SPOLJNOPOLITIČKE ORIJENTACIJE DRŽAVA ZAPADNOG BALKANA: UPOREDNA ANALIZA 60

Size: px
Start display at page:

Download "SPOLJNOPOLITIČKE ORIJENTACIJE DRŽAVA ZAPADNOG BALKANA: UPOREDNA ANALIZA 60"

Transcription

1 Dr Dragan ĐUKANOVIĆ 59 UDC 327(497) SPOLJNOPOLITIČKE ORIJENTACIJE DRŽAVA ZAPADNOG BALKANA: UPOREDNA ANALIZA 60 Sažetak U ovom radu autor ukazuje na osnovne determinante spoljnopolitičkih orijentacija i strategija zemalja Zapadnog Balkana. U vezi sa navedenim, on se usredsređuje na komparativnu analizu najvažnijih strateških spoljnopolitičkih dokumenata Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije i Srbije. U tom kontekstu, on zaključuje da su sve zemlje Zapadnog Balkana opredeljene za članstvo u Evropskoj uniji i NATO (sa izuzetkom Srbije), promociju regionalne saradnje i intenziviranje uloge navedenih zemalja Zapadnog Balkana u globalnim i regionalnim međunarodnim organizacijama. Autor ukazuje i na odnos država Zapadnog Balkana u odnosu prema vodećim zemljama sveta Sjedinjenim Američkim Državama, Ruskoj Federaciji i Narodnoj Republici Kini. Ovom prilikom, kako autor zaključuje, većina zemalja Zapadnog Balkana opredeljena je za jačanje partnerstva sa Sjedinjenim Američkim Državama. Ključne reči: spoljna politika, strategije, prioriteti, Zapadni Balkan, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija, Albanija, Makedonija, Evropska unija, NATO, bilateralni odnosi, međunarodne organizacije UVOD Posle okončanja hladnog rata i uporednog započinjanja procesa raspada nekadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, novonastale drža- 59 Naučni saradnik, Institut za međunarodnu politiku i privredu, Beograd. dragandjuk@yahoo.com. Rad je realizovan u okviru projekta Srbija i savremeni svet: perspektive i putevi učvršćivanja spoljnopolitičkog, bezbednosnog i spoljnoekonomskog položaja Srbije u savremenim procesima u međunarodnoj zajednici, Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, br D, za period godine. 60 Tekst primljen 26. maja godine.

2 296 FPN Godišnjak 2010 III DEO: Međunarodna politika i međunarodni odnosi ve na njenom tlu otpočele su sa redefinisanjem vlastite spoljne politike. 61 Republika Albanija je, istovremeno, napustila rigidni model socijalizma i posle višedecenijske izolacije krenula ka novom osmišljavanju svog međunarodnog položaja. Države nastale od Jugoslavije vidno su se, tokom prvih godina nezavisnosti, distancirale u odnosu na spoljnu politiku koja je bila vođena u vremenskom razdoblju između i godine. U tom smislu napušteni su principi politike nesvrstanosti, 62 a Republika Slovenija, Republika Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Republika Makedonija započele su sa postepenim strateškim zaokretom prema Sjedinjenim Američkim Državama i tadašnjoj Evropskoj zajednici (danas Evropskoj uniji). Republika Srbija i Crna Gora su posle godine, a u okviru Savezne Republike Jugoslavije, bile usredsređene na rešavanje nacionalnog pitanja srpskog naroda. Zato su samostalno i bez podrške vodećih međunarodnih činilaca raspad nekadašnje jugoslovenske federacije pokušale da iskoriste za njegovo rešavanje. Tokom prve decenije samostalnosti većina postjugoslovenskih država nije imala osnovna strateška dokumenta iz oblasti spoljne politike. Štaviše, ni u konstitutivnim aktima postjugoslovenskih država nije bilo detaljnijeg preciziranja spoljnopolitičke orijentacije i prioriteta. Sve države Zapadnog Balkana utvrdile su, zvanično ili ne, sa izuzetkom Republike Srbije, strateška dokumenta iz oblasti spoljne politike. To se može pravdati činjenicom da u Srbiji još uvek nije postignut širi društveni konsenzus u vezi određivanja spoljnopolitičkih prioriteta, a pre svega sa eventualnim pristupanjem zemlje Severnoatlantskom savezu. 63 Dokument Odrednice vanjske politike Republike Hrvatske, 64 premda je po obimu veoma kratak, celovito sagledava sadašnji položaj zemlje u savremenim međunarodnim odnosima. Sa druge strane, dokument Opšti pravci i prioriteti 61 O spoljnoj politici druge Jugoslavije videti: Velibor Gavranov i Momir Stojanović, Međunarodni odnosi i spoljna politika Jugoslavije, Savremena administracija, Beograd, 1972, str Videti: Ustav Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, preambula, alineja VII, Službeni list Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, godina XXX, broj 9, Beograd, 21. februar 1974; Leo Mates, Nonalignment: Theory and Current Policy, The Institute of International Politics and Economics, Belgrade, Oceana Publications, Inc., Dobbs Ferry, New York, 1972, pp Videti: Dragan Đukanović i Ivona Lađevac, Prioriteti spoljnopolitičke strategije Republike Srbije, Međunarodni problemi, godina LXI, broj 3, Beograd, 2009, str Odrednice vanjske politike, Ministarstvo vanjskih poslova Republike Hrvatske, Internet, 15/05/2010.

3 Dragan Đukanović SPOLJNOPOLITIČKE ORIJENTACIJE DRŽAVA ZAPADNOG za sprovođenje spoljne politike Bosne i Hercegovine, 65 usvojen tokom marta godine, trenutno u mnogim elementima ne korespondira sa realnim stanjem u međunarodnim odnosima, premda uopšteno ističe neophodnost pristupanja ove države evroatlantskim integracijama. Posle jednostranog proglašenja nezavisnosti, tokom februara godine, novoformirano Ministarstvo inostranih poslova Kosova usvojilo je interni dokument Program i ključni ciljevi. 66 U navedenom dokumentu je, između ostalog, ukazano na neophodnost ustanovljavanja diplomatsko-konzularne mreže Kosova, ali i na vodeće spoljnopolitičke prioritete u vezi sa ubrzavanjem procesa priznanja nezavisnosti ovog entiteta. Važno je da se napomene da je Vlada Crne Gore, mesec dana po donošenju novog konstitutivnog akta i pet meseci po osamostaljivanju, utvrdila i dokument Spoljnopolitički prioriteti u kome su navedeni svi najvažniji ciljevi spoljne politike zemlje. 67 Ciljevi i prioriteti, 68 dokument Ministarstva inostranih poslova Republike Makedonije, koji nije zvanično usvojen na sednicama Vlade, na veoma detaljan način analizira trenutno stanje u međunarodnim odnosima sa posebnim akcentom na goruće probleme u Aziji i Africi. Poseban kvalitet ovog strateškog dokumenta predstavlja objektivno ukazivanje na trenutni status Makedonije u regionu, Evropi i svetu. Program Vlade Republike Albanije ( ), 69 koji je u parlamentu ove zemlje predstavljen i usvojen 8. septembra godine, takođe sadrži veoma detaljan osvrt na nekoliko spoljnopolitičkih prioriteta sprovođenje unutrašnjih reformi i okončanje pristupanja Evropskoj uniji, intenziviranje pristupanja Severnoatlantskom savezu i promovisanje načela regionalne stabilnosti i jačanja mira na jugoistoku Evrope. 65 Opći pravci i prioriteti za provođenje vanjske politike Bosne i Hercegovine, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, broj /03, Sarajevo, 26. mart The Programme and Core Objectives of the Ministry of Foreign Affairs, Ministry of Foreign Affairs, Kosovo, Prishtina, Internet, 67 Videti: Dragan Đukanović i Ivona Lađevac, Definisanje spoljnopolitičkih prioriteta: slučaj Crne Gore, u: dr Edita Stojić-Karanović i mr Slobodan Janković (urs), Elementi strategije spoljne politike Srbije, Institut za međunarodnu politiku i privredu, Beograd, 2008, str Цели и приоритети, Министерство за надворешни работи на Република Македонија, Скопје, 2009, Internet, aspx?itemid=263, 15/03/ Government Program , Parliament of Albania, Tirana, September 8, 2005.

4 298 FPN Godišnjak 2010 III DEO: Međunarodna politika i međunarodni odnosi SPOLJNA POLITIKA REPUBLIKE HRVATSKE POSLE GODINE Nakon proglašenja nezavisnosti Republike Hrvatske, 21. juna godine, usledila je rekonceptualizacija spoljne politike novoformirane države. Ipak, u prvih deset godina nezavisnosti Republike Hrvatske vodeći cilj spoljne politike ove zemlje bio je usredsređen na razvoj strateških odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama i Saveznom Republikom Nemačkom, tada vodećom državom Evropske unije. Tek je promenom vlasti u Hrvatskoj početkom godine suštinski definisana nova spoljna politika. Osnovna težnja novih vlasti u Republici Hrvatskoj u tom periodu bila je vezana za ulazak u Evropsku uniju i Severnoatlantski savez. U tom kontekstu donet je i dokument Odrednice vanjske politike 70, koji detaljno definiše osnovne ciljeve spoljnopolitičkih aktivnosti ove zemlje. U uvodu ovog dokumenta se navode određena opredeljenja na kojima će se zasnivati nova spoljna politika zemlje. To su, između ostalog, očuvanje i jačanje mira, razumevanja među državama i narodima, učvršćivanje međunarodnog položaja Republike Hrvatske, stvaranje uslova za ostvarenje osnovnih strateških prioriteta učlanjenjem u evropske i transatlantske političke bezbednosne i ekonomske integracije i poštovanje preuzetih međunarodnih obaveza. Takođe, u načela nove spoljne politike ubrojani su i rešavanje otvorenih i preostalih pitanja iz procesa raspada bivše države, uspostavljanje dobrosusedskih odnosa i saradnje sa svim državama regiona, razvijanje prijateljskih odnosa sa najvažnijim državama i faktorima u svetu, jačanje privrednog položaja i promocija ukupnog imidža Republike Hrvatske. U ovom dokumentu Hrvatska je definisana kao sredozemna, srednjoeuropska i podunavska zemlja. 71 U tom kontekstu je napomenuto da Republika Hrvatska, kao država, treba da pronađe svoje mesto i ulogu u savremenom svetu koji je izrazito dinamičan. Posebno je uvodni deo Odrednica vanjske politike posvećen konsolidaciji prilika u Jugoistočnoj Evropi, sa ciljem da se na načelima pravde prava i ravnopravnosti poboljšaju odnosi i pređe iz faze sukoba u novu fazu saradnje i partnerstva. Značajno mesto u uvodu ovog dokumenta posvećeno je uspešnom okončanju unutrašnjih reformi, kao i prihvatanja evropskih standarda u oblasti vladavine prava i ljudskih i građanskih prava. 72 Kao osnovni spoljnopolitički ciljevi Republike Hrvatske nabrojani su ulazak u Evropsku uniju i NATO, unapređenje odnosa sa susednim država- 70 Odrednice vanjske politike, Ministarstvo vanjskih poslova Republike Hrvatske, nav. delo. 71 Ibidem, preambula, alineja Ibidem, preambula, alineja 4.

5 Dragan Đukanović SPOLJNOPOLITIČKE ORIJENTACIJE DRŽAVA ZAPADNOG ma, razvijanje bilateralne i multilateralne saradnje, promocija hrvatskih privrednih kapaciteta, i sveukupne promocije Republike Hrvatske. 73 Jako je bitno napomenuti da je u ovom dokumentu ukazano na neophodnost uspešnog okončanja evroatlantskih integracija. Ovi ciljevi bi, napomenuto je u istom dokumentu, istovremeno podrazumevali puno očuvanje državnih, nacionalnih, političkih, kulturnih i privrednih osobenosti zemlje. Posebno se, s tim u vezi, ističe široki društveni konsenzus za pridruživanje EU, što potvrđuje i deklaracija Hrvatskog sabora od novembra godine, kada je postignuta saglasnost političkih partija vlasti i opozicije u ovom zakonodavnom telu. 74 Potom se navode i brojne koristi od potencijalnog članstva Hrvatske u Evropskoj uniji, ali i podatak da je u godini podrška integraciji zemlje u ovu organizaciju iznosila više od 73%. 75 U savremenom svetu dosta je važno graditi novi bezbednosni položaj zemlje na osnovu članstva u Severnoatlantskom savezu, ističe se u navedenom spoljnopolitičkom dokumentu Hrvatske. Zato je apsolutni... prioritet 76 ove zemlje pristupanje NATO, kako bi se sačuvala nacionalna suverenost i bezbednost. To je, u međuvremenu, uspešno i okončano prijemom Hrvatske u NATO 1. aprila godine. Unapređenje odnosa sa susedima se, takođe, smatra jednim od prioriteta spoljne politike Hrvatske, a u cilju izgradnje dobrosusedskih odnosa na osnovu ravnopravnosti i uzajamnosti. 77 Odeljak koji je posvećen bilateralnoj i multilateralnoj saradnji sadrži i stavove o odnosu Hrvatske prema vodećim činiocima savremene svetske politike. S tim u vezi je napomenuto jačanje partnerskih odnosa 78 sa SAD, ali i na svestrane privredne i političke odnose 79 sa Ruskom Federacijom i Narodnom Republikom Kinom. Učešće u međunarodnim organizacijama i jačanje položaja Hrvatske s tim u vezi je dosta bitno. To se odnosi na Evropsku uniju, Severnoatlantski savez, Ujedinjene nacije, Savet Evrope, Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju i druge međunarodne organizacije. 80 Regionalna saradnja, takođe, predstavlja značajan deo spoljne politike Hrvat- 73 Ibidem, Temeljni ciljevi vanjske politike. 74 Rezolucija Hrvatskog sabora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji, Zagreb, 18. prosinca Odrednice vanjske politike, Temeljni ciljevi vanjske politike, 1. Ulazak u EU. 76 Ibidem, 2. Sudjelovanje u NATO-u, stavak Ibidem, 3. Unapređenje odnosa sa susjednim državama. 78 Ibidem, 4. Razvijanje bilateralne i multilateralne međunarodne suradnje, stavak Ibidem. 80 Ibidem, 4. Razvijanje bilateralne i multilateralne međunarodne suradnje, stavak 3.

6 300 FPN Godišnjak 2010 III DEO: Međunarodna politika i međunarodni odnosi ske sa ciljem obezbeđivanja pune stabilnosti i razvoja u regionu Jugoistočne Evrope. 81 Nemala pažnja u Odrednicama vanjske politike posvećena je i promociji hrvatske privrede (izvoz proizvoda iz Hrvatske, osiguranje stranih direktnih ulaganja i jačanje privredne saradnje sa drugim državama). 82 Kako bi se osigurala uspešna implementacija spoljnopolitičkih prioriteta, Vlada Republike Hrvatske će se, navodi se u ovom dokumentu, zalagati za insistiranje na njenoj predstavi kao savremene, demokratske i tolerantne sredozemne i srednjoeuropske zemlje. 83 S tim u vezi treba da budu povezane i aktivnosti na polju kulturne diplomatije. Vlada Republike Hrvatske umnogome je uspešno implementirala navedene spoljnopolitičke ciljeve tokom proteklih deset godina. Protekle godine je ostvareno članstvo zemlje u NATO, a u narednom periodu se, istovremeno, može očekivati i okončanje pregovora o članstvu Hrvatske u Evropskoj uniji. Došlo je i do značajnijeg unapređenja bilateralnih odnosa sa susedima i unapređenja statusa Hrvatske u okviru regionalnih inicijativa i foruma za saradnju. Takođe, Republika Hrvatska je uspela da obezbedi veoma dobre odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama, ali i da istovremeno razvija kvalitetne bilateralne odnose sa Ruskom Federacijom i Narodnom Republikom Kinom a pre svega na privrednom polju. Dokument Odrednice vanjske politike u celini uspeva da odredi spoljnopolitički identitet zemlje i da objedini najvažnije spoljnopolitičke zadatke i ukaže i na neophodne mehanizme za njihovo sprovođenje. Važno je, sa druge strane, ukazati i na činjenicu da se, u skladu sa Ustavom Republike Hrvatske (1991), Vlada, Hrvatski sabor i predsednik države, kao institucije koje sprovode spoljnu politiku, pridržavaju navedenih osnovnih principa spoljne politike i da u njihovoj interpretaciji nema značajnijih razmimoilaženja. SPOLJNOPOLITIČKI PRIORITETI BOSNE I HERCEGOVINE: MINIMALNA SAGLASNOST U VEZI SA NAČELIMA I PRIORITETIMA SPOLJNE POLITIKE Ustavom Bosne i Hercegovine navedeni su isključivo institucionalni okviri vođenja spoljne politike, ali se u njemu ne ukazuje i na određene prioritete i pravce učešća zemlje u savremenim međunarodnim odnosima. Na osnovu ustavnih ovlašćenja, a u vezi sa vođenjem spoljne politike, članovi Predsed- 81 Ibidem, 4. Razvijanje bilateralne i multilateralne međunarodne suradnje, stavak Ibidem, 5. Promocija hrvatskog gospodarstva. 83 Ibidem, 6. Ukupna promidžba Hrvatske.

7 Dragan Đukanović SPOLJNOPOLITIČKE ORIJENTACIJE DRŽAVA ZAPADNOG ništva Bosne i Hercegovine 84 su 26. marta godine utvrdili Opšte pravce i prioritete za sprovođenje spoljne politike BiH. 85 U okviru ovog dokumenta ukazano je na dinamične promene savremenog sveta, kao i na neophodnost rešavanja brojnih problema na globalnom i regionalnom nivou. Istovremeno je istaknuta neophodnost poštovanja načela Povelje Ujedinjenih nacija i Završnog akta iz Helsinkija i ostalih dokumenata Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju. 86 To podrazumeva i puno pridržavanje opšteprihvaćenih načela međunarodnog prava i poštovanje zaključenih i ratifikovanih sporazuma. S tim u vezi, navedeno je da su otvorenost i ravnopravnost, uzajamno poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, principi miroljubive saradnje, konstruktivni dijalog, borba protiv terorizma i organizovanog kriminala i uvažavanje osnovna načela spoljne politike BiH. Polazeći od već istaknutih načela, Predsedništvo Bosne i Hercegovine precizno je definisalo i prioritete spoljne politike zemlje. To su očuvanje nezavisnosti i teritorijalnog integriteta zemlje, sprovođenje Opšteg okvira sporazuma za mir u BiH, pristupanje zemlje evroatlantskim integracionim procesima, učešće zemlje u multilateralnim aktivnostima i promocija države kao partnera u međunarodnim ekonomskim odnosima sa ciljem ostvarivanja punopravnog članstva u Svetskoj trgovinskoj organizaciji. 87 Spuštajući nivo opštosti, nakon načela i prioriteta, dokument Opšti pravci i prioriteti za sprovođenje spoljne politike BiH u trećem delu sadrži pregled konkretnih aktivnosti za implementaciju spoljne politike. U okviru bilateralnih vidova saradnje posebno je ukazano na unapređenje i razvijanje odnosa sa susednim državama Republikom Hrvatskom i tadašnjom državnom zajednicom Srbije i Crne Gore (danas dvema nezavisnim državama Republikom Srbijom i Crnom Gorom), na temeljima zajedničkih interesa i ravnopravnosti. Potom se ističe i neophodnost jačanja bilateralnih odnosa sa državama članicama Upravnog odbora Saveta za implementaciju mira, SAD, Ruskom Federacijom, Velikom Britanijom, Francuskom i Kinom. Na bilateralnom nivou neophodno je, istaknuto je u dokumentu, ojačati saradnju sa državama članicama Saveta bezbednosti UN, članicama Evropske unije, svim zemljama regije, kao i članicama Organizacije islamske konferencije. 88 BiH će se, takođe, 84 Ustav Bosne i Hercegovine, član IV, stav 2, a. 85 Opći pravci i prioriteti za provođenje vanjske politike Bosne i Hercegovine, I, Načela vanjske politike Bosne i Hercegovine. 86 Ibidem, I, Načela vanjske politike Bosne i Hercegovine, stav Ibidem, II, Prioriteti vanjske politike Bosne i Hercegovine. 88 Ibidem, III, Osnovni pravci i aktivnosti vanjske politike Bosne i Hercegovine, a) Bilateralne prirode.

8 302 FPN Godišnjak 2010 III DEO: Međunarodna politika i međunarodni odnosi založiti za uspostavljanje diplomatskih odnosa sa državama sa kojima oni još uvek nisu uspostavljeni, sa posebnim akcentom na bilateralne odnose sa državama regiona Jugoistočne Evrope, navodi se u ovom spoljnopolitičkom dokumentu. Takođe, ističe se i neophodnost postizanja međudržavnih sporazuma, naročito u oblastima privrede i stranih investicija. Bitni ciljevi spoljne politike zemlje su, kako se navodi u istom dokumentu, i promocija bosanskohercegovačke privrede, ali i razvoj saradnje u oblasti nauke, tehnologije, kulture, obrazovanja i sporta. Sa druge strane, u okviru multilateralnih oblika saradnje insistira se na jačanju položaja Bosne i Hercegovine u geostrateškom smislu i njenom članstvu u evropskim i evroatlantskim integracijama. 89 Dalje se naglašava neophodnost intenziviranja aktivnosti BiH u sistemu Ujedinjenih nacija i njenih specijalizovanih agencija, neophodnost pristupanja Svetskoj trgovinskoj organizaciji i jačanje uloge zemlje u radu Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju. Poseban deo dokumenta posvećen je regionalnim vidovima saradnje sa ciljem naglašavanja neophodnosti jačanja stabilnosti i bezbednosne i ekonomske konsolidacije prilika u zemlji. U kontekstu saradnje sa državama članicama Organizacije islamske konferencije, istaknuto je u dokumentu, biće inicirano unapređenje privrednih odnosa, a istovremeno se podvlači i neophodnost saradnje sa Pokretom nesvrstanih zemalja, a u cilju sticanja statusa posmatrača u ovoj organizaciji (što je u međuvremenu i ostvareno). Značajna pažnja u Opštim pravcima i prioritetima za sprovođenje spoljne politike BiH posvećena je i saradnji ove zemlje sa Organizacijom američkih država, nekadašnjom Organizacijom afričkog jedinstva (danas Afričkom unijom), Asocijacijom država Latinske Amerike i Asocijacijom država Jugoistočne Azije ASEAN. U okviru poslednjeg odeljka dokumenta, istovremeno se ukazuje na neophodnost zaštite prava državljana BiH koji borave u inostranstvu i pružanja pomoći privrednim subjektima koji deluju na stranim tržištima. 90 Ukazano je potom i na značaj preduzimanja aktivnosti u vezi sa liberalizacijom viznog režima za građane Bosne i Hercegovine. Iako je prošlo sedam godina od donošenja dokumenta Opšti pravci i prioriteti za sprovođenje spoljne politike BiH, do sada se pokazalo da, zbog brojnih unutrašnjih problema u zemlji, nije došlo do značajnijeg napretka u poboljšanju spoljnopolitičkog položaja zemlje. Međutim, evidentno je da je došlo do izvesnog napretka u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, a posebno NATO 89 Ibidem, III, Osnovni pravci i aktivnosti vanjske politike Bosne i Hercegovine, b) Multilateralne prirode. 90 Ibidem, III, Osnovni pravci i aktivnosti vanjske politike Bosne i Hercegovine, c) Zaštita interesa državljana Bosne i Hercegovine u inozemstvu.

9 Dragan Đukanović SPOLJNOPOLITIČKE ORIJENTACIJE DRŽAVA ZAPADNOG (dobijanje Akcionog plana za članstvo 22. aprila godine). Prilično su, u međuvremenu, konsolidovani odnosi BiH sa susedima, ali i ojačani vidovi multilateralne regionalne saradnje. Sa druge strane, još uvek nije načinjen prodor u vezi sa prijemom zemlje u Svetsku trgovinsku organizaciju, a nije došlo ni do poboljšanja bilateralnih odnosa sa vodećim državama sveta (SAD, Ruska Federacija i NR Kina). U istom periodu nije usledilo ni efikasnije promovisanje kapaciteta bosanskohercegovačke privrede u svetu. Ne treba prenebregnuti i činjenicu da jedino državljani BiH i Albanije još uvek imaju prilično rigorozan Šengenski vizni režim, iako postoje brojne najave institucija Evropske unije da će do njegovog ukidanja doći tokom godine. U dvoentitetskoj BiH, važno je napomenuti, ne postoji širi konsenzus oko članstva države u NATO, što je posebno uočljivo u Republici Srpskoj. REPUBLIKA SRBIJA U NEDOSTATKU STRATEŠKOG SPOLJNOPOLITIČKOG DOKUMENTA Republika Srbija ni posle zaokruživanja vlastite državnosti, početkom juna godine, nije uspela da jasno definiše vlastite spoljnopolitičke prioritete. Ustav Republike Srbije, 91 donet 6. novembra godine, ne sadrži osnovna spoljnopolitička načela. Naime, tokom proteklih deset godina u okviru nekadašnje Savezne Republike Jugoslavije, a potom i u okviru državne zajednice Srbija i Crna Gora, postojalo je odsustvo volje vodećih političkih činilaca da se dođe do usaglašenog strateškog spoljnopolitičkog dokumenta. Zato su ekspozei ministara spoljnih poslova Gorana Svilanovića iz i Vuka Draškovića iz godine predstavljali jedini okvir za ispoljavanje spoljnopolitičkih prioriteta zemlje. 92 Evidentno je da u Srbiji postoji izrazito širok društveni konsenzus u vezi sa ulaskom zemlje u Evropsku uniju, ali je evidentno nepostojanje slične saglasnosti oko pristupanja NATO. 93 I u vezi sa odnosima Srbije prema velikim silama postoji značajno razmimoilaženje političkih subjekata. Sa jedne strane, postoje političke opcije koje se zalažu za jačanje partnerstva sa vodećom ze- 91 Ustav Republike Srbije, Službeni glasnik Republike Srbije, broj 98/ Ekspoze saveznog ministra za inostrane poslove Gorana Svilanovića u Saveznoj skupštini SR Jugoslavije, Beograd, 24. oktobar 2001, Internet, rs/srpski/spopol/ministar/govori/241001_s.htm, 15/05/2010l; Eskpoze ministra spoljnih poslova Vuka Draškovića u Skupštini državne zajednice Srbija i Crna Gora, Beograd, 21. decembar 2004, Internet, Govori/211204_s.html, 15/05/ Dragan Đukanović, Ivona Lađevac, Prioriteti spoljnopolitičke strategije Republike Srbije, Međunarodni problemi, str

10 304 FPN Godišnjak 2010 III DEO: Međunarodna politika i međunarodni odnosi mljom sveta Sjedinjenim Američkim Državama, dok, sa druge strane, postoje i oni koji se zalažu za uravnotežavanje odnosa sa ovom državom, Ruskom Federacijom i Narodnom Republikom Kinom. U vezi sa neophodnošću intenziviranja odnosa sa državama Zapadnog Balkana i Jugoistočne Evrope ne postoje značajna razmimoilaženja među vodećim političkim partijama u Srbiji. Slično se odnosi i na utvrđivanje prisnijih bilateralnih odnosa Srbije sa drugim državama sveta (npr. Kanada, Brazil, Japan, Indija, Australija, itd.) i učešće i aktivniju ulogu u radu globalnih i regionalnih međunarodnih organizacija. Trenutno se srpski spoljnopolitički kurs može pratiti jedino kroz analizu izjava predsednika Republike i ministra spoljnih poslova. U tom smislu se najčešće govori o stubovima spoljne politike, koji su uglavnom vezani za očuvanje ustavnog poretka zemlje, uključujući i očuvanje Kosova u sastavu Srbije, integraciju u Evropsku uniju, jačanje dobrosusedskih odnosa u regionu Jugoistočne Evrope i izbalansiranja odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama, Ruskom Federacijom i Narodnom Republikom Kinom. No, raspored navedenih stubova spoljne politike neretko se menja. 94 Ministarstvo inostranih poslova Kosova je odmah, po jednostranom proglašenju nezavisnosti ovog entiteta, utvrdilo Program i ključne ciljeve spoljne politike. 95 Kosovo će se, navodi se u navedenom dokumentu, pridržavati saradnje sa susedima, ali će težiti i članstvu u Evropskoj uniji i NATO. Zato će, u vezi sa članstvom u Severnoatlantskom savezu, biti neophodno da Kosovo što pre postane članica programa Partnerstvo za mir, zaključuje se u ovom aktu. Potom se u prioritete spoljne politike Kosova navode i neophodnost ubrzavanja i okončanja procesa međunarodnog priznanja nezavisnosti ovog entiteta, članstvo u globalnim i regionalnim organizacijama (sa posebnim akcentom na Ujedinjene nacije), ali i članstvo u regionalnim forumima za saradnju. 96 Ministarstvo spoljnih poslova Kosova će, takođe, podsticati i potpisivanje velikog broja međunarodnih ugovora i konvencija. Kada je reč o diplomatsko-konzularnoj mreži Kosova istaknuto je da je prioritet otvaranje ambasada u Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Saveznoj Republici Nemačkoj i Italiji. 97 Potom se navodi i neophodnost otvaranja ambasada u svim državama regiona Jugoistočne Evrope i Austriji. U ovom dokumentu je, istovremeno, navedeno i da će se 94 Ibidem, str The Programme and Core Objectives of the Ministry of Foreign Affairs, Ministry of Foreign Affairs, Prishtina. 96 Ibidem. 97 Ibidem.

11 Dragan Đukanović SPOLJNOPOLITIČKE ORIJENTACIJE DRŽAVA ZAPADNOG ubuduće Kosovo zalagati za racionalizaciju svoje mreže diplomatsko-konzularnih predstavništava kroz osnivanje zajedničkih misija sa drugim državama. Povećanje obima inostranih investicija, zaštita prava građana Kosova u inostranstvu, promovisanje političkog i ekonomskog interesa Kosova i regionalna saradnja u oblasti zaštite životne sredine se, takođe, ubrajaju u prioritete spoljne politike. 98 Gotovo identični stavovi ponovljeni su i u dokumentu Prioriteti spoljne politike, 99 koji sadrži jasno definisane operativne aktivnosti i korake kosovske diplomatije posle jednostrano proglašene nezavisnosti. No, u ovom dokumentu je posebno ukazano na neophodnost intenziviranja odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama i to kroz izgradnju strateške saradnje i partnerstva. 100 PRIORITETI SPOLJNE POLITIKE CRNE GORE POSLE STICANJA NEZAVISNOSTI Crna Gora je povratila državnu nezavinost 3. juna godine. U Ustavu Crne Gore, usvojenom oktobra godine, ukazano je na neophodnost razvoja saradnje na ravnopravnoj saradnji sa drugim narodima i državama i evropskim i evroatlantskim integracijama. 101 U članu 15. Ustava navode se opšte smernice u odnosu sa drugim državama i međunarodnim organizacijama. U skladu sa navedenim odredbama, predviđeno je razvijanje prijateljskih odnosa sa drugim subjektima međunarodne politike. Posebno je značajno što je u članu 9 Ustava istaknuto načelo suprematije međunarodnog prava u odnosu na nacionalno. Dokument Spoljnopolitički prioriteti Crne Gore, 102 koji je usvojen polovinom novembra godine, definisao je ovu zemlju kao balkansku i sredozemnu, čiji je najvažniji cilj okončanje integracija u Evropsku uniju i članstvo u Severnoatlantskom savezu. 103 Istovremeno se u ovom aktu povlači i značaj intenzivnije regionalne saradnje i jačanje dobrosusedskih odnosa u Jugoistočnoj 98 Ibidem. 99 The Foreign Policy Priorities, Ministry of Foreign Affairs, Government of Kosovo, Prishtina, Internet, 15/05/ Ibidem, II. Strategic Objectives, 4. The United States of America. 101 Ustav Crne Gore, preambula, alineja 5, Službeni list Crne Gore, broj 1, godina LXIII, Podgorica, 25. oktobar Spoljnopolitički prioriteti Crne Gore, Vlada Crne Gore, 15. novembar Ibidem, II. Spoljnopolitički prioriteti Crne Gore, 1. Integracija u Evropsku uniju i Sjevernoatlantski savez NATO, a. Evropska unija, b. NATO.

12 306 FPN Godišnjak 2010 III DEO: Međunarodna politika i međunarodni odnosi Evropi. 104 U okviru dokumenta, koji se bavi bilateralnim i multilateralnim vidovima saradnje, ističe se važnost jačanja odnosa sa Nemačkom, Velikom Britanijom, Francuskom i Italijom, kao vodećim državama Evropske unije. 105 Takođe, u ovom dokumentu je napomenuta i važnost podsticanja bilateralnih odnosa sa državama tzv. Nove Evrope, odnosno državama koje su Evropskoj uniji pristupile nakon 1. maja godine. Uzimajući u obzir demografske kapacitete i veličinu Crne Gore, posebno će se koristiti iskustva takozvanih malih zemalja u procesu pridruživanja Evropskoj uniji (Island, Kipar, Malta, Andora, Lihtenštajn, Luksemburg, Monako i San Marino), ali i njihova praksa razvoja uprave. Kada je u pitanju odnos Crne Gore prema vodećim akterima svetske politike, istaknuto je da su odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama od posebne važnosti za ovu državu, 106 uzimajući u obzir uticaj ove zemlje u međunarodnoj zajednici. Odnosi sa Ruskom Federacijom i njihovo jačanje, u okviru rada Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju i Ujedinjenih nacija, doprineće poboljšanju međunarodnog položaja Crne Gore, ističe se u Spoljnopolitičkim prioritetima Crne Gore. Istovremeno je podvučeno da su odnosi između Crne Gore i Ruske Federacije tradicionalno prijateljski, a usled brojnih kulturnih i istorijskih osobenosti. 107 Izgradnja kvalitetnijih privrednih i trgovinskih odnosa sa Republikom Kinom predstavlja, takođe, jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Crne Gore. Uzimajući u obzir sredozemni identitet Crne Gore, poseban akcenat je stavljen na razvoj odnosa sa vodećim državama ovog regiona Turskom i Egiptom. U okviru navedenog dokumenta istovremeno se navodi značaj učešća Crne Gore u međunarodnim organizacijama Ujedinjenim nacijama, Savetu Evrope, Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju, kao i neophodnost članstva zemlje u Svetskoj trgovinskoj organizaciji. 108 Specificum spoljnopolitičkih prioriteta Crne Gore, u odnosu na druga strateška dokumenta država nastalih od Jugoslavije, predstavlja striktno navođenje instrumenata za implementaciju navedenih ciljeva. 109 Tu je posebno istaknuta uloga Ministarstva inostranih poslova i njegove postojeće diplomatske mreže, ali i Vlade, predsednika Republike i drugih organa. 104 Ibidem, II. Spoljnopolitički prioriteti Crne Gore, 2. Unapređenje i održavanje dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje. 105 Ibidem, II. Spoljnopolitički prioriteti Crne Gore, 3. Razvijanje bilateralne i multilateralne međunarodne saradnje, a. Razvijanje bilateralne saradnje. 106 Ibidem. 107 Ibidem. 108 Ibidem, II. Spoljnopolitički prioriteti Crne Gore, 3. Razvijanje bilateralne i multilateralne međunarodne saradnje, b. Učešće u radu međunarodnih organizacija. 109 Ibidem, III. Implementacija spoljnopolitičkih prioriteta.

13 Dragan Đukanović SPOLJNOPOLITIČKE ORIJENTACIJE DRŽAVA ZAPADNOG Posle sticanja nezavisnosti, godine, Crna Gora je uspela da značajno napreduje na putu ka Evropskoj uniji, što pokazuje i stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju 1. maja godine. Slično je i sa intenziviranjem napora u vezi sa članstvom Crne Gore u NATO (dobijanje Akcionog plana za članstvo 4. decembra godine). Takođe, Crna Gora je tokom protekle četiri godine uspela da poboljša odnose sa susedima i ojača regionalnu saradnju. U Spoljnopolitičkim prioritetima Crne Gore istaknuta je zbog toga i važnost razvijanja bliskih bilateralnih odnosa sa susednom Republikom Srbijom. 110 SPOLJNOPOLITIČKI PRIORITETI REPUBLIKE MAKEDONIJE: DEFINISANJE STATUSA ZEMLJE U SAVREMENOJ MEĐUNARODNOJ ZAJEDNICI Republika Makedonija je posle proglašenja nezavisnosti, krajem godine, bila uglavnom usredsređena na konsolidovanje unutrašnjih međuetničkih i političkih prilika u zemlji. Ustav Makedonije, 111 koji je donet godine, a značajnije izmenjen amandmanima početkom ove decenije, sadrži poglavlje posvećeno međunarodnim odnosima. No, u ovom delu ustava se uglavnom ukazuje na način potpisivanja i implementaciju međunarodnih ugovora, kao i na eventualno sklapanje (među)državnih saveza ili formiranje zajednica sa drugim državama. 112 Dakle, i pored navedenog, u Ustavu Makedonije nije detaljno utvrđen opšti pravac spoljnopolitičkih aktivnosti zemlje. Tokom godine je, u okviru Ministarstva inostranih poslova Makedonije, interno usvojen dokument pod nazivom Ciljevi i prioriteti. 113 U navedenom aktu se ukazuje na opredeljenost zemlje u vezi sa evropskim i transatlantskim integracijama. S tim u vezi, ukazuje se na neophodnost okončanja procedure u vezi sa sticanjem punopravnog članstva u NATO, otpočinjanja pregovora o članstvu sa Evropskom unijom, ukidanja viza makedonskim gra- 110 Dragan Đukanović i Ivona Lađevac, Definisanje spoljnopolitičkih prioriteta: slučaj Crne Gore, u: Edita Stojić-Karanović i Slobodan Janković (urs), Elementi strategije spoljne politike Srbije, str Устав на Република Македонија со амандманитена Уставот I XIX, VI. Меґународни односи, Службен вестник на Република Македонија, Скопје, Исто, член Цели и приоритети, Министерство на надворешни работи на Република Македонија, Internet, 15/05/2010.

14 308 FPN Godišnjak 2010 III DEO: Međunarodna politika i međunarodni odnosi đanima, rešavanja pitanja imena zemlje sa južnim susedom Grčkom, kao i jačanja ekonomske i javne diplomatije. 114 U delu dokumenta koji se odnosi na članstvo u Severnoatlantskom savezu, navodi se neophodnost rešavanja višegodišnjeg spora Makedonije i Grčke oko imena države. Na taj način bi se, ocenjuje se u ovom dokumentu, obezbedila potpuna stabilnost Balkana. Kao jedan od vodećih prioriteta navodi se i jačanje strateškog partnerstva sa SAD, 115 i razvijanje svestranih partnerskih odnosa sa EU i NATO. Istovremeno se ukazuje na neophodnost saradnje sa Ruskom Federacijom i Narodnom Republikom Kinom. U kontekstu razvoja regionalne saradnje istaknuta je neophodnost razvoja dobrosusedskih odnosa sa državama u regionu, što predstavlja, kako se navodi u dokumentu, i uslov za pristupanje EU i NATO. Zato izgradnja bezbednosti, stabilnosti i saradnje predstavlja veoma bitnu aktivnost u spoljnoj politici Republike Makedonije, kako na bilateralnom, tako i na multilateralnom planu. Makedonija će težiti, kaže se u ovom dokumentu, značajnijem učešću u svim globalnim i regionalnim organizacijama. To podrazumeva i međunarodnu borbu protiv globalnih bezbednosnih izazova terorizma, organizovanog kriminala i korupcije. 116 Promovisanje ekonomskih potencijala i mogućnosti Makedonije, očuvanje suverenosti, stabilnosti i bezbednosti države, kao i afirmacija nacionalnog kulturnog i duhovnog identiteta predstavljaju, takođe, spoljnopolitičke prioritete zemlje. Briga za pripadnike makedonske zajednice izvan države matice je, kako je navedeno u ovom aktu, jedan od značajnih ciljeva spoljne politike. 117 Za razliku od drugih strateških spoljnopolitičkih dokumenata država Zapadnog Balkana, Ciljevi i prioriteti spoljne politike Republike Makedonije sadrže pregled stanovišta u odnosima prema aktuelnim međunarodnim problemima. 118 Ovaj dokument zato sadrži i stavove Ministarstva inostranih poslova Republike Makedonije povodom proširenja Evropske unije, međunarodnog terorizma, kao i situacije u Avganistanu, Pakistanu, Iraku i Iranu. Istovremeno, značajna pažnja posvećena je problemima Tajvana i teritorijalne celovitosti Narodne Republike Kine, nuklearnog naoružanja Severne Koreje, razvoja bliskoistočne krize i stanja u Sudanu. I krizi u Gruziju, odnosno položaju ocepljenih oblasti Abhazije i Južne Osetije, posvećena je posebna pažnja u okviru Ciljeva i prioriteta spoljne politike Makedonije. 114 Исто, точка Исто, точка Исто, точка Исто, точка Исто, Ставови и позиции на Република Македонија по одрени надворешно политички прашања.

15 Dragan Đukanović SPOLJNOPOLITIČKE ORIJENTACIJE DRŽAVA ZAPADNOG Republika Makedonija je proteklih deset godina uspela da napravi određeni napredak u vezi sa članstvom u NATO i ukidanjem viza za njene građane. Dosta je učinjeno i u vezi sa jačanjem strateškog partnerstva sa SAD, ali i intenziviranja dobrosusedskih odnosa u Jugoistočnoj Evropi. Ipak, još uvek nije okončan spor sa susednom Grčkom oko imena Makedonije, što suštinski otežava normalizaciju bilateralnih odnosa dveju država, ali i makedonsko pristupanje Severnoatlantskom savezu i Evropskoj uniji. 119 CILJEVI SPOLJNE POLITIKE VLADE REPUBLIKE ALBANIJE Skupština Republike Albanije je 8. septembra godine usvojila Program Vlade za period od do godine. 120 U okviru ovog dokumenta se ističe da su članstvo Albanije u Evropskoj uniji i NATO dva najvažnija prioriteta spoljne politike, te da je, s tim u vezi, neophodno da se svi činioci u zemlji uključe u realizaciju navedenih ciljeva. 121 Vlada se stoga obavezala da će u potpunosti sprovesti i koordinirati unutrаšnje reforme u cilju uspešnog okončanja evropskih integracija. U tom smislu su navedene i sve tehničke mere, kojе Vlada treba da preuzme u cilju okončanja procesa pristupanja ovim dvema organizacijama. 122 Albanija treba da vodi pragmatičnu i realističnu spoljnu politiku, navodi se potom u Programu Vlade ( ), a posebno je bitno osigurati mogućnost za povećanje obima stranih investicija. U radu brojnih međunarodnih organizacija, čijа je Albanija članica, neophodno je promovisati novi imidž zemlje i podršku zajedničkim projektima zemalja u cilju razvoja brojnih regija u svetu, istaknuto je potom u programskom dokumentu Vlade. Poseban značaj će biti dat kulturnoj diplomatiji i bilateralnoj saradnji sa svim demokratskim državama sveta. S tim u vezi je napomenuto da su odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama od strateške važnosti 123 za Albaniju u oblasti ekonomije, bezbednosti i demokratske konsolidacije. 119 Branko Pavlica, Grčko-makedonski spor u vezi sa imenom Makedonije, Međunarodna politika, godina LV, broj 136, Beograd, oktobar decembar 2009, str Government Program , Parlament of Albania, Tirana, September 8, Ibidem, point Ibidem, Implementation and Coordination of Reforms for Europeanization and Integration. 123 Ibidem, Foreign Policy, Focusing on Euro-Atlantic Integration, Regional Peace and Stability, XXVIII, 5.

16 310 FPN Godišnjak 2010 III DEO: Međunarodna politika i međunarodni odnosi Potom se u vladinom programskom dokumentu ističe da će Albanija promovisati mir i stabilnost u regionu Jugoistočne Evrope kroz jačanje političke, diplomatske i kulturne saradnje sa navedenom grupom država. Tu značajnu ulogu treba da ima i zaključivanje bilateralnih sporazuma sa državama Jugoistočne Evrope. Zajedničke vrednosti, као i težnja država regiona Zapadnog Balkana da se pristupi EU i NATO, treba da predstavljaju dobru osnovu za zaključivanje ovakvih sporazuma. 124 Kada je reč o odnosima sa državama Jugoistočne Evrope, u ovom dokumentu, posebno sе potencira na produbljivanju prijateljskih odnosa Albanije sa Turskom. Sagledavajući neophodnost uspostavljanja boljih bilateralnih odnosa sa državama članicama Evropske unije, Albanija će, u skladu sa programom Vlade, težiti uspostavljanju boljih odnosa sa Nemačkom, Francuskom i Velikom Britanijom, kao i sa Austrijom. 125 U tom smislu se dodatno navode i Grčka i Italija, kao države članice EU i neposredni susedi Albanije. Razvoj ekonomskih i političkih odnosa Albanije sa Japanom, Indijom i Kanadom, kao i jačanje ekonomske i kulturne saradnje sa Narodnom Republikom Kinom, takođe, navedeni su kao spoljnopolitički prioriteti. 126 Albanija će najadekvatnije čuvati svoje nacionalne interese kroz članstvo u Severnoatlantskom savezu, 127 istaknuto je u Programu Vlade ( ), ali će se zemlja aktivno angažovati i u radu regionalnih foruma iz oblasti bezbednosti i odbrane pre svega u okviru aranžmana Jadranska povelja i Inicijativa za saradnju ministara odbrane Jugoistočne Evrope SEDM. 128 I Albanija je, kao sve države Zapadnog Balkana, uspela da napravi značajan prodor u evropskim integracijama, kada je 28. aprila godine podnela zahtev za kandidaturu, a 15. aprila godine dobila upitnike od Komisije Evropske unije. Istovremeno, 1. aprila protekle godinu je na snagu stupio i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. No, albanski građani još uvek nemaju mogućnost da u države Evropske unije putuju bez viza. Veliki spoljnopolitički uspeh Albanije ostvaren je godine pristupanjem Severnoatlantskom savezu, a odnosi između ove zemlje i Sjedinjenih Američkih Država su, takođe, u stalnom usponu. Kada je reč o saradnji sa državama u regiji, od početka ove godine vidna je izvesna relaksacija u bilateralnim odnosima sa Srbijom, koji su bili opterećeni odnosom zvanične Tirane 124 Ibidem, XXVIII, 6. Ibidem, XXVIII, Ibidem, XXVIII, 7. Ibidem, XXVIII, Ibidem, XXVIII, 7. Ibidem, XXVIII, Ibidem, National Security. NATO Membership. Albania s Contribution to Global Peace and Security, XXIX, Ibidem, XXIX, 6.

17 Dragan Đukanović SPOLJNOPOLITIČKE ORIJENTACIJE DRŽAVA ZAPADNOG prema kosovskoj krizi. Sa drugim državama Zapadnog Balkana i Jugoistočne Evrope Albanija nema otvorenih pitanja, što je navedeno i u programskom dokumentu Vlade. ZAKLJUČAK Posle okončanja raspada bivše Jugoslavije, sve novonastale države su se opredelile za evropske i evroatlantske integracije. Isto se odnosi i na Republiku Albaniju tokom protekle dve decenije. Ovo bi trebalo da osigura novi politički, ekonomski i bezbednosni okvir u Jugoistočnoj Evropi, kojim bi se obezbedila trajna stabilnost u regionu. Danas je jasno da se spoljnopolitički prioriteti većine država nastalih od bivše Jugoslavije poklapaju u nekoliko segmenata. To su evropske i evroatlantske integracije, poboljšanje odnosa sa susedima, izgradnja što boljeg odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama i potreba jačanja uloge ovih zemalja u međunarodnim organizacijama. Istovremeno, većina država Zapadnog Balkana potencira i na promociji vlastite privrede i ukupnog identiteta u svetu. Navedena spoljnopolitička dokumenta država Zapadnog Balkana biće suštinski izmenjena posle pristupanja ovih zemalja Evropskoj uniji. To podrazumeva neophodnost budućeg usklađivanja spoljne politike ovih država sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije (Common Foreign and Security Policy CFSP). Ova obaveza prihvaćena je i zahvaljujući potpisivanju sporazuma o stabilizaciji navedenih zemalja sa Evropskom unijom. Ipak, može se očekivati i da se do pristupanja Evropskoj uniji blaže modifikuju navedeni dokumenti bez redefinisanja suštinskih prioriteta, a pre svega onih koji su vezani za jačanje brojnih vidova bilateralne i multilateralne saradnje u regionu Jugoistočne Evrope i ulogu navedenih zemalja u međunarodnim organizacijama. Kada započnu pregovori o poglavljima vezanim za usaglašavanje spoljne politike zemlje kandidata sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, to podrazumeva i neophodnost izmene spoljnopolitičkih dokumenata, ali i konkretnih aktivnosti na spoljnom planu. Ovo je bitno jer Evropska unija ima nameru da u perspektivi konstituisanjem jedinstvene diplomatije u većoj meri usaglasi nacionalne spoljnopolitičke strategije. Pospešivanje položaja država Zapadnog Balkana u okviru međunarodnih organizacija globalnog i regionalnog karaktera može biti podstaknuto kroz međusobnu podršku i lobiranje u njihovom radu. To se pokazalo i prilikom imenovanja Republike Hrvatske za nestalnu članicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija ( ), ali i u radu drugih organizacija. Takođe, i u toku pridruživanja država Zapadnog Balkana Evropskoj uniji bitno je da se stvore mogućnosti za bilateralna/multilateralna partnerstva kako bi se navedeni

18 312 FPN Godišnjak 2010 III DEO: Međunarodna politika i međunarodni odnosi proces uspešno okončao. Važno je istaći i da postoji mogućnost da se države Zapadnog Balkana objedine u vezi sa konzularnim zastupanjem. LITERATURA Đukanović, Dragan i Lađevac, Ivona, 2008, Definisanje spoljnopolitičkih prioriteta: slučaj Crne Gore, u: Edita Stojić-Karanović i Slobodan Janković (urs), Elementi strategije spoljne politike Srbije, Institut za međunarodnu politiku i privredu, Beograd, Đukanović, Dragan i Lađevac, Ivona, 2009, Prioriteti spoljnopolitičke strategije Republike Srbije, Međunarodni problemi, godina LXI, Beograd, broj 3. Ekspoze saveznog ministra za inostrane poslove Gorana Svilanovića u Saveznoj skupštini Savezne Republike Jugoslavije, Beograd, 24. oktobar 2001, Internet, 15/05/2010l Eskpoze ministra spoljnih poslova Vuka Draškovića u Skupštini državne zajednice Srbija i Crna Gora, Beograd, 21. decembar 2004, Internet, Srpski/spopol/Ministar/Govori/211204_s.html, 15/05/2010. Gavranov, Velibor i Stojanović, Momir, 1972, Međunarodni odnosi i spoljna politika Jugoslavije, Savremena administracija, Beograd. Government Program , Parlament of Albania, Tirana, September 8, Odrednice vanjske politike, Ministarstvo vanjskih poslova Republike Hrvatske, Internet, 15/05/2010. Opći pravci i prioriteti za provođenje vanjske politike Bosne i Hercegovine, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, broj /03, Sarajevo, 26. mart Spoljnopolitički prioriteti Crne Gore, Vlada Crne Gore, 15. novembar The Programme and Core Objectives of the Ministry of Foreign Affairs, Ministry of Foreign Affairs, Prishtina, Internet, 15/05/2010. Ustav Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, Službeni list Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, godina XXX, broj 9, Beograd, 21. februar Цели и приоритети, Министерство за надворешни работи на Република Македонија, Скопје, 2009, Internet, aspx?itemid=263, 15/03/2010.

19 Dragan Đukanović SPOLJNOPOLITIČKE ORIJENTACIJE DRŽAVA ZAPADNOG Dragan ĐUKANOVIĆ THE FOREIGN POLICY ORIENTATIONS OF THE WESTERN BALKANS COUNTRIES: A COMPARATIVE ANALYSIS Summary In this paper, the author points out the fundamental determinants of foreign policy orientation and strategies of the Western Balkans countries. In relation to this, he focuses on the comparative analysis on the main strategic foreign policy document of Albania, Bosnia and Herzegovina, Croatia, Montenegro, Macedonia and Serbia. In this context, he concludes that the Western Balkans countries determined to membership in the European Union, NATO (with the exception of Serbia) and promotion of the regional cooperation, as well as the intensification of the role of those countries into the international organizations. The author also points to the relationship of the Western Balkans states to the leading countries of the world the United States, the Russian Federation and the People s Republic of China. On this occasion, as the author says, is a clear commitment of the Western Balkan countries in the region for stronger partnerships with the United States. Key words: foreign policy, strategies, priorities, Western Balkans, Croatia, Bosnia and Herzegovina, Montenegro, Serbia, Albania, Macedonia, European Union, NATO, bilateral relations, international organizations

SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan.

SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan. SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan. 1) Kod pravilnih glagola, prosto prošlo vreme se gradi tako

More information

Podešavanje za eduroam ios

Podešavanje za eduroam ios Copyright by AMRES Ovo uputstvo se odnosi na Apple mobilne uređaje: ipad, iphone, ipod Touch. Konfiguracija podrazumeva podešavanja koja se vrše na računaru i podešavanja na mobilnom uređaju. Podešavanja

More information

AMRES eduroam update, CAT alat za kreiranje instalera za korisničke uređaje. Marko Eremija Sastanak administratora, Beograd,

AMRES eduroam update, CAT alat za kreiranje instalera za korisničke uređaje. Marko Eremija Sastanak administratora, Beograd, AMRES eduroam update, CAT alat za kreiranje instalera za korisničke uređaje Marko Eremija Sastanak administratora, Beograd, 12.12.2013. Sadržaj eduroam - uvod AMRES eduroam statistika Novine u okviru eduroam

More information

WWF. Jahorina

WWF. Jahorina WWF For an introduction Jahorina 23.2.2009 What WWF is World Wide Fund for Nature (formerly World Wildlife Fund) In the US still World Wildlife Fund The World s leading independent conservation organisation

More information

PROJEKTNI PRORAČUN 1

PROJEKTNI PRORAČUN 1 PROJEKTNI PRORAČUN 1 Programski period 2014. 2020. Kategorije troškova Pojednostavlj ene opcije troškova (flat rate, lump sum) Radni paketi Pripremni troškovi, troškovi zatvaranja projekta Stope financiranja

More information

DEVELOPMENT OF SMEs SECTOR IN THE WESTERN BALKAN COUNTRIES

DEVELOPMENT OF SMEs SECTOR IN THE WESTERN BALKAN COUNTRIES Zijad Džafić UDK 334.71.02(497-15) Adnan Rovčanin Preliminary paper Muamer Halilbašić Prethodno priopćenje DEVELOPMENT OF SMEs SECTOR IN THE WESTERN BALKAN COUNTRIES ABSTRACT The shortage of large markets

More information

IZVEŠTAJ O HUMANOM RAZVOJU SRBIJA

IZVEŠTAJ O HUMANOM RAZVOJU SRBIJA IZVEŠTAJ O HUMANOM RAZVOJU SRBIJA 2008. Srbija REGIONALNA SARADNJA Beograd, 2008. Stavovi, analize i preporuke autora ne moraju istovremeno da odražavaju mišljenje narucioca ove nezavisne publikacije,

More information

BENCHMARKING HOSTELA

BENCHMARKING HOSTELA BENCHMARKING HOSTELA IZVJEŠTAJ ZA SVIBANJ. BENCHMARKING HOSTELA 1. DEFINIRANJE UZORKA Tablica 1. Struktura uzorka 1 BROJ HOSTELA BROJ KREVETA Ukupno 1016 643 1971 Regije Istra 2 227 Kvarner 4 5 245 991

More information

Curriculum Vitae. Radno iskustvo: Od - do Od 2010.

Curriculum Vitae. Radno iskustvo: Od - do Od 2010. Curriculum Vitae Prezime: Gardašević Ime: Ana Datum rođenja: 21.05.1980.g. Adresa: Đoka Miraševića 45, 81000 Podgorica E-mail: gardasevicana@yahoo.com Nacionalnost: crnogorska Radno iskustvo: Od - do Od

More information

Ana JOVIĆ-LAZIĆ 1 UDK: 341.7( ) Biblid , 61(2009) Vol. LXI, br. 3, str Izvorni naučni rad Jul 2009.

Ana JOVIĆ-LAZIĆ 1 UDK: 341.7( ) Biblid , 61(2009) Vol. LXI, br. 3, str Izvorni naučni rad Jul 2009. Ana JOVIĆ-LAZIĆ 1 UDK: 341.7(061.1+470) Biblid 0025-8555, 61(2009) Vol. LXI, br. 3, str. 295-318 Izvorni naučni rad Jul 2009. SARADNJA EVROPSKE UNIJE I RUSIJE U OBLASTI SPOLJNE I BEZBEDNOSNE POLITIKE APSTRAKT

More information

UNIVERZITET U BEOGRADU RUDARSKO GEOLOŠKI FAKULTET DEPARTMAN ZA HIDROGEOLOGIJU ZBORNIK RADOVA. ZLATIBOR maj godine

UNIVERZITET U BEOGRADU RUDARSKO GEOLOŠKI FAKULTET DEPARTMAN ZA HIDROGEOLOGIJU ZBORNIK RADOVA. ZLATIBOR maj godine UNIVERZITETUBEOGRADU RUDARSKOGEOLOŠKIFAKULTET DEPARTMANZAHIDROGEOLOGIJU ZBORNIKRADOVA ZLATIBOR 1720.maj2012.godine XIVSRPSKISIMPOZIJUMOHIDROGEOLOGIJI ZBORNIKRADOVA IZDAVA: ZAIZDAVAA: TEHNIKIUREDNICI: TIRAŽ:

More information

(RE)BALKANIZATION OF THE WESTERN BALKANS: NEW CHALLENGES ON SECURITY IN THE REGION

(RE)BALKANIZATION OF THE WESTERN BALKANS: NEW CHALLENGES ON SECURITY IN THE REGION ISBN 32-027.1 (497-15) (RE)BALKANIZATION OF THE WESTERN BALKANS: NEW CHALLENGES ON SECURITY IN THE REGION PhD. Dragan Djukanovic 1 Deputy Director, Senior Research Fellow, the Institute of International

More information

Curriculum Vitae. 1988: BA in Sociology, University of Belgrade, Faculty of Philosophy Thesis: Theory and History of Revolutions

Curriculum Vitae. 1988: BA in Sociology, University of Belgrade, Faculty of Philosophy Thesis: Theory and History of Revolutions Curriculum Vitae Marija Babovic, PhD, Associate Professor of Sociology Department for Sociology Faculty of Philosophy University of Belgrade Cika Ljubina 18-20 11000 Belgrade, Serbia e-mail address: mbabovic@f.bg.ac.rs

More information

VLADAN MARTIĆ PhD. Montenegro Business School, MEDITERAN UNIVERSITY. Institute of Accountants and Auditors of Montenegro

VLADAN MARTIĆ PhD. Montenegro Business School, MEDITERAN UNIVERSITY. Institute of Accountants and Auditors of Montenegro Personal data Address E-mail Linkedln VLADAN MARTIĆ PhD No 28 Admirala Zmajevica Street, Podgorica, Montenegro Cell +382 67 280 211 vladan.martic@unimediteran.net https://www.linkedin.com/in/vladan-martic-4b651833

More information

STATISTIKA U OBLASTI KULTURE U BOSNI I HERCEGOVINI

STATISTIKA U OBLASTI KULTURE U BOSNI I HERCEGOVINI Bosna i Hercegovina Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine Bosnia and Herzegovina Agency for Statistics of Bosnia and Herzegovina STATISTIKA U OBLASTI KULTURE U BOSNI I HERCEGOVINI Jahorina, 05.07.2011

More information

Evropska Unija i Srbija

Evropska Unija i Srbija NAUČNO DRUŠTVO EKONOMISTA SRBIJE sa Akademijom ekonomskih nauka i EKONOMSKI FAKULTET U BEOGRADU Evropska Unija i Srbija Od tranzicije do pridruživanja Redaktori: Mihail Arandarenko Ivan Vujačić Izdavač

More information

TOURISM FACTOR OF INTEGRATION AND DEVELOPMENT OF EUROPEAN CONTINENT UDC (4-672EU) Živorad Gligorijević 1, Jelena Petrović 2

TOURISM FACTOR OF INTEGRATION AND DEVELOPMENT OF EUROPEAN CONTINENT UDC (4-672EU) Živorad Gligorijević 1, Jelena Petrović 2 FACTA UNIVERSITATIS Series: Economics and Organization Vol. 6, N o 2, 2009, pp. 123-130 TOURISM FACTOR OF INTEGRATION AND DEVELOPMENT OF EUROPEAN CONTINENT UDC 338.48(4-672EU) Živorad Gligorijević 1, Jelena

More information

THE ANALYSIS OF TOURISM COMPETITIVENESS OF THE EUROPEAN UNION AND SOME WESTERN BALKAN COUNTRIES

THE ANALYSIS OF TOURISM COMPETITIVENESS OF THE EUROPEAN UNION AND SOME WESTERN BALKAN COUNTRIES International Scientific Conference of IT and Business-Related Research THE ANALYSIS OF TOURISM COMPETITIVENESS OF THE EUROPEAN UNION AND SOME WESTERN BALKAN COUNTRIES ANALIZA KONKURENTNOSTI TURIZMA U

More information

VODIČ KROZ PRISTUPANJE SRBIJE EVROPSKOJ UNIJI

VODIČ KROZ PRISTUPANJE SRBIJE EVROPSKOJ UNIJI VODIČ KROZ PRISTUPANJE SRBIJE EVROPSKOJ UNIJI 1 VODIČ KROZ PRISTUPANJE SRBIJE EVROPSKOJ UNIJI ISAC Fond EDICIJA VODIČI Izdavač ISAC Fond Centar za međunarodne i bezbednosne poslove Kapetan Mišina 5 11000

More information

Regionalne inicijative i multilateralna saradnja na Balkanu

Regionalne inicijative i multilateralna saradnja na Balkanu DUŠKO LOPANDIĆ JASMINKA KRONJA Regionalne inicijative i multilateralna saradnja na Balkanu Beograd, 2010. DUŠKO LOPANDIĆ JASMINKA KRONJA DUŠKO LOPANDIĆ JASMINKA KRONJA REGIONALNE INICIJATIVE I MULTILATERALNA

More information

IDENTIFYING THE FACTORS OF TOURISM COMPETITIVENESS LEVEL IN THE SOUTHEASTERN EUROPEAN COUNTRIES UDC : (4-12)

IDENTIFYING THE FACTORS OF TOURISM COMPETITIVENESS LEVEL IN THE SOUTHEASTERN EUROPEAN COUNTRIES UDC : (4-12) FACTA UNIVERSITATIS Series: Economics and Organization Vol. 10, N o 2, 2013, pp. 117-127 Review paper IDENTIFYING THE FACTORS OF TOURISM COMPETITIVENESS LEVEL IN THE SOUTHEASTERN EUROPEAN COUNTRIES UDC

More information

Belgrade SERBIA. MONTENEGRO KOSOVO Podgorica Skopje MACEDONIA Tirane ALBANIA GREECE. Athens

Belgrade SERBIA. MONTENEGRO KOSOVO Podgorica Skopje MACEDONIA Tirane ALBANIA GREECE. Athens SLOVENIA Ljubljana Zagreb CROATIA BOSNIA & HERZEGOVINA Sarajevo Belgrade SERBIA MONTENEGRO KOSOVO Podgorica Skopje MACEDONIA Tirane ALBANIA Sofia BULGARIA GREECE Athens Company profile www.experiencebalkan.mk

More information

Nevena Radosavljević ŠTA JE INDIVIDUALNI AKCIONI PLAN PARTNERSTVA SRBIJE I NATO?

Nevena Radosavljević ŠTA JE INDIVIDUALNI AKCIONI PLAN PARTNERSTVA SRBIJE I NATO? Nevena Radosavljević ŠTA JE INDIVIDUALNI AKCIONI PLAN PARTNERSTVA SRBIJE I NATO? Izdavač Beogradski centar za bezbednosnu politiku Đure Jakšića 6/5, Beograd Tel: 011 3287 226 Email: office@bezbednost.org

More information

Port Community System

Port Community System Port Community System Konferencija o jedinstvenom pomorskom sučelju i digitalizaciji u pomorskom prometu 17. Siječanj 2018. godine, Zagreb Darko Plećaš Voditelj Odsjeka IS-a 1 Sadržaj Razvoj lokalnog PCS

More information

Sporazum CEFTA-2006 i vanjskotrgovinska razmjena poljoprivrednih proizvoda u Bosni i Hercegovini za razdoblje od do 2009.

Sporazum CEFTA-2006 i vanjskotrgovinska razmjena poljoprivrednih proizvoda u Bosni i Hercegovini za razdoblje od do 2009. ORIGINAL PREGLEDNI SCIENTIFIC RAD Ferhat ĆEJVANOVIĆ PAPER Zoran GRGIĆ, Aleksandar MAKSIMOVIĆ, Danijela BIĆANIĆ Sporazum CEFTA-2006 i vanjskotrgovinska razmjena poljoprivrednih proizvoda u Bosni i Hercegovini

More information

Government of Montenegro Ministry of Transport and Maritime Affairs

Government of Montenegro Ministry of Transport and Maritime Affairs Government of Montenegro Ministry of Transport and Maritime Affairs http://ec.europa.eu/transport/infrastructure/revision-t_en.htm MONTENEGRO ACTIVELY PARTICIPATES WITHIN MEMORANDUM OF UNDERSTANDING FOR

More information

Izvještaj Juni Zajednička vanjska poli ka na Zapadnom Balkanu? Think tank Populari. Naše publikacije pronađite na.

Izvještaj Juni Zajednička vanjska poli ka na Zapadnom Balkanu? Think tank Populari. Naše publikacije pronađite na. Think tank Populari Izvještaj Juni 2015. Zajednička vanjska poli ka na Zapadnom Balkanu? Naše publikacije pronađite na www.populari.org www.populari.org Strana 1 Zajednička vanjska politika na Zapadnom

More information

ANALYSIS OF FOREIGN TRADE INDICATORS OF THE WESTERN BALKANS. Tamara Sarić *

ANALYSIS OF FOREIGN TRADE INDICATORS OF THE WESTERN BALKANS. Tamara Sarić * Faculty of Economics, University of Niš, 16 October 2015 International Scientific Conference CHALLENGES IN BUSINESS AND ECONOMICS: GROWTH, COMPETITIVENESS AND INNOVATIONS ANALYSIS OF FOREIGN TRADE INDICATORS

More information

СТРУКТУРА СТАНДАРДА СИСТЕМАМЕНАЏМЕНТАКВАЛИТЕТОМ

СТРУКТУРА СТАНДАРДА СИСТЕМАМЕНАЏМЕНТАКВАЛИТЕТОМ 1 СТРУКТУРА СТАНДАРДА СИСТЕМАМЕНАЏМЕНТАКВАЛИТЕТОМ 2 ПРИНЦИПИ МЕНАЏМЕНТА КВАЛИТЕТОМ 3 ПРИНЦИПИ МЕНАЏМЕНТА КВАЛИТЕТОМ 4 ПРИНЦИПИ МЕНАЏМЕНТА КВАЛИТЕТОМ Edwards Deming Не морате то чинити, преживљавање фирми

More information

Publikacija DVADESET GODINA DEJTONSKOG SPORAZUMA

Publikacija DVADESET GODINA DEJTONSKOG SPORAZUMA Publikacija DVADESET GODINA DEJTONSKOG SPORAZUMA B T D The Balkan Trust for Democracy A O F T H E GERMAN PROJECT MARSHALL F U N D Izradu studije i štampanje publikacije podržao je Balkanski fond za demokra

More information

IZDAVANJE SERTIFIKATA NA WINDOWS 10 PLATFORMI

IZDAVANJE SERTIFIKATA NA WINDOWS 10 PLATFORMI IZDAVANJE SERTIFIKATA NA WINDOWS 10 PLATFORMI Za pomoć oko izdavanja sertifikata na Windows 10 operativnom sistemu možete se obratiti na e-mejl adresu esupport@eurobank.rs ili pozivom na telefonski broj

More information

Reforma Evropske unije, Zapadni Balkan i Srbija. Duško Lopandić. EVROPSKI CENTAR ZA MIR I RAZVOJ (ECPD) Univerziteta za mir Ujedinjenih Nacija

Reforma Evropske unije, Zapadni Balkan i Srbija. Duško Lopandić. EVROPSKI CENTAR ZA MIR I RAZVOJ (ECPD) Univerziteta za mir Ujedinjenih Nacija Reforma Evropske unije, Zapadni Balkan i Srbija Duško Lopandić EVROPSKI CENTAR ZA MIR I RAZVOJ (ECPD) Univerziteta za mir Ujedinjenih Nacija Reforma Evropske unije, Zapadni Balkan i Srbija Zakasnela integracija

More information

CEFTA Agreement and Opportunities for Wood Furniture Export of the Republic of Macedonia

CEFTA Agreement and Opportunities for Wood Furniture Export of the Republic of Macedonia Ilijana Petrovska 1, Živka Meloska 2, Krum Efremov 1, Kiril Postolov 3 CEFTA Agreement and Opportunities for Wood Furniture Export of the Republic of Macedonia CEFTA sporazum i mogućnosti izvoza namještaja

More information

CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA STAKLO PLASTIKA AUTO LAK KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE SVJETLA

CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA STAKLO PLASTIKA AUTO LAK KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE SVJETLA KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA Radovi prije aplikacije: Prije nanošenja Ceramic Pro premaza površina vozila na koju se nanosi mora bi dovedena u korektno stanje. Proces

More information

209 CANTON 9 BOSANSKOHERCEGOVAČKA PATRIOTSKA STRANKA (BPS) SPZ BiH. STRANKA ZA SREDNjE. STRANKA ZA BiH. HRVATSKA KRŠĆANSKA DEMOKRATSKA UNIJA-HKDU BiH

209 CANTON 9 BOSANSKOHERCEGOVAČKA PATRIOTSKA STRANKA (BPS) SPZ BiH. STRANKA ZA SREDNjE. STRANKA ZA BiH. HRVATSKA KRŠĆANSKA DEMOKRATSKA UNIJA-HKDU BiH General Elections / Opći izbori Final Results and Final Results from regular ballots cast in all FBiH municipalities and Out of municipality ballots processed in the Counting Centre Konačni rezultati i

More information

Sustav potpore za program OBZOR 2020.

Sustav potpore za program OBZOR 2020. Sustav potpore za program OBZOR 2020. INFORMATIVNI DAN Obzor 2020. Prioritet:Industrijsko vodstvo Područje: Nanotehnologije, napredni materijali, biotehnologija, napredna proizvodnja i prerada (NMP+B)

More information

Idejno rješenje: Dubrovnik Vizualni identitet kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020.

Idejno rješenje: Dubrovnik Vizualni identitet kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020. Idejno rješenje: Dubrovnik 2020. Vizualni identitet kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020. vizualni identitet kandidature dubrovnika za europsku prijestolnicu kulture 2020. visual

More information

Hrvatsko tržište derivativnih instrumenata pravni okvir. Mladen Miler ACI Hrvatska,Predsjednik

Hrvatsko tržište derivativnih instrumenata pravni okvir. Mladen Miler ACI Hrvatska,Predsjednik Hrvatsko tržište derivativnih instrumenata pravni okvir Mladen Miler ACI Hrvatska,Predsjednik ACI Hrvatska (www.forexcroatia.hr) je neprofitna udruga građana Republike Hrvatske koji su profesionalno uključeni

More information

RURAL DEVELOPMENT OF REPUBLIKA SRPSKA WITH SPECIAL FOCUS ON BANJA LUKA

RURAL DEVELOPMENT OF REPUBLIKA SRPSKA WITH SPECIAL FOCUS ON BANJA LUKA Poslovne studije/ Business Studies, 2015, 13-14 UDK 338.43:[332.1+330.34(497.6 Banja Luka) The paper submitted: 20.03.2015. DOI: 10.7251/POS1514605D The paper accepted: 09.04.2015. Expert paper Mirjana

More information

KAPACITET USB GB. Laserska gravura. po jednoj strani. Digitalna štampa, pun kolor, po jednoj strani USB GB 8 GB 16 GB.

KAPACITET USB GB. Laserska gravura. po jednoj strani. Digitalna štampa, pun kolor, po jednoj strani USB GB 8 GB 16 GB. 9.72 8.24 6.75 6.55 6.13 po 9.30 7.89 5.86 10.48 8.89 7.30 7.06 6.61 11.51 9.75 8.00 7.75 7.25 po 0.38 10.21 8.66 7.11 6.89 6.44 11.40 9.66 9.73 7.69 7.19 12.43 1 8.38 7.83 po 0.55 0.48 0.37 11.76 9.98

More information

Biznis scenario: sekcije pk * id_sekcije * naziv. projekti pk * id_projekta * naziv ꓳ profesor fk * id_sekcije

Biznis scenario: sekcije pk * id_sekcije * naziv. projekti pk * id_projekta * naziv ꓳ profesor fk * id_sekcije Biznis scenario: U školi postoje četiri sekcije sportska, dramska, likovna i novinarska. Svaka sekcija ima nekoliko aktuelnih projekata. Likovna ima četiri projekta. Za projekte Pikaso, Rubens i Rembrant

More information

STRUČNA PRAKSA B-PRO TEMA 13

STRUČNA PRAKSA B-PRO TEMA 13 MAŠINSKI FAKULTET U BEOGRADU Katedra za proizvodno mašinstvo STRUČNA PRAKSA B-PRO TEMA 13 MONTAŽA I SISTEM KVALITETA MONTAŽA Kratak opis montže i ispitivanja gotovog proizvoda. Dati izgled i sadržaj tehnološkog

More information

ENR 1.4 OPIS I KLASIFIKACIJA VAZDUŠNOG PROSTORA U KOME SE PRUŽAJU ATS USLUGE ENR 1.4 ATS AIRSPACE CLASSIFICATION AND DESCRIPTION

ENR 1.4 OPIS I KLASIFIKACIJA VAZDUŠNOG PROSTORA U KOME SE PRUŽAJU ATS USLUGE ENR 1.4 ATS AIRSPACE CLASSIFICATION AND DESCRIPTION VFR AIP Srbija / Crna Gora ENR 1.4 1 ENR 1.4 OPIS I KLASIFIKACIJA VAZDUŠNOG PROSTORA U KOME SE PRUŽAJU ATS USLUGE ENR 1.4 ATS AIRSPACE CLASSIFICATION AND DESCRIPTION 1. KLASIFIKACIJA VAZDUŠNOG PROSTORA

More information

KALENDAR TAKMIČENJA RVAČKOG SAVEZA SRBIJE ZA GODINU Grčko-rimski stil, rvanje za žene, slobodan stil i neolimpijske rvačke discipline

KALENDAR TAKMIČENJA RVAČKOG SAVEZA SRBIJE ZA GODINU Grčko-rimski stil, rvanje za žene, slobodan stil i neolimpijske rvačke discipline РВАЧКИ САВЕЗ СРБИЈЕ WRESTLING FEDERATION OF SERBIA 11 000 Београд, Кнез Михаила 7/2 11000 Belgrade, Knez Mihaila 7/2 Телефон: +381 11 262-878-7, Факс: +381 11 262-038-6, ТР: 355-1027994-67, ПИБ 100121133

More information

THE PERFORMANCE OF THE SERBIAN HOTEL INDUSTRY

THE PERFORMANCE OF THE SERBIAN HOTEL INDUSTRY SINGIDUNUM JOURNAL 2013, 10 (2): 24-31 ISSN 2217-8090 UDK 005.51/.52:640.412 DOI: 10.5937/sjas10-4481 Review paper/pregledni naučni rad THE PERFORMANCE OF THE SERBIAN HOTEL INDUSTRY Saša I. Mašić 1,* 1

More information

Iskustva video konferencija u školskim projektima

Iskustva video konferencija u školskim projektima Medicinska škola Ante Kuzmanića Zadar www.medskolazd.hr Iskustva video konferencija u školskim projektima Edin Kadić, profesor mentor Ante-Kuzmanic@medskolazd.hr Kreiranje ideje 2003. Administracija Učionice

More information

Bušilice nove generacije. ImpactDrill

Bušilice nove generacije. ImpactDrill NOVITET Bušilice nove generacije ImpactDrill Nove udarne bušilice od Bosch-a EasyImpact 550 EasyImpact 570 UniversalImpact 700 UniversalImpact 800 AdvancedImpact 900 Dostupna od 01.05.2017 2 Logika iza

More information

Mogudnosti za prilagođavanje

Mogudnosti za prilagođavanje Mogudnosti za prilagođavanje Shaun Martin World Wildlife Fund, Inc. 2012 All rights reserved. Mogudnosti za prilagođavanje Za koje ste primere aktivnosti prilagođavanja čuli, pročitali, ili iskusili? Mogudnosti

More information

PrekograniČna. saradnja

PrekograniČna. saradnja PrekograniČna saradnja PREKOGRANIČNA SARADNJA Autori: Gordana Lazarević Ivan Knežević Relja Božić Beograd, 2011. 3 4 Sadržaj PREDGOVOR 9 1. EVROPSKE POLITIKE U OBLASTI PREKOGRANIČNE SARADNJE 11 1.1 Pojam

More information

Serbia Stepping into Calmer or Rougher Waters? Internal Processes, Regional Implications 1

Serbia Stepping into Calmer or Rougher Waters? Internal Processes, Regional Implications 1 Policy Recommendations of the Joint Workshop of the PfP-Consortium Study Group Regional Stability in South East Europe and the Belgrade Centre for Civil-Military Relations Serbia Stepping into Calmer or

More information

Koheziona politika i pretpristupna podrška Evropske unije

Koheziona politika i pretpristupna podrška Evropske unije FOUNDATION OPEN SOCIETY INSTITUTE PREDSTAVNIŠTVO CRNA GORA Dr Dragan Đurić Koheziona politika i pretpristupna podrška Evropske unije Podgorica, 2009. godine Izdavač Foundation Open Society Institute, Predstavništvo

More information

Mousa Ml. Elbasha, LLD

Mousa Ml. Elbasha, LLD Mousa Ml. Elbasha, LLD Department of Law University of the Americas Puebla, Puebla, Mexico УДК: 323.1:342.25(497.115) Примљено: 12.06.2010. Прегледни научни чланак A LEGAL EXAMINATION OF KOSOVO'S INDEPENDENCE

More information

Trampina 6, Sarajevo, Bosnia-Herzegovina Cell phone

Trampina 6, Sarajevo, Bosnia-Herzegovina Cell phone BELMA BULJUBAŠIĆ Address Trampina 6, 71 000 Sarajevo, Bosnia-Herzegovina Cell phone +387 61 140 072 E-mail buljubasic.belma@gmail.com Place of birth Sarajevo, Bosnia-Herzegovina Date of birth 16.05.1983.

More information

STATISTIČKI INFORMATOR BROJ 2. STATISTICAL BULLETIN

STATISTIČKI INFORMATOR BROJ 2. STATISTICAL BULLETIN CENTRE OF PUBLIC EMPLOYMENT SERVICES CENTAR OF SOUTHEAST JAVNIH SLUŽBI EUROPEAN ZA ZAPOŠLJAVANJE COUNTRIES ZEMALJA JUGOISTOČNE EVROPE STATISTIČKI INFORMATOR BROJ 2. STATISTICAL BULLETIN No. 2 JULI 2009.

More information

*** NACRT PREPORUKE. HR Ujedinjena u raznolikosti HR 2014/0238(NLE)

*** NACRT PREPORUKE. HR Ujedinjena u raznolikosti HR 2014/0238(NLE) EUROPSKI PARLAMENT 2014-2019 Odbor za ribarstvo 21.11.2014 2014/0238(NLE) *** NACRT PREPORUKE o prijedlogu odluke Vijeća o sklapanju Sporazuma o partnerstvu u održivom ribarstvu između Europske unije i

More information

ZAPADNI BALKAN: STALNI USUD EVROPSKE PERIFERIJE 2

ZAPADNI BALKAN: STALNI USUD EVROPSKE PERIFERIJE 2 Dr Dragan ĐUKANOVIĆ 1 UDK:327:316.663(497:4-672EU) Biblid: 0025-8555, 67(2015) Vol. LXVII, br. 4, str. 349 364 Originalni naučni rad jul 2015. DOI:10.2298/MEDJP1504349D ZAPADNI BALKAN: STALNI USUD EVROPSKE

More information

GUI Layout Manager-i. Bojan Tomić Branislav Vidojević

GUI Layout Manager-i. Bojan Tomić Branislav Vidojević GUI Layout Manager-i Bojan Tomić Branislav Vidojević Layout Manager-i ContentPane Centralni deo prozora Na njega se dodaju ostale komponente (dugmići, polja za unos...) To je objekat klase javax.swing.jpanel

More information

USKLAĐIVANJE ZAKONODAVSTVA SRBIJE SA ZAKONODAVSTVIMA ZEMALJA EVROPSKE UNIJE U OBLASTI MANJINSKIH PRAVA MR REJHAN R. KURTOVIĆ ELDINA KALAČ

USKLAĐIVANJE ZAKONODAVSTVA SRBIJE SA ZAKONODAVSTVIMA ZEMALJA EVROPSKE UNIJE U OBLASTI MANJINSKIH PRAVA MR REJHAN R. KURTOVIĆ ELDINA KALAČ PRAVNE TEME, Godina 1, Broj 1, str. 139-151 139 UDK: 342.724(497.11) USKLAĐIVANJE ZAKONODAVSTVA SRBIJE SA ZAKONODAVSTVIMA ZEMALJA EVROPSKE UNIJE U OBLASTI MANJINSKIH PRAVA MR REJHAN R. KURTOVIĆ ELDINA

More information

PROVISIONAL LIST OF PARTICIPANTS

PROVISIONAL LIST OF PARTICIPANTS REPUBLIC OF MACEDONIA EXTRAORDINARY MINISTERIAL MEETING OF THE SOUTH EASTERN EUROPE HEALTH NETWORK Skopje, 18 November 2014 Original: English Doc. no.: 05 Version: 14.11.2014 PROVISIONAL LIST OF PARTICIPANTS

More information

Electoral Unit Party No of Seats

Electoral Unit Party No of Seats Seat Allocation Electoral Unit Party No of Seats 007 Bosanski Novi/Novi Grad 01 SRPSKI NARODNI SAVEZ REPUBLIKE SRPSKE - Biljana Plav{i} 23 SRPSKA RADIKALNA STRANKA REPUBLIKE SRPSKE 8 26 SOCIJALISTI^KA

More information

ZBORNIK KONFERENCIJE CONFERENCE PROCEEDINGS

ZBORNIK KONFERENCIJE CONFERENCE PROCEEDINGS Konferencija EKONOMIJA CRNE GORE 2013 Saradnjom do prosperiteta ZBORNIK KONFERENCIJE CONFERENCE PROCEEDINGS KONFERENCIJA EKONOMIJA CRNE GORE 2013 Saradnjom do prosperiteta Organizator: Privredna komora

More information

CJENOVNIK KABLOVSKA TV DIGITALNA TV INTERNET USLUGE

CJENOVNIK KABLOVSKA TV DIGITALNA TV INTERNET USLUGE CJENOVNIK KABLOVSKA TV Za zasnivanje pretplatničkog odnosa za korištenje usluga kablovske televizije potrebno je da je tehnički izvodljivo (mogude) priključenje na mrežu Kablovskih televizija HS i HKBnet

More information

GODINA XI SARAJEVO, BROJ 2 TOURISM STATISTICS. Tourism in BIH, February 2017

GODINA XI SARAJEVO, BROJ 2 TOURISM STATISTICS. Tourism in BIH, February 2017 number of nights GODINA XI SARAJEVO, 06.04.2017. BROJ 2 TOURISM STATISTICS Tourism in BIH, February 2017 In February 2017 tourists realised 56,042 tourist arrivals in Bosnia and Hercegovina which represent

More information

Evaluation of realized investments in Belgrade s and Danube region

Evaluation of realized investments in Belgrade s and Danube region MPRA Munich Personal RePEc Archive Evaluation of realized investments in Belgrade s and Danube region Jonel Subić and Lana Nastić and Marijana Jovanović Institute of Agricultural Economics, Volgina 15,

More information

96 TH ROSE-ROTH SEMINAR & SUB-COMMITTEE ON TRANSITION AND DEVELOPMENT

96 TH ROSE-ROTH SEMINAR & SUB-COMMITTEE ON TRANSITION AND DEVELOPMENT Original: English SEM / ESCTD NATO Parliamentary Assembly 96 TH ROSE-ROTH SEMINAR & SUB-COMMITTEE ON TRANSITION AND DEVELOPMENT The Western Balkans: Past Misperceptions, Current Challenges and Future Endeavours

More information

Regional cooperation with neighboring countries (and Turkey)

Regional cooperation with neighboring countries (and Turkey) Regional cooperation with neighboring countries (and Turkey) Chapter 31 Foreign, security and defence policy Serbia, Bilateral Screening, Brussels, October 10, 2014 Foreign Policy Goals of the Republic

More information

Permanent Expert Group for Navigation

Permanent Expert Group for Navigation ISRBC E Permanent Expert Group for Navigation Doc Nr: 2-16-2/12-2-PEG NAV October 19, 2016 Original: ENGLISH INTERNATIONAL SAVA RIVER BASIN COMMISSION PERMANENT EXPERT GROUP FOR NAVIGATION REPORT OF THE

More information

Ulazne promenljive se nazivaju argumenti ili fiktivni parametri. Potprogram se poziva u okviru programa, kada se pri pozivu navode stvarni parametri.

Ulazne promenljive se nazivaju argumenti ili fiktivni parametri. Potprogram se poziva u okviru programa, kada se pri pozivu navode stvarni parametri. Potprogrami su delovi programa. Često se delovi koda ponavljaju u okviru nekog programa. Logično je da se ta grupa komandi izdvoji u potprogram, i da se po želji poziva u okviru programa tamo gde je potrebno.

More information

TRENING I RAZVOJ VEŽBE 4 JELENA ANĐELKOVIĆ LABROVIĆ

TRENING I RAZVOJ VEŽBE 4 JELENA ANĐELKOVIĆ LABROVIĆ TRENING I RAZVOJ VEŽBE 4 JELENA ANĐELKOVIĆ LABROVIĆ DIZAJN TRENINGA Model trening procesa FAZA DIZAJNA CILJEVI TRENINGA Vrste ciljeva treninga 1. Ciljevi učesnika u treningu 2. Ciljevi učenja Opisuju željene

More information

COMPETITIVENESS UNITS OF LOCAL GOVERNMENT. Marijana Galić * Ensar Šehić ** Keywords: Competitiveness, Methodology, LGU, Bosnia and Herzegovina.

COMPETITIVENESS UNITS OF LOCAL GOVERNMENT. Marijana Galić * Ensar Šehić ** Keywords: Competitiveness, Methodology, LGU, Bosnia and Herzegovina. DOI 10.5644/PI2013-153-11 COMPETITIVENESS UNITS OF LOCAL GOVERNMENT Marijana Galić * Ensar Šehić ** Abstract The paper attempts to analyze competitiveness for Local Government Unit (LGU) based on unit

More information

MAKEDONIJA: FAKTOR STABILNOSTI ILI NESTABILNOSTI U REGIONALNOM PODKOMPLEKSU ZAPADNI BALKAN?

MAKEDONIJA: FAKTOR STABILNOSTI ILI NESTABILNOSTI U REGIONALNOM PODKOMPLEKSU ZAPADNI BALKAN? Sandra VUČIĆ 1 UDK: 327.57(497.7) Miloš MILENKOVIĆ 2 Biblid Vol. LXVI, br. 3-4, str. 423 442 Izvorni naučni rad 2014. DOI: 10.2298/MEDJP1404423V MAKEDONIJA: FAKTOR STABILNOSTI ILI NESTABILNOSTI U REGIONALNOM

More information

Possibility of Increasing Volume, Structure of Production and use of Domestic Wheat Seed in Agriculture of the Republic of Srpska

Possibility of Increasing Volume, Structure of Production and use of Domestic Wheat Seed in Agriculture of the Republic of Srpska Original scientific paper Originalan naučni rad UDK: 633.11:572.21/.22(497.6RS) DOI: 10.7251/AGREN1204645M Possibility of Increasing Volume, Structure of Production and use of Domestic Wheat Seed in Agriculture

More information

DANI BRANIMIRA GUŠICA - novi prilozi poznavanju prirodoslovlja otoka Mljeta. Hotel ODISEJ, POMENA, otok Mljet, listopad 2010.

DANI BRANIMIRA GUŠICA - novi prilozi poznavanju prirodoslovlja otoka Mljeta. Hotel ODISEJ, POMENA, otok Mljet, listopad 2010. DANI BRANIMIRA GUŠICA - novi prilozi poznavanju prirodoslovlja otoka Mljeta Hotel ODISEJ, POMENA, otok Mljet, 03. - 07. listopad 2010. ZBORNIK SAŽETAKA Geološki lokalitet i poucne staze u Nacionalnom parku

More information

Hrvatska vanjska politika pred izazovima članstva u Europskoj Uniji

Hrvatska vanjska politika pred izazovima članstva u Europskoj Uniji Politička misao, god. 48, br. 2, 2011, str. 7-36 7 Izvorni znanstveni rad UDK 327(497.5:061.1EU) 327.7(497.5) Primljeno: 23. srpnja 2011. Hrvatska vanjska politika pred izazovima članstva u Europskoj Uniji

More information

IPA Instrument za pretpristupnu podršku. EU Na putu ka EU. Let s grow together! On the road to the

IPA Instrument za pretpristupnu podršku. EU Na putu ka EU. Let s grow together! On the road to the IPA Instrument za pretpristupnu podršku EU Na putu ka EU On the road to the Let s grow together! 1 Ova brošura je izrađena u okviru projekta Let s grow together with IPA 2 koji ima za cilj jačanje kapaciteta

More information

Eduroam O Eduroam servisu edu roam Uputstvo za podešavanje Eduroam konekcije NAPOMENA: Microsoft Windows XP Change advanced settings

Eduroam O Eduroam servisu edu roam Uputstvo za podešavanje Eduroam konekcije NAPOMENA: Microsoft Windows XP Change advanced settings Eduroam O Eduroam servisu Eduroam - educational roaming je besplatan servis za pristup Internetu. Svojim korisnicima omogućava bezbedan, brz i jednostavan pristup Internetu širom sveta, bez potrebe za

More information

EVROPSKA UNIJA I CRNA GORA: proces pristupanja

EVROPSKA UNIJA I CRNA GORA: proces pristupanja prof. dr Gordana Đurović EVROPSKA UNIJA I CRNA GORA: proces pristupanja prof. dr Gordana Đurović EVROPSKA UNIJA I CRNA GORA: proces pristupanja prof. dr Gordana Đurović Evropska unija i Crna Gora: proces

More information

Current Issues and Prospects of Raspberry and Blackberry Production in the Republic of Serbia

Current Issues and Prospects of Raspberry and Blackberry Production in the Republic of Serbia UDC: 631.15:634.711:634.713 expert paper Acta Agriculturae Scrbica. Vol. VI, 11 (2001) 71-75 >-OFAGRO Acta!:i--- ai.-ai Z Agriculturae S!g Serbica ~iis\j =< CA.CAK ----------_. -- Current Issues and Prospects

More information

CHAPTER 21. BILATERAL TRADE FLOWS BETWEEN WESTERN BALKANS COUNTRIES 1

CHAPTER 21. BILATERAL TRADE FLOWS BETWEEN WESTERN BALKANS COUNTRIES 1 CHAPTER 21. BILATERAL TRADE FLOWS BETWEEN WESTERN BALKANS COUNTRIES 1 Elena BARANENKO 2 Saša MILIVOJEVIĆ 3 Abstract: The development of trade relations between Western Balkan countries represents very

More information

Grad Milano Barcelona, Gdanjsk, Bari, Riga, Strasbourg, Porto i ALDA

Grad Milano Barcelona, Gdanjsk, Bari, Riga, Strasbourg, Porto i ALDA Grad Zagreb sudjelovat će kao partner u projektu MEANING - Metropolitan Europeans Active Network, Inducing Novelties in Governance, u okviru: Programa: Europa za građane Potprogram 2: Demokratski angažman

More information

E V R O P S K A U N I J A I R O D N A R A V N O P R A V N O S T KNJIGA 2

E V R O P S K A U N I J A I R O D N A R A V N O P R A V N O S T KNJIGA 2 E V R O P S K A U N I J A I R O D N A R A V N O P R A V N O S T KNJIGA 2 Sredstva za objavljivanje knjige obezbeđena su u budžetu Autonomne Pokrajine Vojvodine 1 Sadržaj: PREDGOVOR 5 Zorana Šijački EVROPSKA

More information

ISO Sistemi menadžmenta za borbu protiv korupcije

ISO Sistemi menadžmenta za borbu protiv korupcije ISO 37001 ISO 37001 Sistemi menadžmenta za borbu protiv korupcije ISO 37001 Korupcija je jedan od najdestruktivnijih i najkompleksnijih problema današnjice, i uprkos nacionalnim i međunarodnim naporima

More information

DEFINISANJE TURISTIČKE TRAŽNJE

DEFINISANJE TURISTIČKE TRAŽNJE DEFINISANJE TURISTIČKE TRAŽNJE Tražnja se može definisati kao spremnost kupaca da pri različitom nivou cena kupuju različite količine jedne robe na određenom tržištu i u određenom vremenu (Veselinović

More information

Uvod u relacione baze podataka

Uvod u relacione baze podataka Uvod u relacione baze podataka 25. novembar 2011. godine 7. čas SQL skalarne funkcije, operatori ANY (SOME) i ALL 1. Za svakog studenta izdvojiti ime i prezime i broj različitih ispita koje je pao (ako

More information

Ministry of environment, mining and spatial planning activities and methane action plan of republic of Serbia Dragana Mehandžić Ministry of

Ministry of environment, mining and spatial planning activities and methane action plan of republic of Serbia Dragana Mehandžić Ministry of Ministry of environment, mining and spatial planning activities and methane action plan of republic of Serbia Dragana Mehandžić Ministry of environment, mining and spatial planning Department of project

More information

JUNE JULY 18. VIENNA

JUNE JULY 18. VIENNA JUNE 28. - JULY 18. VIENNA AUSTRIA BUDAPEST HUNGARY ITALY VENICE SLOVENIA LJUBLJANA ZAGREB SPLIT BANJA LUKA BOSNIA & HERZEGOVINA SARAJEVO BELGRADE SERBIA MOSTAR ADRIATIC SEA DUBROVNIK PRISTINA PODGORICA

More information

Women`s Court-feminist approach to justice Quarterly report for the period of April-June 2012

Women`s Court-feminist approach to justice Quarterly report for the period of April-June 2012 Women`s Court-feminist approach to justice Quarterly report for the period of April-June 2012 As we used to do until now, we inform you upon the activities of Women in Black regarding organizing Women`s

More information

Usklađivanje prava Republike Srbije sa pravnim tekovinama EU: prioriteti, problemi, perspektive

Usklađivanje prava Republike Srbije sa pravnim tekovinama EU: prioriteti, problemi, perspektive Usklađivanje prava Republike Srbije sa pravnim tekovinama EU: prioriteti, problemi, perspektive Alignment of the Serbian Law with Acquis Communautaire: Priorities, Problems, Perspectives Urednice Dr Aleksandra

More information

STRANE DIREKTNE INVESTICIJE - TRENDOVI I OČEKIVANJA

STRANE DIREKTNE INVESTICIJE - TRENDOVI I OČEKIVANJA Bankarstvo, 2017, vol. 46, br. 3 6 uvodnik Veroljub Dugalić Udruženje banaka Srbije ubs@ubs-asb.com STRANE DIREKTNE INVESTICIJE - TRENDOVI I OČEKIVANJA U zavisnosti od sektora u koji su usmerene, strane

More information

Partnerski Bilten Partnership Newsletter

Partnerski Bilten Partnership Newsletter EMBASSY OF THE SLOVAK REPUBLIC IN BELGRADE Partnerski Bilten Partnership Newsletter Broj: 7/2013 Kontakt ambasada NATO-a NATO Contact Point Embassy Partnership Newsletter The Slovak Atlantic Commission

More information

Protection and Sustainable Use of the Dinaric Karst Transboundary Aquifer System

Protection and Sustainable Use of the Dinaric Karst Transboundary Aquifer System Protection and Sustainable Use of the Dinaric Karst Transboundary Aquifer System Second Workshop "River Basin Commissions and Other Joint Bodies for Transboundary Water Cooperation: Technical Aspects "

More information

Press clipping: World Tobacco Growers Day Macedonia

Press clipping: World Tobacco Growers Day Macedonia Press clipping: World Tobacco Growers Day Macedonia Tobacco growers send petition to the Government: Protect us from the WHO www.duma.mk, 29 October 2012 The Macedonian delegation, from the Ministry of

More information

Crna Gora na putu evropskih integracija iskustva Poljske

Crna Gora na putu evropskih integracija iskustva Poljske Crna Gora na putu evropskih integracija iskustva Poljske Crna Gora na putu evropskih integracija Iskustva Poljske Kako su se pripremale ekološke nevladine organizacije u Poljskoj na putu evropskih integracija,

More information

SRBIJA U DUNAVSKOM REGIONU U 21. VEKU PROGRAM KONFERENCIJE

SRBIJA U DUNAVSKOM REGIONU U 21. VEKU PROGRAM KONFERENCIJE Tematska međunarodna naučna konferencija SRBIJA U DUNAVSKOM REGIONU U 21. VEKU 16 17. septembar 2013. Kladovo organizator Konferencije: Institut za međunarodnu politiku i privredu suorganizator: Hans Zajdel

More information

11 th Task Force for Implementation of the Regional Environmental Reconstruction Programme For South Eastern Europe (REReP Task Force)

11 th Task Force for Implementation of the Regional Environmental Reconstruction Programme For South Eastern Europe (REReP Task Force) 11 th Task Force for Implementation of the Regional Environmental Reconstruction Programme For South Eastern Europe (REReP Task Force) List of participants ALBANIA Ms. Daniela Mane (Godo) Chief of projects

More information

RESEARCH INTEREST EDUCATION

RESEARCH INTEREST EDUCATION Prof. dr sc. Aleksa Š. Vučetić Associate Professor UNIVERSITY OF MONTENEGRO FACULTY OF TOURISM AND HOSPITALITY Stari Grad 320-85330 Kotor - Montenegro aleksavucetic@gmail.com - www.ucg.ac.me RESEARCH INTEREST

More information

GODINA. Prosinac, godine

GODINA. Prosinac, godine NACIONALNI N C PRO OGG RAM R M REPUBLIKE R HRVATSKE H ZA PRIDRUŽIVANJE D U IVA EUROPSKOJ J UNIJI U 2003. GODINA Prosinac, 2002. godine ii Uvodno slovo predsjednika Vlade Republike Hrvatske, gospodina Ivice

More information

odnos ustava bosne i hercegovine i evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda

odnos ustava bosne i hercegovine i evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda Ovo je prva studija kojom se analiziraju pitanja koja su krucijalna za ustavno-pravni poredak BiH i daljnji ustavno-pravni razvoj, koja koristi isključivo argumente zasnovane na pravu, a ne bavi se politiziranjem

More information

RANI BOOKING TURSKA LJETO 2017

RANI BOOKING TURSKA LJETO 2017 PUTNIČKA AGENCIJA FIBULA AIR TRAVEL AGENCY D.O.O. UL. FERHADIJA 24; 71000 SARAJEVO; BIH TEL:033/232523; 033/570700; E-MAIL: INFO@FIBULA.BA; FIBULA@BIH.NET.BA; WEB: WWW.FIBULA.BA SUDSKI REGISTAR: UF/I-1769/02,

More information

Investigation of Heteroptera fauna in Yugoslavia

Investigation of Heteroptera fauna in Yugoslavia S C Q P O LIA Suppl. 1. pp. 53-63, Nov. 1990 53 Investigation of Heteroptera fauna in Yugoslavia Ljiljana PROTIČ Natural History Museum, Njegoševa 51, YU-11000 Beograd Received: September 3rd, 1989 Keywords:

More information