ИЗВЕШТАЈ ЗА АКТИВНОСТИТЕ НА ВНАТРЕШНАТА РЕВИЗИЈА ВО периодот година

Size: px
Start display at page:

Download "ИЗВЕШТАЈ ЗА АКТИВНОСТИТЕ НА ВНАТРЕШНАТА РЕВИЗИЈА ВО периодот година"

Transcription

1 ИЗВЕШТАЈ ЗА АКТИВНОСТИТЕ НА ВНАТРЕШНАТА РЕВИЗИЈА ВО периодот година

2 Изработен од: Марија Ковачевиќ Георгиевска Директор, дирекција Внатрешна ревизија Датум: година Во овој Извештај се опфатени сите активности на внатрешната ревизија во 2014 година и истиот претставува сублимат од полугодишниот Извештај и активностите на внатрешната ревизија во второто полугодие на 2014 година. Активностите се одвиваа согласно Годишниот план за внатрешна ревизија за оваа година. Заклучно со крајот на годината се спроведени сите планирани ревизии, со исклучок на ревизијата на платниот промет со странство која беше започната во декември 2014 г., но поради боледување на одговорниот ревизор за оваа ревизија, истата беше пролонгирана, односно одложена и спроведена во текот на јануари 2015 година (и се уште трае за време на пишувањето на овој извештај). Исто така, не беше извршено планираното повторно тестирање на Планот за континуитет во работењето на Банката, поради преселба на новата алтернативна локација. Тестирање ќе биде извршено во текот на 2015 година и истото е опфатено во Годишниот план за внатрешна ревизија во 2015 година. Освен временските поместувања и гореспоменатите отстапки, генерално заклучок е дека сепак ревизиите се одвиваа согласно Планот. Покрај редовните и планирани ревизии, во 2014 г. се направени и неколку ревизии по дописи добиени од Народна банка на Република Македонија кои се однесуваат на поплаки од клиенти на Банката. За време на пишувањето на овој Извештај во тек е уште и ревизијата на поставеноста и адекватноста на поставените внатрешни контроли на информативниот систем, согласно Планот, а во текот на јануари 2015 беа завршени и ревизиите на експозитурите Кавадарци и Неготино кои беа започнати во декември минатата година. Од година 1 вработен во Внатрешна ревизија ја напушти Банката и неговото место за кратко време е пополнето со вработен во Банката кој има искуство во надворешна ревизорска куќа, а потоа и како внатрешен ревизор во Банката во период од 2 години, поседува лиценца за овластен ревизор и доаѓа од работното место заменик директор во дирекцијата Финансии и сметководство.

3 1) Комплетирање на започнатите ревизии во месец декември 2013 година - Ревизија на некои извештаи кои се доставуваат до НБРМ, како и на работењето на СКУП во овој домен декември 2013 јануари 2014 Направена е ревизија на некои извештаи кои се доставуваат до НБРМ од страна на дирекција Финансии и сметководство (12 извештаи) и дирекција Управување со ризици (2 извештаи), при што целта на ревизијата беше да се утврди дали извештаите кои се праќаат до НБРМ се изготвени правилно, се испратени во пропишаниот рок и се во согласност со законската регулатива важечка во моментот на ревизијата, како и следењето на овие активности од страна на Службата за контрола на усогласеноста на работењето на Банката со прописите. Не се забележани отстапувања кај извештаите и истите се доставени до НБРМ во предвидените рокови. - Ревизија на поставеноста и адекватноста на поставените внатрешни контроли на информативниот систем (ИС) и следење на постапувањето по препораките дадени во претходната ревизија февруари - март Извршена е ревизија на внатрешните контроли на ИС, вклучително и статусот на постапувањето по дадените препораки во претходната ревизија на ИС спроведена од Интегра Солушн, односно исполнувањето на предвидениот акциски план. Новите предлози кои произлегоа од ревизијата се однесуваат на ажурирање и дополнување на интерните акти на Банката кои се однесуваат на сигурноста на информативниот систем, а согласно барањата на НБРМ. - Ревизија на трансакции кои подлежат на пријавување во Управата за финансиско разузнавање (УФР) февруари - март Во согласност со планираните редовни активности на внатрешната ревизија беше извршена проверка на системот на известување за трансакции поврзани со перење пари и финансирање тероризам. Целта на ревизијата е врз основа на случаен примерок да се утврди дали се почитуваат одредбите од Законот за спречување на перење пари и финансирање тероризам и дали трансакциите се соодветно пријавени во Управата за финансиско разузнавање (УФР), како и дали се почитуваат внатрешните политики и процедури. Дадени се предлози за подобрување на системот за известување за спречување перење пари и финансирање тероризам, како и за засилена контрола во СКУП и СППФТ пред доставување на извештаите до Управата. 2) Попис на трезорот на УНИБанка април Поради селење на трезорот на Банката во нови простории, извршен е попис на средствата и останатите вредности во трезорот. Не беше констатирана неусогласеност меѓу фактичката и сметководствената состојба.

4 3) Попис на граѓански сефови на УНИБанка април Поради селење на сефовите од старата на нова локација, извршен е увид и проверка на сефовите на старата локација, како и попис на сефовите по нивното преселување на новата локација. 4) Проверка на законските и интерните лимити на изложеност на Банката на г., на г., на г. и на г. февруари, април, јули, октомври Банката беше во рамките на лимитите пропишани од НБРМ (лимити по член 78, по член 71 и по член 72 од Законот за банки) како и во рамки на пропишаните интерни лимити на изложеност (единствено интерниот лимит за дозволен % на учество на пласманите на население во вкупното кредитно портфолио со г. е повисок за 2,43%, но со следниот квартал интерниот лимит е поместен од 60% на 65% и нема надминување на истиот). 5) Тестирање на алтернативната локација април Извршено е тестирање на алтернативната локација на Банката во Тетово, а за прв пат е пристапено од експозитура различна од таа во Тетово (односно од експозитура Ѓорче Петров). Сервисите КИБС и СВИФТ се тестирани во реално време на година. Тестирањето беше успешно во сите сегменти. 6) Ревизија на точноста на податоците кои Банката ги пријавува во Кредитниот регистар и на издвоените резервации согласно Методологијата за оштетување на побарувањата (со датум г.) март - мај Извршена е ревизија на точноста на податоците кои се пријавени во Кредитниот регистар со датум година и извршено е тестирање на издвоените резервации за ризични пласмани согласно Методологијата за оштетување на побарувањата со истиот датум, на селектиран примерок од 10 физички и 5 правни лица (вкупно 61 кредитни партии). Со ревизијата e проверена усогласеноста со законската регулатива и интерните процедури и упатства. Дадените предлози од ревизијата се во насока на поквалитетно известување. 7) Ревизија на користењето услуги од надворешни лица (вклучително и обврски кон добавувачите) јули Извршена е ревизија на користењето услуги од 4 надворешни лица, но исто така се ревидирани и обврските кон добавувачите, односно предмет на ревизија беа 48 фактури од 15 правни лица. Со ревизијата се дадени предлози во насока на усогласување со барањата на регулативата.

5 8) Ревизија на управувањето со ризик од промена на каматните стапки јули август Ревидирани се извештаите за изложеноста на ризикот од промена на каматни стапки во портфолиото на банкарски активности со состојба на год. и сите позиции кои се содржани во нив. Извршена е анализа на организациската структура за управување со ризикот од промена на каматните стапки, ревизија на почитување на политиките, процедурите и законските одредби за управување со ризикот од промена на каматните стапки, како и ревизија на активностите кои се однесуваат на оценка, следење и контрола на ризикот од промена на каматните стапки. Констатирани се незначителни разлики кај некои позиции кои беа предмет на ревизија и тие се подетално прикажани во извештајот од конкретната ревизија. 9) Ревизија на управувањето со стратегиски, репутациски, оперативен и правен ризик август септември Извршена е ревизија на управувањето со стратегиски, репутациски, оперативен и правен ризик, беа опфатени сите внатрешни политики и процедури со кои се регулира начинот на управување со наведените ризици во Банката, како и регулативата пропишана од НБРМ и предлозите кои произлегоа од ревизијата се во насока на подобрување на управувањето со овие ризици и целосно усогласување со барањата на регулативата. 10) Ревизија на процесот на утврдување на интерниот капитал, сопствените средства и адекватноста на капиталот на Банката септември - октомври Согласно Годишниот план, извршена е ревизија на процесот на утврдување на интерниот капитал, сопствените средства и адекватноста на капиталот (АК) на Банката, како и работењето на СКУП во овој домен. Ревидиран е начинот на пресметка и висината на сопствените средства на банката, ризично пондерирана актива според кредитниот ризик, ризично пондерирана актива според валутен ризик, ризично пондерирана актива според оперативниот ризик и адекватноста на капиталот со состојба на год., како и ревизија на процесот на утврдување на интерниот капитал на Банката за 2014 год. и следењето на овие активности од страна на Службата за контрола на усогласеноста на работењето на Банката со прописите (СКУП). 11) Ревизија на управувањето со ликвидносен, пазарен и валутен ризик октомври ноември Направена е ревизија на управувањето со ликвидносниот, пазарниот и валутниот ризик, со што беше опфатена организациoната поставеност за следење, управување и известување со ризиците. Исто така, спроведени се проверки на изготвувањето на редовните оперативни извештаи, како и извештаите кои се доставуваат до НБРМ. Целта на ревизијата беше да се идентификуваат ризиците со кои се соочува банката при управување со овие ризици, како и оценка на системите на интерна контрола и мониторинг активностите. Исто така, целта беше да се утврди дали се почитуваат

6 пропишаните политики и процедури во доменот на управување со ликвидносниот, пазарниот и валутниот ризик, како и регулативата од НБРМ. Предлозите се во насока на подобрување на управувањето со овие ризици и усогласување со барањата на регулативата во овој домен. 12) Внатрешна контрола на информацискиот систем и информатичката инфраструктура декември Во текот на декември е направена задолжителна внатрешна контрола на информацискиот систем и информатичката инфраструктура, која што е изведена комисиски, односно учествуваа вработен во Службата за контрола на усогласеноста на работењето на банката со прописите (СКУП) и внатрешен ревизор, а целта на внатрешната контрола беше да се утврди дали се почитуваат одредбите од Правилникот за технички и организациски мерки за обезбедување тајност и заштита на обработката на личните податоци, како и одредбите од Законот за заштита на лични податоци. Предлозите се во насока на поголема заштита и безбедност при користењето на личните податоци. 13) Започнати ревизии (согласно Планот за 2014 година) декември јануари (во тек) - Ревизија на платен промет со странство; - Ревизија на поставеноста и адекватноста на поставените внатрешни контроли на информативниот систем 14) Во текот на 2014 година се посетени/ревидирани следните експозитури: - јануари - февруари: Гостивар 1 и Гостивар 2 (ревизиите се спроведени во периодот јануари февруари) - март: Берово - мај: Кичево, Крушево - мај јуни: Ресен, Прилеп - јули август: Делчево - август: Ѓорче Петров - септември: Радовиш, Аеродром - септември октомври: Куманово, Скопјанка - октомври: Лептокарија, Крива Паланка - октомври ноември: Струмица - ноември: Централа, Штип, Кочани - ноември декември: Валандово, Свети Николе - декември јануари 2015 г.: Кавадарци, Неготино Резултатите од ревизиите на експозитурите се дадени во прилог на овој Извештај (со предложените и преземените мерки заклучно со година).

7 Од дополнителните активности на внатрешната ревизија во текот на 2014 година беше и изготвувањето на: 15) Извештај за активностите на Интерната ревизија во 2013 година во јануари 16) Годишен план за внатрешна ревизија за 2014 година во јануари 17) Дополнителни ревизии по дописи добиени од НБРМ Во текот на 2014 година се добиени седум дописи од НБРМ за поплаки на клиенти на Банката. Од Банката до НБРМ беше доставен соодветен одговор во планираниот рок. 18) Останати активности Во текот на 2014 година како дел од задолжителното континуирано професионално усовршување на овластените ревизори на Република Македонија, вработените овластени ревизори во Внатрешна ревизија посетија обука организирана од Институтот на овластени ревизори на Република Македонија (ИОРРМ) и присуствуваа на Собрание на Институтот на овластени ревизори на Република Македонија. Заклучок Од извршените ревизии може да се процени адекватноста и ефикасноста на системите за внатрешна контрола. Генерално, овие системи добро функционираат. Во однос на реализацијата на поставените цели со годишниот план за работа, заклучок е дека планот е исполнет. Прилози Прилог кон овој извештај се и поединечните табели за извршени ревизии во секоја од експозитурите до година, кои опфаќаат статус на почитување на дадените препораки од претходна ревизија, предлози за подобрување на работењето кои произлегле од тековната ревизија, рокови за постапување по дадените предлози, како и follow up за тоа дали е постапено по предлозите во соодветните рокови. Исто така, дополнение е и Извештајот (excel табела) во кој се опфатени предлозите дадени за подобрување на работењето на Банката или за унапредување на процесите, кои произлегле од ревизиите на различни процеси во Банката, како и статусот на дадените предлози со датум година (или во текот на пишувањето на овој Извештај).

Извештај за работењето на Одборот за ревизија на Охридска Банка во 2012 година колективно и од аспект на поединечните членови

Извештај за работењето на Одборот за ревизија на Охридска Банка во 2012 година колективно и од аспект на поединечните членови C2 Извештај за работењето на Одборот за ревизија на Охридска Банка во 2012 година колективно и од аспект на поединечните членови Јануари 2013 1 Одборот за ревизија на Охридска банка АД Охрид, согласно

More information

Заштита на личните податоци во Република Македонија. Охрид, 27 мај 2014 година

Заштита на личните податоци во Република Македонија. Охрид, 27 мај 2014 година Заштита на личните податоци во Република Македонија Охрид, 27 мај 2014 година 1 1 Правна рамка за заштита на личните податоци 2 Закон за заштита на личните податоци ( Службен весник на Република Македонија

More information

Март Opinion research & Communications

Март Opinion research & Communications Март 2014 Opinion research & Communications Метод: Телефонска анкета Примерок: 800 испитаници кои следат македонски спорт стратификуван со репрезентативен опфат на сите етнички заедници, урбани и рурални

More information

ИЗВЕШТАЈ И ПОДАТОЦИ со состојба година објавен на година

ИЗВЕШТАЈ И ПОДАТОЦИ со состојба година објавен на година Врз основа на Одлуката на Народна банка на Република Македонија за објавување извештаи и податоци од страна на Банката (Службен весник бр.134/2007), Комерцијална банка АД Скопје објавува: СОДРЖИНА: 1.

More information

Односот помеѓу интерната и екстерната ревизија. Презентира: Верица Костова

Односот помеѓу интерната и екстерната ревизија. Презентира: Верица Костова Односот помеѓу интерната и екстерната ревизија Презентира: Верица Костова Што е ревизија http://www.youtube.com/watch?v=rjmgrdjhufs&sns=em Регулирање на внатрешната ревизија Закон за банки Закон за супервизија

More information

Биланс на приходи и расходи

Биланс на приходи и расходи 1 of 5 28.02.2015 23:20 ЕМБС: 05196248 Целосно име: Здружение за советување,лекување,реинтеграција и ресоцијализација на лица зависни од психоактивни супстанции ИЗБОР-Струмица Вид на работа: 540 Тип на

More information

Биланс на приходи и расходи

Биланс на приходи и расходи 1 of 5 06.03.2016 12:00 ЕМБС: 05196248 Целосно име: Здружение за советување,лекување,реинтеграција и ресоцијализација на лица зависни од психоактивни супстанции ИЗБОР-Струмица Вид на работа: 540 Тип на

More information

ПРОГРАМА НА МЕРКИ И АКТИВНОСТИ НА ДЕЛОВНАТА ПОЛИТИКА И ФИНАНСИСКИ ПЛАН НА КОМЕРЦИЈАЛНА БАНКА АД СКОПЈЕ ЗА 2012 ГОДИНА

ПРОГРАМА НА МЕРКИ И АКТИВНОСТИ НА ДЕЛОВНАТА ПОЛИТИКА И ФИНАНСИСКИ ПЛАН НА КОМЕРЦИЈАЛНА БАНКА АД СКОПЈЕ ЗА 2012 ГОДИНА ПРОГРАМА НА МЕРКИ И АКТИВНОСТИ НА ДЕЛОВНАТА ПОЛИТИКА И ФИНАНСИСКИ ПЛАН НА КОМЕРЦИЈАЛНА БАНКА АД СКОПЈЕ ЗА 2012 ГОДИНА Скопје, февруари 2012 год. СОДРЖИНА: ИЗЈАВА ЗА ПОЛИТИКАТА НА КОМЕРЦИЈАЛНА БАНКА АД

More information

м-р Марјан Пејовски Сектор за регулатива

м-р Марјан Пејовски Сектор за регулатива Трета анализа на пазар за Физички пристап до мрежна инфраструктура (целосен и поделен разврзан пристап) на фиксна локација и четврта анализа на пазар за услуги со широк опсег м-р Марјан Пејовски Сектор

More information

ДЕЛОВНА ПОЛИТИКА, РАЗВОЕН И ФИНАНСИСКИ ПЛАН. на Стопанска банка а.д. Битола за период година. Март, 2015 година

ДЕЛОВНА ПОЛИТИКА, РАЗВОЕН И ФИНАНСИСКИ ПЛАН. на Стопанска банка а.д. Битола за период година. Март, 2015 година ДЕЛОВНА ПОЛИТИКА, РАЗВОЕН И ФИНАНСИСКИ ПЛАН на Стопанска банка а.д. Битола за период 2015-2019 година Март, 2015 година СОДРЖИНА Деловна политика, развоен и финансиски план на Стопанска банка а.д. Битола

More information

Нема сила што може да биде посилна од силата на законите Marcus Tullius Cicero

Нема сила што може да биде посилна од силата на законите Marcus Tullius Cicero ДРЖАВЕН ЗАВОД ЗАЗА РЕВИЗИЈА ДРЖАВЕН ЗАВОД РЕВИЗИЈА 2013 Ј А Т Ш Е В З И Н Е Ш И ГОД ДРЖАВЕН ЗАВОД ЗАЗА РЕВИЗИЈА ДРЖАВЕН ЗАВОД РЕВИЗИЈА Нема сила што може да биде посилна од силата на законите Marcus Tullius

More information

Преземање сертификат користејќи Mozilla Firefox

Преземање сертификат користејќи Mozilla Firefox УПАТСТВО Преземање сертификат користејќи Mozilla Firefox Верзија: 4.0 Датум: 10.01.2018 103.11 КИБС АД Скопје 2017 КИБС АД Скопје, сите права задржани http://www.kibstrust.mk Содржина 1. Како да го преземам

More information

Средно образование природно математичка гимназија Никола Карев Скопје, Р.Македонија

Средно образование природно математичка гимназија Никола Карев Скопје, Р.Македонија Лични податоци Борче Христов Дата на раѓање: 18.12.1978 Место на раѓање: Скопје, Република Македонија Брачна состојба: женет Образование Универзитетско образование дипломиран економист - 2003 година на

More information

БАРAЊE ЗА ИЗДАВАЊЕ/ПРОДОЛЖУВАЊЕ НА ДОЗВОЛА ЗА ПРИВРЕМЕН ПРЕСТОЈ APPLICATION FOR ISSUE/EXTENSION OF TEMPORARY RESIDENCE PERMIT

БАРAЊE ЗА ИЗДАВАЊЕ/ПРОДОЛЖУВАЊЕ НА ДОЗВОЛА ЗА ПРИВРЕМЕН ПРЕСТОЈ APPLICATION FOR ISSUE/EXTENSION OF TEMPORARY RESIDENCE PERMIT Образец бр.2 Назив на органот до кој барањето се поднесува Name of the receiving authority Priemen штембил Stamp of receipt БАРAЊE ЗА ИЗДАВАЊЕ/ПРОДОЛЖУВАЊЕ НА ДОЗВОЛА ЗА ПРИВРЕМЕН ПРЕСТОЈ APPLICATION FOR

More information

Годишен Извештај 2007

Годишен Извештај 2007 Годишен Извештај 2007 4 Годишен Извештај 2007 Годишен Извештај 2007 5 Содржина Историја...7 Филијали и експозитури...9 Извештај на Главен извршен директор...16 Органи на Банката...19 Макроекономски движења...20

More information

ТД МАКОШПЕД АД СКОПЈЕ. ГОДИШЕН РЕВИЗОРСКИ ИЗВЕШТАЈ на службата за внатрешна ревизија на ТД Макошпед АД Скопје

ТД МАКОШПЕД АД СКОПЈЕ. ГОДИШЕН РЕВИЗОРСКИ ИЗВЕШТАЈ на службата за внатрешна ревизија на ТД Макошпед АД Скопје ТД МАКОШПЕД АД СКОПЈЕ ГОДИШЕН РЕВИЗОРСКИ ИЗВЕШТАЈ на службата за внатрешна ревизија на ТД Макошпед АД Скопје Датум: 31/12/2015 Доставено до: Одбор на Директори ГОДИШЕН РЕВИЗОРСКИ ИЗВЕШТАЈ ТД МАКОШПЕД АД

More information

Технички и организациски мерки за обезбедување тајност и заштита на обработката на личните податоци

Технички и организациски мерки за обезбедување тајност и заштита на обработката на личните податоци Технички и организациски мерки за обезбедување тајност и заштита на обработката на личните податоци Правна анализа Препораки Сигурноста на информациите се заснова на три столба: - TАЈНОСТ - ПОТПОЛНОСТ

More information

ИЗВЕШТАЈ ЗА ТРАНСПАРЕНТНОСТ

ИЗВЕШТАЈ ЗА ТРАНСПАРЕНТНОСТ Согласно член 35 од Законот за ревизија во Република Македонија ("Службен Весник на Република Македонија" бр. 158/2010, 135/2011, 50/12, 188/2013, 43/2014, 138/14, 145/15, 192/15 и 23/16), ТП Ревизија

More information

Годишен извештај за работа на Институтот на овластени ревизори на РМ за 2016 година

Годишен извештај за работа на Институтот на овластени ревизори на РМ за 2016 година Врз основа на член 19 став (1) точка 20) од Законот за ревизија (Службен весник на РМ, број 158/2010, 135/2011, 188/2013, 43/2014, 138/2014, 192/2015 и 23/2016 година), а во врска со член 24 став (1) точка

More information

ГОДИШЕН ИЗВЕШТАЈ. за работењето на Стопанска банка а.д. Битола. за 2016 година

ГОДИШЕН ИЗВЕШТАЈ. за работењето на Стопанска банка а.д. Битола. за 2016 година ГОДИШЕН ИЗВЕШТАЈ за работењето на Стопанска банка а.д. Битола за 2016 година Битола, 2017 година Содржина 1. Макроекономско окружување... 3 2. Биланс на состојба... 4 2.1 Пласмани... 5 2.2 Извори на средства...

More information

1. Општи методолошки појаснувања за екстерните статистики

1. Општи методолошки појаснувања за екстерните статистики 1. Општи методолошки појаснувања за екстерните статистики Екстерните статистики претставуваат сублимат од повеќе одделни статистички истражувања за прибирање, обработка и објавување податоци за состојбата

More information

Извештај за транспарентност за 2016 година Deloitte ДОО Скопје

Извештај за транспарентност за 2016 година Deloitte ДОО Скопје Извештај за транспарентност за 2016 година Deloitte ДОО Скопје Вовед Друштвото за ревизија, консалтинг и даночни услуги Deloitte ДОО Скопје (во понатамошниот текст Друштвото ), како друштво за ревизија

More information

ПРИРАЧНИК ЗА ИЗВЕСТУВАЊЕ ОД ИЗВРШЕНИ РЕВИЗИИ

ПРИРАЧНИК ЗА ИЗВЕСТУВАЊЕ ОД ИЗВРШЕНИ РЕВИЗИИ ПРИРАЧНИК ЗА ИЗВЕСТУВАЊЕ ОД ИЗВРШЕНИ РЕВИЗИИ Скопје, јули 2009 С О Д Р Ж И Н А Дел/точка Опис Страна Вовед 5 Структура на прирачникот 7 ДЕЛ 1 Финансиска ревизија 8 Форма и содржина на ревизорскиот извештај

More information

ЛИСТА НА ЛЕКОВИ КОИ ПАЃААТ НА ТОВАР НА ФОНДОТ ЗА ЗДРАВСТВЕНО ОСИГУРУВАЊЕ НА МАКЕДОНИЈА

ЛИСТА НА ЛЕКОВИ КОИ ПАЃААТ НА ТОВАР НА ФОНДОТ ЗА ЗДРАВСТВЕНО ОСИГУРУВАЊЕ НА МАКЕДОНИЈА Врз основа на член 9 став 1а точка 8 и став 1в точка 2 и член 56 став 1 точка 3 од Законот за здравственото осигурување ( Службен весник на РМ бр. 25/2000, 34/2000, 96/2000, 50/2001, 11/2002, 31/2003,

More information

ГОДИШНА ПРОГРАМА ЗА ОБУКИ НА КОНТРОЛОРИ И ОБРАБОТУВАЧИ ЗА 2016 ГОДИНА. Бр / година

ГОДИШНА ПРОГРАМА ЗА ОБУКИ НА КОНТРОЛОРИ И ОБРАБОТУВАЧИ ЗА 2016 ГОДИНА. Бр / година ГОДИШНА ПРОГРАМА ЗА ОБУКИ НА КОНТРОЛОРИ И ОБРАБОТУВАЧИ ЗА 2016 ГОДИНА Бр. 02-2524/1 23.11.2015 година Врз основа на член 40 став 1 алинеја 14 и член 41-а од Законот за заштита на личните податоци ( Службен

More information

ИНТЕРНА РЕВИЗИЈА НА ФИНАНСИСКОТО РАБОТЕЊЕ НА БАНКИТЕ ВО РМ - магистерски труд -

ИНТЕРНА РЕВИЗИЈА НА ФИНАНСИСКОТО РАБОТЕЊЕ НА БАНКИТЕ ВО РМ - магистерски труд - УНИВЕРЗИТЕТ СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ БИТОЛА ФАКУЛТЕТ ЗА ТУРИЗАМ И УГОСТИТЕЛСТВО - ОХРИД ИНТЕРНА РЕВИЗИЈА НА ФИНАНСИСКОТО РАБОТЕЊЕ НА БАНКИТЕ ВО РМ - магистерски труд - Кандидат : Ментор : Нина Терзијаноска

More information

С О Д Р Ж И Н А. Број 10 Год. LXV Петок, 23 јануари 2009 Цена на овој број е 270 денари. Стр.

С О Д Р Ж И Н А. Број 10 Год. LXV Петок, 23 јануари 2009 Цена на овој број е 270 денари.  Стр. Број 10 Год. LXV Петок, 23 јануари 2009 Цена на овој број е 270 денари www.slvesnik.com.mk contact@slvesnik.com.mk С О Д Р Ж И Н А Стр. 225. Одлука за давање согласност на Одлуката за припојување на Јавната

More information

INTERNATIONAL STANDARDS FOR THE PROFESSIONAL PRACTICE OF INTERNAL AUDITING (STANDARDS)

INTERNATIONAL STANDARDS FOR THE PROFESSIONAL PRACTICE OF INTERNAL AUDITING (STANDARDS) INTERNATIONAL STANDARDS FOR THE PROFESSIONAL PRACTICE OF INTERNAL AUDITING (STANDARDS) МЕЃУНАРОДНИ СТАНДАРДИ ЗА ПРОФЕСИОНАЛНО ИЗВРШУВАЊЕ НА ВНАТРЕШНА РЕВИЗИЈА (СТАНДАРДИ) Ревидирани: Октомври 2016 I Во

More information

РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА ДРЖАВЕН ЗАВОД ЗА РЕВИЗИЈА. Стратегија на ДЗР

РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА ДРЖАВЕН ЗАВОД ЗА РЕВИЗИЈА. Стратегија на ДЗР РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА ДРЖАВЕН ЗАВОД ЗА РЕВИЗИЈА Стратегија на ДЗР 2008-2012 Скопје, јуни 2008 СОДРЖИНА СТРАНА ПРЕДГОВОР 3 МИСИЈА 4 ВИЗИЈА 4 ОСНОВНИ ПРИНЦИПИ ВО РАБОТЕЊЕТО НА ДЗР 5 ПРЕДИЗВИЦИ ВО РЕПУБЛИКА

More information

Интерна ревизија на побарувањата од купувачите кај деловните субјекти во Република Македонија

Интерна ревизија на побарувањата од купувачите кај деловните субјекти во Република Македонија РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА Универзитет Св. Климент Охридски Битола Економски факултет Прилеп Магистерски труд на тема: Интерна ревизија на побарувањата од купувачите кај деловните субјекти во Република Македонија

More information

2.3 ЗАКОН ЗА БЕЗБЕДНОСТ И ЗДРАВЈЕ ПРИ РАБОТА. Службен весник на Република Македонија бр. 53 од 11 април 2013 година

2.3 ЗАКОН ЗА БЕЗБЕДНОСТ И ЗДРАВЈЕ ПРИ РАБОТА. Службен весник на Република Македонија бр. 53 од 11 април 2013 година 2.3 ЗАКОН ЗА БЕЗБЕДНОСТ И ЗДРАВЈЕ ПРИ РАБОТА Службен весник на Република Македонија бр. 53 од 11 април 2013 година ОСНОВНИ БАРАЊА ЗА БЕЗБЕДНОСТ И ЗДРАВЈЕ ПРИ РАБОТА Со Законот за безбедност и здравје при

More information

ОРГАНИ И ИНСТИТУЦИИ НАДЛЕЖНИ ЗА СПРЕЧУВАЊЕ НА ПЕРЕЊЕ ПАРИ

ОРГАНИ И ИНСТИТУЦИИ НАДЛЕЖНИ ЗА СПРЕЧУВАЊЕ НА ПЕРЕЊЕ ПАРИ ОРГАНИ И ИНСТИТУЦИИ НАДЛЕЖНИ ЗА СПРЕЧУВАЊЕ НА ПЕРЕЊЕ ПАРИ Автор: м-р Снежана Лековска Септември, 2014 г ВОВЕД На почеток од секоја дискусија за комплексна тема како што е перењето пари, секогаш е корисно

More information

Технички и организациски мерки за обезбедување на тајност и заштита на обработката на личните податоци

Технички и организациски мерки за обезбедување на тајност и заштита на обработката на личните податоци Технички и организациски мерки за обезбедување на тајност и заштита на обработката на личните податоци СОДРЖИНА Технички и организациски мерки за обезбедување тајност и заштита на обработката на личните

More information

Годишен извештај за работењето на Дирекцијата за заштита на личните податоци

Годишен извештај за работењето на Дирекцијата за заштита на личните податоци Годишен извештај за работењето на Дирекцијата за заштита на личните податоци 2008 ГОДИШЕН ИЗВЕШТАЈ ЗА РАБОТЕЊЕТО НА ДИРЕКЦИЈАТА ЗА ЗАШТИТА НА ЛИЧНИТЕ ПОДАТОЦИ ЗА 2008 ГОДИНА Бр. 0-423/ Скопје, март 2009

More information

МАГИСТЕРСКИ ТРУД. Универзитет Св. Климент Охридски Битола. Економски факултет - Прилеп

МАГИСТЕРСКИ ТРУД. Универзитет Св. Климент Охридски Битола. Економски факултет - Прилеп Универзитет Св. Климент Охридски Битола Економски факултет - Прилеп МАГИСТЕРСКИ ТРУД ТЕМА: "ВНАТРЕШНА РЕВИЗИЈА НА ЈАВНИОТ СЕКТОР ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА" МЕНТОР: Проф. Д-р Пеце Николовски КАНДИДАТ: Ѓоршеска

More information

ИНФОРМАЦИЈА ЗА ПОВРЕДИ НА РАБОТА И ПРОФЕСИОНАЛНИ БОЛЕСТИ ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

ИНФОРМАЦИЈА ЗА ПОВРЕДИ НА РАБОТА И ПРОФЕСИОНАЛНИ БОЛЕСТИ ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА Институт за јавно здравје на Република Македонија ИНФОРМАЦИЈА ЗА ПОВРЕДИ НА РАБОТА И ПРОФЕСИОНАЛНИ БОЛЕСТИ ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА 2012-2013 Скопје, 2013 ИНСТИТУТ ЗА ЈАВНО ЗДРАВЈЕ НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

More information

ИНСТИТУТ ЗА ЈАВНО ЗДРАВЈЕ НАРЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА В.Д. ДИРЕКТОР: Асс. Д-р Шабан МЕМЕТИ ИНФОРМАЦИЈА ЗА ПОВРЕДИ НА РАБОТА

ИНСТИТУТ ЗА ЈАВНО ЗДРАВЈЕ НАРЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА В.Д. ДИРЕКТОР: Асс. Д-р Шабан МЕМЕТИ ИНФОРМАЦИЈА ЗА ПОВРЕДИ НА РАБОТА ИНСТИТУТ ЗА ЈАВНО ЗДРАВЈЕ НАРЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА В.Д. ДИРЕКТОР: Асс. Д-р Шабан МЕМЕТИ ИНФОРМАЦИЈА ЗА ПОВРЕДИ НА РАБОТА 2014-2015 Скопје, 2016 ИНФОРМАЦИЈА ЗА ПОВРЕДИ НА РАБОТА 2014-2015 ИНСТИТУТ ЗА ЈАВНО

More information

РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА. Универзитет Св. Климент Охридски - Битола. Економски факултет - Прилеп. Магистерски труд

РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА. Универзитет Св. Климент Охридски - Битола. Економски факултет - Прилеп. Магистерски труд РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА Универзитет Св. Климент Охридски - Битола Економски факултет - Прилеп Магистерски труд Интерна ревизија на јавниот сектор во Р. Македонија, со посебен осврт на ревизијата на финансиските

More information

Финансиски извештаи за годината што завршува на 31 декември 2013 УНИКА АД Скопје

Финансиски извештаи за годината што завршува на 31 декември 2013 УНИКА АД Скопје Финансиски извештаи за годината што завршува на 31 декември 2013 УНИКА АД Скопје СОДРЖИНА ИЗВЕШТАЈ НА НЕЗАВИСНИОТ РЕВИЗОР ФИНАНСИСКИ ИЗВЕШТАИ 1. ИЗВЕШТАЈ ЗА СЕОПФАТНА ДОБИВКА (БИЛАНС НА УСПЕХ) 13 2 ИЗВЕШТАЈ

More information

ПОСТФЕСТУМ АНАЛИЗА НА ИНСТИТУТОТ ЗА ДЕМОКРАТИЈА СОЦИЕТАС ЦИВИЛИС НА ВЛАДИНИОТ ПЛАН 3-6-9

ПОСТФЕСТУМ АНАЛИЗА НА ИНСТИТУТОТ ЗА ДЕМОКРАТИЈА СОЦИЕТАС ЦИВИЛИС НА ВЛАДИНИОТ ПЛАН 3-6-9 ПОСТФЕСТУМ АНАЛИЗА НА ИНСТИТУТОТ ЗА ДЕМОКРАТИЈА СОЦИЕТАС ЦИВИЛИС НА ВЛАДИНИОТ ПЛАН 3-6-9 Nothing is possible without men; nothing is lasting without institutions. - Jean Monnet - Амбициозна цел Новата

More information

Обука за електронски систем на учење МИКРОУЧЕЊЕ. Материјал за учесници

Обука за електронски систем на учење МИКРОУЧЕЊЕ. Материјал за учесници MIOA301-P5-Z2 Министерство за информатичко општество и администрација Обука за електронски систем на учење МИКРОУЧЕЊЕ Овој материјал е изработен од страна на Министерството за информатичко општество и

More information

ПРОЦЕСОТ ЗА СПРЕЧУВАЊЕ ПЕРЕЊЕ ПАРИ ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА И ВО СВЕТОТ

ПРОЦЕСОТ ЗА СПРЕЧУВАЊЕ ПЕРЕЊЕ ПАРИ ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА И ВО СВЕТОТ РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА Универзитет Св. Климент Охридски Битола Економски факултет - Прилеп ПРОЦЕСОТ ЗА СПРЕЧУВАЊЕ ПЕРЕЊЕ ПАРИ ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА И ВО СВЕТОТ Кандидат: Снежана Дупчинова, 52/09 Ментор:

More information

ПРИЛОГ 2.А: РЕГИОНАЛНИ И ОСНОВНИ ЗОНИ НА МАКЕДОНСКИ ТЕЛЕКОМ АД ПРИЛОГ 2.А.2: РЕГИОНАЛНИ ЗОНИ И ПОДРЕДЕНИ ОСНОВНИ ЗОНИ НА МАКЕДОНСКИ ТЕЛЕКОМ АД...

ПРИЛОГ 2.А: РЕГИОНАЛНИ И ОСНОВНИ ЗОНИ НА МАКЕДОНСКИ ТЕЛЕКОМ АД ПРИЛОГ 2.А.2: РЕГИОНАЛНИ ЗОНИ И ПОДРЕДЕНИ ОСНОВНИ ЗОНИ НА МАКЕДОНСКИ ТЕЛЕКОМ АД... ПРИЛОГ 2.А: РЕГИОНАЛНИ И ОСНОВНИ ЗОНИ НА МАКЕДОНСКИ ТЕЛЕКОМ АД Содржина ПРИЛОГ 2.А.1: ЗОНАЛЕН МОДЕЛ НА МАКЕДОНСКИ ТЕЛЕКОМ АД... 2 ПРИЛОГ 2.А.2: РЕГИОНАЛНИ ЗОНИ И ПОДРЕДЕНИ ОСНОВНИ ЗОНИ НА МАКЕДОНСКИ ТЕЛЕКОМ

More information

РАЗБУДЕТЕ СЕ ХУМАНИ. Хуманитарната акција трае од до и важи за целата територија на Р.Македонија.

РАЗБУДЕТЕ СЕ ХУМАНИ. Хуманитарната акција трае од до и важи за целата територија на Р.Македонија. Генерални правила и процедури за учество во хуманитарната акција 1. Организатори на хуманитарната акција РАЗБУДЕТЕ СЕ ХУМАНИ Организатори на хуманитарната акција Разбудете се хумани се Студио Модерна ДООЕЛ

More information

Централна кооперативна банка АД Скопје

Централна кооперативна банка АД Скопје Remark: BRANCH APPLICATION / REQUEST for client registration (legal entity) Date of filling-in: Client ID number (filled-in by a bank official) 1. GENERAL CLIENT INFORMATION Resident Non-resident Full

More information

Штип. Кристина Анчевска

Штип. Кристина Анчевска УНИВЕРЗИТЕТ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ - ШТИП ЕКОНОМСКИ ФАКУЛТЕТ МБА - Менаџмент Штип Кристина Анчевска ВЛИЈАНИЕТО НА МЕНАЏМЕНТ КОНТРОЛАТА ВРЗ УСПЕШНОСТА НА РАБОТЕЊЕТО НА КОМПАНИИТЕ (со посебен осврт на текстилната дејност

More information

СОДРЖИНА АНАЛИЗА НА ЈАВНИОТ ДОЛГ РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА. АВТОР: Бојана М. Христовска, Аналитика тинк тенк Тамара М. Спасова, Аналитика тинк тенк

СОДРЖИНА АНАЛИЗА НА ЈАВНИОТ ДОЛГ РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА. АВТОР: Бојана М. Христовска, Аналитика тинк тенк Тамара М. Спасова, Аналитика тинк тенк АВТОР: Бојана М. Христовска, Аналитика тинк тенк Тамара М. Спасова, Аналитика тинк тенк УРЕДНИК: Кире Наумов, поранешен дополнителен Заменик Министер за Финансии СОДРЖИНА Вовед 3 Правна рамка за јавен

More information

Финансиски извештаи и Извештај на независните ревизори. М-НАВ АД, Скопје. 31 декември 2014 година

Финансиски извештаи и Извештај на независните ревизори. М-НАВ АД, Скопје. 31 декември 2014 година и Извештај на независните ревизори М-НАВ АД, Скопје М-НАВ АД, Скопје Содржина Страна Извештај на независните ревизори 1 Извештај за финансиската состојба 4 Извештај за сеопфатната добивка 5 Извештај за

More information

Зошто ни е потребен слободниот пристап до информации од јавен карактер и што претставува овој концепт?

Зошто ни е потребен слободниот пристап до информации од јавен карактер и што претставува овој концепт? ,,Secrecy, being an instrument of conspiracy, ought never to be the system of a regular government. Зошто ни е потребен слободниот пристап до информации од јавен карактер и што претставува овој концепт?

More information

Издавач: Национален младински совет на Македонија. За издавачот: Дамјан Николовски, Претседател

Издавач: Национален младински совет на Македонија. За издавачот: Дамјан Николовски, Претседател Скопје 2016 Издавач: Национален младински совет на Македонија За издавачот: Дамјан Николовски, Претседател Автори: Благица Петрова, Исидора Сидоровска, Мартин Алексоски, Мартин Милошевски Уредник и рецензент:

More information

Агенција за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги

Агенција за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги Агенција за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги Извештај за следењето на сопственичката структура на радиодифузерите и на нивните обврски во поглед на транспарентноста на сопственоста во периодот од

More information

П Р О С П Е К Т. Друштво за проектирање, производство и монтажа на челични конструкции и опрема, увоз-извоз ФАКОМ АД - Скопје (ФАКОМ АД - Скопје)

П Р О С П Е К Т. Друштво за проектирање, производство и монтажа на челични конструкции и опрема, увоз-извоз ФАКОМ АД - Скопје (ФАКОМ АД - Скопје) П Р О С П Е К Т За котација на обични акции на Официјалниот пазар потсегмент Задолжителна котација на Македонската берза на хартии од вредност АД Скопје Друштво за проектирање, производство и монтажа на

More information

Народната банка на Република Македонија

Народната банка на Република Македонија Народната банка на Република Македонија ИЗВЕШТАЈ за извршувањето на Програмата за работа на Народната банка на Република Македонија за 2010 година декември, 2010 година Вовед Извештајот за извршувањето

More information

consultancy final presentation conceptual presentation of proposals projects Feasibility Cost Study for converting space

consultancy final presentation conceptual presentation of proposals projects Feasibility Cost Study for converting space recording existing state of the facility listening to client s requests real assessment of space capabilities assessment of state of structual elements recomendation for improvement of stability of existing

More information

Можностите за развој на новиот финансиски производ-факторинг во Република Македонија

Можностите за развој на новиот финансиски производ-факторинг во Република Македонија Ирена ЛЕКОСКА 1 УДК 339.178.3 (497.7) Можностите за развој на новиот финансиски производ-факторинг во Република Македонија Апстракт Потребата на стопанските субјекти за современи форми за финансирање,

More information

Извештај за работењето на Централниот депозитар за хартии од вредност АД Скопје за 2011 година Скопје, Март 2012

Извештај за работењето на Централниот депозитар за хартии од вредност АД Скопје за 2011 година Скопје, Март 2012 Извештај за работењето на Централниот депозитар за хартии од вредност АД Скопје за 2011 година Скопје, Март 2012 Ул. Кузман Јосифовски Питу 1 бр.1 (Комплекс банки) 1000 Скопје телефон 3299-800, телефакс

More information

КОСМО ИНОВАТИВЕН ЦЕНТАР

КОСМО ИНОВАТИВЕН ЦЕНТАР КОСМО ИНОВАТИВЕН ЦЕНТАР бул. Јане Сандански бр.113, 1000 Скопје фах.+389 2 244 8240 тел.+389 2 244 8077 contact@cosmoinnovate.com.mk ЦЕНОВНИК НА ОБУКИ ЗА 2011/2012 ГОДИНА Со овие обуки кандидатите ги надополнуваат

More information

1. Извештај на независните ревизори Финансиски извештаи Белешки кон финансиските извештаи 31 декември

1. Извештај на независните ревизори Финансиски извештаи Белешки кон финансиските извештаи 31 декември member of 2 Инвестбанка АД Скопје годишен извештај 2008 СОДРЖИНА 1. Про фил на Бан ка та 5 2. Обра ќа ње на Претседателот на Управен одбор 11 Деловни Активности 17 1. Цели и опкружување 18 2. Финансиски

More information

МАКЕДОНСКИ ЗЕЛЕН ЦЕНТАР

МАКЕДОНСКИ ЗЕЛЕН ЦЕНТАР МАКЕДОНСКИ ЗЕЛЕН ЦЕНТАР ПРЕГЛЕД НА СОСТОЈБАТА СО ЗАКОНСКАТА РЕГУЛАТИВА ЗА ЖИВОТНА СРЕДИНА ВО МАКЕДОНИЈА Март 2008, Скопје 1 ПРЕГЛЕД НА СОСТОЈБАТА СО ЗАКОНСКАТА РЕГУЛАТИВА ЗА ЖИВОТНА СРЕДИНА ВО МАКЕДОНИЈА

More information

ПОЛИТИКА ЗА ИЗДАВАЊЕ НА ВРЕМЕНСКИ ПЕЧАТ (TS) НА МАКЕДОНСКИ ТЕЛЕКОМ TSA

ПОЛИТИКА ЗА ИЗДАВАЊЕ НА ВРЕМЕНСКИ ПЕЧАТ (TS) НА МАКЕДОНСКИ ТЕЛЕКОМ TSA ПОЛИТИКА ЗА ИЗДАВАЊЕ НА ВРЕМЕНСКИ ПЕЧАТ (TS) НА МАКЕДОНСКИ ТЕЛЕКОМ TSA Јавен дел од правилата дефинирани од страна на Македонски Телеком АД Скопје како издавач на временски печат Јавен дел од правилата

More information

Годиштен извештај 2011 Macedonia. Годишен извештај 2011

Годиштен извештај 2011 Macedonia. Годишен извештај 2011 Годиштен извештај 2011 Macedonia Годишен извештај 2011 2 годишен извешта ј 2011 Основни податоци ЕУР 000 МКД 000 Промена 2011 2010* 2011 2010 МКД Биланс на состојба Вкупни средства 217,548 201,098 13,380,260

More information

2015 Deloitte Macedonia. Извештај за транспарентност Deloitte ДОО Скопје 2014 година

2015 Deloitte Macedonia. Извештај за транспарентност Deloitte ДОО Скопје 2014 година 2015 Deloitte Macedonia. Извештај за транспарентност Deloitte ДОО Скопје 2014 година Содржина 1. Вовед... 1 2. Опис на правната структура и сопственост на Друштвото... 1 2.1 Правна структура на Друштвото...

More information

POLICY REPORT. Компаративна анализа на регионалните практики за парламентарен финансиски надзор над разузнавачките служби.

POLICY REPORT. Компаративна анализа на регионалните практики за парламентарен финансиски надзор над разузнавачките служби. 2013 POLICY REPORT Содржина Список на скратеници Вовед Компаративна анализа на регионалните практики за парламентарен финансиски надзор над разузнавачките служби Зошто е важен финансискиот надзор над разузнавачките

More information

ШЕСТ ГОДИНИ ПОДОЦНА: РАСПУКА ЛИ ЅИДОТ ОД ТИШИНА? Анализа на имплементацијата на Законот за слободен пристап до информациите од јавен карактер

ШЕСТ ГОДИНИ ПОДОЦНА: РАСПУКА ЛИ ЅИДОТ ОД ТИШИНА? Анализа на имплементацијата на Законот за слободен пристап до информациите од јавен карактер Примената на законите под лупа 1 ШЕСТ ГОДИНИ ПОДОЦНА: РАСПУКА ЛИ ЅИДОТ ОД ТИШИНА? Анализа на имплементацијата на Законот за слободен пристап до информациите од јавен карактер 2 Едиција: Примената на законите

More information

Статистички извештај за поштенските активности во Република Македонија во 2010 година

Статистички извештај за поштенските активности во Република Македонија во 2010 година Статистички извештај за поштенските активности во Република Македонија во 2010 година Скопје, декември 2011 година Содржина: 1. Вовед...3 2. Регулација на пазарот на поштенски услуги...4 3. Поштенски услуги...6

More information

ИЗВЕШТАЈ ЗА РАБОТЕЊЕТО НА ДИРЕКЦИЈАТА ЗА ЗАШТИТА НА ЛИЧНИТЕ ПОДАТОЦИ ЗА 2012 ГОДИНА

ИЗВЕШТАЈ ЗА РАБОТЕЊЕТО НА ДИРЕКЦИЈАТА ЗА ЗАШТИТА НА ЛИЧНИТЕ ПОДАТОЦИ ЗА 2012 ГОДИНА ИЗВЕШТАЈ ЗА РАБОТЕЊЕТО НА ДИРЕКЦИЈАТА ЗА ЗАШТИТА НА ЛИЧНИТЕ ПОДАТОЦИ ЗА 2012 ГОДИНА МАРТ 2013 1 ПРЕДГОВОР Почитувани, Извештајот што е пред вас, се однесува на работењето на Дирекцијата за заштита на личните

More information

УПРАВУВАЊЕ СО РИЗИЦИТЕ ВО БАНКАРСКИТЕ ИНСТИТУЦИИ СО ПОСЕБЕН ОСВРТ НА БАНКИТЕ ВО МАКЕДОНИЈА

УПРАВУВАЊЕ СО РИЗИЦИТЕ ВО БАНКАРСКИТЕ ИНСТИТУЦИИ СО ПОСЕБЕН ОСВРТ НА БАНКИТЕ ВО МАКЕДОНИЈА Универзитет Св.Климент Охридски - Битола Економски факултет Прилеп Република Македонија УПРАВУВАЊЕ СО РИЗИЦИТЕ ВО БАНКАРСКИТЕ ИНСТИТУЦИИ СО ПОСЕБЕН ОСВРТ НА БАНКИТЕ ВО МАКЕДОНИЈА - Магистерска работа -

More information

И з в е ш т а ј за состојбите во капитално финансираното пензиско осигурување во 2013 година

И з в е ш т а ј за состојбите во капитално финансираното пензиско осигурување во 2013 година Агенција за супервизија на капитално финансирано пензиско осигурување (МАПАС) И з в е ш т а ј за состојбите во капитално финансираното пензиско осигурување во 2013 година Скопје, април 2014 година Содржина

More information

Структурно програмирање

Структурно програмирање Аудиториски вежби 1 Верзија 1.0, 20 Септември, 2016 Содржина 1. Околини за развој.......................................................... 1 1.1. Околини за развој (Integrated Development Environment

More information

Петти состанок на Локалната советодавна група Записник од состанокот

Петти состанок на Локалната советодавна група Записник од состанокот Technical Assistance for Civil Society Organisations Macedonian Office This project is funded by the European Union. Петти состанок на Локалната советодавна група Записник од состанокот Датум: 26ти Октомври

More information

Извештај на независните ревизори 1. Извештај за сеопфатната добивка 3. Извештај за финансиската состојба 4. Извештај за промените во капиталот 5

Извештај на независните ревизори 1. Извештај за сеопфатната добивка 3. Извештај за финансиската состојба 4. Извештај за промените во капиталот 5 Содржина Страна Извештај на независните ревизори 1 Извештај за сеопфатната добивка 3 Извештај за финансиската состојба 4 Извештај за промените во капиталот 5 Извештај за паричните текови 6 Белешки кон

More information

Преземање сертификат користејќи Internet Explorer

Преземање сертификат користејќи Internet Explorer УПАТСТВО Преземање сертификат користејќи Internet Explorer Верзија: 4.0 Датум: 09.01.2018 103.10 КИБС АД Скопје 2017 КИБС АД Скопје, сите права задржани http://www.kibstrust.mk Содржина 1. Подготовка за

More information

ФОНД ЗА ЗДРАВСТВЕНО ОСИГУРУВАЊЕ НА МАКЕДОНИЈА ПРИРАЧНИК ЗА РАБОТА СО МОДУЛОТ ПОДНЕСУВАЊЕ НА БАРАЊЕ ЗА БОЛЕДУВАЊЕ ПРЕКУ ПОРТАЛОТ НА ФЗОМ

ФОНД ЗА ЗДРАВСТВЕНО ОСИГУРУВАЊЕ НА МАКЕДОНИЈА ПРИРАЧНИК ЗА РАБОТА СО МОДУЛОТ ПОДНЕСУВАЊЕ НА БАРАЊЕ ЗА БОЛЕДУВАЊЕ ПРЕКУ ПОРТАЛОТ НА ФЗОМ ФОНД ЗА ЗДРАВСТВЕНО ОСИГУРУВАЊЕ НА МАКЕДОНИЈА ПРИРАЧНИК ЗА РАБОТА СО МОДУЛОТ ПОДНЕСУВАЊЕ НА БАРАЊЕ ЗА БОЛЕДУВАЊЕ ПРЕКУ ПОРТАЛОТ НА ФЗОМ Скопје, март 2015 година Содржина 1 Процес на поднесување на барање

More information

Siemens собни термостати. За максимален комфорт и енергетска ефикасност. siemens.com/seeteam

Siemens собни термостати. За максимален комфорт и енергетска ефикасност. siemens.com/seeteam . За максимален комфорт и енергетска ефикасност siemens.com/seeteam 1 СОБНИ ТЕРМОСТАТИ ЗА ФЕНКОЈЛЕРИ RAB11 / RAB21 / RAB31 СОБЕН ТЕРМОСТАТ ЗА ФЕНКОЈЛЕРИ RDF110.2 / RDF110 / RDF110/IR RAB11 Електромеханички

More information

И З В Е Ш Т А Ј ЗА РАБОТЕЊЕТО НА ГРАВЕ ОСИГУРУВАЊЕ А.Д. СКОПЈЕ ВО 2009 ГОДИНА

И З В Е Ш Т А Ј ЗА РАБОТЕЊЕТО НА ГРАВЕ ОСИГУРУВАЊЕ А.Д. СКОПЈЕ ВО 2009 ГОДИНА АКЦИОНЕРСКО ДРУШТВО ЗА ОСИГУРУВАЊЕ ГРАВЕ СКОПЈЕ И З В Е Ш Т А Ј ЗА РАБОТЕЊЕТО НА ГРАВЕ ОСИГУРУВАЊЕ А.Д. СКОПЈЕ ВО 2009 ГОДИНА С О Д Р Ж И Н А 1. ВОВЕДНИ ЗАБЕЛЕШКИ (НАПОМЕНИ) 2. ФИНАНСИСКА ПОЛОЖБА И ФИНАНСИСКА

More information

ЦИВИКА МОБИЛИТАС МАЛИ АКЦИСКИ ГРАНТОВИ

ЦИВИКА МОБИЛИТАС МАЛИ АКЦИСКИ ГРАНТОВИ ЦИВИКА МОБИЛИТАС МАЛИ АКЦИСКИ ГРАНТОВИ ПОВИК ЗА ПРЕДЛОЗИ Реф. бр. ЦМ-МАК-01 ОБРАЗЕЦ ЗА ПРИЈАВА (се пополнува/поднесува само доколку апликантот е писмено поканет да поднесе пријава) Апликант: Име на акцијата:

More information

ВОВЕД ВО ИНФОРМАТИВЕН ДОКУМЕНТ НА МКД СЕРТИФИКАТ

ВОВЕД ВО ИНФОРМАТИВЕН ДОКУМЕНТ НА МКД СЕРТИФИКАТ СОДРЖИНА ВОВЕД... 2 1. ВОДИЧ/НАСОКИ ЗА ПЛАНИРАЊЕ НА ТРАНЗИЦИЈА ВО ISO 9001:2015... 3 1. ВОВЕД... 3 2. ТРАНЗИЦИЈА... 4 2.1. Валидност на сертификати од ISO 9001:2008... 4 3. СПЕЦИФИЧНИ НАСОКИ ЗА ОРГАНИЗАЦИИ

More information

СТРАТЕШКИ ПЛАН ГОДИНА

СТРАТЕШКИ ПЛАН ГОДИНА Република Македонија ВЛАДА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА Сектор за стратегија, планирање и следење СТРАТЕШКИ ПЛАН 2018-2020 ГОДИНА јануари, 2018 1 Стратешкото планирање како алатка која има моќ креираната визија

More information

Проект: Поголема партиципација - подобри политики и регулативи. Екстерно оценување, предизвици и следни чекори: Екстерно оценување по секоја цена?

Проект: Поголема партиципација - подобри политики и регулативи. Екстерно оценување, предизвици и следни чекори: Екстерно оценување по секоја цена? Проект: Поголема партиципација - подобри политики и регулативи Екстерно оценување, предизвици и следни чекори: Екстерно оценување по секоја цена? Проект: Поголема партиципација - подобри политики и регулативи

More information

Статистички извештај за поштенските активности во Република Македонија во 2011 година

Статистички извештај за поштенските активности во Република Македонија во 2011 година Статистички извештај за поштенските активности во Република Македонија во 2011 година Скопје, декември 2012 година Содржина: 1. Вовед...3 2. Регулација на пазарот на поштенски услуги...4 3. Поштенски услуги...6

More information

ИЗВЕШТАЈОТ НА ПРИБЕ ДВЕ ГОДИНИ ПОДОЦНА. нова влада и нови можности за решавање на стари проблеми

ИЗВЕШТАЈОТ НА ПРИБЕ ДВЕ ГОДИНИ ПОДОЦНА. нова влада и нови можности за решавање на стари проблеми ИЗВЕШТАЈОТ НА ПРИБЕ ДВЕ ГОДИНИ ПОДОЦНА нова влада и нови можности за решавање на стари проблеми 1 Кога зборуваме за Извештајот на Прибе, најчесто мислиме на Итните реформски приоритети - документ на Европската

More information

УПАТСТВО. Kористење безбедно средство за електронско потпишување на Gemalto (PKI Smart Card и PKI Token)

УПАТСТВО. Kористење безбедно средство за електронско потпишување на Gemalto (PKI Smart Card и PKI Token) УПАТСТВО Kористење безбедно средство за електронско потпишување на Gemalto (PKI Smart Card и PKI Token) Верзија: 3.0 Датум: 26.04.2012 КИБС АД Скопје 2012 КИБС АД Скопје, сите права задржани http://ca.kibs.com.mk

More information

Отчетност на институциите во Македонија помеѓу заложбите и резултатите!

Отчетност на институциите во Македонија помеѓу заложбите и резултатите! Отчетност на институциите во Македонија помеѓу заложбите и резултатите! Скопје, Македонија декември, 205 Анализа бр. 37 Оваа кратка анализа е дел од проектот: Финансирано од Европската Унија Потпомогнато

More information

УПАТСТВО ЗА КОРИСТЕЊЕ НА СИСТЕМОТ ЗА ЕЛЕКТРОНСКО БАНКАРСТВО КОРПОРАТИВНО

УПАТСТВО ЗА КОРИСТЕЊЕ НА СИСТЕМОТ ЗА ЕЛЕКТРОНСКО БАНКАРСТВО КОРПОРАТИВНО УПАТСТВО ЗА КОРИСТЕЊЕ НА СИСТЕМОТ ЗА ЕЛЕКТРОНСКО БАНКАРСТВО КОРПОРАТИВНО Содржина: - Најава на системот...2 1. Сметки...3 2. Провизии...5 3. Курсна листа...5 4. Плаќања...6 НАЈАВА НА СИСТЕМОТ По добивањето

More information

Доцент д-р Јанка Димитрова МОНОГРАФИЈА. МАКЕДОНСКИОТ ПАЗАР НА КАПИТАЛ состојби и перспективи

Доцент д-р Јанка Димитрова МОНОГРАФИЈА. МАКЕДОНСКИОТ ПАЗАР НА КАПИТАЛ состојби и перспективи Доцент д-р Јанка Димитрова МОНОГРАФИЈА МАКЕДОНСКИОТ ПАЗАР НА КАПИТАЛ состојби и перспективи Штип, 2015 1 2 Доцент д-р Јанка Димитрова МОНОГРАФИЈА МАКЕДОНСКИОТ ПАЗАР НА КАПИТАЛ состојби и перспективи 3

More information

MORPHOLOGICAL CHARACTERISTICS OF SOME MAIZE HYBRIDS FROM FAO300 AND FAO700 GROWN IN SHTIP REGION

MORPHOLOGICAL CHARACTERISTICS OF SOME MAIZE HYBRIDS FROM FAO300 AND FAO700 GROWN IN SHTIP REGION Journal of Agricultural, Food and Environmental Sciences UDC: 631.15-25.26(497.731) МОРФОЛОШКИ КАРАКТЕРИСТИКИ НА НЕКОИ ХИБРИДИ ПЧЕНКА ОД FAO3 И FAO7 ОДГЛЕДУВАНИ ВО ШТИПСКИОТ РЕГИОН Дане Бошев 1, Адријана

More information

АГЕНЦИЈА ЗА СУПЕРВИЗИЈА НА ОСИГУРУВАЊЕ

АГЕНЦИЈА ЗА СУПЕРВИЗИЈА НА ОСИГУРУВАЊЕ АГЕНЦИЈА ЗА СУПЕРВИЗИЈА НА ОСИГУРУВАЊЕ ГОДИШЕН ИЗВЕШТАЈ ЗА РАБОТЕЊЕТО НА АГЕНЦИЈАТА ЗА СУПЕРВИЗИЈА НА ОСИГУРУВАЊЕ ВО 2016 ГОДИНА Скопје, 2017 година Извештајот е изготвен во согласност со членот 158-п

More information

2.1. Закон за енергетика и подзаконските акти Закон за енергетика Правилник за енергетски карактеристики на зградите

2.1. Закон за енергетика и подзаконските акти Закон за енергетика Правилник за енергетски карактеристики на зградите 2.1. Закон за енергетика и подзаконските акти 2.1.1. Закон за енергетика 2.1.2. Правилник за енергетски карактеристики на зградите 2.1.3. Правилник за енергетска контрола 2.1.3.1. Видови на енергетски

More information

СЛУЖБЕН ГЛАСНИК НА ОПШТИНА КРИВОГАШТАНИ

СЛУЖБЕН ГЛАСНИК НА ОПШТИНА КРИВОГАШТАНИ СЛУЖБЕН ГЛАСНИК НА ОПШТИНА КРИВОГАШТАНИ СЛУЖБЕН ГЛАСНИК НА ОПШТИНА КРИВОГАШТАНИ ИЗЛЕГУВА ПО ПОТРЕБА 26.10.2016 ГОДИНА БРОЈ 12 ГОДИНА XX КРИВОГАШТАНИ Трезорска сметка на Буџет на општина 739014068163019

More information

ГОДИШЕН ИЗВЕШТАЈ НА МЗМП ЗА ПРАКТИКИТЕ НА ЗАДРЖУВАЊЕ СТРАНЦИ ВО МАКЕДОНИЈА ОД ИМИГРАЦИСКИ ПРИЧИНИ 2017

ГОДИШЕН ИЗВЕШТАЈ НА МЗМП ЗА ПРАКТИКИТЕ НА ЗАДРЖУВАЊЕ СТРАНЦИ ВО МАКЕДОНИЈА ОД ИМИГРАЦИСКИ ПРИЧИНИ 2017 ГОДИШЕН ИЗВЕШТАЈ НА МЗМП ЗА ПРАКТИКИТЕ НА ЗАДРЖУВАЊЕ СТРАНЦИ ВО МАКЕДОНИЈА ОД ИМИГРАЦИСКИ ПРИЧИНИ 2017 Скопје, февруари 2018 COPYRIGHT 2018 MACEDONIAN YOUNG LAWYERS ASSOCIATION Наслов: ГОДИШЕН ИЗВЕШТАЈ

More information

THE ASSEMBLY SPONTANEOUS ASSOCIATIONS

THE ASSEMBLY SPONTANEOUS ASSOCIATIONS THE ASSEMBLY SPONTANEOUS ASSOCIATIONS Thieves Laws Mad house Comedy We citizens Theater/ Acting Corruption Money laundering Politic Invalid parliament Very little work Lies Untouchable State body Humor

More information

ИЗВЕШТАЈ ЗА ПАРИЧНИ ТЕКОВИ CASH - FLOW STATEMENT

ИЗВЕШТАЈ ЗА ПАРИЧНИ ТЕКОВИ CASH - FLOW STATEMENT ИЗВЕШТАЈ ЗА ПАРИЧНИ ТЕКОВИ Д-р Оливера Ѓоргиева-Трајковска 1, Марина Кралева Клампфер 2 Економски факултет, Универзитет "Гоце Делчев", Штип Краток извадок Големата важност на паричните средства го прават

More information

ПРИРАЧНИК ЗА СТРАТЕШКО ПЛАНИРАЊЕ

ПРИРАЧНИК ЗА СТРАТЕШКО ПЛАНИРАЊЕ Република Македонија ВЛАДА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА - Генерален секретаријат - - Министерство за информатичко општество и администрација - ПРИРАЧНИК ЗА СТРАТЕШКО ПЛАНИРАЊЕ Скопје, јануари 2014 очитувани,

More information

Како постапувањето согласно МСР ги отстранува вообичаените ревизорски проблеми

Како постапувањето согласно МСР ги отстранува вообичаените ревизорски проблеми Како постапувањето согласно МСР ги отстранува вообичаените ревизорски проблеми Јан Њуман Глобален Раководител за квалитет на Baker Tilly International www.bakertillyinternational.com Вовед Кои се вообичаените

More information

1. Општи методолошки појаснувања за екстерните статистики

1. Општи методолошки појаснувања за екстерните статистики 1. Општи методолошки појаснувања за екстерните статистики Екстерните статистики претставуваат сублимат од повеќе одделни статистички истражувања за прибирање, обработка и објавување податоци за состојбата

More information

A mysterious meeting. (Таинствена средба) Macedonian. List of characters. (Личности) Khalid, the birthday boy

A mysterious meeting. (Таинствена средба) Macedonian. List of characters. (Личности) Khalid, the birthday boy (Таинствена средба) List of characters (Личности) Khalid, the birthday boy (Калид, момчето на кое му е роденден) Leila, the mysterious girl and phone voice (Лејла, таинственото девојче и гласот на телефон)

More information

ПРОМЕНИ ВО РАКОВОДЕЊЕТО НА ОРГАНИЗАЦИЈА ЧИЈА ОСНОВНА ДЕЈНОСТ Е ИНЖЕНЕРИНГ

ПРОМЕНИ ВО РАКОВОДЕЊЕТО НА ОРГАНИЗАЦИЈА ЧИЈА ОСНОВНА ДЕЈНОСТ Е ИНЖЕНЕРИНГ 6. СОВЕТУВАЊЕ Охрид, 4-6 октомври 2009 Игор Трајковски, дипл.ел.инг. NETRA ltd. Telecommunication engineering, Скопје Проф.д-р. Атанас Илиев, дипл.ел.инг. ФЕИТ, Скопје ПРОМЕНИ ВО РАКОВОДЕЊЕТО НА ОРГАНИЗАЦИЈА

More information

ДОКУМЕНТ ЗА ПОЛИТИКИ

ДОКУМЕНТ ЗА ПОЛИТИКИ ДОКУМЕНТ ЗА ПОЛИТИКИ Практики и препораки за добро управување во сферата на јавната администрација ТИМСКА РАБОТА АНАЛИЗИ ИДЕЈА ПЛАНИРАЊЕ РЕАЛИЗАЦИЈА Документ за политики Практики и препораки за добро

More information

ПРАВИЛНИК ЗА СОДРЖИНАТА И ФОРМАТА НА ДИПЛОМАТА И ДОДАТОКОТ НА ДИПЛОМАТА И ДРУГИ ИСПРАВИ ИЗДАДЕНИ ОД УНИВЕРЗИТЕТОТ

ПРАВИЛНИК ЗА СОДРЖИНАТА И ФОРМАТА НА ДИПЛОМАТА И ДОДАТОКОТ НА ДИПЛОМАТА И ДРУГИ ИСПРАВИ ИЗДАДЕНИ ОД УНИВЕРЗИТЕТОТ Врз основа на член 116 од Законот за високото образование (Службен весник на Р. Македонија бр. 35/08, 103/08, 26/09, 83/09, 99/09, 115/10 и 17/11) и Правилникот за содржината и формата, упатството за подготовка

More information

УНИВЕРЗИТЕТ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ШТИП ЕКОНОМСКИ ФАКУЛТЕТ МБА Менаџмент Штип. Грозда Костадинова

УНИВЕРЗИТЕТ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ШТИП ЕКОНОМСКИ ФАКУЛТЕТ МБА Менаџмент Штип. Грозда Костадинова УНИВЕРЗИТЕТ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ШТИП ЕКОНОМСКИ ФАКУЛТЕТ МБА Менаџмент Штип Грозда Костадинова ПРИМЕНА НА ФИНАНСИСКИТЕ ПОКАЗАТЕЛИ ЗА АНАЛИЗА НА РАБОТЕЊЕТО НА КОМПАНИИТЕ - СО ПОСЕБЕН ОСВРТ НА ПОКАЗАТЕЛИТЕ ЗА ЛИКВИДНОСТ

More information