OSNOVE ZAŠTITE ŠUMA 10. ŠUMSKI POŽARI

Size: px
Start display at page:

Download "OSNOVE ZAŠTITE ŠUMA 10. ŠUMSKI POŽARI"

Transcription

1 OSNOVE ZAŠTITE ŠUMA 10. ŠUMSKI POŽARI

2 Šumskim se požarima naziva stihijsko, nekontrolirano rasprostranjenje vatre na šumskoj površini bez obzira na njen intenzitet. Vatrom na šumskoj površini smatraju se sva zapaljenja i izgaranja gorivog materijala (živog i neživog). Požari prema mjestu nastanka: - požari objekata - požari otvorenog prostora. uvodno... o požarima Ovdje je riječ o požarima otvorenih prostora, a to su šume, šumska zemljišta, poljoprivredna zemljišta, odlagališta otpada, usjevi, parkovi i dr.

3 uvodno... o požarima Požari prema gorivima: - požari krutih tvari; gore plamenom ili žarom (osim metala), tu spada drvo, odnosno biljne tvari i drugi materijali (najučinkovitije se gase vodom) - požari zapaljivih tekućina; između ostalih među njima su smole i ulja, pa se i oni tiču šumskih požara - požari plinskih tvari - požari lakih metala * svi navedeni požari u blizini električnih postrojenja

4 uvodno... o požarima Prema vrsti gorive materije po europskoj klasifikaciji požari se svrstavaju u pet klasa: A, B, C, D i F. Klasa A U klasu A se svrstavaju požari čvrstih materijala koji sagorijevaju plamenom i žarom, npr. drvo, papir i slični materijali. Požari klase A se najčešće gase vodom. Klasa B U klasu B se svrstavaju požari zapaljivih tečnosti, koje se ne miješaju sa vodom, npr. derivati nafte, rastvarači, boje, lakovi, masti, itd. Za gašenje se koristi prah, ugljik dioksid ili pjena. Klasa C U klasu C spadaju požari gorivih gasova, npr. metan, propan, butan, acetilen, itd. Za gašenje se najčešće koristi prah i ugljik dioksid. Klasa D U klasu D spadaju požari lakih metala, npr. aluminijum, magnezijum i njihove legure. Za gašenje se koriste samo suha sredstva (prah, suhi kvarcni pijesak, strugotina sivog ljeva). Klasa F U klasu F spadaju požari biljnih i životinjskih ulja i masnoća. * po europskoj normi EN2, ranije je bila predviđena i klasa požara E. Trebala je vrijediti za požare u električnim instalacijama slabe struje (do volti). Međutim, ta norma je odbačena, tako da se svi vatrogasni aparati mogu koristiti kod instalacija slabe struje, sve dok se poštuje najmanja propisana sigurnosna udaljenost navedena na vatrogasnom aparatu. (izvor:

5 uvodno... o požarima U usporedbi sa svim štetnim čimbenicima na šumu požari su najopasniji. U priobalnom dijelu i otocoma oni su na prvom mjestu kao stalna opasnost za šume. Šumski požari se mogu svrstati u najjače sile koje u svom pohodu uništavaju prirodne resurse, materijalna dobra i što je najgore ljudske živote. Šumski požari u određenim okolnostima predstavljaju stalnu i veliku opasnost za šume. Često je požar glavna opasnost koja unaprijed usmjerava kako od njega najlakše očuvati šumu. Općenito se može reći da je pojava šumskih požara ovisna o nastupu suhih i vrućih vremenskih perioda, te da na pojavu požara odlučno utječu klimatske prilike.

6 nastanak gorenja Da bi nastalo gorenje moraju biti ispunjena 3 uvjeta: - goriva tvar (to su sve gorive tvari u šumama) - kisik (zrak) - toplina (temperatrura). Gorenje se odvija ako su istovremeno ispunjana sva tri uvjeta. Proces gorenja se prikazuje tzv. požarnim trokutom

7 nastanak gorenja Gorenje je burna kemijska reakcija spajanja gorive tvari s kisikom uz pojavu plamena, odnosno žara i oslobađanja topline. U kemijaskom smislu gorenje je oksidacija (svaka oksidacija nije gorenje, npr. hrđanje željeza). Goriva tvar je ona tvar koja će se uz temperaturu paljenja i dovoljnu količinu kisika zapaliti i nastaviti gorjeti. Prema načinu izgaranja postoje tri skupine gorivih tvari od kojih je za nas najvažnija ona koja predstavlja gorivi materijal u šumi. U tu skupinu ubrajaju se krute tvari koje se na povišenoj temperaturi prvo suše, a potom se iz njih oslobađaju plinoviti sastojci koji gore uz pojavu plamena, dok kruti ostatak gori u obliku žara. Tako izgara drvo, pa je to važno znati za odvijanje požara.

8 komponente gorenja kisik, toplina, gorivi materijal Kisik. Za gorenje je bitno da kisika ima u dovoljnoj količini. Kisik se lako sapaja s drugim tvarima, ne gori ali pospješuje gorenje. Ako ga je premalo gorenje perestaje. Na spriječavanju kontakta kisika s gorivom tvari zasniva se određeno gašenje požara. Toplina. Da bi otpočelo gorenje gorivu tvar treba zagrijati do temperature paljenja. Kod iste tvari temperatura paljenja nije uvijek jednaka. Npr. što je drvo sitnije i s manje vlage lakše će se zapaliti i obratno. Računa se da je temperatura samozapaljenja drva od 250 do 300 C. Pri temperaturi od 100 do 150 C iz drva se isparava voda, a zatim se stvaraju plinoviti ugljikovodici (metan, etan, acetilen, butilen i dr.) koji se izdvajaju i izgaraju do 400 C. Pri temperaturi od 400 do 450 C drvo se razlaže i pougljeni, ugljen nastavlja goriti uz plamen pri čemu temperatura može iznositi i do 1000 C. Nesagorjeli ostatak je pepeo. Kada se postigne temperatura paljenja povećava se brzina oksidacije, pojavljuje se plamen, naglo se oslobađa toplina i povisuje temperatura paljenja, pa nastaje zapaljenje tvari. Ustvari od početnog zapaljenja nastaje vatra koja se može širiti i pretvoriti u požar.

9 komponente gorenja kisik, toplina, gorivi materijal Gorivi materijal. Glavni gorivi materijal u šumi predstavlja drvo, otpad i suho bilje, te sve organske tvari na tlu i u tlu. Drvo sadrži različite kemijske organske spojeve kao što su ugljik (cca 50%), kisik (cca 44%) i vodik (cca 6%) i dr. Najglavnije komponente drva su celuloza, hemiceluloza (prirodni polimeri) i lignin (sadrži aromatske alkohole). Pod utjecajem topline drvo gori procesom kemijske razgradnje što se zove piroliza. Temperatura kojom počonje piroliza u drvu je oko 300 C Piroliza se događa na površini drva, a povećanjem topline širi se u njegovu unutrašnjost. U početnoj fazi sagorjevanja pod utjecajem topline iz drva se oslobađa vodena para (drvo se suši). U daljnjem procesu pucaju organske molekule u drvu i oslobađaju se negorivi i gorivi plinovi. Gorivi plinovi se pomiješaju s kisikom (zrakom) i uz zadovoljavajuće uvjete zapale. U početnoj fazi gorenja zapaljivi plinovi, vodena para, ugljični dioksid i dim izlaze toliko intenzivno da onemoguće dotok kisika na površinu drva čime je spriječeno gorenje ugljika u drvu. U napretku gorenja počinje se zaostavljati proces pirolize. Brzina izlaska plinova se smanjuje, pa se omogući dovod kisika na površinu drva. Tada započinje gorenje, odnosno žarenje ugljika.

10 podjela goriva prema zapaljivosti, brzini gorenja, vertikal. i horizont. strukturi Prema zapaljivosti i brzini gorenja sva se goriva dijele u dvije skupine - lako zapaljiva i brzogoruća (otpad, suho zeljasto rašće, grmlje i nisko drveće) - teže zapaljiva i sporije goruća (panjevi, debele grane, debla, trupci, debeli ostaci na tlu, debeli humusni sloj, drveće iznad 10 cm promjera). * kod prvih je omjer između mase i površine goriva velik, a kod drugih manji. Prema vertikalnoj strukturi goriva se u šumi dijele na: - nadstojni sloj (biljke veće od 1,8 m, debla, krošnje, drveće i grmlje) - podstojni sloj (biljke do 1,8 m visine, mlada stabla i grmlje) - prizemni sloj (mrtva biomasa drvenstih i zeljastih biljka) * u prvom sloju najproblematičniji su češeri i iglice (brzo gore, a češeri lako prenose vatru na susjedna mjesta). U drugom vladaju povoljni uvjeti za razvoj požara, pogotovo ako se radi o mladim borovim šumama. U trećem sloju nastaje najviše šumskih požara, a isti se razvijaju u gornje slojeve i ispod zemlje.

11 podjela goriva prema zapaljivosti, brzini gorenja, vertikal. i horizont. strukturi S obzirom na horizontalnu strukturu goriva se u šumi dijela na: - gusto sklopljeno gorivo (velika količina teško zapaljivih i sporogorućih materijala, požarni prostor je velik) - nesklopljeno gorivo (malo je teže zapaljivih i sporogorućih materijala,požarna površina je osrednja) - raštrkano gorivo (goriva se međusobno ne spajajau, gotovo da nema teško zapaljivih i sporogorućih materijala, a ako postoje međusobno su odijeljeni, požarna površina je mala)

12 vrste šumskih požara Prema mjestu i sloju sastojine koji požar zahvaća postoje 4 vrste šumskih požara: 1. Podzemni požar ili požar korijena, odnosno tla ili treseta 2. Prizemni ili niski požar 3. Požar u krošnjama ili visoki požar (požar krošanja, ovršni požar,kompleksni požar) 4. Požar osamljenog drveća i grmlja (požar pojedinačni stabala) S obzirom na visinu plamena požari se razvrstavaju u pet skupina: - mala visina plamena, do 0,5 m, gašenje je jednostavno - umjerena visina plamena, 0,5 do 1,5 m, gašenje je moguće ručnim alatima - velika visina plamena, 1,5 do 3 m, gašenje izravnim napadom - jako velika visina plamena (ovršni požar), 3 do 10 m, gašenje neizravnim napadom - ekstremna visina plamena, iznad 10 m, gasi se posebnim metodama

13 vrste šumskih požara Prizemni požar Požar krošanja Podzemni požar (izvor:

14 podzemni požar Podzemni požar se pojavljuje u tlima bogatim humusom, velikom količinom otpadnog biljnog materijala (drvni ostaci i listinac) i mrtvim dijelovima korijenja. Među njih ubrajamo i one koji se pojavljuju među kamenjem, pod kamenjem, u većim raspuklinamam šupljih i pećinastih krških tala. Tu spadaju i požari prostirke, a tu su i požari koji zahvaćaju nagomilane debele naslage listinca, prostirke i humusa. Posebna kategorija su tresetni požari koji prejakim zagrijavanjem korijenja obično uzrokuju ugibanje svih stabala na mjestu nastanka. U nas je malo mjesta za tresetne požare, pa se na njih ne osvrćemo. Podzemni požari su rijetki. Nastaju kao posljedica udara groma ili djelatnošću čovjeka. Šire se vrlo polagano i uporno, čak bez vidljivih znakova, stvaraju veliku toplinu, a materijal razaraju prilično jednolično. Najbrže se šire kroz kanale koje su napravile životinje i duboko korijenje drveća (na tim je mjestima veći dotok kisika). U mnogo slučajeva postoji prijetnja da podzemni požar izbije na površinu i da se pretvori u prizemni požar. Požar tla može spaliti dublji organski sloj materijala. Kada u krškom terenu uništi humus nataložen među kamenjem tlo se isuši, ugibaju stabla i mlade biljke. Podzeni požari traju dugo i teško se gase. Obično se ugase kada jesenske kiše natope zemlju ili snježni pokrivač spriječi dovod kisika u tlo.

15 prizemni požar To je najčešći šumski požar, a nastaje kada se zapali prizemni sloj vegetacije, humus, organska prostirka, suho drvo, panjevi i dr. Gorivi materijal koji omogućuje prizemni požar je lagan i rahle strukture, te veoma lako zapaljiv. Prizemni požari su okarakterizirani brzim širenjem, obiljem plamena i vrućine. Za razvoj prizemnoga požara odlučna je sunčeva vrućina i vjetar. Vjetar je tu primaran, jer ga obilno opskrbljuje kisikom i utječe na smjer širenja. (izvor: Vjetar prizemnom požaru daje više ili manje eliptičan oblik. To je iz razloga što požar u smjeru vjetra brzo napreduje stvarajući frontu ili čelo požara. Suprotna strana ili pozadina požara gori polagano ili se prestaje širiti. Bokovi požara spajaju čelo i pozadinu požara. Ovdje treba stalno imati na umu da se promjenom smjera vjetra može razviti novo čelo požara, npr. bočna strana poprimi čelo požara. Štete od prizemnog požara su različite, a ovise o tipu šume, količini gorivig materijala i intenzitetu požara. Ako požar uništi gornji sloj humusa oslobađaju se hranjva što ima za posljedicu pospješenje rasta vrsta (trava i dr.) kojima se hrane životinje. U tom slučaju kažemo da je prizemni požar selektivan.

16 prizemni požar Prizemni požar, ovisno o brzini širenja i intenzitetu, odnosno količini gorivog materijala i trajanju gorenja, oštećuje žilište pojedinih stabala, uzrokuje ugibanje stabala. Ukoliko se požar širi uz padinu donju stranu žilišta brzo prođe i ne ošteti ga ili je oštećenje malo i bez posljedica, pogotovo ako se radi o vrsti debele kore. Vatra istoga požara se duže zadržava na gornjoj strani žilišta, tu ima više gorivog materijala humusa, listinca i usporeno je strujanje zraka. Iz tih razloga vatra ošteti koru, kambij i drvo. Ako je jače oštećenje šteta se odmah vidi. Ako je slabije oštećenje šteta se vidi nakon nekoliko godina kada se na oštećenom mjestu pojavi trulež drva. U mladiku je ovaj požar najštetniji, pogotovo za četinjače koje može potpuno uništiti. U starijim crnogoričnim sastojinama lako se prebacuje u krošnje, pa nastaje ovršni požar.

17 požar krošanja visoki ili ovršni požar Lako se razvija iz prizemnog požara. Da bi se održavao i dalje širio prizemni ga požar mora stalno podržavati. Za njega je značajno kada zahvati krošnje da prelijeće, preskače s jedne krošnje na drugu ili se prenosi zapaljenim češerima i gorućim dijelovima drva na udaljene krošnje ili mjesta stvarajući nove požare. (izvor: Takve požare neki zovu divljim požarima. Kod ovršnih požara gori čitav nadzemni materijal u šumi. On je uvijek štetan, jer progaljuje i razara sastojine. U pojedinim prilikama ovršni se požari mogu širiti izvanrednom brzinom, a zbog prebacivanja vatre (čak na velike udaljenosti) lako nastaju novi požari koji se kasnije spajaju, pa mogu biti opožarene velike površine. Zbog prerbacivanja vatre vrlo su opasni za gasitelje. Općenito se jako teško gase, čak vatru iz krošanja treba spustiti na zemlju, pa tek onda gasiti.

18 požar pojedinačnih stabala Nastaje kada grom ili čovjek zapali pojedinačno stablo. Od pojedinačno zapaljenog stabla vatra se može proširiti, pa mogu nastati prizemni ili ovršni požari, po čemu je požar pojedinačnih stabala opasan. Ako gori samo jedno stablo najlakše se gasi.

19 kategorije vegetacije i njena ugroženost od požara Biljne zajednice su jasni pokazatelji različitosti po vrsti i količini gorivog materijala, mogućnosti zapaljenja, brzini širenja i trajanja požara, te posljedicama. Što je šuma jednoličnija lakše je upaljiva i u njoj se požar brže širi. U tom smislu kulture su ugroženije od prirodnih šuma. Kao požarnu preventivu treba osnivati raznovrsne kulture. Kemijski sastav biljaka (smola, eterična ulja i dr.) od velike je važnosti za upaljivost šume. Degradirane šume su podložnije učincima ljetnih suša, pa time i zapaljivosti. Novoizrasla vegetacija je također ugroženija nego prijašnja, jer je obično jednoličnija i siromašnija vrstama. Po stupnju zapaljivosti, mogućnostima zapaljenja i brzini širenja požara razlikuje se 5 glavnih kategorija (skupina) vegetacije: 1. Nezapaljiva vegetacija 2. Teško zapaljiva vegetacija 3. Umjereno zapaljiva vegetacija 4. Lako zapaljiva vegetacija 5. Veoma i ekstremno zapaljiva vegetacija

20 kategorije vegetacije i njena ugroženost od požara 1. Nezapaljiva vegetacija Ovoj grupi uglavnom pripadaju vlažne nizinske šume vrba, joha, hrasta lužnjaka i sl. Prirodni uvjeti za nastanak požara su mali. 2. Teško zapaljiva vegetacija Ovoj skupini pripadaju raznovrsne bukove, kitnjakove, grabove, kestenove i bagremove šume, te listopadne šume u nižem gorskom i nižem predplaninskom pojasu. Prirodni uvjeti za nastanak šumskih požara su mali. 3. Umjereno zapaljiva vegetacija U ovoj su skupini crnogorične šume visokog i višeg predplaninskog pojasa (jelove, smrekove), sezonsko umjereno zapaljiva vegetacija primorskih obronaka, kontinentalne borove šume i kulture ćetinjača. Prirodni uvjeti za nastanak šumski požara su umjereni. 4. Lako zapaljiva vegetacija Ovdje pripadaju kserofilne listopadne submediteranske šume Istre, Kvarnera, Dalmatinske Zagore, šume u klisurastim riječnim kanjonima i na kamenitim strminama krških brda Najbolje ih obilježavaju panjače i šikare submediteranskoga krša. Uglavnom spadaju i II stupanj opasnosti od šumskih požara. Prirodni uvjeti za nastanak požara su veliki.

21 kategorije vegetacije i njena ugroženost od požara 5. Veoma i ekstremno zapaljiva vegetacija U ovu skupinu spadaju ekstremno zapaljive šume hrasta crnike, tvrdolisne makije i degradirani garizi, te četinjave šume. Po ugroženosti su borovi, čempresi i borovice na prvom mjestu, a na drugom listopadne šikare. Zapaljivoast tih vegetacijsakih tipova je vrlo velika zbog dugotrajne ljetne suše, visokih temperatura i sadržaja eteričnih ulja i smola u njima. To su uglavnom šume koje spadaji u I stupanj opasnosti od šumskih požara. One su najugroženije, u njima su požari najčešći, opožarene površine najveće, a štetne posljedice najgore. Najveći problemi šumskih požara u Hrvatskoj odnose se na ove šume. Prirodni uvjeti za nastanak požara su stalno vrlo veliki, pogotovo u požarnoj sezoni.

22 razvrstavanje šuma na stupnjeve opsnosti od šumskih požara Bez obzira o kojoj se kategoriji vegetacije radi sve su šume i šumska zemljišta podijeljene u četiri stupnja prema opsnosti od šumskih požara. U cilju provođenja mjera i radnji u zaštiti šuma od požara šumarije (sve u Hrvataskoj) su dužne izraditi godišnji plan zaštite šuma od požara. To su dužne i sve druge pravne i fizičke osobe koje upravljaju šumama i šumskim zemljištima. Stupanj opasnosti od šumskog požara određuje se prema Pravilniku o zaštiti šuma od požara i to sukladno Mjerilima za procjenu opasnosti od šumskog požara koja su sastavni dio istoga Pravilnika (NN 26/03).

23 U Mjerilima detaljno su razrađeni parametri za procjenu opsnosti od šumskog požara u koje ovdje ne ulazimo, već se navode samo najznačajniji elementi. Parametri su slijedeći: l. Vegetacijski pokrov 2. Antropogeni čimbenici 3. Klima 4. Stanište (matični supstrat i vrsta tla) 5. Orografija 6. Šumski red razvrstavanje šuma na stupnjeve opasnosti od šumskih požara

24 razvrstavanje šuma na stupnjeve opasnosti od šumskih požara Utjecaj svih ugrađenih čimbenika izražava se zbrojem bodova čija vrijednost iznosi najmanje 115, a najviše 580 bodova. Ovisno o ukupnom broju bodova sve se šume u Republici Hrvatskoj prema opsnosti od šumskih požara razvrstavaju u četiri stupnja. Za iskazivanje stupnja opasnosti od požara služe posebni obrasci (Obrazac broj 1a, 1b i broj 2) s detaljnim uputama o bodovanju. Nakon dobivenih podataka izrađuje se tablica razvrstavanja šuma u stupnjeve opasnosti od šumskih požara koju niže donosimo. Podaci o površinama su dugogodišnj prosjeci. Podaci o veličini površina prema stupnjevima ugroženosti od požara obračunavaju se za svaku godinu posebni i u drugim su veličinama, ali bitno ne odskaču od prosjeka.

25 Značenje geološke građe, reljefa i tla za šumske požare Geološka građa, reljef i tlo su čimbenici vegetacije i klime i niza drugih obilježja svakoga kraja i u tijesnoj su vezi s nastajanjem šumskih požara i štetnim posljedicama. Geološka građa utječe na stvaranje tla i vegetacije što je u izravnoj vezi sa opasnostima do šumskih požara i šteta od njih. Utjecaj geološke građe na mogućnost nastanka i uspješno gašenje požara općenito se razmatra u slijedeći činjenicama: - geološki odnosi i petrografski sastav stijena utječu na tip vegetacije - požari lakše izbijaju na suhim bezvodnim terenima koji se sastoje od vodopropusnih stijena - gašenje požara je u svezi s geomorfološkim značajkama terena - isto je i u svezi sa erozijom i opasnosti od onečišćenja podzemne vode nakon požara Geološka građa utječe na razvoj i prisutnost različitih šuma što je važno sa stajališta požara i šteta koje uzrokuju. Jasno je da o geološkoj podlozi ovisi kakvo će se na njoj razviti tlo i kakva vegetacija na tom tlu iz čega proizlazi i karakteristična klima. Sve zajedno je povezano i u tijesnoj vezi s šumskim požarima. Najvažnija klasifikacija stijena je na temelju vodopropusnosti (propusne, polupropusne, nepropusne stijene), jer o tome ovisi suhoća, odnosno vlažnost na dotičnom terenu.

26 Značenje geološke građe, reljefa i tla za šumske požare U svezi s šumskim požarima sve se stijene mogu podijeliti u nekoliko raznovrsnih skupina koje se bitno razlikuju s obzirom na mogućnost nastanka, širenja i gašenja požara, te prema posljedicama koje požari mogu nanijeti. To su: * Eruptivne i metamorfne stijene. Uglavnom su primarno nepropusne, a šumski požari su sporadična pojava. * Karbonatni sedimenti. Na krškom području Dinarida karbonatne stijene su najrasprostranjenije. Čine ih vapnenci, dolomiti, vapnenačke breče i konglomerati. Na područjima s karbonatnim stijenama nastaju škrape, jame, ponori, ponikve, uvale, polja, duboki riječni kanjoni, strme padine i sl. što ih čini vrlo teško prohodnima. Karbonatne stijene su vodopropusne, pa su tereni izrazito bezvodni (osim krških rijeka). Većina požara u nas nastaje upravo na terenima koje izgrađuju karbonatni sedimenti. * Neogenski klastično-karbonatni sedimenti. Rasprostiru se uz rub panonskog bazena, različite su propusnosti, o čemu ovisi nastanak i gašenje požara, a podložni su eroziji i klizanju. * Kvartni sedimenti. Uvršteni su u skupinu terena s vrlo malom mogućnošću izbijanja požara.

27 Značenje geološke građe, reljefa i tla za šumske požare Na osnovi prikazanog područje krša može se klasificirati u tri skupine opasnosti od požara. * Prvoj skupini, gdje gotovo nema opasnosti od požara, pripadaju ravničarska područja i najniže smješteni pojasi brda izgrađeni od neogenskih klastrično-karbonatnih stijena. * Druga skupina obuhvaća terene izgrađene od karbonatnih stijena i manjim dijelom od klasičnih sedimenata i dio visokog krškog područja na kojemu je smanjena opasnost od požara. U tu skupinu spadaju eruptivne i metamorfne stijene, najveći dio klastičnih sedimenata i karbonati izvan visokog krša. U cjelini drugoj skupini pripadaju tereni na kojima su smanjeni uvjeti za nastanak požara. * U trećoj skupini su tereni na kojima je izrazita opsnost od požara. Riječje o karbonatima, uglavnom vapnencima na otocima, obali i zaobalju. Tereni na kojima je izrazita opasnost od požara, suhi i najčešće teško pristupačni su na padinama Učke, riječkom zaleđu, Velebitu, Dinari, Svilaji, Kamešnici, Kozjaku, Biokovu, dijelovima Brača, Krka, Cresa i Pelješca. Drugi dijelovi s jednakom opasnošću od požara su lakše pristupačni.

28 Značenje reljefa Reljef snažno utječe na: klimu edafske prilike raslinstvo Veliku važnost imaju nadmorska visina, ekspozicija, nagib, reljefna raznolikost vremenskih prilika, podneblje, tlo, raslinstvo i dr. Uvažavanje čimbenika reljefa važno je za organizaciju protupožarne službe, procjenu stupnja ugroženosti, izgradnju prometnica, učestalost nastanka, širenje i jačinu požara. Različiti oblici terena mogu biti prirodne zapreke ili pogodnosti za požare. O reljefu također ovisi mogućnost pristupa i uspješnost gašenja požara, a naročito štetne posljedice.

29 Značenje tla Pedološki uvjeti znatno utječu na nastanak i širenje požara, jer o njima bitno ovisi biljni pokrov. Na staništima jače ugroženim požarima najrasprostranjenija su tla nastala na vapnencima i dolomitima (crnice, rendizine, smeđa tla i crvenice). Pedološki uvjeti nastanka i širenja požara ovise o svojstvima tla. S obzirom na to, tla se mogu podijeliti u dvije skupine: I. rendzine, crnice, rankeri, smeđe tlo na vapnencu i dolomitu veća opasnost od požara II. lesivirana, eutrična i koluvijalna, te rigolana terasirana tla manja opasnost od požara

30 Značenje klime Poznavanje klime je od prvorednog značenja za preventivu, odnosno za realno stupnjevanje opasnosti i klasifikaciju šumskih terena s obzirom na požarnu ugroženost, te na planiranje niza preventivnih mjera i zahvata. Za karakterizaciju određenih područja stvoren je naziv bioklimat, a to su područja s izraženim karakteristikama klime i njoj prilagođenoj vegetaciji. Vegetacijski pokrivač jasno odražava odnos i ovisnost klime i raslinstva. Bioklimate treba uvažavati, jer su neposredan pokazatelj u kojem kondiciraju najosjetljiviji elementi požara, a to su vrsta vegetacije (gorivi materijal) i klima koji su najodlučniji za prirodan nastanak i širenje požara na vegetaciji. Atmosferska i zemljišna suša, iznimno visoke temperature, određena toplinska i vegetacijska razdoblja osobito su važna za biljni svijet sa stajališta protupožarne zaštite. Dinarski i krški predjeli su klimatski, vegetacijski i u pogledu učestalosti šumskih požara najosjetljiviji i majugroženiji.

31 Gorivi materijal Gorivi materijal je sav biljni pokrov u šumi: zrelo drveće, pomladak, mlada šuma, šikare, grmlje, oboreno drveće, granje, panjevi, drvni sortimenti, drvni otpad, mahovine, lišajevi, listinac, nerastvoreni humus, treset i drugi organski materijali. Ti materijali različito reagiraju na promjene vremena i nisu jednako sposobni gorjeti u različitim razdobljima što se naziva svojstvima šumskih gorivih materijala. U šumskom sklopu vrste gorivih materijala uglavnom su stalne, a mijenjaju se vremenski uvjeti, a time i njihova sposobnost da se zapale. Po zapaljivosti materijali su podijeljeni prema ljestvici od 0 (veoma mala zapaljivost) do 5 (ekstremna zapaljivost). U svakom slučaju prijeko je potrebno poznavati zapaljivost kao i opseg vlaženja šumskog gorivog materijala, jer su zapaljivost i gorenje u izravnoj vezi sa sadržajem vode (vlage) u njima. Uz sadržaj vlage intenzitet požara ovisi o >>> vrsti, količini, gustoći i prostornom rasporedu gorivog materijala na što se dalje ukazuje >>>

32 Gorivi materijal Trave su nakon prestanka njihovih fizioloških funkcija (prirodno uginule i od suše) izrazito opasan gorivi materijal. Suha trava u kojoj je ispod 8% vlage može se zapaliti od jedne iskre i razviti u požar. Organska mrtva šumska prostirka izuzetno je važna za nastanak šumskih požara. Ta je prostirka složeni organski kompleks sastavljen od mrtvih otpadaka biljaka u različitima stadijima raspadanja. Organska mrtva prostirka dijeli se na: - mrtvu neraspadnutu šumsku prostirku (stelja, listinac, iglice) - raspadnuti organski materijal i humus (ta je materija već prodrla u zemlju) Ti se materijali površinski lako suše i lako zapale. Na sadržaj vlage u mrtvom gorivom materijalu i na transpiraciju biljaka u prizemnom sloju utječu svi meteorološki elementi i pojave, reljef, tlo i druge terenske značajke. Suha stabla u šumi (suhari) su zbog svoje visine izloženi vjetru, a većina ih je bez kore, pa se lako i brzo temeljito isuše i lako zapale. Suhari se smatraju potencijalno najopasnijom vrstom zapaljivog materijala. Drvni materijal na tlu (ostaci iza sječe i otpali dijelovi sa stabala grane, ovršci) kada se sasuše veoma su zapaljivi. U suhim klimatima ti su materijali često primarna opasnost za nastanak i brzo širenje požara.

33 Značenje vlage u gorivom materijalu U svezi s šumskim požarima važan je sadržaj vlage u svim vrstama gorivog materijala i u tlu. Sadržaj vlage u gorivu je primarni činilac pri određivanju relativne zapaljivosti goriva. U zrelom drveću količina vode varira prema klimatskim prilikama i vrsti drveća, prema poprečnom i uzdužnom smjeru istoga drveta. Sadržaj vode u mrtvom gorivom materijalu mijenja se tijekom dana i noći. Danju zbog visokih temperatura goriva gube, a noću zbog nižih temperatura dabivaju vlagu. Posljedica toga kolebanja je da najveći broj požara nastaje između 10 i 17 sati, a najmanje između 3 i 7 sati. Šumska prostirka ispod sebe kumulira vodu, a na sebi zadržava oborinsku. K tomu listinac može u sebe primiti nekoliko puta više vode od svoje težine, npr. hrastov list 10 puta više od svoje težine, a to znači da se ne može brzo isušiti niti zapaliti. Na sadržaj vlage u gorivom materijalu utječe niz čimbenika. Oborine su glavni činilac koji u dužem razdoblju utječe na sadržaj vlage u gorivu, a one su u tijesnoj vezi s temperaturama i trajanju kišnog ili sušnog razdoblja. Za isušivanje gorivog materijala u obzir se uzima i vjetar koji osim gorivog materijala isušuje i tlo.

34 Značenje vlage u gorivom materijalu Na sadržaj vlage odlučno djeluje i relativna vlaga zraka za vrijeme sušnog perioda. Zračne temperature i vjetar su klimatski činioci koji utječu na relativnu vlagu. Zato i o njima ovisi stupanj zapaljivosti gorivog materijala. Sadržaj vlage u gorivu najsigurniji je indeks za ocjenjivanje stupnja zapaljivosti šume. U slučaju da je sadržaj vlage u gorivom materijalu visok gubi se dio topline, tj. utroši za isparavanje vode. Tak kada se voda ispari do stupnja zapaljivosti materijal se zapali. To znači da šumski požar također isušuje materijal. Isušivanje ovisi o količini gorivog materijala, njegovoj gustoći i rasporedu na požarnoj površini. Tu se radi o trajanju i intenzitetu vatre koja može ili ne može osušiti materijal u smjeru svoga napredovanja. Utjecaj na sadržaj vlage u gorivom materijalu svakako ima vegetacija, npr. struktura šume, starost, vrsta drveća itd., te terenski uvjeti kao što su reljef, ekspozicija, tlo i dr.

35 Za ocjenu vjerojatnosti pojave i brzog širenja požara važno je određivanje graničnih vrijednosti bitnih meteoroloških elemenata kao što su: - ekstremno niske količine oborina - dulja sušna razdoblja - visoke temperature zraka i njihova potrajnost - niska vlaga zraka - vjetar pogodan za isušivanje gorivog materijal i tla - vjetar pogodan bržem širenju požara Opasnost od požara može se preciznije definirati sušnim razdobljima. Drugim riječima najnepovoljnije vremenske situacije za nastanak šumskih požara su one koje uvjetuju duga sušna razdoblja (visoke temperature, mala vlaga).za šumske požare je značajno da imaju sezonska obilježja. Sezonska opasnost za nastanak šumskih požara započinje otapanjem snijega u šumi, a završava nastupom jesenskog kišnog perioda. Sezonska opasnost za požare dijeli se na: - razdoblje opasno za požare (požarna sezona) - izvanpožarno razdoblje Meteorološki elementi bitni za šumske požare

36 Meteorološki elementi bitni za šumske požare Tijekom požarne sezone opasnost može prestati ako zakiši. Na taj prekid više utječe dužina padanja kiše (duže je vrijeme hlađenja gorivog materijala) nego njena količina. Razdoblje najveće zapaljivosti šuma je tzv. požarni maksimum. Unatoč takvoj podjeli treba znati da se požari pojavljuju u obje sezone. Dapače, veoma je opasno ako požari izbiju van požarne sezone, jer popusti oprez protupožarnih službi, pa mogu nastati neočekivane štete. U Hrvatskoj šumski požari se dijele na one koji nastaju na jadranskom području (požari na kršu) i one koji nastaju u unutrašnjosti (požari na kontinentalnom dijelu). To u osnovi znači i podjela šuma prema ugroženosti od požara. Klima-požarna područja, odnosno rajonizacija po stupnju ugroženosti od šumskih požara, određuje se ovisno o klimatskim prilikama, vegetaciji i orografiji. Cijela Dalmacija spada u primarno klima-područje, a Primorje i Istra u sekundarno klima-područje. U usporedbi s cijelom Hrvatskom na području krša nastaje oko 80% požara (samo u Dalmaciji preko 70%). Slični su odnosi i s opožarenom površinom. Broj požara je pokazatelj koja su područja najugroženija i kamo treba usmjeriti većinu briga za očuvanje šuma.

37 Dinamika pojave šumskih požara Požari se pojavljuju svakoga mjeseca u godini, ali u različitom broju. U nas, kao i u drugim sredozemnim zemljama, postoje 2 izražena maksimuma pojave šumskih požara >> Prvi maksimum pripada kraju zime i početku proljeća (veljača, ožujak, travanj). Tada nastane oko 30 do 40% požara. Uvjeti za nastanak proljetnih požara nastaju kada iz zemlje počne nestajati zimska vlaga, a uz pomanjkanje oborina vladaju relativno visoke temperature koje isušuju gorivi materijal i tlo. Većina tih požara nastaje u unutrašnjosti, a povezani su s čišćenjem terena i spaljivanjem biljnih otpadaka, odnosno korova. Iz tih razloga dobivaju naziv požari korova. Uvjeti za nastanak proljetnih požara vladaju sve do porasta nove trave. Slijedi period sa smanjenim brojem požara koji traje oko jedan do dva mjeseca (konac travnja, svibanj, početak lipnja). Razlog tomu je s jedne strane smanjena aktivnost na uređenju zemljišta i još važnije prirodni uvjeti. Naime, kada koncem travnja i početkom svibnja uz kiše počne rasti ili izraste nova trava prođe glavna opasnost. Trava je mokra, pa ne gori, prekriva tlo i održava njegovu vlažnost.

38 Dinamika pojave šumskih požara Treći je period ljetnih požara koji započinje u lipnju, posebno je izražen u srpnju i kolovozu, a završava u rujnu. To je period dugotrajnih suša, vrlo visokih temperatura i velike frekvencije ljudi. U nas je to najkritičniji period sa izraženim požarnim maksimumom. U tom periodu u nas izbije preko 50% šumskih požara. Najviše ih nastane u kolovozu (oko 30% svih požara). Zato je kolovoz najkritičniji mjesec za šumske požare. Tada je najviše i opožarenih površina. Slijedi jesensko-zimski period s manje od 10% požara. Unatoč malom broju požara ni ovaj se period ne smije podcijeniti, jer ti požari ponekad nanose velike štete, opožarene površine mugo biti velike, a što je najgore vrlo se teško gase zbog nepovoljnih zimskih uvjeta. Postoje mišljenja da se većina požara pojavljuje u danima vikenda. Prema dugogodišnjim podacima utvrđeno je da nema značajnih razlika o pojavi požara po danima u tjednu. Zato tjedna dinamika izbijanja požara nije od bitnog značenja.daleko je važnija dnevna dinamika pojave šumskih požara. Požari se pojavljuju svaki sat u danu. Tijekom dana najviše požara nastaje između 10 i 17 sati (oko 70%), a maksimum je između 13 i 15 sati. To je vrijeme kada su najviše temperature i najmanja vlaga u zraku i gorivom materijalu. Najmanji broj požara nastaje u jutarnjim satima kada je u gorivom materijalu najviše vlage. Isto je povezano i sa činjenicom da se prethodni dan požar stavljen pod kontrolu drugi dan (od 10 sati nadalje) može ponovo aktivirati. Poznavanje dinamike pojave šumskih požara je od mnogostrane važnosti. Na bazi poznavanja dinamike pojave požara mogu se planirati mjesečne i dnevne protupožarne mjere.

39 Procjena opasnosti za nastanak šum.požara Za trajanja požarne sezone nužno je procijeniti dnevno stanje požarne opasnosti. To je bitno da bi se predvidjele prilike koje mogu nastati prigodom razvoja požara i postaviti način njegova gašenja. Opasnost od požara je rezultat svih stalnih i promjenjivih činilaca. Stalni činioci su oni koji su relativno nepromjenjivi, npr. normalna opasnost od paljenja, konfiguracija terena, sav gorivi materijal i njegov položaj prema vladajućem vjetru. Promjenjivi činioci su oni koji se mijenjaju iz dana u dan, iz sezone u sezonu, iz godine u godinu, npr. vremenski elementi i sadržaj vlage u gorivu. Sadržaj vlage u gorivu ključni je činilac za ustanovljavanje opasnosti od požara, jer je najbolji pojedinačni pokazatelj o stupnju zapaljivosti šume. Povezivanjem podataka o vlazi u gorivu s raznim vremenskim elementima ustanovljeni su indeksi za sadržaj vlage u gorivu koji se temelje na vremenskim elementima. Za ocjenjivanje opasnosti od požara razvio se i pojam požarni indeks. On daje upotrebljivu mjeru relativne zapaljivosti. Stupanj požarne opasnosti također se dobiva iz postotka relativne vlage zraka i vlažnosti šumske prostirke.

40 Prema Mjerilima za procjenu opasnosti od šumskih požara (NN 26/03) u požarnoj sezoni svakodnevno se procjenjuje kolika je opasnost za izbijanje šumskih požara, a to se poglavito odnosi na krško područje. Sustavima procjene nastoji se predvidjeti kada i gdje bi požar mogao nastati i kako bi se razvijao. Za procjenu opasnosti u obzir se uzima stanje šumskih goriva i rizik ili vjerojatnost izbijanja požara prirodnim silama ili čovjekom. Uz te elemente uzimaju se meteorološki podaci koji su presudni za nastanak požara. Konačno se dobije procjena opasnosti po stupnjevima: I. Umjerena opasnost II. Velika opasnost III. Vrlo velika opasnost Procjena opasnosti za nastanak šum.požara Koristi od te procjene su upoznavanje javnosti, informacije jedinicama protupožarne zaštite, informacije za kontrolirano paljenje korova i raznog otpada, loženja vatre na otvorenom prostoru i niz drugih.

41 Otkrivanje šumskih požara Organizirana zaštita šuma od požara razumijeva i funkcionalnu organizaciju otkrivanja i dojave nastalog požara. Svrha je što prije otkriti požar i dojaviti sve što se toga časa zna o njemu. Od bitne je važnosti da se požar uoči u što kraćem vremenu od časa njegovog nastanka, što prije dođe do požarišta i počne gasiti. Često je presudno vrijeme od izbijanja do početka gašenja požara za njegov daljnji razvoj. Koliko je važno uočiti početak požara najbolje govori činjenica da je zakonom (Pravilnik o zaštiti šuma od požara, NN 26/03) propisana motriteljsko-dojavna služba. Ovdje se daju najbitnije činjenice iz tog Pravilnika >>> Motriteljsko-dojavna služba uspostavlja se u periodu ljetne požarne sezone koja traje od 1. lipnja do 15 rujna tekuće godine. U vrijeme vrlo velike i velike opasnosti od nastanka požara u šumama razvrstanim u I stupanj opasnosti od požara ona radi danonoćno. U drugim situacijama rad je skraćen, a ponekad se svodi na dnevno motrenje, tj u vremenu najveće dnevne opasnosti od požara. Motrenje se obavlja sa: - motrionice - mitriteljskih mjesta - ophodarenjem pješice - ophodarenjm prijevoznim sredstvom (vozilo, motorkotač,osobni automobil, furgon, kombi ili teretno vozilo, brod i dr.) - video nadzorom

42 Otkrivanje šumskih požara * motrionice su čvrsti ili montažni objekti (Hrvatske šume raspolažu sa 85 motrionica) snabdjevene propisanom opremom. * motriteljska mjesta su istaknuti vrhovi, tornjevi, objekti i sl. (Hrvatske šume koriste 45 takvih mjesta). Opremljene su kao i motrionice. Ukoliko se motrionice ili motriteljska mjesta nalaze unutar šume moraju biti opremljene i dodatnim alatom za početno gašenje požara. * ophodarsko prijevozno sredstvo (osim motorkotača) mora biti opremljeno priručnim alatom i aparatom za početno gašenje požara. Hrvatske šume raspolažu sa 130 ophodarskih ekipa. Za sve je zajedničko da imaju uređaje za dojavu požara. Sve se službe međusobno dopunjuju. Podaci o motrenju upisuju se u obrasce koje propisuju Mjerila za zaštitu šuma od požara. Uz obrasce date su detaljne upute kako se ispunjavaju. Ovdje se navode vrste obrazaca uz naznaku njihova ispunjavanja. U suštini su tri kategorije obrazaca. Prva se odnosi na motritelj (Obrazac 3a, 3b i 3c), druga grupa pripada ophodarima (Obrazac 4a, 4b i 4c), a poseban je obrazac broj 5.

43 Otkrivanje šumskih požara Prva grupa Obrazac 3a: Ispunjava se jednom za tekući mjesec. Ispunjava ga osoba ovlaštena za zaštitu od požara (revirnik). Obrazac 3b: Ispunjava ga svaki dan motritelj koji se nalazi na dužnosti. Obrazac 3c: Ispunjava ga osoba ovlaštena za unutarnji nadzor zaštite od požara. Druga grupa Obrazac 4a: Ispunjava se jednom za tekući mjesec. Ispunjava ga osoba ovlaštena za zaštitu od požara. Obrazac 4b: Ispunjavaju ga svakodnevno ophodari koji su u smjenama. Obrazac 4c: Ispunjava ga osoba ovlaštena za unutarnji nadzor zaštite od požara. Obrazac 5: To je obrazac o unutarnjem nadzoru stanja, prohodnosti/provoznosti prosjeka i prosjeka s elementima šumske ceste. Otkrivanje nastanka šumskih požara organizirano obavljaju Hrvatske šume i neki Nacionalni parkovi. Ostali subjekti bi u tome na bilo koji način trebali sudjelovati. Treba istaknuti da požare dojavljuju i građani. Osim za požarne sezone nastanak požara dojavljuje se cijele godine u čemu sudjeluju osobe koje ih uoče bez obzira na njihov status.

44 Šumski požari oštećuju ili posve uništavaju odrasla stabla, mladik, pomladak, prizemnu floru i listinac, odnosno šumsku prostirku. Oni oštećuju šumsko tlo, smanjuju mu proizvodnu sposobnost i omogućavaju eroziju. Također uništavaju debele naslage biljnog poluraspadnutog i raspadnutog biljnog materijala i humus. Požarom oštećena stabla podložna su napadu potkornjaka i gljiva uzročnika truleži drva. Požar nanosi štetu divljači. Uništava ptice i gnijezda, a životinje koje ne uspiju pobjeći žive izgore. Požar također uništi hranu i pokrov šumskog tla o kojem ovisi ishrana i stanovanje životinja. Štete koje nastaju šumskim požarima ( ( mgnum= )

45 Štete koje nastaju šumskim požarima Opožarena šuma ima smanjenu ili uništenu zaštitnu funkciju, narušen je ili uništen estetski izgled, poremećene su vodne funkcije itd. Općenito veće su štete na općekorisnim funkcijama stradale šume nego njene biomase. Još je gore što stradaju objekti, a najgore je kada ljudi postaju žrtve šumskih požara. Zaključno štetne posljedice od šumskih požara su raznovrsne, ponekad nesagledive i nepopravljive. Nažalost oni su neizbježni i s njima treba stalno računati. U Sredozemlju (tako i u nas) se smatra da ako u određenom području bude opožareno 1 do 1,5% površine da je šteta u granicama normale. Ako je opožareno 1,6 do 3% teške su posljedice, 3,1 do 5% posljedice su vrlo teške, a kada je opožareno više od 5% površine posljedice su katastrofalne.

46 Štete koje nastaju šumskim požarima

47 Štete koje nastaju šumskim požarima

48 Zaštita šuma od požara Jedina izravna mjera zaštite šuma od požara je njegovo gašenje. Sve su ostale mjere preventivnog karaktera kojima treba posvetiti punu pažnju. Preventivne mjere se provode u cilju da se spriječi nastanak požara, a kada se pojavi da se što prije ugasi. Opća je potreba da se za zaštitu šuma od požara sve više oslanja na prevenciju. Zbog mogućnosti širenja požara na velika prostranstva preventiva treba pokrivati cijelo šumsko područje, odnosno čitav teritorij šumskih i nešumskih površina. Provođenje preventivnih mjera zaštite šuma od požara ima izuzetno važnu ulogu i pretpostavka su učinkovite zaštite. Osnova za obim i količinu provedbe pojedinih preventivnih radova temelji se na procjeni opasnosti šuma i šumskih zemljišta od požara.

49 Preventivne mjere zaštite šuma od požara su: Zaštita šuma od požara 1. Izgradnja i održavanje protupožarnih prosjeka i prometnica. Prosjeke služe kao prirodne prepreke za širenje požara. One se redovito čiste, pa na njima nema gorivog materijala zbog čega se požar u normalnim okolnostima zaustavlja na rubu prosjeke. Prometnice služe za brzi pristup vatrogasnih i drugih vozila požaru i za druge svrhe. 2. Motrenje i dojava je izuzetno važna preventivna mjera. Suština je u uočavanju početka nastanka požara, obavijesti i početku gašenja požara u što kraćem vremenu. 3. Interventne skupine su osposobljene grupe šumskih radnika koje su opremljene vozilom ili brodom, odgovarajućim alatom za sječu stabala i izradu potencijalnih prosjeka u svrhu zaustavljanja daljnjeg širenja požara 4. Uzgojne mjere čija je uz redovne mjere dodatna zadaća njega i prorjeđivanje sastojina, posebno u blizini prometnica, kresanje grana, uklanjanje suhog materijala, održavanje prosjeka i drugih mjera koje su u funkciji zaštite šuma od požara.

50 Zaštita šuma od požara 5. Informativno-promidžbene aktivnosti. Glavni cilj je upoznati što širi krug ljudi o opasnostima od šumskih požara pogotovo u vrijeme maksimalne požarne opasnosti. U tu svrhu prilazima šumama i uz prometnice postavljaju se znakovi upozorenja i zabrane loženja vatre. Također se postavljaju jumbo plakati kojima se ljudima skreće pažnja o ulozi šuma i njihovoj važnosti u životu čovjeka i štetama koje može požar prouzročiti. U istom smislu šalju se radio poruke. U najkritičnijem razdoblju svakodnevno se preko TV-a i drugih sredstva informiranja ljude obavještava o stupnjevima opasnosti od šumskih požara za pojedina područja. Hrvatske šume preko sredstava informiranja redovito šalju svoje poruke da bi zaštitile šume od požara.! Najsnažnija, najučinkovitija i najdugotrajnija preventivna mjera je edukacijom razviti svijest svakog pojedinca da bude sudionik u zaštiti šuma od požara. Čuvajući šumu čuvamo okoliš, sebe, ljude i materijalna dobra. Takvu svijest treba napose razvijati kod djece, jer je to najbolja investicija za budućnost.

51 Zaštita šuma od požara

52

53

54

55

56

57

58

59 hvala na strpljenju

SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan.

SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan. SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan. 1) Kod pravilnih glagola, prosto prošlo vreme se gradi tako

More information

CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA STAKLO PLASTIKA AUTO LAK KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE SVJETLA

CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA STAKLO PLASTIKA AUTO LAK KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE SVJETLA KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA Radovi prije aplikacije: Prije nanošenja Ceramic Pro premaza površina vozila na koju se nanosi mora bi dovedena u korektno stanje. Proces

More information

Biznis scenario: sekcije pk * id_sekcije * naziv. projekti pk * id_projekta * naziv ꓳ profesor fk * id_sekcije

Biznis scenario: sekcije pk * id_sekcije * naziv. projekti pk * id_projekta * naziv ꓳ profesor fk * id_sekcije Biznis scenario: U školi postoje četiri sekcije sportska, dramska, likovna i novinarska. Svaka sekcija ima nekoliko aktuelnih projekata. Likovna ima četiri projekta. Za projekte Pikaso, Rubens i Rembrant

More information

BENCHMARKING HOSTELA

BENCHMARKING HOSTELA BENCHMARKING HOSTELA IZVJEŠTAJ ZA SVIBANJ. BENCHMARKING HOSTELA 1. DEFINIRANJE UZORKA Tablica 1. Struktura uzorka 1 BROJ HOSTELA BROJ KREVETA Ukupno 1016 643 1971 Regije Istra 2 227 Kvarner 4 5 245 991

More information

Faktori formiranja tla

Faktori formiranja tla MEĐUSVEUČILIŠNI STUDIJ STUDIJ MEDITERANSKA POLJOPRIVREDA P E D O L O G I J A Tema: Pedogenetski faktori Doc.dr.sc. Aleksandra BENSA i Dr.sc. Boško MILOŠ Autorizirana prezentacija Split, 2011/12. Faktori

More information

Podešavanje za eduroam ios

Podešavanje za eduroam ios Copyright by AMRES Ovo uputstvo se odnosi na Apple mobilne uređaje: ipad, iphone, ipod Touch. Konfiguracija podrazumeva podešavanja koja se vrše na računaru i podešavanja na mobilnom uređaju. Podešavanja

More information

Port Community System

Port Community System Port Community System Konferencija o jedinstvenom pomorskom sučelju i digitalizaciji u pomorskom prometu 17. Siječanj 2018. godine, Zagreb Darko Plećaš Voditelj Odsjeka IS-a 1 Sadržaj Razvoj lokalnog PCS

More information

GUI Layout Manager-i. Bojan Tomić Branislav Vidojević

GUI Layout Manager-i. Bojan Tomić Branislav Vidojević GUI Layout Manager-i Bojan Tomić Branislav Vidojević Layout Manager-i ContentPane Centralni deo prozora Na njega se dodaju ostale komponente (dugmići, polja za unos...) To je objekat klase javax.swing.jpanel

More information

ENR 1.4 OPIS I KLASIFIKACIJA VAZDUŠNOG PROSTORA U KOME SE PRUŽAJU ATS USLUGE ENR 1.4 ATS AIRSPACE CLASSIFICATION AND DESCRIPTION

ENR 1.4 OPIS I KLASIFIKACIJA VAZDUŠNOG PROSTORA U KOME SE PRUŽAJU ATS USLUGE ENR 1.4 ATS AIRSPACE CLASSIFICATION AND DESCRIPTION VFR AIP Srbija / Crna Gora ENR 1.4 1 ENR 1.4 OPIS I KLASIFIKACIJA VAZDUŠNOG PROSTORA U KOME SE PRUŽAJU ATS USLUGE ENR 1.4 ATS AIRSPACE CLASSIFICATION AND DESCRIPTION 1. KLASIFIKACIJA VAZDUŠNOG PROSTORA

More information

PROJEKTNI PRORAČUN 1

PROJEKTNI PRORAČUN 1 PROJEKTNI PRORAČUN 1 Programski period 2014. 2020. Kategorije troškova Pojednostavlj ene opcije troškova (flat rate, lump sum) Radni paketi Pripremni troškovi, troškovi zatvaranja projekta Stope financiranja

More information

Uvod u relacione baze podataka

Uvod u relacione baze podataka Uvod u relacione baze podataka 25. novembar 2011. godine 7. čas SQL skalarne funkcije, operatori ANY (SOME) i ALL 1. Za svakog studenta izdvojiti ime i prezime i broj različitih ispita koje je pao (ako

More information

Ulazne promenljive se nazivaju argumenti ili fiktivni parametri. Potprogram se poziva u okviru programa, kada se pri pozivu navode stvarni parametri.

Ulazne promenljive se nazivaju argumenti ili fiktivni parametri. Potprogram se poziva u okviru programa, kada se pri pozivu navode stvarni parametri. Potprogrami su delovi programa. Često se delovi koda ponavljaju u okviru nekog programa. Logično je da se ta grupa komandi izdvoji u potprogram, i da se po želji poziva u okviru programa tamo gde je potrebno.

More information

KAPACITET USB GB. Laserska gravura. po jednoj strani. Digitalna štampa, pun kolor, po jednoj strani USB GB 8 GB 16 GB.

KAPACITET USB GB. Laserska gravura. po jednoj strani. Digitalna štampa, pun kolor, po jednoj strani USB GB 8 GB 16 GB. 9.72 8.24 6.75 6.55 6.13 po 9.30 7.89 5.86 10.48 8.89 7.30 7.06 6.61 11.51 9.75 8.00 7.75 7.25 po 0.38 10.21 8.66 7.11 6.89 6.44 11.40 9.66 9.73 7.69 7.19 12.43 1 8.38 7.83 po 0.55 0.48 0.37 11.76 9.98

More information

ANALIZA PRIKUPLJENIH PODATAKA O KVALITETU ZRAKA NA PODRUČJU OPĆINE LUKAVAC ( ZA PERIOD OD DO GOD.)

ANALIZA PRIKUPLJENIH PODATAKA O KVALITETU ZRAKA NA PODRUČJU OPĆINE LUKAVAC ( ZA PERIOD OD DO GOD.) Bosna i Hercegovina Federacija Bosne i Hercegovine Tuzlanski kanton Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice ANALIZA PRIKUPLJENIH PODATAKA O KVALITETU ZRAKA NA PODRUČJU OPĆINE LUKAVAC ( ZA PERIOD

More information

SAS On Demand. Video: Upute za registraciju:

SAS On Demand. Video:  Upute za registraciju: SAS On Demand Video: http://www.sas.com/apps/webnet/video-sharing.html?bcid=3794695462001 Upute za registraciju: 1. Registracija na stranici: https://odamid.oda.sas.com/sasodaregistration/index.html U

More information

CRNA GORA

CRNA GORA HOTEL PARK 4* POLOŽAJ: uz more u Boki kotorskoj, 12 km od Herceg-Novog. SADRŽAJI: 252 sobe, recepcija, bar, restoran, besplatno parkiralište, unutarnji i vanjski bazen s terasom za sunčanje, fitnes i SPA

More information

Mogudnosti za prilagođavanje

Mogudnosti za prilagođavanje Mogudnosti za prilagođavanje Shaun Martin World Wildlife Fund, Inc. 2012 All rights reserved. Mogudnosti za prilagođavanje Za koje ste primere aktivnosti prilagođavanja čuli, pročitali, ili iskusili? Mogudnosti

More information

ZAŠTITA OKOLIŠA I POŽAR

ZAŠTITA OKOLIŠA I POŽAR STRUČNI RAD T. Pichler* ZAŠTITA OKOLIŠA I POŽAR UDK 614.84:504.064 PRIMLJENO: 15.7.2008. PRIHVAĆENO: 29.9.2008. SAŽETAK: U radu se obrađuje problematika odnosa Zakona o zaštiti okoliša i ostalih posebnih

More information

AMRES eduroam update, CAT alat za kreiranje instalera za korisničke uređaje. Marko Eremija Sastanak administratora, Beograd,

AMRES eduroam update, CAT alat za kreiranje instalera za korisničke uređaje. Marko Eremija Sastanak administratora, Beograd, AMRES eduroam update, CAT alat za kreiranje instalera za korisničke uređaje Marko Eremija Sastanak administratora, Beograd, 12.12.2013. Sadržaj eduroam - uvod AMRES eduroam statistika Novine u okviru eduroam

More information

DANI BRANIMIRA GUŠICA - novi prilozi poznavanju prirodoslovlja otoka Mljeta. Hotel ODISEJ, POMENA, otok Mljet, listopad 2010.

DANI BRANIMIRA GUŠICA - novi prilozi poznavanju prirodoslovlja otoka Mljeta. Hotel ODISEJ, POMENA, otok Mljet, listopad 2010. DANI BRANIMIRA GUŠICA - novi prilozi poznavanju prirodoslovlja otoka Mljeta Hotel ODISEJ, POMENA, otok Mljet, 03. - 07. listopad 2010. ZBORNIK SAŽETAKA Geološki lokalitet i poucne staze u Nacionalnom parku

More information

Trening: Obzor financijsko izvještavanje i osnovne ugovorne obveze

Trening: Obzor financijsko izvještavanje i osnovne ugovorne obveze Trening: Obzor 2020. - financijsko izvještavanje i osnovne ugovorne obveze Ana Ključarić, Obzor 2020. nacionalna osoba za kontakt za financijska pitanja PROGRAM DOGAĐANJA (9:30-15:00) 9:30 10:00 Registracija

More information

Idejno rješenje: Dubrovnik Vizualni identitet kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020.

Idejno rješenje: Dubrovnik Vizualni identitet kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020. Idejno rješenje: Dubrovnik 2020. Vizualni identitet kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020. vizualni identitet kandidature dubrovnika za europsku prijestolnicu kulture 2020. visual

More information

DEFINISANJE TURISTIČKE TRAŽNJE

DEFINISANJE TURISTIČKE TRAŽNJE DEFINISANJE TURISTIČKE TRAŽNJE Tražnja se može definisati kao spremnost kupaca da pri različitom nivou cena kupuju različite količine jedne robe na određenom tržištu i u određenom vremenu (Veselinović

More information

MINISTRY OF THE SEA, TRANSPORT AND INFRASTRUCTURE

MINISTRY OF THE SEA, TRANSPORT AND INFRASTRUCTURE MINISTRY OF THE SEA, TRANSPORT AND INFRASTRUCTURE 3309 Pursuant to Article 1021 paragraph 3 subparagraph 5 of the Maritime Code ("Official Gazette" No. 181/04 and 76/07) the Minister of the Sea, Transport

More information

KABUPLAST, AGROPLAST, AGROSIL 2500

KABUPLAST, AGROPLAST, AGROSIL 2500 KABUPLAST, AGROPLAST, AGROSIL 2500 kabuplast - dvoslojne rebraste cijevi iz polietilena visoke gustoće (PEHD) za kabelsku zaštitu - proizvedene u skladu sa ÖVE/ÖNORM EN 61386-24:2011 - stijenka izvana

More information

RANI BOOKING TURSKA LJETO 2017

RANI BOOKING TURSKA LJETO 2017 PUTNIČKA AGENCIJA FIBULA AIR TRAVEL AGENCY D.O.O. UL. FERHADIJA 24; 71000 SARAJEVO; BIH TEL:033/232523; 033/570700; E-MAIL: INFO@FIBULA.BA; FIBULA@BIH.NET.BA; WEB: WWW.FIBULA.BA SUDSKI REGISTAR: UF/I-1769/02,

More information

GRAĐEVINSKE MJERE ZAŠTITE OD POŽARA

GRAĐEVINSKE MJERE ZAŠTITE OD POŽARA Veleučilište u Karlovcu Odjel Sigurnosti i zaštite Stručni studij sigurnosti i zaštite Alen Alibašić GRAĐEVINSKE MJERE ZAŠTITE OD POŽARA ZAVRŠNI RAD Karlovac, 2016. Veleučilište u Karlovcu Odjel sigurnosti

More information

UNIVERZITET U BEOGRADU RUDARSKO GEOLOŠKI FAKULTET DEPARTMAN ZA HIDROGEOLOGIJU ZBORNIK RADOVA. ZLATIBOR maj godine

UNIVERZITET U BEOGRADU RUDARSKO GEOLOŠKI FAKULTET DEPARTMAN ZA HIDROGEOLOGIJU ZBORNIK RADOVA. ZLATIBOR maj godine UNIVERZITETUBEOGRADU RUDARSKOGEOLOŠKIFAKULTET DEPARTMANZAHIDROGEOLOGIJU ZBORNIKRADOVA ZLATIBOR 1720.maj2012.godine XIVSRPSKISIMPOZIJUMOHIDROGEOLOGIJI ZBORNIKRADOVA IZDAVA: ZAIZDAVAA: TEHNIKIUREDNICI: TIRAŽ:

More information

IZDAVANJE SERTIFIKATA NA WINDOWS 10 PLATFORMI

IZDAVANJE SERTIFIKATA NA WINDOWS 10 PLATFORMI IZDAVANJE SERTIFIKATA NA WINDOWS 10 PLATFORMI Za pomoć oko izdavanja sertifikata na Windows 10 operativnom sistemu možete se obratiti na e-mejl adresu esupport@eurobank.rs ili pozivom na telefonski broj

More information

Eduroam O Eduroam servisu edu roam Uputstvo za podešavanje Eduroam konekcije NAPOMENA: Microsoft Windows XP Change advanced settings

Eduroam O Eduroam servisu edu roam Uputstvo za podešavanje Eduroam konekcije NAPOMENA: Microsoft Windows XP Change advanced settings Eduroam O Eduroam servisu Eduroam - educational roaming je besplatan servis za pristup Internetu. Svojim korisnicima omogućava bezbedan, brz i jednostavan pristup Internetu širom sveta, bez potrebe za

More information

GODIŠNJE IZVJEŠĆE O PRAĆENJU KAKVOĆE ZRAKA NA POSTAJAMA DRŽAVNE MREŽE ZA TRAJNO PRAĆENJE KAKVOĆE ZRAKA ZA GODINU

GODIŠNJE IZVJEŠĆE O PRAĆENJU KAKVOĆE ZRAKA NA POSTAJAMA DRŽAVNE MREŽE ZA TRAJNO PRAĆENJE KAKVOĆE ZRAKA ZA GODINU INSTITUT ZA MEDICINSKA ISTRAŽIVANJA I MEDICINU RADA, ZAGREB GODIŠNJE IZVJEŠĆE O PRAĆENJU KAKVOĆE ZRAKA NA POSTAJAMA DRŽAVNE MREŽE ZA TRAJNO PRAĆENJE KAKVOĆE ZRAKA ZA 2007. GODINU Zagreb, rujan 2008. INSTITUT

More information

Struktura indeksa: B-stablo. ls/swd/btree/btree.html

Struktura indeksa: B-stablo.   ls/swd/btree/btree.html Struktura indeksa: B-stablo http://cis.stvincent.edu/html/tutoria ls/swd/btree/btree.html Uvod ISAM (Index-Sequential Access Method, IBM sredina 60-tih godina 20. veka) Nedostaci: sekvencijalno pretraživanje

More information

NEKI PRIRODNO-GEOGRAFSKI I DRUŠTVENO- GEOGRAFSKI PROBLEMI SREDOZEMLJA (2) Dezertifikacija, deforestacija

NEKI PRIRODNO-GEOGRAFSKI I DRUŠTVENO- GEOGRAFSKI PROBLEMI SREDOZEMLJA (2) Dezertifikacija, deforestacija NEKI PRIRODNO-GEOGRAFSKI I DRUŠTVENO- GEOGRAFSKI PROBLEMI SREDOZEMLJA (2) Dezertifikacija, deforestacija Doc. dr. sc. Sanja Lozić Odjel za geografiju Sveučilište u Zadru DEZERTIFIKACIJA = širenje odnosno

More information

CJENOVNIK KABLOVSKA TV DIGITALNA TV INTERNET USLUGE

CJENOVNIK KABLOVSKA TV DIGITALNA TV INTERNET USLUGE CJENOVNIK KABLOVSKA TV Za zasnivanje pretplatničkog odnosa za korištenje usluga kablovske televizije potrebno je da je tehnički izvodljivo (mogude) priključenje na mrežu Kablovskih televizija HS i HKBnet

More information

Kooperativna meteorološka stanica za cestovni promet

Kooperativna meteorološka stanica za cestovni promet Kooperativna meteorološka stanica za cestovni promet Marko Gojić LED ELEKTRONIKA d.o.o. marko.gojic@led-elektronika.hr LED Elektronika d.o.o. Savska 102a, 10310 Ivanić Grad, Croatia tel: +385 1 4665 269

More information

Tutorijal za Štefice za upload slika na forum.

Tutorijal za Štefice za upload slika na forum. Tutorijal za Štefice za upload slika na forum. Postoje dvije jednostavne metode za upload slika na forum. Prva metoda: Otvoriti nova tema ili odgovori ili citiraj već prema želji. U donjem dijelu obrasca

More information

Bušilice nove generacije. ImpactDrill

Bušilice nove generacije. ImpactDrill NOVITET Bušilice nove generacije ImpactDrill Nove udarne bušilice od Bosch-a EasyImpact 550 EasyImpact 570 UniversalImpact 700 UniversalImpact 800 AdvancedImpact 900 Dostupna od 01.05.2017 2 Logika iza

More information

Nejednakosti s faktorijelima

Nejednakosti s faktorijelima Osječki matematički list 7007, 8 87 8 Nejedakosti s faktorijelima Ilija Ilišević Sažetak Opisae su tehike kako se mogu dokazati ejedakosti koje sadrže faktorijele Spomeute tehike su ilustrirae a izu zaimljivih

More information

Klimatske informacije i hidroenergija

Klimatske informacije i hidroenergija Državni hidrometeorološki zavod, Grič 3, HR-1 Zagreb Marjana Gajić-Čapka Državni hidrometeorološki zavod Odjel za klimatološka istraživanja i primijenjenu klimatologiju Klima Hrvatske Mreža meteoroloških

More information

TRAJANJE AKCIJE ILI PRETHODNOG ISTEKA ZALIHA ZELENI ALAT

TRAJANJE AKCIJE ILI PRETHODNOG ISTEKA ZALIHA ZELENI ALAT TRAJANJE AKCIJE 16.01.2019-28.02.2019 ILI PRETHODNOG ISTEKA ZALIHA ZELENI ALAT Akcija sa poklonima Digitally signed by pki, pki, BOSCH, EMEA, BOSCH, EMEA, R, A, radivoje.stevanovic R, A, 2019.01.15 11:41:02

More information

WELLNESS & SPA YOUR SERENITY IS OUR PRIORITY. VAŠ MIR JE NAŠ PRIORITET!

WELLNESS & SPA YOUR SERENITY IS OUR PRIORITY. VAŠ MIR JE NAŠ PRIORITET! WELLNESS & SPA YOUR SERENITY IS OUR PRIORITY. VAŠ MIR JE NAŠ PRIORITET! WELLNESS & SPA DNEVNA KARTA DAILY TICKET 35 BAM / 3h / person RADNO VRIJEME OPENING HOURS 08:00-21:00 Besplatno za djecu do 6 godina

More information

Sredstva za gašenje požara

Sredstva za gašenje požara Veleučilište u Karlovcu Odjel Zaštite od požara Stručni studij sigurnosti i zaštite Filip Filjak Sredstva za gašenje požara ZAVRŠNI RAD Karlovac, 2017. Karlovac University of Applied Sciences Fire Protection

More information

STABLA ODLUČIVANJA. Jelena Jovanovic. Web:

STABLA ODLUČIVANJA. Jelena Jovanovic.   Web: STABLA ODLUČIVANJA Jelena Jovanovic Email: jeljov@gmail.com Web: http://jelenajovanovic.net 2 Zahvalnica: Ovi slajdovi su bazirani na materijalima pripremljenim za kurs Applied Modern Statistical Learning

More information

Bear management in Croatia

Bear management in Croatia Bear management in Croatia Djuro Huber Josip Kusak Aleksandra Majić-Skrbinšek Improving coexistence of large carnivores and agriculture in S. Europe Gorski kotar Slavonija Lika Dalmatia Land & islands

More information

SPORTSKI TURIZAM U FUNKCIJI DMK RAZVOJA. Ivan Pukšar, UNPAH

SPORTSKI TURIZAM U FUNKCIJI DMK RAZVOJA. Ivan Pukšar, UNPAH SPORTSKI TURIZAM U FUNKCIJI DMK RAZVOJA Ivan Pukšar, UNPAH DMK destinacijska menadžment kompanija tvrtka koja koristi svoje opsežno poznavanje turističkih resursa, raspolaže sa stručnim djelatnicima te

More information

WWF. Jahorina

WWF. Jahorina WWF For an introduction Jahorina 23.2.2009 What WWF is World Wide Fund for Nature (formerly World Wildlife Fund) In the US still World Wildlife Fund The World s leading independent conservation organisation

More information

Upotreba selektora. June 04

Upotreba selektora. June 04 Upotreba selektora programa KRONOS 1 Kronos sistem - razina 1 Podešavanje vremena LAMPEGGIANTI 1. Kada je pećnica uključena prvi put, ili u slučaju kvara ili prekida u napajanju, simbol SATA i odgovarajuća

More information

STABILNI SUSTAV TIPA SPRINKLER U VIŠEETAŽNOM OBJEKTU

STABILNI SUSTAV TIPA SPRINKLER U VIŠEETAŽNOM OBJEKTU VELEUČILIŠTE U KARLOVCU STROJARSKI ODJEL SPECIJALISTIČKI STUDIJ STROJARSTVA Juraj Živčić STABILNI SUSTAV TIPA SPRINKLER U VIŠEETAŽNOM OBJEKTU ZAVRŠNI RAD Karlovac, 2016. KARLOVAC UNIVERSITY OF APPLIED

More information

TEHNIĈKO VELEUĈILIŠTE U ZAGREBU ELEKTROTEHNIĈKI ODJEL Prof.dr.sc.KREŠIMIR MEŠTROVIĆ POUZDANOST VISOKONAPONSKIH PREKIDAĈA

TEHNIĈKO VELEUĈILIŠTE U ZAGREBU ELEKTROTEHNIĈKI ODJEL Prof.dr.sc.KREŠIMIR MEŠTROVIĆ POUZDANOST VISOKONAPONSKIH PREKIDAĈA TEHNIĈKO VELEUĈILIŠTE U ZAGREBU ELEKTROTEHNIĈKI ODJEL Prof.dr.sc.KREŠIMIR MEŠTROVIĆ POUZDANOST VISOKONAPONSKIH PREKIDAĈA SF6 PREKIDAĈ 420 kv PREKIDNA KOMORA POTPORNI IZOLATORI POGONSKI MEHANIZAM UPRAVLJAĈKI

More information

KONFIGURACIJA MODEMA. ZyXEL Prestige 660RU

KONFIGURACIJA MODEMA. ZyXEL Prestige 660RU KONFIGURACIJA MODEMA ZyXEL Prestige 660RU Sadržaj Funkcionalnost lampica... 3 Priključci na stražnjoj strani modema... 4 Proces konfiguracije... 5 Vraćanje modema na tvorničke postavke... 5 Konfiguracija

More information

POLYKEN antikorozivne trake za zaštitu čeličnih cjevovoda. SOLAR SCREEN termoreflektirajuće folije za staklene površine ZNAKOVI SIGURNOSTI

POLYKEN antikorozivne trake za zaštitu čeličnih cjevovoda. SOLAR SCREEN termoreflektirajuće folije za staklene površine ZNAKOVI SIGURNOSTI POLYKEN antikorozivne trake za zaštitu čeličnih cjevovoda SOLAR SCREEN termoreflektirajuće folije za staklene površine ZNAKOVI SIGURNOSTI Prometni znakovi Split OPASNOST OD POŽARA ZABRANJENO PUŠITI Rijeka

More information

Permanent Expert Group for Navigation

Permanent Expert Group for Navigation ISRBC E Permanent Expert Group for Navigation Doc Nr: 2-16-2/12-2-PEG NAV October 19, 2016 Original: ENGLISH INTERNATIONAL SAVA RIVER BASIN COMMISSION PERMANENT EXPERT GROUP FOR NAVIGATION REPORT OF THE

More information

Possibility of Increasing Volume, Structure of Production and use of Domestic Wheat Seed in Agriculture of the Republic of Srpska

Possibility of Increasing Volume, Structure of Production and use of Domestic Wheat Seed in Agriculture of the Republic of Srpska Original scientific paper Originalan naučni rad UDK: 633.11:572.21/.22(497.6RS) DOI: 10.7251/AGREN1204645M Possibility of Increasing Volume, Structure of Production and use of Domestic Wheat Seed in Agriculture

More information

ANALIZA PRIMJENE KOGENERACIJE SA ORGANSKIM RANKINOVIM CIKLUSOM NA BIOMASU U BOLNICAMA

ANALIZA PRIMJENE KOGENERACIJE SA ORGANSKIM RANKINOVIM CIKLUSOM NA BIOMASU U BOLNICAMA ANALIZA PRIMJENE KOGENERACIJE SA ORGANSKIM RANKINOVIM CIKLUSOM NA BIOMASU U BOLNICAMA Nihad HARBAŠ Samra PRAŠOVIĆ Azrudin HUSIKA Sadržaj ENERGIJSKI BILANSI DIMENZIONISANJE POSTROJENJA (ORC + VRŠNI KOTLOVI)

More information

Gašenje požara dimnjaka

Gašenje požara dimnjaka Gašenje požara dimnjaka Extinguishing Chimney Fires Marijan Šipuš, dipl.ing. SAŽETAK Dimnjak je prisutan na zgradama od vremena kada je čovjek počeo graditi nastambe, napustivši pećinu kao svoje obitavalište

More information

NASTAVNI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO

NASTAVNI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO NASTAVNI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO SPLITSKO - DALMATINSKE ŽUPANIJE Vukovarska 46 SPLIT Služba za zdravstvenu ekologiju GODIŠNJE IZVJEŠĆE O ISPITIVANJU KVALITETE ZRAKA NA ŠIREM PODRUČJU LUKE I GRADA PLOČE

More information

HRVATSKI ZAVOD ZA ZAŠTITU ZDRAVLJA I SIGURNOST NA RADU OSOBNA ZAŠTITNA OPREMA ZA ZAŠTITU ORGANA ZA DISANJE

HRVATSKI ZAVOD ZA ZAŠTITU ZDRAVLJA I SIGURNOST NA RADU OSOBNA ZAŠTITNA OPREMA ZA ZAŠTITU ORGANA ZA DISANJE HRVATSKI ZAVOD ZA ZAŠTITU ZDRAVLJA I SIGURNOST NA RADU OSOBNA ZAŠTITNA OPREMA ZA ZAŠTITU ORGANA ZA DISANJE Serija letaka Izobrazbom do zaštite zdravlja i sigurnosti na radu PRIMJENA OSOBNE ZAŠTITNE OPREME

More information

STRUKTURNO KABLIRANJE

STRUKTURNO KABLIRANJE STRUKTURNO KABLIRANJE Sistematski pristup kabliranju Kreiranje hijerarhijski organizirane kabelske infrastrukture Za strukturno kabliranje potrebno je ispuniti: Generalnost ožičenja Zasidenost radnog područja

More information

ECONOMIC EVALUATION OF TOBACCO VARIETIES OF TOBACCO TYPE PRILEP EKONOMSKO OCJENIVANJE SORTE DUHANA TIPA PRILEP

ECONOMIC EVALUATION OF TOBACCO VARIETIES OF TOBACCO TYPE PRILEP EKONOMSKO OCJENIVANJE SORTE DUHANA TIPA PRILEP ECONOMIC EVALUATION OF TOBACCO VARIETIES OF TOBACCO TYPE PRILEP EKONOMSKO OCJENIVANJE SORTE DUHANA TIPA PRILEP M. Mitreski, A. Korubin-Aleksoska, J. Trajkoski, R. Mavroski ABSTRACT In general every agricultural

More information

24th International FIG Congress

24th International FIG Congress Conferences and Exhibitions KiG 2010, 13 24th International FIG Congress Sydney, April 11 16, 2010 116 The largest congress of the International Federation of Surveyors (FIG) was held in Sydney, Australia,

More information

Otpremanje video snimka na YouTube

Otpremanje video snimka na YouTube Otpremanje video snimka na YouTube Korak br. 1 priprema snimka za otpremanje Da biste mogli da otpremite video snimak na YouTube, potrebno je da imate kreiran nalog na gmailu i da video snimak bude u nekom

More information

Automatske Maske za zavarivanje. Stella, black carbon. chain and skull. clown. blue carbon

Automatske Maske za zavarivanje. Stella, black carbon. chain and skull. clown. blue carbon Automatske Maske za zavarivanje Stella Podešavanje DIN: 9-13 Brzina senzora: 1/30.000s Vidno polje : 98x55mm Četiri optička senzora Napajanje : Solarne ćelije + dve litijumske neizmenjive baterije. Vek

More information

DOSTAVUANJE PONUDA ZA WIMAX MONTENEGRO DOO PODGORICA

DOSTAVUANJE PONUDA ZA WIMAX MONTENEGRO DOO PODGORICA CRNA GORA (1}(02.17&r/4 Ver. O;:, fjr}/ ~ AGENCUA ZA ELEKTRONSKE KOM~~IKACUE J.O.O "\\ L\lax Montenegro" BrOJ o/-lj Podoor'ca.d:ioL 20/1g0d I POSTANSKU DEJATELNOST DOSTAVUANJE PONUDA ZA WIMAX MONTENEGRO

More information

EKSPLORATIVNA ANALIZA PODATAKA IZ SUSTAVA ZA ISPORUKU OGLASA

EKSPLORATIVNA ANALIZA PODATAKA IZ SUSTAVA ZA ISPORUKU OGLASA SVEUČILIŠTE JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU FAKULTET ELEKTROTEHNIKE, RAČUNARSTVA I INFORMACIJSKIH TEHNOLOGIJA Sveučilišni diplomski studij računarstva EKSPLORATIVNA ANALIZA PODATAKA IZ SUSTAVA ZA ISPORUKU

More information

Croatian Automobile Club: Contribution to road safety in the Republic of Croatia

Croatian Automobile Club: Contribution to road safety in the Republic of Croatia Croatian Automobile Club: Contribution to road safety in the Republic of Croatia DRTD 2018, Ljubljana, 5th December 2018 Mr.sc.Krešimir Viduka, Head of Road Traffic Safety Office Republic of Croatia Roads

More information

NIS PETROL. Uputstvo za deaktiviranje/aktiviranje stranice Veleprodajnog cenovnika na sajtu NIS Petrol-a

NIS PETROL. Uputstvo za deaktiviranje/aktiviranje stranice Veleprodajnog cenovnika na sajtu NIS Petrol-a NIS PETROL Uputstvo za deaktiviranje/aktiviranje stranice Veleprodajnog cenovnika na sajtu NIS Petrol-a Beograd, 2018. Copyright Belit Sadržaj Disable... 2 Komentar na PHP kod... 4 Prava pristupa... 6

More information

INTEGRALNI MODEL ZAŠTITE OD ŠUMSKIH POŽARA NA PODRUČ JU SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE

INTEGRALNI MODEL ZAŠTITE OD ŠUMSKIH POŽARA NA PODRUČ JU SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje SVEUČ ILIŠTA U SPLITU R.Bošković a bb, 21000 SPLIT INTEGRALNI MODEL ZAŠTITE OD ŠUMSKIH POŽARA NA PODRUČ JU SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE SAŽETAK STUDIJE

More information

1. Instalacija programske podrške

1. Instalacija programske podrške U ovom dokumentu opisana je instalacija PBZ USB PKI uređaja na računala korisnika PBZCOM@NET internetskog bankarstva. Uputa je podijeljena na sljedeće cjeline: 1. Instalacija programske podrške 2. Promjena

More information

SUPSTITUCIJA KULTURA OBIČNE SMREKE (Picea abies /L./ Karst.) U HRVATSKOJ

SUPSTITUCIJA KULTURA OBIČNE SMREKE (Picea abies /L./ Karst.) U HRVATSKOJ Šumarski fakultet Martina Tijardović SUPSTITUCIJA KULTURA OBIČNE SMREKE (Picea abies /L./ Karst.) U HRVATSKOJ DOKTORSKI RAD Zagreb, 2015. Faculty of Forestry Martina Tijardović CONVERSION OF NORWAY SPRUCE

More information

IZRADA TEHNIČKE DOKUMENTACIJE

IZRADA TEHNIČKE DOKUMENTACIJE 1 Zaglavlje (JUS M.A0.040) Šta je zaglavlje? - Posebno uokvireni deo koji služi za upisivanje podataka potrebnih za označavanje, razvrstavanje i upotrebu crteža Mesto zaglavlja: donji desni ugao raspoložive

More information

Ključne brojke. Key Figures HRVATSKA UDRUGA KONCESIONARA ZA AUTOCESTE S NAPLATOM CESTARINE CROATIAN ASSOCIATION OF TOLL MOTORWAYS CONCESSIONAIRES

Ključne brojke. Key Figures HRVATSKA UDRUGA KONCESIONARA ZA AUTOCESTE S NAPLATOM CESTARINE CROATIAN ASSOCIATION OF TOLL MOTORWAYS CONCESSIONAIRES 2008 Ključne brojke Key Figures HRVATSKA UDRUGA KONCESIONARA ZA AUTOCESTE S NAPLATOM CESTARINE CROATIAN ASSOCIATION OF TOLL MOTORWAYS CONCESSIONAIRES MREŽA AUTOCESTA Motorway Network 1.198,7 km 41,5 km

More information

Advertising on the Web

Advertising on the Web Advertising on the Web On-line algoritmi Off-line algoritam: ulazni podaci su dostupni na početku, algoritam može pristupati podacima u bilo kom redosljedu, na kraju se saopštava rezultat obrade On-line

More information

PRIKAZI br. 27 REVIEWS N 27

PRIKAZI br. 27 REVIEWS N 27 REPUBLIKA HRVATSKA DRÆAVNI HIDROMETEOROLO KI ZAVOD REPUBLIC OF CROATIA METEOROLOGICAL AND HYDROLOGICAL SERVICE PRIKAZI br. 27 REVIEWS N 27 PRAΔENJE I OCJENA KLIME U 2015. GODINI CLIMATE MONITORING AND

More information

KAKO GA TVORIMO? Tvorimo ga tako, da glagol postavimo v preteklik (past simple): 1. GLAGOL BITI - WAS / WERE TRDILNA OBLIKA:

KAKO GA TVORIMO? Tvorimo ga tako, da glagol postavimo v preteklik (past simple): 1. GLAGOL BITI - WAS / WERE TRDILNA OBLIKA: Past simple uporabljamo, ko želimo opisati dogodke, ki so se zgodili v preteklosti. Dogodki so se zaključili v preteklosti in nič več ne trajajo. Dogodki so se zgodili enkrat in se ne ponavljajo, čas dogodkov

More information

DEVELOPMENT POSSIBILITIES FOR THE LOCATION IN ŽUDETIĆI LIST 1

DEVELOPMENT POSSIBILITIES FOR THE LOCATION IN ŽUDETIĆI LIST 1 Spuštajući se od Vižinade prema Porto Portonu i rijeci Mirni, prije sela Žudetica - zapadno od glavne ceste a između sela Vrbana i Pastorčića, okružena šumom i poljoprivrednim zemljištem, nalazi se predmetna

More information

Praktična smjernica za procjenu rizika na radu

Praktična smjernica za procjenu rizika na radu Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje SERIJA DOKUMENATA DOBRE PRAKSE U PODRUČJU ZAŠTITE ZDRAVLJA I SIGURNOSTI NA RADU Praktična smjernica za procjenu

More information

PROVEDBA KYOTSKOG PROTOKOLA U REPUBLICI HRVATSKOJ

PROVEDBA KYOTSKOG PROTOKOLA U REPUBLICI HRVATSKOJ PROVEDBA KYOTSKOG PROTOKOLA U REPUBLICI HRVATSKOJ dr. sc. Siniša Ozimec KLIMATSKE PROMJENE su promjene klime koje se pripisuju izravno ili neizravno aktivnostima čovjeka koje mijenjaju sastav globalne

More information

»ŠUMARSKI LIST« GLASILO DRUŠTAVA ŠUMARSKIH INŽENJERA I TEHNIČARA FNR

»ŠUMARSKI LIST« GLASILO DRUŠTAVA ŠUMARSKIH INŽENJERA I TEHNIČARA FNR »ŠUMARSKI LIST«GLASILO DRUŠTAVA ŠUMARSKIH INŽENJERA I TEHNIČARA FNR JUGOSLAVUE Izdavač: Šumarsko društvo NR Hrvatske u Zagrebu. Uprava i uredništvo: Zagreb I Mažuranićev trg 11, telefon 36473, Godišnja

More information

RASPROSTRANJENOST ALEPSKOG BORA (Pinus halepensis Mill.) I NJEGOV UTJECAJ

RASPROSTRANJENOST ALEPSKOG BORA (Pinus halepensis Mill.) I NJEGOV UTJECAJ UDK 630*233 + 187 (Pinus halepensis Mill.) Pregledni članci Reviews Šumarski list, 11 12 (2014): 593 600 RASPROSTRANJENOST ALEPSKOG BORA (Pinus halepensis Mill.) I NJEGOV UTJECAJ NA VEGETACIJU I STRUKTURU

More information

- je mreža koja služi za posluživanje prometa između centrala

- je mreža koja služi za posluživanje prometa između centrala Spojna mreža - je mreža koja služi za posluživanje prometa između centrala Zvjezdasti T - sve centrale na nekom području spajaju se na jednu od njih, koja onda dalje posreduje njihov promet - u manjim

More information

TEHNO SISTEM d.o.o. PRODUCT CATALOGUE KATALOG PROIZVODA TOPLOSKUPLJAJUĆI KABLOVSKI PRIBOR HEAT-SHRINKABLE CABLE ACCESSORIES

TEHNO SISTEM d.o.o. PRODUCT CATALOGUE KATALOG PROIZVODA TOPLOSKUPLJAJUĆI KABLOVSKI PRIBOR HEAT-SHRINKABLE CABLE ACCESSORIES TOPOSKUPJAJUĆI KABOVSKI PRIBOR HEAT-SHRINKABE CABE ACCESSORIES KATAOG PROIZVODA PRODUCT CATAOGUE 8 TEHNO SISTEM d.o.o. NISKONAPONSKI TOPOSKUPJAJUĆI KABOVSKI PRIBOR TOPOSKUPJAJUĆE KABOVSKE SPOJNICE kv OW

More information

Da bi se napravio izvještaj u Accessu potrebno je na izborniku Create odabrati karticu naredbi Reports.

Da bi se napravio izvještaj u Accessu potrebno je na izborniku Create odabrati karticu naredbi Reports. IZVJEŠTAJI U MICROSOFT ACCESS-u (eng. reports) su dijelovi baze podataka koji omogućavaju definiranje i opisivanje načina ispisa podataka iz baze podataka na papir (ili PDF dokument). Način izrade identičan

More information

IV. TRESETNA TLA (Histosol; H-G (T-G))

IV. TRESETNA TLA (Histosol; H-G (T-G)) IV. TRESETNA TLA (Histosol; H-G (T-G)) 1 neprekidno ležanje plitke vode >30% humusa u površinskom horizontu u debljini većoj od 30 cm (povremeno anaerobni uvjeti) topogeni uvjeti klimatski uvjeti cret

More information

KRUŽENJE VODE U PRIRODI. Uloga vode u tlu: í sudjeluje u fizikalno-kemijskim procesima trošenja minerala i sintezi sekundarnih minerala,

KRUŽENJE VODE U PRIRODI. Uloga vode u tlu: í sudjeluje u fizikalno-kemijskim procesima trošenja minerala i sintezi sekundarnih minerala, izv. prof. dr. sc. Vesna Vukadinović akad. god. 2014./15. Uloga vode u tlu: í sudjeluje u fizikalno-kemijskim procesima trošenja minerala i sintezi sekundarnih minerala, í u sintezi i mineralizaciji OT,

More information

Utjecaj nedostatka vode u tlu na prinose

Utjecaj nedostatka vode u tlu na prinose Prethodno priopćenje Preliminary Report UDK 551.573 556.13 Primljeno (Received): 31.3.2014.; Prihvaćeno (Accepted): 5.6.2014. Utjecaj nedostatka vode u tlu na prinose poljoprivrednih kultura Prof. dr.

More information

Corresponding author:, tel.: +385/52/408300, fax.: +385/52/431659,

Corresponding author:, tel.: +385/52/408300, fax.: +385/52/431659, PRINOS I KVALITETA GROŽĐA cv. SAUVIGNON BIJELI NA KARBONATNIM TLIMA PLEŠEVIČKOG VINOGORJA Yield and grape quality of cv. Sauvignon white on calcareous soils of Plesevica wine region M. Herak-Ćustić 1,

More information

Mindomo online aplikacija za izradu umnih mapa

Mindomo online aplikacija za izradu umnih mapa Mindomo online aplikacija za izradu umnih mapa Mindomo je online aplikacija za izradu umnih mapa (vrsta dijagrama specifične forme koji prikazuje ideje ili razmišljanja na svojevrstan način) koja omogućuje

More information

TRENING I RAZVOJ VEŽBE 4 JELENA ANĐELKOVIĆ LABROVIĆ

TRENING I RAZVOJ VEŽBE 4 JELENA ANĐELKOVIĆ LABROVIĆ TRENING I RAZVOJ VEŽBE 4 JELENA ANĐELKOVIĆ LABROVIĆ DIZAJN TRENINGA Model trening procesa FAZA DIZAJNA CILJEVI TRENINGA Vrste ciljeva treninga 1. Ciljevi učesnika u treningu 2. Ciljevi učenja Opisuju željene

More information

OTAL Pumpa za pretakanje tečnosti

OTAL Pumpa za pretakanje tečnosti OTAL Pumpa za pretakanje tečnosti Pretače tečnost bezbedno, brzo i čisto, na ručni i nožni pogon, različiti modeli Program OTAL pumpi je prisutan na tržištu već 50 godina. Pumpe su poznate i cenjene zbog

More information

Energetska obnova pročelja. Tonći Marinović Regionalni prodajni predstavnik

Energetska obnova pročelja. Tonći Marinović Regionalni prodajni predstavnik Energetska obnova pročelja Tonći Marinović Regionalni prodajni predstavnik 1 Zašto su ROCKWOOL proizvodi zeleni proizvodi Sanacija pročelja uz odličnu toplinsku, protupožarnu i zvučnu zaštitu ETICS sustavom

More information

Modelling Transport Demands in Maritime Passenger Traffic Modeliranje potražnje prijevoza u putničkom pomorskom prometu

Modelling Transport Demands in Maritime Passenger Traffic Modeliranje potražnje prijevoza u putničkom pomorskom prometu Modelling Transport Demands in Maritime Passenger Traffic Modeliranje potražnje prijevoza u putničkom pomorskom prometu Drago Pupavac Polytehnic of Rijeka Rijeka e-mail: drago.pupavac@veleri.hr Veljko

More information

TABLICE MORSKIH MIJENA JADRANSKO MORE - ISTOČNA OBALA TIDE TABLES ADRIATIC SEA - EAST COAST

TABLICE MORSKIH MIJENA JADRANSKO MORE - ISTOČNA OBALA TIDE TABLES ADRIATIC SEA - EAST COAST HI-OCO-57 ISSN 0350-3488 TABLICE MORSKIH MIJENA JADRANSKO MORE - ISTOČNA OBALA 2018. TIDE TABLES ADRIATIC SEA - EAST COAST 2018 HRVATSKI HIDROGRAFSKI INSTITUT, SPLIT HYDROGRAPHIC INSTITUTE OF THE REPUBLIC

More information

Ključne riječi: erozija tla vjetrom, vjetrozaštitni pojasi, poljoprivredne kulture, obrada tla

Ključne riječi: erozija tla vjetrom, vjetrozaštitni pojasi, poljoprivredne kulture, obrada tla Stručni članak Professional Paper UDK 551.556 Primljeno (Received): 18.6.2012.; Prihvaćeno (Accepted): 10.2.2013. Erozija tla vjetrom u Čepić polju - uzroci, posljedice i mjere ublažavanja Prof. dr. sc.

More information

PRIRODOZNANSTVENA IDENTIFIKACIJA I KLASIFIKACIJA ŠUMSKIH EKOSUSTAVA HRVATSKOG KRŠKOG PODRUČJA

PRIRODOZNANSTVENA IDENTIFIKACIJA I KLASIFIKACIJA ŠUMSKIH EKOSUSTAVA HRVATSKOG KRŠKOG PODRUČJA PRIRODOZNANSTVENA IDENTIFIKACIJA I KLASIFIKACIJA ŠUMSKIH EKOSUSTAVA HRVATSKOG KRŠKOG PODRUČJA NATURAL SCIENTIFIC IDENTIFICATION AND CLASSIFICATION OF FOREST ECOSYSTEM OF CROATIAN KARST AREAS SAŽETAK J.

More information

SIMULATORI PLAMENIH UDARA

SIMULATORI PLAMENIH UDARA Veleučilište u Karlovcu Odjel Sigurnosti i zaštite Stručni studij sigurnosti i zaštite Ozren Sabljak SIMULATORI PLAMENIH UDARA ZAVRŠNI RAD Karlovac, 2016. Karlovac University of Applied Sciences Safety

More information

ENERGETSKE KARAKTERISTIKE TRAVE MISCANTHUS X GIGANTEUS OVISNO O GNOJIDBENOM TRETMANU I ROKU ŽETVE

ENERGETSKE KARAKTERISTIKE TRAVE MISCANTHUS X GIGANTEUS OVISNO O GNOJIDBENOM TRETMANU I ROKU ŽETVE SVEUČILIŠTE U ZAGREBU AGRONOMSKI FAKULTET Anja Geršić ENERGETSKE KARAKTERISTIKE TRAVE MISCANTHUS X GIGANTEUS OVISNO O GNOJIDBENOM TRETMANU I ROKU ŽETVE DIPLOMSKI RAD Zagreb, 2016. SVEUČILIŠTE U ZAGREBU

More information

PRIKAZI br. 23 REVIEWS N 23

PRIKAZI br. 23 REVIEWS N 23 REPUBLIKA HRVATSKA DRÆAVNI HIDROMETEOROLO KI ZAVOD REPUBLIC OF CROATIA METEOROLOGICAL AND HYDROLOGICAL SERVICE PRIKAZI br. 23 REVIEWS N 23 PRAΔENJE I OCJENA KLIME U 20. GODINI CLIMATE MONITORING AND ASSESSMENT

More information

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU FAKULTET STROJARSTVA I BRODOGRADNJE

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU FAKULTET STROJARSTVA I BRODOGRADNJE SVEUČILIŠTE U ZAGREBU FAKULTET STROJARSTVA I BRODOGRADNJE ZAVRŠNI RAD Ivan Džolan Zagreb, 2017 SVEUČILIŠTE U ZAGREBU FAKULTET STROJARSTVA I BRODOGRADNJE ZAVRŠNI RAD Mentor: Dr. sc. Biserka Runje, dipl.

More information

SKRIPTA. *TEORIJSKE ZNAČAJKE ONEČIŠĆENJA OKOLIŠA I ODRŽIVOG RAZVOJA* (str )

SKRIPTA. *TEORIJSKE ZNAČAJKE ONEČIŠĆENJA OKOLIŠA I ODRŽIVOG RAZVOJA* (str ) Kolegij: Ekonomika i menadžment okoliša Nositelj: prof. dr. sc. Mladen Črnjar SKRIPTA *TEORIJSKE ZNAČAJKE ONEČIŠĆENJA OKOLIŠA I ODRŽIVOG RAZVOJA* (str. 13.-172.) PUTEM KOJIH MJERA TRŽIŠTE REGULIRA NERAVNOTEŽU

More information

Mala i srednja poduzeća u uvjetima gospodarske krize u Hrvatskoj

Mala i srednja poduzeća u uvjetima gospodarske krize u Hrvatskoj PREGLEDNI RAD Mala i srednja poduzeća u uvjetima gospodarske krize u Hrvatskoj Josip Juračak, Dajana Pranjić Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Svetošimunska cesta 25, Zagreb, Hrvatska (jjuracak@agr.hr)

More information