ГРАЂАНИН Предмет: Разред: Наставна тема: Наставна јединица: Школа: Наставница: Образовни циљеви: Васпитни циљеви: Практични циљеви:

Size: px
Start display at page:

Download "ГРАЂАНИН Предмет: Разред: Наставна тема: Наставна јединица: Школа: Наставница: Образовни циљеви: Васпитни циљеви: Практични циљеви:"

Transcription

1 ГРАЂАНИН Предмет: Грађанско васпитање Разред: Шести Наставна тема: Упознавање основних елемената програма Наставна јединица: Упознавање са најзначајнијим појмовима из програма Школа: ОШ Вук Караџић Крушевац Наставница: Јелена Перчевић Образовни циљеви: Упознавање са појмом демократије, демократског друштва и начином његовог функционисања. Усвајање појма грађанин, стицање представе о његовом месту у различитим слојевима заједнице, о његовим правима и дужностима. Упознавање са правним документима (Уставом, законима, статутима, школским правилницима) према којима се једно друштво управља. Разумевање појма власти и њене поделе. Разумевање улоге и места грађана у власти и у друштву. Васпитни циљеви: Подизање свести ученика о њиховом месту у друштву, о могућностима које имају и уз помоћ којих могу да утичу на своју стварност. Буђење, стварање осећаја одговорности и подстицање на учешће. Схватање важности њихове обавештености и укључености у збивања која их се тичу. Стварање ефикасних и одговорних грађана. Практични циљеви: Стварање, подстицање и развијање ученичке креативности у решавању друштвених проблема, развијање способности критичког мишљења и изражавања мишљења, промишљања и расуђивања. Неговање истраживачког духа и логике повезивања наученог. Развијање способности рада у тиму. Објекат наставног рада: Дигитална учионица Време трајања: Четири школска часа Наставна средства: Рачунари у дигиталној учионици, штампач, интернет, презентације, видео снимци, видео игре, папир, картон, лепак, маказе, дрвене боје, фломастери. Рачунарски програми, веб сервиси и адресе: PowerPoint, Word, Slideshare, YouTube, Facebook, Корелација: енглески језик, информатика и рачунарство, техничко образовање, историја Литература: Citizen Мe! I.ppt, Citizen Мe! II.ppt,[презентације преузете са веб сајта (превела и адаптирала Јелена Перчевић)],Устав Републике Србије,

2 Статут града Крушевца, Статут АП Војводине, Закон о јавном реду и миру, Закон о прекршајима, Породични закон, Школски правилник ОШ Јелена Ћетковић, Историја за пети разред основне школе, Грађанско васпитање за 6. разред приручник за наставнике, Грађанско васпитање за 6. разред приручник за ученике. Презентације: Грађанин, Права и дужности, Власт (урадила Јелена Перчевић) Видео снимци: Human Right 21# The Right to Democracy, Демократија, Самба пита Шта је демократија?, Самба пита Шта је Устав, Самба пита Шта су то три власти?. (видео материјале превела и адаптирала Јелена Перчевић) Први час: Обрада појмова демократија, демократско друштво, грађанин Облици рада: фронтални, индивидуални и рад у групи Наставне методе: метода усменог излагања (објашњавање), дискусија, илустративнодемонстративне методе (презентација, видео снимци). Будући да су се ученици на претходном часу упознали са циљевима и задацима програма Грађанског васпитања за 6. разред, обновили градиво које су радили у 5. разреду, утврдили појам партиципације, као и њен значај, наставник их на предстојећа три часа полако уводи у сложеније појмове који ће им бити значајни ради лакшег разумевања функционисања демократског друштва и ученичке улоге у њему. Уводни део часа (10-15 минута): Пре него што на мониторима испред себе одгледају клип посвећен праву на демократију, наставник са ђацима води дискусију на тему Шта је демократија?. С обзиром на то да су већ имали прилике да се упознају са овим појмом у петом разреду, ђаци активирају своје пређашње знање, укључују своје личне претпоставке и труде се да одговоре на ово питање. Очекивано предзнање ђака је да умеју да дефинишу демократију као владавину народа преко изабраних представника. Пошто заврше са изношењем свог мишљења о овом појму, наставник их упућује да на веб сајту YouTube, одгледају клип посвећен демократији. Сви ученици добијају папир на коме се налази линк видео клипа и питања за дискусију. Назив видео снимка је Human Right 21# The Right to Democracy и може се наћи на следећој веб адреси Радња се одвија на енглеском језику, а с обзиром на то да сам језик снимка није тежак за разумевање, остављен је у оригиналној верзији, без превода. Ученици ће имати прилику да гледањем клипа вежбају енглески језик.

3 Када одгледају снимак, добијају задатак да анализирају исти и на основу њега закључе шта би могла бити, тј. шта је демократија, демократско друштво, и како оно функционише. Наставник дели ђаке у групе и даје им питања која ће им помоћи да дођу до праве дефиниције ових појмова. Имају око пет минута за ову активност. Питања за анализу: О чему се ради у видео клипу? Како се понашају његови актери? На ово питање ученици би требало да одговоре да је реч о неком скупу људи у сали, у којој сви причају углас, расправљају се међусобно и нико никога не слуша. Актери немају обзира једни према другима. Затим, ту је дете које жели да се и његов глас чује, али пошто нема толико велике гласовне могућности, пење се на столицу, узима микрофон и жели да скрене пажњу на себе, прво лупајући прстима по микрофону, а потом говорећи да има нешто да им саопшти. Које су старосне доби особе у сали? На ово питање ђаци би требало да одговоре на следећи начин. Људи на скупу су особе старосне доби између 40 и 60 година. Дете је најмлађи члан на скупу. Шта мислите, да ли једно друштво може да функицонише уколико се сви његови чланови понашају на начин на који се понашају људи на видео клипу? Ђаци би требало да дају одричан одговор. Да ли је начин на који се актери понашају једни према другима исправан и демократски? Не, није исправан и није демократски, јер нико никога не слуша и сви раде по свом. Како би изгледао овај скуп када би се водио на демократски начин? Сваки актер би на миран начин изнео своје мишљење, остали би га саслушали и изнели своје мишљење о томе, и на исти начин би уважили личност и мишљење једног детета, без обзира на то што је најмлађи члан на скупу.

4 Када свака група заврши са давањем одговора, представници извештавају. Након тога наставник води дискусију са њима о датим одговорима, упућује их на тачну дефиницију појмова, уколико им се размишљања крећу у погрешном смеру, и за крај ове активности им поставља задатак да на основу свега изреченог и анализираног напишу на папиру шта је демократија и демократско друштво, такође у групи. Читају се дефиниције, а потом наставник пушта ђацима видео клипове о демократији у циљу бољег разумевања датих појмова, уколико неки ученици нису схватили или успели да на пређашњи начин схвате шта значи демократија и демократско друштво. Први видео клип је под називом Самба пита, а Дете Свезналица одговара Шта је демократија?. Реч је о дефинисању демократије као владавине народа преко изабраних представника. Овај видео има за циљ да подсети ђаке на оно што већ знају и утврди њихово знање. Видео снимак је на шпанском језику, преведен и адаптиран, стога га ђаци неће тражити на интернету, већ ће га имати испред себе на рачунару, и на фејсбук групи Грађанско васпитање отвореној у едукативне сврхе. У овој групи ученици могу да постављају питања у вези са градивом, комуницирају са другим ђацима који похађају овај изборни предмет и деле материјале. Наставник као администратор групе, такође, поставља занимљиве материјале у вези са градивом, Power Point презентације, одговара на питања ђака, поставља њихове заједничке фотографије са часова, и сл. Поред едукативне сврхе, циљ отварања групе је и подизање ученичке свести о важности овог изборног предмета и о важности њихове улоге у друштву, без обзира на узраст. Битно је да ученици схвате да у демократији нема разлика, већ да смо сви једнаки, и да сви имамо једнаке могућности.

5 Други видео клип под називом Демократија за разлику од претходног говори о демократским односима унутар друштва, о солидарности, уважавању туђег мишљења, уједињењу без обзира на разлике. Циљ овог видео снимка је да предочи деци да демократија није само владавина већине преко њихових представника, већ да је нешто много више од тога, и да једно демократско друштво почива управо на принципима који су представљени на снимку. Уколико се сви принципи поштују, тек се тада може рећи да је то друштво демократско. Док ђаци гледају видео материјал, наставник коментарише, а када се све заврши, пита их за утиске, и уколико неки ученик има још неке недоумице у вези са значењем ова два појма, даје додатна објашњења. Централни део часа (25-30 минута): У овом делу часа ученици се упознају са појмом грађанин. Наставник је припремио PowerPoint презентацију коју ученици могу да нађу на десктопу рачунара. У њој је објашњен појам грађанин. Сваки ученик добија и папир на коме је направљена скица пирамиде у чије ће одељке попуњавати информације које ће добијати за време презентације. Када попуни целу пирамиду, изрезаће је, налепити на картон како би била чвршћа, склопити и залепити стране. Приликом гледања презентације ученик активно учествује заједно са наставником. Наставник објашњава,

6 поставља питања, а ученик одговара. У деловима где је понуђено више одговора, наставник би требало да сачека да ученици дају одговор, па тек онда да покаже тачно решење, с обзиром на то да су одговори већ припремљени у презентацији. Важно је да ученик на основу овог дидактичког материјала схвати шта значи бити грађанин и на којим нивоима. Грађанин је члан заједнице са правима и дужностима. Он може бити члан више заједница истовремено, државе, града, школе, куће. У наставку, ученик ће градити пирамиду нивоа грађанства уписивањем назива заједница којих је део, почевши прво од највеће ка најмањој. С обзиром на то да је речено да грађанин има одређена права и одговорности, наставник објашњава кроз презентацију одакле она потичу. Ученици се упознају са појмовима Устав, Статут и Школски правилник. Како презентација одмиче, тако они попуњавају пирамиду. На неким местима, као што смо већ споменули, одговори су већ унапред припремљени, стога је веома важно да наставник, пре него што се појави тачан одговор, пита ученике који би одговор заокружили или дали. Са овом активношћу настављају на следећем часу, када ће обрадом права и дужности завршити са испуњавањем поља у пирамиди.

7 Пошто се ученици упознају са овим појмовима, наставник их дели у четири групе и свака добија по један задатак. Прва има задатак да на Интернету пронађе Устав Републике Србије ( ce_o_srbiji/ustav_odredbe.php?i d=101), друга Статут града Крушевца( ges/stories/statut_grada_k RUSEVCA.pdf),трећа Школски правилник nik%20o%20pravima%20obavezam a%20i%20odgovornosti%20ucenika %20OS%20Jelena%20Cetkovic.pdf, а четврта да откуца у Word-у која правила понашања важе код њих у кући. Групе које су добиле задатак да пронађу документа на интернету треба да накратко погледају садржај ових докумената и сазнају оквирно о чему се у њима ради. Потом, треба да, као и група која има задатак да откуца правила која важе у кући, откуца извештај у Word-у о ономе што су сазнали. Наставник даје свакој групи по пет минута за ову активност. Будући да ОШ Вук Караџић нема своју веб страну на којој би ученици могли да пронађу школски правилник, наставник их упућује да потраже на сајту неке друге основне школе и прочитају га.

8 Завршни део часа (5-10 минута): Пошто су прелистали документе и откуцали правила која важе у њиховој кући, школи, граду и држави, следи извештавање група. Уколико не буде било довољно времена да се предвиђено уради, наставник даје ову активност за домаћи. Свака група има задатак да пошто откуца свој извештај, подели исти у оформљеној групи Грађанско васпитање на Фејсбук друштвеној мрежи како би се и остали ђаци упознали са садржајем ових докумената. Садржај извештаја не би требало да буде дужи од десет реченица. Други час: Обрада појмова Устав, права и дужности, ефикасан грађанин Облици рада: фронтални, индивидуални и рад у групи Наставне методе: метода усменог излагања (објашњавање), дискусија, илустративнодемонстративна метода (презентација, видео снимци). Уводни део часа (5-10 минута): На самом почетку часа наставник тражи од ученика да му укратко саопште о чему се ради у документима са којима су се површно упознали. Следи извештај група. Очекивани одговор би требало бити да се у сваком од њих ради о функционисању државе, покрајине и града, о дужностима и надлежностима председника, Владе, Скупштине, итд, али исто тако и о појединим правима и дужностима грађана. Централни део часа (25-30 минута): Када ученици заврше своја кратка излагања, наставник наставља са другим делом презентације Грађанин, с тим што овога пута прича о правима и дужностима грађана, као и о документима из којих та права и дужности потичу. Говори о Уставу као највишем правном акту, законима, статутима, школским правилницима. Циљ је да ђаци стекну представу о начину на које друштво функционише и да на сваком нивоу грађанства, почевши од породице, постоје правила која морају да се поштују. Упознају се, такође, са неким деловима Устава, закона, статута, школског правилника. Наставник у току презентације објашњава сваки слајд, у деловима где би требало да се заокружи тачан одговор прво пита ученике да одговоре. Као што је горе наведено, цела презентација се одвија у дијалошкој форми између ученика и наставника.

9 Када се презентација заврши, ученици заврше са попуњавањем пирамиде, следи њено састављање. Ученици секу пирамиду, лепе је на картон, исеку је заједно са картоном, обоје је у боју српске заставе и залепе. Након тога, наставник на фејсбук групи Грађанско васпитање поставља наградно питање Шта је ефикасан грађанин?. Ђаци би требало да на основу свега онога што су чули о појму грађанин извуку закључак какав би требало да буде ефикасан грађанин и испод питања напишу одговоре у виду коментара. Очекивани одговор би био да ефикасног грађанина представља особа која зна како функционише његова држава, познаје правила игре и придржава их се, која се труди да буде обавештена о свему и својим залагањима, знањима и способностима одано служи својој држави. Ученик који најприближније одговори на питање добија књигу Силеџије су прави гњаватори као награду. Ђаци који нису најбоље разумели имаће прилику да читајући коментаре осталих ђака стекну бољу слику о овом појму. Завршни део часа (5 минута): У овом делу часа наставник пушта занимљиви видео о Уставу под називом Самба пита: Шта је Устав?. У овом преведеном и

10 адаптираном видео снимку ђаци сазнају да је Устав основни закон једне земље и шта у њему пише о нашим правима и обавезама. Обрађен је и појам грађанина, на једноставан и шаљив начин. Циљ овог дела часа је утврђивање појмова који су обрађени у презентацији, уколико неко од ђака није разумео. Трећи час: Обрада појмова: власт, нивои власти, гране власти, органи власти Облици рада: фронтални, индивидуални и рад у групи Наставне методе: метода усменог излагања (објашњавање), дискусија, илустративнодемонстративна метода (презентација, видео снимци). Уводни део часа(5-10 минута): Наставник организује брејнсторминг на почетку часа питајући ученике да размисле о томе шта би власт могла бити. Ученици износе своје мишљење, претпоставке, асоцијације на овај појам. Наставник их претходно подсећа на права и дужности које су радили на претходним часовима и пита их шта мисле ко доноси та права и дужности грађана, ко доноси законе. Предочава им да је функција власти да доноси правила игре и да оне, који их не поштују, на одређени начин опомене и казни. Она постоји како би решавала друштвене проблеме и учинила живот у заједници бољим. Напомиње да постоје три врсте власти. Пушта им видео снимак о томе како је Самби Дете Свезналица објаснило шта су то три власти. Снимак на шаљив начин приказује да постоји законодавна власт, она која доноси законе и на чијем је челу Скупштина заједно са министрима и посланицима, затим извршна власт на чијем је челу председник Републике заједно са Владом и премијером, и најзад судска власт на чијем челу су судови. Објашњено је како се доносе закони које судска власт користи да би у случају њиховог кршења спровела правду. Ученици коментаришу видео и уколико има неких нејасноћа постављају питања наставнику. Централни део часа (20-25 минута):на интернет страни наставник је поставио шему поделе власти на гране, нивое и органе. Ђаци приступају страници, проучавају шему, а потом

11 следи разговор наставника са њима. Наставник повезује претходни снимак Самба пита Шта су то три власти? да те три власти које спомиње Дете Свезналица су на шеми три гране власти и да свака има своју функцију. Законодавна власт доноси законе, извршна власт влада, управља њима и доноси уредбе које служе да би допуниле закон који због своје општости не може да сагледа све могуће животне ситуације. Судска власт решава спорове и доноси судске одлуке у вези са прекршајима грађана или чињењем нечега што је законом кажњиво, као што је и на снимку описано. Напомиње да постоје три нивоа власти - локални, покрајински и републички и да на сваком нивоу постоје органи власти нпр. попут Скупштине, Владе и др. који, као што је напоменуто, доносе законе, управљају њима и поступају у складу са њима. За следећу активност наставник даје инструкције ђацима како да у направе коцку власти. Ученици се деле у групе и сами треба да осмисле како ће та коцка изгледати и како ће је направити, угледајући се на модел пирамиде грађанства. У Word-у праве само скицу коцке, али је попуњавају ручно, због уштеде времена. Коцка приказана на слици је само пример како би требало да изгледа. Ученици ће овим задатком имати прилику да активирају своје знање из информатике и техничког цртања. Важно је да заједно дођу до решења за коцку власти, али да је свако од њих за себе направи, како би увек имали кратак подсетник поделе власти.

12 Завршни део часа (10-15 минута): Занимљивости. Наставник подсећа ђаке на градиво петог разреда из историје, пита их ко је био Хамураби. Уколико се ученици не сећају, наставник им говори да је Хамураби донео први Законик. Следи прича о томе и неколико примера како су изгледали први закони. Ученици имају задатак да у групи пронађу на интернету Хамурабијеве законе и упореде некадашње законе са данашњим. ( Напомена: Ђаци читају само пар закона из Законика. Уколико остане времена, наставник може да организује активност у којој ће групе ђака предлагати неке нове законе или правила у својој школи или кући. Предлоге закона изнеће на фејсбук групи, и онај који буде имао највише гласова ( лајкова ), биће усвојен. Четврти час: Обрада појма грађанске иницијативе Облици рада: индивидуални и рад у групи Наставне методе: дискусија, илустративно-демонстративна метода (видео игра). Припрема: На претходном часу упознати ученике са сајтом дати им упутства за активацију налога и играње игрице. Уводни део часа (5-10 минута): У овом делу часа наставник почиње дискусију са ђацима на тему о њиховом учешћу (партиципацији) у друштву. Будући да су сазнали шта значи бити грађанин, која су њихова права и дужности, поделу власти, сада се поставља питање како власт и грађани сарађују, тј. како грађани могу учествовати у њој. Наставник подсећа ђаке на права и дужности која пишу у правним документима (право на учешће у пословима града, право на гласање, али и дужност). Повезује их са посредним и непосредним учешћем и пита их за мишљење о начину на који могу да учествују. Циљ ове дискусије је доћи до закључка да ђаци могу да учествују на посредан начин преко изабраних представника, и непосредан који се може остварити преко референдума, када се грађани изјашњавају о неком питању гласањем, и преко грађанских иницијатива које се огледају у писању властима о проблемима, разговору са представницима (лидерима), учествовању на демонстрацијама, итд. Постоје разни начини на које се може утицати на власт и на решавање неког друштвеног проблема. Централни део часа (25-30 минута): Обрађени део у уводном делу ученици треба да повежу са логиком видео игре под називом Activate коју покрећу преко америчког сајта посвећеном грађанском васпитању

13 Сајту можете приступити регистрацијом као подржавалац, као ученик и као наставник. Подржаваоци поред својих података, у поље зип код уписују број 110. Уколико желите да се региструјете као наставници можете једино ако контактирате људе из техничке подршке сајта, како би вам модификовали профил из подржаваоца у наставника, јер је сајт направљен за држављане Сједињених Држава и потребно је унети име школе и зип код. Пре но што почнемо са описом фунцкционисања овог дидактичког средства, веома је важно истаћи да у овој активности ученици имају прилику да вежбају и уче енглески језик, нарочито код састављања новинских чланака и радио реклама. У разумевању непознатих речи може им помоћи наставник или речник. Након што су код куће активирали свој профил на сајту, ђаци приступају виртуелној учионици коју је претходно формирао наставник, кликом на поље play games уђу у асортиман игрица и покрећу игрицу под називом Activate. Први корак у игрању је бирање аватара који ће вас представљати, а потом бирање једног од четири друштвена проблема који желите да решавате. У понуди је помоћ животињама, насиље у школи, помоћ породици и чишћење локалних паркова.

14 Након одабира проблема који ћете решавати, игрицу почињете од личног нивоа. Уколико одаберете проблем насиља у школи у почетку ћете лепити постере против насиља по зидовима школе. Када успешно завршите тај ниво, крећете на локални. Добијате два волонтера која треба да подучите неком од понуђених активности како бисте заједничким снагама успешно радили на решавању проблема. Постоје три врсте послова: 1) писање чланака за новине како бисте подигли свест грађана о проблему, 2) продавање колача да бисте прикупили новац и 3) разговор са лидерима. Пошто подучите и пошаљете волонтере да раде за вас, и ви бирате један од послова који ћете радити. Од успешности извршених задатака зависи колико ћете брзо прећи на следећи ниво. После локалног следи државни, па национални. Са преласком на виши ниво повећава се и број људи који ради за вас, а и задаци су нешто другачији. На државном нивоу имате осмишљавање радио рекламе, шетњу у добротворне сврхе, писање писама, а на националном учествовање у маркетиншкој кампањи, националном маршу, итд. Играње игрице траје од 30 до 45 минута у зависности од успешности ученика. На часу ће се играти до пола сата у паровима. Циљеви игрице су разумевање концепта ефикасног грађанина, начина на који ученици као грађани могу да учествују у решавању друштвених проблема осим преко одабраних представника и разумевање њихове улоге у власти; уочавање разлика између америчког и нашег начина решавања проблема, уколико постоје, али и

15 сличности. Подстицање осећаја за добробит заједнице. Увиђање значаја партиципације. Завршни део часа (10 минута): Наставник разговара са ђацима о логици игрице. Пита их на који начин се може учествовати у решавању неког проблема и на који начин се у игрици може утицати на власт. Тражи од ученика да размисле на који начин се може решавати неки друштвени проблем код нас, и да исти упореде са начином у игрици. Као што је већ наведено у циљевима, важноје да уз помоћ ове активности ученици уоче разлике уколико оне постоје, схвате начин на који одређени проблем може да се реши, спознају могућности учешћа на различитим нивоима. На овим сликама можете видети да наставник на сајту има увид у постигнуте резултате ђака током играња и да ученици могу водити дискусије.

У овом раду приказано је коришћење електронског теста за проверу стеченог знања ученика VIII разреда из предмета Техничко и информатичко образовање.

У овом раду приказано је коришћење електронског теста за проверу стеченог знања ученика VIII разреда из предмета Техничко и информатичко образовање. Увод У овом раду приказано је коришћење електронског теста за проверу стеченог знања ученика VIII разреда из предмета Техничко и информатичко образовање. За израду електронског теста коришћен је софтвер

More information

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕВОЂЕЊЕ У РЕГИСТАР ПРИВРЕДНИХ СУБЈЕКТА

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕВОЂЕЊЕ У РЕГИСТАР ПРИВРЕДНИХ СУБЈЕКТА ЗАХТЕВ ЗА ПРЕВОЂЕЊЕ У РЕГИСТАР ПРИВРЕДНИХ СУБЈЕКТА Република Србија Агенција за привредне регистре ПУНО ПОСЛОВНО ИМЕ ПРИВРЕДНОГ СУБЈЕКТА Правна форма: доо од ад кд задруга Седиште Друго: Део пословног

More information

ПРИКАЗ ТОКА ЧАСА Наставна тема Број часа Наставна јединица Тип часа Облици рада Циљеви и задаци часа Наставне методе

ПРИКАЗ ТОКА ЧАСА Наставна тема Број часа Наставна јединица Тип часа Облици рада Циљеви и задаци часа Наставне методе ПРИКАЗ ТОКА ЧАСА Наставна тема: Питагорина теорема Број часа: 31.час Наставна јединица: Примена Питагорине теореме Тип часа: утврђивање Облици рада: фронтални, индивидуални Циљеви и задаци часа: утврђивање

More information

Креирање апликација-калкулатор

Креирање апликација-калкулатор 1 Креирање апликација-калкулатор Сабирање стрингова 1. Поставити на форму три поља за едитовање и једно дугме са натписом Сабери. 2. Кликом на дугме, треба да се у последњем пољу појави резултат сабирања

More information

Критеријуми за друштвене науке

Критеријуми за друштвене науке На састанку председника комисија друштвених и хуманистичких наука са представницима Министарства који је одржан 6. јуна, усклађени су критеријуми за истраживаче. Критеријуми за друштвене науке Услови за

More information

Циљеви часа. Функционални (развојни): развијање логичког мишљења,доношење закључака о обичајима и традицији,развијање пажње, закључивања и уопштавања

Циљеви часа. Функционални (развојни): развијање логичког мишљења,доношење закључака о обичајима и традицији,развијање пажње, закључивања и уопштавања ПИСАНА ПРИПРЕМА ЗА ЧАС Наставна тема: Божић Наставна јединица: Christmas Тип часа: обрада Paзред: други Циљеви часа Образовни (материјално-сазнајни): систематизација знања ученика у вези са прослављањем

More information

РАЧУНАРОМ ДО БОЉЕГ РАЧУНАЊА

РАЧУНАРОМ ДО БОЉЕГ РАЧУНАЊА ДИГИТАЛНИ ЧАС 2015/2016. НАГРАДНИ КОНКУРС ЗА НАСТАВНИКЕ ОСНОВНИХ ШКОЛА ПРИМЕНА ИКТ У НАСТАВИ РАЧУНАРОМ ДО БОЉЕГ РАЧУНАЊА ШКОЛА: ОСНОВНА ШКОЛА ШАМУ МИХАЉ БАЧКО ПЕТРОВО СЕЛО ПРЕДМЕТ: МАТЕМАТИКА НАСТАВНА

More information

ПРЕГЛЕД ОБРАЧУНА ПДВ ЗА ПОРЕСКИ ПЕРИОД ОД ДО 20. ГОДИНЕ

ПРЕГЛЕД ОБРАЧУНА ПДВ ЗА ПОРЕСКИ ПЕРИОД ОД ДО 20. ГОДИНЕ Образац ПО ПРЕГЛЕД ОБРАЧУНА ЗА ПОРЕСКИ ПЕРИОД ОД ДО 20. ГОДИНЕ ПОДАЦИ О ПОДНОСИОЦУ Назив, односно име и презиме и адреса ПИБ У Обрасцу ПО износи се уписују у динарима, без децимала 1. ПРОМЕТ ДОБАРА И УСЛУГА

More information

Конкурсна документација Т - 44 / 2013

Конкурсна документација Т - 44 / 2013 Конкурсна документација Т - 44 / 2013 в) Банкарска гаранција за добро извршење посла Понуђач чију понуду Наручилац изабере као најповољнију дужан је да у року од 5 (пет) дана од дана закључења уговора

More information

Архитектура и организација рачунара 2

Архитектура и организација рачунара 2 Архитектура и организација рачунара 2 Садржај Увод Циљеви и исход предмета Наставници Програм предмета Лабораторијске вежбе Предиспитне обавезе студената Начин полагања испита Литература 2/16 Увод Назив

More information

ОПШТИ И МЕТОДИЧКИ ПОДАЦИ. Упознавање ученика са значајним догађајима у Србији после Косовске битке

ОПШТИ И МЕТОДИЧКИ ПОДАЦИ. Упознавање ученика са значајним догађајима у Србији после Косовске битке ОПШТИ И МЕТОДИЧКИ ПОДАЦИ Назив школе: Предавач: Наставни предмет: Наставна тема: Циљ наставне теме: Наставна јединица: Задаци часа: Образовни: ОШ Михајло Пупин Земун Горица Његовановић Природа и друштво

More information

НАСТАВНЕ МЕТОДЕ - вербалне - практичан рад - дијалог

НАСТАВНЕ МЕТОДЕ - вербалне - практичан рад - дијалог Разред: 8 број часа : 37, 38 Датум: Наставник: Градимирка Николић НАСТАВНА ПРИПРЕМА Наставни предмет: Техничко и информатичко образовање Наставна тема: Електричне машине и уређаји Наставна јединица: Електричне

More information

Школа: Електротехничка школа Никола Тесла Бања Лука

Школа: Електротехничка школа Никола Тесла Бања Лука Школа: Електротехничка школа Никола Тесла Бања Лука Предмет: Програмирање и програмски језици Разред: IV Школска година: 2010/2011. ПРИПРЕМА ЗА ИЗВОЂЕЊЕ НАСТАВНОГ ЧАСА Професор: Фуад Шодић, дипл.инг. Наставна

More information

СЕЋАЊЕ НА ХОЛОКАУСТ. Први час: обрада наставне јединице Последице рата

СЕЋАЊЕ НА ХОЛОКАУСТ. Први час: обрада наставне јединице Последице рата СЕЋАЊЕ НА ХОЛОКАУСТ Предмет, образовни ниво: Историја, осми разред основне школе Наставна јединица: Последице рата Наставна тема: Други светски рат тотални рат Школа: ОШ Бранко Радичевић Батајница Наставник:

More information

О Д Л У К У о додели уговора

О Д Л У К У о додели уговора Научни институт за ветеринарство "Нови Сад" Руменачки пут 20 21000 Нови Сад, Р.Србија Scientific Veterinary Institute "Novi " Rumenacki put 20 21000 Novi, R.Serbia Tel. + 381 (0)21 4895-300; Fax: + 381(0)21

More information

NIS HOLDS 9TH ANNUAL GENERAL MEETING

NIS HOLDS 9TH ANNUAL GENERAL MEETING NIS HOLDS 9TH ANNUAL GENERAL MEETING NIS j.s.c. Novi Sad Shareholders Assembly has held its 9th Annual General Meeting on 27 June 2017 and promulgated the Decision on 2016 profit distribution, dividend

More information

Annex XVIII - World Tourism Organization to the Convention on the Privileges and Immunities of the Specialized Agencies

Annex XVIII - World Tourism Organization to the Convention on the Privileges and Immunities of the Specialized Agencies З А К О Н О ПОТВРЂИВАЊУ АНЕКСА XVIII УЗ КОНВЕНЦИЈУ О ПРИВИЛЕГИЈАМА И ИМУНИТЕТИМА СПЕЦИЈАЛИЗОВАНИХ АГЕНЦИЈА УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА КОЈИ СЕ ОДНОСИ НА СВЕТСКУ ТУРИСТИЧКУ ОРГАНИЗАЦИЈУ Члан 1. Потврђује се Анекс

More information

друштвено- језички смер

друштвено- језички смер друштвено- језички смер разред предмет исто 1 биологија Биологија за први разред В.Ранђеловић Klett географија Географија за први разред, Београд Љ.Гавриловић, Д.Гавриловић Завод за уџбенике енглески језик

More information

Sick at school. (Болесна у школи) Serbian. List of characters. (Списак личности) Leila, the sick girl. Sick girl s friend. Class teacher.

Sick at school. (Болесна у школи) Serbian. List of characters. (Списак личности) Leila, the sick girl. Sick girl s friend. Class teacher. (Болесна у школи) List of characters (Списак личности) Leila, the sick girl Sick girl s friend Class teacher Nurse (Леjла, болесна девојка) (Друг болесне девојке) (Разредни наставник) (Медицинска сестра)

More information

Члан 2. Поједини изрази употребљени у овом правилнику имају следеће значење: 1) акутна референтна доза (у даљем тексту: ARD) јесте процењена

Члан 2. Поједини изрази употребљени у овом правилнику имају следеће значење: 1) акутна референтна доза (у даљем тексту: ARD) јесте процењена На основу члана 52. став 3. Закона о средствима за заштиту биља ( Службени гласник РС, брoj 41/09), Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде, уз сагласност Министра здравља, доноси П Р А В И Л Н

More information

ОСНОВНА ШКОЛА МАРКО ОРЕШКОВИЋ УЏБЕНИЦИ ЗА ШКОЛСКУ 2018/ ГОДИНУ ПРВИ РАЗРЕД

ОСНОВНА ШКОЛА МАРКО ОРЕШКОВИЋ УЏБЕНИЦИ ЗА ШКОЛСКУ 2018/ ГОДИНУ ПРВИ РАЗРЕД ОСНОВНА ШКОЛА МАРКО ОРЕШКОВИЋ УЏБЕНИЦИ ЗА ШКОЛСКУ 2018/ 2019. ГОДИНУ ПРЕДМЕТ СРПСКИ СВЕТ ОКО НАС НАЗИВ ИЗДАВАЧА THE ENGLISH BOOK НАСЛОВ УЏБЕНИКА ПИСМО Буквар за први разред основне ; ПРВИ РАЗРЕД Наставни

More information

ОДЛУКУ О УТВРЂИВАЊУ ПРОСЕЧНИХ ЦЕНА КВАДРАТНОГ МЕТРА НЕПОКРЕТНОСТИ ЗА УТВРЂИВАЊЕ ПОРЕЗА НА ИМОВИНУ ЗА 2018

ОДЛУКУ О УТВРЂИВАЊУ ПРОСЕЧНИХ ЦЕНА КВАДРАТНОГ МЕТРА НЕПОКРЕТНОСТИ ЗА УТВРЂИВАЊЕ ПОРЕЗА НА ИМОВИНУ ЗА 2018 На основу чл.6, 6а и 7. Закона о порезима на имовину (Сл. Гласник РС'', бр. 26/01, 45/02, 80/02, 135/04, 61/07, 5/09, 101/10, 24/11, 78/11, 57/12-УС и 47/13 и 68/14-др.закон), члана 6. и 11. Закона о финансирању

More information

ДИСЦИПЛИНСКИ ПРОБЛЕМИ У ОСНОВНОЈ И СРЕДЊОЈ ШКОЛИ: МИШЉЕЊЕ НАСТАВНИКА

ДИСЦИПЛИНСКИ ПРОБЛЕМИ У ОСНОВНОЈ И СРЕДЊОЈ ШКОЛИ: МИШЉЕЊЕ НАСТАВНИКА Бранка САВОВИЋ УДК 371.5.046.12/.14 Институт за педагошка истраживања Оригинални научни чланак Београд БИБЛИД 0579-6431; 34 (2002) с.259-270 ДИСЦИПЛИНСКИ ПРОБЛЕМИ У ОСНОВНОЈ И СРЕДЊОЈ ШКОЛИ: МИШЉЕЊЕ НАСТАВНИКА

More information

Грађа атома час хемије реализован коришћењем дигиталних технологија и програмираног учења

Грађа атома час хемије реализован коришћењем дигиталних технологија и програмираног учења Грађа атома час хемије реализован коришћењем дигиталних технологија и програмираног учења Приказ реализоване наставне јединице: Школа: ОШ Свети Сава Велика Плана Одељење: 7/1 Предмет: Хемија Наставна јединица:

More information

ЉУДСКА ПРАВА И МЕДИЈИ

ЉУДСКА ПРАВА И МЕДИЈИ Мр Јелена Вучковић, асистент Правни факултет Универзитета у Крагујевцу UDK: 342.727:659.3 Апстракт: Под изразом људска права обично се мисли на одређени број појединачних права и слобода која су садржана

More information

РЕГИСТАР УДРУЖЕЊА, ДРУШТАВА И САВЕЗА У ОБЛАСТИ СПОРТА

РЕГИСТАР УДРУЖЕЊА, ДРУШТАВА И САВЕЗА У ОБЛАСТИ СПОРТА Бранкова 25 11000 Београд, Република Србија Инфо центар +381 11 202 33 50 Е - пошта: sport@apr.gov.rs www.apr.gov.rs РЕГИСТАР УДРУЖЕЊА, ДРУШТАВА И САВЕЗА У ОБЛАСТИ СПОРТА ПРИЈАВА ЗА УПИС УДРУЖЕЊА, ДРУШТВА

More information

Достава захтева и пријава М-4 за годину преко електронског сервиса Фонда ПИО. е-м4. Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање

Достава захтева и пријава М-4 за годину преко електронског сервиса Фонда ПИО. е-м4. Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање Достава захтева и пријава М-4 за 2015. годину преко електронског сервиса Фонда ПИО е-м4 Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање Привредна комора Србије Београд, 7. март 2016. године www.pio.rs

More information

Quiz Maker, web сервиси (Quiz Star, YouTube)

Quiz Maker, web сервиси (Quiz Star, YouTube) Наставна јединица Српска револуција обрађује се у седмом разреду у оквиру наставне теме Нововековне српске државе Србија и Црна Гора. Њом почиње изучавање борбе нашег народа за ослобођење од турске власти.

More information

Д И Г И Т А Л Н И Ч А С САДРЖАЈ РАДА SPACE. 1. Подаци о аутору рада Општи подаци о часовима Приказ часова...

Д И Г И Т А Л Н И Ч А С САДРЖАЈ РАДА SPACE. 1. Подаци о аутору рада Општи подаци о часовима Приказ часова... Д И Г И Т А Л Н И Ч А С 2 012-2013. САДРЖАЈ РАДА SPACE 1. Подаци о аутору рада... 1 2. Општи подаци о часовима... 1 3. Приказ часова... 4 Први и други час (ДВОЧАС): Future simple... 4 План часа... 5 Трећи

More information

СРЕДЊЕ ОБРАЗОВАЊЕ ШКОЛСКА 2015/2016. ГОДИНА SECONDARY EDUCATION SCHOOL YEAR 2015/2016

СРЕДЊЕ ОБРАЗОВАЊЕ ШКОЛСКА 2015/2016. ГОДИНА SECONDARY EDUCATION SCHOOL YEAR 2015/2016 БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА BOSNIA AND HERZEGOVINA СРЕДЊЕ ОБРАЗОВАЊЕ ШКОЛСКА 2015/2016. ГОДИНА SECONDARY EDUCATION SCHOOL YEAR 2015/2016 Број: No: 15 СТАТИСТИЧКИ БИЛТЕН STATISTICAL BULLETIN Бања Лука Banja Luka

More information

СПИСАК ОДАБРАНИХ УЏБЕНИКА ОДОБРЕНИХ ОД СТРАНЕ MИНИСТАРСТВА ПРОСВЕТЕ

СПИСАК ОДАБРАНИХ УЏБЕНИКА ОДОБРЕНИХ ОД СТРАНЕ MИНИСТАРСТВА ПРОСВЕТЕ СПИСАК ОДАБРАНИХ УЏБЕНИКА ОДОБРЕНИХ ОД СТРАНЕ MИНИСТАРСТВА ПРОСВЕТЕ На основу члана 35. Став 1. Закона о уџбеницима и другим наставним средствима ( Службени гласник РС, број 72/09), Министарство просвете,

More information

Tel (0) ; Fax: + 381(0) ; web: ;

Tel (0) ; Fax: + 381(0) ; web:  ; Научни институт за ветеринарство "Нови Сад" Руменачки пут 20 21000 Нови Сад, Р.Србија Scientific Veterinary Institute "Novi Sad" Rumenacki put 20 21000 Novi Sad, R.Serbia Tel. + 381 (0)21 4895-300; Fax:

More information

Мастер студије Смер: Рачуноводство и ревизија

Мастер студије Смер: Рачуноводство и ревизија ФИНАНСИЈСКО ИЗВЕШТАВАЊЕ И МЕЂУНАРОДНА РАЧУНОВОДСТВЕНА РЕГУЛАТИВА Мастер студије Смер: Рачуноводство и ревизија Информације о предмету Предавања: проф. др Љиљана Дмитровић Шапоња Вежбе: др Сунчица Милутиновић

More information

МАСТЕР РАД. Унапређивање наставних процеса пред крај основне школе кроз стандарде; једно истраживање наше праксе и поређење са светском

МАСТЕР РАД. Унапређивање наставних процеса пред крај основне школе кроз стандарде; једно истраживање наше праксе и поређење са светском УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ МАТЕМАТИЧКИ ФАКУЛТЕТ МАСТЕР РАД Унапређивање наставних процеса пред крај основне школе кроз стандарде; једно истраживање наше праксе и поређење са светском Ментор: Проф. Др Милан

More information

Учимо стране језике Енглески за предшколце прво издање

Учимо стране језике Енглески за предшколце прво издање Учимо стране језике Енглески за предшколце прво издање Наслов оригинала (Titre original de l œuvre) Magdalena Guirao-Jullien Petite méthode pour débuter en anglais RETZ / SEJER, Paris Publée par RETZ,

More information

6th REGULAR SESSION OF NIS J.S.C. SHAREHOLDERS' ASSEMBLY

6th REGULAR SESSION OF NIS J.S.C. SHAREHOLDERS' ASSEMBLY 6th REGULAR SESSION OF NIS J.S.C. SHAREHOLDERS' ASSEMBLY The decision on profit distribution for 2013, dividend payment and determining of the total amount of retained earnings of the Company was adopted

More information

ПРИРУЧНИК ЗА ОБУКУ СУДИЈА СУЂЕЊЕ У РАЗУМНОМ РОКУ

ПРИРУЧНИК ЗА ОБУКУ СУДИЈА СУЂЕЊЕ У РАЗУМНОМ РОКУ ПРИРУЧНИК ЗА ОБУКУ СУДИЈА СУЂЕЊЕ У РАЗУМНОМ РОКУ Аутори: СНЕЖАНА АНДРЕЈЕВИЋ ЉУБИЦА МИЛУТИНОВИЋ ИВАНА КРСТИЋ СИЛВИЈА ПАНОВИЋ-ЂУРИЋ ДУШАН ИГЊАТОВИЋ ЈОВАН МИЉКОВИЋ Датум: Мај 2016 С А Д Р Ж А Ј I. МЕТОДОЛОГИЈА

More information

АЛГОРИТАМСКИ ПРИСТУП РЕШАВАЊУ ПРОБЛЕМА

АЛГОРИТАМСКИ ПРИСТУП РЕШАВАЊУ ПРОБЛЕМА Гимназија Жарко Зрењанин Врбас АЛГОРИТАМСКИ ПРИСТУП РЕШАВАЊУ ПРОБЛЕМА - понављање- https://www.youtube.com/watch?v=retaq5uybwe Светлана Мандић, проф. рачунарства и информатике Решавање проблема помоћу

More information

Елвира Саваи ПРИРУЧНИК ЗА НАСТАВНИКЕ. 2 : за други разред основне школе. уз уџбенички комплет LET S PLAY ENGLISH! 2

Елвира Саваи ПРИРУЧНИК ЗА НАСТАВНИКЕ. 2 : за други разред основне школе. уз уџбенички комплет LET S PLAY ENGLISH! 2 Елвира Саваи Елвира Саваи ПРИРУЧНИК ЗА НАСТАВНИКЕ за други разред основне школе уз уџбенички комплет LET S PLAY ENGLISH! 2 Главни уреɡник Проф. др Бошко Влаховић Оɡīоворна уреɡница Доц. др Наташа Филиповић

More information

Директна и обрнута пропорционалност. a b. и решава се тако што се помноже ''спољашњи са спољашњим'' и ''унyтрашњи са. 5 kg kg 7 kg...

Директна и обрнута пропорционалност. a b. и решава се тако што се помноже ''спољашњи са спољашњим'' и ''унyтрашњи са. 5 kg kg 7 kg... Директна и обрнута пропорционалност Увод: Количник реалних бројева a и b, тј. број назива се размером бројева a и b Пропорција је једнакост две размере: a : b = a b a : b = c : d и решава се тако што се

More information

ОДЕЉЕЊСКИ СТАРЕШИНА Приручник

ОДЕЉЕЊСКИ СТАРЕШИНА Приручник Биљана Михаиловић Љиљана Вдовић ОДЕЉЕЊСКИ СТАРЕШИНА Приручник Биљана Михаиловић Љиљана Вдовић ОДЕЉЕЊСКИ СТАРЕШИНА Приручник Главни уредник Проф. др Бошко Влаховић Одговорна уредница Доц. др Наташа Филиповић

More information

Основна школа Станоје Миљковић Брестовац. СПИСАК УЏБЕНИКА за старије разреде (V-VIII) који ће се користити у школ. 2012/2013. год.

Основна школа Станоје Миљковић Брестовац. СПИСАК УЏБЕНИКА за старије разреде (V-VIII) који ће се користити у школ. 2012/2013. год. Основна школа Станоје Миљковић Брестовац СПИСАК УЏБЕНИКА за старије е (-) који ће се користити у школ. 2012/2013. год. ЛИКОВНА КУЛТУРА Ликовна култура 5, уџбеник за 5. основне школе Здравко Милинковић

More information

СЛОБОДЕ И ПРАВА ЧОВЕКА И ГРАЂАНИНА И ЗНАЧАЈ БОРБЕ ЗА ЊИХОВО ОСТВАРИВАЊЕ И СТАЛНО УНАПРЕЂИВАЊЕ

СЛОБОДЕ И ПРАВА ЧОВЕКА И ГРАЂАНИНА И ЗНАЧАЈ БОРБЕ ЗА ЊИХОВО ОСТВАРИВАЊЕ И СТАЛНО УНАПРЕЂИВАЊЕ УДК 342.7:342.4(497.11) Проф. др Драган Батавељић Правни факултет Универзитетa у Крагујевцу СЛОБОДЕ И ПРАВА ЧОВЕКА И ГРАЂАНИНА И ЗНАЧАЈ БОРБЕ ЗА ЊИХОВО ОСТВАРИВАЊЕ И СТАЛНО УНАПРЕЂИВАЊЕ О људским правима

More information

ОПШТИ ПОДАЦИ. Назив школе Час по реду Разред и одељење Учитељ ОПШТИ МЕТОДИЧКИ ПОДАЦИ. Наставни предмет. Наставна тема.

ОПШТИ ПОДАЦИ. Назив школе Час по реду Разред и одељење Учитељ ОПШТИ МЕТОДИЧКИ ПОДАЦИ. Наставни предмет. Наставна тема. ОПШТИ ПОДАЦИ Назив школе Час по реду Разред и одељење Учитељ ОШ,,Први мај`` Владимировац Трећи III-3 Нада Шакић ОПШТИ МЕТОДИЧКИ ПОДАЦИ Наставни предмет Природа и друштво Наставна тема Оријентација у простору

More information

МОТИВАЦИЈА УЧЕНИКА ОСНОВНЕ ШКОЛЕ ЗА РАД И ВАСПИТНО-ОБРАЗОВНИ УСПЕХ

МОТИВАЦИЈА УЧЕНИКА ОСНОВНЕ ШКОЛЕ ЗА РАД И ВАСПИТНО-ОБРАЗОВНИ УСПЕХ П. Рајчевић Доц. др Петар Рајчевић 8 Учитељски факултет у Призрену Лепосавић Зборник радова Учитељског факултета, 9, 2015, стр. 51-63 UDK: 159.947.5-057.874 COBISS.SR-ID 218368268 МОТИВАЦИЈА УЧЕНИКА ОСНОВНЕ

More information

Основна школа Душко Радовић

Основна школа Душко Радовић Основна школа Душко Радовић 11070 Нови Београд, Булевар Зорана Ђинђића 112 Телефон: 2601-786, 2692-531 Факс: 3193-844 Број 388/1 Датум 11.05.2018. Министарство просвете, науке и технолошког развоја Школска

More information

Употреба информационо-комуникационих технологија у Републици Србији, 2012.

Употреба информационо-комуникационих технологија у Републици Србији, 2012. Саопштење за јавност Република Србија Републички завод за статистику Београд, Милана Ракића 5 телефон +381 11 2412-922 www.stat.gov.rs stat@stat.gov.rs Употреба информационо-комуникационих технологија

More information

УСТАВНОПРАВНИ ПОЛОЖАЈ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ У СРБИЈИ 1

УСТАВНОПРАВНИ ПОЛОЖАЈ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ У СРБИЈИ 1 Оригинални научни рад 342.25(497.11) doi:10.5937/zrpfns49-10222 Др Слободан П. Орловић, ванредни професор Универзитет у Новом Саду Правни факултет у Новом Саду S.Orlovic@pf.uns.ac.rs УСТАВНОПРАВНИ ПОЛОЖАЈ

More information

О Д Л У К У О ДОДЕЛИ УГОВОРА

О Д Л У К У О ДОДЕЛИ УГОВОРА Број:260 Датум: 11.04.2016. Сремска На основу члана 108. Закона о јавним набавкама ( Сл.гласник РС бр.124/2012, 14/15 и 68/15) и Извештаја Комисије о стручној оцени понуде број 256 од 08.04.2016., директор

More information

РЕЧ УРЕДНИКА ИНТЕРВЈУ ЧЛАНЦИ СТУДИЈА СЛУЧАЈА

РЕЧ УРЕДНИКА ИНТЕРВЈУ ЧЛАНЦИ СТУДИЈА СЛУЧАЈА ISSN 2217-5938 Број 1 2012 ДОСИЈЕ КОРУПЦИЈА Издавач Топлички центар за демократију и људска права Кнез Михаилова 36/2, Прокупље www.topcentar.org.rs Уредник Драган Добрашиновић САДРЖАЈ РЕЧ УРЕДНИКА ДРАГАН

More information

Понуда уџбеника за школску 201 4/2015. годину

Понуда уџбеника за школску 201 4/2015. годину Понуда а за школску 201 4/2015. годину Први разред Наставни предмет Назив а Аутор Издавач Цена English Adventure, Cristiana Bruni, starter A - Suzannat Reed Pearson 850,00 English Adventure, Cristiana

More information

МАТЕМАТИЧКИ ФАКУЛТЕТ УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ АНАЛИЗА РЕЗУЛТАТА PISA ТЕСТИРАЊА ЗА ОБЛАСТ МАТЕМАТИЧКА ПИСМЕНОСТ ( МАСТЕР РАД )

МАТЕМАТИЧКИ ФАКУЛТЕТ УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ АНАЛИЗА РЕЗУЛТАТА PISA ТЕСТИРАЊА ЗА ОБЛАСТ МАТЕМАТИЧКА ПИСМЕНОСТ ( МАСТЕР РАД ) МАТЕМАТИЧКИ ФАКУЛТЕТ УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ АНАЛИЗА РЕЗУЛТАТА PISA ТЕСТИРАЊА ЗА ОБЛАСТ МАТЕМАТИЧКА ПИСМЕНОСТ ( МАСТЕР РАД ) Ментор: проф. др. АЛЕКСАНДАР ЛИПКОВСКИ Студент: ЈЕЛЕНА СТОЈКАНОВИЋ Број индекса:

More information

БИЛТЕН БР. 3 ТАКМИЧАРСКА СЕЗОНА 2017./2018. ГОДИНА ВАТЕРПОЛО САВЕЗ СРБИЈЕ

БИЛТЕН БР. 3 ТАКМИЧАРСКА СЕЗОНА 2017./2018. ГОДИНА ВАТЕРПОЛО САВЕЗ СРБИЈЕ БИЛТЕН БР. 3 ТАКМИЧАРСКА СЕЗОНА 2017./2018. ГОДИНА РЕЗУЛТАТ УТАКМИЦЕ 1/16 КУП-а РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ЗА СЕНИОРЕ У СЕЗОНИ 2017./2018.ГОДИНЕ. Утакмица 1/16, 08.11.2017. године: ВК НАИС ВК ТЕНТ 14 : 3 ДЕЛЕГАТ:

More information

Политика као препрека реформама

Политика као препрека реформама Чланци Политика као препрека реформама МИРОСЛАВ ПРОКОПИЈЕВИЋ ИНСТИТУТ ЗА ЕВРОПСКЕ СТУДИЈЕ 28 Фото: Медија центар САЖЕТАК: У Србији је привредна ситуација лоша управо зато што се држава непотребно меша

More information

Саобраћај се бави превозом- транспортом робе, путника и информација. Саобраћајни систем Копнени саобраћај путеви

Саобраћај се бави превозом- транспортом робе, путника и информација. Саобраћајни систем Копнени саобраћај путеви Предмет: Техничко и информатичко образовање Разред: 5 Наставна тема: Саобраћај Наставна јединица: Појам и врсте саобраћаја Тип часа: обрада Облик рада: фронтални, индивидуални, групни Методе рада: дијалошка,

More information

КАУЧСУРФИНГ КАО САВРЕМЕНИ ТРЕНД У ТУРИСТИЧКИМ КРЕТАЊИМА

КАУЧСУРФИНГ КАО САВРЕМЕНИ ТРЕНД У ТУРИСТИЧКИМ КРЕТАЊИМА УДК: 338.48 Оригинални научни рад ПОСЛОВНА ЕКОНОМИЈА BUSINESS ECONOMICS Година X Број I Стр 190-217 Маја, Б. Мијатов, 1 докторанд Универзитет у Новом Саду, Природно-математички факултет, Департман за географију,

More information

ISKUSTVENO U^EWE METODE I TEHNIKE

ISKUSTVENO U^EWE METODE I TEHNIKE ISKUSTVENO U^EWE METODE I TEHNIKE PRIRU^NIK ZA EDUKATORE Priredili: Aleksandar Jankovi} Vesna Bogdanovi} SADR@AJ Увод.......................................................... 3 Искуствено учење...............................................

More information

Савремене методе тестирања стандарда знања за техничко и информатичко образовање

Савремене методе тестирања стандарда знања за техничко и информатичко образовање Савремене методе тестирања стандарда знања за техничко и информатичко образовање мр Дарко Симић Факултет техничких наука, Чачак, Техника и информатика, 2011/2012 nastavnikdarko@gmail.com Ментор рада доц.

More information

Мишљења наставника о програмима физичког васпитања у старијим разредима основне школе као основа за њихово иновирање 2

Мишљења наставника о програмима физичког васпитања у старијим разредима основне школе као основа за њихово иновирање 2 UDC 796.011.1 Иновације у настави, XXXI, 2018/2, стр. 94 100 doi: 10.5937/inovacije1802094V Рад примљен: 5. 9. 2017. Рад прихваћен: 27. 11. 2017. Кратки научни прилог Драгољуб Б. Вишњић Универзитет у Београду,

More information

ПОДРШКА УЧЕНИЦИМА СА ИЗУЗЕТНИМ СПОСОБНОСТИМА У ОСНОВНИМ И СРЕДЊИМ ШКОЛАМА У АП ВОЈВОДИНИ

ПОДРШКА УЧЕНИЦИМА СА ИЗУЗЕТНИМ СПОСОБНОСТИМА У ОСНОВНИМ И СРЕДЊИМ ШКОЛАМА У АП ВОЈВОДИНИ ИЗВЕШТАЈ ПОКРАЈИНСКОГ ЗАШТИТНИКА ГРАЂАНА ОМБУДСМАНА децембар 2017. године ПОДРШКА УЧЕНИЦИМА СА ИЗУЗЕТНИМ СПОСОБНОСТИМА У ОСНОВНИМ И СРЕДЊИМ ШКОЛАМА У АП ВОЈВОДИНИ САДРЖАЈ УВОД... 4 КРАТАК ТЕОРИЈСКИ ОСВРТ...

More information

На основу члана 108. Закона о јавним набавкама директор Дома здравља Др Јован Јовановић Змај Стара Пазова, доноси следећу:

На основу члана 108. Закона о јавним набавкама директор Дома здравља Др Јован Јовановић Змај Стара Пазова, доноси следећу: Посл.бр. 10-17/16/5 дана 14.07.2016. године На основу члана 108. Закона о јавним набавкама директор Дома здравља Др Јован Јовановић Змај Стара Пазова, доноси следећу: ОДЛУКУ О ДОДЕЛИ УГОВОРА О ЈАВНОЈ НАБАВЦИ

More information

Издавач: Београдска отворена школа Масарикова 5/ Београд Република Србија. Tel: Fax:

Издавач: Београдска отворена школа Масарикова 5/ Београд Република Србија. Tel: Fax: Издавач: Београдска отворена школа Масарикова 5/16 11 000 Београд Република Србија Tel: +381 11 30 65 800 Fax: +381 11 36 13 112 www.bos.rs www.dostup.no bos@bos.rs facebook.com/bos.rs У име издавача:

More information

НАУЧНО ВЕЋЕ АСТРОНОМСКЕ ОПСЕРВАТОРИЈЕ БИЛТЕН РЕФЕРАТА. за избор у научна звања и избор и реизбор на одговарајуца радна места

НАУЧНО ВЕЋЕ АСТРОНОМСКЕ ОПСЕРВАТОРИЈЕ БИЛТЕН РЕФЕРАТА. за избор у научна звања и избор и реизбор на одговарајуца радна места НАУЧНО ВЕЋЕ АСТРОНОМСКЕ ОПСЕРВАТОРИЈЕ БИЛТЕН РЕФЕРАТА за избор у научна звања и избор и реизбор на одговарајуца радна места 28.12.2015. године Одговорни уредник: др Гојко Ђурашевић САДРЖАЈ: Избор у звање

More information

ОДБОЈКАШКИ САВЕЗ ВОЈВОДИНЕ Нови Сад Масарикова 25 тел/факс: 021/ , тр:

ОДБОЈКАШКИ САВЕЗ ВОЈВОДИНЕ Нови Сад Масарикова 25 тел/факс: 021/ , тр: ОДБОЈКАШКИ САВЕЗ ВОЈВОДИНЕ Нови Сад Масарикова 25 тел/факс: 021/47-22-220, тр: 310-6324-59 www.osv.rs osv@osv.rs ПРВЕНСТВО ВОЈВОДИНЕ 2017/2018 - КАДЕТКИЊЕ БИЛТЕН бр. 00 Нови Сад, 20.02.2018. Кадетско првенство

More information

ЛАБОРАТОРИЈА ЕНЕРГИЈЕ ЗНАЊА

ЛАБОРАТОРИЈА ЕНЕРГИЈЕ ЗНАЊА ЛАБОРАТОРИЈА ЕНЕРГИЈЕ ЗНАЊА 1 Друштво физичара Србије са НИС-ом реализује пројекат обуке наставника физике за реализацију лабораторијских вежби и рад са талентованом децом. Прва фаза је опремање три лабораторије

More information

ТОЛСТОЈЕВА КРИТИКА ДРУШТВЕНИХ НЕЈЕДНАКОСТИ

ТОЛСТОЈЕВА КРИТИКА ДРУШТВЕНИХ НЕЈЕДНАКОСТИ ДРАГАНА С. ПЕШИЋ УДК 316.34(4.9):316.66 Филозофски факултет Прегледни рад Ниш Примљен: 16.12.2014 Одобрен: 12.02.2015 ТОЛСТОЈЕВА КРИТИКА ДРУШТВЕНИХ НЕЈЕДНАКОСТИ Сажетак: Лав Толстој био је не само значајан

More information

Корупција: Економска страна

Корупција: Економска страна Чланци Корупција: Економска страна МИРОСЛАВ ПРОКОПИЈЕВИЋ Фото: Медија центар 1. Увод Корупција је вероватно стара колико и свет. Током времена мењали су се њен облик, распрострањеност и друга својства,

More information

25072 State Hwy 18, Springboro, PA 16435

25072 State Hwy 18, Springboro, PA 16435 Dear Parents, The Committee is already busy at work planning for the 2008 camp season. Please read this page before proceeding with application that follows on page 3. On the reverse of this sheet is information

More information

INSTITUCIJE DEMOKRATSKE SRBIJE

INSTITUCIJE DEMOKRATSKE SRBIJE Utemeqimo dr`avu INSTITUCIJE DEMOKRATSKE SRBIJE Zna~aj i uloga pravosudno-bezbednosnih organa za funkcionisawe dr`ave Demokratska stranka Istra`iva~ko-izdava~ki centar МАЛА БИБЛИОТЕКА СРБИЈА 21 НОВИ ПОЧЕТАК

More information

МИ КРО БИ О ЛО ШКИ КРИ ТЕ РИ ЈУ МИ ЗА ХРА НУ

МИ КРО БИ О ЛО ШКИ КРИ ТЕ РИ ЈУ МИ ЗА ХРА НУ МИ КРО БИ О ЛО ШКИ КРИ ТЕ РИ ЈУ МИ ЗА ХРА НУ ПРИ ЛОГ 1 По гла вље 1. Кри те ри ју ми без бед но сти хра не По гла вље 2. Кри те ри ју ми хи ги је не у про це су про из вод ње 2.1. Ме со и про из во ди

More information

Утицај савремених наставних медија на квалитет непосредне комуникације у настави природе и друштва

Утицај савремених наставних медија на квалитет непосредне комуникације у настави природе и друштва УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ УЧИТЕЉСКИ ФАКУЛТЕТ Мр Филдуза Р. Прушевић Садовић Утицај савремених наставних медија на квалитет непосредне комуникације у настави природе и друштва - докторска дисертација - Београд,

More information

Влада Републике Србије Министарство просвете, науке и технолошког развоја

Влада Републике Србије Министарство просвете, науке и технолошког развоја Влада Републике Србије Министарство просвете, науке и технолошког развоја Ова књига је направљена у оквиру мађарског програма Партнер у учењу, који Мајкрософт корпорација у Мађарској спроводи у сарадњи

More information

ДВОСТРУКА ПИСМЕНОСТ ДЕЦЕ СА ОШТЕЋЕЊЕМ ВИДА. Дуги низ година у описмењавању особа са оштећењем вида коришћен је

ДВОСТРУКА ПИСМЕНОСТ ДЕЦЕ СА ОШТЕЋЕЊЕМ ВИДА. Дуги низ година у описмењавању особа са оштећењем вида коришћен је Бранка ЈАБЛАН, ванредни професор Универзитет у Београду, Факултет за специјалну едукацију и рехабилитацију Јасна МАКСИМОВИЋ, доцент Универзитет у Крагујевцу, Учитељски факултет, Ужице Александра ГРБОВИЋ,

More information

ИЗВЕШТАЈ ЗАШТИТНИКА ГРАЂАНА И ПАНЕЛА МЛАДИХ САВЕТНИКА ЗАШТИТА ДЕЦЕ ОД НАСИЉА У ШКОЛАМА

ИЗВЕШТАЈ ЗАШТИТНИКА ГРАЂАНА И ПАНЕЛА МЛАДИХ САВЕТНИКА ЗАШТИТА ДЕЦЕ ОД НАСИЉА У ШКОЛАМА ИЗВЕШТАЈ ЗАШТИТНИКА ГРАЂАНА И ПАНЕЛА МЛАДИХ САВЕТНИКА ЗАШТИТА ДЕЦЕ ОД НАСИЉА У ШКОЛАМА Издавач: Заштитник грађана Делиградска 16, 11000Београд www.zastitnik.rs За издавача: Саша Јанковић Аутори: Снежана

More information

РЕЧ УРЕДНИКА ЧЛАНЦИ ИНТЕРВЈУ ПРИКАЗИ

РЕЧ УРЕДНИКА ЧЛАНЦИ ИНТЕРВЈУ ПРИКАЗИ Број 1 2011 ДОСИЈЕ КОРУПЦИЈА Издавач Топлички центар за демократију и људска права Кнез Михаилова 36/2, Прокупље www.topcentar.org.rs Уредник Драган Добрашиновић Лектор Драган Огњановић Визуелни концепт

More information

Огледно подстицање креативности у школи и промене уверења наставника о креативности 2

Огледно подстицање креативности у школи и промене уверења наставника о креативности 2 UDC 37.036(075.2) 371.213.3 Иновације у настави, XXIX, 2016/3, стр. 16 54 Рад примљен: 5. 9. 2016. Рад прихваћен: 19. 9. 2016. Оригинални научни рад Славица Б. Максић, Јелена Б. Павловић Институт за педагошка

More information

ПУНА ШКОЛА ЂАКА E X P A N Z I Ó

ПУНА ШКОЛА ЂАКА E X P A N Z I Ó ПУНА ШКОЛА ЂАКА СПРЕЧАВАЊЕ ОСИПАЊА УЧЕНИКА У ШКОЛИ: РАНА ДЕТЕКЦИЈА ЗНАКОВА ОСИПАЊА БУДИМПЕШТА, 2017 HUMAN CONSULTING АУТОРИ И АУТОРКЕ: ПЕТЕР РАДО, ХУБ ФРИДРИКС, ЈЕЛЕНА ЈОКСИМОВИЋ, ОЉА ЈОВАНОВИЋ, ЈОВАН

More information

Регионално такмичење из ИНФОРМАТИКЕ (ОСНОВНЕ ШКОЛЕ)

Регионално такмичење из ИНФОРМАТИКЕ (ОСНОВНЕ ШКОЛЕ) РЕПУБЛИКА СРПСКА МИНИСТАРСТВО ПРОСВЈЕТЕ И КУЛТУРЕ РЕПУБЛИЧКИ ПЕДАГОШКИ ЗАВОД Милоша Обилића 39 Бањалука, Тел/факс 051/430-110, 051/430-100; e-mail : pedagoski.zavod@rpz-rs.org Датум: Регионално такмичење

More information

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ. Правни факултет

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ. Правни факултет УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ Правни факултет Маријана Јелић МАСТЕР РАД ОБАВЕЗА НАЦИОНАЛНИХ СУДОВА ДА ТРАЖЕ ОД СУДА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ ОДЛУКУ О ПРЕТХОДНОМ ПИТАЊУ Ментор: Проф. др Маја Станивуковић Нови Сад, 2011.

More information

СЕКТОР ЗА ИНФОРМАЦИОНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ ПРОЦЕДУРА ЗА РАД СА ЕКСЕЛ ШАБЛОНОМ ЗА УНОС И КОНТРОЛУ ЗАВРШНИХ РАЧУНА КОРИСНИКА БУЏЕТСКИХ СРЕДСТАВА СИТ-B.

СЕКТОР ЗА ИНФОРМАЦИОНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ ПРОЦЕДУРА ЗА РАД СА ЕКСЕЛ ШАБЛОНОМ ЗА УНОС И КОНТРОЛУ ЗАВРШНИХ РАЧУНА КОРИСНИКА БУЏЕТСКИХ СРЕДСТАВА СИТ-B. СЕКТОР ЗА ИНФОРМАЦИОНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ ПРОЦЕДУРА ЗА РАД СА ЕКСЕЛ ШАБЛОНОМ ЗА УНОС И КОНТРОЛУ ЗАВРШНИХ РАЧУНА КОРИСНИКА БУЏЕТСКИХ СРЕДСТАВА СИТ-B.7 Страна : 2 од 18 ОДОБРАВА Потпис Име и презиме Датум Спонзор

More information

ПРАВО ДЕТЕТА НА ИЗРАЖАВАЊЕ МИШЉЕЊА У СУДСКОМ ПОСТУПКУ

ПРАВО ДЕТЕТА НА ИЗРАЖАВАЊЕ МИШЉЕЊА У СУДСКОМ ПОСТУПКУ Санда Ћорац, *1, Сарадник у настави Правног факултета, Универзитет у Крагујевцу Прегледни научни чланак UDK: 347.61/.64-053.2:347.921 Рад примљен: 03.03.2014. Рад прихваћен: 25.04.2014. ПРАВО ДЕТЕТА НА

More information

НАСТАВНИ МАТЕРИЈАЛ ЗА НАСТАВНУ ЈЕДИНИЦУ ПРИЧА О КМЕТУ СИМАНУ, Иво Андрић Мото: Мука је док увреду носимо ћутке у себи Иво Андрић, Знакови крај пута

НАСТАВНИ МАТЕРИЈАЛ ЗА НАСТАВНУ ЈЕДИНИЦУ ПРИЧА О КМЕТУ СИМАНУ, Иво Андрић Мото: Мука је док увреду носимо ћутке у себи Иво Андрић, Знакови крај пута НАСТАВНИ МАТЕРИЈАЛ ЗА НАСТАВНУ ЈЕДИНИЦУ ПРИЧА О КМЕТУ СИМАНУ, Иво Андрић Мото: Мука је док увреду носимо ћутке у себи Иво Андрић, Знакови крај пута Реализатори: Ученици седмог разреда, библиотекар, наставник

More information

ПРИРУЧНИК ЗА ИСТРАЖИВАЊЕ И ПЛАНИРАЊЕ КАРИЈЕРЕ

ПРИРУЧНИК ЗА ИСТРАЖИВАЊЕ И ПЛАНИРАЊЕ КАРИЈЕРЕ Универзитет у Новом Саду Центар за развој каријере и саветовање студената www.razvojkarijere.uns.ac.rs ПРИРУЧНИК ЗА ИСТРАЖИВАЊЕ И ПЛАНИРАЊЕ КАРИЈЕРЕ INTERFACE Developing and setting up measures for initiating,

More information

Образовни софтвери у настави Информатике и рачунарства у основној школи

Образовни софтвери у настави Информатике и рачунарства у основној школи Образовни софтвери у настави Информатике и рачунарства у основној школи Аутор: Теодора Савић Факултет техничких наука, Чачак, Интегрисане академске студије Техника и информатика, 2015. e-mail адреса: tsavic2000@yahoo.com

More information

Март Opinion research & Communications

Март Opinion research & Communications Март 2014 Opinion research & Communications Метод: Телефонска анкета Примерок: 800 испитаници кои следат македонски спорт стратификуван со репрезентативен опфат на сите етнички заедници, урбани и рурални

More information

УСТАВНИ СУД У УСТАВУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ОД ГОДИНЕ

УСТАВНИ СУД У УСТАВУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ОД ГОДИНЕ УДК Др Ратко Марковић, редовни професор Правног факултета Универзитета у Београду УСТАВНИ СУД У УСТАВУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ОД 2006. ГОДИНЕ Уставни суд је један од најмоћнијих инструмената конституционализације,

More information

Алати за визуелизацију израде техничких цртежа у процесу учења техничког и информатичког образовања

Алати за визуелизацију израде техничких цртежа у процесу учења техничког и информатичког образовања Алати за визуелизацију израде техничких цртежа у процесу учења техничког и информатичког образовања Марина Рмуш Факултет техничких наука, Чачак Техника и информатика-мастер за електронско учење 2013/2014

More information

СТВАРНИ ДРУШТВЕНИ ПОЛОЖАЈ НАЦИОНАЛНИХ МАЊИНА У БИХ У СФЕРИ ПОЛИТИКЕ И УЧЕШЋА У ВЛАСТИ

СТВАРНИ ДРУШТВЕНИ ПОЛОЖАЈ НАЦИОНАЛНИХ МАЊИНА У БИХ У СФЕРИ ПОЛИТИКЕ И УЧЕШЋА У ВЛАСТИ Nešković R.; Milutinović M.: OGRANIĈENOST POLIT. STRATEGIJA... Оригинални научни рад UDK 341.234:342.724(497.6) DOI 10.7251/SVA2016019 COBISS.RS-ID 6167320 СТВАРНИ ДРУШТВЕНИ ПОЛОЖАЈ НАЦИОНАЛНИХ МАЊИНА

More information

У ПАНЧЕВУ, У ЧЕТВРТАК, 5. ФЕБРУАРА ТЕМА НЕДЕЉЕ: КОРИСТ ИЛИ ШТЕТА ОД ВАКЦИНА? (НЕ)ОПРАВДАН СТРАХ ОД ЦЕПИВА

У ПАНЧЕВУ, У ЧЕТВРТАК, 5. ФЕБРУАРА ТЕМА НЕДЕЉЕ: КОРИСТ ИЛИ ШТЕТА ОД ВАКЦИНА? (НЕ)ОПРАВДАН СТРАХ ОД ЦЕПИВА Ликвидација непостојећих предузећа» страна 6 Наследници траже назад одузету имовину» страна 9 Број 4595, година CXLVI У ПАНЧЕВУ, У ЧЕТВРТАК, 5. ФЕБРУАРА 2015. цена 40 динара У ОВОМ БРОЈУ, ШТАМПАНОМ У 12.000

More information

Оправослављење идентитета српске омладине

Оправослављење идентитета српске омладине УДК 316.344.32-053.6:271.2(497.11) 316.74:2(497.11) Оригинални научни рад Мирослава Малешевић Етнографски институт САНУ, Београд eisanu@sanu.ac.yu Оправослављење идентитета српске омладине У раду се разматрају

More information

АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА ИЗМЕЂУ УСТАВА И ОДЛУКЕ УСТАВНОГ СУДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ *

АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА ИЗМЕЂУ УСТАВА И ОДЛУКЕ УСТАВНОГ СУДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ * Зборник радова Правног факултета у Новом Саду, 4/2014 Прегледни чланак 342(497.113) doi:10.5937/zrpfns48-7695 Др Светозар Чиплић, доцент Универзитет у Новом Саду Правни факултет у Новом Саду АУТОНОМНА

More information

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ Еразмус +: програм Европске комисије намењен образовању Хоризонт 2020: програм Европске комисије намењен науци Обезбеђује финансирање пројеката у области образовања и усавршавања,

More information

Пословна интелигенција

Пословна интелигенција Универзитет у Београду Факултет организационих наука Пословна интелигенција Развој складишта података и ОЛАП коцке П3: Развој DW DW је пословно решење Шта је потребно знати да би се направио DW? Шта је

More information

ЗНАЧАЈ БЕЗБЕДНОСНЕ КУЛТУРЕ У КОНТРОЛИ КАО ФУНКЦИЈИ РУКОВОЂЕЊА У ПОЛИЦИЈИ 1

ЗНАЧАЈ БЕЗБЕДНОСНЕ КУЛТУРЕ У КОНТРОЛИ КАО ФУНКЦИЈИ РУКОВОЂЕЊА У ПОЛИЦИЈИ 1 Зборник радова Правног факултета у Новом Саду, 4/2014 Прегледни чланак 351.74/.78 doi:10.5937/zrpfns48-7473 Ненад Радивојевић, асистент Универзитет у Новом Саду Правни факултет у Новом Саду ЗНАЧАЈ БЕЗБЕДНОСНЕ

More information

Ево конкретног конструктивног предлога, ради отклањања било каквих недоумица у вези овог предмета, или било чега спорног.

Ево конкретног конструктивног предлога, ради отклањања било каквих недоумица у вези овог предмета, или било чега спорног. ОВДЕ СЕ НАЛАЗЕ СВЕ ИЗМЕНЕ КОЈЕ СУ НАПРАВЉЕНЕ У ФАЛСИФИКОВАНОМ ДОКУМЕНТУ КОЈИ ЈЕ ОБЈАВИО М.РОКСИЋ 14.10.2016. ГОДИНЕ НА ФБ страници 3М ШИМАНО. М.РОКСИЋ АКО ОБЈВЉУЈЕ КАО ОРИГИНАЛ ДОКУМЕНТА, НИЈЕ СМЕО НИЈЕДНУ

More information

THE THEATRE IN PARTHICOPOLIS: A POSSIBLE RECONSTRUCTION

THE THEATRE IN PARTHICOPOLIS: A POSSIBLE RECONSTRUCTION Ni{ i Vizantija XIV 213 Slavica Taseva THE THEATRE IN PARTHICOPOLIS: A POSSIBLE RECONSTRUCTION In the sphere of the visual arts, actors in costumes and masks can be seen on fine carvings of theatres, on

More information

Проф. др Милорад Рочкомановић, редовни професор Универзитет у Нишу, Правни факултет

Проф. др Милорад Рочкомановић, редовни професор Универзитет у Нишу, Правни факултет Проф. др Милорад Рочкомановић, редовни професор Универзитет у Нишу, Правни факултет UDK: 341.981(494) ШВАЈЦАРСКИ ПРОПИСИ О НАДЛЕЖНОСТИ ДОМАЋИХ И СТРАНИХ СУДОВА У ОДНОСИМА МЕЂУНАРОДНОГ ПРИВАТНОГ ПРАВА Апстракт:

More information

СОЦИЈАЛНА ДРЖАВА И СТРАТЕГИЈЕ РЕДУКОВАЊА СИРОМАШТВА И ОСТВАРЕЊЕ СОЦИЈАЛНЕ КОХЕЗИЈЕ (СРБИЈА )

СОЦИЈАЛНА ДРЖАВА И СТРАТЕГИЈЕ РЕДУКОВАЊА СИРОМАШТВА И ОСТВАРЕЊЕ СОЦИЈАЛНЕ КОХЕЗИЈЕ (СРБИЈА ) ФАКУЛТЕТ ПОЛИТИЧКИХ НАУКА УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ МР СЛОБОДАН С. СОКИЋ СОЦИЈАЛНА ДРЖАВА И СТРАТЕГИЈЕ РЕДУКОВАЊА СИРОМАШТВА И ОСТВАРЕЊЕ СОЦИЈАЛНЕ КОХЕЗИЈЕ (СРБИЈА 2000-2013) ДОКТОРСКА ДИСЕРТАЦИЈА БЕОГРАД,

More information

ПРЕ ПИЧА НАЈВАЖНИЈА ПИТАЊА

ПРЕ ПИЧА НАЈВАЖНИЈА ПИТАЊА ВОДИЧ ЗА ПИЧЕВЕ 1 УВОД Индустрија комуникација у Србији је достигла стадијум развоја у којем и клијенти и агенције изражавају незадовољство процесом спровођења пичева (Pitch). ИАА Србија је као трипартитна

More information

НАЧЕЛО СУПСИДИЈАРНОСТИ И ПРОПОРЦИОНАЛНОСТИ У СТВАРАЊУ КОМУНИТАРНОГ ПРАВА У ОБЛАСТИ ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

НАЧЕЛО СУПСИДИЈАРНОСТИ И ПРОПОРЦИОНАЛНОСТИ У СТВАРАЊУ КОМУНИТАРНОГ ПРАВА У ОБЛАСТИ ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ Зборник радова Правног факултета у Новом Саду, 2/2015 Оригинални научни рад 061.1EU:34[502/504 doi:10.5937/zrpfns49-8923 Др Атила И. Дудаш, доцент Универзитет у Новом Саду Правни факултет у Новом Саду

More information