PRIRUČNIK ZA POČETNIKE U INFORMATICI

Size: px
Start display at page:

Download "PRIRUČNIK ZA POČETNIKE U INFORMATICI"

Transcription

1 PRIRUČNIK ZA POČETNIKE U INFORMATICI

2 ~ I ~ SADRŽAJ 1. Prikaz tipkovnice s osnovnim funkcijama Prikaz radne površine MS Word Vrpca Rad s vrpcom Minimiziranje vrpce Otvaranje dijaloškog okvira pomoću vrpce Snalaženje u dokumentu Oblikovanje u Wordu Označavanje teksta u dokumentu Kopiranje teksta Oblikovanje fonta Stilovi za oblikovanje u Wordu Tablice Umetanje slike u dokument Poravnanje odlomaka Spremanje dokumenta u Word-u Zatvaranje dokumenta Numeriranje stranica od određene stranice u Wordu MS Excel Izgled radnog prostora u Excelu Upisivanje, označavanje i formatiranje podataka Premještanje i kopiranje podataka Brisanje podataka i produljivanje stupaca (redaka) Numeriranje stranica u Excelu Internet pretraživanje Skype... 30

3 ~ 1 ~ 1. Prikaz tipkovnice s osnovnim funkcijama BACKSPACE - Pritisnite tipku BACKSPACE da biste izbrisali znak ispred pokazivača ili odabrani tekst. CAPS LOCK - Jedanput pritisnite tipku CAPS LOCK da biste pisali velikim slovima. Ponovo pritisnite tipku CAPS LOCK da biste isključili pisanje velikim slovima. ENTER - Pritisnite tipku ENTER da biste premjestili pokazivač na početak sljedećeg retka teksta. SHIFT Pritisnite tipku SHIFT u kombinaciji s drugom tipkom da biste napisali simbol koji je prikazan na njezinom gornjem dijelu. Primjerice, pritiskom na tipku SHIFT u kombinaciji sa tipkom 5 dobivate %. Isto tako, pritiskom na tipku SHIFT u kombinaciji sa slovom dobivate veliko slovo (kao i kod tipke CAPS LOCK). ALT GR - Pritisnite tipku ALT GR u kombinaciji s drugom tipkom da biste napisali simbol. Primjerice, pritiskom na tipku ALT GR i tipku [{, dobivate navedene znakove. U slučaju da tipkovnica izgleda kao na slici ispod, pritiskom na tipku ALT GR i tipku E, dobivamo znak.

4 ~ 2 ~ 2. Prikaz radne površine - prva slika kad se upali računalo, odnosno glavno područje koje vidite nakon uključivanja računala - kada otvarate programe, oni se pojavljuju na radnoj površini - na nju možete stavljati različite stvari, kao što su datoteke i mape, te ih rasporediti prema vlastitoj želji START - nalazi se u donjem lijevom kutu - služi za pokretanje programa koji želimo - idemo na start, kliknemo, pojavi se prozor i odaberemo program koji želimo otvoriti (na primjer Internet ili ) Postupak možemo skratiti na način da kliknemo dva puta (brzo) ikonu (sličicu) na radnoj površini (prvoj stranici kad se upali računalo) programa kojeg želimo.

5 ~ 3 ~ 3. MS Word Dva su načina kako otvoriti MS Word: prvi način je da se ide na Start u otvorenom prozoru dva puta kliknete na Word (lijevom tipkom miša) 1. kliknuti na start 2. dva puta kliknuti na Word drugi način je da se Word već nalazi na radnoj površini pa se ne treba ići na start u ovom slučaju je dovoljno samo dva puta kliknuti na sličicu gdje piše Word to je ujedno i kraći i brži način otvaranja Worda Novi dokument u Microsoft Wordu otvaramo na sljedeći način: START

6 ~ 4 ~ Kliknemo na izbornik START u donjem lijevom uglu ekrana te dvostrukim klikom na ikonu otvorimo MICROSOFT WORD. Prilikom učitavanja programa pojavi nam se ovakav dijalog prozor: Vrpca Alatna traka Naslovna traka Statusna traka Ovdje se upisuje tekst Gumbi za odabir prikaza 3.1. Vrpca Traka na vrhu prozora u MS Wordu iz koje odabirete naredbe naziva se vrpca. Vrpca se nalazi na vrhu ekrana i organizirana je tako da korisniku pomaže pri brzom pronalaženju i odabiru naredbi. Vrpca ima tri osnovne komponente: kartice na vrhu zaslona nalazi se sedam kartica, svaka predstavlja osnovne zadatke koje obavljate u Wordu grupe- svaka kartica sadržava grupe koje zajedno prikazuju srodne naredbe alati- alat je prikazan u obliku gumba. Gumb poziva naredbu, izbornik ili galeriju za odabir Vrpca se sastoji od različitih kartica, a ukupno ih je sedam stalnih. Neke se kartice pojavljuju samo dok se radi s nekim elementima Worda, primjerice s tablicama.

7 ~ 5 ~ Kartice: Polazno (Home)- na njoj se nalazi svi najčešće korišteni alati za oblikovanje znakova i odlomaka, za definiranje i korištenje stilova te standardne operacije kopiranja i premještanja Umetanje (Insert) na ovoj se kartici nalaze sve alati za umetanje objekata i grafika u vaš dokument ( slika, tablica, hiperveza itd.) Izgled stranice (Page Layout)- ovu ćete karticu koristiti za oblikovanje dokumenta poput margina, obruba stranice, definiranje tema itd. Reference (References)- kartica za oblikovanja dokumenata poput margina, obruba stranice, definiranje teme itd. Skupna pisma (Mailings)- ako želite raditi skupna pisma, pripremiti omotnice ili naljepnice za ispis, koristit ćete alate s ove kartice Pregled (Review)- evidentiranje promjena u dokumentu, provjera pravopisa, rječnik, unošenje komentara; sve su to alati koji se nalaze u ovoj kartici Prikaz (View) ovdje se nalaze alati za zumiranje i promjenu prikaza dokumenata Rad s vrpcom Naredbe iz vrpce pozivate na jedan od dva načina: Pomoću miša Pomoću tipkovnice Ako se tipkovnicom služite više nego mišom, MS Word uključuje tipkovne prečace koji omogućuju brz odabir naredbi bez korištenja miša. Tipke pružaju brz način korištenja naredbe pritiskom nekoliko tipki, bez obzira na to gdje se u programu nalazite. Većini naredbi možete pristupiti s dva od četiri pritiska tipki. Postupak korištenje tipkovnice objašnjen je na primjeru umetanja tablice. 1 Pritisnite tipku ALT 2 Pritisnite slovo prikazano na opisu tipke kartice koju želite koristiti. U ovom je primjeru to slovo I. Prikazat će se odabrana kartica s opisima tipki gumba unutar te kartice.

8 ~ 6 ~ 3 Nastavite pritiskati slovo određene naredbe ili mogućnosti koje želite koristiti. Na primjer, za umetanje tablice pritisnite tipku 4, a nakon toga slovo U. 4 U nekim slučajevima najprije morate pritisnuti slovo grupe koja sadržava naredbu. Slova grupa nalaze se ispod vrpce. 5 Za poništavanje trenutne akcije i skrivanje opisa tipki pritisnite i pustite tipku ALT Minimiziranje vrpce Vrpcu možete minimizirati kako biste oslobodili više prostora na zaslonu. To ćete učiniti pritiskivanjem strelice u gornjem desnom uglu ekrana. Minimizirana vrpca: Kada mišom jednom kliknete na naziv kartice na minimiziranoj vrpci, na zaslonu će se prikazati odabrana kartica sa svim alatima. Ponovni klik na strelicu prikazuje vrpcu u cijelosti.

9 ~ 7 ~ Otvaranje dijaloškog okvira pomoću vrpce Dijaloški okvir otvarate pomoću gumba Pokretač dijaloškog okvira ( Dialog Box Launcher) koji se nalazi u donjem desnom dijelu grupe na kartici. Dijaloški okvir sadržava naredbe srodne onima koje su sadržane u grupi iz koje je pokrenut Snalaženje u dokumentu Po dokumentu se možemo kretati pomoću tipkovnice i upotrebom miša: 1) Upotreba lijeve strelice pomiče nas za jedan znak lijevo, a desna strelica u desno 2) Upotreba strelice prema gore pomiče nas za jedan red gore, a strelica prema dolje jedan red dolje 3) Kombinacijom tipki + pomiče nas za jedan odlomak gore, odnosno + za jedan odlomak dolje u dokumentu 4) Kombinacija tipki + pomiče nas za jednu riječ lijevo, a + za jednu riječ desno. 5) Tipka PAGE UP (PG UP) pomiče nas za jedan izgled ekrana prema gore 6) Tipka PAGE DOWN (PG DN) pomiče nas za jedan izgled ekrana prema dolje 7) Tipka HOME postavlja nas na početak reda u kojem se nalazi kursor 8) Tipka END postavlja nas na kraj reda u kojem se nalazi kursor.

10 ~ 8 ~ 3.3. Oblikovanje u Wordu Označavanje teksta u dokumentu Kako bi se izvršile bilo kakve promjene u dokumentu na tekstu, prvo je potrebno označiti dio dokumenta ( teksta ) na kojem se želi izvršiti promjena. 1) Tekst možemo označiti pomoću tipke SHIFT na način da kliknemo na početak teksta kojeg želimo označiti, držimo pritisnuto tipku SHIFT, a zatim pritišćemo tipke sa strelicama i pomičemo se po dokumentu u onom smjeru u kojem želimo označiti tekst. 2) Tekst možemo označiti i na način da kliknemo na početak dijela koji želimo označiti, zatim pritisnemo tipku SHIFT i kliknemo na kraj teksta koji želimo označiti te samim time možemo označiti i čitav red. 3) Želimo li označiti samo jednu riječ, dovoljno je dva puta brzo kliknuti na riječ. 4) Ukoliko želimo označiti čitav odlomak, potrebno je tri puta kliknuti lijevom tipkom miša unutar odlomka. 5) Želimo li označiti rečenicu, pritisnut ćemo tipku CTRL i kliknuti mišem bilo gdje unutar rečenice. Podebljavanje teksta uz pomoć ove ikone ili CTRL+B (držeći pritisnut CTRL pritisnite slovo B na tipkovnici) ispis teksta u kurzivu nakon označavanja željenog teksta, klikne se na prikazanu ikonu ili uz pomoću CTRL+I Podvlačenje teksta - klikom na prikazanu ikonu dobiva se jednostruko povlačenje ili iz pomoću tipki CTRL + U.

11 ~ 9 ~ Kopiranje teksta 1 Kopiranje teksta vršimo pomoću naredbi KOPIRAJ (engl. Copy) i ZALIJEPI ( engl. Past) na sljedeći način: OZNAČIMO DIO TEKSTA koji želimo kopirati 2 Nakon klika na desnoj tipki miša uz pomoć naredbe KOPIRAJ (engl. Copy) kopiramo označeni dio teksta Zatim postavimo miš na mjesto gdje želimo označeni tekst kopirati 3 4 Naredbom ZALIJEPI (engl. Past) umetnemo teksta na željeno mjesto 5 Ili upotrebom kombinacije tipki CTRL+C (Kopiraj) ili CTRL + V (Zalijepi) Oblikovanje fonta Tekst koji želimo oblikovati moramo prethodno označiti. FONT se može oblikovati klikom na izbornik OBLIKOVANJE (engl. Home).

12 ~ 10 ~ Klikom na FONT otvara se dijaloški okvir FONT u kojem možemo birati više mogućnosti: a) U polju FONT biramo vrstu fonta klikom na pojedino ime s liste, a u prozorčiću PREGLED ( engl. Preview) vidimo kako pojedini font izgleda b) U polju STIL FONTA (engl. Font style) biramo stil koji želimo c) U polju VELIČINA ( engl. Size) biramo veličinu fonta klikom na brojčanu vrijednost. Ukoliko želimo ne parnu vrijednost veličine fonta, tada izbrišemo broj u polju VELIČINA i upišemo željeni broj te kliknemo na gumb U REDU (engl. OK) ili pritisnemo tipku ENTER d) U polju BOJA FONTA (engl. Font color) biramo boju fonta e) U polju STIL PODCRTAVANJA (engl.underline style) biramo način podcrtavanja f) U polju EFEKTI (engl. Effects) biramo efekte kao što su precrtavanje riječi jednom ili dvostrukom crtom Kada izaberemo sve što želimo, kliknemo na gumb U REDU (engl. OK) Stilovi za oblikovanje u Wordu Stil je skup oblikovanja koji se primjenjuje na pojedine dijelove teksta ili odlomke u dokumentu. Najčešće uređuje veličinu i oblik slova te način poravnavanja. Omogućuje vam da na jednostavan način primijenite višestruko oblikovanje na željeni dio teksta ili objekt. Unutar MS Worda stilove se nalaze u kartici Polazno (Home). Postupak oblikovanja teksta pomoću galerije brzih stilova: 1 Označite tekst koji želite oblikovati, za primjenu stila dovoljno je postaviti točku unosa u taj odlomak.

13 ~ 11 ~ 2 Stil koji želite primijeniti na tekst jednostavno ćete odrediti iz galerije brzih stilova koja se nalazi na vrpci, na kartici Polazno (Home). Ondje su stilovi koje su se posljednji koristili. U slučaju da nema stila koji želite primijeniti, pritisnite gumb Više (More) koji se nalazi na rubu prikaza zadnje korištenih stilova, kako biste proširili galeriju Brzih stilova (Quick Style) Želite li stvoriti novi stil za pojedini dio teksta, to najjednostavnije možete učiniti na sljedeći način: 1 Odaberite željeni dio teksta, oblikujte ga na način koji želite 2 Kliknite desnom tipkom miša da biste označili taj oblikovani dio teksta i odaberite naredbu Stilovi (Styles) 3 Odaberite Spremi odabir kao novi brzi stil ( Save Selection as a New Quick Style) U dijaloškom okviru upišite naziv stila. 5 4 Odabrano potvrdite gumbom U redu (Ok). PROMJENA STILA Svaki od stilova po potrebi možete i mijenjati: pozovite dijaloški okvir Stilovi (Styles) uz grupu Stilovi (Styles) U padajućem izborniku stila postavite miš na naziv stila kojeg želite mijenjati Pojavit će se strelica na koju kliknete te odaberete naredbu Izmjena (Modify)

14 ~ 12 ~ 4 Otvorit će se dijaloški okvir Izmjena stila ( Modify Style) 5 Napravite potrebne izmjene i potvrdite s U redu (Ok) 3.4. Tablice Pod tablicom podrazumijevamo skup ćelija razmještenih i organiziranih u redove i stupce. Svaka ćelija može sadržavati tekst, brojeve ili grafičke objekte. Tablice možete stvarati i mijenjati im veličinu, ali one sadržavaju i tekst koji se može oblikovati Wordovim standardnim alatima za oblikovanje znakova i odlomaka. Može se reći kako je tablica u Wordu vrsta objekta koja ima namjenu spremnika podataka. Tablica vam može olakšati organizaciju dokumenata i pritom se prilikom ispisa ne moraju vidjeti obrubi tablice. Tablice se umeću uz pomoć alata Tablica (Tables) na kartici Umetanje (Insert). Postoje mogućnosti umetanje tablica prema gotovim predlošcima, umetanje neoblikovane tablice s odabrani brojem redaka i stupaca, mogućnost crtanja tablice pomoću miša i pretvaranje teksta u tablicu. Kada umetnete tablicu u dokument, na vrpci će se pojaviti dvije nove kartice: Dizajn (Design) i Raspored (Layout)

15 ~ 13 ~ 3.5. Umetanje slike u dokument Kako bismo umetnuli sliku, za početak pokazivač miša postavimo na mjesto gdje želimo umetnuti sliku. Zatim kliknemo na izbornik UMETANJE (engl. Insert) pa na ikonu SLIKA (engl. Pictur), a potom izaberemo odakle ćemo umetnuti sliku Poravnanje odlomaka Poravnanje odlomaka može se izvršiti pomoću naredbe OBLIKOVANJE na alatnoj traci ili pomoću dijaloškog okvira ODLOMAK. Postoji lijevo, centrirano, desno i obostrano poravnanje odlomka. lijevo centrirano desno obostrano 3.7. Spremanje dokumenta u Word-u Spremanje dokumenta moguće je pomoću naredbe SPREMI KAO (eng. Save as) ili kombinacijom tipki na tipkovnici CRTL+S. Klikom na SPREMI KAO (engl. Save as) otvara se sljedeći okvir, pomoću kojeg određujemo mapu u koju ćemo spremiti dokument, ime dokumenta i tip dokumenta.

16 ~ 14 ~ Ovdje stvaramo novu mapu Sa padajućeg izbornika biramo mapu u koju ćemo spremiti dokument Ovdje unosimo naziv datoteke 3.8. Zatvaranje dokumenta Klikom na ovu ikonu spremamo datoteku 1 Dokument možemo zatvoriti na nekoliko načina: Preko izbornika naredba sa izbornika DATOTEKA -> ZATVORI 2 Klikom na gumb sasvim desno na traci s izbornicima. Ukoliko želimo zatvoriti dokument, a da nismo spremili promjene, Microsoft Word upozori nas Želite li spremiti promjene koje ste napravili u dokumentu? 3 Opcije su sljedeće: a) DA (engl. Yes) zatvori dokument i spremi promjene

17 ~ 15 ~ b) NE (engl. No) zatvori dokument, ali ne spremaj promjene b) ODUSTANI (engl. Cancel) odustani od izlaza iz dokumenta 3.9. Numeriranje stranica od određene stranice u Wordu Upute koje će Vam pomoći kod numeriranja vaših dokumenata, jednake su primjenjive za MS Word 2007 i Word Kao primjer možemo navesti da nam dokument ima dvije naslovne stranice i sadržaj. U ovom slučaju prve tri stranice nećemo numerirati, već bi broj stranica trebao početi na četvrtoj stranici tj., stranicu ispod sadržaja. Način da numerirate dokument jest da idete na vrh četvrte stranice ( vidi sliku) i kliknete ispred teksta, pokazivač miša ostavite na vrhu te stranice i idete na karticu Page Layout ( Izgled stranice)-> Breaks (Prekidi) -> Next Page (Sljedeća stranica) Na taj način se svoj dokument podijeliti na dva dijela i sada svaki dio od njih možete posebno uređivati, tj. koristiti drugačiji način numeriranja stranice. U ovom primjeru želimo da prvi dio dokumenta ne bude numeriran, već na drugom dijelu od uvoda na dalje i želimo da nam broj stranice počinje od arapskog broja 1 na dalje. Stoga, kliknut ćemo na Insert-> Page Number (Broj stranica) i izabrat ćemo da broj bude na dnu stranice pa izaberemo Botton of Page ( Dno stranice) -> Plain Number 2 (Jednostavan broj 2). Vidi sljedeću sliku:

18 ~ 16 ~ Na taj način, dokumenti su i dalje vezani, a da bismo drugi dio oblikovali posebno potrebno je da prekinemo vezu. To radimo na način da kliknemo na Link to Previouns (Poveži s prethodnim). Na taj način prekinuli smo vezu između dva dijela dokumenta i moramo ponovo numerirati drugi dio. Stoga, kliknemo Insert ( Umetni)-> Page Number ( Broj stranice) -> Format Page Number ( Oblikovanje broja stranice). Označite Start at ( Počni od ), pojavit će se broj 1 i kliknete OK. Kao što je vidljivo na sljedećoj slici, u drugom dijelu dokumenta broj stranica počinje arapskim brojem 1.

19 ~ 17 ~ Kao što je vidljivo na prethodnoj stranici, još uvijek imamo uključeno numeriranje stranica na prvom dijelu dokumenta. Pošto ne želimo da su nam prethodne stranice dokumenta numerirane, označit ćemo brojeve ( 1,2, i 3) i pritisnuti Delete. Dvostrukim klikom bilo gdje u dokumentu napuštamo podnožje (Footer) i to je to. Na ovaj način smo numerirali stranice u Word dokumentu, počevši s brojanjem stranica od uvoda nadalje. 4. MS Excel 4.1. Izgled radnog prostora u Excelu Microsoft Office Excel je višenamjenska proračunska tablica koja služi za organiziranje, računanje i analiziranje poslovnih podataka. Verzije iz pojedinih paketa su drugačije. Kod verzije 2003 ne prikazuju se izbornici, kod novijih verzija standardne izbornike zamijenila je tzv. Vrpca (Ribbon). Ako ste korisnik verzije 2007., primijetit ćete da nema Office gumba i najnovija verzija drugačija je od svojih prethodnika. Vrpca (Ribbon) prvi je put predstavljena u verziji 2007, a zamijenila je izbornike i alatne trake. Organizirana je na način da se sastoji od niza kartica naslovna traka 2- alatna traka za brzi prikaz 3- vrpca 4 traka formata 5- prostor radnog prostora Traka na vrhu prozora u MS Excelu iz koje se odabiru naredbe naziva se vrpca. Vrpca se nalazi na vrhu ekrana i pomaže korisniku pri brzom pronalaženju i odabiru naredbi. Vrpca ima tri osnovne komponente.

20 ~ 18 ~ Kartice- na vrhu zaslona nalaze se kartice, a svaka predstavlja osnovne zadatke koje obavljate u Excelu Grupe - svaka kartica sadržava grupe koje zajedno prikazuju srodne naredbe Alati - alat je prikazan u obliku gumba koji poziva naredbu, izbornik ili galeriju za odabir. Vrpca se sastoji od različitih kartica, a neke od kartica se pojavljuje samo dok se radi s pojedinim elementima Excela, primjerice kod rada s zaokretnim tablicama ili grafikonima. Kartice su sljedeće: Polazno (Home) na njoj se nalaze svi najčešće korišteni alati za oblikovanje znakova tablica te standardne operacije kopiranja i premještanja Umetanje (Insert) na ovoj se kartici nalaze svi alati za umetanje objekata i grafika u dokument (slika, tablica, grafikona i sl) Izgled stranice (Page Layout) ova kartica se koristi za oblikovanje dokumenata poput margina, obruba stranice, definiranje tema itd. Formule (Formulas) ovdje se nalaze alati za umetanje funkcija i kontrolu formula i izračuna Podaci ( Data) na ovoj se kartici nalaze alati za umetanje funkcija i kontrolu formula i izračuna Pregled ( Review) alati za evidentiranje promjena u dokumentu, provjeru pravopisa, rječnik, unošenje komentara Prikaz ( View) ovdje se nalaze alati za zumiranje i promjenu prikaza dokumenta Prilikom otvaranja Excela pojavljuje se u osnovi prazan prostor podijeljen horizontalnim i vertikalnim crtama, tzv. Sheet1 ili prvi list.

21 ~ 19 ~ U desnom lijevom kutu vidljivo je da postoje tri listova, a time da je trenutno aktivna onaj list na kojoj se nalazimo. Prikazano na sljedećoj slici: Ako dvaput kliknemo lijevom tipkom miša na ime Sheet1 ( List1), možemo promijeniti ime tog lista u npr. Podaci. Vidi na sljedećoj slici: Excel nije ograničen brojem listova tako da ih je samo troje, to je unaprijed zadani broj listova koji se korisniku nudi pri otvaranju novog dokumenata. U slučaju da želimo napraviti novi list, potrebno je kliknuti desnom tipkom miša nad postojećim listom prije kojeg želimo ubaciti novi list. Vrpcu kod Excela možete minimizirati kao i kod Word-a, u slučaju kada želite osloboditi više prostora na zaslonu. To možete učiniti pritiskanjem strelice u gornjem desnom uglu ekrana. Za otvaranje naredbi u Excelu dostupni su i dijaloški okviri i okna zadataka. Dijaloški okvir otvarate pomoću gumba Pokretač dijaloškog okvira koji se nalazi u donjem desnom dijelu grupe na kartici. Dijaloški okvir sadržava naredbe koje su sadržane u grupi iz koje je pokrenut.

22 ~ 20 ~ 4.2. Upisivanje, označavanje i formatiranje podataka Radni list podijeljen je na retke i stupce, stupci su označeni velikim tiskanim slovima engleske abecede, a redci brojevima. Te oznake se ne mogu mijenjati. Kada želimo unijeti neke podatke u Excel, moramo najprije odlučiti gdje ćemo ih smjestiti. Primjerice, da je to stupac A i da upisujemo pet različitih brojeva: 2,3,4,5,6. U tom slučaju kliknemo na polje A1 i upišemo prvi broj 2, pritisnemo Enter i vidimo da je sljedeće označeno polje automatski A2. Nadalje možemo nastaviti unositi podatke, po jedno polje za svaki podatak. U onim slučajevima kada želimo da svi podaci u stupcu A imaju prikazana dva decimalna mjesta ( uključivši i podatke u poljima od A1 do A5. To možemo postići na način da postavimo pokazivač miša na naziv stupca npr. A dok se ne pojavi crna okomita strelica te kliknemo lijevim klikom miša i na taj način označimo cijeli stupac A. Zatim kliknemo na desnu tipku miša i izaberemo opciju Format Cells (Oblikuj ćelije). Klikom na opciju Format Cells otvara se izbornik za formatiranje podataka u čitavom stupcu A. Vidljivo na sljedećoj slici:

23 ~ 21 ~ Među kategorijama izaberemo kategoriju Number, a na desnoj strani pod izbornikom Decimal place izaberemo 2 ( dva decimalna mjesta) i kliknemo na OK. Na taj način osiguravamo da svi podaci u stupcu A imaju prikazana dva decimalna mjesta, pa čak i ako su u pitanju nule. Ako želimo npr. poravnati podatke u stupcu A tako da svaki od njih bude prikazan po sredini svojeg polja, onda ćemo isto tako otvoriti izbornik za formatiranje stupca A, al ćemo izabrati opciju Alignment (Poravnjanje) i potom pod Horizontal (Vodoravno) odabrati opciju Center (Sredina) i kliknuti na OK. Istu opciju formatiranja moguće je i uključiti na način da označimo stupac A i iz izbornika iznad radnog prostora odaberemo ikonu kao na slici ispod: Neke opcije formatiranja (npr. odabir fonta, veličina slova, izgleda slova, horizontalne pozicije unutar polja i slično) nalaze se iznad radnog prostora. Ako želimo formatirati samo neka polja, onda moramo prvo označiti samo ta polja. To možemo napraviti tako da od željenih polja označimo samo neko rubno polje i držeći lijevu tipku miša povlačimo dok ne označimo sva polja.

24 ~ 22 ~ 4.3. Premještanje i kopiranje podataka Kao primjer možemo navesti sljedeći primjer, recimo da želimo podatke upisane u polja A1- A5 premjestiti u polja D4-D8. Za početak potrebno ih je prvo označiti i potom desnim klikom miša otvoriti izbornik u kojem biramo opciju Cut (Izreži). Potom je dovoljno označiti prvo polje od polja u koja želimo kopirati podatke, dakle polje D4 te pritisnuti desnu tipku miša i iz izbornika odabrati opciju Paste. Prikazano na sljedećoj slici: Postoji i drugi način, a to je nakon što smo obavili radnju Cut na podacima A1-A5 kliknemo na polje D4 i pritisnemo tipku Enter. Na taj način će se također obaviti ista radnja kao i gore opisani slijed radnji. Kao rezultat toga dobivamo ishod prikazan na sljedećoj slici: Na taj način smo podatke iz polja A1-A5 premjestili u polja D4-D8. Ako smo htjeli podatke samo kopirati, onda bismo napravili sve isto kao i u gorenjem postupku, samo što bismo na početku izabrali opciju Copy (Kopiraj) umjesto opcije Cut. Napomene: U slučaju da želimo premjestiti jedne podatke iz jednog lista u drugi, onda je potrebno nakon obavljanja radnje Cut ili Copy aktivirati list koji želimo premjestiti podatke i u tom listu odabrati poziciju gdje ćemo smjestiti podatke. Kao i kod formatiranja, i na taj način je moguće premještanje ili kopiranje jednog ili više redaka, samo je potrebno označiti ono što želimo premjestiti i potom obaviti radnje gore opisane

25 ~ 23 ~ U slučajevima kada se javlja potreba da se premjeste tj. kopiraju samo vrijednosti koje se nalaze u poljima, ali ne i informacije o izgledu tih podataka. U takvim slučajevima nakon što označimo polje D4, kliknemo desnim klikom miša i izaberemo Paste Special (Posebno lijepljenje) umjesto opcije Paste. Nakon toga otvara se izbornik u kojem se izabere pod Paste opcija Values (Vrijednost) i pritisne se OK. Kao što je prikazano na sljedećoj slici: 4.4. Brisanje podataka i produljivanje stupaca (redaka) Slično kao i kod formatiranja podataka, iz aktivnog lista možemo obrisati podatke iz bilo kojeg stupca, bilo kojeg retka, pojedinog pola, označenih polja ili iz čitavog aktivnog lista. Potrebno je označiti polje koje iz kojeg želimo obrisati podatke i na tipkovnici obrisati tipku Delete. Možemo se naći u situaciji da prilikom upisivanja podataka, stupac nije dovoljno širok. Stupac možemo proširiti na način da kursor miša postavimo na razdjelnicu naziva stupaca A i B i povučemo držeći pritisnutu lijevu tipku miša nadesno onoliko koliko je potrebno da čitav podatak u polju A1 bude prikazan. Na sličan način možemo smanjivati i širinu pojedinog stupca, ali možemo i povećati ili smanjivati širinu redka uz pozicioniranje kursora između imena retka čiju širinu želimo povećati ili smanjiti. Opciji točnog određivanja širine pojedinog stupca možemo pristupiti na način da kliknemo da ime željenog stupca, klikom na desni miš pristupamo izborniku i odaberemo opciju Column Width i potom upišemo širinu stupca i kliknemo OK.

26 ~ 24 ~ Naravno, možemo odjednom označiti više stupaca ili redaka i također primijeniti opciju određivanja širine tih stupaca odjednom. Kada želimo ubaciti novi stupac, označimo stupac prije kojeg želimo dodati novi stupac, kliknemo desnom tipkom miša i u izborniku izaberemo opciju Insert (Umetni) Numeriranje stranica u Excelu Uzmimo za primjer da imamo kreiranu tablicu u Excelu koja se proteže na tri stranice i želimo na svakoj stranici dodati redni broj stranice. Za početak potrebno je otvoriti Pretpregled stranice (Print preview), a to možemo na tri načina: Kombinacijom tipki CTRL+F2 Klik na gumb za Print Preview u Quick Access toolbaru ( 1A) Klik na Office Excel button (1B)-> Print (2B) -> Print Preview (3B)

27 ~ 25 ~ Na taj način otvara se prozor Print Preview u kojem su vidljive mogućnosti na prozoru. Za numeriranje stranica u Excelu potreban nam je za početak gumb Page Setup (Postavljanje stranice), klik na na taj gumb. Klikom otvara nam se dijalog prozor za postavke stranice. Na prvoj kartici postoji mogućnost smanjenja prikaza tablice na jednom listu. Ova opcija koriste se u slučajevima da jedan red prelazi na drugu stranicu, a želimo ispisati samo jednu stranicu. Vidi sljedeću sliku. Da bismo numerirali stranice, kliknemo na karticu Header/Footer (Zaglavlje i podnožje). Brojevi stranica se umeću u Podnožje, pa kliknemo na gumb Custom Footer (Prilagođeno podnožje). Nakon toga otvara nam se prozor u kojem se mogu integrirati gumbi u neku od sekcija podnožja. Stoga, imamo lijevu, srednju i desnu sekciju. Dva gumba, označena na sljedećoj slici, omogućavaju umetanje broja stranice i ukupan broj stranica. Nakon umetanja željenih opcija, kliknite na OK.

28 ~ 26 ~ Klikom na OK, dobiva se izgled oblika numeriranih brojeva na stranici. Prikaz na sljedećoj slici: Na sljedećoj slici vidljivo je kako to izgleda na prvoj stranici od tri ukupno. Na prikazani način, radi se numeracija stranica u Excelu. Ukoliko želimo da sve tri stranice stanu na jedan list da imamo cijelu tablicu, tada kod prve kartice uključimo opciju FIT TO.

29 ~ 27 ~ 5. Internet pretraživanje Dakle, Internet pokrećemo na način da 2 puta lijevom tipkom miša kliknemo na sličicu Chrome, Mozzila ili Internet Explorer. Nakon što nam s Internet pokrene, otvoriti će se slijedeći prozor. To je najjednostavnije rečeno preglednik Google uz pomoću kojeg pretražujemo Internet. Dakle, da bismo nešto pronašli na Internetu u prazno bijelo polje upisujemo pojam. Tu upisujemo ono što želimo pronaći (uvijek se pišu samo 2-3 ključne riječi). Nakon što smo upisali traženi pojam, u ovom slučaju Hrvatski zavod za zapošljavanje pritisnemo tipku ENTER na tipkovnici ili jednom kliknemo lijevim klikom miša na Google pretraživanje. U nastavku otvoriti će nam se nekoliko različitih poveznica koje su vezane uz pojam koji tražimo. Najčešće je prvih nekoliko (2-3) najbolji izbor gdje možemo dobiti najviše informacije o traženom pojmu. Sad odabiremo prvi ponuđeni izvor. Tako da jedanput lijevim klikom mišem kliknemo na traženi pojam i na taj način otvoriti će nam se stranica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Procedura je jednaka za bilo kakvo pretraživanje. U preglednik upišemo traženi pojam (npr: jabuka) otvori nam se nekoliko poveznica i odaberemo bilo koju s tim da je prvih nekoliko većinom najboljih s najviše informacije. Ukoliko nešto otvorimo, a tamo nema informacija koje nam trebaju pritisnemo tipku natrag i vratiti ćemo se jedan korak unatrag i moći ćemo odabrati neku drugu poveznicu jednim klikom mišem na odabrani sadržaj.

30 ~ 28 ~ 6. Postupak: 1 Pokrenite Internet dvostrukim klikom miša na simbolu (ikoni) Mozzila ili Chrome. 2 Otvoriti će vam se preglednik Google. U preglednik google upišite: gmail i potvrdite pritiskom tipke enter ili jednim klikom mišem na search. 3 Otvoriti će vam se slijedeći prikaz (odaberite prvi ponuđeni, dvostrukim klikom miša na naziv). 4 Otvoriti će vam se prozor za pristup u, odnosno za lociranje. U prvo prazno polje unesite svoje korisničko ime (npr: ivo.ivic@gmail.com), a u drugo prazno polje svoju lozinku (npr: 12345) i nakon toga pritisnite tipku prijava jednim klikom miša. Korisničko ime Lozinka

31 ~ 29 ~ 5 Nakon toga uspješno ste ušli u e mail. Samim ulaskom u možete novu poruku poslati na slijedeći način. Odaberite u lijevom gornjem kutu opciju nova poruka jednim klikom mišem. Tu se upisuje korisničko ime primatelja npr: kontakt@udrugamentor.hr Tu se upisuje naslov poruke, npr: Dobar dan Ovdje se upisuje tekst poruke 6 Nakon što ste otvorili prozor za novu poruku postupak je slijedeći. U Polje prima upisujete korisničko ime primatelja (npr: kontakt@udruga-mentor.hr). U polje predmet upisujete naslov poruke, a u veliko bijelo polje upisujete tekst koji želite poslati. Nakon toga u donjem lijevom kutu pritisnite jednim klikom miša opciju pošalji i vaše će poruka biti poslana. 7 Čitanje pristigle pošte. Da bi pročitali poruku koju ste primili, odaberite opciju Pristigla pošta i zatim odaberite poruku koju želite pročitati. Nova, nepročitana poruka obično je crno podebljana. 8 Izlazak iz a, odnosno odjava. Za izlazak jednim klikom miša kliknite na svoje korisničko ime u desnom gornjem kutu i odaberite opciju odjavite se.

32 ~ 30 ~ 7. Skype Skype je poznati instant messaging program, tj. program za brzo internetsko dopisivanje. Preko njega je moguće komunicirati pisanim porukama, internetskim pozivima i telefonskim pozivima. Također, moguće je pokretati i video pozive. 1 Na sljedećoj slici prikazan je početni Skype zaslon koji se otvori klikom na ikonu Skyp. Kako bi ušli u sam Skyp moramo se logirati. To znači da moramo upisati naše skype korisničko ime te našu lozinku. Stisnemo na Skype name i otvori nam se prozor sa slike 2. Ako slučajno još nemamo kreirani račun na skype-u, kliknemo na Create an account te nam se otvori stranica za registriranje. 2

33 ~ 31 ~ 3 Tamo gdje piše Skyp Name upiše se naše korisničko ime, te se u ćeliju ispod upiše odabrana lozinka (zaporka) koju smo odabrali pri registraciji. Zatim se stisne Sign in kako bi smo ušli u sam Skype. Na slici 3 se može vidjeti primjer logina. Nakon što smo se uspješno logirali otvara se sljedeći prozor. 4 5 Dodavanje novih kontakata na Skype. Za dodavanje novih kontakata na Skype koristi se rubrika Contacts u glavnom izborniku. Kliknemo na Contacts te nakon toga na Add Contact, te na Search Skype Directory. 6 U ćeliju upisujemo ime i prezime ili skype kontakt od osobe koju želimo dodati na Skype.

34 ~ 32 ~ 7 Odaberemo osobu koju želimo dodati i kliknemo na nju kao na slici. Nakon toga stisnemo na plavu ćeliju koja nam se pokazala sa desne strane a na kojoj piše Add to contacts što u prijevodu znači dodaj u kontakte. Klikom na Add to Contacts prijavit će nam se gornja poruka te stisnemo na Send te je nakon toga naš poziv za dodavanje kontakta poslan te samo trebamo čekati da nas ta osoba prihvati. Popis svih naših kontakata vidljiv je u prozorčiću s lijeve strane. To je prikazano na sljedećoj slici. Dopisivanje i video poziv putem Skyp-a Iz popisa svih kontakata odaberemo osobu kojoj želimo poslati poruku. Nakon što stisnemo na nju s desne strane nam se pokaže ovakav prozor. 8 U Skyp-u postoji više mogućnosti. Moguće je da se samo dopisujemo s osobom, da pričamo sa njom te da pričamo sa njom i gledamo se kamerom. Za obično dopisivanje dovoljno je upisati željenu poruku u područje gdje piše Send a message i kliknuti na send kada

35 ~ 33 ~ napišemo poruku. Za audio poziv kliknemo jednostavno na Call (slika 9), a za video poziv 9 kliknemo na Video call. 10 Za prekid razgovora stisnemo na crvenu slušalicu uz koju piše End call što znači završi razgovor.

SAS On Demand. Video: Upute za registraciju:

SAS On Demand. Video:  Upute za registraciju: SAS On Demand Video: http://www.sas.com/apps/webnet/video-sharing.html?bcid=3794695462001 Upute za registraciju: 1. Registracija na stranici: https://odamid.oda.sas.com/sasodaregistration/index.html U

More information

Otpremanje video snimka na YouTube

Otpremanje video snimka na YouTube Otpremanje video snimka na YouTube Korak br. 1 priprema snimka za otpremanje Da biste mogli da otpremite video snimak na YouTube, potrebno je da imate kreiran nalog na gmailu i da video snimak bude u nekom

More information

Uvod u MS Word. Nova znanja. Novi pojmovi

Uvod u MS Word. Nova znanja. Novi pojmovi Uvod u MS Word Na početku učenja novog programa najbolje ga je pokrenuti i malo prošetati po njemu. Pogledati osnovni izgled prozora, proanalizirati što sadrži, otvarati izbornike i pogledati koje naredbe

More information

Upute za korištenje makronaredbi gml2dwg i gml2dgn

Upute za korištenje makronaredbi gml2dwg i gml2dgn SVEUČILIŠTE U ZAGREBU - GEODETSKI FAKULTET UNIVERSITY OF ZAGREB - FACULTY OF GEODESY Zavod za primijenjenu geodeziju; Katedra za upravljanje prostornim informacijama Institute of Applied Geodesy; Chair

More information

Podešavanje za eduroam ios

Podešavanje za eduroam ios Copyright by AMRES Ovo uputstvo se odnosi na Apple mobilne uređaje: ipad, iphone, ipod Touch. Konfiguracija podrazumeva podešavanja koja se vrše na računaru i podešavanja na mobilnom uređaju. Podešavanja

More information

1. Instalacija programske podrške

1. Instalacija programske podrške U ovom dokumentu opisana je instalacija PBZ USB PKI uređaja na računala korisnika PBZCOM@NET internetskog bankarstva. Uputa je podijeljena na sljedeće cjeline: 1. Instalacija programske podrške 2. Promjena

More information

IZDAVANJE SERTIFIKATA NA WINDOWS 10 PLATFORMI

IZDAVANJE SERTIFIKATA NA WINDOWS 10 PLATFORMI IZDAVANJE SERTIFIKATA NA WINDOWS 10 PLATFORMI Za pomoć oko izdavanja sertifikata na Windows 10 operativnom sistemu možete se obratiti na e-mejl adresu esupport@eurobank.rs ili pozivom na telefonski broj

More information

Tutorijal za Štefice za upload slika na forum.

Tutorijal za Štefice za upload slika na forum. Tutorijal za Štefice za upload slika na forum. Postoje dvije jednostavne metode za upload slika na forum. Prva metoda: Otvoriti nova tema ili odgovori ili citiraj već prema želji. U donjem dijelu obrasca

More information

Eduroam O Eduroam servisu edu roam Uputstvo za podešavanje Eduroam konekcije NAPOMENA: Microsoft Windows XP Change advanced settings

Eduroam O Eduroam servisu edu roam Uputstvo za podešavanje Eduroam konekcije NAPOMENA: Microsoft Windows XP Change advanced settings Eduroam O Eduroam servisu Eduroam - educational roaming je besplatan servis za pristup Internetu. Svojim korisnicima omogućava bezbedan, brz i jednostavan pristup Internetu širom sveta, bez potrebe za

More information

Biznis scenario: sekcije pk * id_sekcije * naziv. projekti pk * id_projekta * naziv ꓳ profesor fk * id_sekcije

Biznis scenario: sekcije pk * id_sekcije * naziv. projekti pk * id_projekta * naziv ꓳ profesor fk * id_sekcije Biznis scenario: U školi postoje četiri sekcije sportska, dramska, likovna i novinarska. Svaka sekcija ima nekoliko aktuelnih projekata. Likovna ima četiri projekta. Za projekte Pikaso, Rubens i Rembrant

More information

JEDINSTVENI PORTAL POREZNE UPRAVE. Priručnik za instalaciju Google Chrome dodatka. (Opera preglednik)

JEDINSTVENI PORTAL POREZNE UPRAVE. Priručnik za instalaciju Google Chrome dodatka. (Opera preglednik) JEDINSTVENI PORTAL POREZNE UPRAVE Priručnik za instalaciju Google Chrome dodatka (Opera preglednik) V1 OPERA PREGLEDNIK Opera preglednik s verzijom 32 na dalje ima tehnološke promjene zbog kojih nije moguće

More information

Napredna obrada teksta Korištenje proširenog skupa znakova Pisanje teksta u stupcima

Napredna obrada teksta Korištenje proširenog skupa znakova Pisanje teksta u stupcima Poglavlje 1 Napredna obrada teksta 1.1 1.2 1.3 1.4 1.5 1.6 1.7 1.8 1.9 1.10 1.11 Korištenje proširenog skupa znakova Pisanje teksta u stupcima Knjižne oznake Numerirani popisi i grafičke oznake Tablice

More information

Vježba 4. Zadatak Ispod naslova napisati sljedeći tekst (bez okvira):

Vježba 4. Zadatak Ispod naslova napisati sljedeći tekst (bez okvira): Vježba 4 Zadatak 1 PRETVARANJE TEKSTA U TABLICU 1. U novootvoreni dokument na početku stranice napisati naslov: TABLICE i pritisnuti Enter. Zatim, označiti redak naslova i dodijeliti mu stil prve razine

More information

KONFIGURACIJA MODEMA. ZyXEL Prestige 660RU

KONFIGURACIJA MODEMA. ZyXEL Prestige 660RU KONFIGURACIJA MODEMA ZyXEL Prestige 660RU Sadržaj Funkcionalnost lampica... 3 Priključci na stražnjoj strani modema... 4 Proces konfiguracije... 5 Vraćanje modema na tvorničke postavke... 5 Konfiguracija

More information

Prezentacije (PowerPoint 2003)

Prezentacije (PowerPoint 2003) Prezentacije (PowerPoint 2003) 1 Koriste ga svi koji žele drugima prezentirati (prikazati) neki sadržaj, a naročito kada želimo da to vidi više ljudi. Sadržaj se prezentira izmjenom stranica (slajdova)

More information

pokret računalnog opismenjavanja izgradnja e - učenje modernog društva ITdesk.info projekt računalne e-edukacije sa slobodnim pristupom

pokret računalnog opismenjavanja izgradnja e - učenje modernog društva ITdesk.info projekt računalne e-edukacije sa slobodnim pristupom pokret računalnog opismenjavanja izgradnja modernog društva ITdesk.info projekt računalne e-edukacije sa slobodnim pristupom - Priručnik za digitalnu pismenost e - učenje ljudska prava na edukaciju i informacije

More information

Da bi se napravio izvještaj u Accessu potrebno je na izborniku Create odabrati karticu naredbi Reports.

Da bi se napravio izvještaj u Accessu potrebno je na izborniku Create odabrati karticu naredbi Reports. IZVJEŠTAJI U MICROSOFT ACCESS-u (eng. reports) su dijelovi baze podataka koji omogućavaju definiranje i opisivanje načina ispisa podataka iz baze podataka na papir (ili PDF dokument). Način izrade identičan

More information

Desna strana menija sadrži spisak nedavno otvaranih dokumenata.

Desna strana menija sadrži spisak nedavno otvaranih dokumenata. Radno okruženje Informatička pismenost Obrada teksta Ikone za brz pristup alatima Dugme Office Radna površina Traka sa alatima Statusna linija Dugme Office Desna strana menija sadrži spisak nedavno otvaranih

More information

ITdesk.info - projekt računalne e-edukacije sa slobodnim pristupom. Izrada prezentacija - Microsoft PowerPoint 2010 PRIRUČNIK

ITdesk.info - projekt računalne e-edukacije sa slobodnim pristupom. Izrada prezentacija - Microsoft PowerPoint 2010 PRIRUČNIK pokret računalnog opismenjavanja e-učenje ITdesk.info - projekt računalne e-edukacije sa slobodnim pristupom e-inkluzija Izrada prezentacija - Microsoft PowerPoint 2010 slobodan pristup PRIRUČNIK ljudska

More information

Tablični kalkulator Excel 7.0 Klinča Sela 2005.

Tablični kalkulator Excel 7.0 Klinča Sela 2005. Pripremio: Dragutin Kuhar Tablični kalkulator Excel 7.0 Klinča Sela 2005. Uredio : D. Kuhar SADRŽAJ 1.UVOD...2 1.1 Općenito o tabličnim kalkulatorima...2 1.2 Općenito o Excel-u 7.0...3 2. POČETAK RADA

More information

KRATKI PRIRUČNIK IZRADA MENTALNIH MAPA U PROGRAMU MS VISIO Bosiljka Jurjević

KRATKI PRIRUČNIK IZRADA MENTALNIH MAPA U PROGRAMU MS VISIO Bosiljka Jurjević KRATKI PRIRUČNIK IZRADA MENTALNIH MAPA U PROGRAMU MS VISIO 2007 Bosiljka Jurjević 3.11.2010. UKRATKO O MENTALNIM MAPAMA Mentalna mapa (mapa misli) je: - organizacijski alat za razmišljanje, - najjednostavniji

More information

Pokretanje (startovanje) programa Microsoft Word

Pokretanje (startovanje) programa Microsoft Word Šta je Microsoft Word? Microsoft Word je korisnički (aplikativni) program - tekst procesor, za unos, promenu, uređenje, skladištenje (čuvanje, arhiviranje) i štampanje dokumenta. Word je sastavni deo programskog

More information

Pravljenje Screenshota. 1. Korak

Pravljenje Screenshota. 1. Korak Prvo i osnovno, da biste uspesno odradili ovaj tutorijal, morate imati instaliran GOM Player. Instalacija je vrlo jednostavna, i ovaj player u sebi sadrzi sve neophodne kodeke za pustanje video zapisa,

More information

SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan.

SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan. SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan. 1) Kod pravilnih glagola, prosto prošlo vreme se gradi tako

More information

Office 365, upute za korištenje elektroničke pošte

Office 365, upute za korištenje elektroničke pošte Office 365, upute za korištenje elektroničke pošte Naša ustanova koristi uslugu elektroničke pošte u oblaku, u sklopu usluge Office 365. To znači da elektronička pošta više nije pohranjena na našem serveru

More information

MICROSOFT WORD. Word pokrećete iz START - PROGRAMS menija ili klikom na prečicu na desktopu. Ruler / Lenjir. Tekstualni kursor.

MICROSOFT WORD. Word pokrećete iz START - PROGRAMS menija ili klikom na prečicu na desktopu. Ruler / Lenjir. Tekstualni kursor. MICROSOFT WORD WORD je programski proizvod iz kategorije PROCESORA TEKSTA. To znači da je namijenjen obradi raznovrsnih tekstova, publikacija, obrazaca i sl. Dolazi u Microsoft Office paketu. Word pokrećete

More information

KRATKI PRIRUČNIK IZRADA MENTALNIH MAPA U PROGRAMU MS VISIO Bosiljka Jurjević

KRATKI PRIRUČNIK IZRADA MENTALNIH MAPA U PROGRAMU MS VISIO Bosiljka Jurjević KRATKI PRIRUČNIK IZRADA MENTALNIH MAPA U PROGRAMU MS VISIO 2010 Bosiljka Jurjević 3.11.2010. UKRATKO O MENTALNIM MAPAMA Mentalna mapa (mapa misli) je: - organizacijski alat za razmišljanje, - najjednostavniji

More information

NIS PETROL. Uputstvo za deaktiviranje/aktiviranje stranice Veleprodajnog cenovnika na sajtu NIS Petrol-a

NIS PETROL. Uputstvo za deaktiviranje/aktiviranje stranice Veleprodajnog cenovnika na sajtu NIS Petrol-a NIS PETROL Uputstvo za deaktiviranje/aktiviranje stranice Veleprodajnog cenovnika na sajtu NIS Petrol-a Beograd, 2018. Copyright Belit Sadržaj Disable... 2 Komentar na PHP kod... 4 Prava pristupa... 6

More information

MASKE U MICROSOFT ACCESS-u

MASKE U MICROSOFT ACCESS-u MASKE U MICROSOFT ACCESS-u Maske (Forms) ili obrasci su objekti baze podataka u Accessu koji služe za unošenje, brisanje i mijenjanje podataka u tablicama ili upitima koji imaju ljepše korisničko sučelje

More information

Ikone za brz pristup alatima. Slovne oznake kolona. ime. Traka sa alatima. Dugme Office Brojčane oznake redova

Ikone za brz pristup alatima. Slovne oznake kolona. ime. Traka sa alatima. Dugme Office Brojčane oznake redova Radno okruženje Informatička pismenost Tabelarni proračuni Polje za ime Dugme Office Brojčane oznake redova Polje za formule Ikone za brz pristup alatima Kartice (jezičci) radnih listova Traka sa alatima

More information

Microsoft Excel Moć tabličnog računanja

Microsoft Excel Moć tabličnog računanja Microsoft Excel 2013 Moć tabličnog računanja Saša Fajković 2015 SADRŽAJ: 1) UVOD ŠTO JE MICROSOFT EXCEL:... 1 1. 1 Ponuda na tržištu i osnovne napomene... 1 1. 2 Ideja koja leži iza Microsoft Excel alata...

More information

Osnove unosa i izmjene podataka

Osnove unosa i izmjene podataka Osnove unosa i izmjene podataka Program Excel u pravilu ne koristimo kada je podatke potrebno razvrstati u stupce, jer tabelarni prikaz podataka jednostavno i kreativno možemo napraviti pomoću Worda. Excel

More information

Babylon - instalacija,aktivacija i rad sa njim

Babylon - instalacija,aktivacija i rad sa njim Babylon - instalacija,aktivacija i rad sa njim Babilon je vodeći svetski prevodilac brzog online i offline rečnika sa prevođenjem u preko 75 jezika jednim jednostavnim klikom misa i koriste ga miloni privatnih

More information

OTVARANJE BAZE PODATAKA U MICROSOFT ACCESSU XP

OTVARANJE BAZE PODATAKA U MICROSOFT ACCESSU XP OTVARANJE BAZE PODATAKA U MICROSOFT ACCESSU XP Microsoft Access je programski alat za rad s bazama podataka. Baza podataka u Accessu se sastoji od skupa tablica (Tables), upita (Queries), maski (Forms),

More information

UPITI (Queries) U MICROSOFT ACCESSU XP

UPITI (Queries) U MICROSOFT ACCESSU XP UPITI (Queries) U MICROSOFT ACCESSU XP Odabirom opcije [Queries] na izborniku [Objects] koji se nalazi s lijeve strane glavnog prozora baze na većem dijelu ekrana pojavljuju se dva osnovna načina izrade

More information

UPUTE ZA INSTALACIJU PROGRAMA FINBOLT 2007 tvrtke BOLTANO d.o.o.

UPUTE ZA INSTALACIJU PROGRAMA FINBOLT 2007 tvrtke BOLTANO d.o.o. UPUTE ZA INSTALACIJU PROGRAMA FINBOLT 2007 tvrtke BOLTANO d.o.o. Šta je potrebno za ispravan rad programa? Da bi program FINBOLT 2007 ispravno i kvalitetno izvršavao zadaću koja je postavljena pred njega

More information

DZM Aplikacija za servise

DZM Aplikacija za servise Mobendo d.o.o. DZM Aplikacija za servise Korisničke upute Andrej Radinger Sadržaj Instalacija aplikacije... 2 Priprema za početak rada... 4 Rad sa aplikacijom... 6 Kopiranje... 10 Strana 1 of 10 Instalacija

More information

GUI Layout Manager-i. Bojan Tomić Branislav Vidojević

GUI Layout Manager-i. Bojan Tomić Branislav Vidojević GUI Layout Manager-i Bojan Tomić Branislav Vidojević Layout Manager-i ContentPane Centralni deo prozora Na njega se dodaju ostale komponente (dugmići, polja za unos...) To je objekat klase javax.swing.jpanel

More information

ITdesk.info. Izrada prezentacija Microsoft PowerPoint Skripta. pokret računalnog opismenjavanja. e - učenje. izgradnja modernog društva

ITdesk.info. Izrada prezentacija Microsoft PowerPoint Skripta. pokret računalnog opismenjavanja. e - učenje. izgradnja modernog društva pokret računalnog opismenjavanja e - učenje izgradnja modernog društva ljudska prava na edukaciju i informacije ITdesk.info projekt računalne e-edukacije sa slobodnim pristupom e - inkluzija slobodan pristup

More information

ITdesk.info. Napredna obrada teksta LibreOffice Writer. Priručnik. Autorica: Mariza Maini. pokret računalnog opismenjavanja.

ITdesk.info. Napredna obrada teksta LibreOffice Writer. Priručnik. Autorica: Mariza Maini. pokret računalnog opismenjavanja. pokret računalnog opismenjavanja izgradnja modernog društva ITdesk.info projekt računalne e-edukacije sa slobodnim pristupom - Priručnik za digitalnu pismenost e - učenje ljudska prava na edukaciju i informacije

More information

- Vežba 1 (dodatan materijal) - Kreiranje Web šablona (template) pomoću softvera Adobe Photoshop CS

- Vežba 1 (dodatan materijal) - Kreiranje Web šablona (template) pomoću softvera Adobe Photoshop CS - Vežba 1 (dodatan materijal) - Kreiranje Web šablona (template) pomoću softvera Adobe Photoshop CS 1. Pokrenite Adobe Photoshop CS i otvorite novi dokument sa komandom File / New 2. Otvoriće se dijalog

More information

OTVARANJE BAZE PODATAKA I IZRADA TABLICE U MICROSOFT ACCESS-u

OTVARANJE BAZE PODATAKA I IZRADA TABLICE U MICROSOFT ACCESS-u OTVARANJE BAZE PODATAKA I IZRADA TABLICE U MICROSOFT ACCESS-u MS Access je programski alat za upravljanje bazama podataka. Pomoću Accessa se mogu obavljati dvije grupe aktivnosti: 1. izrada (projektiranje)

More information

Mindomo online aplikacija za izradu umnih mapa

Mindomo online aplikacija za izradu umnih mapa Mindomo online aplikacija za izradu umnih mapa Mindomo je online aplikacija za izradu umnih mapa (vrsta dijagrama specifične forme koji prikazuje ideje ili razmišljanja na svojevrstan način) koja omogućuje

More information

UPUTSTVO. za ruter TP-LINK TD-854W/ TD-W8951NB

UPUTSTVO. za ruter TP-LINK TD-854W/ TD-W8951NB UPUTSTVO za ruter TP-LINK TD-854W/ TD-W8951NB Uputstvo za ruter TP-Link TD-854W / TD-W8951NB 2 PRAVILNO POVEZIVANJE ADSL RUTERA...4 PODEŠAVANJE KONEKCIJE PREKO MREŽNE KARTE ETHERNET-a...5 PODEŠAVANJE INTERNET

More information

URF (Portal za sudionike) PRIRUČNIK ZA REGISTRACIJU

URF (Portal za sudionike) PRIRUČNIK ZA REGISTRACIJU URF (Portal za sudionike) PRIRUČNIK ZA REGISTRACIJU 1 UVOD URF (Unique Registration Facility) je online sučelje koje omogućuje registraciju potencijalnih prijavitelja europskih programa, među kojima je

More information

UPUTE ZA RAD S MODULOM "ČLANOVI" U SUSTAVU "VATRONET"

UPUTE ZA RAD S MODULOM ČLANOVI U SUSTAVU VATRONET HRVATSKA VATROGASNA ZAJEDNICA UPUTE ZA RAD S MODULOM "ČLANOVI" U SUSTAVU "VATRONET" RADNI DOKUMENT Siječanj 2016. Sadržaj 1. Pristup aplikaciji VATROnet... 2 2. Izgled aplikacije... 3 2.1 Zaglavlje aplikacije...

More information

MICROSOFT EXCEL SKRIPTA ZA INTERNU UPOTREBU

MICROSOFT EXCEL SKRIPTA ZA INTERNU UPOTREBU MICROSOFT EXCEL SKRIPTA ZA INTERNU UPOTREBU Autor, Mijatović Zvonko, dipl.ing.el. MICROSOFT EXCEL SKRIPTA ZA INTERNU UPOTREBU Bar, Oktobar 2007. Sastavio, Mijatović Zvonko, dipl.ing.el. Naslov: Microsoft

More information

Kako instalirati Apache/PHP/MySQL na lokalnom kompjuteru pod Windowsima

Kako instalirati Apache/PHP/MySQL na lokalnom kompjuteru pod Windowsima Kako instalirati Apache/PHP/MySQL na lokalnom kompjuteru pod Windowsima 1. Uvod 2. Preuzimanje programa i stvaranje mapa 3. Instalacija Apachea 4. Konfiguracija Apachea 5. Instalacija PHP-a 6. Konfiguracija

More information

Upute za upotrebu softvera

Upute za upotrebu softvera Upute za upotrebu softvera Brother QL serija Sadržaj ovog priručnika i specifikacije proizvoda podliježu izmjenama bez prethodne najave. Tvrtka Brother zadržava pravo na izmjene, bez prethodne najave,

More information

NAZIV SEMINARA (ARIEL 28pt)

NAZIV SEMINARA (ARIEL 28pt) ZAVOD ZA ELEKTRONIKU, MIKROELEKTRONIKU, RAČUNALNE I INTELIGENTNE SUSTAVE FAKULTET ELEKTROTEHNIKE I RAČUNARSTVA SVEUČILIŠTE U ZAGREBU NAZIV SEMINARA (ARIEL 28pt) autori seminara, imena i prezimena (Ariel

More information

Autori: Gorana Čelebid i Mario Dujlo

Autori: Gorana Čelebid i Mario Dujlo pokret računalnog opismenjavanja e-učenje e-inkluzija ITdesk.info - projekt računalne e-edukacije sa slobodnim pristupom Pregledavanje web-a i komunikacija slobodan pristup ljudska prava na edukaciju i

More information

ITdesk.info - projekt računalne e-edukacije sa slobodnim pristupom. Proračunske tablice - Microsoft Excel 2010 SKRIPTA

ITdesk.info - projekt računalne e-edukacije sa slobodnim pristupom. Proračunske tablice - Microsoft Excel 2010 SKRIPTA pokret računalnog opismenjavanja e-učenje e-inkluzija ITdesk.info - projekt računalne e-edukacije sa slobodnim pristupom Proračunske tablice - Microsoft Excel 2010 SKRIPTA slobodan pristup ljudska prava

More information

Zoran Ikica. Modul 5

Zoran Ikica. Modul 5 Zoran Ikica Modul 5 Baze podataka Modul 5 - Baze podataka obrađuje osnovne pojmove i postupke potrebne kako za razumijevanje, tako i za rad s relacijskom bazom podataka. Obrađen je MS Access 2010 iz paketa

More information

Ulazne promenljive se nazivaju argumenti ili fiktivni parametri. Potprogram se poziva u okviru programa, kada se pri pozivu navode stvarni parametri.

Ulazne promenljive se nazivaju argumenti ili fiktivni parametri. Potprogram se poziva u okviru programa, kada se pri pozivu navode stvarni parametri. Potprogrami su delovi programa. Često se delovi koda ponavljaju u okviru nekog programa. Logično je da se ta grupa komandi izdvoji u potprogram, i da se po želji poziva u okviru programa tamo gde je potrebno.

More information

Windows Easy Transfer

Windows Easy Transfer čet, 2014-04-17 12:21 - Goran Šljivić U članku o skorom isteku Windows XP podrške [1] koja prestaje 8. travnja 2014. spomenuli smo PCmover Express i PCmover Professional kao rješenja za preseljenje korisničkih

More information

Microsoft Project 2013

Microsoft Project 2013 2013/14 Microsoft Project 2013 Osnovne upute Ove upute su namijenjene samo studentima Visoke škole za informacijske tehnologije Predmet: Vođenje projekata i dokumentacije mr.sc. Milorad Nikitovid, dipl.ing.

More information

CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA STAKLO PLASTIKA AUTO LAK KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE SVJETLA

CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA STAKLO PLASTIKA AUTO LAK KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE SVJETLA KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA Radovi prije aplikacije: Prije nanošenja Ceramic Pro premaza površina vozila na koju se nanosi mora bi dovedena u korektno stanje. Proces

More information

Hot Potatoes. Osijek, studeni Jasminka Brezak

Hot Potatoes. Osijek, studeni Jasminka Brezak Hot Potatoes JQuiz - izrada kviza s pitanjima za koje treba izabrati jedan ili više točnih odgovora ili upisati kratki odgovor JCloze - izrada zadatka s tekstom za dopunjavanje, korisnik mora prepoznati

More information

Jomla 1.0 Vodič za početnike Autor: Russell Walker (www.netshinesoftware.com) Prijevod na Hrvatski: Željko Mršić

Jomla 1.0 Vodič za početnike Autor: Russell Walker (www.netshinesoftware.com) Prijevod na Hrvatski: Željko Mršić Jomla 1.0 Vodič za početnike Autor: Russell Walker (www.netshinesoftware.com) Prijevod na Hrvatski: Željko Mršić zeljko.mrsic@zd.htnet.hr NAPOMENA: Unaprijed se ispričavam za svaku gramatičku i drugu pogrešku.

More information

Najnoviju verziju uputa skinite na: Stranica. barxprint upute (verzija 26/04/2012)

Najnoviju verziju uputa skinite na: Stranica. barxprint upute (verzija 26/04/2012) barxprint upute HRV ver 26/4/2012. Najnoviju verziju uputa skinite na: www.x-this.com www.facebook.com/xthis 1 Stranica SADRŽAJ 1.0 UVOD... 3 2.0 KONCEPT... 3 3. INSTALACIJA... 4 4.0 REGISTRACIJA... 7

More information

KAPACITET USB GB. Laserska gravura. po jednoj strani. Digitalna štampa, pun kolor, po jednoj strani USB GB 8 GB 16 GB.

KAPACITET USB GB. Laserska gravura. po jednoj strani. Digitalna štampa, pun kolor, po jednoj strani USB GB 8 GB 16 GB. 9.72 8.24 6.75 6.55 6.13 po 9.30 7.89 5.86 10.48 8.89 7.30 7.06 6.61 11.51 9.75 8.00 7.75 7.25 po 0.38 10.21 8.66 7.11 6.89 6.44 11.40 9.66 9.73 7.69 7.19 12.43 1 8.38 7.83 po 0.55 0.48 0.37 11.76 9.98

More information

U prošlom broju -a upoznali ste Hot Potatoes program za izradu kvizova. Jedan broj -a bio

U prošlom broju -a upoznali ste Hot Potatoes program za izradu kvizova. Jedan broj -a bio U prošlom broju -a upoznali ste Hot Potatoes program za izradu kvizova. Jedan broj -a bio je premalo da bismo vam pokazalisvečari tog programa. U ovom dijelu nastavljamo s preostalim programima iz Hot

More information

Inkscape ili vektorska grafika za svakoga

Inkscape ili vektorska grafika za svakoga Inkscape ili vektorska grafika za svakoga Inkscape 0.91 R600 priručnik za polaznike 2016 Srce Ovaj priručnik izradio je autorski tim Srca u sastavu: Autor: Dominik Kenđel Recenzent: Ante Jurjević Urednica:

More information

Port Community System

Port Community System Port Community System Konferencija o jedinstvenom pomorskom sučelju i digitalizaciji u pomorskom prometu 17. Siječanj 2018. godine, Zagreb Darko Plećaš Voditelj Odsjeka IS-a 1 Sadržaj Razvoj lokalnog PCS

More information

PowerPoint deo Umetanje oblika (shapes)

PowerPoint deo Umetanje oblika (shapes) PowerPoint 2010 2. deo Umetanje oblika (shapes) Vrši se preko Insert menija: Insert Illustrations Shapes. Bira se jedan od ponuđenih oblika, kliknemo na mesto gde želimo da ga stavimo i vučemo dok se ne

More information

Baze podataka - Microsoft Access Skripta. ITdesk.info - projekt računalne e-edukacije sa slobodnim pristupom. pokret računalnog opismenjavanja

Baze podataka - Microsoft Access Skripta. ITdesk.info - projekt računalne e-edukacije sa slobodnim pristupom. pokret računalnog opismenjavanja pokret računalnog opismenjavanja 1 izgradnja modernog društva ITdesk.info - projekt računalne e-edukacije sa slobodnim pristupom e-učenje ljudska prava na edukaciju i informacije e-inkluzija slobodan pristup

More information

sys.monitor Published on sys.portal (

sys.monitor Published on sys.portal ( Icinga web nadzor () Što je Icinga 2 i Icinga Web 2? Prijava za unos poslužitelja Upravljačka ploča Dodavanje uređaja u Icinga sustav za nadzor Dodavanje hostova u nadzor Dodavanje servisa nadziranom hostu

More information

Vježbe 6 Povezivanje prostornih i atributnih podataka

Vježbe 6 Povezivanje prostornih i atributnih podataka Vježbe 6 Povezivanje prostornih i atributnih podataka 1. Pokrenite novi projekt u QGIS-u i dodajte podatke: Zagreb_GrCetvrti_HTRS.tif 2.Provjerite da su vam vidljive (uključene) alatne trake Digitaliziranje

More information

Primjer 3 Prikaz i interpretacija rezultata

Primjer 3 Prikaz i interpretacija rezultata Primjer 3 Prikaz i interpretacija rezultata - uđite u task Postprocessing - odaberite naredbu Results - odaberite prikaz Von Misesovih naprezanja: - odaberite iz popisa stavku 2 - B.C. 1.STRESS_2 i pomoću

More information

Tehničke upute korisnicima e-kaba servisa poslovni za platne instrumente izdane do

Tehničke upute korisnicima e-kaba servisa poslovni za platne instrumente izdane do 1. UVOD Tehničke upute korisnicima e-kaba servisa pružaju sljedeće informacije: Privitak 1. - Upute za instalaciju e-kaba servisa Privitak 2. Upute za postavljanje certifikata e-kaba servisa Privitak 3.

More information

za STB GO4TV in alliance with GSS media

za STB GO4TV in alliance with GSS media za STB Dugme za uključivanje i isključivanje STB uređaja Browser Glavni meni Osnovni meni Vrsta liste kanala / omiljeni kanali / kraći meni / organizacija kanala / ponovno pokretanje uređaja / ponovno

More information

Informatika 2 CorelDRAW 12

Informatika 2 CorelDRAW 12 CorelDRAW 12 Grafički prikaz na računalu jest zajednički nazivnik za sve pojmove koji se rabe u tom smislu korištenja računala: programi za crtanje, dizajn, slikanje i sl. Razlikuju se programi temeljeni

More information

Nejednakosti s faktorijelima

Nejednakosti s faktorijelima Osječki matematički list 7007, 8 87 8 Nejedakosti s faktorijelima Ilija Ilišević Sažetak Opisae su tehike kako se mogu dokazati ejedakosti koje sadrže faktorijele Spomeute tehike su ilustrirae a izu zaimljivih

More information

ODRICANJE OD ODGOVORNOSTI Ovaj je Priručnik povjerljivo, neobjavljeno vlasništvo društva Intesa Sanpaolo Card i ovime se ne prenose prava vlasništva.

ODRICANJE OD ODGOVORNOSTI Ovaj je Priručnik povjerljivo, neobjavljeno vlasništvo društva Intesa Sanpaolo Card i ovime se ne prenose prava vlasništva. My CheckOut Administracijska Aplikacija Korisnička uputa PBZ Card (Hrvatska) 1 ODRICANJE OD ODGOVORNOSTI Ovaj je Priručnik povjerljivo, neobjavljeno vlasništvo društva Intesa Sanpaolo Card i ovime se ne

More information

U5i. Prošireni korisnički priručnik

U5i. Prošireni korisnički priručnik U5i Prošireni korisnički priručnik Sadržaj Dodatna pomoć...5 Početak rada...6 Sklapanje...6 Pomoć u telefonu...8 Pregled telefona...9 Pregled izbornika*...10 Navigacija...11 Korištenje drugih mreža...14

More information

Univerzitet u Zenici UN I V E R Z I T E T U Z E N IC I U N I V E R S I TA S I C A E N S I S Z E N S T U D I O R U M

Univerzitet u Zenici UN I V E R Z I T E T U Z E N IC I U N I V E R S I TA S I C A E N S I S Z E N S T U D I O R U M Univerzitet u Zenici UN I V E R Z I T E T U Z E N IC I U N I V E R S I TA S S T U D I O R U M I C A E N S I S Z E N Pedagoški fakultet Katedra za matematiku i informatiku Aplikativni softver v.as.mr. Samir

More information

OBLIKOVANJE WEB STRANICA Praktikum (laboratorijske vježbe) Haidi Božiković

OBLIKOVANJE WEB STRANICA Praktikum (laboratorijske vježbe) Haidi Božiković OBLIKOVANJE WEB STRANICA Praktikum (laboratorijske vježbe) Haidi Božiković SADRŽAJ 1 Obrada slika korištenjem programa GIMP... 3 1.1 Upoznavanje s okruženjem i alatima GIMP-a... 3 1.2 Rad s maskama...

More information

ITdesk.info. Napredne proračunske tablice LibreOffice Calc. Priručnik. Autorica: Mariza Maini. pokret računalnog opismenjavanja

ITdesk.info. Napredne proračunske tablice LibreOffice Calc. Priručnik. Autorica: Mariza Maini. pokret računalnog opismenjavanja pokret računalnog opismenjavanja izgradnja modernog društva ITdesk.info projekt računalne e-edukacije sa slobodnim pristupom - Priručnik za digitalnu pismenost e - učenje ljudska prava na edukaciju i informacije

More information

OSNOVI PRIMENE RAČUNARA PROGRAM NASTAVE U LETNJEM SEMESTRU

OSNOVI PRIMENE RAČUNARA PROGRAM NASTAVE U LETNJEM SEMESTRU 1. 2. 27.02. (pon) 28.02. (uto) 01.03. (sre) 02.03. (čet) 03.03. (pet) 06.03. (pon) 07.03. (uto) 08.03. (sre) 09.03. (čet) 10.03. (pet) OSNOVI PRIMENE RAČUNARA PROGRAM NASTAVE U LETNJEM SEMESTRU 2016-17.

More information

Tehničke upute korisnicima e-kaba servisa poslovni za platne instrumente izdane od

Tehničke upute korisnicima e-kaba servisa poslovni za platne instrumente izdane od UVOD Upute za instalaciju programske podrške e-kaba servisa za poslovne subjekte sastoji se od sljedećih poglavlja: POGLAVLJE 1. - POJMOVI POGLAVLJE 2. - PREDUVJETI ZA KORIŠTENJE E-KABA SERVISA POGLAVLJE

More information

LabVIEW-ZADACI. 1. Napisati program u LabVIEW-u koji računa zbir dva broja.

LabVIEW-ZADACI. 1. Napisati program u LabVIEW-u koji računa zbir dva broja. LabVIEW-ZADACI 1. Napisati program u LabVIEW-u koji računa zbir dva broja. Startovati LabVIEW Birati New VI U okviru Controls Pallete birati numerički kontroler tipa Numerical Control, i postaviti ga na

More information

4.1 Korišćenje aplikacije Ćelije Rukovanje radnim listovima... 32

4.1 Korišćenje aplikacije Ćelije Rukovanje radnim listovima... 32 S A D R Ž A J 4 Tabelarni proračuni... 4 4.1 Korišćenje aplikacije... 4 4.1.1 Rad sa radnim sveskama... 4 4.1.1.1 Pokretanje i zatvaranje aplikacije za tabelarne proračune. Otvaranje i zatvaranje radnih

More information

AMRES eduroam update, CAT alat za kreiranje instalera za korisničke uređaje. Marko Eremija Sastanak administratora, Beograd,

AMRES eduroam update, CAT alat za kreiranje instalera za korisničke uređaje. Marko Eremija Sastanak administratora, Beograd, AMRES eduroam update, CAT alat za kreiranje instalera za korisničke uređaje Marko Eremija Sastanak administratora, Beograd, 12.12.2013. Sadržaj eduroam - uvod AMRES eduroam statistika Novine u okviru eduroam

More information

Priručnik za pomoć u radu s programom Hot Potatoes na hrvatskom jeziku

Priručnik za pomoć u radu s programom Hot Potatoes na hrvatskom jeziku Priručnik za pomoć u radu s programom Hot Potatoes na hrvatskom jeziku Page 1 of 45 Prijevod U prijevodu materijala na hrvatski jezik za program Hot Potatoes sudjelovali su nastavnice i nastavnici iz osnovnih

More information

1. OSNOVNI POJMOVI O BAZAMA PODATAKA 2 2. UVOD U RAD S MS ACCESSOM TABLICE RELACIJE U BAZI UPITI OBRASCI (FORMS) 39

1. OSNOVNI POJMOVI O BAZAMA PODATAKA 2 2. UVOD U RAD S MS ACCESSOM TABLICE RELACIJE U BAZI UPITI OBRASCI (FORMS) 39 SADRŽAJ : PREDGOVOR 1 1. OSNOVNI POJMOVI O BAZAMA PODATAKA 2 1.1 RELACIJSKE BAZE PODATAKA 3 1.2 DIZAJNIRANJE BAZE PODATAKA 4 2. UVOD U RAD S MS ACCESSOM 8 2.1 TABLICE 12 2.2 RELACIJE U BAZI 19 2.3 UPITI

More information

Aplikacija za generiranje jedinstvenog identifikatora formule Korisnički priručnik. Srpanj 2018.

Aplikacija za generiranje jedinstvenog identifikatora formule Korisnički priručnik. Srpanj 2018. Aplikacija za generiranje jedinstvenog identifikatora formule Korisnički priručnik Srpanj 2018. 2 Aplikacija za generiranje jedinstvenog identifikatora formule - Korisnički priručnik Izjava o odricanju

More information

Upute za VDSL modem Innbox F60 FTTH

Upute za VDSL modem Innbox F60 FTTH Upute za VDSL modem Innbox F60 FTTH Default Login Details LAN IP Address User Name Password http://192.168.1.1 user user Funkcionalnost lampica LED Stanje Opis Phone USB Wireless Data Internet Broadband

More information

Microsoft Excel 2010 PRVI DEO

Microsoft Excel 2010 PRVI DEO Nenad Šljivić, M.Sc. Microsoft Certified Trainer MCP, MCITP, MCTS, MCSA, MCSE Microsoft Excel 2010 PRVI DEO Opis Excel prozora Excel 2010 možete pokrenuti preko Start menija. Levim tasterom miša kliknite

More information

Čestitamo vam na kupnji uređaja Sony Ericsson S500. Za dodatne sadržaje koji se nude za uređaj pogledajte

Čestitamo vam na kupnji uređaja Sony Ericsson S500. Za dodatne sadržaje koji se nude za uređaj pogledajte Čestitamo vam na kupnji uređaja Sony Ericsson S500. Za dodatne sadržaje koji se nude za uređaj pogledajte www.sonyericsson.com/fun. Registrirajte se da biste dobili besplatni online prostor za spremanje

More information

VEŽBA 4 TOOLS - RAD SA ALATIMA

VEŽBA 4 TOOLS - RAD SA ALATIMA VEŽBA 4 TOOLS - RAD SA ALATIMA Tools (opis i rad sa alatima) Alati (Tools) Ovde ćemo objasniti alate koji se upotrebljavaju u Premiere Pro programu: Tool Bar - Alati 1: (V na tastaturi) Selection (strelica)

More information

Jelena Radić, Bane Popadić, Marko Gecić, Vladimir Milosavljević, Vladimir Popadić, Vladimir Rajs, Jovan Bajic Softverski praktikum

Jelena Radić, Bane Popadić, Marko Gecić, Vladimir Milosavljević, Vladimir Popadić, Vladimir Rajs, Jovan Bajic Softverski praktikum Jelena Radić, Bane Popadić, Marko Gecić, Vladimir Milosavljević, Vladimir Popadić, Vladimir Rajs, Jovan Bajic Softverski praktikum FTN Izdavaštvo, Novi Sad, 2016. Sadržaj 1 WINDOWS 7-OSNOVNI POJMOVI...

More information

Upoznajte svoj telefon

Upoznajte svoj telefon Upoznajte svoj telefon ( Tipka za 'podizanje slušalice' i wap C Tipka za fotoaparat/ MMS Tipkovnica Zaslon Navigacijska tipka i tipka, ) Tipka za 'spuštanje slušalice' i uključenje/ isključenje c Tipka

More information

INFORMATIKA zadaci za vježbe

INFORMATIKA zadaci za vježbe Ekonomski fakultet Zagreb INFORMATIKA zadaci za vježbe Akademska godina 2016./2017. Katedra za informatiku 1. PRIJAVA ZA VJEŽBE I UVOD ZADATAK 1.1. GMAIL I GOOGLE CLASSROOM 1. Pokrenite Google Chrome.

More information

Upotreba selektora. June 04

Upotreba selektora. June 04 Upotreba selektora programa KRONOS 1 Kronos sistem - razina 1 Podešavanje vremena LAMPEGGIANTI 1. Kada je pećnica uključena prvi put, ili u slučaju kvara ili prekida u napajanju, simbol SATA i odgovarajuća

More information

IZVODI IZ PREDAVANJA

IZVODI IZ PREDAVANJA RAČUNALSTVO Za 2. razred Zanimanje: GRAĐEVINSKI TEHNIČAR i ARHITEKTONSKI TEHNIČAR IZVODI IZ PREDAVANJA - Osnove programa za crtanje i projektiranje uz pomoć računala Vlasta Abramić, dipl.oecc.org.inf.usmjerenja

More information

Trening: Obzor financijsko izvještavanje i osnovne ugovorne obveze

Trening: Obzor financijsko izvještavanje i osnovne ugovorne obveze Trening: Obzor 2020. - financijsko izvještavanje i osnovne ugovorne obveze Ana Ključarić, Obzor 2020. nacionalna osoba za kontakt za financijska pitanja PROGRAM DOGAĐANJA (9:30-15:00) 9:30 10:00 Registracija

More information

CJENOVNIK KABLOVSKA TV DIGITALNA TV INTERNET USLUGE

CJENOVNIK KABLOVSKA TV DIGITALNA TV INTERNET USLUGE CJENOVNIK KABLOVSKA TV Za zasnivanje pretplatničkog odnosa za korištenje usluga kablovske televizije potrebno je da je tehnički izvodljivo (mogude) priključenje na mrežu Kablovskih televizija HS i HKBnet

More information

BENCHMARKING HOSTELA

BENCHMARKING HOSTELA BENCHMARKING HOSTELA IZVJEŠTAJ ZA SVIBANJ. BENCHMARKING HOSTELA 1. DEFINIRANJE UZORKA Tablica 1. Struktura uzorka 1 BROJ HOSTELA BROJ KREVETA Ukupno 1016 643 1971 Regije Istra 2 227 Kvarner 4 5 245 991

More information

Uvod u micro:bit Tomislav Pandurić

Uvod u micro:bit Tomislav Pandurić Uvod u micro:bit Tomislav Pandurić Osnovna škola Franje Krežme, Osijek 26. veljače 2017. Sadržaj Upoznajmo micro:bit... 1 Programiranje micro:bita... 3 Microsoft PXT... 6 Komunikacija s računalom... 14

More information

Priručnik. Xperia Z C6603/C6602

Priručnik. Xperia Z C6603/C6602 Priručnik Xperia Z C6603/C6602 Sadržaj Xperia Z Priručnik...6 Početak rada...7 O ovom priručniku...7 Android što i zašto?...7 Pregled uređaja...7 Sklapanje...9 Uključivanje i isključivanje uređaja...10

More information