ЕНГЛЕСКИ ЈЕЗИК КАТАЛОГ УЏБЕНИКА

Size: px
Start display at page:

Download "ЕНГЛЕСКИ ЈЕЗИК КАТАЛОГ УЏБЕНИКА"

Transcription

1 ЕНГЛЕСКИ ЈЕЗИК КАТАЛОГ УЏБЕНИКА

2 Уводна реч Поштованe професорке и професори, Уџбеници Издавачке куће Klett присутни су већ годинама у школама, а према информацијама које добијамо од професора и ученика можемо рећи да су код многих постали омиљени. Тајна лежи у чињеници да наши уџбеници, тачније наши аутори, уредништво и графички дизајнери, креирању уџбеника приступају на најсавременији начин. Такав приступ изискују нова времена и нове генерације ученика. Као што свако од вас својим ученицима градиво излаже на свој, особен начин, тако и Издавачка кућа Klett, пратећи у потпуности Наставни план и програм, на особен начин припрема уџбенике. Срдачан поздрав, Александар Рајковић, главни уредник 46% 59% 93% 46% школа у Србији користи уџбенике Издавачке куће Klett 59% уџбеника за гимназије у понуди 93% Klett издања прате савремени наставни материјали 3 издања 729 издања Графички приказ броја наслова Издавачке куће Klett од до године Предности уџбеничких комплета за енглески језик: савремен дизајн, систематичност и прегледност, актуелни садржаји, комуникативни приступ.

3 ЕНГЛЕСКИ ЈЕЗИК ЗА УЧЕНИКЕ Way up1 Уџбеник и радна свеска + CD Way up 1 Књижица са граматиком и речником Way up 2 Уџбеник и радна свеска + CD Way up 2 Књижица са граматиком и речником Way up 3 Уџбеник и радна свеска + CD Way up 3 Књижица са граматиком и речником Way up 4 Уџбеник и радна свеска + CD Way up 4 Књижица са граматиком и речником ЗА УЧЕНИКЕ ЗА ПРОФЕСОРЕ Way up 1 1. Way up 2 2. Way up 3 е 3. НОВО! Way up 4 Chill out CD-а Chill out 2 + CD Chill out 3 + CD ЗА ПРОФЕСОРЕ Chill out 1 Chill out 2 НОВО! Chill out 3 е

4 1. Lehrwerke WAY UP für 1 Anfänger за енглески језик у првом разреду гимназије и средњих стручних школа Девета година учења Joanne Collie, Злата Васић, Марија Лазовић 130 страна 141 фотографија 35 илустрација 261 вежбање у уџбеничком комплету Way up обједињени су у једној књизи из практичних разлога. Way up 1 садрже велики број различитих типова вежбања која подстичу развој језичких вештина. Фотографије, илустрације и остали визуелни елементи подстицајни су за ученике. На почетку сваке лекције наведени су граматички циљеви. 2. Lehrwerke WAY UP für 2 Anfänger за енглески језик у другом разреду гимназије и средњих стручних школа Десета година учења У уџбенику Way up 2 заступљене су бројне теме које су привлачне средњошколцима. Joanne Collie, Злата Васић, Марија Лазовић 128 страна 103 фотографије 40 илустрација 290 вежбања Уџбеник Way up 2 базиран је на модерном методичком приступу и садржи активности које охрабрују ученике да размишљају и говоре о проблемима са којима се суочавају када користе енглески ески језик. У свакој лекцији радне свеске налазе се вежбања за утврђивање граматике, повећање фонда речи и развијање вештина читања, слушања и писања. Уџбеник и радну свеску Way up 2 прати обиље аудио и видео-материјала који доприносе квалитетнијим и садржајнијим часовима.

5 У делу Get the hang of it! налазе се упутства и примери за коришћење енглеског језика у одређеним реалним ситуацијама. У жутим боксовима се налази упућивање на радну свеску где се граматичке структуре могу провежбати и на Grammar and Vocabulary booklet где се могу пронаћи граматичка објашњења.

6 3. Lehrwerke WAY UP für 3 Anfänger за енглески језик у трећем разреду гимназије и средњих стручних школа Једанаеста година учења Joanne Collie, Злата Васић, Марија Лазовић 132 стране 125 фотографија 26 илустрација 277 вежбањаа Уџбеник Way up 3 садржи десет лекција, при чему се непарне лекције састоје из два дела означених бројевима А и В, док парне лекције обухватају шест делова који су означени словима А, B, C, D, E и F. У деловима А и В уводи се ново градиво, а део C (Culture) намењен је међукултурној комуникацији. У делу D (Skills enhancement) налазе се вежбања која подстичу језичке вештине. Део Е (Are you on your way up?) садржи тест са самосталну процену знања, а у делу F (Project) налази се пројекат за рад у групи. Поред различитих типова вежбања радна свеска садржи и аутентичне текстове који подржавају развијање језичке вештине читања. 4. Lehrwerke WAY UP für 4 Anfänger за енглески језик у четвртом разреду гимназије и средњих стручних школа Дванаеста година учења У уџбенику Way up 4 налазе се лекције које припремају ученике за пословно окружење. Joanne Collie, Злата Васић, Марија Лазовић 132 стране 103 фотографије 25 илустрација 275 вежбањаа потпуно су усклађени с Наставним планом и програмом, при чему се водило рачуна да буду обухваћене теме које ће бити привлачне средњошколцима. Текстови у уџбенику и радној свесци су аутентични, савремени и разноврсни. Одабране активности охрабрују ученике да превазиђу проблеме са којима се суочавају када читају, пишу и говоре на енглеском језику. Уџбеник и радну свеску прати Grammar and Vocabulary Booklet који садржи граматичка објашњења на енглеском језику, листу неправилних глагола, листу фонетских симбола и регистар непознатих речи које су преведене на српски језик.

7 Утврђивање и проширивање знања из граматике омогућено је кроз одабране примере из текстова и граматичка правила у посебним боксовима. Књижица са граматиком и речником Уџбеник и радну свеску прати књижица Grammar mar and Vocabulary Booklet у којој су на енглеском језику објашњене граматичке целине заступљене у уџбенику у и радној свесци. Такође, овде се може пронаћи речник непознатих речи са преводом на српски језик. Аудио компакт-дисккт-диск Уџбеник и радну свеску прати аудио компакт-диск на коме се налазе нумере са различитим комуникационим ситуацијама. је саставни део уџбеничког комплета Way up. У њему се налазе инструкције за рад са уџбеником и радном свеском, транскрипти аудио- -нумера, предлози за рад на часу, идеје за мотивацију ученика, интернет адресе у вези са темама о којима се дискутује на часу и др. Припреме за часове Аутор припрема за часове за Way up 1 Аутор припрема за часове за Way up 2 Аутор припрема за часове за Way up 3 Аутор припрема за часове за Way up 4 Катарина Ристановић Јулка Аранђеловић Маја Јерковић Марија Лазовић Тест на крају лекција Are you on your way up? помаже ученицима да провере свој напредак. су на основу богатог практичног искуства саставили годишње, месечне (оперативне) и дневне планове за енглески језик уз комплет уџбеника Way up од 1. до 4. разреда.

8 1. Lehrwerke für Anfänger CHILL OUT 1 Eнглески језик за први разред средњих стручних школа Девета година учења Карла Ткадлечкова, Тазем Манесорали Перна, Дана Крулишова, Љиљана Поша страна фотографија илустрација вежбања Уџбеник Chill out 1 одликују кратка и динамична вежбања. Уџбеник Chill out 1 садржи различите врсте вежбања која помажу ученицима да обнове знање из основне школе, док истовремено постају све сигурнији у коришћењу енглеског језика. Тематски садржаји су примерени узрасту за који је уџбеник намењен, текстови су веома актуелни, а нуде се и неформални језички облици са обиљем аутентичног материјала. Граматика се представља кроз кратка правила, а детаљнија појашњења су на крају сваке лекције. Граматичка правила објашњена су на српском језику после сваке лекције.

9 2. Lehrwerke für Anfänger CHILL OUT 2 Eнглески језик за други разред средњих стручних школа Десета година учења Карла Ткадлечкова, Марша Хендерсон, Радмила Вискочилова, Наталија Орлова, Љиљана Поша стране фотографије илустрација вежбања Граматички и лексички циљеви Кључни граматички облици Уџбенички комплет Chill out 2 излази у сусрет потребама ученика и професора у средњим стручним школама. Chill out 2 пружају ученицима примерену количину функционалне граматике и лексике. Кроз разноврсне задатке ученици развијају све четири језичке вештине, при чему пиктограми јасно означавају да ли се ради о слушању, читању, писању или говору. Велики број аудио-нумера помоћи ће ученицима да стекну сигурност у свакодневном коришћењу енглеског језика.

10 3. Lehrwerke für Anfänger CHILL OUT 3 Eнглески језик за трећи разред средњих стручних школа Једанаеста година учења Карла Ткадлечкова, Петра Мрзенова, Катерина Кацеровска, Љиљана Поша страна фотографије илустрација вежбања НОВО! Пиктограми испред вежбања јасно указују на врсту задатка или да ли је намењена за рад у групама или у паровима. Вежбањима у радној свесци утврђују се граматичке структуре и лексика из уџбеника, а истовремено се подржавају све језичке вештине. Уџбеник Chill out 3 у потпуности задовољава захтеве који се постављају Наставним планом и програмом ом за трећи разред средњих стручних школа. Тематски садржаји примерени и су узрасту ученика, текстови су веома актуелни, језик је савремен, а нуде се и неформални језички облици са обиљем аутентичног материјала. Оригиналност уџбеника Chill out 3 огледа се у присуству локалног колорита који се појављује у бројним вежбањима, текстовима и задацима, а посебно се односи на нашу културу и обичаје. Граматика се презентује кроз кратка правила која имају свој бокс, а детаљнија објашњења су на крају сваке лекције.

11 НОВО! Аудио компакт-диск На компакт-дисковима који прате уџбеник и радну свеску налази се велики број аудио-нумера с аутентичним говорницима који ће помоћи ученицима у разумевању говорног језика. НОВО! је саставни део уџбеничког комплета. У њему се налазе решења вежбања у уџбенику и радној свесци, транскрипти аудио-нумера, коментари и практични савети за професоре. Приручник такође нуди материјале за копирање који ће допринети већој мотивацији ученика. НОВО! Припреме за часове припрема за часове за Chill out 1 Љиљана Поша, Валентина Гаврановић Аутор припрема за часове за Chill out 2 и Chill out 3 Љиљана Поша Бокс Useful words and phrases у коме су нове речи и изрази преведени на српски језик су на основу богатог практичног искуства саставили годишње, месечне (оперативне) и дневне планове за енглески језик уз комплет уџбеника Chill out од 1. до 3. разреда.

12 ПОСЕБНЕ ПОГОДНОСТИ Website за професоре који користе Klett уџбенике: ГРАТИС УЏБЕНИК ПРИРУЧНИК ЗА ПРОФЕСОРЕ ДНЕВНИК РАДА ОДЕЉЕЊСКОГ СТАРЕШИНЕ ГЛОБАЛНИ, ОПЕРАТИВНИ И ДНЕВНИ ПЛАНОВИ доступни су: на сајту на компакт-диску. САРАЂУЈТЕ СА НАМА Учествујте у евалуацији и презентацији наших уџбеника / Издавачка кућа Klett д.o.o. Маршала Бирјузова 3 5, Београд, телефон: 011/ , факс: 011/ , имејл: prodaja@klett.rs,

Енглески језик. Прави избор за свакоī ūрофесора! КАТАЛОГ УЏБЕНИКА 2016/17.

Енглески језик. Прави избор за свакоī ūрофесора! КАТАЛОГ УЏБЕНИКА 2016/17. Енглески језик Прави избор за свакоī ūрофесора! КАТАЛОГ УЏБЕНИКА 2016/17. Поштованe професорке и професори, Уџбеници Издавачке куће Klett присутни су већ годинама у школама, а према информацијама које

More information

ШКОЛСКА ГОДИНА 2014/2015. Енглески језик. Знање нас чини великима KLETT

ШКОЛСКА ГОДИНА 2014/2015. Енглески језик. Знање нас чини великима KLETT ШКОЛСКА ГОДИНА 2014/2015. Енглески језик од 1. до 8. разреда к KLETT КОМПЛЕТИ Знање нас чини великима У Џ Б Е Н И Ч К И КОМ П Л Е Т И З А Е Н ГЛ Е С К И Ј Е З И К 11.. за ученике за наставнике РА З Р Е

More information

ЛИСТЕ УЏБЕНИКА. ЗА ШКОЛСКУ 2018 / ГОДИНУ ( II, III, IV, VI, VII и VIII разред) фебруар, 2018.

ЛИСТЕ УЏБЕНИКА. ЗА ШКОЛСКУ 2018 / ГОДИНУ ( II, III, IV, VI, VII и VIII разред) фебруар, 2018. ЛИСТЕ УЏБЕНИКА ЗА ШКОЛСКУ 2018 / 2019. ГОДИНУ ( II, III, IV, VI, VII и VIII разред) фебруар, 2018. СПИСАК УЏБЕНИКА ЗА ШКОЛСКУ 2017/18 ГОДИНУ ОШ,,ЉУПЧЕ НИКОЛИЋ'' АЛЕКСИНАЦ, СРПСКИ ЈЕЗИК РАЗРЕД: II ПДВом

More information

ОСНОВНА ШКОЛА МАРКО ОРЕШКОВИЋ УЏБЕНИЦИ ЗА ШКОЛСКУ 2018/ ГОДИНУ ПРВИ РАЗРЕД

ОСНОВНА ШКОЛА МАРКО ОРЕШКОВИЋ УЏБЕНИЦИ ЗА ШКОЛСКУ 2018/ ГОДИНУ ПРВИ РАЗРЕД ОСНОВНА ШКОЛА МАРКО ОРЕШКОВИЋ УЏБЕНИЦИ ЗА ШКОЛСКУ 2018/ 2019. ГОДИНУ ПРЕДМЕТ СРПСКИ СВЕТ ОКО НАС НАЗИВ ИЗДАВАЧА THE ENGLISH BOOK НАСЛОВ УЏБЕНИКА ПИСМО Буквар за први разред основне ; ПРВИ РАЗРЕД Наставни

More information

На основу члана 34. Закона о уџбеницима ( Службени гласник РС број:27/2018.) Наставничко веће ОШ Иван Милутиновић доноси следећу О Д Л У К У

На основу члана 34. Закона о уџбеницима ( Службени гласник РС број:27/2018.) Наставничко веће ОШ Иван Милутиновић доноси следећу О Д Л У К У ОШ Иван Милутиновић Београдски пут број 50. С у б о т и ц а Дел. број:01-314 Дана:15.5.2018. година На основу члана 34. Закона о уџбеницима ( Службени гласник РС број:27/2018.) Наставничко веће ОШ Иван

More information

друштвено- језички смер

друштвено- језички смер друштвено- језички смер разред предмет исто 1 биологија Биологија за први разред В.Ранђеловић Klett географија Географија за први разред, Београд Љ.Гавриловић, Д.Гавриловић Завод за уџбенике енглески језик

More information

Основна школа Душко Радовић

Основна школа Душко Радовић Основна школа Душко Радовић 11070 Нови Београд, Булевар Зорана Ђинђића 112 Телефон: 2601-786, 2692-531 Факс: 3193-844 Број 388/1 Датум 11.05.2018. Министарство просвете, науке и технолошког развоја Школска

More information

СПИСАК ОДАБРАНИХ УЏБЕНИКА ОДОБРЕНИХ ОД СТРАНЕ MИНИСТАРСТВА ПРОСВЕТЕ

СПИСАК ОДАБРАНИХ УЏБЕНИКА ОДОБРЕНИХ ОД СТРАНЕ MИНИСТАРСТВА ПРОСВЕТЕ СПИСАК ОДАБРАНИХ УЏБЕНИКА ОДОБРЕНИХ ОД СТРАНЕ MИНИСТАРСТВА ПРОСВЕТЕ На основу члана 35. Став 1. Закона о уџбеницима и другим наставним средствима ( Службени гласник РС, број 72/09), Министарство просвете,

More information

УЏБЕНИЧКИ КОМПЛЕТИ ЗА 1. РАЗРЕД

УЏБЕНИЧКИ КОМПЛЕТИ ЗА 1. РАЗРЕД УЏБЕНИЧКИ КОМПЛЕТИ ЗА 1. РАЗРЕД ОСНОВНЕ ШКОЛЕ ИЗДАВАЧКЕ КУЋЕ ГЕРУНДИЈУМ 2018/2019. школска година УЏБЕНИЦИ СУ У СКЛАДУ СА НОВИМ НАСТАВНИМ ПЛАНОМ И ПРОГРАМОМ Уводна реч Проф. др Синиша Јешић главни и одговорни

More information

СПИСАК УЏБЕНИКА ЗА ШКОЛСКУ 2018/2019. ГОДИНУ

СПИСАК УЏБЕНИКА ЗА ШКОЛСКУ 2018/2019. ГОДИНУ СПИСАК УЏБЕНИКА ЗА ШКОЛСКУ 2018/2019. ГОДИНУ Други Читанка 2 Миланка Јузбашић, Натали Тркуља Неда Смоловић, Александра Латиница 2 Ивезић Миланка Јузбашић, Натали 2, уџбеник Тркуља 2, радна свеска Миланка

More information

УЏБЕНИЧКИ КОМПЛЕТИ ЗА 5. РАЗРЕД

УЏБЕНИЧКИ КОМПЛЕТИ ЗА 5. РАЗРЕД УЏБЕНИЧКИ КОМПЛЕТИ ЗА 5. РАЗРЕД ОСНОВНЕ ШКОЛЕ ИЗДАВАЧКЕ КУЋЕ ГЕРУНДИЈУМ 2018/2019. школска година УЏБЕНИЦИ СУ У СКЛАДУ СА НОВИМ НАСТАВНИМ ПЛАНОМ И ПРОГРАМОМ Уводна реч Проф. др Синиша Јешић главни и одговорни

More information

Основна школа Станоје Миљковић Брестовац. СПИСАК УЏБЕНИКА за старије разреде (V-VIII) који ће се користити у школ. 2012/2013. год.

Основна школа Станоје Миљковић Брестовац. СПИСАК УЏБЕНИКА за старије разреде (V-VIII) који ће се користити у школ. 2012/2013. год. Основна школа Станоје Миљковић Брестовац СПИСАК УЏБЕНИКА за старије е (-) који ће се користити у школ. 2012/2013. год. ЛИКОВНА КУЛТУРА Ликовна култура 5, уџбеник за 5. основне школе Здравко Милинковић

More information

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕВОЂЕЊЕ У РЕГИСТАР ПРИВРЕДНИХ СУБЈЕКТА

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕВОЂЕЊЕ У РЕГИСТАР ПРИВРЕДНИХ СУБЈЕКТА ЗАХТЕВ ЗА ПРЕВОЂЕЊЕ У РЕГИСТАР ПРИВРЕДНИХ СУБЈЕКТА Република Србија Агенција за привредне регистре ПУНО ПОСЛОВНО ИМЕ ПРИВРЕДНОГ СУБЈЕКТА Правна форма: доо од ад кд задруга Седиште Друго: Део пословног

More information

СПИСАК УЧБЕНИКА ЗА ЩКОЛСКУ 2016/17. ГОДИНУ

СПИСАК УЧБЕНИКА ЗА ЩКОЛСКУ 2016/17. ГОДИНУ СПИСАК УЧБЕНИКА ЗА ЩКОЛСКУ 2016/17. ГОДИНУ ПРВИ РАЗРЕД СРПСКИ ЈЕЗИК Буквар + ЦД Д Милић,Т Митић Радни листпви уз буквар Д Милић, Тијана Митић Нпви лпгпс а)писана слпва,б)штампана слпва Рач пп реч, читанка

More information

У овом раду приказано је коришћење електронског теста за проверу стеченог знања ученика VIII разреда из предмета Техничко и информатичко образовање.

У овом раду приказано је коришћење електронског теста за проверу стеченог знања ученика VIII разреда из предмета Техничко и информатичко образовање. Увод У овом раду приказано је коришћење електронског теста за проверу стеченог знања ученика VIII разреда из предмета Техничко и информатичко образовање. За израду електронског теста коришћен је софтвер

More information

1.. разред - обавезни уџбеници. 1. разред - необавезни уџбеници

1.. разред - обавезни уџбеници. 1. разред - необавезни уџбеници Поштовани родитељи, у жељи да вам олакшамо набавку уџбеника за нову школску годину обавјештавамо Вас о сљедећем: за енглески језик (III,IV и V разред) ће бити штампани нови уџбеници, као и за музичку културу

More information

СРЕДЊЕ ОБРАЗОВАЊЕ ШКОЛСКА 2015/2016. ГОДИНА SECONDARY EDUCATION SCHOOL YEAR 2015/2016

СРЕДЊЕ ОБРАЗОВАЊЕ ШКОЛСКА 2015/2016. ГОДИНА SECONDARY EDUCATION SCHOOL YEAR 2015/2016 БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА BOSNIA AND HERZEGOVINA СРЕДЊЕ ОБРАЗОВАЊЕ ШКОЛСКА 2015/2016. ГОДИНА SECONDARY EDUCATION SCHOOL YEAR 2015/2016 Број: No: 15 СТАТИСТИЧКИ БИЛТЕН STATISTICAL BULLETIN Бања Лука Banja Luka

More information

Учимо стране језике Енглески за предшколце прво издање

Учимо стране језике Енглески за предшколце прво издање Учимо стране језике Енглески за предшколце прво издање Наслов оригинала (Titre original de l œuvre) Magdalena Guirao-Jullien Petite méthode pour débuter en anglais RETZ / SEJER, Paris Publée par RETZ,

More information

ЛАБОРАТОРИЈА ЕНЕРГИЈЕ ЗНАЊА

ЛАБОРАТОРИЈА ЕНЕРГИЈЕ ЗНАЊА ЛАБОРАТОРИЈА ЕНЕРГИЈЕ ЗНАЊА 1 Друштво физичара Србије са НИС-ом реализује пројекат обуке наставника физике за реализацију лабораторијских вежби и рад са талентованом децом. Прва фаза је опремање три лабораторије

More information

АНАЛИЗА УЏБЕНИКА МАТЕМАТИКЕ ЗА ТРЕЋИ РАЗРЕД ОСНОВНЕ ШКОЛЕ ПРЕМА СТАНДАРДИМА Д-ГРУПЕ

АНАЛИЗА УЏБЕНИКА МАТЕМАТИКЕ ЗА ТРЕЋИ РАЗРЕД ОСНОВНЕ ШКОЛЕ ПРЕМА СТАНДАРДИМА Д-ГРУПЕ З. Гајтановић, В. Ибро Зорица Гајтановић, МА 55 Проф. др Ваит Д. Ибро 56 Учитељски факултет у Призрену Лепосавић Зборник радова Учитељског факултета, 9, 2015, стр. 263-288 UDK: 371.3::51 371.671.046.12:51

More information

Критеријуми за друштвене науке

Критеријуми за друштвене науке На састанку председника комисија друштвених и хуманистичких наука са представницима Министарства који је одржан 6. јуна, усклађени су критеријуми за истраживаче. Критеријуми за друштвене науке Услови за

More information

Улога уџбеника у савременом образовању

Улога уџбеника у савременом образовању Улога уџбеника у савременом образовању Доц. др Војислав Илић Филолошко-уметнички факултет Крагујевац, Универзитет у Крагујевцу, Крагујевац Република Србија vilicdva@gmail.com Проф. др Сања Филиповић Факултет

More information

Понуда уџбеника за школску 201 4/2015. годину

Понуда уџбеника за школску 201 4/2015. годину Понуда а за школску 201 4/2015. годину Први разред Наставни предмет Назив а Аутор Издавач Цена English Adventure, Cristiana Bruni, starter A - Suzannat Reed Pearson 850,00 English Adventure, Cristiana

More information

Креирање апликација-калкулатор

Креирање апликација-калкулатор 1 Креирање апликација-калкулатор Сабирање стрингова 1. Поставити на форму три поља за едитовање и једно дугме са натписом Сабери. 2. Кликом на дугме, треба да се у последњем пољу појави резултат сабирања

More information

Архитектура и организација рачунара 2

Архитектура и организација рачунара 2 Архитектура и организација рачунара 2 Садржај Увод Циљеви и исход предмета Наставници Програм предмета Лабораторијске вежбе Предиспитне обавезе студената Начин полагања испита Литература 2/16 Увод Назив

More information

Ка кохерентној структури уџбеника математике анализа уџбеника према структурним блоковима ТИМСС истраживања 2

Ка кохерентној структури уџбеника математике анализа уџбеника према структурним блоковима ТИМСС истраживања 2 Иновације у настави, XXX, 2017/1, стр. 67 81 UDC 371.671:514(497.11) doi: 10.5937/inovacije1701067J 371.26 Рад примљен: 31. 1. 2017. Рад прихваћен: 19. 2. 2017. Мила С. Јелић, Оливера Ј. Ђокић 1 Универзитет

More information

СПИСАК УЏБЕНИКА ЗА ШКОЛСКУ 2018/2019. ГОДИНУ. Трећи разред

СПИСАК УЏБЕНИКА ЗА ШКОЛСКУ 2018/2019. ГОДИНУ. Трећи разред СПИСАК УЏБЕНИКА ЗА ШКОЛСКУ 2018/2019. ГОДИНУ Трећи Русински језик Швет словох, Руски язик и култура висловйованя за трецу Яков Кишюгас класу Читанка за трецу класу Яков Кишюгас Српски језик Чаролија речи,

More information

ПРЕГЛЕД ОБРАЧУНА ПДВ ЗА ПОРЕСКИ ПЕРИОД ОД ДО 20. ГОДИНЕ

ПРЕГЛЕД ОБРАЧУНА ПДВ ЗА ПОРЕСКИ ПЕРИОД ОД ДО 20. ГОДИНЕ Образац ПО ПРЕГЛЕД ОБРАЧУНА ЗА ПОРЕСКИ ПЕРИОД ОД ДО 20. ГОДИНЕ ПОДАЦИ О ПОДНОСИОЦУ Назив, односно име и презиме и адреса ПИБ У Обрасцу ПО износи се уписују у динарима, без децимала 1. ПРОМЕТ ДОБАРА И УСЛУГА

More information

НАЗИВИ УЏБЕНИКА КОЈИ ЋЕ СЕ КОРИСТИТИ ПО ПРЕДМЕТИМА И РАЗРЕДИМА У ШКОЛСКОЈ 2016/2017. ГОДИНИ НАЗИВ ПРЕДМЕТА: СРПСКИ ЈЕЗИК И КЊИЖЕВНОСТ

НАЗИВИ УЏБЕНИКА КОЈИ ЋЕ СЕ КОРИСТИТИ ПО ПРЕДМЕТИМА И РАЗРЕДИМА У ШКОЛСКОЈ 2016/2017. ГОДИНИ НАЗИВ ПРЕДМЕТА: СРПСКИ ЈЕЗИК И КЊИЖЕВНОСТ НАЗИВИ УЏБЕНИКА КОЈИ ЋЕ СЕ КОРИСТИТИ ПО ПРЕДМЕТИМА И РАЗРЕДИМА У ШКОЛСКОЈ 2016/2017. ГОДИНИ НАЗИВ ПРЕДМЕТА: СРПСКИ ЈЕЗИК И КЊИЖЕВНОСТ Читанка са књижевнотеоријским појмовима за I разред средње школе Љиљана

More information

ПРИРУЧНИК ЗА НАСТАВНИКЕ УЗ УЏБЕНИК ТЕХНИЧКО И ИНФОРМАТИЧКО ОБРАЗОВАЊЕ ЗА ОСМИ РАЗРЕД ОСНОВНЕ ШКОЛЕ

ПРИРУЧНИК ЗА НАСТАВНИКЕ УЗ УЏБЕНИК ТЕХНИЧКО И ИНФОРМАТИЧКО ОБРАЗОВАЊЕ ЗА ОСМИ РАЗРЕД ОСНОВНЕ ШКОЛЕ Др Драган М. Голубовић Небојша Д. Голубовић ПРИРУЧНИК ЗА НАСТАВНИКЕ УЗ УЏБЕНИК ТЕХНИЧКО И ИНФОРМАТИЧКО ОБРАЗОВАЊЕ ЗА ОСМИ РАЗРЕД ОСНОВНЕ ШКОЛЕ Драган М. Голубовић Небојша Д. Голубовић ПРИРУЧНИК ЗА НАСТАВНИКЕ

More information

Д И Г И Т А Л Н И Ч А С САДРЖАЈ РАДА SPACE. 1. Подаци о аутору рада Општи подаци о часовима Приказ часова...

Д И Г И Т А Л Н И Ч А С САДРЖАЈ РАДА SPACE. 1. Подаци о аутору рада Општи подаци о часовима Приказ часова... Д И Г И Т А Л Н И Ч А С 2 012-2013. САДРЖАЈ РАДА SPACE 1. Подаци о аутору рада... 1 2. Општи подаци о часовима... 1 3. Приказ часова... 4 Први и други час (ДВОЧАС): Future simple... 4 План часа... 5 Трећи

More information

Достава захтева и пријава М-4 за годину преко електронског сервиса Фонда ПИО. е-м4. Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање

Достава захтева и пријава М-4 за годину преко електронског сервиса Фонда ПИО. е-м4. Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање Достава захтева и пријава М-4 за 2015. годину преко електронског сервиса Фонда ПИО е-м4 Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање Привредна комора Србије Београд, 7. март 2016. године www.pio.rs

More information

СПИСАК УЏБЕНИКА ЗА ПРВИ РАЗРЕД за школску 2018/19. годину:

СПИСАК УЏБЕНИКА ЗА ПРВИ РАЗРЕД за школску 2018/19. годину: OСНОВНА ШКОЛА,, ЈОВАН ДУЧИЋ,, МилентијаПоповића 16 11070 НовиБеоградтел/фах: 011/301-8702 email: jddirektor@eunet.rs СПИСАК УЏБЕНИКА ЗА ПРВИ РАЗРЕД за школску 2018/19. годину: НАСЛОВ УЏБЕНИКА ИМЕ АУТОРА

More information

ЛИСТА ИЗАБРАНИХ УЏБЕНИКА ЗА ШКОЛСКУ 2016/2017. ГОДИНУ ШКОЛСКУ 2017/2018. ГОДИНУ ШКОЛСКУ 2018/2019. ГОДИНУ

ЛИСТА ИЗАБРАНИХ УЏБЕНИКА ЗА ШКОЛСКУ 2016/2017. ГОДИНУ ШКОЛСКУ 2017/2018. ГОДИНУ ШКОЛСКУ 2018/2019. ГОДИНУ ОСНОВНА ШКОЛА "СТЕВАН ЧОЛОВИЋ" АРИЉЕ ЛИСТА ИЗАБРАНИХ УЏБЕНИКА ЗА ШКОЛСКУ 06/07. ГОДИНУ ШКОЛСКУ 07/08. ГОДИНУ ШКОЛСКУ 08/09. ГОДИНУ М.П. В.Д.ДИРЕКТОР ШКОЛЕ БОЖИР СТОЈИЋ На седници Наставничког већа ОШ "Стеван

More information

Члан 2. Поједини изрази употребљени у овом правилнику имају следеће значење: 1) акутна референтна доза (у даљем тексту: ARD) јесте процењена

Члан 2. Поједини изрази употребљени у овом правилнику имају следеће значење: 1) акутна референтна доза (у даљем тексту: ARD) јесте процењена На основу члана 52. став 3. Закона о средствима за заштиту биља ( Службени гласник РС, брoj 41/09), Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде, уз сагласност Министра здравља, доноси П Р А В И Л Н

More information

Школа: Електротехничка школа Никола Тесла Бања Лука

Школа: Електротехничка школа Никола Тесла Бања Лука Школа: Електротехничка школа Никола Тесла Бања Лука Предмет: Програмирање и програмски језици Разред: IV Школска година: 2010/2011. ПРИПРЕМА ЗА ИЗВОЂЕЊЕ НАСТАВНОГ ЧАСА Професор: Фуад Шодић, дипл.инг. Наставна

More information

СПИСАК УЏБЕНИКА ЗА ПРВИ РАЗРЕД. Љ. Вдовић, Б. Матијевић, и Р. Јанаћковић

СПИСАК УЏБЕНИКА ЗА ПРВИ РАЗРЕД. Љ. Вдовић, Б. Матијевић, и Р. Јанаћковић Уџбеници наведени у табели су прошли процедуру разматрања и одлучивања на Наставничком већу ОШ "Иво Андрић", Савету родитеља и Ученичком парламенту и налазе се на одобреном Каталагу уџбеника Министарства

More information

NIS HOLDS 9TH ANNUAL GENERAL MEETING

NIS HOLDS 9TH ANNUAL GENERAL MEETING NIS HOLDS 9TH ANNUAL GENERAL MEETING NIS j.s.c. Novi Sad Shareholders Assembly has held its 9th Annual General Meeting on 27 June 2017 and promulgated the Decision on 2016 profit distribution, dividend

More information

Tel (0) ; Fax: + 381(0) ; web: ;

Tel (0) ; Fax: + 381(0) ; web:  ; Научни институт за ветеринарство "Нови Сад" Руменачки пут 20 21000 Нови Сад, Р.Србија Scientific Veterinary Institute "Novi Sad" Rumenacki put 20 21000 Novi Sad, R.Serbia Tel. + 381 (0)21 4895-300; Fax:

More information

Уџбенички комплети 2016/17.

Уџбенички комплети 2016/17. www.logos-edu.rs ГОГРАФИЈА Уџбенички комплети од 5. до 8. разреда 016/17. тавнике мплети за нас Уџбенички ко садрже: ке, уџбени еске, радне св. ике са CD-ом н прируч Поштовани наставницe и наставници,

More information

К онкурс ЗА УПИС УЧЕНИКА У ПРВИ РАЗРЕД СРЕДЊЕ ШКОЛЕ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ ЗА ШКОЛСКУ 2017/2018. ГОДИНУ, ЗА ШКОЛЕ ЧИЈИ ЈЕ ОСНИВАЧ РЕПУБЛИКА СРБИЈА,

К онкурс ЗА УПИС УЧЕНИКА У ПРВИ РАЗРЕД СРЕДЊЕ ШКОЛЕ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ ЗА ШКОЛСКУ 2017/2018. ГОДИНУ, ЗА ШКОЛЕ ЧИЈИ ЈЕ ОСНИВАЧ РЕПУБЛИКА СРБИЈА, К онкурс ЗА УПИС УЧЕНИКА У ПРВИ РАЗРЕД СРЕДЊЕ ШКОЛЕ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ ЗА ШКОЛСКУ 2017/2018. ГОДИНУ, ЗА ШКОЛЕ ЧИЈИ ЈЕ ОСНИВАЧ РЕПУБЛИКА СРБИЈА, АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ИЛИ ЈЕДИНИЦА ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ Издавач:

More information

Списак уџбеника за школску

Списак уџбеника за школску Списак а за школску 2017-18. Образовни профил: Угоститељски техничар Први разред ЧИТАНКА за први разред гимназија и средњих школа,a Стишовић Миловановић, О.Радуловић, В.Живковић, EDUKA, Београд Историја

More information

ПРЕДАВАЧИ ПО ПОЗИВУ Проф. др Војко Ђукић Редовни Професор и Шеф Катедре за оториноларингологију Медицинског факултета у Београду Директор Клинике за о

ПРЕДАВАЧИ ПО ПОЗИВУ Проф. др Војко Ђукић Редовни Професор и Шеф Катедре за оториноларингологију Медицинског факултета у Београду Директор Клинике за о ОРЛ Симпозијум САВРЕМЕНИ ПРИСТУП ЛЕЧЕЊУ МАЛИГНЕ БОЛЕСТИ ЛАРИНКСА у склопу обележевања Светског Дана Гласа 20. april 2012. Хотел M, Београд ПРЕДАВАЧИ ПО ПОЗИВУ Проф. др Војко Ђукић Редовни Професор и Шеф

More information

РАЧУНАРОМ ДО БОЉЕГ РАЧУНАЊА

РАЧУНАРОМ ДО БОЉЕГ РАЧУНАЊА ДИГИТАЛНИ ЧАС 2015/2016. НАГРАДНИ КОНКУРС ЗА НАСТАВНИКЕ ОСНОВНИХ ШКОЛА ПРИМЕНА ИКТ У НАСТАВИ РАЧУНАРОМ ДО БОЉЕГ РАЧУНАЊА ШКОЛА: ОСНОВНА ШКОЛА ШАМУ МИХАЉ БАЧКО ПЕТРОВО СЕЛО ПРЕДМЕТ: МАТЕМАТИКА НАСТАВНА

More information

Елвира Саваи ПРИРУЧНИК ЗА НАСТАВНИКЕ. 2 : за други разред основне школе. уз уџбенички комплет LET S PLAY ENGLISH! 2

Елвира Саваи ПРИРУЧНИК ЗА НАСТАВНИКЕ. 2 : за други разред основне школе. уз уџбенички комплет LET S PLAY ENGLISH! 2 Елвира Саваи Елвира Саваи ПРИРУЧНИК ЗА НАСТАВНИКЕ за други разред основне школе уз уџбенички комплет LET S PLAY ENGLISH! 2 Главни уреɡник Проф. др Бошко Влаховић Оɡīоворна уреɡница Доц. др Наташа Филиповић

More information

О Д Л У К У О ДОДЕЛИ УГОВОРА

О Д Л У К У О ДОДЕЛИ УГОВОРА Број:260 Датум: 11.04.2016. Сремска На основу члана 108. Закона о јавним набавкама ( Сл.гласник РС бр.124/2012, 14/15 и 68/15) и Извештаја Комисије о стручној оцени понуде број 256 од 08.04.2016., директор

More information

ПОДРШКА ШКОЛЕ МОТИВАЦИЈИ УЧЕНИКА ДА УЧЕСТВУЈУ НА ТАКМИЧЕЊИМА SCHOOL SUPPORT TO THE MOTIVATION OF STUDENTS TO PARTICIPATE IN COMPETITIONS

ПОДРШКА ШКОЛЕ МОТИВАЦИЈИ УЧЕНИКА ДА УЧЕСТВУЈУ НА ТАКМИЧЕЊИМА SCHOOL SUPPORT TO THE MOTIVATION OF STUDENTS TO PARTICIPATE IN COMPETITIONS ПОДРШКА ШКОЛЕ МОТИВАЦИЈИ УЧЕНИКА ДА УЧЕСТВУЈУ НА ТАКМИЧЕЊИМА SCHOOL SUPPORT TO THE MOTIVATION OF STUDENTS TO PARTICIPATE IN COMPETITIONS МИЛОШ МАНДИЋ, II разред Гимназије у Чачку, Регионални центар за

More information

ИЗВЕШТАЈ О ПОДОБНОСТИ ТЕМЕ ЗА ИЗРАДУ МАГИСТАРСКЕ ТЕЗЕ

ИЗВЕШТАЈ О ПОДОБНОСТИ ТЕМЕ ЗА ИЗРАДУ МАГИСТАРСКЕ ТЕЗЕ УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ ИЗВЕШТАЈ О ПОДОБНОСТИ ТЕМЕ ЗА ИЗРАДУ МАГИСТАРСКЕ ТЕЗЕ Тема: Утицај самовредновања на развој вештине писања есеја на енглеском језику Кандидат: Исидора Вотлс

More information

МИНИСТАРСТВО ТРГОВИНЕ, ТУРИЗМА И ТЕЛЕКОМУНИКАЦИЈА расписује

МИНИСТАРСТВО ТРГОВИНЕ, ТУРИЗМА И ТЕЛЕКОМУНИКАЦИЈА расписује Влада Републике Србије Министарство трговине, туризма и телекомуникација Сектор за информационо друштво На основу члан 38. став 2. Закона о удружењима ( Сл. гласник РС бр. 51/09, 99/11 - др.закон),члана

More information

ЕЛАБОРАТ О ИЗВОЂЕЊУ ДВОЈЕЗИЧНЕ НАСТАВЕ

ЕЛАБОРАТ О ИЗВОЂЕЊУ ДВОЈЕЗИЧНЕ НАСТАВЕ Основна школа Старина Новак Кнез Данилова 33-37 Београд e-mail: ЕЛАБОРАТ О ИЗВОЂЕЊУ ДВОЈЕЗИЧНЕ НАСТАВЕ Београд Директор школе Влада Вучинић Основна школа Старина Новак Кнез Данилова 33-37 Београд Министарство

More information

На основу члана 46. став 8. Закона о уџбеницима ( Службени гласник РС, број 27/18, министар просвете, науке и технолошког развоја доноси

На основу члана 46. став 8. Закона о уџбеницима ( Службени гласник РС, број 27/18, министар просвете, науке и технолошког развоја доноси 1 На основу члана 46. став 8. Закона о уџбеницима ( Службени гласник РС, број 27/18, министар просвете, науке и технолошког развоја доноси КАТАЛОГ УЏБЕНИКА ЗА ПРВИ И ПЕТИ РАЗРЕД ОСНОВНОГ ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА

More information

ФинПис ПРИРУЧНИК ЗА УЧИТЕЉЕ РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА УНАПРЕЂИВАЊЕ ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА

ФинПис ПРИРУЧНИК ЗА УЧИТЕЉЕ РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА УНАПРЕЂИВАЊЕ ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА УНАПРЕЂИВАЊЕ ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ПРИРУЧНИК ЗА УЧИТЕЉЕ ПРИРУЧНИК ЗА УЧИТЕЉЕ 1 Мр Мирјана Илић Никола Варагић Дарко Јованетић

More information

5. Усвајање обавештења Ане Анђелковић о научном скупу "7th ESENIAS Workshop" (предмет број 670 од године).

5. Усвајање обавештења Ане Анђелковић о научном скупу 7th ESENIAS Workshop (предмет број 670 од године). 5. Усвајање обавештења Ане Анђелковић о научном скупу "7th ESENIAS Workshop" (предмет број 670 од 05.04.2017. године). Након пребројавања приспелих одговора председник Научног већа др Јелена Јовић, констатовала

More information

На основу члана 46. став 8. Закона о уџбеницима ( Службени гласник РС, број 27/18, министар просвете, науке и технолошког развоја доноси

На основу члана 46. став 8. Закона о уџбеницима ( Службени гласник РС, број 27/18, министар просвете, науке и технолошког развоја доноси 1 На основу члана 46. став 8. Закона о уџбеницима ( Службени гласник РС, број 27/18, министар просвете, науке и технолошког развоја доноси КАТАЛОГ УЏБЕНИКА ЗА ПРВИ И ПЕТИ РАЗРЕД ОСНОВНОГ ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА

More information

УПУТСТВО ЗА АУТОРЕ ЧАСОПИСА ИСТРАЖИВАЊА

УПУТСТВО ЗА АУТОРЕ ЧАСОПИСА ИСТРАЖИВАЊА УПУТСТВО ЗА АУТОРЕ ЧАСОПИСА ИСТРАЖИВАЊА У Упутству за ауторе наведени су формални предуслови које аутор (поред Правила добре научне праксе и Етичких и правних услова) мора да задовољи како би његов рад

More information

О Д Л У К У о додели уговора

О Д Л У К У о додели уговора Научни институт за ветеринарство "Нови Сад" Руменачки пут 20 21000 Нови Сад, Р.Србија Scientific Veterinary Institute "Novi " Rumenacki put 20 21000 Novi, R.Serbia Tel. + 381 (0)21 4895-300; Fax: + 381(0)21

More information

РАЗРЕД ПРВИ 3) име аутора уџбеника 4) број и датум издавања решења о одобравању уџбеника; / од

РАЗРЕД ПРВИ 3) име аутора уџбеника 4) број и датум издавања решења о одобравању уџбеника; / од ОШ РАТКО МИТРОВИЋ, Нови Београд СПИСАК ИЗАБРАНИХ УЏБЕНИКА, РАНГИРАНИХ ПО ПРИОРИТЕТУ Редни број 1) наслов 2) назив предмета, и врста за коју је уџбеник намењен; ПРЕДМЕТ: СРПСКИ ЈЕЗИК - ЧИТАНКА 1 Читанка

More information

РЕГИСТАР УДРУЖЕЊА, ДРУШТАВА И САВЕЗА У ОБЛАСТИ СПОРТА

РЕГИСТАР УДРУЖЕЊА, ДРУШТАВА И САВЕЗА У ОБЛАСТИ СПОРТА Бранкова 25 11000 Београд, Република Србија Инфо центар +381 11 202 33 50 Е - пошта: sport@apr.gov.rs www.apr.gov.rs РЕГИСТАР УДРУЖЕЊА, ДРУШТАВА И САВЕЗА У ОБЛАСТИ СПОРТА ПРИЈАВА ЗА УПИС УДРУЖЕЊА, ДРУШТВА

More information

Циљеви часа. Функционални (развојни): развијање логичког мишљења,доношење закључака о обичајима и традицији,развијање пажње, закључивања и уопштавања

Циљеви часа. Функционални (развојни): развијање логичког мишљења,доношење закључака о обичајима и традицији,развијање пажње, закључивања и уопштавања ПИСАНА ПРИПРЕМА ЗА ЧАС Наставна тема: Божић Наставна јединица: Christmas Тип часа: обрада Paзред: други Циљеви часа Образовни (материјално-сазнајни): систематизација знања ученика у вези са прослављањем

More information

6th REGULAR SESSION OF NIS J.S.C. SHAREHOLDERS' ASSEMBLY

6th REGULAR SESSION OF NIS J.S.C. SHAREHOLDERS' ASSEMBLY 6th REGULAR SESSION OF NIS J.S.C. SHAREHOLDERS' ASSEMBLY The decision on profit distribution for 2013, dividend payment and determining of the total amount of retained earnings of the Company was adopted

More information

Огледно подстицање креативности у школи и промене уверења наставника о креативности 2

Огледно подстицање креативности у школи и промене уверења наставника о креативности 2 UDC 37.036(075.2) 371.213.3 Иновације у настави, XXIX, 2016/3, стр. 16 54 Рад примљен: 5. 9. 2016. Рад прихваћен: 19. 9. 2016. Оригинални научни рад Славица Б. Максић, Јелена Б. Павловић Институт за педагошка

More information

ИЗВЕШТАЈ О ОЦЕНИ ПОДОБНОСТИ ТЕМЕ, КАНДИДАТА И МЕНТОРА ЗА ИЗРАДУ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ

ИЗВЕШТАЈ О ОЦЕНИ ПОДОБНОСТИ ТЕМЕ, КАНДИДАТА И МЕНТОРА ЗА ИЗРАДУ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ ИЗВЕШТАЈ О ОЦЕНИ ПОДОБНОСТИ ТЕМЕ, КАНДИДАТА И МЕНТОРА ЗА ИЗРАДУ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ Тема: Утицај британских хумористичких серија на изговор енглеског језика

More information

КОНКУРСНА ДОКУМЕНТАЦИЈА

КОНКУРСНА ДОКУМЕНТАЦИЈА Центар за културу Влада Дивљан Митрополита Петра бр. 8, Београд Број: ППЈН 1-6/17 Датум: 23.01.2017. године www.ckvladadivljan.rs КОНКУРСНА ДОКУМЕНТАЦИЈА ЗА ЈАВНУ НАБАВКУ ПОЗОРИШНЕ ПРЕДСТАВЕ СРПСКА БАЈКА

More information

Конкурсна документација Т - 44 / 2013

Конкурсна документација Т - 44 / 2013 Конкурсна документација Т - 44 / 2013 в) Банкарска гаранција за добро извршење посла Понуђач чију понуду Наручилац изабере као најповољнију дужан је да у року од 5 (пет) дана од дана закључења уговора

More information

УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ

УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ МАТЕМАТИЧКИ ФАКУЛТЕТ МАСТЕР РАД ЕФИКАСНОСТ НАСТАВЕ МАТЕМАТИКЕ У БЕОГРАДСКИМ ГИМНАЗИЈАМА МЕНТОР: Проф. др Милан Божић Кандидат: Наташа Дабић Костић БЕОГРАД, 2012 1 Садржај: Уводне

More information

Подршка развијању даровитости у школској пракси

Подршка развијању даровитости у школској пракси Иновације у настави, XXIX, 2016/3, стр. 73 83 UDC 159.928.22 Рад примљен: 20. 8. 2016. Рад прихваћен: 20. 9. 2016. Далиборка Р. Поповић 1 Универзитет у Крагујевцу, Природно- математички факултет Оригинални

More information

УПУТСТВО ЗА САРАДНИКЕ

УПУТСТВО ЗА САРАДНИКЕ УПУТСТВО ЗА САРАДНИКЕ УПУТСТВО ЗА САРАДНИКЕ Зборник Института за педагошка истраживања је часопис у коме се објављују теоријски, прегледни и оригинални истраживачки радови из области васпитања и образовања,

More information

ДИСЦИПЛИНСКИ ПРОБЛЕМИ У ОСНОВНОЈ И СРЕДЊОЈ ШКОЛИ: МИШЉЕЊЕ НАСТАВНИКА

ДИСЦИПЛИНСКИ ПРОБЛЕМИ У ОСНОВНОЈ И СРЕДЊОЈ ШКОЛИ: МИШЉЕЊЕ НАСТАВНИКА Бранка САВОВИЋ УДК 371.5.046.12/.14 Институт за педагошка истраживања Оригинални научни чланак Београд БИБЛИД 0579-6431; 34 (2002) с.259-270 ДИСЦИПЛИНСКИ ПРОБЛЕМИ У ОСНОВНОЈ И СРЕДЊОЈ ШКОЛИ: МИШЉЕЊЕ НАСТАВНИКА

More information

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ Еразмус +: програм Европске комисије намењен образовању Хоризонт 2020: програм Европске комисије намењен науци Обезбеђује финансирање пројеката у области образовања и усавршавања,

More information

ПИСАНА ПРИПРЕМА ЗА НАСТАВНИ ЧАС

ПИСАНА ПРИПРЕМА ЗА НАСТАВНИ ЧАС ПИСАНА ПРИПРЕМА ЗА НАСТАВНИ ЧАС 1. ОПШТИ ПОДАЦИ О ЧАСУ Школа: OШ Светозар Марковић Тоза Место: Нови Сад Датум: 02.12.2014. Разред и одељење: VI-6 Кандидат: Ена Хорват 2. ОПШТИ МЕТОДИЧКИ ПОДАЦИ Наставни

More information

НАУЧНО ВЕЋЕ АСТРОНОМСКЕ ОПСЕРВАТОРИЈЕ БИЛТЕН РЕФЕРАТА. за избор у научна звања и избор и реизбор на одговарајуца радна места

НАУЧНО ВЕЋЕ АСТРОНОМСКЕ ОПСЕРВАТОРИЈЕ БИЛТЕН РЕФЕРАТА. за избор у научна звања и избор и реизбор на одговарајуца радна места НАУЧНО ВЕЋЕ АСТРОНОМСКЕ ОПСЕРВАТОРИЈЕ БИЛТЕН РЕФЕРАТА за избор у научна звања и избор и реизбор на одговарајуца радна места 28.12.2015. године Одговорни уредник: др Гојко Ђурашевић САДРЖАЈ: Избор у звање

More information

ЕКСПЛИЦИТНА НАСТАВА, НАМЕРНО УЧЕЊЕ И САВРЕМЕНЕ МЕТОДЕ У ПОРЕЂЕЊУ С ТРАДИЦИОНАЛНИМ УЧЕЊЕМ СТРАНОГ ЈЕЗИКА

ЕКСПЛИЦИТНА НАСТАВА, НАМЕРНО УЧЕЊЕ И САВРЕМЕНЕ МЕТОДЕ У ПОРЕЂЕЊУ С ТРАДИЦИОНАЛНИМ УЧЕЊЕМ СТРАНОГ ЈЕЗИКА Maja С. Лемајић Висока пословна школа струковних студија Нови Сад maja_lemajic@yahoo.com UDK 371.3:811.111 DOI: 10.19090/mv.2017.8.251-270 ЕКСПЛИЦИТНА НАСТАВА, НАМЕРНО УЧЕЊЕ И САВРЕМЕНЕ МЕТОДЕ У ПОРЕЂЕЊУ

More information

АНАЛИЗА ЛЕКСИКОГРАФКОГ ПОСТУПКА ПРИМЕЊЕНОГ У ШКОЛСКОМ ЕНГЛЕСКО-СРПСКОМ РЕЧНИКУ 1

АНАЛИЗА ЛЕКСИКОГРАФКОГ ПОСТУПКА ПРИМЕЊЕНОГ У ШКОЛСКОМ ЕНГЛЕСКО-СРПСКОМ РЕЧНИКУ 1 Научни рад (Филолошки факултет, Београд) УДК 811.163.41 373 : 811.111 АНАЛИЗА ЛЕКСИКОГРАФКОГ ПОСТУПКА ПРИМЕЊЕНОГ У ШКОЛСКОМ ЕНГЛЕСКО-СРПСКОМ РЕЧНИКУ 1 САЖЕТАК У раду се, уз осврт на уџбеник Messages 1,

More information

TРЖИШТЕ ЕЛЕКТРОНСКИХ КОМУНИКАЦИЈА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ У ГОДИНИ

TРЖИШТЕ ЕЛЕКТРОНСКИХ КОМУНИКАЦИЈА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ У ГОДИНИ TРЖИШТЕ ЕЛЕКТРОНСКИХ КОМУНИКАЦИЈА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ У 2013. ГОДИНИ др Милан Јанковић, директор Општи приказ Број становника: 7,18милиона (без Косова и Метохије) Укупна површина: 88.502 km² БДП у 2013:

More information

THE THEATRE IN PARTHICOPOLIS: A POSSIBLE RECONSTRUCTION

THE THEATRE IN PARTHICOPOLIS: A POSSIBLE RECONSTRUCTION Ni{ i Vizantija XIV 213 Slavica Taseva THE THEATRE IN PARTHICOPOLIS: A POSSIBLE RECONSTRUCTION In the sphere of the visual arts, actors in costumes and masks can be seen on fine carvings of theatres, on

More information

На основу члана 108. Закона о јавним набавкама директор Дома здравља Др Јован Јовановић Змај Стара Пазова, доноси следећу:

На основу члана 108. Закона о јавним набавкама директор Дома здравља Др Јован Јовановић Змај Стара Пазова, доноси следећу: Посл.бр. 10-17/16/5 дана 14.07.2016. године На основу члана 108. Закона о јавним набавкама директор Дома здравља Др Јован Јовановић Змај Стара Пазова, доноси следећу: ОДЛУКУ О ДОДЕЛИ УГОВОРА О ЈАВНОЈ НАБАВЦИ

More information

Образовни софтвери у настави Информатике и рачунарства у основној школи

Образовни софтвери у настави Информатике и рачунарства у основној школи Образовни софтвери у настави Информатике и рачунарства у основној школи Аутор: Теодора Савић Факултет техничких наука, Чачак, Интегрисане академске студије Техника и информатика, 2015. e-mail адреса: tsavic2000@yahoo.com

More information

ОДЛУКУ О УТВРЂИВАЊУ ПРОСЕЧНИХ ЦЕНА КВАДРАТНОГ МЕТРА НЕПОКРЕТНОСТИ ЗА УТВРЂИВАЊЕ ПОРЕЗА НА ИМОВИНУ ЗА 2018

ОДЛУКУ О УТВРЂИВАЊУ ПРОСЕЧНИХ ЦЕНА КВАДРАТНОГ МЕТРА НЕПОКРЕТНОСТИ ЗА УТВРЂИВАЊЕ ПОРЕЗА НА ИМОВИНУ ЗА 2018 На основу чл.6, 6а и 7. Закона о порезима на имовину (Сл. Гласник РС'', бр. 26/01, 45/02, 80/02, 135/04, 61/07, 5/09, 101/10, 24/11, 78/11, 57/12-УС и 47/13 и 68/14-др.закон), члана 6. и 11. Закона о финансирању

More information

Реформа у настави историје у Босни и Херцеговини

Реформа у настави историје у Босни и Херцеговини Реформа у настави историје Осавремењивање уџбеника историје у БиХ: од уклањања увредљивог садржаја из уџбеника у току 1999. године до нове генерације уџбеника у школској 2007/2008. години Аутори: Др Хаике

More information

Стандард знања, вештина и вредносних ставова (компетенције) за професију наставника. -нацрт-

Стандард знања, вештина и вредносних ставова (компетенције) за професију наставника. -нацрт- Стандард знања, вештина и вредносних ставова (компетенције) за професију наставника -нацрт- САДРЖАЈ: ПРЕДГОВОР...1 УВОД...2 СТАНДАРД И МОГУЋЕ ПРИМЕНЕ...3 Стандард и иницијална припрема наставника... 3

More information

Annex XVIII - World Tourism Organization to the Convention on the Privileges and Immunities of the Specialized Agencies

Annex XVIII - World Tourism Organization to the Convention on the Privileges and Immunities of the Specialized Agencies З А К О Н О ПОТВРЂИВАЊУ АНЕКСА XVIII УЗ КОНВЕНЦИЈУ О ПРИВИЛЕГИЈАМА И ИМУНИТЕТИМА СПЕЦИЈАЛИЗОВАНИХ АГЕНЦИЈА УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА КОЈИ СЕ ОДНОСИ НА СВЕТСКУ ТУРИСТИЧКУ ОРГАНИЗАЦИЈУ Члан 1. Потврђује се Анекс

More information

ВРЕДНОВАЊЕ И НАСТАВНИ ПРОЦЕС

ВРЕДНОВАЊЕ И НАСТАВНИ ПРОЦЕС ВРЕДНОВАЊЕ И НАСТАВНИ ПРОЦЕС Школа некад и сад До кад морамо да учимо да би друге учили? Mорамо променити мишљење према коме је школовање ограничено само на млађе животно доба. Како би и могло бити у свету

More information

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ - 11 ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ ИЗВЕШТАЈ О ОЦЕНИ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ - 11 ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ ИЗВЕШТАЈ О ОЦЕНИ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ - 11 ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ ИЗВЕШТАЈ О ОЦЕНИ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ Мр Мирне Видаковић Нов модел стручног усавршавања професора пословног енглеског језика у Србији: теоријски,

More information

Алати за визуелизацију израде техничких цртежа у процесу учења техничког и информатичког образовања

Алати за визуелизацију израде техничких цртежа у процесу учења техничког и информатичког образовања Алати за визуелизацију израде техничких цртежа у процесу учења техничког и информатичког образовања Марина Рмуш Факултет техничких наука, Чачак Техника и информатика-мастер за електронско учење 2013/2014

More information

Влада Републике Србије Министарство просвете, науке и технолошког развоја

Влада Републике Србије Министарство просвете, науке и технолошког развоја Влада Републике Србије Министарство просвете, науке и технолошког развоја Ова књига је направљена у оквиру мађарског програма Партнер у учењу, који Мајкрософт корпорација у Мађарској спроводи у сарадњи

More information

О Д Л У К У о додели уговора

О Д Л У К У о додели уговора Наручлац: Јавно предузеће за урбанстчко просторно планрање, грађевнско земљште путеве ''Градац'' Чачак Адреса: Цара Лазара број 51. Место: Чачак Број одлуке: 509/2017-ЈН Датум: 29.08.2017. годне На основу

More information

Утицај савремених наставних медија на квалитет непосредне комуникације у настави природе и друштва

Утицај савремених наставних медија на квалитет непосредне комуникације у настави природе и друштва УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ УЧИТЕЉСКИ ФАКУЛТЕТ Мр Филдуза Р. Прушевић Садовић Утицај савремених наставних медија на квалитет непосредне комуникације у настави природе и друштва - докторска дисертација - Београд,

More information

Структура студијских програма

Структура студијских програма УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ АДУ, ФАКУЛТЕТ ТЕХНИЧКИХ НАУКА труктура студијских програма НОВИ АД 2010. пецијалистичке струковне студије трана 2 тудијски програм: ПРВА ГОДИНА татус П В ИР ДОН 1 IS001 Ефективни менаџмент

More information

ОБАВЈЕШТЕЊЕ О НАБАВЦИ /17

ОБАВЈЕШТЕЊЕ О НАБАВЦИ /17 Адреса: Maršala Tita 9a/I Телефон: (033) 251-590 Факс: (033) 251-595 Е-маил: ejn@javnenabavke.gov.ba Wеб: https://www.ejn.gov.ba Датум и вријеме слања обавјештења на објаву:23.11.2017. u 14:03 ОБАВЈЕШТЕЊЕ

More information

ИНФОРМАТИКА У ОБРАЗОВАЊУ

ИНФОРМАТИКА У ОБРАЗОВАЊУ ИНФОРМАТИКА У ОБРАЗОВАЊУ Игњат Марковић Факултет техничких наука, Чачак Техника и информатика, 2015/2015 markovicbozana@mts.rs Ментор рада: др Жељко М. Папић, ванр. проф. Апртпакт Рад представља утицај

More information

Мастер студије Смер: Рачуноводство и ревизија

Мастер студије Смер: Рачуноводство и ревизија ФИНАНСИЈСКО ИЗВЕШТАВАЊЕ И МЕЂУНАРОДНА РАЧУНОВОДСТВЕНА РЕГУЛАТИВА Мастер студије Смер: Рачуноводство и ревизија Информације о предмету Предавања: проф. др Љиљана Дмитровић Шапоња Вежбе: др Сунчица Милутиновић

More information

ИКТ у настави ТИО и Информатике и рачунарства

ИКТ у настави ТИО и Информатике и рачунарства ИКТ у настави ТИО и Информатике и рачунарства Аутор: Ранко Гребовић Факултет техничких наука, Чачак Интегрисане академске студије Технике и информатике, школска 2017/2018 rankogrebovic@gmail.com Ментор

More information

ОДЕЉЕЊСКИ СТАРЕШИНА Приручник

ОДЕЉЕЊСКИ СТАРЕШИНА Приручник Биљана Михаиловић Љиљана Вдовић ОДЕЉЕЊСКИ СТАРЕШИНА Приручник Биљана Михаиловић Љиљана Вдовић ОДЕЉЕЊСКИ СТАРЕШИНА Приручник Главни уредник Проф. др Бошко Влаховић Одговорна уредница Доц. др Наташа Филиповић

More information

ДВОСТРУКА ПИСМЕНОСТ ДЕЦЕ СА ОШТЕЋЕЊЕМ ВИДА. Дуги низ година у описмењавању особа са оштећењем вида коришћен је

ДВОСТРУКА ПИСМЕНОСТ ДЕЦЕ СА ОШТЕЋЕЊЕМ ВИДА. Дуги низ година у описмењавању особа са оштећењем вида коришћен је Бранка ЈАБЛАН, ванредни професор Универзитет у Београду, Факултет за специјалну едукацију и рехабилитацију Јасна МАКСИМОВИЋ, доцент Универзитет у Крагујевцу, Учитељски факултет, Ужице Александра ГРБОВИЋ,

More information

ОБАВЈЕШТЕЊЕ О НАБАВЦИ /17

ОБАВЈЕШТЕЊЕ О НАБАВЦИ /17 Адреса: Maršala Tita 9a/I Телефон: (033) 251-590 Факс: (033) 251-595 Е-маил: ejn@javnenabavke.gov.ba Wеб: https://www.ejn.gov.ba Датум и вријеме слања обавјештења на објаву:16.6.2017. u 13:44 ОБАВЈЕШТЕЊЕ

More information

Катедра за рачунарску технику и информатику. Програмирање 1

Катедра за рачунарску технику и информатику. Програмирање 1 Катедра за рачунарску технику и информатику РАД СА ДАТОТЕКАМА Програмирање 1 ЕТФ - Београд Катедра за рачунарску технику иинформатику 1/59 ЕТФ - Београд Катедра за рачунарску технику иинформатику 2/59

More information

Сигурност у програмском. https://docs.oracle.com/javase/8/do cs/technotes/guides/security/overvie w/jsoverview.html

Сигурност у програмском. https://docs.oracle.com/javase/8/do cs/technotes/guides/security/overvie w/jsoverview.html Сигурност у програмском језику Java https://docs.oracle.com/javase/8/do cs/technotes/guides/security/overvie w/jsoverview.html Java сигурносна архитектура Сигурносна архитектура за програмски језик Java

More information

ВИКИПЕДИЈА КАО МОГУЋНОСТ ЗА ИНОВАЦИЈЕ У НАСТАВИ ИНФОРМАТИКЕ НА ПРИМЕРУ УЧИТЕЉСКОГ ФАКУЛТЕТА

ВИКИПЕДИЈА КАО МОГУЋНОСТ ЗА ИНОВАЦИЈЕ У НАСТАВИ ИНФОРМАТИКЕ НА ПРИМЕРУ УЧИТЕЉСКОГ ФАКУЛТЕТА Иновације у настави, XXVIII, 2015/4, стр. 114 120 Стручне информације ВИКИПЕДИЈА КАО МОГУЋНОСТ ЗА ИНОВАЦИЈЕ У НАСТАВИ ИНФОРМАТИКЕ НА ПРИМЕРУ УЧИТЕЉСКОГ ФАКУЛТЕТА Увод Данашње доба карактерише убрзан развој

More information

Биланс на приходи и расходи

Биланс на приходи и расходи 1 of 5 28.02.2015 23:20 ЕМБС: 05196248 Целосно име: Здружение за советување,лекување,реинтеграција и ресоцијализација на лица зависни од психоактивни супстанции ИЗБОР-Струмица Вид на работа: 540 Тип на

More information

Мишљења наставника о програмима физичког васпитања у старијим разредима основне школе као основа за њихово иновирање 2

Мишљења наставника о програмима физичког васпитања у старијим разредима основне школе као основа за њихово иновирање 2 UDC 796.011.1 Иновације у настави, XXXI, 2018/2, стр. 94 100 doi: 10.5937/inovacije1802094V Рад примљен: 5. 9. 2017. Рад прихваћен: 27. 11. 2017. Кратки научни прилог Драгољуб Б. Вишњић Универзитет у Београду,

More information