Динамичка анализа на конструкцијата на водозафатната кула на ХС Лисиче

Size: px
Start display at page:

Download "Динамичка анализа на конструкцијата на водозафатната кула на ХС Лисиче"

Transcription

1 Македонски комитет за големи брани Втор конгрес за брани, 7-9 мај, Охрид Динамичка анализа на конструкцијата на водозафатната кула на ХС Лисиче Сергеј ЧУРИЛОВ, дипл. град. инж. асист. м-р, Градежен факултет-скопје Елена ДУМОВА-ЈОВАНОСКА, дипл. град. инж. Вон. проф. д-р, Градежен факултет-скопје Станислав МИЛОВАНОВИЌ, дипл. град. инж. Проф. м-р, Градежен факултет-скопје Резиме Во системот за зафаќање и транспорт на вода, водната кула е најатрактивен објект од конструктивна гледна точка. Во рамките на проектната документација за конструкцијата на водната кула докажана е статичката и сеизмичката стабилност по спектралната теорија на два математички модела, конзолен и просторен со дискретизација на елементите со конечни елементи. Во трудот, ќе бидат презентирани методологијата за анализа и резултатите од одговорот на конструкцијата од влијание на три реални земјотреси. Историјата на одговорот од влијание на реални земјотреси има за цел да ја покаже чувствителноста на конструкцијата на различни типови на земјотреси и да ги дефинира најповредливите елементи од конструкцијата. Abstract In the system for collecting and transport of water, the water tower is the most attractive structure from structural point of view. In the framework of the project documentation for the structure of the water tower, its static and seismic stability is proven by the spectral theory on two calculation models, cantilever and 3D model with discretization with finite elements. This paper describes the methodology for analysis and the results obtained from the behaviour of the water tower structure under influence of three real earthquakes. The history of the behaviour from the effects of the real earthquakes has a purpose to demonstrate the vulnerability of the structure from different earthquake types and to define the most vulnerable structural elements where extensive damage might occur. Клучни зборови: водна кула, динамичка анализа, земјотреси, time-history

2 1. ВОВЕД Во рамките на хидројазелот на хидросистемот Лисиче крај Велес изведена е таканаречена водозафатна кула, која служи за едновремено зафаќање на вода за пиење и вода за наводнување. За зафаќање на квалитетна вода за пиење и наводнување предвидени се две вертикални комори, една за топла вода (за наводнување) и една за студена вода (за пиење). Овие две комори меѓусебно се независни и се полнат со вода преку соодветни отвори. За топлата вода предвиден е континуиран отвор од котата до котата на нормален успор. За студената вода предвидени се 4 независни отвори на котите ; ; 400 и со димензии 1.0x1.5 m. Регулацијата на котите на зафаќање на топлата вода се врши со данбалкени, а на студената вода со таблести затворачи. Целокупната хидромеханичка опрема е со потекло од Шпанија. Димензиите на водозафатната кула во основа се прикажани на Сликата 1. Конструкцијата на кулата се состои од армирано бетонски ѕидови во двата ортогонални правци, т.е. во едниот правец се проектирани 3 ѕидови со димензии 9.90x0.80 m, а во другиот правец проектирани се 4 ѕидови со димензии 2 x 6.40x0.80 m и 2 x 12.0x(0.80 и 0.50) m. Слика 1: Напречен пресек на кулата во основа Димензиите на ѕидовите (дебелината) е определена од условот да не дојде до испливување на објектот кога двете комори се празни, а кулата е опкружена со вода од хидросистемот. Градежната височина на кулата изнесува m, а истата е поврзана со пристапен мост на кота Кулата е фундирана на карпеста темелна основа со масивен армирано-бетонски темел. На сликата 2 се прикажани два подолжни пресеци на кулата.

3 Слика 2: Подолжни пресеци на кулата по височина

4 2. СТАТИЧКА И ДИНАМИЧКА - СПЕКТРАЛНА АНАЛИЗА Статичката и спектралната анализа на конструкцијата на водозафатната кула е извршена со програмот Robot Millennium [1] кој претставува дел од пакетот Robot Office. Конструкцијата на водозафатната кула е моделирана со плочести панели со соодветна дебелина, кои ги претставуваат ѕидовите и плочите кои ја формираат кулата. Отворите во ѕидовите исто така се моделирани, односно предвидена е нивната местоположба во секој ѕид. Во горниот дел на кулата моделирана е само долната плоча од машинската куќичка, а влијанието на куќичката врз кулата е земено како рамномерно распределен товар со интензитет од 20 kn/m 2. На сликата 3 е претставен математичкиот модел на конструкцијата на водозафатната кула, како и дел од долниот дел од конструкцијата [2]. Слика 3. Пресметковен модел на конструкцијата со мрежата конечни елементи Анализата на конструкцијата е извршена за два случаи на товарење на кулата, и тоа: водозафатна кула при празна акумулација водозафатна кула при полна акумулација, односно при експлоатација.

5 2.1 Водозафатна кула при празна акумулација Анализата на конструкцијата при празна акумулација, подразбира вклештување на кулата на нивото на горната ивица на темелот, односно на кота и нанесување на соодветните товари кои би делувале во оваа фаза. Во анализата е усвоена марка на бетонот МБ30 и ребреста арматура RA400/ Предвидени се следниве товари на конструкцијата: сопствена тежина ветер во правец X ветер во правец X товар од машинската куќичка сеизмички влијанија Сопствената тежина на конструкцијата се зема автоматски во програмот, а влијанието од ветерот е земено според прописите. Товарот од машинската куќичка е нанесен како рамномерно распределен со интензитет 20 kn/m 2. Сеизмичките влијанија, односно сеизмичките сили на конструкцијата се зададени преку спектарот на забрзување согласно прописите за инженерски објекти. Анализирани се и три комбинации од предвидените натоварувања, и тоа: сопствена тежина + ветер сопствена тежина + ветер + сезмика во X правец сопствена тежина + ветер + сезмика во Y правец Во анализата на конструкцијата со тонови форми пресметани се вкупно 9 тонови форми, а периодата на највисокиот тон во правец Y изнесува sek, периодата на вториот тон (правец X) изнесува sek, а периодата на третиот тон, односно торзијата, изнесува sek. 1,4 1,2 Проектен спектар, I категорија почва, 5% Забрзување (m/s2) 1 0,8 0,6 0,4 0, ,5 1 1,5 2 2,5 3 3,5 Периода (s) Слика 4. Проектен спектар за анализа по спектралната теорија Максималните поместувања на конструкцијата од сеизмичките сили се на самиот врв и изнесуваат cm, во правец X и Y, и во правец Z. Вкупната сеизмичка сила во секој правец пооделно автоматски е пресметана според спектарот на забрзувањата и изнесува: kn во правец X, kn во правец Y и kn во правец Z. Овие сили се распределени во секој јазол од конструкцијата според масата која припаѓа на тој јазол.

6 2.2 Водозафатна кула при полна акумулација (во експлоатација) Анализата на конструкцијата при полна акумулација, подразбира вклештување на кулата на кота и нанесување на соодветните товари кои би делувале во оваа фаза. Во анализата е усвоена марка на бетонот МБ30, а за бетонските делови кои се потопени со вода усвоен е материјал со волуменска тежина од 15+8 kn/m 3, каде што 15 kn/m 3 е волуменската тежина на бетон потопен во вода, а 8 kn/m 3 е придодадена тежина на водата заробена во коморите. Предвидени се следниве товари на конструкцијата: сопствена тежина товар од машинската куќичка хидростатички притисок на вода при полна една комора хидродинамички притисок сеизмички влијанија Хидродинамичкиот притисок на конструкцијата е нанесен како рамномерно распределен товар со различен интензитет по височината на кулата, нанесен во три сегменти. Сеизмичките влијанија, односно сеизмичките сили на конструкцијата се зададени преку спектарот на забрзување согласно прописите за инженерски објекти, даден на сликата 4. Анализирани се и 3 комбинации од предвидените натоварувања, и тоа: сопствена тежина + хидростатички притисок на вода во една комора сопствена тежина + хидродинамички притисок + сезмика во X правец сопствена тежина + хидродинамички притисок + сезмика во Y правец Во анализата на конструкцијата со тонови форми пресметани се вкупно 9 тонови форми, а периодата на највисокиот тон во правец Y изнесува sek, периодата на вториот тон (правец X) изнесува sek, а периодата на третиот тон, односно торзијата, изнесува sek. Максималните поместувања на конструкцијата се на самиот врв и изнесуваат 1.18 cm, во правец X, 1.25 во правец Y и 1.54 во правец Z. Вкупната сеизмичка сила во секој правец пооделно е автоматски пресметана според спектарот на забрзувањата и изнесува: kn во правец X, kn во правец Y и kn во правец Z. Овие сили се распределени со секој јазол од конструкцијата според масата која припаѓа на тој јазол. 3. ДИНАМИЧКА АНАЛИЗА АНАЛИЗА ОД ВРЕМЕНСКА ИСТОРИЈА Со оглед на геометријата на конструкцијата и распределбата на масите по височина на кулата, динамичката анализа е спроведена на истиот просторен модел, без земање предвид на околната карпеста средина и водата, односно анализата со реални земјотреси е спроведена на водозафатната кула при празна акумулација. Динамичката анализа е спроведена со помош на Time History анализа, базирана на линеарно-еластичната теорија, со користење на 3 скалирани временски истории за забележани поместувања на почвата (акцелерограми) за записите на земјотресите Битола (1994), Петровац (1979) и El Centro (1940) (северно-јужна компонента). Според мапата за сеизмички хазард на Европската сеизмолошка комисија, очекувано максимално забрзување на тлото за повратен период од 475 години изнесува ~ 0.25g.

7 На сликите 5, 6, и 7 се дадени историите на забрзувањата за трите разгледувани земјотреси, како и нивните спектри на забрзувања за коефициенти на пригушување од 5% и 10%. 0,30 0,25 0,20 0,15 Битола (0.23g) Битола 5% Битола 10% 0,10 0,05 0,00-0,05-0,10-0,15-0,20 Sa (g) % 10% -0, Слика 5. Нескалиран запис на земјотресот Битола (1994), PGA=0.23g и спектар на забрзување за два коефициента на пригушување 5% и 10% 0,30 0,20 0,10 0,00-0,10-0,20-0,30 Петровац (0.25g) Sa (g) % 10% Петровац 5% Петровац 10% Слика 6. Скалиран запис на земјотресот Петровац (1979), PGA=0.25g и спектар на забрзување за два коефициента на пригушување 5% и 10% 0,30 0,20 El Centro (0.25g) El Centro 5% El Centro 10% 0,10 0,00-0,10-0,20 Sa (g) % 10% -0, Слика 7. Скалиран запис на земјотресот El Centro (1940), PGA=0.25g и спектар на забрзување за два коефициента на пригушување 5% и 10% Записот на земјотресот Битола од 1994 година е локален земјотрес што се случил на блиско растојание од местоположбата на водната кула и е карактеристичен по тоа што претставува земјотрес од ударен тип со релативно кратко траење на максималните забрзувања, односно тип на земјотрес што може да се очекува да се случи на локацијата на ХС Лисиче. Земјотресот што се случил во Црна Гора, во местото Петровец во 1979 година е земен во анализата како тип на земјотрес

8 карактеристичен за Балканскиот полуостров и се одликува со релативно долго траење на земјотресната побуда и долг период на траење на максималните забрзувања на тлото. Земјотресот El Centro од 1940 година е земен во анализата како компаративен, бидејќи тешко може да се очекува потрес од таков тип во разгледуваниот регион. Се одликува со релативно долго траење на забрзувањата на почвата и често повторување на максималните забрзувања на тлото. Историјата на одговорот на конструкцијата е пресметана со нумеричка интеграција на равенките на движење со користење на методот на декомпозиција на тоновите форми со соодветните коефициенти на пригушување за сите 9 тонови форми. Во анализата е разгледувана само хоризонталната компонента на споменатите земјотреси во правецот X. Со анализата добиени се следниве карактеристични вредности: - Фреквенции и периоди на осцилирање за првите 4 тона на осцилации: f 1 = Hz f 2 = Hz f 3 = Hz f 4 = Hz T 1 = sec T 2 = sec T 3 = sec T 4 = sec - Максимални хоризонтални поместувања на врвот на конструкцијата за пригушување од 5% (јазел 10150): Битола (0.23g) u x = cm, t = 4.44 sec Петровац (0.25g) u x = cm, t = 7.79 sec El Centro (0.25g) u x = cm, t = 2.24 sec - Максимални хоризонтални поместувања на врвот на конструкцијата за пригушување од 10% (јазел 10150): Битола (0.23g) u x = cm, t = 4.44 sec Петровац (0.25g) u x = cm, t = 7.96 sec El Centro (0.25g) u x = cm, t = 2.22 sec На сликите 8, 9 и 10 претставени се максималните поместувања на врвот на водната кула од историите на забрзувања за трите разгледувани земјотреси. Поместување (cm) % 10% Битола 5% Битола 10% Слика 8. Хоризонтално поместување на јазелот од земјотресот Битола за два коефициента на пригушување 5% и 10%

9 % 10% Петровац 5% Петровац 10% Поместување (cm) Слика 9. Хоризонтално поместување на јазелот од земјотресот Петровац за два коефициента на пригушување 5% и 10% % 10% El Centro 5% El Centro 10% Поместување (cm) Слика 10. Хоризонтално поместување на јазелот од земјотресот El Centro за два коефициента на пригушување 5% и 10% Како што се очекува, коефициентот на пригушување има влијание во добиените поместувања, односно забележано е намалување на поместувањата за коефициентот на пригушување од 10%, и тоа за земјотресот Битола 11.2%, за земјотресот Петровац 24.1% и за земјотресот El Centro 15.1%. На сликите 11, 12 и 13 се прикажани разликите во забрзувањата забележани во подножјето (јазел 165 во линија со крилата) и врвот на кулата (јазел 10150) за трите разгледувани земјотреси.

10 - Максимални забрзувања во подножјето и на врвот на конструкцијата за пригушување од 5%: Подножје Врв Битола (0.23g) А x = 83g, t = 4.26 sec А x = 0.595g, t = 4.44 sec Петровац (0.25g) А x = 59g, t = 6.73 sec А x = 1.359g, t = 8.02 sec El Centro (0.25g) А x = 99g, t = 2.64 sec А x = 0.962g, t = 2.24 sec - Максимални забрзувања во подножјето и на врвот на конструкцијата за пригушување од 10%: Подножје Врв Битола (0.23g) А x = 70g, t = 4.14 sec А x = 0.531g, t = 4.44 sec Петровац (0.25g) А x = 41g, t = 6.73 sec А x = 1.019g, t = 8.00 sec El Centro (0.25g) А x = 63g, t = 2.64 sec А x = 0.869g, t = 2.22 sec Битола 5%, јазел Битола 5%, јазел Битола 10%, јазел Битола 10%, јазел Слика 11. Забрзување на подножјето и врвот на кулата од Битола за пригушување 5% и 10% Петровац 5%, јазел Петровац 5%, јазел Петровац 10%, јазел Петровац 10%, јазел Слика 12. Забрзување на подножјето и врвот на кулата од Петровац за пригушување 5% и 10% El Centro 5%, јазел El Centro 5%, јазел El Centro 10%, јазел El Centro 10%, јазел Слика 13. Забрзување на подножјето и врвот на кулата од El Centro за пригушување 5% и 10%

11 Од добиените резултати може да се заклучи дека пресметаните забрзувања од земјотресот Битола дадени на сликата 11, покажуваат дека максималното забрзување од 83g во подножјето се амплифицирало до 0.595g на врвот на кулата за пригушување од 5%, додека за пригушување од 10% максималното забрзување од 70g во подножјето се амплифицирало до 0.531g на врвот на кулата. Забрзувањата на врвот претставуваат релативни забрзувања на кулата во однос на тлото, односно вклештувањето. Зголемувањето на пресметаното забрзување во однос на влезното е 259% за пригушување 5% и 231% за пригушување 10%. Пресметаните забрзувања од земјотресот Петровац дадени на сликата 12, покажуваат дека максималното забрзување од 59g во подножјето се амплифицирало до 1.359g на врвот на кулата за пригушување од 5%, додека за пригушување од 10% максималното забрзување од 41g во подножјето се амплифицирало до 1.019g на врвот на кулата. Зголемувањето на пресметаното забрзување во однос на влезното е 543% за пригушување 5% и 408% за пригушување 10%. Пресметаните забрзувања од земјотресот El Centro дадени на сликата 13, покажуваат дека максималното забрзување од 99g во подножјето се амплифицирало до 0.962g на врвот на кулата за пригушување од 5%, додека за пригушување од 10% максималното забрзување од 63g во подножјето се амплифицирало до 0.869g на врвот на кулата. Зголемувањето на пресметаното забрзување во однос на влезното е 385% за пригушување 5% и 348% за пригушување 10%. Овие резултати се сумирани во табелата 1. Табела 1. Разлики во влезното и пресметаното забрзување на врвот на кулата Земјотрес Пригушување 5% Пригушување 10% PGA Разлика (g) Ax Разлика Ax Разлика (%) (g) (%) (g) (%) Битола Петровац El Centro На сликите 14, 15 и 16 е прикажан одговорот на конструкцијата изразен преку напрегањата на смолкнување за трите разгледувани земјотреси во временските интервали каде што се јавуваат најголемите поместувања на врвот на кулата, за коефициент на пригушување од 10%. Слика 14. Напрегања на смолкнување и деформирана состојба од Битола за време t = 4.44 sec

12 Слика 15. Напрегања на смолкнување и деформирана состојба од Петровац за време t = 7.96 sec Слика 16. Напрегања на смолкнување и деформирана состојба од El Centro за време t = 2.22 sec 4. ЗАКЛУЧОК Од извршената динамичка анализа на конструкцијата на водозафатната кула на ХС Лисиче, недвосмислено е докажана чувствителноста на конструкцијата на различни типови земјотреси. Според резултатите од одговорот на конструкцијата на земјотресите Битола, Петровац и El Centro, може да се заклучи дека најнеповолни влијанија на кулата се предизвикани од земјотресот Петровац, бидејќи сопствените осцилации на конструкцијата на кулата се блиски до максималните вредности во спектарот на забрзување. Нивото на тангенцијалните напрегања во критичните хоризонтални пресеци на кулата е такво што не се очекуваат оштетувања на конструкцијата за анализираните три типа реални земјотреси. Максималното поместување на врвот на кулата за земјотресот Битола е H/1600, од Петровац е H/600, а од El Centro H/960, што е прифатливо за армирано-бетонската конструкција. ЛИТЕРАТУРА 1. ROBOT Millennium 20.1 User s Manual, 2007; 2. Миловановиќ С., Коцев Г., Кнежевиќ М., Чурилов С.: Статичка и динамичка анализа на водозафатна кула на ХС Лисиче, Зборник на трудови на 11-тиот Меѓународен Симпозиум на ДГКМ, СТ-12, Скопје 2005

Март Opinion research & Communications

Март Opinion research & Communications Март 2014 Opinion research & Communications Метод: Телефонска анкета Примерок: 800 испитаници кои следат македонски спорт стратификуван со репрезентативен опфат на сите етнички заедници, урбани и рурални

More information

consultancy final presentation conceptual presentation of proposals projects Feasibility Cost Study for converting space

consultancy final presentation conceptual presentation of proposals projects Feasibility Cost Study for converting space recording existing state of the facility listening to client s requests real assessment of space capabilities assessment of state of structual elements recomendation for improvement of stability of existing

More information

м-р Марјан Пејовски Сектор за регулатива

м-р Марјан Пејовски Сектор за регулатива Трета анализа на пазар за Физички пристап до мрежна инфраструктура (целосен и поделен разврзан пристап) на фиксна локација и четврта анализа на пазар за услуги со широк опсег м-р Марјан Пејовски Сектор

More information

ЛИСТА НА ЛЕКОВИ КОИ ПАЃААТ НА ТОВАР НА ФОНДОТ ЗА ЗДРАВСТВЕНО ОСИГУРУВАЊЕ НА МАКЕДОНИЈА

ЛИСТА НА ЛЕКОВИ КОИ ПАЃААТ НА ТОВАР НА ФОНДОТ ЗА ЗДРАВСТВЕНО ОСИГУРУВАЊЕ НА МАКЕДОНИЈА Врз основа на член 9 став 1а точка 8 и став 1в точка 2 и член 56 став 1 точка 3 од Законот за здравственото осигурување ( Службен весник на РМ бр. 25/2000, 34/2000, 96/2000, 50/2001, 11/2002, 31/2003,

More information

Биланс на приходи и расходи

Биланс на приходи и расходи 1 of 5 28.02.2015 23:20 ЕМБС: 05196248 Целосно име: Здружение за советување,лекување,реинтеграција и ресоцијализација на лица зависни од психоактивни супстанции ИЗБОР-Струмица Вид на работа: 540 Тип на

More information

Биланс на приходи и расходи

Биланс на приходи и расходи 1 of 5 06.03.2016 12:00 ЕМБС: 05196248 Целосно име: Здружение за советување,лекување,реинтеграција и ресоцијализација на лица зависни од психоактивни супстанции ИЗБОР-Струмица Вид на работа: 540 Тип на

More information

ПРИЛОГ 2.А: РЕГИОНАЛНИ И ОСНОВНИ ЗОНИ НА МАКЕДОНСКИ ТЕЛЕКОМ АД ПРИЛОГ 2.А.2: РЕГИОНАЛНИ ЗОНИ И ПОДРЕДЕНИ ОСНОВНИ ЗОНИ НА МАКЕДОНСКИ ТЕЛЕКОМ АД...

ПРИЛОГ 2.А: РЕГИОНАЛНИ И ОСНОВНИ ЗОНИ НА МАКЕДОНСКИ ТЕЛЕКОМ АД ПРИЛОГ 2.А.2: РЕГИОНАЛНИ ЗОНИ И ПОДРЕДЕНИ ОСНОВНИ ЗОНИ НА МАКЕДОНСКИ ТЕЛЕКОМ АД... ПРИЛОГ 2.А: РЕГИОНАЛНИ И ОСНОВНИ ЗОНИ НА МАКЕДОНСКИ ТЕЛЕКОМ АД Содржина ПРИЛОГ 2.А.1: ЗОНАЛЕН МОДЕЛ НА МАКЕДОНСКИ ТЕЛЕКОМ АД... 2 ПРИЛОГ 2.А.2: РЕГИОНАЛНИ ЗОНИ И ПОДРЕДЕНИ ОСНОВНИ ЗОНИ НА МАКЕДОНСКИ ТЕЛЕКОМ

More information

Преглед на државите во Западна Африка

Преглед на државите во Западна Африка Преглед на државите во Западна Африка 1.Географска положба и природни одлики 2.Држави (15): BEN, CIV, BUR, GUI, MLI, NIG, SEN, TOG, GAM, GHA, NGR, SLE, GBS, CPV, LBR -население: NGR, GHA, CIV...GBS, CPV.

More information

University St.Kliment Ohridski - Bitola Scientific Tobacco Institute- Priep ABSTRACT

University St.Kliment Ohridski - Bitola Scientific Tobacco Institute- Priep   ABSTRACT Тутун / Tobacco, Vol.64, N⁰ 1-6, 46-55, 2014 ISSN 0494-3244 Тутун/Tobacco,Vol.64, N⁰1-6, 62-69, 2014 UDC: 633.71-152.61(497) 2008/2012 633.71-152.61(497.7) 2008/2012 Original Scientific paper DYNAMIC PRESENTATION

More information

Преземање сертификат користејќи Mozilla Firefox

Преземање сертификат користејќи Mozilla Firefox УПАТСТВО Преземање сертификат користејќи Mozilla Firefox Верзија: 4.0 Датум: 10.01.2018 103.11 КИБС АД Скопје 2017 КИБС АД Скопје, сите права задржани http://www.kibstrust.mk Содржина 1. Како да го преземам

More information

Ф а б р и ч е н п л и н с к и у р е д

Ф а б р и ч е н п л и н с к и у р е д Ф а б р и ч е н п л и н с к и у р е д Вовед Возилата GREAT WALL со бензински мотори можат да бидат дополнително опремени со фабрички гасен уред со течно вбризгување на горивото (Liquid Propane Injection

More information

ABOUT THE ISLANDS IN THE REPUBLIC OF MACEDONIA

ABOUT THE ISLANDS IN THE REPUBLIC OF MACEDONIA Географски разгледи (47) 31-46 (2013) 31 ABOUT THE ISLANDS IN THE REPUBLIC OF MACEDONIA УДК: 551.442(497.7) Ivica MILEVSKI Institute of Geography, University Ss. Cyril and Methodius Skopje- Macedonia;

More information

К А Т А Л О Г. mon. monteco СТАНБЕНО ДЕЛОВЕН ОБЈЕКТ Г.П РАСАДНИК. company

К А Т А Л О Г. mon. monteco СТАНБЕНО ДЕЛОВЕН ОБЈЕКТ Г.П РАСАДНИК. company mon monteco company ГТПУ Монтеко Компани ДОО експорт - импорт К А Т А Л О Г СТАНБЕНО ДЕЛОВЕН ОБЈЕКТ Г.П. 3.1 - РАСАДНИК Адреса: ул. Сава Ковачевиќ б.б. - Кисела Вода - Скопје тел. 075/389-918, e-mail:

More information

ISUZU D-MAX SINGLE (2 ВРАТИ + ПИКАП ПРОСТОР ЗА ТОВАРАЊЕ) OПРЕМЕНОСТ МЕНУВАЧ ЦЕНА СО ДДВ

ISUZU D-MAX SINGLE (2 ВРАТИ + ПИКАП ПРОСТОР ЗА ТОВАРАЊЕ) OПРЕМЕНОСТ МЕНУВАЧ ЦЕНА СО ДДВ ISUZU D-MAX SINGLE (2 ВРАТИ + ПИКАП ПРОСТОР ЗА ТОВАРАЊЕ) SATELLITE, 4X2 Мануелен менувач 18.320 EUR / 1.132.176 ден SATELLITE, 4X2, СО КЛИМА УРЕД Мануелен менувач 18.969 EUR / 1.172.285 ден SATELLITE,

More information

Универзитет Св. Климент Охридски - Битола Факултет за туризам и угостителство Охрид. Дипломиран организатор по туризам и угостителство

Универзитет Св. Климент Охридски - Битола Факултет за туризам и угостителство Охрид. Дипломиран организатор по туризам и угостителство Кратка биографија ЛИЧНИ ИНФОРМАЦИИ Презиме и име: Контакт адреса: Татјана Димоска Телефон: +389 46 262 147/ 123 (работа) Факс: +389 46 264 215 E-mail: Националност: Македонка Дата на раѓање: 16.10.1974

More information

PLANT HEIGHT IN SOME PRILEP TOBACCO VARIETIES Milan Mitreski

PLANT HEIGHT IN SOME PRILEP TOBACCO VARIETIES Milan Mitreski ISSN 0494-3244 UDC: 633.71-152.61:631.572(497.775) 2009/10 Original scientific paper PLANT HEIGHT IN SOME PRILEP TOBACCO VARIETIES Milan Mitreski St.Kliment Ohridski University -Bitola, Scientific Tobacco

More information

ВОДЕЊЕ НА ДИСТРИБУТИВНА МРЕЖА ВО УСЛОВИ НА ДЕФЕКТ

ВОДЕЊЕ НА ДИСТРИБУТИВНА МРЕЖА ВО УСЛОВИ НА ДЕФЕКТ ПЕТТО СОВЕТУВАЊЕ Охрид, 7 9 октомври 2007 Влатко Манев, дипл.инж. Оливер Мирчевски, дипл.инж. А.Д. НЕОКОМ, Скопје Александар Пармаковиќ, дипл.инж. ДМС Група, Нови Сад вонр. проф. д-р. Весна Борозан Факултет

More information

НЕКОЛКУ ПРАКТИЧНИ АЛГОРИТМИ ЗА РАСПРЕДЕЛБА НА ЗАГУБИТЕ ВО ЕЕС И НИВНА ПРИМЕНА ВРЗ МРЕЖАТА НА МЕПСО

НЕКОЛКУ ПРАКТИЧНИ АЛГОРИТМИ ЗА РАСПРЕДЕЛБА НА ЗАГУБИТЕ ВО ЕЕС И НИВНА ПРИМЕНА ВРЗ МРЕЖАТА НА МЕПСО 6. СОВЕТУВАЊЕ Охрид, 4-6 октомври 2009 м-р Методија Атанасовски Технички Факултет, Битола д-р Рубин Талески Факултет за Електротехника и Информациски Технологии, Скопје НЕКОЛКУ ПРАКТИЧНИ АЛГОРИТМИ ЗА РАСПРЕДЕЛБА

More information

Структурно програмирање

Структурно програмирање Аудиториски вежби 1 Верзија 1.0, 20 Септември, 2016 Содржина 1. Околини за развој.......................................................... 1 1.1. Околини за развој (Integrated Development Environment

More information

УПАТСТВО ЗА КОРИСТЕЊЕ НА СИСТЕМОТ ЗА ЕЛЕКТРОНСКО БАНКАРСТВО КОРПОРАТИВНО

УПАТСТВО ЗА КОРИСТЕЊЕ НА СИСТЕМОТ ЗА ЕЛЕКТРОНСКО БАНКАРСТВО КОРПОРАТИВНО УПАТСТВО ЗА КОРИСТЕЊЕ НА СИСТЕМОТ ЗА ЕЛЕКТРОНСКО БАНКАРСТВО КОРПОРАТИВНО Содржина: - Најава на системот...2 1. Сметки...3 2. Провизии...5 3. Курсна листа...5 4. Плаќања...6 НАЈАВА НА СИСТЕМОТ По добивањето

More information

МАТЕМАТИКАТА НА СОЦИЈАЛНИТЕ МРЕЖИ

МАТЕМАТИКАТА НА СОЦИЈАЛНИТЕ МРЕЖИ МАТЕМАТИЧКИ ОМНИБУС, (07), 89 99 МАТЕМАТИКАТА НА СОЦИЈАЛНИТЕ МРЕЖИ Анета Велкоска Во текот на изминатата деценија се јавува сѐ поголем јавен интерес за комплексната поврзаност на модерното општество. Во

More information

ФОНД ЗА ЗДРАВСТВЕНО ОСИГУРУВАЊЕ НА МАКЕДОНИЈА ПРИРАЧНИК ЗА РАБОТА СО МОДУЛОТ ПОДНЕСУВАЊЕ НА БАРАЊЕ ЗА БОЛЕДУВАЊЕ ПРЕКУ ПОРТАЛОТ НА ФЗОМ

ФОНД ЗА ЗДРАВСТВЕНО ОСИГУРУВАЊЕ НА МАКЕДОНИЈА ПРИРАЧНИК ЗА РАБОТА СО МОДУЛОТ ПОДНЕСУВАЊЕ НА БАРАЊЕ ЗА БОЛЕДУВАЊЕ ПРЕКУ ПОРТАЛОТ НА ФЗОМ ФОНД ЗА ЗДРАВСТВЕНО ОСИГУРУВАЊЕ НА МАКЕДОНИЈА ПРИРАЧНИК ЗА РАБОТА СО МОДУЛОТ ПОДНЕСУВАЊЕ НА БАРАЊЕ ЗА БОЛЕДУВАЊЕ ПРЕКУ ПОРТАЛОТ НА ФЗОМ Скопје, март 2015 година Содржина 1 Процес на поднесување на барање

More information

Вовед во мрежата nbn. Што е тоа австралиска nbn мрежа? Што ќе се случи? Како да се префрлите на мрежата nbn. Што друго ќе биде засегнато?

Вовед во мрежата nbn. Што е тоа австралиска nbn мрежа? Што ќе се случи? Како да се префрлите на мрежата nbn. Што друго ќе биде засегнато? Вовед во мрежата nbn 1 Што е тоа австралиска nbn мрежа? 2 Што ќе се случи? 3 Како да се префрлите на мрежата nbn 4 Што друго ќе биде засегнато? 5 Што треба следно да сторите 1 Што е тоа австралиска nbn

More information

Трајче Стафилов, Биљана Балабанова, Роберт Шајн ГЕОХЕМИСКИ АТЛАС НА РЕГИОНОТ НА СЛИВОТ НА РЕКАТА БРЕГАЛНИЦА

Трајче Стафилов, Биљана Балабанова, Роберт Шајн ГЕОХЕМИСКИ АТЛАС НА РЕГИОНОТ НА СЛИВОТ НА РЕКАТА БРЕГАЛНИЦА Трајче Стафилов, Биљана Балабанова, Роберт Шајн ГЕОХЕМИСКИ АТЛАС НА РЕГИОНОТ НА СЛИВОТ НА РЕКАТА БРЕГАЛНИЦА Trajče Stafilov, Biljana Balabanova, Robert Šajn GEOCHEMICAL ATLAS OF THE REGION OF THE BREGALNICA

More information

Методи на финансиска анализа

Методи на финансиска анализа Универзитет Гоце Делчев - Штип, Економски факултет М-р Оливера Ѓоргиева-Трајковска Методи на финансиска анализа Abstract From the standpoint of investors in a company, predicting the future is actually

More information

ЕНаука.мк 1 милион Сајт на годината ( Образование, Наука и Култура )

ЕНаука.мк 1 милион Сајт на годината ( Образование, Наука и Култура ) Инфо ЕНаука.мк е единствениoт интернет пoртал вo Р.Македoнија кoј ги следи и пренесува најактуелните нoвoсти, истражувања и достигнувања во повеќе научни области. Главни цели на порталот се враќање на

More information

СЛУЖБЕН ГЛАСНИК НА ОПШТИНА КРИВОГАШТАНИ

СЛУЖБЕН ГЛАСНИК НА ОПШТИНА КРИВОГАШТАНИ СЛУЖБЕН ГЛАСНИК НА ОПШТИНА КРИВОГАШТАНИ СЛУЖБЕН ГЛАСНИК НА ОПШТИНА КРИВОГАШТАНИ ИЗЛЕГУВА ПО ПОТРЕБА 26.10.2016 ГОДИНА БРОЈ 12 ГОДИНА XX КРИВОГАШТАНИ Трезорска сметка на Буџет на општина 739014068163019

More information

ТОЛКОВНИК НА ПОИМИ, ТЕРМИНИ И ИМИЊА ОД ОБЛАСТА НА ТУРИЗМОТ (АНГЛИСКО-РУСКО-МАКЕДОНСКИ)

ТОЛКОВНИК НА ПОИМИ, ТЕРМИНИ И ИМИЊА ОД ОБЛАСТА НА ТУРИЗМОТ (АНГЛИСКО-РУСКО-МАКЕДОНСКИ) ТОЛКОВНИК НА ПОИМИ, ТЕРМИНИ И ИМИЊА ОД ОБЛАСТА НА ТУРИЗМОТ (АНГЛИСКО-РУСКО-МАКЕДОНСКИ) Современост, Скопје, 2013 За издавачот: м-р Славчо Ковилоски Рецензенти: проф. д-р Марија Ацковска проф. д-р Толе

More information

С О Д Р Ж И Н А. Број 10 Год. LXV Петок, 23 јануари 2009 Цена на овој број е 270 денари. Стр.

С О Д Р Ж И Н А. Број 10 Год. LXV Петок, 23 јануари 2009 Цена на овој број е 270 денари.  Стр. Број 10 Год. LXV Петок, 23 јануари 2009 Цена на овој број е 270 денари www.slvesnik.com.mk contact@slvesnik.com.mk С О Д Р Ж И Н А Стр. 225. Одлука за давање согласност на Одлуката за припојување на Јавната

More information

АНАЛИТИЧКА АНАЛИЗА НА ПОЗИЦИИТЕ, КИНЕМАТИКАТА И ДИНАМИКАТА НА ЛОСТОВ МЕХАНИЗАМ ОД ВТОРА КЛАСА КОЈ СОДРЖИ ДИЈАДА ОД ВИДОТ РТР

АНАЛИТИЧКА АНАЛИЗА НА ПОЗИЦИИТЕ, КИНЕМАТИКАТА И ДИНАМИКАТА НА ЛОСТОВ МЕХАНИЗАМ ОД ВТОРА КЛАСА КОЈ СОДРЖИ ДИЈАДА ОД ВИДОТ РТР АНАЛИТИЧКА АНАЛИЗА НА ПОЗИЦИИТЕ, КИНЕМАТИКАТА И ДИНАМИКАТА НА ЛОСТОВ МЕХАНИЗАМ ОД ВТОРА КЛАСА КОЈ СОДРЖИ ДИЈАДА ОД ВИДОТ РТР Ред. проф. д-р Дејан Трајковски Технички факултет Битола Универзитет Св. Климент

More information

ЗАВРШЕН ИЗВЕШТАЈ ЗА НАУЧНО-ИСТРАЖУВАЧКИ ПРОЕКТ. НАСЛОВ НА ПРОЕКТОТ: Социо-економски ефекти од туризмот во Општина Охрид за период

ЗАВРШЕН ИЗВЕШТАЈ ЗА НАУЧНО-ИСТРАЖУВАЧКИ ПРОЕКТ. НАСЛОВ НА ПРОЕКТОТ: Социо-економски ефекти од туризмот во Општина Охрид за период ЗАВРШЕН ИЗВЕШТАЈ ЗА НАУЧНО-ИСТРАЖУВАЧКИ ПРОЕКТ НАСЛОВ НА ПРОЕКТОТ: Социо-економски ефекти од туризмот во Општина Охрид за период 2004 2014 ГЛАВЕН ИСТРАЖУВАЧ: проф. д-р Бранко Николовски ИНСТИТУЦИЈА: Факултет

More information

Упатство за инсталација на Gemalto.NET токен во Mozilla Firefox

Упатство за инсталација на Gemalto.NET токен во Mozilla Firefox Упатство за инсталација на Gemalto.NET токен во Mozilla Firefox Содржина Воведни препораки... 3 1. Подесување на Trust... 4 2. Инсталација на софтвер за Gemalto.NET токен... 5 3А. Инсталирање на драјвери

More information

Предуслови. Чекор 1. Централен регистар на Р.М. Упатство за пристап до системот за Е-Поднесување на годишни сметки 1

Предуслови. Чекор 1. Централен регистар на Р.М. Упатство за пристап до системот за Е-Поднесување на годишни сметки 1 Чекор 1 Предуслови Предуслпвите кпи е пптребнп да ги задпвплите за успешнп ппднесуваое на гпдишна сметки се: - Да имате пристап вп апликацијата за електрпнскп ппднесуваое на гпдишни сметки; - Вашипт правен

More information

A mysterious meeting. (Таинствена средба) Macedonian. List of characters. (Личности) Khalid, the birthday boy

A mysterious meeting. (Таинствена средба) Macedonian. List of characters. (Личности) Khalid, the birthday boy (Таинствена средба) List of characters (Личности) Khalid, the birthday boy (Калид, момчето на кое му е роденден) Leila, the mysterious girl and phone voice (Лејла, таинственото девојче и гласот на телефон)

More information

Статистички извештај за поштенските активности во Република Македонија во 2011 година

Статистички извештај за поштенските активности во Република Македонија во 2011 година Статистички извештај за поштенските активности во Република Македонија во 2011 година Скопје, декември 2012 година Содржина: 1. Вовед...3 2. Регулација на пазарот на поштенски услуги...4 3. Поштенски услуги...6

More information

MORPHOLOGICAL CHARACTERISTICS OF SOME MAIZE HYBRIDS FROM FAO300 AND FAO700 GROWN IN SHTIP REGION

MORPHOLOGICAL CHARACTERISTICS OF SOME MAIZE HYBRIDS FROM FAO300 AND FAO700 GROWN IN SHTIP REGION Journal of Agricultural, Food and Environmental Sciences UDC: 631.15-25.26(497.731) МОРФОЛОШКИ КАРАКТЕРИСТИКИ НА НЕКОИ ХИБРИДИ ПЧЕНКА ОД FAO3 И FAO7 ОДГЛЕДУВАНИ ВО ШТИПСКИОТ РЕГИОН Дане Бошев 1, Адријана

More information

ФОНД ЗА ЗДРАВСТВЕНО ОСИГУРУВАЊЕ НА МАКЕДОНИЈА

ФОНД ЗА ЗДРАВСТВЕНО ОСИГУРУВАЊЕ НА МАКЕДОНИЈА ФОНД ЗА ЗДРАВСТВЕНО ОСИГУРУВАЊЕ НА МАКЕДОНИЈА Врз основа на член 54 став 1 точка 14, а во врска со член 54 став 1 точка 8 и член 63-а, 63-б и 63-в од Законот за здравственото осигурување ( Службен весник

More information

Значајни подрачја за раститенија, птици и пеперутки во Македонија. Славчо Христовски

Значајни подрачја за раститенија, птици и пеперутки во Македонија. Славчо Христовски Значајни подрачја за раститенија, птици и пеперутки во Македонија Славчо Христовски Иницијативи за заштита Птици Растенија Пеперутки Лилјаци Заштитата на сите загрозени видови поединечно е практично невозможна.

More information

Статистички извештај за поштенските активности во Република Македонија во 2010 година

Статистички извештај за поштенските активности во Република Македонија во 2010 година Статистички извештај за поштенските активности во Република Македонија во 2010 година Скопје, декември 2011 година Содржина: 1. Вовед...3 2. Регулација на пазарот на поштенски услуги...4 3. Поштенски услуги...6

More information

Siemens собни термостати. За максимален комфорт и енергетска ефикасност. siemens.com/seeteam

Siemens собни термостати. За максимален комфорт и енергетска ефикасност. siemens.com/seeteam . За максимален комфорт и енергетска ефикасност siemens.com/seeteam 1 СОБНИ ТЕРМОСТАТИ ЗА ФЕНКОЈЛЕРИ RAB11 / RAB21 / RAB31 СОБЕН ТЕРМОСТАТ ЗА ФЕНКОЈЛЕРИ RDF110.2 / RDF110 / RDF110/IR RAB11 Електромеханички

More information

КОНЦЕПТ: ОДРЖЛИВ ЛОГИСТИЧКИ МОДЕЛ НА СИСТЕМ ЗА СОБИРАЊЕ НА КОМУНАЛЕН ОТПАД ВО ОПШТИНА БИТОЛА 2

КОНЦЕПТ: ОДРЖЛИВ ЛОГИСТИЧКИ МОДЕЛ НА СИСТЕМ ЗА СОБИРАЊЕ НА КОМУНАЛЕН ОТПАД ВО ОПШТИНА БИТОЛА 2 м-р Николче ТАЛЕВСКА 1 УДК/UDK 628.4.032:005.936.5(497.774) КОНЦЕПТ: ОДРЖЛИВ ЛОГИСТИЧКИ МОДЕЛ НА СИСТЕМ ЗА СОБИРАЊЕ НА КОМУНАЛЕН ОТПАД ВО ОПШТИНА БИТОЛА 2 Апстракт Императив на секоја Општина е да обезбеди

More information

МЕТОД ЗА АНАЛИЗА НА МЕЃУНАРОДНАТА ТРГОВСКА СОСТОЈБА

МЕТОД ЗА АНАЛИЗА НА МЕЃУНАРОДНАТА ТРГОВСКА СОСТОЈБА Journal of Agricultural, Food and Environmental Sciences UDC: 339.56:634.11 :33.22(47.7) МЕТОД ЗА АНАЛИЗА НА МЕЃУНАРОДНАТА ТРГОВСКА СОСТОЈБА 1 Ана Симоновска, 1 Драган Ѓошевски, 1 Марина Нацка, 1 Ненад

More information

БАРAЊE ЗА ИЗДАВАЊЕ/ПРОДОЛЖУВАЊЕ НА ДОЗВОЛА ЗА ПРИВРЕМЕН ПРЕСТОЈ APPLICATION FOR ISSUE/EXTENSION OF TEMPORARY RESIDENCE PERMIT

БАРAЊE ЗА ИЗДАВАЊЕ/ПРОДОЛЖУВАЊЕ НА ДОЗВОЛА ЗА ПРИВРЕМЕН ПРЕСТОЈ APPLICATION FOR ISSUE/EXTENSION OF TEMPORARY RESIDENCE PERMIT Образец бр.2 Назив на органот до кој барањето се поднесува Name of the receiving authority Priemen штембил Stamp of receipt БАРAЊE ЗА ИЗДАВАЊЕ/ПРОДОЛЖУВАЊЕ НА ДОЗВОЛА ЗА ПРИВРЕМЕН ПРЕСТОЈ APPLICATION FOR

More information

ЕНТЕРИЕР PETAR NAMICEV EKATERINA NAMICHEVA

ЕНТЕРИЕР PETAR NAMICEV EKATERINA NAMICHEVA ЕНТЕРИЕР PETAR NAMICEV EKATERINA NAMICHEVA НАРОДНО НЕИМАРСТВО XII TRADITIONAL ARCHITECTURE XII 2 3 Petar Namicev Ekaterina Namicheva ЕНТЕРИЕРОТ ОД ТРАДИЦИОНАЛНАТА ГРАДСКА АРХИТЕКТУРА ВО МАКЕДОНИЈА ОД 19-от

More information

УПАТСТВО. Kористење безбедно средство за електронско потпишување на Gemalto (PKI Smart Card и PKI Token)

УПАТСТВО. Kористење безбедно средство за електронско потпишување на Gemalto (PKI Smart Card и PKI Token) УПАТСТВО Kористење безбедно средство за електронско потпишување на Gemalto (PKI Smart Card и PKI Token) Верзија: 3.0 Датум: 26.04.2012 КИБС АД Скопје 2012 КИБС АД Скопје, сите права задржани http://ca.kibs.com.mk

More information

Обука за електронски систем на учење МИКРОУЧЕЊЕ. Материјал за учесници

Обука за електронски систем на учење МИКРОУЧЕЊЕ. Материјал за учесници MIOA301-P5-Z2 Министерство за информатичко општество и администрација Обука за електронски систем на учење МИКРОУЧЕЊЕ Овој материјал е изработен од страна на Министерството за информатичко општество и

More information

ПРОЦЕНА НА ВЛИЈАНИЕ НА ТС 400/110 kv СКОПЈЕ 5 ВРЗ ЧОВЕКОВАТА ОКОЛИНА

ПРОЦЕНА НА ВЛИЈАНИЕ НА ТС 400/110 kv СКОПЈЕ 5 ВРЗ ЧОВЕКОВАТА ОКОЛИНА ЧЕТВРТО СОВЕТУВАЊЕ Охрид, 26 29 септември 4 Вонр. проф. д-р Велимир Филипоски Проф. д-р Леонид Грчев Пом. асистент Соња Филипоска Електротехнички факултет, Универзитет Св. Кирил и Методиј, Скопје Руменова

More information

КАРАКТЕРИСТИКИ НА НАСТАВНИТЕ ПРОГРАМИ ПО МАТЕМАТИКА ЗА ОСНОВНО ОБРАЗОВАНИЕ ( , , )

КАРАКТЕРИСТИКИ НА НАСТАВНИТЕ ПРОГРАМИ ПО МАТЕМАТИКА ЗА ОСНОВНО ОБРАЗОВАНИЕ ( , , ) МАТЕМАТИЧКИ ОМНИБУС, 2 (2017), 107 121 КАРАКТЕРИСТИКИ НА НАСТАВНИТЕ ПРОГРАМИ ПО МАТЕМАТИКА ЗА ОСНОВНО ОБРАЗОВАНИЕ (1996 1998, 2007 2009, 2013 2015) Лидија Кондинска 1 Снежана Ристовска 2 Промените во наставата

More information

МОДЕЛИРАЊЕ НА ИНТОНАЦИСКАТА СТРУКТУРА НА МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК НА НИВО НА ИНТОНАЦИСКИ ФРАЗИ

МОДЕЛИРАЊЕ НА ИНТОНАЦИСКАТА СТРУКТУРА НА МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК НА НИВО НА ИНТОНАЦИСКИ ФРАЗИ UDK 811.163.3'34 Бранислав Геразов, Зоран Ивановски Институт за електроника, Факултет за електротехника и информациски технологии, Универзитет Св. Кирил и Методиј, Скопје, Р Македонија Веселинка Лаброска

More information

2.3 ЗАКОН ЗА БЕЗБЕДНОСТ И ЗДРАВЈЕ ПРИ РАБОТА. Службен весник на Република Македонија бр. 53 од 11 април 2013 година

2.3 ЗАКОН ЗА БЕЗБЕДНОСТ И ЗДРАВЈЕ ПРИ РАБОТА. Службен весник на Република Македонија бр. 53 од 11 април 2013 година 2.3 ЗАКОН ЗА БЕЗБЕДНОСТ И ЗДРАВЈЕ ПРИ РАБОТА Службен весник на Република Македонија бр. 53 од 11 април 2013 година ОСНОВНИ БАРАЊА ЗА БЕЗБЕДНОСТ И ЗДРАВЈЕ ПРИ РАБОТА Со Законот за безбедност и здравје при

More information

Зошто ни е потребен слободниот пристап до информации од јавен карактер и што претставува овој концепт?

Зошто ни е потребен слободниот пристап до информации од јавен карактер и што претставува овој концепт? ,,Secrecy, being an instrument of conspiracy, ought never to be the system of a regular government. Зошто ни е потребен слободниот пристап до информации од јавен карактер и што претставува овој концепт?

More information

THE IMPACT OF CLIMATIC FACTORS ON THE PERCENTAGE OF THE YOUNG IN THE POPULATION OF BROWN HARE (Lepus europaeus P.) IN VOJVODINA

THE IMPACT OF CLIMATIC FACTORS ON THE PERCENTAGE OF THE YOUNG IN THE POPULATION OF BROWN HARE (Lepus europaeus P.) IN VOJVODINA Macedonian Journal of Animal Science, Vol. 2, No. 1, pp. 83 88 (2012) 083 In print ISSN 1857 6907 Received: June 15, 2009 On line ISSN 1857 7709 Accepted: November 7, 2009 UDC: 599.325.1 154 (497.113)

More information

Технички факултет Битола/Обука за енергетски контролори

Технички факултет Битола/Обука за енергетски контролори Деталната енергетска контрола вклучува детална енергетска анализа на градежните и техничките системи во објектот. Во однос на општата енергетска контрола се вршат дополнителни мерења со цел да се изврши

More information

МОДЕЛИ И ТЕХНИКИ НА ГРУПНО ОДЛУЧУВАЊЕ И НИВНАТА ПРИМЕНА ВО ДЕЛОВНИТЕ СУБЈЕКТИ ОД ПЕЛАГОНИСКИОТ РЕГИОН

МОДЕЛИ И ТЕХНИКИ НА ГРУПНО ОДЛУЧУВАЊЕ И НИВНАТА ПРИМЕНА ВО ДЕЛОВНИТЕ СУБЈЕКТИ ОД ПЕЛАГОНИСКИОТ РЕГИОН У Н И В Е Р З И Т Е Т С В. К Л И М Е Н Т О Х Р И Д С К И Е К О Н О М С К И Ф А К У Л Т Е Т П Р И Л Е П МОДЕЛИ И ТЕХНИКИ НА ГРУПНО ОДЛУЧУВАЊЕ И НИВНАТА ПРИМЕНА ВО ДЕЛОВНИТЕ СУБЈЕКТИ ОД ПЕЛАГОНИСКИОТ РЕГИОН

More information

УНИВЕРЗИТЕТСКИ БИЛТЕН

УНИВЕРЗИТЕТСКИ БИЛТЕН УНИВЕРЗИТЕТСКИ БИЛТЕН Р Е Ф Е Р А Т ЗА ИЗБОР НА НАСТАВНИК ВО НАСЛОВНО ЗВАЊЕ ВОНРЕДЕН ПРОФЕСОР ЗА НАСТАВНО-НАУЧНИТЕ ОБЛАСТИ ЕЛЕКТРОТЕХНИКА И ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИКА НА ЕЛЕКТРОТЕХНИЧКИ ФАКУЛТЕТ ПРИ УНИВЕРЗИТЕТ

More information

УПАТСТВО. Како да започнам со користење на сертификат издаден на Gemalto IDPrime PKI токен во Mozilla Firefox?

УПАТСТВО. Како да започнам со користење на сертификат издаден на Gemalto IDPrime PKI токен во Mozilla Firefox? УПАТСТВО Како да започнам со користење на сертификат издаден на Gemalto IDPrime PKI токен во Mozilla Firefox? Верзија: 4.0 Датум: 18.01.2018 103.29 КИБС АД Скопје 2018 КИБС АД Скопје, сите права задржани

More information

ЗАВИСНОСТА МЕЃУ КВАЛИТЕТОТ НА ЖИВОТОТ, МОЖНОСТИТЕ ЗА ПРАВЕЊЕ ИЗБОР И ОЧЕКУВАЊАТА ЗА ИДНИНАТА КАЈ ВОЗРАСНИТЕ ЛИЦА СО ИНТЕЛЕКТУАЛНА ПОПРЕЧЕНОСТ

ЗАВИСНОСТА МЕЃУ КВАЛИТЕТОТ НА ЖИВОТОТ, МОЖНОСТИТЕ ЗА ПРАВЕЊЕ ИЗБОР И ОЧЕКУВАЊАТА ЗА ИДНИНАТА КАЈ ВОЗРАСНИТЕ ЛИЦА СО ИНТЕЛЕКТУАЛНА ПОПРЕЧЕНОСТ ДЕФЕКТОЛОШКА СТРУЧНО-НАУЧНА ПРОБЛЕМАТИКА SPECIAL EDUCATION-PROFESSIONAL AND SCIENTIFIC ISSUES ЗАВИСНОСТА МЕЃУ КВАЛИТЕТОТ НА ЖИВОТОТ, МОЖНОСТИТЕ ЗА ПРАВЕЊЕ ИЗБОР И ОЧЕКУВАЊАТА ЗА ИДНИНАТА КАЈ ВОЗРАСНИТЕ

More information

Петти состанок на Локалната советодавна група Записник од состанокот

Петти состанок на Локалната советодавна група Записник од состанокот Technical Assistance for Civil Society Organisations Macedonian Office This project is funded by the European Union. Петти состанок на Локалната советодавна група Записник од состанокот Датум: 26ти Октомври

More information

Ана ФРИЦХАНД МОРАЛНАTA СЕБЕПЕРЦЕПЦИЈА НА АДОЛЕСЦЕНТИТЕ. Кратка содржина

Ана ФРИЦХАНД МОРАЛНАTA СЕБЕПЕРЦЕПЦИЈА НА АДОЛЕСЦЕНТИТЕ. Кратка содржина 124 ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ СКОПЈЕ Ана ФРИЦХАНД УДК: 159 922.8:316 628 МОРАЛНАTA СЕБЕПЕРЦЕПЦИЈА НА АДОЛЕСЦЕНТИТЕ Кратка содржина Во трудот се испитуваат разликите во моралната себеперцепција кај адолесценти

More information

АНАЛИЗА НА ПРЕКРШОЧНИТЕ ОДРЕДБИ ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА ВО ОДНОС НА ВИСОЧИНАТА НА ГЛОБАТА

АНАЛИЗА НА ПРЕКРШОЧНИТЕ ОДРЕДБИ ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА ВО ОДНОС НА ВИСОЧИНАТА НА ГЛОБАТА 35.077.3(497.7) АНАЛИЗА НА ПРЕКРШОЧНИТЕ ОДРЕДБИ ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА ВО ОДНОС НА ВИСОЧИНАТА НА ГЛОБАТА Проф. д-р Гордана Лажеtиќ - Бужаровска 1 Доц. д-р Александра Груевска-Дракулевски 2 Вовед Системот

More information

на јавната свест за Архуска конвенција и еколошкото законодавство на Европската Унија

на јавната свест за Архуска конвенција и еколошкото законодавство на Европската Унија Анализа на наоди од истражување на јавната свест за Архуска конвенција и еколошкото законодавство на Европската Унија Justice and Environment 2013 a Udolni 33, 602 00, Brno, CZ e info@justiceandenvironment.org

More information

ИНФОРМАЦИЈА ЗА ПОВРЕДИ НА РАБОТА И ПРОФЕСИОНАЛНИ БОЛЕСТИ ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

ИНФОРМАЦИЈА ЗА ПОВРЕДИ НА РАБОТА И ПРОФЕСИОНАЛНИ БОЛЕСТИ ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА Институт за јавно здравје на Република Македонија ИНФОРМАЦИЈА ЗА ПОВРЕДИ НА РАБОТА И ПРОФЕСИОНАЛНИ БОЛЕСТИ ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА 2012-2013 Скопје, 2013 ИНСТИТУТ ЗА ЈАВНО ЗДРАВЈЕ НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

More information

Стојанче Спасов ВЕБ СЕРВИС ЗА ПОВЕЌЕЗНАЧНА ТРАНСЛИТЕРАЦИЈА НА ЦЕЛИ РЕЧЕНИЦИ ОД ЛАТИНИЦА ВО КИРИЛИЦА

Стојанче Спасов ВЕБ СЕРВИС ЗА ПОВЕЌЕЗНАЧНА ТРАНСЛИТЕРАЦИЈА НА ЦЕЛИ РЕЧЕНИЦИ ОД ЛАТИНИЦА ВО КИРИЛИЦА УНИВЕРЗИТЕТ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ШТИП ФАКУЛТЕТ ЗА ИНФОРМАТИКА Катедра по информациски технологии Стојанче Спасов ВЕБ СЕРВИС ЗА ПОВЕЌЕЗНАЧНА ТРАНСЛИТЕРАЦИЈА НА ЦЕЛИ РЕЧЕНИЦИ ОД ЛАТИНИЦА ВО КИРИЛИЦА - МАГИСТЕРСКИ

More information

KEY WORDS: knowledge, know-how, investment, entrepreneurship, productivity

KEY WORDS: knowledge, know-how, investment, entrepreneurship, productivity Др Ристо Фотов, Др Зоран Панов ЗНАЕЊЕТО КАКО НАЈВАЖЕН ПРЕТПРИЕМАЧКИ РЕСУРС Abstract Nowadays, it is really not necessary to elaborate why the modern time is all about knowledge. It is very important that

More information

ПРВО ПОЛУГОДИЕ Тема 1: 8.1 Сили и движење Единица : Што прават силите. Во парови

ПРВО ПОЛУГОДИЕ Тема 1: 8.1 Сили и движење Единица : Што прават силите. Во парови Недела 1: Датум: број на час : 1 ПРВО ПОЛУГОДИЕ Тема 1: 8.1 Сили и движење Единица : Што прават силите Одделение VIII Време Цели на учење Критериуми за успех 15 мин Знае да опишува ефекти од дејство на

More information

Мобилност МК Mobility MK

Мобилност МК Mobility MK I S S N 1 8 5 7-8 7 3 X 2 Мобилност МК Mobility MK Г О Д И Н А 43, ЈД У Е Н К И Е М2 В0 Р1 И 6 И З Д А Н И Е 4 2 V O L U M E 2 0 1 5 3, 4 I S S U E D E C E M J U B E N R E 4 2 2 0 1 6 5 Еразмус+ обука

More information

КОНКУРС. За запишување студенти на факултетите на Универзитетот на Југоисточна Европа во академската 2012/2013 година

КОНКУРС. За запишување студенти на факултетите на Универзитетот на Југоисточна Европа во академската 2012/2013 година КОНКУРС За запишување студенти на факултетите на Универзитетот на Југоисточна Европа во академската 2012/2013 година Врз основа на член 108 од Законот за високото образование (Службен весник на Р. М бр.

More information

ИМПЛЕМЕНТАЦИЈА НА ЗДРАВСТВЕН ИНФОРМАЦИСКИ СИСТЕМ И ЗДРАВСТВЕНА ЕЛЕКТРОНСКА КАРТИЧКА ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

ИМПЛЕМЕНТАЦИЈА НА ЗДРАВСТВЕН ИНФОРМАЦИСКИ СИСТЕМ И ЗДРАВСТВЕНА ЕЛЕКТРОНСКА КАРТИЧКА ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА УНИВЕРЗИТЕТ Св. Климент Охридски Битола ФАКУЛТЕТ ЗА ИНФОРМАТИЧКИ И КОМУНИКАЦИСКИ ТЕХНОЛОГИИ ИМПЛЕМЕНТАЦИЈА НА ЗДРАВСТВЕН ИНФОРМАЦИСКИ СИСТЕМ И ЗДРАВСТВЕНА ЕЛЕКТРОНСКА КАРТИЧКА ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА магистерски

More information

Биоелектрохемија: од биогоривни ќелии до електрохемија на мембрански процеси. Валентин Мирчески

Биоелектрохемија: од биогоривни ќелии до електрохемија на мембрански процеси. Валентин Мирчески Биоелектрохемија: од биогоривни ќелии до електрохемија на мембрански процеси 25 Цели: Добивање на електрична струја со користење на живи организми Проучување на врската помеѓу електричните и хемиските

More information

М-р Златко Бежовски. ОПТИМИЗАЦИЈА НА ПРЕБАРУВАЊЕТО (Привлекување посетители на комерцијалните Веб сајтови од Интернет пребарувачите)

М-р Златко Бежовски. ОПТИМИЗАЦИЈА НА ПРЕБАРУВАЊЕТО (Привлекување посетители на комерцијалните Веб сајтови од Интернет пребарувачите) М-р Златко Бежовски ОПТИМИЗАЦИЈА НА ПРЕБАРУВАЊЕТО (Привлекување посетители на комерцијалните Веб сајтови од Интернет пребарувачите) Штип, 2007 Автори: М-р Златко Бежовски Издавач: 2ри Август - Штип Рецензент:

More information

Преземање сертификат користејќи Internet Explorer

Преземање сертификат користејќи Internet Explorer УПАТСТВО Преземање сертификат користејќи Internet Explorer Верзија: 4.0 Датум: 09.01.2018 103.10 КИБС АД Скопје 2017 КИБС АД Скопје, сите права задржани http://www.kibstrust.mk Содржина 1. Подготовка за

More information

ПРОЕКТНА ЗАДАЧА ToR 02/2016 ПРАВНИ ЕКСПЕРТИ ЗА ПОДГОТОВКА НА ПРИРАЧНИК ЗА СЛОБОДАТА НА ИЗРАЗУВАЊЕ-ПРАВНИ АСПЕКТИ

ПРОЕКТНА ЗАДАЧА ToR 02/2016 ПРАВНИ ЕКСПЕРТИ ЗА ПОДГОТОВКА НА ПРИРАЧНИК ЗА СЛОБОДАТА НА ИЗРАЗУВАЊЕ-ПРАВНИ АСПЕКТИ Истражувачко новинарство - чувар на демократијата и човековите права ПРОЕКТНА ЗАДАЧА ToR 02/2016 ПРАВНИ ЕКСПЕРТИ ЗА ПОДГОТОВКА НА ПРИРАЧНИК ЗА СЛОБОДАТА НА ИЗРАЗУВАЊЕ-ПРАВНИ АСПЕКТИ 1. ВОВЕД 1.1. Позадина

More information

КЛИНИЧКА ФАРМАЦИЈА И ФАРМАКОТЕРАПИЈА ПРАКТИКУМ

КЛИНИЧКА ФАРМАЦИЈА И ФАРМАКОТЕРАПИЈА ПРАКТИКУМ УНИВЕРЗИТЕТ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ВО ШТИП Зорица Арсова-Сарафиновска Трајан Балканов Марија Дарковска-Серафимовска Верица Ивановска 1 Штип, 2015 УНИВЕРЗИТЕТ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ВО ШТИП Зорица Арсова-Сарафиновска; Трајан

More information

БОН - ТОН во безбедност и здравје при работа

БОН - ТОН во безбедност и здравје при работа МЕЃУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА РЕГИОНАЛНА СОРАБОТКА БОН - ТОН во безбедност и здравје при работа Технолаб, Доо Скопје, Р. Македонија ПРОЦЕНКА НА РИЗИК НА РА БОТНИ М ЕСТА ВО ГРА ДЕЖНИШТВОТО И ИЗРА БОТКА НА

More information

ИМИЏОТ НА ПРОИЗВОДИТЕ И НЕГОВОТО ВЛИЈАНИЕ ВРЗ ОДЛУКАТА ЗА КУПУВАЊЕ КАЈ КУПУВАЧИТЕ

ИМИЏОТ НА ПРОИЗВОДИТЕ И НЕГОВОТО ВЛИЈАНИЕ ВРЗ ОДЛУКАТА ЗА КУПУВАЊЕ КАЈ КУПУВАЧИТЕ РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА Универзитет Св. Климент Охридски - Битола Економски факултет-прилеп -МАГИСТЕРСКИ ТРУД- ИМИЏОТ НА ПРОИЗВОДИТЕ И НЕГОВОТО ВЛИЈАНИЕ ВРЗ ОДЛУКАТА ЗА КУПУВАЊЕ КАЈ КУПУВАЧИТЕ Кандидат: Димитар

More information

Односот помеѓу интерната и екстерната ревизија. Презентира: Верица Костова

Односот помеѓу интерната и екстерната ревизија. Презентира: Верица Костова Односот помеѓу интерната и екстерната ревизија Презентира: Верица Костова Што е ревизија http://www.youtube.com/watch?v=rjmgrdjhufs&sns=em Регулирање на внатрешната ревизија Закон за банки Закон за супервизија

More information

ИНТЕРАКТИВЕН ОБРАЗОВЕН ПРОЕКТ ВО ТРИ МИНУТИ ТРЕТА ФАЗА -А2-

ИНТЕРАКТИВЕН ОБРАЗОВЕН ПРОЕКТ ВО ТРИ МИНУТИ ТРЕТА ФАЗА -А2- ИНТЕРАКТИВНИ АПЛИКАЦИИ ИНТЕРАКТИВЕН ОБРАЗОВЕН ПРОЕКТ ВО ТРИ МИНУТИ ТРЕТА ФАЗА -А2- Доц. Др. Бекир Инџе Универзитет Сакарја Цел: Електронската ера во која живееме е присутна во разни области. Меѓу нив е

More information

АРХИТЕКТУРА, КОМПОНЕНТИ И ИМПЛЕМЕНТАЦИЈА НА IPTV СЕРВИСОТ

АРХИТЕКТУРА, КОМПОНЕНТИ И ИМПЛЕМЕНТАЦИЈА НА IPTV СЕРВИСОТ Доцент д-р Сашо Гелев Универзитет Гоце Делчев Штип, Електротехнички факултет; Вон. проф. д-р Ристо Христов Европски универзитет, Скопје Факултет за информатика; Ана Ивановска АРХИТЕКТУРА, КОМПОНЕНТИ И

More information

СТАРИ ПРОМОТИВНИ ПОНУДИ ЗА ПОСТПЕЈД ТАРИФНИ МОДЕЛИ ЗА УСЛУГИ НА ФИКСНА ЛОКАЦИЈА И КОМБИНИРАНИ ПАКЕТИ УСЛУГИ

СТАРИ ПРОМОТИВНИ ПОНУДИ ЗА ПОСТПЕЈД ТАРИФНИ МОДЕЛИ ЗА УСЛУГИ НА ФИКСНА ЛОКАЦИЈА И КОМБИНИРАНИ ПАКЕТИ УСЛУГИ СТАРИ ПРОМОТИВНИ ПОНУДИ ЗА ПОСТПЕЈД ТАРИФНИ МОДЕЛИ ЗА УСЛУГИ НА ФИКСНА ЛОКАЦИЈА И КОМБИНИРАНИ ПАКЕТИ УСЛУГИ Промотивнo бесплатнo користење на дополнителен ТВ ресивер и NOW... 2 Промотивнo NOW бесплатно

More information

Reform in water sector on central level

Reform in water sector on central level Reform in water sector on central level EuropeAid/136828/IH/SER/MK ИНФОРМАТИВНА РАБОТИЛНИЦА ЗА ГРАЃАНСКИ ОРГАНИЗАЦИИ: КАКО ДО ПОАКТИВНО НАБЉУДУВАЊЕ И ВКЛУЧУВАЊЕ ВО ПРЕТСТОЈНИТЕ РЕФОРМИ ВО ПОКРИВАЊЕТО ТРОШОЦИ

More information

ПРЕГЛЕД ОБРАЧУНА ПДВ ЗА ПОРЕСКИ ПЕРИОД ОД ДО 20. ГОДИНЕ

ПРЕГЛЕД ОБРАЧУНА ПДВ ЗА ПОРЕСКИ ПЕРИОД ОД ДО 20. ГОДИНЕ Образац ПО ПРЕГЛЕД ОБРАЧУНА ЗА ПОРЕСКИ ПЕРИОД ОД ДО 20. ГОДИНЕ ПОДАЦИ О ПОДНОСИОЦУ Назив, односно име и презиме и адреса ПИБ У Обрасцу ПО износи се уписују у динарима, без децимала 1. ПРОМЕТ ДОБАРА И УСЛУГА

More information

200 Филозофски факултет, Институт за дефектологија

200 Филозофски факултет, Институт за дефектологија 200 Филозофски факултет, Институт за дефектологија Инклузија на учениците со аутистичен спектар на нарушувања Александра Митевска 1, Владимир Трајковски 2 1 Постдипломец на Институт за дефектологија, Филозофски

More information

DDoS напади и DDoS напади врз DNS

DDoS напади и DDoS напади врз DNS DDoS напади и DDoS напади врз DNS Александар Николоски 1, Митко Богдановски 2 1 Европски Универзитет Скопје, Р. Македонија, nikoloski.aleksandar11@live.eurm.edu.mk 2 Воена академија Скопје, Р. Македонија,

More information

ДА ГИ ОТВОРИМЕ УЧЕБНИЦИТЕ: ОТВОРЕН ПРИСТАП ДО УЧЕБНИЦИТЕ ЗА ОСНОВНО И СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ

ДА ГИ ОТВОРИМЕ УЧЕБНИЦИТЕ: ОТВОРЕН ПРИСТАП ДО УЧЕБНИЦИТЕ ЗА ОСНОВНО И СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ Нацрт анализа на законската рамка за образование и можностите за вклучување на отворените образовни ресурси ДА ГИ ОТВОРИМЕ УЧЕБНИЦИТЕ: ОТВОРЕН ПРИСТАП ДО УЧЕБНИЦИТЕ ЗА ОСНОВНО И СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ Пишува:

More information

INTERNATIONAL TOURNAMENT "MACEDONIAN PEARL" (FS)

INTERNATIONAL TOURNAMENT MACEDONIAN PEARL (FS) INTERNATIONAL TOURNAMENT "MACEDONIAN PEARL" (FS) Details of the organising Federation Host broadcaster Details of the competition venue Age group Weight categories SKOPJE (MKD), 11-12.05.2018 SPECIFIC

More information

Jasminka NOVAKOVA STOJANOVSKA 1

Jasminka NOVAKOVA STOJANOVSKA 1 UDK 371.125.8:371.87 Jasminka NOVAKOVA STOJANOVSKA 1 СТРУЧНИОТ СОРАБОТНИК - ПСИХОЛОГ ВО УЧЕНИЧКИОТ ДОМ КАКО МЕНТОР НА ВОСПИТНИОТ ТИМ ВО МЕНАЏИРАЊЕТО НА КОНФЛИКТИТЕ МЕЃУ ВОСПИТАНИЦИТЕ Апстракт Ученичкиот

More information

Стратегија за одржливо производство и искористување на КРР во Преспанскиот регион во Република Македонија

Стратегија за одржливо производство и искористување на КРР во Преспанскиот регион во Република Македонија Short Rotation Woody Crops (SRC) plantations for local supply chains and heat use Project No: IEE/13/574 Стратегија за одржливо производство и искористување на КРР во Преспанскиот регион во Република Македонија

More information

КЛУЧНИ ДВИГАТЕЛИ ВО ПОТРЕБИТЕ ЗА ОПТИМАЛНИ ОДРЕДБИ ЗА ПОСЕБНО ОБРАЗОВАНИЕ: АНГЛИСКА СТУДИЈА

КЛУЧНИ ДВИГАТЕЛИ ВО ПОТРЕБИТЕ ЗА ОПТИМАЛНИ ОДРЕДБИ ЗА ПОСЕБНО ОБРАЗОВАНИЕ: АНГЛИСКА СТУДИЈА ДЕФЕКТОЛОШКА СТРУЧНО-НАУЧНА ПРОБЛЕМАТИКА дефектолошка стручно-научна проблематика special education-professional and scientific issues КЛУЧНИ ДВИГАТЕЛИ ВО ПОТРЕБИТЕ ЗА ОПТИМАЛНИ ОДРЕДБИ ЗА ПОСЕБНО ОБРАЗОВАНИЕ:

More information

ПРЕГЛЕД И АНАЛИЗА НА БЕЗЖИЧНИ СЕНЗОРСКИ МРЕЖИ СО ПОСЕБЕН ОСВРТ НА ПЕРФОРМАНСИТЕ НА ZIGBEE ПРОТОКОЛОТ

ПРЕГЛЕД И АНАЛИЗА НА БЕЗЖИЧНИ СЕНЗОРСКИ МРЕЖИ СО ПОСЕБЕН ОСВРТ НА ПЕРФОРМАНСИТЕ НА ZIGBEE ПРОТОКОЛОТ ПРЕГЛЕД И АНАЛИЗА НА БЕЗЖИЧНИ СЕНЗОРСКИ МРЕЖИ СО ПОСЕБЕН ОСВРТ НА ПЕРФОРМАНСИТЕ НА ZIGBEE ПРОТОКОЛОТ Борис Михајлов, Митко Богданоски, Сашо Гелев Европски Универзитет Скопје, Р. Македонија mihajlov.boris@live.eurm.edu.mk,

More information

доц. д-р Оливер АНДОНОВ, Факултет за безбедност, криминологија и финансиска контрола, МИТ Универзитет-Скопје

доц. д-р Оливер АНДОНОВ, Факултет за безбедност, криминологија и финансиска контрола, МИТ Универзитет-Скопје УПОТРЕБАТА НА ИНСТРУМЕНТИТЕ НА МЕЃУНАРОДНАТА ПОЛИТИКА ВО СИГУРНОСНИТЕ ВЛИЈАНИЈА НА САД И РУСИЈА НА БАЛКАНОТ И ПОМЕСТУВАЊЕ НА СИГУРНОСТА НА ЕВРОПСКАТА УНИЈА доц. д-р Оливер АНДОНОВ, Факултет за безбедност,

More information

Leila, the sick girl. Sick girl s friend. (Наставникот) Class teacher. Girl with bike rider (Девојчето со велосипедистот) (Велосипедистот)

Leila, the sick girl. Sick girl s friend. (Наставникот) Class teacher. Girl with bike rider (Девојчето со велосипедистот) (Велосипедистот) (Болна на школо) List of characters (Личности) Leila, the sick girl Sick girl s friend Class teacher Nurse (Лејла, болното девојче) (Пријателот на болното девојче) (Наставникот) (Медицинската сестра) Girl

More information

ПРОЦЕС НА ПРОМЕНИ ВО МАРКЕТИНГ СТРАТЕГИЈАТА И СТРУКТУРАТА

ПРОЦЕС НА ПРОМЕНИ ВО МАРКЕТИНГ СТРАТЕГИЈАТА И СТРУКТУРАТА ПРОЦЕС НА ПРОМЕНИ ВО МАРКЕТИНГ СТРАТЕГИЈАТА И СТРУКТУРАТА Апстракт Организациската промена е компонента на современото претпријатие,бидејќи се смета дека процесот на промените го подобрува работниот систем.при

More information

Маркетинг комуникациите и односите со потрошувачите фактор за градење имиџ на компанијата

Маркетинг комуникациите и односите со потрошувачите фактор за градење имиџ на компанијата РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА Универзитет Св.Климент Охридски - Битола Економски факултет - Прилеп Маркетинг комуникациите и односите со потрошувачите фактор за градење имиџ на компанијата Кандидат: Васко Христовски

More information

МЕТОДИ И ОПРЕМА ЗА СОВРЕМЕНА ДИЈАГНОСТИКА ЗА ПОГОНИ СО АСИНХРОНИ КАФЕЗНИ МОТОРИ

МЕТОДИ И ОПРЕМА ЗА СОВРЕМЕНА ДИЈАГНОСТИКА ЗА ПОГОНИ СО АСИНХРОНИ КАФЕЗНИ МОТОРИ ПЕТТО СОВЕТУВАЊЕ Охрид, 7 9 октомври 2007 Тони Крстевски МЗТ Хепос Максим Гонев Eurozon МЕТОДИ И ОПРЕМА ЗА СОВРЕМЕНА ДИЈАГНОСТИКА ЗА ПОГОНИ СО АСИНХРОНИ КАФЕЗНИ МОТОРИ КУСА СОДРЖИНА Асинхроните кафезни

More information

КРЕИРАЊЕ НА СТАНДАРДИЗИРАНА ЛОКАЛИЗИРАНА ЗБИРКА НА ОБЈЕКТИ ЗА УЧЕЊЕ ОД АСПЕКТ НА ИНТЕРОПЕРАБИЛНОСТ

КРЕИРАЊЕ НА СТАНДАРДИЗИРАНА ЛОКАЛИЗИРАНА ЗБИРКА НА ОБЈЕКТИ ЗА УЧЕЊЕ ОД АСПЕКТ НА ИНТЕРОПЕРАБИЛНОСТ УНИВЕРЗИТЕТ СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЈ ПРИРОДНО-МАТЕМАТИЧКИ ФАКУЛТЕТ СКОПЈЕ ИНСТИТУТ ЗА ИНФОРМАТИКА Зоран Здравев КРЕИРАЊЕ НА СТАНДАРДИЗИРАНА ЛОКАЛИЗИРАНА ЗБИРКА НА ОБЈЕКТИ ЗА УЧЕЊЕ ОД АСПЕКТ НА ИНТЕРОПЕРАБИЛНОСТ

More information

Издавач: Ромска Организација за Мултикултурна Афирмација РОМА С.О.С. Автор: Институт за Истражување и Анализа на Политики Ромалитико

Издавач: Ромска Организација за Мултикултурна Афирмација РОМА С.О.С. Автор: Институт за Истражување и Анализа на Политики Ромалитико Февруари, 2017 Издавач: Ромска Организација за Мултикултурна Афирмација РОМА С.О.С. Автор: Институт за Истражување и Анализа на Политики Ромалитико Ликовно-графичко обликување: Нита Хаџихамза Гаши Печати:

More information

ПРИРАЧНИК ЗА СТРАТЕШКО ПЛАНИРАЊЕ

ПРИРАЧНИК ЗА СТРАТЕШКО ПЛАНИРАЊЕ Република Македонија ВЛАДА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА - Генерален секретаријат - - Министерство за информатичко општество и администрација - ПРИРАЧНИК ЗА СТРАТЕШКО ПЛАНИРАЊЕ Скопје, јануари 2014 очитувани,

More information

Добивка за сите партнери на BG!

Добивка за сите партнери на BG! Добивка за сите партнери на BG! BG-Graspointner - иновативни одводни системи за секоја област FILCOTEN Бетон Челик Сертф. Доп.произ. BG-PA BG-FA доп.опрема BG-SI BGZ-S SV BGF-Z SV BGU-Z SV BGU FILCOTEN

More information

ГИС НАПРЕДНА СОФТВЕРСКА ОКОЛИНА ИМПЛЕМЕНТИРАНА ВО ФУНКЦИОНИРАЊЕТО НА АД МЕПСО

ГИС НАПРЕДНА СОФТВЕРСКА ОКОЛИНА ИМПЛЕМЕНТИРАНА ВО ФУНКЦИОНИРАЊЕТО НА АД МЕПСО ПЕТТО СОВЕТУВАЊЕ Охрид, 7 9 октомври 2007 Ванчо Трпевски Зоран Делев АД МЕПСО - Скопје ГИС НАПРЕДНА СОФТВЕРСКА ОКОЛИНА ИМПЛЕМЕНТИРАНА ВО ФУНКЦИОНИРАЊЕТО НА АД МЕПСО КУСА СОДРЖИНА : Познато е дека во 2005

More information