla je. Warren je izgledao uvrijeđeno. ''Da? Mene boli kad govoriš kako se brineš za svoje roditelje ili prijatelje u crkvi, a za mene ne. Ja sam ti muž.'' Warren je uzdahnuo. ''Možda je najbolje da tu prekinemo i o tome porazgovaramo poslije. Bolje je da se na neko vrijeme razdvojimo.'' Liz se okrenula i zaklopila oči ne vjerujući onome što se upravo događalo. Molila se. Tako joj je bilo lakše. Molila je Boga da im pomogne. Oboje su počinili pogreške i povrijedili jedan drugoga, ali su i voljeli jedan drugoga. ''Warrene, znam da si ljut, ali mislim da griješiš što odlaziš.'' Okrenula se i vidjela svojeg muža kako ukočeno stoji. ''Molim te, saslušaj me. Obećala sam da ću biti tvoja žena i namjeravam održati obećanje. Odviše te volim da bih te pustila da odeš. Znam da sam ponekad teška, ali takav si i ti.'' Warrenu se na licu vidjelo nezadovoljstvo, ali je nije prekidao. ''Znam da me voliš i da si osoba za mene. Znam i da je, premda me voliš, teško živjeti sa mnom, ali se moraš boriti za ljubav kao što sam se ja borila za tebe. Mi se možemo promijeniti. Možemo popraviti ono što imamo. U crkvi sam se zavjetovala da ću te voljeti i želim održati obećanje. Mi vrijedimo mnogo više, u protivnom nas Bog ne bi sastavio.'' Kad je to rekla, Liz je prišla Warrenu. Zagrlila ga je oko vrata. ''Nemoj ići. Želim da to zajedno riješimo.'' Čekala je moleći se u sebi i dobila odgovor kad ju je Warren zagrlio. ''Molio sam se da ne dođe do rastave, ali ne vidim kako to možemo riješiti. Još uvijek ne vidim'', priznao je Warren kad se povukao i pogledao Liz. ''Mislim da na tome trebamo poraditi. Ti i ja i Bog. Onda će sve biti dobro'', rekla je. Warren je potvrdio glavom. Naš trud oko ljubavi ponekad je naša najiskrenija poruka o Božjoj ljubavi prema nama i onima koji su s nama. Na nesreću, brakove često muči svjetovnost; ali ako u svojoj vezi živimo i volimo s Bogom, možemo se suočiti sa svijetom u Božjoj sili da podupremo jedan drugoga. Heather Merizan, Yorba Linda, Kalifornija, SAD U dobru i zlu Pouke iz života starozavjetnih bračnih parova 31

32 Nedjelja 22. srpnja Božja pravila za brak DOKAZI Levitski zakonik 18. Mnogima od nas danas izgleda neobično da su Jakov i Rahela bili rodbinski tako tijesno povezani. Laban je bio Jakovljev ujak pa su Jakov i Rahela bili bratić i sestrična. Ali u ono vrijeme to se čak i poticalo jer je glavna briga bila ne sklapati brak s neizraelcima. Premda se danas mrštimo na pomisao da se tako bliski rođaci vjenčaju, u Levitskom zakoniku nalazimo da je i Bog imao na to primjedbu. Levitski zakonik sadrži jasne smjernice o pobožnim brakovima. Neke od tih zabrana bile su i zabrana spolnih odnosa s majkom ili sa sestrom (16. poglavlje). Jedan od razloga što je vjernicima u ono doba trebalo dati takve upute bio je što su takve stvari činili okolni kanaanski narodi. Ovi problemi danas nisu tako aktualni, pa što iz njih možemo naučiti? Činjenica je da se Bog brine o našem osobnom životu. On se brine o našim svakidašnjim postupcima i odlukama koje će promijeniti naš život, kao što je odluka s kime ćemo stupiti u brak. Često ove važne stvari izostavljamo iz našeg razgovora s Bogom. Izgovaramo fraze kao što je ''slušaj svoje srce'', pa kad više ne osjećamo da ''volimo'', započinjemo novu vezu. Međutim, Biblija jasno kaže da Bog vodi računa o odlukama koje donosimo. Ponekad smo toliko zaokupljeni svojim vezama da ne dopuštamo Bogu da se umiješa. Samo Bog zna što je za nas najbolje, pa nemojmo baš ''slušati svoje srce''. Slijedimo ono što Bog zna da je najbolje. Bol napuštanja nekoga za koga znate da griješi može vam se činiti nepodnošljivom. Ali obratite se Bogu i znajte da će vas voditi na najbolji mogući način. ZA RAZMIŠLJANJE 1. Što od Jakova i Rahele možemo naučiti o tome kako se uzdati u Boga? 2. Kakve se pogreške događaju kad nam Bog nije potreban? 3. Što nalazite u Levitskom zakoniku 18, a razlikuje se od današnjice? Od kojeg dijela ovog poglavlja možemo imati koristi? Kako bi ovo poglavlje trebalo danas glasiti? Jana Lee, Riverside, Kalifornija, SAD 32 Pouke iz Biblije izdanje za mlade srpanj, kolovoz i rujan 2007.

33 Ponedjeljak 23. srpnja Kad ljubav nanosi bol LOGOS Postanak 20 31; 33,1-3; 48,1-7. Probuđena ljubav (Postanak 29,14-19) Nakon što je prevario oca i Ezavu ukrao pravo prvorodstva, Jakov je pobjegao pred bratovim gnjevom. Do Harana je trebao prevaliti oko 800 km. Na putu je kod Betela sreo Boga, koji mu je navijestio da će preko Jakova ispuniti obećanje dana Abrahamu i Izaku da će svijet biti blagoslovljen njihovim potomstvom (Postanak 28,13-15). Kad je stigao u Haran, Jakov je kod zdenca sreo svoju sestričnu Rahelu. Pomogao joj je da napoji svoje stado. Za je to Jakova bila gotovo ljubav na prvi pogled. A dvadeset deveto poglavlje pokazuje nam kakva je bila narav ljubavi kojom je Jakov zavolio Rahelu. Prvo, Jakov je težio za društvom. Pobjegao je od doma i obitelji i u svojem je srcu čuvao obećanje da će ga Bog vratiti u njegov dom. Kad je ugledao Rahelu, poljubio ju je i zaplakao (Postanak 29,11.12). Došao je u Haran da nađe ženu. Nema sumnje da je višednevna samoća na putu povećala njegovu potrebu za društvom. Brzo se zaljubio u Rahelu i samo mjesec dana poslije zaprosio ju je (redci 14-17). Drugo, Rahela ga je privukla tjelesno (redak 17). Opis njezine ljepote uključuje njezinu pojavu i stas. Jedan prijevod kaže: ''Lea je imala lijepe oči, ali je Rahela bila lijepa u svemu, ljupka lica i lijepog stasa.'' (redak 18, NLT). Treće, Jakov je volio Rahelu. To nije bio brak iz računice. Jakov je bio zaljubljen do ušiju. I četvrto, Jakov ju je cijenio. Toliko ju je volio da je bio spreman raditi za nju sedam godina. Njegova je ljubav bila tako velika da su mu se te godine činile kao nekoliko dana (redci 18-20). Obiteljske svađe (Postanak 29,21-31) Jedna od najočitijih lekcija iz Jakovljeva i Rahelina braka jesu opasnosti i povrede koje stvara mnogoženstvo i preljub. Zanemarivanje Božjeg izvornog plana za brak neizbježno vodi do ljubomore, prijevare, povrede, gorčine, favoriziranja i nepovjerenja što svakako nisu građevni blokovi za zdrav brak. To paralizira čitavu obitelj. Jakovljeva obitelj našla se od samog početka u nevolji. Lea je ubrzo zatrudnjela i ona je to protumačila kao Božji odgovor na Jakovljevu ljubav prema Raheli i njegovo nezadovoljstvo Leom. A Rahelina neplodnost je kazna. (Pročitajte donji ulomak da vidite kako su obje žene vodile obiteljski rat preko značenja imena svojih sinova.) U dobru i zlu Pouke iz života starozavjetnih bračnih parova 33

34 Lea Zilpa (Leina sluškinja) Rahela Bilha (Rahelina sluškinja) Ruben: vidi sina Šimun: čuje (Bog je čuo Leinu situaciju) Levi: priklonjen (Jakov će joj se emocionalno prikloniti) Juda: hvala Bogu za sinove Dan: dosuđen (Bog je davanjem sina presudio u prilog Raheli ) Naftali: moja borba (sa sestrom za Jakovljevu naklonost) Gad: postrojba napada Ašer: sretan zbog Božjeg blagoslova Jisakar: on će donijeti nagradu Zebulon: čast (očekujući pohvalu od Jakova) Josip: on dodaje Benjamin: sin moje tuge U čitavu priču utkan je sukob između Jakova i Labana. I to je zanimljiva tema o sijaču koji žanje što je posijao. U Labanovom postupanju sa zetom vidimo da varalica postaje prevareni i da lopov postaje ''žrtva''. Drugi po redu prisjetio se prava prvoga po redu. A iznad svega stoji podsjetnik da vlastitim metodama ljudi ne mogu ispuniti Božja obećanja (Postanak 30,1). Do drugog sukoba dolazi kad se Jakov, spor u učenju, koristi trikovima i prijevarom da stekne bogatstvo kako bi se mogao vratiti kući. Istodobno se Laban i njegovi sinovi koriste lopovlukom i prijevarom ne bi li ga spriječili da napreduje kako bi ostao u Haranu i umnožio Labanovo bogatstvo. Nepovjerenje i strah rastu do točke kad se Jakov koristi prijevarom i potajno napušta grad. Tijekom tih zbivanja svjedočimo o još jednom neriješenom obiteljskom problemu kad Rahela krade očeve idole. Čini se da razlike u vjeri nikad nisu bile predmet razgovora ili bar nikad nisu bile riješene pa je Rahela prevarila muža i oca. Ustrajna ljubav (Postanak 33,1-3; 48,1-7) Da je Jakov uvijek duboko volio Rahelu, vidi se iz dvaju događaja. Prvi je bio kad se trebao susresti s Ezavom. Pripremajući se za taj susret, prvo je poslao 34 Pouke iz Biblije izdanje za mlade srpanj, kolovoz i rujan 2007.

35 svoje sluge, zatim sluškinje s njihovom djecom, pa Leu s njezinom djecom i na kraju Rahelu s Josipom (Postanak 33,1-3). Drugi se slučaj zbio kad je Jakov u Egiptu bio na samrtničkoj postelji. Prisjećajući se Božjih obećanja i Njegove umiješanosti u svojem životu, Jakov je spomenuo žalost zbog smrti svoje voljene Rahele i činjenice što je pokopana sama (Postanak 48,1-7). ZA RAZMIŠLJANJE 1. Kako je želja da rodi djecu spriječila Rahelu da prihvati Jakovljevu duboku i bezuvjetnu ljubav? Kako ovu pouku možemo danas primijeniti? 2. Što ovaj izvještaj uči o pozitivnom i negativnom djelovanju naših obitelji na naš brak? 3. Kako možemo izbjeći da se pogreške prijašnjih naraštaja ponove u budućim naraštajima? 4. Kako nam Božje postupanje s obiteljima daje nadu za naš brak i obitelj? Gary Taber, Corona, Kalifornija, SAD U dobru i zlu Pouke iz života starozavjetnih bračnih parova 35

36 Utorak 24. srpnja ''Ljubav na prvi pogled'' SVJEDOČANSTVO Psalam 20,5; Izreke 16,9; Efežanima 5,25. Jakov se zaljubio u Rahelu od prvog trenutka kad ju je ugledao. ''Jakov je za Rahelu dao sedam godina vjerne službe, a godine koje je proveo služeći 'njemu su se činile, zbog ljubavi prema njoj, kao nekoliko dana'. Ali sebični i lakoumni Laban, želeći zadržati tako vrijednog pomoćnika, surovo ga je prevario zamijenivši Rahelu Leom. Činjenica da je sama Lea bila sudionik u prijevari pridonijela je da je Jakov nije mogao voljeti. Na njegov ljutiti ukor Laban je uzvratio ponudom da idućih sedam godina služi za Rahelu. Ali otac je tražio da Lea ne bude odbačena, jer bi to nanijelo sramotu obitelji. Jakov se tako našao u mučnom i teškom položaju, ali je naposljetku odlučio zadržati Leu i oženiti se Rahelom. Rahela je uvijek bila više voljena, ali njegova sklonost prema njoj izazivala je zavist i ljubomoru, i njegov je život bio zagorčan suparništvom između dviju sestara i žena.'' (Patrijarsi i proroci, str. 151) Labanova promjena planova odrazila se na čitavu obitelj, čak i na još nerođene članove. Kad su sestre-žene dobile djecu, i među njima se pojavila ljubomora. Čak i na samrti Jakov je više volio Rahelinu djecu od drugih. ''Međutim, ovi su osjećaji kasnije postali uzrok problema i žalosti. Jakov nije bio mudar kad je pokazao naklonost prema Josipu, i time izazvao ljubomoru ostalih sinova.'' (Isto, str. 168) Braća su prodala Josipa u ropstvo, a ocu rekla da ga je ubila divlja zvijer. Ali Bog je bdio nad njim i Josip je godinama kasnije postao moćan u Egiptu, drugi do faraona. Na kraju je čitavu svoju obitelj spasio od strašne gladi. Mnoge su godine prošle i Jakov se sjetio kako ''je za nju odradio dva puta po sedam godina službe, a njegova ljubav prema njoj sve je ove napore učinila lakim. Kako je to bila duboka i trajna ljubav pokazalo se kasnije na Jakovljevoj samrti, kad je Josip došao posjetiti svog oca, a stari patrijarh osvrćući se na svoj život rekao: 'Kad sam se, naime, vraćao iz Padana, na moju žalost, tvoja majka Rahela umrije na putovanju u kanaansku zemlju, tek u maloj udaljenosti od Efrate. Sahranio sam je ondje uz put u Efratu, sadašnji Betlehem.' (Post 48,7) U obiteljskoj povijesti njegovog dugog i teškog života on se prisjetio samo gubitka Rahele.'' (Patrijarsi i proroci, str. 165) Zoé Rebecca Martinez, Riverside, Kalifornija, SAD 36 Pouke iz Biblije izdanje za mlade srpanj, kolovoz i rujan 2007.

37 Srijeda 25. srpnja Kako biti sličniji Njemu PRIMJENA 1. Ljetopisa 7,35; 28,9. Jakovljeva ljubav prema Raheli primjer je nesebične ljubavi. Biblija kaže da su Jakovu duge tegobne godine koje je odrađivao za Rahelu izgledale kao nekoliko dana. Jakov je istinski volio Rahelu, kao što Bog nas voli. Vrhunski čin Božje nesebične ljubavi prema nama vidi se u žrtvi Njegovog jedinog Sina. Kao što je Bog dao svojeg jedinorođenog Sina i kao što je Jakov teško radio za Rahelu, tako mi moramo sebe posvetiti da bismo se približili Gospodinu. Ali Bog nas ne pušta da to sami učinimo. Evo načina na koje nam pomaže da Mu se približimo. 1. Molitva. Razgovarajte s Bogom o svakidašnjim situacijama. Bog nam omogućuje da preko molitve uspostavimo vezu s Njim. Mnogo puta užurbano prolazimo kroz dan zaboravljajući na molitvu. U Mateju 6 Isus objašnjava što je molitva. 2. Povjerenje. Vjerujte Gospodinu i planovima koje ima za vas. Bog je bio tu prije vas i mene, prije otkrića kotača, prije uspona i pada Rimskog Carstva. On je Alfa i Omega, početak i svršetak (Otkrivenje 1,18). On je sveznajući i svemoćan. Pouzdajmo se zato u Njega. Bog nam je tijekom mnogih vjekova pokazao koliko nas voli. Moramo Mu dopustiti da izvede stvari onako kako ih je planirao. 3. Zahvalnost. Mnogo puta žalimo se na sve što moramo učiniti ili kako sve u našem životu ide pogrešnim smjerom. Umjesto toga pokušajmo zahvaliti Gospodinu za to što nam pomaže da uspijemo. Psalam 147 počinje riječima ''Hvalite Jahvu''. Dok čitate ovaj psalam, možete se pomiriti s istinom da se sve događa s razlogom. ZA RAZMIŠLJANJE 1. Kako su sve tri navedene točke povezane? 2. Budući da su povezane, čini nam se da će ih biti lakše primijeniti u životu. Zašto je onda to često teško učiniti? 3. Jakovljeva ljubav prema Raheli pomaže nam da razumijemo Božju ljubav prema nama. Koji nam još događaji iz Biblije pomažu da razumijemo kako se Bog odnosi prema nama? Sam Arguila, Riverside, Kalifornija, SAD U dobru i zlu Pouke iz života starozavjetnih bračnih parova 37

38 Četvrtak 26. srpnja ''Kakve veze s tim ima Božja ljubav?'' RAZUMIJEVANJE Postanak 29,20. Pregled Mnogo sam puta čuo da ljubav ne plaća račune niti stavlja hranu na stol, da ljubav ne treba i ne može biti pravi razlog za brak. Međutim, upravo je ljubav bila razlog što su Jakov i Rahela stupili u brak. Upravo je ona dala Jakovu nadu i odlučnost. Istina je da se Jakov pobrinuo da pokaže kako je dostojan brinuti se za Rahelu. Duh proroštva opisuje kako se on za to pobrinuo: ''Međutim, postojalo je i pravilo za one koji nisu imali čime platiti za ženu. Njima se dopuštalo da rade kod oca čiju su kćerku voljeli, a dužina se vremena određivala prema vrijednosti miraza. Ako je prosac bio vjeran u svom poslu i pokazao se vrijedan u drugim vidovima života, on je dobivao kćer za ženu, a miraz koji je dobivao otac obično je on davao prilikom vjenčanja.'' (Patrijarsi i proroci, str. 150,151) Nakon Labanove i Leine prijevare Jakov je dokazao da još uvijek voli Rahelu i da želi biti s njom. Ali Jakov i Rahela nisu mislili na ono što će biti poslije. Kasnije vidimo da su učinili mnoga sebična djela kako bi dobili ono što su željeli i što im je po njihovom mišljenju trebalo. Svoju su ljubav zasnivali na stvarima umjesto na Gospodinu. Da, Jakov je bio blagoslovljen zbog svojeg zavjeta s Bogom, ali kad se radilo o njegovom domu, onda ne vidimo da je imao punu vlast nad onim što se zbivalo. Danas ljudi ne razmišljaju o odgovornostima koje dolaze s prednostima braka. Ove odgovornosti zahtijevaju planiranje i ulaganje. Neizbježne činjenice Bog je posvetio brak. On želi da muškarci i žene budu zajedno. Međutim, ovaj korak ne treba učiniti olako. ''I jest blagoslov gdjegod se bračni zavjet sklapa u razumu, u strahu Božjemu, uz dužno poštovanje prema odgovornostima što ih brak sobom donosi.'' (Put u bolji život, str. 220) Kad je bračnim drugovima središte osobnog i zajedničkog života Bog, oni marljivije rade na razvijanju tjelesnog, duševnog i duhovnog zdravlja. ''Samo u Kristu se može sigurno zasnovati bračna zajednica. Ljudska ljubav treba uzimati svoje najtoplije niti od božanske ljubavi. Samo tamo gdje Krist vlada može postojati duboka, istinska i nesebična naklonost i ljubav.'' (Isto, str. 221) Kad je Krist središte našeg života, onda je s njim povezana i ljubav. ZA RAZMIŠLJANJE 1. S koliko godina netko treba zasnovati brak? Treba li dob uopće na to utjecati? 2. Koje elemente treba uzeti u obzir kada dvoje razmišlja o sklapanju braka? Yashikra Bishop, Durham, North Carolina, SAD 38 Pouke iz Biblije izdanje za mlade srpanj, kolovoz i rujan 2007.

39 Petak 27. srpnja Jakov i Rahela trud uložen u ljubav ISTRAŽIVANJE Rimljanima 12,3; Efežanima 5,28-31; Filipljanima 2,6-8. ZAKLJUČITE Ovo nije trenutak za logiku niti mudrovanje. To je trenutak kada trebate duboko ući u svoje srce, dublje nego ikad prije. ''Ta, usta govore onim čega je srce prepuno!'' (Matej 12,34) Vaš bračni odnos (potencijalni ili postojeći) povlači za sobom vječnost vašu vječnost, vašeg bračnog druga, vaše djece. To je nešto odviše veliko da bi se podcjenjivalo i prebacilo na običan, svakidašnji život kojim živite. RAZMOTRITE Istražite kako se ponašaju crna i bijela boja. Koliko je crne boje potrebno da se dobije vidljiva promjena u bijeloj boji? Kako stoji sa zajednicom muža i žene u braku? Koliko je grijeha potrebno da naškodi toj zajednici? Odsvirajte dva tona na klaviru u razmaku jedne oktave. Zatim ih svirajte za pola tona niže i tako po pola tona dok ne dobijete isti ton. Kada tonovi prestaju zvučati skladno i počnu zvučati neskladno? Razmotrite kako udaljenost i zajedništvo utječu na bračnu vezu. Sjetite se dobrog prijatelja ili prijateljice kojima je blizu rođendan. Kupite im ili izradite poklon koji će nešto značiti svakome od vas. Pažljivo ga umotajte da se ne vidi što je. Stavite ga tako da ga vi (i drugi) možete vidjeti svakog dana dok ga slavljenik ne otvori. Dijelite zadovoljstvo s vašim prijateljem dok otvara poklon i uživa u njegovoj jedinstvenosti. Usporedite taj osjećaj s osjećajem kad predajete nešto ''originalno'', neodmotano i kupljeno u posljednji trenutak. Što reći za Božji dar spolnosti? Kako netaknutost pridonosi vrijednosti tog poklona? Nađite kršćanskog stručnjaka i knjigu da vidite tko ste dok očekujete brak (ako ste samac ili samica) ili radite na poboljšanju svojeg braka. Ispitajte svoje misli o braku i onda u dnevnik unesite najmanje dvije stranice svojih misli i osjećaja. Ako ste u braku, sjetite se u kojem ste trenutku ''znali'' da je to osoba s kojom ćete zasnovati brak. Kako ste znali? Što ste osjećali? POVEŽITE J. Keith Miller, Compelled to Control: Recovering Intimacy in Broken Relationships; Stephen Arterburn and Fred Stoeker, Every Man's Marriage: Every Man's Guide to Winning the Heart of a Woman; Willard F. Harley Jr., His Needs Her Needs: Building an Affair-Proof Marriage. Audio snimke: Twila Paris, Bonded Together ; Michael Card, Arise, My Love ; Michael Card/Scott Brasher, The Way of Wisdom ; Don Francisco, I Could Never Promise You. Gill Bahnsen, Auburn, Washington, SAD U dobru i zlu Pouke iz života starozavjetnih bračnih parova 39

40 Pouka srpnja 4. kolovoza Mojsije i Sipora Njegovanje odnosa ''Vjerom Mojsije, već odrastao, odbi zvati se sinom kćeri faraonove. Radije izabra biti zlostavljan zajedno s Božjim narodom, nego se časovito okoristiti grijehom.'' (Hebrejima 11,24.25) 40 Pouke iz Biblije izdanje za mlade srpanj, kolovoz i rujan 2007.

41 Subota 28. srpnja Prednosti prvog razreda UVOD Izlazak 2, ; Psalam 40,2-4. Putnički zrakoplovi obično imaju odjeljak prvog razreda. U njemu sjede elegantno obučeni putnici, poslovni ljudi. Međutim, ima i onih koji se ne uklapaju u tu sliku. Nedavno je na letu iz Taipeia u Sjedinjene Američke Države bio jedan takav ''izuzetak''. Radilo se o djevojci koja obično putuje u ekonomskoj klasi. Ali sada su je stavili u prvi razred. Bila je svjesna u kakvom se društvu nalazi i imala je osjećaj da ne pripada ovdje. Nije bila naviknuta na ugodna sjedala, ukrašene staklene čaše, tople ručnike za osvježenje lica i obroke s više jela koje su pred nju stavljale stjuardese. Sve joj je to bilo neobično. Osjećajući da joj tu nije mjesto, bila je uvjerena da će stjuardesa svakog trenutka primijetiti pogrešku i preseliti je na mjesto koje joj više dolikuje. Ali takvog zahtjeva nije bilo. Umjesto toga nastavile su je posluživati kao ostale u prvom razredu. Kao da stjuardese nisu primjećivale da ne spada ovamo. Brak i ovaj događaj slike su koje prikazuju Božju ljubav. Kao putnica koja je bila uvjerena da ne pripada u prvi razred i koja se nije snalazila u tolikom ukazivanju pažnje, mi često na sličan način primamo Božju ljubav. On nas obilno blagoslivlja na načine koje ne zaslužujemo i ne razumijemo. Promatramo kako nas ponizno poslužuje i uvjereni smo da toga nismo dostojni. Na neki način kažemo: ''Znam što zaslužujem. Ja sam drugorazredno biće. Ovo je previše lijepo da bi bilo stvarno. Razočarat ću se. Samo mi reci pa ću se vratiti tamo kamo pripadam.'' Ali Bog ne čuje našu molbu da se vratimo na mjesto na koje smo naviknuli. On nas nastavlja blagoslivljati, služiti nam. Osjećamo se nelagodno, nedostojno, ali smo u Njegovim očima dostojni. Ovaj tjedan proučavat ćemo odnos Mojsija i Sipore. Biblija skoro ništa ne kaže o Mojsijevoj tajanstvenoj supruzi. Njezini postupci pokazuju da je bila svjesna muževe snage snage koja ga je učinila dostojnim da ga Bog pozove za vođu. Kao u braku i u zrakoplovu, ponekad drugi prepoznaju da smo vrijedni prvog razreda, dok mi sebe stalno vidimo u drugom razredu. Renee Goff, Bangkok, Tajland U dobru i zlu Pouke iz života starozavjetnih bračnih parova 41

42 Nedjelja 29. srpnja Promjena smjera u našem životu LOGOS Izlazak 2 4; 18,1-27; Brojevi 12,1-4. U Izlasku 2,1-10 Mojsije je u istom stanju u kojem je bio svatko od nas kad se pojavio na ovom svijetu bespomoćno novorođenče. I to bespomoćno dijete osuđeno je na smrt ako netko ne bude intervenirao. Njegova ga majka skriva dokle god može, a onda ga stavlja u košaricu koju spušta u Nil i šalje kćer da pazi na nju. Njezina se nada ostvaruje u milosrđu faraonove kćeri koja shvaća da to hebrejsko dijete čeka smrt ako nešto ne poduzme. Pristupa joj Mojsijeva sestra i nudi pomoć. I tako je Mojsiju pošteđen život zahvaljujući čitavom nizu tuđih poteza. Kad se sjetimo da je ovo pali svijet u kojem obiluju prilike za grijeh, i kad razmislimo o Pavlovoj tvrdnji da ''nema razlike, jer su svi sagriješili i lišeni su Božje slave i svi su opravdani darom njegove milosti, otkupljenjem Krista Isusa'' (Rimljanima 3,22-24), onda shvaćamo da bismo bez Božje milosti svi bili izloženi opasnosti kao hebrejska muška novorođenčad. Ali kao kod Mojsija, Bog nam je prišao u našoj bespomoćnosti i dao nam još jednu priliku. Kao dijete robova koje je postalo član kraljevske obitelji, i mi smo nekoć bili robovi grijeha, ali smo dobili pravo na Božje kraljevstvo. Odluka (Izlazak 2,11-25) Mojsije se razvio u snažnog čovjeka. Nasuprot nebeskom, faraonovo kraljevstvo nije bilo sveto. Mojsijev narod robovao je faraonu. Mojsija je toliko razbjesnilo zlostavljanje koje je narod trpio da je ubio čovjeka (Izlazak 2,11.12). Ovo se dogodilo zbog želje za pravdom, ali je postalo i izvor velike nevolje. Kad je faraon doznao što se dogodilo, Mojsije je morao bježati da spasi život. I opet je Božja providnost spasila Mojsija. Kad je stigao u Midjan, sjeo je pokraj zdenca na koji su kćeri jednog svećenika došle da zahvaćaju vodu. Drugi su pastiri otjerali djevojke pa im je Mojsije pritekao u pomoć. Otac tih djevojaka bio je toliko zadivljen njegovim postupkom da mu je ponudio za ženu svoju kćer Siporu. Vjenčali su se i dobili sina. Negdje tijekom svojeg života Mojsije je zaključio da je pravda važnija od zadovoljstava. Ovaj zaključak poveo ga je sasvim drugim putem. Da nije krenuo njime, nikad ne bi sreo Siporu. Božji poziv (Izlazak 3 4,17) Bog se prvi put javio Mojsiju u gorućem grmu koji je smatrao svetim mjestom (Izlazak 3,8). Bog želi da shvatimo kako On nije sličan ovome svijetu svijetu koji jedne pretvara u robove, a druge uzdiže. Bog je svet, što znači da je ''odvojen, da pripada drugom svijetu''. Od prvog susreta s Mojsijem, Bog je namjeravao pokazati da je On Bog pravde i sažaljenja. Pročitajte Izlazak 3, Božji poziv Mojsiju nije bez opasnosti. Mojsije je pobjegao od faraona da spasi život, a sada Bog traži da se vrati. Premda vlada drugi kralj (Izlazak 2,23), 42 Pouke iz Biblije izdanje za mlade srpanj, kolovoz i rujan 2007.

43 opasnost postoji i Mojsije to zna. On reda izgovor za izgovorom i postavlja pitanje za pitanjem, dok konačno ne rasrdi Boga (Izlazak 3,11 4,17). Na svaki Mojsijev izgovor Bog ima rješenje i podsjeća ga da je On Bog i da će biti s njim. Bog želi da Mojsije vidi kako On može učiniti i ono što izgleda nemoguće. Kad Bog poziva da Ga slijedimo, to čini zato da naučimo oslanjati se na Njega, a ne na sebe. Drukčiji životni put (Izlazak 4,18-31) Na onih nekoliko mjesta na kojima susrećemo Siporu vidimo da je njezina vjera jaka i da njezina ljubav pomaže Mojsiju. Kad je susrećemo prvi put, ona je kći svećenika (Izlazak 2,16). Tako znamo da je odrasla u pobožnom domu. Prvi put vidimo njezino duboko razumijevanje Božjih putova kad spašava život svojem mužu. Iz nama nepoznatih razloga Bog je odlučio ubiti Mojsija (Izlazak 4,24). Ali Sipora je uzela obrezanu kožicu svojeg sina i njome dotaknula Mojsijeve noge uz riječi: "Zaista si mi ti krvav muž." Dvadeset šesti redak kaže da se ove riječi odnose na obrezanje. U Starom zavjetu obrezanje znači svetost. Sipora zapravo kaže da je Mojsije došao k njoj samo Božjom providnošću. Time što je rekla da joj je on ''krvav muž'', kazala je da je njihov brak svet i da se razlikuje od svjetovnih brakova. Do njega ne bi nikad došlo da Mojsije nije odlučio izabrati put pravde umjesto zadovoljstva. Mojsije se vraća k Izraelcima i smjer njegovog života zauvijek se mijenja. Uzastopnim činovima vjere on pod Božjim vodstvom izvodi Izraelce iz ropstva. Na kraju slijedi Boga toliko daleko da vidi Obećanu Zemlju (Izlazak 3,8; Ponovljeni zakon 34,4). ZA RAZMIŠLJANJE 1. Koje ste pobožne ljude zahvaljujući Božjoj providnosti sreli u životu? Kako su vam te osobe pomogle ili vas vodile? 2. Postoje li u vašem životu neke veze i odnosi koji su nastali zato što niste slijedili Boga? Usporedite ih s vezama koje su nastale zahvaljujući Božjoj providnosti. Howard Vandermark, Bangkok, Tajland U dobru i zlu Pouke iz života starozavjetnih bračnih parova 43

44 Ponedjeljak 30. srpnja Pouke o vođenju SVJEDOČANSTVO Izlazak 18. Mojsijeva veza sa Siporom i njezinim ocem omogućila je Mojsiju da nauči dvije važne stvari za svoju službu. Prva, za njegova boravka u Madijanu, bila je kako da vodi druge; a druga, kako da se oslanja samo na Božju snagu. ''Gospodin ga je vodio na njegovu putu i on je našao dom kod Jitra, midjanskog svećenika i kneza, koji je obožavao Jahvu. Nakon nekog vremena Mojsije se oženio jednom od Jitrovih kćeri, i tu je, u službi svog tasta, ostao četrdeset godina. Mojsije nije bio spreman za svoje veliko djelo. On je tek morao naučiti istu pouku vjere koju su Abraham i Jakov naučili, da se za ispunjenje Božjih obećanja ne oslanja na ljudsku snagu ili mudrost, već na Njegovu silu. Bilo je i drugih pouka što ih je Mojsije trebao primiti u samoći planina. U školi samoodricanja i teškoća on se trebao naučiti strpljenju i obuzdavanju svojih strasti. Prije no što bude mogao mudro vladati, on je morao naučiti slušati. Njegovo vlastito srce mora biti u skladu s Bogom prije no što Izrael počne učiti Božjoj volji. On se kroz vlastito iskustvo morao naučiti očinskoj brizi za sve kojima je bila potrebna njegova pomoć. Ljudi bi se rado riješili dugog razdoblja napora i neizvjesnosti, smatrajući to velikim gubitkom vremena. Međutim, neograničena Mudrost pozvala je onoga koji je trebao postati vođa svog naroda da provede četrdeset godina kao ponizni pastir. Navike skrbi, samoodricanja i nježne revnosti za stado koje je tada stekao pripremile su ga da postane suosjećajan i dobrodušan pastir Izraela. Ovo iskustvo nije mogla zamijeniti nijedna prednost koju su ljudsko učenje ili kultura mogli dati.'' (Patrijarsi i proroci, str. 200,201) Druga lekcija koju su Sipora i Jitro dali Mojsiju bila je da ne treba sam nositi teret vođenja: ''Kad se Sipora ponovno pridružila svom mužu u pustinji, ona je vidjela da teret odgovornosti iscrpljuje njegovu snagu i priopćila Jitru svoj strah, a on je onda predložio mjere za njegovo olakšanje.'' (Isto, str. 316) Mjera koju je Jitro predložio bila je da podijeli odgovornost vođenja (vidi Izlazak 18,13-26); time je Mojsiju omogućio da bolje vrši svoju službu jer je sada imao jasniju sliku o Božjoj nakani. ZA RAZMIŠLJANJE 1. Što možemo naučiti iz Mojsijeve spremnosti da uči tijekom boravka u pustinji i da prihvati savjet svoje žene i tasta? 2. Možda vidimo kako se članovi naše obitelji muče s nekim problemom, ali im ne nudimo pomoć jer se bojimo da će nam reći kako se ''miješamo u njihov život''. Što nas ova pouka uči o pravovremenom savjetu i kako ga treba iznijeti? 3. U usporedbi s načinom na koji je Krist postupio s Tomom, kako mi postupamo s onima koji sumnjaju? Andrea Bernoth, Bulimba, Queensland, Australija 44 Pouke iz Biblije izdanje za mlade srpanj, kolovoz i rujan 2007.

45 Utorak 31. srpnja Raskinute veze DOKAZI Izlazak 4, Kada dvoje stupe u brak, oni moraju uskladiti svoja očekivanja i prilagoditi se u svakidašnjem životu. Jedan od supružnika može biti naviknut na urednost i čistoću, dok drugi može biti pomalo neuredan. Mogu se razlikovati u načinu kako provode godišnji odmor ili gdje stavljaju stvari u kupaonici. Ne znamo jesu li Mojsije i Sipora imali ove male probleme, ali Biblija je zapisala kako su rješavali velike probleme kad su se našli pred njima. Mojsije je imao hebrejski i egipatski odgoj. Bio je školovan u svjetovnoj mudrosti vladajuće klase kao i u vjeri onih koji su robovali. A Sipora je došla iz svećeničke, bogobojazne obitelji koja je živjela jednostavno i realistički. Štovali su pravoga Boga, ali to ne znači da su imali iste običaje kao Izraelci. To je slično našoj Crkvi danas. Kad im se rodilo prvo dijete, sigurno su se radovali i brinuli kao svi roditelji koji dobiju prvo dijete. Budući da je bio Izraelac, Mojsije je čvrsto vjerovao u obrezanje kao znak zavjetnog obećanja (Postanak 17,10). Premda je vjerovala u Boga, Sipora je obrezanje smatrala barbarskim činom. Međutim, kao novi roditelji htjeli su učiniti sve kako je pravo i Mojsije je bio odlučan u pogledu izvršenja ovog čina. Sipora je pristala pa su Geršoma obrezali. Međutim, kad se rodio Eliezer, priča je bila drukčija. Sipora se opirala sjećajući se bolova koje je njezin prvi sin trpio zbog obreda koji je smatrala nepotrebnim. Uhvaćen između vjerovanja udaljenog naroda kojeg vjerojatno nikad više neće vidjeti i svoje ljubavi prema ženi, Mojsije je odlučio da drugo dijete ne obreže. O tome se, prema Mojsiju, u tom trenutku moglo pregovarati, a za nju je bilo bitno da ne nanosi djetetu bol. Time što je pustio da nadvlada žena, sačuvao je mir i sreću u braku, bar po njegovu mišljenju. To što je Mojsije postupio suprotno svojim vjerovanjima da bi je usrećio, moralo se snažno dojmiti Sipore. Kad su ona i njezini sinovi putovali s Mojsijem u Egipat, Gospodnji anđeo pokušao je ubiti Mojsija. Sipora je odmah znala razlog. U tom trenutku je shvatila da je običaj koji je smatrala barbarskim bio jako važan Bogu kojega su oboje štovali. Shvatila je da je Mojsije svojim kompromisom radi nje doveo u opasnost svoj život. Bez oklijevanja je zgrabila kremeni nož i odmah provela odgađano obrezanje. Siporina brza akcija spasila je život njezinom mužu i učvrstila njihov odnos: "Zaista si mi ti krvav muž." (Izlazak 4,24) Mojsije je popustio kad je to bilo važno njegovoj ženi, a Sipora je odbacila predrasude kad je to bilo važno za njezinog muža. Rebecca Kristensen, Bangkok, Tajland U dobru i zlu Pouke iz života starozavjetnih bračnih parova 45

46 Srijeda 1. kolovoza Poštovanje je uzajamno PRIMJENA Izlazak 4,18.19; Brojevi 12,1-4. Kad je Mojsije morao pobjeći od života kakav je poznavao, našao se u Midjanu. Tu mu je Jitro dao zaklon, posao i ženu. Kad je dobio Božji poziv da se vrati u Egipat, Mojsije je u Midjanu proveo četrdeset godina. Prije odlaska tražio je od Jitra dopuštenje da se vrati u Egipat; premda je imao osamdeset godina, Mojsije je još uvijek poštovao svojeg tasta. U zapadnom svijetu rijetko kad vidimo znakove poštovanja kao prije stotinu ili čak pedeset godina. To je u Aziji mnogo vidljivije. U Tajlandu se u znak poštovanja nekoga pozdravlja pozdravom ''wai''. Uz podizanje sklopljenih ruku u visinu usta osoba će se lagano nakloniti drugoj osobi. Uzvratiti pozdravom ''wai'' također je znak poštovanja. Izvještaj o Mojsiju i Sipori uči nas da trebamo pokazati veće poštovanje prema bližnjima, obitelji i strancima. 1. Slušajte. Ne volimo da nam netko kaže da nešto činimo kako ne treba. Sigurni smo da je naš način ispravan. Toliko smo zaokupljeni svojim životom da nemamo vremena slušati. Mojsije, koji je izuzetno poštovao Jitra, slušao je kad mu je tast savjetovao da drugima prepusti suđenje. Bio je spreman poslušati. A vi? 2. Prihvatite kulturalne i vjerske razlike druge osobe. Kad se radi o religijama i kulturama, u većini zemalja to je prilično izmiješano. Čak i u zemljama u kojima su svi iste boje kože postoje razlike u izgledu ili bogoštovlju. Mirjam i Aron prigovarali su Mojsijevu vodstvu koristeći Siporu kao izgovor jer je bila drukčija, nije pripadala njihovom ''svijetu'' (Brojevi 12,1-3). Tako je ona bila žrtveni jarac za njihove prigovore. Time što je nisu htjeli prihvatiti, pokazali su da je ne poštuju. Ali time su pokazali nepoštovanje i prema Mojsiju. Kako vi prihvaćate svojeg susjeda ili bližnjeg? 3. Kompromis. Svatko u bračnu vezu donosi svoje ideje i običaje. Ponekad se ove ideje i običaji sukobljavaju s idejama i običajima bračnog druga. Ali jedna i druga strana trebaju biti spremne na kompromis da bi njihova veza funkcionirala. Sipora je bila spremna zanemariti svoje mišljenje o obrezanju kako bi spasila muža. Čega ste se vi spremni odreći da vaša veza može funkcionirati? ZA RAZMIŠLJANJE 1. Koliko daleko smijemo ići u popuštanju u vezi? 2. Koliko svojim malim svakidašnjim odlukama pokazujete da poštujete Boga? Marklynn Bazzy, Bangkok, Tajland 46 Pouke iz Biblije izdanje za mlade srpanj, kolovoz i rujan 2007.

47 Četvrtak 2. kolovoza Nitko mu nije rekao s kim da stupi u brak RAZUMIJEVANJE Izlazak 18,24; 12,1-15. S obzirom na današnji standardni savjet da ne stupamo u brak s osobom koja nije iste vjere, rase, kulture i društvenog položaja, neobično je što je Mojsije izabrao ženu koja se očito nije uklapala ni u jednu od ovih kategorija. Zbog naglog preokreta u životu, Mojsije, egipatski princ, pošao je u pustinju bez ičega. Zahvaljujući tome što se pokazao pristojnim i marljivim radnikom, dobio je Jitrovo dopuštenje da se oženi Siporom. Jitro je po svemu sudeći prihvatio Mojsija kao zeta bez posebnih uvjeta. Ni za Mojsija nije bilo bitno što Sipora, premda Abrahamov potomak preko njegove žene Keture, nije bila dijete Saveza koji je Bog obnovio s Izakom i Jakovom. Nije mu smetalo ni to što je boja njezine kože bila tamnija i što se od njega razlikovala po kulturi. Kod ovog bračnog para nije se pojavio nijedan značajniji problem dok nije trebalo obrezati dijete, a tu je Bog pomogao Sipori da gleda na drugi način. Sipora je bila sljedbenica pravoga Boga, ali su je možda odvojenost od Hebreja u Egiptu ili njezino mišljenje da je obrezanje barbarski čin, naveli da o tom pitanju misli drukčije od Mojsija. Premda se i danas ljudi suočavaju s takvim problemima, čini se da vjera nije bila problem za Mojsija i Siporu. Ali najgore je tek došlo kad se Mojsijeva obitelj pobunila protiv Sipore. Ona nije bila potomak Izaka i Jakova. Ona nije poznavala kulturu porobljenih Hebreja. Nije izgledala kao oni. I što je najgore, Mojsije više nije bio brat kakvog su nekad poznavali. Dvadeset osam godina kao princ i četrdeset godina kao pastir promijenilo ga je. Bio je posvojen u drugu obitelj i prihvatio je Jitrov prijedlog ne savjetujući se s bratom i sestrom (Izlazak 18,24). Sipora je bila laka meta Mirjam i Arona zbog suparništva i ranjenog ponosa koji su osjećali prema Mojsiju i njegove povezanosti s obitelji svoje žene. On je za njih još uvijek bio beba koju su nekad njegovali, umjesto da ga poštuju kao odraslog čovjeka. Čini se da se Sipora trudila da ih ne uvrijedi. Ona i Mojsije ostali su zajedno unatoč neprijateljstvu kojem su bili izloženi od strane njegove sestre i brata. Sipora je poštovala Mirjam i Arona, premda oni nisu uzvraćali poštovanjem. Mojsije i Sipora ostali su zvjezdani par dok ih smrt nije rastavila. ZA RAZMIŠLJANJE 1. Kako biste se odnosili prema članu obitelji koji je stupio u brak s nekim koga smatrate neprihvatljivim partnerom? Biste li se umiješali ili biste poštovali njegovu odluku? Zašto biste tako postupili? 2. Znajući za teškoće s kojima su se Mojsije i Sipora suočili, biste li poduprli ili osudili par koji se razlikuje po vjeri, boji kože, društvenom položaju ili kulturi? Zašto biste to učinili? Kent Kristensen, Bangkok, Tajland U dobru i zlu Pouke iz života starozavjetnih bračnih parova 47

48 Petak 3. kolovoza Odnosi koji funkcioniraju ISTRAŽIVANJE Izlazak 2, ZAKLJUČITE Mi živimo od veza; čeznemo za vezama. Veze su nam potrebne. Ljudi koji nemaju prijatelja osjećaju veliku prazninu jer se nemaju kome obratiti za savjet, pomoć, kad su radosni i za mnoge druge potrebe koje svi imamo jer smo ljudi. U svakoj vezi potrebno je poštovanje, povjerenje, potpora, poštenje, odgovornost, nesebičnost i komunikacija. Osvrnite se na veze koje imate sa svojim prijateljima ili bračnim drugom i ustanovit ćete da su ove karakteristike bitne za stvaranje, održavanje i očuvanje snažne veze. RAZMOTRITE Uz pomoć vizualnog medija (crteža, slike, fotografije i drugog) načinite sliku kojom ćete prikazati posljedice djelotvorne veze. Možda možete raditi s dvije boje koje ćete stopiti i pomiješati ih. Analizirajte odnose u Bibliji; načinite popis karakteristika koje pokazuju snagu i slabosti tih odnosa. Djeci u subotnjoj školi u svojoj crkvi prikažite s nekim prijateljem kvalitete dobrog odnosa i veze. Ustanovite sa svojim najboljim prijateljem ili prijateljicom zašto vaše prijateljstvo tako dugo traje. Zatim se molite za tu osobu i zahvalite Bogu za nju. Opišite u svojem dnevniku svoje svakidašnje veze i što uz Kristovu pomoć možete učiniti da se one razvijaju i pomognu u zadobivanju duša. Proučavajte odnose među životinjama ne biste li nešto naučili od njih. POVEŽITE Put Kristu, poglavlja 1 7. Philip G. Samaan, Christ s Way of Reaching People. Eddie L. Long, What a Man Wants, What a Woman Needs. Alden J. Ho, Berrien Springs, Michigan, SAD 48 Pouke iz Biblije izdanje za mlade srpanj, kolovoz i rujan 2007.

49 Pouka kolovoza Samson i njegove žene Bezumlje požude Jer što je god svjetovno požuda tijela, i požuda očiju, i oholost života nije od Oca, nego od svijeta.'' (1. Ivanova 2,16) U dobru i zlu Pouke iz života starozavjetnih bračnih parova 49

50 Subota 4. kolovoza Samson i njegove žene Bezumlje požude UVOD Suci Većina nas iskusila je magnetsku privlačnost između spolova koja čini da u jednom trenutku naše srce doživi vrhunac postojanja, da bi se u sljedećem trenutku spustilo u dubinu očaja. Sjećam se kako sam mnoge večeri u koledžu provela u razgovoru s dragim prijateljicama dok smo jedna drugu vodile kroz borbe i kušnje vezane uz suprotni spol. Zamišljam kako su čak i moji prijatelji razgovarali međusobno nakon što bi ih zbunile nejasne ženske reakcije ili pogodili ledeni ubodi odbacivanja. Dok plovimo burnim more naš kulture opterećene pojmom ljubavi, usponi i padovi u ljubavnim odnosima prijete da nas potope. Ponekad je lako izgubiti kontrolu usred loma emocionalnih valova i bjesnila naših hormona. Što nam tako otežava da ostanemo čisti? Jesmo li se toliko prilagodili oluji oko sebe da naše društvo poludjelo za seksom prihvaćamo kao normalno? Kršćanske granice u načinu života čine se strogima u usporedbi s relativizmom koji dominira u većini razmišljanja u ovome svijetu. Čak su i u Samsonovo vrijeme Božja načela pozivala Njegov narod da živi u potpunoj suprotnosti s hedonističkim načinom života većine Filistejaca, pa je svako miješanje ovih dviju kultura moralo završiti eksplozijom. Ta eksplozija bio je Samson. Jedini je problem bio u tome što je imao priliku, uzvišeno zvanje, da živi kao Božja eksplozija. Ali zbog svojih odluka samo je svojom smrću mogao ispuniti ono na što je bio pozvan. Možda se za našu ljudsku osjećajnost čini ironičnim, ali granice koje nam je Bog postavio stvarno su zato da nas oslobode. Premda nije imao premca u tjelesnoj snazi i izdržljivosti, Samsonu je nedostajala odlučnost da ostane čist, duhovna snaga koja je mogla zauzdati njegove spolne nagone. Njegova golema snaga omogućila mu je da iščupa teška vrata i odnese ih iz grada, ali je ostao zatočenik iza zidova požude i oholosti. Kako se često u životu mirimo s robovanjem svojim luđačkim seksualnim apetitima, a imamo pristup snazi koja je ravna Samsonovoj sili Božjega Duha? Kad proučavamo tragediju Samsonova života, promatrajmo njegove pogreške i naučimo uporabiti samonametnuto robovanje kao ogledalo vlastitog iskustva. Tražimo li, kao Samson, ispunjenje i afirmaciju u seksualnoj intimnosti afirmaciju i ispunjenje koje samo Bog može osigurati? Na koje načine dopuštamo grijehu da nama vlada? Dok budete proučavali ove pouke, molite se za hrabrost dok ste još mladi i slobodni da živite eksplozivnim životom za Boga. Whitni McDonald, Orlando, Florida, SAD 50 Pouke iz Biblije izdanje za mlade srpanj, kolovoz i rujan 2007.

51 Nedjelja 5. kolovoza Ne baš pravi nazirej DOKAZI Suci Premda još nisu pronađeni arheološki dokazi o postojanju Samsona, postoji dovoljno elemenata koji omogućuju da izvještaj o njemu smatramo vjerodostojnim. Područje u kojem je djelovao zemljopisno je poznato. Osim toga, dosta aktivnosti u razdoblju sudaca potvrđuju izvanbiblijski zapisi o događajima koji su se zbivali u toj sredini među okolnim plemenima. I istraživanja o nazirejskom zavjetu potvrdila su izvještaj o Samsonu. Kulturni doprinosi nazireja u skladu su s onim što mnogi smatraju ključnim za potvrdu činjenica o Samsonovom životu. Nazirejski zavjet koji se nalazi u pozadini Samsonovih pustolovina ima korijene u hebrejskoj riječi nazar, ''pozvan''. Samsonova snaga potjecala je prije svega od njegove posebnosti. Premda ne postoji nijedan drugi izvještaj o nazirejima koji bi mogli golim rukama zadaviti lava (Suci 14,16), njihov način života bio je pouka o dosljednom svjedočenju. Izborom hrane koju su nazireji jeli i svojim izgledom stalno su pokušavali skrenuti pogled kolebljivih vjernika na vječnog Boga. Ta je važna zadaća snažno odskakala od moralnosti koja je bila pod utjecajem bogova okolnih naroda. Samsonovo nastojanje da zaobiđe svoj zavjet pokazuje način razmišljanja koji se pojavljuje i u naše vrijeme. Samson nalikuje na popularnu holivudsku filmsku zvijezdu kojoj se pripisuju riječi ''kad sam dobar, onda sam vrlo dobar, a kad sam zao, onda sam jako zao''. Bio je uvjeren da njegova junačka djela u vođenju naroda kojemu treba djelotvorni sudac trebaju biti nagrađena. Nitko ga nije mogao uvjeriti da se njegova nagrada sastojala u tome da bude uspješni sudac i da taj uspjeh ne podrazumijeva nagradu. Biblijski Izrael često nije razumio svoju ulogu posebnog naroda. Oni su tražili nagradu za svoj trud. Gotovo kao da su vjerovali da je njihov veliki trud da budu vjerni Bogu bio nešto što zaslužuje pohvalu, a ne svjedočenje. To ih je dovelo do očijukanja s bogovima susjednih naroda da vide vrijednost svoje zajednice s Jahvom. Kao Samson, oni će zadrijemati na krilu duhovne kušačice. Život nazireja pojmovno je sličan ''ekleziji'' koja čini temelj naše Crkve. Naše crkveno zvanje kao ostatka samo je po sebi nagrada, kako ova neposredna, tako i vječna. ''A vi ste, naprotiv, izabrani rod, kraljevsko svećenstvo, sveti puk, narod određen za Božju svojinu, da razglasite slavna djela onoga koji vas pozva iz tame u svoje divno svjetlo.'' (1. Petrova 2,9) Kevin Kibble, Collegedale, Tennessee, SAD U dobru i zlu Pouke iz života starozavjetnih bračnih parova 51

52 Ponedjeljak 6. kolovoza Samson i njegove požude: O ludog li, ludog srca! LOGOS Suci Samsonov životopis zapisan na stranicama biblijske nudi bogatu građu za pjesme i drame. Ali osim velike drame, njegovi su doživljaji upozorenje za nas da čuvamo svoje srce kao i tjelesnu čistoću kad izlazimo sa suprotnim spolom i da pozorno biramo osobu s kojom ćemo sklopiti brak. Samson, čovjek suprotnosti (Suci 14 16) Bog je Samsona izabrao prije nego što se rodio da počne ''izbavljati Izraela iz ruke Filistejaca" (Suci 13,5). Ali već prvi redci u četrnaestom poglavlju pokazuju da se Samson, umjesto da se predstavi kao osloboditelj, odlučio predati neprijatelju time što se oženio Filistejkom. On zanemaruje Božju uputu Izraelcima koju im je dao kad ih je doveo u Obećanu Zemlju da ne stupaju u brak s narodima u toj zemlji niti da sudjeluju u njihovom poganskom načinu života (vidi Ponovljeni zakon 7,3). U nastojanju da zadovolji svoje strasti, Samson je prešao preko granica svojeg nazirejskog zavjeta. Nazirejski zavjet sastojao se od tri zahtjeva: (1) ne jesti grožđe niti piti vino; (2) ne približavati se mrtvom truplu, čak ni svojeg srodnika i (3) ne rezati kosu. Važnost ovog zavjeta bila u je tome što je ukazivao na potrebu izbjegavanja svjetovnosti i na potrebu posvećenosti Bogu. Filistejci su četrdeset godina vladali Izraelom i da bi osigurali miroljubive odnose s njima, Izraelci su bili u velikoj opasnosti da utonu u filistejsku kulturu i filozofiju. Bog je izabrao Samsona da bude sjeme razdora između Izraelaca i Filistejaca. Ženidba Filistejkom svakako bi onemogućila cilj zbog kojeg je bio pozvan. Lav, bludnica i haljine Prije svadbe Salomona je napao lav i on ga je ubio golim rukama. Ovaj događaj pripremio je pozornicu za tragediju u prvoj Samsonovoj ljubavnoj aferi. Na putu prema mjestu vjenčanja, Samson prolazi pokraj lavljeg leša i u njemu nalazi medeno saće. Uzima meda i jede ga kršeći tako svoj nazirejski zavjet. Na svadbi Samson priča zagonetku i nudi okladu tridesetorici muških gostiju. Budući da je zagonetka povezana s događajem koji samo on zna, nije bilo mogućnosti da je itko riješi (Suci 14,14). Oklada mu osigurava novu garderobu po jednu haljinu od svakoga. Ako izgubi, on će njima dati svoje haljine. Ulog je velik, ali Samson će sigurno dobiti. Zahvaljujući njegovoj mladenki, Filistejci otkrivaju zagonetku i on gubi okladu. Da ironija bude veća, Samson nikad ne zadovoljava svoju spolnu želju sa svojom mladenkom. Kako bi platio okladu, Samson ubija tridesetoricu Filistejaca i uzima im odjeću. Nakon toga se bez žene vraća u roditeljski dom (redci 19.20). Kad se ohladio i vratio k njoj, bilo je prekasno. Udala se za njegovog kuma. Samson reagira odmazdom uništava čitavu žetvu i ubija tisuću Fili- 52 Pouke iz Biblije izdanje za mlade srpanj, kolovoz i rujan 2007.

53 stejaca. Božji Duh dolazi na njega i daje mu nadnaravnu hrabrost i snagu da se sam bori protiv Filistejaca. Bog nije napustio Samsona unatoč njegovim duhovnim padovima. Samsonovo trčanje za ženama i Božja vjernost (Suci 16) Kao da Samsonovo prvo iskustvo sa zabranjenom ljubavi nije bilo dovoljno, ono što slijedi mnogo je dramatičnije. Prvo se povezuje s nekom bludnicom i Filistejci zamalo da ga ne uhvate usred noći. Ali ispunjen duhovnom pronicavošću i snagom, Samson se iskrada iz grada i na leđima odnosi gradska vrata te ih nosi na vrh gore Hebron (na izraelski teritorij). Veza Samsona i Delile možda je najbezobzirnija ljubavna afera zapisana u Svetome pismu. Kad se zaljubio u nju, njezino zanimanje za njega bilo je potaknuto novčanom nagradom koju će dobiti ako bespomoćnog Samsona preda Filistejcima. Kaže se da je ljubav slijepa. U Samsonovom je slučaju svakako bila slijepa. Delila mu je triput lagala kako bi se domogla tajne njegove snage. Nakon prvog pokušaja trebao je pobjeći od nje jer je postupila upravo onako kako joj je sugerirao kad je odgovorio na njezino pitanje, što bi mu oduzelo nadnaravnu snagu. Zašto je Samson mislio da će zaspati pokraj Delile i probuditi se sa svojom kosom, nadilazi moć shvaćanja. I tako je ''izbavitelj'' došao u ruke svojih neprijatelja. Najveća ironija u svemu tome jest što su tom čovjeku koji je bio slijep prema ženama, stvarno iskopali oči kako ih nikad više ne bi mogao gledati. Radosna vijest u ovoj tužnoj sagi jest da je Bog osnažio Samsona kad je odlučio učiniti kraj. Šesnaesto poglavlje opisuje njegovu smrt; Samson je pobio više Filistejaca nego za čitavog svojeg života. Samson je sam izazvao tragičan kraj, ali mu je Bog još uvijek bio milostiv. ZA RAZMIŠLJANJE 1. Zašto je važno izlaziti s osobama naše vjere? (Vidi 2. Korinćanima 6,14.) 2. Kako način na koji živimo može onemogućiti provođenje Božje volje? 3. Osim što poštujemo zdrav, adventistički način života (sličan nazirejskom zavjetu), kako naše ponašanje u vezama s drugim spolom može svjedočiti o Božjoj milosti i sili? Jean Kellner, Rockville, Maryland, SAD U dobru i zlu Pouke iz života starozavjetnih bračnih parova 53

54 Utorak 7. kolovoza Odgovoriti pozitivno na prosidbu nevjernika? SVJEDOČANSTVO Rimljanima 12,2. Samson je nesumnjivo bio najjači čovjek koji je ikada živio, ali je to bilo sve. ''Mnogi snažne strasti pogrešno poistovjećuju sa snažnim karakterom, ali istina je da je slabić onaj kojim vladaju njegove strasti. Stvarna veličina čovjeka mjeri se silom osjećaja kojima on vlada, a ne onima koje vladaju njime.'' (Patrijarsi i proroci, str. 476) Umjesto da se oženi vjernicom i uživa u braku kako je Bog zapovjedio, Samson je izabrao djevojku iz neznabožačkog naroda. ''Bog zabranjuje brakove između vjernika i nevjernika. Međutim, neobraćeno srce često slijedi svoje želje i tako nastaju brakovi koje Bog ne može odobriti. Oni kojima upravljaju strasti i nagoni požet će gorku žetvu u ovom životu, a na svome putu mogu izgubiti i samu dušu.'' (Temelji sretnog doma, str. 53) Podsjeća li vas to na Samosonov brak? ''Oni koji priznaju istinu gaze Božju volju kad se u braku vežu s nevjernicima; oni gube Njegovu naklonost i jednog dana će se gorko kajati. Nevjernička strana može imati izvanredan moralni karakter; ali činjenica da ne odgovara Božjim zahtjevima i odbija veliko spasenje, dovoljan je razlog da se ne stupi u takav brak. Karakter nevjernog može biti sličan karakteru onog mladića kome je Isus uputio riječi: 'Još ti jedno nedostaje.' (Marko 10,21) A to jedno bilo je veoma potrebno.'' (Isto) Međutim, ako smo povezani s nevjernom osobom, Bog nas ne napušta. Umjesto toga osigurava put da se oslobodite te situacije. ''Ma kakva da su tvoja strahovanja i kušnje, iznesi Gospodinu svoj problem. Tvoj duh će biti okrijepljen da ustraje. Ti ćeš se moći osloboditi prepreka i teškoća. Što si slabiji i bespomoćniji u vlastitim očima, postajat ćeš jačim u Njegovoj sili. Što su tvoji tereti teži, blagotvorniji će biti odmor kad ih baciš na Onoga koji nosi jarmove.'' (Put u bolji život, str. 36) Bog nam želi nešto mnogo bolje. ''Božji ideal za njegovu djecu viši je od najviše ljudske misli.'' (Odgoj, str. 15) ZA RAZMIŠLJANJE 1. Razmislite o vama poznatim vezama ili brakovima u kojima vjernik ili vjernica izlazi ili je u braku s nevjernom osobom. Kako je takvo stanje utjecalo na duhovni život svakoga pojedinačno? 2. Što biste savjetovali vjernoj osobi koja izlazi s nevjernom osobom? 3. Kada je Bog osigurao izlaz iz nepriličnih situacija? Kristi Geraci, Belgrade, Montana, SAD 54 Pouke iz Biblije izdanje za mlade srpanj, kolovoz i rujan 2007.

55 Srijeda 8. kolovoza Kako slijediti Božju volju PRIMJENA Rimljanima 12,2; Jakov 4,7.8. Bog je Samsona obdario velikom tjelesnom snagom i hrabrošću i učinio savez s njim. Ali on je neprijatelje nastojao poraziti svojom snagom; svoju strast dao je ženama i nije održao obećanje koje je dao Bogu. Samson je poznavao Božju volju, ali je odlučio da je ne slijedi. Danas ćemo pogledati kako Bog ima plan za svakoga od nas i kako možemo ostati uz Njega da bismo znali koja je Njegova volja za naš život. 1. Ne zaboravite da Bog već ima plan za vas. Bog ima plan za vas i On vam ga želi otkriti. Brinut će se za vas i pomoći će vam da uspijete (Jeremija 29,11). 2. Pokorite svoju volju Bogu. Kad Bogu dopustite da upravlja vašim životom, On će vam pokazati korak po korak što je pripremio za vas. Ako posvetite svoj život Bogu, On će vas voditi (Jakov 4,7.8). 3. Vjerujte da će vas Bog voditi. Bog zna sve od početka do kraja. Morate se pouzdati u Njega da će vas voditi i brinuti se o vama. Morate se uzdati u Njega i kad ste izloženi kušnjama (Izreke 3,5.6; Otkrivenje 22,13). 4. Znajte da će Bog biti uz vas da vam pomogne kad pogriješite. Neće uvijek biti lako slijediti Božju volju. Ali Bog će vam pomoći da ustajete u teškim trenucima i na kraju će vaša vjera biti jača (Jakov 1,2.3). 5. Ne zaboravite Bog će vam dati vječni život ako budete imali zajednicu s Njim i služili Mu. Bog je poslao svojeg Sina da umre za vas. Ako Ga prihvatite za svojeg Spasitelja i predate Mu svoj život, On će vam dati vječni život. Onda ćete provesti vječnost s Njim, s Bogom kojega ljubite i kojemu služite (Matej 7,21; Ivan 3,16). Bog zna što je za vas najbolje i On ima plan za vaš život. On čezne za zajednicom s vama i želi vas spasiti. Poslao je svojeg Sina da umre za vas. Prihvatite tu žrtvu i predajte život Bogu. To će biti najbolja odluka koju ste ikada donijeli. Adam Brown, Apison, Tennessee, SAD U dobru i zlu Pouke iz života starozavjetnih bračnih parova 55

56 Četvrtak 9. kolovoza S druge strane ograde RAZUMIJEVANJE 1. Korinćanima 10,13. Uvjerena sam da je Samson imao jasno razumijevanje o Bogu i da je bio Božji sluga. Dvadeset je godina služio kao sudac izraelskom narodu. Svaki put kad se borio protiv Filistejaca, na njega bi sišao Gospodnji Duh (na primjer Suci 15,14.15). Ali kad bi došlo do ljubavnih afera, odricao se zdravog razuma. Očito je da je ovaj čovjek poznavao Božju silu. On ju je odvažno prihvaćao i nikad nije posumnjao u nju. Zašto se onda nije pozvao na tu istu silu kad je bila riječ o njegovim seksualnim željama znajući da njegove odluke nisu u skladu s Božjom voljom? Mogu samo zaključiti da Samson nije namjeravao predati Bogu vlast nad svojom požudom. Činjenica je da se naše strasti nalaze u pretincu srca kojemu često ne želimo dati pristup Bogu. I nikakva količina bogoštovlja ili istine ne može nas navesti da se udaljimo od onoga što nije dobro za nas. Misao da naši privatni postupci i osobne odluke nemaju posljedica laž je koju smo olako progutali. To je laž koja prikriva našu odgovornost, koja nas drži u nijekanju i grijehu. Samsonove odluke izazvale su posljedice zbog kojih su mnogi patili. Pitam se kakav bi bio njegov život da je Bogu dopustio da vlada svime u njemu. Možda bi bili spašeni mnogi životi. A što je još važnije, povijest Izraela možda bi bila sasvim drukčija. Voljela bih znati što bi se dogodilo da je Samson u trenutku kušnje da zadovolji požudu rekao: ''Gospodine, upravo sam poželio učiniti zlo. Znam da je protiv Tvoje volje, ali ne želim da se Ti umiješaš. Ako me želiš zaustaviti, onda to moraš izvaditi iz mene. Obećao si da ćeš biti vjeran, da nećeš dopustiti da kušnja bude veća nego što mogu podnijeti i da ćeš mi pomoći da ostanem čvrst.'' (Vidi 1. Korinćanima 10,13.) Pretpostavljam da na ovo pitanje nikad neću dobiti odgovor. Ali ga možda možemo dobiti kad sljedeći put naše ''Delile'' zalutaju u naš život pa nas budu kušale tvrdeći da je trava na drugoj strani ograde zelenija. ZA RAZMIŠLJANJE Bojite li se da ćete nešto izgubiti ako Bogu predate vlast na svim kušnjama s kojima se suočavate? Maria Sager, Collegedale, Tennessee, SAD 56 Pouke iz Biblije izdanje za mlade srpanj, kolovoz i rujan 2007.

57 Petak 10. kolovoza Od jurcanja za ženama ili muškarcima do vjernosti ISTRAŽIVANJE Rimljanima 12,2. ZAKLJUČITE Zašto ljudi čine gluposti? Pokazalo se da nedostatak iskustva s tjelesnom snagom pridonosi neustrašivom pouzdanju i stvara osjećaj nepobjedivosti. Sjetite se onog mladića koji je vozio motocikl bez kacige jer ga je to opuštalo i davalo mu osjećaj slobode. Na nesreću, kad je motorom udario u automobil, ova ''sloboda'' je rezultirala slomljenom vilicom, nizom razderotina, ozlijeđenim koljenom i ozbiljnim razmišljanjem o budućnosti svoje nogometne karijere. Usmjerenost na sebe znači posvećivanje manje pozornosti odnosu s Bogom i drugim ljudima. Međutim, Bog želi da razmišljamo na nov način. RAZMOTRITE Zamislite da ste trener vlastitog života. Nacrtajte plan igre za svoj život. Stavite plavu ili crvenu prehrambenu boju u prozirnu čašu vode. Presijecite korijen celera i stavite ga u čašu. Nakon nekoliko sati pogledajte kako je boja prožela stabljiku. Kako to možete povezati s onim što molitva i proučavanje Biblije može učiniti za nas? Poslušajte pjesmu "Honesty" Billyja Joela. Razmislite kako bi Samsonov život bio drukčiji da je odlučio biti pošten u svojim odnosima s Bogom i ženama. Igra s čašicama (ispod jedne od triju čašica nalazi se zrno graha; nakon pomicanja čašica treba pogoditi pod kojom se zrno graha nalazi) vrsta je kockanja; takvo je bilo Samsonovo spolno ponašanje. Načinite tablicu na kojoj ćete pokazati najbolje i najgore načine izražavanja spolnosti. Zbog čega su najgori načini slični igri s čašicama? Pročitajte knjigu Jeremy Jana Karona i zapazite ljude kojima se Bog služi u ovoj prispodobi. Zatim zapišite njihove karakterne crte. Napravite plakat koji opisuje duhovne elemente kao što su molitva, svakidašnje osobno proučavanje i praštanje. POVEŽITE Patrijarsi i proroci, poglavlje 54. Gunter Krallmann, Mentoring for Mission: A Handbook on Leadership Principles Exemplified by Jesus Christ; Margaret Guenther, Toward Holy Ground: Spiritual Directions for the Second Half of Life; Disciplines 2006: A Book of Daily Devotions. Norma Sahlin, Burtonsville, Maryland, SAD U dobru i zlu Pouke iz života starozavjetnih bračnih parova 57

58 Pouka kolovoza Boaz i Ruta Čvrsti temelji Kamo ti ideš, idem i ja i gdje se ti nastaniš, nastanit ću se i ja; tvoj narod moj je narod i tvoj Bog moj je Bog. Gdje ti umreš, umrijet ću i ja, gdje tebe pokopaju, pokopat će i mene.'' (Ruta 1,16.17) 58 Pouke iz Biblije izdanje za mlade srpanj, kolovoz i rujan 2007.

59 Subota 11. kolovoza Temelj braka UVOD Psalam 45,11. Dva desetljeća nakon mojeg prekrasnog vjenčanja još uvijek s uživanjem razmišljam o svim događajima koji su prethodili tom nezaboravnom događaju. Uvijek mislim kako smo za vrijeme naših zaruka moj suprug i ja iskoristili sve što će pomoći da stvorimo čvrst doživotni brak. Mi nismo iskusili nezadovoljstvo, obeshrabrenje i depresiju koji često prate mlade u vrijeme zaruka. Vrijeme naših zaruka proteklo je od početka do kraja bez muka, a vrhunac je bio radosno vjenčanje nakon kojeg je slijedio sretan, staložen bračni život. Upravo zato što smo vodili računa o svim čimbenicima, pazili smo da naši zajednički izlasci i druženje uvijek budu najbolje moguće iskustvo. Dopustili smo da svatko razvije svoju osobnost. Pomagali smo jedno drugome da se bolje razumijemo. Ispunili smo potrebu za ljudskom ljubavlju koristeći prilike za rekreaciju i nastojeći da poboljšamo i razvijemo duhovni život jedno drugoga. Bračni vlak povezao nas je umjerenom brzinom životnom prugom. Stalno smo obećavali jedno drugome ljubav i nastojali učiniti nešto lijepo jedno za drugo. Oboje smo osjećali snažnu pripadnost; bili smo jako bliski i zaljubljeni. Premda nemam pojma o tome kakav je vaš bračni život, djelići mojeg iskustva doveli su me do zaključka da su čvrsti temelji najvažniji preduvjet kako bi sjeme braka moglo proklijati i razviti se u poželjnu biljku i dati najbolje plodove. Moj brak je skladan i ispunjen ljubavlju. Iako je brak izgubio prvobitni sjaj zbog zemaljske stvarnosti, osjećam se sigurnom. Još uvijek nas oduševljavaju pokloni koje smo raspakirali kao mladenci. A u čemu je tajna? Jednostavno se ponašamo kao termostat. Kad je hladno, uklanjamo uzrok hladnoće. Kad je vruće, nalazimo načina da dovedemo hladniji zrak. Takva stabilna veza omogućuje mi da se posvetim poslu, djeci i drugome. Ali kako kaže uzrečica: ''Brak nije posut ružama.'' Ne zaboravite da se na obzorju javljaju i oblaci premda se volite. Uspjeh u njihovom svladavanju uglavnom ovisi o tome jeste li položili čvrst temelj dok ste hodali zajedno. Ovaj će temelj poslužiti da ostanete zajedno za čitav život. Neka nam proučavanje Rute i Boaza ovaj tjedan pomogne da shvatimo kako polaganjem takvog temelja možemo očekivati trajnost bračnog života. Alice Adhiambo, Homa-Bay, Kenija U dobru i zlu Pouke iz života starozavjetnih bračnih parova 59

60 Nedjelja 12. kolovoza Vrijednost trajne veze LOGOS Ruta 1 4. U Knjizi o Ruti nalazimo pitanje koje je odavno predmet rasprave vjerskih i svjetovnih stručnjaka: kako brak može postati doživotnim odnosom u kojem se uživa. Bog je vjenčao prvi par u Edenskom vrtu s namjerom da ustanova braka u budućnosti odražava božanska nebeska načela za sva vremena. Odanost, posvećenost i poštenje (Ruta 1) U prvom poglavlju saznajemo da je glavni lik žena izvanrednih osobina. Ona je Moapka koja je, unatoč tome što je udovica, ostala odana i vjerna svojoj svekrvi Noemi. Vrhunska odanost koju je pokazala prema Noemi i izraelskom Bogu otkriva da je imala stavove koje samo Bog može dati. Zahvaljujući prisnoj zajednici s Gospodinom, mogla Mu je prepustiti vlast nad svojim umom. Koliko bi ljudi danas postupilo kao Ruta? Ona je odličan primjer koji nas treba potaknuti da u životu slijedimo Božju volju. Kad primimo blago koje nam je Bog namijenio, mi Ga trebamo slijediti. Velikodušnost, odgovornost i otvorenost (Ruta 2) Drugo poglavlje prikazuje Boaza kao izvanredno karakternu osobu. Od trenutka kad upoznaje Rutu, Boaz ne krije svoju simpatiju i nesebičnost i s njom postupa kao s članom svojeg domaćinstva. Zahvaljujući ovim karakteristikama, Boaz i Ruta odgovaraju jedno drugome i njihovo ispravno postupanje otvara vrata uspješnom braku utemeljenom na zajedničkoj vjeri u Boga. Ellen White prikladno primjećuje koji su temelji trajnog braka. ''Ako postoji neko pitanje koje treba pozorno razmatrati i za koje treba tražiti savjet starijih i iskusnijih osoba, to je pitanje braka. Ako je ikada Biblija bila potrebna kao savjetnik, ako se ikada treba tražiti božanski savjet u molitvi, onda je to prije no što napravimo korak koji dvije osobe veže zajedno za cijeli život.'' (Patrijarsi i proroci, str. 139) Iz izvještaja o Ruti i Boazu saznajemo kako Bog svoje blagoslove izlijeva na one koji su Mu vjerni bez obzira na okolnosti u njihovom životu. Oblikovanje dobrog karaktera jedan je od načina na koji netko može primiti Božje darove. ''On je ljudima povjerio sredstva kako bi božanski darovi mogli poteći kroz ljudske kanale i izvršiti određeno djelo spašavanja naših bližnjih. To je jedan od načina na koji Bog uzvisuje čovjeka. Upravo je to posao koji je potreban čovjeku jer će izazvati najdublje suosjećanje u njegovom srcu i pokrenuti najuzvišenije sposobnosti njegova uma.'' (Counsels on Stewardship, str. 15) 60 Pouke iz Biblije izdanje za mlade srpanj, kolovoz i rujan 2007.

61 Noemi kao primjer (Ruta 3) Poštujući Boga, Noemi vjeruje da će se Bog pobrinuti bez obzira na situaciju i posljedice. Usprkos nepovoljnim okolnostima, ona je toliko uvjerena u ispravnost svojeg vjerovanja da preuzima inicijativu i polaže temelj za vezu između Rute i Boaza. ''Očevi i majke bi trebali znati da na njima počiva dužnost da usmjeravaju osjećaje mladih, da bi ih oni usmjerili na one koji će postati prikladni bračni drugovi.'' (Patrijarsi i proroci, str. 139) U trećem poglavlju saznajemo kako je Noemi svojoj snahi uspjela naći odgovarajućeg muža. Noemi je bila dužna da usmjerava, savjetuje i vodi. Njezina bi načela trebali oponašati svi naraštaji prije Kristovog dolaska. ZA RAZMIŠLJANJE 1. S obzirom na to da slijedite Krista, koje bi vam osobine odgovarale kod budućeg bračnog druga? 2. Treba li bogatstvo i utjecaj biti uvjet da netko bude idealni bračni drug? Obrazložite svoj odgovor. Joshua Opudo, Nairobi, Kenija U dobru i zlu Pouke iz života starozavjetnih bračnih parova 61

62 Ponedjeljak 13. kolovoza Što Nebo smatra savršenim SVJEDOČANSTVO Izreke 12,4. Supružnici bi u braku trebali pokazati veću pokornost i nesebičnost jedan prema drugome. Premda u svijetu u kojemu živimo vlada grijeh, znamo da ga je Krist pobijedio. Ellen White nas uvjerava da je ''Bog Evu prilikom stvaranja izjednačio s Adamom. Da su ostali poslušni Bogu u skladu s Njegovim Zakonom ljubavi oni bi uvijek bili u međusobnom skladu, ali grijeh je unio neslogu, i sada se njihovo zajedništvo i sklad moglo očuvati samo pokornošću jedne strane drugoj.'' (Patrijarsi i proroci, str. 38) Premda Biblija zahtijeva da se žena pokorava mužu (Efežanima 5,22), ona isto tako zahtijeva da muž ljubi svoju ženu kao što je Krist ljubio Crkvu i sebe predao za nju (redak 25). Ako je muž ''grub, oštar, hvalisav, nemilostiv, sebičan i ohol, neka nikada ne kaže da je muž glava žene i da se ona u svemu mora njemu pokoravati; jer on nije Gospodin niti je suprug u pravom smislu te riječi'' (Temelji sretnog doma, str. 100). Kao što vidimo, muž i žena se trebaju pokoravati jedno drugome. Iskreno posvećeni Gospodinu, oni se bore da ostvare nešto što nadilazi svjetovne veze. ''Krist koji živi u srcu supruge potpuno će se slagati s Kristom koji živi u srcu supruga. Oni će se zajedno boriti za domove koje Krist priprema onima koji Ga ljube.'' (Isto, str. 103) Ovakva predanost zahtijeva da bračni par svakodnevno vodi molitveni život. Mi se trebamo ''pripremati za vječnost s takvom revnošću kakvu još niste pokazali. Učite svoj um da voli Bibliju, da voli molitveni sastanak, da voli trenutke razmišljanja i da iznad svega voli trenutke kada duša razgovara s Bogom.'' (Testimonies for the Church, sv. 2, str. 268) Recimo na kraju: kad je Božja ljubav glavna sastavnica braka, uspjehu u tom braku nema granica. Dok Sotona uporno nastoji rasjeći vitalni čvor braka, nastojmo što više oponašati primjer Rute i Boaza. Tada ćemo moći pokazati samopožrtvovnu ljubav sličnu Kristovoj ljubav koja može preobraziti brak i učiniti da bude sve sličniji Božjem idealu. ZA RAZMIŠLJANJE 1. Kad biste danas stupili u brak, što biste uključili u svoj bračni zavjet? 2. Što vas je primjer Rute i Boaza naučio o braku? Daniel Odhiambo, Nairobi, Kenija 62 Pouke iz Biblije izdanje za mlade srpanj, kolovoz i rujan 2007.

63 Utorak 14. kolovoza Potraga za pravim bračnim drugom DOKAZI Amos 3,3. Mnogi mladi koji izlaze s djevojkom ili mladićem žele upoznati pravoga ili pravu. Bez vodstva Svetoga Duha obično je teško primijetiti kvalitete koje mogu osigurati doživotnu vezu. Amos nam u svojoj knjizi kaže da je rizično da se dvoje ujarme kao par ako postoji razlika u mišljenjima i ukusima. Međutim, Sveto pismo uči da dobar temelj za uspješan brak i općenito vjeran život ovisi o sposobnosti da se odvažno, s osvjedočenjem, vjernošću, odanošću i nesebičnošću opremo grijehu. Život u braku ima svoje uspone i padove, a da bismo u svakom slučaju bili na sigurnoj strani, od najvećeg je značenja da Bogu damo prvo mjesto. Nebo se raduje kad u svoj dom i obiteljske poslove uključimo Boga, tako da koliko god bili slabi, naše srce dobiva silu Svetoga Duha da pobijedimo. Iz Rutina i Boazova karaktera učimo veliku životnu lekciju da ''svako djelo u životu, naoko malo, utječe na dobro ili zlo. Vjernost ili nemarnost u naizgled malim dužnostima mogu otvoriti vrata najbogatijim blagoslovima ili najvećim nesrećama u životu. Bog se raduje malim, nepatvorenim djelima svakodnevnog odricanja, učinjenim iz radosna, dragovoljna srca.'' (Patrijarsi i proroci, str. 125) Solidarnost u braku postiže se stalnim, postupnim zadovoljavanjem interesa druge strane. U svojoj knjizi Blueprints for Family Happiness Nancy van Pelt primjećuje da ''uspješan brak ne nastaje spontano ili slučajem. Sretan brak zahtijeva da dvoje ljudi rješava male kao i velike teškoće.'' (str. 16) Kako god bilo, bračni par je dužan da svojom vezom ugodi Bogu. Ozračje smirenosti, duh brižnosti i nesebičnosti i dodir ljubavi u svakom postupku pokazuje da su Boaz i Ruta bili potpuno posvećeni Bogu. Iz te će se obiteljske loze roditi Krist. Mudrost i savršeno poštenje, osobine koje su vladale u životu Boaza i Rute, pokazuju Vječnu Ljubav koja je pripremila put za rođenje Spasitelja svijeta. ZA RAZMIŠLJANJE Navedite osobine sljedećih osoba koje mogu pomoći da ojačate svoj brak, odnosno općenito svoje veze: (1) Ruta, (2) Boaz, (3) Noemi. Kako vi možete razviti ove osobine? Samson Oguttu, Nairobi, Kenija U dobru i zlu Pouke iz života starozavjetnih bračnih parova 63

64 Srijeda 15. kolovoza Vi i vaš dom PRIMJENA Jošua 24,15. Bez obzira na vaše ciljeve, Biblija je savršeno jasna: ''Nemoj imati drugih bogova uz mene.'' (Izlazak 20,3) Premda nas pouke starozavjetnih bračnih parova uče da grijeh može upropastiti i najbolji brak, mi se svejedno trebamo okružiti Stvoriteljevim nepresušnim izvorom milosrđa i ljubavi. Da bismo stekli radost, slobodu i ispunjenje koje je krasilo prvobitni brak u Edenu, moramo što je više moguće pokazati sljedeće vrline: Ljubav i uvažavanje. Nijedan se bračni odnos ne može razvijati u ozračju lišenom ljubavi i uvažavanja. Ove dvije vrline zauzimale su prvo mjesto u braku Rute i Boaza, a krajnji rezultat njihovog odnosa s pravom nas navodi na zaključak da trebamo slijediti njihove stope. Prihvaćanje. Da bismo mogli nekoga prihvatiti kao što Krist prihvaća čovjeka, potreban nam je Kristov karakter. Teško je, ako ne i nemoguće, da grešnici bezuvjetno prihvaćaju jedan drugoga. Međutim, kao Kristovi sljedbenici trebamo držati na umu da se karakter svakog člana obitelji razlikuje od karaktera drugih članova. Kad svojeg bračnog druga prihvatimo takvog kakav jest, mi pokazujemo da ga ljubimo bez obzira na njegove nedostatke. Takvo je prihvaćanje potrebno u braku. Komuniciranje i razumijevanje. Otvorena komunikacija u braku može nas sačuvati od mnogih problema koji brak mogu upropastiti. Problemi postoje samo ako bračni par ne može ili ne želi razgovarati o njima i donijeti najbolja rješenja za oboje. Komunikacija i razumijevanje u braku omataju paket prekrasnom ukrasnom vrpcom. Bogoslužje. Uključivanje Krista u bračni odnos siguran je način da se prevladaju prepreke koje povremeno dižu svoju ružnu glavu. Kada Kristu dopustimo da preuzme vlast nad našim odnosom, On ga može okruniti predivnim rezultatima. ''Duh se daje samo onima koji ponizno čekaju Boga, koji očekuju Njegovo vodstvo i milost. Božja sila očekuje njihov zahtjev i prihvaćanje. Ovaj obećani blagoslov, koji tražimo vjerom, donosi sa sobom sve druge blagoslove.'' (Isusov život, str. 558) Julius Nyerere, Kakamega, Kenija 64 Pouke iz Biblije izdanje za mlade srpanj, kolovoz i rujan 2007.

65 Četvrtak 16. kolovoza Njegujmo bračni vrt RAZUMIJEVANJE Izreke 31,10. Pouka ovog tjedna govori o aktivnim područjima našeg života: kako izgraditi brak u biblijskim granicama. Vidjet ćete kako to radim ja osobno, ali pritom ne zaboravite da još nisam nadmašila prosjek. Nakon analiziranja izvještaja o Ruti i Boazu zaključila sam da u svojem braku moram učiniti tri glavna koraka. Upravo kao što Pavao kaže da još nije dostigao cilj (Filipljanima 3,12-14), tako i ja imam zadaću da odlučno nastojim ostvariti cilj savršenstva. Na početku sam rekla da je brak aktivno područje ljudskog života. Zbog toga ovu zajednicu treba obilježavati sklad koji je vladao u prvome braku u Edenu. Nakon što u svakidašnji život prenesemo sve čimbenike i načela koja pomažu u obrađivanju bračnog vrta, osjećam da mu elementi zabave, uživanja i oduševljenja daju osjećaj dovršenosti. Mi ljudi imamo urođen smisao za šalu. Zato ukusna doza humora od najranijih dana braka može pomoći da bračna zajednica postane mali raj na zemlji. Bračni parovi mogu ostvariti razonodu i uživanje u malim djelima uzajamnog davanja i brižnosti. Naći vrijeme za romantičnu večeru, otići na izlet do omiljenog mjesta pokraj slapa, šetnja ruku pod ruku dok sunce zalazi ili jednostavna opuštajuća vožnja sve su to načini da se obnovi bračna zajednica i posegne za prirodnim umirujućim sredstvom. Ako to niste dosad učinili, pokušajte. Jednostavno je. Radi dobrobiti svojeg braka uključite se u zabavne aktivnosti koje bogoštovlju mogu dodati dugine boje. Takve aktivnosti pomoći će vam da se ponovno osjećate posebno, mladi i zaljubljeno. Takve su navike bile prisutne i u Rutinom i Boazovom životu. ZA RAZMIŠLJANJE 1. Ako ste u braku, kako vi i vaš bračni drug ostvarujete puninu u svojem životu? Ako niste, kako je namjeravate ostvariti? 2. Što biste savjetovali prijatelju ili prijateljici kojima brak nije onakav kakav su očekivali? Mary Awuor, Mbita Point, Kenija U dobru i zlu Pouke iz života starozavjetnih bračnih parova 65

66 Petak 17. kolovoza Imati sretan brak ISTRAŽIVANJE Ruta 1 4. ZAKLJUČITE Možda je bračna zajednica utemeljena na kršćanskoj vjeri jedan od najzahtjevnijih odnosa, ali istodobno pruža i najveću nagradu. Izvještaj o Ruti, Boazu i Noemi sadrži nekoliko ključnih osobina za takav uspješan brak. U njih ubrajamo uvažavanje širih obiteljskih veza, prihvaćanje karaktera druge osobe, vjernost bračnoj zajednici i nošenje tereta jedan drugoga. Ponašanje opisanih osoba, razumijevanje između Rute i Noemi te udvaranje Boaza i Rute sve nas to uči kako da slijedimo Božje vodstvo u izgradnji i održavanju vlastitog odnosa. RAZMOTRITE Prikupite podatke o pozitivnim primjerima brakova zasnovanih na Bibliji. Uz to priložite njihove fotografije, citate ili bilješke o parovima iz Biblije, povijesti ili osobnog kruga poznanika. Isplanirajte neku aktivnost u obliku rekreacije ili službe sa svojim bračnim drugom ili malom skupinom prijatelja, koja će vam omogućiti da se družite i bolje upoznate. Napišite posebnu molitvu za Božje vodstvo u nalaženju prikladnog bračnog druga. Odredite u svojoj molitvi trenutak kad ćete neko vrijeme šutjeti i osluškivati Božji odgovor. Porazgovarajte s nekoliko bračnih parova koji su svoj brak zasnovali prema biblijskom uzoru. Načinite popis pitanja o tome kako jedan bračni drug pokazuje uvažavanje drugoga ili kako zajedno rješavaju teške probleme. Izradite profil svoje osobe zasnovan na promatranju samoga sebe ili procjeni druge osobe koji će prikazati vaše dobre strane i slabosti, da biste mogli potražiti bračnog druga koji vam najviše odgovara. Poslušajte nekoliko pjesama koje se redovno pjevaju ili sviraju na kršćanskim vjenčanjima. Zatim u svoj dnevnik unesite razmišljanja o pitanju: Kako ove pjesme izražavaju Božji plan za brak? Načinite popis predmeta iz prirode (cvijeća, životinjskih vrsta, planeta i drugoga) koji prikazuju bračne vrline kao što su vjernost ili brižnost. POVEŽITE FamilyLife.com na adresi (pogledajte stranice o braku i samcima). Ellen G. White, Letters to Young Lover. Les Parrott and Leslie Parrott, Saving Your Marriage Before It Starts: Seven Questions to Ask Before (and After) You Marry. Kimberly Cortner, Rancho Cucamonga, Kalifornija, SAD 66 Pouke iz Biblije izdanje za mlade srpanj, kolovoz i rujan 2007.

67 Pouka kolovoza Elkana i Ana Ispunjenje zavjeta ''Nitko nije svet kao što je Jahve (jer nema nikoga osim tebe), i nema hridi kao što Bog je naš.'' (1. Samuelova 2,2) U dobru i zlu Pouke iz života starozavjetnih bračnih parova 67

68 Subota 18. kolovoza Neobičan ugovor UVOD Ivan 3,16. Kao tinejdžerka učinila sam više zavjeta s prijateljima. Neke sam održala, druge sam prekršila. Koliko je od vas dalo obećanje ZUP? Zauvijek prijatelji! Znate li uopće gdje je polovina njih danas? Vjerojatno ne. Kao odrasla učinila sam zavjete ili sporazume sa svojom djecom, mužem i prijateljicama. Božjom milošću pokušala sam ih ispuniti. Međutim, naša nas ljudska narav potiče da tražimo načine kako da izbjegnemo ono što smo obećali. Zbog toga načiniti savez ili ugovor nije samo po sebi nešto loše. Svi to činimo. Međutim, u Aninom obećanju Bogu bilo je nešto neobično. Upravo je ono za što se žarko i sa suzama molila, obećala vratiti Bogu. Nije li to neobično? Danas živimo u svijetu koji misli samo na sebe, koji je zaokupljen sobom, pa se pitam koliko nas drži obećanja koja smo dali jedno drugome. Što je još važnije, držimo li uvijek obećanja koja smo dali Bogu? Ponekad se ozbiljno molimo za nešto i dajemo Bogu obećanja koja namjeravamo ispuniti. Međutim, čini se da ponekad nakon molitve počinjemo tvrditi kako Bogu ne treba ono što smo Mu obećali. Uostalom, On je Stvoritelj i što Njemu znači naš mali doprinos? Možete li zamisliti kako bi biblijski događaj koji proučavamo izgledao da je Ana razmišljala na ovakav način? Što bi bilo da je zaključila da, budući da je Samuel njezin jedini sin, Bog zapravo ne očekuje da Mu ga vrati? Vjerujem da Ana nije željela sina samo zato da prekine Peninino ruganje što je nerotkinja ili da zaustavi međusobno došaptavanje žena kad bi se pojavila na trgu. Uvjerena sam da je svoju želju vidjela kao način da služi Bogu, da Mu dâ cijelu sebe. Ona Mu je vratila najdragocjeniji poklon kao žrtvu zahvalnicu. Kakva je to bila žrtva! I kakva vjera! Nada u pobjedu pomaže vojniku da se bori. Vječno sam zahvalna Bogu što drži ono što je meni i vama obećao. Molim se da budem sličnija Ani ponizna sluškinja koje je održala obećanje i vratila svoje najveće blago Stvoritelju i Otkupitelju. Pozivam sve vas da od Boga tražimo da nam dâ ovakvu nesebičnost dok se svakodnevno družimo jedan s drugim i s Njime. Želite li to? Arlette Wildman, St. Patrick s Grenada, Zapadna Indija 68 Pouke iz Biblije izdanje za mlade srpanj, kolovoz i rujan 2007.

69 Nedjelja 19. kolovoza Prihvatimo Elkanino ponašanje DOKAZI Galaćanima 2,6. Zamišljam kako Ana govori Elkani o zavjetu koji je dala Bogu u Šatoru sastanka. Vjerojatno je imao određene bojazni. Mogao se buniti, ali nije. Elkana je očito podupro svoju ženu u njezinom zavjetu i zbog toga dragovoljno dao Samuela Gospodinu. Odlučio je poduprijeti Anu. Zamislite kako je za Elkanu moralo biti teško ostati bez prilike da bude otac svojem sinu. Elkana se nikad nije predomislio. Stalno je Ani pokazivao ljubav i pomagao joj. To je jasno pokazao. Kad god bi prinio žrtvu, nešto od te žrtve dao bi Penini, a nešto svakome svojemu sinu i kćeri. Ali Ani je dao više jer ju je jako volio, premda joj Gospodin nije dao vlastito dijete. Nije teško zamisliti kako joj je nježno govorio: ''Ana, zašto plačeš? Zašto ne jedeš?'' Što je još važnije, pratio je Anu kad je Samuela odvela Eliju u Šator sastanka. Bio je uz nju dok je bila nerotkinja. Pomogao joj je da ispuni zavjet koji je dala Bogu. Kao kršćani i mi trebamo podupirati jedni druge. Moramo razviti ''Elkanino ponašanje''. Svakodnevno smo okruženi ljudima koji nešto obećavaju Bogu: pijanac koji je prihvatio Krista obećava da će Mu služiti, prostitutka se odriče prijašnjeg života, lopov ili netko tko je otpao od vjere obećava da će se popraviti. Oni dođu u našu crkvu, a mi smo često sumnjičavi prema njihovom obraćenju ili obećanjima koja daju Bogu. Premda možemo ozbiljno sumnjati u njihovu iskrenost, ne bismo li im trebali ponuditi pomoć? Takvim postupkom možemo im pomoći da održe obećanja koja su dali Bogu. Biblija nas jasno poziva da ponesemo bremena jedan drugoga. Mi se trebamo međusobno izgrađivati (1. Solunjanima 5,11; Hebrejima 3,13), gledati interese drugoga (Filipljanima 2,4), ukazivati čast i poštovanje jedan drugome (Rimljanima 12,10), služiti jedni drugima (Galaćanima 5,13), savjetovati jedan drugoga (Kološanima 3,16; Rimljanima 15,14), misliti jedan na drugoga (Hebrejima 10,24), ne osuđivati druge (Rimljanima 15,13; prihvaćati jedni druge (Rimljanima 14,1; 15,7) i smatrati jedan drugoga većim od sebe (Filipljanima 2,3). Kad se budemo zavjetovali Bogu i ponijeli svoj dio tereta kao što je učinio Elkana, Bog će u naš život izliti svoje blagoslove. ZA RAZMIŠLJANJE Što možemo naučiti od Elkane i njegove obitelji? Kako možemo prihvatiti njegovo ponašanje da bismo mogli pomoći onima koji su u duhovnoj ili emocionalnoj krizi? Helyne Frederick, Mt. Rose, St. Patrick s, Grenada, Zapadna Indija U dobru i zlu Pouke iz života starozavjetnih bračnih parova 69

70 Ponedjeljak 20. kolovoza Vjerni Bog traži vjerne sluge LOGOS 1. Samuelova 1,1 2,26; Postanak 9,16; Ponovljeni zakon 23,2; Psalam 89,35; Propovjednik 5,4. Vjerni Bogu (Postanak 9,15.16) Bog je nakon Potopa obećao Noi da više nikad neće biti sveopćeg potopa. Kao stalni podsjetnik na ovo obećanje postavio je na nebo dugu. Bog je do danas ostao vjeran svojem obećanju. Možemo biti sigurni da će uvijek ispuniti ono što obeća. Sveto pismo je prepuno obećanja koja Bog jamči čitavim svojim bićem. On kaže: ''Neću povrijediti Saveza svojega i neću poreći obećanja svoga.'' (Psalam 89,35) Nije li čudesno što služimo nepromjenjivom Bogu? On će ostvariti ono što je obećao. Apostol Pavao kaže: ''Uistinu, sva obećanja Božja imaju u njemu svoj 'da'; zato i mi po njemu velimo svoj 'amen' na slavu Bogu.'' (2. Korinćanima 1,20) Bog očekuje da održimo što smo obećali (Propovjednik 5,4) Bog je vjeran svojim obećanjima pa to očekuje i od nas. ''Kad zavjetuješ kakav zavjet Jahvi, Bogu svome, ne oklijevaj da ga ispuniš. Zacijelo će ga Jahve, Bog tvoj, od tebe tražiti; i bio bi ti grijeh.'' (Ponovljeni zakon 23,22) O ozbiljnosti naših zavjeta Bogu Ellen White piše: ''Oni koji potpisuju mjenicu svojem bližnjemu ne očekuju da budu oslobođeni svoje obveze. Zavjet učinjen Bogu od kojega primamo sva dobra još je važniji; zašto onda tražimo da ga se oslobodimo? Zar će čovjek misliti da ga njegovo obećanje ne obvezuje zato što je to obećanje dao Bogu? Zar je njegov zavjet manje važan zato što nije učinjen pred svjetovnim sudom? Zar će čovjek koji tvrdi da je spašen beskrajnom Kristovom žrtvom 'prikraćivati Boga'? Zar se njegovi zavjeti i djela ne mjere na tezulji pravde nebeskog suda?'' (Counsels on Stewardship, str. 315) Anin zavjet (1. Samuelova 1,11-13) Anina molba Bogu potekla je iz dubine srca. To je jedan od najstarijih zapisa o tihoj molitvi u Bibliji. ''Teret koji nije mogla dijeliti sa zemaljskim prijateljem ona je predala Bogu. Ona se revno molila da On ukloni njenu sramotu i daruje joj dragocjeni dar, sina kojeg će othraniti i odgojiti za Njega. Svečano se obvezala da će, ako joj se ispuni zahtjev, dijete od samog rođenja posvetiti Bogu.'' (Patrijarsi i proroci, str. 478) Anin susret s Bogom podsjeća na silu molitve. ''Molitva je od Neba određeno sredstvo za postizanje uspjeha. Molitva pokreće Nebo.'' (In Heavenly Places, str. 75) Božje dijete može pristupiti Nebu preko molitve. U svakoj se prilici (a ne samo kad smo očajni) možemo obratiti Izvoru bezgranične sile i naći sigurnost u Njegovom obećanju da će se brinuti o nama. 70 Pouke iz Biblije izdanje za mlade srpanj, kolovoz i rujan 2007.

71 Ana drži zadanu riječ (1. Samuelova 1,28) Nije teško naći niz ''opravdanih'' izgovora koje možemo izmisliti da ne izvršimo što smo se zavjetovali Bogu. Ana je mogla reći: ''Možda sam mogla s vremenom imati dijete bez Boga'', ili: ''Bila sam očajna; svakako Bog od mene ne može očekivati da ispunim zavjet koji sam dala u teškom emocionalnom stanju.'' Ili je možda mogla duže zadržati Samuela tvrdeći da nije rekla kad će ispuniti svoj zavjet. Mi gotovo uvijek nalazimo opravdanje što ne izvršavamo svoje zavjete Bogu. Ali Ana je bila točna i vjerna. ''Čim je dijete bilo dovoljno staro da se odvoji od majke, ona je ispunila svoju zakletvu. Voljela je dijete sa svom požrtvovnošću majčinskog srca. Dan za danom, dok je promatrala njegov rast i slušala njegovo dječje tepanje, ona ga je sve više okruživala ljubavlju. On je bio njezin jedini sin, posebni dar Neba, ali ga je primila kao blago posvećeno Bogu i nije ga željela uskratiti Onomu koji ga je dao. Vjera je ojačala majčino srce i ona nije popustila molbama prirodnih osjećaja.'' (Conflict and Courage, str. 137) Kvalitetan poklon Mi se divimo Ani jer je shvatila svoju dužnost upravitelja i mudro odgajala Samuela. Nastojala je Bogu predati najbolje što je imala, bez mane. Dijete Samuel bilo je za Elija blagoslov, a poslije je postalo veoma poštovan sudac u Izraelu. I sve je to bio rezultat Anine vjernosti. ''Tijekom prve tri godine života proroka Samuela, majka ga je učila da razlikuje dobro od zla. Preko svakog poznatog predmeta koji ga je okruživao ona je njegove misli nastojala usmjeriti na Stvoritelja. Da bi ispunila zavjet da će svojeg sina dati Gospodinu, ona ga je uz veliko odricanje predala na brigu velikom svećeniku Eliju da se vježba za službu u Božjem domu. Zahvaljujući ranom odgoju, odlučio je sačuvati svoj kršćanski integritet. Kakva nagrada za Anu! Kakvo ohrabrenje vjernosti pruža njezin primjer!'' (Child Guidance, str. 197) ZA RAZMIŠLJANJE 1. Koliko je Ani bilo teško održati ono za što se zavjetovala? Kakvu ste korist imali od njezinog primjera? 2. Zašto trebamo biti pažljivi kad se zavjetujemo Bogu? Je li Bog i danas osjetljiv kao u ono vrijeme? Obrazložite svoj odgovor. Devon Superville, Wichita Falls, Teksas, SAD U dobru i zlu Pouke iz života starozavjetnih bračnih parova 71

72 Utorak 21. kolovoza Vjerna Gospodinu SVJEDOČANSTVO 1. Samuelova 2,2. Ellen White pruža dragocjene savjete Božjem narodu kad se kao Ana suočava s teškoćama i kolebljivom vjerom. Ona kaže: ''Kad sam 5. svibnja bila u Battle Creeku, u saveznoj državi Michigan, vidjela sam da Božjim slugama kao i Crkvi nedostaje vjera. Odviše se lako obeshrabre, odviše su brzo spremni da sumnjaju u Boga, odviše spremni da misle kako im je život težak i da ih je Bog zaboravio. Vidjela sam da je to bilo okrutno. Bog ih je toliko ljubio da je dao svojeg dragog Sina da umre za njih i da je cijelo Nebo bilo zainteresirano za njihovo spasenje. Ali unatoč svemu što je učinjeno za njih, bilo im je teško povjerovati i pouzdati se u ljubaznog i dobrog Oca koji je rekao da je spremniji dati Svetoga Duha onima koji Ga mole nego što su zemaljski roditelji voljni dati dobre darove svojoj djeci.'' (Testimonies for the Church, sv. 1, str. 120) Svakome tko pristupa Bogu s iskrenim srcem i vjerom Mu šalje iskrene molbe, molitve će biti uslišane. Ako odmah ne vidite ili ne osjećate odgovor na svoje molitve, ne smijete malaksati u vjeri u Božja obećanja. Ne bojte se uzdati u Boga. Oslonite se na Njegovo sigurno obećanje: ''Sve što s vjerom zamolite, dobit ćete.'' (Matej 21,22) Bog je odviše mudar da bi pogriješio i odviše dobar da bi svojoj djeci uskratio bilo koje dobro. Naš mudri i dobri Otac čuje naše molitve i On će ih uslišati, premda ponekad ne odmah; ali On nam daje ono što je za naše dobro i na slavu Njemu. Bog nas blagoslivlja; kad bismo mogli zaviriti u Njegov plan, jasno bismo vidjeli da zna što je za nas najbolje i da prema tome uslišava naše molitve. Ono što je izgledalo nemoguće, za Anu je postalo moguće jer se za sina pouzdala u Boga. Ako ne vidite odmah uslišenje svojih molitava, ne prestanite se uzdati. Povjerite svoje želje Bogu i On će ih uslišati kad to bude smatrao potrebnim. ZA RAZMIŠLJANJE 1. Kako izvještaj o Ani i Elkani dokazuje da će se Bog pobrinuti za naše potrebe ako Mu budemo vjerni? 2. Pozvani smo da vjerujemo u Krista i u teškim okolnostima. Postoji li ''rizična vjera''? Možemo li imati pretjeranu ili nerealističnu vjeru? Marlyn Panchoo, Mirabeau, St. Andrew s, Grenada, Zapadna Indija 72 Pouke iz Biblije izdanje za mlade srpanj, kolovoz i rujan 2007.

73 Srijeda 22. kolovoza Kako pokrenuti goru PRIMJENA 1. Samuelova 1,10; 1. Ivanova 5, Kako pokrenuti goru? O čemu to Ana govori? Ne brinite se. Od vas se ne očekuje da pokrenete Mount Everest. Međutim, kao Ana i Elkana, i vi možete pokrenuti goru. Često se suočavamo s preprekama koje nam se čine nepremostive. Vilica nam se opušta dok gledamo u zapreku koja se diže pred nama. Kako da je uklonimo? Anina gora bila je njezina neplodnost. Duša joj je bila opterećena sviješću da ne može imati djecu. Neki su joj se podsmjehivali. Svećenik ju je ukorio. Kako je silno željela pokrenuti tu goru! Naša gora može biti slična Aninoj. To može biti traženje posla, stjecanje obrazovanja, zarađivanje za zadovoljenje svojih potreba. Što god ta gora bila, ona se može pokrenuti. Evo nekoliko savjeta kako to možemo učiniti: Budite sigurni. Je li vaša gora usklađena s Božjom voljom? Je li vaša želja Njegova želja? Da bismo mogli krenuti dalje, prvo moramo ustanoviti poklapaju li se naše želje s Božjima. Obratite se Njemu. U 1. Samuelovoj 1,10 čitamo da ''ojađena u duši pomoli se Ana Jahvi, plačući gorko''. Ona je bila nesretna pa se dugo molila. Izlila je svoje srce Bogu. Ivan kaže: ''Ovo je sinovsko pouzdanje koje imamo u nj da nas usliši ako što molimo po njegovoj volji. A ako znamo da nas uslišava što god ga molimo, znamo da već posjedujemo ono što smo ga molili.'' (1. Ivanova 5,14.15) Vjerujte. Da bismo mogli pokrenuti gore, moramo vjerovati da Bog to može. Vjerujte da će nam On pomoći da nađemo posao. Vjerujte da će On naći sredstva da se možete upisati na fakultet. Moramo Mu bezuvjetno vjerovati. Zahvalite. Hvalite Boga za ono što čini za vas. Svjedočite o tome. Govorite o Njegovoj ljubavi, dobroti, milosrđu i milosti. Zatim gledajte kako zbog toga raste vaša vjera. S ojačanom vjerom koju će nam dati Bog, naše će se gore pokrenuti. On je to učinio za Anu i Elkanu. Učinio je to za Daniela. Za Mojsija. Vjerujte da može učiniti i za vas. ZA RAZMIŠLJANJE 1. Kako možete znati jesu li vaše želje u skladu s Božjom voljom? 2. Kako možemo ojačati vjeru i s pouzdanjem se obratiti Bogu i za veće stvari? Celia J. M. Griffith, Wichita Falls, Teksas, SAD U dobru i zlu Pouke iz života starozavjetnih bračnih parova 73

74 Četvrtak 23. kolovoza Zašto plačeš? RAZUMIJEVANJE Izaija 41, "Zašto plačeš, Ana? I zašto ne jedeš? Zašto ti je srce rastuženo? Nisam li ti ja vredniji nego deset sinova?" (1. Samuelova 1,8) Mogu zamisliti Anin odgovor u današnjem svijetu: ''Muškarci jednostavno ne razumiju.'' Međutim, tekst u 1. Samuelovoj 1,5 pokazuje da je Elkana ''Ani davao dvostruki dio, jer je ljubio Anu, ali Gospod je zatvorio njenu maternicu'' (B. Djaković). To pokazuje da je Elkana vodio računa o njezinim osjećajima. On je u tim okolnostima činio najbolje što je mogao. Uostalom, imao je još jednu ženu i djecu koje je trebalo uzdržavati. I tako se Samuel rodio u domu roditelja koji su ga jako voljeli. Mogu zamisliti radost koju je donosio svojim roditeljima. Život mu je odredilo obećanje koje je Ana dala. Već kao dječak ići će u Šator sastanka služiti Bogu. Ali u svemu tome Samuel je mogao birati. Mogao se pobuniti, odlučiti da ide svojim putem. Umjesto toga odlučio je ispuniti obećanje svoje majke Bogu. Postao je jedan od Izraelovih proroka. Današnja mladež svakako je izazov roditeljima, nastavnicima i Crkvi. Sa svih strana stalno ih bombardiraju kušnje u nastojanju da im pozornost odvrate od onoga što je vječno. Međutim, uvjerena sam da bismo povećali mogućnost da donesu ispravne odluke kad bismo proveli više vremena u molitvi sa svojom djecom i za njih. Nemojte me pogrešno shvatiti. Ne kažem da je to jamstvo. Uostalom, pogledajte Elijeve sinove, Hofnija i Pinhasa. Odrasli su u Šatoru sastanka s ocem velikim svećenikom, ali ''bijahu nevaljali ljudi jer nisu marili za Jahvu'' (1. Samuelova 2,12). Ljudi često kažu da majčine suze liječe. Howard Johnson načinio je godine akrostih od riječi MAJKA (engleski Mother), u kojem između ostaloga kaže da je ''prolila mnoge suze da me spasi''. Na svoje molbe Bogu, praćene suzama, Ana je dobila sina za kojim je čeznula; u kasnijim godinama rodila je još tri sina i dvije kćeri. Zamišljam Anine suze dok dovodi Samuela u Šator sastanka da živi kod Elija. Moći će ga vidjeti samo jednom godišnje. Premda su suze mogle poteći svakog dana jer joj je nedostajao njezin dragocjeni sin, ona se također molila za njega da ostane vjeran Bogu To je sila majčine molitve. ZA RAZMIŠLJANJE 1. Kako roditelji mogu utisnuti u djecu potrebu da slijede Božji put? 2. Trebaju li roditelji sa svojom djecom razgovarati o vlastitim propustima? Obrazložite svoj odgovor. Trevor Wildman, St. Patrick s, Grenada, Zapadna Indija 74 Pouke iz Biblije izdanje za mlade srpanj, kolovoz i rujan 2007.

75 Petak 24. kolovoza Izvršimo što smo obećali ISTRAŽIVANJE Psalam 89,35. ZAKLJUČITE Mi živimo u svijetu u kojem se čini da dana riječ ne vrijedi mnogo. Na primjer, političari i druge javne osobe daju obećanja da bi bile izabrane ili da ostvare svoje ciljeve, a poslije na njih zaborave. Pa i mnogi od nas tako postupaju. S obzirom na to, Anin zavjet da će Bogu vratiti Samuela nakon tri godine odgajanja kao da pripada nekom drugom svijetu. Kad nešto zavjetujemo Bogu, onda to trebamo učiniti; uz to moramo biti slični Elkani i pomoći drugima da izvrše ono što su obećali Bogu. Budući da Bog drži obećanja koja nam je dao, On nam primjerom pokazuje kako trebamo poštovati obećanja koja smo Njemu dali. RAZMOTRITE Napravite kratku anketu među prijateljima i članovima obitelji i postavite im sljedeća pitanja: Koje ste obećanje ili zavjet nedavno ispunili? Zatim pitajte: Zašto ste održali to obećanje? Navedite razloge za ispunjenje obećanja i usporedite ih s razlozima zašto Bog ispunjava obećanja koja nam je dao. Sjetite se nekog obećanja koje biste dali Bogu ili ste ga već dali. Možda ste prekršili to obećanje. Molite Boga da obnovi vašu spremnost da to obećanje ispunite i pokušate ponovno. Poslušajte pjesmu ''Promise Keeper''. Objavljena je na albumu Freda Hammonda sa sastavom Radicals for Christ pod naslovom ''The Spirit of David''. Pripremite dramski prikaz s naslovom Anini jadi. U njemu opišite Anino nastojanje da ima djecu, podsmijeh od strane Penine i drugih, njezinu molbu Bogu praćenu suzama, Božji odgovor na njezine molitve i dugo putovanje sa Samuelom do Šatora sastanka u čast svojeg zavjeta Bogu. Posadite drvce kao uspomenu na najvažnije obećanje koje ste dali Bogu i/ili roditeljima. Vodite dnevnik o svojem nastojanju da održite obećanja koja ste dali Bogu. Svakako zapišite kada ste ih održali, a kada niste. Svakog mjeseca provjerite koliko ste napredovali. Fotografirajte prijatelje, članove obitelji i poznanike koji su tražili da se za njih molite Bogu. Izradite kolaž s njihovim fotografijama i molite se svaki dan za jednoga od njih. POVEŽITE Psalam 132. Put Kristu, poglavlje 4, Posvećenje. Jim Hohnberger, Escape to God, poglavlje 11, The Hesitant One. Dwain Esmond, Philadelphia, Pennsylvania, SAD U dobru i zlu Pouke iz života starozavjetnih bračnih parova 75

76 Pouka kolovoza 1. rujna Job i njegova žena Živjeti s gubicima ''Job joj odgovori: 'Brbljaš kao luđakinja! Kad od Boga primamo dobro, zar da onda i zlo ne primimo?''' (Job 2,10) 76 Pouke iz Biblije izdanje za mlade srpanj, kolovoz i rujan 2007.

77 Subota 25. kolovoza Ostanite nepokolebljivi UVOD Job 2,3. "Nisi li zapazio slugu moga Joba? Njemu na zemlji nema ravna. Čovjek je to neporočan i pravedan: boji se Boga i kloni zla! On je još postojan u neporočnosti, pa si me uzalud izazvao da ga upropastim." (Job 2,3) Kršćani su često u svim područjima života izloženi zlu karakterističnom za sustave ovoga svijeta. Ove nevolje obuhvaćaju gospodarska ograničenja, duhovnu mlakost i političke probleme. Zbog toga smo nezadovoljni i u kušnji da to i riječima iskažemo. Često smo u kušnji da pribjegnemo nepoštenim postupcima, za koje mislimo da ih mogu počiniti samo ljudi iz svijeta. Mi adventisti tvrdimo da ispravno tumačimo Bibliju. Ali koliko se čvrsto držimo načela kad nas snađu nevolje? Temeljita analiza Jobova života otkriva postojanost koju bi trebao pokazati svaki kršćanin kad se susreće s takvim nevoljama. Jobovi mučni napori pokazuju ovu postojanost u dvije faze njegovih muka: (1) kad je izgubio imetak i djecu i (2) kad je bio pogođen užasnim čirevima od glave do pete. Zbog te postojanosti Bog je rekao Sotoni: ''On je još postojan u neporočnosti, pa si me uzalud izazvao da ga upropastim." Adventisti moraju razviti tu postojanost. ''Blago čovjeku koji odolijeva kušnji, jer će, kad se pokaže prokušanim, primiti vijenac život koji je Bog obećao onima koji ga ljube!'' (Jakov 1,12) Tijekom proučavanja ove pouke razmišljajte gdje i kada ćete morati dokazati svoju postojanost i kako ćete dobiti snagu da ustrajete. Akosua Afranowaa Kyere, Accra North, Gana U dobru i zlu Pouke iz života starozavjetnih bračnih parova 77

78 Nedjelja 26. kolovoza Patnja, pobožnost i bogatstvo LOGOS Job 1,1 2,10. Zašto postoji patnja? (1. Korinćanima 9,24-27; Jakov 1,13) Patnja nikoga ne mimoilazi. Bogati i siromašni, obrazovani i neobrazovani, moćni i bespomoćni, muško i žensko, kršćani i nekršćani svi će proći kroz neku nevolju. Zašto? Stradanje bi trebalo biti kazna za zle i bezbožne. Međutim, Bog dopušta da mu budu izloženi i Njegovi izabranici. Izvještaj o Jobu živo je svjedočanstvo o tome što u ovom nesigurnom svijetu može snaći kršćanina. Drugi primjeri su Josip, Daniel, Ruta i Estera. Najčešće ne znamo zašto zlo snalazi dobre ljude. Možemo samo nagađati. Ali patnje i stradanja ne možemo uvijek proglasiti kaznama. Posljedice naših postupaka mogu poslužiti kao kazna. Ali Job nije stradao zbog neke svoje pogreške ili grijeha. Nije znao da je njegovo stradanje kušnja od Boga. Smijemo li reći da su Jobove patnje bile posljedica dogovora između Boga i Sotone? Bog svojima ne nanosi bol ili jad. Umjesto toga dopušta da se takvo što dogodi kako bi ojačao našu vjeru. ''Neka ti bude! reče Jahve Satanu. Sa svime što ima radi što ti drago; samo ruku svoju na nj ne diži." (Job 1,12) Sotona je poslušao Boga i uništio cjelokupni Jobov imetak. ''Uza sve to, nije sagriješio Job niti je kakvu ludost protiv Boga izustio.'' (redak 22) Kršćanski život je prepun iznenađenja i izazova. Pavao nas uspoređuje s atletičarom koji se marljivo priprema kako bi dobio propadljivu medalju. Tako se i mi trebamo pripremati da ostanemo vjerni Bogu unatoč svemu zlu koje nam se događa. Tako stječemo neprolaznu krunu. Kad u nepovoljnim okolnostima ostanemo vjerni, to će primijetiti ljudi oko nas i pitati se kakvom to Bogu služimo. Naša vjera u nepovoljnim prilikama može mnoge privući Otkupiteljevoj spasiteljskoj milosti. Bogatstvo i pobožnost (Postanak 13,2.4; Job 1,1-3.5) Je li bogatstvo nagrada pobožnima? Nakon što je prošao mnoštvo kušnji, Jakovljev sin Josip postao je premijer u tuđoj zemlji. I Abraham, Božji izabranik, bio je bogat u stoci, srebru i zlatu. Dobar dio tog bogatstva stekao je prije nego što mu je Bog uputio poziv. Nakon što se odzvao, njegovo se bogatstvo umnožilo. Njegova se pobožnost vidi u rješavanju svađe između njegovih i Lotovih pastira. Sjetite se kako se molio i za stanovništvo Sodome i Gomore. I Job je bio jako bogat, neporočan i pravedan. U njegovo vrijeme bogatstvo se određivalo prema broju stoke i slugu. U današnjem svijetu cijenimo kuće, određene marke automobila, velike račune u banci i poveći svežanj dionica. Takvo što samo po sebi nije zlo. Ali ljubav prema takvim stvarima može izazvati zlo (1. Timoteju 6,10). Zato Pavao savjetuje kršćanima: ''Bogatašima ovoga svijeta prenesi da iskazuju dobročinstva, da budu bogati 78 Pouke iz Biblije izdanje za mlade srpanj, kolovoz i rujan 2007.

79 djelima ljubavi, da budu darežljivi i podatni, da tako sebi zgrću sigurno blago za budućnost kako bi postigli pravi život.'' (1. Timoteju 6,17-19) Kad je Isus bogatom mladom knezu rekao da proda svoje imanje i razdijeli siromasima pa Ga onda slijedi, dogodilo se nešto zanimljivo. Mladić je otišao žalostan i više se nije vratio jer se uzdao u svoj imetak pa nije mogao postupiti kako mu je Isus savjetovao (Matej 19,16-33). Ono malo što imamo dobili smo da bismo mogli pomoći nevoljnima. Naši su ormari ukrašeni odjećom; neke odjevne predmete nećemo nikad obući. Kad odbijemo ili zanemarimo pomoć drugima, stavljamo se u istu kategoriju kao bogati mladi knez. Pavao kaže: ''Bogatašima ovog svijeta prenesi da ne budu bahati, da ne polažu nade u nesigurno bogatstvo, nego u Boga, koji nam sve obilno daje na uživanje.'' (1. Timoteju 6,17) To znači da naš imetak ne pripada nama, već Bogu. Zato je Job uskliknuo: "Go iziđoh iz krila majčina, go ću se onamo i vratiti. Jahve dao, Jahve oduzeo!'' (Job 1,21) Stav kršćana (Efežanima 4,29-32) U Efežanima 4,29-32 Pavao ističe važnost ljubaznih riječi. Ljepota našeg života nije samo u našem izgledu, već i u našem karakteru i onome što kažemo. O karakteru Jobove žene ne znamo ništa dok nisu naišle tragedije. A sada se ona obraća mužu na vrlo obeshrabrujući način. Nije mu bila pomoćnik. Umjesto da ga tješi i hrabri, pozvala ga je da prokune Boga i umre (Job 2,9). Očito mu nije ničim pomogla, jer Biblija kaže da je Job sjeo u pepeo i uzeo crijep da se njime struže. ZA RAZMIŠLJANJE 1. Što je bogatstvo za vas osobno? Zašto? 2. Što posjedujete? Što vam od toga pomaže da budete bolji kršćanin ili kršćanka? A što vam od toga odmaže? 3. Što bi trebalo biti prvo: stjecati imetak ili pustiti Boga da ga On stječe? Zašto? Adwoa Gyamfuaa Ansah Adu, Kumasi, Gana U dobru i zlu Pouke iz života starozavjetnih bračnih parova 79

80 Ponedjeljak 27. kolovoza Ne ide uvijek sve glatko SVJEDOČANSTVO Galaćanima 6,2. Tijekom medenog mjeseca bračnom paru svijet obično izgleda lijep s malo ili bez ikakvih problema. Zavjetni odnos između Boga i Njegovog naroda Biblija uspoređuje s ljubavlju u braku. Ali u našem palom stanju brak i drugi odnosi ponekad izazivaju nezadovoljstvo, razočaranje i čak gorčinu. Zbog toga budimo svjesni da neće uvijek sve biti dobro, nego može biti i loše. Kad naiđe zlo, kao u slučaju Joba i njegove žene, u Galaćanima 6,2 nalazimo dobar savjet: ''Nosite bremena jedan drugoga, te ćete tako ispuniti zakon Kristov!'' Nositi breme drugoga zahtijeva žrtvu, a žrtva zahtijeva odricanje od vlastitih interesa radi interesa drugoga. Koristan je i tekst u Filipljanima 2,3: ''Ne činite ništa iz sebičnosti ili tašte slave, nego u poniznosti smatrajte jedan drugoga većim od sebe!'' Ellen White to objašnjava ovako: ''Kršćanstvo mora imati odlučujući utjecaj na bračni odnos, ali prečesto je slučaj da pobude koje vode do ove zajednice nisu u skladu s kršćanskim načelima. Sotona neprekidno nastoji ojačati svoju silu nad Božjim narodom tako što ih navodi da stupe u savez s njegovim podanicima, i da bi to ostvario, on u srcu nastoji potaknuti nesvete strasti. Brak, zajednica za cijeli život, simbol je zajednice između Krista i Njegove Crkve. Duh koji Krist pokazuje prema Crkvi jest duh koji suprug i supruga trebaju pokazivati jedno prema drugome. Ako iznad svega ljube Boga, oni će se voljeti u Gospodinu, postupati uvijek uljudno jedno prema drugomu, jedinstveni u svemu. U obostranom samoodricanju i samopožrtvovnosti oni će jedno drugom biti na blagoslov. Ako iskreno ne težite postati Božja djeca, vi nećete znati kako da pomognete jedno drugom. Budite uvijek nježni i pažljivi međusobno, odričući se svojih želja i planova da biste drugoga usrećili. Iz dana u dan napredujte u poznavanju samoga sebe. Iz dana u dan možete naučiti kako da ojačate slabe strane svog karaktera. Gospodin Isus će biti vaše svjetlo, vaša snaga, vaš vijenac radosti, zato što ste svoju volju pokorili Njegovoj volji.'' (Temelji sretnog doma, str. 80,81) ZA RAZMIŠLJANJE 1. Na koje druge odnose i veze možemo primijeniti načela iz današnjeg odsjeka pouke? 2. Mnogi mladi teško mogu zamisliti da bi ih mogla snaći neka tragedija ili nevolja. Ali budite sigurni da će vas snaći. Koje mjere možete već danas poduzeti da se, kada dođu, možete nositi s nesigurnošću, nevoljama i tragedijama? Prince Amoako, Gana 80 Pouke iz Biblije izdanje za mlade srpanj, kolovoz i rujan 2007.

81 Utorak 28. kolovoza Služite Bogu zato što je to On DOKAZI Job 1. Jobovo nepokolebljivo pouzdanje u Boga vrijedno je oponašanja. Pavlove riječi odjek su ove Jobove vrline: ''Tko će nas rastaviti od ljubavi Kristove? Nevolja? Tjeskoba? Progonstvo? Glad? Golotinja? Pogibao? Mač? 'Zbog tebe stoji pisano ubijaju nas cijeli dan; drže nas kao ovce određene za klanje.' Ali u svemu ovom sjajno pobjeđujemo po onome koji nas je ljubio. Siguran sam da nas neće ni smrt, ni život, ni anđeli, ni poglavarstva, ni sadašnjost, ni budućnost, ni sile, ni visina, ni dubina, ni bilo koje drugo stvorenje moći rastaviti od ljubavi Božje, koja je u Kristu Isusu, Gospodinu našemu.'' (Rimljanima 8,35-39) Na početku razgovora sa Sotonom Bog opisuje Joba kao neporočna i pravedna, koji se kloni zla. Ne smijemo podcijeniti značenje ovih riječi. Ovdje uporabljena prva hebrejska riječ znači ''nevin, etički čist'', a druga ''otvoren i ljubazan''. Treća znači ''odvojiti se ili okrenuti''. Premda je bio bez grijeha, Job još uvijek nastoji ugoditi Bogu i dopušta Mu da ostvaruje svoju volju u njegovom životu. Takav opis Joba daje nam nadu. Njegov primjer pokazuje da možemo biti neporočni i pravedni usred nevolja i tegoba. Bogu ugađamo ako dopustimo da se u našem životu ostvaruje Njegova volja. Božji opis Joba pomaže nam da se pouzdamo u preobražavajuću silu Svetoga Duha. Bog nas poziva: "Hajde, dakle, da se pravdamo." (Izaija 1,18) Bog je mudar i dobar, ne samo u blagoslovima koje nam daje, već i u kušnjama koje dopušta. Premda trebamo biti zahvalni za prvo, pokorimo se drugome i nastojmo Ga proslaviti u jednome i drugome. Bog obećava sigurno uplovljavanje, ali ne i da će plovidba biti lagodna (Izaija 43,1-3.5). Kad je putovanje teško, važno je da se uzdamo i služimo Bogu, uvijek vjernom Stvoritelju i Otkupitelju. ZA RAZMIŠLJANJE 1. Kako kršćanin može prihvatiti nevolje kao popratnu pojavu na putovanju za Nebo? 2. Zašto ste kršćanin, i to još adventist ili adventistica? Navedite razloge. 3. Kako možete služiti Bogu držeći na umu tko je On? Felix Opoku, Kwadaso-Kumasi, Gana U dobru i zlu Pouke iz života starozavjetnih bračnih parova 81

82 Srijeda 29. kolovoza Kako preživjeti melankoliju PRIMJENA Filipljanima 4,6. Sandra je bila privlačna, pametna žena, ali osjećaj odbačenosti izazvao je u njoj depresiju. Njezin pastor odlučio je posjetiti njezinog muža. Joe se iznenadio kad je čuo što izaziva ženinu potištenost. Nije mogao razumjeti kako je supruga mogla tako dobro pročitati njegov stav. Na sreću, pastor je imao dobar prijedlog. ''Joe,'' rekao je, ''izaberi deset pozitivnih osobina svoje supruge i za njih zahvali Bogu. Zahvali mu dvaput dnevno, jednom ujutro, a drugi put kad se s posla vratiš kući.'' S obzirom na to mu se brak raspadao, Joe je poslušao pastora. Nedugo zatim Sandra se počela mijenjati pred njegovim očima. Postala je radosnija i ljubaznija. Pokazivala je više poštovanja i motivacije. Srušila je zidove svoje depresije. Malo zahvalnosti ima veliku vrijednost. Usmjerenost na pozitivne osobine čini da one jačaju. Riječi koje upućujemo ljudima oko sebe imaju nevjerojatnu moć. Pročitajte Izreke 12,25. Kad ljudi oko nas klonu, naše riječi imaju nevjerojatnu snagu da ih podignu. Razmislite za što danas možete zahvaliti ljudima oko sebe. Recite im da ih cijenite. Dajte im nadu. Svjesno im dajte do znanja koliko vam znače. Pročitajte Psalam 34,2. U slavljenju se krije neobična snaga. Hvala diže naš duh i osnažuje čitavo naše biće. Ona osnažuje i naš duhovni život. Sveto pismo povezuje hvalu i radost. ''Zato mi kliče srce i pjesmom njega slavim.'' (Psalam 28,8) Ellen White je pisala: ''Ništa više ne vodi k poboljšanju zdravlja tijela i duše kao duh zahvalnosti i proslavljanja. Veoma je jasna dužnost da se valja oprijeti potištenosti, mislima i osjećajima koji donose nezadovoljstvo kao što je jasna dužnost da se molimo. Zakon prirode je da se naše misli i osjećaji potiču ako ih izgovorimo. Premda je točno da riječi izriču misli, istina je i da riječi pokreću misli. Kad bismo više isticali svoju vjeru, kad bismo se više radovali blagoslovima kojih smo svjesni velikoj Božjoj milosti i ljubavi, imali bismo više vjere i veću radost.'' (Put u bolji život, str. 156,157) ZA RAZMIŠLJANJE 1. Zašto je Joe trebao više razmišljati o pozitivnim stranama svoje supruge? 2. Bi li Joeova usmjerenost na Sandrine pozitivne strane uklonila negativne misli o njoj? Obrazložite svoj odgovor. 3. Pokušajmo Sandrino i Joeovo iskustvo prenijeti na svoj odnos s Bogom. 4. Što prema njihovom iskustvu trebamo učiniti kad se obeshrabrimo? Kwabena Offeh Gyimah, Kumasi, Gana 82 Pouke iz Biblije izdanje za mlade srpanj, kolovoz i rujan 2007.

83 Četvrtak 30. kolovoza Prihvatite sve Božje darove RAZUMIJEVANJE Job 2,10. Većina ljudi misli da svi Božji darovi moraju biti dobri. Međutim, riječ dar ne mora značiti da je nešto dobro ili zlo. Biblija kaže da ''sve doprinosi dobru onih koji ga ljube; onih koji su odlukom Božjom pozvani'' (Rimljanima 8,28). Riječ sve neutralna je kao i riječ dar. Prema tome, dar od Boga može biti dobar ili loš. Kad sveznajući Bog daje neki dar, Njegov je krajni cilj da ojača našu vjeru i spasi nas. Izgleda da je Job shvatio ovo načelo kad je ženi odgovorio: ''Kad od Boga primamo dobro, zar da onda i zlo ne primimo?" Prihvatiti Božju volju u svojem životu znači voljno prihvatiti način na koji postupa s nama. Ako nam srce nije istinski obraćeno i predano Bogu, ne možemo prihvatiti ono što On donosi u naš život. Krist se jednom prilikom molio za svoje učenike: ''Ne molim te da ih digneš sa svijeta, već da ih sačuvaš od Zloga.'' (Ivan 17,15) Zapazimo u Isusovoj molitvi sljedeće: (1) Isus učenicima nije obećao život bez tegoba. (2) On zna kako je đavao podmukao. Međutim, On se moli za zaštitu i snagu za one koji na svojem putovanju nailaze na prepreke. Stalno moramo biti svjesni velike borbe i njezinih posljedica. Moramo dodavati vjeru na vjeru i snagu na snagu da se ne obeshrabrimo kada dođu loša vremena. Budući da Bog želi da vjernici budu dostojni krune koju nudi, On ponekad dopušta da se borimo i vojujemo svoje bitke vjere. ''Nikakva kušnja veća od ljudske snage nije vas zadesila. Bog je vjeran i neće dopustiti da budete kušani preko vaših snaga, nego će vam zajedno s kušnjom dati sretan ishod, da je možete podnijeti.'' (1. Korinćanima 10,13) Zato nemojmo mrmljati i žaliti se kad nas snađu nevolje i kušnje, jer ćemo upravo zbog njih biti okrunjeni kao pobjednici. ZA RAZMIŠLJANJE 1. Jeste li ikad okrivljavali Boga za nešto? Ako jeste, što je to bilo i zašto ste bili skloni okrivljavati baš Njega? 2. Vidite li da je Bog ljubav? Ako ne vidite, navedite razlog. Kako možete promijeniti svoje gledište? Gifty Anima Ampoma, Kwadaso Kumasi, Gana U dobru i zlu Pouke iz života starozavjetnih bračnih parova 83

84 Petak 31. kolovoza Vjerujte ma što se dogodilo ISTRAŽIVANJE Job 13,15; ZAKLJUČITE Često se pitamo zašto zlo snalazi dobre ljude, ali najstariji biblijski izvještaj o Jobu uči nas da i pravedni pate. Ni Isus nije svojim učenicima obećao nešto drugo (Ivan 15,20). Ako već ne možemo vladati situacijom u kojoj se nađemo, možemo vladati svojim reakcijama. Job nam je dao primjer očuvanja božanske čvrstine unatoč tegobama, što je dovelo do jačanja vjere i dubljeg razumijevanja našega Boga. Zapazite da Job nije prestao sumnjati, ali je njegovo dublje razumijevanje rezultat prihvaćanja Božje samoobjave, a ne odgovora koje bi Bog ponudio. RAZMOTRITE Napišite sva pitanja koje biste postavili Bogu, a onda pročitajte Job Kako Bog u svojem obraćanju Jobu obrađuje vaša pitanja? Molite se za svoje prijatelje (Job 42,10). Napišite kako se Job morao osjećati kad je dobio vijest o gubitku svega imetka i djece. Uprizorite suvremenu verziju izvještaja o Jobu. Provedite jedno vrijeme u pružanju potpore nekom prijatelju ili prijateljici koji se nalaze u nevolji nemojte dijelite savjete. Zapazimo da su Jobovi prijatelji bili dobri jer su ga posjetili kad je bio u nevolji, sve dok nisu otvorili usta. Posvjedočite o kušnji za koju niste znali kako ćete je pobijediti. Preuzmite ulogu Joba, njegovog prijatelja i/ili žene. Prikažite čitav biblijski događaj. Zatim uprizorite različite situacije u kojima mu je njegova okolina mogla pružiti potporu. Promatrajte predmete u prirodi koji vas podsjećaju na to da Bog sve drži u svojoj ruci ma što se dogodilo. POVEŽITE Gerhard E. Frost, The Color of the Night: Reflections on Suffering and the Book of Job; Charles R. Swindoll, Great Lives: Job A Man of Heroic Endurance. Kaarytn Sanon, Randallstown, Maryland, SAD 84 Pouke iz Biblije izdanje za mlade srpanj, kolovoz i rujan 2007.

85 Pouka rujna David i Bat-Šeba Preljub i posljedice ''Čisto srce stvori mi, Bože, i duh postojan obnovi u meni!'' (Psalam 51,12) U dobru i zlu Pouke iz života starozavjetnih bračnih parova 85

86 Subota 1. rujna Čuvajte svoje srce UVOD 2. Samuelova 12,13. U pobuni protiv Boga ne činimo divovske korake, već male korake kompromisa. Upravo je to David učinio. David nije samo tako poželio tuđu ženu, učinio preljub, lagao i zatim izvršio ubojstvo. Za to je trebalo vremena i jedan grijeh je vodio u drugi. Sve je počelo kad je David vidio kako se Bat-Šeba kupa. Pomislio je kako je lijepa pa se raspitao o njoj. Premda je saznao da je udana, poslao je po nju i legao s njom. Ona je zatrudnjela pa je David ubio njezinog muža da prikrije svoj grijeh. Da bismo se zaštitili, moramo čuvati svoja osjetila da ne učinimo prvi korak u odvajanju od Božjih mjerila. Sotona će nas kušati kad god mu se za to pruži prilika, ali mi o bijegu od kušnji moramo razmišljati kao bježanju prema nečemu boljemu, a ne bježanju od nečega što je loše. Moramo vjerovati da Bog zna što je za nas najbolje. Ako popustimo kušnji, mi u biti kažemo da ne vjerujemo da Bog zna što je za nas najbolje i Sotona pobjeđuje. U životu možemo na sličan način izložiti opasnosti svoj odnos s Bogom ili s bračnim drugom. Možemo naći opravdanje za svaki korak. Onda se svi ovi mali koraci zbroje i veza ili odnos propada. Kako se možemo vratiti na put i popraviti svoj odnos s Bogom, bračnim drugom ili čak sa samim sobom? Kao David, moramo biti pošteni i preuzeti odgovornost za svoje postupke. Kako? Time što ćemo svoj grijeh priznati Bogu i moliti da nam ga oprosti. Budući da je David istinski ljubio Boga, teret njegovog grijeha postao je nepodnošljiv: ''Prešutjet' sam htio, al' kosti mi klonuše od neprestana jecanja. Danju i noću ruka me tvoja tištala, snaga mi se trošila k'o za ljetnih žega.'' (Psalam 32,3.4) Jeste li se kada tako osjećali? Laž, uskraćivanje informacija ili neiskrenost prema nekome može vas doslovce kidati. Ali u petom retku istoga psalma mi vidimo da je David našao mir u Božjem oprostu: ''Tad grijeh svoj tebi priznah i krivnju svoju više ne skrivah. Rekoh: 'Priznat ću Jahvi prijestup svoj', i ti si mi krivnju grijeha oprostio.'' Suzanne Thomas, Indianapolis, Indiana, SAD 86 Pouke iz Biblije izdanje za mlade srpanj, kolovoz i rujan 2007.

87 Nedjelja 2. rujna Izbor pravih riječi DOKAZI Psalam 51,4. Nakon razgovora s Natanom, David je razmotrio svoj osjećaj krivnje. Kao uvijek, izrazio je pjesmom svoju duboku tugu, kajanje i težnju za Božjim oprostom. Kao pjesnik imao je istančan osjećaj za prikladne riječi. U pedeset prvom psalmu izabrao je niz značajnih teoloških riječi i dobro je da pažljivo proučimo značenje svake od njih. Grijeh (redci 7.11). Riječ čet znači ''zabluda'' ili ''propust''. Drugo je tumačenje ''promašiti cilj''. Sporedno značenje bilo bi da i grijeh neznanja može biti nešto što se protivi zakonu i razlog je odvajanja od Boga. Grijeh (redci 4.5). Čattat znači ''žrtva za grijeh''. Ovdje se misli na skrušenost ili okajanje. ''Operi me od moje krivice'' (redak 4) ne odnosi se samo na to da bi David svoj grijeh donio na vrata Hrama u obliku žrtve paljenice za grijeh. Krivica (4.7.11). Avon se prevodi kao ''opačina'' ili ''bezakonje''. To nije grešan čin, već grešno stanje. Dok moli za oprost svojega grijeha, David teži da bude izliječen od stanja bezakonja. Srodna riječ je riječ aven koja znači ''ispraznost''. Bezakonje (3.5). Ovdje David daje učinjenom grijehu ime. Riječ peša označava ''pobunu''. Učinjeno djelo je bilo javno. Znao je da čini zlo, ali ga je ipak učinio. U Davidovim riječima čuje se beznađe kad kaže: ''Grijeh je moj svagda preda mnom.'' Stvori (redak 12). U Bibliji nema slične riječi kao što je bara. Ovaj glagol ima samo jedan subjekt: Bog. Jedini u Bibliji koji bara jest Bog. To je stvaralački čin onaj isti koji je učinio kad je izgovorenom riječju nastao čitav svijet to je ujedno djelo koje bi David želio da Bog učini u njegovom vlastitom srcu. On želi da Bog posebno intervenira jer je svjestan da ga ništa drugo ne može izliječiti od njegova bezakonja. Pročitajte sada cijeli psalam s većim razumijevanjem. Neka Bog dâ da i mi čeznemo za takvom promjenom srca koju samo Bog može ostvariti u nama. ZA RAZMIŠLJANJE Ispitajte kako slika koju daju ove značajne teološke riječi označava Kristovo djelo u vašem životu. John Hammonds, Ingalls, Indiana, SAD U dobru i zlu Pouke iz života starozavjetnih bračnih parova 87

88 Ponedjeljak 3. rujna David i Bat-Šeba od preljuba do oprosta LOGOS 2. Samuelova 11; 12. Što radiš ovdje, Davide? (1. Samuelova 11,1.2) Bilo je proljeće doba kad kraljevi idu u rat. Međutim, David je ostao u Jeruzalemu. Kao kralj trebao je voditi i hrabriti svoje ratnike. Ali odlučio ih je ''voditi'' iz udobnosti i sigurnosti svoje palače. Možda je to bio razlog da nije mogao spavati. I tako ''usta David sa svoje postelje i prošeta po krovu svoje palače''. Ne može li žena uživati malo privatnosti? (2. Samuelova 11,2-5) Muškarac se može okupati kad god želi, ali da bi se žena mogla okupati, mora čekati dok muškarci ne odu na spavanje kako ne bi bila meta razvratnih pogleda. Bat-Šeba je imala dodatni problem što je stanovala blizu kraljeve palače. Međutim, bilo je kasno; mislila je da će joj noćna tama osigurati željenu privatnost. Bila je potpuno nesvjesna kraljevskog voajera koji ju je gledao s palače. David je imao mnogo žena i još više konkubina (2. Samuelova 3,2-5; 5,13) koje su bile spremne da mu prave društvo te noći. On je jednostavno uživao u zabranjenom zadovoljstvu gledajući ženu koja nije ništa slutila. Mogao je otići, ali je ostao, gledao i žudio. Kad je upitao: ''Koja je to ljepotica u susjedstvu?'' rekli su mu: ''Bat-Šeba žena Urije Hetita.'' (redak 3) Činjenica da je bila udana kao da mu nije dopirala do svijesti. Umjesto toga ''posla glasnika da je dovedu k njemu'' (redak 4). Kad su kraljevi glasnici došli na vrata, možda ih je Bat-Šeba oklijevala otvoriti. Urija je otišao s izraelskom vojskom. Je li mu se što dogodilo? Glasnici su uporno zahtijevali da otvori vrata i pođe s njima. Kad su pokazali da rade za kralja, ona se sigurno pitala što kralj želi od nje tako kasno. Međutim, brzo se obukla i pošla s njima. Možda se branila govoreći da je njezin muž vjerni vojnik u kraljevoj vojsci. Je li objasnila da je s obzirom na upravo završenu mjesečnicu sada trenutak da bi mogla zanijeti? Nakon vremena koje je za Davida bilo kratko, a za Bat-Šebu vječnost, ona se vratila kući. Ali nakon nekoliko tjedana poslala je kralju poruku: ''Trudna sam!'' (redak 5) Nitko ne može izvijestiti kao Urija (2. Samuelova 11,6-25) David je bio uvjeren da je našao savršeno rješenje. Poslao je Joabu poruku da želi čuti kako se bitka razvija pa je zapovjedio da mu pošalje njegovog susjeda, Uriju Hetita. Kad se Urija vratio u Jeruzalem, David je pretpostavio da će on i te kako željeti spavati sa svojom ženom. Trudnoća je bila u tako ranoj fazi da bi Urija prirodno pretpostavio da je on otac djeteta koje će se roditi. Ali nakon što je kralju podnio izvještaj, Urija je odlučio prespavati u stražarnici blizu ulaza u palaču. 88 Pouke iz Biblije izdanje za mlade srpanj, kolovoz i rujan 2007.

89 David nije mogao vjerovati. Pitao ga je: ''Zašto ne ideš svojoj kući?'' (redak 10) Urija je odgovorio da on ne može otići kući i uživati sa svojom ženom dok se Gospodnji kovčeg i izraelska vojska nalaze na bojnom polju. David je još dva dana pokušavao navesti Uriju da ode kući svojoj ženi koristeći čak i uvjerljivu moć alkohola, ali uzalud. Na kraju je zaključio da je jedino rješenje da Urija pogine na bojnom polju. Napisao je pismo Joabu u kojem je tražio da Uriju postavi na mjesto gdje se vodi najžešća borba. Kad je borba bila na vrhuncu, Joab je povukao vojsku da Urija ostane nebranjen. Ironija je u tome što je sam Urija odnio Joabu upute za svoje ubojstvo. Nakon što je Bat-Šeba ožalila smrt svojeg muža, David ju je uzeo za ženu pa je živjela u palači kad se dijete rodilo. U Jeruzalemu je kradljivac janjeta (2. Samuelova 12,1-24) Prorok Natan ispričao je Davidu priču o bogatašu koji je siromahu ukrao omiljeno janje i pripremio ga svojem gostu za večeru. David nije mogao vjerovati u bešćutnu pohlepu bogataša pa je odmah rekao da bezdušni lopov treba umrijeti. Natanov odgovor djelovao je kao hladni tuš: ''Ti si taj čovjek!'' David se istog časa iskreno pokajao. Premda je Bog rekao da dijete neće preživjeti, poručio je Davidu da mu je oprostio grijeh. Ime kao propovijed (2. Samuelova 12,24.25) Nakon djetetove smrti Bat-Šeba je rodila još jednog sina i dala mu ime Salomon; ali prorok Natan je ponovno došao s viješću od Boga. David je djetetu trebao dati ime Jedidja, što znači ''mio Gospodinu''. Tako bi se svaki put kad pozovu sina, David i Bat-Šeba podsjetili na Božju ljubav. Bez obzira na naš grijeh, kad s iskrenim pokajanjem tražimo Gospodina, On nas podsjeća da nas još uvijek voli. Frank Haynes, Pomona, Kalifornija, SAD U dobru i zlu Pouke iz života starozavjetnih bračnih parova 89

90 Utorak 4. rujna Zadivljujuće čudo SVJEDOČANSTVO Rimljanima 8, Jedna izreka kaže: Moć kvari, a apsolutna moć apsolutno kvari. Od svega što se može zlorabiti moć je najveća prijetnja ne samo ovom, već i vječnom životu. Sljepoća na utjecaj i opijenost hvalom rađa uobraženost, okrutnost i samodostatnost. Zato ''Biblija ima malo pohvala za ljude. Malo se prostora posvećuje nabrajanju vrlina čak i najboljih ljudi koji su dosad živjeli. Ova šutnja nije bez svrhe i bez pouke. Sve su dobre osobine koje ljudi posjeduju Božji darovi. Oni čine dobra djela milošću Božjom kroz Krista. Budući da sve duguju Bogu, slava za ono što jesu i što čine pripada samo Njemu. Oni su samo oruđa u njegovim rukama.'' (Patrijarsi i proroci, str. 605) A ovdje je sada bio David, čovjek koji je zaboravio na Boga. Svojom vlašću i užasnom nevjerom otrgnuo je Bat-Šebu iz njezinog mirnog života koji je dijelila s mužem. Možda se ona isprva opirala, ali u ono je vrijeme bilo uobičajeno da nitko ne proturječi kralju. Međutim, najveća žrtva tog pada nije bila Bat-Šeba, već Gospodin. ''Gospodin je bio obeščašćen. David je pogrešno prikazao Božji karakter i nanio sramotu Njegovu imenu.'' (Isto, str. 608) Bez obzira na to koliko zao izgledao i unatoč tome što se čovjek koji je bio po Božjem srcu spustio tako nisko, David nije bio ostavljen kao siroče. Bog je vidio kroz oblak grijeha koji je okruživao Davida. Za razliku od drugih kraljeva, David se pokajao i ponizio pred pravim Kraljem. Zato je Bat-Šeba, sada njegova žena, rodila Salomona, prestolonasljednika, kojemu je Bog obećao mudrost bez premca. I kao da time zapečaćuje svoj oprost, Bog šalje poruku da ga nazovu Jedidja, što znači ''mio Gospodinu''. Bog nas ljubi unatoč našim propustima. On je veći od naših grijeha. Iz usta samoga Davida čujemo riječi: ''Pa što je čovjek da ga se spominješ, sin čovječji te ga pohodiš?'' (Psalam 8,5) Kakva zadivljujuća milost! ZA RAZMIŠLJANJE 1. Što bi se dogodilo da je Bog osvetoljubiv? Gdje bismo mi bili? 2. Mi smo prizor svijetu, anđelima i ljudima. Koliko smo prilika pružili nevjernicima da hule na našega Boga? Kristine Heizel M. Ballad, Antipolo City, Filipini 90 Pouke iz Biblije izdanje za mlade srpanj, kolovoz i rujan 2007.

91 Srijeda 5. rujna Kako pobožni mogu pasti u grijeh? PRIMJENA 1. Samuelova 11; 12. Pitajmo se danas kako pobožan čovjek može pasti u grijeh? Bog nije dao Deset zapovijedi zato što ne želi da uživamo u životu, već zato da imamo barometar pobožnosti. Bog nas je stvorio s različitim osobinama, darovima i željama. Svatko od nas ima slobodu da izrazi ove razlike. Međutim, moramo ih zadržati u granicama Deset zapovijedi. David je donio neke odluke koje su ga udaljile od tih granica i tako izazvale posljedice za čitav život. Nevolje ne znače uvijek da ste se odvojili od Božje volje. Kad njegujete prisnu zajednicu s Bogom i kad ste usklađeni s Božjom voljom, i tada vas mogu pratiti nevolje, ali njihove posljedice nisu za vas emocionalno ili duhovno štetne. Drugim riječima, reakcija na tegobne situacije pokazat će rod Duha. Ali ako stvarno želite izazvati nevolje, evo kako to možete učiniti: 1. Budite besposleni. Jedan od načina da izazovete nevolju jest da besposličite. Proljeće je bilo vrijeme kad su kraljevi išli u rat (1. o kraljevima 20-,22-26). Međutim David je ostao kod kuće. Besposličenje je omogućilo ''neprijatelju'' (Sotoni) da postavi zamku. 2. Zanemarite znakove koji pokazuju ''nedostatak morala''. Kad učinimo prvi korak na pogrešnom putu, često na samom početku zanemarimo zdrava načela ili ''moralnost''. Kad se raspitao za ljepoticu koju je vidio na kupanju, David je čuo da je u braku s Urijom. To je trebao biti prvi znak da se povuče. 3. Prekršite najmanje jednu zapovijed. David je u cijeloj priči prekršio najmanje tri zapovijedi. ''Ne poželi.'' (Izlazak 20,13) David je poželio tuđu suprugu. ''Ne učini preljuba!'' (redak 14) David je spavao s tuđom ženom. ''Ne ubij!'' (redak 13) Dao je ubiti Uriju. 4. Zataškavajte zlo koje ste učinili. Jedan od običaja na Bliskom istoku bio je da domaćin omogući gostima pranje nogu jer se hodalo u sandalama, a putovi su bili prašnjavi (Postanak 19,2; 24,31; 43,24). David se poslužio lukavstvom kad je Uriju poslao kući da opere noge nadajući se da će, kad vidi ženu, poželjeti da budu intimni. U 2. Samuelovoj 12,7-13 Natan iznosi Davidu posljedice koje će Bog pustiti na njega zbog počinjenoga grijeha. Premda ih je David doživio, Bog je pokazao da ga ljubi i da mu je oprostio. Prihvatio je Davidovo pokajanje i čuvao ga kao zjenicu svoga oka (Psalam 17,8). Clestine I. Herbert, Spring Hill, Florida, SAD U dobru i zlu Pouke iz života starozavjetnih bračnih parova 91

92 Četvrtak 6. rujna Najbolji put RAZUMIJEVANJE Rimljanima 13, Prema suvremenim mjerilima, Davidov brak s Bat-Šebom je neobičan i od samog početka tegoban. Nazvati ga brakom u suvremenom smislu zapravo stvara zabludu, jer je David imao mnogo žena. Premda je u svojem životu učinio mnoga djela vrijedna divljenja, način na koji je došao do Bat-Šebe nije takvo djelo. Pokazao je veliku arogantnost prisilivši je na izvanbračnu vezu, a zatim je dao ubiti njezinog muža na prvoj crti bojišnice. Ali Božja milost je velika. Koliko god da su Davidovi postupci bili sebični i užasni, Bog mu je oprostio. Premda izvještaj o ovom događaju uči da Bog oprašta, to ne znači da nećemo snositi posljedice grešnih postupaka. David je platio visoku cijenu: smrt dvoje djece. Prva je bila kad je Bat-Šeba rodila, a druga kad se njegov sin Abšalom pobunio protiv njega i poginuo u borbi. Često se kaže da je gubitak djeteta najteža bol koju čovjek može osjetiti. Nema sumnje da je Davida jako boljela smrt dvojice njegovih sinova; možda je bila slična boli koju je Bat-Šeba morala osjetiti kad je čula za muževu smrt. Što onda možemo naučiti od njihovog braka? To je još uvijek bila zajednica premda ne monogamna između dvoje ljudi koji su se voljeli. U takvoj je zajednici veoma važna iskrenost. To što je David ubio Bat-Šebina muža bilo je nečasno djelo. Međutim, iz toga je izišlo i dobro. David se vratio Bogu, a Bat-Šeba je postala majka Salomona koji će na kraju zasjesti na prijestolje i sagraditi Božji Hram. I nakon najgorih početaka, zahvaljujući Božjoj milosti i ljubavi, može proizići dobro. Veliki su grijesi o kojima čitamo u 2. Samuelovoj 11 i 12. Nema sumnje da su grijesi serijskih ubojica, zlostavljača djece i silovatelja još veći jer pogađaju mnoge i ostavljaju trajne ožiljke. Međutim, Davidovi su grijesi uglavnom pogodili njega i njegovu obitelj. Smatram da je najvažnije što možemo naučiti iz braka Davida i Bat-Šebe da će brak koji počne s prijevarom biti praćen jadom, na ovaj ili onaj način. Uvijek je bolje biti pošten i iskren premda to nije uvijek lako. ZA RAZMIŠLJANJE 1. Što bi bilo da je David imao samo jednu ženu? Kako bi to utjecalo na njegovu vladavinu? 2. Zašto je Bog dopustio da izraelski kraljevi imaju više žena? Zašto ovaj običaj nije prihvaćen u zapadnoj kulturi? Somer Taylor, Indianapolis, Indiana, SAD 92 Pouke iz Biblije izdanje za mlade srpanj, kolovoz i rujan 2007.

93 Petak 7. rujna ''Manje ugažen put'' ISTRAŽIVANJE Psalam 101,3. ZAKLJUČITE Život je doista putovanje, a put kojim odlučujemo ići određuje kamo ćemo stići. U svojoj pjesmi ''The Road Not Taken'' Robert Frost kaže kako ''put vodi k putu'', želeći time reći kako ne znamo kamo će nas odvesti neki put koji izaberemo. Frost u toj pjesmi kaže da je ''izabrao manje ugažen put, i u tome je bila sva razlika''. Kad je bio na Zemlji, Isus je puno govorio o poznavanju i biranju pravog puta. Olakšao je njegovo prepoznavanje riječima: ''Ja sam put.'' (Ivan 14,6) Jedne večeri, dopuštajući pogledu da luta tamo kamo nije smio, David je krenuo na nesveto putovanje pogrešnim putem i samo ga je Božja milost spasila da ne bude zauvijek izgubljen. RAZMOTRITE Nacrtajte kartu prikazujući dva puta mlade osobe; na objema označite početnu točku znakom X. Duž jednog puta stavite natpise kao što su ''Grad grijeha'', ''Zabranjen smjer'' i drugi. Duž drugoga stavite natpise kao što su ''Ulica obraćenja'', ''Obvezan smjer'' i drugi. Potražite na internetu građu za esej od dvije stranice na temu ''Karakter je ono što činiš u mraku kad te nitko ne vidi''. Porazgovarajte u skupini o poukama iz ovog izvještaja o Davidu i opasnostima pornografije. Uzmite Psalam 101,3 i Matej 5,27.28 kao smjernice za razgovor. Razmotrite pitanje Zašto su išli tako daleko?'' Ovo se pitanje često postavlja kad zabranjen odnos dvoje mladih dovede do trudnoće. Proučite kako je jedan Davidov postupak doveo do drugoga i kako biološki impulsi kad zavladaju šire nesvete utjecaje. Pokušajte iskreno zaključiti koliko je daleko ''predaleko''. Pročitajte Rimljanima 6,23 i odredite ulogu smrti u nizu Davidovih grijeha. Razmotrite kako prijestup sedme zapovijedi u današnjem svijetu može dovesti do tjelesne i duhovne smrti. POVEŽITE Psalam 101,3; Rimljanima 6,23. Frank A. Campbell, Ottawa, Ontario, Kanada U dobru i zlu Pouke iz života starozavjetnih bračnih parova 93

94 Pouka rujna Ahab i Izebela Zloporaba vlasti ''Ne ujarmljujte se s nevjernicima. Ta što ima pravednost s bezakonjem? Ili kakvo zajedništvo svjetlo s tamom?'' (2. Korinćanima 6,14) 94 Pouke iz Biblije izdanje za mlade srpanj, kolovoz i rujan 2007.

95 Subota 8. rujna Ahab, Izebela i vlast UVOD 1. o kraljevima 16,28-34; 17; 18. Ponekad se Bog jednostavno mora umiješati. Zašto je morao pustiti potop na zemlju? Zašto su gradovi Sodoma i Gomora morali biti uništeni? Zašto je Bog uskrisivao ljude, kao na primjer sina udovice iz Sarfate? Nije li to bilo zato što se morao umiješati i pokazati da postoji i da ima moć? Vlast ne smijemo uzimati olako. Na nesreću, ona se često zlorabi. Vijesti svakog dana govore o ljudima koji su zlorabili svoju moć. Sjećate li se kako je Bog Izraelce učinio svojim narodom? Proveo ih je kroz pustinju vodeći ih svojim putem. Onda ih je proveo kroz Jordan, zatim su hodali oko Jerihona, ušli u Kanaan, osvojili ga i osnovali državu. Kad su htjeli kralja, Bog je udovoljio njihovoj želji. Ali ih je upozorio da s ljudima koji imaju vlast dolaze i problemi i oko 874. pr. Kr. imali su kralja Ahaba koji se oženio Izebelom, sidonskom princezom. I zbog nje su morali štovati Baala. Izebela je doslovno htjela preuzeti vlast. Za nju izvještaj kaže da je pobila Gospodnje proroke, a hranila je osam stotina i pedeset Baalovih i Ašerinih proroka. Obadija, upravitelj Ahabova dvora, morao je pribjeći tajnim operacijama da u pustinji sakrije Gospodnje proroke. Nakon tri godine gladi, Ahab i Obadija krenuli su u potragu za ispašom. Bog se morao umiješati. I uporabio je Iliju. Pomoću Ilije odlučio je pokazati da ima vlast. Time je ne samo spasio proroke u pustinji, već je očistio zemlju od proroka uvezenih lažnih bogova. U ovom slučaju Bog je želio imati narod kojeg će On voditi, koji će biti svet i pravedan, koji će slijediti samo jednoga Gospodina. Ljudi su poremetili Božje prvobitne planove, a Ahab dotad najgori izraelski kralj i Izebela ispunjeni mržnjom prema Gospodinu, nastojali su onemogućiti Božje planove. Ali Bog je imao moć i zato se umiješao. On još uvijek ima moć. Lindsay Meharry, College Place, Washington, SAD U dobru i zlu Pouke iz života starozavjetnih bračnih parova 95

96 Nedjelja 9. rujna Bože, čuvaj kralja! Pa pokušao je! LOGOS 1. o kraljevima 16,21 22,40; 2. Ljetopisa 18. Ako Bog nije Gospodar svega, onda uopće nije Gospodar (1. o kraljevima 16,21-34) Zbog arogantnog vladanja Salomonovog sina Roboama, Bog je postavio Jeroboama za kralja nad savezom sjevernih plemena. Premda je priznao podjelu kraljevstva na Izrael (sjeverno) i Judu (južno kraljevstvo), još uvijek je zahtijevao duhovnu privrženost obaju kraljevstava. Njegov hram nalazio se u Judi. Jeroboam, bojeći se da će ga narod napustiti i ugroziti opstanak sjevernog kraljevstva, smislio je novi oblik bogoslužja i odredio mjesto gdje će se ono obavljati. Time je učinio nepotrebnim da narod iz njegovog kraljevstva putuje u Jeruzalem u južnom kraljevstvu. Umjesto da stvari prepusti Bogu, stavio je na prvo mjesto svoju kraljevsku vlast. Da bi osigurao odanost sjevernih plemena, uzeo je stvari u svoje ruke. Bogu nije bio drag nedostatak povjerenja ni lažno bogoštovlje koje je iz toga proizišlo. Ali su svi izraelski kraljevi, uključujući i Ahaba, prihvatili novo bogoštovlje. To je bogoštovlje bilo mješavina žrtvenog sustava koji je uspostavio Bog i ljudskih elemenata koje su uveli izraelski kraljevi. Ahab je postupao onako kako je bio odgojen. Nažalost, upravo ga je ovaj kompromisni sustav bogoštovlja udaljio još jedan korak od istine i doveo do braka s Izebelom. Ona je bila kći sidonskog kralja Etbaala. Već njegovo ime ukazuje na povezanost s poganskim štovanjem Baala. Baalova religija bila je bizarna mješavina sadističkih rituala, besmislenih ceremonija i spolne izopačenosti. Budući da je Ahab odrastao u pogrešnoj religioznoj klimi, bio je potreban samo mali korak do uvođenja ovog novog oblika zaglupljujuće religije. Gospodin je Bog koji pruža drugu priliku (1. o kraljevima 17 20) Premda nije odobravao Ahabov brak s Izebelom, Bog nije digao ruke od njega. Poslao je glad na Izrael u nadi da će se Ahab pokajati. Na nesreću, umjesto da prihvati Božju kaznu i čuje što mu govori, slušao je poganski utjecaj svoje žene i usprotivio se Jahvinim prorocima. Ilijin sukob s Baalovim prorocima na Karmelu doveo je do odluke. Božja pobjeda na Karmelu okrenula je javno mišljenje, ali očito nije naišla na pozitivni duhovni odjek u Ahabu i Izebeli. Kao faraon s kojim se sukobio Mojsije, i njihova su srca postala tvrda. Zato Izebela šalje prijeteću poruku Iliji, koji nato bježi. Neobično je što Bog ne napušta Izrael i njegovu lupešku hijerarhiju. Aramski kralj Ben-Hadad sklapa savez s još trideset dva kralja u nastojanju da osvoji Izrael. S ljudskog stajališta ovaj je savez bio nadmoćan. Ahab nije mogao pobijediti u bitci. Njegove snage bile su brojčano slabije i opkoljene. Ali prorok koji je govorio u Božje ime obećao je Ahabu pobjedu u predstojećoj bitci. Ben-Ha- 96 Pouke iz Biblije izdanje za mlade srpanj, kolovoz i rujan 2007.

97 dadove snage bile su hametice poražene. Njegovi savjetnici bili su uvjereni da je poraz samo posljedica taktičke pogreške, a ne božanske providnosti. Zato su savjetovali Ben-Hadadu da okupi novu vojsku. Međutim, ovaj put neće napasti Izraelce u brdima gdje se njegova kola ne mogu slobodno kretati. Sukobit će se s njima u ravnici gdje će svojim kolima sigurno poraziti Izraelce. Mnogo manja brojčano, kao Gideonova vojska prije mnogo godina, izraelska vojska je ponovno izvojevala zapanjujuću pobjedu nad saveznicima. Bog nije napustio svoj narod. Neki nikad ne nauče lekciju (1. o kraljevima 21; 22) Pomislili bismo da će se svjedok očiglednog djelovanja Božje sile na Karmelu, onaj tko je blagoslovljen povoljnom klimom od događaja na Karmelu, onaj kome su poklonjene ne jedna, već dvije vojne pobjede nad nadmoćnim neprijateljem, vratiti Bogu. Umjesto toga, čini se da se Ahab počeo osjećati nepobjedivim, što je s vremenom preraslo u arogantnost. To se najbolje vidi u izvještaju o Nabotu. Nabot je imao vinograd pokraj kraljeva zemljišta i Ahab ga je poželio za sebe. Međutim, Nabot mu ga nije htio prodati. Za Izebelu to nije bila prepreka. Jednostavno je najmila dva lažna svjedoka da optuže Nabota za zločin koji nije počinio. Koristeći se državnom vlašću i sustavom korumpiranih sudova, dala ga je smaknuti. Tako je Ahab slobodno zaposjeo željeni vinograd. Kako bi sve bilo drukčije da je Abah bio odgojen u ozračju pravog bogoštovlja i da je našao ženu koja bi odgovarala visokim idealima koje ono pruža! ZA RAZMIŠLJANJE 1. Kako čisto i nesebično bogoštovlje utječe na velike odluke kao što je izbor bračnog druga, s kojima se suočavamo u životu? 2. S obzirom na Ahabove pogreške, koja bi vas mjerila trebala voditi u izboru bračnog druga? 3. Kako možemo izbjeći kušnju da Božju milost protumačimo kao osobnu nepobjedivost koja neizbježno vodi u arogantnost? Dan Solís, College Place, Washington, SAD U dobru i zlu Pouke iz života starozavjetnih bračnih parova 97

98 Ponedjeljak 10. rujna Zloporaba moći SVJEDOČANSTVO 1. o kraljevima 16,28-34; 17; 18. ''Pod izopačenom Ahabovom vladavinom Izrael je napustio Boga i izopačio se. Ahab je bio moralni slabić. Nije imao uzvišeni osjećaj za ono što je sveto; bio je sebičan i neprincipijelan. Njegova bračna veza s idolopoklonicom, odlučnom i vrlo temperamentnom ženom, učinila ih je oboje posebnim Sotoninim oruđima u zavođenju Božjeg naroda u idolopoklonstvo i strašan otpad. Izebelina odlučnost oblikovala je Ahabov karakter. Njegova sebična narav nije bila sposobna cijeniti blagoslove kojima je Bog obasipao svoj narod i njegovu obvezu prema Bogu da bude čuvar i vođa Izraela. Svakim danom bilo je sve manje Božjeg straha u Izraelu. U Božjem Izraelu vidjeli su se bogohulni znaci slijepog idolopoklonstva. Nije bilo nikoga tko bi se usudio staviti život na kocku i otvoreno ustati protiv sveopćeg bogohulničkog idolopoklonstva.'' (Testimonies for the Church, sv. 3, str. 262) ''Ahab je pričao svojoj ženi o divnim događajima toga dana i o čudesnom otkrivenju božanske sile koja je pokazala da je Jahve, Stvoritelj neba i zemlje, Bog te da je Ilija pobio Baalove proroke. Na to se Izebela, tvrdoga i nepokajanoga srca, vrlo razljutila. I dalje odbojna, prkosna i odlučna u svojem idolopoklonstvu, rekla je Ahabu da Ilija ne smije ostati živ.'' (Isto, str. 288) ''Otpali Izrael je mrzio Božje proroke zato što su iznosili na vidjelo njegove skrivene grijehe. Ahab je smatrao Iliju svojim neprijateljem zato što je prorok vjerno ukoravao kraljeva tajna bezakonja. Tako i danas Kristov sluga koji ukorava grijeh nailazi na podsmijeh i odbacivanje. Biblijska istina, Kristova vjera, bori se protiv jake struje moralne nečistoće. U srcima ljudi predrasuda je danas jača nego u Kristovo vrijeme.'' (Isusov život, str. 480) ZA RAZMIŠLJANJE 1. Kako su Ahab i Izebela zlorabili svoju moć? 2. Koliko smo mi odgovorni za korištenje sile koju nam je Bog dao? Jonathan M. Solis, College Place, Washington, SAD 98 Pouke iz Biblije izdanje za mlade srpanj, kolovoz i rujan 2007.

99 Utorak 11. rujna Nesretni vinogradar DOKAZI Brojevi 36,7-9; 2. o kraljevima 9, Nabot je imao vinograd koji se vjerojatno nalazio na istočnoj strani Jizreela. Budući da se tlo na toj strani spuštalo, pogled iz vinograda morao je oduzimati dah. (The SDA Bible Commentary, sv. 2, str. 834) Osim toga ime Nabot znači ''izdanak'' ili ''plod''. Najvjerojatnije je vinograd bio jako rodan. Međutim, Nabot je imao nesreću što se vinograd nalazio pokraj zemljišta izraelskog kralja, a Ahab je htio imati tu zemlju. Pokušao je nagovoriti Nabota da zemljišta zamijene, a kad to nije uspio, da mu ga proda. Međutim, Nabot nije na to pristajao jer je smatrao da će time prekršiti levitski zakon prenošenjem vlasništva na osobu koja nije iz njegove obitelji. Prema propisu jubilarne godine (Levitski zakonik 25,13-28), imao bi pravo vratiti svoje zemljište. Međutim, nije ga bio spreman prodati Ahabu. Nabot je imao puno pravo da odbije prodati svoju zemlju, ali je Ahab otišao kući zlovoljan. Kao što se moglo očekivati, Izebela je htjela znati razlog zlovolje. Na nesreću po Nabota, ona nije rekla Ahabu neka se ne ponaša kao dijete. Umjesto toga smislila je plan da se dočepa vinograda tako što je napisala pismo u Ahabovo ime, lažno optuživši Nabota za proklinjanje Boga i kralja. Da situacija bude gora, proglašen je post i Nabot je postavljen ''na čelo naroda'' (1. o kraljevima 21,9). Izebela se poslužila religijom da pokrije zlo, što se u povijesti često događalo. U skladu s izraelskim zakonom (Brojevi 35,30; Ponovljeni zakon 17,6), dovedena su dva svjedoka koji su posvjedočili i uzbunili narod koji je brzo pristao na podlo djelo. Posljedica je bila da su Nabot i njegovi sinovi kamenovani, a Ahab je zaposjeo vinograd. Međutim, pojavio se Ilija da Ahabu izreče kaznu za ubojstvo. Također je rekao Ahabu da je mu Bog ostavio otvorena vrata milosti ako se pokaje. Ahab se ponizio, ali iz daljnjeg tijeka događaja znamo da je to bilo samo privremeno. Nikad ne smijemo zaboraviti da Bog ''strpljivo podnosi jer neće da se tko izgubi, nego da svi pristupe obraćenju'' (2. Petrova 3,9). Osim toga trebamo biti sigurni da smo se istinski pokajali. ZA RAZMIŠLJANJE 1. Kako postupate kad vam drugi ne dopuste da ostvarite svoju volju? 2. Narod u Jizreelu toliko se za vrijeme Ahabove vladavine pokvario da je bio spreman ostvariti Izebeline zle planove. Kako možemo izbjeći da postanemo žrtva ili počinitelji bilo kakvog grupnog zločina? Kyle S. Craig, College Place, Washington, SAD U dobru i zlu Pouke iz života starozavjetnih bračnih parova 99

100 Srijeda 12. rujna Kako donositi dobre odluke PRIMJENA 1. o kraljevima 16,28-34; 17; 18. Odluke donosimo svakog dana: što ćemo jesti, s kim ćemo se družiti i kojim ćemo poslovima dati prednost. Dobre odluke donose zadovoljstvo, dok loše odluke donose razočaranje i bol. Donošenje dobrih odluka omogućuje bolji život. Isus je rekao kako je došao da nam dâ život u izobilju (Ivan 10,10). Zato donošenje dobrih odluka dolazi samo od Boga. Evo nekoliko savjeta kako možete donositi dobre odluke: 1. Pokorite svoju volju Bogu. Kad nam je dao slobodnu volju, Bog je dopustio da sami određujemo svoju budućnost. Najbolja odluka koju u životu možemo donijeti jest da svoj život predamo Bogu i dopustimo da nas On vodi. Tako nam život može biti sretniji i ispunjeniji (Rimljanima 12,1.2). 2. Pomno birajte s kim ćete se družiti. Ahab i Izebela izvukli su jedan iz drugoga ono najgore u njima. Oboje su htjeli potpuno zavladati životom drugih. Odlučili su izabrati svog boga, svoj način vladanja, svoj način u svemu. Kad se suočavate s nekom sudbonosnom odlukom, svakako potražite savjet mudrih ljudi. Međutim, nemojte im dopustiti da odlučuju umjesto vas. 3. Budite svjesni svojih ograničenja. Ahab i Izrebela zlorabili su svoju moć i vlast nad izraelskim narodom. Prisiljavali su ga da štuje drugog boga umjesto Boga, pravoga Boga. Kao kršćani trebamo poštovati Božje zapovijedi, a posebno zapovijed ''Ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe'' (Marko 12,31). 4. Molite Boga za razumijevanje. (Vidi Izreke 3,5.6.) Mnogi od nas posvetili su svoj život potrazi za spoznajom. Želimo znati odakle smo došli, kako smo došli, zašto je nebo plavo. Smatram da je vrlo važno imati spoznaju jer svi smo slični luku imamo mnogo slojeva. Trebamo znati zašto je važno da sve damo Bogu, zašto trebamo pomno birati društvo i zašto trebamo poznavati granice. Važno je poznavati Boga i sebe. Ahab i Izebela savršeni su primjer supružnika koji donose loše odluke. Svi mi možemo nešto naučiti od njih i postupiti drukčije ako slijedimo Boga, ako se u svemu što činimo uzdamo u Njega i ako volimo i poštujemo jedan drugoga. ZA RAZMIŠLJANJE 1. Kako je Ahab trebao postupiti kad je postalo očito da je Izebela namjeravala iz Izraela iskorijeniti štovanje Jahve? 2. Zašto je tako teško pozvati u pomoć? I zašto se kršćani toliko boje pokoravanja? 3. Nastojite li da uvijek bude po vašem? Pitajte to svoje prijatelj i prijateljice. Zatim s molitvom razmislite o odgovoru. Melissa Rose Mauck, College Place, Washington, SAD 100 Pouke iz Biblije izdanje za mlade srpanj, kolovoz i rujan 2007.

101 Četvrtak 13. rujna Za sve su krivi geni RAZUMIJEVANJE 1. o kraljevima 16,30.31; 2. o kraljevima 9,34; 10,11.30; Amos 3,3. Genetika je važan sastojak uspješnog braka. Kada tražimo budućeg bračnog druga, svjesni smo činjenice da će genetiku naše djece uglavnom odrediti naš bračni drug i da on zbog svojih gena ima određene karakteristike. Međutim, čini se da je u starom svijetu društveni i ekonomski položaj imao veću ulogu u izboru bračnog druga nego genetski sastav. Ahab je trebao uzeti u obzir ono što je Bog rekao o genetici ''do trećeg i četvrtog koljena''. Nakon ubojstva kralja Ele, Ahabov otac Omri proglasio je novo pravilo jer nije bio izravni potomak Ele. U 1. o kraljevima 16,25 čitamo da je Omri ''činio zlo u očima Jahvinim i bio je gori od svojih prethodnika''. Trideseti redak kaže isto za Ahaba, ali ga spominje i kao Omrijeva sina, premda je to spomenuto već prije. Smatram da to nije pretjerivanje, već da se spominjanjem Ahaba kao Omrijeva sina priznaje uloga Omrijevih gena koji su Ahaba oblikovali takvim kakav je bio. Trideset prvi redak kaže da Ahabu nije bilo dovoljno što je išao putovima ''Jeroboama, sina Nebatova'', nego se još oženio ''Izebelom, kćerju Etbaala, kralja sidonskog''. Ahab se nije zadovoljio zlatnim telcima da bi narod pomoću njih štovao Boga, već Ga je pokušao potpuno nadomjestiti. Kad je Izebela poginula, Jehu je naredio da se pokopa jer je ipak bila kraljeva kći. Međutim, kad su je potražili, ustanovili su da su je rastrgali psi. Jehu ju je htio pokopati s obzirom na njezin društveni položaj, ali Bog nije dopustio da se to ostvari; time je dokazao da nije bitna genetska baština, već način na koji živite. Jehu je istrijebio čitav Ahabov dom jer je zlo proželo gene te obitelji. Zbog toga je od Boga dobio obećanje da će mu ''sinovi sve do četvrtoga koljena sjediti na prijestolju Izraelovu" (2. o kraljevima 10,30). Genetika nema nikakve veze s odlukom o vašem spasenju, ali ima važnu ulogu u vašem načinu života, utjecaju koji vršite na one koji se nalaze u vašoj blizini i načinu života vaše djece. ZA RAZMIŠLJANJE 1. S obzirom na ulogu genetike u izvještaju o Ahabu i Izebeli, kakvu biste osobu trebali izabrati za bračnog druga? 2. Ako genetika stvarno ima važnu ulogu u budućim naraštajima, kako na nju utječu vaši postupci danas i kako mogu utjecati na vaše potomke? Jason Vyhmeister, Walla Walla, Washington, SAD U dobru i zlu Pouke iz života starozavjetnih bračnih parova 101

102 Petak 14. rujna Ahab i Izebela: zloporaba vlasti ISTRAŽIVANJE Rimljanima 13,11-13; Filipljanima 2,12-16; Titu 2,11.12; 1. Petrova 4,1-4. Muževi, čitajte sljedeće tekstove kao da su vama upućeni: Luka 6,46; 11, ; 2. Korinćanima 13,5. ZAKLJUČITE Kao oženjen muškarac, ako sam izišao sam (čak i ako tvrdim da sam kršćanin ili se pravim), je li važno ako sam intiman s nekom drugom osobom? Ako naša veza ne funkcionira, zašto se ne bismo rastali i potražili novog partnera? Jesam li Božji ili svoj? Koliko mi je važna zajednica s Bogom? Kakva prava Bog polaže na mene? RAZMOTRITE Napišite molitvu "Serenity Prayer". Naći ćete je na adresi < com/internet/articles/prose/ serenity_t.html>. Sakupite deset predmeta koji plivaju na vodi. Napunite kadu s dvadesetak centimetara vode i stavite ih u nju. Brojite koliko tih predmeta možete držati pod vodom šezdeset sekundi. Koliko ste uspješni u svojim naporima? Kako to možete primijeniti na svoj duhovni život? Rasijecite grudu mokre gline na dva dijela. Stavite jedan dio u plastičnu vrećicu da ostane vlažna. Iz drugog dijela oblikujte nešto i ostavite preko noći da se suši. Kad se vaš predmet osuši, sastavite ga s vlažnom polovicom i vidite što se događa. Koje duhovne pouke iz toga možete izvući? Igrajte s prijateljima neku stratešku igru na ploči. Igrajte dvaput. Drugi put igrajte tako da izgubite. Pratite ponašanje igrača kada izgubite. Koliko je lako pustiti druge da pobijede? Porazgovarajte s nekim tko dobro poznaje vašu obitelj. Raspitajte se za karakterne crte i ponašanje koje je prepoznatljivo u nekoliko naraštaja. Što se događa u vašem životu, a dogodilo se u životu vaših roditelja, djedova i baka? Ima li u vašem životu nekakvih sličnosti? Zapišite sadašnje okolnosti u vašem životu. Što je u njima dobro? Što nije? Koliko toga s čim se sada suočavate izgleda nemoguće svladati? Koliko toga u onome što ste doživjeli nema za vas nikakvog smisla? Nekoliko tjedana poslije pročitajte što ste zapisali. Kako vas je Bog vodio? Nađite mjesto gdje možete uživati u pogledu na prirodu. (Ako ste u gradu, popnite se na vidikovac, iziđite na obalu rijeke ili prelistavajte knjigu s fotografijama iz prirode.) Osluškujte Božji šapat. Što vam govori? POVEŽITE J. Keith Miller, Compelled to Control: Recovering Intimacy in Broken Relationships; Oswald Chambers, My Utmost for His Highest: An Updated Edition in Today's Language. Gill Bahnsen, Auburn, Washington, SAD 102 Pouke iz Biblije izdanje za mlade srpanj, kolovoz i rujan 2007.

103 Pouka rujna Hošea i Gomera Opraštanje nevjere ''Potom mi Jahve reče: 'Idi opet, ljubi ženu koja drugog ljubi i čini preljub, kao što Jahve ljubi djecu Izraelovu dok se oni k drugim bogovima okreću i žude za kolačima od grožđa.'" (Hošea 3,1) U dobru i zlu Pouke iz života starozavjetnih bračnih parova 103

104 Subota 15. rujna Iz sumnjive četvrti UVOD Izreke 31; Hošea 1,1-3; 3,1-3; Matej 21,31.32; 2. Korinćanima 13,4-7. Nekoć davno jedan je visoki crkveni dužnosnik zaključio da je vrijeme da se oženi i skrasi, da bude ''primjer braći'' i podigne obitelj. Budući da je bio bogobojazan čovjek, pročitao je sve što je bilo napisano o braku i kako izabrati ženu. Zamislio je idealnu ženu opisanu u Izrekama 31 gdje je riječ o plemenitoj gospođi kakvu bi svaki muškarac poželio koja je toliko dragocjena da joj muž može prepustiti čitavo domaćinstvo, djecu i financije. Nema potrebe da netko budnim okom prati svaki njezin pokret. Marljiva je, priprema najukusniju hranu i čini svoj dom ugodnim i gostoljubivim za sve koji ga posjećuju. Uza sve to sposobna je poslovna žena i ulagač. Ona je poštovana u svojem domu, crkvi i društvu. Njezin muž i obitelj poštuju je i hvale za dobra djela. Iznad svega, ona je plemenita i oslanja se na Boga. ''Da! To je žena kakvu trebam'', rekao je. ''Samo gdje da je nađem?'' pitao se. Bog će me voditi, pomislio je kad se spustio na koljena i zamolio nebeskog Oca za odgovarajućeg sudruga. Ali Bog ga je uputio na ženu koja se zvala Gomera. Nema sumnje da nije odgovarala predodžbi ovog čovjeka o idealnoj ženi. To svakako nije bio odgovor koji je očekivao. Bila je na zlu glasu. Kao poznata prostitutka postala je voditeljica javne kuće. On je platio da bi je izvukao iz nevolja. Dobro su bile poznate njezine težnje za uživanjem, brzom zaradom, pokazivanjem i prodajom svoje ''robe''; oči su joj se osvrtale za svakim tko se okretao za njom, pa čak i za muškarcima koji nisu bili vrijedni da im posveti još jedan pogled. ''Dobro, možda Bog ima plan koji ne vidim. On sve može. Ali se pitam: 'Može li Etiopljanin promijeniti kožu svoju? Ili leopard krzno svoje?' (Jeremija 13,23) Premda se od nje očekuje da bude novo stvorenje u Kristu (2. Korinćanima 5,17), ona još uvijek njeguje stare sklonosti. Možda će kada rodi djecu prestati lutati'', rekao je svojim prijateljima. ''Pokušava li me Bog nečemu naučiti?'' pitao je Hošea. ''Unatoč njezinoj nevjeri, odan sam joj, pokazujem joj milosrđe, iskrenost i prihvaćanje. Moram se uzdati u Njega i držati na umu da nas Bog slijedi i onda kad Ga odbacujemo. Hvala Bogu što oprašta.'' Andre Henry, Durham, North Carolina, SAD 104 Pouke iz Biblije izdanje za mlade srpanj, kolovoz i rujan 2007.

105 Nedjelja 16. rujna Što će raditi ljubav? DOKAZI Hošea 14, Nevjera u današnjem svijetu izaziva čitav niz zala: razorene domove, ranjene obitelji, rastave, sebičnost, nepovjerenje na radnom mjestu i nepovjerenje među parovima, da spomenemo samo neka. Sudovi su pretrpani zahtjevima za rastavu od svojih bračnih drugova, a čak se događa i da se djeca žele ''rastati'' od svojih roditelja. Statistike u svijetu pokazuju da se broj rastava povećava. Mnogi televizijski programi koji prikazuju rad sudova uvjerljivo oslikavaju ono što se događa u našem svakidašnjem životu. A korijen je svih tih problema nevjera Bogu. U mnogo slučajeva bračni parovi prethodno mjesecima ili godinama međusobno ne razgovaraju. Roditelji ne razgovaraju s djecom ili djeca s roditeljima. Komuniciranje među ljudima svedeno je na najmanju moguću mjeru. Na igralištu, u domu i u spavaćoj sobi vlada nesloga jer ljudi nisu voljni izgladiti nesporazume. Ne čudi što su sudovi zatrpani zahtjevima za rastavu zbog ''nepomirljivih razlika'', premda nije bilo nastojanja za pomirenjem. Što to radimo s Bogom? Jesmo li svakodnevno povezani s Njim? Ili je On posljednja rupa na svirali našeg života? Prema tome, što nas danas uči izvještaj o Hošei i Gomeri? U svojoj ljubavi i milosrđu Bog postupa s nama kao što je Hošea postupao s Gomerom oprašta joj i uzima je natrag svaki put kad pobjegne od njega s drugim muškarcem. Tako On i nama oprašta i uzima nas natrag svaki put kad se nakon preljuba s lažnim bogovima pokajemo što smo to učinili (Hošea 14,1.4-7). Božje milosrđe i praštanje počelo je s Adamom i Evom u Getsemanskom vrtu, a biblijski izvještaji bilježe i druge priče o praštanju kao što je priča o Abrahamu i Sari te Davidu i Bat-Šebi. Kao Izrael i mi smo Bogu nanijeli bol zbog svoje nevjere. Ali On nas je primio natrag. Međutim, Bog nas podsjeća: ''Krčite zemlje nove: vrijeme je da Jahvu tražite.'' (Hošea 10,12) Kako mi možemo pokazati sličnu ljubav svojim bližnjima? Moramo provesti više vremena komunicirajući jedan s drugim, pokazati vjeru, povjerenje i ljubav. ZA RAZMIŠLJANJE 1. Koja će nam biblijska načela omogućiti da stvorimo obitelji u kojima se ljubi, oprašta i njeguju dobri odnosi? 2. Kako karakterne razlike pridonose raspadu obitelji? 3. Navedite neke pozitivne obiteljske vrijednosti prikazane u Bibliji, koje nam mogu pomoći da njegujemo duh praštanja. 4. Kako vam Bog može pomoći da promijenite duh nepraštanja? Beverly I. Henry, Mandeville, Jamajka U dobru i zlu Pouke iz života starozavjetnih bračnih parova 105

106 Ponedjeljak 17. rujna Nesalomljiva ljubav iz slomljenog srca LOGOS Hošea 1 3; Matej 6,9-15; Luka 15, Bog je od Hošee tražio da učini nešto neobično "Idi, oženi se bludnicom.'' Kao da slušam razgovor koji se vodio između Hošee i Boga. ''Ja? Pa ja sam prorok i trebam pokazati dobar primjer. Nitko me više neće htjeti slušati.'' Hošea želi poslušati Boga, ali je on čestit i treba sačuvati svoj dobar glas. Bog je sigurno pogriješio. Ali vijest je jasna. Zato Hošea sluša Boga i sklapa brak s prostitutkom koja se vraća prijašnjem načinu života. On čak nije ni otac djece koju ona rađa. Kad ode od njega, Hošea je svaki put vraća, čisti i nastavlja voljeti. Izvještaj nas vodi do trga na kojemu se prodaju robovi. Tu nalazi Gomeru, prljavu, polugolu. Kupuje je za 15 srebrnika i 245 mjerica ječma. Hošea je učinio nešto što mnogi ne bi mogli. Oprostio je Gomeri. ''Praštanje je čin isprike drugoga bez obzira na njegove uvrede, propuste i zablude.'' (Nelson Bible Dictionary, 1994.) U ovom neobičnom biblijskom izvještaju nalazimo vrijedne pouke. Bog očekuje da opraštamo jedni drugima (Matej 18,21) Nema sumnje da Bog ponekad od nas traži da učinimo nešto neobično. Kad je Petar pitao koliko puta treba oprostiti svojem bratu, Isus je odgovorio: ''Sedam puta sedamdeset.'' (Matej 18,22) Kad bismo toliko puta trebali oprostiti, izgubili bismo se u brojenju. I upravo je to smisao Isusovih riječi. Praštanje mora postati navikom. Mora postati dijelom naše naravi. ''Pravo opraštanje nije ograničeno brojem; osim toga, ne računa se čin, već duh koji potiče na čin.'' (The SDA Bible Commentary, sv. 5, str. 449) Nema sumnje da je Hošea pokazao primjerom kako se to radi. Bog je od Hošee tražio nešto što mi smatramo nerazumnim. Ali Hošea se nije srdio na Gomeru. To je situaciju učinilo još osjetljivijom. Jedna izreka kaže: ''Srdnja šteti više posudi u kojoj se nalazi nego posudi na koju se izlijeva.'' (autor nepoznat) ''Srdnja može napasti i vaš organizam i izazvati nesanicu, probavne smetnje, visoki krvni tlak, čireve i oštećenja na koži.'' (Len McMillan, Taming Your Tigers, str. 29) Nezaslužen postupak prema Gomeri (Rimljanima 3,23) Gomera nije zaslužila kako se Hošea ponašao prema njoj. Ponekad članovi obitelji svojim ponašanjem vrijeđaju naše osjećaje više nego kad bi to isto učinio netko drugi. Ali što nam god ljudi radili, naš je Spasitelj zapovjedio da im opraštamo (Matej 18,21.22). ''Ništa ne može opravdati nepomirljiv duh.'' (Isusove usporedbe, str. 165) 106 Pouke iz Biblije izdanje za mlade srpanj, kolovoz i rujan 2007.

107 Pouke za nas Od nas se očekuje da opraštamo drugima zato što je Bog nama oprostio. Pavao kaže: ''Neka se ukloni od vas svaka vrsta gorčine, gnjeva, srdžbe, vike i psovke, sa svakom vrstom zloće! Mjesto toga budite jedan prema drugom prijazni, puni milosrđa! Opraštajte jedan drugome, kao što je i Bog vama oprostio.'' (Efežanima 4,31.32) Bog nije kivan na nas kad sagriješimo. On nas poziva da priznamo grijeh i spreman nam je oprostiti. ''Isus nas uči da od Boga možemo dobiti oprost jedino ako i sami opraštamo drugima. Tko nije spreman oprostiti, zatvara jedini dotok kroz koji i sam može primiti milost od Boga.'' (Isusov govor na Gori, str. 153) "Ako priznajemo grijehe, vjeran je on i pravedan: oprostit će nam grijehe i očistiti nas od svake nepravednosti." (1. Ivanova 1,9) Mi odlazimo od Boga kao što je Gomera otišla od Hošee i vratila se svojem prijašnjem zanimanju. Ali radi svoje velike ljubavi, On nas nastoji vratiti k sebi. Kako postupati s oprostom 1. Molite Boga za snagu da možete oprostiti. On je izvor sveg milosrđa. 2. Molite za želju da oprostite. 3. Recite dotičnoj osobi da vas cijela situacija jako boli. 4. Oslobodite se povrede tako što ćete je predati Bogu. 5. Uhvatite se za Božje obećanje. Izvještaj o Hošeinoj spremnosti da oprosti Gomeri prikladna je slika kako je Bog, ljubazni i sažaljivi Otac, spreman nama oprostiti. Oni koji su nam učinili zlo, ne moraju to priznati da bismo im oprostili. Kada druge naučimo gledati Kristovim očima, ljubav će nas potaknuti na praštanje. ''Nama nije oprošteno zato što opraštamo, već dok opraštamo. Temelj svega oprosta nalazi se u nezasluženoj Božjoj ljubavi, a mi svojim ponašanjem prema drugima pokazujemo je li ta ljubav postala i naša.'' (Isusove usporedbe, str. 165,166) Božji oprost nije samo pravni čin to je potpuno izbavljenje od grijeha. ZA RAZMIŠLJANJE 1. Koga trebate moliti za oprost? 2. Što morate učiniti da biste mogli lakše praštati? 3. Zašto ne trebamo čekati da nas netko moli za oprost da bismo mu oprostili? Gloria Gregory, Mandeville, Manchester, Jamajka U dobru i zlu Pouke iz života starozavjetnih bračnih parova 107

108 Utorak 18. rujna Ulje ljubavi SVJEDOČANSTVO Hošea 3,1; Ivan 8,10.11; 1. Petrova 4,8. Nije lako oprostiti nekome tko vam je nanio zlo, a mnogo je teže oprostiti nekome tko je obećao da će biti vjeran, a onda prekrši obećanje. ''Kao što je izopačio i sve druge Božje dobre darove povjerene čovječanstvu, grijeh je izopačio i brak. Zadaća je Evanđelja da vrati njegovu prvobitnu neokaljanost i ljepotu.'' (Isusov govor na Gori, str. 90) Da bi oprostio Gomeri, Hošea nije smio dopustiti "ljutnji da sazri u zlobu. Ne dopustite da se ta rana zagnoji i provali u obliku otrovnih riječi koje truju umove onih što slušaju. Ne dopustite da gorke misli i dalje ispunjavaju vaš um. Idite svojem bratu i u poniznosti i jednostavnosti razgovarajte s njim o spornom pitanju. Čitavo se Nebo zanima za dijalog između onoga tko je oštećen i onoga tko je pogriješio. Ulje ljubavi uklanja gorčinu koju je prouzrokovala nepravda. Duh Božji povezuje srca, a glazba na Nebu prati postignuto jedinstvo.'' (Testimonies to the Church, sv. 7, str. 261,262) O praštanju možemo učiti i iz Isusova primjera kad je oprostio ženi uhvaćenoj u preljubu. Pročitajte Ivan 8, ''U činu opraštanja ovoj ženi i ohrabrenju da živi boljim životom, Isusov karakter odsjajuje ljepotom savršene pravde. Premda ne prikriva grijeh, niti smanjuje osjećaj krivnje, On ipak ne želi osuditi, već spasiti. Svijet je za ovu zabludjelu ženu imao samo podsmijeh i prijezir, ali Isus je izgovorio riječi utjehe i nade. Bezgrešni je imao sućuti prema slabostima ove grešnice, pa joj je pružio ruku pomoćnicu. Dok su je licemjerni farizeji optuživali, Isus joj je zapovjedio: 'Idi i odsada ne griješi više.''' (Isusov život, str. 379) ''Jedino ljubav koja teče iz Kristovog srca može iscijeliti. Jedino onaj u kome ova ljubav teče, kao sok u drvetu ili krv u tijelu, može 'ispraviti' ranjenu dušu.'' (Odgoj, str. 101,102) C. S. Lewis kaže: ''Biti kršćanin znači oprostiti neoprostivo zato što je vama Bog oprostio neoprostivo.'' ( htm.) Mark Henry, Maineville, Ohio, SAD 108 Pouke iz Biblije izdanje za mlade srpanj, kolovoz i rujan 2007.

109 Srijeda 19. rujna Oprostiti neoprostivo PRIMJENA Hošea 1 3; Matej 5,44. Kršćani pojam ''nevjera'' obično ograničavaju na spolni odnos s osobom koja nije vaš bračni drug. Isus kaže: ''Čuli ste da je rečeno starima: 'Ne čini preljuba!''' (Matej 5,27) Ali odmah zatim rekao je da tko s požudom pogleda na ženu, već ga je učinio u svojem srcu (redak 28). Time je značenje preljuba podignuo na višu razinu. Kad razmišljamo o opraštanju nevjere kao u slučaju Hošee i Gomere moramo znati da je Gomera bila stalno, uporno nevjerna. Što kršćani mogu učiniti kad su u kušnji da ne oproste onima koji su im učinili zlo? Evo nekoliko savjeta: 1. Oslonite se na Boga. Nevjera dehumanizira, ponižava i može kod žrtve razviti osjećaj bezvrijednosti koji je emocionalno slabi. Crpite snagu iz Božjeg oprosta i uhvatite se za Njegova obećanja (Psalam 37,6; Marko 9,23). 2. Oslobodite se povrede. Čak i kad ''oprostimo'', mi još uvijek želimo da osoba koja nam je nanijela bol pati. Jedan od ciljeva praštanja jest obnova i vraćanje krivca u staro stanje. Pravi oprost zahtijeva da prema toj osobi postupate kao da nikad nije učinila zlo. Oprost ima iscjeljujuću moć za onoga tko oprašta. Mnogi su posvjedočili da su uspjeli prekinuti ciklus boli kad su oprostili. Opraštanje liječi vaše sjećanje i mijenja viđenje događaja. (Postoje prilike kad pomirenje obnova odnosa nije preporučljivo. Na primjer, kad netko oprašta svojem bračnom drugu koji ga je niz godina fizički zlostavljao unatoč činjenici da ga zlostavljač i dalje zlostavlja.) 3. Neka vam Krist bude primjer. Pročitajte Matej 5,44. S ljudskog stajališta nije moguće oprostiti. Zato trebamo proučavati Kristov život i vidjeti kako je On postupao s onima koji su Mu učinili zlo (Matej 18,21.22). 4. Odlučite oprostiti. Razmišljajte o primjerima kad je Bog oprostio. Uporabite Njegove metode i molite za pomoć (Luka 11,4; 23,34). Mi možemo udovoljiti zahtjevu za pravim opraštanjem kad doživimo novorođenje u Isusu. Oslobodite osobu obveze da plati dug. Tada dolazi do pravog opraštanja. Pročitajte Isusove usporedbe, str , da biste bolje razumjeli načine i silu opraštanja. Ima mnogo toga u životu u čemu možemo uživati i zato ne bismo smjeli dopustiti da nas stare uvrede stalno prate. Jedini način da se riješite rane koja ne zacjeljuje jest da oprostite onome tko vas je povrijedio. ZA RAZMIŠLJANJE 1. U kakvoj su vezi duhovno i emocionalno zdravlje? 2. Kako vam Isusov primjer opraštanja može pomoći da i vi opraštate? Trescot Wilson and Danville Walker, Bermuda, Zapadna Indija U dobru i zlu Pouke iz života starozavjetnih bračnih parova 109

110 Četvrtak 20. rujna Oprost put do boljeg kraja RAZUMIJEVANJE 1. Ivanova 1,9. Stajao je utučeno dok su mu niz obraze klizile suze. Srce mu se kidalo. Opet je to učinila. Raširila sam ruke i zagrlila čovjeka za koga sam se brinula. Poznavala sam čitavu priču. Međutim, ovaj put sam znala da se njegova čaša prelila. Tijelo mu se trzalo od jecaja. Uputila sam tihu molitvu Bogu: ''Molim Te, Bože, podaj mu mir.'' Nekoliko minuta poslije povukao se i gledajući me u oči rekao: ''Ja je još uvijek volim i oprostio sam joj.'' Ovaj događaj poučio me o pravom značenju praštanja. ''Praštanje je odricanje od mojeg prava da uzvratim.'' (Archibald Hart u Roy B. Zuck, The Speaker s Quote Book) Međutim, zar Bog stvarno očekuje od mene da oprostim nevjeru kad je to tako teško? Radosna je vijest da nije nemoguće oprostiti nevjernoj strani. Hošea je imao milijun razloga da ne oprosti svojoj ženi. Zašto bi se Božji prorok trebao izložiti takvom ponižavanju da primi natrag takvu ženu? Kako glasi odgovor? Praštanje ne poznaje granica. Moramo biti spremni oprostiti više od sedamdeset puta sedam (Matej 18,22). Ne zaboravimo da Isusu Kristu nema premca u praštanju. On nama često oprašta, a opet se događa da smo Mu nevjerni. Ako smo Njegovi sljedbenici, trebali bismo slijediti Njegov primjer. Kad je bio na Zemlji, Krist je dao sebe. Opraštao je grijehe, liječio bolesne, čistio gubave, blagoslivljao djecu i volio čak i one koji se nisu dali voljeti. A razapeli su Ga oni isti ljudi kojima je služio. Čak je i na križu molio Oca, našeg nebeskog Oca, da oprosti Njegovim mučiteljima (Luka 23,34). Budući da smo mi Kristovi izaslanici u palom svijetu, obvezni smo njegovati duh praštanja. Postoji li netko kome trebate oprostiti? Zašto ne biste zamolili Gospodina za snagu da sada oprostite toj osobi? ''Onaj tko ne može oprostiti, ruši most preko kojega sam mora prijeći.'' (George Herbert, isto) ZA RAZMIŠLJANJE 1. Jeste li u stanju potpuno zaboraviti zlo koje vam je netko učinio opraštajući iz glave, ali ne i iz srca? Obrazložite svoj odgovor. 2. Navedite razloge zašto je mnogima teško oprostiti nevjernom prijatelju i bračnom drugu. 3. Što je najteže u praštanju? Kako se osjećate nakon što ste oprostili? 4. Jeste li se u prošlosti ''opekli'' kad ste nekome oprostili? Biste li ponovno mogli oprostiti toj osobi? Zašto? 5. Je li vam u posljednje vrijeme netko nije oprostio? Kako ste se osjećali? Donna Brown, Mandeville, Jamajka 110 Pouke iz Biblije izdanje za mlade srpanj, kolovoz i rujan 2007.

111 Petak 21. rujna S Bogom je sve moguće ISTRAŽIVANJE Job l; Hošea 1 3. ZAKLJUČITE Praštanje je jedan od najbitnijih elemenata za miran i sretan život. U ovom svijetu muče nas ljudi koji ne mogu oprostiti. Holywood stalno izbacuje uspješnice koje sadrže sve samo ne vrline miroljubivog kršćanskog života u ove posljednje dane. Isus u Mateju 6,14.15 ističe uvjet pod kojim će nam naš nebeski Otac oprostiti: ako opraštamo onima koji su nam učinili zlo. RAZMOTRITE Napravite slikoviti prikaz kojim ćete opisati oprost ili novi život. Na primjer, šuma s mrtvim lišćem koja se sprema na proljetno buđenje. Načinite popis osoba kojima niste oprostili i molite Boga da vam dâ snagu da im oprostite bez obzira na to što su vam učinili. Napišite kratki scenarij o praštanju koji biste mogli izvesti u dječjim odjelima subotnje škole. Izgovorite tekst u Mateju 6,14.15 tako da prikazuje vas. Potražite osobe koje možda imaju problema s praštanjem i ispričajte imkako ste zahvaljujući opraštanju dobili mir. Molite se s njima. Intervjuirajte ljude u svojoj crkvi, školi ili na poslu. Postavite im pitanja: ''Je li moguće oprostiti?'' i ''Ako jest, kako vi opraštate?'' POVEŽITE Put Kristu, poglavlja Larry Yeagley, Beyond Anger; Fred Luskin, Forgive for Good. Alden J. Ho, Berrien Springs, Michigan, SAD U dobru i zlu Pouke iz života starozavjetnih bračnih parova 111

112 Pouka rujna Jahve i Izrael Ostvarenje unatoč promašajima Jer suprug ti je tvoj Stvoritelj, ime mu je Jahve nad Vojskama; tvoj je Otkupitelj Svetac Izraelov, Bog zemlje svekolike on se zove. (Izaija 54,5) 112 Pouke iz Biblije izdanje za mlade srpanj, kolovoz i rujan 2007.

SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan.

SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan. SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan. 1) Kod pravilnih glagola, prosto prošlo vreme se gradi tako

More information

CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA STAKLO PLASTIKA AUTO LAK KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE SVJETLA

CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA STAKLO PLASTIKA AUTO LAK KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE SVJETLA KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA Radovi prije aplikacije: Prije nanošenja Ceramic Pro premaza površina vozila na koju se nanosi mora bi dovedena u korektno stanje. Proces

More information

IZDAVANJE SERTIFIKATA NA WINDOWS 10 PLATFORMI

IZDAVANJE SERTIFIKATA NA WINDOWS 10 PLATFORMI IZDAVANJE SERTIFIKATA NA WINDOWS 10 PLATFORMI Za pomoć oko izdavanja sertifikata na Windows 10 operativnom sistemu možete se obratiti na e-mejl adresu esupport@eurobank.rs ili pozivom na telefonski broj

More information

Biznis scenario: sekcije pk * id_sekcije * naziv. projekti pk * id_projekta * naziv ꓳ profesor fk * id_sekcije

Biznis scenario: sekcije pk * id_sekcije * naziv. projekti pk * id_projekta * naziv ꓳ profesor fk * id_sekcije Biznis scenario: U školi postoje četiri sekcije sportska, dramska, likovna i novinarska. Svaka sekcija ima nekoliko aktuelnih projekata. Likovna ima četiri projekta. Za projekte Pikaso, Rubens i Rembrant

More information

Tutorijal za Štefice za upload slika na forum.

Tutorijal za Štefice za upload slika na forum. Tutorijal za Štefice za upload slika na forum. Postoje dvije jednostavne metode za upload slika na forum. Prva metoda: Otvoriti nova tema ili odgovori ili citiraj već prema želji. U donjem dijelu obrasca

More information

Podešavanje za eduroam ios

Podešavanje za eduroam ios Copyright by AMRES Ovo uputstvo se odnosi na Apple mobilne uređaje: ipad, iphone, ipod Touch. Konfiguracija podrazumeva podešavanja koja se vrše na računaru i podešavanja na mobilnom uređaju. Podešavanja

More information

SAS On Demand. Video: Upute za registraciju:

SAS On Demand. Video:  Upute za registraciju: SAS On Demand Video: http://www.sas.com/apps/webnet/video-sharing.html?bcid=3794695462001 Upute za registraciju: 1. Registracija na stranici: https://odamid.oda.sas.com/sasodaregistration/index.html U

More information

PROJEKTNI PRORAČUN 1

PROJEKTNI PRORAČUN 1 PROJEKTNI PRORAČUN 1 Programski period 2014. 2020. Kategorije troškova Pojednostavlj ene opcije troškova (flat rate, lump sum) Radni paketi Pripremni troškovi, troškovi zatvaranja projekta Stope financiranja

More information

Istina o Bogu. Izneseno od strane. Isusa (AJ Miller) zdano od strane. Divine Truth, Australija, Smashwords elektronsko izdanje

Istina o Bogu. Izneseno od strane. Isusa (AJ Miller) zdano od strane. Divine Truth, Australija, Smashwords elektronsko izdanje Istina o Bogu Izneseno od strane Isusa (AJ Miller) zdano od strane Divine Truth, Australija, Smashwords elektronsko izdanje http://www.divinetruth.com/ Smashwords Edition, License Notes Thank you for downloading

More information

WELLNESS & SPA YOUR SERENITY IS OUR PRIORITY. VAŠ MIR JE NAŠ PRIORITET!

WELLNESS & SPA YOUR SERENITY IS OUR PRIORITY. VAŠ MIR JE NAŠ PRIORITET! WELLNESS & SPA YOUR SERENITY IS OUR PRIORITY. VAŠ MIR JE NAŠ PRIORITET! WELLNESS & SPA DNEVNA KARTA DAILY TICKET 35 BAM / 3h / person RADNO VRIJEME OPENING HOURS 08:00-21:00 Besplatno za djecu do 6 godina

More information

Nejednakosti s faktorijelima

Nejednakosti s faktorijelima Osječki matematički list 7007, 8 87 8 Nejedakosti s faktorijelima Ilija Ilišević Sažetak Opisae su tehike kako se mogu dokazati ejedakosti koje sadrže faktorijele Spomeute tehike su ilustrirae a izu zaimljivih

More information

Otpremanje video snimka na YouTube

Otpremanje video snimka na YouTube Otpremanje video snimka na YouTube Korak br. 1 priprema snimka za otpremanje Da biste mogli da otpremite video snimak na YouTube, potrebno je da imate kreiran nalog na gmailu i da video snimak bude u nekom

More information

Eduroam O Eduroam servisu edu roam Uputstvo za podešavanje Eduroam konekcije NAPOMENA: Microsoft Windows XP Change advanced settings

Eduroam O Eduroam servisu edu roam Uputstvo za podešavanje Eduroam konekcije NAPOMENA: Microsoft Windows XP Change advanced settings Eduroam O Eduroam servisu Eduroam - educational roaming je besplatan servis za pristup Internetu. Svojim korisnicima omogućava bezbedan, brz i jednostavan pristup Internetu širom sveta, bez potrebe za

More information

Riječ Života DOBRI LJUDI. Prava katolička vjera. TEEN S Laži u vezi SEKSA, HODANJA, LJUBAVI. Može li me Bog ozdraviti???

Riječ Života DOBRI LJUDI. Prava katolička vjera. TEEN S Laži u vezi SEKSA, HODANJA, LJUBAVI.   Može li me Bog ozdraviti??? Riječ Života Besplatni primjerak, broj 9, lipanj, 2016. Od najmanjega postat će tisuća, od neznatnoga moćan narod. Može li me Bog ozdraviti??? stranica 4 DOBRI LJUDI stranica 2 TEEN S Laži u vezi SEKSA,

More information

Port Community System

Port Community System Port Community System Konferencija o jedinstvenom pomorskom sučelju i digitalizaciji u pomorskom prometu 17. Siječanj 2018. godine, Zagreb Darko Plećaš Voditelj Odsjeka IS-a 1 Sadržaj Razvoj lokalnog PCS

More information

NEALE DONALD WALSCH. CONVERSATIONS WITH GOD - an uncommon dialogue - book 1. RAZGOVORI SA BOGOM - jedan neuobičajen dijalog - knjiga 1

NEALE DONALD WALSCH. CONVERSATIONS WITH GOD - an uncommon dialogue - book 1. RAZGOVORI SA BOGOM - jedan neuobičajen dijalog - knjiga 1 NEALE DONALD WALSCH CONVERSATIONS WITH GOD - an uncommon dialogue - book 1 RAZGOVORI SA BOGOM - jedan neuobičajen dijalog - knjiga 1 1 Priznanja Na početku, na kraju i uvek, želim odati priznanje Izvoru

More information

2 : copyright 2007 soulsaver.hr, Marulićev trg br. 17, HR Zagreb. izdavač soulsaver.hr euroliber, Trg Mihovila Pavlinovića 1, Split

2 : copyright 2007 soulsaver.hr, Marulićev trg br. 17, HR Zagreb. izdavač soulsaver.hr euroliber, Trg Mihovila Pavlinovića 1, Split : 1 copyright 2007 soulsaver.hr, Marulićev trg br. 17, HR 10000 Zagreb izdavač soulsaver.hr euroliber, Trg Mihovila Pavlinovića 1, 21000 Split tisak DeVeDe, Zagreb, Jankomir naklada 2000 kom prijevod i

More information

RANI BOOKING TURSKA LJETO 2017

RANI BOOKING TURSKA LJETO 2017 PUTNIČKA AGENCIJA FIBULA AIR TRAVEL AGENCY D.O.O. UL. FERHADIJA 24; 71000 SARAJEVO; BIH TEL:033/232523; 033/570700; E-MAIL: INFO@FIBULA.BA; FIBULA@BIH.NET.BA; WEB: WWW.FIBULA.BA SUDSKI REGISTAR: UF/I-1769/02,

More information

Istina o ljudskoj duši. Izneseno od strane Isusa (AJ Miller)

Istina o ljudskoj duši. Izneseno od strane Isusa (AJ Miller) Istina o ljudskoj duši Izneseno od strane Isusa (AJ Miller) zdano od strane Divine Truth, Australija, Smashwords elektronsko izdanje http://www.divinetruth.com/ Smashwords Edition, License Notes Thank

More information

BENCHMARKING HOSTELA

BENCHMARKING HOSTELA BENCHMARKING HOSTELA IZVJEŠTAJ ZA SVIBANJ. BENCHMARKING HOSTELA 1. DEFINIRANJE UZORKA Tablica 1. Struktura uzorka 1 BROJ HOSTELA BROJ KREVETA Ukupno 1016 643 1971 Regije Istra 2 227 Kvarner 4 5 245 991

More information

Suvremeni prijevod Copyright and Permission to Copy

Suvremeni prijevod Copyright and Permission to Copy Language: hrvatski (Croatian) Provided by: Bible League International. Suvremeni prijevod Copyright and Permission to Copy Taken from the Croatian Easy-to-Read Version 2002 by Bible League International.

More information

GUI Layout Manager-i. Bojan Tomić Branislav Vidojević

GUI Layout Manager-i. Bojan Tomić Branislav Vidojević GUI Layout Manager-i Bojan Tomić Branislav Vidojević Layout Manager-i ContentPane Centralni deo prozora Na njega se dodaju ostale komponente (dugmići, polja za unos...) To je objekat klase javax.swing.jpanel

More information

Windows Easy Transfer

Windows Easy Transfer čet, 2014-04-17 12:21 - Goran Šljivić U članku o skorom isteku Windows XP podrške [1] koja prestaje 8. travnja 2014. spomenuli smo PCmover Express i PCmover Professional kao rješenja za preseljenje korisničkih

More information

Ključ neposrednog prosvjetljenja izvadak iz kolekcije predavanja besplatnini primjerak

Ključ neposrednog prosvjetljenja izvadak iz kolekcije predavanja besplatnini primjerak Učiteljica Ching Hai Ključ neposrednog prosvjetljenja izvadak iz kolekcije predavanja besplatnini primjerak 2 Ključ neposrednog prosvjetljenja Uzvišena Učiteljica Ching Hai S a d r ž a j Sadržaj... 2 Uvod...

More information

Val serija poglavlje 08

Val serija poglavlje 08 Val serija poglavlje 08 Kamo god da gledaš, svugdje je lice Boga Prije nego odemo dalje sa materijalom "Vala", postoje neke važne stvari iz prošlog dijela koje želim staviti bliže u fokus. Čini se, iz

More information

LJEPOTA LJUDSKE DUŠE

LJEPOTA LJUDSKE DUŠE LJEPOTA LJUDSKE DUŠE HARŠA - BREGANA 2017. Naslov originala THE BEAUTY OF THE HUMAN SOUL: Provocations Into Consciousness (Authentic Living) - OSHO Copyright 1985, 2016 by Osho International Foundation,

More information

Proljeće Broj 31. Duhovno RATOVANJE: KRISTOVA POBJEDA NAD SVIJETOM, TIJELOM I ĐAVLOM. Časopis za praktičnog pentekostalnog pastora

Proljeće Broj 31. Duhovno RATOVANJE: KRISTOVA POBJEDA NAD SVIJETOM, TIJELOM I ĐAVLOM. Časopis za praktičnog pentekostalnog pastora Proljeće 2015. Broj 31 Duhovno RATOVANJE: KRISTOVA POBJEDA NAD SVIJETOM, TIJELOM I ĐAVLOM Časopis za praktičnog pentekostalnog pastora Uvodna riječc Božje Kraljevstvo je mjesto Upravo pred početak vojne

More information

ROB EAGAR SNAGA STRASTI KAKO PRIMJENITI KRISTOVU LJUBAV U SVOJIM LJUBAVNIM VEZAMA

ROB EAGAR SNAGA STRASTI KAKO PRIMJENITI KRISTOVU LJUBAV U SVOJIM LJUBAVNIM VEZAMA ROB EAGAR SNAGA STRASTI KAKO PRIMJENITI KRISTOVU LJUBAV U SVOJIM LJUBAVNIM VEZAMA 2008 2 Naslov izvornika: THE POWER OF PASSION by Rob Eagar Copyright 2002 by Rob Eagar Grace Press Publishing, Suwanee,

More information

SADRŽAJ, OD NAJSTARIJIH PREMA NAJNOVIJIM BLOGOVIMA

SADRŽAJ, OD NAJSTARIJIH PREMA NAJNOVIJIM BLOGOVIMA SADRŽAJ, OD NAJSTARIJIH PREMA NAJNOVIJIM BLOGOVIMA 1. STRAST I BALANS 2. MANJE JE VIŠE - DOBAR ILI LIJEP ŽIVOT? 3. KAKO PREBOLITI RAZVOD? 4. KAKO POKRENUTI VLASTITI BIZNIS? 5. SVE JE NA PRODAJU 6. KAKO

More information

PRIČE IZ VREMENSKE OMČE

PRIČE IZ VREMENSKE OMČE Biblioteka TEORIJE ZAVJERE Nakladnik TELEdiskd.o.o. Naslov originala Tales from the Time Loop Copyright David Icke Copyright za Hrvatsku TELEdisk d.o.o. Urednik biblioteke Dorko Imenjak Prijevod Kristina

More information

Val serija 8. dio. Mnogi ljudi su pisali i pitali o "želji za znanjem." Njima se čini da je sticanje i prikupljanje znanja jedna OPS aktivnost.

Val serija 8. dio. Mnogi ljudi su pisali i pitali o želji za znanjem. Njima se čini da je sticanje i prikupljanje znanja jedna OPS aktivnost. Val serija 8. dio Kamo god da gledaš, svugdje je lice Boga Prije nego odemo dalje sa materijalom "Vala", postoje neke važne stvari iz prošlog dijela koje želim staviti bliže u fokus. Čini se, iz onoga

More information

KAPACITET USB GB. Laserska gravura. po jednoj strani. Digitalna štampa, pun kolor, po jednoj strani USB GB 8 GB 16 GB.

KAPACITET USB GB. Laserska gravura. po jednoj strani. Digitalna štampa, pun kolor, po jednoj strani USB GB 8 GB 16 GB. 9.72 8.24 6.75 6.55 6.13 po 9.30 7.89 5.86 10.48 8.89 7.30 7.06 6.61 11.51 9.75 8.00 7.75 7.25 po 0.38 10.21 8.66 7.11 6.89 6.44 11.40 9.66 9.73 7.69 7.19 12.43 1 8.38 7.83 po 0.55 0.48 0.37 11.76 9.98

More information

CJENOVNIK KABLOVSKA TV DIGITALNA TV INTERNET USLUGE

CJENOVNIK KABLOVSKA TV DIGITALNA TV INTERNET USLUGE CJENOVNIK KABLOVSKA TV Za zasnivanje pretplatničkog odnosa za korištenje usluga kablovske televizije potrebno je da je tehnički izvodljivo (mogude) priključenje na mrežu Kablovskih televizija HS i HKBnet

More information

Uvod u relacione baze podataka

Uvod u relacione baze podataka Uvod u relacione baze podataka 25. novembar 2011. godine 7. čas SQL skalarne funkcije, operatori ANY (SOME) i ALL 1. Za svakog studenta izdvojiti ime i prezime i broj različitih ispita koje je pao (ako

More information

Probudi. nadu u sebi. Joyce Meyer. Svaki dan očekuj da će ti se dogoditi nešto dobro

Probudi. nadu u sebi. Joyce Meyer. Svaki dan očekuj da će ti se dogoditi nešto dobro Probudi nadu u sebi Svaki dan očekuj da će ti se dogoditi nešto dobro Joyce Meyer JOYCE MEYER među svjetskim je vodećim praktičnim učiteljima Biblije. Njezin dnevni TV program Uživanje u svakodnevnom životu

More information

Napad na crkvu Trojstvo?

Napad na crkvu Trojstvo? Napad na crkvu Trojstvo? Nemoj imati drugih bogova uza Me {2. Mojsijeva 20,3} Mi hoćemo Svetog Duha, šta je Isus Hristos. {Ellen White: Letter 66 April 10, 1894 par. 18} Goran Šušljić Isusova žrtva je

More information

Naslov originala: Prevod: Distribucija:

Naslov originala: Prevod: Distribucija: Košer seks Naslov originala: Kosher Sex: A Recipe for Passion and Intimacy by Shmuley Boteach Prevod: Brane Popović Izdavač: Sinaj u saradnji sa bibliotekom Ner Micva Distribucija: 064/919-1478 (Srbija)

More information

1. Instalacija programske podrške

1. Instalacija programske podrške U ovom dokumentu opisana je instalacija PBZ USB PKI uređaja na računala korisnika PBZCOM@NET internetskog bankarstva. Uputa je podijeljena na sljedeće cjeline: 1. Instalacija programske podrške 2. Promjena

More information

NIS PETROL. Uputstvo za deaktiviranje/aktiviranje stranice Veleprodajnog cenovnika na sajtu NIS Petrol-a

NIS PETROL. Uputstvo za deaktiviranje/aktiviranje stranice Veleprodajnog cenovnika na sajtu NIS Petrol-a NIS PETROL Uputstvo za deaktiviranje/aktiviranje stranice Veleprodajnog cenovnika na sajtu NIS Petrol-a Beograd, 2018. Copyright Belit Sadržaj Disable... 2 Komentar na PHP kod... 4 Prava pristupa... 6

More information

Upute za korištenje makronaredbi gml2dwg i gml2dgn

Upute za korištenje makronaredbi gml2dwg i gml2dgn SVEUČILIŠTE U ZAGREBU - GEODETSKI FAKULTET UNIVERSITY OF ZAGREB - FACULTY OF GEODESY Zavod za primijenjenu geodeziju; Katedra za upravljanje prostornim informacijama Institute of Applied Geodesy; Chair

More information

Idejno rješenje: Dubrovnik Vizualni identitet kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020.

Idejno rješenje: Dubrovnik Vizualni identitet kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020. Idejno rješenje: Dubrovnik 2020. Vizualni identitet kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020. vizualni identitet kandidature dubrovnika za europsku prijestolnicu kulture 2020. visual

More information

BIBLIJA STARI ZAVJET Temeljni religijski dokument

BIBLIJA STARI ZAVJET Temeljni religijski dokument SVEUČILIŠTE U ZAGREBU HRVATSKI STUDIJI FILOZOFSKI FAKULTET DRUŽBE ISUSOVE U ZAGREBU BIBLIJA STARI ZAVJET Temeljni religijski dokument Skripta 2. ispravljeno izdanje Uredila Tanja Lakić Šifra kolegija:

More information

MORA DA BIO ANĐEO. Marjorie Lewis Lloyd POSVEĆENO. Mome anđelu koji mora da je izabran zbog njegovog strpljenja i njemu posvećujem ovu knjigu

MORA DA BIO ANĐEO. Marjorie Lewis Lloyd POSVEĆENO. Mome anđelu koji mora da je izabran zbog njegovog strpljenja i njemu posvećujem ovu knjigu 2 MORA DA JE BIO ANĐEO Marjorie Lewis Lloyd POSVEĆENO Mome anđelu koji mora da je izabran zbog njegovog strpljenja i njemu posvećujem ovu knjigu 3 Današnji kršćani su ispunjeni teološkim dialozima i tako

More information

Dodir ljubavi. Dodir ljubavi Tom Wells

Dodir ljubavi. Dodir ljubavi Tom Wells Dodir ljubavi 2000. Tom Wells 1 ZAHVALE Želio bih prvenstveno zahvaliti Bogu koji mi je omogucio da postanem glina u rukama Loncara. Takoder zahvaljujem Veri Rector i Corini Moser, koje su tako naporno

More information

Piše: Ivan Benaković, urednik. 37 (2002.) br. 2., str Usp. Ž. BEZIĆ, Znanost i vjera, u: Crkva u svijetu,

Piše: Ivan Benaković, urednik. 37 (2002.) br. 2., str Usp. Ž. BEZIĆ, Znanost i vjera, u: Crkva u svijetu, Piše: Ivan Benaković, urednik A vjera je već neko imanje onoga čemu se nadamo, uvjerenost u zbiljnosti kojih ne vidimo (Heb 11, 1). Na ovaj način o vjeri nam progovara autor Poslanice Hebrejima. Svjesni

More information

Uloge muža i žene u kršćanskom bračnom odnosu (Efežanima 5)

Uloge muža i žene u kršćanskom bračnom odnosu (Efežanima 5) N. Lovše: Uloge muža i žene u kršćanskom bračnom odnosu (Efežanima 5) Uloge muža i žene u kršćanskom bračnom odnosu (Efežanima 5) Nina Lovše Biblijski institut, Zagreb lovse0505@yahoo.com UDK:227.5:265.5

More information

AMRES eduroam update, CAT alat za kreiranje instalera za korisničke uređaje. Marko Eremija Sastanak administratora, Beograd,

AMRES eduroam update, CAT alat za kreiranje instalera za korisničke uređaje. Marko Eremija Sastanak administratora, Beograd, AMRES eduroam update, CAT alat za kreiranje instalera za korisničke uređaje Marko Eremija Sastanak administratora, Beograd, 12.12.2013. Sadržaj eduroam - uvod AMRES eduroam statistika Novine u okviru eduroam

More information

U SPISIMA DUHA PROROŠTVA KOMPILACIJA CITATA

U SPISIMA DUHA PROROŠTVA KOMPILACIJA CITATA Jelena G. Vajt U SPISIMA DUHA PROROŠTVA KOMPILACIJA CITATA MELENCI 2012. - 1 - - 2 - M O L I T V A - 3 - Naslov originala: PRAYER MOLITVA U SPISIMA DUHA PROROŠTVA (Kompilacija citata) Prevod sa engleskog:

More information

PSIHOPATOLOGIJA. Autor: Dr Radojka Praštalo. Psihopatologija

PSIHOPATOLOGIJA. Autor: Dr Radojka Praštalo. Psihopatologija 4 PSIHOPATOLOGIJA Autor: Dr Radojka Praštalo Psihopatologija 4.1. Psihopate U svijetu je 2008. nastupila velika kriza koja se svakim danom samo produbljuje i ne vidi joj se kraj. Kažu-ekonomska! Međutim,

More information

KONFIGURACIJA MODEMA. ZyXEL Prestige 660RU

KONFIGURACIJA MODEMA. ZyXEL Prestige 660RU KONFIGURACIJA MODEMA ZyXEL Prestige 660RU Sadržaj Funkcionalnost lampica... 3 Priključci na stražnjoj strani modema... 4 Proces konfiguracije... 5 Vraćanje modema na tvorničke postavke... 5 Konfiguracija

More information

Danijel Turina / Nauk yoge

Danijel Turina / Nauk yoge Danijel Turina / Nauk yoge Nakladnik: Ouroboros d.o.o., Zagreb, VII Ravnice 21 Za nakladnika: Domagoj Klepac http://www.ouroboros.hr E-mail: info@ouroboros.hr Autor: http://www.danijel.org E-mail: info@danijel.org

More information

FRANCESCA BROWN ANĐELI KOJI MI ŠAPĆU

FRANCESCA BROWN ANĐELI KOJI MI ŠAPĆU FRANCESCA BROWN ANĐELI KOJI MI ŠAPĆU Svim bićima svjetlosti koja kreću na ovaj put. Neka vaši anđeli uvijek budu uz vas Predgovor U JESEN 2001. RADIO SAM u Dublinu kao novinar i vrlo sam se veselio dvomjesečnom

More information

Lekcija za novembar 25, 2017 ČOVEK IZ SEDMOG POGLAVLJA POSLANICE RIMLJNANIMA

Lekcija za novembar 25, 2017 ČOVEK IZ SEDMOG POGLAVLJA POSLANICE RIMLJNANIMA Lekcija za novembar 25, 2017 ČOVEK IZ SEDMOG POGLAVLJA POSLANICE RIMLJNANIMA Pročitaj Rimljanima 7:1-6 Ako želimo bolje da razumemo ovo poređenje, moramo zapamtiti kontekst Pavlovog pisma Rimljanima. Obraćeni

More information

GRIJEH PRVIH LJUDI Diplomski rad

GRIJEH PRVIH LJUDI Diplomski rad SVEUČILIŠTE J. J. STROSSMAYERA U OSIJEKU KATOLIČKI BOGOSLOVNI FAKULTET U ĐAKOVU GRIJEH PRVIH LJUDI Diplomski rad Mentor: prof. Karlo Višaticki Studentica: Anela Kelić Đakovo, 2015. SADRŽAJ Sažetak... 1

More information

Ljeto Broj 41. SLUŽBA U MANJIM ZAJEDNICAMA: Poticanje zdravlja i rasta

Ljeto Broj 41. SLUŽBA U MANJIM ZAJEDNICAMA: Poticanje zdravlja i rasta Ljeto 2018. Broj 41 SLUŽBA U MANJIM ZAJEDNICAMA: Poticanje zdravlja i rasta Uvodna riječ Ratni drugovi Činjenica je da od tri Osobe Presvetog Trojstva, u Bibliji imamo najmanje redaka koji govore o Svetom

More information

Bušilice nove generacije. ImpactDrill

Bušilice nove generacije. ImpactDrill NOVITET Bušilice nove generacije ImpactDrill Nove udarne bušilice od Bosch-a EasyImpact 550 EasyImpact 570 UniversalImpact 700 UniversalImpact 800 AdvancedImpact 900 Dostupna od 01.05.2017 2 Logika iza

More information

OSHO KNJIGA O EGU OSLOBOĐENI ILUZIJE. Zagreb Biblioteka OSHO

OSHO KNJIGA O EGU OSLOBOĐENI ILUZIJE.  Zagreb Biblioteka OSHO OSHO KNJIGA O EGU OSHO KNJIGA O EGU OSLOBOĐENI ILUZIJE www.novaarka.hr Zagreb 2007. Biblioteka OSHO Naslov originala: "THE BOOK OF EGO" Copyright - 2000 Osho International Foundation, Switzerland. www.osho.com

More information

Moja draga braćo i sestre,

Moja draga braćo i sestre, PORUKA PRVOG PREDSJEDNIŠTVA, STUDENI 2017. Moja draga braćo i sestre, ponizno se molim da Duh Gospodnji danas bude s nama dok vam se obraćam. Moje je srce puno zahvalnosti Gospodinu, čija je ovo Crkva,

More information

JEDINSTVENI PORTAL POREZNE UPRAVE. Priručnik za instalaciju Google Chrome dodatka. (Opera preglednik)

JEDINSTVENI PORTAL POREZNE UPRAVE. Priručnik za instalaciju Google Chrome dodatka. (Opera preglednik) JEDINSTVENI PORTAL POREZNE UPRAVE Priručnik za instalaciju Google Chrome dodatka (Opera preglednik) V1 OPERA PREGLEDNIK Opera preglednik s verzijom 32 na dalje ima tehnološke promjene zbog kojih nije moguće

More information

RICHARD L. DRESSELHAUS Trenuci koji zahtijevaju odgovor s propovjedaonice: Propovijedanje u doba krize

RICHARD L. DRESSELHAUS Trenuci koji zahtijevaju odgovor s propovjedaonice: Propovijedanje u doba krize Broj 23 Služenje ljudima u krizi Proljeće 2011. RICHARD L. DRESSELHAUS Trenuci koji zahtijevaju odgovor s propovjedaonice: Propovijedanje u doba krize RICHARD D. DOBBINS 24-karatna vjera: Tragedija i oporavak

More information

ODABRANE PORUKE - KNJIGA

ODABRANE PORUKE - KNJIGA ODABRANE PORUKE - KNJIGA 1 (1958) ELLEN G. WHITE Knjiga 'Odabrane poruke' jedinstvena je vrsta kompilacije po tome što nastoji sakupiti i učiniti trajno dostupnim ne samo vrijedne članke iz časopisa i

More information

PROBUĐENJE I REFORMA POUKA ZA MLADE

PROBUĐENJE I REFORMA POUKA ZA MLADE PROBUĐENJE I REFORMA POUKA ZA MLADE Jul, avgust, septembar 2013. Sаdržај: 1. Probuđenje naša velika potreba...4 2. Puls probuđenja...13 3. Reč Temelj probuđenja...22 4. Svedočanstvo i služba Plod probuđenja...31

More information

VJESNIK SLUŽBENI VOJNOG ORDINARIJATA GODINA: XX BROJ: 1 (72) 2017.

VJESNIK SLUŽBENI VOJNOG ORDINARIJATA GODINA: XX BROJ: 1 (72) 2017. VJESNIK SLUŽBENI VOJNOG ORDINARIJATA GODINA: XX BROJ: 1 (72) 2017. SLUŽBENI VJESNIK VOJNOG ORDINARIJATA U REPUBLICI HRVATSKOJ Izdavač: Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj Ksaverska cesta, 12 10000

More information

101 najčešće pitanje o homoseksualnosti

101 najčešće pitanje o homoseksualnosti 101 najčešće pitanje o homoseksualnosti Mike Haley Što uzrokuje istospolnu privlačnost? Mogu li Kršćani biti gej? Je li homoseksualcima promjena moguća? 101 najčešće pitanje o homoseksualnosti je sjajna

More information

TRAJANJE AKCIJE ILI PRETHODNOG ISTEKA ZALIHA ZELENI ALAT

TRAJANJE AKCIJE ILI PRETHODNOG ISTEKA ZALIHA ZELENI ALAT TRAJANJE AKCIJE 16.01.2019-28.02.2019 ILI PRETHODNOG ISTEKA ZALIHA ZELENI ALAT Akcija sa poklonima Digitally signed by pki, pki, BOSCH, EMEA, BOSCH, EMEA, R, A, radivoje.stevanovic R, A, 2019.01.15 11:41:02

More information

KRIST i BUDDHA C. JINARAJADASA I DRUGE KRATKE PRIČE ZA DJECU. THE THEOSOPHICAL PUBLISHING HOUSE Adyar, Madras, India Wheaton, Ill.

KRIST i BUDDHA C. JINARAJADASA I DRUGE KRATKE PRIČE ZA DJECU. THE THEOSOPHICAL PUBLISHING HOUSE Adyar, Madras, India Wheaton, Ill. KRIST I BUDDHA 2 3 KRIST i BUDDHA I DRUGE KRATKE PRIČE ZA DJECU C. JINARAJADASA THE THEOSOPHICAL PUBLISHING HOUSE Adyar, Madras, India Wheaton, Ill., USA 4 Naslov originala 'CHRIST AND BUDDHA' Preveo KRUNOSLAV

More information

IZAZOV MAJČINSTVA. Katehetski materijal za osnaživanje žena/majki u odgovornom ispunjavanju poslanja u obitelji, Crkvi i društvu

IZAZOV MAJČINSTVA. Katehetski materijal za osnaživanje žena/majki u odgovornom ispunjavanju poslanja u obitelji, Crkvi i društvu IZAZOV MAJČINSTVA Katehetski materijal za osnaživanje žena/majki u odgovornom ispunjavanju poslanja u obitelji, Crkvi i društvu Uredili mr. sc. Zrinka Gregov, tajnica Vijeća HBK za život i obitelj Petar-Krešimir

More information

24th International FIG Congress

24th International FIG Congress Conferences and Exhibitions KiG 2010, 13 24th International FIG Congress Sydney, April 11 16, 2010 116 The largest congress of the International Federation of Surveyors (FIG) was held in Sydney, Australia,

More information

David Torkington PUSTINJAK. Perast, 2002.

David Torkington PUSTINJAK. Perast, 2002. David Torkington PUSTINJAK Perast, 2002. 1 Biblioteka: "Gospa od Škrpjela" Published under licence from Mercier Press, Cork, Irska Naslov izvornika: David Torkington THE HERMIT A personal discoverv of

More information

Pravljenje Screenshota. 1. Korak

Pravljenje Screenshota. 1. Korak Prvo i osnovno, da biste uspesno odradili ovaj tutorijal, morate imati instaliran GOM Player. Instalacija je vrlo jednostavna, i ovaj player u sebi sadrzi sve neophodne kodeke za pustanje video zapisa,

More information

SEMINAR O NIČEOVOM ZARATUSTRI

SEMINAR O NIČEOVOM ZARATUSTRI analitička psihologija SEMINAR O NIČEOVOM ZARATUSTRI Karl Gustav Jung In the spring of 1934 Dr. C. G. Jung brought to a conclusion a seminar at the Zurich Psychological Club which had be running since

More information

SEMINAR O NIČEOVOM ZARATUSTRI

SEMINAR O NIČEOVOM ZARATUSTRI analitička psihologija SEMINAR O NIČEOVOM ZARATUSTRI Karl Gustav Jung In the Spring of 1934, Doctor Carl Gustav Jung with a group advanced students had engaged themselves with Nietzsche s strange and wonderful

More information

DANI BRANIMIRA GUŠICA - novi prilozi poznavanju prirodoslovlja otoka Mljeta. Hotel ODISEJ, POMENA, otok Mljet, listopad 2010.

DANI BRANIMIRA GUŠICA - novi prilozi poznavanju prirodoslovlja otoka Mljeta. Hotel ODISEJ, POMENA, otok Mljet, listopad 2010. DANI BRANIMIRA GUŠICA - novi prilozi poznavanju prirodoslovlja otoka Mljeta Hotel ODISEJ, POMENA, otok Mljet, 03. - 07. listopad 2010. ZBORNIK SAŽETAKA Geološki lokalitet i poucne staze u Nacionalnom parku

More information

MOĆNA DOBRA VEST. Robert Dž. Vilend.

MOĆNA DOBRA VEST. Robert Dž. Vilend. MOĆNA DOBRA VEST Robert Dž. Vilend www.najvaznijevesti.com Robert. Dž. Vilend MOĆNA DOBRA VEST Naslov originala: Powerful Good News By Robert J. Wieland Prevod sa engleskog: Mirjana Đerić Pesme prepevao:

More information

KAKO GA TVORIMO? Tvorimo ga tako, da glagol postavimo v preteklik (past simple): 1. GLAGOL BITI - WAS / WERE TRDILNA OBLIKA:

KAKO GA TVORIMO? Tvorimo ga tako, da glagol postavimo v preteklik (past simple): 1. GLAGOL BITI - WAS / WERE TRDILNA OBLIKA: Past simple uporabljamo, ko želimo opisati dogodke, ki so se zgodili v preteklosti. Dogodki so se zaključili v preteklosti in nič več ne trajajo. Dogodki so se zgodili enkrat in se ne ponavljajo, čas dogodkov

More information

DR. SUSAN FORWARD & CRAIG BUCK OTROVNI RODITELJI PREVLADAVANJE NJIHOVOG BOLNOG NASLJEDSTVA I SPAŠAVANJE VLASTITOG ŽIVOTA

DR. SUSAN FORWARD & CRAIG BUCK OTROVNI RODITELJI PREVLADAVANJE NJIHOVOG BOLNOG NASLJEDSTVA I SPAŠAVANJE VLASTITOG ŽIVOTA www.skripta.info DR. SUSAN FORWARD & CRAIG BUCK OTROVNI RODITELJI PREVLADAVANJE NJIHOVOG BOLNOG NASLJEDSTVA I SPAŠAVANJE VLASTITOG ŽIVOTA Zagreb, 2002. Naslov izvornika: Dr. Susan Forward with Craig Buck:

More information

CRNA GORA

CRNA GORA HOTEL PARK 4* POLOŽAJ: uz more u Boki kotorskoj, 12 km od Herceg-Novog. SADRŽAJI: 252 sobe, recepcija, bar, restoran, besplatno parkiralište, unutarnji i vanjski bazen s terasom za sunčanje, fitnes i SPA

More information

ZNAK ( The Token ) Propoved William M. Branham - a 1. Septembra, (ujutru) u Jeffersonville, USA

ZNAK ( The Token ) Propoved William M. Branham - a 1. Septembra, (ujutru) u Jeffersonville, USA ZNAK ( The Token ) Propoved William M. Branham - a 1. Septembra, 1963. (ujutru) u Jeffersonville, USA 2 ZNAK Možete sesti. Dobro jutro, svima! Sretan sam što sam ponovo jutros na službi Gospodnjoj i nazad

More information

MINISTRY OF THE SEA, TRANSPORT AND INFRASTRUCTURE

MINISTRY OF THE SEA, TRANSPORT AND INFRASTRUCTURE MINISTRY OF THE SEA, TRANSPORT AND INFRASTRUCTURE 3309 Pursuant to Article 1021 paragraph 3 subparagraph 5 of the Maritime Code ("Official Gazette" No. 181/04 and 76/07) the Minister of the Sea, Transport

More information

TELEPATSKE ORDERS MOG OCA JEHOVI

TELEPATSKE ORDERS MOG OCA JEHOVI TELEPATSKE ORDERS MOG OCA JEHOVI ŠTO DE DODI ŠTO JE TO COME, izadi iz SVAKI; Napisana je da su svi mu sudio svoja djela; Božanski Božji sud, IS IDEA idejom IZ dvanaest godina; ZAŠTO DJECA su jedini koji

More information

Moja voljena braćo i sestre, ovaj

Moja voljena braćo i sestre, ovaj PORUKA PRVOG PREDSJEDNIŠTVA, STUDENI 2012. Razmislite o blagoslovima Naš Nebeski Otac svjestan je naših potreba i pomoći će nam kada ga zatražimo pomoć. Moja voljena braćo i sestre, ovaj sabor obilježava

More information

Svijet progonjen demonima

Svijet progonjen demonima Svijet progonjen demonima znanost kao svijeća u tami Želim ti svijet oslobođen demona, ispunjen svjetlom. Nadasmo se svjetlosti, a ono tama Izaija 59:9 Bolje je zapaliti svijeću nego proklinjati mrak.

More information

I što je uopće ta pamet, ta frustrirana, umišljena,ograničena, zgažena i ponižena ljudska pamet. Možda biserje u svinjskom koritu? Ljudska misao?

I što je uopće ta pamet, ta frustrirana, umišljena,ograničena, zgažena i ponižena ljudska pamet. Možda biserje u svinjskom koritu? Ljudska misao? PREDGOVOR Pred vama je jedna bijedno pretenciozna kompilacija jednog užasno prepotentnog autora. Sakrio se iza gomile citata velikih ljudi, i sada vam tu prodaje pamet za skupe novce. Ustvari ništa nova,

More information

Prihvaćanje Kristove misije u našemu svijetu. Pentekostalci: Osnažena zajednica koja svjedoči. Znaci i čudesa u misiji. Pastor i prisnost u obitelji

Prihvaćanje Kristove misije u našemu svijetu. Pentekostalci: Osnažena zajednica koja svjedoči. Znaci i čudesa u misiji. Pastor i prisnost u obitelji Tema broja I Veliko poslanje Enrichment I A Journal For Pentecostal Ministry BROJ 11 I Jesen/zima 2007 G E O R G E O. W O O D Prihvaćanje Kristove misije u našemu svijetu D O U G L A S P. P E T E R S E

More information

SVEUČILIŠTE JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU KATOLIČKI BOGOSLOVNI FAKULTET U ĐAKOVU

SVEUČILIŠTE JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU KATOLIČKI BOGOSLOVNI FAKULTET U ĐAKOVU SVEUČILIŠTE JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU KATOLIČKI BOGOSLOVNI FAKULTET U ĐAKOVU O DJETINJEM DUHU U DJELU ODGOJITELJ KLEMENTA ALEKSANDRIJSKOG Diplomski rad Mentor: izv. prof. dr. sc. Ivica Raguž

More information

JU OŠ Prva sanska škola Sanski Most Tel: 037/ Fax:037/ ID br

JU OŠ Prva sanska škola Sanski Most Tel: 037/ Fax:037/ ID br Općina Sedmica obilježavanja ljudskih prava ( 05.12. 10.12.2016.godine ) Analiza aktivnosti Sedmica ljudskih prava u našoj školi obilježena je kroz nekoliko aktivnosti a u organizaciji i realizaciji članova

More information

Ulazne promenljive se nazivaju argumenti ili fiktivni parametri. Potprogram se poziva u okviru programa, kada se pri pozivu navode stvarni parametri.

Ulazne promenljive se nazivaju argumenti ili fiktivni parametri. Potprogram se poziva u okviru programa, kada se pri pozivu navode stvarni parametri. Potprogrami su delovi programa. Često se delovi koda ponavljaju u okviru nekog programa. Logično je da se ta grupa komandi izdvoji u potprogram, i da se po želji poziva u okviru programa tamo gde je potrebno.

More information

Naoki Higashida - Razlog zbog kojeg skačem

Naoki Higashida - Razlog zbog kojeg skačem 1 Naoki Higashida - Razlog zbog kojeg skačem This is a work of nonfiction. Some names and identifying details have been changed. Copyright 2007 by Naoki Higashida Translation copyright 2013 by KA Yoshida

More information

SADRŽAJ. Besplatna registracija. Odabir platforme za trgovanje. Čime želimo trgovati? Trgovanje

SADRŽAJ. Besplatna registracija. Odabir platforme za trgovanje. Čime želimo trgovati? Trgovanje SADRŽAJ 1 Besplatna registracija 2 Odabir platforme za trgovanje 3 Čime želimo trgovati? 4 Trgovanje 5 Određivanje potencijalne zarade i sprječavanje gubitaka BESPLATNA REGISTRACIJA Možete registrirati

More information

WALDEN HENRY DAVID THOREAU

WALDEN HENRY DAVID THOREAU WALDEN HENRY DAVID THOREAU SADRŽAJ Ralph Waldo Emerson Uvod... 1 WALDEN... 16 Ekonomija... 17 Gdje sam živio i za što sam živio... 64 Štivo... 75 Zvuci... 82 Samoća... 93 Posjetitelji... 99 Grahovište...

More information

Trening: Obzor financijsko izvještavanje i osnovne ugovorne obveze

Trening: Obzor financijsko izvještavanje i osnovne ugovorne obveze Trening: Obzor 2020. - financijsko izvještavanje i osnovne ugovorne obveze Ana Ključarić, Obzor 2020. nacionalna osoba za kontakt za financijska pitanja PROGRAM DOGAĐANJA (9:30-15:00) 9:30 10:00 Registracija

More information

BRAK I BRAČNE RAZMIRICE U STAROM ZAVJETU

BRAK I BRAČNE RAZMIRICE U STAROM ZAVJETU 1 BRAK I BRAČNE RAZMIRICE U STAROM ZAVJETU Sažetak Za uvodni dio ovoga rada autor želi naglasiti vrijednost i važnost narativnosti teksta/tekstova Staroga zavjeta. Ovo iz razloga kako bi se naglasila neposrednost

More information

Pohvale knjizi MOĆ SADAŠNJEG TRENUTKA

Pohvale knjizi MOĆ SADAŠNJEG TRENUTKA Naslov izvornika: Eckhart Tolle The power of now Pohvale knjizi MOĆ SADAŠNJEG TRENUTKA»Kad bih morala izabrati samo jednu knjigu, izabrala bih Moć sadašnjeg trenutka Eckharta Tollea. Zašto? Zato Sto ta

More information

DOBRA VEST SVAGDAŠNJA

DOBRA VEST SVAGDAŠNJA A.T. Jones & E. J. Waggoner DOBRA VEST SVAGDAŠNJA TRI MESECA DUHOVNE HRANE ZA SVAKI DAN E. J. Waggoner & A. T. Jones dobra vest svagdašnja Naslov originala: Give Us This Day Our Daily Good News, Volume

More information

MUŠKO I ŽENSKO STVORI IH. PEČAT KRŠĆANSKE ANTROPOLOGIJE

MUŠKO I ŽENSKO STVORI IH. PEČAT KRŠĆANSKE ANTROPOLOGIJE R. Pavlić, Muško i žensko stvori ih. Pečat kršćanske antropologije 321-338 321 Richard Pavlić MUŠKO I ŽENSKO STVORI IH. PEČAT KRŠĆANSKE ANTROPOLOGIJE Dr. sc. Richard Pavlić KBF Zagreb, Teologija u Rijeci

More information

Dr. Michael Newton SUDBINA DUŠA. Novi prikaz slučajeva života između života

Dr. Michael Newton SUDBINA DUŠA. Novi prikaz slučajeva života između života Dr. Michael Newton SUDBINA DUŠA Novi prikaz slučajeva života između života S engleskoga preveo Nebojša Buđanovac, prof. Naslov izvornika: Destiny of Souls by Michael Newton. Ph. D. Translated from: DESTINY

More information

PRIČE SOLOMUNOVE POUKA ZA MLADE

PRIČE SOLOMUNOVE POUKA ZA MLADE PRIČE SOLOMUNOVE POUKA ZA MLADE Januar, februar, mart 2015. Sаdržај: 1. Poziv mudrosti...4 2. Od ušiju do stopala...13 3. Pitanje života i smrti........................................................22

More information

Schedule ZAGREB AIRPORT => ZAGREB (TERMINAL MAIN BUS STATION) 7:00 8:00 8:30 9:00 9:30 10:30 11:30 12:00 12:30 13:00 13:30 14:00

Schedule ZAGREB AIRPORT => ZAGREB (TERMINAL MAIN BUS STATION) 7:00 8:00 8:30 9:00 9:30 10:30 11:30 12:00 12:30 13:00 13:30 14:00 USEFUL INFORMATION TRANSPORTATION/GETTING AROUND ZAGREB AIRPORT AIRPORT BUS SHUTTLE Once you reach Zagreb Airport, you will find the airport bus shuttle (Pleso prijevoz) station in direction Zagreb Bus

More information

AKTIVNA STRANA BESKONAČNOSTI

AKTIVNA STRANA BESKONAČNOSTI Carlos Castaneda AKTIVNA STRANA BESKONAČNOSTI S engleskoga prevela Nada Vučinić Naslov izvornika: Carlos Castaneda THE ACTIVE SIDE OF INFINITY Copyright 1998 Laugan Productions All Rights reserved by the

More information

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilište Jurja Dobrile u Puli Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti SARA BADURINA UTJECAJ RASTAVE BRAKA NA DIJETE Završni rad Pula, 28. lipnja 2017. Sveučilište Jurja Dobrile u Puli Fakultet za odgojne

More information