RAZLOG ODLASKA NA DOTIČNO STRANO SVEUČILIŠTE, BISTE LI IS- TO SVEUČILIŠTE PREPORUČILI KOLEGAMA? ZAŠTO?

Size: px
Start display at page:

Download "RAZLOG ODLASKA NA DOTIČNO STRANO SVEUČILIŠTE, BISTE LI IS- TO SVEUČILIŠTE PREPORUČILI KOLEGAMA? ZAŠTO?"

Transcription

1 Naziv sveučilišta: IAE Montpellier 2 Program razmjene: ERSMUS Ime i prezime studenta: Vlatka Mifka Akademska godina odlaska na mobilnost: 2013./2014. Godine studija, razina i smjer studija u trenutku mobilnosti: 4. godina, preddiplomski studij Država u kojoj je ostvarena mobilnost: Francuska RAZLOG ODLASKA NA DOTIČNO STRANO SVEUČILIŠTE, BISTE LI IS- TO SVEUČILIŠTE PREPORUČILI KOLEGAMA? ZAŠTO? Razlog je klasičan - iskustvo studiranja u inozemstvu te otvaranje vidika i osobni razvoj. Nije mi bilo bitno na koje sveučilište ću otići, ali dotično bih preporučila kolegama zbog odnosa profesora i studenata. Raspoređeni smo u male grupe, pristup je gotovo individualan i za razliku od hrvatskog sustava, svo gradivo se uči na stvarnim primjerima. Ono što smo učili tamo doista ostaje u pamćenju duže vrijeme, a ne samo do par dana nakon kolokvija. PROCEDURA PRIJAVE NA STRANO SVEUČILIŠTE? Kontakt osobe su doista pristupačne i brzo odgovaraju na sva pitanja, tečno govore engleski i jako su ugodni. Svi obrasci i online prijave su jasni i dostupni na stranici. Doista korektno u svim pogledima. DJELATNICI UREDA ZA MEĐUNARODNU SURADNJU NA STRANOM SVEUČILIŠTU? Doista sam bila iznenađena susretljivošću djelatnika ms-a na stranom sveučilištu. Svi smo imali osjećaj da se možemo pouzdati u njih i da će nam znati dati savjet što da radimo, čak i kada su pitanja bila nevezana uz sveučilište. Shvaćali su da su nam mnoge stvari u francuskom sustavu nejasne (ispiti se pišu doista dugo, ocjene su od 1-20, puno papirologije..) te su nam unaprijed svraćali pozornost na sve što bi nas moglo zbuniti. Uvijek uz smiješak pun razumijevanja :D STUDENTSKA VIZA Nije bila potrebna. DOKAZ O ZNANJU JEZIKA Nije bilo potrebno.

2 IZBOR KOLEGIJA? Izbor je velik i gotovo svi su zanimljivi, nije nužno znati francuski za predavanja, iako je nekad teško pratiti zbog francuskog naglaska zbog kojeg engleski na predavanjima zvuči egzotično. Koje god predmete izabrali nećete pogriješiti, ali posebno bih preporučila psiho-sociologiju kod čileanskog profesora Maxa, takva predavanja sam dosad gledala samo u američkim filmovima. UČENJE LOKALNOG JEZIKA? Postoji i unutar je rasporeda. Bila sam potpuna početnica i naučila sam osnove jezika, tako da sam zadovoljna. Nije išlo prebrzo i profesorica je bila simpatična. Jedino loše je standardizirani završni ispit koji su pisali svi koji su pohađali tečaj, bez obzira jesu li početna ili napredna grupa. To nam je snizilo završnu ocjenu i kolektivno smo se bunili, ali bez učinka. DODATNE AKTIVNOSTI? Moglo se baviti sportom i slično. Ali jedva smo stizali obavljati i ove redovne obaveze, jer se previše toga događa svaki dan. Preporučila bih da se druže s drugima i putuju, za dodatne aktivnosti imaju vremena kad se vrate doma. ZDRAVSTVENO OSIGURANJE? Plava zdravstvena kartica za članice EU. Iz iskustva znam da funkcionira :D SMJEŠTAJ? Bila sam smještena u jednom od domova, a smještaj sam pronašla preko stranice sveučilišta koja mi je tu opciju nudila. Akontacija je bila potrebna, a od sveučilišta sam bila udaljena 5-10 minuta hoda. Do grada je trebalo 15 tramvajem, ali stanica je bila blizu. Svima bi preporučila dom, makar za prvi semestar, upoznate puno erasmus studenata koji nisu nužno s vašeg faksa i živite kao u nekoj seriji s čoporom ljudi koji se okuplja u kuhinji svakih par sati. ŽIVOTNI TROŠKOVI HRANA? X-ice baš i ne funkcioniraju kod nas, samo su u kantinama snižene cijene, ali hrana je bila nekako nezačinjena i porcije malene. S obzirom na visoke cijene hrane u Francuskoj, ručak za 3 eura je bio ok, ali ako usporedimo s našim menzama, nije to to. JAVNI PRIJEVOZ? Nisam koristila javni prijevoz. Preporučam bicikle - mogu se nabaviti jeftino na buvljacima, i prodati na kraju semestra.

3 STIPENDIJA? Morala sam trošiti dodatna sredstva. Uštedi se ako se kuha i pije doma, a ne u restoranima i klubovima. NAČIN PLAĆANJA? Morala sam otvoriti račun radi osiguranja sobe u domu, ali nisam ga koristila - za sve se moglo koristiti hrvatske kartice. Trošak je minimalan, samo desetak eura koji moraju stajati na kartici i koje dobijete nazad nakon zatvaranja računa. BUDDY PROGRAM? Postoji, no nisu bili jako primjetni. Mi smo se sami dosta bolje organizirali za druženja. OKRUŽENJE? Cijela moja studentska grupa sastojala se od međunarodnih studenata i samo desetak francuza koji su slušali predmete na engleskom - okruženje je stvarno bilo dobro. ADMINISTRACIJA - PRIZNAVANJE KOLEGIJA? Mogu im preporučiti da se naoružaju živcima i ne plaču jer se sve to ipak isplati na kraju. :D PREPORUKE? Ostanite cijelu godinu. Najviše ću pamtiti sve ljude koje sam upoznala i osjećaj da si se doista promijenio po povratku doma. Što god itko rekao, vrijedi čak i pasti godinu da se ode na razmjenu.

4

5 Naziv sveučilišta: IESEG School of Management Program razmjene: ERSMUS Ime i prezime studenta: Ana Mičić Akademska godina odlaska na mobilnost: 2013./ adresa: ana.micic.zg@gmail.com Godine studija, razina i smjer studija u trenutku mobilnosti: 2. godina, prediplomski studij poslovne ekonomije Država u kojoj je ostvarena mobilnost: Francuska RAZLOG ODLASKA NA DOTIČNO STRANO SVEUČILIŠTE, BISTE LI IS- TO SVEUČILIŠTE PREPORUČILI KOLEGAMA? ZAŠTO? Premda je IESEG među najviše rangiranim poslovnim školama u Francuskoj, pri donošenju odluke važniju ulogu imala je činjenica da se nalazi u Lille-u, koji je izrazito studentski grad i čija centralizirana pozicija u Europi omogućuje putovanje diljem cijele Europe i šire. Svakako bih preporučila i sveučilište i grad. Velik broj internacionalnih studenata koji studiraju tamo savršena su prilika za druženje i rad sa studentima iz cijeloga svijeta, za što na matičnom sveučilištu nemamo priliku. PROCEDURA PRIJAVE NA STRANO SVEUČILIŠTE? Procedura prijave na strano sveučilište bila je poprilično jednostavna. Bilo je potrebno popuniti samo online prijavu, o čemu sam prethodno obaviještena -om u više navrata. DJELATNICI UREDA ZA MEĐUNARODNU SURADNJU NA STRANOM SVEUČILIŠTU? Komunikacija od strane stranog sveučilišta bila je na zavidnoj razini. Sve informacije bile su dostupne na internetskim stranicama sveučilišta i osobe zadužene za dolazne studente su redovito odgovarale na mailove. Koordinatorice za međunarodnu suradnju izradile su "Welcome booklet" s detaljnim opisom svih koraka, raznima savjetima i preporukama koji je poslan svim studentima prije dolaska na sveučilište. STUDENTSKA VIZA? Viza nije bila potrebna. DOKAZ O ZNANJU JEZIKA? Nije potrebno slati dokaz o znanju jezika.

6 JAVNI PRIJEVOZ? Nisam primala nikakvu subvenciju za prijevoz, premda postoje nekakve mjesečne karte s kojima imate nešto povoljniji javni prijevoz. Međutim, većina studenata na fakultete ide pješice ili biciklom jer Lille nije prevelik grad. Postoji gradski sustav najma bicikla ili ih se može povoljno kupiti od studenata koji napuštaju grad, a takvih uvijek ima jer ima puno internacionalnih studenata. STIPENDIJA? Stipendija je bila dovoljna za pokrivanje troškova smještaja i režija, ali nije bila dovoljna za pokrivanje ostatka troškova života. Uštediti se može izlaženjem na mjesta koja nude studentske popuste na piće. U gradu se nalazi i Lidl čije su cijene nešto niže nego u ostalim trgovačkim lancima te postoji gradska tržnica Wazzemes gdje se također može proći jeftinije pri nabavci namirnica. NAČIN PLAĆANJA? Otvorila sam račun u francuskoj banci zbog jednostavnijeg plaćanja režija i primanja potpore stanovanju koju nudi francuska vlada (CAF), ali sam najnormalnije plaćala i hrvatskom deviznom karticom na svim mjestima. BUDDY PROGRAM? Postoji već gore navedena studentska udruga IESEG International Club, koja između svih ostalih aktivnosti nudi i buddy program i općenito su svi na fakultetu izrazito susretljivi prema dolaznim studentima. OKRUŽENJE? Na IESEG bilo je 200-tinjak dolaznih studenata iz svih mogućih dijelova svijeta, tako da je okruženje bilo poprilično šaroliko. :) ADMINISTRACIJA - PRIZNAVANJE KOLEGIJA? Ne mogu reći da se nisam morala namučiti malo sa svom administracijom prije, a i nakon povratka, međutim to iskustvo vrijedno je svog vremena i svih živaca koje pritom izgubite. I puno više od toga. :)

7 PREPORUKE? Sretan put i dobru zabavu svima koji su bili dovoljno hrabri da se prijave i odu na razmjenu! Putujte, družite se i maksimalno iskoristite to iskustvo. I pripremite se za par mjeseci post-erasmus depresije. Nije mit. :(

8 Naziv sveučilišta: Ecole Superieure de Commerce de La Rochelle Program razmjene: ERSMUS Ime i prezime studenta: Petra Julardžija Akademska godina odlaska na mobilnost: 2013./ adresa: petra.julardzija@gmail.com Godine studija, razina i smjer studija u trenutku mobilnosti: 1. godina, diplomski studij, menadžment Država u kojoj je ostvarena mobilnost: Francuska RAZLOG ODLASKA NA DOTIČNO STRANO SVEUČILIŠTE, BISTE LI IS- TO SVEUČILIŠTE PREPORUČILI KOLEGAMA? ZAŠTO? Za Sup de Co. sam se odlučila jer sam dobila preporuke od prijašnjih godina za taj fakultet, a htjela sam da moja razmjena bude u Francuskoj. Preporučila bih i drugima da odaberu Sup de Co, jer je fakultet dobar i svi su vrlo ljubazni i dragi te će pomoći svima vezano za sve, a grad La Rochelle je manji simpatični studentski grad u kojem je predivno živjeti. PROCEDURA PRIJAVE NA STRANO SVEUČILIŠTE? Prijava na strano sveučilište je bila jednostavna. Ispunila sam obrazac i sa svim ostalim dokumentima poslala na strano sveučilište. Sve informacije su bile dostupne na internetu, a dodatne informacije sam dobila od koordinatora sa stranog sveučilišta u najkraćem roku. DJELATNICI UREDA ZA MEĐUNARODNU SURADNJU NA STRANOM SVEUČILIŠTU? Djelatnici Ureda za međunarodnu suradnju na stranom sveučilištu su bili od velike pomoći i prije odlaska i tijekom razmjene. Za svaki program na faksu je bila zadužena jedna osoba, koja nam je prvi dan objasnila koje su naše dužnosti na faksu, kako se odvijaju predavanja, dala nam je informacije vezano za administrativne stvari (otvaranje računa u banci, prijave za CAF...). Tijekom razmjene imali smo i sastanke sa koordinatoricom i mogli smo pitati ako nas je nešto zanimalo, ali i u ured smo mogli otići u redovnom vremenu, iako za to nije bilo potrebe. STUDENTSKA VIZA? Nije mi bila potrebna viza.

9 DOKAZ O ZNANJU JEZIKA? Strano sveučilište je preporučilo znanje engleskog jezika, ali nisu zahtijevali određeni certifikat. Ja sam poslala potvrdu za engleski koju izdaje EFZG, a za francuski jezik potvrdu škole za strane jezike (francuski jezik nije bio uvjet za prijavu). IZBOR KOLEGIJA? Prilikom prijave se bira program studija (diplomski, preddiplomski) i svi kolegiji su na engleskom jeziku, ako se odabere program na engleskom, jer je postojala mogućnost i upisa programa na francuskom jeziku. Nije bilo nužno znati francuski jezik, osim ako se upisuje program na francuskom. UČENJE LOKALNOG JEZIKA? Imali smo organizirano intenzivno učenje francuskog jezika prvi tjedan, a nakon toga jednom tjedno. Predavanja su bila organizirana prema prethodnoj razini znanja jezika pa je bilo više grupa. Zadovoljna sam tečajem jer su profesori bili vrlo dragi i pokušali su nas na razne načine upoznati sa životom u Francuskoj, što mi se činilo vrlo simpatično. DODATNE AKTIVNOSTI? Na faksu su nam bile ponuđene razne aktivnosti. Postojale su razne studentske udruge (sportske, umjetničke, organizacijske...) i mi kao internacionalni studenti mogli smo se uključiti ako smo htjeli. ZDRAVSTVENO OSIGURANJE? Za zdravstveno osiguranje sam imala osnovno zdravstveno osiguranje, odnosno Europsku karticu zdravstvenog osiguranja koju sam izvadila u Domu zdravlja. SMJEŠTAJ? Bila sam u domu sa još jednom djevojkom. Dom sam našla preko prijateljice koja je bila tamo prethodne godine. Djelatnici doma su vrlo simpatični ljudi koji će pomoći kako god mogu. Depozit smo platili iz Zagreba i on je zamijenio najam za zadnji mjesec. Dom je bio smješten 10 min hoda od centra i isto toliko od faksa, odlična pozicija. U sobi smo imali i kuhinju i kupaonu. ŽIVOTNI TROŠKOVI HRANA? Imali smo subvenciju isto kao i francuski studenti, dobili smo ISIC karticu s kojom smo ostvarili razne pogodnosti. U blizini faksa je bio studentski restoran u koji smo mogli ići na ručak (uvijek je bio velik izbor hrane) za 3-4 eura.

10 JAVNI PRIJEVOZ? Kao i za hranu imali smo pogodnosti. U gradu je postojao gradski bus i bicikli, koji su se mogli iznajmiti sa mjesečnim pokazom. Sve dosta blizu pa ja nisam ni koristila pretjerano bus ili bicikl. STIPENDIJA? Stipendija mi je bila dovoljna samo za smještaj. A za ostale troškove su mi roditelji pomogli. NAČIN PLAĆANJA? Morala sam otvoriti račun jer sam primala CAF (pomoć Francuske za smještaj), a za svakodnevna plaćanja sam koristila hrvatske kartice s kojima sam mogla plaćati u dućanu i kafićima. BUDDY PROGRAM? Bio je organiziran Buddy program, svaki student je dobio jednog studenta iz Francuske koji nam je pomogao sa svim što nam je trebalo i prije odlaska na razmjenu i u La Rochellu. Na faksu je bilo i puno udruga koje su bile zadužene za određene stvari, npr. za internacionalne studente, za sport, radio, razna događanja. Te udruge su svaki tjedan organizirale događanja i druženja za sve studente faksa. Posebno za internacionalne studente je na početku semestra bilo organizirano druženje kako bi se mogli svi upoznati. Bilo je i organizirano natjecanje u raznim sportovima na pijesku na jednoj plaži što je trajalo cijeli vikend za sve poslovne škole u Francuskoj (Beach Cup) i svima bih preporučila da odu na to događanje, ako se prijavite za Sup de Co. :D OKRUŽENJE? Na faksu je bilo jako puno internacionalnih studenata i svi smo se družili zajedno ali i puno francuskih studenata s kojima smo bili na predavanjima. ADMINISTRACIJA - PRIZNAVANJE KOLEGIJA? Administracija prije odlaska i tokom razmjene je vezana za Learning Agreement i Statement of Host Institution i to je bitno da se predaje na sveučilište u roku. Za priznavanje kolegija ne mogu ništa reći jer to još nisam obavljala.

11 PREPORUKE? Preporučam svima da se prijave na studentsku razmjenu ako imaju mogućnosti. Iskustvo života u nekoj stranoj zemlji, prijatelji iz cijelog svijeta, razne kulture, novi strani jezik, sve je to jedno predivno iskustvo koje ću pamtiti cijeli život. Naučite jako puno od drugih studenata, ali isto tako i oni nauče od vas. Ako se odlučite za razmjenu, samo se družite sa svima i uživajte. :D Najviše ću pamtiti druženja, izlaske i putovanja sa prijateljima koje sam tamo upoznala i što smo sve prošli zajedno. Neki od njih vam

12 Naziv poduzeća: Airbus Operations SAS Program razmjene: ERSMUS STRUČNA PRAKSA Ime i prezime studenta: Anamarija Brkić Akademska godina odlaska na mobilnost: 2013./ adresa: anamarija.brkic5@gmail.com Godine studija, razina i smjer studija u trenutku mobilnosti: 1.godina, diplomski studij, smjer Menadžment Država u kojoj je ostvarena mobilnost: Francuska Kako ste se odlučili prijaviti za Erasmus stručnu praksu i za poduzeće u kojem ste radili? Biste li ga preporučili kolegama? Oduvijek mi je san bio raditi za Airbus i dio toga sna mi se ostvario sa ovom stručnom praksom. Erasmus stručna praksa je jedno veliko životno i profesionalno iskustvo koje bih apsolutno preporučila svakom studentu. Kako ste pronašli poduzeće u kojem ste radili stručnu praksu (portali, web stranice agencije, web Fakulteta, poznanstva, preporuke ili sl.)? Što preporučate kolegama kako pronaći poduzeće? Tražila sam na internetskim stranicama poduzeća koja su me iznimno interesirala i u kojima sam željela raditi. Preporučujem kolegama da se zbilja posvete traženju stručne prakse i da se pripreme na svakodnevna pretraživanja internetskih stranica. Svakako bih im preporučila da slijede svoje interese i da svu svoju motivaciju iskreno iskažu u motivacijskom pismu. Kakva je bila komunikacija s poduzećem? Jako dobra. Jeste li trebali vizu za rad u inozemstvu? Gdje ste vadili i kakva je bila procedura i cijena izrade? Nisam trebala vizu. Jeste li trebali poslati poduzeću dokumente kao dokaz o znanju stranog jezika, upisanoj godini studija ili sl.? Trebala sam poslati potvrdu o upisanoj godini studija.

13 Je li nužno znati i lokalni jezik ili je bilo dovoljno poznavanje engleskog? Engleski jezik je bio uvjetovan, ali poznavanje lokalnog jezika je bio plus što mi je apsolutno puno značilo budući da sam došla u odjel gdje je 90% mojih kolega bilo lokalnih. Kako ste riješili pitanje zdravstvenog osiguranja? Privatna polica zdravstvenog osiguranja. Smještaj - gdje ste bili smješteni, kada savjetujete tražiti smještaj, jeste li trebali platiti akontaciju za smještaj, koliko ste plaćali smještaj? Smještena sam bila u privatnim studentskim stanovima u centru grada. Kompanija koja iznajmljuje male stančiće isključivo studentima i stažistima. Morala sam unaprijed platiti minimalno 3 rate plus jedna rata depozita i jedna rata provizije. Smještaj je kao i svugdje u Francuskoj bio iznimno skup, 600 eura mjesečno, ali je moguće dobiti mjesečnu subvenciju za smještaj od francuske vlade. Traženje smještaja je bilo poprilično teško i zato sam se odlučila na ovu skuplju, ali sigurniju opciju. Je li postojao neki oblik organizirane prehrane u poduzeću? Airbus ima brojne restorane na svojim lokacijama i cijene su za zaposlenike u pravilu 70% jeftinije sa radnim propusnicama. Jeste li bili plaćeni od strane poduzeća? Da, jesam. Je li Vam bila dovoljna stipendija za pokrivanje troškova života ili ste morali trošiti dodatna sredstva? Imate li neke preporuke gdje i kako uštedjeti? Da nisam bila plaćena od strane kompanije stipendija mi ne bi bila dovoljna za troškove života jer je Francuska iznimno skupa zemlja. Je li okruženje u kojem ste radili bilo međunarodno, tj. je li bilo drugih stranih studenata s kojima ste se družili i mogli dijeliti iskustva i savjete? Okruženje je svakako bilo međunarodno i imala sam prilike upoznati i družiti se sa studentima iz drugih zemalja.

14 Je li nova kultura kojom ste bili okruženi predstavljala veliki izazov i kako ste se na to pripremili? Nije. Francuska kultura je poprilično slična našoj tako da mi nije predstavljala izazov. Jeste li naišli na neke probleme tijekom obavljanja administracije prije odlaska ili nakon povratka s mobilnosti? Što možete u tom smislu preporučiti kolegama? Nisam imala problema s administracijom. Preporučujem kolegama da si dobro zapišu sve potrebne korake u administraciji i da se drže zadanih rokova kako si ne bi stvarali dodatne komplikacije. Što biste posebno izdvojili da ste naučili na praksi? Kako se nositi sa neprestanim promjenama u današnjem poslovanju i neprestana težnja za unapređenjem. Također bih izdvojila usvojenu osnovnu terminologiju zrakoplovstva. Što biste preporučili kolegama koji se odlučuju za stručnu praksu u inozemstvu? Što ćete najviše pamtiti? Odvažite se na taj korak jer će vam donijeti mnogo prekrasnih doživljaja i iskustva za cijeli život. Pokažite kompaniji svu strast i motivaciju prema određenom poslu i uvijek nastojte dati sve od sebe. Link na web poduzeća ili kontakt? "

15 Naziv poduzeća: Alstom Transport, Pariz Program razmjene: ERSMUS STRUČNA PRAKSA Ime i prezime studenta: Iva Majstorović Akademska godina odlaska na mobilnost: 2013./ adresa: iva.majstorovic90@gmail.com Godine studija, razina i smjer studija u trenutku mobilnosti: 4. godina, poslovna ekonomija Država u kojoj je ostvarena mobilnost: Francuska Kako ste se odlučili prijaviti za Erasmus stručnu praksu i za poduzeće u kojem ste radili? Biste li ga preporučili kolegama? Za Erasmus stručnu praksu odlučila sam se iz razloga sto sam shvatila da kroz studij nisam obavila niti jednu relevantnu praksu, također sam htjela poboljšati znanje francuskog jezika pa mi se odlazak na stručnu praksu u Francusku činio kao savršeno rješenje. Poduzeće Alstom pokazalo se kao odlično mjesto za učenje i usavršavanje praktičnog dijela mog ekonomskog znanja i svakako bih ga preporučila ostalim studentima. Kako ste pronašli poduzeće u kojem ste radili stručnu praksu (portali, web stranice agencije, web Fakulteta, poznanstva, preporuke ili sl.)? Što preporučate kolegama kako pronaći poduzeće? Poduzeće nije bilo lako pronaći. Imala sam sreću u tome što sam putem sportskih natjecanja imala širok krug poznanstava u Parizu te sam uz njihovu pomoć i preporuke uspjela dobiti intervju u ovome poduzeću. Ipak kolegama preporučam da prate objave na raznim portalima i budu uporni u slanju mailova. Najučinkovitije je otići u zemlju u kojoj želiš raditi praksu i tamo osobno kontaktirati poduzeća, iako znam da je to najčešće komplicirano i skupo. Kakva je bila komunikacija s poduzećem? Komunikacija sa poduzećem bila je vrlo dobra, naročito sa timom u kojemu sam radila.

16 Jeste li trebali vizu za rad u inozemstvu? Gdje ste vadili i kakva je bila procedura i cijena izrade? "Vizu za Francusku vadila sam krajem rujna Moram na žalost reći da nije bilo jednostavno. Od dokumenata mi je trebala potvrda da sam student koju sam izvadila na svome fakultetu, potvrda o dobivenom Erasmus programu koju sam dobila u uredu za međunarodnu suradnju sveučilišta, 2 slike, putovnica i Convention de Stage. Sve osim zadnjeg papira nije stvaralo nikakav problem. Naime taj zadnji papir mora biti ispunjen od strane studenta koji odlazi na praksu te poduzeća u koje odlazi i mora biti potpisan od stran studenta, njegovog ECTS koordinatora, poduzeća i DIRECCTE koja je svojevrsna organizacija migracije i zapošljavanja u Francuskoj. Taj cijeli proces meni se poprilično odužio jer sam morala sama naći taj dokument koji je u potpunosti na francuskom jeziku, ispuniti ga također na francuskom jeziku, ECTS koordinator je potpisivao nešto što uopće ne razumije itd. Nakon toga taj dokument sam skeniran slala poduzeću te su ga oni, nakon ispunjavanja svoga dijela, slali u tu DIRECCTE-u. Oni su to ovjerili, slali natrag poduzeću pa poduzeće meni. Kao što primjećujete dosta je to posla oko jednog papira, a i vremenski to sve skupa uzme oko 2 tjedna. Kada sam sve potrebne papire odnijela u ambasadu viza je bila gotova za 2 dana!" Jeste li trebali poslati poduzeću dokumente kao dokaz o znanju stranog jezika, upisanoj godini studija ili sl.? Ne. Je li nužno znati i lokalni jezik ili je bilo dovoljno poznavanje engleskog? Poduzeće Alstom posluje na engleskom jeziku i nije bilo potrebno poznavanje francuskog jezika. Ipak mislim da je puno jednostavnije naći posao ukoliko govorite lokalni jezik. Kako ste riješili pitanje zdravstvenog osiguranja? Zdravstveno osiguranje imala sam preko Zagrebačke banke i njihovog programa studentske lepeze. Smještaj - gdje ste bili smješteni, kada savjetujete tražiti smještaj, jeste li trebali platiti akontaciju za smještaj, koliko ste plaćali smještaj? Smještaj u Parizu posebna je borba :) Ja sam opet putem poznanstva živjela sa prijateljem iz sportskog kluba. Stan sam mjesečno plaćala 450 (da to je samo polovica!!) bez režija. Radilo se o stanu od 30m2. Je li postojao neki oblik organizirane prehrane u poduzeću? U poduzeću je bio restoran u kojemu smo imali sufinancirani obrok izvrsne kvalitete :) Obrok je, ovisno o tome što izaberete, došao oko 4.

17 Je li Vam bila dovoljna stipendija za pokrivanje troškova života ili ste morali trošiti dodatna sredstva? Imate li neke preporuke gdje i kako uštedjeti? Stipendija je bila dovoljna iz razloga što sam primala plaću od poduzeća, inaće bi jedva pokrila smještaj. Uštedjeti se može na hrani, izlascima i ostalim luksuznim troškovima. Je li okruženje u kojem ste radili bilo međunarodno, tj. je li bilo drugih stranih studenata s kojima ste se družili i mogli dijeliti iskustva i savjete? Cijelo poduzeće vrlo je međunarodno nastrojeno pa sam u samome timu imala osobe iz 4 različite zemlje. Osobe koje su obavljale praksu bili su pretežno lokalci. Je li nova kultura kojom ste bili okruženi predstavljala veliki izazov i kako ste se na to pripremili? Nova kultura bila je veliki izazov, pripremila sam se tečajem jezika. Ipak moram priznati da mi je uklapanje u novu kulturu bilo vrlo zanimljivo i predstavlja mi jedno veliko iskustvo. Jeste li naišli na neke probleme tijekom obavljanja administracije prije odlaska ili nakon povratka s mobilnosti? Što možete u tom smislu preporučiti kolegama? Osim problema sa vizom, vremenski je dosta trajala i sama papirologija koju je trebalo ispuniti i dostaviti sa svog fakulteta. Čak tjedan dana putovali su moji papiri sa Ekonomskog fakulteta do Ureda za međunarodnu suradnju sveučilišta, iako su ta dva mjesta udaljena tek nekoliko tramvajskih stanica. Sve skupa procedura sa papirologijom je trajala mjesec i pol, što je malo nezgodno s obzirom da vas čekaju na radnome mjestu. Definitivno preporučam da se papirologija krene rješavati čim dobijete prvi pozitivan odgovor od strane poduzeća, pa možda čak i prije. Što biste posebno izdvojili da ste naučili na praksi? Timski rad, iskustvo stvarnog posla, ozbiljno okruženje i nošenje sa odgovornostima. Što biste preporučili kolegama koji se odlučuju za stručnu praksu u inozemstvu? Što ćete najviše pamtiti? Praksu u inozemstvu definitivno preporučujem svim studentima. Veliko je to iskustvo u poslovnom smislu, u smislu ostvarivanja važnih kontakata i znanja. Također je to i osobno iskustvo snalaženja u novoj zemlji, osamostaljenja i cijelog niza novih odgovornosti. Link na web poduzeća ili kontakt?

SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan.

SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan. SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan. 1) Kod pravilnih glagola, prosto prošlo vreme se gradi tako

More information

CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA STAKLO PLASTIKA AUTO LAK KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE SVJETLA

CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA STAKLO PLASTIKA AUTO LAK KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE SVJETLA KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA Radovi prije aplikacije: Prije nanošenja Ceramic Pro premaza površina vozila na koju se nanosi mora bi dovedena u korektno stanje. Proces

More information

Podešavanje za eduroam ios

Podešavanje za eduroam ios Copyright by AMRES Ovo uputstvo se odnosi na Apple mobilne uređaje: ipad, iphone, ipod Touch. Konfiguracija podrazumeva podešavanja koja se vrše na računaru i podešavanja na mobilnom uređaju. Podešavanja

More information

Eduroam O Eduroam servisu edu roam Uputstvo za podešavanje Eduroam konekcije NAPOMENA: Microsoft Windows XP Change advanced settings

Eduroam O Eduroam servisu edu roam Uputstvo za podešavanje Eduroam konekcije NAPOMENA: Microsoft Windows XP Change advanced settings Eduroam O Eduroam servisu Eduroam - educational roaming je besplatan servis za pristup Internetu. Svojim korisnicima omogućava bezbedan, brz i jednostavan pristup Internetu širom sveta, bez potrebe za

More information

Biznis scenario: sekcije pk * id_sekcije * naziv. projekti pk * id_projekta * naziv ꓳ profesor fk * id_sekcije

Biznis scenario: sekcije pk * id_sekcije * naziv. projekti pk * id_projekta * naziv ꓳ profesor fk * id_sekcije Biznis scenario: U školi postoje četiri sekcije sportska, dramska, likovna i novinarska. Svaka sekcija ima nekoliko aktuelnih projekata. Likovna ima četiri projekta. Za projekte Pikaso, Rubens i Rembrant

More information

Port Community System

Port Community System Port Community System Konferencija o jedinstvenom pomorskom sučelju i digitalizaciji u pomorskom prometu 17. Siječanj 2018. godine, Zagreb Darko Plećaš Voditelj Odsjeka IS-a 1 Sadržaj Razvoj lokalnog PCS

More information

Otpremanje video snimka na YouTube

Otpremanje video snimka na YouTube Otpremanje video snimka na YouTube Korak br. 1 priprema snimka za otpremanje Da biste mogli da otpremite video snimak na YouTube, potrebno je da imate kreiran nalog na gmailu i da video snimak bude u nekom

More information

PROJEKTNI PRORAČUN 1

PROJEKTNI PRORAČUN 1 PROJEKTNI PRORAČUN 1 Programski period 2014. 2020. Kategorije troškova Pojednostavlj ene opcije troškova (flat rate, lump sum) Radni paketi Pripremni troškovi, troškovi zatvaranja projekta Stope financiranja

More information

CJENOVNIK KABLOVSKA TV DIGITALNA TV INTERNET USLUGE

CJENOVNIK KABLOVSKA TV DIGITALNA TV INTERNET USLUGE CJENOVNIK KABLOVSKA TV Za zasnivanje pretplatničkog odnosa za korištenje usluga kablovske televizije potrebno je da je tehnički izvodljivo (mogude) priključenje na mrežu Kablovskih televizija HS i HKBnet

More information

RANI BOOKING TURSKA LJETO 2017

RANI BOOKING TURSKA LJETO 2017 PUTNIČKA AGENCIJA FIBULA AIR TRAVEL AGENCY D.O.O. UL. FERHADIJA 24; 71000 SARAJEVO; BIH TEL:033/232523; 033/570700; E-MAIL: INFO@FIBULA.BA; FIBULA@BIH.NET.BA; WEB: WWW.FIBULA.BA SUDSKI REGISTAR: UF/I-1769/02,

More information

IZDAVANJE SERTIFIKATA NA WINDOWS 10 PLATFORMI

IZDAVANJE SERTIFIKATA NA WINDOWS 10 PLATFORMI IZDAVANJE SERTIFIKATA NA WINDOWS 10 PLATFORMI Za pomoć oko izdavanja sertifikata na Windows 10 operativnom sistemu možete se obratiti na e-mejl adresu esupport@eurobank.rs ili pozivom na telefonski broj

More information

AMRES eduroam update, CAT alat za kreiranje instalera za korisničke uređaje. Marko Eremija Sastanak administratora, Beograd,

AMRES eduroam update, CAT alat za kreiranje instalera za korisničke uređaje. Marko Eremija Sastanak administratora, Beograd, AMRES eduroam update, CAT alat za kreiranje instalera za korisničke uređaje Marko Eremija Sastanak administratora, Beograd, 12.12.2013. Sadržaj eduroam - uvod AMRES eduroam statistika Novine u okviru eduroam

More information

Uvod u relacione baze podataka

Uvod u relacione baze podataka Uvod u relacione baze podataka 25. novembar 2011. godine 7. čas SQL skalarne funkcije, operatori ANY (SOME) i ALL 1. Za svakog studenta izdvojiti ime i prezime i broj različitih ispita koje je pao (ako

More information

BENCHMARKING HOSTELA

BENCHMARKING HOSTELA BENCHMARKING HOSTELA IZVJEŠTAJ ZA SVIBANJ. BENCHMARKING HOSTELA 1. DEFINIRANJE UZORKA Tablica 1. Struktura uzorka 1 BROJ HOSTELA BROJ KREVETA Ukupno 1016 643 1971 Regije Istra 2 227 Kvarner 4 5 245 991

More information

CRNA GORA

CRNA GORA HOTEL PARK 4* POLOŽAJ: uz more u Boki kotorskoj, 12 km od Herceg-Novog. SADRŽAJI: 252 sobe, recepcija, bar, restoran, besplatno parkiralište, unutarnji i vanjski bazen s terasom za sunčanje, fitnes i SPA

More information

Tutorijal za Štefice za upload slika na forum.

Tutorijal za Štefice za upload slika na forum. Tutorijal za Štefice za upload slika na forum. Postoje dvije jednostavne metode za upload slika na forum. Prva metoda: Otvoriti nova tema ili odgovori ili citiraj već prema želji. U donjem dijelu obrasca

More information

WELLNESS & SPA YOUR SERENITY IS OUR PRIORITY. VAŠ MIR JE NAŠ PRIORITET!

WELLNESS & SPA YOUR SERENITY IS OUR PRIORITY. VAŠ MIR JE NAŠ PRIORITET! WELLNESS & SPA YOUR SERENITY IS OUR PRIORITY. VAŠ MIR JE NAŠ PRIORITET! WELLNESS & SPA DNEVNA KARTA DAILY TICKET 35 BAM / 3h / person RADNO VRIJEME OPENING HOURS 08:00-21:00 Besplatno za djecu do 6 godina

More information

KAPACITET USB GB. Laserska gravura. po jednoj strani. Digitalna štampa, pun kolor, po jednoj strani USB GB 8 GB 16 GB.

KAPACITET USB GB. Laserska gravura. po jednoj strani. Digitalna štampa, pun kolor, po jednoj strani USB GB 8 GB 16 GB. 9.72 8.24 6.75 6.55 6.13 po 9.30 7.89 5.86 10.48 8.89 7.30 7.06 6.61 11.51 9.75 8.00 7.75 7.25 po 0.38 10.21 8.66 7.11 6.89 6.44 11.40 9.66 9.73 7.69 7.19 12.43 1 8.38 7.83 po 0.55 0.48 0.37 11.76 9.98

More information

Bear management in Croatia

Bear management in Croatia Bear management in Croatia Djuro Huber Josip Kusak Aleksandra Majić-Skrbinšek Improving coexistence of large carnivores and agriculture in S. Europe Gorski kotar Slavonija Lika Dalmatia Land & islands

More information

Nejednakosti s faktorijelima

Nejednakosti s faktorijelima Osječki matematički list 7007, 8 87 8 Nejedakosti s faktorijelima Ilija Ilišević Sažetak Opisae su tehike kako se mogu dokazati ejedakosti koje sadrže faktorijele Spomeute tehike su ilustrirae a izu zaimljivih

More information

Trening: Obzor financijsko izvještavanje i osnovne ugovorne obveze

Trening: Obzor financijsko izvještavanje i osnovne ugovorne obveze Trening: Obzor 2020. - financijsko izvještavanje i osnovne ugovorne obveze Ana Ključarić, Obzor 2020. nacionalna osoba za kontakt za financijska pitanja PROGRAM DOGAĐANJA (9:30-15:00) 9:30 10:00 Registracija

More information

ISKUSTVA. stipendista sa Univerziteta u Sarajevu na univerzitetima u Evropskoj uniji UNIVERZITET U SARAJEVU SLUŽBA ZA MEÐUNARODNU SARADNJU 2012

ISKUSTVA. stipendista sa Univerziteta u Sarajevu na univerzitetima u Evropskoj uniji UNIVERZITET U SARAJEVU SLUŽBA ZA MEÐUNARODNU SARADNJU 2012 UNIVERZITET U SARAJEVU SLUŽBA ZA MEÐUNARODNU SARADNJU 2012 UNIVERZITET U SARAJEVU ISKUSTVA stipendista sa Univerziteta u Sarajevu na univerzitetima u Evropskoj uniji Fotografija: Naida Šehic Izdavač: Univerzitet

More information

Windows Easy Transfer

Windows Easy Transfer čet, 2014-04-17 12:21 - Goran Šljivić U članku o skorom isteku Windows XP podrške [1] koja prestaje 8. travnja 2014. spomenuli smo PCmover Express i PCmover Professional kao rješenja za preseljenje korisničkih

More information

SAS On Demand. Video: Upute za registraciju:

SAS On Demand. Video:  Upute za registraciju: SAS On Demand Video: http://www.sas.com/apps/webnet/video-sharing.html?bcid=3794695462001 Upute za registraciju: 1. Registracija na stranici: https://odamid.oda.sas.com/sasodaregistration/index.html U

More information

Zagreb Gent Bruxelles

Zagreb Gent Bruxelles Zagreb Gent Bruxelles Studiranje 4 + 1 Prva godina eliminacijska Ubrzo počinje nezadovoljstvo profesorima, ispitima, kriterijima, odnosom prema studentima, sistemom koji zahtijeva bubetanje (koliko je

More information

MINISTRY OF THE SEA, TRANSPORT AND INFRASTRUCTURE

MINISTRY OF THE SEA, TRANSPORT AND INFRASTRUCTURE MINISTRY OF THE SEA, TRANSPORT AND INFRASTRUCTURE 3309 Pursuant to Article 1021 paragraph 3 subparagraph 5 of the Maritime Code ("Official Gazette" No. 181/04 and 76/07) the Minister of the Sea, Transport

More information

NIS PETROL. Uputstvo za deaktiviranje/aktiviranje stranice Veleprodajnog cenovnika na sajtu NIS Petrol-a

NIS PETROL. Uputstvo za deaktiviranje/aktiviranje stranice Veleprodajnog cenovnika na sajtu NIS Petrol-a NIS PETROL Uputstvo za deaktiviranje/aktiviranje stranice Veleprodajnog cenovnika na sajtu NIS Petrol-a Beograd, 2018. Copyright Belit Sadržaj Disable... 2 Komentar na PHP kod... 4 Prava pristupa... 6

More information

IZVEDBENI PLAN NASTAVE OPIS KOLEGIJA

IZVEDBENI PLAN NASTAVE OPIS KOLEGIJA VELEUČILIŠTE U ŠIBENIKU IZVEDBENI PLAN NASTAVE Oznaka: PK-10 Datum: 22.01.2014. Stranica: 1 od 4 Revizija: 01 Studij: Spec.dipl.str.stu.Menadžment Studijska godina: 2 Akad. godina: 2013/2014 Smjer: Semestar:

More information

Curriculum Vitae. Radno iskustvo: Od - do Od 2010.

Curriculum Vitae. Radno iskustvo: Od - do Od 2010. Curriculum Vitae Prezime: Gardašević Ime: Ana Datum rođenja: 21.05.1980.g. Adresa: Đoka Miraševića 45, 81000 Podgorica E-mail: gardasevicana@yahoo.com Nacionalnost: crnogorska Radno iskustvo: Od - do Od

More information

GUI Layout Manager-i. Bojan Tomić Branislav Vidojević

GUI Layout Manager-i. Bojan Tomić Branislav Vidojević GUI Layout Manager-i Bojan Tomić Branislav Vidojević Layout Manager-i ContentPane Centralni deo prozora Na njega se dodaju ostale komponente (dugmići, polja za unos...) To je objekat klase javax.swing.jpanel

More information

TRAJANJE AKCIJE ILI PRETHODNOG ISTEKA ZALIHA ZELENI ALAT

TRAJANJE AKCIJE ILI PRETHODNOG ISTEKA ZALIHA ZELENI ALAT TRAJANJE AKCIJE 16.01.2019-28.02.2019 ILI PRETHODNOG ISTEKA ZALIHA ZELENI ALAT Akcija sa poklonima Digitally signed by pki, pki, BOSCH, EMEA, BOSCH, EMEA, R, A, radivoje.stevanovic R, A, 2019.01.15 11:41:02

More information

1. Instalacija programske podrške

1. Instalacija programske podrške U ovom dokumentu opisana je instalacija PBZ USB PKI uređaja na računala korisnika PBZCOM@NET internetskog bankarstva. Uputa je podijeljena na sljedeće cjeline: 1. Instalacija programske podrške 2. Promjena

More information

Cheesecake sa dvije vrste?okolade

Cheesecake sa dvije vrste?okolade Cheesecake sa dvije vrste?okolade Nakupilo se ro?endana i slavlja u zadnje vrijeme pa moja pe?nica radi 100/h :) Ovaj puta frendica Vale koju sam upoznala preko Twittera i Facebooka i njene stranice Alone

More information

DOSTAVUANJE PONUDA ZA WIMAX MONTENEGRO DOO PODGORICA

DOSTAVUANJE PONUDA ZA WIMAX MONTENEGRO DOO PODGORICA CRNA GORA (1}(02.17&r/4 Ver. O;:, fjr}/ ~ AGENCUA ZA ELEKTRONSKE KOM~~IKACUE J.O.O "\\ L\lax Montenegro" BrOJ o/-lj Podoor'ca.d:ioL 20/1g0d I POSTANSKU DEJATELNOST DOSTAVUANJE PONUDA ZA WIMAX MONTENEGRO

More information

Iskustva video konferencija u školskim projektima

Iskustva video konferencija u školskim projektima Medicinska škola Ante Kuzmanića Zadar www.medskolazd.hr Iskustva video konferencija u školskim projektima Edin Kadić, profesor mentor Ante-Kuzmanic@medskolazd.hr Kreiranje ideje 2003. Administracija Učionice

More information

KAKO GA TVORIMO? Tvorimo ga tako, da glagol postavimo v preteklik (past simple): 1. GLAGOL BITI - WAS / WERE TRDILNA OBLIKA:

KAKO GA TVORIMO? Tvorimo ga tako, da glagol postavimo v preteklik (past simple): 1. GLAGOL BITI - WAS / WERE TRDILNA OBLIKA: Past simple uporabljamo, ko želimo opisati dogodke, ki so se zgodili v preteklosti. Dogodki so se zaključili v preteklosti in nič več ne trajajo. Dogodki so se zgodili enkrat in se ne ponavljajo, čas dogodkov

More information

24th International FIG Congress

24th International FIG Congress Conferences and Exhibitions KiG 2010, 13 24th International FIG Congress Sydney, April 11 16, 2010 116 The largest congress of the International Federation of Surveyors (FIG) was held in Sydney, Australia,

More information

Online prijavni obrazac za Erasmus+ stručnu praksu nalazi se na internetskoj stranici: https://zagreb.moveon4.com/form/58f5be8e3f5d66fd70c65b3b/eng

Online prijavni obrazac za Erasmus+ stručnu praksu nalazi se na internetskoj stranici: https://zagreb.moveon4.com/form/58f5be8e3f5d66fd70c65b3b/eng UPUTE za ispunjavanje ON-LINE PRIJAVE za NATJEČAJ za mobilnost studenata u svrhu stručne prakse u okviru Erasmus+ programa ključne aktivnosti 1 u akademskoj godini 2017./2018. SADRŽAJ REGISTRACIJA... 1

More information

SPORTSKI TURIZAM U FUNKCIJI DMK RAZVOJA. Ivan Pukšar, UNPAH

SPORTSKI TURIZAM U FUNKCIJI DMK RAZVOJA. Ivan Pukšar, UNPAH SPORTSKI TURIZAM U FUNKCIJI DMK RAZVOJA Ivan Pukšar, UNPAH DMK destinacijska menadžment kompanija tvrtka koja koristi svoje opsežno poznavanje turističkih resursa, raspolaže sa stručnim djelatnicima te

More information

Schedule ZAGREB AIRPORT => ZAGREB (TERMINAL MAIN BUS STATION) 7:00 8:00 8:30 9:00 9:30 10:30 11:30 12:00 12:30 13:00 13:30 14:00

Schedule ZAGREB AIRPORT => ZAGREB (TERMINAL MAIN BUS STATION) 7:00 8:00 8:30 9:00 9:30 10:30 11:30 12:00 12:30 13:00 13:30 14:00 USEFUL INFORMATION TRANSPORTATION/GETTING AROUND ZAGREB AIRPORT AIRPORT BUS SHUTTLE Once you reach Zagreb Airport, you will find the airport bus shuttle (Pleso prijevoz) station in direction Zagreb Bus

More information

Ulazne promenljive se nazivaju argumenti ili fiktivni parametri. Potprogram se poziva u okviru programa, kada se pri pozivu navode stvarni parametri.

Ulazne promenljive se nazivaju argumenti ili fiktivni parametri. Potprogram se poziva u okviru programa, kada se pri pozivu navode stvarni parametri. Potprogrami su delovi programa. Često se delovi koda ponavljaju u okviru nekog programa. Logično je da se ta grupa komandi izdvoji u potprogram, i da se po želji poziva u okviru programa tamo gde je potrebno.

More information

MENADŽMENT I INFORMACIONE TEHNOLOGIJE Katedra za menadžment i IT. Menadžment i informacione tehnologije

MENADŽMENT I INFORMACIONE TEHNOLOGIJE Katedra za menadžment i IT. Menadžment i informacione tehnologije Prezentacija smjera MENADŽMENT I INFORMACIONE TEHNOLOGIJE Katedra za menadžment i IT Menadžment i informacione tehnologije Zašto... Careercast.com latest report on the ten best jobs of 2011 #1 Software

More information

SADRŽAJ, OD NAJSTARIJIH PREMA NAJNOVIJIM BLOGOVIMA

SADRŽAJ, OD NAJSTARIJIH PREMA NAJNOVIJIM BLOGOVIMA SADRŽAJ, OD NAJSTARIJIH PREMA NAJNOVIJIM BLOGOVIMA 1. STRAST I BALANS 2. MANJE JE VIŠE - DOBAR ILI LIJEP ŽIVOT? 3. KAKO PREBOLITI RAZVOD? 4. KAKO POKRENUTI VLASTITI BIZNIS? 5. SVE JE NA PRODAJU 6. KAKO

More information

KONFIGURACIJA MODEMA. ZyXEL Prestige 660RU

KONFIGURACIJA MODEMA. ZyXEL Prestige 660RU KONFIGURACIJA MODEMA ZyXEL Prestige 660RU Sadržaj Funkcionalnost lampica... 3 Priključci na stražnjoj strani modema... 4 Proces konfiguracije... 5 Vraćanje modema na tvorničke postavke... 5 Konfiguracija

More information

Idejno rješenje: Dubrovnik Vizualni identitet kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020.

Idejno rješenje: Dubrovnik Vizualni identitet kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020. Idejno rješenje: Dubrovnik 2020. Vizualni identitet kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020. vizualni identitet kandidature dubrovnika za europsku prijestolnicu kulture 2020. visual

More information

Sustav potpore za program OBZOR 2020.

Sustav potpore za program OBZOR 2020. Sustav potpore za program OBZOR 2020. INFORMATIVNI DAN Obzor 2020. Prioritet:Industrijsko vodstvo Područje: Nanotehnologije, napredni materijali, biotehnologija, napredna proizvodnja i prerada (NMP+B)

More information

Bušilice nove generacije. ImpactDrill

Bušilice nove generacije. ImpactDrill NOVITET Bušilice nove generacije ImpactDrill Nove udarne bušilice od Bosch-a EasyImpact 550 EasyImpact 570 UniversalImpact 700 UniversalImpact 800 AdvancedImpact 900 Dostupna od 01.05.2017 2 Logika iza

More information

Upotreba selektora. June 04

Upotreba selektora. June 04 Upotreba selektora programa KRONOS 1 Kronos sistem - razina 1 Podešavanje vremena LAMPEGGIANTI 1. Kada je pećnica uključena prvi put, ili u slučaju kvara ili prekida u napajanju, simbol SATA i odgovarajuća

More information

Office 365, upute za korištenje elektroničke pošte

Office 365, upute za korištenje elektroničke pošte Office 365, upute za korištenje elektroničke pošte Naša ustanova koristi uslugu elektroničke pošte u oblaku, u sklopu usluge Office 365. To znači da elektronička pošta više nije pohranjena na našem serveru

More information

Katedra za menadžment i IT. Razvoj poslovnih informacionih sistema

Katedra za menadžment i IT. Razvoj poslovnih informacionih sistema Prezentacija smjera Razvoj poslovnih informacionih sistema Katedra za menadžment i IT Razvoj poslovnih informacionih sistema Zašto... Careercast.com latest report on the ten best jobs of 2011 #1 Software

More information

En-route procedures VFR

En-route procedures VFR anoeuvres/procedures Section 1 1.1 Pre-flight including: Documentation, mass and balance, weather briefing, NOTA FTD FFS A Instructor initials when training 1.2 Pre-start checks 1.2.1 External P# P 1.2.2

More information

URF (Portal za sudionike) PRIRUČNIK ZA REGISTRACIJU

URF (Portal za sudionike) PRIRUČNIK ZA REGISTRACIJU URF (Portal za sudionike) PRIRUČNIK ZA REGISTRACIJU 1 UVOD URF (Unique Registration Facility) je online sučelje koje omogućuje registraciju potencijalnih prijavitelja europskih programa, među kojima je

More information

Petra Hanza UČENJE TEMELJENO NA ZALAGANJU ZAJEDNICI EVALUACIJA ISTRAŽIVANJA EKONOMSKOG FAKULTETA U RIJECI

Petra Hanza UČENJE TEMELJENO NA ZALAGANJU ZAJEDNICI EVALUACIJA ISTRAŽIVANJA EKONOMSKOG FAKULTETA U RIJECI SVEUČILIŠTE U RIJECI EKONOMSKI FAKULTET Petra Hanza UČENJE TEMELJENO NA ZALAGANJU ZAJEDNICI EVALUACIJA ISTRAŽIVANJA EKONOMSKOG FAKULTETA U RIJECI DIPLOMSKI RAD Rijeka 2015. SVEUČILIŠTE U RIJECI EKONOMSKI

More information

TRENING I RAZVOJ VEŽBE 4 JELENA ANĐELKOVIĆ LABROVIĆ

TRENING I RAZVOJ VEŽBE 4 JELENA ANĐELKOVIĆ LABROVIĆ TRENING I RAZVOJ VEŽBE 4 JELENA ANĐELKOVIĆ LABROVIĆ DIZAJN TRENINGA Model trening procesa FAZA DIZAJNA CILJEVI TRENINGA Vrste ciljeva treninga 1. Ciljevi učesnika u treningu 2. Ciljevi učenja Opisuju željene

More information

Mogudnosti za prilagođavanje

Mogudnosti za prilagođavanje Mogudnosti za prilagođavanje Shaun Martin World Wildlife Fund, Inc. 2012 All rights reserved. Mogudnosti za prilagođavanje Za koje ste primere aktivnosti prilagođavanja čuli, pročitali, ili iskusili? Mogudnosti

More information

ZAHTJEV ZA IZDAVANJE ODOBRENJA ZA ODRŽAVANJE ZRAKOPLOVNE PRIREDBE / FLYING DISPLAY APPLICATION FORM

ZAHTJEV ZA IZDAVANJE ODOBRENJA ZA ODRŽAVANJE ZRAKOPLOVNE PRIREDBE / FLYING DISPLAY APPLICATION FORM Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo / Croatian Civil Aviation Agency Ulica grada Vukovara 284, 10000 ZAGREB Tel.: 01 2369 300; Fax.: 01 2369 301 e-mail: ccaa@ccaa.hr Upravna pristojba 70,00 kn Informacije

More information

VELEUČILIŠTE U KARLOVCU KARLOVAC UNIVERSITY OF APPLIED SCIENCES Trg J. J. Strossmayera 9

VELEUČILIŠTE U KARLOVCU KARLOVAC UNIVERSITY OF APPLIED SCIENCES Trg J. J. Strossmayera 9 Klasa: 131-01/16-01/66 Ur. broj: 2133-61-01-16-01 VELEUČILIŠTE U KARLOVCU dana 22.12. 2016. raspisuje N A T J E Č A J za dodjelu financijskih potpora STUDENTIMA ZA MOBILNOST U SVRHU STUDIJSKOG BORAVKA

More information

Upute za korištenje makronaredbi gml2dwg i gml2dgn

Upute za korištenje makronaredbi gml2dwg i gml2dgn SVEUČILIŠTE U ZAGREBU - GEODETSKI FAKULTET UNIVERSITY OF ZAGREB - FACULTY OF GEODESY Zavod za primijenjenu geodeziju; Katedra za upravljanje prostornim informacijama Institute of Applied Geodesy; Chair

More information

PRIČE IZ VREMENSKE OMČE

PRIČE IZ VREMENSKE OMČE Biblioteka TEORIJE ZAVJERE Nakladnik TELEdiskd.o.o. Naslov originala Tales from the Time Loop Copyright David Icke Copyright za Hrvatsku TELEdisk d.o.o. Urednik biblioteke Dorko Imenjak Prijevod Kristina

More information

Put. putujem. Sva sreća pa danas više ne vjerujemo (barem mi geodeti) da je. Jedna iz široke lepeze razmjena je Erasmus, popularan među studentima

Put. putujem. Sva sreća pa danas više ne vjerujemo (barem mi geodeti) da je. Jedna iz široke lepeze razmjena je Erasmus, popularan među studentima Put putujem Sva sreća pa danas više ne vjerujemo (barem mi geodeti) da je Zemlja ravna ploča koju na svojim leđima nose četiri slona i kornjača, niti će nas poslati inkviziciji ako kažemo da Zemlja nije

More information

SVEUČILIŠTE JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU FAKULTET ELEKTROTEHNIKE, RAČUNARSTVA I INFORMACIJSKIH TEHNOLOGIJA

SVEUČILIŠTE JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU FAKULTET ELEKTROTEHNIKE, RAČUNARSTVA I INFORMACIJSKIH TEHNOLOGIJA SVEUČILIŠTE JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU FAKULTET ELEKTROTEHNIKE, RAČUNARSTVA I INFORMACIJSKIH TEHNOLOGIJA Preddiplomski stručni studij Elektrotehnike, smjer Informatika SUSTAVI E-UČENJA Završni

More information

Ključ neposrednog prosvjetljenja izvadak iz kolekcije predavanja besplatnini primjerak

Ključ neposrednog prosvjetljenja izvadak iz kolekcije predavanja besplatnini primjerak Učiteljica Ching Hai Ključ neposrednog prosvjetljenja izvadak iz kolekcije predavanja besplatnini primjerak 2 Ključ neposrednog prosvjetljenja Uzvišena Učiteljica Ching Hai S a d r ž a j Sadržaj... 2 Uvod...

More information

ENR 1.4 OPIS I KLASIFIKACIJA VAZDUŠNOG PROSTORA U KOME SE PRUŽAJU ATS USLUGE ENR 1.4 ATS AIRSPACE CLASSIFICATION AND DESCRIPTION

ENR 1.4 OPIS I KLASIFIKACIJA VAZDUŠNOG PROSTORA U KOME SE PRUŽAJU ATS USLUGE ENR 1.4 ATS AIRSPACE CLASSIFICATION AND DESCRIPTION VFR AIP Srbija / Crna Gora ENR 1.4 1 ENR 1.4 OPIS I KLASIFIKACIJA VAZDUŠNOG PROSTORA U KOME SE PRUŽAJU ATS USLUGE ENR 1.4 ATS AIRSPACE CLASSIFICATION AND DESCRIPTION 1. KLASIFIKACIJA VAZDUŠNOG PROSTORA

More information

Commissioned by Paul and Joyce Riedesel in honor of their 45th wedding anniversary. Lux. œ œ œ - œ - œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ. œ œ œ œ œ œ œ œ œ.

Commissioned by Paul and Joyce Riedesel in honor of their 45th wedding anniversary. Lux. œ œ œ - œ - œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ. œ œ œ œ œ œ œ œ œ. LK0-0 Lux/ a caella $2.00 Commissioned by aul and Joyce Riedesel in honor of their 5th edding anniversary. Offertorium and Communio from the Requiem Mass f declamatory - solo - - - - U Ex - au - di o -

More information

DANI BRANIMIRA GUŠICA - novi prilozi poznavanju prirodoslovlja otoka Mljeta. Hotel ODISEJ, POMENA, otok Mljet, listopad 2010.

DANI BRANIMIRA GUŠICA - novi prilozi poznavanju prirodoslovlja otoka Mljeta. Hotel ODISEJ, POMENA, otok Mljet, listopad 2010. DANI BRANIMIRA GUŠICA - novi prilozi poznavanju prirodoslovlja otoka Mljeta Hotel ODISEJ, POMENA, otok Mljet, 03. - 07. listopad 2010. ZBORNIK SAŽETAKA Geološki lokalitet i poucne staze u Nacionalnom parku

More information

ANALIZA PRIMJENE KOGENERACIJE SA ORGANSKIM RANKINOVIM CIKLUSOM NA BIOMASU U BOLNICAMA

ANALIZA PRIMJENE KOGENERACIJE SA ORGANSKIM RANKINOVIM CIKLUSOM NA BIOMASU U BOLNICAMA ANALIZA PRIMJENE KOGENERACIJE SA ORGANSKIM RANKINOVIM CIKLUSOM NA BIOMASU U BOLNICAMA Nihad HARBAŠ Samra PRAŠOVIĆ Azrudin HUSIKA Sadržaj ENERGIJSKI BILANSI DIMENZIONISANJE POSTROJENJA (ORC + VRŠNI KOTLOVI)

More information

Upravljanje kvalitetom usluga. doc.dr.sc. Ines Dužević

Upravljanje kvalitetom usluga. doc.dr.sc. Ines Dužević Upravljanje kvalitetom usluga doc.dr.sc. Ines Dužević Specifičnosti usluga Odnos prema korisnicima U prosjeku, lojalan korisnik vrijedi deset puta više nego što je vrijedio u trenutku prve kupnje. Koncept

More information

NEALE DONALD WALSCH. CONVERSATIONS WITH GOD - an uncommon dialogue - book 1. RAZGOVORI SA BOGOM - jedan neuobičajen dijalog - knjiga 1

NEALE DONALD WALSCH. CONVERSATIONS WITH GOD - an uncommon dialogue - book 1. RAZGOVORI SA BOGOM - jedan neuobičajen dijalog - knjiga 1 NEALE DONALD WALSCH CONVERSATIONS WITH GOD - an uncommon dialogue - book 1 RAZGOVORI SA BOGOM - jedan neuobičajen dijalog - knjiga 1 1 Priznanja Na početku, na kraju i uvek, želim odati priznanje Izvoru

More information

IZVEDBENI NASTAVNI PLAN

IZVEDBENI NASTAVNI PLAN Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci Kolegij: Engleski jezik 2 Voditelj: Doc. dr. sc. Arijana Krišković, Katedra: Katedra za društvene i humanističke znanosti u medicini Studij: Integrirani preddiplomski

More information

DEFINISANJE TURISTIČKE TRAŽNJE

DEFINISANJE TURISTIČKE TRAŽNJE DEFINISANJE TURISTIČKE TRAŽNJE Tražnja se može definisati kao spremnost kupaca da pri različitom nivou cena kupuju različite količine jedne robe na određenom tržištu i u određenom vremenu (Veselinović

More information

PSIHOPATOLOGIJA. Autor: Dr Radojka Praštalo. Psihopatologija

PSIHOPATOLOGIJA. Autor: Dr Radojka Praštalo. Psihopatologija 4 PSIHOPATOLOGIJA Autor: Dr Radojka Praštalo Psihopatologija 4.1. Psihopate U svijetu je 2008. nastupila velika kriza koja se svakim danom samo produbljuje i ne vidi joj se kraj. Kažu-ekonomska! Međutim,

More information

Upute za ispunjavanje elektroničkog prijavnog obrasca za. Leonardo da Vinci. Projekte mobilnosti:

Upute za ispunjavanje elektroničkog prijavnog obrasca za. Leonardo da Vinci. Projekte mobilnosti: Upute za ispunjavanje elektroničkog prijavnog obrasca za Leonardo da Vinci Projekte mobilnosti: početno strukovno obrazovanje (IVT) stručnjaci u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju (VETPRO), osobe

More information

STRUČNA PRAKSA B-PRO TEMA 13

STRUČNA PRAKSA B-PRO TEMA 13 MAŠINSKI FAKULTET U BEOGRADU Katedra za proizvodno mašinstvo STRUČNA PRAKSA B-PRO TEMA 13 MONTAŽA I SISTEM KVALITETA MONTAŽA Kratak opis montže i ispitivanja gotovog proizvoda. Dati izgled i sadržaj tehnološkog

More information

СТРУКТУРА СТАНДАРДА СИСТЕМАМЕНАЏМЕНТАКВАЛИТЕТОМ

СТРУКТУРА СТАНДАРДА СИСТЕМАМЕНАЏМЕНТАКВАЛИТЕТОМ 1 СТРУКТУРА СТАНДАРДА СИСТЕМАМЕНАЏМЕНТАКВАЛИТЕТОМ 2 ПРИНЦИПИ МЕНАЏМЕНТА КВАЛИТЕТОМ 3 ПРИНЦИПИ МЕНАЏМЕНТА КВАЛИТЕТОМ 4 ПРИНЦИПИ МЕНАЏМЕНТА КВАЛИТЕТОМ Edwards Deming Не морате то чинити, преживљавање фирми

More information

UPUTE ZA INSTALACIJU PROGRAMA FINBOLT 2007 tvrtke BOLTANO d.o.o.

UPUTE ZA INSTALACIJU PROGRAMA FINBOLT 2007 tvrtke BOLTANO d.o.o. UPUTE ZA INSTALACIJU PROGRAMA FINBOLT 2007 tvrtke BOLTANO d.o.o. Šta je potrebno za ispravan rad programa? Da bi program FINBOLT 2007 ispravno i kvalitetno izvršavao zadaću koja je postavljena pred njega

More information

Practical training. Flight manoeuvres and procedures

Practical training. Flight manoeuvres and procedures ATL/type rating skill test and proficiency - helicopter anoeuvres/rocedures Section 1 elicopter exterior visual inspection; 1.1 location of each item and purpose of inspection FTD ractical training ATL//Type

More information

JEDINSTVENI PORTAL POREZNE UPRAVE. Priručnik za instalaciju Google Chrome dodatka. (Opera preglednik)

JEDINSTVENI PORTAL POREZNE UPRAVE. Priručnik za instalaciju Google Chrome dodatka. (Opera preglednik) JEDINSTVENI PORTAL POREZNE UPRAVE Priručnik za instalaciju Google Chrome dodatka (Opera preglednik) V1 OPERA PREGLEDNIK Opera preglednik s verzijom 32 na dalje ima tehnološke promjene zbog kojih nije moguće

More information

SADRŽAJ. Besplatna registracija. Odabir platforme za trgovanje. Čime želimo trgovati? Trgovanje

SADRŽAJ. Besplatna registracija. Odabir platforme za trgovanje. Čime želimo trgovati? Trgovanje SADRŽAJ 1 Besplatna registracija 2 Odabir platforme za trgovanje 3 Čime želimo trgovati? 4 Trgovanje 5 Određivanje potencijalne zarade i sprječavanje gubitaka BESPLATNA REGISTRACIJA Možete registrirati

More information

Walking along the Avenue summer Airport City Belgrade newsletter

Walking along the Avenue summer Airport City Belgrade newsletter 01 Walking along the Avenue summer 2013 I ask myself what is that magical ingredient or little special something that makes our Avenue so very different from other places in our surroundings. Beautiful

More information

Results and statistics

Results and statistics Results and statistics TABLE OF CONTENTS FOREWORD AND ACKNOWLEDGEMENTS I. EXHIBITORS II. VISITORS III. ONLINE FAIR IV. MEDIA COVERAGE APPENDIX I: LIST OF EXHIBITORS APPENDIX II: ORGANIZER AND PARTNERS

More information

EKSPLORATIVNA ANALIZA PODATAKA IZ SUSTAVA ZA ISPORUKU OGLASA

EKSPLORATIVNA ANALIZA PODATAKA IZ SUSTAVA ZA ISPORUKU OGLASA SVEUČILIŠTE JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU FAKULTET ELEKTROTEHNIKE, RAČUNARSTVA I INFORMACIJSKIH TEHNOLOGIJA Sveučilišni diplomski studij računarstva EKSPLORATIVNA ANALIZA PODATAKA IZ SUSTAVA ZA ISPORUKU

More information

Val serija poglavlje 08

Val serija poglavlje 08 Val serija poglavlje 08 Kamo god da gledaš, svugdje je lice Boga Prije nego odemo dalje sa materijalom "Vala", postoje neke važne stvari iz prošlog dijela koje želim staviti bliže u fokus. Čini se, iz

More information

Drage studentice i dragi studenti dobro nam došli!

Drage studentice i dragi studenti dobro nam došli! Drage studentice i dragi studenti dobro nam došli! Znamo da početak studentskog života može ponekad biti težak, zbunjujući i izazovan Kako bismo vam malo olakšali taj početak, pripremili smo nekoliko uputa.

More information

FRANCESCA BROWN ANĐELI KOJI MI ŠAPĆU

FRANCESCA BROWN ANĐELI KOJI MI ŠAPĆU FRANCESCA BROWN ANĐELI KOJI MI ŠAPĆU Svim bićima svjetlosti koja kreću na ovaj put. Neka vaši anđeli uvijek budu uz vas Predgovor U JESEN 2001. RADIO SAM u Dublinu kao novinar i vrlo sam se veselio dvomjesečnom

More information

MENADŽMENT LJUDSKIH RESURSA

MENADŽMENT LJUDSKIH RESURSA MENADŽMENT LJUDSKIH RESURSA VEŽBE 1 JELENA ANĐELKOVIĆ LABROVIĆ Metod rada Literatura Konsultacije Način polaganja ispita: 1) kolokvijumi 2) usmeni ispit Kolokvijumi: I kolokvijum: 1-5, 16 i 17 (1-124 strane

More information

Kapitalizam i otpor u 21. veku

Kapitalizam i otpor u 21. veku Anarhistička biblioteka Anti-Copyright 18. 10. 2012. CrimethInc. Ex-Workers Collective Kapitalizam i otpor u 21. veku Uživo u Zrenjaninu CrimethInc. Ex-Workers Collective Kapitalizam i otpor u 21. veku

More information

sadrzaj 2 preventeen IMPRESUM kontaktirajte nas:

sadrzaj 2 preventeen IMPRESUM kontaktirajte nas: sadrzaj Dajana Mišković, BA socijalnog rada Svjetlo i mrak nisu suprotnosti jer, gdje god je svjetlo, mrak ne može biti...4 Slađan Tomić, Srednjoškolski centar, Pale Amatersko vs akademsko/profesionalno

More information

Croatian Automobile Club: Contribution to road safety in the Republic of Croatia

Croatian Automobile Club: Contribution to road safety in the Republic of Croatia Croatian Automobile Club: Contribution to road safety in the Republic of Croatia DRTD 2018, Ljubljana, 5th December 2018 Mr.sc.Krešimir Viduka, Head of Road Traffic Safety Office Republic of Croatia Roads

More information

Novi oblici zapošljavanja na tržištu rada

Novi oblici zapošljavanja na tržištu rada Novi oblici zapošljavanja na tržištu rada Zdravko Muratti Zaštita na radu važna je svima. Dobra je za vas. Dobra je za posao. ZAKON o ZNR, NN 71/14 Čl. 3. st.1.: 14) Poslodavac je fizička ili pravna osoba

More information

MJESTO ODRŽ. SURADNIK Upoznavanje s programom Drvene konstrukcije I. Kanatna konstrukcija Vježbe

MJESTO ODRŽ. SURADNIK Upoznavanje s programom Drvene konstrukcije I. Kanatna konstrukcija Vježbe Sveučilište u Rijeci Građevinski fakultet Naziv studija: STRUČNI PREDDIPLOMSKI IZVEDBENI NASTAVNI PLAN ZA PREDMET : ARHITEKTONSKE KONSTRUKCIJE II Zimski semestar akad.god.: 2016./17. Broja sati aktivne

More information

Val serija 8. dio. Mnogi ljudi su pisali i pitali o "želji za znanjem." Njima se čini da je sticanje i prikupljanje znanja jedna OPS aktivnost.

Val serija 8. dio. Mnogi ljudi su pisali i pitali o želji za znanjem. Njima se čini da je sticanje i prikupljanje znanja jedna OPS aktivnost. Val serija 8. dio Kamo god da gledaš, svugdje je lice Boga Prije nego odemo dalje sa materijalom "Vala", postoje neke važne stvari iz prošlog dijela koje želim staviti bliže u fokus. Čini se, iz onoga

More information

Svijet progonjen demonima

Svijet progonjen demonima Svijet progonjen demonima znanost kao svijeća u tami Želim ti svijet oslobođen demona, ispunjen svjetlom. Nadasmo se svjetlosti, a ono tama Izaija 59:9 Bolje je zapaliti svijeću nego proklinjati mrak.

More information

WWF. Jahorina

WWF. Jahorina WWF For an introduction Jahorina 23.2.2009 What WWF is World Wide Fund for Nature (formerly World Wildlife Fund) In the US still World Wildlife Fund The World s leading independent conservation organisation

More information

Brojevi računa za pomoć ugroženim područjima. i instrukcije za plaćanje

Brojevi računa za pomoć ugroženim područjima. i instrukcije za plaćanje Institucija Dinarski račun 1. Aranđelovac 840-3060741-22 Uputstva za uplatu na dinarski račun 2. Bajina Bašta 840-744151843-84 Svrha: pomoć ugroženom području Tekući transferi u korist opštine Poziv na

More information

Naoki Higashida - Razlog zbog kojeg skačem

Naoki Higashida - Razlog zbog kojeg skačem 1 Naoki Higashida - Razlog zbog kojeg skačem This is a work of nonfiction. Some names and identifying details have been changed. Copyright 2007 by Naoki Higashida Translation copyright 2013 by KA Yoshida

More information

KONKURSA ZA UPIS STUDENATA U ŠKOLSKU 2015/16 GODINU

KONKURSA ZA UPIS STUDENATA U ŠKOLSKU 2015/16 GODINU UNIVERZITET EDUCONS SREMSKA KAMENICA Vojvode Putnika 87. www.educons.edu.rs Naosnovučlanova 8, 54, 61 i 83 Zakona o visokom obrazovanju (u daljem tekstu: Zakon) i člana 48 i 109 Statuta Univerziteta Educons

More information

SEF 16 ECONOMIC THEORY AND PRACTICE: MEETING THE NEW CHALLENGES 46 EU VRIJEME DA SE KRENE 72 ONI NAM (NE)BI TREBALI BITI UZOR

SEF 16 ECONOMIC THEORY AND PRACTICE: MEETING THE NEW CHALLENGES 46 EU VRIJEME DA SE KRENE 72 ONI NAM (NE)BI TREBALI BITI UZOR SEF 16 Travanj 2012 46 EU 10 ECONOMIC THEORY 12 AND PRACTICE: MEETING THE NEW CHALLENGES 8 PROMOCIJA STUDENATA EKONOMSKOG FAKULTETA 54 VRIJEME DA SE KRENE 72 ONI NAM (NE)BI TREBALI BITI UZOR 22 ANKETA

More information

Struktura indeksa: B-stablo. ls/swd/btree/btree.html

Struktura indeksa: B-stablo.   ls/swd/btree/btree.html Struktura indeksa: B-stablo http://cis.stvincent.edu/html/tutoria ls/swd/btree/btree.html Uvod ISAM (Index-Sequential Access Method, IBM sredina 60-tih godina 20. veka) Nedostaci: sekvencijalno pretraživanje

More information

WORLD GYMNAESTRADA. 7. do 13. srpnja 2019 Dornbirn, Vorarlberg, Austria

WORLD GYMNAESTRADA. 7. do 13. srpnja 2019 Dornbirn, Vorarlberg, Austria WORLD GYMNAESTRADA 7. do 13. srpnja 2019 Dornbirn, Vorarlberg, Austria ŠTO JE SVJETSKA GYMNAESTRADA? Najveći internacionalni amaterski sportski festival svijeta Svake četiri godine u drugoj državi Ca.

More information

Prijava mobilnosti na CEEPUS III mreže

Prijava mobilnosti na CEEPUS III mreže Prijava mobilnosti na CEEPUS III mreže Building knowledge and experience exchange in Computational Fluid Dynamics - CIII-RS-1012-03-1718 Applied Hydroinformatics - CIII-RS-1112-02-1718 Elvis Žic Građevinski

More information