OSHO VJEČNO HODOČAŠĆE IZABRANE PJESME. Izbor i prijevod Slobodan Vučković

Size: px
Start display at page:

Download "OSHO VJEČNO HODOČAŠĆE IZABRANE PJESME. Izbor i prijevod Slobodan Vučković"

Transcription

1 1 OSHO VJEČNO HODOČAŠĆE IZABRANE PJESME Izbor i prijevod Slobodan Vučković

2 2 I sve je u trenutku.., sve prošlo, sve buduće. Baš ovaj trenutak je prošao, i baš ovaj trenutak je život. Sve drugo je samo djelo prošlosti, ili san o budućnosti to i nije ništa drugo do snovi. RIJEČI Ako možeš zaboraviti riječi i utonuti dublje u prostore između riječi; ako možeš zaboraviti redove i utonuti dublje između redova, u prekidu, u zastoju, ti ćeš naći ono što se dogodilo. To nije za saopštavanje riječima. Ja sam takođe govorio, ali, ja želim da ti napomenem da se sjetiš da moja poruka nije u mojim riječima. Ti treba da kročiš preko riječi kako bi dobio to. Posluži se riječima kao stepenicama, kao sredstvom. Zapamti, sredstva mogu biti pogrešna ako ne znaš kako da kročiš preko njih. Treba da osluškuješ u tišini za tišinu. PUTOVANJE Unutarnje putovanje je putovanje ka potpunoj osamljenosti; ne možeš povesti nikoga sa sobom tamo. Ti ne možeš dijeliti svoje središte ni sa kim, čak ni sa svojim voljenim. To nije u prirodi stvari; ništa se ne može uraditi sa time... U trenutku kada uđeš u sebe, svaka veza sa vanjskim svijetom se prekida, svi mostovi se ruše. SJEME Ti dolaziš na svijet baš kao otvorena mogućnost. Ti treba da ispišeš svoju sudbinu. Ti treba da stvoriš svoje proviđenje. Treba da postaneš svoj. Ti nisi rođen sa unaprijed stvorenim likom. Rođen si tek kao sjeme, a možeš i umrijeti samo kao sjeme. Ali, ti možeš postati cvijet, možeš postati drvo.

3 3 A od jednog sjemena mogu postati milioni sjemena. Da li vidiš obilje i bogatstvo postojanja? Jedno sjeme može načiniti čitavu zemlju zelenom, čitav univerzum zelenim, a šta da se kaže za zemlju? Samo jedno sjeme! Kakva se mogućnost nalazi u jednom tako malom sjemenu! USPEĆE Kada sjeme ugleda kako drugo sjeme niče; kada sjeme ugleda da nekoliko drugih sjemena, ne samo da su iznikla, već da su postala zelena šipražja; kada sjeme ugleda da nekoliko žbunova počinju davati plodove i cvijeće, i da su u cvjetanju, - velika žudnja, ćežnja se javi u srcu sjemena da skoči u zemlju i umre. Tada se sjeme ne plaši smrti, jer zna da kroz umiranje dolazi do uspeća: čitavi vrt je dokaz. RAST Rast znači - da si ti biće koje se rađa svakim danom. Rađanje se ne završava danom tvog rođenja tog dana ono samo počinje, to je samo početak. Danom kada napustiš utrobu svoje majke ti nisi rođen, ti si samo počeo da rađaš, to je bio samo početak. A čovjek se rađa sve do smrti. I svakim danom ti ćeš osjećati radost rastu nove vlati, novo lišće, novi cvjetovi, nove grane. Izdižu se sve više i više i dotiču nove visine. Ti ćeš biti ponesen dublje, više, ti ćeš dotaći vrhove, Rast neće biti bolan. Rast će ostati bolan ukoliko ne prihvatiš život sa svim njegovim usponima i padovima. Ljeto treba da prihvatimo, kao i zimu, takođe.

4 4 Suoči se sa bolima i odbaci sve vrste robovanja - jer samo bivajući slobodan od bilo kakvog orobljavanja ti ćeš moći da pjevaš svoju pjesmu i plešeš svoj ples. Ako si spreman da pjevaš pjesmu koju nosiš u svom srcu, ti si ispunjen. Tada si drvo koje je procvjetalo. CVIJET Cvijet koji nije upoznao sunce i cvijet koji se susreo sa suncem nisu isti. Nemogu biti isti. Cvijet koji nije spoznao izlazak sunca nije ni spoznao izlazak sunca koje se rađa u njemu. Ono je mrtvo. Ono je samo mogućnost. Ono nikada nije spoznalo svoj duh. Ali cvijct koji jc vidio buđenjc sunca isto tako je vidio da se nešto budi i u njemu. Ono je spoznalo svoju vlastitu dušu. Sada cvijet i nije samo cvijet. Ono je spoznalo dublju, uzbudljiviju unutrašnjost. ZABLUDE Ne pitaj nikoga kako da živiš svoj život. Život je tako dragocjen. Živi ga. Ja ne kažem da nećeš praviti greške, pravićeš ih. Zapamti samo jedno ne čini istu grešku ponovo i ponovo. To je dovoljno. Ako možeš pronaći novu zabludu svaki dan, učini je. Ali ne ponavljaj zablude, to je glupo. Čovjek koji može pronaći novu zabludu i učiniti je taj će se razvijati stalno to je jedini put saznanja, to je jedini način da dođeš do svog vlastitog unutarnjeg svijeta.

5 5 ŽIVOT I SMRT Život sa svojom snagom i pravim okusom života pokazaće ti zašto smrt i nije tako zastrašujuća. Jer, kada jednom spoznaš svoj život, njegovu vatru, ti ćcš tada znati da nema smrti. Ovaj život, koji jednom okusiš svojom snagom življenja, je vječan. ŽIVOT Život po sebi i nije značajan. On je samo značajan ukoliko možeš pjevati pjesmu vječnosti, ukoliko može odisati nekim mirisom božanskim, ukoliko možeš postati lotosov cvijet besmrtan, bezvremen. Ukoliko možeš postati potpuna ljubav, ukoliko možeš uljepšati ovo bitisanje, ukoliko možeš postati blažen od ovog života, samo tada život ima značaja. U protivnom on je promašen. To je kao prazni kanvas: ispiši nešto po njemu! Značenje se stvara u životu; ono nije dato unaprijed. Tebi je data sloboda, dato ti je stvaralaštvo, dat ti je život. Sve što je potrebno, da postigneš značaj života dato ti je, ali značaj života nije ti dat. To treba da stvoriš. Treba da postaneš stvaralac: svog vlastitog prava. SMRT Smrt, ako si privit uz život, izgledaće ti kao smrt. Ako nisi privit uz život, smrt će izgledati kao preobražaj, kao sloboda. Ti se oslobadaš od zatočenosti oblika,

6 6 postaješ bestjelesan. Tada se javlja velika radost. Čovjek koji može umrijeti kao pahuljica, izčezavajući u čisti zrak - blažen je, To je velika ekstaza, velika tišina i mir, potpuna radost. To je slavlje u pravom srcu tvog bića. JOGA Joga znači potpunu nauku čovjekovu. To nije obična religija. To je potpuna čovjekova nauka, potpuna transcendencija svih djelova. A kada transcendiraš djelove, ti postaješ cjelina. Cjelina nije samo okupljanje djelova; to je više nego mehanička stvar, to je nešto nalik umjetničkom. Ti možeš izdvojiti iz pjesme riječi, ali tada te riječi ne znače ništa. A kada je cjelina, to je više nego riječi, ono ima svoj vlastiti lik. Pjesma biva poezija samo kada izražava nešto što nije bilo rečeno, kada nešto u tom smislu transcendira sve djelove. Ako izdvojiš i protumačiš to tada ćeš imati samo djelove; čak i transcendirani cvijet, ako se izdvoji u djelove neće biti to što jeste. Joga je nauka o transcendiranju bezakonja, nauka o stvaranju tvoje svijesti cjelinom i ti bivaš cjelina samo ako transcendiraš djelove. Tako joga nije ni religija ni nauka. Ona je oboje. Ili, transcendencija oba. Ti možeš reći da je to naučna religija, ili religiozna nauka. Zato za vjernike, ili čak i za ateiste, joga može postati zajedničko tle. Može postati most između nauke i religije. Ona je stvarna i nestvarna istovremeno. Metoda je sasvim stvarna, ali pomoću metode ti uranjaš dublje u misteriju nestvarnoga. Čitav proces je sasvim stvaran svaki korak je sasvim stvaran, sasvim naučan

7 7 on je savim logičan - tako da ti samo treba da uradiš to, a sve ostalo dolazi samo po sebi. ČETVORO VRATA Razum otvara prva vrata ako te dotiču moja uvjerenja. Ako si sa mnom samo zbog rasuđivanja tvoja vrata svijesti se otvaraju. Podsvjesno je savim ispod svjesnoga. Otvaranje je moguće samo iz ljubavi. Ljubav otvara druga vrata koja su šira od prvih ako si u ljubavi sa mnom: ne u uvjerenju, već u ljubavi osjećajući privlačnost, harmoniju, naklonjenost. Ljubav je cvijet noći. Moraš vidjeti kraljicu noći, cvijet koji cvjeta noću. Ljubav je kraljica noći. Treća se vrata otvaraju predavanjem. Treća vrata ostaju otvorena. I sada je veoma teško da se ona zatvore veoma, veoma teško. Teško je da se ona otvore, a teško je i da se zatvore. Majstor mora otvoriti četvrta vrata ispred kojih stojiš. To je nadsvjesnost. Čitav napor Majstorov je da ima dovoljno vremena od tih troje vrata da dođe do četvrtih, iskuje ključ i otvori ih. Jednom, kada ti se ona otvore, ti više ne postojiš. Ti možeš i zatvoriti sve troje vrata, ali on ima ključ od četvrtih vrata i zato je uvijek u dodiru sa tobom. Pa čak i ako umreš, to nema značaja. On jednostavno otvori četvrta i baci ključ u ocean. Kada su jednom otvorena četvrta vrata tada više nema problema, sve nedaće postoje prije toga. Gdjegod da je on, gdjegod da si ti vrata su otvorena. I ova vrata postoje izvan vremena i prostora. Zbog toga je to nadrazum: ono je nadsvjesno.

8 8 VJEČITO HODOČAŠĆE Što visočije pojedinac stremi to sve dalje može stići. Svaka vrata su samo početak neke nove tajne; a iza toga, ponovo su vrata. Svaki vrh te vodi ka nekom drugom vrhu, koji je još viši od prethodnoga. Ali u svakom pojedinom trenutku ti možeš vidjeti samo jedan vrh, i to uvijek izgleda:»ako osvojim taj vrh cilj je postignut«! Trenutkom osvajanja vrha neki drugi vrh čeka na tebe, izaziva te, tjera te naprijed. Ali to je predivno jer tako život nikada ne umire, on ostaje jedno vječno hodočašće. TAJNA»Znanje znači da si spoznao tajnu, da si postao svjestan tajne. To ne znači da si odgonetnuo; ne znači da postoji matematička formu i da sada sve znaš. Već, znanje prosvijetljenosti znači, da treba da dospiješ do točke gdje tajna postaje krajnje. Treba da znaš da je ovo posljednja tajna; treba da znaš to kao tajnu. Tada ona biva toliko tajanstvena da se višc i ne nadaš da je možeš odgonetnuti. Tako napuštaš svaku nadu. Ali to nije očajanje. to nije beznadežnost. 'To je upravo razumijevanje prirode tajne. Tajna je takva da je neriješiva; tajna je takva da je čak i najveći napor da se riješi apsurdan. Tajna je takva da ako pokušaš da je riješiš, putem intelekta, postaje bez značenja. Doći ćeš do krajnje točke tvog razmišljanja. Tada prestaje svako razmišljanje. I tada znanje počinje.

9 9 Znanje mora biti shvaćeno u ovom smislu: da je to sudjelovanje u ekskluzivnoj tajni egzistencije; to je reći - da tajni života. Intelekt intelektualna teorija ne postoji tada. Sada ti to osjećaš odasvud: iz tvog tijela, iz tvojih očiju, iz tvojih ruku, iz tvog srca. Potpuna ličnost dolazi u dodir sa potpunom tajnom. TRAGANJE Duhovno traganje je moguće jedino ukoliko ti se dogodilo nešto bez tvog znanja. To je moguće u ljubavi, to je moguće u muzici, to je moguće u prirodi, to je moguće u prijateljstvu. To je moguće u bilo kakvom zajedništvu. Nešto ti se dogodilo što je bilo izvor blaženstva, a to je sada sjećanje, uspomena. To čak može da i ne bude svjesna uspomena, to može biti nesvjesno. To može biti čekanje nalik sjemenu negdje duboko unutar tebe. Ovo sjeme će postati vrelo traganje, i ti ćeš ići da tražiš nešto nepoznato. To je postalo sjeme, i sada to sjeme traži put vani, i ti si u traganju za nečim čemu ne znaš ime, za nečim što ne možeš objasniti, I Duhovno traženje je uvijek probijanje ka nečemu dubljem unutar tebe o čemu si imao nagovještaj. Ti nisi to razjasnio, nisi spoznao to svjesno. To može biti sjećanje na satori* djetinjstva koji je duboko u nesvjesnom. 'I'o može biti blaženi tren satorija u utrobi tvoje majke; blažena egzistencija bez briga, bez napetosti, II

10 10 sa sasvim opuštenim stanjem uma. To može biti duboko, nesvjesno osjećanje, osjećanje koje nisi spoznao svjesno i koje te prožima. *satori - bljesak blaženstva DVOJNOST Um, kao takav, je središte u dvojstvu, tako da svijest ne možc nikada transcendirati dvojnost. To je uvijek svijest o nečemu, i zato uvijek postoji neko ko je svjestan. Tako je svijest nerazdvojni dio uma, a um, kao takav, uzrok je svih dvojnosti, svih razdora, bilo da su oni između subjekta i objekta, djelovanja i pasivnosti, svijesti i nesvjesnosti. Svaki vid dvojnosti je mentalne prirode. NEGATIVNOST I POZITIVNOST Negativnost je što i rasčišćavanje: to je isto što i raščišćavanje terena za rast koji nadolazi. Negativnost je samo nešto izvana nešto vanjsko a rast je unutarnji. Pozitivnost je u centru, a negativnost je na periferiji. I stvarno, ništa ne postoji što je samo negativno, ili samo pozitivno. To je nemoguće, jer su to dvije krajnosti. Egzistencija bitiše između; to su dvije obale između kojih egzistencija teče. Rijeka ne može opstati samo sa jednom obalom, isto tako ni egzistencija. Ali kada ti potvrdiš cjelokupno, tada i nema isticanja pojedinog. Ti upravo potvrđuješ dvije krajnosti, i tada ti rasteš u tome. Ti koristiš oboje kao dijalektiku unutar koje se krećeš.

11 11 ŽIVOT JE DIJALEKTIČKI PROCES Životna snaga djeluje protivurječno. Život postoji kao dijalektika: to nije samo obično kretanje. To nije proticanje nalik rijeci, ono je dijalektičko. Sa svakom kretnjom život stvara svoju vlastitu suprotnost i kroz borbu sa suprotnim ono se kreće naprijed. Sa svakim novim pokretom teze stvaraju antiteze. I to se tako stalno nastavlja: teze stvaraju antiteze, biće se stapa sa antitezama i postaju sinteze. koje zatim bivaju nove teze. Onda se, ponovo, nalaze antiteze. To je trud koji vodi do ne truđenja, to je aktivnost koja vodi do neaktivnosti, to je razum koji vodi ka meditaciji, to je ovaj materijalni svijet koji nas vodi ka prosvjetljenju. Život je dijalektički proces, njegova suprotnost je smrt. Sa time se moramo suočiti. Ti ne možeš odbaciti to. BLAŽENSTVO DUHOVNOSTI Ti nisi svjestan duhovnosti, jer imaš previše napetosti u tijelu, previše napetosti u mislima. Ali, ukoliko nisi napet u fizičkom i mentalnom smislu, ti ćeš odmah spoznati blaženstvo duhovnosti, opuštenost duhovnosti. Ono dolazi ka tebi, ono je čekalo na tebe. Tvoja ukupna pažnja je toliko obuzeta fizičkim i mentalnim tako da i nije ostalo pažnje koja bi navela na duhovnost. Ne postoji duhovne napetosti, postoji samo tjelesna napetost, i samo mentalna napetost. Samo ako tijelo i um nisu napeti ti možeš utonuti u duhovnost, možeš spoznati njeno blaženstvo

12 12 SVJEDOČENJE Sve što treba da činiš je da promatraš. Što god se događalo u tvojim mislima, ne posreduj, ne pokušavaj da to zaustaviš. Ne radi ništa, jer, bilo šta da uradiš to će postati uskračivanje. Zato ništa ne radi. Samo posmatraj. Promatranje i nije radnja. Baš kao što promatraš zalazak sunca, ili oblak na nebu, ili ljude kako prolaze ulicom; promatraj kretanje misli i snova, noćnih mora bitnog i nebitnog, skladnog i neskladnog bilo šta da se događa. A to je uvijek vrijeme užurbanosti. Ti samo promatraj. Stoj po strani nezainteresovan... Budi sasvim budan. Kada se to jednom dogodi, kada budeš, makar i na trenutak, postao promatrač, ti ćeš znati tada kako se postaje promatrač, promatrač sa brijega, izdaleka. I čitav um se nalazi duboko dolje u mračnoj dolini, a ti nemaš ništa sa time. Ti živiš kao lotus u vodi: u vodi, ali sasvim netaknut vodom. ISTINA Put ka istini je težak; to je uspinjući posao. Mora se proći kroz potpunu smrt moraš razoriti sebe sasvim samo tada se nanovo rađaš. Mi stvaramo ubjeđenja. Ubjeđenja su vrlo loša. Ti možeš vjerovati, a ostati isti. Ti se možeš držati toga, i to neće zahtijevati neke temeljne izmjene u tvom načinu života. To neće tražiti nikakve promjene u tvojoj svijesti, i sve dok se tvoja svijest ne izmijeni,

13 13 ubjeđenje je samo zabava. Istina nije ispitivanje. To je traganje! To nije intelektualno, to je egzistencijalno. Istraživanje je rizik igra sa svojim životom. To zahtijeva ogromnu hrabrost. Istina te okružuje. Ona je u zraku, ona je u mirisu ruža, ona je u proticanju rijeke, ona je u zelenim vlatima, ona je u zvijezdama, ona je u prašini, ona je u tebi. Samo istina je! Ali, ti to izbjegavaš i ideš ka postavljanju pitanja: kako se dostiže istina? To nije mirujuća pojava, to je u stalnom mijenjanju. Ona je živa, ona je pulsirajuća. Ona nije nikada ista. Istina je dinamična. Istina nije nešto mrtvo. Zbog toga ona ne može biti smještena u riječi. U trenutku kada je izrečeš, ona već prođe, promijeni smisao, nije više ista. Biti sa istinom, za to postoji samo jedna mogućnost: odbaciti riječi. Samo tišina može ići sa istinom ruku pod ruku. Samo tišina može biti tako hitra. Tišina ima krila. Zato se samo u tišini istina spoznaje, i samo u tišini istina se prenosi, predaje. TIJELO I UM Ti nisi tijelo i um: ti si tijelo/um. Ti si oboje zajedno. Zato bilo što da se dogodi sa tvojim tijelom to dopire do uma, i bilo što da se dogodi sa umom dospijeva do tijela. Tijelo i um su dva kraja jednog istog bića.

14 14 ČOVJEK JE NEUROTIČAN Čovjek je neurotičan. To ne znači da su samo nekoliko ljudi neurotični, već da je čovječanstvo, samo po sebi, neurotično. Tu nije u pitanju ispravljanje nekoliko osoba; u pitanju je liječenje čovječanstva kao takvog. Neurotičnost je normalno stanje ljudi, jer svaki čovjek prođe kroz vaspitavanje, kroz uvježbavanje. Njemu nije dopušteno da bude baš ono, ma šta on bio. On biva uobličen u određeni kaup. Taj kalup stvara neuroze. Društvo ti daje kalup, oblik. Ti se obrazuješ u određenom vidu i obliku. Samo jednom dijelu tvog bića jc dopušteno da se ispolji, dok je ostali dio tebe potisnut. To stvara razdor, šizofreniju. Jer, dio koji je potisnut bori se da se ispolji. Zato je svaki čovjek šizofreničan, razjedinjen... odijeljen od sebe, u borbi je sa sobom. NAJMANJE KORIŠTENA STVAR Meditacija ti može dati najveće bljeskove, jer je to najmanje korišćena stvar na svijetu. Ne radi ništa samo jednostavno uđi u tišinu. Sjedeći u autobusu... putujući kolima, ili vozom, ili avionom; sve će drugi uraditi ti možeš zatvoriti svoje oči i ući u beskorisnost. I iznenada sve postaje tiho, i iznenada ti si na izvoru čitavog života. Ali to nema vrijednosti u trgovini. Ti ne možeš otići i prodati to; ne možeš reći:

15 15 Ja imam veliku meditaciju, da li je tko spreman da je kupi? Nitko ne bi bio spreman da je kupi! To nije roba. MEDITACIJA Kada plešeš, tada budi ples nemoj biti plesač. I taj trenutak dolazi kada si samo kretnja, kada nema razjedinjenosti. Takva nerazjedinjena svijest je meditacija. Ako jedeš, tada i to može postati meditacija ako ne bude onoga koji jede. Ako šetaš, tada i šetnja može biti meditacija ako nema onog koji šeta. Ako voliš, tada i ljubav može postati duboka meditacija ako nije prisutan ljubavnik. Ljubavnik isčezava. Ljubav sa ljubavnikom, postaje otrovna, ali ljubav bez ljubavnika postaje božanska, i tada se nešto nepoznato iznenada rađa. PLES Plesanje nije pasivno; ono je veoma aktivno. Na kraju ti postaješ kretnja. Tijelo se zaboravlja; samo kretnja ostaje. I stvarno, plesanje je najmanje zemaljska stvar, najveća nezemaljska umjetnost; jer je to samo ritam u pokretu. To je sasvim nematerijalno. zato se i ne može uhvatiti za to. Ti se možeš uhvatiti za plesača, ali nikada za plesanje. Ono se upravo drži za kosmos: ono je tamo, a zatim, ono nije tamo..., ono nije ovdje, a zatim iznenada to je ovdje. Ono dolazi od nikuda, a zatim, ponovo, odlazi u ništa.

16 16 Plesač sjedi ovdje. Nema plesa u njemu. Ali, ako pjesnik sjedi ovdje, poezija može biti u njemu. Poezija može živjeti u pjesniku. Slikar je ovdje: u nekom suptilnom smislu, slikanje je prisutno. Prije nego što on i slika, slikanje je prisutno. Ali u plesanju ništa nije prisutno; a ako i jeste nešto prisutno, ono je obična tehnika, a ne plesač. Kretanje je nova pojava koja nadolazi. Plesač postaje baš što i sredstvo; tada ga kretnja preuzima. NE-DJELOVANJE KROZ DJELOVANJE Meditacija je uvijek pasivna; prava njena suština je ne-djelovanje. Ako nešto radiš, tvoje stvarno djelovanje remeti čitavu stvar. Tvoje istinsko djelovanje, tvoja istinska aktivnost stvara remećenje. Ne-djelovanje je meditacija, ali kada kažem, ne-djelovanje je meditacija ja ne mislim da ne treba da radiš ništa. Čak i da se postigne ovo ne-djelovanje, pojedinac treba da učini mnogo. Ali to djelovanje nije meditacija. To je samo stepenica, samo odskočna daska. KADA TIŠINA DOĐE DO TEBE Kada tišina dođe do tebe, kada se spusti na tebe, to nije lažna stvar. To nisi obrazovao ti. To je došlo do tebe; to se dogodilo tebi. Ti počinješ da osjećaš to kako raste u tebi kao što majka počinje da osjeća kako dijete raste u njoj. Duboka tišina raste u tebi, ti postaješ bremenit sa njome. Samo tada biva preobražaj; u protivnom, to je baš što i

17 17 samo-obmanjivanje. A pojedinac može obmanjivati sebe na živote i živote. Ta mogućnost je beskonačna. BLAŽENSTVO Blaženstvo je životno. To je ukus, osjet; i toliko neodoljivo, i tako intezivno, da kada to jednom stekneš, ne možeš vjerovati kako si mogao da ne primijetiš to sve do tada. Zapamti, to ne možeš zadržati u svojoj stisnutoj šaci. Ti možeš to držati u tvojoj otvorenoj ruci. To je baš kao i dah. Tvoja šaka bi ispustila to. Tvoja otvorena ruka može se malo igrati sa time, može malo ljubaviti sa time... Uživanje donosi boli, sreća ima nesreću, ali blaženstvo nema ništa nalik suprotnome. To je organska cjelina. Ti možeš to okusiti sa bilo kojeg ugla, iz bilo kojeg prostora, iz bilo kog smjera, ono je samo blaženstveno. Blaženstvo je jedino iskustvo u životu, koje nema suprotnu stranu. Zbog toga kada jednom budeš blažen ti se ne možeš više povratiti. Nema načina da se bude neblažen ponovo. Bilo šta da radiš, bilo šta da se događa oko tebe, to je potpuno isto, nepromjenjivo. Ono ima nekog zadovoljstva u tome, ima neke sreće u tome, ali, čak još i više od toga. To je u životu, to je i u smrti. To je u tebi, izvan tebe. Ono je kada si zdrav, ono je kada si bolestan, ono je kada si mlad, ono je kada si star. Blaženstvo se ne može naći, već se jedino toga sjetiti možeš... T trenutkom spoznavanja tko si ti,

18 18 odmah, iznenada, sve blaženstvo čitavog postojanja je tvoje. Ti si prepun toga, ti možeš blažiti svakoga, čitavu egzistenciju, a da se nikada ne iscrpiš. XXX Ako voliš nekoga tada bivaš još više življi sa njime, a ta veća životnost pruža ti osjećaj sreće. MAJSTOR I UČENIK Moj svijet je subjektivan. Ja ne mogu slikati, ja ne mogu pisati poeziju, ja ne mogu napraviti pjesmu; ja ne mogu stvoriti ili komponovati muziku. Nema za to načina, jer je blaženstvo subjektivno iskustvo. To nije stvar. Ti to ne možeš uočiti. Ali, za to postoji samo jedan način, a to je da budeš sasvim blizu osobe koja je to doživjela. To je upravo značenje sveukupne pojave Majstora i učeništva. Majstor ima to, i učenik ima to. Ali Majstor zna da ima to, a učenik ne zna da ima to. POVRŠNOST Ako ne mogu voljeti sam, ako mogu voljeti samo sa nekim u koga sam zaljubljen, tada nisam još zreo. Tako zavisim od nekog čak i u ljubavi. Netko mora biti tu da bih mogao voljeti. Tada takva ljubav može biti samo vrlo površna stvar. To nije u mojoj prirodi. Ako se nalazim sam u sobi tada ja ne volim uopšte; prema tome osjećaj ljubavi nije toliko dubok, on nije postao dio moga bića.

19 19 ŽUDNJA Sa žudnjom, ti ne možeš biti tih. Žudnja je prava buka. Čak i ako nemaš misli ako možeše obuzdati um i zaustaviti misli duboka žudnja se nastavlja, jer si zaustavio ono stvarno razmišljanje samo da bi ostvario nešto. Suptilna vreva će i dalje postojati. Negdje unutar tebe netko će tražiti i pitati, bilo da je ono željeno ostvareno ili ne. Ali žudnja, po sebi, će postati izlišna ako nožeš biti svjestan toga. Razum je požudan. Razum ne može ništa uraditi bez žudnje. Ti ne možeš transcendirati um kroz žudnju. jer je sami um žudnja. Zato će um željeti, iako bude našao to, sve dok ne bude tu ne-žudnje. Želja dolazi: ti si u mraku, iznenada se pojavljuje bljesak svjetlosti u trenutku, u jednom istodobnom trenutku, sve postaje jasno. Tama nije prisutna, a zatim, ponovo, mrak dolazi. Sve se gubi, ali sada ti ne možeš biti više onaj isti. To postaje dio tvoga iskustva. U jednom trenutku tišine, u trenutku ljubavi, u jednom trenutku patnje, u trenutku nekog iznenadnog događaja vrata se nenadno otvaraju, i ti dobijaš okus toga. Kada neko voli, vrata se na trenutak otvaraju. To otvaranje je stvarno događaj. U dubokoj ljubavi, tvoja žudnja nekako iščezava. Pravi trenutak je dovoljan; i nema žudnje više nikada. Ako voliš nekoga, tada u pravom trenutku ljubavi, razum ne postoji Taj trenutak je vječnost.

20 20 LJUBAVNICI SU SAMI Ako voliš neku osobu, pomozi joj da bude sama. Ne ispunjavaj je svojim prisustvom. Pomozi drugome da bude sam, da bude ispunjen svojim vlastitim bićem tako da mu ti i nećeš biti potrebna. Kada je osoba potpuno slobodna, tada je iz te slobode. moguće nešto podijeliti. Tada on pruža više, ali ne kao u pogodbi, on daje više jer uživa u davanju. Ljubavnici su sami. Ljubav i sloboda idu zajedno, oni su dva krila jedne iste ptice. Ljubav ti daje slobodu, čini te slobodnim, oslobađa te. I kada si jednom potpuno svoja, ti osjećaš zahvalnost prema osobi koja ti je pomogla. Kada se ljubav izdigne visoko, do najčistijeg neba, to je sloboda, potpuna sloboda. VEGETARIJANSTVO Vegetarijanstvo nema ništa sa religijom: to je nešto u osnovi naučno. To nema ništa sa moralnošću, ali ima puno sa estetikom. Probaj vegetarijanstvo i bićeš iznenađen: meditacija dolazi daleko lakše. Ljubav postaje suptilnija, gubi svoju grubost postaje više senzualna..., više molitvena, a manje seksualna. A tvoje tijelo počinje poprimati drugačije vibracije. Postaješ više graciozan, mekši, više nježniji, manje agresivniji, više prijemčiviji.

21 21 ENERGIJA JE SLAVLJE Kada oblak oteža tada će biti kiše, i tada će on biti zahvalan zemlji što će primiti kišu, što će je upiti, što će ga dočekati kao gosta, što će mu poželjeti dobrodošlicu. Kada se cvijet otvori, on ispušta svoj miris, on je zahvalan vjetrovima što će odnijeti njegov miris u svim pravcima. Kada je sam, pojedinac sakuplja energiju. Energija je život, i energija je radost, i energija je ljubav, i energija je ples, i energija je slavlje. Tada je sve moguće, ako je energija prisutna. Tada će to postati pjesma, tada će to postati ples, tada će to postati ljubav. ISPOLJAVANJE PRANE U SEDAM TIJELA Prana je energija životna energija u nama, život u nama. Ovaj život ispoljava sebe, sve dok se to tiče fizičkog tijela koje uzima i ispušta dah. U svih sedam tijela biće prisutna odgovarajuća ulazna i izlazna pojava. U fizičkom tijelu životna energija preuzima takvo ispoljavanja. Životna energija je rođena i poslije sedamdeset godina ona umire. Ali na eteričnom planu nema ni daha ni misli, već uticaj koji dolazi i odlazi. Postoji fini uticaj: ti možeš nazvati to ljubav, ili možeš nazvati to i mržnjom privlačnost ili odbojnost. Kada se privlačiš ili odbijaš, tada je to tvoje drugo tijelo. Eteričko tijelo je uvijek u sukobu, jer moralni izbor stvara pakao od toga. Životna snaga ispoljava sebe kao naklonost ili odbojnost u drugom tijelu. Ali to je isto kao i sa dahom, ne postoji razlike.

22 22 Ovdje je uticaj sredstvo, dok je u fizičkom tijelu zrak sredstvo. Drugo tijelo živi u atmosferi uticaja. Ako postaneš svjestnu toga tada se možeš samo smijati. Tada neće biti neprijatelja, i neće biti prijatelja. Tada ćeš shvatiti da je to prirodna pojava. Treće je astralno tijelo. Astralno tijelo ima magnetsku snagu Njegov magnetizam je njegov dah. U jednom trenutku ti si moćan, a u drugom trenutku ti si nemoćan; jednog trenutka se nadaš, a drugog trenutka si bez nade. To je nadolaženje magnetizma u tebi, i napuštanje magnetizma iz tebe. Kada je magnetna sila u tebi ti si velik, a kada ona ode od tebe ti si niko. Ali, ukoliko postaneš svjestan ove magnetske sile, koja dolazi i odlazi, tada možeš biti ni moćan, ni nemoćan. Možeš prevazići oboje. Tada se dolazi do četvrtog tijela do mentalnog tijela, u kojem misao dolazi i misao odlazi. Kada misao dođe dok udišeš, originalna misao se samo tada može roditi. Kada izdišeš to su trenuci nemoći i zato se tada nikakva moćna misao ne može roditi. Kada se neka velika misao rodi tada dah zastane. U mislima što izlaze ništa se ne može roditi. To je obično mrtvo. Misao, po sebi, je energija. U mentalnom tijelu energija se ispoljava kao nadolaženje misli i odlaženje misli; kao što se u fizičkom tijelu to ispoljava kao udisanje i izdisanje. To je razlog što ti možeš mijenjati svoje misli sa disanjem. Zaustavi disanje u tvojem fizičkom tijelu, i u mentalnom tijelu će misli stati. Fizičko tijelo će željeti da udahne, a mentalno tijelo da dobije misao. Baš kao što je dah uzet izvana

23 23 jer zrak postoji izvan tebe, tako i ocean misli postoji izvan tebe. Misao dolazi i misao odlazi. Tvoj dah može postati moj dah, i već sljedećeg trenutka, tvoje misli mogu postati moje misli. Svaki put kada ispustiš vazduh vani, isto je kao da si ispustio i misao. Kao što postoji zrak, tako postoji i misao. Ali ako postaneš svjestan misli, koje dolaze i misli koje odlaze, tada možeš spoznati i peto tijelo. Prostor za peto tijelo je život. Zato je u petom: ono što dolazi trenutak života, a ono što odlazi trenutak smrti. Sa petim tijelom ti bivaš svjestan da život nije nešto što je u tebi, to dolazi i odlazi od tebe. To jednostavno dolazi i odlazi, baš kao i dah. To je život koji dolazi i život koji odlazi. I zbog toga nas strah od smrti stalno prati. Taj osjećaj smrti što nas uvijek čeka povezan je sa petim tijelom. Kada dođeš do petog tijela i postaneš svjestan toga, tada ćeš znati da je život i smrt što i dah, ali u petom tijelu. I kada postaneš svjestan toga tada ćeš spoznati da ne možeš umrijeti, jer smrt i nije neka bitna pojava. Isto tako ni život. Oboje, i život i smrt, su vanjske pojave koje ti se događaju. Nikada nisi bio živ, nikada nisi bio mrtav. Posle petog tijela tvoje ja otpada, tvoj ego otpada. Tada i nema ega, Ti postaješ jedno sa Svim. Sve biva kosmično, i pošto to postaje kosmično, krajnosti dobijaju oblik kreacije i destrukcije. Svakog trenutka stvaralaštvo dolazi do tebe i svakog trena sve se ponovo rastapa. Zvijezda je bila rođena: to je tvoje rođenje. I zvijezda je pala, to je tvoj pad. Šesto tijelo nije egocentrično, ono je kosmičko. I u šestom tijelu

24 24 sve u vezi stvaranja je poznato. Osoba koja je u šestom tijelu vidjeće sve što umire kao svoju vlastitu smrt. Sve što umire je njegova smrt. Kada nešto nestane iz života, nešto drugo se rađa: sunce umire, i ponovo se rađa negdje drugdje..., ova zemlja će umrijeti, a neka druga će se roditi. Mi bivamo odani čak i u šestom tijelu ( Čovječanstvo ne smije umrijeti ) ali sve što se rodi mora i da umre, pa čak i čovječanstvo. Hidrogenske bombe će biti stvorene da ga unište. U trenutku kada stvorimo hidrogenske bombe, već sljedećeg trenutka mi dobijamo želju da odemo na neku drugu planetu, jer bombe znače, da je zemlja došla do blizu vlastitog umiranja. Prije nego što ova zemlja umre, život će se začeti negdje drugo. Šesto tijelo je osjećanje kosmičkog stvaralaštva i rušilaštva. Sedmo tijelo je posljednje, zato u njemu nema čak ni stvaralaštva, ni rušilaštva, već, Biće i Ne-Biće. U sedmom tijelu stvaralaštvo je uvijek od nekog drugog, to nije od tebe. Stvaralaštvo će biti od nečeg drugog i rušilaštvo će biti od nečeg drugog, dok će Biće biti od tebe, i Ne-Biće od tebe, takođe. U sedmom tijelu, Biće i Ne-Biće, egzistencija i neegzistencija, su dva daha. U sedmoj dimenziji, dokle se to tiče čovjeka, i dokle se to tiče svijeta, životna energija se ispoljava u multidimenzionalnom obliku. Svugdje, gdjegod da se život pokrene, dolazeći i odlazeći proces će biti prisutan. Dok god bude života, biće i tog procesa. Život ne može postojati bez tih krajnosti. Poslije sedmog tijela ništa se ne može reći, jer je sedmo poslednje tijelo. Poslije toga je»bestjelesnost«. Dakle, prana je energija kosmička energija

25 25 i naše prvo poznanstvo sa njom je u fizičkom tijelu. Ona se ispoljava prvo kao dah, a zatim se ispoljava kao dah u drugim oblicima: uticaj, magnetizam, misli, život, stvaralaštvo Biće. Tada postaješ čist. Tada nisi podijeljen, tada više nema krajnosti. Tada je to advait: tada je Jedinstvo. MUZIKA OPUŠTANJA Tijelo nije tvoj protivnik, i nije ni u kom smislu neprijateljsko, nije čak ni ravnodušno prema tebi. Pravi život tijela je blaženstvo. I trenutkom kada primiš tijelo kao dar, kao neki božanski dar, ti ćeš se vratiti svojem tijelu. Ti ćeš ga zavoljeti, ti ćeš ga osjetiti, a nježnost će biti put tog osjećanja. Voli svoje tijelo i osjetićeš opuštenje koje nisi osjetio nikada ranije. Ljubav je opuštanje. Kada ima ljubavi, tada ima i opuštanja. Ako voliš nekoga - tada postoji i ljubavi a sa ljubavlju dolazi muzika opuštanja. RELIGIJA Religija je složena šala. Ako se ne bi smijao svemu izgubio bi suštinu, ali, ako bi se samo smijao, tada bi izgubio suštinu ponovo, To je veoma složena šala. I sveukupnost života je jedna velika kosmička šala. To i nije neka ozbiljna pojava

26 26 primiš li to ozbiljno na putu si da je izgubiš. To je razumljivo samo kroz smijeh. HRAM MOJE RELIGIJE Ukloni Boga, ukloni nebesa i pakao; ukloni ideju o budućim nagradama; ukloni ideju da će doći neki mesije koji će te spasiti od tvojih patnji; ukloni ideju da je bilo ko drugi odgovoran za tvoju bijedu i tvoju patnju; ukloni ideju da će bilo tko drugi dati značenje tvom životu. Prihvati da si sam, rođen sam, i da ćeš umrijeti sam. I treba da prihvatiš činjenicu da živiš sam. Možda u masi, ali ipak sam; možda sa suprugom, prijateljicom, prijateljem. Ali, oni su sami u svojoj samotnosti, ti si sam u svojoj samotnosti; A te samotnosti ne dotiču jedna drugu... nikada ne dotiču jedna drugu. Možda se u nekoj prilici i sretnemo, i budemo zajedno, ali naše samotnosti su prisutne. Ne zaboravi to, jer trebaš da radiš na tome. Samo je iz toga moguće tvoje iskupljenje, tvoje spasenje. I trenutkom ulaska u svoju samobitnost bez straha, otkrivaš neko divno i ekstatično iskustvo koje ne može da se uporedi ni sa čim. Nitko ne ide nikuda. Sljedbenici slijede vođe, A vođe slijede sljedbenike... Ti treba da se zaustaviš i iskočiš iz te glupe igre sljedbenika i vođa. Ti samo treba da budeš svoj, i da se sjetiš da si se rodio sam te je tako samobitnost tvoja stvarnost, da ćeš umrijeti sam zato je samobitnost tvoja stvarnost; a između rođenja i smrti, između te dvije točke kada si potpuno sam, kako život može biti nešto drugo? On je u svakom trenutku samotnost.

27 27 Zato prihvati to sa radošću; budi u tome što je moguće više, koliko je moguće više. Ovo je hram moje religije. On nije napravljen od kamena i mermera. On je sačinjen od vaše svijesti. XXX Nema puno do prosvijetljenja. To je samo obično priznavanje da sam nepotrebno jurio vlastiti rep. Kada jednog dana to shvatiš ti prestaješ da juriš svoj rep, ti jednostavno samo sijedaš na suncu i sunčaš se.

28 28 O AUTORU Bhagwan Shree Rajneesh nije čovjek kojega možete svrstati u bilo koju kategoriju ljudi. Poeta, mislilac, humonist, vizionar, filozof ili jednostavno mistik? On je od svega pomalo, ali ipak ništa od sveg a toga, jedino mijerilo njegove snage leži u njegovom biću. Ono nije prenosivo na papir pa je i jedini način da se spozna njegova uloga u svijetu, prodor u samu srž njegova bića što sobom donosi i spoznaju vlastitog. Rajneesh pjeva, ali i upozorova do su riječi samo površina i da treba čitati između redova. Zato i nije ostao samo na riječi već je svojem vizionarstvu uvijek davao i konkretne oblike. Još kao dijete je odudarao od okoline svojom živošću i samostalnošću. Trgao je okove tradicije i njenih mnogobrojnih normi svojom inteligencijom koja je uvijek činila da bude ispred svojih vršnaka pa i svojih učitelja u školi. Mnogi ga se i danas sjećaju sa strahopoštovanjem jer ih je svojom sposobnošću argumentiranja, vrlo neuobičajenom za njegovo dobo, dovodio u neprilike pred cijelim razredom. Zato je i moglo da se dogodi da dolazi po ocjene na kraju gadine, a svoje vrijeme provodi sa egzistencijalnim činima, kao što su kroćenje zmija otrovnica, učenje trikova od uličnih mođioničara ili višesatnim plivanjem u obližnjoj rijeci. Bez obzira što je takoreći preskočio cijelu osnovnu školu, njegov nevjerovotno jasan intelekt ga je učinio najboljim studentom u svojoj klasi pa i cijelog univerziteta. Bio je poznat po svojim diskusijama u kojima je uvijek izlazio kao pobjednik jer mu je argumentiranje bilo omiljeno zanimanje. Ni univerzitetski kodeks ponašanja nije mogao zaustaviti to klupko energije koje je neprekidno uzburkivalo učmale vode njegove okoline. Vrlo je malo profesora koji su uopšte mogli da naslute kakva se snoga krije u tom momku. Naprotiv, represalije su bile posljedica. Bio je premještan s jedne škole na drugu što je mladom Rajneeshu očito predstavljalo više zadovoljstvo nego kaznu. Svojom sumnjom u sve teorije on je sokratovskom upornošću dovodio svojc profesore do zadnjeg čina primjene autoriteta. Čak i kada je postao profesor filozolije dovodio je upravu univerziteta do očaja svojim slobodnim predavanjima pogotovo na temu seksa i religije. Ono što u njemu nisu primijetili intelektualci otkrili su mistici. Oni su shvatili da se u njemu krije ogroman potencijal. Između njega i tri takva mistika, čija imena nisu važna oni nisu ni htjeli da im imena nekome nešto znače, razvija se duboko prijateljstvo, koje se ne da usporediti sa našom predstavom prijateljstva. Ta tri spiritualno majstora su vidjeli ono što će se uskoro i dogoditi - eksploziju svijesti koja čovjeka mijenja iz temelja i čini ga onim što u biti i jeste. To otkrovenje sebe čini Rojneesha autoritetom, jer svojim bićem on stoji iza svojih riječi bilo da su u obliku poezije ili proze ili pak šutnje pune pjesme. Koliko dugo je još moglo potrajati njegovo putovanje utabanim stazama prosvjetnih ustanova? Iz njegovog iskustva rađa se vizija novog čovjeka, oslobođenog stega uma, u harmoniji sa sobom i prirodom, čovjeka koji je u prošlosti kao i danas rijetka pojava. Ljudi kao Sokrat, Heroklit, Pitagora, Buddha, Kabir, Lao Tsu, trebalo bi da postanu normalna pojava, a ne rijetke zvijezde na tamnom nebu ljudskog bivanja. Šezdesetih godina Rajnees govori na skupovimo, pretežno religioznog karaktera, uobičajenih za indijsko podneblje gdje se religija konzumira kao rock muzika na masovnim koncertima. Iako je bio svjestan da masa nema dušu znao je da u toj masi mora tražiti individue sposobne da se upute na ponovo otkrivanje svoga bića. Među hiljadama pred koje je bacao svoje dijamante par njih je čulo njegovu poruku i tako početkom sedamdesetih godina počinje konkretan rad sa pojedincima. Kao posljedica srećne okolnosti do su ti ljudi prvi počeli da bilježe a potom publiciraju njegove riječi, Bombay a zatim i Puna postaju stjecište sljedbenika iz cijelog svijeta predodređenih da osjete snagu njegova bića koja je izbijala između redova na papiru. Među njima Rajneesh pjeva jače no ikad. Njegove riječi služe kao inspiracija za vrlo žive okolnosti stvorivši komunu koja pokušava da postavi temelje novom. Tu se susreću istok i zapad, psihoanaliza i zen medilacija, Wilhelm Reich i Sufizam, Sokrat i Tantra, Lao Tsu i Jung. Sve što može poslužiti somorozvoju nalazi svoje mjesto u toj jedinstvenoj misteriji. Majstor je svjestan da nema novog dok se staro ne sruši i dok se stvari ne stave na pravo mjesto. Zato se u svojim govorima razračunava sa crkvom, sa političarima, sa svom prljavštinom koja leži na nama i prekriva sjaj naših bića. Istovremeno radi i sa pojedincima rasturajući stare šablone uma, sa ponekad neuobičajenim metodama. Bilo bi iluzorno očekivati da će staro ustupiti mjesto novom bez otpora. Napadi na Rajneesha dolaze sa svih strana. Proporcionalno rastu broja ljudi oko njega raste i broj onih koji su u njemu vidjeli opasnost koje se treba riješiti pa pokušavaju i da ga ubiju. Hiljadugodišnja trula sredina utemeljena na davno prevaziđenim vrijednostima, udružuje sve snage u borbi sa novim. I dok Rajneesh razvija nove meditacijske tehnike kojima pomaže ljudima, snage mraka su ga obasipale napadima. Naravno to nije promaklo žutoj štampi, ni zapada ni istoko, koja počinje pratiti zbivanja oko Rajneesha te servira svojim čitaocima gladnih senzacija nebulozne članke pune iskrivljenih slika njega i ljudi oko njega. No time ona biva i korisnom jer se mnogi

29 odlučuju upoznati i drugu stranu medalje. Broj ljudi oko njega raste baš tolikom dizanju prašine oko njegove osobe. Nakon desetogodišnjeg rada sa pojedincima i svakodnevnih govora i susreta sa ljudima koji su u njemu videli prijatelja sposohnog da pomogne, Rajneesh se povlači u šutnju koja će trajati preko tri godine. Za mnoge je to udarac koji ne mogu preboljeti. Intelektalci koji su se hranili njegovim riječima ostaju praznih ruku. Rajneesh sada pjeva pjesmu šutnje koju će ipak mnogi osjetiti. Vrijeme je sazrelo za direktnu komunikaciju sa srcem, a ne umom. Intelekt se stavlja na pravo mjesto kao sluga, a ne gospodar, za utjehu onima koji su još uvijek trebali riječi ostaje ostavština od preko trista knjga u kojima je rečeno sve u domeni izrecivog. Početkom osamdesetih godina počinje njegova odiseja po svijetu. Kao zemlja beskrajnih mogućnosti pruža se Amerika, kao tobožnje plodno tlo za rast nove generacije ljudi sposobnih da spoznaju ljubav i njom promijene svijet. Rajneeshova vizija dobija veoma konkretan oblik u osnivanju ekserimentalnog grada nazvanog po njemu u kojem su njegovi učenici pokušali stvoriti oazu ljubavi i mira. Na vanjskom planu, koristeći modernu tehnologiju, pretvaraju pustinju u zelenu oazu, a na unutarnjem planu razvijaju nove međuljudske odnose koji su u široj javnosti izazvali ili divljenje ili zaprepaštenost. Pritisak od strane političara je sve jači. Destruktivne snage koriste sva sredstva, i ne samo legalna da unište tu divnu viziju. Još teži udarac zadaje spoznaja da se određeni broj ljudi oko Rajneesha odlučio krenuti starim utabanim putevima grabeži moći i slave, tako da dolazi do anomalije za koje nema mjesta u njegovoj viziji. Dok je on šutio u njegovo ime se čine djela koja zaprepašćuju i njega samog. Zato progovara da bi stvari ponovo stavio na pravo mjesto. Sada definitivno okrenut novom, razračunava sa licemerjem političara i svjećenika, ali i sa lažju ljudi oko njega koji su njegovu pjesmu htjeli pretvoriti u religiju i na taj način, jednim ogromnim organizacijskim aparatom, uništiti svu njenu ljepotu. Maska demokratske Amerike pada, i ona sa žarom, koji se još može porediti samo sa žarom kojim se proganjaju komunisti u Americi, radi svoj destruktivni posao. Rajneesh biva čak i uhapšen nakon čega napušta Ameriku i vraća se u Indiju. Oaza stvorena po njegovoj viziji će se ponovo pretvoriti u pustinju i pijesak će zavijati tragove jednog eksperimenta bez presedana u istoriji ljudskog roda, Represalije protiv Rajneesha neće se zaustaviti ni ubuduće. Njegov izostanak bi bio začuđujući, jer nas prošlost uči da su masa i njeni predstavnici, političari i crkva uvijek negativno reagirali na ljude kalibra Rajneesha za vrijeme života, ne bi li po njihovoj smrti stvorili kult oko njih koji bi tada branili svim sredstvima. Rajneesh to zna i čini sve da on to ne bude. Kako na praktičnom planu tako i na intelektualnom on kreira bezbroj kontradikcija koje čine njegovu misao uvijek svježom i time onemogućava da se ovjekovječi samo jedan njen dio. Rajneesh se ne čita kao drugi autori. On traži da se čovjek makne s mrtve tačke intelekta i uputi na istraživanje mikro i makro - kosmosa. On vas ne ostavlja da na miru spavate nad knjigom pri čemu riječi ostaju riječi, a sa vama se ništa ne zbiva. On može biti hrana intelektu, ali mu to nije cilj. On vas šalje na put kroz lavirint uma, ka otkrovenju Sebe. Rajneesh vas prati na tom putu, nevidljiv, kao blagi vjetrić, uvijek oko vas, a opet bez mogućnosti da mu se objesite oko vrata i zaspete u njegovom naručju. On ne daje recepte niti gotove teorije. On svojom pjesmom, koju pjeva, ne radi onih koji bi ga mogli čuti, no zato što je prepun kao kišni oblak koji mora odbaciti teret svojih kaplji, daje inspiraciju, poticaj, pokazuje prstom na mjesec, ali put morate gaziti sami. Odete li dalje od riječi već ste u najvećoj avanturi koju ikad možete zamisliti, jer svaka riječ ove knjige može postati pravim korakom u vošoj duhovnoj odseji. 29

30 30 Pjesme su preuzete iz knjiga: - I sve je u trenutku - Cvijet - Joga - Tajna - Traganje - Dvojnost - Negativnost i pozitivnost - Život je dijalektički proces - Blaženstvo duhovnosti - Tijelo i um - Čovjek je neurotičan - Meditacija - Ples - Nedjelovanje kroz djelovanje - Kada tišina dođe do tebe - Ako voliš nekoga - Površnost - Žudnja - Ispoljavanje prane u sedam tijela - Muzika opuštanja Meditation: The Art of Ecastasy copyright /c/ 1976, Rajneesh Foundation International - Riječi Diamond sutra copyring /c/ 1979 Rajneesh Foundation International - Putovonje This very place the lotus paradise copyright /c/ 1984, Rajneesh Foundation International - Sjeme - Život i smrt - Svjedočenje - Blaženstvo - Majstor i učenik - Hram moje religije Rajneesh bible copyright /c/ 19B4 Rajneesh Foundation Internotional - Uspeće - Rast - Religija Secret - copyright /c/ 1980, Rajneesh Foundation International

SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan.

SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan. SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan. 1) Kod pravilnih glagola, prosto prošlo vreme se gradi tako

More information

Biznis scenario: sekcije pk * id_sekcije * naziv. projekti pk * id_projekta * naziv ꓳ profesor fk * id_sekcije

Biznis scenario: sekcije pk * id_sekcije * naziv. projekti pk * id_projekta * naziv ꓳ profesor fk * id_sekcije Biznis scenario: U školi postoje četiri sekcije sportska, dramska, likovna i novinarska. Svaka sekcija ima nekoliko aktuelnih projekata. Likovna ima četiri projekta. Za projekte Pikaso, Rubens i Rembrant

More information

Tutorijal za Štefice za upload slika na forum.

Tutorijal za Štefice za upload slika na forum. Tutorijal za Štefice za upload slika na forum. Postoje dvije jednostavne metode za upload slika na forum. Prva metoda: Otvoriti nova tema ili odgovori ili citiraj već prema želji. U donjem dijelu obrasca

More information

CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA STAKLO PLASTIKA AUTO LAK KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE SVJETLA

CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA STAKLO PLASTIKA AUTO LAK KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE SVJETLA KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA Radovi prije aplikacije: Prije nanošenja Ceramic Pro premaza površina vozila na koju se nanosi mora bi dovedena u korektno stanje. Proces

More information

Podešavanje za eduroam ios

Podešavanje za eduroam ios Copyright by AMRES Ovo uputstvo se odnosi na Apple mobilne uređaje: ipad, iphone, ipod Touch. Konfiguracija podrazumeva podešavanja koja se vrše na računaru i podešavanja na mobilnom uređaju. Podešavanja

More information

IZDAVANJE SERTIFIKATA NA WINDOWS 10 PLATFORMI

IZDAVANJE SERTIFIKATA NA WINDOWS 10 PLATFORMI IZDAVANJE SERTIFIKATA NA WINDOWS 10 PLATFORMI Za pomoć oko izdavanja sertifikata na Windows 10 operativnom sistemu možete se obratiti na e-mejl adresu esupport@eurobank.rs ili pozivom na telefonski broj

More information

Uvod u relacione baze podataka

Uvod u relacione baze podataka Uvod u relacione baze podataka 25. novembar 2011. godine 7. čas SQL skalarne funkcije, operatori ANY (SOME) i ALL 1. Za svakog studenta izdvojiti ime i prezime i broj različitih ispita koje je pao (ako

More information

WELLNESS & SPA YOUR SERENITY IS OUR PRIORITY. VAŠ MIR JE NAŠ PRIORITET!

WELLNESS & SPA YOUR SERENITY IS OUR PRIORITY. VAŠ MIR JE NAŠ PRIORITET! WELLNESS & SPA YOUR SERENITY IS OUR PRIORITY. VAŠ MIR JE NAŠ PRIORITET! WELLNESS & SPA DNEVNA KARTA DAILY TICKET 35 BAM / 3h / person RADNO VRIJEME OPENING HOURS 08:00-21:00 Besplatno za djecu do 6 godina

More information

GUI Layout Manager-i. Bojan Tomić Branislav Vidojević

GUI Layout Manager-i. Bojan Tomić Branislav Vidojević GUI Layout Manager-i Bojan Tomić Branislav Vidojević Layout Manager-i ContentPane Centralni deo prozora Na njega se dodaju ostale komponente (dugmići, polja za unos...) To je objekat klase javax.swing.jpanel

More information

SAS On Demand. Video: Upute za registraciju:

SAS On Demand. Video:  Upute za registraciju: SAS On Demand Video: http://www.sas.com/apps/webnet/video-sharing.html?bcid=3794695462001 Upute za registraciju: 1. Registracija na stranici: https://odamid.oda.sas.com/sasodaregistration/index.html U

More information

Otpremanje video snimka na YouTube

Otpremanje video snimka na YouTube Otpremanje video snimka na YouTube Korak br. 1 priprema snimka za otpremanje Da biste mogli da otpremite video snimak na YouTube, potrebno je da imate kreiran nalog na gmailu i da video snimak bude u nekom

More information

RANI BOOKING TURSKA LJETO 2017

RANI BOOKING TURSKA LJETO 2017 PUTNIČKA AGENCIJA FIBULA AIR TRAVEL AGENCY D.O.O. UL. FERHADIJA 24; 71000 SARAJEVO; BIH TEL:033/232523; 033/570700; E-MAIL: INFO@FIBULA.BA; FIBULA@BIH.NET.BA; WEB: WWW.FIBULA.BA SUDSKI REGISTAR: UF/I-1769/02,

More information

Nejednakosti s faktorijelima

Nejednakosti s faktorijelima Osječki matematički list 7007, 8 87 8 Nejedakosti s faktorijelima Ilija Ilišević Sažetak Opisae su tehike kako se mogu dokazati ejedakosti koje sadrže faktorijele Spomeute tehike su ilustrirae a izu zaimljivih

More information

BENCHMARKING HOSTELA

BENCHMARKING HOSTELA BENCHMARKING HOSTELA IZVJEŠTAJ ZA SVIBANJ. BENCHMARKING HOSTELA 1. DEFINIRANJE UZORKA Tablica 1. Struktura uzorka 1 BROJ HOSTELA BROJ KREVETA Ukupno 1016 643 1971 Regije Istra 2 227 Kvarner 4 5 245 991

More information

AMRES eduroam update, CAT alat za kreiranje instalera za korisničke uređaje. Marko Eremija Sastanak administratora, Beograd,

AMRES eduroam update, CAT alat za kreiranje instalera za korisničke uređaje. Marko Eremija Sastanak administratora, Beograd, AMRES eduroam update, CAT alat za kreiranje instalera za korisničke uređaje Marko Eremija Sastanak administratora, Beograd, 12.12.2013. Sadržaj eduroam - uvod AMRES eduroam statistika Novine u okviru eduroam

More information

Eduroam O Eduroam servisu edu roam Uputstvo za podešavanje Eduroam konekcije NAPOMENA: Microsoft Windows XP Change advanced settings

Eduroam O Eduroam servisu edu roam Uputstvo za podešavanje Eduroam konekcije NAPOMENA: Microsoft Windows XP Change advanced settings Eduroam O Eduroam servisu Eduroam - educational roaming je besplatan servis za pristup Internetu. Svojim korisnicima omogućava bezbedan, brz i jednostavan pristup Internetu širom sveta, bez potrebe za

More information

Bušilice nove generacije. ImpactDrill

Bušilice nove generacije. ImpactDrill NOVITET Bušilice nove generacije ImpactDrill Nove udarne bušilice od Bosch-a EasyImpact 550 EasyImpact 570 UniversalImpact 700 UniversalImpact 800 AdvancedImpact 900 Dostupna od 01.05.2017 2 Logika iza

More information

NEALE DONALD WALSCH. CONVERSATIONS WITH GOD - an uncommon dialogue - book 1. RAZGOVORI SA BOGOM - jedan neuobičajen dijalog - knjiga 1

NEALE DONALD WALSCH. CONVERSATIONS WITH GOD - an uncommon dialogue - book 1. RAZGOVORI SA BOGOM - jedan neuobičajen dijalog - knjiga 1 NEALE DONALD WALSCH CONVERSATIONS WITH GOD - an uncommon dialogue - book 1 RAZGOVORI SA BOGOM - jedan neuobičajen dijalog - knjiga 1 1 Priznanja Na početku, na kraju i uvek, želim odati priznanje Izvoru

More information

Port Community System

Port Community System Port Community System Konferencija o jedinstvenom pomorskom sučelju i digitalizaciji u pomorskom prometu 17. Siječanj 2018. godine, Zagreb Darko Plećaš Voditelj Odsjeka IS-a 1 Sadržaj Razvoj lokalnog PCS

More information

Idejno rješenje: Dubrovnik Vizualni identitet kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020.

Idejno rješenje: Dubrovnik Vizualni identitet kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020. Idejno rješenje: Dubrovnik 2020. Vizualni identitet kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020. vizualni identitet kandidature dubrovnika za europsku prijestolnicu kulture 2020. visual

More information

Pohvale knjizi MOĆ SADAŠNJEG TRENUTKA

Pohvale knjizi MOĆ SADAŠNJEG TRENUTKA Naslov izvornika: Eckhart Tolle The power of now Pohvale knjizi MOĆ SADAŠNJEG TRENUTKA»Kad bih morala izabrati samo jednu knjigu, izabrala bih Moć sadašnjeg trenutka Eckharta Tollea. Zašto? Zato Sto ta

More information

KAKO GA TVORIMO? Tvorimo ga tako, da glagol postavimo v preteklik (past simple): 1. GLAGOL BITI - WAS / WERE TRDILNA OBLIKA:

KAKO GA TVORIMO? Tvorimo ga tako, da glagol postavimo v preteklik (past simple): 1. GLAGOL BITI - WAS / WERE TRDILNA OBLIKA: Past simple uporabljamo, ko želimo opisati dogodke, ki so se zgodili v preteklosti. Dogodki so se zaključili v preteklosti in nič več ne trajajo. Dogodki so se zgodili enkrat in se ne ponavljajo, čas dogodkov

More information

TRENING I RAZVOJ VEŽBE 4 JELENA ANĐELKOVIĆ LABROVIĆ

TRENING I RAZVOJ VEŽBE 4 JELENA ANĐELKOVIĆ LABROVIĆ TRENING I RAZVOJ VEŽBE 4 JELENA ANĐELKOVIĆ LABROVIĆ DIZAJN TRENINGA Model trening procesa FAZA DIZAJNA CILJEVI TRENINGA Vrste ciljeva treninga 1. Ciljevi učesnika u treningu 2. Ciljevi učenja Opisuju željene

More information

Istina o ljudskoj duši. Izneseno od strane Isusa (AJ Miller)

Istina o ljudskoj duši. Izneseno od strane Isusa (AJ Miller) Istina o ljudskoj duši Izneseno od strane Isusa (AJ Miller) zdano od strane Divine Truth, Australija, Smashwords elektronsko izdanje http://www.divinetruth.com/ Smashwords Edition, License Notes Thank

More information

24th International FIG Congress

24th International FIG Congress Conferences and Exhibitions KiG 2010, 13 24th International FIG Congress Sydney, April 11 16, 2010 116 The largest congress of the International Federation of Surveyors (FIG) was held in Sydney, Australia,

More information

Istina o Bogu. Izneseno od strane. Isusa (AJ Miller) zdano od strane. Divine Truth, Australija, Smashwords elektronsko izdanje

Istina o Bogu. Izneseno od strane. Isusa (AJ Miller) zdano od strane. Divine Truth, Australija, Smashwords elektronsko izdanje Istina o Bogu Izneseno od strane Isusa (AJ Miller) zdano od strane Divine Truth, Australija, Smashwords elektronsko izdanje http://www.divinetruth.com/ Smashwords Edition, License Notes Thank you for downloading

More information

SEMINAR O NIČEOVOM ZARATUSTRI

SEMINAR O NIČEOVOM ZARATUSTRI analitička psihologija SEMINAR O NIČEOVOM ZARATUSTRI Karl Gustav Jung In the Spring of 1934, Doctor Carl Gustav Jung with a group advanced students had engaged themselves with Nietzsche s strange and wonderful

More information

TRAJANJE AKCIJE ILI PRETHODNOG ISTEKA ZALIHA ZELENI ALAT

TRAJANJE AKCIJE ILI PRETHODNOG ISTEKA ZALIHA ZELENI ALAT TRAJANJE AKCIJE 16.01.2019-28.02.2019 ILI PRETHODNOG ISTEKA ZALIHA ZELENI ALAT Akcija sa poklonima Digitally signed by pki, pki, BOSCH, EMEA, BOSCH, EMEA, R, A, radivoje.stevanovic R, A, 2019.01.15 11:41:02

More information

Val serija poglavlje 08

Val serija poglavlje 08 Val serija poglavlje 08 Kamo god da gledaš, svugdje je lice Boga Prije nego odemo dalje sa materijalom "Vala", postoje neke važne stvari iz prošlog dijela koje želim staviti bliže u fokus. Čini se, iz

More information

PROJEKTNI PRORAČUN 1

PROJEKTNI PRORAČUN 1 PROJEKTNI PRORAČUN 1 Programski period 2014. 2020. Kategorije troškova Pojednostavlj ene opcije troškova (flat rate, lump sum) Radni paketi Pripremni troškovi, troškovi zatvaranja projekta Stope financiranja

More information

CRNA GORA

CRNA GORA HOTEL PARK 4* POLOŽAJ: uz more u Boki kotorskoj, 12 km od Herceg-Novog. SADRŽAJI: 252 sobe, recepcija, bar, restoran, besplatno parkiralište, unutarnji i vanjski bazen s terasom za sunčanje, fitnes i SPA

More information

Val serija 8. dio. Mnogi ljudi su pisali i pitali o "želji za znanjem." Njima se čini da je sticanje i prikupljanje znanja jedna OPS aktivnost.

Val serija 8. dio. Mnogi ljudi su pisali i pitali o želji za znanjem. Njima se čini da je sticanje i prikupljanje znanja jedna OPS aktivnost. Val serija 8. dio Kamo god da gledaš, svugdje je lice Boga Prije nego odemo dalje sa materijalom "Vala", postoje neke važne stvari iz prošlog dijela koje želim staviti bliže u fokus. Čini se, iz onoga

More information

Ekart Tol TIŠINA GOVORI

Ekart Tol TIŠINA GOVORI www.skripta.info Ekart Tol TIŠINA GOVORI Eckhart Tolle Stillness Speaks Copyright 2003 Eckhart Tolle First published in the USA by New World Library. EQ. SADRŽAJ Uvod 1 -Tišina i smirenost 2 -Iza mislećeg

More information

Ključ neposrednog prosvjetljenja izvadak iz kolekcije predavanja besplatnini primjerak

Ključ neposrednog prosvjetljenja izvadak iz kolekcije predavanja besplatnini primjerak Učiteljica Ching Hai Ključ neposrednog prosvjetljenja izvadak iz kolekcije predavanja besplatnini primjerak 2 Ključ neposrednog prosvjetljenja Uzvišena Učiteljica Ching Hai S a d r ž a j Sadržaj... 2 Uvod...

More information

1. Instalacija programske podrške

1. Instalacija programske podrške U ovom dokumentu opisana je instalacija PBZ USB PKI uređaja na računala korisnika PBZCOM@NET internetskog bankarstva. Uputa je podijeljena na sljedeće cjeline: 1. Instalacija programske podrške 2. Promjena

More information

JU OŠ Prva sanska škola Sanski Most Tel: 037/ Fax:037/ ID br

JU OŠ Prva sanska škola Sanski Most Tel: 037/ Fax:037/ ID br Općina Sedmica obilježavanja ljudskih prava ( 05.12. 10.12.2016.godine ) Analiza aktivnosti Sedmica ljudskih prava u našoj školi obilježena je kroz nekoliko aktivnosti a u organizaciji i realizaciji članova

More information

Upute za korištenje makronaredbi gml2dwg i gml2dgn

Upute za korištenje makronaredbi gml2dwg i gml2dgn SVEUČILIŠTE U ZAGREBU - GEODETSKI FAKULTET UNIVERSITY OF ZAGREB - FACULTY OF GEODESY Zavod za primijenjenu geodeziju; Katedra za upravljanje prostornim informacijama Institute of Applied Geodesy; Chair

More information

Windows Easy Transfer

Windows Easy Transfer čet, 2014-04-17 12:21 - Goran Šljivić U članku o skorom isteku Windows XP podrške [1] koja prestaje 8. travnja 2014. spomenuli smo PCmover Express i PCmover Professional kao rješenja za preseljenje korisničkih

More information

LJEPOTA LJUDSKE DUŠE

LJEPOTA LJUDSKE DUŠE LJEPOTA LJUDSKE DUŠE HARŠA - BREGANA 2017. Naslov originala THE BEAUTY OF THE HUMAN SOUL: Provocations Into Consciousness (Authentic Living) - OSHO Copyright 1985, 2016 by Osho International Foundation,

More information

Bear management in Croatia

Bear management in Croatia Bear management in Croatia Djuro Huber Josip Kusak Aleksandra Majić-Skrbinšek Improving coexistence of large carnivores and agriculture in S. Europe Gorski kotar Slavonija Lika Dalmatia Land & islands

More information

PRIČE IZ VREMENSKE OMČE

PRIČE IZ VREMENSKE OMČE Biblioteka TEORIJE ZAVJERE Nakladnik TELEdiskd.o.o. Naslov originala Tales from the Time Loop Copyright David Icke Copyright za Hrvatsku TELEdisk d.o.o. Urednik biblioteke Dorko Imenjak Prijevod Kristina

More information

SEMINAR O NIČEOVOM ZARATUSTRI

SEMINAR O NIČEOVOM ZARATUSTRI analitička psihologija SEMINAR O NIČEOVOM ZARATUSTRI Karl Gustav Jung In the spring of 1934 Dr. C. G. Jung brought to a conclusion a seminar at the Zurich Psychological Club which had be running since

More information

KAPACITET USB GB. Laserska gravura. po jednoj strani. Digitalna štampa, pun kolor, po jednoj strani USB GB 8 GB 16 GB.

KAPACITET USB GB. Laserska gravura. po jednoj strani. Digitalna štampa, pun kolor, po jednoj strani USB GB 8 GB 16 GB. 9.72 8.24 6.75 6.55 6.13 po 9.30 7.89 5.86 10.48 8.89 7.30 7.06 6.61 11.51 9.75 8.00 7.75 7.25 po 0.38 10.21 8.66 7.11 6.89 6.44 11.40 9.66 9.73 7.69 7.19 12.43 1 8.38 7.83 po 0.55 0.48 0.37 11.76 9.98

More information

Gnostika. Buñenje

Gnostika.   Buñenje Gnostika http://www.praxisresearch.org/gnosis.htm Buñenje Do sada smo često pominjali buñenje, meñutim, veoma malo smo diskutovali na temu šta to stvarno znači - probuditi se; - tj. kako se probuditi?

More information

Danijel Turina / Nauk yoge

Danijel Turina / Nauk yoge Danijel Turina / Nauk yoge Nakladnik: Ouroboros d.o.o., Zagreb, VII Ravnice 21 Za nakladnika: Domagoj Klepac http://www.ouroboros.hr E-mail: info@ouroboros.hr Autor: http://www.danijel.org E-mail: info@danijel.org

More information

KONFIGURACIJA MODEMA. ZyXEL Prestige 660RU

KONFIGURACIJA MODEMA. ZyXEL Prestige 660RU KONFIGURACIJA MODEMA ZyXEL Prestige 660RU Sadržaj Funkcionalnost lampica... 3 Priključci na stražnjoj strani modema... 4 Proces konfiguracije... 5 Vraćanje modema na tvorničke postavke... 5 Konfiguracija

More information

Probudi. nadu u sebi. Joyce Meyer. Svaki dan očekuj da će ti se dogoditi nešto dobro

Probudi. nadu u sebi. Joyce Meyer. Svaki dan očekuj da će ti se dogoditi nešto dobro Probudi nadu u sebi Svaki dan očekuj da će ti se dogoditi nešto dobro Joyce Meyer JOYCE MEYER među svjetskim je vodećim praktičnim učiteljima Biblije. Njezin dnevni TV program Uživanje u svakodnevnom životu

More information

Naslov originala: Prevod: Distribucija:

Naslov originala: Prevod: Distribucija: Košer seks Naslov originala: Kosher Sex: A Recipe for Passion and Intimacy by Shmuley Boteach Prevod: Brane Popović Izdavač: Sinaj u saradnji sa bibliotekom Ner Micva Distribucija: 064/919-1478 (Srbija)

More information

OSHO KNJIGA O EGU OSLOBOĐENI ILUZIJE. Zagreb Biblioteka OSHO

OSHO KNJIGA O EGU OSLOBOĐENI ILUZIJE.  Zagreb Biblioteka OSHO OSHO KNJIGA O EGU OSHO KNJIGA O EGU OSLOBOĐENI ILUZIJE www.novaarka.hr Zagreb 2007. Biblioteka OSHO Naslov originala: "THE BOOK OF EGO" Copyright - 2000 Osho International Foundation, Switzerland. www.osho.com

More information

KABUPLAST, AGROPLAST, AGROSIL 2500

KABUPLAST, AGROPLAST, AGROSIL 2500 KABUPLAST, AGROPLAST, AGROSIL 2500 kabuplast - dvoslojne rebraste cijevi iz polietilena visoke gustoće (PEHD) za kabelsku zaštitu - proizvedene u skladu sa ÖVE/ÖNORM EN 61386-24:2011 - stijenka izvana

More information

CJENOVNIK KABLOVSKA TV DIGITALNA TV INTERNET USLUGE

CJENOVNIK KABLOVSKA TV DIGITALNA TV INTERNET USLUGE CJENOVNIK KABLOVSKA TV Za zasnivanje pretplatničkog odnosa za korištenje usluga kablovske televizije potrebno je da je tehnički izvodljivo (mogude) priključenje na mrežu Kablovskih televizija HS i HKBnet

More information

Mindomo online aplikacija za izradu umnih mapa

Mindomo online aplikacija za izradu umnih mapa Mindomo online aplikacija za izradu umnih mapa Mindomo je online aplikacija za izradu umnih mapa (vrsta dijagrama specifične forme koji prikazuje ideje ili razmišljanja na svojevrstan način) koja omogućuje

More information

PSIHOPATOLOGIJA. Autor: Dr Radojka Praštalo. Psihopatologija

PSIHOPATOLOGIJA. Autor: Dr Radojka Praštalo. Psihopatologija 4 PSIHOPATOLOGIJA Autor: Dr Radojka Praštalo Psihopatologija 4.1. Psihopate U svijetu je 2008. nastupila velika kriza koja se svakim danom samo produbljuje i ne vidi joj se kraj. Kažu-ekonomska! Međutim,

More information

MEDITACIJA JESAM ZORAN STAMENIĆ

MEDITACIJA JESAM ZORAN STAMENIĆ MEDITACIJA JESAM ZORAN STAMENIĆ SADRŽAJ SMISAO MEDITACIJE... 1 Uvod u meditaciju... 2 Philosophia perennis... 7 Samoostvarenje... 9 PRIMJENA MEDITACIJE... 17 Razine uma... 18 Prakticiranje meditacije Jesam...

More information

Drevna tajna: Cvijet života

Drevna tajna: Cvijet života Drevna tajna: Cvijet života Knjiga I Redigirani prijepis radionice CVIJET ŽIVOTA predstavljene uživo Majci Zemlji od 1985. do 1994. Prijevod IGOR LAH Napisao i obradio DRUNVALO MELCHIZEDEK Naslov originala

More information

8 Č A S O P I S Z A P L E S N U U M J E T N O S T 8

8 Č A S O P I S Z A P L E S N U U M J E T N O S T 8 Kretanja 2009 8 Č A S O P I S Z A P L E S N U U M J E T N O S T 8 8 Ples i filozofija 8 Kroz izvedbe 8 Razgovor 8 Knjiga o plesu 8 Merce Cunningham (1919. - 2009.) 12 Kretanja ČASOPIS ZA PLESNU UMJETNOST

More information

Ulazne promenljive se nazivaju argumenti ili fiktivni parametri. Potprogram se poziva u okviru programa, kada se pri pozivu navode stvarni parametri.

Ulazne promenljive se nazivaju argumenti ili fiktivni parametri. Potprogram se poziva u okviru programa, kada se pri pozivu navode stvarni parametri. Potprogrami su delovi programa. Često se delovi koda ponavljaju u okviru nekog programa. Logično je da se ta grupa komandi izdvoji u potprogram, i da se po želji poziva u okviru programa tamo gde je potrebno.

More information

SEMINAR O NIČEOVOM ZARATUSTRI

SEMINAR O NIČEOVOM ZARATUSTRI analitička psihologija SEMINAR O NIČEOVOM ZARATUSTRI Karl Gustav Jung The original two volume edition of Jung s lively Seminar on Nietzsche s Zarathustra allows the interested readers to participate with

More information

SADRŽAJ, OD NAJSTARIJIH PREMA NAJNOVIJIM BLOGOVIMA

SADRŽAJ, OD NAJSTARIJIH PREMA NAJNOVIJIM BLOGOVIMA SADRŽAJ, OD NAJSTARIJIH PREMA NAJNOVIJIM BLOGOVIMA 1. STRAST I BALANS 2. MANJE JE VIŠE - DOBAR ILI LIJEP ŽIVOT? 3. KAKO PREBOLITI RAZVOD? 4. KAKO POKRENUTI VLASTITI BIZNIS? 5. SVE JE NA PRODAJU 6. KAKO

More information

Copyright za hrvatsko i bosansko izdanje: VB.Z. d.o.o. Zagreb.

Copyright za hrvatsko i bosansko izdanje: VB.Z. d.o.o. Zagreb. Biblioteka DJELA PAULA COELHA. Naslov izvornika: Paulo Coelho O ALEPH. copyright 2010 Paulo Coelho This edition was published by arrangements with Sant Jordi Asociados, Barcelona, SPAIN. All rights reserved.

More information

Naoki Higashida - Razlog zbog kojeg skačem

Naoki Higashida - Razlog zbog kojeg skačem 1 Naoki Higashida - Razlog zbog kojeg skačem This is a work of nonfiction. Some names and identifying details have been changed. Copyright 2007 by Naoki Higashida Translation copyright 2013 by KA Yoshida

More information

Dodir ljubavi. Dodir ljubavi Tom Wells

Dodir ljubavi. Dodir ljubavi Tom Wells Dodir ljubavi 2000. Tom Wells 1 ZAHVALE Želio bih prvenstveno zahvaliti Bogu koji mi je omogucio da postanem glina u rukama Loncara. Takoder zahvaljujem Veri Rector i Corini Moser, koje su tako naporno

More information

Pravljenje Screenshota. 1. Korak

Pravljenje Screenshota. 1. Korak Prvo i osnovno, da biste uspesno odradili ovaj tutorijal, morate imati instaliran GOM Player. Instalacija je vrlo jednostavna, i ovaj player u sebi sadrzi sve neophodne kodeke za pustanje video zapisa,

More information

ASPEKTI PROMATRANJA I INTROSPEKCIJE

ASPEKTI PROMATRANJA I INTROSPEKCIJE Zoran Stamenić MEDITACIJA JESAM SADRŽAJ: I dio: SMISAO MEDITACIJE 1.Uvod u meditaciju 2.Philosophia perennis 3.Samoostvarenje Sufistički aspekt Budistički aspekt II dio PRIMJENA MEDITACIJE 1.Razine uma

More information

SKINUTO SA SAJTA Besplatan download radova

SKINUTO SA SAJTA  Besplatan download radova SKINUTO SA SAJTA www.maturskiradovi.net Besplatan download radova Prirucnik za gramatiku engleskog jezika Uvod Sama suština i jedna od najbitnijih stavki u engleskoj gramatici su pomoćni glagoli! Bez njih

More information

Advertising on the Web

Advertising on the Web Advertising on the Web On-line algoritmi Off-line algoritam: ulazni podaci su dostupni na početku, algoritam može pristupati podacima u bilo kom redosljedu, na kraju se saopštava rezultat obrade On-line

More information

Nakladni zavod Matice hrvatske. e. e. cummings. Jestee(t)c.

Nakladni zavod Matice hrvatske. e. e. cummings. Jestee(t)c. Nakladni zavod Matice hrvatske e. e. cummings Jestee(t)c. BILJEŠKA O PISCU e. c. cummings rođen je 1894. u Cambridgeu u državi Massachusetts. Studirao je na Harvardu, a prve pjesme objelodanio je u The

More information

Svijet progonjen demonima

Svijet progonjen demonima Svijet progonjen demonima znanost kao svijeća u tami Želim ti svijet oslobođen demona, ispunjen svjetlom. Nadasmo se svjetlosti, a ono tama Izaija 59:9 Bolje je zapaliti svijeću nego proklinjati mrak.

More information

Dr. Michael Newton SUDBINA DUŠA. Novi prikaz slučajeva života između života

Dr. Michael Newton SUDBINA DUŠA. Novi prikaz slučajeva života između života Dr. Michael Newton SUDBINA DUŠA Novi prikaz slučajeva života između života S engleskoga preveo Nebojša Buđanovac, prof. Naslov izvornika: Destiny of Souls by Michael Newton. Ph. D. Translated from: DESTINY

More information

MINISTRY OF THE SEA, TRANSPORT AND INFRASTRUCTURE

MINISTRY OF THE SEA, TRANSPORT AND INFRASTRUCTURE MINISTRY OF THE SEA, TRANSPORT AND INFRASTRUCTURE 3309 Pursuant to Article 1021 paragraph 3 subparagraph 5 of the Maritime Code ("Official Gazette" No. 181/04 and 76/07) the Minister of the Sea, Transport

More information

Rudolf Steiner - Položaj čovjeka u cjelini kozmosa

Rudolf Steiner - Položaj čovjeka u cjelini kozmosa Rudolf Steiner - Položaj čovjeka u cjelini kozmosa POLOŽAJ ČOVJEKA U CJELINI KOZMOSA, PLATONOV SVIJET-GODINA Predavanje, Rudolf Steiner, Dornach, 28. siječanj 1917. Stenografski zapis, nekorigiran od strane

More information

Mogudnosti za prilagođavanje

Mogudnosti za prilagođavanje Mogudnosti za prilagođavanje Shaun Martin World Wildlife Fund, Inc. 2012 All rights reserved. Mogudnosti za prilagođavanje Za koje ste primere aktivnosti prilagođavanja čuli, pročitali, ili iskusili? Mogudnosti

More information

I što je uopće ta pamet, ta frustrirana, umišljena,ograničena, zgažena i ponižena ljudska pamet. Možda biserje u svinjskom koritu? Ljudska misao?

I što je uopće ta pamet, ta frustrirana, umišljena,ograničena, zgažena i ponižena ljudska pamet. Možda biserje u svinjskom koritu? Ljudska misao? PREDGOVOR Pred vama je jedna bijedno pretenciozna kompilacija jednog užasno prepotentnog autora. Sakrio se iza gomile citata velikih ljudi, i sada vam tu prodaje pamet za skupe novce. Ustvari ništa nova,

More information

NIS PETROL. Uputstvo za deaktiviranje/aktiviranje stranice Veleprodajnog cenovnika na sajtu NIS Petrol-a

NIS PETROL. Uputstvo za deaktiviranje/aktiviranje stranice Veleprodajnog cenovnika na sajtu NIS Petrol-a NIS PETROL Uputstvo za deaktiviranje/aktiviranje stranice Veleprodajnog cenovnika na sajtu NIS Petrol-a Beograd, 2018. Copyright Belit Sadržaj Disable... 2 Komentar na PHP kod... 4 Prava pristupa... 6

More information

BIBLIOTEKA 1000 CVJETOVA 1000 CVJETOVA. Knjiga 28. Urednik: VLADIMIR JAKOLIĆ, prof. Drago Plečko MOJI SUSRETI S JOGIJIMA

BIBLIOTEKA 1000 CVJETOVA 1000 CVJETOVA. Knjiga 28. Urednik: VLADIMIR JAKOLIĆ, prof. Drago Plečko MOJI SUSRETI S JOGIJIMA BIBLIOTEKA 1000 CVJETOVA 1000 CVJETOVA Knjiga 28. Urednik: VLADIMIR JAKOLIĆ, prof. Drago Plečko MOJI SUSRETI S JOGIJIMA Copyright za hrvatsko izdanje: VB.Z., d.o.o.. 10010 ZAGREB, Goranska 12 TeL 01/6235-419

More information

Trening: Obzor financijsko izvještavanje i osnovne ugovorne obveze

Trening: Obzor financijsko izvještavanje i osnovne ugovorne obveze Trening: Obzor 2020. - financijsko izvještavanje i osnovne ugovorne obveze Ana Ključarić, Obzor 2020. nacionalna osoba za kontakt za financijska pitanja PROGRAM DOGAĐANJA (9:30-15:00) 9:30 10:00 Registracija

More information

Naše Univerzalno Putovanje

Naše Univerzalno Putovanje i ii Naše Univerzalno Putovanje George Kavassilas iii Zahvala Želio bih iz dubine svoje vječne Suštine izraziti zahvalnost mojoj voljenoj supruzi i suradnici-koautoru Cynthiji. Zbog sadržaja, izazov pisanja

More information

ROB EAGAR SNAGA STRASTI KAKO PRIMJENITI KRISTOVU LJUBAV U SVOJIM LJUBAVNIM VEZAMA

ROB EAGAR SNAGA STRASTI KAKO PRIMJENITI KRISTOVU LJUBAV U SVOJIM LJUBAVNIM VEZAMA ROB EAGAR SNAGA STRASTI KAKO PRIMJENITI KRISTOVU LJUBAV U SVOJIM LJUBAVNIM VEZAMA 2008 2 Naslov izvornika: THE POWER OF PASSION by Rob Eagar Copyright 2002 by Rob Eagar Grace Press Publishing, Suwanee,

More information

Ekart Tol TIŠINA GOVORI. Eckhart Tolle Stillness Speaks Copyright 2003 Eckhart Tolle First published in the USA by New World Library.

Ekart Tol TIŠINA GOVORI. Eckhart Tolle Stillness Speaks Copyright 2003 Eckhart Tolle First published in the USA by New World Library. Ekart Tol TIŠINA GOVORI Eckhart Tolle Stillness Speaks Copyright 2003 Eckhart Tolle First published in the USA by New World Library. EQ SADRŽAJ Uvod - 3 1 - Tišina i smirenost - 7 2 - Iza mislećeg uma

More information

Korak X1 X2 X3 F O U R T W START {0,1}

Korak X1 X2 X3 F O U R T W START {0,1} 1) (8) Formulisati Traveling Salesman Problem (TSP) kao problem traženja. 2) (23) Dato je prostor stanja sa slike, sa početnim stanjem A i završnim stanjem Q. Broj na grani označava cijenu operatora, a

More information

David Torkington PUSTINJAK. Perast, 2002.

David Torkington PUSTINJAK. Perast, 2002. David Torkington PUSTINJAK Perast, 2002. 1 Biblioteka: "Gospa od Škrpjela" Published under licence from Mercier Press, Cork, Irska Naslov izvornika: David Torkington THE HERMIT A personal discoverv of

More information

- Vežba 1 (dodatan materijal) - Kreiranje Web šablona (template) pomoću softvera Adobe Photoshop CS

- Vežba 1 (dodatan materijal) - Kreiranje Web šablona (template) pomoću softvera Adobe Photoshop CS - Vežba 1 (dodatan materijal) - Kreiranje Web šablona (template) pomoću softvera Adobe Photoshop CS 1. Pokrenite Adobe Photoshop CS i otvorite novi dokument sa komandom File / New 2. Otvoriće se dijalog

More information

Office 365, upute za korištenje elektroničke pošte

Office 365, upute za korištenje elektroničke pošte Office 365, upute za korištenje elektroničke pošte Naša ustanova koristi uslugu elektroničke pošte u oblaku, u sklopu usluge Office 365. To znači da elektronička pošta više nije pohranjena na našem serveru

More information

sadrzaj 2 preventeen IMPRESUM kontaktirajte nas:

sadrzaj 2 preventeen IMPRESUM kontaktirajte nas: sadrzaj Dajana Mišković, BA socijalnog rada Svjetlo i mrak nisu suprotnosti jer, gdje god je svjetlo, mrak ne može biti...4 Slađan Tomić, Srednjoškolski centar, Pale Amatersko vs akademsko/profesionalno

More information

Struktura indeksa: B-stablo. ls/swd/btree/btree.html

Struktura indeksa: B-stablo.   ls/swd/btree/btree.html Struktura indeksa: B-stablo http://cis.stvincent.edu/html/tutoria ls/swd/btree/btree.html Uvod ISAM (Index-Sequential Access Method, IBM sredina 60-tih godina 20. veka) Nedostaci: sekvencijalno pretraživanje

More information

RASPRAVA O PRINCIPIMA LJUDSKOG SAZNANJA

RASPRAVA O PRINCIPIMA LJUDSKOG SAZNANJA Naslov originala THE WORKS OF GEORGE BERKELEY With Prefaces, Annotations, Appendices, and An Account of his Life, by ALEXANDER CAMPBELL FRASER In Four Volumes VOL. I: PHILOSOPHICAL WORKS, 705-2 OXFORD

More information

Johann Wolfgang von Goethe. Patnje mladoga Werthera

Johann Wolfgang von Goethe. Patnje mladoga Werthera Johann Wolfgang von Goethe Patnje mladoga Werthera s njemačkog preveo Milutin Cihlar Nehajev prijevod redigirao Zvonimir Bulaja Sadržaj PRVA KNJIGA 4 DRUGA KNJIGA 35 OBAVIJESTI 42 IZDAVAČ ČITATELJU 55

More information

PUTOVANJE DUŠA. Dr. Michael Newton. Prikaz slučajeva života između života. Biblioteka Novi vidici. Knjiga 8

PUTOVANJE DUŠA. Dr. Michael Newton. Prikaz slučajeva života između života. Biblioteka Novi vidici. Knjiga 8 Biblioteka Novi vidici Knjiga 8 Urednici: Vladimir Jakolić, prof. i Nada Jakolić, prof. Dr. Michael Nevvton Dr. Michael Newton PUTOVANJE DUŠA ITP ŠKORPION, Babonićeva 44, 10000 Zagreb tel./faks: 01/4635-341,

More information

Commissioned by Paul and Joyce Riedesel in honor of their 45th wedding anniversary. Lux. œ œ œ - œ - œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ. œ œ œ œ œ œ œ œ œ.

Commissioned by Paul and Joyce Riedesel in honor of their 45th wedding anniversary. Lux. œ œ œ - œ - œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ. œ œ œ œ œ œ œ œ œ. LK0-0 Lux/ a caella $2.00 Commissioned by aul and Joyce Riedesel in honor of their 5th edding anniversary. Offertorium and Communio from the Requiem Mass f declamatory - solo - - - - U Ex - au - di o -

More information

ZASNOVANA NA PRIRODNIM

ZASNOVANA NA PRIRODNIM ZASNOVANA NA PRIRODNIM zakonima koji upravljaju cijelim svemirom, ova knjiga razbija mit da je uspjeh rezultat teškog rada, iscrpnog planiranja i izuzetnih ambicija. Sedam duhovnih zakona uspjeha nudi

More information

Naslov originala: Paulo Coelho, O VENCEDOR ESTA SO.

Naslov originala: Paulo Coelho, O VENCEDOR ESTA SO. Naslov originala: Paulo Coelho, O VENCEDOR ESTA SO http://www.paulocoelho.com PAULO KOELJO POBEDNIK JE SAM Paulo Coelho O, Marijo, majko bezgrešna, Moli se za nas koji se Tebi molimo. Amin A učenicima

More information

Ekart Tol MOĆ SADAŠNJEG TRENUTKA U PRAKSI. Osnovno učenje, meditacije i vežbe iz knjige Moć sadašnjeg trenutka

Ekart Tol MOĆ SADAŠNJEG TRENUTKA U PRAKSI. Osnovno učenje, meditacije i vežbe iz knjige Moć sadašnjeg trenutka Ekart Tol MOĆ SADAŠNJEG TRENUTKA U PRAKSI Osnovno učenje, meditacije i vežbe iz knjige Moć sadašnjeg trenutka Prevod: Darko Tuševljaković Ivana Vanić Čarobna knjiga SADRŽAJ UVOD 9 PRVI DEO 13 DOSTIZANTE

More information

Croatian Automobile Club: Contribution to road safety in the Republic of Croatia

Croatian Automobile Club: Contribution to road safety in the Republic of Croatia Croatian Automobile Club: Contribution to road safety in the Republic of Croatia DRTD 2018, Ljubljana, 5th December 2018 Mr.sc.Krešimir Viduka, Head of Road Traffic Safety Office Republic of Croatia Roads

More information

WALDEN HENRY DAVID THOREAU

WALDEN HENRY DAVID THOREAU WALDEN HENRY DAVID THOREAU SADRŽAJ Ralph Waldo Emerson Uvod... 1 WALDEN... 16 Ekonomija... 17 Gdje sam živio i za što sam živio... 64 Štivo... 75 Zvuci... 82 Samoća... 93 Posjetitelji... 99 Grahovište...

More information

Sadržaj. Život u skladu s prirodom. Rijec urednika. Čitamo se! Ivan IMPRESUM

Sadržaj. Život u skladu s prirodom. Rijec urednika. Čitamo se! Ivan IMPRESUM Rijec urednika Život u skladu s prirodom Vratiti se u šumu? Napraviti brvnaru, živjeti od lova, ribolova i divljeg bilja? Ne, to vam ne predlažemo u 15. broju Preventeena. Tajna je u umjerenosti, kao što

More information

knjiga 86. izvršna urednica: Sandra Ukalović Eckhart ToHe Govor tišine

knjiga 86. izvršna urednica: Sandra Ukalović Eckhart ToHe Govor tišine knjiga 86. izvršna urednica: Sandra Ukalović Eckhart ToHe Govor tišine izdavač: V.B Z d.0.0. 10010 Zagreb, Dračevička 12 tel: 01/6235-419, fax: 01/6235-418 e-mail: info@vbz.hr www.vbz.hr za izdavača: Boško

More information

Ljubav, stil i loše navike ANNE BEREST AUDREY DIWAN CAROLINE DE MAIGRET SOPHIE MAS

Ljubav, stil i loše navike ANNE BEREST AUDREY DIWAN CAROLINE DE MAIGRET SOPHIE MAS 2 Ljubav, stil i loše navike ANNE BEREST AUDREY DIWAN CAROLINE DE MAIGRET SOPHIE MAS NUCLEAR GLITTER SARAJEVO, BOSNA I HERCEGOVINA 2015 3 Prevod 2015 Nuclear Glitter, Žuga Adina Samoizdavač http://nuclear-glitter.com

More information

Kapitalizam i otpor u 21. veku

Kapitalizam i otpor u 21. veku Anarhistička biblioteka Anti-Copyright 18. 10. 2012. CrimethInc. Ex-Workers Collective Kapitalizam i otpor u 21. veku Uživo u Zrenjaninu CrimethInc. Ex-Workers Collective Kapitalizam i otpor u 21. veku

More information

ČLANOVI KNJIŽEVNOG KLUBA

ČLANOVI KNJIŽEVNOG KLUBA ČLANOVI KNJIŽEVNOG KLUBA Barović Andrej Bjelanović Sunčica Bojanić Milijana-Lana Vlahović Jovana Vuk Rakočević Vučeraković Dara Gavrilović Kristina Gojković Zvezdana Dedajić Milica Dobre Nikolina Dragović

More information

Prolegomena 7 (2) 2008: Filozofska matineja NEVEN SESARDIĆ

Prolegomena 7 (2) 2008: Filozofska matineja NEVEN SESARDIĆ Prolegomena 7 (2) 2008: 207 222 Filozofska matineja NEVEN SESARDIĆ Lingnan University Department of Philosophy, Tuen Mun, Hong Kong sesardic@ln.edu.hk Kada je poznati engleski filozof Charlie Dunbar Broad

More information