CONSTRUIESTE CU SISTEMUL AMVIC O CASA PASIVA

Size: px
Start display at page:

Download "CONSTRUIESTE CU SISTEMUL AMVIC O CASA PASIVA"

Transcription

1 CONSTRUIESTE CU SISTEMUL AMVIC O CASA PASIVA Autori:ing.Nitu Mihaela-prof.gradul I-Colegiul Tehnic de Arhitectura si Lucrari Publice,,I.N.Socolescu -Bucuresti; ing.stanciu Liana-prof.def.-Sef catedra tehnica- Colegiul Tehnic de Arhitectura si LucrariPublice,,I.N.Socolescu -Bucuresti; This paper describes an economical-energetical house, a decent construction with much insulation, windows on the south side which containes three glass layers and heating coming from the sun. The solution applied worldwide, also applied for us. The technical appearance is integrated in the environment. From technological point of view is user an inclided roof which addapts the sun energy according to the season; heat comes under the floor through radiation. The whole structure is based on pillars over the wet soil,; in the garden can be found and a geothermal pomp in underground trains tubes which circulates the air, heating change takes place here; the pomp is complied to a generator. Few doors are needed. Both the external walls and the attic are very well isolated. This building is energetically independent, hermetically closed. The happiness consist in no staying at office for paying gas, current and watter. CUPRINS 1. Introducere ansamblu de casa 1.1 Principile unei constructii pasive 1.2 Avantajele sistemului AMVIC 2. Economisirea de energie in elemente structurale 2.1 Incalzire in pardosela 2.2 Utilizare de cofraje inglobate termoizolante la pereti 2.3 Termoizolarea mansardei 2.4 Panouri solare 2.5 Pompa de caldura 3. Incheiere 1. INTRODUCERE Principalul rol al unei cladiri este de a asigura ocupantilor un mediu sanatos, placut si confortabil, cat mai putin dependent de conditiile exterioare, in special meteorologice si acustice. Exigentele actuale referitoare la acest aspect, sunt mai mult restrictive decat cele acceptate in perioadele istorice anterioare datorita modificarilor survenite in natura pe de o parte dar si datorita evolutiei cerintelor utilizatorilor, pe de alta parte. Legatura directa intre satisfacerea exigentelor si consumul redus de energie a fost realizata de conceptul CASEI PASIVE. Casa Pasiva este o constructie perfect etansa, care atinge echilibrul termic dorit si il mentine printr-un consum mic de energie. Comparativ cu constructiile traditionale, pentru cele pasive este necesara o investitie cu aproximativ 15% mai mare, insa consumul de energie este cu peste 80% mai mic. Prin urmare, Casa Pasiva inseamna economie de energie dar si de bani.

2 Arhitectura unei Case Pasive nu difera foarte mult de cea clasica, deoarece nu sunt restrictii majore. Trebuie sa se tina cont insa de o forma a casei cat mai compacta, cu ferestre mari si acoperisul orintate catre sud. Se urmareste astfel realizarea criteriilor unei Case Pasive:, in privinta consumurilor de energie: - maxim 10 W/mp necesar caloric constant; maxim 15 kwh/mp necesar anual cu incalzirea spatiului (fata de kwh/mp anual pentru o constructie clasica); - utilizarea de consumatori casnici de clasa A; -necesarul de energie primara globala / an (incalzire, iluminat electric, apa calda menajera, preparatul hranei, menaj), sa nu se depaseasca kwh\mp. Fig.1 Fig PRINCIPILE UNEI CONSTRUCTII PASIVE o izolatie extrem de buna fara punti termice vitrificare cu trei foi de geam si rame bine izolate o perfecta etanseitate a mantalei cladiri utilizarea instalatiei de aerisire-ventilatie, cu recuperare de caldura utilizarea de energii regenerabile 1.2 SISTEMUL AMVIC; AVANTAJE Sistemul de constructie Amvic este o tehnica de constructie inovativa, combinand unul dintre cele mai bune materiale termoizolante NEOPORUL, cu unele dintre cele mai puternice materiale structurale de constructie, betonul. Rezultatul este un sistem de perete de o neegalata eficienta energetica, termic si care reduce zgomotul. O structura construita cu sistemul de constructie Amvic reduce notele de plata la incalzire si aer conditionat mai mult de 50%. Furnineaza siguranta superioara pentru ocupantii ei, cu o evaluare a sarcinii vantului continua de pana la 320 km/h, o rezistenta la foc de pana la 3 ore si o atmosfera confortabila si linistita cu o eficienta a protectiei fonice de minim 50 db. Avantajele sistemului AMVIC pentru beneficiar sunt: - eficienta energetica sporita

3 - o casa si un mediu mai sanatos. - liniste si conform fonic. - siguranta data de soliditatea si de durabilitatea peretilor. Peretii de masa mare ai casei in sistemul AMVIC nu dau numai remarcabila impresie de soliditate, dar sunt de asemenea mai siguri pentru intreaga familie. Sunt o investitie solida si sigura. Casele de beton au un palmares dovedit al rezistentei la ravagiile furtunilor violente, tornadelor si incendiilor. In testele la foc ale peretelui in sistem AMVIC expunerea la flacara intensa s-a facut mai mult timp decat in cazul peretilor unei constructii obisnuite, fara slabirea structurii. Polistirenul expandat folosit este tratat astfel incat sa nu se sustina combustia. De asemenea, testele au aratat ca posibilitatea de a transmite o flacara deschisa de la exterior este foarte mica. - reparatii si intretinere reduse. Pentru o casa in sistem AMVIC, ecuatia este simpla: fara mucegai = reparatii si intretinere mai putine. Nici polistirenul, nici betonul nu vor putrezi sau rugini vreodata. Betonul poate fi chiar expus elemntelor naturii timp de secole cu foarte putine efecte negative. Otelul de armare, inglobat adanc in interior si protejat de alcalinitatea betonului, nu se erodeaza. - cost comparabil. Costurile in sistemului AMVIC sunt diminuate cu aproximativ 10-15% fata de costul unei constructii conventionale. - constructie verde. Elementul principal al oricarei constructii verzi este eficienta energetica si durabilitatea. Cele doua combinate minimalizeaza impactul pe termen lung al structurii asupra mediului. In plus salveaza padurile, necesitand cantitati mult mai mici de material lemnos. 2. ECONOMISIRE DE ENERGIE IN ELEMENTE STRUCTURALE 2.1 INCALZIREA PRIN PARDOSEALA Incalzirea prin pardoseala este cea mai eleganta si eficienta solutie pentru incalzirea oricarei locatii. La sistemele de incalzire in pardoseala, prin asigurarea uniforme pe toata suprafata pardoselii se obtine un grad de confort net superior fata de sistemul clasic de incalzire cu radiotatoare si totodata o economie in functionare de pana la 30% prin controlul temperaturii de la nivelul pardoselii si a celei de ambient cu ajutorul termostatelor inteligente. Prin sistemul de incalzire in pardoseala se obtin grade la baza podelei, 22 grade la nivelul corpului si 20 grade la nivelul tavanului; rezulta de aici un consum de energie mai redus comparativ cu sistemele clasice de incalzire cu radiatoare. Fig UTILIZARA DE COFRAJE INGLOBATE TERMOIZOLANTE LA PERETI AMVIC Romania este cel mai important reprezentant din Europa Centrala si de Este al industriei de cofraje termoizolante din neopor ICF Insulated Concrete Forms -, precum si styropor si neopor sub forma de placi de diferite grosimi si densitati pentru termoizolatii la costructii.

4 AMVIC Romania produce cofraje termoizolante din neopor expandat ignifugat pentru constructii pasive (U=0,11 W/mpK) si cofraje pentru constructii de joasa energie (U=0,22 W/mpK), de grosimi ale peretelui structural din beton armat de 15,24 cm, 20,32 cm si 25,40 cm, functie de regimul de inaltime, respectiv de P+4, P+8 si P etaje. De asemenea, produce polistiren expandat ignifugat neopor si styropor cu densitati de 16,20,24 si 30 kg/mc si livreaza toate accesoriile necesare pentru realizarea termosistemului la constructii: adeziv, dibluri, plasa de fibra de sticla, masa de spaclu, coltari metalici cu plasa, profil lacrimar, tencuiala decorativa. Fig.4 Fig TERMOIZOLAREA MANSARDEI Un rol important din punct de vedere energetic pentru o casa pasiva il au invelitorile din tigla metalica ondulata care au o durata lunga de viata si asigura o protectie perfecta a cladirilor. Mataria prima pentru aceste invelitori este otelul suedez zincat la cald, avand grosimea de 0,55 mm, care este protejat cu un strat de pasivitate si un strat primar, la urma fiind aplicat stratul de plastisol sau poliester. Calitatea exceptionala a materialului, forma, aspectul si culorile recomanda invelitorile atat pentru constructii noi, cat si pentru renovarea oricarui tip de acoperis in conditi de maxima siguranta. Se recomanda utilizarea de culori deschise, ce nu atrag radiatia solara. Pentru eliminarea puntilor termice la nivelul acoperisului se utilizeaza la sarpanta prefabricata termoizolatia cu celuloza ignifugata, ce asigura uniformitatea si continuitatea a stratului de termoizolant. Celuloza ignifugata este un material pentru termoiziolatie din fibre de celuloza ce poate fi folosit pentru termoizolarea acoperisului, peretilor exteiori si interiori sau a tavanului, find aplicata prin suflare cu presiune. Materialul termoizolant celuloza ignifugata, se caracterizeaza prin faptul ca termoizoleaza perfect locurile unde se aplica, atat pe durata anotimpului cald, cat si pentru cel rece, readucand astfel considerabil costurile pentru incalzire iarna si pentru instalatia de climatizare vara, avind in plus o caracteristica importanta si anume, absoarbe si cedeaza umiditatea in procent de pana la 10%. O alta importanta caracteristica a acestei celuloze ignifugate este ca ea patrunde pana in cele mai mici spatii, eliminand astfel formarea de punti termice. Grupul de firme AMVIC Bragadiru ofera un pachet de materiale principale necesare construiri, dotarii cu instalatii si finisarii unei cladiri. Elementul de calitate este faptul ca aceastea raspund actualelor cerinte de eficienta energetica de pe piata constructiilor si contribuie la dezvoltarea durabila, dupa principii ecologice.

5 Fig PANOURI SOLARE Stiati ca SOARELE daruieste pamantului romanesc circa kwh/mp/an? Din aceasta cantitate de energie vesnica si nepoluata, noi va putem ajuta sa captati jumatate. Nu lasati SOARELE sa-si risipeasca energia in van! Profitati de fiecare raza de lumina! CUM? Folosind COLECTOARE SOLARE pentru prepararea apei calde menajere sau pentru caldura si apa calda menajera. Datorita progresului tehnic deosebit, randamentul panourilor solare sau al bateriilor de colectori a crescut, facand ca amortizarea acestor sisteme complexe de incalzire solare sa se reduca la 1-2 ani din cei 24 de functionare la parametri tehnici maximi. De ce sa incalzim numai apa menajera cu ea cand cu aceasi instalatie putem sustine si incalzirea locuintei? Romania se gaseste intr-o zona geografica cu o acoperire solara foarte buna. Soarele ofera cu darnicie energie pamantului romanesc. Din aceasta cantitate de energie, noi va putem ajuta sa captati intre kwh/mp/an folosind COLECTOARE SOLARE. La toate acestea, noi avem solutia! Fig.7

6 2.5 POMPA DE CALDURA Pompa de caldura geotermala, componenta a unei case pasive, are, la randul ei, in vedere utilizarea energiei geotermale ca o sursa de energie gratuita si independenta in mare masura de anotimp si conditiile vremii. Aceasta forma de energie se regenereaza permanent in interiorul pamantului. Alte efecte de retinut sunt: diminuarea considerabila a emisiilor de CO2, economie de energie la incalzire si racire cu pana la 75%, iar in combinatie cu o suprafata radianta exista posibilitatea realizari incalzirii si raciri cu aceasi tehnica de instalatie. Privitor la modul de functionare al unei pompe de caldura, in lumea de specialitate s-au incetatenit urmatoarele denumiri: - monovalent: pompa de caldura este singurul generator de caldura din cladire. Acest mod de actionare este adecvat pentru toate incalzirile la temperaturi scazute pana la maxim 60 grade C temperatura pe tur. - mono-energetic: sistemul de incalzire nu mai necesita un supliment energetic. Pompa de caldura aer apa lucreaza pana la o temperatura exterioara de -20 grade C cu aer din exteior. In caz de necesitate, la temperaturi exterioare foarte scazute, se cupleaza suplimentar incalzirea cu rezistenta electrica. - bivalent-alternativ: pompa de caldura furnineaza intreaga caldura termica pana la o termperatura exterioara determinata (de ex. 0 grade C). Daca termperatura scade sub aceasta valoare, pompa de caldura este decuplata si un al doilea generator de caldura preia incalzirea. Acest mod de actionare este posibil la toate sistemele de incalzire care au termperatura pe tur de pana la maxim 90 grade C. Fig.8

7 Fig.9 Fig INCHEIERE Mai mult, in tarile respective incepand cu 2013 toate constructile publice noi ce utilizeaza fonduri de la bugetul local, vor respecta obligatoriu standardul de cladiri pasive. La noi in Romania, intrucat suntem inca o tara bogata, legislatia tarii permite realizarea de constructii cu un transfer termic de cca. 300% mai mare ca in tarile mai sus mentionate. Cand forta de munca este din ce in ce mai putina si mai scumpa, raportul calitate/pret al constructiilor realizate in sistem AMVIC este optim. Realizarea caselor pasive ce reprezinta conceptul vitorului este posibila cel mai usor si eficient in sistemul AMVIC de constructii, cu cheltuieli reduse. Criteriile ce definesc o cladire pasiva sunt mai usor de indeplinit utilizand sistemul AMVIC - un necesar de caldura de maximum 15 kwh/mp anual, un necesar de energie primara (pentru ventialtie, incalzire, preparare apa calda menajera si curentul electric pt. intretinere) de maxim 20 kwh/mp anual. Datorita conceptiei de exceptie a sistemului AMVIC, constructiile executate in acest mod au un nivel de emisi in atmosfera redus cu 30%-50% fata de alte sisteme si tehnologii, sunt ecologice. La constructiile in sistem AMVIC consumul de lemn este extrem de redus prin eliminarea cofrarii stilpilor, a centurilor si a buiandrugilor. Se reduce taierea arborilor, fiind constatat faptul o casa AMVIC salveaza cc. 10 arbori de la taiat. Multumiri domnului inginer Radu Preda -ROMSTAL BUCURESTI pentru contributie, si elevului Savuscan Theodor, clasa a 11-a G pentru tehnoredactare. BIBLIOGRAFIE: [1] [2] ROMSTAL-Bucuresti [3] Revista Constructiilor (nr ) [4] Revista Constructiilor (nr ) [5] [6]

Key words : infrared thermography, deep freeze, warehouse infiltrations, warehouse thermal bridges

Key words : infrared thermography, deep freeze, warehouse infiltrations, warehouse thermal bridges Termografie la interiorul depozitelor frigorifice de tip Deep Freeze Vlad IORDACHE Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti Email : viordach@yahoo.com Florin IORDACHE Universitatea Tehnica de Constructii

More information

Noul sistem de sine de ghidaj pentru o precizie maxima!!!

Noul sistem de sine de ghidaj pentru o precizie maxima!!! Noul sistem de sine de ghidaj pentru o precizie maxima!!! 1 Acestea sunt elementele care compun noul sistem FSN Sine de ghidaj Sina de ghidaj / cod comanda FSN 800 1600Z00005 FSN 1100 1600Z00006 FSN 1600

More information

CLIMATIZAREA UNEI CASE PASIVE CU FUNCTIUNE MIXTA

CLIMATIZAREA UNEI CASE PASIVE CU FUNCTIUNE MIXTA CLIMATIZAREA UNEI CASE PASIVE CU FUNCTIUNE MIXTA D. HERA (a), L. DRUGHEAN (b), A. ILIE (c), R. CRUTESCU (d) Universitatea Tehnica de Cnstructii Bucuresti 66, Pache Prtppescu Bd. Bucharest 2, Zip cde: 021414,

More information

FAST FLEXIBLE FRIENDLY

FAST FLEXIBLE FRIENDLY TENT ARCHITECTURE OUR TENTS ARE... FAST Easy transport and quick set up mean less cost and more time for you to organize your event. Our Marquees, including floors, furniture, lighting and heating can

More information

EXCURSII OPTIONALE EMIRATELE ARABE UNITE

EXCURSII OPTIONALE EMIRATELE ARABE UNITE EXCURSII OPTIONALE EMIRATELE ARABE UNITE 2017-2018 Excursie Durata Tarif/persoana Desfasurare Dubai city tur 4-5 ore 42 eur/adt, 32 eur/copil 14:00-19:00 duminica, marti, joi Sharhaj city tur 4-5 ore 110

More information

UTILIZAREA PRODUSELOR BENDER LA NAVE

UTILIZAREA PRODUSELOR BENDER LA NAVE UTILIZAREA PRODUSELOR BENDER LA NAVE NAVY + comercial project Eagle Norway EDS470 Ferry boat Stena- Line Sweden HAMS Success Australia different frigates Royal Navy England EDS1000/470 HMS Southampton/type

More information

Folie PVC pentru amenajarea de iazuri, lacuri sau helestee

Folie PVC pentru amenajarea de iazuri, lacuri sau helestee Stabileste conturul iazului utilizand un furtun de gradina flexibil si marcheaza terenul utilizand un spray cu vopsea sau cu ajutorul unor tarusi martor. Stabileste in interiorul conturului iazului latimea

More information

b o i l e r e c a t a l o g p r o d u s e

b o i l e r e c a t a l o g p r o d u s e b o i l e r e c a t a l o g p r o d u s e OILERE ELETRIE De perete, verticale OKE, OKE, OKE, OKE, OKE 12 oilere ELETRIE cu instalare verticală 2 11 10 1 Termometru 2 Teaca elementului de încălzire 3 ELEMENT

More information

STRUCTURI DE DATE. Compresia datelor

STRUCTURI DE DATE. Compresia datelor STRUCTURI DE DATE Compresia datelor Caracteristici: Proces de codificare; Utilizarea unui numar mai mic de biti pentru stocarea datelor; Functioneaza daca emitatorul si receptorul au algoritmul de codificare/decodificare;

More information

2. Dispersii. Ozon (O 3): Viteza si directia vantului:

2. Dispersii. Ozon (O 3): Viteza si directia vantului: . Tabel. Min Min Min Min Min Min Min Ti [ C] Φ i [%] INT-CO [ppb] Te [ C] deltat[ C] Φ e [%] EXT-CO [ppb] MIN. 9.. 3. -.9 3.. MAX.7. 3...5 7.. MED.3 9.7 37..3.55. 9.55 Mediana.3 9. 3..3.. 9..9.. 5...3

More information

Buton de alarmare manuala

Buton de alarmare manuala Sinteso / Cerberus PRO Buton de alarmare manuala FDM225, FDM226 Butoane adresabile de alarmare manuala cu actionare directa pentru buclele de detectie FDnet/C-NET. Buton comandă alarmare manuală adresabil

More information

1. Noua procedura pentru biletele Zug zum Flug la rezervarea pachetelor

1. Noua procedura pentru biletele Zug zum Flug la rezervarea pachetelor Dragi colegi, Va prezentam in cele ce urmeaza update-urile in IRIS.plus versiunea 9.1 1. Noua procedura pentru biletele Zug zum Flug la rezervarea pachetelor Biletele Zug zum Flug (tren catre aeroport)

More information

Metode ansamblu Ensemble learning. Ruxandra Stoean

Metode ansamblu Ensemble learning. Ruxandra Stoean Metode ansamblu Ensemble learning Ruxandra Stoean rstoean@inf.ucv.ro http://inf.ucv.ro/~rstoean Bibliografie Breiman, L., Bagging Predictors, Machine Learning, vol. 24, issue 2, pp. 123-140, 1996 http://www.cs.utsa.edu/~bylander/cs6243/bagging-boosting.pdf

More information

TEHNICA MISCARII BROASTE DE USI. Deschideti si traiti momente senzationale!

TEHNICA MISCARII BROASTE DE USI. Deschideti si traiti momente senzationale! TEHNICA MISCARII BROASTE DE USI Deschideti si traiti momente senzationale! Multilateral in toate domeniile de utilizare. Usi de acces in casa dotate cu Z-TS respectiv G-TS sau usi de balcon dotate cu B-TV.

More information

AIRAC AIP SUPPLEMENT 01/16. WORK in progress at BACĂU/George Enescu airport Phase I

AIRAC AIP SUPPLEMENT 01/16. WORK in progress at BACĂU/George Enescu airport Phase I Headquarters 10. Ion Ionescu de la Brad Blvd., PO Box 1890 013813 Bucharest, Romania phone: (+4021) 208 31 00 fax: (+4021) 230 24 42 AFTN: LRBBRTYD email: romatsa.office@romatsa.ro www.romatsa.ro AIM Unit

More information

BRAN BOOTCAMP BE FIT!

BRAN BOOTCAMP BE FIT! BRAN BOOTCAMP BE FIT! Bootcamp BE FIT! Bootcamp-ul BE FIT! consta intr-un weekend intreg de miscare si relaxare, intr-o zona montana, linistita si nepoluata, in care participantii vor avea parte de: -

More information

TEHNOLOGII FOLOSITE LA LUCRARI DE MARI ADANCIME

TEHNOLOGII FOLOSITE LA LUCRARI DE MARI ADANCIME TEHNOLOGII FOLOSITE LA LUCRARI DE MARI ADANCIME autori: Ana Maria Ionita, clasa a X-a F Theodor Savuscan, clasa a XII-a G Colegiul Tehnic de Arhitectura si Lucrari Publice I. N. Socolescu coordonator:

More information

Anexe. Clasele de asigurare

Anexe. Clasele de asigurare Anexe Clasele de asigurare Secțiunea A. Asigurări generale 1. accidente, inclusiv accidente de muncă și boli profesionale: a) despăgubiri financiare fixe; b) despăgubiri financiare variabile; c) combinație

More information

Izoeritroliza neonatala

Izoeritroliza neonatala Izoeritroliza neonatala Izoeritroliza neonatala este o afectiune ce apare la puii de pisica si caine din felise,canise si nu nuami, in varsta de cateva zile, atunci cand acestia au o grupa sangvina diferita

More information

Implicatiile Teoriei Haosului in stiinta economica

Implicatiile Teoriei Haosului in stiinta economica Olimpiada Studentilor Economisti Complexitatea Sistemelor Economice si Gestiunea Crizelor Implicatiile Teoriei Haosului in stiinta economica Autori: Rusanu Ramona Daniela Simhas Corina Coordonator stiintific:

More information

Cod de proiectare. Evaluarea actiunii zapezii asupra constructiilor

Cod de proiectare. Evaluarea actiunii zapezii asupra constructiilor UNIVERSITATEA TEHNICA DE CONSTRUCTII BUCURESTI Cod de proiectare. Evaluarea actiunii zapezii asupra constructiilor Indicativ CR1-1-3-2005 Nr. contract: 169 Nr. faza: Redactarea 1-a, faza unica RECTOR,

More information

SITUATIE CONTRACTE INCHEIATE DE CATRE OSIM IN INTERVALUL Parti contractante Obiect contract Valoare contract

SITUATIE CONTRACTE INCHEIATE DE CATRE OSIM IN INTERVALUL Parti contractante Obiect contract Valoare contract SITUATIE CONTRACTE INCHEIATE DE CATRE OSIM IN INTERVALUL 01.01.2016 30.06.2016 Nr. Crt 1 2 3 4 5 Denumirea act (contract/act aditional) Acord cadru in derulare din 2014 Act aditional la contractul nr.207350/05.06.2015

More information

Este potrivita pentru imprimarea cu: plastisoli, Braille, solder mask peelable, imprimari in relief pe diferite substraturi.

Este potrivita pentru imprimarea cu: plastisoli, Braille, solder mask peelable, imprimari in relief pe diferite substraturi. FISA TEHNICA FOTECOAT 1845 SOLO FOTECOAT 1845 SOLO este o emulsie presensibilizata, gata de folosire, rezistenta la solvent, pentru realizarea ecranelor foarte groase, prin metoda de emulsionare ud pe

More information

cele mai ok referate MINISTERUL EDUCAŢIEI SI CERCETĂRII GRUPUL ŞCOLAR INDUSTRIAL DE TRANSPORTURI AUTO TIMISOARA

cele mai ok referate MINISTERUL EDUCAŢIEI SI CERCETĂRII GRUPUL ŞCOLAR INDUSTRIAL DE TRANSPORTURI AUTO TIMISOARA www.referateok.ro cele mai ok referate MINISTERUL EDUCAŢIEI SI CERCETĂRII GRUPUL ŞCOLAR INDUSTRIAL DE TRANSPORTURI AUTO TIMISOARA PROIECT DE DIPLOMĂ PENTRU EXAMENUL DE ABSOLVIRE A SCOLII PROFESIONALE Meseria

More information

Ghid practic pentru stabilirea categoriei unei întreprinderi

Ghid practic pentru stabilirea categoriei unei întreprinderi Ghid practic pentru stabilirea categoriei unei întreprinderi 1. Aplicarea definitiei IMM-urilor Defintia introduce trei categorii diferite de intreprinderi. Fiecare corespunde unui tip de relatie pe care

More information

SISTEME DE OPERARE

SISTEME DE OPERARE SISTEME DE OPERARE 2009 2010 Cursul #6 Conf.dr. Teodor-Florin Fortiș Informatii generale Informatii generale Procese cooperante Un proces este independent daca nu este afectat si nu poate afecta un alt

More information

Baile Felix - Inscrieri Timpurii 2017

Baile Felix - Inscrieri Timpurii 2017 Baile Felix - Inscrieri Timpurii 2017 Hotel International 4* demipensiune 792 1061,5 863,5 1182,5 1028,5 1408 pensiune completa 1001 1270,5 1072,5 1391,5 1237,5 1617 demipensiune si tratament 990 1232

More information

The world is a book and those who do not travel read only one page. St. Augustine

The world is a book and those who do not travel read only one page. St. Augustine Sleep Eat Meet The world is a book and those who do not travel read only one page. St. Augustine ENDLESS EXPLORATION viennahouse.com When a hotel becomes your house Simple pleasures in a cosy atmosphere

More information

Corfu (din București)

Corfu (din București) Corfu (din București) Golden Sands Hotel *** Localizare: Golden Sands 3* este situat în superba stațiune Agios Georgios Argirades, aflată în partea de sud-vest a insulei Corfu. Hotelul se află la o distanță

More information

Royal Caribbean International

Royal Caribbean International Royal Caribbean International A doua cea mai mare linie de croaziera, Royal Caribbean International (initial Royal Caribbean International Cruise Lines) si-a inceput activitatea la sfarsitul anilor 1960

More information

Specificatii Grau Panificatie-UE Futures

Specificatii Grau Panificatie-UE Futures Specificatii Grau Panificatie-UE Futures SPECIFICATII Denumire Contract (Contract Name) Activul Suport (Underlying Asset) Simbol (Ticker Symbol) Marimea obiectului contractului ( Multiplicatorul ) (Multiplier)

More information

Structura sistemelor de operare

Structura sistemelor de operare 2012 Structura sistemelor de operare aspecte generale si particulare pentru Windows si Linux Studenti: Băbăruş George 431A Voicu Adrian-Nicolae 431A ETTI 01.06.2012 CUPRINS: Partea I: Structura sistemelor

More information

PLANIFICAREA SI ASIGURAREA CALITATII LUCRARILOR DE CONSTRUCTII

PLANIFICAREA SI ASIGURAREA CALITATII LUCRARILOR DE CONSTRUCTII PLANIFICAREA SI ASIGURAREA CALITATII LUCRARILOR DE CONSTRUCTII Ganea Ana-Maria, asist.drd.ing. Catedra de Management, U.T.C.B. The quality planning is composed by identification of the quality standards

More information

Raport integrat privind sursele de finantare a activitatilor ce vizeaza eficienta energetica in cladiri si saracia fata de combustibil

Raport integrat privind sursele de finantare a activitatilor ce vizeaza eficienta energetica in cladiri si saracia fata de combustibil Raport integrat privind sursele de finantare a activitatilor ce vizeaza eficienta energetica in cladiri si saracia fata de combustibil Decembrie 2013 Dumitra Mereuta 1 Continut 1 Introducere... 3 2 Bune

More information

Tel: Fax: Sos. Bucure ti-ploie ti Nr RO , Sector 1 Bucure ti, Romania

Tel: Fax: Sos. Bucure ti-ploie ti Nr RO , Sector 1 Bucure ti, Romania AUTORITATEA AERONAUTIC CIVIL ROMÂN ROMANIAN CIVIL AERONAUTICAL AUTHORITY Tel: ++40.21.208.15.08 Fax: ++40.21.208.15.72 ++40.21.233.40.62 Sos. Bucure ti-ploie ti Nr.38-40 RO-013695, Sector 1 Bucure ti,

More information

Combinarea tabelelor SAS

Combinarea tabelelor SAS Combinarea tabelelor SAS rodica.lung@econ.ubbcluj.ro 19 decembrie 2016 rodica.lung@econ.ubbcluj.ro Combinarea tabelelor SAS 19 decembrie 2016 1 / 27 Moduri de combinare: one to one: se creeaza observatii

More information

Universitatea Politehnica Bucureşti Facultatea de Automatică şi Calculatoare Departamentul de Automatică şi Ingineria Sistemelor LUCRARE DE LICENŢĂ

Universitatea Politehnica Bucureşti Facultatea de Automatică şi Calculatoare Departamentul de Automatică şi Ingineria Sistemelor LUCRARE DE LICENŢĂ Universitatea Politehnica Bucureşti Facultatea de Automatică şi Calculatoare Departamentul de Automatică şi Ingineria Sistemelor LUCRARE DE LICENŢĂ Proiectarea unui sistem de protecție şi control al unui

More information

World Robot Olympiad 2016 Categoria Standard Standard I Primar Descrierea probei, reguli si punctaj. Clean Road to School

World Robot Olympiad 2016 Categoria Standard Standard I Primar Descrierea probei, reguli si punctaj. Clean Road to School World Robot Olympiad 2016 Categoria Standard Standard I Primar Descrierea probei, reguli si punctaj Clean Road to School Introducere In acest an participantii la competitia World Robot Olympiad trebuie

More information

geographianapocensis.acad-cluj.ro

geographianapocensis.acad-cluj.ro GEOGRAPHIA NAPOCENSIS Anul IV, nr.1 / 2010 PUBLICITY IN TOURISM - RELATION BETWEEN ROMANIA AND UKRAINE Adriana Mihaela PORCUŢAN Babeş-Bolyai University, Faculty of Geography, 5-7 Clinicilor Street, 400006,

More information

12 Specii de rechini

12 Specii de rechini 12 Specii de rechini Carti in 3 parti Carti de descriere Translation: Camelia Viorica www.mamicieblog.webmail.com www.montessorinature.com Specii de rechini Specii de rechini Rechinii sunt o specie de

More information

CONSERVING RURAL ARCHITECTURE IN GREECE IN LIGHT OF THE NEW TENDENCY FOR SUSTAINABLE TOURIST DEVELOPMENT

CONSERVING RURAL ARCHITECTURE IN GREECE IN LIGHT OF THE NEW TENDENCY FOR SUSTAINABLE TOURIST DEVELOPMENT CONSERVING RURAL ARCHITECTURE IN GREECE IN LIGHT OF THE NEW TENDENCY FOR SUSTAINABLE TOURIST DEVELOPMENT The present paper, produced in April 2007, is the result of a research made for the placement for

More information

Cazan din otel pe lemne cu gazeificare

Cazan din otel pe lemne cu gazeificare Producator: EKO VIMAR ORLANSKI Polonia Cazan din otel pe lemne cu gazeificare Model: Orlan Super 96 kw, 130 kw Cod Romstal: 32LG0130 INSTRUCTIUNI DE INSTALARE SI SERVICE Revizia nr. 2 / aprilie 2012 1

More information

Preview 6 PHI of 8 1/25/2015 8:35 PM

Preview 6 PHI of 8 1/25/2015 8:35 PM 1 of 8 1/25/2015 8:35 PM PHI 2015 You are logged in as Admin User (Logout) edesc PHI2015 Quizzes 6 Attempt 1 Preview 6 1 Holul de la etajul I al unei scoli are forma literei U cu urmatoarele dimensiuni:

More information

Bine ati venit in gradina GARDENA

Bine ati venit in gradina GARDENA Art. 1559 GARDENA Aspersor Aqua Contour Automatic pentru irigarea suprafetelor mari Bine ati venit in gradina GARDENA Cititi cu atentie aceste instructiuni de utilizare si observati notele insotitoare.folositi

More information

Synco 700 Regulator pentru incalzire RMH760B Regulator pentru cascada de cazane RMK770 Instructiuni de utilizare

Synco 700 Regulator pentru incalzire RMH760B Regulator pentru cascada de cazane RMK770 Instructiuni de utilizare B3133 Synco 700 Regulator pentru incalzire RMH760B Regulator pentru cascada de cazane RMK770 Instructiuni de utilizare CE1B3133_ro 2015-03-31 Building Technologies Siemens Switzerland Ltd Building Technologies

More information

(Valoarea Pasului de Tranzactionare = 1 leu)

(Valoarea Pasului de Tranzactionare = 1 leu) Specificatii Brent Crude Oil Futures Denumire Contract (Contract Name) Activul Suport (Underlying Asset) Simbol (Ticker Symbol) Marimea obiectului contractului ( Multiplicatorul ) (Multiplier) Cotatia

More information

Regasiti in cele ce urmeaza ultimele update-uri in materie de produs si operational la touroperatorii din grupul Neckermann/Thomas Cook.

Regasiti in cele ce urmeaza ultimele update-uri in materie de produs si operational la touroperatorii din grupul Neckermann/Thomas Cook. Last updated 5-Oct-17 1 Dragi colegi, Regasiti in cele ce urmeaza ultimele update-uri in materie de produs si operational la touroperatorii din grupul Neckermann/Thomas Cook. I. Serviciu extra ZUB SC010

More information

BUGETUL LOCAL DETALIAT LA CHELTUIELI PE CAPITOLE, SUBCAPITOLE ŞI PARAGRAFE PE ANUL 2013

BUGETUL LOCAL DETALIAT LA CHELTUIELI PE CAPITOLE, SUBCAPITOLE ŞI PARAGRAFE PE ANUL 2013 Trim I Trim II Trim III Trim IV BUGETUL LOCAL DETALIAT LA CHELTUIELI PE CAPITOLE, SUBCAPITOLE ŞI PARAGRAFE PE ANUL 2013 PREVEDERI ANUALE - mii lei - PREVEDERI TRIMESTRIALE D E N U M I R E A I N D I C A

More information

Modul Retineri.

Modul Retineri. Modul Retineri www.plurivaerp.com Cuprins Preambul... 3 Definirea ordinii retinerilor... 3 Adaugare retinere... 4 Adaugare beneficiar... 5 Scadentar... 5 Modificare rata... 6 Adaugare Plata... 7 Amanare

More information

MEMORIU TEHNIC SPECIALITATEA: INSTALATII ELECTRICE CURENTI TARI

MEMORIU TEHNIC SPECIALITATEA: INSTALATII ELECTRICE CURENTI TARI Beneficiar: Institutul de Fizica si Inginerie Nucleara Horia Hulubei S.C. HACHIKO DESIGN S.R.L. Denumire : Infrastructura de cercetare ELI-NP Str. DINU VINTILA nr. 11 Adresa : Str. Reactorului nr. 30,

More information

STUDIES REGARDING THE SUSTAINABLE DEVELOPMENT OF RURAL TOURISM AND AGRI- TOURISM IN THE VATRA DORNEI MICROZONE, SUCEAVA COUNTY

STUDIES REGARDING THE SUSTAINABLE DEVELOPMENT OF RURAL TOURISM AND AGRI- TOURISM IN THE VATRA DORNEI MICROZONE, SUCEAVA COUNTY SUSTAINABLE DEVELOPMENT OF RURAL TOURISM AND AGRI-TOURISM Cercetări Agronomice în Moldova Vol. XLII, No. 3 (139) / 2009 STUDIES REGARDING THE SUSTAINABLE DEVELOPMENT OF RURAL TOURISM AND AGRI- TOURISM

More information

Domeniul constructiilor Principalele probleme de protectie a mediului in Romania si Bulgaria. Depozitarea si reciclarea deseurilor

Domeniul constructiilor Principalele probleme de protectie a mediului in Romania si Bulgaria. Depozitarea si reciclarea deseurilor Domeniul constructiilor Principalele probleme de protectie a mediului in Romania si Bulgaria. Depozitarea si reciclarea deseurilor 1 Cuprins: 1. Eliminarea deseurilor din constructii si demolari situatia

More information

CARTE TEHNICA. Instructiuni de instalare, functionare PENTRU REGULATORUL CLIMATIC EV 70

CARTE TEHNICA. Instructiuni de instalare, functionare PENTRU REGULATORUL CLIMATIC EV 70 CARTE TEHNICA Instructiuni de instalare, functionare PENTRU REGULATORUL CLIMATIC EV 70 Page 1 of 7 Domenii de utilizare: Se utilizeaza pentru controlul sistemului centralizat de incalzire prin intermediul

More information

Ghid Operational pentru Mentenanta HW IBM

Ghid Operational pentru Mentenanta HW IBM Ghid Operational pentru Mentenanta HW IBM v 3.20 Ultima revizuire 02 Noiembrie 2010 Responsabil: Michel Papaiconomou Autor: Malcolm Gooding Verificatori: Auguste Lacroix, Andy Wright, Hermann Staub, Nenad

More information

CAP.I DESCRIEREA STRUCTURALA A UNUI SISTEM DE CALCUL

CAP.I DESCRIEREA STRUCTURALA A UNUI SISTEM DE CALCUL CAP.I DESCRIEREA STRUCTURALA A UNUI SISTEM DE CALCUL Scopul acestui capitol este de a se realiza o descriere structurala a unui sistem de calcul (calculator) care sa cuprinda atat caracteristicile hardware

More information

3.6.7 Terminale [i terminatoare de re]ea ISDN

3.6.7 Terminale [i terminatoare de re]ea ISDN 3.6.7 Terminale [i terminatoare de re]ea ISDN n aceast` prim` lucrare se vor prezenta dou` tipuri de terminale ISDN, unul realizat cu o plac` SCII Telecom [i unul sub form` de videotelefon Siemens T-View

More information

Compania are o situatie financiara foarte buna. Profitabilitate Solvabilitate. Eficienta Lichiditate. RisCo.ro

Compania are o situatie financiara foarte buna. Profitabilitate Solvabilitate. Eficienta Lichiditate. RisCo.ro Raport: Rating Financiar Firma: ********* SA CUI: **** Rating Financiar - CUI ******* 2016-02-23 17:46:12 Firma: *********** Cod CAEN: 3109 RATING FOARTE BUN Compania are o situatie financiara foarte buna.

More information

INTERVIU Iordan Gheorghe BARBULESCU Cred ca in 30 de ani Uniunea Europeana va fi o federatie

INTERVIU Iordan Gheorghe BARBULESCU Cred ca in 30 de ani Uniunea Europeana va fi o federatie I. OPINIE, OPINII... INTERVIU Iordan Gheorghe BARBULESCU Cred ca in 30 de ani Uniunea Europeana va fi o federatie I o r d a n G heorghe Barbulescu. Diplomat si profesor de relatii internationale si integrare

More information

Factori de risc pentru bunul mers al afacerii in urmatorii ani. Bucuresti, 7 noiembrie 2007

Factori de risc pentru bunul mers al afacerii in urmatorii ani. Bucuresti, 7 noiembrie 2007 Factori de risc pentru bunul mers al afacerii in urmatorii ani Bucuresti, 7 noiembrie 2007 Riscul Risc = Posibilitatea de a ajunge intr-o primejdie, de a avea de infruntat un necaz sau de suportat o paguba;

More information

Ordin ANRE nr.17 / Codul de masurare a energiei electrice

Ordin ANRE nr.17 / Codul de masurare a energiei electrice Ordin ANRE nr.17 / 2002 - Codul de masurare a energiei electrice CAPITOLUL I Scop Art. 1 - Prezentul Cod de masurare a energiei electrice, denumit în continuare Cod, este o reglementare tehnica din cadrul

More information

BUGETUL LOCAL DETALIAT LA CHELTUIELI PE CAPITOLE, SUBCAPITOLE ŞI PARAGRAFE PE ANUL 2014 ŞI ESTIMĂRI PENTRU ANII

BUGETUL LOCAL DETALIAT LA CHELTUIELI PE CAPITOLE, SUBCAPITOLE ŞI PARAGRAFE PE ANUL 2014 ŞI ESTIMĂRI PENTRU ANII JUDEŢUL DÂMBOVIŢA MUNICIPIUL TÂRGOVIŞTE ANEXA 2B HCL nr. 17/30.01. BUGETUL LOCAL DETALIAT LA CHELTUIELI PE CAPITOLE, SUBCAPITOLE ŞI PARAGRAFE PE ANUL ŞI ESTIMĂRI PENTRU ANII 2015-2017 - mii lei - PREVEDERI

More information

Utilizarea incasarilor si platilor prin mijloace electronice in administratia publica

Utilizarea incasarilor si platilor prin mijloace electronice in administratia publica Utilizarea incasarilor si platilor prin mijloace electronice in administratia publica Asist. univ. drd. Attila GYÖRGY Facultatea de Management Academia de Studii Economice din Bucuresti In Romania, din

More information

Vase Dewar X - 34БM CK 40

Vase Dewar X - 34БM CK 40 Vase Dewar X - 34БM CK 40 Manual de utilizare CUPRINS: 1. Functia produsului si instructiuni generale 2. Caracteristicile tehnice 3. Pachetul de livrare 4. Descrierea produsului 5. Norme de siguranta 6.

More information

SISTEME AVANSATE DE ASIGURARE SI ACCES CONTROL IN ZONE CU NECESITATI RIDICATE DE SECURITATE

SISTEME AVANSATE DE ASIGURARE SI ACCES CONTROL IN ZONE CU NECESITATI RIDICATE DE SECURITATE Unul din instrumentele importante in lupta impotriva terorismului îl constituie tehnica de asigurare si control/monitorizare acces a documentelor clasificate, valorilor, armamentului/munitiei, substantelor

More information

Asistenţă tehnică pentru managementul proiectului Extinderea si reabilitarea sistemelor de apă in judetele SIBIU si BRASOV

Asistenţă tehnică pentru managementul proiectului Extinderea si reabilitarea sistemelor de apă in judetele SIBIU si BRASOV Capitol 5/ Pagina 1 CUPRINS 5 ANALIZA OPTIUNILOR...... 4 5.1 REZUMAT...... 4 5.2 MEODOLOGIE SI IPOTEZE... 4 5.2.1 Criterii de identificare si evaluare a optiunilor... 4 5.2.2 Definirea zonelor de alimentare

More information

GENERATOARE DE CURENT INDUSTRIALE

GENERATOARE DE CURENT INDUSTRIALE GENERATOARE DE CURENT INDUSTRIALE MANUAL DE UTILIZARE SI INTRETINERE 1 / 17 INDEX 1. INTRODUCERE 1.1. Scopul acestui manual 1.2. Utilizarea manualului 1.3. Documente de referinta 1.4. Declaratie de conformitate

More information

CAMINE DE INSPECTIE SI BRANSAMENT (RACORD) PENTRU INSTALATII DE CANALIZARE D400 PP/PVC

CAMINE DE INSPECTIE SI BRANSAMENT (RACORD) PENTRU INSTALATII DE CANALIZARE D400 PP/PVC CAMINE DE INSPECTIE SI BRANSAMENT (RACORD) PENTRU INSTALATII DE CANALIZARE D400 PP/PVC FISA TEHNICĂ DESCRIERE Caminele de inspectie reprezinta o solutie moderna si eficienta pentru accesul la retelele

More information

Laser Multipoint Verde-50mW Rosu-80mW Nr. Ref

Laser Multipoint Verde-50mW Rosu-80mW Nr. Ref Laser Multipoint Verde-50mW Rosu-80mW Nr. Ref. 152.752 Manual de instructiuni Manual de utilizare Va multumim pentru achizitionarea produsului nostru, va rugam sa cititi cu atentie acest manual inainte

More information

KIT DE MASURARE NIVEL DE SEMNAL IN RETELE CATV

KIT DE MASURARE NIVEL DE SEMNAL IN RETELE CATV KIT DE MASURARE NIVEL DE SEMNAL IN RETELE CATV Pentru a putea masura parametrii tehnici ai unei retele de distributie CATV este nevoie de un instrument de masura specific care sa permita masurarea acestora.

More information

Pentru Obiectivul S.C. KRONOSPAN SEBES S.A.

Pentru Obiectivul S.C. KRONOSPAN SEBES S.A. PLAN DE URGENTA INTERNA Pentru Obiectivul S.C. KRONOSPAN SEBES S.A. Date de identificare: SC Kronospan Sebes SA Str. Mihail Kogalniceanu nr.59, Localitatea Sebes, Judetul ALBA Telefon: 0258/801.100 Fax:

More information

Dimensiunea metropolitana a Europei: de la orase la regiuni urbane

Dimensiunea metropolitana a Europei: de la orase la regiuni urbane Dimensiunea metropolitana a Europei: de la orase la regiuni urbane Asist. univ. dr. Irina POPESCU, Facultatea de Management Academia de Studii Economice din Bucuresti Uniunea Europeana (15) este regiunea

More information

Austria. Lista oferte hoteluri Viena,

Austria. Lista oferte hoteluri Viena, Austria Viena, capitala culturala a Europei, este o metropola cu un farmec, fler si armonie unice in intreaga lume. Orasul care se lauda cu o infrastructura de invidiat, este curat, sigur si asigura toata

More information

Fig Trapezul exterior este y 1, iar cel interior y 3.

Fig Trapezul exterior este y 1, iar cel interior y 3. 5.1. BAZELE LOGICII FUZZY 5.1.1. FUNCTII DE APARTENENTA function y = trimf(x, params) x = (0:0.2:10)'; y1 = trimf(x, [3 4 5]); y2 = trimf(x, [1 4 9]); subplot(211), plot(x, [y1 y2]); y1 = trimf(x, [2 3

More information

BUGETUL LOCAL DETALIAT LA CHELTUIELI PE CAPITOLE, SUBCAPITOLE ŞI PARAGRAFE PE ANUL 2011

BUGETUL LOCAL DETALIAT LA CHELTUIELI PE CAPITOLE, SUBCAPITOLE ŞI PARAGRAFE PE ANUL 2011 JUDEȚUL:CONSTANTA Unitatea administrativ-teritorială:cumpana Formular: 11/01 BUGETUL LOCAL DETALIAT LA CHELTUIELI PE CAPITOLE, SUBCAPITOLE ŞI PARAGRAFE PE ANUL 2011 - MII LEI - PREVEDERI ANUALE CHELTUIELI

More information

SISTEM DE COMANDA PRIN SEMNALE MIDI

SISTEM DE COMANDA PRIN SEMNALE MIDI Sesiunea Ştiinţifică Studenţească, 15-16 mai 2015 SISTEM DE COMANDA PRIN SEMNALE MIDI RADU Alexandru Cristian Conducător ştiinţific: Prof. dr. ing. George CONSTANTIN REZUMAT: Aceste sistem poate controla

More information

Marcile proprii pe timp de criza

Marcile proprii pe timp de criza Marcile proprii pe timp de criza AGENDA 1. Evolutia marcilor proprii 2. Comportamentul consumatorului 3. O arma de cucerire si de fidelizare 4. Marcile Proprii- oportunitate pentru producatori 5. Concluzii

More information

PRESEDINTELE CONSILIULUI CONCURENTEI, In baza

PRESEDINTELE CONSILIULUI CONCURENTEI, In baza Decizia nr. 87/11.05.2005 privind concentrarea economica realizata de catre ADVENT INTERNATIONAL CORPORATION SUA si CARLYLE GROUP SUA prin dobandirea controlului in comun asupra HT TROPLAST GERMANIA Dosar

More information

DEVELOPING A SYSTEM FOR FISH FAUNA MIGRATION RESTORATION ABOVE THE SPILLWAY SILL NEAR THE CITY HALL OF ORADEA (ROMANIA)

DEVELOPING A SYSTEM FOR FISH FAUNA MIGRATION RESTORATION ABOVE THE SPILLWAY SILL NEAR THE CITY HALL OF ORADEA (ROMANIA) Transylv. Rev. Syst. Ecol. Res. 17.2 (2015), "The Wetlands Diversity" 169 DEVELOPING A SYSTEM FOR FISH FAUNA MIGRATION RESTORATION ABOVE THE SPILLWAY SILL NEAR THE CITY HALL OF ORADEA (ROMANIA) Răzvan

More information

SINTEZE CURS. Lectia 1 Principiile modelarii retelei de bugete, bugetul de tip master

SINTEZE CURS. Lectia 1 Principiile modelarii retelei de bugete, bugetul de tip master UNIVERSITATEA: SPIRU HARET FACULTATEA DE MANAGEMENT FINANCIAR CONTABIL CONSTANTA MASTERAT: CONTABILITATE, EXPERTIZA SI AUDIT DURATA CURSULUI: 4 SEMESTRE DISCIPLINA: CONTABILITATE MANAGERIALA 2 TITULAR

More information

Context european si implicatii la nivel regional si national Factori cheie de dezvoltarea a industriei ITC in regiune

Context european si implicatii la nivel regional si national Factori cheie de dezvoltarea a industriei ITC in regiune Cuprins Executive summary Context european si implicatii la nivel regional si national Factori cheie de dezvoltarea a industriei ITC in regiune Adaptarea programelor de studii in domeniul ITC Cresterea

More information

IPROEB SA Bistrita. Electromontaj SA Sucursala Fabrica de cleme si armaturi Campina. Date tehnice

IPROEB SA Bistrita. Electromontaj SA Sucursala Fabrica de cleme si armaturi Campina. Date tehnice IPROEB SA Bistrita Electromontaj SA Sucursala Fabrica de cleme si armaturi Campina Date tehnice 1.1. Izolatoare compozite de sustinere si intindere tip CI 1.2. Izolatoare compozite suport tip CIS 2 1.3.

More information

Două țări, un scop, succes comun! PLAN DE AFACERI. Agenție de turism

Două țări, un scop, succes comun! PLAN DE AFACERI. Agenție de turism Două țări, un scop, succes comun! PLAN DE AFACERI Agenție de turism INCUBATOR ȘI CENTRU DE SERVICII PENTRU AFACERI TRANSFRONTALIERE www.incubatorsacueni.ro Cross-border Business Incubator and Service Centre

More information

The Decameron Of Giovanni Boccaccio - Limpidsoft the decameron of giovanni boccaccio by giovanni boccaccio trans. john payne styled bylimpidsoft

The Decameron Of Giovanni Boccaccio - Limpidsoft the decameron of giovanni boccaccio by giovanni boccaccio trans. john payne styled bylimpidsoft We have made it easy for you to find a PDF Ebooks without any digging. And by having access to our ebooks online or by storing it on your computer, you have convenient answers with decameronul. To get

More information

Laborator 2. Crearea unei interfete MatLab cu ajutorul functiilor uicontrol si uimenu.

Laborator 2. Crearea unei interfete MatLab cu ajutorul functiilor uicontrol si uimenu. Laborator 2. Crearea unei interfete MatLab cu ajutorul functiilor uicontrol si uimenu. Scopul lucrării - Cunoasterea functiilor uicontrol si uimenu cu ajutorul carora se pot defini butoane de apelare si

More information

TUNEL DE SPALARE Sistem de spalare continuu

TUNEL DE SPALARE Sistem de spalare continuu TUNEL DE SPALARE Sistem de spalare continuu SISTEM DE SPALARE CONTINUU GIRBAU SISTEM DE SPALARE FLEXIBIL Girbau a dezvoltat un sistem de spalare continuu, versatil si flexibil, capabil a raspunde la toate

More information

De ce sa optimizezi procesul de comanda?

De ce sa optimizezi procesul de comanda? De ce sa optimizezi procesul de comanda? Ghidul trateaza cele mai bune optimizari care se pot face in ecranul Finalizare comanda - probabil cel mai important pas din procesul de comanda. Aceste optimizari

More information

Hello Point: Curte spațioasă cu foișor și grătar!

Hello Point: Curte spațioasă cu foișor și grătar! helloholidays.ro Ediția a 2-a: Grecia 2016 STUDIO ODYSSEAS ZAKYNTHOS Tsilivi Hello Point: Curte spațioasă cu foișor și grătar! 09.05 55 41 44 16.05 75 56 60 23.05 95 71 76 30.05; 26.09 110 83 88 06.06

More information

Exista trei mari principii ale cultivarii biologice a legumelor: FERTILIZAREA CU INGRASAMANT ORGANIC

Exista trei mari principii ale cultivarii biologice a legumelor: FERTILIZAREA CU INGRASAMANT ORGANIC MODUL CULTIVAREA BIOLOGICA A LEGUMELOR During the process of a harvest we carry out a certain quantity of nutritious substances that we have to recreate subsequently: In timpul recoltei se elimina o serie

More information

AIRAC AIP SUPPLEMENT 09/15. Work in progress at IA I/Ia i Airport

AIRAC AIP SUPPLEMENT 09/15. Work in progress at IA I/Ia i Airport Headquarters 10. Ion Ionescu de la Brad Blvd., PO Box 18-90 013813 Bucharest, Romania phone: (+4021) 208 31 00 fax: (+4021) 230 24 42 AFTN: LRBBRTYD e-mail: romatsa.office@romatsa.ro www.romatsa.ro AIM

More information

2.1. Sectiunea administrator Sectiunea profil...5

2.1. Sectiunea administrator Sectiunea profil...5 Cuprins INSTRUCTIUNI DE FOLOSIRE A SISTEMULUI B2B MERLINX 1. Login in sistem...3 2. Modul de management pentru touroperatori si codul de expedient...3 2.1. Sectiunea administrator...3 2.2. Sectiunea profil...5

More information

NSSM 12 Norme pentru lucrul la inaltime

NSSM 12 Norme pentru lucrul la inaltime 1/9 NSSM 12 Norme pentru lucrul la inaltime Preambul Normele specifice de securitate a muncii sunt reglementari cu aplicabilitate nationala care cuprind prevederi minimal obligatorii pentru desfasurarea

More information

RO Romana. Manual de operare si instalare PC 400. Numarator de particule pentru aer comprimat si gaze. PC 400 Pagina 1 din 16

RO Romana. Manual de operare si instalare PC 400. Numarator de particule pentru aer comprimat si gaze. PC 400 Pagina 1 din 16 RO Romana Manual de operare si instalare PC 400 Numarator de particule pentru aer comprimat si gaze PC 400 Pagina 1 din 16 Cuprins I. Cuvant inainte Draga client, Va multumim pentru decizia luata in favoarea

More information

Active Totalul tuturor posesiunilor unei entitati. Banca centrala Se refera la o institutie care este, prin lege, abilitata sa emita moneda.

Active Totalul tuturor posesiunilor unei entitati. Banca centrala Se refera la o institutie care este, prin lege, abilitata sa emita moneda. Active Totalul tuturor posesiunilor unei entitati. Banca centrala Se refera la o institutie care este, prin lege, abilitata sa emita moneda. Centru de trezorerie O entitate este considerata centru de trezorerie

More information

STUDIU PRIVIND OPTIMIZAREA OPERATIILOR DE STRUNJIRE PRIN SIMULARE CAM CU VISUALTURN

STUDIU PRIVIND OPTIMIZAREA OPERATIILOR DE STRUNJIRE PRIN SIMULARE CAM CU VISUALTURN Sesiunea Ştiinţifică Studenţească, 15-16 mai 2015 STUDIU PRIVIND OPTIMIZAREA OPERATIILOR DE STRUNJIRE PRIN SIMULARE CAM CU VISUALTURN STEJEREANU Andrei-Cosmin Conducători ştiinţifici: Sl. dr. ing Madalin-Gabriel

More information

Usa rotativa TOURNIKET MANUAL DE UTILIZARE GENERAL. 1 Manual de utilizare

Usa rotativa TOURNIKET MANUAL DE UTILIZARE GENERAL. 1 Manual de utilizare Usa rotativa TOURNIKET MANUAL DE UTILIZARE GENERAL 1 Manual de utilizare 0 Cuprins 0 CUPRINS... 2 1 INTRODUCERE... 3 1.1 Drepturi de proprietate 1.2 Abrevieri 1.3 Simboluri 2 ASPECTE DE SIGURANTA... 3

More information

FISA CU DATE DE SECURITATE-EXTINSA HIDROXID DE SODIU FULGI/PERLE/BLOC

FISA CU DATE DE SECURITATE-EXTINSA HIDROXID DE SODIU FULGI/PERLE/BLOC Revizia: Data emiterii:15 noiembrie 2010 pag.1/1 1. IDENTIFICAREA SUBSTANŢEI /PREPARATULUI CHIMIC PERICULOS ŞI A SOCIETAŢII/ÎNTREPRINDERII 1.1 Identificarea substanţei Denumire comerciala Hidroxid de sodium

More information

Sos. Bucure ti-ploie ti Nr RO , Sector 1 Bucure ti, Romania

Sos. Bucure ti-ploie ti Nr RO , Sector 1 Bucure ti, Romania AUTORITATEA AERONAUTIC CIVIL ROMÂN ROMANIAN CIVIL AERONAUTICAL AUTHORITY Tel: ++40..08.5.08 Fax: ++40..08.5.7 ++40...40.6 Sos. Bucureti-Ploieti Nr.8-40 RO-0695, Sector Bucureti, Romania AFTN: LRBBYAYA

More information

TOURIST ATTRACTION OF CULTURAL HERITAGE IN THE OLTENIA S SUBCARPATHIANS AND ITS TOURISTIC EXPLOITATION. EFFICIENCY STRATEGIES FOR LOCAL TOURISM

TOURIST ATTRACTION OF CULTURAL HERITAGE IN THE OLTENIA S SUBCARPATHIANS AND ITS TOURISTIC EXPLOITATION. EFFICIENCY STRATEGIES FOR LOCAL TOURISM TOURIST ATTRACTION OF CULTURAL HERITAGE IN THE OLTENIA S SUBCARPATHIANS AND ITS TOURISTIC EXPLOITATION. EFFICIENCY STRATEGIES FOR LOCAL TOURISM Tatiana IVANA, University of Bucharest, Faculty of Geography,

More information

SUNNY BEACH VARA 2017

SUNNY BEACH VARA 2017 CUPRINS OFERTA: Bld. Alexandru Obregia, nr.44, Bucuresti_S4, Romania SUNNY BEACH VARA 2017 HOTEL BARCELO ROYAL BEACH 5*...pag.3 HOTEL ROYAL PALACE HELENA PARK 5 *...pag.4 HOTEL ROYAL PALACE HELENA SANDS

More information

Written by Administrator Saturday, 01 February :41 - Last Updated Saturday, 01 February :46

Written by Administrator Saturday, 01 February :41 - Last Updated Saturday, 01 February :46 Aproape ca nu mai exista revista economica capitalista de reputatie internationala sau ziare din sistem capitalist, care sa nu scoata in evidenta un aspect extrem de complex si poate singurul pe care ei

More information