Законска регулатива. Закон за данок на добивка (примена од ) Закон за персонален данок на доход (примена од )

Size: px
Start display at page:

Download "Законска регулатива. Закон за данок на добивка (примена од ) Закон за персонален данок на доход (примена од )"

Transcription

1 Задржан данок

2 Законска регулатива Закон за данок на добивка (примена од ) Закон за персонален данок на доход (примена од )

3 Примена на договорите за одбегнување на двојното оданочување Од 01 јануари наредната година од годината во која втората (последна) договорничка држава го ратификувала договорот. МНР објавува известување во Сл. Весник на РМ.

4 Цел на договорите Да се избегне двојно оданочување, на ист даночен предмет (приход, имот), со ист вид на данок, на едно лице, во ист временски период, во две различни држави.

5 Договор за избегнување на двојното оданочување

6 Договори 45 договори во примена во РМ, (со Белгија преземен од СФРЈ) 4 договори не се во примена (Белгија, Виетнам, Египет, Обединети Арапски Емирати)

7

8

9 Договори Одредбите од договорите имаат предност во примената во споредба со националната регулатива.

10 Договори Правило: доходот/капиталот се оданочува во државата на резидентност. Кога, согласно договорот, доходот може да се оданочи и во државата каде настанал, тогаш државата на резидентност применува метод на одбегнување на двојно оданочување (метод на одбивка на данокот; метод на изземање на доходот).

11

12 Задржување на данокот

13 Обврзник Домашно правно лице Домашно физичко лице регистрирано за вршење дејност Странско правно или физичко лице нерезидент со постојана деловна единица во РМ

14 Постојана деловна единица Место на управување; Подружница; Филијала; Канцеларија; Фабрика; Работилница; Рудник; Каменолом; Извор на нафта/гас Градежен локалитет; Проект за изградба; Надзор (подолго од 6 месеци) Извршување на услуги (вклучувајќи консултантски) (подолго од 90 дена)

15 Видови приходи на кои се задржува данок Дивиденда Добивка од акции или други права на учество во добивката Напомена: доколку се исплаќа дивиденда од добивката за 2009 до 2013 година, прво се плаќа данок на исплатена дивиденда 10% од бруто износот, а потоа на остатокот како бруто износ се плаќа задржан данок.

16 Видови приходи на кои се задржува данок Камата Камата од заем, обврзници, должнички хартии од вредност. Провизии за одобрен кредит. Казнени камати за задоцнето плаќање не се предмет на задржан данок.

17 Видови приходи на кои се задржува данок Авторско право Користење на авторско право за: книжевно, уметничко или научно дело, вклучувајќи кинематографски филмови, софтвер, патенти, трговски марки и заштитни знаци, дизајни или модели, планови, тајни формули или постапка, или за информација во врска со индустриски, комерцијални или научни искуства (know-how) кои права се заштитени со правните прописи.

18 Видови приходи на кои се задржува данок Авторско право Авторското право е единствено право и е неразделно од авторското дело кое му припаѓа на авторот со самото создавање на делото. Авторски дела според Законот за авторско право: пишано дело, книга, напис, прирачник, брошура; компјутерска програма софтвер; говорно дело, предавање, говор, беседа; музичко дело со или без текст; драмско, кореографско дело; фотографско дело; аудиовизуелно (кинематографско); дела на ликовна уметност, слика, цртеж, графика, скулптура; дела од архитектура; дела од применета уметност и дизајн; картографско дело, план, скица, проект.

19 Видови приходи на кои се задржува данок Авторско право Како авторско дело не се смета: идеи, теории, концепти, методологии на работа или математички концепти; службени текстови од политичка, законодавна, административна и судска природа и нивните службени преводи; дневни и други вести кои имаат карактер на обични информации и податоци; идеите и концепциите што претставуваат основа за кој било елемент на компјутерска програма, вклучувајќи ги деловите од програмата што овозможуваат поврзување и интеракција меѓу елементите на програмската и машинската опрема (интерфејс).

20 Видови приходи на кои се задржува данок Авторско право Права од индустриска сопственост според Законот за индустриска сопственост: патент; индустриски дизајн; трговска марка, заштитен знак; ознака на потеклото; географска ознака.

21 Видови приходи на кои се задржува данок Авторско право - софтвер Предмет на оданочување со задржан данок е плаќањето за употреба или право на користење на авторско право за софтвер. (лиценци за репродукција и дистрибуција на јавен софтвер програма заштитена со авторско право, со кои се ограничува стекнувачот само на можноста на копирање и дистрибуирање; лиценца за модифицирање и јавно објавување на софтверот, кои го ограничува стекнувачот да го менува софтверот според своите лични потреби и јавно да го објави)

22 Видови приходи на кои се задржува данок Авторско право - софтвер Набавка на софтвер кога не треба да се задржи данок: - пренос/продажба на целосни авторски права (customized software), - продажба на лиценциран софтвер или продажба на лиценца (за ограничен временски период) без пренос на заштитените авторски права, - посредување во продажба на софтвер со што не се пренесени заштитените авторски права на крајниот познат купувач (продажба на лозинки за инсталација), - дистрибуција на лиценциран софвтер, физички увезен.

23 Видови приходи на кои се задржува данок Забавни и спортски активности Организирање и одржување на јавни настапи. Исплати за: аудиовизуелни услуги; провизии поврзани со филмска и видео дејност, радио и телевизија; лиценци за дистрибуција на права и хонорари; оркестри и други културни и спортски дејности; котизации и членарини на културни и спортски организации. Котизации и членарини на разни меѓународни (странски) асоцијации или институции (кои не се од областа на културата и спортот) не се предмет на задржан данок.

24 Видови приходи на кои се задржува данок Услуги а) Менаџмент услуги Организирање, планирање, координирање, контролирање и мотивирање во остварувањето на целите на трговското друштво.

25 Видови приходи на кои се задржува данок Услуги б) Консалтинг услуги Давање на совети и интелектуални услуги во стопански, финансиски и технички проекти. Правни, даночни, сметководствени и ревизорски услуги. Исклучок (не е предмет на задржан данок): - одржување на предавања, семинари, работилници. - услуги на инжињери, архитекти кои за резултат имаат пишани документи за постапување (проект, нацрт...). >

26 Видови приходи на кои се задржува данок Услуги б) Консалтинг услуги Исклучок (не е предмет на задржан данок): - посредување/застапување при склучување на некоја зделка. (услугите на странски адвокатски друштва во судски спорови и други настани, не се сметаат како даночно ослободени по основ на посредување, туку се предмет на задржан данок како правна услуга) - користење на различни бази на податоци.

27 Видови приходи на кои се задржува данок Услуги в) Финансиски услуги Издадени гаранции; Камати од финансиски лизинг; Трговија со инструменти на пазарот на пари, девизи, деривативни инструменти, инструменти на девизен курс и каматни стапки, преносливи хартии од вредност и сл.; Учество во издавање на хартии од вредност, превземање на ризик и пласирање; Пресметка и пребивање на финансиски средства; Советодавни, посреднички и други помошни финансиски услуги во врска со сите видови на финансиски услуги, референци за кредитна способност и анализа, истражување и советување за инвестиции и портфолија, совети за превземање и преструктуирање; Посредување во осигурувањето и реосигурувањето, актуарски услуги, процена на ризик.

28 Видови приходи на кои се задржува данок Услуги г) Услуги на истражување и развој Базни и технички истражувања; Лабораториски и други услуги; Проекти и елаборати; Услуги на пропаганда; Истражување на пазарот (начин на прибавување на пазарни информации, мерење на потенцијалот на пазарот, анализа на продажба, истражување на цени, тестирање на нови производи на пазарот); Огласување во медиуми; Саемски приредби; Промоција на производи во странство; Анкетирање на јавното мислење.

29 Видови приходи на кои се задржува данок Осигурителни премии Осигурување на живот; Неживотно осигурување; Реосигурување (освен премијата за реосигурување што друштвата за осигурување во РМ се должни да го извршат во согласност со закон). Приходот што странска банка го остварува од осигурување на кредит, одобрен на македонски резидент, е предмет на задржан данок како осигурителна премија.

30 Видови приходи на кои се задржува данок Телекомуникациски услуги Обезбедување на фиксни и мобилни телефонски услуги; Интернет протокол и други протоколи; Изнајмување на линии; Пренос на податоци; Радиокомуникациски услуги.

31 Видови приходи на кои се задржува данок Закуп на недвижности Приходи од закуп на земјиште (градежно, земјоделско, шумско) и објект, сопственост на странско правно лице.

32 Ослободени приходи од задржан данок - Увоз на добра во РМ, - Образовна услуга, - Услуга на превоз, хотелско сместување, болничко лекување, - Трансфер на дел од добивката од подружницата, на која претходно е платен данок на добивка, - Камата од должнички инструменти издадени/ гарантирани од Владата на РМ или НБРМ, - Камата од депозити во банка во РМ, - Посредување/ консалтинг со државни хартии од вредност на меѓународен финансиски пазар, - Приходи на меѓународни институции (ММФ; Светска банка; IFC; ЕБРД; ЕИБ)

33 Даночна основа Бруто приходот кој би бил исплатен на странското правно лице, доколку не се изврши задржување на данокот. На пример: - износот наведен во фактурата, - износот наведен во каматната листа, - износот во Одлуката за дивиденда, - осигурителната премија...

34 Даночна основа Пример 1: износ во фактурата од друштво од Канада 100 задржан данок (10% * 1.000) 900 нето износ за исплата

35 Даночна основа Пример 2: износ во фактурата од друштво од Канада 100 задржан данок (10% * 1.000), на товар на сопствените трошоци исплата на фактурата 100 уплатен задржан данок на сопствен трошок вкупен трошок Пресметка по пропишана стапка. Данокот на сопствен трошок е даночно непризнат.

36 ПОСТАПКА Page 36

37 Регистрација на странското лице Обезбедување на Даночен Идентификационен Број (ДИБ): - пред исплатата на приходот, - и кога данокот е на сопствен трошок, - и кога се бара даночно ослободување/олеснување. Подносител на барањето и Образецот УЈП-РДО е исплатувачот на приходот.

38 Регистрација на странското лице Исплатувачот на приходот, до УЈП доставува: - писмено барање со податоци на исплатувачот - образецот УЈП-РДО - фактура, договор или сл. - потврда за резидентен статус, издадена од даночниот орган во странство, или извод од надлежен регистарски орган.

39 Постапка за даночно ослободување На страницата на УЈП достапни се пропишаните обрасцибарања, разграничени според видот на приходот (дивиденда, камата, авторски права, други приходи). Обрасците се двојазични и треба да бидат заверени од страна на даночниот орган на резидентната држава. Домашниот исплатувач, под кривична и материјална одговорност, Изјавува дека примателот е стварен сопственик на приходот и дека податоците се вистинити, точни и потполни.

40 Постапка за даночно ослободување Заверениот образец се поднесува пред секоја исплата, освен за зачестени исплати (по ист основ, кон исто странско лице) кога УЈП може да одобри примена за одреден временски период. Образецот се заверува во 4 примероци.

41 Постапка за даночно ослободување Обрасци не се поднесуваат ако РМ нема ратификуван договор со државата. Во таков случај се обезбедува ДИБ на странското лице, и се задржува данок од 10%.

42 Постапка за даночно ослободување Доколку, согласно договорот, не се плаќа данок по задршка (има 0% даночна стапка), тогаш наместо соодветниот образец, до УЈП може да се достави: - образец ЗД-ДО-Барање за даночно ослободување, - потврда за резидентен статус, заверена од даночниот орган во странство.

43 Постапка за даночно ослободување Во случај кога во договорот е предвидена максимална стапка која не смее да се надмине при оданочувањето (на пр. 15%), а која е повисока од законската даночна стапка (10%), тогаш се применува законската даночна стапка. Во тој случај не мора да се спроведува ниту пропишаната процедура за барање одобрување од УЈП.

44 Барање поврат на повеќе платен данок Доколку во времето на исплата, исплатувачот не располага со одобрение за даночно ослободување од УЈП, со исплатата на приходот задржува данок по стапка од 10%, и покрај постоење на договор со државата. По добивањето на одборението, странското лице може да достави до УЈП барање-образец за поврат на повеќе платениот данок. Барањата се двојазични, разграничени по вид на приход, и се заверуваат во странската даночна управа, во 4 примероци.

45 Барање поврат на повеќе платен данок Повратот се врши во денари во висина на задржаниот данок и се враќа на сметката назначена во барањето за поврат. Поради тоа неопходно е странското лице да отвори денарска нерезидентна сметка во банка во РМ.

46 Барање поврат на повеќе платен данок Правото на поврат не важи: - за државите со кои РМ нема договор, - кога оданочувањето е со иста стапка еднаква и во ЗДД и во договорот, и - кога данокот е на сопствен трошок на исплатувачот.

47 Потврда за платен данок на странско лице УЈП на барање на примателот на приходот, издава Потврда за платен данок ПД-МД.

48 Потврда за резидентност во РМ - Образец - Барање за издавање на потврда за резидентност во РМ - Потврда за резидентност ПР-МД, издадена од УЈП

49 Задржан данок на македонски резидент На македонски резидент, на кој согласно договорите му е задржан данок во странство, му се намалува пресметаниот данок во земјата во висина на платениот данок, но не повеќе од 10%. Одобреното даночно намалување кое е поголемо од износот на пресметаниот данок, се пренесува на товар на данокот во наредните години, се до целосно искористување на правото. Потребен е доказ за платениот данок, од надлежниот даночен орган во странската држава.

50 Пример за задржан данок на дивиденда Одлука за исплата на дивиденда на странско правно лице сопственик од Германија, во износ од мкд од 2012 година. 950 / одлука за дивиденда данок на дивиденда 10% задржан данок 5% обврска за дивиденда

51 Годишен извештај за задржан данок ДД-И Извештајот се поднесува до 15 февруари, за износот на данокот што е задржан и уплатен при исплатата на приходот во претходната година, и тогаш кога данокот е на сопствен трошок. УЈП бара извештајот да се поднесува и кога е користено даночно ослободување.

52 Прашања

53 Благодарам на вниманието тел

Биланс на приходи и расходи

Биланс на приходи и расходи 1 of 5 28.02.2015 23:20 ЕМБС: 05196248 Целосно име: Здружение за советување,лекување,реинтеграција и ресоцијализација на лица зависни од психоактивни супстанции ИЗБОР-Струмица Вид на работа: 540 Тип на

More information

Биланс на приходи и расходи

Биланс на приходи и расходи 1 of 5 06.03.2016 12:00 ЕМБС: 05196248 Целосно име: Здружение за советување,лекување,реинтеграција и ресоцијализација на лица зависни од психоактивни супстанции ИЗБОР-Струмица Вид на работа: 540 Тип на

More information

Заштита на личните податоци во Република Македонија. Охрид, 27 мај 2014 година

Заштита на личните податоци во Република Македонија. Охрид, 27 мај 2014 година Заштита на личните податоци во Република Македонија Охрид, 27 мај 2014 година 1 1 Правна рамка за заштита на личните податоци 2 Закон за заштита на личните податоци ( Службен весник на Република Македонија

More information

БАРAЊE ЗА ИЗДАВАЊЕ/ПРОДОЛЖУВАЊЕ НА ДОЗВОЛА ЗА ПРИВРЕМЕН ПРЕСТОЈ APPLICATION FOR ISSUE/EXTENSION OF TEMPORARY RESIDENCE PERMIT

БАРAЊE ЗА ИЗДАВАЊЕ/ПРОДОЛЖУВАЊЕ НА ДОЗВОЛА ЗА ПРИВРЕМЕН ПРЕСТОЈ APPLICATION FOR ISSUE/EXTENSION OF TEMPORARY RESIDENCE PERMIT Образец бр.2 Назив на органот до кој барањето се поднесува Name of the receiving authority Priemen штембил Stamp of receipt БАРAЊE ЗА ИЗДАВАЊЕ/ПРОДОЛЖУВАЊЕ НА ДОЗВОЛА ЗА ПРИВРЕМЕН ПРЕСТОЈ APPLICATION FOR

More information

Март Opinion research & Communications

Март Opinion research & Communications Март 2014 Opinion research & Communications Метод: Телефонска анкета Примерок: 800 испитаници кои следат македонски спорт стратификуван со репрезентативен опфат на сите етнички заедници, урбани и рурални

More information

ЕНаука.мк 1 милион Сајт на годината ( Образование, Наука и Култура )

ЕНаука.мк 1 милион Сајт на годината ( Образование, Наука и Култура ) Инфо ЕНаука.мк е единствениoт интернет пoртал вo Р.Македoнија кoј ги следи и пренесува најактуелните нoвoсти, истражувања и достигнувања во повеќе научни области. Главни цели на порталот се враќање на

More information

Даночен семинар 2011 kpmg.com.mk

Даночен семинар 2011 kpmg.com.mk КПМГ Македонија Даночен семинар 2011 kpmg.com.mk Почитувани клиенти, деловни соработници и пријатели, Ќе ни биде задоволство доколку Вие и Вашите колеги присуствувате на Даночниот семинар 2011 во организација

More information

м-р Марјан Пејовски Сектор за регулатива

м-р Марјан Пејовски Сектор за регулатива Трета анализа на пазар за Физички пристап до мрежна инфраструктура (целосен и поделен разврзан пристап) на фиксна локација и четврта анализа на пазар за услуги со широк опсег м-р Марјан Пејовски Сектор

More information

consultancy final presentation conceptual presentation of proposals projects Feasibility Cost Study for converting space

consultancy final presentation conceptual presentation of proposals projects Feasibility Cost Study for converting space recording existing state of the facility listening to client s requests real assessment of space capabilities assessment of state of structual elements recomendation for improvement of stability of existing

More information

ЛИСТА НА ЛЕКОВИ КОИ ПАЃААТ НА ТОВАР НА ФОНДОТ ЗА ЗДРАВСТВЕНО ОСИГУРУВАЊЕ НА МАКЕДОНИЈА

ЛИСТА НА ЛЕКОВИ КОИ ПАЃААТ НА ТОВАР НА ФОНДОТ ЗА ЗДРАВСТВЕНО ОСИГУРУВАЊЕ НА МАКЕДОНИЈА Врз основа на член 9 став 1а точка 8 и став 1в точка 2 и член 56 став 1 точка 3 од Законот за здравственото осигурување ( Службен весник на РМ бр. 25/2000, 34/2000, 96/2000, 50/2001, 11/2002, 31/2003,

More information

Зошто ни е потребен слободниот пристап до информации од јавен карактер и што претставува овој концепт?

Зошто ни е потребен слободниот пристап до информации од јавен карактер и што претставува овој концепт? ,,Secrecy, being an instrument of conspiracy, ought never to be the system of a regular government. Зошто ни е потребен слободниот пристап до информации од јавен карактер и што претставува овој концепт?

More information

Финансиски извештаи за годината што завршува на 31 декември 2013 УНИКА АД Скопје

Финансиски извештаи за годината што завршува на 31 декември 2013 УНИКА АД Скопје Финансиски извештаи за годината што завршува на 31 декември 2013 УНИКА АД Скопје СОДРЖИНА ИЗВЕШТАЈ НА НЕЗАВИСНИОТ РЕВИЗОР ФИНАНСИСКИ ИЗВЕШТАИ 1. ИЗВЕШТАЈ ЗА СЕОПФАТНА ДОБИВКА (БИЛАНС НА УСПЕХ) 13 2 ИЗВЕШТАЈ

More information

ПРОГРАМА ЗА ПОЛАГАЊЕ НА ИСПИТ ЗА СТЕКНУВАЊЕ НА ЗВАЊЕТО РЕВИЗОР

ПРОГРАМА ЗА ПОЛАГАЊЕ НА ИСПИТ ЗА СТЕКНУВАЊЕ НА ЗВАЊЕТО РЕВИЗОР Врз основа на член 16 и член 29 од Статутот на Институтот на овластени ревизори на Република Македонија (ИОРРМ) и член 19 став 2 од Законот за ревизија (Службен весник на РМ, број 158/2010, 135/2011, 188/2013,

More information

И З В Е Ш Т А Ј ЗА РАБОТЕЊЕТО НА ГРАВЕ ОСИГУРУВАЊЕ А.Д. СКОПЈЕ ВО 2009 ГОДИНА

И З В Е Ш Т А Ј ЗА РАБОТЕЊЕТО НА ГРАВЕ ОСИГУРУВАЊЕ А.Д. СКОПЈЕ ВО 2009 ГОДИНА АКЦИОНЕРСКО ДРУШТВО ЗА ОСИГУРУВАЊЕ ГРАВЕ СКОПЈЕ И З В Е Ш Т А Ј ЗА РАБОТЕЊЕТО НА ГРАВЕ ОСИГУРУВАЊЕ А.Д. СКОПЈЕ ВО 2009 ГОДИНА С О Д Р Ж И Н А 1. ВОВЕДНИ ЗАБЕЛЕШКИ (НАПОМЕНИ) 2. ФИНАНСИСКА ПОЛОЖБА И ФИНАНСИСКА

More information

ИЗВЕШТАЈ И ПОДАТОЦИ со состојба година објавен на година

ИЗВЕШТАЈ И ПОДАТОЦИ со состојба година објавен на година Врз основа на Одлуката на Народна банка на Република Македонија за објавување извештаи и податоци од страна на Банката (Службен весник бр.134/2007), Комерцијална банка АД Скопје објавува: СОДРЖИНА: 1.

More information

ПОСТАПКАТА ЗА ПРИВАТИЗАЦИЈА СПОРЕД 3АКОНОТ ЗА ПРИВАТИЗАЦИЈА И ЗАКУП НА ГРАДЕЖНО ЗЕМЈИШТЕ ВО ДРЖАВНА СОПСТВЕНОСТ

ПОСТАПКАТА ЗА ПРИВАТИЗАЦИЈА СПОРЕД 3АКОНОТ ЗА ПРИВАТИЗАЦИЈА И ЗАКУП НА ГРАДЕЖНО ЗЕМЈИШТЕ ВО ДРЖАВНА СОПСТВЕНОСТ ПОСТАПКАТА ЗА ПРИВАТИЗАЦИЈА СПОРЕД 3АКОНОТ ЗА ПРИВАТИЗАЦИЈА И ЗАКУП НА ГРАДЕЖНО ЗЕМЈИШТЕ ВО ДРЖАВНА СОПСТВЕНОСТ Автор: М-р Драган Мустачки Август, 2015 година Правото на приватна сопственост, jus utendi

More information

ФОНД ЗА ЗДРАВСТВЕНО ОСИГУРУВАЊЕ НА МАКЕДОНИЈА ПРИРАЧНИК ЗА РАБОТА СО МОДУЛОТ ПОДНЕСУВАЊЕ НА БАРАЊЕ ЗА БОЛЕДУВАЊЕ ПРЕКУ ПОРТАЛОТ НА ФЗОМ

ФОНД ЗА ЗДРАВСТВЕНО ОСИГУРУВАЊЕ НА МАКЕДОНИЈА ПРИРАЧНИК ЗА РАБОТА СО МОДУЛОТ ПОДНЕСУВАЊЕ НА БАРАЊЕ ЗА БОЛЕДУВАЊЕ ПРЕКУ ПОРТАЛОТ НА ФЗОМ ФОНД ЗА ЗДРАВСТВЕНО ОСИГУРУВАЊЕ НА МАКЕДОНИЈА ПРИРАЧНИК ЗА РАБОТА СО МОДУЛОТ ПОДНЕСУВАЊЕ НА БАРАЊЕ ЗА БОЛЕДУВАЊЕ ПРЕКУ ПОРТАЛОТ НА ФЗОМ Скопје, март 2015 година Содржина 1 Процес на поднесување на барање

More information

П Р О С П Е К Т. Друштво за проектирање, производство и монтажа на челични конструкции и опрема, увоз-извоз ФАКОМ АД - Скопје (ФАКОМ АД - Скопје)

П Р О С П Е К Т. Друштво за проектирање, производство и монтажа на челични конструкции и опрема, увоз-извоз ФАКОМ АД - Скопје (ФАКОМ АД - Скопје) П Р О С П Е К Т За котација на обични акции на Официјалниот пазар потсегмент Задолжителна котација на Македонската берза на хартии од вредност АД Скопје Друштво за проектирање, производство и монтажа на

More information

УНИВЕРЗИТЕТ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ШТИП ЕКОНОМСКИ ФАКУЛТЕТ. Штип. Јасминка Стојанова

УНИВЕРЗИТЕТ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ШТИП ЕКОНОМСКИ ФАКУЛТЕТ. Штип. Јасминка Стојанова УНИВЕРЗИТЕТ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ШТИП ЕКОНОМСКИ ФАКУЛТЕТ ЕКОНОМИЈА НА ЕУ Штип Јасминка Стојанова РЕФОРМИТЕ ВО ДАНОЧНИОТ СИСТЕМ НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА- ИМПЕРАТИВ ЗА ПРОЦЕСОТ НА ЕВРОПСКАТА ИНТЕГРАЦИЈА МАГИСТЕРСКИ

More information

С О Д Р Ж И Н А. Број 10 Год. LXV Петок, 23 јануари 2009 Цена на овој број е 270 денари. Стр.

С О Д Р Ж И Н А. Број 10 Год. LXV Петок, 23 јануари 2009 Цена на овој број е 270 денари.  Стр. Број 10 Год. LXV Петок, 23 јануари 2009 Цена на овој број е 270 денари www.slvesnik.com.mk contact@slvesnik.com.mk С О Д Р Ж И Н А Стр. 225. Одлука за давање согласност на Одлуката за припојување на Јавната

More information

ПРАВА НА ИМАТЕЛИТЕ НА АКЦИИ СО ПОСЕБНО ВНИМАНИЕ НА ПРАВАТА ШТО ГИ НУДАТ ПРИОРИТЕТНИТЕ АКЦИИ И НИВНА ЗАШТИТА

ПРАВА НА ИМАТЕЛИТЕ НА АКЦИИ СО ПОСЕБНО ВНИМАНИЕ НА ПРАВАТА ШТО ГИ НУДАТ ПРИОРИТЕТНИТЕ АКЦИИ И НИВНА ЗАШТИТА ПРАВА НА ИМАТЕЛИТЕ НА АКЦИИ СО ПОСЕБНО ВНИМАНИЕ НА ПРАВАТА ШТО ГИ НУДАТ ПРИОРИТЕТНИТЕ АКЦИИ И НИВНА ЗАШТИТА Автор: м-р Валентина Доревска Септември, 2014 година Според Законот, акцијата е сопственичка

More information

Финансиски извештаи за годината што завршува на 31 Декември 2014 УНИКА ЛАЈФ АД Скопје

Финансиски извештаи за годината што завршува на 31 Декември 2014 УНИКА ЛАЈФ АД Скопје Финансиски извештаи за годината што завршува на 31 Декември 2014 УНИКА ЛАЈФ АД Скопје Финансиски извештаи за годината која завршува на 31 декември 2014 СОДРЖИНА: ИЗВЕШТАЈ НА НЕЗАВИСНИОТ РЕВИЗОР 1. ИЗВЕШТАЈ

More information

ГОДИШНА ПРОГРАМА ЗА ОБУКИ НА КОНТРОЛОРИ И ОБРАБОТУВАЧИ ЗА 2016 ГОДИНА. Бр / година

ГОДИШНА ПРОГРАМА ЗА ОБУКИ НА КОНТРОЛОРИ И ОБРАБОТУВАЧИ ЗА 2016 ГОДИНА. Бр / година ГОДИШНА ПРОГРАМА ЗА ОБУКИ НА КОНТРОЛОРИ И ОБРАБОТУВАЧИ ЗА 2016 ГОДИНА Бр. 02-2524/1 23.11.2015 година Врз основа на член 40 став 1 алинеја 14 и член 41-а од Законот за заштита на личните податоци ( Службен

More information

Системот на јавните набавки во Република Македонија

Системот на јавните набавки во Република Македонија Системот на јавните набавки во Република Македонија Септември 2016. година 1 1. ОБЕМ И СТРУКТУРА НА СРЕДСТВАТА - Потекло и извор на средствата што се користат во јавните набавки Доминантен дел од јавните

More information

Лов на сенки Динамката на даночната евазија и измама во Македонија

Лов на сенки Динамката на даночната евазија и измама во Македонија Лов на сенки Динамката на даночната евазија и измама во Македонија Проектот е финансиран од Европскиот инструмент за демократија и човекови права (EIDHR) Корисни материјали Збирка на трудови од најдобри

More information

Вовед во мрежата nbn. Што е тоа австралиска nbn мрежа? Што ќе се случи? Како да се префрлите на мрежата nbn. Што друго ќе биде засегнато?

Вовед во мрежата nbn. Што е тоа австралиска nbn мрежа? Што ќе се случи? Како да се префрлите на мрежата nbn. Што друго ќе биде засегнато? Вовед во мрежата nbn 1 Што е тоа австралиска nbn мрежа? 2 Што ќе се случи? 3 Како да се префрлите на мрежата nbn 4 Што друго ќе биде засегнато? 5 Што треба следно да сторите 1 Што е тоа австралиска nbn

More information

КОНКУРС ЗА ИЗБОР НА НАСТАВНИЦИ ВО СИТЕ НАСТАВНО НАУЧНИ ЗВАЊА И АСИСТЕНТИ - ДОКТОРАНТИ (АСИСТЕНТИ ДОКТОРАНДИ) НА УНИВЕРЗИТЕТОТ МАЈКА ТЕРЕЗА ВО СКОПЈЕ

КОНКУРС ЗА ИЗБОР НА НАСТАВНИЦИ ВО СИТЕ НАСТАВНО НАУЧНИ ЗВАЊА И АСИСТЕНТИ - ДОКТОРАНТИ (АСИСТЕНТИ ДОКТОРАНДИ) НА УНИВЕРЗИТЕТОТ МАЈКА ТЕРЕЗА ВО СКОПЈЕ КОНКУРС ЗА ИЗБОР НА НАСТАВНИЦИ ВО СИТЕ НАСТАВНО НАУЧНИ ЗВАЊА И АСИСТЕНТИ - ДОКТОРАНТИ (АСИСТЕНТИ ДОКТОРАНДИ) НА УНИВЕРЗИТЕТОТ МАЈКА ТЕРЕЗА ВО СКОПЈЕ Врз основа на член 131 од Законот за високото образование

More information

АНАЛИЗА НА ПРЕКРШОЧНИТЕ ОДРЕДБИ ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА ВО ОДНОС НА ВИСОЧИНАТА НА ГЛОБАТА

АНАЛИЗА НА ПРЕКРШОЧНИТЕ ОДРЕДБИ ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА ВО ОДНОС НА ВИСОЧИНАТА НА ГЛОБАТА 35.077.3(497.7) АНАЛИЗА НА ПРЕКРШОЧНИТЕ ОДРЕДБИ ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА ВО ОДНОС НА ВИСОЧИНАТА НА ГЛОБАТА Проф. д-р Гордана Лажеtиќ - Бужаровска 1 Доц. д-р Александра Груевска-Дракулевски 2 Вовед Системот

More information

Централна кооперативна банка АД Скопје

Централна кооперативна банка АД Скопје Remark: BRANCH APPLICATION / REQUEST for client registration (legal entity) Date of filling-in: Client ID number (filled-in by a bank official) 1. GENERAL CLIENT INFORMATION Resident Non-resident Full

More information

2.3 ЗАКОН ЗА БЕЗБЕДНОСТ И ЗДРАВЈЕ ПРИ РАБОТА. Службен весник на Република Македонија бр. 53 од 11 април 2013 година

2.3 ЗАКОН ЗА БЕЗБЕДНОСТ И ЗДРАВЈЕ ПРИ РАБОТА. Службен весник на Република Македонија бр. 53 од 11 април 2013 година 2.3 ЗАКОН ЗА БЕЗБЕДНОСТ И ЗДРАВЈЕ ПРИ РАБОТА Службен весник на Република Македонија бр. 53 од 11 април 2013 година ОСНОВНИ БАРАЊА ЗА БЕЗБЕДНОСТ И ЗДРАВЈЕ ПРИ РАБОТА Со Законот за безбедност и здравје при

More information

Односот помеѓу интерната и екстерната ревизија. Презентира: Верица Костова

Односот помеѓу интерната и екстерната ревизија. Презентира: Верица Костова Односот помеѓу интерната и екстерната ревизија Презентира: Верица Костова Што е ревизија http://www.youtube.com/watch?v=rjmgrdjhufs&sns=em Регулирање на внатрешната ревизија Закон за банки Закон за супервизија

More information

ЗАКОН ЗА СЛОБОДЕН ПРИСТАП ДО ИНФОРМАЦИИ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР

ЗАКОН ЗА СЛОБОДЕН ПРИСТАП ДО ИНФОРМАЦИИ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР ЗАКОН ЗА СЛОБОДЕН ПРИСТАП ДО ИНФОРМАЦИИ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР КОНСОЛИДИРАН ТЕКСТ 1Закон за слободен пристап до информации од јавен карактер ( Службен весник на Република Македонија бр. 13/2006, 86/2008, 6/2010,

More information

З А К О Н ЗА СЛОБОДЕН ПРИСТАП ДО ИНФОРМАЦИИ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР. Редакциски пречистен текст * I. ОПШТИ ОДРЕДБИ. 1. Предмет на законот

З А К О Н ЗА СЛОБОДЕН ПРИСТАП ДО ИНФОРМАЦИИ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР. Редакциски пречистен текст * I. ОПШТИ ОДРЕДБИ. 1. Предмет на законот З А К О Н ЗА СЛОБОДЕН ПРИСТАП ДО ИНФОРМАЦИИ ОД ЈАВЕН КАРАКТЕР Редакциски пречистен текст * I. ОПШТИ ОДРЕДБИ 1. Предмет на законот Член 1 (1) Со овој закон се уредуваат условите, начинот и постапката за

More information

ЦИВИКА МОБИЛИТАС МАЛИ АКЦИСКИ ГРАНТОВИ

ЦИВИКА МОБИЛИТАС МАЛИ АКЦИСКИ ГРАНТОВИ ЦИВИКА МОБИЛИТАС МАЛИ АКЦИСКИ ГРАНТОВИ ПОВИК ЗА ПРЕДЛОЗИ Реф. бр. ЦМ-МАК-01 ОБРАЗЕЦ ЗА ПРИЈАВА (се пополнува/поднесува само доколку апликантот е писмено поканет да поднесе пријава) Апликант: Име на акцијата:

More information

Мониторинг извештај за скриената економија во Македонија Прелиминарни податоци

Мониторинг извештај за скриената економија во Македонија Прелиминарни податоци Мониторинг извештај за скриената економија во Македонија Прелиминарни податоци Проектот е финансиран од Европскиот инструмент за демократија и човекови права (EIDHR) Главни причини за појавата на непријавениот

More information

СЛУЖБЕН ГЛАСНИК НА ОПШТИНА КРИВОГАШТАНИ

СЛУЖБЕН ГЛАСНИК НА ОПШТИНА КРИВОГАШТАНИ СЛУЖБЕН ГЛАСНИК НА ОПШТИНА КРИВОГАШТАНИ СЛУЖБЕН ГЛАСНИК НА ОПШТИНА КРИВОГАШТАНИ ИЗЛЕГУВА ПО ПОТРЕБА 26.10.2016 ГОДИНА БРОЈ 12 ГОДИНА XX КРИВОГАШТАНИ Трезорска сметка на Буџет на општина 739014068163019

More information

Структурно програмирање

Структурно програмирање Аудиториски вежби 1 Верзија 1.0, 20 Септември, 2016 Содржина 1. Околини за развој.......................................................... 1 1.1. Околини за развој (Integrated Development Environment

More information

КОСМО ИНОВАТИВЕН ЦЕНТАР

КОСМО ИНОВАТИВЕН ЦЕНТАР КОСМО ИНОВАТИВЕН ЦЕНТАР бул. Јане Сандански бр.113, 1000 Скопје фах.+389 2 244 8240 тел.+389 2 244 8077 contact@cosmoinnovate.com.mk ЦЕНОВНИК НА ОБУКИ ЗА 2011/2012 ГОДИНА Со овие обуки кандидатите ги надополнуваат

More information

ТАЈНИТЕ НА ИНТЕЛЕКТУАЛНАТА СОПСТВЕНОСТ

ТАЈНИТЕ НА ИНТЕЛЕКТУАЛНАТА СОПСТВЕНОСТ ТАЈНИТЕ НА ИНТЕЛЕКТУАЛНАТА СОПСТВЕНОСТ Водич за мали и средни извозници - Македонија WIPO WORLD INTELLECTUAL PROPERTY ORGANIZATION SOIP State Office of Industrial Property ii АПСТРАКТ ЗА СЛУЖБИТЕ ЗА ИНФОРМИРАЊЕ

More information

INTELLECTUAL PROPERTY

INTELLECTUAL PROPERTY РАЗМЕНА НА ВРЕДНОСТ ПРЕГОВАРАЊЕ ДОГОВОРИ ЗА ЛИЦЕНЦИРАЊЕ ТЕХНОЛОГИЈА Прирачник за обука WIPO WORLD INTELLECTUAL PROPERTY ORGANIZATION SOIP State Office of Industrial Property Содржина 3 СОДРЖИНА ПРЕДГОВОР...

More information

INTERNATIONAL TOURNAMENT "MACEDONIAN PEARL" (FS)

INTERNATIONAL TOURNAMENT MACEDONIAN PEARL (FS) INTERNATIONAL TOURNAMENT "MACEDONIAN PEARL" (FS) Details of the organising Federation Host broadcaster Details of the competition venue Age group Weight categories SKOPJE (MKD), 11-12.05.2018 SPECIFIC

More information

УПАТСТВО. Kористење безбедно средство за електронско потпишување на Gemalto (PKI Smart Card и PKI Token)

УПАТСТВО. Kористење безбедно средство за електронско потпишување на Gemalto (PKI Smart Card и PKI Token) УПАТСТВО Kористење безбедно средство за електронско потпишување на Gemalto (PKI Smart Card и PKI Token) Верзија: 3.0 Датум: 26.04.2012 КИБС АД Скопје 2012 КИБС АД Скопје, сите права задржани http://ca.kibs.com.mk

More information

А Н А Л И З А АКЦИСКА МРЕЖА ЗА ДОБРО ВЛАДЕЕЊЕ. Скопје, февруари 2015 година

А Н А Л И З А АКЦИСКА МРЕЖА ЗА ДОБРО ВЛАДЕЕЊЕ. Скопје, февруари 2015 година АКЦИСКА МРЕЖА ЗА ДОБРО ВЛАДЕЕЊЕ А Н А Л И З А НА Законот за слободен пристап до информации од јавен карактер, постапката пред органите и комисијата, употреба на правните лекови и судска заштита преку постапките

More information

Наеми. Меѓународен сметководствен стандард 17

Наеми. Меѓународен сметководствен стандард 17 Меѓународен сметководствен стандард 17 Наеми Оваа верзија ги вклучува измените кои произлегуваат од МСФИ издадени до 31 декември 2008 година. МСС 17 Наеми беше издаден од страна на Комитетот за меѓународни

More information

AmCham Macedonia Водич за заштита на трговски марки: Како да ги заштитите вашите права во Република Македонија

AmCham Macedonia Водич за заштита на трговски марки: Како да ги заштитите вашите права во Република Македонија AmCham Macedonia Водич за заштита на трговски марки: Како да ги заштитите вашите права во Република Македонија Овој прирачник е наменет да им обезбеди на претприемачите и менаџерите информации за заштита

More information

Статистички извештај за поштенските активности во Република Македонија во 2010 година

Статистички извештај за поштенските активности во Република Македонија во 2010 година Статистички извештај за поштенските активности во Република Македонија во 2010 година Скопје, декември 2011 година Содржина: 1. Вовед...3 2. Регулација на пазарот на поштенски услуги...4 3. Поштенски услуги...6

More information

ЈАВНО-ПРИВАТНО ПАРТНЕРСТВО (ЈПП)

ЈАВНО-ПРИВАТНО ПАРТНЕРСТВО (ЈПП) ЈАВНО-ПРИВАТНО ПАРТНЕРСТВО (ЈПП) ``МОЖНОСТИ ЗА ФИНСИРАЊЕ И УПРАВУВАЊЕ ЕЕ ПРОЕКТИ СО МОДЕЛИ ЈПП,, Д-р сци. Саша Максимовски ЈПП Проектен менаџер ПАРТНЕРСТВО С И Н Е Р Г И Ј А ДИЈАЛОГ МОДУЛИ ЗА ОБУКА I.

More information

СОБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

СОБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА 20140421215 СОБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА Врз основа на членот 75 ставови 1 и 2 од Уставот на Република Македонија, претседателот на Република Македонија и претседателот на Собранието на Република Македонија

More information

Оценка на оперативните и финансиските перформанси на компаниите, со посебен осврт на ризичноста од вложувањата во хартии од вредност

Оценка на оперативните и финансиските перформанси на компаниите, со посебен осврт на ризичноста од вложувањата во хартии од вредност УНИВЕРЗИТЕТ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ - ШТИП ЕКОНОМСКИ ФАКУЛТЕТ Студиска програма ФИНАНСИСКО ИЗВЕСТУВАЊЕ И РЕВИЗИЈА Ивана Ивановска Рунтева Магистерски труд Оценка на оперативните и финансиските перформанси на компаниите,

More information

Преземање сертификат користејќи Mozilla Firefox

Преземање сертификат користејќи Mozilla Firefox УПАТСТВО Преземање сертификат користејќи Mozilla Firefox Верзија: 4.0 Датум: 10.01.2018 103.11 КИБС АД Скопје 2017 КИБС АД Скопје, сите права задржани http://www.kibstrust.mk Содржина 1. Како да го преземам

More information

СЛУЖБЕН ВЕСНИК НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА. Службен весник на Република Македонија" излегува по потреба. Рок за рекламации 15 дена.

СЛУЖБЕН ВЕСНИК НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА. Службен весник на Република Македонија излегува по потреба. Рок за рекламации 15 дена. СЛУЖБЕН ВЕСНИК НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА Службен весник на Република Македонија" излегува по потреба. Рок за рекламации 15 дена. Четврток, 9 април 1998 Број 17 Год. LIV Аконтацијата за 1998 година изнесува

More information

РПП на ОНЕ.ВИП РЕФЕРЕНТНА ПОНУДА ЗА ПРИСТАП НА ЈАВНА ЕЛЕКТРОНСКА КОМУНИКАЦИСКА МРЕЖА НА ОНЕ.ВИП

РПП на ОНЕ.ВИП РЕФЕРЕНТНА ПОНУДА ЗА ПРИСТАП НА ЈАВНА ЕЛЕКТРОНСКА КОМУНИКАЦИСКА МРЕЖА НА ОНЕ.ВИП РЕФЕРЕНТНА ПОНУДА ЗА ПРИСТАП НА ЈАВНА ЕЛЕКТРОНСКА КОМУНИКАЦИСКА МРЕЖА НА ОНЕ.ВИП ОНЕ.ВИП ДООЕЛ Скопје e компанија која е основана и постои според законите на Република Македонија, со комерцијален регистарски

More information

ФОНД ЗА ЗДРАВСТВЕНО ОСИГУРУВАЊЕ НА МАКЕДОНИЈА

ФОНД ЗА ЗДРАВСТВЕНО ОСИГУРУВАЊЕ НА МАКЕДОНИЈА ФОНД ЗА ЗДРАВСТВЕНО ОСИГУРУВАЊЕ НА МАКЕДОНИЈА Врз основа на член 54 став 1 точка 14, а во врска со член 54 став 1 точка 8 и член 63-а, 63-б и 63-в од Законот за здравственото осигурување ( Службен весник

More information

КАКО ДО ПОДОБРА ЗАКОНСКА РЕГУЛАТИВА која ќе ги заштити граѓанските организации од арбитрарни инспекции и контроли во областа на даночното работење?

КАКО ДО ПОДОБРА ЗАКОНСКА РЕГУЛАТИВА која ќе ги заштити граѓанските организации од арбитрарни инспекции и контроли во областа на даночното работење? Македонско здружение на млади правници Коалиција Сите за правично судење Институт за човекови права КАКО ДО ПОДОБРА ЗАКОНСКА РЕГУЛАТИВА која ќе ги заштити граѓанските организации од арбитрарни инспекции

More information

НАСТАВНА ПРОГРАМА ЗА МЕЃУНАРОДНО ПРИВАТНО ПРАВО. I. Податоци за раководителот на предметната програма и предметните наставници

НАСТАВНА ПРОГРАМА ЗА МЕЃУНАРОДНО ПРИВАТНО ПРАВО. I. Податоци за раководителот на предметната програма и предметните наставници НАСТАВНА ПРОГРАМА ЗА МЕЃУНАРОДНО ПРИВАТНО ПРАВО I. Податоци за раководителот на предметната програма и предметните наставници Име и презиме: Д-р Тони Дескоски Д-р Вангел Доковски Научен степен и академско

More information

ИНСТРУМЕНТ ЗА КОФИНАНСИРАНИ ГРАНТОВИ ЗА НОВО ОСНОВАНИ ТРГОВСКИ ДРУШТВА СТАРТ-АП И СПИН-ОФ

ИНСТРУМЕНТ ЗА КОФИНАНСИРАНИ ГРАНТОВИ ЗА НОВО ОСНОВАНИ ТРГОВСКИ ДРУШТВА СТАРТ-АП И СПИН-ОФ ИНСТРУМЕНТ ЗА КОФИНАНСИРАНИ ГРАНТОВИ ЗА НОВО ОСНОВАНИ ТРГОВСКИ ДРУШТВА СТАРТ-АП И СПИН-ОФ септември, 2015 година ФОНД ЗА ИНОВАЦИИ И ТЕХНОЛОШКИ РАЗВОЈ Мисијата на Фондот е поттикнување и поддршка на иновациската

More information

АВТОРСКО ПРАВО И СРОДНИ ПРАВА ЗА ЕЛЕКТРОНСКИ МЕДИУМИ

АВТОРСКО ПРАВО И СРОДНИ ПРАВА ЗА ЕЛЕКТРОНСКИ МЕДИУМИ АВТОРСКО ПРАВО И СРОДНИ ПРАВА ЗА ЕЛЕКТРОНСКИ МЕДИУМИ АВТОРСКО ПРАВО И СРОДНИ ПРАВА ЗА ЕЛЕКТРОНСКИ МЕДИУМИ Автори: д-р Јадранка Дабовиќ Анастасовска д-р Ненад Гавриловиќ д-р Неда Здравева Издавач: Центар

More information

ПОЛИТИКА ЗА ИЗДАВАЊЕ НА ВРЕМЕНСКИ ПЕЧАТ (TS) НА МАКЕДОНСКИ ТЕЛЕКОМ TSA

ПОЛИТИКА ЗА ИЗДАВАЊЕ НА ВРЕМЕНСКИ ПЕЧАТ (TS) НА МАКЕДОНСКИ ТЕЛЕКОМ TSA ПОЛИТИКА ЗА ИЗДАВАЊЕ НА ВРЕМЕНСКИ ПЕЧАТ (TS) НА МАКЕДОНСКИ ТЕЛЕКОМ TSA Јавен дел од правилата дефинирани од страна на Македонски Телеком АД Скопје како издавач на временски печат Јавен дел од правилата

More information

Статистички извештај за поштенските активности во Република Македонија во 2011 година

Статистички извештај за поштенските активности во Република Македонија во 2011 година Статистички извештај за поштенските активности во Република Македонија во 2011 година Скопје, декември 2012 година Содржина: 1. Вовед...3 2. Регулација на пазарот на поштенски услуги...4 3. Поштенски услуги...6

More information

И з в е ш т а ј за состојбите во капитално финансираното пензиско осигурување во 2008 година

И з в е ш т а ј за состојбите во капитално финансираното пензиско осигурување во 2008 година Агенција за супервизија на капитално финансирано пензиско осигурување И з в е ш т а ј за состојбите во капитално финансираното пензиско осигурување во 2008 година Скопје, април 2009 година Содржина Вовед

More information

Можностите за развој на новиот финансиски производ-факторинг во Република Македонија

Можностите за развој на новиот финансиски производ-факторинг во Република Македонија Ирена ЛЕКОСКА 1 УДК 339.178.3 (497.7) Можностите за развој на новиот финансиски производ-факторинг во Република Македонија Апстракт Потребата на стопанските субјекти за современи форми за финансирање,

More information

ОБЕЗБЕДУВАЊЕ ДОКАЗИ ВО ЕЛЕКТРОНСКА ФОРМА ОД МЕЃУНАРОДНИ И ДОМАШНИ ИНТЕРНЕТ СЕРВИС ПРОВАЈДЕРИ КРАТОК ВОДИЧ ЗА ОБВИНИТЕЛИ

ОБЕЗБЕДУВАЊЕ ДОКАЗИ ВО ЕЛЕКТРОНСКА ФОРМА ОД МЕЃУНАРОДНИ И ДОМАШНИ ИНТЕРНЕТ СЕРВИС ПРОВАЈДЕРИ КРАТОК ВОДИЧ ЗА ОБВИНИТЕЛИ ОБЕЗБЕДУВАЊЕ ДОКАЗИ ВО ЕЛЕКТРОНСКА ФОРМА ОД МЕЃУНАРОДНИ И ДОМАШНИ ИНТЕРНЕТ СЕРВИС ПРОВАЈДЕРИ КРАТОК ВОДИЧ ЗА ОБВИНИТЕЛИ јуни, 2017 А втори: м-р Марјан Стоилковски, м-р Јован Цветановски, Началник на Сектор

More information

Содржина. Вовед. Заклучок

Содржина. Вовед. Заклучок Содржина Вовед I. Карактеристики на ХАЛКБАНК...5 1. Местото и улогата на ХАЛКБАНК во банкарството во Р.Македонија...5 2. Банкарски работи...6 3. Кредитни работи...14 II. Кредитите, како банкарски производи...23

More information

Преглед на државите во Западна Африка

Преглед на државите во Западна Африка Преглед на државите во Западна Африка 1.Географска положба и природни одлики 2.Држави (15): BEN, CIV, BUR, GUI, MLI, NIG, SEN, TOG, GAM, GHA, NGR, SLE, GBS, CPV, LBR -население: NGR, GHA, CIV...GBS, CPV.

More information

Утврдување на способноста на економските оператори

Утврдување на способноста на економските оператори Резиме 7 Септември, 2016 година Јавни набавки Утврдување на способноста на економските оператори СОДРЖИНА Општ контекст Лична состојба на економските оператори основни за исклучување, самопрочистување,

More information

СТАРИ ПРОМОТИВНИ ПОНУДИ ЗА ПОСТПЕЈД ТАРИФНИ МОДЕЛИ ЗА УСЛУГИ НА ФИКСНА ЛОКАЦИЈА И КОМБИНИРАНИ ПАКЕТИ УСЛУГИ

СТАРИ ПРОМОТИВНИ ПОНУДИ ЗА ПОСТПЕЈД ТАРИФНИ МОДЕЛИ ЗА УСЛУГИ НА ФИКСНА ЛОКАЦИЈА И КОМБИНИРАНИ ПАКЕТИ УСЛУГИ СТАРИ ПРОМОТИВНИ ПОНУДИ ЗА ПОСТПЕЈД ТАРИФНИ МОДЕЛИ ЗА УСЛУГИ НА ФИКСНА ЛОКАЦИЈА И КОМБИНИРАНИ ПАКЕТИ УСЛУГИ Промотивнo бесплатнo користење на дополнителен ТВ ресивер и NOW... 2 Промотивнo NOW бесплатно

More information

Средно образование природно математичка гимназија Никола Карев Скопје, Р.Македонија

Средно образование природно математичка гимназија Никола Карев Скопје, Р.Македонија Лични податоци Борче Христов Дата на раѓање: 18.12.1978 Место на раѓање: Скопје, Република Македонија Брачна состојба: женет Образование Универзитетско образование дипломиран економист - 2003 година на

More information

УНИВЕРЗИТЕТ СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЈ ПРАВЕН ФАКУЛТЕТ ЈУСТИНИЈАН ПРВИ СКОПЈЕ. Издавач: Правен факултет ЈУСТИНИЈАН ПРВИ СКОПЈЕ

УНИВЕРЗИТЕТ СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЈ ПРАВЕН ФАКУЛТЕТ ЈУСТИНИЈАН ПРВИ СКОПЈЕ. Издавач: Правен факултет ЈУСТИНИЈАН ПРВИ СКОПЈЕ УНИВЕРЗИТЕТ СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЈ ПРАВЕН ФАКУЛТЕТ ЈУСТИНИЈАН ПРВИ СКОПЈЕ Издавач: Правен факултет ЈУСТИНИЈАН ПРВИ СКОПЈЕ За издавачот: Проф. д-р Борче Давитковски, Декан Автори: Д-р Ана Павловска-Данева

More information

ШЕСТ ГОДИНИ ПОДОЦНА: РАСПУКА ЛИ ЅИДОТ ОД ТИШИНА? Анализа на имплементацијата на Законот за слободен пристап до информациите од јавен карактер

ШЕСТ ГОДИНИ ПОДОЦНА: РАСПУКА ЛИ ЅИДОТ ОД ТИШИНА? Анализа на имплементацијата на Законот за слободен пристап до информациите од јавен карактер Примената на законите под лупа 1 ШЕСТ ГОДИНИ ПОДОЦНА: РАСПУКА ЛИ ЅИДОТ ОД ТИШИНА? Анализа на имплементацијата на Законот за слободен пристап до информациите од јавен карактер 2 Едиција: Примената на законите

More information

C U R R I C U L U M V I T A E. Лични податoци Сашко Граматниковски Телефон

C U R R I C U L U M V I T A E. Лични податoци Сашко Граматниковски Телефон C U R R I C U L U M V I T A E Лични податoци Име Сашко Граматниковски Телефон +38972254199 E-маил Националност s.gramatnikovski@utms.edu.mk Македонец Датум на раѓање 14.01.1975 Пол Академска титула Машки

More information

Време за патување, кое може да биде за бизнис и за задо волство.

Време за патување, кое може да биде за бизнис и за задо волство. Време за патување, кое може да биде за бизнис и за задо волство. Патувањето треба да е орган и зи рано, како би можело да ни пружи релак сација. Патувањето нај често нуди можности за запознавање со нови

More information

РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА Универзитет Св. Климент Охридски Битола Економски факултет Прилеп

РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА Универзитет Св. Климент Охридски Битола Економски факултет Прилеп РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА Универзитет Св. Климент Охридски Битола Економски факултет Прилеп СМЕТКОВОДСТВЕН ТРЕТМАН НА НЕМАТЕРИЈАЛНИТЕ СРЕДСТВА ВО ДЕЛОВНИТЕ СУБЈЕКТИ Кандидат: Китевска Маја Досие бр. 46/09 Ментор:

More information

Прирачник. за партиципативно буџетирање. доц. д-р Никица Мојсоска-Блажевски и м-р Мишо Николов

Прирачник. за партиципативно буџетирање. доц. д-р Никица Мојсоска-Блажевски и м-р Мишо Николов Прирачник за партиципативно буџетирање доц. д-р Никица Мојсоска-Блажевски и м-р Мишо Николов МАКЕДОНСКИ Ц Е Н Т А Р З А МЕЃУНАРОДНА С О Р А Б О Т К А 1 1 Прирачник за партиципативно буџетирање доц. д-р

More information

Siemens собни термостати. За максимален комфорт и енергетска ефикасност. siemens.com/seeteam

Siemens собни термостати. За максимален комфорт и енергетска ефикасност. siemens.com/seeteam . За максимален комфорт и енергетска ефикасност siemens.com/seeteam 1 СОБНИ ТЕРМОСТАТИ ЗА ФЕНКОЈЛЕРИ RAB11 / RAB21 / RAB31 СОБЕН ТЕРМОСТАТ ЗА ФЕНКОЈЛЕРИ RDF110.2 / RDF110 / RDF110/IR RAB11 Електромеханички

More information

Агробизнис Финансиски прирачник

Агробизнис Финансиски прирачник gb Program Агробизнис Финансиски прирачник Fevruari 2008 Агробизнис Финансиски прирачник февруари 2008 год. Izzemawe: Ovoj Prira~nik e izraboten od strana na Crimson Capital Corp. za АгБиз Programata na

More information

Програма за прекугранична соработка Интеррег-ИПА Бугарија - Македонија CCI 2014TC16I5CB006

Програма за прекугранична соработка Интеррег-ИПА Бугарија - Македонија CCI 2014TC16I5CB006 Програма за прекугранична соработка Интеррег-ИПА Бугарија - Македонија CCI 2014TC16I5CB006 Подготовка на буџет и подобност на трошоците Информативни денови 23-30.10.2015 РЕГУЛАТИВА Основни правила на Европската

More information

П Р О С П Е К Т. Акционерско друштво фабрика за чоколади, вафли и бомбони АД ЕВРОПА- Скопје ул.808 бр.8 Скопје

П Р О С П Е К Т. Акционерско друштво фабрика за чоколади, вафли и бомбони АД ЕВРОПА- Скопје ул.808 бр.8 Скопје П Р О С П Е К Т Акционерско друштво фабрика за чоколади, вафли и бомбони АД ЕВРОПА- Скопје ул.808 бр.8 Скопје www.evropa.com.mk Котација на акциите на АД ЕВРОПА - Скопје на Официјалниот пазар на Македонската

More information

Јавен повик бр. 4 за поднесување предлог проекти за финансирање под

Јавен повик бр. 4 за поднесување предлог проекти за финансирање под Јавен повик бр. 4 за поднесување предлог проекти за финансирање под ИНСТРУМЕНТОТ ЗА ПОДДРШКА - КОФИНАНСИРАНИ ГРАНТОВИ ЗА НОВО ОСНОВАНИ ТРГОВСКИ ДРУШТВА СТАРТ-АП И СПИН-ОФ февруари, 2017 година 1 Врз основа

More information

МЕТОД ЗА АНАЛИЗА НА МЕЃУНАРОДНАТА ТРГОВСКА СОСТОЈБА

МЕТОД ЗА АНАЛИЗА НА МЕЃУНАРОДНАТА ТРГОВСКА СОСТОЈБА Journal of Agricultural, Food and Environmental Sciences UDC: 339.56:634.11 :33.22(47.7) МЕТОД ЗА АНАЛИЗА НА МЕЃУНАРОДНАТА ТРГОВСКА СОСТОЈБА 1 Ана Симоновска, 1 Драган Ѓошевски, 1 Марина Нацка, 1 Ненад

More information

Извештај на независните ревизори 1. Извештај за сеопфатната добивка 3. Извештај за финансиската состојба 4. Извештај за промените во капиталот 5

Извештај на независните ревизори 1. Извештај за сеопфатната добивка 3. Извештај за финансиската состојба 4. Извештај за промените во капиталот 5 Содржина Страна Извештај на независните ревизори 1 Извештај за сеопфатната добивка 3 Извештај за финансиската состојба 4 Извештај за промените во капиталот 5 Извештај за паричните текови 6 Белешки кон

More information

ЗАКОН ЗА ИЗМЕНУВАЊЕ И ДОПОЛНУВАЊЕ НА ЗАКОНОТ ЗА ВЕШТАЧЕЊЕ

ЗАКОН ЗА ИЗМЕНУВАЊЕ И ДОПОЛНУВАЊЕ НА ЗАКОНОТ ЗА ВЕШТАЧЕЊЕ ЗАКОН ЗА ИЗМЕНУВАЊЕ И ДОПОЛНУВАЊЕ НА ЗАКОНОТ ЗА ВЕШТАЧЕЊЕ Член 1 Во Законот за вештачење ( Службен весник на Република Македонија број 115/10 и 12/14), во членот 1 зборовите: како и други прашања кои се

More information

УПАТСТВО. Како да започнам со користење на сертификат издаден на Gemalto IDPrime PKI токен во Mozilla Firefox?

УПАТСТВО. Како да започнам со користење на сертификат издаден на Gemalto IDPrime PKI токен во Mozilla Firefox? УПАТСТВО Како да започнам со користење на сертификат издаден на Gemalto IDPrime PKI токен во Mozilla Firefox? Верзија: 4.0 Датум: 18.01.2018 103.29 КИБС АД Скопје 2018 КИБС АД Скопје, сите права задржани

More information

ПРЕГЛЕД ОБРАЧУНА ПДВ ЗА ПОРЕСКИ ПЕРИОД ОД ДО 20. ГОДИНЕ

ПРЕГЛЕД ОБРАЧУНА ПДВ ЗА ПОРЕСКИ ПЕРИОД ОД ДО 20. ГОДИНЕ Образац ПО ПРЕГЛЕД ОБРАЧУНА ЗА ПОРЕСКИ ПЕРИОД ОД ДО 20. ГОДИНЕ ПОДАЦИ О ПОДНОСИОЦУ Назив, односно име и презиме и адреса ПИБ У Обрасцу ПО износи се уписују у динарима, без децимала 1. ПРОМЕТ ДОБАРА И УСЛУГА

More information

Упатство за инсталација на Gemalto.NET токен во Mozilla Firefox

Упатство за инсталација на Gemalto.NET токен во Mozilla Firefox Упатство за инсталација на Gemalto.NET токен во Mozilla Firefox Содржина Воведни препораки... 3 1. Подесување на Trust... 4 2. Инсталација на софтвер за Gemalto.NET токен... 5 3А. Инсталирање на драјвери

More information

ПРИСТАП ДО ПРОГРАМИТЕ НА РАДИОДИФУЗЕРИТЕ ЗА ЛИЦАТА СО ОШТЕТЕН ВИД И СЛУХ

ПРИСТАП ДО ПРОГРАМИТЕ НА РАДИОДИФУЗЕРИТЕ ЗА ЛИЦАТА СО ОШТЕТЕН ВИД И СЛУХ ПРИСТАП ДО ПРОГРАМИТЕ НА РАДИОДИФУЗЕРИТЕ ЗА ЛИЦАТА СО ОШТЕТЕН ВИД И СЛУХ ПОТРЕБИ И ПОНУДА М-Р САШО БОГДАНОВСКИ ПРИСТАП ДО ПРОГРАМИТЕ НА РАДИОДИФУЗЕРИТЕ ЗА ЛИЦАТА СО ОШТЕТЕН ВИД И СЛУХ, ПОТРЕБИ И ПОНУДА

More information

Годишен извештај за работењето на Дирекцијата за заштита на личните податоци

Годишен извештај за работењето на Дирекцијата за заштита на личните податоци Годишен извештај за работењето на Дирекцијата за заштита на личните податоци 2008 ГОДИШЕН ИЗВЕШТАЈ ЗА РАБОТЕЊЕТО НА ДИРЕКЦИЈАТА ЗА ЗАШТИТА НА ЛИЧНИТЕ ПОДАТОЦИ ЗА 2008 ГОДИНА Бр. 0-423/ Скопје, март 2009

More information

Анализа на пазарот, прелиминарни пазарни консултации и претходно учество на кандидатите/понудувачите

Анализа на пазарот, прелиминарни пазарни консултации и претходно учество на кандидатите/понудувачите Резиме 32 Септември, 2016 година Јавни набавки Анализа на пазарот, прелиминарни пазарни консултации и претходно учество на кандидатите/понудувачите СОДРЖИНА Вовед Непосредна соработка со економските оператори

More information

1. Општи методолошки појаснувања за екстерните статистики

1. Општи методолошки појаснувања за екстерните статистики 1. Општи методолошки појаснувања за екстерните статистики Екстерните статистики претставуваат сублимат од повеќе одделни статистички истражувања за прибирање, обработка и објавување податоци за состојбата

More information

Финансиски извештаи и Извештај на независните ревизори. М-НАВ АД, Скопје. 31 декември 2014 година

Финансиски извештаи и Извештај на независните ревизори. М-НАВ АД, Скопје. 31 декември 2014 година и Извештај на независните ревизори М-НАВ АД, Скопје М-НАВ АД, Скопје Содржина Страна Извештај на независните ревизори 1 Извештај за финансиската состојба 4 Извештај за сеопфатната добивка 5 Извештај за

More information

УПАТСТВО ЗА КОРИСТЕЊЕ НА СИСТЕМОТ ЗА ЕЛЕКТРОНСКО БАНКАРСТВО КОРПОРАТИВНО

УПАТСТВО ЗА КОРИСТЕЊЕ НА СИСТЕМОТ ЗА ЕЛЕКТРОНСКО БАНКАРСТВО КОРПОРАТИВНО УПАТСТВО ЗА КОРИСТЕЊЕ НА СИСТЕМОТ ЗА ЕЛЕКТРОНСКО БАНКАРСТВО КОРПОРАТИВНО Содржина: - Најава на системот...2 1. Сметки...3 2. Провизии...5 3. Курсна листа...5 4. Плаќања...6 НАЈАВА НА СИСТЕМОТ По добивањето

More information

Подготвување на финансиските извештаи во согласност со Меѓународните Стандарди за Финансиско Известување (МСФИ/IFRS)

Подготвување на финансиските извештаи во согласност со Меѓународните Стандарди за Финансиско Известување (МСФИ/IFRS) PwC Академија и Тренинг центар на Македонска берза Подготвување на финансиските извештаи во согласност со Меѓународните Стандарди за Финансиско Известување (МСФИ/IFRS) 24 и 25 ноември 2015 Скопје 2 Во

More information

К А Т А Л О Г. mon. monteco СТАНБЕНО ДЕЛОВЕН ОБЈЕКТ Г.П РАСАДНИК. company

К А Т А Л О Г. mon. monteco СТАНБЕНО ДЕЛОВЕН ОБЈЕКТ Г.П РАСАДНИК. company mon monteco company ГТПУ Монтеко Компани ДОО експорт - импорт К А Т А Л О Г СТАНБЕНО ДЕЛОВЕН ОБЈЕКТ Г.П. 3.1 - РАСАДНИК Адреса: ул. Сава Ковачевиќ б.б. - Кисела Вода - Скопје тел. 075/389-918, e-mail:

More information

ISUZU D-MAX SINGLE (2 ВРАТИ + ПИКАП ПРОСТОР ЗА ТОВАРАЊЕ) OПРЕМЕНОСТ МЕНУВАЧ ЦЕНА СО ДДВ

ISUZU D-MAX SINGLE (2 ВРАТИ + ПИКАП ПРОСТОР ЗА ТОВАРАЊЕ) OПРЕМЕНОСТ МЕНУВАЧ ЦЕНА СО ДДВ ISUZU D-MAX SINGLE (2 ВРАТИ + ПИКАП ПРОСТОР ЗА ТОВАРАЊЕ) SATELLITE, 4X2 Мануелен менувач 18.320 EUR / 1.132.176 ден SATELLITE, 4X2, СО КЛИМА УРЕД Мануелен менувач 18.969 EUR / 1.172.285 ден SATELLITE,

More information

Петти состанок на Локалната советодавна група Записник од состанокот

Петти состанок на Локалната советодавна група Записник од состанокот Technical Assistance for Civil Society Organisations Macedonian Office This project is funded by the European Union. Петти состанок на Локалната советодавна група Записник од состанокот Датум: 26ти Октомври

More information

СОБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

СОБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА 20131874617 СОБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА Врз основа на членот 75 ставови 1 и 2 од Уставот на Република Македонија, претседателот на Република Македонија и претседателот на Собранието на Република Македонија

More information

Значајни подрачја за раститенија, птици и пеперутки во Македонија. Славчо Христовски

Значајни подрачја за раститенија, птици и пеперутки во Македонија. Славчо Христовски Значајни подрачја за раститенија, птици и пеперутки во Македонија Славчо Христовски Иницијативи за заштита Птици Растенија Пеперутки Лилјаци Заштитата на сите загрозени видови поединечно е практично невозможна.

More information

ИЗВЕШТАЈ ЗА ПАРИЧНИ ТЕКОВИ CASH - FLOW STATEMENT

ИЗВЕШТАЈ ЗА ПАРИЧНИ ТЕКОВИ CASH - FLOW STATEMENT ИЗВЕШТАЈ ЗА ПАРИЧНИ ТЕКОВИ Д-р Оливера Ѓоргиева-Трајковска 1, Марина Кралева Клампфер 2 Економски факултет, Универзитет "Гоце Делчев", Штип Краток извадок Големата важност на паричните средства го прават

More information

НАРОДНА БАНКА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

НАРОДНА БАНКА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА НАРОДНА БАНКА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА Дирекција за платни системи БАНКАРСКИТЕ ГАРАНЦИИ КАКО ИНСТРУМЕНТ ЗА ФИНАНСИРАЊЕ НА МЕЃУНАРОДНАТА ТРГОВИЈА ноември 2015 година СОДРЖИНА 1. Основни ризици во меѓународната

More information

Опасни врски. Ризиците од јавно приватни партнерства во централна и источна Европа

Опасни врски. Ризиците од јавно приватни партнерства во централна и источна Европа Опасни врски Ризиците од јавно приватни партнерства во централна и источна Европа Ова е кратко резиме. Оригинален наслов: Never mind the balance sheet: The dangers posed by public-private partnerships

More information

ВРВЕН КВАЛИТЕТ Сите наши возила се увезени директно од Германија, со детална и комплетна документација и 100% гаранција на поминати километри.

ВРВЕН КВАЛИТЕТ Сите наши возила се увезени директно од Германија, со детална и комплетна документација и 100% гаранција на поминати километри. РЕКЛАМА 206 Светот на најдобрите автомобили во Македонија НАЈГОЛЕМ ИЗБОР Пронајдете го возилото кое највеќе ви одговара! На нашиот плац во секое време имате избор од преку возила. ВРВЕН КВАЛИТЕТ Сите наши

More information