Alumni novice Univerze v Novi Gorici

Size: px
Start display at page:

Download "Alumni novice Univerze v Novi Gorici"

Transcription

1 Alumni novice Univerze v Novi Gorici junij 2012

2 Naslov: Alumni novice Univerze v Novi Gorici Urednica: Nives Štefančič, Katerina Vidner Ferkov ISSN: Letnik: 1 Številka: 2 Fotografije: Arhiv Univerze v Novi Gorici Oblikovanje: A-media d.o.o., Šempeter pri Gorici Založnik: Univerza v Novi Gorici, Vipavska 13, Rožna Dolina, SI-5000 Nova Gorica Leto izida: 2012 Brezplac na elektronska publikacija

3 1 1. Povzetek dogodkov na Univerzi v Novi Gorici 12. april: Gostovanje študentov in mentorjev Visoke šole za umetnost v Kinu Šiška Več: hisica-iz-kart-v-kinu-siska-12-aprila-ob-20-uri 19. april: Predavanje v okviru cikla Znanstveni večeri: Bitka pri Mrzli reki (394) in padec Rimskega imperija Več: april: Predsednik Danilo Türk na obisku Univerze v Novi Gorici Tekst: Andreja Leban Foto: Tina Kosec/STA, Sanda Hain, Andreja Leban Aprila je Univerzo v Novi Gorici, Univerzitetno središče Ajdovščina, obiskal predsednik republike dr. Danilo Türk. Srečal se je z rektorjem Univerze v Novi Gorici, prof. dr. Danilom Zavrtanikom, prorektorjem za raziskave prof. dr. Gvidom Bratino in prorektorjem za izobraževanje prof. dr. Mladenom Frankom. Predsednik si je ogledal Center za raziskave vina, kjer se je srečal z vodjo centra dr. Loreno Butinar in s študenti Visoke šole za vinogradništvo in vinarstvo. Študentje so bili obiska veseli in ponosni, da jih je obiskal predsednik države. Prof. dr. Matjaž Valant mu je predstavil Laboratorij za raziskave materialov, ki deluje na področju elektronskih in okoljskih materialov. Obisk se je zaključil z ogledom Labratorija za fiziko organskih snovi, kjer mu je vodja, prof. dr. Gvido Bratina, predstavil raziskave elektronskih lastnosti materialov. Utrinek iz gostovanja v Kinu Šiška (Foto: arhiv VŠU)

4 2 Skupinska slika: Predsednik republike s študenti, zaposlenimi in vodstvom UNG. Predsednik je pokramljal tudi s študenti VŠVV.

5 3 22. maj: Predavanje v okviru cikla Znanstveni večeri: Algoritem za izračun deformacij, zaznav trkov in stika med kompleksno spremenljivimi geometrijami, ki teče strogo v realnem času Več: 25. maj: 5. študentski festival vin Visoke šole za vinogradništvo in vinarstvo Predstavitev dela v Laboratoriju za raziskave materialov. Ogled Laboratorija za fiziko organskih snovi. Tekst: Andreja Leban, Branka Mozetič Vodopivec Foto: arhiv VŠVV Dočakali smo težko pričakovani že 5. Študentski festival vin, kjer so, kot razstavljalci vin, sodelovali študentje Visoke šole za vinogradništvo in vinarstvo. Dogodek je za študente izredna priložnost, da se že med študijem srečajo s promocijo in trženjem vina, ki sta del konkurenčnega globalnega trga. Letošnja festivalska ponudba, v okviru katere je sodelovalo osemnajst študentov 2. in 3. letnika, je bila dopolnjena še z delavnicami iz osnov senzorične analize vina, ki jo je pripravila sodelavka VŠVV in mlada raziskovalka Centra za raziskave vina, Maja Cigoj. Peter Gorjan, sodelavec Univerzitetnega posestva Vilina, pa je spregovoril o novostih v strojni vinogradniški opremi. Trije alumni VŠVV, Karin Kurinčič, Dejan Glavan in Valter Bembič so poleg študentke živilske tehnologije iz Ljubljane, Sandre Valenti, predstavili svoja diplomska dela v okviru delavnice Raziskave študentov vinogradništva in vinarstva. Tudi letos smo povabili k sodelovanju študente 1. letnika, ki so v obliki posterjev predstavili svoje projektno delo s področja Pregled svetovnega vinogradništva in vinarstva. Festivalsko ponudbo vin smo nadgradili še z razstavo izbranih kultivarjev češenj Sadjarskega centra Bilje, ter predstavitvijo oljčnih olj s področja Vipavske doline in Goriških Brd, po izboru goriškega in briškega društva oljkarjev. Študentje in organizatorji so bili izjemno veseli visokega obiska: kraljice Rebule Jane Drnovšček in kraljice Terana Maruše Rogelja.

6 4 Skupinska slika udeležencev 5. študentskega festivala vin. Dobri občutki ob zaključenem delu - projektno delo prvih letnikov. Prijetno delo kronanih glav - Kraljica Terana Maruša Rogelja in prva Kraljica Rebule Jana Drnovšček.

7 5 Nasmeh pove vse - obisk Alumnov, ki svojim kolegom vedno kaj koristnega povedo. Najboljši trije po izboru obiskovalcev: Jernej Žorž (1. mesto), Martina Soban (2. mesto) in Katja Blagonja (3. mesto). 29. maj: Razstava izdelkov študentov PTF druge stopnje Tekst: Nives Štefančič Študentje magistrskega študijskega programa Gospodarski inženiring (PTF), so pod mentorskim vodstvom profesorja Oskarja Kogoja in asistenta Tonija Kancilje, pri predmetu Industrijsko oblikovanje, preizkušali svojo kreativnost. Izdelki so bili na moč raznovrstni: od otroških dudic in stolčkov do steklenih in kamnitih svetilk, obešalnika, miške, lesenega srca, nakita, šaha, stojala, čaš, torte, gugalnice, vodometa, stožca, pustnih mask, glavnika, izpušnega sistema in slike lipicanca. Otroški stolček IKO: Za tamale samo najboljše! (Foto: Maja Wagner) Kamnita svetilka Čaven: Naravno, estetsko in po potrebi romantično! (Foto: Erik Valetič)

8 6 Dekanja Poslovno-tehniške fakultete, prof. dr. Tanja Urbančič: Izdelki so rezultat navdušenega, ustvarjalnega dela naših študentov in so, preprosto povedano, domiselni in lepi. (Foto: Maja Wagner) Zadovoljni nasmehi naših ustvarjalcev in mentorjev. (Foto: Jernej Ušaj)

9 7 Nina Duša - Zelo mi je bilo všeč, ker smo imeli študenti proste roke, tako so bile tudi naše ideje spontane. Profesor Kogoj in asistent Kancilja sta na zanimiv način spodbudila našo ustvarjalnost in lahko rečem, da sem pri predmetu Industrijsko oblikovanje dobila nov hobi in veliko idej, ki jih bom v prihodnosti vsekakor realizirala. Jernej Ušaj - Že od malih nog me je navduševalo in veselilo delo z lesom, zaradi česar sem se odločil, da bom izdelal uporaben izdelek iz lesa. Ideja o otroškem stolčku je deloma nastala med posvetom s profesorjem Oskarjem Kogojem in asistentom Tonijem Kancilja, deloma pa med preživljanjem dopusta na Goričkem. Tam se mi je pri opazovanju konj in otrok med igranjem porodila želja o medsebojni združitvi narave-lesa, veselja otrok in podobe konjev, kot simbola moči in poguma. Tako je nastal otroški stolček. Tekom predavanj nas je profesor Oskar Kogoj s svojim pristopom, energijo in mislimi znal na poseben način združiti in povezati med seboj. Usmerjal nas je k opazovanju narave, njenih oblik in naravnih materialov, ki oddajajo pozitivne vibracije, ter energijo za življenje. Večkrat je poudaril, da je pri iskanju ideje in navdiha ključna poglobitev vase, saj tam obstajajo odgovori na vsa naša vprašanja. Erik Valetič - Predmet oblikovanja pri predmetu Industrijsko oblikovanje je bila kamnita svetilka v obliki valja. Izdelava je potekala v več fazah, z uporabo različnih orodij, vse do njene končne podobe. Kamnita svetilka razsvetljuje in odpira prostor s prijetno razpršeno svetlobo. 9. maj: Letna razstava študijske produkcije Visoke šole za umetnost Več: letna-razstava-visoke-sole-za-umetnost-univer- ze-v-novi-gorici-in-famul-stuart- Pestro dogajanje na razstavi VŠU (Foto: arhiv VŠU) maj: 23. Podelitev diplom, magistrskih diplom in promocija doktorjev znanosti Tekst: Andreja Leban, Katerina Vidner Ferkov Foto: Foto Pavšič V svečano okrašeni dvorani je na dvorcu Zemono 30. maja in 31. maja potekala že 23. slavnostna podelitev šestinsedemdesetih diplomskih listin. Prireditve so se udeležili študentje in študentke skupaj s svojimi družinami in prijatelji. Dvorana je bila hitro zapolnjena in vsi tisti, ki so prejemali listine, so se ogrnili v modra ogrinjala in za hip postali enoten moder val učenosti. Rektor prof. dr. Danilo Zavrtanik je v uvodnem nagovoru zbranih poudaril, da mu je všeč, da Univerza v Novi Gorici velja za težko. Kajti to pomeni, da se ohranja kakovost študija. Aktualne družbeno stanje je komentiral z besedami, da je poleg znanja pomembna tudi etika, kajti brez nje je družba v stiski. Sledila je podelitev, uradni protokolarni nagovori in fotografiranje. Med prejemniki je bilo tudi enajst novih doktorjev znanosti in pet magistrov znanosti. Mentorji in mentorice doktorantov in doktorantk so v mednarodnem vzdušju predstavili delo svojih študentov in študentk. Veseli smo, da je Univerza v

10 8 Sredina ekipa novih Alumnov Univerze v Novi Gorici Četrtkova ekipa novih Alumnov Univerze v Novi Gorici

11 9 Novi Gorici središče intenzivnega raziskovanja, drznih idej in prizadevnega študija. Na Poslovno-tehniški fakulteti je diplomsko listino prejelo dvaindvajset diplomantov, na Fakulteti za znanosti o okolju devet diplomantov, na Fakulteti za humanistiko osem diplomantov ter na Visoki šoli za vinogradništvo in vinarstvo pet diplomantov. Podelili smo še pet magistrski diplom: tri na programu Ekonomika in tehnike konservatorstva arhitekturne in krajinske dediščine ter dve na programu Znanosti o okolju. Promoviranih je bilo enajst doktorjev znanosti Fakultete za podiplomski študij: pet iz podiplomskega študijskega programa Znanosti o okolju, tri iz podiplomskega študijskega programa Interkulturni študiji - primerjalni študij idej in kultur, dva iz podiplomskega študijskega programa Molekularna genetika in biotehnologija in enega iz podiplomskega študijskega programa Fizika. Skupno število alumnov na vseh dodiplomskih in podiplomskih programih Univerze v Novi Gorici se že približuje številu sedemsto. Podelitve so se (pre)hitro končale, kajti ob zaključku študija, vsakdo rad poklepeta z mentorjem, profesorji in profesoricami, kolegi in kolegicami in povabljenimi. Verjamemo, da vam je ostalo še veliko tem za pogovore. Temu bodo namenjena tudi naša vsakoletna Alumni srečanja. 4.junij: Predavanje Ekološka omrežja in ohranjanje narave in fotografska razstava Evolucija prostora Tekst: Andreja Leban Foto: doc. dr. Gregor Torkar Glavni namen predavanja, ki ga je izvedel doc. dr. Gregor Torkar, je izpostaviti pomen čezmejnih ekoloških omrežij in predstaviti novejše raziskovalne aktivnosti, ki prispevajo k povezovanju ekosistemov in trajnostnemu razvoju. Predavanju je sledila otvoritev fotografske razstave z naslovom»evolucija prostora«, kjer so bile predstavljene nekatere ugotovitve raziskovalne skupine na Univerzi v Novi Gorici, ki je vključena v mednarodni projekt TransEcoNet. Projekt se izvaja v okviru programa Central Europe, sofinanciranim iz ESRR. Utrinek iz razstave»evolucija prostora«.

12 10 2. Koristne informacije Visoka šola za umetnost razpisuje nov program druge stopnje - Medijske umetnosti in prakse Program se razvija v okviru mednarodnega projekta ADRIART nosilni moduli programa pa so animacija, film, fotografija, novi mediji, sodobne umetniške prakse in scenski prostori. Kandidat bo ob prijavi definiral svojo projektno idejo, oz. svoj interes za enega izmed nosilnih modulov. Program bomo začeli izvajati v študijskem letu 2012/2013. Več: Informativni dnevi Visoke šole za umetnost: Ljubljana: 22. avgust: v Bežigrajskem dvoru ob 10. uri za programa 1. in 2. stopnje v ljubljanskih prostorih šole 5. in 24. september: v Kinoteki ob 11. uri (z možnostjo najave do 15. ure) Gorica, Italija: 7. in 21. september v novih prostorih v Gorici - Via Armando Diaz 5, Gorica, Italija) ob 10. uri (z možnostjo najave do 15. ure) Kandidati se lahko na informativni razgovor najavijo tudi izven navedenih terminov. Visoka šola za umetnost se seli iz Ljubljane na Primorsko Po sodelovanju pri oživljanju zgodovinskega Fužinskega gradu ( ) in soočenjem z novodobnim omrtvelim podhodom Bežigrajskega dvora v Ljubljani ( ), bo Visoka šola za umetnost Univerze v Novi Gorici nadaljevala interakcijo z bližnjo in daljno okolico v Gorici. Nadaljevala bo s širjenjem rab umetnosti v različnih kontekstih in prostorih, od kreativnih industrij prek specifičnih srečevanj z znanostjo in tehnologijami, do interdisciplinarnih medijsko-produkcijskih kontekstov, od laboratorija do ulice. Več: Novi prostori že čakajo študente VŠU (Foto: arhiv VŠU)

13 11 Še je čas za vpis v študijskem letu Tekst: Renata Kop V študijskem letu 2012/2013 Univerza v Novi Gorici razpisuje 20 različnih študijskih programov, vseh treh stopenj. Razpisani prvostopenjski programi: Okolje, Fizika I. stopnje, Slovenistika, Kulturna zgodovina, Vinogradništvo in vinarstvo, Gospodarski inženiring ter Digitalne umetnosti in prakse. Vsi našteti programi, razen zadnjih dveh, ponujajo tudi izredni študij. Študij traja tri leta. Prijave za vpis na program Digitalne umetnosti in prakse (z mapo) sprejemamo do 20. avgusta Za ostale programe, druge prijave za vpis sprejemamo do 29. avgusta Magistrski študijski programi (druga stopnja): Okolje, Fizika II. stopnje, Slovenistika, Gospodarski inženiring, Medijske umetnosti in prakse ter Migracije in medkulturni odnosi (Erasmus Mundus možnost prijave do ) Programi ponujajo nadaljevanje študija in vodijo do pridobitve izobrazbe strokovnega magisterija. Študij traja dve leti. Prijave za vpis na program Medijske umetnosti in prakse (z mapo) sprejemamo do 20. avgusta Za ostale programe pa prijave sprejemamo do 31. avgusta Doktorski programi (tretja stopnja): Znanosti o okolju, Fizika, Jezikoslovje, Molekularna genetika in biotehnologija, Krasoslovje, Ekonomika in tehnike konservatorstva arhitekturne in krajinske dediščine ter Primerjalni študij idej in kultur. Študij traja tri leta. Prijave za vpis na programe tretje stopnje sprejemamo do 31. avgusta Za dodatne informacije se lahko oglasite v Študentski pisarni: Tel.: E-pošta: studentska.pisarna@ung.si VPIS 2012/2013

14 12 3. Oddelek se predstavi Raziskovalni center za humanistiko (Vodja centra doc. dr. Rok Žaucer) Tekst: doc. dr. Rok Žaucer Začetek našega centra sega že skoraj deset let nazaj, ko se je Univerza v Novi Gorici (takrat še kot Politehnika Nova Gorica) odločila vključiti tudi humanistične vsebine in je za pedagoške potrebe ustanovila predhodnico današnje Fakultete za humanistiko, za raziskave pa Inštitut za kulturne študije. Raziskave Inštituta so sčasoma prerasle okvire kulturnih študij preučevanju kulturnih vidikov človekovega obstoja smo dodali raziskovanje kognitivnih vidikov človeka kar je botrovalo tudi preimenovanju enote v današnji Raziskovalni center za humanistiko. Danes Center zaposluje osem doktorjev znanosti in dve doktorski študentki mladi raziskovalki. Raziskave, za katere uspešno pridobivamo finančno podporo tako iz domačih kot tujih virov (Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS, Evropska znanstvena fundacija, Deutsche Forschungsgemeinschaft,...), izvajamo predvsem na dveh krovnih področjih: jezikoslovje in literarne vede. V jezikoslovju se na eni strani ukvarjamo s teoretičnim delom, v okviru katerega k modeliranju človekove jezikovne zmožnosti prispevamo z raziskavami skladnje in semantike. Za gradivo in s tem ključ do spoznanj o človeški kogniciji pogosto jemljemo pogovorne in narečne jezikovne različice (npr. zahodnoslovensko podvajanje zaimkov z naslonkami), v čemer se močno ločimo od tradicionalne Jezikoslovci Raziskovalnega centra za humanistiko na Noči raziskovalcev v Novi Gorici/Gorici, september (Foto: doc. dr. Martina Bergant Marušič)

15 13 slovenistike, ki pogovornega in narečnega gradiva pretežno ne analizira, temveč le popisuje. Na drugi strani se ukvarjamo s psiholingvistiko, v okviru katere smo v zadnjem času eksperimentalno preverjali npr. vlogo rekurzije v človeškem jeziku ter korelacijo med otroškim osvajanjem matematičnih števil in slovničnega števila. V literarnih vedah smo usmerjeni v štiri raziskovalne sklope. V okviru evropske pobude Pisateljice v zgodovini reanaliziramo delo in vlogo ženskih avtoric, ki jih je literarna zgodovina pogosto spregledala. V drugi sklop sodi preučevanje t. i. literature na stičišču, pri čemer se posvečamo predvsem prostoru, kjer delujemo, torej stičišču slovanskega in romanskega sveta. Tretji raziskovalni sklop predstavljajo antični motivi in njihova transformacija v slovenski literaturi, četrtega pa razmerje med literaturo in novimi mediji, v okviru katerega posegamo tudi v digitalno humanistiko, ki tradicionalna vprašanja literarnih ved raziskuje s kvantitativnimi metodami. Pri raziskavah tesno sodelujemo s kolegi z drugih ustanov (University College London, Universität Konstanz, University of California, San Diego, Znanstvenoraziskovalni center SAZU itd.), kot člani področnih teles pa raziskovalno dejavnost sooblikujemo tudi na administrativni ravni (znanstveni svet Javne agencije za raziskovalno dejavnost RS, upravni odbor Društva za uporabno jezikoslovje Slovenije, upravni odbor ene od pobud iz okvira European Cooperation in Science and Technology itd.). V prihodnje želimo na področju jezikoslovja še okrepiti delež eksperimentalnih raziskav in le-te razširiti še v nevrolingvistiko, za kar načrtujemo pridobitev elektroencefalografa, na področju literarnih ved pa okrepiti raziskave v digitalni humanistiki. Ker želimo k skupnemu dobremu družbe prispevati čim bolj neposredno, ob raziskovalnem delu sodelujemo tudi pri projektih, namenjenih dodatnemu izobraževanju splošne javnosti, kot sta npr. Noč raziskovalcev in Spletna jezikovna svetovalnica za slovenski jezik JeSv. Obiščete nas lahko tudi na spletu: Sodelavci Centra za humanistiko v Škrabčevi knjižnici - Frančiškanski samostan na Kostanjevici nad Novo Gorico. (Foto: Veronika Piccinini)

16 4. Moja pot do študenta UNG Iz sončne Indije na kraško burjo Intervju: Chandramathy Surendran Praveen (Indija) Fakulteta za podiplomski študij - Fizika (tretja stopnja) Sprašuje: Nives Štefančič Intervju Delo Odprta kuhinja:

17 15 Praveen, kako doživljaš študij v Sloveniji? Študijski sistem v Sloveniji je zelo zanimiv, struktura je popolnoma drugačna od študijskega sistema v Indiji. Res sem užival v vašem sistemu. Opazil pa sem, da tu ni neke meje med profesorji in študenti. Menim, da to zmanjšuje resnost študentov do študija v določeni meri. Ampak vseeno, tu je študij manj stresen, prostega časa je dovolj, lahko si vzameš čas tudi zase. V Indiji je študij zelo stresen, med študijem sploh nimaš prostega časa. Počakati moraš vse do konca študija, da se lahko sprostiš, v mojem primeru deset let. V Indiji študiraš ves čas, od ponedeljka do petka v šoli, v soboto in nedeljo pa greš na dodatno izobraževanje na kakšno drugo ustanovo. Če si pa podiplomski študent, čez vikend poučuješ in s tem tudi služiš denar. Poučevanje je zelo dober način, da poleg denarja pridobiš tudi veliko znanja od kolegov in študentov, res ti pomaga. Meni osebno je ta način pomagal narediti veliko zelo zahtevnih izpitov, kjer je bilo veliko konkurence. Tekmovalnost v Indiji je zelo visoka, biti moraš najboljši v svojem področju in v splošnem znanju, da dobiš dobro službo. Jaz ne bi prišel do te točke, kjer sem danes, če ne bi med svojim dodiplomskim in magistrskim študijem tudi poučeval. Imam več kot sedem let izkušenj s poučevanjem. Veliko presenečenje je tudi bilo, ko sem spoznal način opravljanja izpitov v Sloveniji. Šokiran sem bil nad tem, da študentje lahko prestavijo rok izpita. V Indiji kaj takega ne obstaja. Datum izpita je fiksno določen. Če ne prideš na predpisan datum na izpit, imaš naslednjo možnost šele čez eno leto. V Indiji ali študiraš ali pač ne! Bilo mi je pa v veliko veselje biti študent v Sloveniji, ker nisem čutil nikakršnih pritiskov, na mojem oddelku mi je bilo zelo prijetno. Res sem hvaležen svojemu nadrejenemu prof. Valantu, da mi je dal takšno priložnost. Lahko opišeš kako se je zgodilo usodno srečanje, da si se vpisal na UNG? Po končanem magisteriju pravzaprav sploh nisem nameraval nadaljevati s študijem doktorata. Razmišljal sem, da bi opravil še program usposabljanja za učitelja ali pa se pripravil na izpit, da bi imel možnost delati kot višji častnik, na kakšni ambasadi in podobna dela. Ko sem še učil na Inštitutu, me je eden od mojih profesorjev iz dodiplomskega programa poklical in vprašal, če poznam koga, ki ima več kot 80 % oceno magisterija. Rekel sem mu, da žal ne poznam nikogar, večina študentov je še čakala na rezultate. Jaz sem pa s študijem magisterija zaključil že prejšnji mesec in moj rezultat je bil 87 %. Bil je presenečen, ker je mislil, da sem v prvem letniku. Dejstvo je, da je zelo težko doseči rezultat čez 80 %, če ste v rednem študiju, torej morate študirati na univerzitetnem oddelku, kjer je zelo konkurenčno okolje. Vedel je, da študiram na univerzi, kar je morda bil tudi razlog, da me je poklical? Ali pa morda celo usoda! Potem mi je razložil, da ima njegov šef prijatelja v Sloveniji, ki je pravkar ustanovil nov oddelek in išče doktorskega študenta. Vprašal me je, če sem zainteresiran, da se mu pridružim. In slepo sem rekel»da«, ne da bi niti razmišljal o odgovoru»ne«, ki ga bom dobil doma od mame. Bil sem prepričan, da ko bom predstavil to idejo doma, me bodo starši»spodili «iz družine (smeh)! Kot veste, je družinska struktura v Indiji drugačna. Vsi smo zelo povezani. Starši ali stari starši, zelo težko dovolijo svojim otrokom oditi»izven območja kontrole«. Bila je kot neke vrste hladna vojna med menoj in mojo mamo, ter babico, da bi dobil dovoljenje za odhod. Poklical sem očeta, ki je takrat delal v Dubaju in mu razložil, da si želim v tujino na podiplomski študij. Prosil sem ga, da se on vrne v Indijo, tako da bo moja mama imela podporo. Moje priložnosti študija v tujini je bil zelo vesel in dogovorila sva se, da pride nazaj. Moj svak pa mi je pomagal prepričati še ostale družinske člane. In tako sem postal podiplomski študent na Univerzi v Novi Gorici. Si imel kaj predhodnih informacij o UNG, o Sloveniji? Najmanjšega pojma nisem imel o državi kamor grem, dokler nisem preveril na Googlu, kje se nahaja. Vedel sem nekaj o Jugoslaviji. Za ljudi v Indiji je Evropa Rim, Barcelona ali Pariz. Če sem iskren, ljudje v Indiji sploh ne vedo, da imate vaško življenje, ki je podobno našemu. Zato sem bil res navdušen in dejansko je bil to moj prvi izlet v tujino. Slovenija je res lepa dežela, posebej območje okrog Bleda. Ljudje so prijazni. Mislim, da je Slovenija ena izmed najbolj varnih držav, kjer sem kdaj bil. Preostali del Evrope ne verjamem, da je tako varen.

18 16 Kje si študiral pred tem? Magistrski študij fizike sem končal na Keralski univerzi v Thiruvananthapuramu, v glavnem mestu zvezne države Kerala. Magistrski študij traja dve leti, doktorski študij pa lahko traja zelo dolgo, odvisno od razpoložljivosti profesorjev in prostorov, saj je zelo veliko študentov v posameznem oddelku. Stvari so se vseeno že spremenile in študij poteka veliko hitreje. Kako poteka tvoj študijski dan? V Ajdovščino grem večinoma z avtobusom, tudi sicer nimam vozniškega dovoljenja. Ne verjamem, da v Indiji sploh potrebuješ vozniško dovoljenje, da lahko voziš avto (smeh). Običajno pridem na Univerzo okrog pol devete. Dan na našem oddelku začnemo s kavo in klepetom. Nisem velik oboževalec slovenske kave. V Indiji običajno pijemo čaj z mlekom. Res sem bil šokiran, ko sem videl, da ljudje tukaj pijejo čaj iz rastlin, cvetja in listja. To je bilo res presenečenje. Večino dneva v službi delam na računalnikih, nato gremo skupaj s sodelavci na kosilo. Zelo redko grem domov že ob petih, običajno ostanem na univerzi še po sedmi uri, včasih pa celo ostanem do desete ure. Lani sem ostajal skoraj vse dni do desetih, ker so tam vse računalniške zmogljivosti, ki sem jih potreboval v zadnjem obdobju svojega raziskovanja. Če imam kaj prostega časa med delom, poslušam kakšna predavanja o fiziki. Med tednom nimam veliko časa za privatno življenje. Vikendi, včasih grem na delo, včasih pa preživljam čas s prijatelji. Čez vikend povabim prijatelje k meni in kaj skuham zanje. Preveč dolgočasno je kuhati le za eno osebo. Običajno kuhamo skupaj, kasneje gremo kam skupaj, na kakšen lep izlet po Sloveniji. Morda pokličem svojo družino ali prijatelje in tako naprej... Umiram od potrebe, da govorim svoj jezik. Neprestano govorim angleško. Skoraj sem že pozabil črke v svojem jeziku. Govoriti moram vsaj eno uro skupaj, da dobim nazaj stik. Indijski kolegi na univerzi so iz drugih delov Indije in ne govorimo istega jezika. Naši jeziki so povsem drugačni, črke so drugačne, ne moremo niti prebrati jezika drug drugega - vsaj jaz nisem dovolj pameten, da bi znal brati njihov jezik. Zato moramo govoriti v angleščini. V Indiji imamo tri jezikovni sistem; angleščina kot uradni jezik, hindi, ki je nacionalni jezik in na koncu ima še vsaka država svoj regionalni jezik. Si doživel kulturni šok, ko si prišel v Slovenijo? Če sem iskren, ne, nisem doživel kulturnega šoka. Imel sem idejo o življenju v zahodnih državah, vendar nisem pričakoval, da bodo ljudje tako prijazni. To je bilo zame pravo presenečenje. Ljudje vedno želijo govoriti - morda je ravno obratno (smeh). Drugi šok je bil, da ljudje v Sloveniji vedo več o Indiji kot jaz. Vedo celo kje lahko najdete travo na Mount Everestu (smeh), poznajo večino turističnih destinacij, vendar pa komaj poznajo južno Indijo. Kerala - zvezna država od kjer prihajam, je naj južnejša država Indije, je ena izmed sto destinacij, ki jih morate videti, preden umrete - po mnenju Googla. Pravi šok pa je bila burja v Ajdovščini. Če taka burja pride v Indijo, sem prepričan, da bi bila cela država odpihnjena, bodisi na Kitajsko ali pa v Pakistan. Torej si moral priti v Slovenijo, da si se naučil nekaj več o Indiji? V bistvu je to res. V Indiji smo ločeni z državami. Šele ko greš ven, začutiš Indijo kot celoto. Mislim, da bom moral potovati po Indiji, da vidim, kako Indija izgleda. Te je kakšen besedni nesporazum nasmejal? Ne, naši jeziki nimajo istega korena. Ampak sem našel nekaj podobnosti med slovenskim in sanskritskim jezikom, ki je najstarejši jezik v Indiji. Ali si se že nalezel kakšne slovenske navade? Če se pitje vina šteje za navado, potem sem se nalezel te navade! Od kod tvoja ljubezen do kuhanja, saj med kolegi in kolegicami sloviš po tej spretnosti? Kar nekaj mojih stricev večkrat pomaga, ker to radi počnejo, glavnemu šefu pri pripravah jedi na raznih dogodkih in porokah. Jaz sem bil vedno oboževalec kuhanja. Nikoli se nisem učil od njih, ampak le strastno opazoval. Med magistrskim študijem, so kolegi na doktorskem študiju zelo radi kuhali. Od njih sem dobil veliko nasvetov. To so bile moje prve lekcije kuhanja. Ko sem se odločil za študij v tujini, me je o kuhanju poučila tudi moja sestra, bolj osnovne stvari, kako kombinirati začimbe in

19 17 tako naprej. Vse ostalo je prišlo iz mojih poskusov ponovitve domačih okusov. Večina receptov, ki jih kuham so moje lastne improvizacije lokalnih jedi. Če bi moja mama pokusila moje jedi, ne vem kaj bi rekla, kakorkoli, saj niti ne verjame, da kuham. Ženske v Indiji verjamejo, da je kuhanje monopol žensk (smeh). V Kerali uporabljamo veliko naribanega kokosa in kokosovega olja. Tukaj je nemogoče dobiti kokosovo olje, tako da je ga nadomestim s sončničnim oljem. Ljudje pravijo, da je okusno, a ne vem... Imaš še katere druge hobije? Kuhanje in poučevanje sta moja glavna hobija. Poučevanje zame je kot strast. Res sem rad v družbi študentov, da jih učim in se veselim skupaj z njimi. V Indiji, s kolegi učitelji, razpravljamo o različnih temah, gremo skupaj v kino, na izlete in tako naprej. Takšne trenutke res pogrešam v Sloveniji. Moji drugi hobiji so gledanje filmov, predvsem indijskih, včasih tudi Hollywoodskih in poslušanje glasbe, ki je izključno indijska. Ne poslušam zahodne glasbe, nisem kaj prida seznanjen z njo. Ko moji prijatelji govorijo o tej zvrsti glasbe, se počutim kot izgubljen nekje v Amazoniji. Kakorkoli, v Sloveniji mi je res všeč zvrst glasbe, ki se igra na vaških veselicah - ne vem kakšna zvrst glasbe je to, a je res zabavna. Katera slovenska jed ti je najbolj všeč? Všeč so mi slovenske slaščice kot je jabolčni zavitek in juhe - gobova juha ali juha iz belušev. Druge jedi so za moj okus zelo»medle«. Nisem navajen na okus mesa, jem meso, vendar z začimbami, da se ne čuti okus mesa. V Sloveniji jeste veliko mesa, v Indiji to ni v navadi. Mi pojemo veliko rib, piščančje ali goveje meso pa le enkrat na teden. Kakšne pa so tvoje izkušnje s slovensko policijo? (Prime se za glavo) Imel sem toliko težav s policijo, ustavili so me več kot stokrat. Ko sem prišel v Slovenijo, sem na neki točki dobil občutek, kot da je njihova glavna naloga, da me ustavljajo. Včasih so me ustavili zjutraj in potem popoldne in spet naslednji dan zjutraj. Ustavili so me povsod, ko sem čakal na avtobus ali med vožnjo po avtocesti. Ampak najbolj nadležno pa je, ko ustavijo avtobus, samo zato, da me preverijo. To je tako neprijetno, da drugi ljudje v avtobusu mislijo, da sem neke vrste terorist ali nekaj takega. Ljudje, ki me srečujejo na avtobusu vsak dan, nočejo več gledati - vsaj tako mislim - takih»šovov«. V zadnjem času se je frekvenca ustavljanj znižala (Univerza se je pritožila na policijo), sedaj občasno policaji le malo poklepetajo z menoj. V ostalih krajih Slovenije se to redko dogaja, recimo v Ljubljani, kjer jih sploh ne zanima. Če greste v Indijo, vas ne bo nihče preverjal, razen če nimate»videza terorista«! Ali kaj pogrešaš tvojo domovino, tvoje bližnje? Indijo zelo pogrešam. Zelo je težko, ker smo tako povezani, ne le s starši, ampak z vso družino, s strici, tetami, bratranci, prav vsak posameznik je pomemben del družine. Skoraj cela vas je polna družinskih članov. Če kaj se dogaja v vaši hiši, je takoj dvesto ljudi v hiši. Pri nas je zelo težko spustiti nekoga izven družinskega kroga. Praznuje se skoraj vsak dan. Med študijem v Sloveniji sem šel domov dvakrat in to je najhujša stvar, ki jo lahko narediš! Ko greš domov le za kratek čas, je ob povratku zelo težko. Vsi iz vasi te pridejo obiskati, ali pa jaz obiščem starejše vaščane, da dobim njihove blagoslove. To je pri nas normalno, v naši državi imamo vedno spoštovanje do ljudi, ki so starejši od nas. Nikoli se ne usedeš nasproti starejših oseb, nikoli ne piješ ali kadiš pred njimi. Jaz nisem nikoli sedel s svojim očetom in z njim pil - verjetno vas je že spravilo v smeh. Pri nas je pitje alkohola zelo slaba navada, še posebej za mlade. Če vsi vedo da piješ, boš čutil to posledico, ko prosiš dekle za roko - njeni starši bodo dvakrat premisliti, preden bodo sprejeli odločitev. Ali si med študijem na UNG dobil veliko prijateljev? Imam veliko zelo dobrih prijateljev in sploh ne vem, kako jih bom nekoč lahko zapustil. To bo zelo, zelo težko zame. Na nekatere prijatelje sem res navezan. Sem komunikativen - mogoče preveč govorim, to priznam. Verjamem, da se ti vedno povrne, kar daješ drugim. Vedno obdarujem prijatelje, ko se vrnem iz Indije. Običajno prinesem nekaj lepih oblačil ali kaj podobnega, kar se tukaj ne dobi. Nisi nikoli obžaloval odločitve, da si prišel študirati v Slovenijo? Ne, popolnoma sem zadovoljen s to odločitvijo. Brez tega ne bi imel priložnosti spoznati evropske

20 18 kulture in mest, saj je za indijske ljudi potovanje v Evropo zelo drago. Na drugi strani pa je Indija zelo poceni, tudi desetkrat cenejša od Evrope, tako da nas lahko obiščete brez težav. Kakšna bo tvoja pot po doktoratu? Docenturo bi rad opravil v Trstu, v Italiji, po vsej verjetnosti jo tudi bom. Sedaj sem prost, za tiste, ki še ne vedo: sem samski (smeh), lahko grem in potujem kamor hočem. Nimam nobenih obveznosti. Res si želim potovati po Evropi, dokler bom še tu. Po končani docenturi, se želim vrniti v Indijo in se pridružiti kateri od univerz, kakšnemu profesorju. Nimam načrtov, da bi se ustalil v Evropi. Ampak nikoli ne veš, morda se bom poročil s slovenskim ali italijanskim dekletom! Ko sem prišel, sem mislil, da to pa res ni mogoče, zdaj pa vidim, da se moje mišljenje počasi spreminja. Moja mama ne bi rekla ničesar. Če bo moja žena govorila vsaj malo našega jezika, potem ji bo vseeno, vsaj tako menim. Toda obstaja kot neke vrste rdeči alarm. Moja sestra vedno pravi,»odhajaš sam, vrni se sam.«kakorkoli, ne morem predvideti prihodnosti, resnično pa se je veselim! 5 stvari, ki jih imaš najraje v Sloveniji: 1. Slovenska pokrajina 2. Ljudje/prijatelji/kolegi 3. Vino 4. Slaščice 5. Jame 5 stvari, ki jih najbolj pogrešaš iz Indije: 1. Družino 2. Prijatelje 3. Hrano 4. Festivale 5. Filme TOP indijski filmi: V Indiji imamo kar nekaj filmskih industrij. Naprimer Bollywood (Hindi), Mollywood (Malayalam), v moji regiji Kollywood, Tollywood, Sandalwood. 1. 3IDIOTS (najvišji proračun za film) 3Idiots je zgodba o prijateljstvu, upanju, željah in kar je najpomembnejše, dobroti življenja. Pripoveduje življenjske zgodbe treh študentov tehnike, o konkurenčnem ozračju v Indijskem kampusu na komičen način. Prepričan sem, da če boste gledali ta film, ne boste nikoli pozabili besedi Virus in Vse je dobro. 2. Lagan (nominiran za Oskarja) Lagaan (pomeni vrednost) je zgodba o navadnih ljudeh, v majhni vasici nekje v srednji Indiji v času britanske vladavine leta Zgodba pripoveduje o boju vaščanov proti nepravičnosti. Vaščani z Britanci tekmujejo v kriketu. V primeru zmage, bodo oproščeni plačila davka za nadaljna tri leta, v primeru poraza pa bodo morali plačati trikratni davek. Zanimiva igra tako postane bojevanje na življenje ali smrt. 3. Taare Zameen Par (nominiran za Oskarja) Zgodba govori o dečku, katerega svet je poln čudes, ki jih odrasli ne opazijo. Barve, ribe, psi in zmaji niso pomembni v svetu odraslih, zanimajo jih le domače naloge in urejenost. Dečku pa enostavno nič mu ne gre od rok v svetu odraslih. Pošljejo ga v prevzgojni zavod, kjer na začetku čuti veliko domotožje. Zavodu se pridruži nov učitelj umetnosti, ki vse učence»okuži«z veseljem in optimizmom, razen našega malega junaka. Učitelj se odloči odkriti kaj je narobe z malim dečkom. Film je res neverjeten, govori o resničnih življenskih situacijah.

21 19 5. Na sledi za Alumni UNG Stavili smo na številko nič in zadeli v polno! Intervju: doc. dr. Gregor D. Zupančič Fakulteta za podiplomski študij Znanosti o okolju Sprašuje: Nives Štefančič

22 20 Gregor, kdo te je navdušil za področje okolja? Kako razložiš svoji sosedi kaj to pravzaprav je? Mene je v bistvu od vedno navduševalo področje energetike, v osnovi sem strojnik in sem se vedno videl v energetiki, ampak sem skozi ta študij spoznal da so to v bistvu 'umazane tehnologije'. Zato sem se nekako skozi to začel ogledovat na okolje. Tako sem prišel do študija okolja. Moj cilj je kako narediti okolju sprejemljivo energetiko. Sosedi bi to razložil tako: Kako narediti stroj, od katerega imamo vsi koristi, okolju pa ne škoduje. Kakšne spomine imaš na čas podiplomskega študija na UNG? Spomini so zelo lepi. Zanimiv se mi je zdel ameriški način študija, ker je bilo takrat to nekaj zelo novega. S študijem sem začel leta 1997, študij se mi je zdel zelo učinkovit in zelo enostavno sem zadevo speljal do konca. Obštudijski spomini so pa tudi zelo lepi, spoznal sem se namreč z igrami na srečo. S sošolci smo bili v casinoju in ne bom pozabil, ko sem enkrat in edinkrat igral ruleto. Stavili smo na številko nič in zadeli, mislim da, 36x dobitek. To mi je ostalo od obštudijskih dejavnostih najbolj v spominu. Res je bilo luštno. Ko si se vpisoval na podiplomski študij pa nisi našel neke druge alternative študija, ki te bi bolj pritegnil? V Sloveniji ne. Sem pa do takrat bil že precej v tujini, tako da nisem želel podiplomskega študija opravljati izven Slovenije. Kje in kako si se znašel po zaključku študija? V bistvu sem imel srečo. V zadnjih letih študija sem delal kot mladi raziskovalec na Kemijskem inštitutu in so mi tam ponudili delovno mesto, tako da sem tam ostal. Imel sem to srečo, katero imajo redki, da sem tudi po doktoratu dejansko delal na področju iz katerega sem doktoriral. Na inštitutu sem ostal dobrih deset let, sedaj sem pa zaposlen kot vodja skupine za obnovljive vire in tehnologije na Inštitutu za okoljevarstvo in senzorje. Mogoče sem šel malo iz kemijskega bolj v energetsko področje. Kaj pa mednarodne izkušnje? Takoj po diplomi sem šel delati v tujino. Delal sem na grški termoelektrarni, to je bilo sicer še tekom konca študija kot praksa. Bilo je zelo zanimivo. Potem sem delal v nemški tovarni aluminija v Koblenzu. Delali smo tovarno aluminija. Bil sem pomočnik vodje gradbišča valjarne in kaljarne aluminija. Ko se je ta projekt iztekel, sem delal kot programer in potoval kar precej po Evropi. Danes pa precej sodelujem s tujino, največ s Hrvaško in Srbijo. Te ni mikalo, da bi v tujini ostal? Ne, to je bil v bistvu razlog, da sem se odločil za podiplomski študij. Delo v tujini, sploh inženirsko, je bilo zelo dobro plačano, bilo pa je izredno naporno. Deset urni dnevni delavnik, vključno s soboto. Vpis na podiplomski študij je bila zavestna odločitev, ker je takšno življenje enostavno prenaporno. Imaš sicer dosti denarja, ampak od življenja pa nimaš veliko. S kakšnimi izzivi se trenutno soočaš na tvojem področju dela? Trenutno imam bolj managerske izzive in sicer vzpostavljam svojo raziskovalno skupino in ji hkrati skušam zagotavljati preživetje. Moja trenutna področja, s katerimi se ukvarjam, so odpadki, v obnovljivi energiji je dela zelo veliko, ukvarjamo se z raznimi odpadnimi vodami, z industrijsko ekologijo, kako pridobivati energijo iz odpadnih materialov. Tega dela je ogromno, nekako iščemo ravnotežje med financami, delom in kadrovsko zapolnjenostjo skupine. Želim čim več svojega pridobljenega znanja zadnjih let prenesti v prakso. In pa seveda tudi obratno, iz prakse, iz projektov, ki jih delamo, nazaj v znanje.

23 21 Kakšno pa je delo predavatelja? Nosilec predmeta sem samo na UNG. To delo mi je zelo zanimivo, zelo rad ga opravljam. Teoretičnega znanja imam dovolj, svojim študentom pa želim še dodatno podati čim več primerov iz prakse. Da jih opozorim, kaj je na koncu v praksi pomembno. Zelo rad predavam. Občasno predavam v Mariboru, a le kot gostujoči profesor. Moj cilj je, da v tem delu napredujem, zato tudi pišem, imam publikacije v to smer, znanstvene in za izobraževanje. Kaj pa dela Gregor v prostem času? Prostega časa je malo, otroci so še majhni, gradimo hišo, če pa še kaj časa ostane, grem v hrib. Načeloma vseeno na katerega, samo da je nad m. Drugih hobijev trenutno čas ne dopušča. Bil si predsednik Alumni kluba UNG. Kakšna je po tvojem mnenju vloga takega kluba? Vsekakor je pomembno, da vsaka resna univerza ima tak klub. Moje pričakovanje je bilo, da se nekako zagotovi vez med ljudmi, ko so diplomirali na UNG in da takšen klub organizira srečanja za tiste ljudi, ki si takih srečanj želijo in na tak način vzdržuje kontakte. Vsekakor je pomembno, da se vsako leto naredi srečanje. Alumni radi pridejo. Običajno je eno jedro ljudi, kakšnih petnajst odstotkov diplomantov, ki bodo vedno radi prišli. Enako velika skupina ljudi, ne želi nikoli več slišati za univerzo, ostali vmes so pa ravnodušni. Včasih pridejo, mogoče na začetku bolj pogosto, kasneje pa ne, ker se ukvarjajo z drugimi stvarmi. Prav je, da Alumni klub deluje na prostovoljni bazi. Čim to pride v neko obveznost, zadeva postane negativno usmerjena. Torej je pozitivno, da je univerza prevzela pobudo o aktivnejšem delovanju Alumni kluba nase? Absolutno je pravilno. Meni je nekako kar odleglo, ker se zavedam, da se bo lahko naredilo na tem področju bistveno več. Katere se ti zdijo glavne koristi, ki jih Alumni lahko imajo pri vzdrževanju stikov z univerzo po končanem študiju? Čisto preprosto, več je ljudi, več imaš zvez. Večina zvez bolj ostane na nivoju poznanstva kot pa prijateljstva. Občasno se zgodi, da kakšne od teh zvez postanejo tudi poslovne. Dobro je, da veš kaj kdo počne, da veš kaj se dogaja okoli tebe na tvojem področju, imaš zveze, lažje se potem znajdeš v poslovnem svetu. Več ljudi več ve, lažje dosežeš svoje cilje, če imaš povezave z drugimi. So sinergistični učinki. Katere aktivnosti v okviru alumni kluba misliš, da bi alumne tudi pritegnile? Večina alumnov stremi k prijetnem druženju. Jaz sem imel idejo že na začetku, da bi uvedli nekaj podobnega kot so znanstveni večeri, le bistveno bolj na poljubnem nivoju. Mogoče okrogle mize o kakšnih novejših, modernejših stvareh. Ne o aktualnih problemih, to se lahko potem razvije v napadalno rivalstvo. Mogoče kakšna zanimiva predavanja o dosežkih alumnov, izumih alumnov, skratka bolj nekonfliktne zadeve.

24 22 6. Možnosti sodelovanja z Univerzo v Novi Gorici po končanem študiju Sodelovanje v okviru Alumni kluba Pomagajte Alumni klubu pri organiziranju dogodkov (Alumni srečanja, aktivna vloga v okviru letnika, pomoč pri vzpostavljanju mreženja med sošolci). Pošljite nam svoje mnenje za Alumni novice Sodelujte pri ustvarjanju zanimivih Alumni novic! Informirajte sošolce o svojih dosežkih v karieri, potovanjih, hobijih. Predlagajte vsebine v novicah, ki vas bi zanimale, pošiljajte nam članke, povzetke tako službenih uspehov, kot tudi povzetke zanimivih potovanj, dogodkov, srečanj. Pomoč pri zbiranju donacij in doniranje Alumni kot ambasadorji Univerze v Novi Gorici ste vabljeni, da aktivneje sodelujete pri zbiranju sredstev v okviru Fundacije Edvard Rusjan. Fundacija deluje z namenom razvoja izobraževalne in raziskovalne dejavnosti Univerze v Novi Gorici, zbira finančna in druga sredstva, katerih donosi se uporabljajo za financiranje tekočih projektov. Več o fundaciji: Aktivnosti pri prenosu znanj in izkušenj na mlajše generacije Vabljeni ste, da svoje izkušnje, ki ste si jih nabrali na poklicni poti, delite s študenti UNG. V okviru Kariernega centra se lahko izvede predstavitev podjetja, kjer ste zaposleni, okrogla miza, na kateri sodelujete alumni ipd. Odprti smo za vaše ideje, zamisli in načine sodelovanja! Sodelovanje v okviru Kariernega centra Postanite mentor študentu pri praktičnem usposabljanju, razvoju kariere, pomagajte nam poiskati možnosti izvajanja praktičnih usposabljanj študentov. Obveščajte nas o prostih delovnih mestih, ki bi ustrezala profilom diplomantov UNG, štipendijah, ipd. Sporočajte nam katere komptetence gospodarstvo danes potrebuje, katera znanja ob zaključku študija niste imeli, pa vam bi koristila, Kje še vi vidite možnosti sodelovanja z vašo univerzo? Sporočite nam vaše ideje in zamisli, za boljšo komunikacijo med alumni in univerzo. Kontaktirajte nas: Alumni.klub@ung.si I Karierni.center@ung.si I

25 23 7. Napovednik dogodkov 24. avgust: Filmska projekcija omnibusa Beneške povezave v Muzeju slovenskih filmskih igralcev v Divači 27. avgust: Filmi študentov Visoke šole za umetnost na Goriškem festivalu 11.oktober: Dogodek za delodajalce in predstavnike srednjih šol Možnosti sodelovanja s Kariernim centrom in predstavitev poklicev diplomantov Univerze v Novi Gorici 15. oktober: Podelitev vpisnih listin dodiplomskim študentom 17. oktober: Znanstveni večer (tematika znana naknadno) 18. oktober: Otvoritev akademskega leta 2012/ oktober: 1. Alumni srečanje vseh fakultet in šol Univerze v Novi Gorici Rezervirajte si datum že danes! Oktober: Odprtje novih prostorov Visoke šole za umetnost (sledite novicam na spletni strani šole)

26 Univerza v Novi Gorici Vipavska 13 Rožna Dolina SI-5000 Nova Gorica Tel.: Faks: E-pošta: info@ung.si

KAKO GA TVORIMO? Tvorimo ga tako, da glagol postavimo v preteklik (past simple): 1. GLAGOL BITI - WAS / WERE TRDILNA OBLIKA:

KAKO GA TVORIMO? Tvorimo ga tako, da glagol postavimo v preteklik (past simple): 1. GLAGOL BITI - WAS / WERE TRDILNA OBLIKA: Past simple uporabljamo, ko želimo opisati dogodke, ki so se zgodili v preteklosti. Dogodki so se zaključili v preteklosti in nič več ne trajajo. Dogodki so se zgodili enkrat in se ne ponavljajo, čas dogodkov

More information

Donosnost zavarovanj v omejeni izdaji

Donosnost zavarovanj v omejeni izdaji Donosnost zavarovanj v omejeni izdaji informacije za stranke, ki investirajo v enega izmed produktov v omejeni izdaji ter kratek opis vsakega posameznega produkta na dan 31.03.2014. Omejena izdaja Simfonija

More information

Univerza na Primorskem/University of Primorska Fakulteta za humanistične študije/faculty of Humanities

Univerza na Primorskem/University of Primorska Fakulteta za humanistične študije/faculty of Humanities 14 25 2014 14 25 2014 1 st Univerza na Primorskem/University of Primorska Fakulteta za humanistične študije/faculty of Humanities Tako bomo tudi letos odgovorili vsakemu, ki se nam bo oglasil. Javite se

More information

Navodila za uporabo čitalnika Heron TM D130

Navodila za uporabo čitalnika Heron TM D130 Upravljanje sistema COBISS Navodila za uporabo čitalnika Heron TM D130 V1.0 VIF-NA-7-SI IZUM, 2005 COBISS, COMARC, COBIB, COLIB, AALIB, IZUM so zaščitene znamke v lasti javnega zavoda IZUM. KAZALO VSEBINE

More information

Kvalitativna raziskava med učitelji in ravnatelji

Kvalitativna raziskava med učitelji in ravnatelji Kvalitativna raziskava med učitelji in ravnatelji avtorji: Katja Prevodnik Ljubljana, november 2008 CMI Center za metodologijo in informatiko FDV Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani e-mail:

More information

1. LETNIK 2. LETNIK 3. LETNIK 4. LETNIK Darinka Ambrož idr.: BRANJA 1 (nova ali stara izdaja)

1. LETNIK 2. LETNIK 3. LETNIK 4. LETNIK Darinka Ambrož idr.: BRANJA 1 (nova ali stara izdaja) Seznam učbenikov za šolsko leto 2013/14 UMETNIŠKA GIMNAZIJA LIKOVNA SMER SLOVENŠČINA MATEMATIKA MATEMATIKA priporočamo za vaje 1. LETNIK 2. LETNIK 3. LETNIK 4. LETNIK Darinka Ambrož idr.: BRANJA 1 (nova

More information

coop MDD Z VAROVANIMI OBMOČJI DO BOLJŠEGA UPRAVLJANJA EVROPSKE AMAZONKE

coop MDD Z VAROVANIMI OBMOČJI DO BOLJŠEGA UPRAVLJANJA EVROPSKE AMAZONKE obnovljen za prihodnje generacije IMPRESUM Fotografije Goran Šafarek, Mario Romulić, Frei Arco, Produkcija WWF Adria in ZRSVN, 1, 1. izvodov Kontakt Bojan Stojanović, Communications manager, Kontakt Magdalena

More information

Investiraj v znanje, investiraj v prihodnost!

Investiraj v znanje, investiraj v prihodnost! 2018 2019 PODIPLOMSKI ŠTUDIJ PROGRAMA 2. STOPNJE MANAGEMENT ZNANJA Magister managementa VODENJE IN KAKOVOST V IZOBRAŽEVANJU Magister managementa izobraževanja PROGRAM 3. STOPNJE MANAGEMENT ZNANJA Doktor

More information

ISLANDIJA Reykjavik. Reykjavik University 2015/2016. Sandra Zec

ISLANDIJA Reykjavik. Reykjavik University 2015/2016. Sandra Zec ISLANDIJA Reykjavik Reykjavik University 2015/2016 Sandra Zec O ISLANDIJI Dežela ekstremnih naravnih kontrastov. Dežela med ognjem in ledom. Dežela slapov. Vse to in še več je ISLANDIJA. - podnebje: milo

More information

Re: Visoko šolstvo v ZDA in Sloveniji, s stališča mladega profesorja na začetku kariere.

Re: Visoko šolstvo v ZDA in Sloveniji, s stališča mladega profesorja na začetku kariere. Jernej Barbič Tenure-Track Assistant Professor Computer Science Department Viterbi School of Engineering University of Southern California 941 W 37th Place, SAL 300 Los Angeles, CA, 90089-0781 USA Phone:

More information

PRESENT SIMPLE TENSE

PRESENT SIMPLE TENSE PRESENT SIMPLE TENSE The sun gives us light. The sun does not give us light. Does It give us light? Za splošno znane resnice. I watch TV sometimes. I do not watch TV somtimes. Do I watch TV sometimes?

More information

Fakulteta za uporabne družbene študije v Novi Gorici objavlja

Fakulteta za uporabne družbene študije v Novi Gorici objavlja Na podlagi Zakona o visokem šolstvu (Uradni list RS, št. 32/12 uradno prečiščeno besedilo, 40/12 ZUJF, 57/12 ZPCP-2D, 109/12, 85/14, 75/16 in 61/17 ZUPŠ) prvega odstavka 7. člena Pravilnika o razpisu za

More information

22. december Draga bratca in sestrice, želim vam lepe in mirne praznike in upam, da se kmalu vidimo! Jacky Berner Kaiser

22. december Draga bratca in sestrice, želim vam lepe in mirne praznike in upam, da se kmalu vidimo! Jacky Berner Kaiser Naši mladički so dočakali prvi rojstni dan. S tem dnem smo zaključili prvi del dnevnika, odprli pa novo poglavje, ki ga bomo imenovali Dogodivščine Berner Kaiserjev. Sproti bomo objavljali pripetljaje

More information

»Barvo mojemu življenju dajejo mož in otroka in vse večkrat slikam za njih ali prav zaradi njih.«

»Barvo mojemu življenju dajejo mož in otroka in vse večkrat slikam za njih ali prav zaradi njih.« informativna publikacija za nekdanje škofijke in škofijce leto 3 številka 5 maj 2012 www.alumni-skg.si»barvo mojemu življenju dajejo mož in otroka in vse večkrat slikam za njih ali prav zaradi njih.«irena

More information

PARTIZANSKA BOLNIŠNICA "FRANJA" (pri Cerknem) PARTISAN HOSPITAL "FRANJA" (near Cerkno)

PARTIZANSKA BOLNIŠNICA FRANJA (pri Cerknem) PARTISAN HOSPITAL FRANJA (near Cerkno) CERKNO Ta bogata hribovita pokrajina ter neokrnjena narava skupaj s številnimi naravnimi in kulturnimi znamenitostmi in gostoljubnimi prebivalci, ki vam bodo postregli z lokalnimi specialitetami, vas bo

More information

SKUPINA ŽOGICE Starost: 4 6 let Vzgojiteljica : Jožica Kenig Pomočnica vzgojiteljice: Nataša Gabršček

SKUPINA ŽOGICE Starost: 4 6 let Vzgojiteljica : Jožica Kenig Pomočnica vzgojiteljice: Nataša Gabršček SKUPINA ŽOGICE Starost: 4 6 let Vzgojiteljica : Jožica Kenig Pomočnica vzgojiteljice: Nataša Gabršček GROUP»SMALL BALLS«Age: 4-6 years Nursery teacher: Jožica Kenig Nursery teacher assistant: Nataša Gabršček

More information

ŠTUDIJSKA POROČILA ERASMUS ŠTUDENTOV MEDICINSKE FAKULETE UNIVERZE V LJUBLJANI. za študijsko leto 2008/2009

ŠTUDIJSKA POROČILA ERASMUS ŠTUDENTOV MEDICINSKE FAKULETE UNIVERZE V LJUBLJANI. za študijsko leto 2008/2009 ŠTUDIJSKA POROČILA ERASMUS ŠTUDENTOV MEDICINSKE FAKULETE UNIVERZE V LJUBLJANI za študijsko leto 2008/2009 Pripravil: Tomaž Marš koordinator programa Erasmus Ljubljana, september 2009 1 Predgovor Študijsko

More information

Alumni novice Univerze v Novi Gorici

Alumni novice Univerze v Novi Gorici Alumni novice Univerze v Novi Gorici Marec 2018 Javni razpis za izbor operacij delno financira Evropska unija, in sicer iz evropskega socialnega sklada. Javni razpis za izbor operacij se izvaja v okviru

More information

VSE, KAR SO HOTELI, SO DOBILI

VSE, KAR SO HOTELI, SO DOBILI PRAKSA VSE, KAR SO HOTELI, SO DOBILI Vodenje mladih kadrov je za marsikaterega managerja trn v peti. Zakaj? Ker imajo predstavniki generacije Y precej drugačne vrednote in vzorce vedenja od starejših generacij.

More information

Slovenistika na Univerzi v Skopju aktualno stanje in pričakovanja v prihodnosti

Slovenistika na Univerzi v Skopju aktualno stanje in pričakovanja v prihodnosti Lidija Arizankovska Filološka fakulteta»blaže Koneski«, Skopje UDK 378(497.17):811.163.6 112 Slovenistika na Univerzi v Skopju aktualno stanje in pričakovanja v prihodnosti Več kot petdesetletno poučevanje

More information

TROMSØ NORVEŠKA DENISE DEBERNARDI

TROMSØ NORVEŠKA DENISE DEBERNARDI ERASMUS: TROMSØ NORVEŠKA DENISE DEBERNARDI TROMSØ Polnočno sonce Polarna noč 9. avgust, 22:45 21. december, 13:15 - Tromsø je zelo lepo mesto, ne veliko, ampak zelo živahno in raznoliko - Okolica narava

More information

ki ni cenzurirana glasilo dijaškega doma bežigrad #4 junij 2017 POKLICI

ki ni cenzurirana glasilo dijaškega doma bežigrad #4 junij 2017 POKLICI CENZURA ki ni cenzurirana glasilo dijaškega doma bežigrad #4 junij 2017 POKLICI 1 CENZURA #4 GLASILO DIJAŠKEGA DOMA BEŽIGRAD Ljubljana, junij 2017 Naslovnica:»POKLICI«, avtorica Mia Škoberne Mentorica:

More information

Zaradi flirtanja z zaposleno cenzurirali mojo glasbo! Stran

Zaradi flirtanja z zaposleno cenzurirali mojo glasbo! Stran podarjamo vam 1.800 EUR vredno potovanje v Egipt Več na strani 15 NEVERJETNO! Radio, kjer je lahko vsak poslušalec glasbeni urednik. Zaradi flirtanja z zaposleno cenzurirali mojo glasbo! Stran 7 Moja glasba

More information

Revija študentov Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani. številka 24, junij 2009

Revija študentov Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani. številka 24, junij 2009 Revija študentov Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani številka 24, junij 2009 dr. Milan Pogačnik dr. MARJAN KOSEC EQUITANA Tujki gastrointestinalnega trakta Pri belem dihurju (Mustela putorius furo)

More information

1. KRIŽANKE 9.30) 1. UVOD:

1. KRIŽANKE 9.30) 1. UVOD: 1. KRIŽANKE (9.15-do 9.30) 1. UVOD: Welcome to Ljubljana, the capital city of Slovenia. We hope that you will enjoy this walk. Are you ready? Today, you will be divided into three groups and you won't

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE

UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE Maja Janškovec Sodobne dileme in priložnosti ustvarjalnega gospodarstva Diplomsko delo Ljubljana, 2012 UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE Maja

More information

ANALIZA ŠTEVILA DIPLOMANTOV NA VISOKOŠOLSKIH USTANOVAH V REPUBLIKI SLOVENIJI IN PRIMERJAVA S ŠPANIJO

ANALIZA ŠTEVILA DIPLOMANTOV NA VISOKOŠOLSKIH USTANOVAH V REPUBLIKI SLOVENIJI IN PRIMERJAVA S ŠPANIJO UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA UPRAVO Diplomsko delo ANALIZA ŠTEVILA DIPLOMANTOV NA VISOKOŠOLSKIH USTANOVAH V REPUBLIKI SLOVENIJI IN PRIMERJAVA S ŠPANIJO Inga Lamešić Ljubljana, junij 2015 UNIVERZA

More information

Februar 2010, številka 16

Februar 2010, številka 16 ... Časopis Višje strokovne šole Slovenj Gradec... Februar 2010, številka 16 Uredniški odbor: Gabrijela Kotnik Andric Urša Hudolist Vesna Silva Ledinek Erika Ošlak Lektoriranje: Milena Štrovs Gagič Fotografije:

More information

Marko STABEJ, Helena DOBROVOLJC, Simon KREK, Polona GANTAR, Damjan POPIČ, Špela ARHAR HOLDT, Darja FIŠER, Marko ROBNIK ŠIKONJA

Marko STABEJ, Helena DOBROVOLJC, Simon KREK, Polona GANTAR, Damjan POPIČ, Špela ARHAR HOLDT, Darja FIŠER, Marko ROBNIK ŠIKONJA SLOVENŠČINA JANES: POGOVORNA, NESTANDARDNA, SPLETNA ALI SPRETNA? Marko STABEJ, Helena DOBROVOLJC, Simon KREK, Polona GANTAR, Damjan POPIČ, Špela ARHAR HOLDT, Darja FIŠER, Marko ROBNIK ŠIKONJA Stabej, M.,

More information

RAZVOJ IN FINANCIRANJE VISOKEGA ŠOLSTVA V SLOVENIJI IN V EVROPSKIH DRŽAVAH

RAZVOJ IN FINANCIRANJE VISOKEGA ŠOLSTVA V SLOVENIJI IN V EVROPSKIH DRŽAVAH REPUBLIKA SLOVENIJA UNIVERZA V MARIBORU EKONOMSKO-POSLOVNA FAKULTETA Specialistično delo RAZVOJ IN FINANCIRANJE VISOKEGA ŠOLSTVA V SLOVENIJI IN V EVROPSKIH DRŽAVAH Kandidatka: Barbara Rihter, dipl.ekon.

More information

EU NIS direktiva. Uroš Majcen

EU NIS direktiva. Uroš Majcen EU NIS direktiva Uroš Majcen Kaj je direktiva na splošno? DIREKTIVA Direktiva je za vsako državo članico, na katero je naslovljena, zavezujoča glede rezultata, ki ga je treba doseči, vendar prepušča državnim

More information

POSLOVNO POROČILO FAKULTETE ZA DRUŽBENE VEDE ZA LETO 2008

POSLOVNO POROČILO FAKULTETE ZA DRUŽBENE VEDE ZA LETO 2008 Kardeljeva ploščad 5 1000 Ljubljana, Slovenija Referat Podiplomske šole Telefon 01 58 05 127 01 58 05 122 POSLOVNO POROČILO FAKULTETE ZA DRUŽBENE VEDE ZA LETO 2008 Ljubljana, marec 2009 KAZALO UVOD...

More information

Glasilo Osnovne šole Franceta Prešerna v Kranju, letnik XLVI, šolsko leto 2010/2011

Glasilo Osnovne šole Franceta Prešerna v Kranju, letnik XLVI, šolsko leto 2010/2011 K R I K 1 KRIK Glasilo Osnovne šole Franceta Prešerna v Kranju, letnik XLVI, šolsko leto 2010/2011 Uredniški odbor: Bernarda Štern, 9. a; Ajda Hegler, 9. c; Luka Benedičič, Jan Kostanjevec, Tadeja Rožman,

More information

Stezice. Časopis Gimnazije Novo mesto. Letnik: 2010 / Številka 2. Naklada: 150 izvodov. Tisk: Grafika Špes. Mentorja: Janez Gorenc, Uroš Lubej

Stezice. Časopis Gimnazije Novo mesto. Letnik: 2010 / Številka 2. Naklada: 150 izvodov. Tisk: Grafika Špes. Mentorja: Janez Gorenc, Uroš Lubej junij 2011 Stezice Stezice Časopis Gimnazije Novo mesto Letnik: 2010 / 2011 Številka 2 Naklada: 150 izvodov Tisk: Grafika Špes Mentorja: Janez Gorenc, Uroš Lubej Lektura: Janez Gorenc, Tina Furlan Turk

More information

Slovenska različica e-knjige Negovanje. sočutja. Učenja med prvim obiskom Evrope. 17. KARMAPA Ogyen Trinley Dorje

Slovenska različica e-knjige Negovanje. sočutja. Učenja med prvim obiskom Evrope. 17. KARMAPA Ogyen Trinley Dorje Slovenska različica e-knjige Negovanje sočutja Učenja med prvim obiskom Evrope 17. KARMAPA Ogyen Trinley Dorje Negovanje sočutja Učenja med prvim obiskom Evrope 17. Karmapa Ogyen Trinley Dorje Iz tibetanščine

More information

Lahko noč Slovenija... danes zjutraj te predstavljam. =)

Lahko noč Slovenija... danes zjutraj te predstavljam. =) Tajvan 4.8.2013 Pišem po malo daljšem času, končno sem v Hualienu. Vzel sem vlak 4B iz Taipeia. Vozili smo se 3 ure, točno do minute. Mislil sem, da sem izbral "ta hitrega", ki vozi le 2 uri in 10 minut,

More information

Turizem (UN) 1. Splošni podatki o študijskem programu 2. Temeljni cilji študijskega programa

Turizem (UN) 1. Splošni podatki o študijskem programu 2. Temeljni cilji študijskega programa Turizem (UN) Diplomant univerzitetnega študijskega programa Turizem bo strokovnjak s teoretičnim in praktičnim znanjem za vodenje turističnih organizacij in zahtevnejših procesov s področja turizma. Sposoben

More information

blondinka.»po ta zadnjem«bi rekli v motorističnem

blondinka.»po ta zadnjem«bi rekli v motorističnem SEA-DOO SPARK TRIXX Je evolucija Sea-Doojevega sparka, ki je začel revolucijo z 'downsizingom' mase, moči in cene, ne da bi to vplivalo na vozniški užitek. Je revolucionarni križanec med stoječim in sedečim

More information

pečat v življenju Evropska komisija

pečat v življenju Evropska komisija Pustiti pečat v življenju Evropska komisija Niti Evropska komisija niti osebe, ki delujejo v njenem imenu, niso odgovorne za uporabo podatkov iz te publikacije. Fotografije: Evropski skupnosti Za uporabo

More information

* 20 let. Revija za kulturna in druga vprašanja Občine. Šoštanj. in širše. Intervju z Vladom Vrbičem LETO XX ŠT APRIL ,60 EUR

* 20 let. Revija za kulturna in druga vprašanja Občine. Šoštanj. in širše. Intervju z Vladom Vrbičem LETO XX ŠT APRIL ,60 EUR 1995-2015 * 20 let Revija za kulturna in druga vprašanja Občine in širše. Intervju z Vladom Vrbičem 12 16 17 18 Poštnina plačana pri pošti 3325 LETO XX ŠT. 5 2. APRIL 2015 1,60 EUR ŽALOSTNE FASADE NAŠEGA

More information

Univerza v Novi Gorici

Univerza v Novi Gorici Univerza v Novi Gorici Spremljanje, ugotavljanje in zagotavljanje kakovosti Poročilo za študijsko leto 2012/2013 December 2013»Operacijo delno financira Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada ter

More information

METODE DRUŽBOSLOVNEGA RAZISKOVANJA (zimski semester, 2012/2013)

METODE DRUŽBOSLOVNEGA RAZISKOVANJA (zimski semester, 2012/2013) METODE DRUŽBOSLOVNEGA RAZISKOVANJA (zimski semester, 2012/2013) NOSILEC: doc. dr. Mitja HAFNER-FINK Spletni naslov, kjer so dostopne vse informacije o predmetu: http://mhf.fdvinfo.net GOVORILNE URE doc.

More information

Navodila za uporabo tiskalnika Zebra S4M

Navodila za uporabo tiskalnika Zebra S4M Upravljanje sistema COBISS Navodila za uporabo tiskalnika Zebra S4M V1.0 VIF-NA-14-SI IZUM, 2006 COBISS, COMARC, COBIB, COLIB, AALIB, IZUM so zaščitene znamke v lasti javnega zavoda IZUM. KAZALO VSEBINE

More information

Poslovanje skupine v letu Naše štromarke. 120 let elektrifikacije. Zmagovalci v plezanju na drog

Poslovanje skupine v letu Naše štromarke. 120 let elektrifikacije. Zmagovalci v plezanju na drog ISSN 2232-5409 INTERNO GLASILO SKUPINE ELEKTRO LJUBLJANA LETO XVI JUNIJ 2016 ŠTEVILKA 1/2 Poslovanje skupine v letu 2015 Naše štromarke 120 let elektrifikacije Zmagovalci v plezanju na drog www.elektro-ljubljana.si

More information

SAMOEVALVACIJSKO POROČILO. ZA LETO 2012 oziroma ZA ŠTUDIJSKO LETO 2011/2012. Celje, april 2013 Številka: 9/2013-SE

SAMOEVALVACIJSKO POROČILO. ZA LETO 2012 oziroma ZA ŠTUDIJSKO LETO 2011/2012. Celje, april 2013 Številka: 9/2013-SE SAMOEVALVACIJSKO POROČILO ZA LETO 2012 oziroma ZA ŠTUDIJSKO LETO 2011/2012 Celje, april 2013 Številka: 9/2013-SE Pripravili: doc. dr. Srečko Natek, doc. dr. Valerij Dermol, mag. Anja Lesjak, Vilma Alina

More information

POMOČ DRUŽINI OTROKA Z MOTNJO AVTISTIČNEGA SPEKTRA

POMOČ DRUŽINI OTROKA Z MOTNJO AVTISTIČNEGA SPEKTRA UNIVERZA V LJUBLJANI FAKUKTETA ZA SOCIALNO DELO DIPLOMSKA NALOGA POMOČ DRUŽINI OTROKA Z MOTNJO AVTISTIČNEGA SPEKTRA Mentor: Izr. prof. dr. Gabi Čačinovič Vogrinčič Andreja Jazbinšek Ljubljana, junij 2010

More information

STRES NA DELOVNEM MESTU V PODJETJU POTEZA D.D.

STRES NA DELOVNEM MESTU V PODJETJU POTEZA D.D. UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO STRES NA DELOVNEM MESTU V PODJETJU POTEZA D.D. Ljubljana, junij 2011 MARKO TRAJBER IZJAVA Študent Marko Trajber izjavljam, da sem avtor tega diplomskega

More information

PODATKI O DIPLOMSKI NALOGI

PODATKI O DIPLOMSKI NALOGI PODATKI O DIPLOMSKI NALOGI Ime in priimek: Božana Milič, Marjana Potočin Naslov naloge: Zadovoljstvo z življenjem v Domu starejših Hrastnik Kraj: Ljubljana Leto: 2009 Število strani: 129 Število prilog:

More information

ISSN , Marec 2010 Številka 3. Blejske novice

ISSN , Marec 2010 Številka 3. Blejske novice Blejske novice ISSN 1855-4717, Marec 2010 Številka 3 Predsednik na obisku na Bledu Predsednik republike dr. Danilo Türk je 23. marca obiskal občino Bled. V prostorih občine se je srečal z županom in predstavniki

More information

Z GEOMATIKO DO ATRAKTIVNEJŠEGA PODEŽELJA

Z GEOMATIKO DO ATRAKTIVNEJŠEGA PODEŽELJA Projekt GRISI PLUS, program Interreg IVC Geomatics Rural Information Society Initiative PLUS Seminar: Z GEOMATIKO DO ATRAKTIVNEJŠEGA PODEŽELJA Gornja Radgona, AGRA 2014 28. avgust 2014 Projekt GRISI PLUS

More information

DRUŽBENA KONSTRUKCIJA STARŠEVSTvA IN SKRB ZA OTROKE Z OVIRAMI

DRUŽBENA KONSTRUKCIJA STARŠEVSTvA IN SKRB ZA OTROKE Z OVIRAMI ČLANEK 405 DRUŽBENA KONSTRUKCIJA STARŠEVSTvA IN SKRB ZA OTROKE Z OVIRAMI Bodoči starši pogosto slišijo vprašanje, kateri spol si želijo za svojega otroka. V slovenskem kulturnem prostoru je družbeno sprejemljiv

More information

... ~ LJ I ... " ... ' ..: ,' ... ',.' 16 KAJ MANJKA CLOVEKU R AZSTAVA ..::.::-., D NEVNIK LOPOVA ..:..:...

... ~ LJ I ...  ... ' ..: ,' ... ',.' 16 KAJ MANJKA CLOVEKU R AZSTAVA ..::.::-., D NEVNIK LOPOVA ..:..:... To SEMJAZ URBANI LOV EC MATElU ZA.8. MAREC PDGOVOR Z UPORABNICO NEDOVOLJENIH DROG ~j;::;::;~.; 8 THC ODVISNIK... 10 R AZSTAVA... fl. 11 TATOO ZGODBA.-.... ~. 4..,:. '::~ 11 KRALJ IN KRALJlCA ::.: # - 12

More information

Čarovniščki STIK 2015/ Čarovniščki

Čarovniščki STIK 2015/ Čarovniščki Čarovniščki STIK 2015/16 24 1 Čarovniščki www.sers.si Kolofon Stik, glasilo Srednje elektro-računalniške šole Maribor 24. številka Šolsko leto 2015/16 Urednica: Marjana Nerat, prof. Uredniški odbor: Daniela

More information

Poslanstvo inštituta IRDO in Slovenske nagrade za družbeno odgovornost HORUS

Poslanstvo inštituta IRDO in Slovenske nagrade za družbeno odgovornost HORUS Poslanstvo inštituta IRDO in Slovenske nagrade za družbeno odgovornost HORUS Anita Hrast IRDO Inštitut za razvoj družbene odgovornosti, Preradovičeva ulica 26, 2000 Maribor, Slovenija www.irdo.si, anita.hrast@irdo.si

More information

ki ni cenzurirana glasilo dijaškega doma bežigrad #6 MAJ 2018

ki ni cenzurirana glasilo dijaškega doma bežigrad #6 MAJ 2018 ki ni cenzurirana glasilo dijaškega doma bežigrad #6 MAJ 2018 1 CENZURA #6 GLASILO DIJAŠKEGA DOMA BEŽIGRAD Ljubljana, maj 2018 Naslovnica:»CENZURA«, avtorica Doroteja Juričan Mentorica: Renata Veberič

More information

B A C I L...B A C I L...BA...C I L

B A C I L...B A C I L...BA...C I L B A C I L 2011...B A C I L...B A C I L...BA......C I L Živjo, dragi bralec!... ...Počitnice so se končale, konec je dolgih sončnih večerov in vročih noči, pred nami pa je spet utrujajoča šola. Zgodnje

More information

University of Sheffield School of Law

University of Sheffield School of Law University of Sheffield School of Law 2014/2015 Sheffield, UK Sheffield je večje mesto na severu Anglije, v bližini Manchestra (1 ura z vlakom, avtobusom) Prijetno, a vetrovno ozračje poleti malce hladneje

More information

Letnik II, številka 3, maj 2017 Časopis dijakov Ekonomske šole Murska Sobota, Srednje šole in gimnazije

Letnik II, številka 3, maj 2017 Časopis dijakov Ekonomske šole Murska Sobota, Srednje šole in gimnazije Letnik II, številka 3, maj 2017 Časopis dijakov Ekonomske šole Murska Sobota, Srednje šole in gimnazije V poslavljanju od bogatega šolskega leta in v pričakovanju počitnic UVOD EŠ Novine, maj 2016 Izdajatelj:

More information

Brezposelnost in zaposlitev mladih po končanem študiju. Primerjava: Slovenija in skandinavske države

Brezposelnost in zaposlitev mladih po končanem študiju. Primerjava: Slovenija in skandinavske države UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE Saša Grobelnik Brezposelnost in zaposlitev mladih po končanem študiju Primerjava: Slovenija in skandinavske države Diplomsko delo Ljubljana, 2016 UNIVERZA

More information

INFORMATOR INFORMA 2011/ 2012

INFORMATOR INFORMA 2011/ 2012 INFORMATOR 2011/ 2012 KOLOFON : Vse skupaj vkup spravila: Barbara Ogorevc Pridno delovno ljudstvo: Larisa Čehovin, Alenka Ludvig, Aljaž Golež, Ana Antonič, Aleš Porčnik, Vesna Kovačič, Jan Štangelj. Oblikovala:

More information

Intranet kot orodje interne komunikacije

Intranet kot orodje interne komunikacije UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE Petra Renko Intranet kot orodje interne komunikacije Diplomsko delo Ljubljana, 2009 UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE Petra Renko Mentorica:

More information

2013/2014. Glasilo otrok, ki so med zdravljenjem vključeni v Bolnišnično šolo OŠ Ledina.

2013/2014. Glasilo otrok, ki so med zdravljenjem vključeni v Bolnišnično šolo OŠ Ledina. Utrinki 2013/2014 Glasilo otrok, ki so med zdravljenjem vključeni v Bolnišnično šolo OŠ Ledina. Kazalo Moj dan v bolnišnici 2 Doživetje v bolnišnici 2 Moj vtis o bivanju na pediatrični kliniki in v kliničnem

More information

DIPLOMSKO DELO MOTIVACIJA ZAPOSLENIH V PODJETJU GOOGLE

DIPLOMSKO DELO MOTIVACIJA ZAPOSLENIH V PODJETJU GOOGLE UNIVERZA V MARIBORU EKONOMSKO-POSLOVNA FAKULTETA, MARIBOR DIPLOMSKO DELO MOTIVACIJA ZAPOSLENIH V PODJETJU GOOGLE (EMPLOYEE MOTIVATION IN GOOGLE COMPANY) Študent: Niko Grkinič Študent rednega študija Številka

More information

Po moč. Časopis študentk in študentov socialnega dela. Številka 2 Letnik II Marec 2016 Brezplačnik

Po moč. Časopis študentk in študentov socialnega dela. Številka 2 Letnik II Marec 2016 Brezplačnik Po moč Časopis študentk in študentov socialnega dela Številka 2 Letnik II Marec 2016 Brezplačnik Kolofon Uredniški odbor Patricija VIDONJA, Andrej MIKLAVČIČ Člani delovne skupine Patricija VIDONJA, Andrej

More information

BOŽIČNA IZDAJA Cajtn'g

BOŽIČNA IZDAJA Cajtn'g BOŽIČNA IZDAJA Cajtn'g Letnik 2, številka 2 Datum izdaje 23.12.2014 Naslov glavne zgodbe BOŽIČ PRI NAS IN PO SVETU IZMENJAVA FRANCIJA SLOVENIJA V časopisu najdete tudi: MARTIN KRPAN vam je znan? SI JUNAK

More information

Slovenska beseda v živo

Slovenska beseda v živo Andreja Markovič, Mojca Stritar Kučuk, Tanja Jerman, Staša Pisek Slovenska beseda v živo 1b Delovni zvezek za začetni tečaj slovenščine kot drugega in tujega jezika Kazalo 1 enota A veste, da imamo novega

More information

Glasilo Osnovne šole Franceta Prešerna v Kranju, šolsko leto 2014/2015

Glasilo Osnovne šole Franceta Prešerna v Kranju, šolsko leto 2014/2015 KRIK KRIK Glasilo Osnovne šole Franceta Prešerna v Kranju, šolsko leto 2014/2015 KOLOFON Sodelovali so: Alja, Maša, Teodora, 7. c; Anja M., Anja Š., Teja, Urša, Lara, 9. c Mentorici: Dunja Jezeršek, Daša

More information

UČENJE VEŠČIN KOMUNIKACIJE IN REŠEVANJA KONFLIKTOV V DRUŽINI SKOZI PRIZMO IZKUSTVENEGA UČENJA V ŠOLI ZA STARŠE

UČENJE VEŠČIN KOMUNIKACIJE IN REŠEVANJA KONFLIKTOV V DRUŽINI SKOZI PRIZMO IZKUSTVENEGA UČENJA V ŠOLI ZA STARŠE UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA SOCIALNO DELO DIPLOMSKA NALOGA UČENJE VEŠČIN KOMUNIKACIJE IN REŠEVANJA KONFLIKTOV V DRUŽINI SKOZI PRIZMO IZKUSTVENEGA UČENJA V ŠOLI ZA STARŠE Avtorica: Katja Bejakovič

More information

SAMOEVALVACIJA ORGANIZACIJA, IZVEDBA IN RAZVOJ IZOBRAŽEVALNE DEJAVNOSTI

SAMOEVALVACIJA ORGANIZACIJA, IZVEDBA IN RAZVOJ IZOBRAŽEVALNE DEJAVNOSTI SAMOEVALVACIJA ORGANIZACIJA, IZVEDBA IN RAZVOJ IZOBRAŽEVALNE DEJAVNOSTI Spremljanje, ugotavljanje in zagotavljanje kakovosti Poročilo za študijsko leto 2013/2014 Marec 2015 Odgovorna oseba: prof. dr. Janko

More information

SLOVENIA. committee members at the club.

SLOVENIA. committee members at the club. SLOVENIA ISSN 1448-8175 Australia Post print approved PP 534387/00013 SOUTH AUSTRALIA ISSUE No. 55 Spring / pomlad 2010 NEWSLETTER President s Address Welcome to the Spring edition of the club newsletter.

More information

stevilka 73 julij 2012

stevilka 73 julij 2012 Pozdrav svetlobe! In ko smo mislili, da je sprememb konec se bomo začeli zavedati, da ne gre za spremembe, temveč za preobrazbo, za metamorfozo metulja, v kateri se moramo popolnoma razpustiti v kozmično

More information

KOLEDAR STROKOVNIH SIMPOZIJEV V OBDOBJU APRIL JUNIJ 2008

KOLEDAR STROKOVNIH SIMPOZIJEV V OBDOBJU APRIL JUNIJ 2008 KOLEDOKOVNIH SIMPOZIJEV V OBDOBJU APRIL JUNIJ 2008 Anka Lisec V SLOVENIJI 9. 11. april 2008 Dnevi slovenske informatike DSI2008 Portorož, Slovenija Elektronska pošta: dsi@drustvo-informatika.si Spletna

More information

MOTIVIRANJE ZAPOSLENIH V JAVNEM ZAVODU

MOTIVIRANJE ZAPOSLENIH V JAVNEM ZAVODU UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO MOTIVIRANJE ZAPOSLENIH V JAVNEM ZAVODU Ljubljana, julij 2003 TANJA KUTNAR IZJAVA Študentka TANJA KUTNAR izjavljam, da sem avtorica tega diplomskega

More information

SLOVENSKA FILANTROPIJA. Izbrani prispevki. IV., V. in VI. Slovenskega kongresa prostovoljstva. (Novo mesto 2003, Sežana 2006, Bled 2008)

SLOVENSKA FILANTROPIJA. Izbrani prispevki. IV., V. in VI. Slovenskega kongresa prostovoljstva. (Novo mesto 2003, Sežana 2006, Bled 2008) 1 SLOVENSKA FILANTROPIJA Izbrani prispevki IV., V. in VI. Slovenskega kongresa prostovoljstva (Novo mesto 2003, Sežana 2006, Bled 2008) Ljubljana, marec 2009 2 I. UVODNI NAGOVOR.................................9

More information

Samoevalvacijsko poročilo za izobraževalno dejavnost za študijsko leto 2014/2015

Samoevalvacijsko poročilo za izobraževalno dejavnost za študijsko leto 2014/2015 UP FAMNIT SEP ZA IZOBRAŽEVALNO DEJAVNOST 2014/15 UNIVERZA NA PRIMORSKEM FAKULTETA ZA MATEMATIKO, NARAVOSLOVJE IN INFORMACIJSKE TEHNOLOGIJE Samoevalvacijsko poročilo za izobraževalno dejavnost za študijsko

More information

OCENJEVANJE SPLETNIH PREDSTAVITEV IZBRANIH UNIVERZ IN PISARN ZA MEDNARODNO SODELOVANJE

OCENJEVANJE SPLETNIH PREDSTAVITEV IZBRANIH UNIVERZ IN PISARN ZA MEDNARODNO SODELOVANJE UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO OCENJEVANJE SPLETNIH PREDSTAVITEV IZBRANIH UNIVERZ IN PISARN ZA MEDNARODNO SODELOVANJE Ljubljana, julij 2006 SAŠA FERFOLJA IZJAVA Študent Saša Ferfolja

More information

RIKOSS. Poljudnoznanstvena revija s področja ljudi z okvaro vida

RIKOSS. Poljudnoznanstvena revija s področja ljudi z okvaro vida RIKOSS Poljudnoznanstvena revija s področja ljudi z okvaro vida številka 4 / 2014 KOLOFON RIKOSS Poljudnoznanstvena revija s področja ljudi z okvaro vida letnik 13, številka 4 / 2014 ISSN 1854-4096 Izhaja

More information

K L I O. revija študentk in študentov zgodovine ISHA Ljubljana maj 2013, letnik 12, št. 1

K L I O. revija študentk in študentov zgodovine ISHA Ljubljana maj 2013, letnik 12, št. 1 K L I O revija študentk in študentov zgodovine ISHA Ljubljana maj 2013, letnik 12, št. 1 Glasilo društva študentov zgodovine Klio Datum izida: maj 2013 Izdajatelj: ISHA - Društvo študentov zgodovine Ljubljana

More information

ČEŠKA, PRAGA Avgust 2017

ČEŠKA, PRAGA Avgust 2017 ČEŠKA, PRAGA Avgust 2017 POROČILO ENOMESEČNE IFMSA KLINIČNE/ Ime in priimek: Taja Lešnik Čas izmenjave: 30.7.-30.8.2017 Kraj izmenjave Izmenjavo sem opravljala v glavnem mestu Češke republike Pragi. Praga

More information

Pedagoška fakulteta Univerza v Ljubljani Komisija za kakovost Poročilo 2001/2002. Poročilo o kakovosti za leto 2001

Pedagoška fakulteta Univerza v Ljubljani Komisija za kakovost Poročilo 2001/2002. Poročilo o kakovosti za leto 2001 Pedagoška fakulteta Univerza v Ljubljani Komisija za kakovost Poročilo 2001/2002 Poročilo o kakovosti za leto 2001 maj 2002 1 Vsebina 1. Uvod... 3 2. Uresničevanje predlogov za izboljšanje kakovosti iz

More information

Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko. Samoevalvacijsko poročilo za študijsko leto 2013/2014

Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko. Samoevalvacijsko poročilo za študijsko leto 2013/2014 Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Samoevalvacijsko poročilo za študijsko leto 2013/2014 December 2014 Pri pripravi poročila so sodelovali sodelavci ustreznih strokovnih služb, Komisija

More information

Podešavanje za eduroam ios

Podešavanje za eduroam ios Copyright by AMRES Ovo uputstvo se odnosi na Apple mobilne uređaje: ipad, iphone, ipod Touch. Konfiguracija podrazumeva podešavanja koja se vrše na računaru i podešavanja na mobilnom uređaju. Podešavanja

More information

Transfer znanja in socialni kapital v družbi znanja 1

Transfer znanja in socialni kapital v družbi znanja 1 Izvirni znanstveni članek UDK 316.324..8:316.472.47:001.92 Blaž Lenarčič Transfer znanja in socialni kapital v družbi znanja 1 POVZETEK: V prispevku obravnavamo obtok, diseminacijo in aplikacijo znanstvenih

More information

Kreativno okolje in uspe{nost mladih raziskovalcev

Kreativno okolje in uspe{nost mladih raziskovalcev Izvirni znanstveni članek UDK 316.74:001.891-051(497.4) Uroš Matelič, Franc Mali, Anuška Ferligoj Kreativno okolje in uspe{nost mladih raziskovalcev POVZETEK: Rezultati raziskave, ki jo povzemamo v tem

More information

KONSTRUKTIVNI PRISTOP K NACRTOV ANJU OSEBNE KARIERE

KONSTRUKTIVNI PRISTOP K NACRTOV ANJU OSEBNE KARIERE 28 Mag. Daniela Breeko, GV Izobrazevanje, d.o.o. Za boljso prakso KONSTRUKTIVNI PRISTOP K v NACRTOV ANJU OSEBNE KARIERE Nova ekonomija - novi izzivi - alternativne oblike nacrtovanja kariere POVZETEK Avtorica

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE. Tina Häuschen Poker med stereotipi in teorijo Diplomsko delo

UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE. Tina Häuschen Poker med stereotipi in teorijo Diplomsko delo UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE Tina Häuschen Poker med stereotipi in teorijo Diplomsko delo Ljubljana, 2012 UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE Tina Häuschen Mentor: doc. dr.

More information

PODATKI O DIPLOMSKI NALOGI

PODATKI O DIPLOMSKI NALOGI PODATKI O DIPLOMSKI NALOGI Ime in priimek: Mojca Česnik, Sandra Gošnak Naslov naloge: Usklajevanje delovnega in družinskega življenja; problem mladih družin Kraj: Ljubljana Leto: 9 Št. strani: 85 Št. slik:

More information

PODATKI O DIPLOMSKI NALOGI

PODATKI O DIPLOMSKI NALOGI PODATKI O DIPLOMSKI NALOGI Ime in priimek : Ana Dalmatin Naslov naloge: PODPORA REJENCEM PRI PRIHODU V REJNIŠKO DRUŽINO IN ODHODU IZ NJE Leto : 2008 Št. strani : 88 Št. slik : 0 Št. tabel : 6 Št. bibli.

More information

L e G r a NOVOSTI V GRADBENIŠTVU IN LESARSTVU PROJEKTNI DNEVI SPOMINI NA SREDNJO ŠOLO MLADI UPI NAGRADNA KRIŢANKA

L e G r a NOVOSTI V GRADBENIŠTVU IN LESARSTVU PROJEKTNI DNEVI SPOMINI NA SREDNJO ŠOLO MLADI UPI NAGRADNA KRIŢANKA L e G r a ČASOPIS SREDNJE GRADBENE IN LESARSKE ŠOLE LETNIK XII ŠT. 1 FEBRUAR 2012 CENA 1 EUR NOVOSTI V GRADBENIŠTVU IN LESARSTVU PROJEKTNI DNEVI SPOMINI NA SREDNJO ŠOLO MLADI UPI NAGRADNA KRIŢANKA Vsako

More information

Prigodnik se vrača! Letnik 3, številka 2. V tej številki:

Prigodnik se vrača! Letnik 3, številka 2. V tej številki: Letnik 3, številka 2 Junij 2017 V tej številki: Vsebina stran Prigode naših najmlajših 2 Če bi bil oče, bi... 3 Naravoslovni dan 4 Food Revolution 5 Ekskurzija v Celovec 6 Območno srečanje gledaliških

More information

PROGRAM DELA IN FINANČNI NAČRT ZA LETO 2015

PROGRAM DELA IN FINANČNI NAČRT ZA LETO 2015 PROGRAM DELA IN FINANČNI NAČRT ZA LETO 2015 Dekan: izr. prof. dr. Matej Avbelj Prodekan za znanstveno raziskovanje in razvoj: prof. dr. Peter Jambrek Prodekan za študijske in študentske zadeve: doc. dr.

More information

most: Junij študentski ISSN c x Revija študentov Fakultete za gradbeništvo in geodezijo v Ljubljani junij 2017 brezplačen izvod

most: Junij študentski ISSN c x Revija študentov Fakultete za gradbeništvo in geodezijo v Ljubljani junij 2017 brezplačen izvod študentski most: Revija študentov Fakultete za gradbeništvo in geodezijo v Ljubljani junij 2017 brezplačen izvod ISSN c505-737x Junij Fotografija: Sabina Magyar MOST ERASMUS (ERASMUSBRUG) Most je 802 metrov

More information

Slovensko muzikološko društvo. Slovenian Musicological Society

Slovensko muzikološko društvo. Slovenian Musicological Society Slovensko muzikološko društvo Slovenian Musicological Society 25 2009 Vsebina Pozdrav urednice... 3 Poročilo o delovanju društva... 5 Delovanje študentske sekcije SMD... 9 Večeri sodobne glasbe... 11 Mantuanijeva

More information

Commissioned by Paul and Joyce Riedesel in honor of their 45th wedding anniversary. Lux. œ œ œ - œ - œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ. œ œ œ œ œ œ œ œ œ.

Commissioned by Paul and Joyce Riedesel in honor of their 45th wedding anniversary. Lux. œ œ œ - œ - œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ. œ œ œ œ œ œ œ œ œ. LK0-0 Lux/ a caella $2.00 Commissioned by aul and Joyce Riedesel in honor of their 5th edding anniversary. Offertorium and Communio from the Requiem Mass f declamatory - solo - - - - U Ex - au - di o -

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI BIOTEHNIŠKA FAKULTETA POROČILO ZA LETO 2013

UNIVERZA V LJUBLJANI BIOTEHNIŠKA FAKULTETA POROČILO ZA LETO 2013 UNIVERZA V LJUBLJANI BIOTEHNIŠKA FAKULTETA POROČILO ZA LETO 2013 Ljubljana, januar 2014 Poročilo za leto 2013, letnik 16 ISSN 1408 9602 Izdala Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani Poročilo so pripravila

More information

SAMOEVALVACIJSKO POROČILO FAKULTETE ZA TURIZEM UNIVERZE V MARIBORU ZA ŠTUDIJSKO LETO 2013/2014

SAMOEVALVACIJSKO POROČILO FAKULTETE ZA TURIZEM UNIVERZE V MARIBORU ZA ŠTUDIJSKO LETO 2013/2014 SAMOEVALVACIJSKO POROČILO FAKULTETE ZA TURIZEM UNIVERZE V MARIBORU ZA ŠTUDIJSKO LETO 2013/2014 Visokošolski zavod: Univerza v Mariboru, Fakulteta za turizem Dekan: doc. dr. Božidar Veljković Člani komisije

More information

Šolsko leto 2006/07. Časopis pripravili in uredili šolski novinarji OŠ Juršinci pri izbirnem predmetu šolsko novinarstvo Mentorica: Ksenja Žmauc

Šolsko leto 2006/07. Časopis pripravili in uredili šolski novinarji OŠ Juršinci pri izbirnem predmetu šolsko novinarstvo Mentorica: Ksenja Žmauc ŠOLSKA NOVINARSKA BOMBA Šolsko leto 2006/07 Časopis pripravili in uredili šolski novinarji OŠ Juršinci pri izbirnem predmetu šolsko novinarstvo Mentorica: Ksenja Žmauc Junij, 2007 UVODNI DEL Pozdravljeni,

More information

zbornik 2 Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani

zbornik 2 Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani zbornik 2 Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani 1919 2009 zbornik Filozofske fakultete Univerze v ljubljani 1919 ± 2009 Uredniški odbor: red. prof. dr. Valentin Bucik, red. prof. dr. Andrej Černe,

More information

Medkulturna občutljivost

Medkulturna občutljivost Medkulturna občutljivost mag. Marjeta Novak marjeta.novak@humus.si Iz mednarodne revije... Avtor Američan Naslov članka Kako vzrejiti največje in najboljše slone Nemec Izvor in razvoj indijskega slona

More information

Dojemanje življenjskih perspektiv mladih in strategije soočanja z negotovostjo

Dojemanje življenjskih perspektiv mladih in strategije soočanja z negotovostjo UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE Klemen Černivec Dojemanje življenjskih perspektiv mladih in strategije soočanja z negotovostjo Diplomsko delo Ljubljana, 2013 UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA

More information