RUANDA, BUTARE avgust 2016 POROČILO ENOMESEČNE IFMSA KLINIČNE IZMENJAVE

Size: px
Start display at page:

Download "RUANDA, BUTARE avgust 2016 POROČILO ENOMESEČNE IFMSA KLINIČNE IZMENJAVE"

Transcription

1 RUANDA, BUTARE avgust 2016 POROČILO ENOMESEČNE IFMSA KLINIČNE IZMENJAVE Nika Vrabič, 4. Letnik, od do Kraj izmenjave Butare je mesto v Južni provinci Ruande. Mesto je po številu prebivalcev podobno Celju. V središču leži večja tržnica, sicer pa je arhitekturno zasnovano podobno, kot ostala Ruandska mesta v centru se zvrstijo trgovine z enotno arhitekturo (kvadraste stvabe, ki se na cesto odpirajo s stebriščnimi verandami). Bolnišnica je precej nova (2011) velik del so sofinancirali Američani. V mestu Butare ne pozabi zaviti v dobro sladoledarno pod Fox hostlom, kakšnih 100 m od sladoledarne proti mestu leži odlična kavarna. V centru poleg tržnice leži tudi izvrstna kitajska restavracija. Viza Če obiščeš samo Ruando lahko online ( visa/?l=1) oddaš vlogo za 30 dnevno vizo (single entry), iz ambasade na mail prejmeš dokument, s katerim ob vstopu v državo prevzameš vizo. Za ostala vprašanja piši na naslov visa@migration.gov.rw Sama nisem imela dovolj časa, da bi potovanje podaljšala, sicer pa je menda zelo lepo obiskati Ugando. V tem primeru si uredite vzhodnoafriško vizo (+ cepljenje proti rumeni mrzlici), ki ti omogoča večkratne vstope in izstope iz Ruande, Ugande, Kenije. Zdravje Za enkratni vstop v Ruando (brez postankov letala v endemičnih državah za rumeno mrzlico) letos ni bilo potrebno cepljenje proti rumeni mrzlici, je pa cepljenje nujno potrebno za izlete v Kongo, Ugando, Tanzanijo. Priporočljivo je cepljenje proti hepatitisu A, tifusu, meningokoku. Jemlji antimalarično profilakso (dobre izkušnje imam z Malaronom). Za domačo lekarno lahko vzameš Amoksiklav, aktivno oglje, razkužilo (veliko, čim bolj širokospektralno, potreboval ga boš v bolnišnici), Lekadol, Bepanten plus, obliže, zaščitne rokavice, maske. Varnost Ruanda je (bila v času mojega obiska) izredno varna, ponoči je na ulicah precej vojakov in policajev, ki skrbijo za red. Ponoči se zadržuj na osvetljenih predelih mesta.

2 Denar V mestu Butare so bankomati (nekaj študentov je dvige opravljalo z visa/mastercard karticami), vendar sem sama uporabljala gotovino: menjalna postavka za EUR in USD je v redu, je pa precej boljša za bankovce nad 50 eur/50 USD. Bolje je menjati v menjalnici, kot v banki. Prevoz Potni stroški: 840 eur (goopti do Benetk in nazaj, iz Benetk preko Istambula v Kigali leti Turkish airlines, kar je bila najboljša opcija) Komunikacija pred izmenjavo Do nekaj dni pred začetkom izmenjave se je kontaktna oseba učinkovito odgovarjala na elektronsko pošto. Sprejem s strani tujih študentov Kontaktna oseba se je v dneh pred izmenjavo prenehala odzivati na elektronska sporočila, tako da sem si prihod iz letališča in prenočišče za prvih nekaj dni v Kigaliju uredila sama (hostel sem rezervirala v Sloveniji preko spleta). Kontaktna oseba je bila odsotna tudi prve dni prihoda v mesto Butare in prvi dan začetka izmenjave. Prvi dan izmenjave smo zato sami potrkali na vrata vodje bolišnice, se mu predstavili in mu predložili potrdilo o sprejetju na izmenjavo in naslov kontaktne osebe (naslov kontaktne osebe potrebuješ tudi ob prevzemu vize na letališču ob vstopu v državo). Nastanitev Nastanitev (Fox hostel), leži 3 min stran od bolnišnice (če gledaš proti vhodu bolnišnice leži na levi strani pod cesto prvi dan smo ga kar nekaj časa iskali, ker ni bilo kontaktne osebe). Sobe so enoposteljne, čiste in opremljene z mrežami proti komarji. Stranišča in tuši so skupni, tople vode ni. Zunaj so korita za pranje oblačil (ročno) Prehrana Kosilo in večerja sta zagotovljena. Kosilo je vsakič približno enako: ocvrt krompir, grah ali korenje, kasawa leaves, omaka iz kocke (ruandska začinka). Vsak večer sta na voljo krompirjeva juha in kruh. Voda iz pipe ni pitna. V hostlu je na voljo filtrirana voda, ki je v redu (v prostoru, ki se nahaja na koncu jedilnice). Vodo lahko tudi kupiš v trgovini.

3 Delo v bolnišnici Delala sem na oddelku za akutne pediatrične bolezni (Ward A) in Oddelku za neonataloško pediatrijo. Delo v bolnišnici je delo potekalo od 7:00 do 16:00 z odmorom za kosilo. Dan v bolnišnici se je začel ob 7:00, ko smo opravili jutranji pregled pacientov. Sledil je enourni sestanek osebja, na katerem smo opravili pregled nad stanjem na posameznih oddelkih. Sestanek je vodil ameriški zdravnik, ki je bil zadolžen tudi za izobraževalno dejavnost ruandskih zdravnikov. Ruandski pediatri so nato predstavili novo sprejete bolnike iz zadnjih 24h, nato je zbrano osebje izbralo in obravnavalo novo sprejete bolnike s težjimi patologijami. Sestanku je sledilo delo na izbranem oddelku. V prvem, tretjem in četrtem tednu sem delala na Oddelku za akutne pediatrične bolezni (Ward A), drugi teden pa sem si izbrala Oddelek za neonataloško pediatrijo. V času kroženja na Oddelku za akutne pediatrične bolezni sem občasno spremljala tudi paciente na Oddelku za akutne pediatrične bolezni v remisiji (Ward B), kjer je vizita potekala pod nadzorom ameriškega zdravnika, dr. Craiga O'Conarda. Na oddelku sem pregledala paciente, zabeležila njihov klinični status in morebitne spremembe, spremljala vitalne funkcije in terapijo, ter o vsem poročala svojemu mentorju, s katerim smo pozno dopoldan opravili skupinsko vizito. Na viziti smo mentorjem predstavili paciente in morebitne subjektivne spremembe v njihovem počutju ali nove objektivne klinične spremembe. V času dopoldanskega staža na oddelku smo se pod mentorstvom ameriške zdravnice učili analizirati rentgenski izvid abdominalnih in torakalnih organov. Pri delu sem bila v stalni komuniaciji z medicinskimi sestrami in nekaterimi ruandskimi študenti, ki so istočasno opravljali prakso na prediatričnih oddelkih. Pomagali so mi z jemanjem anamneze (mame pacientov govorijo jezik Kinyarwanda, zelo redke govorjo francosko), vendar je koristno osvojiti nekaj osnovnih fraz, potrebnih za urgentno komunikacijo. Sicer je vsa izobraževalna dejavnost potekala v angleščini, z nekaterimi zdravniki je pogovor tekel v francoščini. Po jutranji viziti so nas mentorji učili pediatričnega kliničnega pregleda - vsak dan je bil namenjen posameznemu organskemu sistemu. Po študentskem kliničnem praktičnem poučevanju je sledilo izobraževanje rezidentov, kjer smo obravnavali teme, povezane z aktualnimi pacienti (podhranjenost, zastrupitve, prehrana novorojenčkov, jemanje socialne anamneze, prirojene kardiološke malformacije idr.). Opravila sem tudi popoldanski, večerni in nočni staž v dežurni Urgentni pediatrični ambulanti (nepojasnjena anemija, akutno poslabšanje revmatske bolezni srca s hepatomegalijo), kjer sem se učila o klinično-diagnostični obravnavi akutno bolnih pediatričnih pacientov. V bolnišnici ni MRI, CT je bil v okvari. Na voljo so osnovna zdravila (če imajo pacienti urejeno zdravstveno zavarovanje), RTG, UZ, osnovni laboratorijski testi. V bolnišnici je tudi specialist pediatrične kirurgije.

4 Študenti IFMSA izmenjave so prakso opravljali tudi na oddelkih za: - ginekologijo in porodništvo: potožili so, da so bili jutranji sestanki osebja v nerazumljivi angleščini, po dveh tednih prakse lahko asistirali pri carskem rezu, - interno medicino: zelo pestre klinične slike in patologije, vendar je zaščita pri delu z bolniki s tuberkulozo slaba, - kirurgijo: po delu na oddelku so študenti pogosto dobili domačo nalogo in popoldan morali še kaj naštudirati. Mentorstvo Mentorji so se spreminjali od oddelka do oddelka (pripravljenost za poučevanje je bila odvisna od posameznega zdravnika, ki je bil dodeljen oddelku, na katerem si delal). Za vsa vprašanja bil na razpolago ameriški zdravnik. Socialni program Socialnega programa ni. Dvakrat nas smo se srečali s kontaktno osebo. Med vikendi smo se skupaj z ostalimi študenti (ali sami) odpravili na samoorganizirane dvo ali tridnevne izlete po Ruandi: gora Bisoke (Volcanoes national park), deževni pragozd (Nyungue national park), safari (Akagera national park), jezero Kivu. Infrastruktura v Ruandi je dobra, lahko uporabljaš javni prevoz avtobuse, za prevoz po mestu sem uporabljala moto-taksije (približno 5 km je 500 RF, če poznaš ceno vztrajaj pri njej). Ruanda je (bila v času mojega obiska) izredno varna. Splošna ocena izmenjave Izmenjavo bi toplo priporočila vsem študentom medicine, ki v prihodnosti razmišljajo o delu v državah v razvoju, o specializaciji infekcijskih boleznih ali o odhodu na medicinsko odpravo v državo v razvoju. Priporočila bi jo tudi vsem študentom medicine, ki razmišljajo o specializaciji na področju javnega zdravstva. Potrebnik Potni list Denar nujno gotovina v USD za plačilo vize na letališču Zdravstveno zavarovanje Letalska vozovnica Vzemi en velik nahrbtnik, ne kovčka Vzemi en manjši nahrbtnik za izlete med vikendi Potovalna lekarna (nujno vzemi razkužilo!) Stetoskop

5 Bela halja (še bolje celotna zdravniška obleka vključno s hlačami) Spalka Japonke in superge + čevlji z v bolnišnico Natisni potrdilo o sprejetnju na izmenjavo Ločeno hrani kopijo osebnega dokumenta Evropska kartica zavarovanja Potovalni dnevnik Anorak Klinični pripočnik (za specializacijo, ki jo opravljaš) + vse ostalo Približna razdelitev stroškov - potni stroški: 840 eur (iz Benetk preko Istambula v Kigali leti Turkish airlines, kar je bila najboljša opcija) - stroški hrane: 200 eur - ostalo: zdravstveno zavarovanje, cepljenja, antimalarična profilaksa (Malarone), razkužila, zaščitne maske in rokavice, študijsko gradivo iz klinične pediatrije, dostop do interneta, stroški prevoza po Ruandi, drugo: 490 eur - stroški izmenjave: 200 eur Slika 1. Nastanitev (Fox hostel).

6 Slika 2. Obrok v Fox hostlu. Slika 3. Vzpon na goro Bisoke.

7 Slika 4. Pediatrični oddelek v Univerzitetni bolnišnici Butare.

KAKO GA TVORIMO? Tvorimo ga tako, da glagol postavimo v preteklik (past simple): 1. GLAGOL BITI - WAS / WERE TRDILNA OBLIKA:

KAKO GA TVORIMO? Tvorimo ga tako, da glagol postavimo v preteklik (past simple): 1. GLAGOL BITI - WAS / WERE TRDILNA OBLIKA: Past simple uporabljamo, ko želimo opisati dogodke, ki so se zgodili v preteklosti. Dogodki so se zaključili v preteklosti in nič več ne trajajo. Dogodki so se zgodili enkrat in se ne ponavljajo, čas dogodkov

More information

ŠPANIJA, MÁLAGA avgust, september 2015

ŠPANIJA, MÁLAGA avgust, september 2015 ŠPANIJA, MÁLAGA avgust, september 2015 POROČILO ENOMESEČNE IFMSA KLINIČNE IZMENJAVE Ime in priimek: Maja Drolc (maja.drolc90@gmail.com) Čas izmenjave: od 14. 8 do 14. 9. 2015 Kraj izmenjave Málaga je kraj

More information

Makedonija, Skopje - julij 2017

Makedonija, Skopje - julij 2017 Makedonija, Skopje - julij 2017 POROČILO ENOMESEČNE IFMSA KLINIČNE IZMENJAVE Ime, priimek, letnik: Nina Kokalj, 4. letnik (ninakokalj94@gmail.com) Čas izmenjave: od 1.7. do 31.7. 2017 Kraj izmenjave Skopje

More information

Donosnost zavarovanj v omejeni izdaji

Donosnost zavarovanj v omejeni izdaji Donosnost zavarovanj v omejeni izdaji informacije za stranke, ki investirajo v enega izmed produktov v omejeni izdaji ter kratek opis vsakega posameznega produkta na dan 31.03.2014. Omejena izdaja Simfonija

More information

ČEŠKA, PRAGA Avgust 2017

ČEŠKA, PRAGA Avgust 2017 ČEŠKA, PRAGA Avgust 2017 POROČILO ENOMESEČNE IFMSA KLINIČNE/ Ime in priimek: Taja Lešnik Čas izmenjave: 30.7.-30.8.2017 Kraj izmenjave Izmenjavo sem opravljala v glavnem mestu Češke republike Pragi. Praga

More information

MEHIKA, MONTERREY - julij 2016 POROČILO ENOMESEČNE IFMSA RAZISKOVALNE IZMENJAVE

MEHIKA, MONTERREY - julij 2016 POROČILO ENOMESEČNE IFMSA RAZISKOVALNE IZMENJAVE Ime in priimek: Špela Lipovšek Čas izmenjave: od 4. 7. do 29. 7. 2016 MEHIKA, MONTERREY - julij 2016 POROČILO ENOMESEČNE IFMSA RAZISKOVALNE IZMENJAVE Kraj izmenjave Monterrey je zelo veliko mesto, ki primerjavi

More information

MEHIKA, MONTERREY julij 2017

MEHIKA, MONTERREY julij 2017 MEHIKA, MONTERREY julij 2017 POROČILO ENOMESEČNE IFMSA RAZISKOVALNE IZMENJAVE Ime, priimek, letnik: Neža Sofija Pristov, 3. letnik nezka.pristov@gmail.com Čas izmenjave: od 3.7. do 31. 7. 2017 Kraj izmenjave

More information

ISLANDIJA Reykjavik. Reykjavik University 2015/2016. Sandra Zec

ISLANDIJA Reykjavik. Reykjavik University 2015/2016. Sandra Zec ISLANDIJA Reykjavik Reykjavik University 2015/2016 Sandra Zec O ISLANDIJI Dežela ekstremnih naravnih kontrastov. Dežela med ognjem in ledom. Dežela slapov. Vse to in še več je ISLANDIJA. - podnebje: milo

More information

Navodila za uporabo čitalnika Heron TM D130

Navodila za uporabo čitalnika Heron TM D130 Upravljanje sistema COBISS Navodila za uporabo čitalnika Heron TM D130 V1.0 VIF-NA-7-SI IZUM, 2005 COBISS, COMARC, COBIB, COLIB, AALIB, IZUM so zaščitene znamke v lasti javnega zavoda IZUM. KAZALO VSEBINE

More information

ŠTUDIJSKA POROČILA ERASMUS ŠTUDENTOV MEDICINSKE FAKULETE UNIVERZE V LJUBLJANI. za študijsko leto 2008/2009

ŠTUDIJSKA POROČILA ERASMUS ŠTUDENTOV MEDICINSKE FAKULETE UNIVERZE V LJUBLJANI. za študijsko leto 2008/2009 ŠTUDIJSKA POROČILA ERASMUS ŠTUDENTOV MEDICINSKE FAKULETE UNIVERZE V LJUBLJANI za študijsko leto 2008/2009 Pripravil: Tomaž Marš koordinator programa Erasmus Ljubljana, september 2009 1 Predgovor Študijsko

More information

Sistemi za podporo pri kliničnem odločanju

Sistemi za podporo pri kliničnem odločanju Sistemi za podporo pri kliničnem odločanju Definicija Sistem za podporo pri kliničnem odločanju je vsak računalniški program, ki pomaga zdravstvenim strokovnjakom pri kliničnem odločanju. V splošnem je

More information

1. LETNIK 2. LETNIK 3. LETNIK 4. LETNIK Darinka Ambrož idr.: BRANJA 1 (nova ali stara izdaja)

1. LETNIK 2. LETNIK 3. LETNIK 4. LETNIK Darinka Ambrož idr.: BRANJA 1 (nova ali stara izdaja) Seznam učbenikov za šolsko leto 2013/14 UMETNIŠKA GIMNAZIJA LIKOVNA SMER SLOVENŠČINA MATEMATIKA MATEMATIKA priporočamo za vaje 1. LETNIK 2. LETNIK 3. LETNIK 4. LETNIK Darinka Ambrož idr.: BRANJA 1 (nova

More information

DOBRODOŠLI V HOTELU EVROPA HOTELU Z DRUGO NAJDALJŠO TRADICIJO V SLOVENIJI.

DOBRODOŠLI V HOTELU EVROPA HOTELU Z DRUGO NAJDALJŠO TRADICIJO V SLOVENIJI. DOBRODOŠLI V HOTELU EVROPA HOTELU Z DRUGO NAJDALJŠO TRADICIJO V SLOVENIJI. V centru mesta Vrhunska kulinarika Dogodki Brezplačno parkirišče Izhodišče za ogled turističnih znamenitosti Srednjeveški stolp

More information

EU NIS direktiva. Uroš Majcen

EU NIS direktiva. Uroš Majcen EU NIS direktiva Uroš Majcen Kaj je direktiva na splošno? DIREKTIVA Direktiva je za vsako državo članico, na katero je naslovljena, zavezujoča glede rezultata, ki ga je treba doseči, vendar prepušča državnim

More information

PRESENT SIMPLE TENSE

PRESENT SIMPLE TENSE PRESENT SIMPLE TENSE The sun gives us light. The sun does not give us light. Does It give us light? Za splošno znane resnice. I watch TV sometimes. I do not watch TV somtimes. Do I watch TV sometimes?

More information

PARTIZANSKA BOLNIŠNICA "FRANJA" (pri Cerknem) PARTISAN HOSPITAL "FRANJA" (near Cerkno)

PARTIZANSKA BOLNIŠNICA FRANJA (pri Cerknem) PARTISAN HOSPITAL FRANJA (near Cerkno) CERKNO Ta bogata hribovita pokrajina ter neokrnjena narava skupaj s številnimi naravnimi in kulturnimi znamenitostmi in gostoljubnimi prebivalci, ki vam bodo postregli z lokalnimi specialitetami, vas bo

More information

INTERNO. Interno glasilo Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, december 2013 številka 06

INTERNO. Interno glasilo Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, december 2013 številka 06 INTERNO Interno glasilo Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, december 2013 številka 06 Ortopedska klinika praznuje 90 let Portret akademika prof. dr. Vinka V. Dolenca Dobrodelna akcija za sodelavko

More information

MODEL INFORMATIZACIJE SISTEMA OBNOVLJIVEGA FARMACEVTSKEGA RECEPTA

MODEL INFORMATIZACIJE SISTEMA OBNOVLJIVEGA FARMACEVTSKEGA RECEPTA Management v zdravstvu in socialnem varstvu MODEL INFORMATIZACIJE SISTEMA OBNOVLJIVEGA FARMACEVTSKEGA RECEPTA Mentor: doc. dr. Uroš Rajkovič Somentor: viš. pred. Dr. Benjamin Urh Kandidat: Brigita Rebernik

More information

Commissioned by Paul and Joyce Riedesel in honor of their 45th wedding anniversary. Lux. œ œ œ - œ - œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ. œ œ œ œ œ œ œ œ œ.

Commissioned by Paul and Joyce Riedesel in honor of their 45th wedding anniversary. Lux. œ œ œ - œ - œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ. œ œ œ œ œ œ œ œ œ. LK0-0 Lux/ a caella $2.00 Commissioned by aul and Joyce Riedesel in honor of their 5th edding anniversary. Offertorium and Communio from the Requiem Mass f declamatory - solo - - - - U Ex - au - di o -

More information

Spomladanska prehrana pri sladkornem bolniku

Spomladanska prehrana pri sladkornem bolniku Glasilo Zveze društev diabetikov Slovenije ISSN 1408-1164 Javno glasilo 95 b o l e z e n Nov izziv za zdravnike družinske medicine Zdravljenje kronične bolezni ven KOPB - kronična vnetna bolezen pljuč

More information

INTERNO. 25 let Porodnišnice. 90 let reševalne postaje UKC Ljubljana: Od konjske vprege do reševalnih vozil. Mednarodna akreditacija NAGRADNA KRIŽANKA

INTERNO. 25 let Porodnišnice. 90 let reševalne postaje UKC Ljubljana: Od konjske vprege do reševalnih vozil. Mednarodna akreditacija NAGRADNA KRIŽANKA INTERNO Interno glasilo Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, oktober 2012 številka 05 90 let reševalne postaje UKC Ljubljana: Od konjske vprege do reševalnih vozil NAGRADNA KRIŽANKA 25 let Porodnišnice

More information

Podešavanje za eduroam ios

Podešavanje za eduroam ios Copyright by AMRES Ovo uputstvo se odnosi na Apple mobilne uređaje: ipad, iphone, ipod Touch. Konfiguracija podrazumeva podešavanja koja se vrše na računaru i podešavanja na mobilnom uređaju. Podešavanja

More information

pljučnik letnik 11, številka 1, marec 2011, ISSN

pljučnik letnik 11, številka 1, marec 2011, ISSN 1 pljučnik Glasilo BolniŠnice Golnik KliniČnega oddelka za pljučne bolezni in alergijo letnik 11, številka 1, marec 2011, ISSN 1580-7223 Intervju Izidor Kern Skriti predmet na zadnji strani Zaključek projekta

More information

Pljucnik 13/4. december 2013 ISSN

Pljucnik 13/4. december 2013 ISSN Intervju: Matjaž Fležar 9 S podstrehe: torakalna drenaža včeraj«in danes«20 Moje delo, (tudi) moje veselje: Pulmološko-alergološka ambulanta 35 Razglednice: Alpinistična odprava v Peru 2013 44 Zdravilni

More information

V TEJ ŠTEVILKI: Kult urgentne medicine // Pika na i // Po sledovih izgnanih

V TEJ ŠTEVILKI: Kult urgentne medicine // Pika na i // Po sledovih izgnanih April 2016 1 Presnovnik - April 2016 Zastal vam bo Krebsov cikel. V TEJ ŠTEVILKI: Kult urgentne medicine // Pika na i // Po sledovih izgnanih Letnik: IV Številka: 1 Intervju: Aleksander Doplihar // Mišice

More information

Vse, kar mora devetošolec vedeti o Gimnaziji Brežice

Vse, kar mora devetošolec vedeti o Gimnaziji Brežice GIB Šolsko leto 2016/2017 Letnik 19 številka 1 2 Poslanci brez sejnine Poleti Tajska, jeseni Amerika Vse, kar mora devetošolec vedeti o Gimnaziji Brežice Intervju s profesorico Zdenko Senica Grubič Kazalo

More information

Uvod v socialno farmacijo

Uvod v socialno farmacijo Uvod v socialno farmacijo asist. dr. MITJA KOS, mag. farm. Katedra za socialno farmacijo Univerza v Ljubljani- Fakulteta za farmacijo E-pošta: mitja.kos@ffa.uni-lj.si Socialna farmacija? Samfundsfarmaci,

More information

Halina, Hesus. (Advent) œ N œ œ œ. œ œ œ œ œ. œ. œ œ œ œ. œ œ. C F G7sus4. œ. # œ œ J œ œ œ J. œ œ. J œ. # œ. # œ œ œ

Halina, Hesus. (Advent) œ N œ œ œ. œ œ œ œ œ. œ. œ œ œ œ. œ œ. C F G7sus4. œ. # œ œ J œ œ œ J. œ œ. J œ. # œ. # œ œ œ 2 Rene B avellana, S Keyboard INTRO/INAL (e = 144 152) Œ % RERAIN Slower (e = ca 92) Soprano % Alto Tenor Bass Ha - /E Slower (e = ca 92) li - na, He-sus, Ha - (Advent) 7 7sus4 # E/ # # # 7 7 Eduardo P

More information

Re: Visoko šolstvo v ZDA in Sloveniji, s stališča mladega profesorja na začetku kariere.

Re: Visoko šolstvo v ZDA in Sloveniji, s stališča mladega profesorja na začetku kariere. Jernej Barbič Tenure-Track Assistant Professor Computer Science Department Viterbi School of Engineering University of Southern California 941 W 37th Place, SAL 300 Los Angeles, CA, 90089-0781 USA Phone:

More information

UVODNIK. Zdravniška zbornica in specializacije

UVODNIK. Zdravniška zbornica in specializacije UVODNIK 3 Zdravniška zbornica in specializacije Podiplomsko usposabljanje mora poskrbeti za etični, strokovni in osebnostni razvoj diplomanta medicinske fakultete. Ta prihaja od zadnjega izpita z dokazili

More information

Pljucnik. Pogovor: Marko Rupret, univ. dipl. ekon., pomočnik direktorja za upravno in poslovno področje

Pljucnik. Pogovor: Marko Rupret, univ. dipl. ekon., pomočnik direktorja za upravno in poslovno področje Pljucnik Glasilo univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik Marec 2017 ISSN 1580-7223 Pogovor: Marko Rupret, univ. dipl. ekon., pomočnik direktorja za upravno in poslovno področje v vrtincu:

More information

Intranet kot orodje interne komunikacije

Intranet kot orodje interne komunikacije UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE Petra Renko Intranet kot orodje interne komunikacije Diplomsko delo Ljubljana, 2009 UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE Petra Renko Mentorica:

More information

Interni časopis Onkološkega inštituta Ljubljana

Interni časopis Onkološkega inštituta Ljubljana 06 April 2017 Interni časopis Onkološkega inštituta Ljubljana ISSN 2463-8285 1 SPOZNAJMO SE: Oddelek za akutno paliativno oskrbo AKTUALNO: Opravili smo presojo za mednarodno akreditacijo AACI; Promocija

More information

Pljucnik 16/1. marec 2016 ISSN

Pljucnik 16/1. marec 2016 ISSN Aktualno: Pogovori o varnosti 3 Intervju: Tabu: zdravstveni delavci v duševni stiski Onja Tekavčič Grad 7 Golničan v prostem času: Vikend zvezda 28 Družabna kronika: Tim bilding v Kranjski gori 39 Glasilo

More information

Univerza na Primorskem/University of Primorska Fakulteta za humanistične študije/faculty of Humanities

Univerza na Primorskem/University of Primorska Fakulteta za humanistične študije/faculty of Humanities 14 25 2014 14 25 2014 1 st Univerza na Primorskem/University of Primorska Fakulteta za humanistične študije/faculty of Humanities Tako bomo tudi letos odgovorili vsakemu, ki se nam bo oglasil. Javite se

More information

Slovenia Austria South Africa Exchange Jahanje - rekreacija, šport ali kaj drugega?

Slovenia Austria South Africa Exchange Jahanje - rekreacija, šport ali kaj drugega? Revija študentov Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani številka 25, januar 2010 Ocenjevanje dela Veterinarske fakultete UL Veterinarska zgodovina PAVEL KVAPIL Otitis externa pri psu Tujina kliče

More information

INFORMATIZACIJA SLOVENSKEGA ZDRAVSTVENEGA SISTEMA

INFORMATIZACIJA SLOVENSKEGA ZDRAVSTVENEGA SISTEMA UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA D I P L O M S K O D E L O INFORMATIZACIJA SLOVENSKEGA ZDRAVSTVENEGA SISTEMA Ljubljana, december 2007 JURE KOVAČIČ IZJAVA Študent Jure Kovačič izjavljam, da sem

More information

University of Sheffield School of Law

University of Sheffield School of Law University of Sheffield School of Law 2014/2015 Sheffield, UK Sheffield je večje mesto na severu Anglije, v bližini Manchestra (1 ura z vlakom, avtobusom) Prijetno, a vetrovno ozračje poleti malce hladneje

More information

stran 10 stran 24 stran 71 Strokovno poročilo za leto 2009 Prednovoletno srečanje zaposlenih NOVOMEŠKE BOLNIŠNICE Ptice - varuhi neba

stran 10 stran 24 stran 71 Strokovno poročilo za leto 2009 Prednovoletno srečanje zaposlenih NOVOMEŠKE BOLNIŠNICE Ptice - varuhi neba stran 10 Strokovno poročilo za leto 2009 Poštnina plačana pri pošti 8105 Novo mesto stran 24 Prednovoletno srečanje zaposlenih NOVOMEŠKE BOLNIŠNICE stran 71 Ptice - varuhi neba 48 interno glasilo Splošne

More information

Navodila za uporabo tiskalnika Zebra S4M

Navodila za uporabo tiskalnika Zebra S4M Upravljanje sistema COBISS Navodila za uporabo tiskalnika Zebra S4M V1.0 VIF-NA-14-SI IZUM, 2006 COBISS, COMARC, COBIB, COLIB, AALIB, IZUM so zaščitene znamke v lasti javnega zavoda IZUM. KAZALO VSEBINE

More information

STALIŠČA ŠTUDENTOV FAKULTETE ZA ZDRAVSTVO JESENICE DO CEPLJENA PROTI GRIPI

STALIŠČA ŠTUDENTOV FAKULTETE ZA ZDRAVSTVO JESENICE DO CEPLJENA PROTI GRIPI visokošolskega strokovnega študijskega programa prve stopnje ZDRAVSTVENA NEGA STALIŠČA ŠTUDENTOV FAKULTETE ZA ZDRAVSTVO JESENICE DO CEPLJENA PROTI GRIPI OPINIONS OF FACULTY OF HEALTH CARE JESENICE (FHCJ)

More information

April 2007 številka 2 INTERNO. glasilo Kliničnega centra Ljubljana

April 2007 številka 2 INTERNO. glasilo Kliničnega centra Ljubljana April 2007 številka 2 INTERNO glasilo Kliničnega centra Ljubljana VSEBINA INTERNO GLASILO KLINIČNEGA CENTRA LJUBLJANA April 2007, številka 2 KLINIČNI CENTER LJUBLJANA, Zaloška c. 2 1550 Ljubljana, Slovenija

More information

študentski most: ISSN c x

študentski most: ISSN c x študentski most: ISSN c505-737x OPIS LESENEGA MOSTU Leseni most na naslovnici povezuje vasi iz levega in desnega brega funkcijo in jo bo vse do postavitve novega mostu, ki bo najverjetneje betonski. UVODNIK

More information

Voda med poslovno priložnostjo in družbeno odgovornostjo

Voda med poslovno priložnostjo in družbeno odgovornostjo Voda med poslovno priložnostjo in družbeno odgovornostjo prof.dr. Lučka Kajfež Bogataj, Biotehniška fakulteta, UL Krepitev povezave med družbeno odgovornostjo gospodarskih družb, državljani, konkurenčnostjo

More information

Leto XV. Številka 8-9 / avgust-september 2006

Leto XV. Številka 8-9 / avgust-september 2006 Leto XV. Številka 8-9 / avgust-september 2006 G L A S I L O Z D R A V N I Š K E Z B O R N I C E S L O V E N I J E UVODNIK 3 Po skupščini, pred zasluženimi dopusti Po tradiciji smo na zadnji skupščini podelili

More information

7. 8. april 2016 IZOBRAŽEVANJE S PODROČJA PREPOZNAVE IN OBRAVNAVE ŽRTEV NASILJA V DRUŽINI

7. 8. april 2016 IZOBRAŽEVANJE S PODROČJA PREPOZNAVE IN OBRAVNAVE ŽRTEV NASILJA V DRUŽINI 7. 8. april 2016 IZOBRAŽEVANJE S PODROČJA PREPOZNAVE IN OBRAVNAVE ŽRTEV NASILJA V DRUŽINI V okviru projekta POND organiziramo 2-dnevna izobraževanja, ki potekajo od septembra 2015 dalje. Namen izobraževanj

More information

NOVICE EUROPA DONNA REVIJA ZA ZDRAVE IN BOLNE - PRILOGA NAŠE ŽENE - ŠTEVILKA 33 - MAREC Fotografija: BrandXPictures

NOVICE EUROPA DONNA REVIJA ZA ZDRAVE IN BOLNE - PRILOGA NAŠE ŽENE - ŠTEVILKA 33 - MAREC Fotografija: BrandXPictures NOVICE EUROPA DONNA REVIJA ZA ZDRAVE IN BOLNE - PRILOGA NAŠE ŽENE - ŠTEVILKA 33 - MAREC 2009 KAJ NAJ JEDO BOLNIKI Z RAKOM? VSE (PRE)VEČ SLOVENK KADI! ZDRAVNICA KSENIJA TUŠEK BUNC O SVOJEM RAKU NADA IRGOLIČ

More information

Digital Resources for Aegean languages

Digital Resources for Aegean languages Digital Resources for Aegean languages Objectives: Make digital texts available to: researchers non-specialists broader audience Keep editions updated Analysis tools: deciphering, linguistic analysis:

More information

NOVICE EUROPA DONNA REHABILITACIJA PO RAKU DOJK TARČNA ZDRAVILA ŽIVIN RAK ZDRAVILNO DIHANJE SKUPŠČINA EUROPE DONNE. bo v sredo, 12.

NOVICE EUROPA DONNA REHABILITACIJA PO RAKU DOJK TARČNA ZDRAVILA ŽIVIN RAK ZDRAVILNO DIHANJE SKUPŠČINA EUROPE DONNE. bo v sredo, 12. NOVICE REVIJA ZA ZDRAVE IN BOLNE - PRILOGA NAŠE ŽENE - ŠTEVILKA 29 - MAREC 2008 REHABILITACIJA PO RAKU DOJK TARČNA ZDRAVILA ŽIVIN RAK ZDRAVILNO DIHANJE SKUPŠČINA EUROPE DONNE bo v sredo, 12. marca Fotografija:

More information

TROMSØ NORVEŠKA DENISE DEBERNARDI

TROMSØ NORVEŠKA DENISE DEBERNARDI ERASMUS: TROMSØ NORVEŠKA DENISE DEBERNARDI TROMSØ Polnočno sonce Polarna noč 9. avgust, 22:45 21. december, 13:15 - Tromsø je zelo lepo mesto, ne veliko, ampak zelo živahno in raznoliko - Okolica narava

More information

DEUS CARITAS EST SATB Choir, Soloist, Organ. œ œ. œœœœœ. œ œœœ œ œ œ

DEUS CARITAS EST SATB Choir, Soloist, Organ. œ œ. œœœœœ. œ œœœ œ œ œ INTRODUCTION 4? 4? 4 4? q = c 72? 7? SAMPLE From the repertoire of the International Federation of Little Sgers (Foederatio Internationalis Pueri Cantores, FIPC) Bibliorum Sacrorum nova vulga editio Eng

More information

AVGUST. Intervju o izobraževanju z Markom Hawlino. Plače po novem. V službi je luštno

AVGUST. Intervju o izobraževanju z Markom Hawlino. Plače po novem. V službi je luštno AVGUST 0 4 4 6 22 Intervju o izobraževanju z Markom Hawlino Plače po novem V službi je luštno Iz vsebine Uvodnik, Vroče poletje... 3 Ustvarjanje novega znanja zahteva kreativnost in čas... 4 Plače po novem

More information

Summi triumphum. & bc. w w w Ó w w & b 2. Qui. w w w Ó. w w. w w. Ó œ. Let us recount with praise the triumph of the highest King, 1.

Summi triumphum. & bc. w w w Ó w w & b 2. Qui. w w w Ó. w w. w w. Ó œ. Let us recount with praise the triumph of the highest King, 1. Sequence hymn for Ascension ( y Nottker Balulus) Graduale Patavienese 1511 1. Sum Summi triumphum Let us recount ith praise the triumph of the highest King, Henricus Isaac Choralis Constantinus 1555 3

More information

PROJEKTNI PRORAČUN 1

PROJEKTNI PRORAČUN 1 PROJEKTNI PRORAČUN 1 Programski period 2014. 2020. Kategorije troškova Pojednostavlj ene opcije troškova (flat rate, lump sum) Radni paketi Pripremni troškovi, troškovi zatvaranja projekta Stope financiranja

More information

KOLEDAR STROKOVNIH SIMPOZIJEV V OBDOBJU APRIL JUNIJ 2008

KOLEDAR STROKOVNIH SIMPOZIJEV V OBDOBJU APRIL JUNIJ 2008 KOLEDOKOVNIH SIMPOZIJEV V OBDOBJU APRIL JUNIJ 2008 Anka Lisec V SLOVENIJI 9. 11. april 2008 Dnevi slovenske informatike DSI2008 Portorož, Slovenija Elektronska pošta: dsi@drustvo-informatika.si Spletna

More information

ISSN Letnik 29 številka GLASILO DRUŠTVA ONKOLOŠKIH BOLNIKOV SLOVENIJE

ISSN Letnik 29 številka GLASILO DRUŠTVA ONKOLOŠKIH BOLNIKOV SLOVENIJE ISSN1318 2072 Letnik 29 številka 1 2015 GLASILO DRUŠTVA ONKOLOŠKIH BOLNIKOV SLOVENIJE Letnik 29 Številka 1 ISSN 1318-2072 GLASILO DRUŠTVA ONKOLOŠKIH BOLNIKOV SLOVENIJE Glavna in odgovorna urednica: Marija

More information

vozni red / timetable 1 Vozni red letov velja Flight Timetable

vozni red / timetable 1 Vozni red letov velja Flight Timetable vozni red / timetable 1 Vozni red letov velja 29.10.2017-24.03.2018 Flight Timetable valid 29.10.2017-24.03.2018 2 vozni red / timetable LEGENDA LEGEND REDNI PREVOZNIKI / SCHEDULED AIRLINES AF AIR FRANCE

More information

UPORABA METODE INDIVIDUALNEGA NAČRTOVANJA Z URESNIČEVANJEM CILJEV Z OSEBO S PARKINSONOVO BOLEZNIJO

UPORABA METODE INDIVIDUALNEGA NAČRTOVANJA Z URESNIČEVANJEM CILJEV Z OSEBO S PARKINSONOVO BOLEZNIJO Univerza v Ljubljani FAKULTETA ZA SOCIALNO DELO DIPLOMSKA NALOGA UPORABA METODE INDIVIDUALNEGA NAČRTOVANJA Z URESNIČEVANJEM CILJEV Z OSEBO S PARKINSONOVO BOLEZNIJO NATAŠA TAVŽELJ Ljubljana 2015 PODATKI

More information

Revija študentov Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani. številka 24, junij 2009

Revija študentov Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani. številka 24, junij 2009 Revija študentov Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani številka 24, junij 2009 dr. Milan Pogačnik dr. MARJAN KOSEC EQUITANA Tujki gastrointestinalnega trakta Pri belem dihurju (Mustela putorius furo)

More information

most: Junij študentski ISSN c x Revija študentov Fakultete za gradbeništvo in geodezijo v Ljubljani junij 2017 brezplačen izvod

most: Junij študentski ISSN c x Revija študentov Fakultete za gradbeništvo in geodezijo v Ljubljani junij 2017 brezplačen izvod študentski most: Revija študentov Fakultete za gradbeništvo in geodezijo v Ljubljani junij 2017 brezplačen izvod ISSN c505-737x Junij Fotografija: Sabina Magyar MOST ERASMUS (ERASMUSBRUG) Most je 802 metrov

More information

Čarovniščki STIK 2015/ Čarovniščki

Čarovniščki STIK 2015/ Čarovniščki Čarovniščki STIK 2015/16 24 1 Čarovniščki www.sers.si Kolofon Stik, glasilo Srednje elektro-računalniške šole Maribor 24. številka Šolsko leto 2015/16 Urednica: Marjana Nerat, prof. Uredniški odbor: Daniela

More information

Leto XV. Številka 11 / november 2006

Leto XV. Številka 11 / november 2006 Leto XV. Številka 11 / november 2006 G L A S I L O Z D R A V N I Š K E Z B O R N I C E S L O V E N I J E UVODNIK 3 Zasebni zdravniki v primežu politike V zadnjem času smo zasebni zdravniki koncesionarji

More information

DIPLOMSKO DELO INTRANET SODOBNO ORODJE INTERNE KOMUNIKACIJE

DIPLOMSKO DELO INTRANET SODOBNO ORODJE INTERNE KOMUNIKACIJE UNIVERZA V MARIBORU EKONOMSKO-POSLOVNA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO INTRANET SODOBNO ORODJE INTERNE KOMUNIKACIJE Kandidatka: Simona Kastelic Študentka izrednega študija Številka indeksa: 81498358 Program:

More information

Pljucnik 12/4. december 2012 ISSN

Pljucnik 12/4. december 2012 ISSN Aktualno: sobe z negativnim tlakom 2 Intervju: Jana Bogdanovski: sitna (samo) po službeni dolžnosti 8 strokovno: Motnje dihanja v spanju: smrčači sploh ne vemo, kakšno je res dobro spanje! 24 golnik smo

More information

HRIBERNIK Mojca ZAKLJUČNO DELO 2015 ZAKLJUČNO DELO. Mojca Hribernik

HRIBERNIK Mojca ZAKLJUČNO DELO 2015 ZAKLJUČNO DELO. Mojca Hribernik HRIBERNIK Mojca ZAKLJUČNO DELO 2015 ZAKLJUČNO DELO Mojca Hribernik Celje, 2015 MEDNARODNA FAKULETA ZA DRUŽBENE IN POSLOVNE ŠTUDIJE CELJE Visokošolski študijski program 1. stopnje Poslovanje v sodobni družbi

More information

pljučnik letnik 10, številka 1, marec 2010, ISSN Nova pridobitev v Enoti za sistemsko zdravljenje raka pljuč

pljučnik letnik 10, številka 1, marec 2010, ISSN Nova pridobitev v Enoti za sistemsko zdravljenje raka pljuč 1 pljučnik Glasilo BolniŠnice Golnik KliniČnega oddelka za pljučne bolezni in alergijo letnik 10, številka 1, marec 2010, ISSN 1580-7223 Na delo zaposleni gledajo z vidika cele ustanove in ne po principu»to

More information

Interni časopis Onkološkega inštituta Ljubljana

Interni časopis Onkološkega inštituta Ljubljana 08 Marec 2018 Interni časopis Onkološkega inštituta Ljubljana ISSN 2463-8285 1 SPOZNAJMO SE: Epidemiologija in register raka AKTUALNO: DORA dostopna vsem ženskam med 50. in 69. letom v Sloveniji; 80. obletnica

More information

Glasilo Zdravniške Zbornice Slovenije. Strokovna revija ISIS leto XXI. številka 3 1. marec 2012

Glasilo Zdravniške Zbornice Slovenije. Strokovna revija ISIS leto XXI. številka 3 1. marec 2012 Glasilo Zdravniške Zbornice Slovenije Strokovna revija ISIS leto XXI. številka 3 1. marec 2012 Spoštovani zdravnice in zobozdravnice, zdravniki in zobozdravniki! Zdravniki/zobozdravniki delamo z bolniki.

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA SOCIALNO DELO DIPLOMSKA NALOGA

UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA SOCIALNO DELO DIPLOMSKA NALOGA UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA SOCIALNO DELO DIPLOMSKA NALOGA USMERITVE ZA DELO Z OSEBAMI Z DEMENCO NA PODROČJU INSTITUCIONALNEGA VARSTVA STAREJŠIH NAČELA Ana Petrič Renata Štopfer Ljubljana, 2014 PODATKI

More information

OCENJEVANJE SPLETNIH PREDSTAVITEV IZBRANIH UNIVERZ IN PISARN ZA MEDNARODNO SODELOVANJE

OCENJEVANJE SPLETNIH PREDSTAVITEV IZBRANIH UNIVERZ IN PISARN ZA MEDNARODNO SODELOVANJE UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO OCENJEVANJE SPLETNIH PREDSTAVITEV IZBRANIH UNIVERZ IN PISARN ZA MEDNARODNO SODELOVANJE Ljubljana, julij 2006 SAŠA FERFOLJA IZJAVA Študent Saša Ferfolja

More information

Glasilo Zdravniške Zbornice Slovenije. Strokovna revija ISIS leto XXI. številka 5 1. maj 2012

Glasilo Zdravniške Zbornice Slovenije. Strokovna revija ISIS leto XXI. številka 5 1. maj 2012 Glasilo Zdravniške Zbornice Slovenije Strokovna revija ISIS leto XXI. številka 5 1. maj 2012 Spoštovani zdravnice in zobozdravnice, zdravniki in zobozdravniki! Zdravniki/zobozdravniki delamo z bolniki.

More information

Slovensko muzikološko društvo. Slovenian Musicological Society

Slovensko muzikološko društvo. Slovenian Musicological Society Slovensko muzikološko društvo Slovenian Musicological Society 25 2009 Vsebina Pozdrav urednice... 3 Poročilo o delovanju društva... 5 Delovanje študentske sekcije SMD... 9 Večeri sodobne glasbe... 11 Mantuanijeva

More information

Podatkovna analiza uspešnosti sodelovanja zdravnikov in farmacevtov

Podatkovna analiza uspešnosti sodelovanja zdravnikov in farmacevtov Univerza v Ljubljani Fakulteta za računalništvo in informatiko Maja Madarasi Podatkovna analiza uspešnosti sodelovanja zdravnikov in farmacevtov DIPLOMSKO DELO VISOKOŠOLSKI STROKOVNI ŠTUDIJSKI PROGRAM

More information

... Najlepša od deklic je Alenka bila... Stran 8. Foto: Martin Oxmec PTUJ / PROSTORSKA STISKA SREDNJIH SOL

... Najlepša od deklic je Alenka bila... Stran 8. Foto: Martin Oxmec PTUJ / PROSTORSKA STISKA SREDNJIH SOL LETO IL, št. 40 PTUJ, 3. oktobra 1996 CENA 110 tolarjev TA TEDEN / TA TEDEN Ifalre med uspešne? Tako sem se vprašal nič kolikokrat, ko razmišljam o vrhunskih znanstvenikih, gospodarstvenikih, umetnikih,

More information

FARMACEVTSKI VESTNIK

FARMACEVTSKI VESTNIK Farm Vestn 2018; 69: 1 72; UDK 615 CODEN FMVTA, SLO ISSN 2536-4316 december 2018, letnik 69 FARMACEVTSKI VESTNIK št. 1 STROKOVNO GLASILO SLOVENSKE FARMACIJE I PHARMACEUTICAL JOURNAL OF SLOVENIA Izdaja:

More information

TRAJANJE AKCIJE ILI PRETHODNOG ISTEKA ZALIHA ZELENI ALAT

TRAJANJE AKCIJE ILI PRETHODNOG ISTEKA ZALIHA ZELENI ALAT TRAJANJE AKCIJE 16.01.2019-28.02.2019 ILI PRETHODNOG ISTEKA ZALIHA ZELENI ALAT Akcija sa poklonima Digitally signed by pki, pki, BOSCH, EMEA, BOSCH, EMEA, R, A, radivoje.stevanovic R, A, 2019.01.15 11:41:02

More information

BOŽIČNA IZDAJA Cajtn'g

BOŽIČNA IZDAJA Cajtn'g BOŽIČNA IZDAJA Cajtn'g Letnik 2, številka 2 Datum izdaje 23.12.2014 Naslov glavne zgodbe BOŽIČ PRI NAS IN PO SVETU IZMENJAVA FRANCIJA SLOVENIJA V časopisu najdete tudi: MARTIN KRPAN vam je znan? SI JUNAK

More information

SEMINARSKA NALOGA GERSONOVA TERAPIJA Z EKONOMSKEGA VIDIKA. Nosilec predmeta: dr. Kampuš Trop Vida

SEMINARSKA NALOGA GERSONOVA TERAPIJA Z EKONOMSKEGA VIDIKA. Nosilec predmeta: dr. Kampuš Trop Vida SEMINARSKA NALOGA GERSONOVA TERAPIJA Z EKONOMSKEGA VIDIKA Predmet: Osnove ekonomije Nosilec predmeta: dr. Kampuš Trop Vida Izdelala: Aneta Vene Datum: 22.04.2012 KAZALO UVOD... Napaka! Zaznamek ni definiran.

More information

pljučnik letnik 10, številka 4, december 2010, ISSN Mednarodni kongres paliativne oskrbe Ob evropskem tednu zmanjševanja odpadkov

pljučnik letnik 10, številka 4, december 2010, ISSN Mednarodni kongres paliativne oskrbe Ob evropskem tednu zmanjševanja odpadkov 4 pljučnik Glasilo BolniŠnice Golnik KliniČnega oddelka za pljučne bolezni in alergijo letnik 10, številka 4, december 2010, ISSN 1580-7223 Intervju s Tijano Šumer, novo zdravnico na naši kliniki Ob evropskem

More information

KLIMA ZAPOSLENIH, V ZDRAVSTVENI NEGI, KLINIČNEGA ODDELKA ZA ABDOMINALNO KIRURGIJO UNIVERZITETNEGA KLINIČNEGA CENTRA LJUBLJANA

KLIMA ZAPOSLENIH, V ZDRAVSTVENI NEGI, KLINIČNEGA ODDELKA ZA ABDOMINALNO KIRURGIJO UNIVERZITETNEGA KLINIČNEGA CENTRA LJUBLJANA 322C KLIMA ZAPOSLENIH, V ZDRAVSTVENI NEGI, KLINIČNEGA ODDELKA ZA ABDOMINALNO KIRURGIJO UNIVERZITETNEGA KLINIČNEGA CENTRA LJUBLJANA CLIMATE OF EMPLOYEES, IN NURSING CARE, CLINICAL DEPARTMENT AT ABDOMINAL

More information

2013/2014. Glasilo otrok, ki so med zdravljenjem vključeni v Bolnišnično šolo OŠ Ledina.

2013/2014. Glasilo otrok, ki so med zdravljenjem vključeni v Bolnišnično šolo OŠ Ledina. Utrinki 2013/2014 Glasilo otrok, ki so med zdravljenjem vključeni v Bolnišnično šolo OŠ Ledina. Kazalo Moj dan v bolnišnici 2 Doživetje v bolnišnici 2 Moj vtis o bivanju na pediatrični kliniki in v kliničnem

More information

CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA STAKLO PLASTIKA AUTO LAK KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE SVJETLA

CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA STAKLO PLASTIKA AUTO LAK KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE SVJETLA KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA Radovi prije aplikacije: Prije nanošenja Ceramic Pro premaza površina vozila na koju se nanosi mora bi dovedena u korektno stanje. Proces

More information

STILSKO UDOBJE Z NAVDIHOM NARAVE Four Points by Sheraton Ljubljana Mons

STILSKO UDOBJE Z NAVDIHOM NARAVE Four Points by Sheraton Ljubljana Mons STILSKO UDOBJE Z NAVDIHOM NARAVE Four Points by Sheraton Ljubljana Mons 2014 Starwood Hotels & Resorts Worldwide, Inc. Vse pravice pridržane. Politika zasebnosti gradivo se ne sme razmnoževati ali distribuirati

More information

Glasilo Zdravniške zbornice Slovenije Marec 2014 Številka 3

Glasilo Zdravniške zbornice Slovenije Marec 2014 Številka 3 IS Tarčna IS Glasilo Zdravniške zbornice Slovenije Marec 2014 Številka 3 zdravila EM-slika mrežnice, v kateri je mogoče s tarčnimi zdravili selektivno uničevati zgolj tumorsko spremenjene celice. Spo{tovani

More information

1. KRIŽANKE 9.30) 1. UVOD:

1. KRIŽANKE 9.30) 1. UVOD: 1. KRIŽANKE (9.15-do 9.30) 1. UVOD: Welcome to Ljubljana, the capital city of Slovenia. We hope that you will enjoy this walk. Are you ready? Today, you will be divided into three groups and you won't

More information

Letnik II, številka 3, maj 2017 Časopis dijakov Ekonomske šole Murska Sobota, Srednje šole in gimnazije

Letnik II, številka 3, maj 2017 Časopis dijakov Ekonomske šole Murska Sobota, Srednje šole in gimnazije Letnik II, številka 3, maj 2017 Časopis dijakov Ekonomske šole Murska Sobota, Srednje šole in gimnazije V poslavljanju od bogatega šolskega leta in v pričakovanju počitnic UVOD EŠ Novine, maj 2016 Izdajatelj:

More information

Leto XIV. Številka 11 / 1. november 2005

Leto XIV. Številka 11 / 1. november 2005 Leto XIV. Številka 11 / 1. november 2005 G L A S I L O Z D R A V N I Š K E Z B O R N I C E S L O V E N I J E UVODNIK 3 Zdravniki na prepihu Zdravniki se v zadnjem času kar redno pojavljamo v medijih, skoraj

More information

UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE

UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE Carmen Rajer Analiza oskrbe starejših na domu Center za socialno delo Krško Magistrsko delo Ljubljana, 2015 UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE

More information

Biznis scenario: sekcije pk * id_sekcije * naziv. projekti pk * id_projekta * naziv ꓳ profesor fk * id_sekcije

Biznis scenario: sekcije pk * id_sekcije * naziv. projekti pk * id_projekta * naziv ꓳ profesor fk * id_sekcije Biznis scenario: U školi postoje četiri sekcije sportska, dramska, likovna i novinarska. Svaka sekcija ima nekoliko aktuelnih projekata. Likovna ima četiri projekta. Za projekte Pikaso, Rubens i Rembrant

More information

Revija za zdrav življenjski slog

Revija za zdrav življenjski slog Revija za zdrav življenjski slog številka 41, letnik 04, marec 2010 www.nasa-lekarna.si Osebno: Motnje spanja: Kar tretjina prometnih nesreč je posledica zaspanosti doc. dr. Leja Dolenc Grošelj, dr. med

More information

pljučnik letnik 10, številka 3, september 2010, ISSN Glasilo BolniŠnice Golnik KliniČnega oddelka za pljučne bolezni in alergijo

pljučnik letnik 10, številka 3, september 2010, ISSN Glasilo BolniŠnice Golnik KliniČnega oddelka za pljučne bolezni in alergijo 3 pljučnik Glasilo BolniŠnice Golnik KliniČnega oddelka za pljučne bolezni in alergijo letnik 10, številka 3, september 2010, ISSN 1580-7223 Racionalizacija poslovanja nujno zlo ali priložnost za rast

More information

Transfer znanja in socialni kapital v družbi znanja 1

Transfer znanja in socialni kapital v družbi znanja 1 Izvirni znanstveni članek UDK 316.324..8:316.472.47:001.92 Blaž Lenarčič Transfer znanja in socialni kapital v družbi znanja 1 POVZETEK: V prispevku obravnavamo obtok, diseminacijo in aplikacijo znanstvenih

More information

Avtomatizacija ogrevanja hiše Urban Petelin, Janez Matija, Matej Rajh, Hugo Tomada Univerza v Mariboru, FERI, Smetanova 17, Maribor

Avtomatizacija ogrevanja hiše Urban Petelin, Janez Matija, Matej Rajh, Hugo Tomada Univerza v Mariboru, FERI, Smetanova 17, Maribor Avtomatizacija ogrevanja hiše Urban Petelin, Janez Matija, Matej Rajh, Hugo Tomada Univerza v Mariboru, FERI, Smetanova 17, Maribor Automation of house heating For our comfort, in our house we must take

More information

Kvalitativna raziskava med učitelji in ravnatelji

Kvalitativna raziskava med učitelji in ravnatelji Kvalitativna raziskava med učitelji in ravnatelji avtorji: Katja Prevodnik Ljubljana, november 2008 CMI Center za metodologijo in informatiko FDV Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani e-mail:

More information

Začasno bivališče Na grad

Začasno bivališče Na grad Začasno bivališče Na grad Uredila: Milica Antić Gaber Začasno bivališče: Na grad 25, Ig Življenjske zgodbe žensk na prestajanju kazni zapora Uredila: Milica Antić Gaber Ljubljana, 2017 Začasno bivališče:

More information

Domus Medica za vas! Z veseljem vas obveščamo, da smo predstavitev Domus Medica pripravili tudi na internetni strani:

Domus Medica za vas! Z veseljem vas obveščamo, da smo predstavitev Domus Medica pripravili tudi na internetni strani: Domus Medica za vas! Domus Medica je bil ustvarjen kot osrednja hiša slovenskega zdravništva. Velika Modra dvorana, številne sejne sobe in klubski prostori so bili zgrajeni z namenom srečevanj, stanovskega

More information

Marec za interno uporabo. kar. interno glasilo za jadralne padalce in zmajarje

Marec za interno uporabo. kar. interno glasilo za jadralne padalce in zmajarje Marec 2017 za interno uporabo kar interno glasilo za jadralne padalce in zmajarje KAZALO 4 se dogaja 6 11 iz zpls zpls pomaga 20 28 32 o njih se pišejo legende thermik messe 2017 ikarjeva šolska klop Ikar,

More information

Po moč Časopis študentk in študentov socialnega dela. Številka 2 Letnik III Maj 2017 Brezplačnik

Po moč Časopis študentk in študentov socialnega dela. Številka 2 Letnik III Maj 2017 Brezplačnik Po moč Časopis študentk in študentov socialnega dela Številka 2 Letnik III Maj 2017 Brezplačnik Kolofon Uredniški odbor Laura RADEŠIĆ, Tjaša FRANKO, Urška MIKOLIČ in Valerija ŽEBOVEC. Člani delovne skupine

More information

ZAVIRALNI DEJAVNIKI ZDRAVEGA PREHRANJEVANJA ŠTUDENTOV ZDRAVSTVENE NEGE FACTORS INHIBITING A HEALTHY DIET IN NURSING STUDENTS

ZAVIRALNI DEJAVNIKI ZDRAVEGA PREHRANJEVANJA ŠTUDENTOV ZDRAVSTVENE NEGE FACTORS INHIBITING A HEALTHY DIET IN NURSING STUDENTS visokošolskega strokovnega študijskega programa prve stopnje ZDRAVSTVENA NEGA ZAVIRALNI DEJAVNIKI ZDRAVEGA PREHRANJEVANJA ŠTUDENTOV ZDRAVSTVENE NEGE FACTORS INHIBITING A HEALTHY DIET IN NURSING STUDENTS

More information

interni časopis številka leto 6 december 2004

interni časopis številka leto 6 december 2004 interni časopis številka 21 leto 6 december 2004 Prispodoba našega časa Razposajena slika za nori čas prehoda leta 2004 v 2005. Odrasli hitimo, letimo nekam naprej, pogosto raje zamižimo, kot da bi kaj

More information