OSNOVE PREZENTACIJA ČOVEK UPAMTI

Size: px
Start display at page:

Download "OSNOVE PREZENTACIJA ČOVEK UPAMTI"

Transcription

1 1 1 OSNOVE PREZENTACIJA Prezentacija je predstavljanje neke ideje, projekta, rada, stanja, procesa proizvoda itd većem broju ljudi. Ranije su se za prezentacije koristili različiti uređaji(dijaprojektori, grafoskopi, episkopi, videoprojektori, videografoskopi). Mi ćemo se ograničiti na rad sa modernijim uređajima, pre svega na prezentacije kreirane za prikazivanje na računaru. Izlaganje prezentacije je efektnije ako je potpomognuto: a) Vizuelnim pomagalima Plastične folije Slajdovi od 35 mm ČOVEK UPAMTI Ekran računara ili televizora Digitalni projektor(videobim) b) Štampanim kopijama prezentacije 10% onoga što pročita 20% onoga što vidi 30% onoga što čuje 50% onoga što vidi i čuje 70% onoga što sam kaže 80% onoga što vidi,čuje i uradi Izbor vizuelnog pomagala zavisi od broja gledalaca, veličine prostorije u kojoj držite prezentaciju, tehničkih uslova i Vaših finansijskih uslova. Vizuelna pomagala trebalo bi da pojačavaju ono što govorite a ne da ga ponavljaju. Iz tog razloga ograničite tekst u prezentaciji. Svedite ga uglavnom na naslove i nabrajanja. Atraktivnost prezentacije se povećava ubacivanjem slika, grafikona, dijagrama, mapa, animacija...). Softer za prezentacije omogućuje Vam pravljenje prezentacija, kao i štampanje kopija prezentacije koje koristite tokom predavanja. Najpoznatiji program iz ove kategorije je Microsoftov PowerPoint. Ukoliko ne posedujete Microsoftov Office možete koristiti OpenOffice i njegov alat za prezentacije Impress. Osnovni element svake prezentacije je SLAJD. Slajd možete uporediti sa stranicom u Wordovom dokumentu. Slajd najčešće sadrži tekst i slike ali u njega možete uključiti i zvuk, video i animacije. Pri kreiranju prezentacija nije loše držati se nekih pravila: Slajdovi moraju biti uniformni(boja, fontovi, naznačavanje, šare...) Prvi slajd sadrži naslov prezentacije, ime autora i evemtualno ostali bitni podaci za prezentaciju. Drugi slajd trebalo bi da sadrži spisak tema koje će biti prezentovane(slično sadržaju na početku knjige) Preostali slajdovi obrađuju teme navedene u sadržaju i predstavljaju podsetnik za predavača(ne PREDAVANJE) Poslednji slajd predstavlja zaključak. Svi slajdovi trebalo bi da imaju istu formu. Slajdovi ne smeju biti pretrpani. Stavke teksta ne smeju biti preopširne(najviše do tri reda) i moraju predstavljati misaone celine. Prilikom izbora boja vodite računa o osvetljenju, kontrastu kao i o jačini boje. Imajte na umu da Vašu prezentaciju posmatra veći broj ljudi možda i duže vreme.

2 2 ZADACI I PITANJA ZA VEŽBANJE: Zadatak-1: Zaokružite bar jedno tačno tvrđenje: a) Prezentaciju su postojale pre pojave računara. b) Prezentacije nisu postojale pre pojave računara. c) Episkop je uređaj koji se koristio za prezentacije. d) Najefikasniji uređaj za prezentacije je grafoskop. Zadatak-2: Dopunite sledeću rečenicu: Prezentacija je neke ideje,. Zadatak-3: Slajd je: a) Vizuelno pomagalo. b) Prezentacioni uređaj. c) Osnovni element svake prezentacije. d) Program za izradu prezentacija Zaokružite tačna tvrđenja Zadatak-4: Softver za prezentacije je: a) Visual Studio b) PowerPoint c) Presentation d) Impress Zadatak-5: Zaokružite tačna tvrđenja. a) Slajdovi moraju biti jednoobrazni. b) Poželjno je da prezentacija sadrži što više teksta. c) Slajdovi moraju biti uniformni. d) Slike, animacije i zvuke u slajdovima treba izbegavati jer odvlače pažnju od teme prezentacije. e) Stavke(nabrajanja) teksta ne smeju biti preopširni. f) Atraktivnost prezentacije se povećava korišćenjem dijagrama, slika, tabela... g) Prezentacija može sadržati muziku. h) Što je prezentacija duža to je bolje. i) Prezentacija nije predavanje već podsetnik predavaču.

3 3 2 RAD SA PREZENTACIJOM vežba1: a) Otvorite PowerPoint. Kako ste to učinili? b) Prvi(naslovni slajd) sadrži rezervisana polja. U donje polje upišite Vaše ime i prezime a u polje za naslov(gornje) upišite Microsoft Office. TEKST REZERVISANO POLJE JE OKVIR ILI POLJE NA SLAJDU ZA SMEŠTANJE TEKSTA ILI GRAFIKE GRAFIKA c) Dodajte novi slajd. Kako je to moguće učiniti? d) U naslovnu liniju novog slajda upišite: PROGRAMI a u listu za nabrajanja unesite: WORD EXCEL POWERPOINT ACCESS OUTLOOK PUBLISHER INSERT-NEW SLIDE ili klik desnim dugmetom miša u okno sa slajdovima-new Slide Ispred svakog reda koji ste uneli PowerPoint ubacuje znak nabrajanja(bulit). Najčešće je to. Za prelazak u novi red kliknite na ENTER. Ukoliko pogrešite pri unosu koristite taster BACKSPACE. e) Dodajte treći slajd. Struktura tog slajda trebalo bi da je kao na slici ispod: Primetite da je u ovom slučaju tekst raspoređen u dve kolone. VAŽNO: uz desnu ivicu ekrana nalazi se okno Slide Layout. Ono sadrži već gotove rasporede teksta, grafike, tabela,dijagrama...koristite ovo okno za promenu strukture slajda. Najpre kliknite na treći slajd, a zatim iz okna Slide Layout izaberite željenu strukturu slajda. f) Da bi umetnuli novi slajd između prvog i drugog slajda neophodno je uraditi sledeće:

4 4 g) Označite novoumetnuti slajd. Da bi izbrisali slajd koju upciju treba izabrati posle klika desnim dugmetom miša na slajd koji brišete. Zaokružite stavku u meniju. Sakrij slajd Iseci slajd Izbriši slajd Kretanje slajdova Izgled slajda Pozadina slajda Kopiraj slajd Dizajn slajda Povežite odgovarajuće pojmove. h) Kreirajte na disku C novi folder Seminar. U taj folder snimite ovu prezentaciju pod imenom vezba1. i) Koju opciju menija Slide Show treba izabrati da bi pokrenuli prezentaciju? Postoji li još neki način za pokretanje prezentacije? PITANJA ZA PROVERU ZNANJA. P1 Novi slajd u PowerPointu se umeće opcijom Delete slide 2. View slide 3. New slide 4. Slide Layout

5 5 P2 Novi slajd u PowerPointu se umeće Uvek na prvo mesto 2. Uvek na poslednje mesto 3. Pre izabranog slajda 4. Posle izabranog slajda. P3 Okno Slide Layout sadrži Gotove pozadine slajdova 2. Gotove strukture slajdova 3. Gotove pozadine i gotove strukture slajdova 4. Ništa od navedenog P4 Da bi unosili i/ili menjali tekst svih slajdova koristite okno.. 1. Format 2. Slides 3. Outline 4. Slide Design P5 Koji je nastavak za PowerPoint-ove datoteke? 1..xls 2..doc 3..ppt 4..mdb P6 Povežite odgovarajuće pojmove. Pokretanje prezentacije Snimanje prezentacije Struktura slajda Brisanje znaka Backspace Slide Layout File-Save... F5 Zadatak za vežbanje: Napravite jednostavnu prezentaciju od pet slajdova čija je tema nešto iz oblasti kojon se bavite. Pokrenite prezentaciju.

6 6 3 RAD SA TEKSTOM vežba1: a) Otvorite PowerPoint. b) Dodajte četiri nova slajda sa sledećim sadržajem: u slajdu broj 3 svih 6 nabrajanja neka budu istog nivoa(drugo,treće,četvrto i peto nabrajanje nije potrebno uvući udesno). c) Slajd broj tri ima nivoa nabrajanja. Prvi nivo nabrajanja čine stavke: Drugi nivo nabrajanja čine stavke: Nivoi nabrajanja razlikuju se po: 1. Uvlačenju teksta 2. Veličini fonta 3. Znaku za nabrajanje Povežite odgovarajuće slike i pojmove. Increase Indent (uvlačenje udesno) Decrease Indent (uvlačenje ulevo) d) Stavkama SqlServer, Oracle,Access i Firebird najpre promenite font na Arial 26 a stavkama Realacione baze podataka i Nerelacione baze podataka na Arial 36. Koje stavke menija koristite u tu svrhu?. e) Da bi stavke SqlServer, Oracle,Access i Firebird uvukli udesno i od njih napravili nabrajanje drugog nivoa najpre selektujte te stavke a zatim kliknite na dugme. f) Prikažite četvrti slajd. Označite stavke.

7 g) Da bi promenili znake nabrajanja iz menija Format izaberite stavku. 7 h) Spojte odgovarajuće pojmove i delove slike. Veličina nabrajanja u odnosu na tekst u procentima. Boja nabrajanja Znaci nabrajanja Brojčana nabrajanja. Galerija znakova za nabrajanje Simboli koji se mogu iskoristiti kao znaci nabrajanja. i) Promenite nabrajanja u stavkama tako da budu: Popularni fontovi za izbor simbola kao znaka nabrajanja su: Webdings Wingdings Wingdings1... j) Promenite nabrajanja tako da budu numeričkog tipa: 1., 2., 3. k) Da biste proširili prored između stavki nabrajanja u slajdu broj četiri treba izabrati jednu stavku menija Format. Koju? Dopišite vrstu poravnanja Ne zaboravite da stavke najpre selektujete. m) Okno Outline u prikazu Normal omogućiće unos i izmenu teksta u čitavoj prezentaciji a da ne morate da skačete sa slajda na slajd. Pritisnite okno Outline(kartica uz levu ivicu ekrana, prikaz Normal menija View).

8 Radeći u prikazu Outline dodajte slajd broj 5 sa sledećim sadržajem. n) Izbrišite slajd broj 5. Kako ćete to uraditi? o) Dodajte novi slajd prezentaciji. Na CD-u, u folderu Seminari nalazi se Wordov dokument Relacioni model. Njegov sadržaj prebacite u novododati slajd. Izgled novog slajda treba da bude kao i izkled slajda broj 5 na predhodnoj slici. PITANJA ZA PROVERU ZNANJA. P1 Da bi izmenili nabrajanje birate stavku menija Format-Slide Sorter 2. View-Normal 3. Format-Bullets and Numbering 4. Format-Line Spacing P2 1. Tačno Iz drugih programa je moguće uvoziti tekst u PowerPoint. 2. Netačno P3 Da bi izmenili prored između redova birate stavku menija Format-Slide Sorter 2. View-Normal 3. Format-Bullets and Numbering 4. Format-Line Spacing P4 Različiti nivoi nabrajanja razlikuju se po: 1. Veličini fonta 2. Uvlačenu teksta 3. Znacima nabrajanja 4. Uvlačenju teksta, veličini fonta i znacima nabrajanja.

9 9

10 10 4 FORMATIRANJE SLAJDOVA vežba1: Formatiranje prezentacije obuhvata: a) teksta b) pozadine i/ili slike. Rasporedite na linije neke od sledećih reči: slajd, oblikovanje(formatiranje), bojenje, prezentacija, skenirane i pozadinske. SERIF - završetak, repić FONTOVI SERIFNI (Times New Roman) NESERIFNI (Arial) c) Otvorite prezentaciju baze podataka iz predhodne lekcije. U prvom slajdu promenite font u tekstualnim poljima na Garamond koji je podebljan, iskošen i proizvoljne je veličine. Procenite da li je font Garamond serifni ili neserifni. d) Povežite pojmove sa slike sa odgovarajućim terminima u tabeli: Mala slova pretvara u VELIKA a velika u MALA. Svako prvo slovo svake reči ispisuje se VELIKIM slovima.

11 Sve reči ispisuju se MALIM slovima. Prvo slovo u rečenici ispisuje se VELIKIM slovom. Sve reči ispisuju se VELIKIM slovima. Pređite na drugi slajd prezentacije(osobine baza podataka). Označite sve stavke nabrajanja. Koristeći komandu FORMAT-Change Case ispišite sva nabrajanja malim slovima. e) Popunite prazna polja. 11f) Na prvom slajdu prezentacije promenite boju slova u crvenu(najpre selektujte tekst). g) Da bi promenili boju pozadine koristite komandu FORMAT-BACKGROUND. U sledećoj tabeli povežite odgovarajuće pojmove. Boju pozadine primenite samo na tekući slajd. Izaberite boju iz palete boja Efekti filovanja Boju pozadine primenite na sve slajdove prezentacije. Svim slajdovima promenite boju u svetlo žutu a zatim proučite mogućnosti komande Fill Effects. h) PowerPoint Vam nudi niz profesionalno odabranih kombinacija boja teksta i pozadine, grubo prevedeno, ŠEMU BOJA.

12 D bi pristupili šemi boja izaberite komandu FORMAT-SLIDE DESIGN. DESIGN TEMPLATES - galerija gotovih šablona prezentacija COLOR SCHEMES - šema boja ANIMATION SCHEMES - galerija gotovih šema animacija Izaberite šemu sa plavom pozadinom(prvi slajd u drugom redu) i primenite je na sve slajdove prezentacije. 12 Svakom slajdu PowerPoint pridružuje po jednu stranicu u koju možete upisati dodatne informacije neophodne predavaču, teze, objašnjenja...ove napomene ne morate obavezno koristiti. i) Označite naslovni slajd prezentacije. Da bi dodali napomene najpre izaberite komandu VIEW-NOTES PAGES a zatim u polje za unos napomena dodajte sledeće redove: -Obavezno se predstaviti gledaocima - Utvrditi satnicu seminara. j) Kao i Wordu i Excelu prezentacijama kreiranim u PowerPoint-u možete pridružiti zaglavlje(header) i podnožje (Footer). Objasnite značenje opcija na sledećoj slici.

13 U prazna polja rasporedite termine: automatska promena datuma na svakom slajdu, konstantan datum na svakom slajdu, redni broj na svakom slajdu, podnožje. Podesite opcije tako da datum i vreme automatski menjaju, da je svaki slajd označen rednim brojem i da u podnožju svakog slajda piše baze podataka. Proverite da li ste dobro podesili opcije prozora Header And Footer pokretanjem prezentacije. k) PowerPointovu prezentaciju možete odštampati na razne načine. U sledećoj tabeli povežite odgovarajuće pojmove: Struktura prezentacije Štampane kopije (priručnik) Štampanje svih slajdova Štampanje napomena za predavače. Najkorisnija od gore navedenih opcija je:. Štampanje prezentacije postižemo komandom:. Odštampajte napomene za predavača za prvi slajd a zatim odštampajte štampane kopije prvog, trećeg i črtvrtog slajda na jednom listu. 13m) Svaki novododati slajd zasniva se na jednom slajdu od koga nasleđuje neke osobine - matičnom slajdu. Matični slajd se otvara komandom VIEW-MASTER-SLIDE MASTER. Otvorite matični slajd prezentacije. Izaberite komandu FORMAT-BACKGROUND i podesite boju pozadine svetlo zelenu. Proverite da li su sada svi slajdovi u prezentaciji sa svetlozelenom bojom. Dodajte novi slajd u prezentaciju. Koja je boja pozadine novododatog slajda?

14 PITANJA ZA PROVERU ZNANJA. P1 Serifni fontovi sadrže Kukice 2. Repiće 3. Rogiće 4. Nogice P2 Napomene za predavače su vidljive publici. 1. Tačno 2. Netačno P3 Stavka UPERCASE dijaloga Change Case omogućuje da se: 1. Sva slova u tekstu ispišu malim slovima 2. Sva slova u tekstu ispišu velikim slovima 3. Zamene mala slova velikim 4. Zamene velika slova malim P4 Pozadina slajdova menja se komandom: 1. Format-Slide Design 2. Format-Replace Font 3. Format-Background 4. Nijednom od navedenih komandi. P5 Kako se štampaju napomene za predavače? 1. Izabere se File-Print a zatim iz polja Print what opcija Handouts. 2. Izabere se File-Print a zatim iz polja Print what opcija Slides. 3. Izabere se File-Print a zatim iz polja Print what opcija Notes. 4. Izabere se File-Print a zatim iz polja Print what opcija Outline View. P6 Kojom komandom se pristupa matičnom slajdu? 1. View-Notes Pages 2. View-Master Slide 3. View-Master-Slide Master 4. Format-Slide Design

15 15 5 RAD SA SLIKAMA U slajdove moguće je umetnuti i slike. Time dobijate atraktivnije prezentacije. Umetnute slike: slike iz zbirke Clip Art slike generisane u drugim programima slike dobijene skeniranjem, digitalnim fotoaparatima, digitalnim kamerama, mobilnim telefonima vežba1: Kreirajte novu prezentaciju i snimite je pod imenom SLIKE. Izaberite komandu FORMAT - SLIDE LAYOUT i izaberite raspored Title, Text And ClipArt(iz okna Other Layouts). Pritisnite Apply to selected Slides a zatim unesite tekst(rad SA SLIKAMA...). a) Da bi dodali sliku pritisnite dva puta na ikonu ClipArt. I izaberite sličicu Ajfelovog tornja iz otvorenog prozora... Da bi promenili veličinu slike koristite ručice raspoređene oko slike(kliknite levim dugmetom miš i ne puštajući ga podesite željenu veličinu slike). Ručice za promenu veličine slike.

16 16b) Izaberite komandu VIEW-TOLBARS-PICTURE. Pojaviće se sledeća paleta. Popunite prazna polja! U prazna polja rasporedite termine: Kontrast, Osvetljenje, Boja, Rotacija za 90 stepeni, Okvir oko slike. c) Korišćenjem kojih transformacija možemo dobiti bukvalno ovakvu sliku(bez boje, potpuno prozirnu i oivičenu crnom linijom) Isprobajte i sve ostale alatke na paleti Picture. Kako vraćate sliku na originalni izgled? d) Drugi način umetanja slika u prezentaciju je korišćenjem komande INSERT-PICTURE-CLIP ART. Uz desnu ivicu radne površine pojaviće se okno Insert Clip Arts. Na samom dnu ovog okna kliknite na reč Organize Clips. Dobićete sledeći prozor...

17

18 18Slike su grupisane po kategorijama. Najzanimljivije su slije u okviru stavke Office Collections(Academic, Agriculture, Animals, Arts...). Izaberite sliku zeca, prevucite je na slajd. Sada možete odrediti poziciju i veličinu slike. Obratite pažnju da se prozor Microsoft Clip Organizer, po prevlačenju slike ne gasi već se spušta u liniju poslova. e) Dva puta kliknite na sliku. Otvara se prozor Format. Eksperimentišite sa raznim opcijama koje Vam pruža taj prozor. f)da biste uneli bilo koju sliku(slike kreirane u drugim programima ili korišćenjem fotoaparata, kamera, skenera...) izaberite komandu INSERT-PICTURE-FROM FILE, izaberite odgovarajuću sliku i kliknite na INSERT. Za dodavanje proizvoljne slike koristite komandu INSERT-PICTURE-FROM FILE. g) Na CD-u koji ste dobili u folderu SLIKE nalazi se slika vista.png. Umetnite je na proizvoljno mesto na prvom slajdu. PITANJA ZA PROVERU ZNANJA. P1 Kojom komandom se na slajd uvozi slika? 1. INSERT-PICTURE-FROM FILE 2. INSERT-PICTURE-CLIP ART 3. INSERT-DIAGRAM 4. INSERT-CHART P2 1. Tačno Slajdove je moguće ilustrovati slikama. 2. Netačno

19 P3 Kojom komandom je moguće izabrati gotov raspored slajda? 1. FORMAT-ALINGMENT 2. FORMAT - SLIDE DESIGN 3. FORMAT - SLIDE LAYOUT 4. FORMAT - PICTURE P4 Da bi menjali boje, svetlinu, kontrast slika koristite komandu. 1. FORMAT-ALINGMENT 2. FORMAT - SLIDE DESIGN 3. VIEW-TOOLBAR-PICTURE 4. FORMAT - PICTURE P5 Galerija gotovih sličica koje se mogu koristiti u PowerPoint-u i ne samo njemu je 1. WORDART 2. CLIPART 3. AUTOSCHAPES 4. CLIPORGANIZER

20 20 6 GRAFIKA Linije, pravougaonici, kvadrati, elipse i mnogi drugi oblici čine grafiku u PowePointu U PowerPointu možete: Sami crtati grafičke elemente koristeći paletu alatki za crtanje(drawing) Upotrebljavati gotove grafičke elemente AutoShapes. vežba1: PowerPointova paleta alatki za crtanje Drawing postavljena je uz donju ivicu ekrana. Povežite odgovarajuće termine: Crtanje linije Crtanje elipse i kruga Crtanje pravougaonika i kvadrata Crtanje strelica Stil linije Senka Debljina linije Boja linije Boja za ispunjavanje Polje za tekst WordArt Ubacivanje slike Ubacivanje dijagrama ClipArt Boja fonta Selektor objekta 3-D efekat a) Otvorite PowerPoint b) Prvi slajd bi trebalo da izgleda, otprilike, ovako:

21 c) Dodajte oko polja za tekst u kom piše GRAFIKA okvir debljine 3 pt. U tu svrhu koristite alatku (Line Style) za debljinu linije. Izaberite liniju debljine 3 pt. 21d) Popunite polje za tekst plavom bojom. U tu svrhu koristite alatku Fill Color. e) Koju alatku palete treba koristiti da bi se tekst u polju obojio crvenom bojom? Zaokružite alatku na slici. f) Dodajte okviru za tekst senku. Koju alatku tada koristite. Zaokružite alatku na slici. Ako ste sve uradili kako treba, polje za tekst bi trebalo da izgleda otprilike ovako. g) Dodajte novi okvir za tekst i u njega upišite ZEMLJA JE OKRUGLA. Najpre kliknite na na alatku za dodavanje okvira za tekst na slajd a zatim nacrtajte okvir za tekst. U tu svrhu koristite ovu alatku: f) Da bi nacrtali krug, najpre pritisnite taster SHIFT, i ne puštajući ga nacrtajte krug negde na slajdu(ukoliko taster SHIFT nije pritisnut, umesto kruga, iscrtava se elipsa. Isto važi i kod crtanja pravougaoniga, odnosno kvadrata). Označite krug, i iskopirajte ga u Clipboard, koristeći, recimo CTRL+C). Da bi kopiju vratili na slajd koristite CTRL+V. Navedite alternativne načine za komande Copy i Paste Copy CTRL+C Paste CTRL+V Prevucite jedan krug, tako da se nalazi neposredno pre reči ZEMLJA a drugi iza reči OKRUGLA. Trebalo bi da dobijete, otprilike, ovo Grupisanje objekata, omogući će Vam, da istovremeno radite sa više njih istovremeno. Da bi grupisali krugove, najpre ih označite koristeći taster SHIFT a zatim izaberite sa palete za crtanje DRAW-GROUP. Sada istovremeno možete da radite sa više kružića. Obojte kružiće žutom bojom, dodajte im 3-D izgled i okvir debljine 1 pt, kao na slici ispod.

22 Ako želite da poništite grupisanje objekata koristite komandu UNGROUP. AutoSchapes-kolekcija gotovih oblika koji se mogu koristiti u prezentaciji. g) Da bi dodali gotov objekat iz kolekcije AutoSchapes koristite istoimeno dugme na paleti za crtanje, a zatim iz podmenija Stars And Banners izaberite sličicu diplome. Kao u predhnom zadatku, dodajte preko sličice diplome polje za tekst u koje će te upisati DIPLOMA. Grupišite oba objekta (sličicu diplome i polje za unos) a zatim promenite boju u žutu. Sada ćemo rotirati za proizvoljni ugao oba objekta. Ukoliko je selektovana sličica diplome kliknite na alatku DRAW na paleti za crtanje i izaberite opciju Rotate or Flip -Free rotate. Koristeći ručice na ivici objekta zarotirajte za prooizvoljni ugao diplomu. Rezultat bi trebalo da je kao na slici ispod...

23 PITANJA ZA PROVERU ZNANJA. P1 Kojom komandom se vrši grupisanje više grafičkih objekata? 1. DRAW-ORDER-BRIG TO FRONT 2. DRAW-REGROUP 3. DRAW-GROUP 4. DRAW-UNGROUP P2 Grafičke objekte je moguće rotirati. 1. Tačno 2. Netačno P3 Da bi nacrtali pravilan krug koristeći alatku Oval morate držati pritisnut taster: 1. CTRL 2. ALT 3. SHIFT 4. ENTER 23

24 24 7 FLASH FILMOVI U POWERPOINTU U PowerPoint možete uključiti razne vrste video zapisa. Ovde ćemo pomenuti samo neke: AVI(Audio Video Interleave) format koji podržavaju računari sa Windows operativnim sistemom. Ovi fajlovi imaju nastavak.avi. MPEG je format koji je najpopularniji na Internetu. Fajlovi u ovom formatu imaju nastavak.mpeg QuickTime format namenjen korišćenju na internetu. Fajlovi u ovom formatu imaju nastavak.mov. Ne mogu se prikazivati u Windowsu bez nekih dodataka(besplatnih). RealVideo je format takođe razvijen za Internet(on-line video, Internet TV). Slabijeg kvaliteta u odnosu na prethodne formate. Fajlovi u ovom formatu imaju nastavak.rm ili.ram. Flash filmovi su animirana grafika koja je kreirana u programu Macromedia Flash i sačuvana kao Shockwave datoteka. Izuzetno popularan format ne samo na Internetu. Fajlovi kreirani u Flashu imaju nastavak.swf. Kasnije ćemo se detaljnije pozabaviti Flash filmovima. vežba1: a) Pokrenite PowerPoint. Obrišite oba polja za tekst na prvom slajdu. Na CD koji ste dobili, u folderu Film, nalaze se avi fajlovi. Sada ćemo pokušati da neki od tih fajlova uključimo u PowerPoint. Prvi korak je da pozovemo komandu INSERT-MOVIES AND SOUNDS-MOVIE FROM FILE i izbor avi fajla koji želite da pokrenete. Izaberite dudelsack.avi. U sledećem koraku, od Vas se zahteva da se odlučite da li želite da se film automatski pokreće pri pokretanju prezentacije ili želite da se film pokreće i zaustavlja klikom miša. Izaberite opciju Automatski(Automatically). Ako ste sve dobro uradili, pokretanjem prezentacije, na prvom slajdu, videćete kako se emituje film... b) Dodajte još jedan slajd. Uključite avi vajl iz foldera Film na CD-u sa nazivom decko.avi. Podesite film tako da se aktivira (pokreće) na klik miša. c) Ponovimo još jednom: Flash filmovi su grafički fajlovi kreirani Macrmedia Flash programu. Flash filmovi su danas izuzetno korišćeni na Internetu ali i van njega. U Flashu je moguće kreirati čitave sajtove, reklame, aplete, igrice... Izuzetna primena Flasha je u kreiranju raznih tutorijala(priručnika) i raznih edukativnih sadržaja. Na CD-u koji dobijate u folderu Flash, nalazi se veliki broj raznih Flah filmova. Prvo pitanje koje se postavlja je kako pokrenuti Flash film. Postoji čitav niz raznolikih Flash plejera. Po jednostavnosti se izdvaja program FLVPlayer(nije neophodna instalacija već samo kopiranje izvršnog fajla FLVPlayr.exe). U folderu Flash naći ćete ovaj pflash plejer. FLVPlayer je jedan od najpraktičnijih Flash plejera. Ne zahteva posebnu instalaciju, već je dovoljno dovući Flash film na njegovu ikonicu. Pokreniti Flash film kozo.swf njegovim prevlačenjem na ikonicu FLVPlayer kao na sledećoj slici.

25 Pregledajte, po izboru, još neke Flash filmove. 25 U folderu FLASH nalazi se još jedan Flash player. Koji? Kako se on koristi? Koji je po Vama bolji Flash plejer? d) Flash filmove možete da je reprodukujete u PowerPoint prezentaciji korišćenjem posebne ActiveX kontrole i programa Macromedia Flash Player. Da biste pokrenuli Flash datoteku, treba da dodate ActiveX kontrolu PowerPoint slajdu i da kreirate vezu između slajda i Flash datoteke. Takođe postoji ActiveX kontrola, koja se naziva Shockwave Flash objekat, mora da bude registrovana na vašem računaru da biste reprodukovali Flash datoteku u okviru programa PowerPoint. Ako je kontrola registrovana, pojaviće se na listi kontrola otvorenih iz Okvira sa alatkama za kontrolu (detaljnije o tome niže u tekstu). Ako nije registrovana, preuzmite najnoviju verziju programa Macromedia Flash Player sa Macromedia Web lokacije. Na taj način ćete registrovati kontrolu na svom računaru. Starije verzije Shockwave Flash objekta mogu da budu registrovane na računaru. Da biste bili sigurni da će složene animacije pravilno funkcionisati, preporučujemo da instalirate najnoviju verziju programa Macromedia Flash Player. Da biste reprodukovali Flash datoteku u svojoj prezentaciji, sledite ove korake: Instalirajte program Macromedia Flash Player na svom računaru. Prikažite slajd u kojem želite da reprodukujete animaciju u normalnom prikazu u programu PowerPoint. U meniju View postavite pokazivač na stavku Toolbars, a zatim izaberite stavku Control Toolbox. U meniju Control Toolbox, kliknite na dugme More Control (dugme sa sa slikom čekića i ključa). Pomerajte se nadole u listi i kliknite na kontrolu Shockwave Flash objekat, a zatim je prevucite preko slajda da biste nacrtali kontrolu. Možete da menjate veličinu kontrole u bilo kom trenutku prevlačenjem regulatora veličine ako treba da je prilagodite veličini animacije. Kliknite desnim tasterom miša na kontrolu Shockwave Flash objekat, a zatim izaberite stavku Properties. Na kartici Alphabetic izaberite svojstvo Movie. U koloni vrednosti (prazna ćelija pored svojstva Film), otkucajte pun naziv putanje disk jedinice uključujući ime datoteke (na primer, D:\FILM\kozo.swf) ili Uniform Resource Locator (URL) adresu za Flash datoteku koju želite da reprodukujete. Da biste podesili posebne opcije za načine reprodukovanja animacije, izaberite sledeće opcije i zatvorite dijalog Svojstva kada završite: Proverite da je svojstvo Playing podešeno na True. Na taj način se datoteka automatski

26 reprodukuje kada se prikaže slajd. 26 Ako ne želite da se reprodukovanje animacije ponavlja, u svojstvu Loop izaberite stavku False (kliknite na ćeliju da biste dobili strelicu nadole, kliknite na strelicu i izaberite stavku False). Da biste ugradili Flash datoteku da možete i drugim korisnicima da prosledite ovu prezentaciju, u svojstvu EmbedMovie izaberite stavku True. (Međutim, da biste pokrenuli Flash datoteku, kontrola Shockwave Flash objekat mora biti registrovana na bilo kom računaru koji pokreće ovu prezentaciju.) Da biste pokrenuli animaciju: kada je slajd prikazan u normalnom prikazu, kliknite na dugme Play slajdova u donjem levom uglu prozora u programu PowerPoint (ili pritisnite taster F5 ili u meniju Projekcija slajdova izaberite stavku Prikaži projekciju). Da biste izašli iz projekcije slajdova i vratili se u normalni prikaz, pritisnite taster ESC.

27 e) Dodajte još jedan slajd Vašoj prezentaciji. Reprodukujte na njemu Flash film Lord of the ring.swf. Film bi trebalo da se oikreće klikom miša. NAPOMENA: Proučite pažljivo lekciju 7 u video prezentaciji koju dobijate na CD-u. Detaljno he objašnje postupak prikazivanja Flash filmova u PowerPoint-u. Koristite program Wink koji ste dobili na CD-u da bi snimali sadržaj ekrana i kasnije ga konvertovali u.swf format. Uputstvo koje prati ovaj seminar rađeno je u Wink-u. Još jedna važna napomena:wink je free. Koristite Google da bi pronašli gotove Flash filmove na Internetu koje možete koristiti u nastavi. PITANJA ZA PROVERU ZNANJA. P1 Obavezujući uslov za reprodukciju flash filmova na Vašem računaru je: 1. Instaliran PowerPoint 2. Instaliran Macromedi Flash program 3. Instaliran FlvPlayer 4. Instaliran Macromedia Flash Player 27 P2 Program FlvPlayer ne poseduje klasičnu Windows instalaciju. 1. Tačno 2. Netačno 8 TABELE, ORGANIZACIONE ŠEME I DIJAGRAMI U ovoj lekciji upoznaćemo:

28 slajdove sa tabelama slajdove sa organizacionim šemama slajdove sa dijagramima vežba1: Pokrenite PowerPoint i snimite novu prezentaciju pod imenom Tabele_Organizacione šeme_dijagrami. Tabele su šeme u kojima su podaci(brojevi i tekst) organizovani po redovima i kolonama. a) Izibrišite oba polja za tekst a zatim dodajte tabelu koja ima dve kolone i četiri reda. Tabelu možete dodati koristeći komandu INSERT-TABLE. Dobijate okvir za dijalog u kom možete da odredite broj redova i broj kolona: Postoje još dva načina da dodate tabelu slajdu. Koja? I način: Koristeći paletu sa alatkama standard i ikonicu INSERT TABLE II način: Komandom FORMAT-SLIDE LAYOUT i izborom iz sekcije OTHER LAYOUTS odgovarajućeg rasporeda. b) Popunite ćelije u tabeli tekstom kao na slici: Formatirajte delove tabele na sledeći način: Prvi red obojte u svetlo zeleno U prvom redu i prvoj koloni centrirajte tekst. Spojte odgovarajuće pojmove i ikonice. centriranje teksta Bojenje reda 28 Organizaciona šema je dijagram kojim se nalčešće ilistruju položaji zaposlenih u firmi (prikazani okvirima) i njihovi odnosi(prikazani linijama). c) Dodajte drugi slajd prezentaciji. Izaberite FORMAT-SLIDE LAYOUT i iz odeljka OTHER LAYOUTS izaberite raspored Title and Diagram or Organization Chart. Pored ovog načina postoje još dva načina dodavanja organizacionih šema.

29 I način: INSERT DIAGRAM II način: INSERT - PICTURE - ORGANIZATION CHART. Duplim klikom na ikonicu za dodavanje organizacione šeme pojavljuje se okvir za dijalog iz kog možete da izaberete vrstu organizacione šeme. Izaberite prvu šemu u prvom redu a kasnije popunite šemu tako da dobijete slajd kao na slici ispod. Kliknite jednom na organizacionu šemu. Pojaviće se paleta sa alatkama namenjena modifikovanju i formatiranju šeme. Popunite prazna polja rečima(podređeni, saradnik, asistent, izgled šeme). 29

30 Dodajte u kao podređeni čvor prirodnim predmetima BIOLOGIJU. Da bi to učinili najpre: 1. Selektujemo čvor: 2. Biramo komandu: INSERT SHAPE- Obojte sve čvorove u svetlo plavu boju. Kako smo dobili sliku sa leve strane? Objasnite značenje svake od komandi u meniju(završite tabelu). Komanda Šta radi? Edit text Subordinate Menja tekst u čvoru. Dodaje podređeni čvor. Dijagrami su pogodni za predstavljanje brojčanih podataka. Postoje razne vrste dijagrama (trakasti, linijski, kružni,...) Najvažnije je izabrati odgovarajući dijagram. Najkorišćeniji dijagrami kod nas su: Stubičasti dijagrami(column charts)-koriste se za prikazivanje brojčanih vrednosti u određenim vremenskim periodima. Trakasti dijagrami(bar columns charts)-horizontalni stubičasti dijagramima) Linijski dijagrami(line charts) - koriste se za prikazivanje trenda Kružni dijagrami(pie charts)- koristi se za prikazivanje udela pojedinih komponenti u celini. Spojte ikone sa odgovarajućim vrstama dijagramima u predhodnom pasusu: d) Dodajte treći slajd prezentaciji. Komandom FORMAT-SLIDE LAYOUT otvara se galerija rasporeda uz desnu ivicu radne površine. Iz odeljka Other Layouts izaberite raspored Title and Chart. Kliknite dva puta na ikonicu Chart na slajdu. Ako ste ovo uspešno uradili na slajdu se nalaze: Tabela u koju unosite sopstvene podatke umesto postojećih Dijagram koji se menja istovremeno sa promenom vrednosti u tabeli Unesite sledeće podatke.

31

32 Ukoliko tabela nije vidljiva aktivirate je dvoklikom miša na dijagram. Pokušajte da sami izvršite sledeća formatiranja: stubiće koji označavaju odlične učenike obojte crvenom bojom. umesto I, II, III i IV napišite Prvi razred, Drugi razred, Treći razred, Četvrti razred boju pozadine celog dijagrama promenite u žutu boju pozadine legende promenite u zelenu. promenite tip dijagrama u trakasti U većini ovih akcija najpre označite dijagram ili njegov deo(stubić, legendu...) a zatim kliknite na desno dugme miša. Vrlo često se koristi neka od komandi FORMAT... PITANJA ZA PROVERU ZNANJA. P1 Kako se menja tip dijagrama? 1. Kliknete desnim dugmetom miša van dijagrama ali unutar mesta rezervisanog za njega i iz padajuće liste izaberete opciju Char Type. 2. Kliknete desnim dugmetom miša van dijagrama ali unutar mesta rezervisanog za njega i iz padajuće liste izaberete opciju Char Options. 3. Kliknete desnim dugmetom miša van dijagrama ali unutar mesta rezervisanog za njega i iz padajuće liste izaberete opciju Clear. 4. Kliknete desnim dugmetom miša van dijagrama ali unutar mesta rezervisanog za njega i iz padajuće liste izaberete opciju Format Plot Area.. Vežba2: Dodajte prezentaciji slajd u kom ćete kružnim dijagramom predstaviti uspeh učenika na kraju školske godine ANIMIRANJE OBJEKATA

33 Slajd na kome se svi elementi ne pojavljuju istovremeno se naziva animirani slajd. Animirane slajdove možemo praviti koristeći jedan od sledeća dva načina: Animation schemes - kolekcija unapred definisanih animacija Custom animations - sami pravite animacije Na animiranim slajdovima ne pojavljuju se odjednom svi objekti(najčešće stavke u nabrajanjima), već se uvode na slajd pojedinačno, najčešće dok govorite publici. Ovi slajdovi omogućavaju da bolje ističete pojedine pojmove i duže držite pažnju slušalaca na njima. vežba1: a) Otvorite PowerPoint i prezentaciju snimite pod imenom ANIMACIJE. Izaberite komandu FORMAT- SLIDE LAYOUT i iz galerije rasporeda Text Layouts izaberite Title And Text. Popunite slajd kao na slici ispod: Postoji više načina da se doda animacija objektu na slajdu (tekstu, slici, tabeli, šemi, grafikonu...). Ovde ćemo pomenuti dva: 1. Korisšćenjem već gotovih šablona animacija 2. Pravljenje sopstvenih animacionih efekata uz brojne raspoložive dinamičke efekte i opcije. Povežite odgovarajuće pojmove u tabeli: Design templates Color Schemes Animation schemes Animacione šeme Šemegotovih sajtova Šeme boja b) ANIMACIONE ŠEME(Animation schemes) Izaberite komandu FORMAT-SLIDE DESIGN i označite prvi slajd. U galeriji SLIDE-DESIGN kliknite na Animation schemes. Iz liste izaberite Wipe. Primećujete pokrete slova na slajdu...e, to je animacija. Popunite tabelu Efekat Appear Opis efekta Brush and underline Fade in All Flash bubl Disolve Spin Elegant Highlits c) ANIMACIJE PO ŽELJI(Custom animations) 33 Dodajte još jedan slajd prezentaciji sa sledećim sadržajem: Selektujte naslov PODEŠAVANJA a zatim izaberite komandu SLIDE SHOW - CUSTOM ANIMATION. Sada možete dodavati animacije pomenutom polju za

34 tekst. Popunite prazna polja terminima: kategorije efekata, dodavanje efekta, brisanje efekta, prikaz svih efekata, poslednjih pet korišćenih efekata. dodajte efekat Fly in dodajte efekat Diamond dodajte efekat Rise Up.(Koristite More Effects) Izbrišite efekat Fly in Izbrišite efekat Diamond Efekti su podeljeni u četiri kategorije. Pokušajte da im date zajedničke karakteristike: Naziv kategorije Opis efekata kategorije Entrance Emphasis Exit Motion Paths d) Kliknite dva puta na efekat Rise Up(uz desnu ivicu radne površine). Dobićete prozor sa tri jezička u kojima je moguće dodatno podesiti osobine efekta. Kartica Effect: Iz padajuće liste Sound možete izabrati zvuk koji ćete pridružiti animaciji. U listi postoji dosta datoteka sa zvukom koje možete iskoristiti ali i mogućnost da dodajete sopstvene muzičke numere. Sledeće dve osobine zavise od vrste efekta i objkta na koji je primenjen. U ovom slučaju osobine su: After animation -boja ispisa teksta po okončanoj animaciji Animate text - određuje da li se animacija odnosi na ceo tekst(all at once), reč po reč(by word) ili slovo po slovo(by letter). Isprobajte sve mogućnosti. 34 Kartica Timing:

35 Start- podesite da li se animacija aktivira klikom miša(on click), kada se predhodni događaj završi i protekne broj sekundi određen u polju Delay(After previous). Speed-brzina izvršavanja animacije u sekundama Repeat - način ponavljanja prezentacije Dodajte efekat Box, nabrajanjima na drugom slajdu. Podesite osobine efekata na sledeći način: Direction OUT Muzički efekat BOMB Animacija efekta neka bude reč po reč Efekat neka se aktivira na klik mišem posle 2 s u odnosu na poslednji događaj Brzina izvršavanja efekta 3 s Efekat se ponavlja dva puta d) Slajdove je moguće smenjivati: Ručno - pritiskom na taster Page Down ili taster miša. Automatski - slajdovi se sami smenjuju u određenom vremenskom intervalu. Pogodno za slajdove koji se izvršavaju u odsustvu voditelja. Kombinovani postupak Da bi podesili smenjivanje slajdova izaberite komandu SLIDE SHOW - SLIDE TRANSITION u donjem desnom uglu radne površine nalaze se polja kojima se to definiše. Spojte odgovarajuće termine na slici i u tabeli Prelazak na sledeći slajd se realizuje mišem Podešavanja se primenjuju na sve slajdove Prelazak na sledeći slajd se vrši automatski. Pokreni slajd Pokreni prezentaciju Vreme automatskog smenjivanja slajdova e) Prelaz(transition) su vizuelni efekti(ulazak slajda u okvir ili postepeno nestajanje slajda i sl) koji određuju način smenjivanja slajdova u prezentaciji. Vrsta prelaza Brzina prelaza Zvuk koji prati prelaz Podesite prelazak između slajdova na sledeći način: Prelaz-COVER LEFT 35 Brzina - MEDIUM Zvučni efekat - Arow f) DODAVANJE MUZIKE, PESAMA ILI ZVUČNIH EFEKATA Prikažite slajd na koji želite da dodate muziku ili zvučne efekte. U meniju Insert postavite pokazivač na stavku Movies And Sounds i izaberite jednu od sledećih opcija: Sound from file

36 Sound from Clip organizer Play CD Audio track Record Sound Kliknite dvaput na zvučnu datoteku koju želite da umetnete. Kada se pojavi poruka postupite na sledeći način: Ako želite da se muzika (odnosno zvuk) automatski reprodukuje kada pređete na slajd, kliknite na dugme Automatticaly. Ako želite da se muzika (odnosno zvuk) reprodukuje samo kada kliknete na ikonu za zvuk, izaberite opciju When click. Da biste prilagodili postavke kojima se definiše kada se zvučna datoteka zaustavlja, kliknite na ikonu zvuka, kliknite desnim tasterom miša i izaberite stavku Custom Animation.. U oknu zadataka Custom Animation animacija na listi Custom animation kliknite na strelicu izabrane stavke i zatim izaberite opciju Effect option. Na kartici Effect, u okviru Stop playing izaberite jednu od sledećih opcija: Da bi se zvučna datoteka zaustavila kada kliknete na ovaj slajd, izaberite opciju On click (podrazumevano). Da bi se zvučna datoteka zaustavila posle ovog slajda, izaberite opciju After Current Slide. Da bi reprodukcija zvučne datoteke obuhvatila više slajdova, izaberite opciju After i podesite ukupan broj slajdova tokom kojih datoteka treba da se reprodukuje. PITANJA ZA PROVERU ZNANJA. P1 PowerPoint nudi 1. Samo ručni način smenjivanja slajdova 2. Samo automatski način smenjivanja slajdova 3. Ručni i automatski način smenjivanja slajdova 4. Nema smenjivanja slajdova P2 U animiranom slajdu 1. Elementi se pojavljuju svi odjednom 2. Elementi se ne pojavljuju svi odjednom 3. Elementi se uopšte ne pojavljuju 4. Ništa od navedenog nije tačno TREBALO BI ZNATI I OVO

37 PRIPREME ZA IZRADU PREZENTACIJE 1. DEFINISANJE CILJA PREZENTACIJE-jasno definisana svrha prezentacije 2. PRETPOSTAVKA O SLUŠAOCIMA I NJIHOVOM BROJU 3. PODRŠKA PREZENTACIJE - gde se prezentacija održava, koji su uredjaji na raspolaganju, velicina prostorije, tehnicko osoblje PRONALAŽENJE MATERIJALA - udzbenici, CD-ovi, knjige, Internet 5. STRUKTURA MATERIJALA - prikupljeni materijal treba izdeliti na logicke celine i module cime se dobija struktura buduce prezentacije. 6. PISANJE PREZENTACIJE - na osnovu koncepta dobijenog u predhodnoj tacki, treba sastaviti prezentaciju u celini a zatim je menjati dok ne dobije željeni oblik. 7. PRIPREMA PODSETNIKA - beleške treba pisati na numerisane kartice. Broj stavki treba ograniciti na najviše dve po kartici. 8. IZBOR PREZENTACIONIH UREDJAJA 9. PROBA - izlaganje prezentacije treba vežbati uz konacnu verziju i prezentacione uredjaje koji su vam na raspolaganju. Probu obavezno treba više puta izvesti pre prvog predavanja u kome se prezentacija koristi. IZLAGANJE PREZENTACIJE 1. PROBA - isprobati prezentaciju pre predavanja. Vreme prezentacije ne bi smelo da bude mnogo krace od vremena predvidjenog za predavanje. 2. TREMA - Verujte u sebe i u publiku. Dajte sve od sebe. 3. PROVERA OPREME 4. IZGLED - obucite se tako da ne skrecete pažnju slušaoca. 5. ANEGDOTA- predavanje pocnite prigodnom anegdotom u vezi sa temom izlaganja. 6. BELEŠKE - slajdove koristite kao podsetnike. 7. OSMEHIVANJE 8. OBRACANJE - govorite jasno, ne obracajte se slusaocima sa visine, budite duhoviti. 9. PAUZE - napravite kratku pauzu svaki put kada predjete na novi slajd. 10. DRŽANJE-budite opušteni. Koristite pokazivac. 11. BRZINA-ne govorite brzo da bi slušaoci mogli da Vas prate ali ni presporo i monotono jer cete uspavati publiku. 12. NE GOVORITE SLAJDU-gledajte u publiku kada predajete. 13. ZAKLJUCAK - predavanje završite efektno sa jakim zakljuckom na jednom do dva slajda ZADATAK ZA VEŽBANJE

38 Kreirajte prezentaciju koja se sastoji od tri slajda. 1. Kreirajte šablon koji ćete koristiti u sva tri slajda: jednobojna pozadina tamnozelene boje u gornjem levom uglu nacrtajte kvadrate,bez ispune (no fill), sa ivicama svetlozelene boje, debljina linija 6pt. ekst u dnu slajda Times New Roman, 24 pt, bele boje, sa centralnim poravnanjem: Evropska licenca za racunare 2.Prvi slajd treba da sadrži naslov i podnaslov: ECDL naslov Times New Roman, 48 pt, bold, žute boje, centralno poravnanje: podnaslov Times New Roman, 32 pt, žute boje, centralno poravnanje: European Computer Driving Licence 3.Drugi slajd treba da sadrži naslov i nabrajanje: Moduli naslov Times New Roman, 48 pt, bold, žute boje, centralno poravnanje: nabrajanja Times New Roman, 28 pt, narandzaste boje, levo poravnanje, simbol za nabrajanje, jednostruki prored: Informacione tehnologije Operativni sistemi Obrada teksta Tabelarne kalkulacije Baze podataka Prezentacije Racunarske komunikacije 4. Treći slajd treba da sadrži logo ECDL širine 8cm koji možete po želji izabrati iz ClipArta. 5. Podesite efekte u prezentaciji! automatska promena slajdova Ü na svake tri sekunde pojavljivanje sladova Ü sa donje ivice u drugom slajdu podesite pojavljivanje stavki u nabrajanju Ü sa leve strane, jedna po jedna 6.Sačuvajte dokument na disketi! 7.Odštampajte prezentaciju! ZADATAK ZA VEŽBANJE

39 1. Kreirajte šablon koji ćete koristiti u svim slajdovima prezentacije: jednobojna pozadina zelene boje nacrtajte datu sliku prečnik kruga 6cm, dimenzije malih pravougaonika 4x8cm, debljina linije 2pt, sive boje tekst pri gornjoj ivici slajda Majski dani sporta Courier New 28pt, bold, font crne boje, sa senkom 2. Prvi i drugi slajd treba da sadrže tekst na sredini ekrana: tekst prvog slajda Courier New 24pt, bold, font bele boje, sa jednim redom proreda 1.maj, prepodne - fudbalska utakmica ucenika osnovnih i srednjih skola 1.maj, popodne - fudbalska utakmica nastavnika osnovnih i srednjih skola 2.maj, prepodne - takmicenje u atletici tekst drugog slajda Courier New 24pt, bold, font tamnoplave boje, sa jednim redom proreda 2.maj, popodne - takmicenje u plivanju 3.maj, prepodne - biciklisticka trka 3.maj, popodne - svecano zatvaranje 3. U drugom slajdu ubacite sliku ispod naslova. 4. Podesite efekte u prezentaciji! automatska promena slajdova svake dve sekunde, bez ponavljanja pojavljivanje slajdova sa leve ivice tekstovi u svim slajdovima treba da se pojavljuju sa nekim efektom 5. Sačuvajte dokument na disketi! 6. Odštampajte oba slajda prezentacije na jednom listu! ZAVRŠNI TEST

40 PREZIME I IME JMBG ŠKOLA MESTO DATUM SVOJERUČNI POTPIS P1 PowerPoint je : 1. Program za izradu multimedijalnih prezentacija. 2. Program za obradu teksta. 3. Program za obradu slike (fotografije). 4. Program za kreiranje Internet prezentacija. P2 MS PowerPoint je deo : 1. MS Office paketa 2. Windows 2000 paketa 3. Photoshop paketa 4. Visual Studia P3 Komandom Edit - Delete Slide : 1. Brišemo jedan slajd 2. Brišemo celu prezentaciju 3. Vršimo premeštanje slajda 4. Vršimo kopiranje slajda P4 Da li je u PowerPoint -u je moguće ubaciti header i footer : 1. Da 2. Samo header 3. Samo footer 4. Ne P5 Pritiskom na taster F5 (u PowerPoint - u) : 1. Startujemo prezentaciju 2. Pozivamo HELP 3. Otvaramo novi dokument 4. Dodajemo novi slaj P6 Koji je nastavak za PowerPoint-ove datoteke? 1..xls 2..doc 3..ppt 4..mdb

41 P7 Povežite odgovarajuće pojmove. Pokretanje prezentacije Snimanje prezentacije Struktura slajda Brisanje znaka Backspace Slide Layout File-Save... F5 P8 Komanda Format - Bullets and Numbering, služi za : 1. Formatiranje hijerarskijih lista sa nabrajanjem 2. Formatiranje paragrafa 3. Ubacivanje fotografija 4. Razmenu faljova P9 Komandom Format - Background : 1. Menjamo boju pozadine slike na slajdu 2. Menjamo naziv slajda 3. Ubacujemo novi slajd 4. Menjamo boju pozadine slajda P10 Da li možemo da vremenski ograničimo prelazak sa jednog slajda na drugi : 1. Da 2. Ne, prelazak sa jednog slajda na drugi vršimo isključivo preko tastature. 3. Ne, prelazak sa jednog slajda na drugi vršimo isključivo levim klikom 4. Zavisi od izbora slajda P11 Da li je moguće, u PowerPoint -u, ubacivanje tabela : 1. Ne 2. Da 3. Moguće je, ali samo ako tabelu prenesemo iz Word - a 4. Moguće je, ali samo ako tabelu prenesemo iz Excel - a 41 P12 Ako želite da vam se logo firme nalazi na svakom slajdu preporučuje se : 1. Korišćenje Master slajda 2. Postavljanje loga na poslednji slajd 3. Ubacivanje loga na svaki slajd posebno 4. Postavljanje loga samo na prvi slajd

42 P13 Komanda Insert - Comment služi za : 1. Unos teksta 2. Unos komentara koji se ne vide na prezentaciji 3. Ne postoji u PowerPoint - u. 4. Unos komentara unesene slike P14 Za dodavanje animacija služi komanda : 1. Window - Insert Animation 2. Ne mogu se dodavati animacije u PowerPoint - u. 3. Insert - Animation 4. Slide Show - Custom Animation P15 Komandom Replace Fonts : 1. Vršimo promenu fonta. 2. Formatiramo font. 3. Menjamo boju fonta. 4. Menjamo senku fonta. P16 Da bi nacrtali pravilan krug koristeći alatku Oval morate držati pritisnut taster: 1. CTRL 2. ALT 3. SHIFT 4. ENTER Broj bodova Potpis predavača 42 INFORMACIONE TEHNOLOGIJE U SAVREMENOJ NASTAVI MODUL1:

43 Multimedijalna priprema časa korišćenjem programa za izradu prezentacija PowerPoint-a 1. Osnove prezentacijama 2. Rad sa prezentacijom 3. Rad sa tekstom 4. Formatiranje slajdova 5. Rad sa slikama 6. Grafika 7. Flash filmovi 8. Tabele, organizacione šeme i dijagramima 9. Formatiranje objekata 10. Trebalo bi i ovo znati 11. Zadatak za vežbanje 12. Zadatak za vežbanje 13. Završni test

44 POWERPOINT

Otpremanje video snimka na YouTube

Otpremanje video snimka na YouTube Otpremanje video snimka na YouTube Korak br. 1 priprema snimka za otpremanje Da biste mogli da otpremite video snimak na YouTube, potrebno je da imate kreiran nalog na gmailu i da video snimak bude u nekom

More information

Podešavanje za eduroam ios

Podešavanje za eduroam ios Copyright by AMRES Ovo uputstvo se odnosi na Apple mobilne uređaje: ipad, iphone, ipod Touch. Konfiguracija podrazumeva podešavanja koja se vrše na računaru i podešavanja na mobilnom uređaju. Podešavanja

More information

Biznis scenario: sekcije pk * id_sekcije * naziv. projekti pk * id_projekta * naziv ꓳ profesor fk * id_sekcije

Biznis scenario: sekcije pk * id_sekcije * naziv. projekti pk * id_projekta * naziv ꓳ profesor fk * id_sekcije Biznis scenario: U školi postoje četiri sekcije sportska, dramska, likovna i novinarska. Svaka sekcija ima nekoliko aktuelnih projekata. Likovna ima četiri projekta. Za projekte Pikaso, Rubens i Rembrant

More information

Eduroam O Eduroam servisu edu roam Uputstvo za podešavanje Eduroam konekcije NAPOMENA: Microsoft Windows XP Change advanced settings

Eduroam O Eduroam servisu edu roam Uputstvo za podešavanje Eduroam konekcije NAPOMENA: Microsoft Windows XP Change advanced settings Eduroam O Eduroam servisu Eduroam - educational roaming je besplatan servis za pristup Internetu. Svojim korisnicima omogućava bezbedan, brz i jednostavan pristup Internetu širom sveta, bez potrebe za

More information

- Vežba 1 (dodatan materijal) - Kreiranje Web šablona (template) pomoću softvera Adobe Photoshop CS

- Vežba 1 (dodatan materijal) - Kreiranje Web šablona (template) pomoću softvera Adobe Photoshop CS - Vežba 1 (dodatan materijal) - Kreiranje Web šablona (template) pomoću softvera Adobe Photoshop CS 1. Pokrenite Adobe Photoshop CS i otvorite novi dokument sa komandom File / New 2. Otvoriće se dijalog

More information

IZDAVANJE SERTIFIKATA NA WINDOWS 10 PLATFORMI

IZDAVANJE SERTIFIKATA NA WINDOWS 10 PLATFORMI IZDAVANJE SERTIFIKATA NA WINDOWS 10 PLATFORMI Za pomoć oko izdavanja sertifikata na Windows 10 operativnom sistemu možete se obratiti na e-mejl adresu esupport@eurobank.rs ili pozivom na telefonski broj

More information

SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan.

SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan. SIMPLE PAST TENSE (prosto prošlo vreme) Građenje prostog prošlog vremena zavisi od toga da li je glagol koji ga gradi pravilan ili nepravilan. 1) Kod pravilnih glagola, prosto prošlo vreme se gradi tako

More information

Pravljenje Screenshota. 1. Korak

Pravljenje Screenshota. 1. Korak Prvo i osnovno, da biste uspesno odradili ovaj tutorijal, morate imati instaliran GOM Player. Instalacija je vrlo jednostavna, i ovaj player u sebi sadrzi sve neophodne kodeke za pustanje video zapisa,

More information

1. Instalacija programske podrške

1. Instalacija programske podrške U ovom dokumentu opisana je instalacija PBZ USB PKI uređaja na računala korisnika PBZCOM@NET internetskog bankarstva. Uputa je podijeljena na sljedeće cjeline: 1. Instalacija programske podrške 2. Promjena

More information

PowerPoint deo Umetanje oblika (shapes)

PowerPoint deo Umetanje oblika (shapes) PowerPoint 2010 2. deo Umetanje oblika (shapes) Vrši se preko Insert menija: Insert Illustrations Shapes. Bira se jedan od ponuđenih oblika, kliknemo na mesto gde želimo da ga stavimo i vučemo dok se ne

More information

GUI Layout Manager-i. Bojan Tomić Branislav Vidojević

GUI Layout Manager-i. Bojan Tomić Branislav Vidojević GUI Layout Manager-i Bojan Tomić Branislav Vidojević Layout Manager-i ContentPane Centralni deo prozora Na njega se dodaju ostale komponente (dugmići, polja za unos...) To je objekat klase javax.swing.jpanel

More information

NIS PETROL. Uputstvo za deaktiviranje/aktiviranje stranice Veleprodajnog cenovnika na sajtu NIS Petrol-a

NIS PETROL. Uputstvo za deaktiviranje/aktiviranje stranice Veleprodajnog cenovnika na sajtu NIS Petrol-a NIS PETROL Uputstvo za deaktiviranje/aktiviranje stranice Veleprodajnog cenovnika na sajtu NIS Petrol-a Beograd, 2018. Copyright Belit Sadržaj Disable... 2 Komentar na PHP kod... 4 Prava pristupa... 6

More information

3D GRAFIKA I ANIMACIJA

3D GRAFIKA I ANIMACIJA 1 3D GRAFIKA I ANIMACIJA Uvod u Flash CS3 Šta će se raditi? 2 Upoznavanje interfejsa Osnovne osobine Definisanje osnovnih entiteta Rad sa bojama Rad sa linijama Definisanje i podešavanje ispuna Pregled

More information

Tutorijal za Štefice za upload slika na forum.

Tutorijal za Štefice za upload slika na forum. Tutorijal za Štefice za upload slika na forum. Postoje dvije jednostavne metode za upload slika na forum. Prva metoda: Otvoriti nova tema ili odgovori ili citiraj već prema želji. U donjem dijelu obrasca

More information

Prezentacije (PowerPoint 2003)

Prezentacije (PowerPoint 2003) Prezentacije (PowerPoint 2003) 1 Koriste ga svi koji žele drugima prezentirati (prikazati) neki sadržaj, a naročito kada želimo da to vidi više ljudi. Sadržaj se prezentira izmjenom stranica (slajdova)

More information

- Vežba 3 - UVOD U FLASH ANIMACIJA FRAME-BY-FRAME SHAPE TWEEN MOTION TWEEN

- Vežba 3 - UVOD U FLASH ANIMACIJA FRAME-BY-FRAME SHAPE TWEEN MOTION TWEEN - Vežba 3 - UVOD U FLASH ANIMACIJA FRAME-BY-FRAME SHAPE TWEEN MOTION TWEEN UVOD U FLASH Dizajneri Web strana najčešće koriste slike da bi privukli pažnju posetilaca Web lokacija. Priznaćete da slika može

More information

Babylon - instalacija,aktivacija i rad sa njim

Babylon - instalacija,aktivacija i rad sa njim Babylon - instalacija,aktivacija i rad sa njim Babilon je vodeći svetski prevodilac brzog online i offline rečnika sa prevođenjem u preko 75 jezika jednim jednostavnim klikom misa i koriste ga miloni privatnih

More information

Primer-1 Nacrtati deo lanca.

Primer-1 Nacrtati deo lanca. Primer-1 Nacrtati deo lanca. 1. Nacrtati krug sa Ellipse alatkom i sa CTRL tasterom. 2. Napraviti kopiju kruga unutar glavnog kruga (desni klik za kopiju). 3. Selektovati oba kruga pa onda ih kombinovati

More information

Pokretanje (startovanje) programa Microsoft Word

Pokretanje (startovanje) programa Microsoft Word Šta je Microsoft Word? Microsoft Word je korisnički (aplikativni) program - tekst procesor, za unos, promenu, uređenje, skladištenje (čuvanje, arhiviranje) i štampanje dokumenta. Word je sastavni deo programskog

More information

za STB GO4TV in alliance with GSS media

za STB GO4TV in alliance with GSS media za STB Dugme za uključivanje i isključivanje STB uređaja Browser Glavni meni Osnovni meni Vrsta liste kanala / omiljeni kanali / kraći meni / organizacija kanala / ponovno pokretanje uređaja / ponovno

More information

Microsoft Office PowerPoint 2007 korak po korak

Microsoft Office PowerPoint 2007 korak po korak M Microsoft Office PowerPoint 2007 korak po korak Joyce Cox i Joan Preppernau CET Computer Equipment and Trade Microsoft Office PowerPoint 2007 korak po korak ISBN 978-86-7991-310-4 Autorizovan prevod

More information

Direktan link ka kursu:

Direktan link ka kursu: Alat Alice može da se preuzme sa sledeće adrese: www.alice.org Kratka video uputstva posvećena alatu Alice: https://youtu.be/eq120m-_4ua https://youtu.be/tkbucu71lfk Kurs (engleski) posvećen uvodu u Java

More information

Poglavlje 1 POČETAK RADA SA MICROSOFT OFFICE-OM 2016

Poglavlje 1 POČETAK RADA SA MICROSOFT OFFICE-OM 2016 Poglavlje 1 POČETAK RADA SA MICROSOFT OFFICE-OM 2016 Premda je Microsoft Office 2016 jednostavan i lak za upotrebu, vredi uložiti nekoliko minuta na istraživanje njegovog interfejsa i njegovih alata za

More information

OSNOVI PRIMENE RAČUNARA PROGRAM NASTAVE U LETNJEM SEMESTRU

OSNOVI PRIMENE RAČUNARA PROGRAM NASTAVE U LETNJEM SEMESTRU 1. 2. 27.02. (pon) 28.02. (uto) 01.03. (sre) 02.03. (čet) 03.03. (pet) 06.03. (pon) 07.03. (uto) 08.03. (sre) 09.03. (čet) 10.03. (pet) OSNOVI PRIMENE RAČUNARA PROGRAM NASTAVE U LETNJEM SEMESTRU 2016-17.

More information

INSTALIRANJE SOFTVERSKOG SISTEMA SURVEY

INSTALIRANJE SOFTVERSKOG SISTEMA SURVEY INSTALIRANJE SOFTVERSKOG SISTEMA SURVEY Softverski sistem Survey za geodeziju, digitalnu topografiju i projektovanje u niskogradnji instalira se na sledeći način: 1. Instalirati grafičko okruženje pod

More information

UPUTSTVO. za ruter TP-LINK TD-854W/ TD-W8951NB

UPUTSTVO. za ruter TP-LINK TD-854W/ TD-W8951NB UPUTSTVO za ruter TP-LINK TD-854W/ TD-W8951NB Uputstvo za ruter TP-Link TD-854W / TD-W8951NB 2 PRAVILNO POVEZIVANJE ADSL RUTERA...4 PODEŠAVANJE KONEKCIJE PREKO MREŽNE KARTE ETHERNET-a...5 PODEŠAVANJE INTERNET

More information

Ulazne promenljive se nazivaju argumenti ili fiktivni parametri. Potprogram se poziva u okviru programa, kada se pri pozivu navode stvarni parametri.

Ulazne promenljive se nazivaju argumenti ili fiktivni parametri. Potprogram se poziva u okviru programa, kada se pri pozivu navode stvarni parametri. Potprogrami su delovi programa. Često se delovi koda ponavljaju u okviru nekog programa. Logično je da se ta grupa komandi izdvoji u potprogram, i da se po želji poziva u okviru programa tamo gde je potrebno.

More information

OSNOVI PRIMENE RAČUNARA RASPORED U LETNJEM SEMESTRU Nedelja Datum Tema Prvi čas - Uvod

OSNOVI PRIMENE RAČUNARA RASPORED U LETNJEM SEMESTRU Nedelja Datum Tema Prvi čas - Uvod OSNOVI PRIMENE RAČUNARA RASPORED U LETNJEM SEMESTRU 2014-2015. Nedelja Datum Tema Prvi čas - Uvod 1. 2. 02.03. (pon) 03.03. (uto) 04.03. (sre) 05.03. (čet) 06.03. (pet) 09.03. (pon) 10.03. (uto) 11.03.

More information

MICROSOFT WORD. Word pokrećete iz START - PROGRAMS menija ili klikom na prečicu na desktopu. Ruler / Lenjir. Tekstualni kursor.

MICROSOFT WORD. Word pokrećete iz START - PROGRAMS menija ili klikom na prečicu na desktopu. Ruler / Lenjir. Tekstualni kursor. MICROSOFT WORD WORD je programski proizvod iz kategorije PROCESORA TEKSTA. To znači da je namijenjen obradi raznovrsnih tekstova, publikacija, obrazaca i sl. Dolazi u Microsoft Office paketu. Word pokrećete

More information

Windows Live Movie Maker

Windows Live Movie Maker Windows Live Movie Maker Korak-po-korak Preuzmite Windows Live Movie Maker Preuzimanje PreuzimanjeWindows Live Movie Maker vrši se na internet adresihttp://windowslive.com/desktop/moviemaker Pokretanje

More information

Desna strana menija sadrži spisak nedavno otvaranih dokumenata.

Desna strana menija sadrži spisak nedavno otvaranih dokumenata. Radno okruženje Informatička pismenost Obrada teksta Ikone za brz pristup alatima Dugme Office Radna površina Traka sa alatima Statusna linija Dugme Office Desna strana menija sadrži spisak nedavno otvaranih

More information

AMRES eduroam update, CAT alat za kreiranje instalera za korisničke uređaje. Marko Eremija Sastanak administratora, Beograd,

AMRES eduroam update, CAT alat za kreiranje instalera za korisničke uređaje. Marko Eremija Sastanak administratora, Beograd, AMRES eduroam update, CAT alat za kreiranje instalera za korisničke uređaje Marko Eremija Sastanak administratora, Beograd, 12.12.2013. Sadržaj eduroam - uvod AMRES eduroam statistika Novine u okviru eduroam

More information

KAPACITET USB GB. Laserska gravura. po jednoj strani. Digitalna štampa, pun kolor, po jednoj strani USB GB 8 GB 16 GB.

KAPACITET USB GB. Laserska gravura. po jednoj strani. Digitalna štampa, pun kolor, po jednoj strani USB GB 8 GB 16 GB. 9.72 8.24 6.75 6.55 6.13 po 9.30 7.89 5.86 10.48 8.89 7.30 7.06 6.61 11.51 9.75 8.00 7.75 7.25 po 0.38 10.21 8.66 7.11 6.89 6.44 11.40 9.66 9.73 7.69 7.19 12.43 1 8.38 7.83 po 0.55 0.48 0.37 11.76 9.98

More information

SAS On Demand. Video: Upute za registraciju:

SAS On Demand. Video:  Upute za registraciju: SAS On Demand Video: http://www.sas.com/apps/webnet/video-sharing.html?bcid=3794695462001 Upute za registraciju: 1. Registracija na stranici: https://odamid.oda.sas.com/sasodaregistration/index.html U

More information

KONFIGURACIJA MODEMA. ZyXEL Prestige 660RU

KONFIGURACIJA MODEMA. ZyXEL Prestige 660RU KONFIGURACIJA MODEMA ZyXEL Prestige 660RU Sadržaj Funkcionalnost lampica... 3 Priključci na stražnjoj strani modema... 4 Proces konfiguracije... 5 Vraćanje modema na tvorničke postavke... 5 Konfiguracija

More information

Microsoft Excel 2010 PRVI DEO

Microsoft Excel 2010 PRVI DEO Nenad Šljivić, M.Sc. Microsoft Certified Trainer MCP, MCITP, MCTS, MCSA, MCSE Microsoft Excel 2010 PRVI DEO Opis Excel prozora Excel 2010 možete pokrenuti preko Start menija. Levim tasterom miša kliknite

More information

mdita Editor - Korisničko uputstvo -

mdita Editor - Korisničko uputstvo - mdita Editor - Korisničko uputstvo - Sadržaj 1. Minimalna specifikacija računara... 3 2. Uputstvo za instalaciju aplikacije... 3 3. Korisničko uputstvo... 11 3.1 Odabir File opcije iz menija... 11 3.2

More information

KORISNIČKO UPUTSTVO ZA SVR MANAGER SAMSUNG

KORISNIČKO UPUTSTVO ZA SVR MANAGER SAMSUNG KORISNIČKO UPUTSTVO ZA SVR MANAGER SAMSUNG UVOD SVR Manager je softver dizajniran za upravljanje samsungovim digitalnim video rekorderom (DVR) oznake SVR-1630. Ovaj paket aplikacija se sastoji od tri nezavisna

More information

Upute za korištenje makronaredbi gml2dwg i gml2dgn

Upute za korištenje makronaredbi gml2dwg i gml2dgn SVEUČILIŠTE U ZAGREBU - GEODETSKI FAKULTET UNIVERSITY OF ZAGREB - FACULTY OF GEODESY Zavod za primijenjenu geodeziju; Katedra za upravljanje prostornim informacijama Institute of Applied Geodesy; Chair

More information

Kako instalirati Apache/PHP/MySQL na lokalnom kompjuteru pod Windowsima

Kako instalirati Apache/PHP/MySQL na lokalnom kompjuteru pod Windowsima Kako instalirati Apache/PHP/MySQL na lokalnom kompjuteru pod Windowsima 1. Uvod 2. Preuzimanje programa i stvaranje mapa 3. Instalacija Apachea 4. Konfiguracija Apachea 5. Instalacija PHP-a 6. Konfiguracija

More information

Uvod u relacione baze podataka

Uvod u relacione baze podataka Uvod u relacione baze podataka 25. novembar 2011. godine 7. čas SQL skalarne funkcije, operatori ANY (SOME) i ALL 1. Za svakog studenta izdvojiti ime i prezime i broj različitih ispita koje je pao (ako

More information

Univerzitet u Nišu Građevinsko-arhitektonski fakultet. Informatika 1. Word. Milica Ćirić

Univerzitet u Nišu Građevinsko-arhitektonski fakultet. Informatika 1. Word. Milica Ćirić Univerzitet u Nišu Građevinsko-arhitektonski fakultet Informatika 1 Word Milica Ćirić Obrada teksta Većina ljudi koji svakodnevno koriste računar koristi veštine za obradu teksta. Ove veštine nam omogućavaju

More information

Jelena Radić, Bane Popadić, Marko Gecić, Vladimir Milosavljević, Vladimir Popadić, Vladimir Rajs, Jovan Bajic Softverski praktikum

Jelena Radić, Bane Popadić, Marko Gecić, Vladimir Milosavljević, Vladimir Popadić, Vladimir Rajs, Jovan Bajic Softverski praktikum Jelena Radić, Bane Popadić, Marko Gecić, Vladimir Milosavljević, Vladimir Popadić, Vladimir Rajs, Jovan Bajic Softverski praktikum FTN Izdavaštvo, Novi Sad, 2016. Sadržaj 1 WINDOWS 7-OSNOVNI POJMOVI...

More information

Ikone za brz pristup alatima. Slovne oznake kolona. ime. Traka sa alatima. Dugme Office Brojčane oznake redova

Ikone za brz pristup alatima. Slovne oznake kolona. ime. Traka sa alatima. Dugme Office Brojčane oznake redova Radno okruženje Informatička pismenost Tabelarni proračuni Polje za ime Dugme Office Brojčane oznake redova Polje za formule Ikone za brz pristup alatima Kartice (jezičci) radnih listova Traka sa alatima

More information

4.1 Korišćenje aplikacije Ćelije Rukovanje radnim listovima... 32

4.1 Korišćenje aplikacije Ćelije Rukovanje radnim listovima... 32 S A D R Ž A J 4 Tabelarni proračuni... 4 4.1 Korišćenje aplikacije... 4 4.1.1 Rad sa radnim sveskama... 4 4.1.1.1 Pokretanje i zatvaranje aplikacije za tabelarne proračune. Otvaranje i zatvaranje radnih

More information

Sadržaj. Tekst Fontovi Boje Pozadine Grafika Animacija Pravopis Savjeti za izlaganje prezentacije

Sadržaj. Tekst Fontovi Boje Pozadine Grafika Animacija Pravopis Savjeti za izlaganje prezentacije Sadržaj Tekst Fontovi Boje Pozadine Grafika Animacija Pravopis Savjeti za izlaganje prezentacije Tekst 1 Izbjegavati preveliku količinu riječi jer vodi do pretjerano dugog teksta koji nije samo odbojan

More information

KatzeView Uputstvo. verzija Novi Sad Josifa Marinkovića 44. Tel: +381 (0) Fax: +381 (0) Mob: +381 (0)

KatzeView Uputstvo. verzija Novi Sad Josifa Marinkovića 44. Tel: +381 (0) Fax: +381 (0) Mob: +381 (0) KatzeView Uputstvo verzija 3.2.2 21000 Novi Sad Josifa Marinkovića 44 Tel: +381 (0)21 443-265 Fax: +381 (0)21 443-516 Mob: +381 (0)63 513-741 http://www.cardware.co.yu info@cardware.co.yu Sadržaj: 1 Sistemski

More information

16 IZRADA WEB STRANICA

16 IZRADA WEB STRANICA 16 IZRADA WEB STRANICA Kako Internet kao mreža postoji već tridesetak godina tek je sa pojavom World Wide Weba Internet postao ono što je danas. Ono što je Internetu na njegovim počecima nedostajalo bila

More information

SKRIPTA ZA VEŽBE IZ PREDMETA ELEKTRONSKO POSLOVANJE

SKRIPTA ZA VEŽBE IZ PREDMETA ELEKTRONSKO POSLOVANJE SKRIPTA ZA VEŽBE IZ PREDMETA ELEKTRONSKO POSLOVANJE KompoZer 0.77 Laboratorija za elektronsko poslovanje Beograd 2008. Sadržaj SADRŽAJ...2 1 O KOMPOZER-U...4 2 RADNO OKRUŽENJE KOMPOZER-A...6 3 RAD SA DOKUMENTIMA...13

More information

CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA STAKLO PLASTIKA AUTO LAK KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE SVJETLA

CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA STAKLO PLASTIKA AUTO LAK KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE SVJETLA KOŽA I TEKSTIL ALU FELGE CJENIK APLIKACIJE CERAMIC PRO PROIZVODA Radovi prije aplikacije: Prije nanošenja Ceramic Pro premaza površina vozila na koju se nanosi mora bi dovedena u korektno stanje. Proces

More information

UPUTE ZA INSTALACIJU PROGRAMA FINBOLT 2007 tvrtke BOLTANO d.o.o.

UPUTE ZA INSTALACIJU PROGRAMA FINBOLT 2007 tvrtke BOLTANO d.o.o. UPUTE ZA INSTALACIJU PROGRAMA FINBOLT 2007 tvrtke BOLTANO d.o.o. Šta je potrebno za ispravan rad programa? Da bi program FINBOLT 2007 ispravno i kvalitetno izvršavao zadaću koja je postavljena pred njega

More information

AUDIO-VIZUELNA SREDSTVA

AUDIO-VIZUELNA SREDSTVA AUDIO-VIZUELNA SREDSTVA UPUTSTVO ZA PRIPREMU PREDISPITNE OBAVEZE Sremska Mitrovica, 2017. SADRŽAJ 1. Predispitna obaveza... 3 2. Tema predispitne obaveze... 3 3. Parametri video snimka... 4 4. Struktura

More information

Windows Easy Transfer

Windows Easy Transfer čet, 2014-04-17 12:21 - Goran Šljivić U članku o skorom isteku Windows XP podrške [1] koja prestaje 8. travnja 2014. spomenuli smo PCmover Express i PCmover Professional kao rješenja za preseljenje korisničkih

More information

Uputstvo za upotrebu kvalifikovanog elektronskog sertifikata (KES)

Uputstvo za upotrebu kvalifikovanog elektronskog sertifikata (KES) Uputstvo za upotrebu kvalifikovanog elektronskog sertifikata (KES) Sadržaj Stavljanje pametne kartice u USB ključ... 1 Uputstvo za instalaciju drajvera za USB ključ... 3 Preuzimanje programa Nexus Personal...

More information

VODIČ ZA PISANJE SEMINARSKIH RADOVA U PROGRAMU MICROSOFT WORD 2007

VODIČ ZA PISANJE SEMINARSKIH RADOVA U PROGRAMU MICROSOFT WORD 2007 VODIČ ZA PISANJE SEMINARSKIH RADOVA U PROGRAMU MICROSOFT WORD 2007 ili Kako napisati lep seminarski rad? Qué pasa? Internet platforma Društva hispanista za studente hispanistike quepasa.drustvohispanista.rs

More information

Primer izrade dinamičkog sajta

Primer izrade dinamičkog sajta Primer izrade dinamičkog sajta U ovom odeljku opisademo postupak izrade jednostavnog dinamičkog sajta elektronske prodavnice. Struktura sajta Sajt se sastoji iz četiri celine. Prvi deo, početna strana,

More information

- Vežba 2 - OPTIMIZACIJA GRAFIKE ZA WEB UPOTREBA ALATKE SLICE TOOL IZRADA WEB GALERIJE

- Vežba 2 - OPTIMIZACIJA GRAFIKE ZA WEB UPOTREBA ALATKE SLICE TOOL IZRADA WEB GALERIJE - Vežba 2 - OPTIMIZACIJA GRAFIKE ZA WEB UPOTREBA ALATKE SLICE TOOL IZRADA WEB GALERIJE OPTIMIZACIJA GRAFIKE ZA WEB Upotreba slika za dizajn web sajta je uobičajena praksa. Pomoću slika definišemo izgled

More information

- Vežba 5 - UVOZ SLIKA I RAD SA SLIKAMA RAD SA SEKVENCAMA I KADROVIMA OBJAVLJIVANJE FILMA

- Vežba 5 - UVOZ SLIKA I RAD SA SLIKAMA RAD SA SEKVENCAMA I KADROVIMA OBJAVLJIVANJE FILMA - Vežba 5 - UVOZ SLIKA I RAD SA SLIKAMA RAD SA SEKVENCAMA I KADROVIMA OBJAVLJIVANJE FILMA UVOZ SLIKA I RAD SA SLIKAMA U Flash-u možete da koristite dve vrste slika: Vektorske slike one su matematički definisane

More information

Univerzitet u Zenici UN I V E R Z I T E T U Z E N IC I U N I V E R S I TA S I C A E N S I S Z E N S T U D I O R U M

Univerzitet u Zenici UN I V E R Z I T E T U Z E N IC I U N I V E R S I TA S I C A E N S I S Z E N S T U D I O R U M Univerzitet u Zenici UN I V E R Z I T E T U Z E N IC I U N I V E R S I TA S S T U D I O R U M I C A E N S I S Z E N Pedagoški fakultet Katedra za matematiku i informatiku Aplikativni softver v.as.mr. Samir

More information

Univerzitet u Novom Sadu. Fakultet tehničkih nauka. Odsek za računarsku tehniku i računarske komunikacije. Uvod u GIT

Univerzitet u Novom Sadu. Fakultet tehničkih nauka. Odsek za računarsku tehniku i računarske komunikacije. Uvod u GIT Univerzitet u Novom Sadu Fakultet tehničkih nauka Odsek za računarsku tehniku i računarske komunikacije Uvod u GIT Šta je git? Sistem za verzionisanje softvera kao i CVS, SVN, Perforce ili ClearCase Orginalno

More information

EUnet dial-up konfigurator

EUnet dial-up konfigurator Dubrovačka 35/III 11000 Beograd tel/fax: (011) 3305-678 office@eunet.yu Tehnička podrška: tel: (011) 3305-633 support@eunet.yu EUnet dial-up konfigurator - korisničko uputstvo - Ovaj program namenjen je

More information

Beograd, Srbija, Vojvode Bogdana 34 Secamcctv Corporation DOO. program za evidenciju radnog vremena I prisustva na radu 2011g

Beograd, Srbija, Vojvode Bogdana 34 Secamcctv Corporation DOO. program za evidenciju radnog vremena I prisustva na radu 2011g Uputstvo programa za evidenciju radnog vremena i prisustva na radu Beograd, Srbija, Vojvode Bogdana 34 Secamcctv Corporation DOO 1 ZK SOFTWARE EVIDENCIJA RADNOG VREMENA SADRŽAJ 1. DODAVANJE UREĐAJA 2.

More information

JEDINSTVENI PORTAL POREZNE UPRAVE. Priručnik za instalaciju Google Chrome dodatka. (Opera preglednik)

JEDINSTVENI PORTAL POREZNE UPRAVE. Priručnik za instalaciju Google Chrome dodatka. (Opera preglednik) JEDINSTVENI PORTAL POREZNE UPRAVE Priručnik za instalaciju Google Chrome dodatka (Opera preglednik) V1 OPERA PREGLEDNIK Opera preglednik s verzijom 32 na dalje ima tehnološke promjene zbog kojih nije moguće

More information

P R O J E K T N I R A D

P R O J E K T N I R A D Elektrotehnički fakultet Banja Luka P R O J E K T N I R A D iz predmeta: M U L T I M E D I J A L N I S I S T E M I zadatak: Virtuelna multimedijalna biblioteka Studenti: Vladimir Javorina, 80/02 Milan

More information

COREL DRAW. Predstavljanje crteža u računaru

COREL DRAW. Predstavljanje crteža u računaru COREL DRAW Predstavljanje crteža u računaru Postoje dva osnovna načina predstavljanja crteža: vektorski i rasterski. Kod programa koji vektorski predstavljaju slike pamte se linije od kojih je sastavljena

More information

2. Kreiranje nove baze podataka

2. Kreiranje nove baze podataka 2. Kreiranje nove baze podataka Stvaranje strukture za bazu podataka je lako. Međutim, prazna baza nije ništa korisnija od praznog dokumenta u Microsoft Word-u ili praznog radog lista Microsoft Excel-a.

More information

INFORMATIKA II AutoCAD 9. deo. Rudarsko-geološki fakultet Rudarski odsek

INFORMATIKA II AutoCAD 9. deo. Rudarsko-geološki fakultet Rudarski odsek INFORMATIKA II AutoCAD 9. deo Rudarsko-geološki fakultet Rudarski odsek Raspoređivanje i štampanje crteža Štampanje iz AutoCAD-a je komplikovanije nego iz drugih programa zašta postoje i sasvim određeni

More information

LabVIEW-ZADACI. 1. Napisati program u LabVIEW-u koji računa zbir dva broja.

LabVIEW-ZADACI. 1. Napisati program u LabVIEW-u koji računa zbir dva broja. LabVIEW-ZADACI 1. Napisati program u LabVIEW-u koji računa zbir dva broja. Startovati LabVIEW Birati New VI U okviru Controls Pallete birati numerički kontroler tipa Numerical Control, i postaviti ga na

More information

Gimnazija u Kuršumliji. Maturski rad iz Računarstva i informatike. МS FrontPage. Kuršumlija, Мај 2011.

Gimnazija u Kuršumliji. Maturski rad iz Računarstva i informatike. МS FrontPage. Kuršumlija, Мај 2011. Gimnazija u Kuršumliji Maturski rad iz Računarstva i informatike МS FrontPage Mentor: Milomir Ilić Učenik: Ivona Jovanović Kuršumlija, Мај 2011. Sadržaj Sadržaj... - 2-1. Uvod... - 3-2. Struktura sajta

More information

Struktura indeksa: B-stablo. ls/swd/btree/btree.html

Struktura indeksa: B-stablo.   ls/swd/btree/btree.html Struktura indeksa: B-stablo http://cis.stvincent.edu/html/tutoria ls/swd/btree/btree.html Uvod ISAM (Index-Sequential Access Method, IBM sredina 60-tih godina 20. veka) Nedostaci: sekvencijalno pretraživanje

More information

3. Dvostruki klik na mali pravougaonik i onda ga iskositi pomoću strelice na sredini desne ivice.

3. Dvostruki klik na mali pravougaonik i onda ga iskositi pomoću strelice na sredini desne ivice. Primer1 Nacrtati akvarijum. 1. Nacrtati pravougaonik sa Rectangle alatkom. 2. Selektovati srednju levu tačku pravougaonika sa pick alatkom. Povući desno preko desne ivice pravougaonika a zatim sa desnim

More information

MRS MRSLab09 Metodologija Razvoja Softvera Vežba 09

MRS MRSLab09 Metodologija Razvoja Softvera Vežba 09 MRS MRSLab09 Metodologija Razvoja Softvera Vežba 09 LAB 09 Fizički model podatka 1. Fizički model podataka Fizički model podataka omogućava da se definiše struktura baze podataka sa stanovišta fizičke

More information

Uvod u MS Word. Nova znanja. Novi pojmovi

Uvod u MS Word. Nova znanja. Novi pojmovi Uvod u MS Word Na početku učenja novog programa najbolje ga je pokrenuti i malo prošetati po njemu. Pogledati osnovni izgled prozora, proanalizirati što sadrži, otvarati izbornike i pogledati koje naredbe

More information

TRAJANJE AKCIJE ILI PRETHODNOG ISTEKA ZALIHA ZELENI ALAT

TRAJANJE AKCIJE ILI PRETHODNOG ISTEKA ZALIHA ZELENI ALAT TRAJANJE AKCIJE 16.01.2019-28.02.2019 ILI PRETHODNOG ISTEKA ZALIHA ZELENI ALAT Akcija sa poklonima Digitally signed by pki, pki, BOSCH, EMEA, BOSCH, EMEA, R, A, radivoje.stevanovic R, A, 2019.01.15 11:41:02

More information

Mindomo online aplikacija za izradu umnih mapa

Mindomo online aplikacija za izradu umnih mapa Mindomo online aplikacija za izradu umnih mapa Mindomo je online aplikacija za izradu umnih mapa (vrsta dijagrama specifične forme koji prikazuje ideje ili razmišljanja na svojevrstan način) koja omogućuje

More information

PROJEKTNI PRORAČUN 1

PROJEKTNI PRORAČUN 1 PROJEKTNI PRORAČUN 1 Programski period 2014. 2020. Kategorije troškova Pojednostavlj ene opcije troškova (flat rate, lump sum) Radni paketi Pripremni troškovi, troškovi zatvaranja projekta Stope financiranja

More information

Programiranje za internet zimski semestar 2013/2014. Java kroz primjere (skripta je u fazi izradi)

Programiranje za internet zimski semestar 2013/2014. Java kroz primjere (skripta je u fazi izradi) Programiranje za internet zimski semestar 2013/2014 Java kroz primjere (skripta je u fazi izradi) Zadatak broj 1 Nacrtati kocku. (Zanimljiv teži problem za razmišljanje: Nacrtat kocku čije će dimenzije

More information

Port Community System

Port Community System Port Community System Konferencija o jedinstvenom pomorskom sučelju i digitalizaciji u pomorskom prometu 17. Siječanj 2018. godine, Zagreb Darko Plećaš Voditelj Odsjeka IS-a 1 Sadržaj Razvoj lokalnog PCS

More information

Deo II. Priprema datoteke s podacima

Deo II. Priprema datoteke s podacima Deo II Priprema datoteke s podacima Priprema datoteke s podacima za analizu obuhvata više koraka. Prvo se napravi prazna datoteka i u nju unesu podaci dobijeni u istraživanju, u obliku definisanom u šifarniku

More information

Vježba 4. Zadatak Ispod naslova napisati sljedeći tekst (bez okvira):

Vježba 4. Zadatak Ispod naslova napisati sljedeći tekst (bez okvira): Vježba 4 Zadatak 1 PRETVARANJE TEKSTA U TABLICU 1. U novootvoreni dokument na početku stranice napisati naslov: TABLICE i pritisnuti Enter. Zatim, označiti redak naslova i dodijeliti mu stil prve razine

More information

pokret računalnog opismenjavanja izgradnja e - učenje modernog društva ITdesk.info projekt računalne e-edukacije sa slobodnim pristupom

pokret računalnog opismenjavanja izgradnja e - učenje modernog društva ITdesk.info projekt računalne e-edukacije sa slobodnim pristupom pokret računalnog opismenjavanja izgradnja modernog društva ITdesk.info projekt računalne e-edukacije sa slobodnim pristupom - Priručnik za digitalnu pismenost e - učenje ljudska prava na edukaciju i informacije

More information

Office 365, upute za korištenje elektroničke pošte

Office 365, upute za korištenje elektroničke pošte Office 365, upute za korištenje elektroničke pošte Naša ustanova koristi uslugu elektroničke pošte u oblaku, u sklopu usluge Office 365. To znači da elektronička pošta više nije pohranjena na našem serveru

More information

VEŽBA 4 TOOLS - RAD SA ALATIMA

VEŽBA 4 TOOLS - RAD SA ALATIMA VEŽBA 4 TOOLS - RAD SA ALATIMA Tools (opis i rad sa alatima) Alati (Tools) Ovde ćemo objasniti alate koji se upotrebljavaju u Premiere Pro programu: Tool Bar - Alati 1: (V na tastaturi) Selection (strelica)

More information

1. MODEL (Ulaz / Zadržavanje / Stanje)

1. MODEL (Ulaz / Zadržavanje / Stanje) 1. MODEL (Ulaz / Zadržavanje / Stanje) Potrebno je kreirati model koji će preslikavati sledeći realan sistem: Svaki dan dolazi određen broj paleta u skladište Broj paleta na nivou dana se može opisati

More information

POSTUPAK IZRADE DIPLOMSKOG RADA NA OSNOVNIM AKADEMSKIM STUDIJAMA FAKULTETA ZA MENADŽMENT U ZAJEČARU

POSTUPAK IZRADE DIPLOMSKOG RADA NA OSNOVNIM AKADEMSKIM STUDIJAMA FAKULTETA ZA MENADŽMENT U ZAJEČARU POSTUPAK IZRADE DIPLOMSKOG RADA NA OSNOVNIM AKADEMSKIM STUDIJAMA FAKULTETA ZA MENADŽMENT U ZAJEČARU (Usaglašeno sa procedurom S.3.04 sistema kvaliteta Megatrend univerziteta u Beogradu) Uvodne napomene

More information

IZRADA TEHNIČKE DOKUMENTACIJE

IZRADA TEHNIČKE DOKUMENTACIJE 1 Zaglavlje (JUS M.A0.040) Šta je zaglavlje? - Posebno uokvireni deo koji služi za upisivanje podataka potrebnih za označavanje, razvrstavanje i upotrebu crteža Mesto zaglavlja: donji desni ugao raspoložive

More information

MICROSOFT EXCEL SKRIPTA ZA INTERNU UPOTREBU

MICROSOFT EXCEL SKRIPTA ZA INTERNU UPOTREBU MICROSOFT EXCEL SKRIPTA ZA INTERNU UPOTREBU Autor, Mijatović Zvonko, dipl.ing.el. MICROSOFT EXCEL SKRIPTA ZA INTERNU UPOTREBU Bar, Oktobar 2007. Sastavio, Mijatović Zvonko, dipl.ing.el. Naslov: Microsoft

More information

Da bi se napravio izvještaj u Accessu potrebno je na izborniku Create odabrati karticu naredbi Reports.

Da bi se napravio izvještaj u Accessu potrebno je na izborniku Create odabrati karticu naredbi Reports. IZVJEŠTAJI U MICROSOFT ACCESS-u (eng. reports) su dijelovi baze podataka koji omogućavaju definiranje i opisivanje načina ispisa podataka iz baze podataka na papir (ili PDF dokument). Način izrade identičan

More information

Klasterizacija. NIKOLA MILIKIĆ URL:

Klasterizacija. NIKOLA MILIKIĆ   URL: Klasterizacija NIKOLA MILIKIĆ EMAIL: nikola.milikic@fon.bg.ac.rs URL: http://nikola.milikic.info Klasterizacija Klasterizacija (eng. Clustering) spada u grupu tehnika nenadgledanog učenja i omogućava grupisanje

More information

Tema 2: Uvod u sisteme za podršku odlučivanju (VEŽBE)

Tema 2: Uvod u sisteme za podršku odlučivanju (VEŽBE) Tema 2: Uvod u sisteme za podršku odlučivanju (VEŽBE) SISTEMI ZA PODRŠKU ODLUČIVANJU dr Vladislav Miškovic vmiskovic@singidunum.ac.rs Fakultet za računarstvo i informatiku 2013/2014 Tema 2: Uvod u sisteme

More information

CMS- Centralni sistem za MONITORING CMS Pregled

CMS- Centralni sistem za MONITORING CMS Pregled - 1 - CMS Pregled - 2 - CMS- Centralni sistem za MONITORING CMS Pregled CMS (Central Monitoring System) je NetFocus-ov softver za pristup DVR-u sa udaljene radne stanice nudi bezbedan i moćan alat na udaljenoj

More information

MRS. MRSLab03 Metodologija Razvoja Softvera Vežba 03 LAB Dijagram aktivnosti

MRS. MRSLab03 Metodologija Razvoja Softvera Vežba 03 LAB Dijagram aktivnosti MRS LAB 03 MRSLab03 Metodologija Razvoja Softvera Vežba 03 Dijagrami aktivnosti 1. Dijagram aktivnosti Dijagram aktivnosti je UML dijagram koji modeluje dinamičke aspekte sistema. On predstavlja pojednostavljenje

More information

2013 SMAJO MEKIĆ SMAYSON

2013 SMAJO MEKIĆ SMAYSON SMAJO MEKIĆ SMAYSON 2013 1 SADRŽAJ 2 Uvod U obradu teksta... 0 3 Osnovni zadaci u programu Word 2013... 0 3.1 Biranje Predloška(templates)... 0 4 Kreiranje novog dokumenta uz pomoć Predloška... 1 4.1 Otvaranje

More information

STRUČNA PRAKSA B-PRO TEMA 13

STRUČNA PRAKSA B-PRO TEMA 13 MAŠINSKI FAKULTET U BEOGRADU Katedra za proizvodno mašinstvo STRUČNA PRAKSA B-PRO TEMA 13 MONTAŽA I SISTEM KVALITETA MONTAŽA Kratak opis montže i ispitivanja gotovog proizvoda. Dati izgled i sadržaj tehnološkog

More information

BENCHMARKING HOSTELA

BENCHMARKING HOSTELA BENCHMARKING HOSTELA IZVJEŠTAJ ZA SVIBANJ. BENCHMARKING HOSTELA 1. DEFINIRANJE UZORKA Tablica 1. Struktura uzorka 1 BROJ HOSTELA BROJ KREVETA Ukupno 1016 643 1971 Regije Istra 2 227 Kvarner 4 5 245 991

More information

Sadržaj. WORDPRESS OSNOVE e-book v 1.2

Sadržaj. WORDPRESS OSNOVE e-book v 1.2 Sadržaj Uvodna reč... 3 Instalacija WordPress-a na online server... 3 Pristup admin panelu sajta... 5 Unos članaka... 8 Unos fotografija i multimedije... 10 Ažuriranje stranica... 11 Komentari... 12 Instalacija

More information

CJENOVNIK KABLOVSKA TV DIGITALNA TV INTERNET USLUGE

CJENOVNIK KABLOVSKA TV DIGITALNA TV INTERNET USLUGE CJENOVNIK KABLOVSKA TV Za zasnivanje pretplatničkog odnosa za korištenje usluga kablovske televizije potrebno je da je tehnički izvodljivo (mogude) priključenje na mrežu Kablovskih televizija HS i HKBnet

More information

MASKE U MICROSOFT ACCESS-u

MASKE U MICROSOFT ACCESS-u MASKE U MICROSOFT ACCESS-u Maske (Forms) ili obrasci su objekti baze podataka u Accessu koji služe za unošenje, brisanje i mijenjanje podataka u tablicama ili upitima koji imaju ljepše korisničko sučelje

More information

STINGRAY MUSIC - MOBILNA APLIKACIJA

STINGRAY MUSIC - MOBILNA APLIKACIJA STINGRAY MUSIC - MOBILNA APLIKACIJA Uputstvo za korisnike Januar 2016 UPUTSTVO ZA BRZO STARTOVANJE 1 Preuzmite sa App Store-a ili Google Play-a mobilnu aplikaciju Stingray Music, a zatim je pokrenite.

More information

Informatika vežbe 2015

Informatika vežbe 2015 Informatika vežbe 2015 INFORMATIKA 2015 Sadržaj 1.Računarski sistem... 1 Hardver... 2 Centralna jedinica... 2 Ulazne jedinice... 7 Izlazne jedinice... 8 Softver... 10 2.Operativni sistem... 11 Operativni

More information