БЕОГРАД, ФЕБРУАР БРОЈ 52

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Size: px
Start display at page:

Download "БЕОГРАД, ФЕБРУАР БРОЈ 52"

Transcription

1 В Е С Н И К Е Н И Г М А Т С К О Г К Л У Б А «Н О В А З А Г О Н Е Т К А» ISSN БЕОГРАД, ФЕБРУАР БРОЈ 52 У В О Д Н А Р Е Ч Од године српски енигматски посленици обележавају свој празник 21. ФЕБРУАР, као ДАН ЕНИГМАТА СРБИЈЕ. Како је у основи за одређивање овог датума била ЗАГОНЕТНА СУБОТА, средњовековни народни празник колективног усменог загонетања, а како се она сваке године помера, то је одлучено да обележавање овог датума буде на дан када те године пада ЗАГОНЕТНА СУБОТА. То је овога пута 17. фебруар. ЕК «Нова загонетка» честита овај празник свим српским заљубљеницима у енигматику и жели им пуно успеха у раду. Радује чињеница да српски енигмати не одустају од издавања енигматских књига. У последњем периоду појавиле су се књиге: АЛМАНАХ СУ- СРЕТА ЕНИГМАТА СРБИЈЕ Крсте Иванова, РЕЧНИК ЕТНИКА И КТЕТИКА А-Ј Мирослава Лазаревића, ПУТ КА ВРХУ 4 Зорана Радисављевића и МОЈ ИСТОЧ- НИК ЗНАЊА ЗА ЕНИГМАТИКУ 6 Живомира Јевтића. Честитамо свим ауторима, са жељом да оваквих издања буде још више и у наредном периоду. С А Д Р Ж А Ј СТРАНА ХРОНОЛОГИЈА ДОГАЂАЈА МЕМОРИЈАЛ «ЧИКА СТАНКА» ЕНИГМАТСКЕ ЗАНИМЉИВОСТИ ИЗ СВЕТА ЗАГОНЕТАКА НОВЕ КЊИГЕ ЕНИГМАТА ТЕОРИЈСКИ ПРИЛОЗИ ИСТОРИЈСКИ ПРИЛОЗИ Дан енигмата Србије Јубилеј часописа «Загонетка» Сараднички конкурси У част Тошкету ЕНИГМАТИ ПЕСНИЦИ ИЗ КЛУПСКЕ РАДИОНИЦЕ ЕНИГМАТСКИ БИСЕРИ ИН МЕМОРИЈАМ Каица Ђорђевић «ВЕСНИК» Информативно теоретски лист Енигматског клуба «Нова загонетка» Припрема: Енигматски клуб «Нова загонетка», Београд (11070 Београд, Булевар Арсенија Чарнојевића 124, улаз 3, стан 26) Редакција: Председништво Енигматског клуба «Нова загонетка» Уређивање и техничка припрема: Мирослав Лазаревић (телефон: 011/ ; 064/ ; E mail:

2 СТРАНА 2 Припремио: Мирослав Лазаревић ХРОНОЛОГИЈА ДОГАЂАЈА В А Ж Н И Ј А Е Н И Г М А Т С К А З Б И В А Њ А У ПЕРИОДУ ОКТОБАР 2017 ЈАНУАР ГОДИНЕ петак, 6. октобар године Текст у «Политика разбибризи» У броју 124 београдског енигматског часописа «Политика разбибрига», у рубрици Занимљива енигматика, на две стране, Јован ВУКОВИЋ објављује текст под насловом ДОБАР ЕНИГМАТА, ВРХУНСКИ НАУЧНИК, у коме се говори о Нишлији др Александру НАГОРНОМ, једном од великана нишке енигматике, уз Марјана РАДАКОВИЋА, Николе ПЕШИЋА, Саше ЧОЛАКОВИЋА, Мирослава ЦВЕТКОВИЋА, Жарка ЂОКИЋА, Животе СТАНКОВИЋА, др Видоја СТЕФАНОВИ- ЋА... Наравно, Ниш као значајан центар српске енигматике имао је, осим наведених, још доста енигматских величина, које су заслужиле место у самом врху српске енигматике. Овај текст говори о човеку који је упорним радом од талентованог и перспективног енигмате досегао научне висине и светска признања у медицини, а цело време остао привржен енигматици. У истом броју, на једној страници, објављен је и текст НЕЗАБОРАВНО ДРУЖЕЊЕ ЕНИГМАТСКЕ ЕЛИТЕ, који говори о 17. Сусретима енигмата Србије, одржаним, у организацији Енигматског савеза Србије, у Суботици од августа године. уторак, 10. октобар године Састанак у редакцији «Енигме» Због изненадне смрти Миодрага ТОШИЋА, уредника енигматског дела у листу «Новости енигма», одржан је у Београду, у просторијама редакције «Новости енигма», састанак у вези формирања редакцијског тима и припреме даље сарадње од 1. јануара године, под окриљем Енигматског клуба «Нова загонетка». Неуморни и предани Миодраг ТОШИЋ је већ раније предао материјал за новембарски и децембарски број овог часописа, па ће његово име, као уредника стајати и у наведеним месечницима овог листа, а нови уреднички тим ће ступити на сцену од 1. јануара године. Састанку су присуствовали Небојша ВУЧИНИЋ, Мирослав ЛАЗАРЕВИЋ, Драган ЛОЈАНИЦА и Момир ПАУНОВИЋ. Договорено је да Драган ЛОЈАНИЦА буде координатор даље сарадње између ЕК «Нова загонетка» и редакције часописа «Новости енигма», да Зоран МИЛУНОВИЋ прегледава и припрема за слање мрежасте загонетке (скандинавке, класичне укрштенице и осмосмерке), а да Момир ПАУНОВИЋ буде одговоран за преглед и припрему ситних загонетака (анаграми, индиректи и ребуси), са магичним ликовима, квадратима и испуњаљкама. Прегледани и припремљени радови за објављивање предаваће се редакцији «Новости енигме» најкасније на 45 дана пре изласка листа, при чему лист излази сваког првог у месецу. Хитне интервенције и израду ванредних радова, који се не могу раније планирати, обезбеђиваће Драган ЛОЈАНИЦА.

3 ХРОНОЛОГИЈА ДОГАЂАЈА СТРАНА 3 НОВИ УРЕДНИЧКИ ТИМ «НОВОСТИ ЕНИГМЕ» Небојша Вучинић Драган Лојаница Зоран Милуновић Момир Пауновић одговорни уредник у р е д н и ц и петак, 13. октобар године Састанак у редакцији «Енигме» Одржан је састанак новог уредничког тима «Новости енигме» у вези припреме јануарског број листа. Чланови уредничког тима, свако у својој области задужења, у најкраћем року, извршиће преглед постојећих радова и наручити евентуално потребне саставе, према постојећој концепцији листа. Састанку су присуствовали Небојша ВУЧИНИЋ, Мирослав ЛАЗАРЕВИЋ, Драган ЛОЈАНИЦА и Зоран МИЛУНОВИЋ. понедељак, 16. октобар године Сарадња са «Маркетпринтом» Новосадском»Маркетпринту«послата је 122. серија од 10 укрштеница за њихова издања «Љубавних викенд романа». Аутори састава у овој пошиљци били су: Мирослав ЛАЗАРЕВИЋ (4), Момир ВУЧЕНОВИЋ и Карло ВЕРЕБ (по 2) и Љубиша БАНОВИЋ и Ново ЗЕКИЋ (по 1). среда, 25. октобар 2017.године Посета Сајму књига НА ШТАНДУ «АЛМЕ»

4 СТРАНА 4 ХРОНОЛОГИЈА ДОГАЂАЈА Традиционално, као и сваке године, на позив ЕК «Нова загонетка», група српских енигмата је посетила 62. Међународни београдски сајам књига. Скуп је био на штанду београдског издавача АЛМЕ, да би се, после тога, посетио и штанд «Вечерњих новости» на Сајму медија, на коме је редакција «Новости енигме» делила ремитенду и организовала за посетиоце наградно решавање скандинавки. Скупу су присуствовали: Љубиша БАНОВИЋ, Јован ВУКОВИЋ, Момир ВУ- ЧЕНОВИЋ, Небојша ВУЧИНИЋ, Милан ЖАРКОВАЧКИ, Станко ЖУГИЋ, Петар ЈОВОВИЋ, Мирослав ЛАЗАРЕВИЋ, Душко ЛАЗИЋ, Драган ЛОЈАНИЦА, Ђорђе ОТАШЕВИЋ, Момир ПАУНОВИЋ, Томислав ПОПОВИЋ и Зоран РАДИСАВЉЕВИЋ, при чему је свима подељен 51. број «Весника» ЕК «Нова загонетка». У пријетљском и спонтаном дружењу, поред осталог, разговарало се и о новим енигматским издањима АЛМАНАХУ СУСРЕТА ЕНИГМАТА СРБИЈЕ Крсте Иванова и РЕЧНИКУ ЕТНИКА И КТЕТИКА А Ј Мирослава ЛАЗАРЕВИЋА. У суботу, 26. октобра, штанд АЛМЕ посетила је још једна група српских енигмата, која из практичних разлога није могла да дође на први скуп. Тада је, у присуству аутора презентирана и дељена и поменута књига АЛМАНАХ СУ- СРЕТА ЕНИГМАТА СРБИЈЕ. НА ШТАНДУ «ВЕЧЕРЊИХ НОВОСТИ» среда, 1. новембар године Текст у «Политици» У београдском дневном листу «Политика», у рубрици Међу нама, Јован ВУ- КОВИЋ објављује текст под насловом ВРАТИТИ ЗАГОНЕТКЕ У ШКОЛСКЕ ПРО- ГРАМЕ, који Вам у целости преносимо: Чланак «Стрипови и хумор помажу настави», објављен 28. октобра ове године у рубрици «Друштво», указује на значај креативног образовања у школству. Добро је што је то примећено и што је у оквиру таквог начина рада у школи учитељ Миомир ДЕЈАНОВИЋ из Врања проглашен за најбољег школског едукатора у Србији у години.

5 ХРОНОЛОГИЈА ДОГАЂАЈА СТРАНА 5 Мало се зна да је још у 19. веку др Ђорђе НАТОШЕВИЋ, педагог, предавач, школски инспектор, био пропагатор увођења загонетки у школски учитељски рад. Он је о томе објавио један занимљив чланак у Летопису Матице српске, књига број 110, из године. Он пише: «Сви учитељи који су покушавали, знају да деца боље запамте диктат загонетку, него и мудру изреку, и правије напишу загонетку него изреку, јер их загонетка већма дражи и приморава на пажњу». Натошевић то овако објашњава: «Загонетка је од највеће користи за децу. Нема згодније за развиће душе по загонетку од детиње, ни за децу лепше забаве од загонетке, која ум развија. Стога онако и деца воле загонетку... Зато сви, који имају децу, особито они на дому, да што више пазе загонетку и да се послуже њом, и то не од шале, него у пуном озбиљу... Нема лепшега средства та веџбање у мишљењу од решавања загонетака». У савременим ђачким уџбеницима загонетке се стидљиво појављују. Можда и због зога што нема пригодних приручника из енигматике. Лингвиста и енигматичар др Ђорђе Оташевић припремио је приручнике за руски језик (седми и осми разред) са занимљивом збирком разноврсних загонетака за учење овог језика. Слично припрема и за енглески језик. Али нема загонетних приручника за млађи ђачки узраст. Едукативним методама који неки већ примењују у настави, не би на одмет било придодати и загонетке. Научници су већ доказали да загонетке подстичу на размишљање, истраживање, радозналост, оштроумност, проширење знања, а код старијих спречавају старење мозга (деменцију). Енигматски савез Србије је до пре неколико година организовао такмичења школа у решавању загонетки, за која је владало велико интересовање. Чак је излазио и енигматски лист за ученике основних школа «Мини квиз». На основу искуства Миомира ДЕЈАНОВИЋА, и других, као и својевременог залагања др Ђорђа НАТОШЕВИ- ЋА, Министарство просвете Србије требало би да иновира школски програм за добробит образовања. Напомена редакције «Весника»: У издањима београдског Завода за уџбенике и наставна средства, публиковане су и две школске књиге за загонеткама: ИСТОРИЈСКА ЧИТАНКА И РАД- НА СВЕСКА ЗА ПЕТИ РАЗРЕД ОСНОВНЕ ШКОЛЕ (прво издање 2007) и РАДНА СВЕСКА ИЗ ИСТОРИЈЕ ЗА ОСМИ РАЗРЕД ОСНОВНЕ ШКОЛЕ (прво издање 2006), у којима је аутор енигматских прилога био Мирослав ЛАЗАРЕВИЋ, у којима су одређени историјски периоди били пропраћени тематским енигматским саставима (углавном укрштеницама). Ове књиге су доживеле више издања и биле су саставни део школских уџбеника за тај узраст, тако да је и то био један скроман допринос увођења загонетки у школске наставне програме. Поред тога, Дечје одељење Народне библиотеке «Стеван Сремац» у Нишу, у сарадњи са Енигматским клубом «Ниш», године организовало је две «Енигматске радионице», са теоријским и практичним радом, што је исто био скроман допринос увођења млађег нараштаја у свет енигматике.

6 СТРАНА 6 ХРОНОЛОГИЈА ДОГАЂАЈА петак, 3. новембар године Текст у «Политика разбибризи» У броју 125 енигматског часописа «Политика разбибрига», у рубрици Занимљива енигматика, на две стране, Јован ВУКОВИЋ објављује текст под насловом ДОКТОР ЗА ЗАГОНЕТКЕ, у коме се говори о др Ђорђу ОТАШЕВИЋУ, познатом београдском енигмати, афористичару и сатиричару, али и издавачу енигматских и других књига. Поред осталог његова продуктивна издавачка кућа АЛМА, публиковака је и низ речника, веома корисних у енигматском стваралаштву, а на Београдском сајму књига, једино на његовом штанду, могу се наћи и енигматске књиге и речници наших енигматских аутора. субота, 11. новембар године Текст у «Политици» У дневном листу «Политика», у рубрици Да ли знате?, дато је објашњење шта је раребус. Дословце је писало: Раребус је врста загонеткр, односно подврста ребуса. Раребус се решава слично ребусу. Најпре треба решити шта представља цртеж и одузети онолико слова колико има апострофа (или пак изузети она слова чији се редни број у појму налази у загради). Затим редом треба прочитати: прво слова која су остала, а онда и она која су одузета. На пример: На цртежу је календар и месец мај. Од тог појма не одузима се ниједно слово. Други цртеж је рис, а два апострофа «кажу» да треба изоставити прва два слова (РИ). На трећем цртежу је јато, па се одузима ЈА. Када прочитамо која су слова остала: МАЈ С ТО, додајемо одузета слова РИ ЈА и, ето решења МАЈСТОРИЈА. недеља, 19. новембар године Првенство Србије у квизовци Савез загонетача Србије (СЗС) организовао је у читаоници Студентског дома у Новом Београду, квалификациони турнир за првака Србије у квизовци за годину. Редослед такмичара ма овом турниру био је следећи: 1. Бранислав НИКИЋ, 2. Зоран РАДИСАВЉЕВИЋ, 3. Милош ШКАРИЋ, 4. Марко ОБРА- ДОВИЋ, 5. Иван БОЖИЋ, 6. Драган СТОЈАНОВИЋ, 7. Ненад САВИЋ и 8. Милош КАРНА. Такмичење се одвијало у две фазе, после овог квалификационог турнира, месец дана касније, двојица најуспешнијих такмичара играли су меч до четири победе за шампионску титулу. Тај меч је добио Зоран РАДИСАВЉЕВИЋ са 4 : 0 и тако по трећи пут постао првак Србије у овој домаћој верзији игре «скребл». Судијски посао обавила је тројка у саставу: Раде ГОЉОВИЋ, Марко ОБРАДОВИЋ и Ненад САВИЋ. По новом систему такмичења, шампион чека изазивача, који ће бити познат по завршетку квалификационих турнира, које ће СЗС организовати на пролеће и јесен године. Под окриљем СЗС претходних година, почев од 2005, одржано је девет шампионата Србије у овој занимљивој мисаоно логичкој игри словима за два играча, квизовци, нашој верзији америчке игре «скребл», заснованој на основним правилима састављања укрштеница.

7 ХРОНОЛОГИЈА ДОГАЂАЈА СТРАНА 7 понедељак, 20. новембар године Закључак Надзорног одбора На сајту Енигматског савеза Србије објављен је Закључак Надзорног одбора Енигматског савеза Србије, следеће садржине: «Поводом више неочекиваних иступа у јавности који су узнемирили чланство, полазећи од обавеза које нам намеће Статут, Надзорни орган позива све чланове и органе Енигматског савеза Србије да се врате законитом, добронаменом и културном деловању у циљу очувања целовитости, јединства и угледа Савеза». У Београду, Томислав ПОПОВИЋ, Драган ЛОЈАНИЦА и Дарко МАРКОВИЋ понедељак, 27. новембар године Текст у «Политици» У дневном листу «Политика», у рубрици Друштво, објављен је интересантан текст УЧИМО ИСТОРИЈУ: РОДОСЛОВ, о чему је «Весник» Енигматског клуба «Нова загонетка» већ раније писао, при чему називе за већину наследних колена не можемо наћи у познатим постојећим изворима (речницима, лексиконима и енциклопедијама), а могу послужити у неким енигматским комбинацијама. Ево тог текста: «На почетку основне школе ђаци, али и њихови родитељи, уче о српским сродничким односима и упознају се с речима којима се они означавају. О богатству српског језика говори и чињеница да ове речи не само да звуче чудно, већ се углавном не могу превести, чак ни на друге словенске језике. Касније се већина ових термина изгуби у мору чињеница које морамо да запамтимо, а којима су пренатрпани школски програм, али и живот. Зато је ту «Политика» да вас подсети, а неког и научи». Мушка колена Женска колена 1. ОТАЦ 1. МАЈКА 2. ДЕДА 2. БАБА 3. ПРАДЕДА 3. ПРАБАБА 4. ЧУКУНДЕДА 4. ЧУКУНБАБА 5. НАВРДЕДА 5. НАВРБАБА 6. КУРЂЕЛ 6. КУРЂЕЛА 7. АСКУРЂЕЛ 7. АСКУРЂЕЛА 8. КУРЂУП 8. КУРЂУПА 9. КУРЛЕБАЛО 9. КУРЛЕБАЛА 10. СУКУРДОВ 10. СУКУРДОВА 11. СУРДЕПАЧ 11. СУРДЕПАЧА 12. ПАРЂУПАН 12. ПАРЂУПАНА 13. ОЖМИРКУР 13. ОЖМИРКУРА 14. КУРАЈБЕР 14. КУРАЈБЕРА 15. САЈКАТАВ 15. САЈКАТАВА 16. БЕЛИ ОРАО 16. БЕЛА ПЧЕЛА

8 СТРАНА 8 ХРОНОЛОГИЈА ДОГАЂАЈА петак, 1. децембар године Текст у «Политика разбибризи» У броју 126 београдског енигматског часописа «Политика разбибрига», у рубрици Занимљива енигматика, на две стране, Јован ВУКОВИЋ објављује текст под насловом ДЕВЕДЕСЕТ ГОДИНА ЗАГОНЕТКЕ, у коме се говори о др Љубомиру НЕДЕЉКОВИЋУ, из чувене сремскокарловачке породице, нашем познатом неурохирургу, нумизматичару и покретачу првог енигматског листа у Србији, па и у Југославији, под називом «Загонетка», који је носио датум од 1. јануара године. Објављено је 8 бројева овог значајног енигмтског листа. понедељак, 11. децембар 2017.године Сарадња са «Маркетпринтом» Новосадском»Маркетпринту«послата је 123. серија од 10 укрштеница за њихова издања «Љубавних викенд романа». Овога пута укрштенице су саставили: Момир ВУЧЕНОВИЋ (6) и Томислав ПОПОВИЋ (4). уторак, 19. децембар године Гостовање на телевизији «ОТКОПЧАНО» О ЕНИГМАТИЦИ Новинар и енигмата Јован ВУКОВИЋ био је на Никољдан, гост ТВ емисије «Откопчано», коју сваког уторка у 21,00 час емитује РТВ 1. Са водитељем и уредником емисије Блажом ПОПОВИЋЕМ, разговор је трајао 25 минута о новинарству и енигматици. Јован ВУКОВИЋ је «окренуо» разговор наопачке, постављајући питања аутору емисије у виду загонетака што да не, зар морају водитељи увек да постављају питања, што и њима гости не би постављали питања из области о којој се разговара. Такав почетак није збунио водитеља, па је разговор настављен у опуштеном и ведром тону. Гост се подсетио времена и рада у новинарству пре педесетак година, писања хронике о Новој Пазови, као и о разним занимљивостима из историје српске енигматике. Током емисије представљене су књиге хроника «Нова Нова Пазова» и «Литерате енигмате», да би Јован ВУКОВИЋ на крају указао на значај енигматике у савременом животу, истичући допринос Мирослава ЛАЗАРЕВИЋА, Владете ТРИ- ВУНЦА, Момира ПАУНОВИЋА и других у прикупљању, истраживању као и објављивању грађе о српској енигматици уопште. Ова емисија се може видети и на Ју тјубу (РТВ 1, ОТКОПЧАНО, 19. ДЕЦЕМБАР). Блажо Поповић, Радио телевизија Војводине Најава за ову емисију била је следећа: Емисија «Откопчано», простор у коме ће у духу времена које нас окружује говорити они који о томе много знају, а који нису често осветљени рефлекторима јавности. О радозналости у животу као кључу успеха и енигматици као изазову радозналих говоре: дугогодишњи директор музеја Никола Тесла Владимир ЈЕЛЕНКОВИЋ и новинар и енигмата Јован ВУКОВИЋ. Аутор и уредник емисије Блажо ПОПОВИЋ.

9 ХРОНОЛОГИЈА ДОГАЂАЈА СТРАНА 9 среда, 20. децембар године Текст у «Политици» У београдској «Политици», у рубрици Међу нама, објављен је текст Јована ВУКОВИЋА под насловом ЈУБИЛЕЈ ПРВОГ ЕНИГМАТСКОГ ЛИСТА, који вам у целости преносимо: «За љубитеље енигматике биће заниљив податак да ће се 1. јануара године навршити 90 година од појаве првог енигматског листа «Загонетка» у Србији, Југославији и на Балкану. Појава «Загонетке» подстакла је заљубљенике у енигматику да потом покрећу нове листове сличног садржаја (између два рата изашло је 11, а до данашњих дана чак 342 наслова!). Покретач и уредник «Загонетке» био је др Љубомир НЕДЕЉКОВИЋ ( ), из чувене сремскокарловачке породице Недељковић. Уредништво су чинили, поред др Љубомира и инж. Озрен СРДАНОВИЋ ( ) и пуковник ЈОСИФОВИЋ (без комплетних података). Озрен се бринуо о цртању ликова, а пуковник Јосифовић о пласману листа, док је др Љуба састављао загонетке и припремао сараднички материјал за лист. Први број «Загонетке» носи датум 1. јануар 1928, а осми 15. април Енигматски савез Србије поводом јубилеја припрема монографију (са репринтом сачувана три броја), али са некомплетним подацима. У Народној библиотеци Србије (НБС) сачувани су само бројеви један, седам и осам. Према изјави уредника, др Љубомира НЕДЕЉКОВИЋА, коју је дао потписнику овог текста 9. новембра године, он је своје примерке предао на чување НБС. Подсећањем на овај 90 годишњи датум првог енигматског листа у Србији, желимо да заинтересујемо чуваре старе српске штампе да провере у својим архивима да негде не «стоје» остаци «Загонетке». Можда су сачувани у породицама инж. Озрена СРДАНОВИЋА, или пуковника ЈОСИФОВИЋА, или их имају неки од потомака сарадника. Проналажење изгубљених бројева обрадовало би све који држе до историје енигматике и српске штампе». петак, 5. јануар године Текст у «Политика разбибризи» У броју 127 београдског енигматског часописа «Политика разбибрига», у рубрици Занимљива енигматика, на две стране, Јован ВУКОВИЋ објављује текст под насловом УЛОГА ДАВИДОВИЋЕВОГ ЗАБАВНИКА, у коме се говори о Димитрију ДАВИДОВИЋУ, нашем просветитељу, дипломати и публицисти, који је био покретач и уредник првог алманаха код нас, под именом Забавник, за годину, штампаном у Бечу. Овај алманах је и енигматски значајан због тога што су у њему објављене прве уметничке загонетке у нашој штампи непознатог српског аутора. Пошто је те године, Загонетна субота, средњеовековни народни празник, који се сваке године помера у складу са Ускршњим празницим, а када се светковала усмена народна загонетка, падала 21. фебруара по новом Грегоријанском календару, то је овај дан Енигматски савез Србије усвојио за Дан енигмата Србије, као спој народног и почетка ауторског загонетања.

10 СТРАНА 10 ХРОНОЛОГИЈА ДОГАЂАЈА У истом броју, у рубрици Занимљивости, на две странице, Момир ПАУНО- ВИЋ објављује текст под називом ЕНИГМАТСКА ПАРОДИЈА ЉУБИШЕ ЈАКШИ- ЋА, у коме се говори о томе, како је својевремено, чувени српски енигмата Љубиша ЈАКШИЋ објавио својеврстан слоговни квадрат 10 х 10, који је апсурдног садржаја, али духовитих описа, подсмевајући се тако ауторима који састављају мрежне загонетке већих димензија, са измишљеним речима и синтагмама. Напомиње се и да је ову енигматску пародију, први, својевремено, објавио «Весник» Енигматског клуба «Нова загонетка». уторак, 9. јануар године Ин меморијам У београдском дневном листу «Политика», на странама за читуље и помене, најављен је за 10. јануар годишњи помен Миливоју РШУМОВИЋУ Ршуму, што значи да он је преминуо 10. јануара године, а да то сазнање нисмо имали. Рођени брат Љубивоја РШУМОВИЋА, шездесетих година прошлог века био је плодан сарадник београдске «Енигме», а у периоду године био је члан ЕК «Нова загонетка». У следећем броју «Весника» о овом тужном догађају биће нешто више речи. четвртак, 18. јануар године Промоција књиге Новосадски новинар, енигмата и писац Зоран РАДИСАВЉЕВИЋ, у београдском Медија центру, представио је своју збирку анаграма ПУТ КА ВРХУ 4. У мноштву блиставих остварења награђених на домаћим и међународним конкурсима, посебно се издваја анаграмна поема од чак слова, направљена од комплетног текста и наслова песме Лазе КОСТИЋА «Santa Maria della Salute». Радисављевић је прошле године читалачкој публици скренуо пажњу књигом СВЕ ЈЕ МОГЛО БИТИ ДРУКЧИЈЕ, првом у српској књижевности без иједног слова «А», а овом књигом завршава серијал ПУТ КА ВРХУ, у коме је представио своје стваралаштво на пољу енигматике, квизова, шаховских и логичких проблема. Поред аутора, на промоцији књиге говорио је и уредник часописа «Политика енигматика» и «Политика разбибрига» Драган НИКОЛИЋ, а гости су били и многе личности које је аутор анаграмирао. СА ПРОМОЦИЈЕ КЊИГЕ Зорана РАДИСАВЉЕВИЋА «ПУТ КА ВРХУ 4» (Слева надесно: Драган НИКОЛИЋ, Зоран РАДИСАВЉЕВИЋ и Ненад САВИЋ)

11 ХРОНОЛОГИЈА ДОГАЂАЈА СТРАНА 11 субота, 20. јануар године Ин меморијам У Београду је изненада у 75. години живота преминуо истакнути српски осмосмеркаш и анаграмиста Каица ЂОРЂЕВИЋ, по професији преводилац. Са прославе 100 тог броја ОСМОСМЕРКЕ, Каица ЂОРЂЕВИЋ је на слици сасвим десно уторак, 30. јануар године Сарадња са «Маркетпринтом» Као и до сада, електронским путем, послата је 124. серија од 10 укрштеница за издања «Љубавни викенд романи» новосадског «Маркетпринта». Аутори радова са по 5 састава овога пута су били Момир ВУЧЕНОВИЋ и Драган МАТОВИЋ. У сарадњи која тече од 26. фебруара године, до сада је послато и скоро све објављено, сем неких радова из задњих пошиљки, укупно укрштеница од 33 аутора. Допринос појединаца овој сарадњи је следећи: Душко ЛАЗИЋ (301), Мирослав ЛАЗАРЕВИЋ (170), Миодраг ТОШИЋ (148), Владета ТРИВУНАЦ (78), Карло ВЕРЕБ (72), Живомир ЈЕВТИЋ (66), Момир ВУ- ЧЕНОВИЋ (58), Бранко НИКОЛИЋ (46), Младен МАРКОВИЋ (38), Динко КНЕЖЕ- ВИЋ (36), Љубиша ЈАКШИЋ (30), Љубислав ДРАКУЛИЋ (17), Михајло ВЕМИЋ, Жељко ПРВАНОВ, Марјан РАДАКОВИЋ и Мирослав ЦВЕТКОВИЋ (по 15), Ново ЗЕКИЋ (14), Јан БАЖИК, Ивица МЛАЂЕНОВИЋ и Милија СТЕВАНОВИЋ (по 12), Вељко ДОПУЂА (10), Драган МАТОВИЋ (9), Владимир ШАРИЋ (8), Миленко МИЈАТОВИЋ (7), Мирослав ЖИВКОВИЋ и Александар ЈАНКОВИЋ (по 5), Станислав ЛУКИЋ, Вељко МАКСИМОВИЋ, Милосав МАРЈАНОВИЋ, Веселин ПАТРНО- ГИЋ, Сретен ПЕРИЋ и Томислав ПОПОВИЋ (по 4) и Љубиша БАНОВИЋ (2). Састави су објавивани у две едиције наведеног наслова «Љубавни викенд романи»: «Сви писци света» (формат састава 11х14 поља, са описним пољима, без слике) и «Сенке» (формат састава 10х15 поља, са описним пољима, без слике). Енигматски клуб «Нова загонетка» се још једном захваљује свима који су учествовали у овој сарадњи и тиме помогли клубу.

12 СТРАНА 12 ХРОНОЛОГИЈА ДОГАЂАЈА недеља, 17. септембар године Радио геније Раденко РАКОВИЋ из Мале Ремете победио је у квиз емисији Радио геније на Радио Београду 202, у којој је више пута учествовао. За ово је добио признање, које Вам сада представљамо.

13 МЕМОРИЈАЛ «ЧИКА СТАНКА» СТРАНА 13 ОСМИ «МЕМОРИЈАЛ СРБОЉУБА СТАНКОВИЋА» 1. јуни 30. новембар године Радове са конкурса оцењиваће жири у саставу (сложено по азбучном реду): 1. Мирослав ЛАЗАРЕВИЋ, Београд (МЛ), председник жирија, 2. Драган ЛОЈАНИЦА, Београд (ДЛ), члан жирија, 3. Ђорђе ОТАШЕВИЋ, Београд (ЂО), члан жирија, 4. Момир ПАУНОВИЋ, Панчево (МП), члан жирија и 5. Владета ТРИВУНАЦ, Панчево (ВТ), члан жирија. Члановима жирија достављају се оригинални радови са шифром аутора, у облику како су и приспели на конкурс. Установљен је начин оцењивања радова и утврђивања коначног пласмана. За сваку такмичарску категорију, сваки члан жирија одабира, по њему, десет најбољих састава и вреднује их са 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 и 1 поена. Чланови жирија потпуно самостално врше избор радова, па је према томе присутност субјективности веома могућа. Пошто је ово само једна енигматска игра, која даље унапређује такмичарске дисциплине, аутори састава не треба да се љуте, јер би можда неки други састав жирија, донео другачије одлуке. Значи, ради се о рангирању послатих загонетака на основу појединачних критеријума чланова жирија, а не на основу неких општих правила, која је овде, искрено речено, тешко и увести. Уколико се у међувремену открије да је неки од вреднованих радова већ раније објављен (нехотични плагијат), тај састав се избацује из конкуренције и вредносни поени се померају навише. Због тога, сваки члан жирија одабира и једанаести, резервни рад, који ће носити 1 поен. Коначни пласман за сваку дисциплину добија се простим сабирањем поена свих чланова жирија. У случају истог броја поена, сматраће се да је бољи састав онај који је добио поене од већег броја чланова жирија, а у случају истог броја чланова жирија онај, који има већу појединачну оцену. Уколико је и ово идентично, одлуку о пласману доноси председник жирија, са или без консултовања са члановима жирија. Пошто је потребно да чланови жирија прегледају велики број радова, а комплет радова са шифрама аутора иде од једног члана жирија до другог, то свакако изискује дуже време да би сви чланови жирија могли да обаве свој посао. Због тога се извињавамо учесницима конкурса што нисмо у могућности да у овом броју «Весника» објавимо коначне резултате. Чим жири заврши свој посао, резултати конкурса биће објављени на сајту Енигматског савеза Србије, у часописима «Новости енигма» и «Политика енигматика», као и у 53. броју «Весника» Енигматског клуба «Нова загонетка». ПРЕДСЕДНИШТВО ЕК «НОВА ЗАГОНЕТКА»

14 СТРАНА 14 МЕМОРИЈАЛ «ЧИКА СТАНКА» Редни број ОСМИ «МЕМОРИЈАЛ СРБОЉУБА СТАНКОВИЋА» 1. јуни 30. новембар године БРОЈ РАДОВА У КОНКУРЕНЦИЈИ ПО ШИФРАМА АУТОРА Шифра аутора Чист словни ребус Комб. словни ребус Индирект 1. АЈМИЛ АФИША ГРАФИТНА ОЛОВКА Свега 4. ДИЧНИК ДРАГОН ЕЛМОР КАЛЕНДАР КУРИТИБА ЛАВИРИНТ МАНАУС МАТИЦА МИРЈАНА МОСТ НЕМБ СМЕДЕРЕВАЦ СПАРЕЛАМАНДЕНО СПЛАВ СРЕМАЦ СТАКЛЕНИ ХОТЕЛ «КАЛИФОРНИЈА» ТЕЗЕЈ ТИМ ТУТАНКАМОН ТУЦАКА УКЕА УЧЕСНИК ФИЛИП ВИДОВ ФОРТАЛЕЗА ЧИСТ ШИШКАР УКУПНО

15 МЕМОРИЈАЛ «ЧИКА СТАНКА» СТРАНА 15 ПОБЕДНИЦИ НА ДОСАДАШЊИМ «МЕМОРИЈАЛИМА СРБОЉУБА СТАНКОВИЋА» (Стиховане асоцијације приредио Мирослав Лазаревић) ПРВИ МЕМОРИЈАЛ ГОДИНЕ ЈЕДНОСЛОВНИ РЕБУС Свако тражи оно своје, задатак комарца то је. У Решење: «У» ћирилицом УЋИ РИЛИЦОМ Аутор: Радомир Мићуновић КОМБИНОВАНИ СЛОВНИ РЕБУС Ако буде много хладно, грејање ће бити «јадно». БИ Л -О Решење: према «Л» и ка минус «О», «БИ» ПРЕМАЛИ КАМИН У СОБИ Аутор: Мирослав Живковић ВИШЕСЛОВНИ РЕБУС Успомене деда буди, а унук се само чуди. И Д ГУ Решење: «Г», «У» следе «Д», «И» не ГУСЛЕ ДЕДИНЕ Аутор: Ненад Јовановић РЕБУС СА РЕЧИМА Наступ први, трема вреба, помоћ њему сада треба. ЉУБ(ИША) ЧЕТ(НИК) Решење: по Љубише, по четника ПОЉУБИШЕ ПОЧЕТНИКА Аутор: Бранислав Никић ДРУГИ МЕМОРИЈАЛ ГОДИНЕ ЧИСТ СЛОВНИ РЕБУС Заједно су летовали и дружењу печат дали. А Решење: «А», наиме, знак ампера АНА ИМЕ ЗНА КАМПЕРА Аутор: Радомир Мићуновић КОМБИНОВАНИ СЛОВНИ РЕБУС Знамо да та сила теже, за тежину све нас веже. ЛА ТЕ Решење: тежи на «ТЕ» «ЛА» ТЕЖИНА ТЕЛА Аутор: Момир Вученовић

16 СТРАНА 16 МЕМОРИЈАЛ «ЧИКА СТАНКА» РЕБУС СА РЕЧИМА Када паре понестану, они су у првом плану. РАЂА АЛЕКСИЋ ПАРЛОВ Решење: пре Мије је Дино и Мате затим ПРЕМИЈЕ ИМАТЕ ЈЕДИНО ЗА ТИМ Аутор: Зоран Радисављевић ИНДИРЕКТ Ако оне добро раде, мудрост, памет тада граде. ПРЕМДА ЋЕ ЛИСЦИ СИГУРНО,... Решење:... можда неће лије МОЖДАНЕ ЋЕЛИЈЕ Аутор: Зоран Радисављевић ТРЕЋИ МЕМОРИЈАЛ ГОДИНЕ ЧИСТ СЛОВНИ РЕБУС Учинак ће бити већи, кад искуство ти ћеш стећи. КОМБИНОВАНИ СЛОВНИ РЕБУС Врхунски тенисер био, на бољег се намерио. Н С Bq АН Решење: «Н» и «С» ивична НИСИ ВИЧНА Аутор: Милија Стевановић Решење: бекерел и мини с «А» «Н» БЕКЕР ЕЛИМИНИСАН Аутор: Радомир Мићуновић ИНДИРЕКТ Овог свеца многи славе, светковине разне праве. НЕЋЕ ОНА, НЕЋЕ ОН. МОРАМО... Решење:... све ти или ја СВЕТИ ИЛИЈА Аутор: Милија Стевановић

17 МЕМОРИЈАЛ «ЧИКА СТАНКА» СТРАНА 17 ЧЕТВРТИ МЕМОРИЈАЛ ГОДИНЕ ЧИСТ СЛОВНИ РЕБУС Данашње вам време, знате, лудорије разне прате. ТЕТОВААЖАА Решење: ерата ту «А» ЕРА ТАТУА Аутор: Милија Стевановић КОМБИНОВАНИ СЛОВНИ РЕБУС Усред зиме топло време, у пролеће зимске теме. А МА Решење: «А» прилази «МА» АПРИЛ, А ЗИМА Аутор: Милосав Марјановић ИНДИРЕКТ Пред долазак зимских дана, припреме су са свих страна. ПЕТАР ИИИИИ Решење: Пери пет «И» је презиме ПЕРИПЕТИЈЕ ПРЕ ЗИМЕ Аутор: Владимир Шарић ПЕТИ МЕМОРИЈАЛ ГОДИНЕ ЧИСТ СЛОВНИ РЕБУС Црни је у офанзиви, бели неће да преживи. М Решење: то подебело «М» ТОП ОДЕ БЕЛОМ Аутор: Милија Стевановић КОМБИНОВАНИ СЛОВНИ РЕБУС Наставише исто, брате, зулумом по нама млате Решење: од растера «Ј», «У» ОДРАСТЕ РАЈУ Аутор: Момир Вученовић ИНДИРЕКТ Њено име свако знаде, певачица из Канаде. БЕЖИ ОД ЖЕНА СА ИМЕНОМ ЛИНДА, КЛОНИ... Решење:... се Линди он СЕЛИН ДИОН Аутор: Милија Стевановић

18 СТРАНА 18 МЕМОРИЈАЛ «ЧИКА СТАНКА» ШЕСТИ МЕМОРИЈАЛ ГОДИНЕ ЧИСТ СЛОВНИ РЕБУС Доспео до гадних јада, све решава њухом сада. АЦ Решење: слепили с «А», «Ц» СЛЕПИ ЛИСАЦ Аутор: Милосав Марјановић КОМБИНОВАНИ СЛОВНИ РЕБУС Умешност је женска, брате, без граница, то већ знате. 0 А Решење: над «А», мега нула НАДА МЕ ГАНУЛА Аутор: Момир Вученовић ИНДИРЕКТ Увек треба да се чује, уважава и поштује. БУЧНА ПТИЦА КОЈА ДОНОСИ БЕБЕ! Решење: гласна рода ГЛАС НАРОДА Аутор: Даница Стојимировић СЕДМИ МЕМОРИЈАЛ ГОДИНЕ ЧИСТ СЛОВНИ РЕБУС Молитве су то пригодне, у невољи увек плодне. Палиндромни ребус И Решење: «И», на белом МОЛЕБАНИ Аутор: Владимир Шарић КОМБИНОВАНИ СЛОВНИ РЕБУС Не иде се тамо често, код Чапљине то је место. ВЦИ Решење: пре било «ВЦИ» ПРЕБИЛОВЦИ Аутор: Владимир Шарић ИНДИРЕКТ Исусова мајка ту је, сваки верник је поштује. ГЛУМИЦА ДРАГИЧЕВИЋ НИКАДА НЕ ЛАЖЕ, ВЕРУЈЕМ... Решење:... све Тамари ја СВЕТА МАРИЈА Аутор: Зоран Радисављевић

19 ЕНИГМАТСКЕ ЗАНИМЉИВОСТИ СТРАНА 19 Припремио: Раденко Раковић, Јазак ЛОКАЛНЕ ЈЕДИНИЦЕ МЕРА ЗАМЉИШТА Када је реч о премеравању земљишта, у нашој земљи, често се срећемо и са локалним јединицама мера. Њихови називи су занимљиви. На пример: јутро, ланац, дунум, рало, мотика, ливада, плуг земље, черек... У свом Упутству за пописивање приликом пописа пољопривреде године, Републички завод за статистику дао је и те мере и њихово објашњење. Ево прегледа тих мера прерачунатих у аре: 1. 1 КАТАСТАРСКО ЈУТРО = 58 ари 2. 1 ЛАНАЦ = 72 ара 3. 1 КВАДРАТНИ ХВАТ = 0,036 ари = 3,6 метара квадратних 4. 1 ДУНУМ = 1 ШИНИК = 10 ари 5. 1 ДУЛУМ (ЛЕСКОВАЧКИ) = 16 ари 6. 1 МОТИКА = 7 ари 7. 1 ЛИВАДА = 1 КОСА = 1 РАЛО = 1 РАЛИЦА = 25 ари 8. 1 ПЛУГ ЗЕМЉЕ = 1 ДАН ОРАЊА = 40 ари 9. 1 ЧЕРЕК = 4,5 ари ЗАПИСАНО У ПРЕЗИМЕНУ Жорж Веа (George Weah), некадашњи голгетер «Милана», «Пари сен Жермена», «Монака», «Челсија», најбољи фудбалер света за годину, победио је у другом кругу избора за председника Либерије. Оно што је занимљиво је чињеница да је код њега све записано у презимену. У оригиналу презиме новог председника Либерије се пише WEAH. У та четири слова стала су сва његова признања: W World Footballer od the Year (Најбољи фудбалер света 1995) E European Footballer of the Year (Најбољи фудбалер Европе 1995) A African Footballer of the Year (Најбољи фудбалер Африке 1989, 1994, 1995) H Head of State (Predsednik države 2017).

20 СТРАНА 20 ЕНИГМАТСКЕ ЗАНИМЉИВОСТИ ИМЕ У УКРШТЕНИМ РЕЧИМА У оквиру ноћног програма на Радију 202 постављено је питање: ШТА БИ- СТЕ НЕОБИЧНО ТРАЖИЛИ ОД ДЕДА МРАЗА ЗА ГОДИНУ. Одговор једне слушатељке био је: «Жеља ми је да изађем у укрштеним речима». Тиме је све речено. Слушатељка је пожелела да у години постане позната. ТАД КРЕНЕ НЛО 24. јуна године, Американац КЕНЕТ АРНОЛД кренуо је са својим авионом на пословни пут између Чечалиса и Јакиме, у држави Вашингтон. Небо је било чисто, услови за лет савршени. Приликом лета, у близини планине Рајнијер, запазио је девет лелелица какве никада до тада није видео. Кретали су се у «V» формацији непојмљиво великом брзином. Пред новинарима је казао: «Летели су као кад бисте бацили тањир преко површине воде». Новинари очигледно нису пажљиво слушали Арнолдово излагање. Био им ке потребан једноставан опис ове потпуно непознате пијаве. Истог дана објавили су да је Арнолд видео ЛЕТЕЋЕ ТАЊИРЕ. И истог часа овај израз је постао саставни део речника човечанства. Иако посматрање неидентификованих летећих објеката (НЛО) на небу сеже много даље од јуна године, Арнолдово виђење остаје једно од најзначајнијих. А ево и анаграма поводом тога од стране аутора овог ткста. Т А Д К Р Е Н Е Н Л О Решење: КЕНЕТ АРНОЛД

21 ИЗ СВЕТА ЗАГОНЕТАКА СТРАНА 21 Мирослав Живковић, Јагодина ЗАГОНЕТКА ИЛИ САМО ИГРА РЕЧИ МОЖЕ ЛИ НЕКО ДА НАПРАВИ НЕПРЕКИДНИ НИЗ ОД ДЕВЕТ ЛОГОГРИФНИХ АНАГРАМА, АЛИ ТАКО ДА ПРВИ И ПОСЛЕДЊИ ПОЈАМ УОПШТЕ НЕМАЈУ НИЈЕДНО ЗАЈЕДНИЧКО СЛОВО? Луис Керол превасходно је познат у читавом свету као аутор дечјег класика «Алиса у земљи чуда». Мање се зна да је он истовремено био и веома цењени математичар, а и састављач необичних загонетака. Дописивао се са многим особама и водио је лични дневник дуго година. 12. марта године забележио је у свом дневнику да је смислио један нови облик вербалне тортуре. Радило се, наиме, о једној новој игри речи, коју је наменио својим читаоцима. Принцип те игре састојао се у проналажењу средњих недостајућих речи. Претходно су задане две речи, које су повезане на неки начин. Требало је низом измена да се попуни тај ланац речи, али тако да се мења само по једно слово. Примери, који су показивали како се то чини, били су, између осталих и ови: COLD (хладно) WOLD WORD WARD WARM (топло) BLACK (црно) CLACK CRACK TRACK TRICK TRICE TRITE WRITE WHITE (бело) Додатна правила су налагала да све унете речи морају бити заједничке именице. Није било уопште важно, колико ће се унети нових речи, што је најбоље уочљиво у другом примеру. Керол је већ наредне године написао текст о тој игри у часопису Vanity Fair, а потом је и издао књигу са доста нових задатака. Ту игру речи назвао је doublets, везујући се за један двостих из Шекспировог «Магбета». На приговор неких скептика, да је овај Керолов изум већ био објављиван у САД, сам Керол је коментарисао да му то није било познато. Тврдио је да није видео ниједан такав публиковани рад. Ова игра речи стекла је велику популарност, тако да се током година стварало све више и више нових комбинација. Развој компјутерске технике дао је још већи подстицај на обради те тематике. Извесни Дејвид Нат позабавио се фундусом петорословних речи енглеског језика. Из суме од речи утврдио је да њих само 671 немају «прикључак» за било коју другу реч. А кад је рекордерство у питању, сачињен је један дугачак низ. Да би се од речи CHARGE стигло до речи COMEDO, ланац је садржавао чак педесет (?) нађених речи. Када су и где енигмати најпре искористили ову игру речи, веома је тешко утврдити. Зна се само толико да су те загонетке (на овим просторима) егзистирале до неке средине прошлог века. Објављиване су под називом метамор-

22 СТРАНА 22 ИЗ СВЕТА ЗАГОНЕТАКА фоза. Сасвим је лако дати објашњење зашто се то није одржало до данашњих дана. Постоји изузетно мали број расположвих парова. Узмимо само један простији случај. Како да ЗИМА пређе у ЛЕТО, али са само три нове додате речи? Притом се мора водити рачуна да свака нова реч, мора да се разликује од претходне само за ново промењено слово. Не треба ни помињати да је doublets преведен на енигматски језик само један низ логогрифа. Да би се Керолова идеја ипак спровела у енигматској пракси, неком виспреном састављачу пало је на ум да смисли загонетку пасијанс. Уместо да се нижу логогрифи, ту улогу преузеће логогрифни анаграми. Преклопљена два низа (потпуних или скраћених) логогрифних анаграма чине пасијанс. Сада се ситуација тотално променила. Правилима пасијанса омогућен је поприличан број могућих загонетака. Но, о томе неки други пут. Вратимо се ипак на doublets, али на случајеве, када почетна и завршна реч немају ни једно заједничко слово и где се до решења долази најкраћим путем. Применимо то на низ логогрифних анаграма, уз прихватање правила да задате речи морају бити у некој блиској вези. Дозволимо да додате речи не морају бити само заједничке именице, већ и оне које се користе у укрштеницама. Прикажимо то на пар примера из разних области (зоологија, литература, филм, хемија). Ради уштеде простора, неће бити описа речи, нити ће се уцртавати мреже. СВРАКА, КАСТАВ, СТЕВКА, ОСВЕТА, СВЕТЛО, ЦЕЛОСТ, ОЦЕЛОТ БАЛЗАК, КАБЛАР, СКАЛАР, СЛИКАР, РАСКИН, РЕСНИК, СИНГЕР БРИЏИС, БРИКСИ, КРИСТИ, РИКАТИ, РАКИТЕ, ТЕКИЈА, КАЈТЕЛ СРЕБРО, БРАСЕР, БАСТЕР, НЕРАСТ, СТРАНА, ТАРТАН, ТАНТАЛ Да ли се ово може схватити као неправедно запостављена загонетка или не? Како не би било дилеме да ли је нешто овако досада публиковано, даће се одговор. Такав један састав већ се појавио на другој страници енигматског часописа «Чвор крижаљка», број 316 (9. фебруар године). Аутор је била Златка Бјеловучић, којој је приписан рекорд за ту објављену загонетку. Њен назив био је преметајна преобразба. Почетне две речи (десетословне) биле су ВОДЕНПЕРЦЕ и СТИЛИСТКА. Занимљиво је да се није дало решење у неколико наредних бројева, али се до њега ипак дошло, уз мало труда и употребе лексикона. Ако би требало дати неки назив овој игри речи/загонетки, први предлог би био да јој се да име трансмутација. Смисао је суштински погођен, али то не значи да ће назив бити и прихваћен. Он делује превише хемијски, а има и подоста слова. Покушај аутора овог написа да створи што дужу трансмутацију досегао је само до седмице, уз напомену да почетна и крајња реч немају баш нешто заједничко: МОРАВАЦ, МАТОРАЦ, МАРАТОН, МАРТИНА, СТАРИНА, АРСЕНИТ, ЕЛАСТИН, СЕЛЕНИТ

23 НОВЕ КЊИГЕ ЕНИГМАТА СТРАНА 23 Приказ књиге: Јован Вуковић, Нова Пазова Мирослав Лазаревић: РЕЧНИК ЕТНИКА И КТЕТИКА, А Ј Издавачи ЕК «Нова загонетка» и Алма, Београд, ВУКОВИЋУ, КАКО СЕ ВИКАШ? Прва моја реакција када сам почео да листам најновију лексичко енигматску књигу била је: ау!, јер ми се на први поглед допало решење корица, затим унети грбови места и потом слог. Прегледна публикација и за млађе и за старије (који са видом баш не стоје најбоље). Мирославу Лазаревићу свака част на овом лексичком подухвату, јер се прихватио једног одговорног и за наш језик значајног посла. Пре свега што овакве «ствари» раде тимови језикословаца, а он то обрађује о свом круху и руху. Кад објави и друге две књиге, комплетира ову материју, Српска академија наука морала би да му то на неки начин призна. Наравно, прва признања већ стижу од енигмата, јер су у овој књизи добили доста лепих нових речи које нису знали. Или, да се буде прецизнији: за неке нису били сигурни да су оно «што јесу». Аутор је користио 15 извора, сличних издања, као и одговарајућих речника и енциклопедија. Тражити и прикупити, лексички стручно обрадити, уз дате изворе и најнеопходнија објашњења, могао је само неко ко је заљубљен у речи, а уз то предан послу кога се прихватио. Мада је започео језички важан посао, Мирослав Лазаревић од тога не прави «ни драму ни славолук». Образлажући свој рад «етници забележени у српској литератури», аутор скромно примећује: «Речник је интересантан за енигматске ствараоце и превасходно је њима намењен, али може бити занимљив и за познаваоце језика, нарочито за оне који се баве проучавањем богатства лексике нашег језика. С обзиром на релативно малу литературу из ове области, овај речник има за циљ и да покрене код познавалаца језика једно веће интересовање за овај део српске лексике, како би он био још више поткрепљен научним истраживањима, сазнањима и доказима. Ако се то буде остварило, тада је овај речник дао скроман допринос и позитиван импулс у том правцу». У првој књизи (А Ј), а у плану су још две (К П и Р Ш), Лазаревић је понудио корисницима речи етника и ктетика. Поред речи изведених из топонима, аутор је забележио и велики број појмова насталих по именима држава, области, покрајина, народа, чак и острва, планина, река и небеских тела. Прилика је да се из ове књиге науче многе нове речи, да свако ко обогати свој књижни фонд овом публикацијом, прошири своје опште знање са стотинама нових речи.

24 СТРАНА 24 НОВЕ КЊИГЕ ЕНИГМАТА У првој књизи највише је одредница (694) на слово «Б», па «Г» (358), «Д» (344), «В» (336) и «А» (316). Неки етници имају више појмова зато што се једно користи у месту (топониму), друго што их лексика другачије «обележава». Наравно, обрађивач није обрадио све топониме, па му већ од Вуковића стиже замерка. Код Кучева у Србији постоји насеље (види адресар места Југославије) «Вуковић», а у књизи није забележен етник Вуковићевац или Вуковићевљанин. Посебно ће бити «стани пани» како назвати мештане више места «Вуковићи», којих има у Босни и Херцеговини. Како, па не мора да све објасни Мирослав Лазаревић енигмата, нек нешто ураде и лингвисти, доктори наука! Збиља, Вуковићу како се викаш? За најаву прве књиге («Речник етника и ктетика, А Ј») овог несвакидашњег речника ово је довољно да вас заинтригира. Ко хоће више књигу у руке умно ће се освежити, а духовно оплеменити. РАДИО ТЕЛЕВИЗИЈА БОР новембар ПРВИ АЛМАНАХ СУСРЕТА ЕНИГМАТА СРБИЈЕ Борски енигматичар Крста Иванов, у сарадњи са Енигматским савезом Србије, објавио је први алманах овакве врсте. У њему су сумирана и објављена најзначајнија дешавања са досадашњих седамнаест сусрета, на којима је укупно учествовало више од хиљаду енигмата из Србије и околиних земаља. Између осталог ту је и приказ са 14. Сусрета енигмата Србије, који су године о- држани у Бору. У Бору удружење енигмата постоји готово 40 година. До године они су радили као клуб, а сада делују као енигматска секција у саставу Енигматског савета Србије и тренутно броје пет чланова. План за наредни период је привлачење што већег броја младих људи, који желе да се баве састављањем и решавањем енигматских проблема, како би се сачувала традиција рада борских енигмата.

25 НОВЕ КЊИГЕ ЕНИГМАТА СТРАНА 25 Приказ књиге: Радомир Мићуновић, Београд Мирослав Лазаревић РЕЧНИК ЕТНИКА И КТЕТИКА прва књига, слова А Ј Београд ДРАГОЦЕНА ПУБЛИКАЦИЈА ЗА ЕНИГМАТЕ И ОСТАЛЕ Састављачима и решавачима укрштених речи и сличних мрежастих и других загонетки добродошло је ново издање Мирослава Лазаревића «Речник етника и ктетика А Ј», које се појавило крајем прошле године, под заштитним знацима Енигматског клуба «Нова загонетка» и београдске АЛМЕ. Да се разумемо, етници и ктетици су, заправо, речи изведене из топонима властитих географских појмова. Педантно и детаљно обрађена је грађа везана за државе, области, насеља, држављане и житеље страних и домаћих простора. А да нешто не би изостало, ту је и додатак! Пројекат на преко 200 страница обухвата предговор и поговор који су такође Лазаревићев допринос да се лакше схвати, прихвати и примени понуђени материјал. Притом су илустрације допринеле да ликовно допуне Мирослављев труд и учинак. Биће то први речник овакве врсте на нашем језику, са додатком и литературом. Уједно се, навођењем досадашњих наслова нашег уваженог колеге, сагледава његов замашни и значајни допринос српској енигматици уопште. Испоставља се да је ово осма по реду Лазаревићева публикација, што је за посебну похвалу. Бивши Вршчанин и дуго већ Београђанин, притом је многе књиге уредио и препоручио, што само увећава његов допринос загонетачкој тематици.

26 СТРАНА 26 НОВЕ КЊИГЕ ЕНИГМАТА ОБЕВЕШТЕЊЕ ЕНИГМАТСКОГ КЛУБА «НОВА ЗАГОНЕТКА» Крајем године изашла је из штампе књига Мирослава Лазаревића РЕЧНИК ЕТНИКА И КТЕТИКА, слова А Ј, као шеста књига Мале енигматске библиотеке Енигматског клуба «Нова заго-нетка». Суиздавач је београдска кућа АЛМА. Ово је прва од три књиге речника из ове области, а на 210 страница садржи одреднице, етника из целог света, пронађ-них у консултованој литератури, без икаквих додатних извођења, ма колико она била логична. Ипак, што је и нормално, основа књиге су етници и ктетици са српских простора. Свака одредница садржи, поред мушког облика етника, по коме је цео материјал сложен, и женски облик етника, као и ктетик (присвојни придев од етника), уколико су и они забележени у изворима који су коришћени у припреми овог издања. Поред тога, као илустрације, у књизи се налази и 66 слика грбова места у Србији, чији се етници помињу, као и 12 слика српских манастира, који су на неки начин везани за представљене етнике, при чему су све слике у боји. Ово је први систематизовани речник овакве врсте на српском језику. Наравно, наши језички стручњаци бавили су се и овом проблематиком, па су изнедрили више студија из ове области, које су приређивачу ове књиге, и те како, користиле. У наредном периоду биће публиковане и преостале две књиге овог пројекта, друга са почетним словима К П и трећа са почетним словима Р Ш. Пренумеранти за ову прву књигу били су: Енигматски савез Србије (Жељко ДИМО- ВИЋ), ЕК «Пирамида» (Миле ЈАНКОВИЋ), Јован ВУКОВИЋ, Момир ВУЧЕНОВИЋ, Крста ИВАНОВ, Живадин ЈОВАНОВИЋ, Динко КНЕЖЕВИЋ, Драган МАТОВИЋ, Жељко ПРВА- НОВ и Марјан РАДАКОВИЋ и њима се и овим путем захваљујемо. Чланови Енигматског савеза Србије, књигу могу набавити преко ЕК «Нова загонетка» по цени од 500,00 динара (трошкови каталогизације и штампе) ДОСАДАШЊА ИЗДАЊА МАЛЕ ЕНИГМАТСКЕ БИБЛИОТЕКЕ

27 ТЕОРИЈСКИ ПРИЛОЗИ СТРАНА 27 Момир Пауновић, Панчево О ЕНИГМАТСКИМ РЕЧНИЦИМА Основно правило које треба да се поштује код састављања мрежних загонетака (класичне укрштене речи, скандинавке, испуњаљке, осмосмерке и др.) јесте да ти састави морају да садрже само лексички и граматички исправне речи и синтагме и да њихови описи буду тачни, прецизни, кратки и јасни. Ако се некад, због грешке аутора или превида енигматских уредника, догоди да буду објављене укрштенице које садрже неисправне, натегнуте или измишљене речи, а уз то нетачне, нејасне или непрецизне описе, то неминовно изазива негативне реакције решавача. На жалост, у правој хиперпродукцији мрежних загонетака, неретко се појављују и састави код чијег креирања није поштовано поменуто правило, па самим тим они не доприносе «знању кроз разоноду», као прокламованој сврси енигматике. Иако је дао преоштру оцену, наш еминентни лингвиста, академик проф. др Иван Клајн је ипак делом био у праву када је још пре 20 година у чланку «Разонода очајника» (НИН, 20. новембар 1997), изнео мишљење да је «састављање укрштеница прерасло у индустрију и да је њихов квалитет у обрнутој сразмери с квантитетом». Речници гарантују квалитет садржаја Свесни овога, искусни и одговорни састављачи укрштеница годинама користе релевантне речнике, лексиконе и енциклопедије, пре свега оне значајне за општу културу, црпећи из њих лексички фонд и прецизне дефиниције појмова. Озбиљни енигматичари морају да располажу Речником српскохрватскога књижевнога језика Матице српске, Речником српскохрватског књижевног и народног језика САНУ, Малом енциклопедијом Просвета, Вујаклијиним Лексиконом страних речи и израза, Великим речником страних речи и израза Клајна и Шипке и другим лексикографским и енциклопедијским издањима значајним за општу културу решавача. Данас су им на располагању и специјализована енциклопедијска издања из разних области, а у ери компјутера, брзо изналажење појмова и њихово описивање омогућавају им и интернет претраживачи. Временом се, међутим, показало да су састављачима укрштених речи за квалитетан и ефикасан рад неопходна и друга помагала специјални енигматски речници састављени према дужини речи, односно броју слова (двословни, трословни, четворословни, петословни, шестословни и седмословни), као и обратни, палиндромни речници (одостражници). Да је то неопходно, први су у Србији уочили и почетне кораке на том плану начинили некадашњи уредници нашег најдуговечнијег енигматског листа «Енигма», Вчастимир Власта Павловић и Симон Рацковић. Они су у периоду од до године у том листу објављивали у наставцима свој трословни и недовршени четворословни речник. Десетак година касније, њиховим путем кренуо је садашњи енигматски ветеран Радојица Јовичић, који је шапирографисано, у ограниченом броју примерака, објавио загонетачке речнике са појмовима од два, три и четири слова, а потом у наставцима у Горњомилановачком загонетачком листу «Еурека», «Двословни» и «Трословни енигматски речник». По-

28 СТРАНА 28 ТЕОРИЈСКИ ПРИЛОЗИ што израда енигматских речника изискује дуготрајан напоран рад, подразумева претраживање бројних лексикографских и енциклопедијских издања, а уз то и систематско праћење актуелних информација из штампаних и електронских медија, након почетних корака поменутих енигматских ентузијаста код нас је, на жалост, активност на овом плану двадесетак година била у застоју. «Чвор» штампао прве енигматске речнике Захваљујући Енигматском удружењу «Чвор» из Бјеловара, у периоду године, у оквиру посебне библиотеке «Енигматски рјечници», удруженим напорима више аутора, у ијекавској верзији, према стандардима хрватског језика, у знатно већем тиражу, објављена је серија енигматских речника. Најпре је године у једном тому публикован кратак двословни «Енигматски рјечник 2» Стјепана Хорвата из Бјеловара, потом једнотомни четворословни «Енигматски рјечник 4» Радоша Пушоњића из Пљеваља (на две стотине страна, са око пет хиљада речи), и најзад године једнотомни трословни «Енигматски рјечник 3» Стјепана Хорвата (на сто страна, са речи). Велики допринос овом «речничком подухвату» дао је српски енигматски велемајстор Бранко Полић из Ваљева, коме је бјеловарски «Чвор», у периоду године, у пет томова, објавио попис речи од пет слова под насловом «Енигматски рјечник 5» (са око страна и преко речи). Овај издавач је затим усмерио своју «енигматску лексикографску активност» ка речима од шест слова, па је у периоду године, у дванаест томова објавио «Енигматски рјечник 6» (са преко страница и скоро речи), у чијој припреми је учествовала велика екипа сарадника из целе ондашње Југославије, међу којима и српски загонетачи Крста Иванов, Динко Кнежевић, Душан Ђукић, Милан Жујовић, Мирољуб Тошић и Јован Недић. Колико је то био озбиљан подухват потврђује попис коришћене литературе, који обухвата око пет стотина наслова. Енигматски речници у Србији Крајем прошлог и почетком овог века, ова активност оживљава и добија велики замах и међу српским енигматичарима. Након опсежног и студиозног проучавања обимне енциклопедијске и лексичке грађе и праћења информативних медија, неколико српских приређивача се посветило издавању посебних енигматских речника. Прво је Станко Жугић из Београда године објавио «Трословни енигматски речник» и «Четворословни речник подсетник». (Овај четворословни, који је у првобитном издању имао око 12 хиљада речи, касније је допуњен и са двоструким бројем појмова објављен је сајту Енигматског савеза Србије). Исте године публикован је и «Универзални речник скраћеница, акронима и ознака», који је приредио Београђанин Ратко Стојковић. Десет година касније, појављује се очекивани «Седмословни речник» Станка Жугића у четири тома са око одредница (међу којима су и седмословне синтагме). Овај речник је потом допуњен са још неколико хиљада нових одредница и у таквом облику пре две године објављен као електронско издање. Упоредо су сачињени и обратни, одостражни речници од четири, пет, шест, па и седам слова (које су приредили Станко Жугић, Јован Недић и још неки аутори). Показало се да су ти речници веома корисно помагало састављачима кад треба да пронађу речи којима ће затворити одређене комбинације у укрштеницама.

29 ТЕОРИЈСКИ ПРИЛОЗИ СТРАНА 29 Оцењујући да је Полићев петословни речник у издању бјеловарског «Чвора» превазиђен по обиму грађе и да је у извесној мери неупотребљив за српске енигматичаре, пошто у њему доминира ијекавица а сви страни називи, по правилима хрватске ортографије, нису наведени фонетски, већ етимолошки, Миодраг Тошић из Београда године почиње рад на припреми српске верзије «Речника 5». До сада је из штампе изашло пет томова његовог речника, обрађена су слова од А до Љ и већ је по броју одредница премашен фонд речи садржан у Полићевим речницима. У међувремену је и наш истакнути лингвиста, лексикограф, енигмата и издавач, др Ђорђе Оташевић у издавачкој кући «Алма» из Београда објавио више нових речника, који су посебно занимљиви енигматским ствараоцима (скраћенице, турцизми, микротопоними, фразеолошки, синтагматски и др.). И синтагме постају предмет пажње Пошто је општеприхваћено правило да се укрштенице сматрају квалитетнијим уколико садрже мање црних поља, а пространије белине, састављачи су, да би задовољили тај захтев, принуђени да у своје саставе убацују и вишесловне синтагме и фразе (некад чак и са преко 20 слова). У вези с тим, у енигматским часописима (а и у електронском облику) појавило се неколико пописа вишесловних синтагми. Крагујевчанин Александар Јанковић је приредио и објавио збирку синтагми од 14 слова, а др Живомир Јевтић из Београда преглед синтагми од 15 слова, при чему су обојица упоредо приложили и њихово значење. Познато је да неки српски загонетачи у својим базама података имају и прегледе синтагми које садрже више слова, али их до сада нису објавили. Састављачима укрштеница и уредницима листова су посебно драгоцени овакви прегледи односно речници, да би се направила разлика између уобичајених, одомаћених и општеприхваћених синтагми и спорадичних склопова речи «за једнократну употребу», будући да, са енигматске тачке гледишта, употреба ових других није прихватљива. Истичући значај посебних енигматских речника, морамо на крају напоменути да они ипак не могу у потпуности да замене официјелна енциклопедијска и лексикографска издања, иза којих стоје релевантни стручњаци и научне институције. Пре свега зато што посебни енигматски речници нису свеобухватни, већ садрже само део лексичког фонда (за сада само речи које садрже од два до седам слова и само део синтагми). Па ипак, они су драгоцени као помоћна енигматска литература, јер умногоме олакшавају састављање укрштеница и описивање појмова. Зато ваља очекивати да ће Енигматски савез Србије иницирати нов озбиљан подухват припрему осмословног енигматског речника, с тим што је то комплексан задатак, који захтева организован тимски рад. Очекује се такође да ће се удруженим напором више енигматских ентузијаста приоритетно радити и на припреми и објављивању енигматских синтагматских речника, јер су синтагме све занимљивија грађа за састављаче укрштеница. Напомена редакције: Текст је објављен у панчевачком часопису за књижевност, уметност и културу «Свеске», у броју 126, у децембру године, у коме је Момир Пауновић, раније, у више наврата, публиковао прилоге и теоријске чланке везане за енигматско стваралаштво.

30 СТРАНА 30 ИСТОРИЈСКИ ПРИЛОЗИ Мирослав Лазаревић, Београд ЗАГОНЕТНА СУБОТА И ДАН ЕНИГМАТА СРБИЈЕ На Деветим сусретима енигмата Србије у Вршцу године, на основу извештаја комисије Енигматског савеза Србије, једногласно је прихваћен предлог, који је дао потписник ових редова, да 21. ФЕБРУАР буде проглашен за ДАН ЕНИГМАТА СРБИЈЕ. Тога дана је године била ЗАГОНЕТНА СУБОТА, по новом, Грегоријанском календару, народни празник усменог колективног згонетања, а те године су штампане и прве српске класичне ауторске загонетке. Идеја је била да се датумски обједини колективно народно загонеташтво са појавом првих ауторских загонетака. Иначе, ЗАГОНЕТНА СУБОТА пада два дана пред почетак седмонедељног Васкршњег поста. Како је Васкрс покретан празник, то се и ЗАГОНЕТНА СУБОТА помера. Ове године она пада 17. фебруара, а ЕСС је одлучио да се обележавање ДАНА ЕНИГМАТА СРБИЈЕ обавља на дан када те године пада овај народни празник, када се у прошлости нарочито истицало оштрење народног духа и развијање стваралачке маште, што је и данас циљ. Трагало се за што старијим датумом везаним за корене загонетања на српскм просторима. Опште је познато да је код нас све почело са народним загонеткама, које су стваране вековима, дотериване и преношене са колена на колено усменим путем. Оне су представљале део средњовековног народног стваралаштва, резултат су колективног народног умећа, а кроз ове умотворине, народ је показивао сво богатство ума и духа. Прве наше народне загонетке објавио је Вук СТЕФАНОВИЋ КАРАЏИЋ у СРПСКОМ РЈЕЧНИКУ године. Истраживања српских енигматских историчара показала су да прве објављене српске класичне ауторске загонетке налазимо године. Наш просветитељ, новинар, публициста и допломата Димитрије ДАВИДОВИЋ, у првом српском алманаху ЗА- БАВНИК, који је штампао у Бечу, у издању за годину, публиковао је прве српске шараде и логогрифе непознатог аутора (укупно 22 загонетке). НАЈСТАРИЈЕ СРПСКЕ ШАРАДЕ ИЗ «ЗАБАВНИКА» Први је наг, друга два закључују дан, читава реч једно живинче. (го + вече = говече) Први је реке једно име, други је орган тела, читаво је гордост. (По + нос = понос)

31 ИСТОРИЈСКИ ПРИЛОЗИ СТРАНА 31 Мирослав Лазаревић, Београд ДЕВЕДЕСЕТ ГОДИНА ОД ШТАМПАЊА ПРВОГ СРПСКОГ ЕНИГМАТСКОГ ЧАСОПИСА Првог јануара године појавио се и Београду први загонетачки лист у Србији и Југославији, под називом ЗАГОНЕТКА. Овај поучно забавни лист излазио је два пута месечно, последњи 8. број публикован је 15. априла године. Ово ћирилично и латинично издање имало је 12 страница формата 21,50 х 30,50 cm, а како је и навођено садржавало је загонетке у слоговима, у знацима, у једначини, за допуњавање, у бројевима, укрштене, ланчане, звездасте, чаробне укрштене речи, магичне квадрате, аритмогрифе, ребусе, коњићеве скокове, ветрењаче. Значи, радило се о једном широком спектру, тада познатих, енигматских врста, чиме се ни данас не може похвалити већина енигматских издања са ових наших простора. Већ тада се схватило да енигматско стваралаштво чини један широк спектар енигматских дисциплина, од којих је свака, на свој начин, интересантна и занимљива и за састављаче и за решаваче, доприносећи све заједно укупној слици да је енигматика играрија духа и гимнастика ума и да је енигматика значајно стваралаштво, које има вишеструку улогу, а не само да прекрати време и забави читалачку публику. Насловне странице првог српског енигматскг часописа «Загонетка», Београд, бројеви 1 и 8

32 СТРАНА 32 ИСТОРИЈСКИ ПРИЛОЗИ Први број је штампан у тиражу од примерака и садржавао је 16 загонетака на десет и шаховску рубрику на две стране. Часопис је престао да излази због новчаних проблема, па девети број није изашао из штампарије, мада је и за десети већ број био припремљен материјал. Бомбардовањем Народне библиотеке Србије у Другом светском рату уништена су многа значајна издања и публикације, па су тако, сачувани само 1, 7. и 8. број овог листа. Оснивач и уредник ЗАГОНЕТКЕ био је Љубомир НЕ- ДЕЉКОВИЋ (Сремки Карловци, 8. мај 1899 Београд, 5. фебруар 1983). Поред њега у редакцији су били и инжењер СРДАНОВИЋ, који је цртао шаблоне за загонетке и пуковник ЈОСИФОВИЋ, у чијем стану је била редакција листа. У првим бројевима листа Љубомир је углавном био и аутор загонетака, при чему своје радове није потписивао, а касније су се појављивале и загонетке других сарадника. Међу њима су били и његов брат Владислав, новосадски матурант, касније адвокат и судија и сестра Вера, касније правник, при чему су они своје радове потписивали псеудонимима, а шаховску рубрику је уређивао његов брат Озрен, новинар, писац и пропагатор шаха. Још у то време, Љубомир је био заговорник тематских загонетака, везаних за догађаје и личности, сматрао је да енигматски листови треба да садрже разне врсте загонетака и да предност треба давати националним темама и вредностима. Љубомир НЕДЕЉКОВИЋ је био лекар неуролог и нумизматичар, као и писац научних радова. У Прагу је започео студирање медицине, а у Београд се враћа године, завршава студије и специјализира неурологију. За време студирања, Љубомир је сарађивао у неким чешким забавним часописима и идеју за покретање енигматског листа донео је из Прага у Београд, као апсолвент медицине. После ЗАГОНЕТКЕ енигматска штампа је била све више присутна, па је само у периоду до Другог светског рата, у Србији публиковано укупно 11 енигматских листова. Појава овог првог енигматског листа код нас представља један од пет најзначајнијих догађаја у историји српске енигматике, а који су били темељи за њен даљи брз и успешан развој у правцу квалитета и разноврсности. Поред Љубомира НЕДЕЉКОВИЋА, у ову велику петорку, по мишљењу писца ових редова, спадају још Вук СТЕФАНОВИЋ КАРАЏИЋ, као прикупљач и објављивач народних загонетака, који је прве загонетке објавио у СРПСКОМ РЈЕЧНИКУ године, па Димитрије ДАВИДОВИЋ, који је године, у првом српском алманаху ЗАБАВНИК, штампаном у Бечу, објавио прве српске ауторске загонетке непознатог аутора, затим Ђорђе НАТОШЕВИЋ, као покретач теоријских написа о енигматици и заговорник увођења енигматике у школе, који је у ЛЕТОПИСУ МАТИЦЕ СРПСКЕ, године објавио расораву О ЗА- ГОНЕЦИ и Јосиф ПРИКЕЛМАЈЕР, као аутор једне од наших првих енигматских књига у правом смислу те речи, збирке загонетака ГОРДИЈЕВ ЧВОР из године.

33 ИСТОРИЈСКИ ПРИЛОЗИ СТРАНА 33 Јован Вуковић, Нова Пазова ПРИЛОГ ИСТОРИЈИ СРПСКЕ ЕНИГМАТИКЕ САРАДНИЧКИ КОНКУРСИ (6) СИМОНУ РАЦКОВИЋУ У ЧАСТ Увиђајући значај подстицања енигмата на такмичење, стварање нових и бољих загонетки, редакција «Енигме» је од прве године (1951) најавила конкурсе за састављаче. Тиме је очекивала бољу и бројнију, а и садржајнију сарадњу, нове сараднике, али и нове и разноврсније загонетке. Да је то била права оријентација и добар пут за подизање нивоа загонетарства уопште показали су већ први конкурси расписани и године. Када је крајем године умро Симон Рацковић ( ), један од најквалитетнијих и најплоднијих састављача од оснивања «Енигме», трећем сарадничком конкурсу године, дат је назив Велики наградни сараднички конкурс «МИНОС БОРБА ЗА КВАЛИТЕТ» (Меморијал Симона Рацковића). Ово МИНОС је само један од псеудонима С.Р. Зора, Едип. Симон, Минос, Цар Едип, Чика Сима, Цар Минос, Наталија, Мила. Под наведеним називом, по мојој евиденцији, одржано је 13 конкурса: Први 1973, други 1975, трећи 1976, четврти 1977, пети 1978, шести 1981, седми 1987, осми 1988, девети 1990, десети 1991, једанаести 1992, дванаести 1996, тринаести године. У најави наградног конкурса «Енигме», «МИНОС борба за квалитет» (Меморијал Симона Рацковића), у листу, број 872 (9. март) и број 874 (23. март 1973) каже се: «Припремајући се за пролећни сусрет енигмата у Београду, одлучили смо да организујемо и један наградни конкурс, чије би резултате саопштили на том скупу. Циљ нам је да после дужег времена привучемо што више сарад-ника састављача укрштених речи на једну такмичарску енигматску тему». У прилогу је дат симетричан лик 18 пута 9 са 12 црних поља и два улазна поља. Жири су сачињавали Власта Павловић, Ивица Млађеновић и Милан Шабан. Награда је било десет: три новчане: 150, 100 и 50 динара и седам у књигама. Рок за достављање радова био је 1. април године.

34 СТРАНА 34 ИСТОРИЈСКИ ПРИЛОЗИ Онда прође «пролећни сусрет» (кога наравно није било), да би тек у «Енигми» број 903 од године био објављен извештај о резултатима конкурса. На дан године, жири у саставу Павловић Власта, Млађеновић Ивица и Шабан Милан, завршио је преглед и оцењивање свих приспелих радова и донео је следећу одлуку о редоследу десет награђених радова: 1. «Пупа» 30 бодова, 2. «Жар птица» 27, 3. «Шаримир» 24, 4. «Лакме 1» 19, 5. «Сами» 18, 6. «Зоја» 15, 7. «Лептирица» 11, 8. «Лакме 2» 9, 9. «Том» 8, 10. «Перица» 4 бода. Потом је 6. септембра жири у присуству посебно формиране комисије Енигматског клуба утврдио имена аутора награђених радова. 1. Вељко Допуђа Бихаћ 2. Жарко Ђокић Ниш 3. Владимир Шарић Смедерево 4. Кемал Калушин Доњи Вакуф 5. Милован Самардаковић Ниш 6. Милован Самардаковић Ниш 7. Борис Назански Вараждин 8. Кемал Калушин Доњи Вакуф 9. Стјепан Тумпић Јалжабет 10. Ивица Перковић - Загреб. Од овог 903. и у бројевима 904. и 905. објављени су видно назначени награђени састави. Штета је што није дат податак колико је састављача учествовало на конкурсу и са колико радова. Али, шта је ту је, бар су дати основни најважнији подаци. Сем Милована Самардаковића који је умро 8. јула године, сви остали награђени енигмати још увек су активни у енигматици. Вељко Допуђа Жарко Ђокић Владимир Шарић ТРОЈИЦА ПРВОНАГРАЂЕНИХ НА КОНКУРСУ «ЕНИГМЕ» ГОДИНЕ

35 ИСТОРИЈСКИ ПРИЛОЗИ СТРАНА 35 Владета Тривунац, Панчево У ЧАСТ ТОШКЕТУ! ЧАСОПИСИ И НОВИНЕ У КОЈИМА ЈЕ МИОДРАГ ТОШИЋ ОБЈАВЉИВАО ЕНИГМАТСКЕ РАДОВЕ 01. АЛО РАЗБИБРИГА, новине АЛО!, Београд, 2007, 02. АС, новине, Београд, БЕОКВИЗ, Београд, БЕСТ, новине, Београд, БОЈ НА КОСОВУ, Дечје новине, Горњи Милановац, БРАВО СКАНДИ, Београд, БРАВО СКАНДИ СПЕЦИЈАЛ, Београд, ВЕСНИК, ЕК «Нова загонетка», Београд, ВИЈУГА, новине ГЛАС, Београд, ВОЖД, Бања Лука, ГАЗЕТА, новине, Београд, ГЛАМУР, новине, Београд, ГЛАСНИК, Енигматски савез Србије, Београд, ГЛОРИЈА (GLORIA), часопис, Београд, ДВА ВЕКА ВУКА, Дечје новине, Горњи Милановац, ДЕЧЈЕ НОВИНЕ, Горњи Милановац, ЕКСКЛУЗИВ (EXKLUSIV), новине, Београд, ЕНИГМА, Београд, ЕНИГМАТСКИ СКЕРЦО, Београд, ЕУРЕКА, Горњи Милановац, ЕУРЕКА ПЛУС, Горњи Милановац, ЕУРЕКА СКАНДИНАВКА, Горњи Милановац, ЕУРЕКА ШАМПИОНКА, Горњи Милановац, ЗАГОНЕТКА АЛМАНАХ, Горњи Милановац, ЗВРК, Београд, ИКС, Енигматске новине, Београд, ИЛУСТРОВАНА ПОЛИТИКА, часопис, Београд, КРОН, Зрењанин, ЛАВИРИНТАШ, Београд, МАЈ ЛАВ СТОРИ (MY LOVE STORY), Београд, МАКСИ РЕБУС (MAXI REBUS), Нови Сад, МАЛА ЕУРЕКА, Горњи Милановац, МАЛА УКРШТЕНИЦА АШ ДЕЛО, Београд, МАРКЕТПРИНТ, Љубавни романи, Нови Сад, МИНИ ИКС, Београд, 1997.

36 СТРАНА 36 ИСТОРИЈСКИ ПРИЛОЗИ 36. МИНИ КРОН, Зрењанин, МИНИ ОСМОСМЕРКА, Београд, МИНИ СКЕРЦО, Београд, МИНИ ФЛЕШ, Зрењанин, НАПРАВИ ПАУЗУ, издање Бурде, Београд, НОВОСТИ ЕНИГМА, Београд, НОВОСТИ СПЕЦ ЕНИГМА, Београд, 1986, 43. ОСАМ ВЕКОВА СТУДЕНИЦЕ 44. ОСЛОБОЂЕЊЕ МОЗАИК, Српско Сарајево, ОСМОСМЕРКА. Горњи Милановац, ОСМОСМЕРКА СПЕЦИЈАЛ, Београд, ПАН ЗАБАВНИК, Нови Сад, ПАН СКАНДИ, Нови Сад, ПОЛИТИКА МОЗАИК, Београд, ПРОБОЈ СОЛУНСКОГ ФРОНТА, Горњи Милановац, РЕБУС, Нови Сад, РЕШКО, новине Курир, Београд, СЕПАРАТ ЕД «ЗАГОНЕТКЕ», додатак Еуреке, СКАНДАЛ (SCANDAL!), часопис, Београд, СКАНДИКС, Београд, СКАНДИ СКЕРЦО, Београд, СКЕРЦО, Београд, СТУДЕНИЦА, 800 ГОДИНА, Горњи Милановац, ТЕСТ, издање Јежа, Београд, ТЕСТ, издање НИН а, Београд, УКРШТЕНЕ РЕЧИ, Ваљево, ХОБИ МИНИ СКЕРЦО, Београд, ХУПЕР ЕНИГМАТИКА, издање Политике, Београд, ШАРАДА, Ниш, Напомена редакције: Наш уважени колега Владета Тривунац обавестио нас је да припрема књигу о недавно рано преминулом великану српске енигматике Миодрагу Тошићу, са избором његових најбољих енигматских остварења, како би остао неизбрисив писани траг о овом великом и плодном мајстору енигматског стварања. У ту сврху су прикупљени и комплетирани сви часописи у којима је Миодраг Тошић сарађивао. Нарочито је изненађујући број примерака горњомилановачких иоздања ЕУРЕКЕ и МАЛЕ ЕУРЕКЕ, који се може мерити у метрима. Његови радови су пронађени у ограмном проценту и сада предстоји велики посао прегледавања и класификовања истих, како би наведена књига била што потпунија и садржајнија и како би овог неуморног и виспреног енигматског аутора представила у правом светлу. Овога пута пред Вама је само списак часописа и новина у којима је своје радове објављивао Миодраг Тошић.

37 ЕНИГМАТИ ПЕСНИЦИ СТРАНА 37 Милија Стевановић, Београд ЗАПЕВАЈМО КАО НЕКАД ШТО СМО Заиграјмо, нек се коло вије, широм Црне Горе и Србије. Запевајмо, као некад што смо, да се види и где смо и ко смо. Од како је и света и века, једна нас је љуљала колевка. Са истога стабла ми смо гране, што се увек и воле и бране. Сваки јунак у «Горскоме вијенцу», има свога брата на Опленцу. Реке нам се скоро исто зову, разлика је у једноме слову. Исто име река и планина, са поносом носе од давнина. И данас се чују песме старе и с таласа и са врха Таре. На Морави када неко плаче, на Морачи одјекује јаче. На Морави кад запева неко, песму прате над Морачом реком. Ко би смео данас да се брука, да не воли Његоша и Вука? Да не воли Ловћен и Цетиње, исто као и град са Ђетиње. Ко да мења оно што се не сме, ко да мења гусларе и песме? Ко да сече старом храсту гране, да не вида своме брату ране? Нема тога у српскоме роду, ко на своме православном броду, има страха од бура и вала, зато су нас небеса бирала.

38 СТРАНА 38 ЕНИГМАТИ ПЕСНИЦИ Радомир Мићуновић, Београд ЗБОГОМ, ТОШКЕ! СТИХОВАНИ НЕКРОЛОГ РИМОДАРОВ Жао ми мог друга и Лазиног кума. Његов одлазак не силази ми с ума. Непоновљиви Тошић Миодраг беше нам колега, добар и драг. И мада Тошке, није се правио Тоша, никад намера, ни мисао лоша. Код њега није било пола пола, увек непосредан, искрен до бола. Знао је да се нашали у најтежем часу. У енигматици важио за екстра класу. Сарадник, уредник, аниматор, једном речју, организатор. Последњи кораци тешко се тумаче. Какав губитак за српске загонетаче! Миодраг Тошић ( )

39 ИЗ КЛУПСКЕ РАДИОНИЦЕ СТРАНА 39 Мирослав Лазаревић, Београд У част нашег Чика Станка, словни ребус без престанка и даље је увек с нама, као прилог сад пред Вама. Проблеми су увек с нама, тешкоће су увек нове, на њих пала кратка тама, сањао сам лепе снове. Оливерин спасилац (1,1,4,1,1,1,2,1 = 3,3,6) С ПО Нема шта га не привлачи, тематика стварно разна, због тога је стално јачи, све воли да види, сазна. Храбро напред (1,1,7,2,1 = 5,2,5) СТ М Желео времена нова, баш би тада лепо било, на жалост, од пустих снова мало ми се остварило. Крајње је време (2,4,2,1,1,1,1 = 4,2,6) КЛЕ ДО Сурова јава (1,1,4,2,1 = 4,2,3) Р Н Бринули су стално, брате, грађанин је био тема, али данас, добро знате, сигурности баш и нема. Знатижељни Тихомир (3,2,1,1,3,1,1,1 = 4,6,3) АН ВЕ Оптимизма увек треба, чврста воља, бистра глава, тад недаћа која вреба много лакше се решава. Нереална очекивања (2,6,2,1 = 3,5,3) Е ДЕ Оклевања више нема, притисци су стално већи, много нам се лошег спрема, па морамо сад пресећи. Решења: «Р» у шеми са «Н» РУШЕ МИ САН; «С» у пољу с «П», а са «О» СУП ОЉУ СПАСАО; Тик уз «А», «Н» има, с «В», «Е» ТИКУ ЗАНИМА СВЕ; «С», «Т» уписана до «М» СТУПИ СА НАДОМ; «ДЕ» основа од «Е» ДЕО СНОВА ОДЕ; «ДО» база од «Л» у «К», «Е» ДОБА ЗА ОДЛУКЕ.

40 СТРАНА 40 ИЗ КЛУПСКЕ РАДИОНИЦЕ Милија Стевановић, Београд Неисцрпну има машту, заврзламе ствара разне, он препуну има башту, и радова пуне вазне. (МЛ) Све изгледа једноставно, простије не може бити, треба рећи оно главно, вансеријски, зашто крити. КЛАСИЧНЕ АУТОРСКЕ ЗАГОНЕТКЕ БЕЛА ЈЕ, БРЗА И КРИВА, А ОД ВАС СЕ ВЕШТО СКРИВА. ЗБОГ ЊЕГА СЕ МУЊА, ОКО КУЋЕ ШУЊА. ИЗБАЦИТЕ УЉЕЗА AMSTERDAM, GDANJSK, LJUBLJANA, OSLO, SMEDEREVO, TBILISI, FRANKFURT ГРАБУЉИНА, ГРЕЈАЧ, МАРСОВАЦ, МЕСЕЧАР, СУШАРА ИНДИРЕКТИ КАУБОЈИ НЕ ВОЛЕ ОПЕРУ, АЛИ... ВОЛИМ СВОЈ НАРОД, СТАЛО МИ ЈЕ... АНАГРАМИ Подалеко ја вам зађох, пут за назад ја не нађох. ИДУ НОЋИ, ГАЗЕ Ово јело много воле, не могу да му одоле. СТАРА КУСАЛА СЛОВНИ РЕБУСИ Узео сам молерска средства, ставио капу од папира, због девојке из суседства, већ данима немам мира. НН НИТ НИТ Чим је шампион постао, веома цењен остао. Боксерски идеал свима, па чак и противницима, О А Решења: ПАЛАНКА; ГРОМОБРАН; ЉУБЉАНА (сви остали градови почињу симболом хемијских елемената: америцијум, гадолинијум, осмијум, самаријум, тербијум, францијум); МЕСЕЧАР (сви остали појмови садрже називе за ноћне птице: буљина, еја, сова, ушара);... кантри да КАНТРИДА;... до нације ДОНАЦИЈЕ; ЗАЋИ У ГОДИНЕ; РУСКА САЛАТА; к речима НИТ иста Н КРЕЧИМ АНИТИ СТАН; угледали сте к А, О УГЛЕД АЛИ СТЕКАО.

41 ИЗ КЛУПСКЕ РАДИОНИЦЕ СТРАНА 41 Е Н И Г М А Т С К И И З А З О В И Томислав Поповић, Београд МАМУТСКИ АНАГРАМ ОД 299 СЛОВА Србију чине три целине: Војводина, Србија ван покрајина и област Косова и Метохије. Територија је подељена на 29 управних округа и Град Београд. У називима тих подручја има 299 слова, од којих се преметањем добија мамутски анаграм од 60 речи. Једна могућа смислена варијанта тог анаграмирања, даје следећи текст: СИЊИ СРПСКИ КАНОНСКИ КРШ ВОЈВОДИНА, СРБИЈА ВАН ПОКРАЈИНА И ОБЛАСТ КИМ ЖИВИ ЧАК МАЊИНСКИ КОЧЕН. КРОЧИШ ЛИ АДМИНИСТРАТИВНО, СКЛОП ЧУВА ПРВА КАСАБА И БАЗИЧНИ БЛОК ВИШЕ ОКРУГА КОЈИМ СЕ ЈУНАЧКИ ЗБИР БАВИ. ПРОИЗВОДИ СЕ ПАНОНСКО ЖИТО, КЕКС, ПОВРЋЕ, БРЕСКВА И СКРОЗ СЕ, СКИТСКИ, КИКСИРА СА СТОЧАРСТВОМ. ДОК И КАД УСКОЧКИ СКУП КОЧИ МРСКИ БОКС, НАС, МАСЕ ЧЕКА БОРБЕНИ БИРАЧКИ СПОР. Решење су 30 организационих јединица Србије (Београд и 29 округа): БЕОГРАД, БОРСКИ, БРАНИЧЕВСКИ, ЗАЈЕЧАРСКИ, ЗАПАДНОБАЧКИ, ЗЛАТИБОРСКИ, ЈАБЛАНИЧКИ, ЈУЖНОБАНАТСКИ, ЈУЖНОБАЧКИ, КОЛУБАРСКИ, КОСОВСКИ, КОСОВСКОМИТРОВАЧКИ, КОСОВСКОПОМОРАВСКИ, МАЧВАНСКИ, МОРАВИЧКИ, НИШАВСКИ, ПЕЋКИ, ПИРОТСКИ, ПОДУНАВСКИ, ПОМОРАВСКИ, ПРИЗРЕНСКИ, ПЧИЊСКИ, РАСИНСКИ, РАШКИ, СЕВЕРНОБАНАТСКИ, СЕВЕРНОБАЧКИ, СРЕДЊОБАНАТСКИ, СРЕМСКИ, ТОПЛИЧКИ, ШУМАДИЈСКИ.

42 СТРАНА 42 ИЗ КЛУПСКЕ РАДИОНИЦЕ Е Н И Г М А Т С К И И З А З О В И Раденко Раковић, Мала Ремета У ЧАСТ ВЕЛИКАНИМА ФУДБАЛА АНАГРАМ ОД 78 СЛОВА По мишљењу многих спортских стручњака, најбоља екипа икада виђена у историји светских фудбалских првенстава, је шампионска екипа Бразила са Светског првенства у Мексику из године. Овај анаграм од 78 слова посвећен је овим фудбалским великанима, а његова поставка гласи: СТАДИОН, ЛОПТА... КОЛОС БРАЗИЛ, «КАРИОКЕ», ПРВАЦИ СВЕТА, ЖАРЕ, ДРИБЛАЛИ, ФОР ЈЕ СОЛО, ОДОЛЕЛО ОТРЕЖЊЕЊЕ... Решење је састав тима Бразила који је најчешће наступао на Светском првенству у Мексику године: ФЕЛИКС, КАРЛОС АЛБЕРТО, БРИТО, ПЈАЦА, ЕВЕРАЛДО, КЛОДОАЛДО, ЖАИРЗИЊО, ЖЕРСОН, ТОСТАО, ПЕЛЕ, РИВЕЛИЊО. Бразилски тим пре меча са Перуом на Светском првенству Слева надесно стоје: КРЛОС АЛБЕРТО, БРИТО, ПЈАЦА, ФЕЛИКС, КЛОДОАЛДО и ЕВЕРАЛДО, слева надесно чуче: ЖАИРЗИЊО, ЖЕРСОН, ТОСТАО, ПЕЛЕ и РИВЕЛИЊО.

43 ИЗ КЛУПСКЕ РАДИОНИЦЕ СТРАНА 43 Е Н И Г М А Т С К E Љ У Б А В И Саставио и нацртао: Момир Вученовић, Београд СЛИКОВНИ (ИЛУСТРОВАНИ) РЕБУСИ БЕЗ ПОМОЋНИХ СЛОВА Решење: По бунара је ПОБУНА РАЈЕ Решење: Сто један има СТОЈЕ ДАНИМА Личанин и кола ЛИЧАН И НИКОЛА Че, сто и волови ЧЕСТО ИВО ЛОВИ Штака, жезло, твор ШТА КАЖЕ ЗЛОТВОР Решење: Седи лија СЕД ИЛИЈА Решење: Тунел у камери ТУНЕ ЛУКА МЕРИ Ала, сом, аждаје АЛАС ОМАЖ ДАЈЕ Сапун, олук, суза СА ПУНО ЛУКСУЗА

44 СТРАНА 44 ЕНИГМАТСКИ БИСЕРИ Никола ЧД Пешић, Ниш СЛИКОВНИ РЕБУСИ СА БЛОГА БРАНИСЛАВА НИКИЋА АНАГРАМНИ РЕБУС (6, 1, 5, 1 = 3, 10) 14. фебруар АРИТМОГРИФНИ РЕБУС (15. фебруар 1804) поставка: 3, 3, 1, 3 кључ: 4, 2, 8, 3 5, 2, 4, 5, 10, 3 9, 5, 1, 6, 7, 6, 10 Решења: хаљине «З», бунда «Љ» ДАН ЗАЉУБЉЕНИХ; три паса, «Н» вук ПРВИ СРПСКИ УСТАНАК.

45 EНИГМАТСКИ БИСЕРИ СТРАНА 45 Јадран Голоигра, Бијељина БЕЛИНА 9х9 У КЛАСИЧНОЈ УКРШТЕНИЦИ (ОБЈАВЉЕНО У ЧАСОПИСУ «МАРБО МЕГА УКРШТЕНИЦА», ЛОЗНИЦА, БРОЈ 125, ОКТОБАР 2017) ОБРЕДНИ ХЛЕБ У ПРАВОСЛАВЉУ П Р Е С У Ч И О П А П О М О Т Х Б Д Р О Н П О Д Р А Г О В А Т И Р Т О Б Р А Н О В А Ц О Р Т А С Р О З А В А Т И Т А П К А М А Т А Р И Т И Ј А В Т А Н Т И У Т А Б О Р И Т И С Е Р Е Р А Н У М А Р И Н И Р А Т И С Е П О Л Е Н Г Р П Р И М И Р И Т И С Е О Р Л И С Т О А Л У Ц И Ј А Ј Е С Е Н С К А К Л И Л И Ј А Н А Б А Т У Љ Е В А А У Р А О Д А Е Н О Е И М О П А С Н И К В О М Р Т В И Н А И О Љ О С Н У Т И И Р И Р И И Н Д Р И П Р Е С Л И Ч А Р Н Г А Н У Ћ Е И С К Р А А И Т А Њ А Л А В А Ц Н А Ф О Р А Г О Н И Д Б А МОТХБ (MOTHB) Mutilation Of The Human Body (скр.); ОБРАНОВАЦ Узвишење код Травника; ЛУЦИЈА ЈЕСЕНСКА Словачка списатељица; ЛИЛИЈАНА БАТУЉЕВА Бугарска позоришна редитељка; ПОСКУРИЦА Обредни хлеб у православљу; ПОБРАТИМИ БЕНД Музички састав из Лесковца; УХВАТИТИ СЕ ВОЉЕ Допасти се коме, свидети се (изр.); БАЦИТИ СЕ НА ПОСАО Почети радити (изр.); ВЕЛИКА КИРЊА Морска риба.

46 СТРАНА 46 EНИГМАТСКИ БИСЕРИ Динко Кнежевић, Батајница ДЕЛА НАШЕГ НОБЕЛОВЦА А Н А Г Р А М ЕВО, НАЂИ ПОРЕЂАН НИЗ ИМЕНА РОМАНА (ОРАН, ЗАПАЖАШЕ НАЈПРЕЧЕ, ОПРЕЗНО ОПИСИВАШЕ РАЈУ ТУРСКЕ БОСНЕ, МУТНА ЗЕМАЉСКА БЕЗУМЉА, НЕКЕ ТЕМЕ ПУКА), ПРИПОВЕТКИ, ДВА ПУТОПИСА И ПЕСАМА У ПРОЗИ НАШЕГ КЊИЖЕВНИКА, ПИСЦА ВЕЛИКОГ СТИЛА, ЈЕЗИЧКОГ СТРУЧЊАКА, ЧЛАНА САНУ, ДИПЛОМАТЕ КРАЉЕВИНЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ, ВРЛОГ МИСЛИОЦА ИВА АНДРИЋА (МЕСТО РОЂЕЊА ДОЛАЦ КРАЈ ТРАВНИКА, АУСТРОУГАРСКА МОНАРХИЈА), КОЈИ ПОЗНАВАШЕ СЛИКАРСТВО, ПА НАПРОСТО, НАУЧНО ПРОНИКНУ ЧАРИ УМЕТНОСТИ! РЕШЕЊЕ: АНИКИНА ВРЕМЕНА; АСКА И ВУК; ГОСПОЂИЦА; ДЕЦА; ЕКС ПОНТО; ЗЕКО; ЗНАКОВИ ПОРЕД ПУТА; ИГРА; ЈЕЛЕНА, ЖЕНА КОЈЕ НЕМА; ЉУБАВ У КАСАБИ; МОСТ НА ЖЕПИ; НА ДРИНИ ЋУПРИЈА; НА КАМЕНУ, У ПОЧИТЕЉУ; НА НЕВСКОМ ПРОСПЕКТУ; НА СУНЧАНОЈ СТРАНИ; НЕМИРИ; О ПРИЧИ И ПРИЧАЊУ; ОМЕР ПАША ЛАТАС; ПОРТУГАЛ, ЗЕЛЕНА ЗЕМЉА; ПРИЧА О ВЕЗИРОВОМ СЛОНУ; ПРОКЛЕТА АВЛИЈА; ПУТ АЛИЈЕ ЂЕРЗЕЛЕЗА; РАЗГОВОР СА ГОЈОМ; СВЕСКЕ; ТРАВНИЧКА ХРОНИКА; ШПАНСКА СТВАРНОСТ И ПРВИ КОРАЦИ У ЊОЈ; ШТА САЊАМ И ШТА МИ СЕ ДОГАЂА.

47 EНИГМАТСКИ БИСЕРИ СТРАНА 47 Динко Кнежевић, Батајница АНАГРАМИ НА ТЕМЕ ИЗ «ГОРСКОГ ВИЈЕНЦА» (ОБЈАВЉЕНО У ЧАСОПИСУ «ПОЛИТИКА РАЗБИБРИГА», БРОЈ 127, ) А, ОВАКО ГОВОРИО И ДЕЛИО ЖИТИЈА БЕСМРТНИКА ОД МИША! (БЛАГО ОНОМ КО ДОВИЈЕКА ЖИВИ, ИМАО СЕ РАШТА И РОДИТИ) БЕЗМАЛО, ТУ ВЕЛИКАН ПЈЕВ О О ЧВРСТОЋИ ДУХА МАЛОГ НАРОДА! (ТВРД ЈЕ ОРАХ ВОЋКА ЧУДНОВАТА, НЕ СЛОМИ ГА АЛ ЗУБЕ ПОЛОМИ) КО ЗВЕКЕТОМ ОРУЖЈА УЗМЕ ПРАВЕДНОСТ, ТОМ «МИШУ» УЛОГ ВЕЧНИ! (КОМЕ ЗАКОН ЛЕЖИ У ТОПУЗУ ТРАГОВИ МУ СМРДЕ НЕЧОВЈЕШТВОМ) БОЖЕ, УВЕК СИЈА, НЕ РИДАЈ ДОК ВЕЧНИ СРАМ ВРЕЂА ПОТОМКА ЈУДЕ! (СВАК ЈЕ РОЂЕН ДА ПО ЈЕДНОМ УМРЕ, ЧАСТ И БРУКА ЖИВЕ ДОВИЈЕКА)

48 СТРАНА 48 ИН МЕМОРИЈАМ КАИЦА ЈОВАНА ЂОРЂЕВИЋ Београд, 26. јуни 1942 Београд, 20. јануар Мирослав ЦВЕТКОВИЋ на свом блогу пише: «Дана 20. јануара године у Београду је преминуо Каица ЂОРЂЕВИЋ, кремиран 23. јануара. Енигмата и преводилац, миран човек, мој велики пријатељ у последњој трећини живота. Покојни Милан ЈЕЛЕНКОВИЋ ми је помогао да се упознамо пре више од четврт века. Није било лако убедити га да постане сарадник «Осмосмерке», али сам некако успео у томе. У наредним годинама прекинуо је сарадњу у свим листовима, осим у 5 6 које сам ја уређивао и припремао. Једно време је, на мој наговор, сарађивао и у «Пан осмерцу» мога кума Зорана МИЛУНОВИЋА. Саставио је пар хиљада енигматских прилога, углавном осмосмерки (било је и анаграма, ребуса, пирамида и клинова, магичних квадрата, неколико криптограма...), које сам припремао за фирму «Una Press», а објављене су у «Осмосмерци», «Осмосмерци специјал», «Мини осмосмерци», «Укрштеници», «Енигмапресу» и «Мозгалицама». Изузетно квалитетне осмосмерке је радио са таквом лакоћом, да без икакве дилеме могу рећи, да није било, а тешко да ће ускоро и бити, енигмате који ће моћи да му се приближи по квалитету и квантитету у креирању ове популарне енигматске врсте. Осмосмерке је састављао тако што је преко искоришћених појмова са списка, стављао палидрвца, да би избегао прецртавање, које би после неколико састављених осмосмерки, учинило списак нечитким и захтевало преписивање. Наравно, морао је то радити веома пажљиво, да случајно не помери папир и палидрвца чудан, али у његовом случају врло делотворан начин састављања осмосмерки. Последње две деценије живота провео је у неколико београдских домова пензионера. Припремао је питања и организовао квизове за своје колеге из домова. Пре неколико године је са Кристином РАДЕНКОВИЋ, једној од водитељки култног дневног квиза «Слагалица», у неколико домова пензионера у главном граду, организовао «Слагалицу» за старије суграђане. Почивао у миру». У «Лексикону српских енигмата» (Београд, 2007) налазимо да је Каица ЂОРЂЕ- ВИЋ био преводилац, да је радио на Блиском истоку, одличан анаграмиста и осмосмеркаш, који се бавио и математичким криптограмима, иначе повучена и ћутљива особа. Иза себе је оставио кћерку. Решавањем загонетака бавио се од 1957, а састављањем загонетака од године. Сарађивао је у више листова. Помиње се у књизи Владете ТРИВУНЦА «Клинови, пирамиде и варијације» (Београд, 2006), где је евидентирано 78 његових радова. У књизи Зорана РАДИСА- ВЉЕВИЋА «Свет анаграма«(београд, 2004) налазимо 21 његов састав. У београдској «Политици ХУПЕР» (број 103, 8. март 1994) објавио је пирамиду са синтагмама од 20 слова (ДОЛАРСКИ ПЛАТНИ СИСТЕМ). Нека му је вечна слава, уз захвалност за све оно што је урадио за српску енигматику.

Критеријуми за друштвене науке

Критеријуми за друштвене науке На састанку председника комисија друштвених и хуманистичких наука са представницима Министарства који је одржан 6. јуна, усклађени су критеријуми за истраживаче. Критеријуми за друштвене науке Услови за

More information

ОДБОЈКАШКИ САВЕЗ ВОЈВОДИНЕ Нови Сад Масарикова 25 тел/факс: 021/ , тр:

ОДБОЈКАШКИ САВЕЗ ВОЈВОДИНЕ Нови Сад Масарикова 25 тел/факс: 021/ , тр: ОДБОЈКАШКИ САВЕЗ ВОЈВОДИНЕ Нови Сад Масарикова 25 тел/факс: 021/47-22-220, тр: 310-6324-59 www.osv.rs osv@osv.rs ПРВЕНСТВО ВОЈВОДИНЕ 2017/2018 - КАДЕТКИЊЕ БИЛТЕН бр. 00 Нови Сад, 20.02.2018. Кадетско првенство

More information

Креирање апликација-калкулатор

Креирање апликација-калкулатор 1 Креирање апликација-калкулатор Сабирање стрингова 1. Поставити на форму три поља за едитовање и једно дугме са натписом Сабери. 2. Кликом на дугме, треба да се у последњем пољу појави резултат сабирања

More information

О Д Л У К У о додели уговора

О Д Л У К У о додели уговора Научни институт за ветеринарство "Нови Сад" Руменачки пут 20 21000 Нови Сад, Р.Србија Scientific Veterinary Institute "Novi " Rumenacki put 20 21000 Novi, R.Serbia Tel. + 381 (0)21 4895-300; Fax: + 381(0)21

More information

Основна школа Станоје Миљковић Брестовац. СПИСАК УЏБЕНИКА за старије разреде (V-VIII) који ће се користити у школ. 2012/2013. год.

Основна школа Станоје Миљковић Брестовац. СПИСАК УЏБЕНИКА за старије разреде (V-VIII) који ће се користити у школ. 2012/2013. год. Основна школа Станоје Миљковић Брестовац СПИСАК УЏБЕНИКА за старије е (-) који ће се користити у школ. 2012/2013. год. ЛИКОВНА КУЛТУРА Ликовна култура 5, уџбеник за 5. основне школе Здравко Милинковић

More information

Понуда уџбеника за школску 201 4/2015. годину

Понуда уџбеника за школску 201 4/2015. годину Понуда а за школску 201 4/2015. годину Први разред Наставни предмет Назив а Аутор Издавач Цена English Adventure, Cristiana Bruni, starter A - Suzannat Reed Pearson 850,00 English Adventure, Cristiana

More information

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕВОЂЕЊЕ У РЕГИСТАР ПРИВРЕДНИХ СУБЈЕКТА

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕВОЂЕЊЕ У РЕГИСТАР ПРИВРЕДНИХ СУБЈЕКТА ЗАХТЕВ ЗА ПРЕВОЂЕЊЕ У РЕГИСТАР ПРИВРЕДНИХ СУБЈЕКТА Република Србија Агенција за привредне регистре ПУНО ПОСЛОВНО ИМЕ ПРИВРЕДНОГ СУБЈЕКТА Правна форма: доо од ад кд задруга Седиште Друго: Део пословног

More information

Достава захтева и пријава М-4 за годину преко електронског сервиса Фонда ПИО. е-м4. Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање

Достава захтева и пријава М-4 за годину преко електронског сервиса Фонда ПИО. е-м4. Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање Достава захтева и пријава М-4 за 2015. годину преко електронског сервиса Фонда ПИО е-м4 Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање Привредна комора Србије Београд, 7. март 2016. године www.pio.rs

More information

ОДБОЈКАШКИ САВЕЗ ВОЈВОДИНЕ Нови Сад Масарикова 25 тел/факс: 021/ , тр:

ОДБОЈКАШКИ САВЕЗ ВОЈВОДИНЕ Нови Сад Масарикова 25 тел/факс: 021/ , тр: ОДБОЈКАШКИ САВЕЗ ВОЈВОДИНЕ Нови Сад Масарикова 25 тел/факс: 021/47-22-220, тр: 310-6324-59 www.osv.rs osv@osv.rs ПРВЕНСТВО ВОЈВОДИНЕ 2017/2018 - КАДЕТКИЊЕ БИЛТЕН бр. 01 Нови Сад, 27.02.2018. Кадетско првенство

More information

САОПШТЕЊЕ 7 РЕГИОНАЛНА ЛИГА ДЕЧАЦИ МК 2017/2018

САОПШТЕЊЕ 7 РЕГИОНАЛНА ЛИГА ДЕЧАЦИ МК 2017/2018 РЕГИОНАЛНИ КОШАРКАШКИ САВЕЗ ИСТОЧНЕ СРБИЈЕ 18000 Ниш, Обреновићева 10/3 тел: 018 / 523-323, факс: 018 / 526-021 текући рачун: 310-170615 43 Kомесар такмичења : Душан Васић E-mail: dusan.vasic@rksis.rs,office@rksis.rs,

More information

СПИСАК УЧБЕНИКА ЗА ЩКОЛСКУ 2016/17. ГОДИНУ

СПИСАК УЧБЕНИКА ЗА ЩКОЛСКУ 2016/17. ГОДИНУ СПИСАК УЧБЕНИКА ЗА ЩКОЛСКУ 2016/17. ГОДИНУ ПРВИ РАЗРЕД СРПСКИ ЈЕЗИК Буквар + ЦД Д Милић,Т Митић Радни листпви уз буквар Д Милић, Тијана Митић Нпви лпгпс а)писана слпва,б)штампана слпва Рач пп реч, читанка

More information

ОДБОЈКАШКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ

ОДБОЈКАШКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ОДБОЈКАШКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ОДБОЈКАШКИ САВЕЗ СРБИЈЕ Web Site: www.ossrb.org Е-mail: ossrb@ossrb.org oss@ossrb.org ДИРЕКТОР ТАКМИЧЕЊА ОСС КОМИСИЈА ЗА РЕГИСТРАЦИЈУ ОСС ТАДИЋ Драган Моб.: 060/8516440 Е-маил:

More information

РЕГИСТАР УДРУЖЕЊА, ДРУШТАВА И САВЕЗА У ОБЛАСТИ СПОРТА

РЕГИСТАР УДРУЖЕЊА, ДРУШТАВА И САВЕЗА У ОБЛАСТИ СПОРТА Бранкова 25 11000 Београд, Република Србија Инфо центар +381 11 202 33 50 Е - пошта: sport@apr.gov.rs www.apr.gov.rs РЕГИСТАР УДРУЖЕЊА, ДРУШТАВА И САВЕЗА У ОБЛАСТИ СПОРТА ПРИЈАВА ЗА УПИС УДРУЖЕЊА, ДРУШТВА

More information

ОДБОЈКАШКИ САВЕЗ ВОЈВОДИНЕ Нови Сад Масарикова 25 тел/факс: 021/ , тр:

ОДБОЈКАШКИ САВЕЗ ВОЈВОДИНЕ Нови Сад Масарикова 25 тел/факс: 021/ , тр: ОДБОЈКАШКИ САВЕЗ ВОЈВОДИНЕ Нови Сад Масарикова 25 тел/факс: 021/47-22-220, тр: 310-6324-59 www.osv.rs osv@osv.rs ПРВЕНСТВО ВОЈВОДИНЕ 2017/2018 - КАДЕТКИЊЕ БИЛТЕН бр. 02 Нови Сад, 06.03.2018. Кадетско првенство

More information

Мастер студије Смер: Рачуноводство и ревизија

Мастер студије Смер: Рачуноводство и ревизија ФИНАНСИЈСКО ИЗВЕШТАВАЊЕ И МЕЂУНАРОДНА РАЧУНОВОДСТВЕНА РЕГУЛАТИВА Мастер студије Смер: Рачуноводство и ревизија Информације о предмету Предавања: проф. др Љиљана Дмитровић Шапоња Вежбе: др Сунчица Милутиновић

More information

УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ - ФАКУЛТЕТ ПОЛИТИЧКИХ НАУКА Београд, Јове Илића 165, тел факс е-mail:

УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ - ФАКУЛТЕТ ПОЛИТИЧКИХ НАУКА Београд, Јове Илића 165, тел факс е-mail: Редни број ПРЕДМЕТ-НАСТАВНИК ДАТУМ САТ СЛУШ. СОЦИОЛОГИЈА УВОД У ПОЛИТИЧКУ ТЕОРИЈУ проф. др Драган Симеуновић доц. др Ивана Дамњановић ИСТОРИЈА АНТИЧКЕ И СРЕДЊЕВЕКОВНЕ ПОЛИТИЧКЕ МИСЛИ 16. IX писмени: усмени:

More information

TРЖИШТЕ ЕЛЕКТРОНСКИХ КОМУНИКАЦИЈА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ У ГОДИНИ

TРЖИШТЕ ЕЛЕКТРОНСКИХ КОМУНИКАЦИЈА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ У ГОДИНИ TРЖИШТЕ ЕЛЕКТРОНСКИХ КОМУНИКАЦИЈА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ У 2013. ГОДИНИ др Милан Јанковић, директор Општи приказ Број становника: 7,18милиона (без Косова и Метохије) Укупна површина: 88.502 km² БДП у 2013:

More information

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ Еразмус +: програм Европске комисије намењен образовању Хоризонт 2020: програм Европске комисије намењен науци Обезбеђује финансирање пројеката у области образовања и усавршавања,

More information

Директна и обрнута пропорционалност. a b. и решава се тако што се помноже ''спољашњи са спољашњим'' и ''унyтрашњи са. 5 kg kg 7 kg...

Директна и обрнута пропорционалност. a b. и решава се тако што се помноже ''спољашњи са спољашњим'' и ''унyтрашњи са. 5 kg kg 7 kg... Директна и обрнута пропорционалност Увод: Количник реалних бројева a и b, тј. број назива се размером бројева a и b Пропорција је једнакост две размере: a : b = a b a : b = c : d и решава се тако што се

More information

САОПШТЕЊЕ 5 РЕГИОНАЛНА ЛИГА ДЕЧАЦИ МК 2017/2018

САОПШТЕЊЕ 5 РЕГИОНАЛНА ЛИГА ДЕЧАЦИ МК 2017/2018 РЕГИОНАЛНИ КОШАРКАШКИ САВЕЗ ИСТОЧНЕ СРБИЈЕ 18000 Ниш, Обреновићева 10/3 тел: 018 / 523-323, факс: 018 / 526-021 текући рачун: 310-170615 43 Kомесар такмичења : Душан Васић E-mail: dusan.vasic@rksis.rs,office@rksis.rs,

More information

Tel (0) ; Fax: + 381(0) ; web: ;

Tel (0) ; Fax: + 381(0) ; web:  ; Научни институт за ветеринарство "Нови Сад" Руменачки пут 20 21000 Нови Сад, Р.Србија Scientific Veterinary Institute "Novi Sad" Rumenacki put 20 21000 Novi Sad, R.Serbia Tel. + 381 (0)21 4895-300; Fax:

More information

Конкурсна документација Т - 44 / 2013

Конкурсна документација Т - 44 / 2013 Конкурсна документација Т - 44 / 2013 в) Банкарска гаранција за добро извршење посла Понуђач чију понуду Наручилац изабере као најповољнију дужан је да у року од 5 (пет) дана од дана закључења уговора

More information

О Д Л У К У О ДОДЕЛИ УГОВОРА

О Д Л У К У О ДОДЕЛИ УГОВОРА Број:260 Датум: 11.04.2016. Сремска На основу члана 108. Закона о јавним набавкама ( Сл.гласник РС бр.124/2012, 14/15 и 68/15) и Извештаја Комисије о стручној оцени понуде број 256 од 08.04.2016., директор

More information

Март Opinion research & Communications

Март Opinion research & Communications Март 2014 Opinion research & Communications Метод: Телефонска анкета Примерок: 800 испитаници кои следат македонски спорт стратификуван со репрезентативен опфат на сите етнички заедници, урбани и рурални

More information

Учимо стране језике Енглески за предшколце прво издање

Учимо стране језике Енглески за предшколце прво издање Учимо стране језике Енглески за предшколце прво издање Наслов оригинала (Titre original de l œuvre) Magdalena Guirao-Jullien Petite méthode pour débuter en anglais RETZ / SEJER, Paris Publée par RETZ,

More information

Шира специјализација. географија, туристичка географија, еколошки туризам. Истраживачка експертиза. туризам у заштићеним објектима природе

Шира специјализација. географија, туристичка географија, еколошки туризам. Истраживачка експертиза. туризам у заштићеним објектима природе мр Јована Бранков Истраживач сарадник, Географски институт Јован Цвијић САНУ, 11000 Београд, Ђуре Јакшића 9. Телефон: +381 11 2636 395, 2636594 Факс: +381 11 2637597 Email: j.brankov@gi.sanu.ac.rs, j_brankov@yahoo.com

More information

БЕЗБЕДНОСТ РАДНЕ И ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ, ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ И ОБРАЗОВАЊЕ

БЕЗБЕДНОСТ РАДНЕ И ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ, ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ И ОБРАЗОВАЊЕ УНИВЕРЗИТЕТ У НИШУ ФАКУЛТЕТ ЗАШТИТЕ НА РАДУ У НИШУ Ненад Живковић БЕЗБЕДНОСТ РАДНЕ И ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ, ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ И ОБРАЗОВАЊЕ Ниш, 2010. Ненад Живковић БЕЗБЕДНОСТ РАДНЕ И ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ, ВАНРЕДНЕ

More information

ДВА ВЕКА СРПСКЕ УСТАВНОСТИ

ДВА ВЕКА СРПСКЕ УСТАВНОСТИ СРПСКА АКАДЕМИЈА НАУКА И УМЕТНОСТИ ОДБОР ЗА ИЗВОРЕ СРПСКОГ ПРАВА ПРАВНИ ФАКУЛТЕТ УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ Научни скуп ДВА ВЕКА СРПСКЕ УСТАВНОСТИ 11 12. марта 2010. Београд, Кнез Михаилова 35 ОРГАНИЗАЦИОНИ

More information

Хуманитарна организација СРБИ ЗА СРБЕ - финансијскo пословање за годину

Хуманитарна организација СРБИ ЗА СРБЕ - финансијскo пословање за годину Датум 1.12.2016. 728.825 1.451 1.219 11.825 2.239 39.717 19.542 27.828 7.950 04.01. 728.825 1.451 1.219 11.825 2.239 39.717 15 0 19.557 27.828 7.950 Lazich Deli donation box // 04.01. 728.825 1.451 1.219

More information

A Step Forward to Youth Employability Економски факултет, Универзитета у Бањој Луци. Бања Лука,

A Step Forward to Youth Employability Економски факултет, Универзитета у Бањој Луци. Бања Лука, A Step Forward to Youth Employability Економски факултет, Универзитета у Бањој Луци Бања Лука, 12.10.2017-11.11.2017. РАСПОРЕД ОБУКА И ПРЕДАВАЊА 12.10.2017. (четвртак) Презентација пројекта, Амфитатар

More information

Универзитет у Новом Саду ПОДАЦИ И БРОЈКЕ ИЗВЕШТАЈ О РАДУ И АКТИВНОСТИМА НА УНИВЕРЗИТЕТУ У НОВОМ САДУ У ГОДИНИ

Универзитет у Новом Саду ПОДАЦИ И БРОЈКЕ ИЗВЕШТАЈ О РАДУ И АКТИВНОСТИМА НА УНИВЕРЗИТЕТУ У НОВОМ САДУ У ГОДИНИ Универзитет у Новом Саду ПОДАЦИ И БРОЈКЕ ИЗВЕШТАЈ О РАДУ И АКТИВНОСТИМА НА УНИВЕРЗИТЕТУ У НОВОМ САДУ У 2012. ГОДИНИ 2 Подаци и бројке 2012 Универзитет у Новом Саду ПОДАЦИ И БРОЈКЕ 2012. Извештај о раду

More information

ПРОЈЕКАТ ЂАК РЕПОРТЕР. САВЕЗ ЗА ШКОЛСКИ СПОРТ СРБИЈЕ школска 2017/2018. година

ПРОЈЕКАТ ЂАК РЕПОРТЕР. САВЕЗ ЗА ШКОЛСКИ СПОРТ СРБИЈЕ школска 2017/2018. година ПРОЈЕКАТ ЂАК РЕПОРТЕР САВЕЗ ЗА ШКОЛСКИ СПОРТ СРБИЈЕ школска 2017/2018. година УКЉУЧИ СЕ, ПОСТАНИ И ТИ ЂАК РЕПОРТЕР https://www.youtube.com/watch?v=w_6qze6l E3c ПРОЈЕКАТ ЂАК РЕПОРТЕР Идеја пројекта је да

More information

АЛГОРИТАМСКИ ПРИСТУП РЕШАВАЊУ ПРОБЛЕМА

АЛГОРИТАМСКИ ПРИСТУП РЕШАВАЊУ ПРОБЛЕМА Гимназија Жарко Зрењанин Врбас АЛГОРИТАМСКИ ПРИСТУП РЕШАВАЊУ ПРОБЛЕМА - понављање- https://www.youtube.com/watch?v=retaq5uybwe Светлана Мандић, проф. рачунарства и информатике Решавање проблема помоћу

More information

СПИСАК УЏБЕНИКА ЗА ПРВИ РАЗРЕД. Љ. Вдовић, Б. Матијевић, и Р. Јанаћковић

СПИСАК УЏБЕНИКА ЗА ПРВИ РАЗРЕД. Љ. Вдовић, Б. Матијевић, и Р. Јанаћковић Уџбеници наведени у табели су прошли процедуру разматрања и одлучивања на Наставничком већу ОШ "Иво Андрић", Савету родитеља и Ученичком парламенту и налазе се на одобреном Каталагу уџбеника Министарства

More information

Друга награда за најуспешнији школски лист у Србији

Друга награда за најуспешнији школски лист у Србији 2 Диплома Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, Друштва за српски језик и књижевност Србије и Задужбине Милоша Црњанског за нашу Идеју Друга награда за најуспешнији школски

More information

Уводна напомена. Ја уоп ште ни ко га не вре ђам

Уводна напомена. Ја уоп ште ни ко га не вре ђам ИМЕ Томас Бернхард (РАЗ)ГОВОРИ - Избор - Уводна напомена То мас Бер нхард је рет ко да вао ин тер вјуе; до след но је бра нио се бе и свој рад, свој живот и животне околности од домашаја медија, од наплаћивања

More information

Хуманитарна организација СРБИ ЗА СРБЕ - финансијскo пословање за годину

Хуманитарна организација СРБИ ЗА СРБЕ - финансијскo пословање за годину 1.12.2016. 728,825 1,451 1,219 11,825 2,239 39,717 19,542 27,828 7,950 04.01. 728,825 1,451 1,219 11,825 2,239 39,717 15 0 19,557 27,828 7,950 Lazich Deli donation box // 04.01. 728,825 1,451 1,219 11,825

More information

Земљотрес у праскозорје

Земљотрес у праскозорје 24 Земљотрес у праскозорје Ме ри По уп Озборн Илу стро вао Сал Мер до ка Пре вела Ми ли ца Цвет ко вић 4 Наслов оригинала Mary Pope Osborne Ear thqu a ke in the Early Mor ning С ад рж а ј Text Copyright

More information

Млади и жене на тржишту рада у Србији

Млади и жене на тржишту рада у Србији Млади и жене на тржишту рада у Србији 11.7.2017. ТР 02/17 У извештају се анализирају положај младих и жена на тржишту рада у периоду 2014 2016. година. Посматрају се основни контингенти младих и жена на

More information

ОДБОЈКАШКИ САВЕЗ ВОЈВОДИНЕ Нови Сад Масарикова 25 тел/факс: 021/ , тр:

ОДБОЈКАШКИ САВЕЗ ВОЈВОДИНЕ Нови Сад Масарикова 25 тел/факс: 021/ , тр: ОДБОЈКАШКИ САВЕЗ ВОЈВОДИНЕ Нови Сад Масарикова 25 тел/факс: 021/47-22-220, тр: 310-6324-59 www.osv.rs osv@osv.rs ПРВЕНСТВО ВОЈВОДИНЕ 2017/2018 - КАДЕТКИЊЕ БИЛТЕН бр. 07 Нови Сад, 10.04.2018. Кадетско првенство

More information

СТАТИСТИКА СТАНОВНИШТВА

СТАТИСТИКА СТАНОВНИШТВА 2014 СТАТИСТИКА СТАНОВНИШТВА POPULATION STATISTICS ГОДИШЊЕ САОПШТЕЊЕ ANNUAL RELEASE ИСПРАВЉЕНО САОПШТЕЊЕ/CORRECTED RELEASE 27. VIII 2015. Број/No. 99/15 РОЂЕНИ И УМРЛИ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ BIRTHS AND DEATHS

More information

2. Прикључак воде 1 ком

2. Прикључак воде 1 ком Институт за ратарство и повртарство Нови Сад Број: 13-53/1349-4 Датум:08.05.2017. Нови Сад У складу са чланом 63.став 1. Закона о јавним набавкама, достављамо измене конкурсне документације јавне набавке

More information

ОДЛУКУ О ИЗБОРУ ПРОЈЕКАТА У ОБЛАСТИ КУЛТУРЕ КОЈИ ЋЕ У ОДРЕЂЕНОМ ИЗНОСУ БИТИ ФИНАНСИРАНИ И СУФИНАНСИРАНИ ИЗ ГРАДСКОГ БУЏЕТА У 2015.

ОДЛУКУ О ИЗБОРУ ПРОЈЕКАТА У ОБЛАСТИ КУЛТУРЕ КОЈИ ЋЕ У ОДРЕЂЕНОМ ИЗНОСУ БИТИ ФИНАНСИРАНИ И СУФИНАНСИРАНИ ИЗ ГРАДСКОГ БУЏЕТА У 2015. На основу члана 76. Закона о култур ( Службен гласнк РС 72/09), члана 46. Закона о локалној самоуправ ( Службен гласнк РС 129/07), чланова 2. 4. 37. Пословнка о раду Градског већа града Лесковца ( Службен

More information

Хуманитарна организација СРБИ ЗА СРБЕ - финансијскo пословање за годину

Хуманитарна организација СРБИ ЗА СРБЕ - финансијскo пословање за годину 31.12.15 378.521 328 1.917 26.107 4.257 18.033 11.405 12.875 04.01. 378.521 328 1.917 26.107 4.257 18.033 15 0 11.420 12.875 Compass Fuel donation box // 04.01. 378.521 328 1.917 26.107 4.257 18.033 15

More information

ОБАВЈЕШТЕЊЕ О НАБАВЦИ /18

ОБАВЈЕШТЕЊЕ О НАБАВЦИ /18 Адреса: Maršala Tita 9a/I Телефон: (033) 251-590 Факс: (033) 251-595 Е-маил: ejn@javnenabavke.gov.ba Wеб: https://www.ejn.gov.ba Датум и вријеме слања обавјештења на објаву:12.2.2018. u 14:30 ОБАВЈЕШТЕЊЕ

More information

Ево конкретног конструктивног предлога, ради отклањања било каквих недоумица у вези овог предмета, или било чега спорног.

Ево конкретног конструктивног предлога, ради отклањања било каквих недоумица у вези овог предмета, или било чега спорног. ОВДЕ СЕ НАЛАЗЕ СВЕ ИЗМЕНЕ КОЈЕ СУ НАПРАВЉЕНЕ У ФАЛСИФИКОВАНОМ ДОКУМЕНТУ КОЈИ ЈЕ ОБЈАВИО М.РОКСИЋ 14.10.2016. ГОДИНЕ НА ФБ страници 3М ШИМАНО. М.РОКСИЋ АКО ОБЈВЉУЈЕ КАО ОРИГИНАЛ ДОКУМЕНТА, НИЈЕ СМЕО НИЈЕДНУ

More information

Напомена: Ажурирање списка курсева и тестова по програму КЕ извршено у 7:00

Напомена: Ажурирање списка курсева и тестова по програму КЕ извршено у 7:00 Напомена: Ажурирање списка курсева и тестова по програму КЕ извршено 08.03. 2016 у 7:00 10.03.2016. 14,00 часова Удружење здравствених радника града Сремска Митровица Превенција нарушавања функције локомоторног

More information

КАТЕГОРИЗАЦИЈА НАУЧНИХ ЧАСОПИСА ЗА ГОДИНУ ЧИЈИ ИЗДАВАЧИ СУ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ,

КАТЕГОРИЗАЦИЈА НАУЧНИХ ЧАСОПИСА ЗА ГОДИНУ ЧИЈИ ИЗДАВАЧИ СУ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ, КАТЕГОРИЗАЦИЈА НАУЧНИХ ЧАСОПИСА ЗА 2016. ГОДИНУ ЧИЈИ ИЗДАВАЧИ СУ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ, а нису реферисани у Web of Science и у Journal Citation Report-у (JCR) Табела 21. Категоризација домаћих научних часописа

More information

ШВЕДСКИ СТО НОТЕ И ФУСНОТЕ

ШВЕДСКИ СТО НОТЕ И ФУСНОТЕ Саша Радоњић ШВЕДСКИ СТО НОТЕ И ФУСНОТЕ Нови Сад, 2014. НОТЕ Често се деси да вас људи издају! То је нормално, пошто је човек по својој природи издајица, али кад ово знате, биће вам много лакше наставити

More information

Г Л А С Н И К УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ ISSN Година XLVII, број 149, 18. мај ОДЛУКЕ СЕНАТА УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ

Г Л А С Н И К УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ ISSN Година XLVII, број 149, 18. мај ОДЛУКЕ СЕНАТА УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ Г Л А С Н И К УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ Година XLVII, број 149, 18. мај 2009. ОДЛУКЕ СЕНАТА УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ ОДЛУКЕ САВЕТА УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ ОДЛУКЕ РЕКТОРА УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ исправке одлука

More information

Хрватска олуја и српске сеобе

Хрватска олуја и српске сеобе СТАНКО НИШИЋ Хрватска олуја и српске сеобе Београд, 2002. САДРЖАЈ ПРЕДГОВОР... 2 Први део СРПСКА ДИЈАСПОРА ЧИНИЛАЦ ИЗГРАДЊЕ И БЕЗБЕДНОСТИ ОТАЏБИНЕ УВОД... 4 1. СРБИ У СВЕТУ... 7 Обим и разлози одласка

More information

Легенде Београдског универзитета

Легенде Београдског универзитета Универзитет у Београду Универзитетска библиотека Светозар Марковић у Београду Легенде Београдског универзитета Војин Матић 1911 1999 Каталог изложбе БЕОГРАД 2008 Легенде Београдског универзитета коло 2

More information

ПРИПОВЕТКА ВЕТАР ЛАЗЕ К. ЛАЗАРЕВИЋА (Тумачење)

ПРИПОВЕТКА ВЕТАР ЛАЗЕ К. ЛАЗАРЕВИЋА (Тумачење) УДК: 821.163.41.09-32 Лазаревић Л. Примљено: 30. септембра 2010. године Прихваћено: 20. октобра 2010. године Оригинални научни рад проф. Др Драгомир Ј. Костић Универзитет у Приштини са привременим седиштем

More information

посебан додатак недељника бр. 1. април САНУ СРПСКА АКАДЕМИЈА НАУКА И УМЕТНОСТИ ДОМ СРПСКЕ НАУКЕ

посебан додатак недељника бр. 1. април САНУ СРПСКА АКАДЕМИЈА НАУКА И УМЕТНОСТИ ДОМ СРПСКЕ НАУКЕ посебан додатак недељника бр. 1. април 2010. САНУ СРПСКА АКАДЕМИЈА НАУКА И УМЕТНОСТИ ДОМ СРПСКЕ НАУКЕ ИНТЕРВЈУ: НИКОЛА ХАЈДИН, ПРЕДСЕДНИК САНУ Наука и уметност на мосту од танког лима Академија има онакав

More information

ЗАКОНИ ЖИВОТА ДИМИТРИЈЕ В. ЉОТИЋ. Прво отаџбинско издање г. Србиње - Нови Сад ДОБРИЦА КЊИГА. Србиње - Нови Сад, 2001 САДРЖАЈ

ЗАКОНИ ЖИВОТА ДИМИТРИЈЕ В. ЉОТИЋ. Прво отаџбинско издање г. Србиње - Нови Сад ДОБРИЦА КЊИГА. Србиње - Нови Сад, 2001 САДРЖАЈ ДИМИТРИЈЕ В. ЉОТИЋ ЗАКОНИ ЖИВОТА Прво отаџбинско издање 2001. г. Србиње - Нови Сад ДОБРИЦА КЊИГА Србиње - Нови Сад, 2001 o Уместо предговора o Изгубљени пут o Човек и заједница o Смисао историје o Народна

More information

Амерички идол, јарански принцип и. наука у Србији

Амерички идол, јарански принцип и. наука у Србији Научна критика УДК 001.3:[050.486:316.7(497.11) 025.49:168.522(497.11) ГЕМ 73/2009 (133 156) Иван Ковачевић Амерички идол, јарански принцип и вредновање резултата хуманистичких наука у Србији Расправа

More information

Стандарди у области безбедности ИKТ-а. Драган Вуксановић, Институт за стандардизацију Србије

Стандарди у области безбедности ИKТ-а. Драган Вуксановић, Институт за стандардизацију Србије Стандарди у области безбедности ИKТ-а Драган Вуксановић, Институт за стандардизацију Србије Стандарди у области ИКТ-а Стандардизацијом у области информационих технологија највећим делом бави се ISO/IEC

More information

БИЛТЕН БР. 7 ТАКМИЧАРСКА СЕЗОНА 2017./2018. ГОДИНА ВАТЕРПОЛО САВЕЗ СРБИЈЕ

БИЛТЕН БР. 7 ТАКМИЧАРСКА СЕЗОНА 2017./2018. ГОДИНА ВАТЕРПОЛО САВЕЗ СРБИЈЕ БИЛТЕН БР. 7 ТАКМИЧАРСКА СЕЗОНА 2017./2018. ГОДИНА РЕЗУЛТАТИ УТАКМИЦА ПРВЕ А ЛИГЕ И ПРВЕ Б ЛИГЕ ГРУПЕ СЕВЕР И ЈУГ ПРВЕНСТВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ЗА СЕНИОРЕ У СЕЗОНИ 2017./2018. ГОДИНЕ. ПРВА А ЛИГА Треће коло,

More information

ISBN Љиљана Гавриловић. Стварније од стварног - антропологија Азерота -

ISBN Љиљана Гавриловић. Стварније од стварног - антропологија Азерота - ISBN 978-86-7587-080-7 Љиљана Гавриловић Стварније од стварног - антропологија Азерота - SERBIAN ACADEMY OF SCIENCES AND ARTS INSTITUTE OF ETHNOGRAPHY SPECIAL EDITIONS Volume 84 Ljiljana Gavrilović Realеr

More information

ПРЕДРАГ МИЛОЈЕВИЋ МЕДИЈСКИ СВЕДОК ДВАДЕСЕТОГ ВЕКА 1

ПРЕДРАГ МИЛОЈЕВИЋ МЕДИЈСКИ СВЕДОК ДВАДЕСЕТОГ ВЕКА 1 Годишњак Филозофског факултета у Новом Саду, Књига XL-2 (2015) Annual Review of the Faculty of Philosophy, Novi Sad, Volume XL-2 (2015) Владимир Баровић УДК 079:929 Милојевић П. Филозофски факултет Универзитета

More information

ОБАВЈЕШТЕЊЕ О НАБАВЦИ /17

ОБАВЈЕШТЕЊЕ О НАБАВЦИ /17 Адреса: Maršala Tita 9a/I Телефон: (033) 251-590 Факс: (033) 251-595 Е-маил: ejn@javnenabavke.gov.ba Wеб: https://www.ejn.gov.ba Датум и вријеме слања обавјештења на објаву:16.6.2017. u 13:44 ОБАВЈЕШТЕЊЕ

More information

Касетни ланчаник. Упутство за продавце. ROAD MTB Трекинг. Бицикл за вожњу по граду/рекреацију

Касетни ланчаник. Упутство за продавце. ROAD MTB Трекинг. Бицикл за вожњу по граду/рекреацију (Serbian) DM-CS0003-08 Упутство за продавце ROAD MTB Трекинг Бицикл за вожњу по граду/рекреацију URBAN SPORT E-BIKE Касетни ланчаник CS-M9000 CS-M9001 CS-M8000 CS-HG500-10 CS-HG400-9 CS-HG300-9 CS-HG200-9

More information

логос 2006 ( стр.) 177 УДК Парадигма превођења

логос 2006 ( стр.) 177 УДК Парадигма превођења логос 2006 (177-188 стр.) 177 УДК 124.2 Парадигма превођења Постоје два приступа превођењу: или превођење разумемо, у ужем смислу речи, као преношење неке вербалне поруке с једног језика на други, или

More information

Општинско такмичење из ИНФОРМАТИКЕ (ОСНОВНЕ ШКОЛЕ)

Општинско такмичење из ИНФОРМАТИКЕ (ОСНОВНЕ ШКОЛЕ) РЕПУБЛИКА СРПСКА МИНИСТАРСТВО ПРОСВЈЕТЕ И КУЛТУРЕ РЕПУБЛИЧКИ ПЕДАГОШКИ ЗАВОД Милоша Обилића 39 Бањалука, Тел/факс 01/430-110, 01/430-100; e-mail : pedagoski.zavod@rpz-rs.org Датум: 21.03.201. Општинско

More information

АКРЕДИТАЦИОНО ТЕЛО СРБИЈЕ

АКРЕДИТАЦИОНО ТЕЛО СРБИЈЕ АКРЕДИТАЦИОНО ТЕЛО СРБИЈЕ Акредитациони број/accreditation No: Датум прве акредитације/ Date of initial accreditation: 23.10.2009. Ознака предмета/file Ref. No.: 2-05-010 Важи од/ Valid from: Замењује

More information

Приказ часа. страна 1 од 13

Приказ часа. страна 1 од 13 Приказ часа Наставна јединица из Српског језика, из области језичке културе Речници српског језика у седмом разреду реализује се као час утврђивања, пошто ученици већ имају предзнање о томе шта су речници.

More information

ОПШТИ И МЕТОДИЧКИ ПОДАЦИ. Упознавање ученика са значајним догађајима у Србији после Косовске битке

ОПШТИ И МЕТОДИЧКИ ПОДАЦИ. Упознавање ученика са значајним догађајима у Србији после Косовске битке ОПШТИ И МЕТОДИЧКИ ПОДАЦИ Назив школе: Предавач: Наставни предмет: Наставна тема: Циљ наставне теме: Наставна јединица: Задаци часа: Образовни: ОШ Михајло Пупин Земун Горица Његовановић Природа и друштво

More information

ИН ДЕКС. цр ве ни муљ из про из вод ње алу ми ни ју ма дру га чи ји од оног на ве де ног у

ИН ДЕКС. цр ве ни муљ из про из вод ње алу ми ни ју ма дру га чи ји од оног на ве де ног у 2) при иден ти фи ка ци ји спе ци фич них про из вод них је ди ни ца ко је зах те ва ју озна ча ва ње сво јих ак тив но сти у дру гим гру па ма, као што је про из вод ња ауто мо би ла, от пад се мо же

More information

ДАРВИН МЕЂУ НАМА: ДАРОВАНИ СВЕТ НЕБРОЈЕНИХ ИСКУСТАВА 2

ДАРВИН МЕЂУ НАМА: ДАРОВАНИ СВЕТ НЕБРОЈЕНИХ ИСКУСТАВА 2 Originalni naučni rad UDK: 141.155 Љиљана Гавриловић 1 Етнографски институт САНУ ДАРВИН МЕЂУ НАМА: ДАРОВАНИ СВЕТ НЕБРОЈЕНИХ ИСКУСТАВА 2 Апстракт: У тексту се разматра утицај Дарвинове теорије еволуције

More information

ПРЕ ПИЧА НАЈВАЖНИЈА ПИТАЊА

ПРЕ ПИЧА НАЈВАЖНИЈА ПИТАЊА ВОДИЧ ЗА ПИЧЕВЕ 1 УВОД Индустрија комуникација у Србији је достигла стадијум развоја у којем и клијенти и агенције изражавају незадовољство процесом спровођења пичева (Pitch). ИАА Србија је као трипартитна

More information

ПРИКАЗ ТОКА ЧАСА Наставна тема Број часа Наставна јединица Тип часа Облици рада Циљеви и задаци часа Наставне методе

ПРИКАЗ ТОКА ЧАСА Наставна тема Број часа Наставна јединица Тип часа Облици рада Циљеви и задаци часа Наставне методе ПРИКАЗ ТОКА ЧАСА Наставна тема: Питагорина теорема Број часа: 31.час Наставна јединица: Примена Питагорине теореме Тип часа: утврђивање Облици рада: фронтални, индивидуални Циљеви и задаци часа: утврђивање

More information

ТМ Г. XXXII Бр. 4 Стр Ниш октобар - децембар UDK :17]:32 ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ, ОДГОВОРНОСТ ЗА ЗЛО И ХУМАНИЗАМ

ТМ Г. XXXII Бр. 4 Стр Ниш октобар - децембар UDK :17]:32 ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ, ОДГОВОРНОСТ ЗА ЗЛО И ХУМАНИЗАМ ТМ Г. XXXII Бр. 4 Стр. 731-755 Ниш октобар - децембар 2008. UDK 316.344.32:17]:32 Оригинални научни рад Примљено: 01.09.2008. Зоран Видојевић Институт друштвених наука Београд ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ, ОДГОВОРНОСТ

More information

З А К О Н О ПОТВРЂИВАЊУ СПОРАЗУМА ИЗМЕЂУ ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И ОРГАНИЗАЦИЈЕ НАТО ЗА ПОДРШКУ И НАБАВКУ (NSPO) О САРАДЊИ У ОБЛАСТИ ЛОГИСТИЧКЕ ПОДРШКЕ

З А К О Н О ПОТВРЂИВАЊУ СПОРАЗУМА ИЗМЕЂУ ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И ОРГАНИЗАЦИЈЕ НАТО ЗА ПОДРШКУ И НАБАВКУ (NSPO) О САРАДЊИ У ОБЛАСТИ ЛОГИСТИЧКЕ ПОДРШКЕ З А К О Н О ПОТВРЂИВАЊУ СПОРАЗУМА ИЗМЕЂУ ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И ОРГАНИЗАЦИЈЕ НАТО ЗА ПОДРШКУ И НАБАВКУ (NSPO) О САРАДЊИ У ОБЛАСТИ ЛОГИСТИЧКЕ ПОДРШКЕ Члан 1. Потврђује се Споразум између Владе Републике

More information

ОД НО СИ С ЈАВ НО ШЋУ, МЕДИ ЈИ И УБЕ ЂИ ВА ЊЕ

ОД НО СИ С ЈАВ НО ШЋУ, МЕДИ ЈИ И УБЕ ЂИ ВА ЊЕ Ал фа уни вер зи тет, Ака де ми ја умет но сти - Ка те дра за про дук ци ју у умет но сти и ме ди ји ма, Бе о град DOI 10.5937/kultura1339108P УДК 316.77:659.3/.4 32.019.5 прегледни рад ОД НО СИ С ЈАВ

More information

ВИСОКА ХОТЕЛИЈЕРСКА ШКОЛА струковних студија. објављује К О Н К У Р С

ВИСОКА ХОТЕЛИЈЕРСКА ШКОЛА струковних студија. објављује К О Н К У Р С ВИСОКА ХОТЕЛИЈЕРСКА ШКОЛА струковних студија објављује К О Н К У Р С за упис студената у прву годину основних струковних студија школске 2015. / 2016. године У прву годину основних струковних студија школске

More information

Кошарка: XXXIV шампионат европе

Кошарка: XXXIV шампионат европе Станислав М. Паунић 796.323.2.093.1(100) Стручни чланак / Professional paper Примљено/Received 31.01.2006. Кошарка: XXXIV шампионат европе BASKETBALL: 34 th EUROPEAN CHAMPIONSHIP Физичка култура, Београд,

More information

редовни професор Правног факултета Универзитета у Београду СРЕТЕЊСКИ УСТАВ 175 ГОДИНА ПОСЛЕ 1

редовни професор Правног факултета Универзитета у Београду СРЕТЕЊСКИ УСТАВ 175 ГОДИНА ПОСЛЕ 1 УДК 342.4(497.11) 1835 Др Сима Аврамовић редовни професор Правног факултета Универзитета у Београду СРЕТЕЊСКИ УСТАВ 175 ГОДИНА ПОСЛЕ 1 У раду се указује на неке дилеме и стереотипе везане за Сретењски

More information

ВРЕ МЕН СКА НАД ЛЕ ЖНОСТ МЕ ЂУ НА РОД НИХ СУ ДО ВА И АР БИ ТРА ЖА 1

ВРЕ МЕН СКА НАД ЛЕ ЖНОСТ МЕ ЂУ НА РОД НИХ СУ ДО ВА И АР БИ ТРА ЖА 1 UDC 341.6 DOI: 10.2298/ZMSDN1135011D Оригинални научни рад С а њ а Ђ а ј и ћ * ВРЕ МЕН СКА НАД ЛЕ ЖНОСТ МЕ ЂУ НА РОД НИХ СУ ДО ВА И АР БИ ТРА ЖА 1 СА ЖЕ ТАК: Рад ис тра жу је вре мен ски аспект над ле

More information

ПРЕДМЕТ: Базе података. СТУДИЈСКИ ПРОГРАМ: Информациони системи и технологије. ВРСТА И НИВО СТУДИЈА: Основне академске студије

ПРЕДМЕТ: Базе података. СТУДИЈСКИ ПРОГРАМ: Информациони системи и технологије. ВРСТА И НИВО СТУДИЈА: Основне академске студије БАЗЕ ПОДАТАКА Предмет: Базе података ПРЕДМЕТ: Базе података СТУДИЈСКИ ПРОГРАМ: Информациони системи и технологије ВРСТА И НИВО СТУДИЈА: Основне академске студије СТАТУС ПРЕДМЕТА: Обавезни 2 Предмет: БАЗЕ

More information

СТРАДАЊЕ ЦИВИЛА НЕЗАВИСНЕ ДРЖАВЕ ХРВАТСКЕ У ЛОГОРУ ЈАСЕНОВАЦ

СТРАДАЊЕ ЦИВИЛА НЕЗАВИСНЕ ДРЖАВЕ ХРВАТСКЕ У ЛОГОРУ ЈАСЕНОВАЦ Д. ЦВЕТКОВИЋ СТРАДАЊЕ ЦИВИЛА НЕЗАВИСНЕ ДРЖАВЕ ХРВАТСКЕ... УДК 341.485(497.13) 1941/1945 (083.81)(093.2) 94(497.13) 1941/1945 (093.2) СТРАДАЊЕ ЦИВИЛА НЕЗАВИСНЕ ДРЖАВЕ ХРВАТСКЕ У ЛОГОРУ ЈАСЕНОВАЦ Драган

More information

од Косова обрађени из ЕУ и

од Косова обрађени из ЕУ и Новa српска политичка мисао Политички живот Србија на трулој европској дасци Мирослав Н. Јовановић уторак, 20. јануар 2015. Борио сам се и то је довољно. Победа је у Божијим рукама. Ђордано Бруно 1. Увод

More information

Корупција: Економска страна

Корупција: Економска страна Чланци Корупција: Економска страна МИРОСЛАВ ПРОКОПИЈЕВИЋ Фото: Медија центар 1. Увод Корупција је вероватно стара колико и свет. Током времена мењали су се њен облик, распрострањеност и друга својства,

More information

ГЛАСНИК СРПСКОГ ГЕОГРАФСKОГ ДРУШТВА BULLETIN OF THE SERBIAN GEOGRAPHICAL SOCIETY ГОДИНА СВЕСКА LXXXIV - Бр. 2 YEAR 2004 TOME LXXXIV - N о 2

ГЛАСНИК СРПСКОГ ГЕОГРАФСKОГ ДРУШТВА BULLETIN OF THE SERBIAN GEOGRAPHICAL SOCIETY ГОДИНА СВЕСКА LXXXIV - Бр. 2 YEAR 2004 TOME LXXXIV - N о 2 ГЛАСНИК СРПСКОГ ГЕОГРАФСKОГ ДРУШТВА BULLETIN OF THE SERBIAN GEOGRAPHICAL SOCIETY ГОДИНА 2004. СВЕСКА LXXXIV - Бр. 2 YEAR 2004 TOME LXXXIV - N о 2 Оригиналан научни рад UDC 91:929 СТЕВАН М. СТАНКОВИЋ *

More information

НАСТАВА И УЏБЕНИЦИ ИСТОРИЈЕ У ОСНОВНИМ ШКОЛАМА У СРБИЈИ ( )

НАСТАВА И УЏБЕНИЦИ ИСТОРИЈЕ У ОСНОВНИМ ШКОЛАМА У СРБИЈИ ( ) UDC: 371.3::94(497.1) 1880/1913) Драгица Кољанин Оригиналан научни рад Универзитет у Новом Саду примљено: 1. јун 2013 Филозофски факултет прихваћено: 1. октобар 2013 Одсек за историју dragica.koljanin@gmail.com

More information

ISKUSTVENO U^EWE METODE I TEHNIKE

ISKUSTVENO U^EWE METODE I TEHNIKE ISKUSTVENO U^EWE METODE I TEHNIKE PRIRU^NIK ZA EDUKATORE Priredili: Aleksandar Jankovi} Vesna Bogdanovi} SADR@AJ Увод.......................................................... 3 Искуствено учење...............................................

More information

МАЈА М. ЋУК. Ал фа БК уни вер зи тет, Фа кул тет за стра не је зи ке, Београд

МАЈА М. ЋУК. Ал фа БК уни вер зи тет, Фа кул тет за стра не је зи ке, Београд Ал фа БК уни вер зи тет, Фа кул тет за стра не је зи ке, Београд DOI 10.5937/kultura1549072C УДК 821.111.09-31 Лесинг Д. 821.111(71).09-31 Манро А. 821.09:305 оригиналан научни рад РОД НА ПО ЛИ ТИ КА У

More information

500 примерака. ГОА. VIII, број 7 ' АРХИТЕКТУРА И УРБАНИЗАМ

500 примерака. ГОА. VIII, број 7 ' АРХИТЕКТУРА И УРБАНИЗАМ АРХИТЕКТУРА И УРБАНИЗАМ Часопис за просторно планирање, урбанизам и архитеюуру ГОА. VIII, број 7 ' Београл, 2000. РЕМКUИОНИ О.llБОР проф.ар Ll.обривоје Тоwковић, научни саветник (преасеаник ) проф. АР

More information

ЈП АУТОПУТЕВИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ЈП АУТОПУТЕВИ РС

ЈП АУТОПУТЕВИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ЈП АУТОПУТЕВИ РС ЈП АУТОПУТЕВИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Управљање, грађење, одржавање и заштиту аутопутева и брзих путева на територији Републике Српске врши Јавно предузеће ''Аутопутеви Републике Српске''. Стратешким плановима

More information

РЕЧ УРЕДНИКА ИНТЕРВЈУ ЧЛАНЦИ СТУДИЈА СЛУЧАЈА

РЕЧ УРЕДНИКА ИНТЕРВЈУ ЧЛАНЦИ СТУДИЈА СЛУЧАЈА ISSN 2217-5938 Број 1 2012 ДОСИЈЕ КОРУПЦИЈА Издавач Топлички центар за демократију и људска права Кнез Михаилова 36/2, Прокупље www.topcentar.org.rs Уредник Драган Добрашиновић САДРЖАЈ РЕЧ УРЕДНИКА ДРАГАН

More information

ГРАЂАНИН Предмет: Разред: Наставна тема: Наставна јединица: Школа: Наставница: Образовни циљеви: Васпитни циљеви: Практични циљеви:

ГРАЂАНИН Предмет: Разред: Наставна тема: Наставна јединица: Школа: Наставница: Образовни циљеви: Васпитни циљеви: Практични циљеви: ГРАЂАНИН Предмет: Грађанско васпитање Разред: Шести Наставна тема: Упознавање основних елемената програма Наставна јединица: Упознавање са најзначајнијим појмовима из програма Школа: ОШ Вук Караџић Крушевац

More information

ИТРИ СТАНДАРДИ ЗА ЕВАЛУАЦИЈУ

ИТРИ СТАНДАРДИ ЗА ЕВАЛУАЦИЈУ ИТРИ СТАНДАРДИ ЗА ЕВАЛУАЦИЈУ Скраћени назив пројекта: Пун назив пројекта: Број пројекта: План финансирања: Координатор: Датум почетка пројекта: Трајање пројекта: EVAL- INNO Јачање надлежности за евалуацију

More information

(НЕ)ДОСТОЈНОСТ ВРШЕЊА ДРЖАВНОГ ПОЗИВА Н. Цена 100 динара ISSN ГОДИНА XX Београд, фебруар БРОЈ 103

(НЕ)ДОСТОЈНОСТ ВРШЕЊА ДРЖАВНОГ ПОЗИВА Н. Цена 100 динара ISSN ГОДИНА XX Београд, фебруар БРОЈ 103 ISSN - 1452-1172 Цена 100 динара ГОДИНА XX Београд, фебруар 2013. БРОЈ 103 (НЕ)ДОСТОЈНОСТ ВРШЕЊА ДРЖАВНОГ ПОЗИВА Н ови председник владе, али не и нови репови које вуче са собом укратко бисмо могли да опишемо

More information

ГЛАСНИК УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ ОДЛУКЕ СЕНАТА УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ ОДЛУКЕ РЕКТОРА УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ ОДЛУКА УСТАВНОГ СУДА ISSN

ГЛАСНИК УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ ОДЛУКЕ СЕНАТА УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ ОДЛУКЕ РЕКТОРА УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ ОДЛУКА УСТАВНОГ СУДА ISSN ГЛАСНИК УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ Година LII, број 182, 24. децембар 2014. ОДЛУКЕ СЕНАТА УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ ОДЛУКЕ РЕКТОРА УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ ОДЛУКА УСТАВНОГ СУДА ISSN 0409 0144 ГЛАСНИК УНИВЕРЗИТЕТА

More information

Ди ван је ки ће ни Срем...

Ди ван је ки ће ни Срем... www.sremskenovine.co.rs redakcija@sremskenovine.co.rs Година LIII Сремска Митровица Среда 27. фебруар 2013. Број 2713 Цена 40 динара у овом броју: ПО ВО ДОМ ПРИ ЧА О ЗА РА ЖЕ НОЈ РИ БИ Ри ба ри на опре

More information

Циљеви часа. Функционални (развојни): развијање логичког мишљења,доношење закључака о обичајима и традицији,развијање пажње, закључивања и уопштавања

Циљеви часа. Функционални (развојни): развијање логичког мишљења,доношење закључака о обичајима и традицији,развијање пажње, закључивања и уопштавања ПИСАНА ПРИПРЕМА ЗА ЧАС Наставна тема: Божић Наставна јединица: Christmas Тип часа: обрада Paзред: други Циљеви часа Образовни (материјално-сазнајни): систематизација знања ученика у вези са прослављањем

More information

ДЕКАНУ ФАКУЛТЕТА МЕДИЦИНСКИХ НАУКА У КРАГУЈЕВЦУ

ДЕКАНУ ФАКУЛТЕТА МЕДИЦИНСКИХ НАУКА У КРАГУЈЕВЦУ ДЕКАНУ ФАКУЛТЕТА МЕДИЦИНСКИХ НАУКА У КРАГУЈЕВЦУ Комисија за припрему извештаја у саставу: 1. проф. Ивана Живановић-Мачужић, ванредни професор за ужу научну област Анатомија Факултета медицинских наука

More information

СЕКТОР ЗА ИНФОРМАЦИОНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ ПРОЦЕДУРА ЗА РАД СА ЕКСЕЛ ШАБЛОНОМ ЗА УНОС И КОНТРОЛУ ЗАВРШНИХ РАЧУНА КОРИСНИКА БУЏЕТСКИХ СРЕДСТАВА СИТ-B.

СЕКТОР ЗА ИНФОРМАЦИОНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ ПРОЦЕДУРА ЗА РАД СА ЕКСЕЛ ШАБЛОНОМ ЗА УНОС И КОНТРОЛУ ЗАВРШНИХ РАЧУНА КОРИСНИКА БУЏЕТСКИХ СРЕДСТАВА СИТ-B. СЕКТОР ЗА ИНФОРМАЦИОНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ ПРОЦЕДУРА ЗА РАД СА ЕКСЕЛ ШАБЛОНОМ ЗА УНОС И КОНТРОЛУ ЗАВРШНИХ РАЧУНА КОРИСНИКА БУЏЕТСКИХ СРЕДСТАВА СИТ-B.7 Страна : 2 од 18 ОДОБРАВА Потпис Име и презиме Датум Спонзор

More information

1 Свеска КА ЛИЧНОМ ПРОБУЂЕЊУ. Проширено издање. Бити испуњен Светим Духом ХЕЛМУТ ХАУБАЈЛ

1 Свеска КА ЛИЧНОМ ПРОБУЂЕЊУ. Проширено издање. Бити испуњен Светим Духом ХЕЛМУТ ХАУБАЈЛ 1 Свеска Очекуј нешто велико од Бога и предузми нешто велико за Бога Кораци КА ЛИЧНОМ ПРОБУЂЕЊУ Проширено издање Бити испуњен Светим Духом ХЕЛМУТ ХАУБАЈЛ Кораци ка личном пробуђењу Кораци ка личном пробуђењу

More information

АКАДЕМСКИ БУВЉАК: КАКО ОПСЕСИЈА МЕРЕЊИМА И РАНГИРАЊИМА УНИШТАВА НАУКУ И ОБРАЗОВАЊЕ 1

АКАДЕМСКИ БУВЉАК: КАКО ОПСЕСИЈА МЕРЕЊИМА И РАНГИРАЊИМА УНИШТАВА НАУКУ И ОБРАЗОВАЊЕ 1 ДОКУМЕНТИ / DOKUMENTS UDC 050 UDC 001-051 DOI: 10.2298/ZMSDN1654161G ОРИГИНАЛНИ НАУЧНИ РАД АКАДЕМСКИ БУВЉАК: КАКО ОПСЕСИЈА МЕРЕЊИМА И РАНГИРАЊИМА УНИШТАВА НАУКУ И ОБРАЗОВАЊЕ 1 ТОРСТЕН ГРУБЕР Универзитет

More information